Άρθρο 42 – Υπολογισμός χρόνου στρατιωτικής θητείας για την προαγωγή στον επόμενο βαθμό

1. Η περ. β’ της παρ. 1 του άρθρου 17 του π.δ. 81/2012 (Α’139) αντικαθίσταται από το χρόνο θέσης της σε ισχύ ως εξής:
“β) Επικελευστής: δυο έτη πραγματικής υπηρεσίας, όσοι είχαν εκπληρώσει τις νόμιμες στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, εφόσον η εκπλήρωσή τους αποτέλεσε τυπικό προσόν κατάταξης, τρία δε έτη όσοι δεν είχαν καταταγεί προς εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων κατά την κατάταξή τους.”
2. Η περ. α’ της παρ. 7 του άρθρου 17 του π.δ. 81/2012 (Α’139) αντικαθίσταται από το χρόνο θέσης της σε ισχύ ως εξής:
“α) Λιμενοφύλακας: επτά έτη πραγματικής υπηρεσίας όσοι είχαν εκπληρώσει τις νόμιμες στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, εφόσον η εκπλήρωσή τους αποτέλεσε τυπικό προσόν κατάταξης, οκτώ δε έτη όσοι δεν είχαν καταταγεί προς εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων κατά την κατάταξή τους.”
3. Η εφαρμογή του παρόντος άρθρου δε θεμελιώνει δικαίωμα λήψης αναδρομικών αποδοχών.

  • 28 Φεβρουαρίου 2017, 14:58 | ΑΝΩΝΥΜΟΣ

    Θα ήθελα να δω τις γυναίκες που συμφωνούν με το άρθρο και είναι σε Λιμεναρχεία, ως Προϊστάμενοι γραφείων τι θα κάνουν όταν θα «καπελωθούν» από συναδέλφους άνδρες επειδή έχουν πάει στρατό.
    Άραγε καταλαβαίνει κανείς πόσο απαξιωτικά θα λειτουργήσει αυτή η ρύθμιση για τις γυναίκες;

    • 7 Ιουλίου 2017, 17:06 | 22marine062017

      Κύριοι /Κυρίες

      Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας αλλά η παρούσα διαβούλευση αφορά στον Εκσυγχρονισμό του Συστήματος Λιμενικής Διακυβέρνηση και όχι στο ν/δ του Υπ. Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής η έχει ήδη λήξει.

  • 28 Φεβρουαρίου 2017, 14:36 | ΑΝΩΝΥΜΟΣ

    Όταν πριν από χρόνια είχε γίνει πρόταση για τους πτυχιούχους Λ/Φ, η επιστημονική κατάρτιση των οποίων πολλές χρησιμοποιήθηκε απο την Υπηρεσία, και αναφέρομαι στην προαγωγή στα πέντε χρόνια για τους ΑΕΙ, στα 8 για τους ΤΕΙ και στα 10 για τους Δευτεροβάθμιας, τότε κάποιοι, και μέσα απο το συνδικαλιστικό όργανο φώναζαν ότι ήταν άδικο γιατί αφορούσε μέρος μόνο των Λ/Φ και φυσικά δεν πέρασε γιατί δεν στηρίχτηκε. Αντιθέτως βρέθηκε μια «δίκαιη» λύση για όλους. Σήμερα, αυτή η διάταξη δεν είναι άδικη; Αν δεν κάνω λάθος πάλι μέρος των στελεχών αφορά. Ας βρεθεί μια λύση που θα είναι δίκαιη για όλους….άνδρες και γυναίκες.

  • 28 Φεβρουαρίου 2017, 14:35 | ΑΝΩΝΥΜΟΣ

    Θεωρώ απαράδεκτη την διάταξη. Είναι σε βάρος των γυναικών του Λ.Σ. και όλα αυτά γιατί δεν είχαν καν την δυνατότητα να πάνε στρατό…Ας τιμωρηθούν λοιπόν

  • 28 Φεβρουαρίου 2017, 14:01 | ΑΝΩΝΥΜΟΣ

    Τα είχα γράψει στην προηγούμενη διαβούλευση, ας τα ξαναγράψω και σε αυτή

    Το άρθρο 42 πρέπει να αφαιρεθεί στο σύνολό του, γιατί δημιουργεί διακριτική μεταχείριση σε βάρος του 40% του προσωπικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Η στρατιωτική θητεία δεν υπήρξε ποτέ προσόν κατάταξης αλλά προϋπόθεση, όπως προϋπόθεση είναι το καθαρό ποινικό μητρώο αλλά και η συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας!!! Επιπλέον, μπορεί να επιβάλλεται από το νόμο η υποχρέωση της στρατιωτικής θητείας για τους άνδρες, στερώντας τους ευκαιρίες, όμως ο νόμος είναι αυτός που δεν δίνει την δυνατότητα στράτευσης στις γυναίκες. Οπότε δεν αντιλαμβάνομαι την «τιμωρητική» διάθεση του νομοθέτη σε βάρος των γυναικών. Το να μην στρατευθούν, δεν είναι μια επιλογή που έκαναν οι γυναίκες, δεν το προβλέπει ο νόμος.Επιπλέον στις δικαιολογίες που έχουν ακουστεί περί συναφούς επαγγέλματος που θα πρέπει να αναγνωρίζεται, η μόνη απάντηση που μπορεί να δοθεί είναι ότι όλοι οι εισαχθέντες σε μια παραγωγική σχολή ακολουθούν την ίδια εκπαίδευση, στρατιωτική και επιστημονική προκειμένου να ανταποκριθούν στα ίδια καθήκοντα, συνεπώς η θητεία δεν έχει προσφέρει κάτι επιπλέον στην άσκηση των καθηκόντων. Τέλος, αν παραμείνει το άρθρο, ανατρέπεται η αρχαιότητα Υπαξιωματικών και Λιμενοφυλάκων όπως αυτή περιγράφεται σαφώς και ξεκάθαρα στο π.δ. 81/2012 Άρθρο 2 παρ. 2. Άρθρο 2
    Ιεραρχία και αρχαιότητα Ανθυπασπιστών, Υπαξιωματικών Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. και Λιμενοφυλάκων 1. Η αρχαιότητα των Ανθυπασπιστών, Υπαξιωματικών Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. και Λιμενοφυλάκων σε κάθε βαθμό προσδιορίζεται από το χρόνο κτήσης του βαθμού. Ως ημερομηνία κτήσης του βαθμού λογίζεται η ημερομηνία υπογραφής της πράξης ονομασίας ή προαγωγής στο βαθμό, ή επί αναδρομικής προαγωγής η καθοριζόμενη στην πράξη αυτή ημερομηνία. Στην περίπτωση ταυτόχρονης προαγωγής ομοιοβάθμων, η αρχαιότητα προσδιορίζεται από εκείνη του αμέσως προηγούμενου βαθμού, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά.
    2. Η αρχαιότητα που αποκτούν οι Υπαξιωματικοί Λ.Σ.− ΕΛ.ΑΚΤ. και οι Λιμενοφύλακες κατά την έξοδό τους από την οικεία παραγωγική σχολή, οι οποίοι ονομάζονται Κελευστές και Λιμενοφύλακες αντίστοιχα, σύμφωνα με
    τις ισχύουσες διατάξεις, διατηρείται σε όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους, εκτός αν επέλθουν μεταβολές λόγω:
    α) Απώλειας αρχαιότητας, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις.
    β) Μη συμπλήρωσης από υπαιτιότητά τους, των τυπικών προς προαγωγή προσόντων.
    γ) Κρίσης τους ως παραμενόντων στον ίδιο βαθμό.
    δ) Προαγωγής αθλητών στο βαθμό του Σημαιοφόρου Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ., σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις.
    ε) Προαγωγής Ανθυπασπιστών και Υπαξιωματικών Λ.Σ.− ΕΛ.ΑΚΤ. αποφοίτων της Σχολής Δοκίμων Υπαξιωματικών Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ., οι οποίοι είναι πτυχιούχοι Ιδρύματος Ανώτατης Εκπαίδευσης Πανεπιστημιακού Τομέα, ή Ιδρύματος
    Ανώτατης Εκπαίδευσης Τεχνολογικού Τομέα, ή Κέντρου
    Ανώτερης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Κ.Α.ΤΕ.Ε.), ή Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Τ.Ε.Ι.), ή είναι κάτοχοι διπλώματος Αξιωματικού Εμπορικού Ναυτικού Γ΄ τάξεως, μετά από ελάχιστο χρόνο παραμονής στο βαθμό, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις.
    στ) Προαγωγής επ’ ανδραγαθία ή λόγω διακεκριμένης πράξης.

    Ακόμα και στην περίπτωση των πτυχιούχων Λ/Φ, η εξέλιξή τους έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να μην επηρεάζει την ιεραρχία. Κοινώς ο επιπλέον βαθμός τους απονέμεται στο τέλος σχεδόν της καριέρας τους, χωρίς να επηρεάζει ιεραρχικά τους συναδέλφους που για δικούς τους λόγους επέλεξαν να μην ακολουθήσουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    • 7 Ιουλίου 2017, 17:25 | 22marine062017

      Κύριοι /Κυρίες

      Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας αλλά η παρούσα διαβούλευση αφορά στον Εκσυγχρονισμό του Συστήματος Λιμενικής Διακυβέρνηση και όχι στο ν/δ του Υπ. Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής η έχει ήδη λήξει.

  • 28 Φεβρουαρίου 2017, 14:22 | Γιώτα

    Διάβασα πιο κάτω, σχόλιο από γυναίκα, που λέει οτι συμφωνεί με το άρθρο….αν είναι πραγματικό το σχόλιο…ΝΤΡΟΠΗ…Αν και είμαι σίγουρη οτι δεν είναι…Δεν μπορεί γυναίκα να δέχεται ένα άρθρο αντισυνταγματικό….που δημιουργεί διακριτική μεταχείριση σε βάρος του 40% του προσωπικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ….ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟΡΩ…

    • 7 Ιουλίου 2017, 17:44 | 22marine062017

      Κύριοι /Κυρίες

      Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας αλλά η παρούσα διαβούλευση αφορά στον Εκσυγχρονισμό του Συστήματος Λιμενικής Διακυβέρνηση και όχι στο ν/δ του Υπ. Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής η έχει ήδη λήξει.

  • 28 Φεβρουαρίου 2017, 14:09 | Ελένη

    Αυτά είναι καραγκιοζιλίκια….Οι άνδρες δεν έχουν άλλο τρόπο να πάρουν βαθμό φαίνεται….μόνο το στρατό…και φυσικά σε βάρος των γυναικών…που δεν έχουν καν το δικαίωμα της επιλογής της στράτευσης…αλλά φαίνεται όταν σημασία έχει η ψήφος…αυτά είναι ψιλοπράγματα…

    • 7 Ιουλίου 2017, 17:58 | 22marine062017

      Κύριοι /Κυρίες

      Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας αλλά η παρούσα διαβούλευση αφορά στον Εκσυγχρονισμό του Συστήματος Λιμενικής Διακυβέρνηση και όχι στο ν/δ του Υπ. Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής η έχει ήδη λήξει.

  • 28 Φεβρουαρίου 2017, 09:53 | ΣΠΥΡΟΣ Τ.

    Τι πιο δίκαιο και σωστό να υπολογίζεται η στρατιωτική θητεία εκτός από μισθολογικά και στις βαθμολογικές προαγωγές.

  • 28 Φεβρουαρίου 2017, 03:47 | ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ

    Ο χρόνος στρατιωτικής θητείας θα πρέπει να μετράει στο ακέραιο, όπως άλλωστε ισχύει και για την αλλαγή χρονοεπιδόματος αλλά και την μισθολογική προαγωγή. Εξάλλου είναι και άδικο κάποιος που έχει υπηρετήσει λιγότερο από 12 μήνες να του προσμετράται ο ίδιος χρόνος με κάποιον που έχει υπηρετήσει 21 μήνες. Πάντως υπερβολικά πολλά μπράβο για μία διάταξη ημίμετρο.

  • 28 Φεβρουαρίου 2017, 00:01 | Μάριος

    Το ελάχιστο που θα μπορούσε να γίνει για όσους έχουν εκπληρώσει νομίμως την στρατιωτική τους θητεία. Το να υπηρετήσεις υποχρεωτικά την πατρίδα ήταν τιμή μας και φυσικά αδιαμφισβήτητα ο Στρατός ήταν μεγάλο Σχολείο για όλους μας. Όσον αφορά όμως την επαγγελματική μας αποκατάσταση ήταν τροχοπέδη, κάτι που το καταλάβαμε μετά από χρόνια. Οι παλαιότεροι προλάβανε 20-24 μήνες, σχεδόν δύο χρόνια. Μεγάλη καθυστέρηση για να μπεις στην διαδικασία της εύρεσης εργασίας. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, αλλά όχι λίγες, κάποιοι αντιμετώπισαν προβλήματα με την αναβολή τους και διέκοψαν τις σπουδές τους, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση και σύγχυση στην συνέχεια της ζωής τους. Αρκετοί επίσης, υπηρέτησαν ως βαθμοφόροι (Λοχίες-Δεκανείς εξερχόμενοι από αντίστοιχα σχολεία Λ.Υ.Β.) στα διάφορα Όπλα και μάλιστα μερικοί σε Επίλεκτες Δυνάμεις (Πεζοναύτες-Καταδρομείς-Αλεξιπτωτιστές-Ο.Υ.Κ), ενώ άλλοι φύλαξαν στην παραμεθόριο το μεγαλύτερο μέρος της θητείας τους. Δεν μπορεί,εδώ και χρόνια, οι ίδιοι να εξομοιώνονται βαθμολογικά με αστράτευτους. Το ανεπίτρεπτο δε, είναι να είναι κατώτεροι σε βαθμό σε σχέση με κάποιους που εκ των πραγμάτων είχαν την δυνατότητα, λόγω μή υπηρέτησης να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους γρηγορότερα, αλλά και δεν γνώριζαν τίποτα από στρατό πριν μπουν στο Λ.Σ. Επιτέλους είμαστε Στρατιωτικό Σώμα ή Οργανισμός; Θέλουμε το βαθμολόγιο μας να ανταποκρίνεται στην στρατιωτική ιεραρχία ή να δημιουργείται ανισότητα μέσα στην στρατιωτική μας οργάνωση; Γενικότερα το βαθμολόγιο του Λ.Σ είναι απαρχαιωμένο και χρήζει ευρύτερης συζήτησης και δημιουργίας προϋποθέσεων αλλαγής του, λόγω μεταβολής της σημασίας των ρόλων του Λ.Σ. Όπως και να χει η ένταξη του παρόντος άρθρου στο Σχέδιο είναι κάτι ενθαρρυντικό και δείχνει ότι κάποιοι όχι απλώς κοιτούν αλλά βλέπουν και ασχολούνται με τα προβλήματα ετών στο Λ.Σ και έχουν θέληση να τα λύσουν.

  • 27 Φεβρουαρίου 2017, 20:31 | Ιωάννης Κ.

    Προς την σωστή κατεύθυνση το συγκεκριμένο άρθρο!

  • 27 Φεβρουαρίου 2017, 20:42 | ΕΥΡΙΔΙΚΗ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΥ

    ΕΠΕΙΔΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΥΧΝΑ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ, ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΗ Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΕ ΤΥΠΙΚΟ ΠΡΟΣΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΟΥΣ. ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ.

    ΕΠΙΚΕΛΕΥΣΤΗΣ Λ.Σ. ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΥ Ε.

  • 27 Φεβρουαρίου 2017, 20:58 | ΜΑΡΙΑ

    ΑΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ Λ/Φ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΑΥΤΗ ΜΕ ΒΡΙΣΚΕΙ ΣΥΜΦΩΝΗ. ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΚΟΜΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΘΕΙ Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ.

  • 27 Φεβρουαρίου 2017, 20:12 | Σταματης

    Σωστή διάταξη που ρυθμίζει τα αυτονόητα.

  • 27 Φεβρουαρίου 2017, 16:31 | Spiros A.

    Θα προκεται για εγκλημα εαν δεν περασει αυτη η αποκατασταση της απαραδεκτης αδικιας.συγχαρητηρια υπουργε

  • 27 Φεβρουαρίου 2017, 11:14 | Kωστας

    Πολύ σωστή η διάταξη καθώς μετά από χρόνια αναγνωρίζεται η προσφορά των στελεχών στο στρατό .

  • 26 Φεβρουαρίου 2017, 21:08 | gus

    σωστο και μπραβο στον υπουργο επιτελους μια αδικια διορθωνεται

  • 26 Φεβρουαρίου 2017, 12:25 | Γιάννης Αγιάννης

    Τόσες χιλιάδες στελέχη και μόνο 161 σχόλια; Αν δεν περάσει θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας…

  • 25 Φεβρουαρίου 2017, 23:51 | ΓΙΑΠΡΟΣ ΣΠΥΡΟΣ

    Παρόλο που η στρατιωτική θητεία όσων αποτελούσε υποχρεωτικό προσόν αναγνωρίζεται κανονικότατα μισθολογικά και συνταξιοδοτικά, δεν αναγνωρίζεται βαθμολογικά όπως ισχύει σε Στράτευμα και Σώματα Ασφαλείας

    Αυτό το θέμα ορθώς έρχεται να επιλύσει η συγκεκριμμένη τροπολογία και να αποκαταστήσει την αδικία η οποία αποδεικνύεται-τεκμηριώνεται από τα ακόλουθα :

    1. Σύμφωνα με το Σύνταγμα των Ελλήνων » Κάθε Έλληνας που μπορεί να φέρει όπλα είναι υποχρεωμένος να συντελεί στην άμυνα της Πατρίδας, σύμφωνα με τους ορισμούς των νόμων.»

    2. Απο την ως άνω υποχρέωση εξαιρούνται οι γυναίκες και οι κατατασσόμενοι σε Σχολές Στρατού
    Αστυνομίας Πυροσβεστικής και Αξ/κων Λιμενικού καθώς ο χρόνος φοίτησης σε αυτές θεωρείται χρόνος εκπλήρωσης στρατιωτικής υποχρέωσης.

    3. Για όσα στελέχη Λ.Σ. κατατάχθηκαν χωρίς να έχουν υπηρετήσει στρατιωτική θητεία, η στρατιωτική υποχρέωση θεωρείται μεν εκπληρωμένη, αναγνωρίζεται δε ως χρόνος για την βαθμολογική τους εξέλιξη

    4. Για όσα στελέχη Λ.Σ. κατατάχθηκαν χωρίς να έχουν υπηρετήσει στρατιωτική θητεία, εφοσον δεν απολυθούν/παραιτηθούν/αποταχθούν πριν εκπληρώσουν τον ελάχιστο υποχρεωτικό χρόνο διαφορετικά η εκπλήρωση αυτή καταργείται και επαναφέρονται στην προτέρα στρατολογική κατάσταση

    5. Σύμφωνα με τον ΣΠΚ και την πάγια νομολογία των δικαστηρίων η στρατιωτική θητεία θεωρείται κατα νόμο ως »στρατιωτική υπηρεσία» κατά την οποία ισχύουν όλα τα δικαιώματα και όλες οι υποχρεώσεις. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει ΟΥΤΕ ΜΙΑ απόφαση με διαφορετικό σκεπτικό-διατακτικό.

    6. Αναλογική διάταξη ισχύει για τον χρόνο θαλάσσιας υπηρεσίας ως υποχρεωτικό προσόν κατάταξης Αξιωματικών ΑΕΝ. Η συγκεκριμμένη διάταξη προβλέπει ότι » Για τον υπολογισμό του χρόνου πραγματικής υπηρεσίας των Αξιωματικών Λ.Σ. προέλευσης Εμπορικού Ναυτικού προσμετράται ο ελάχιστος κάθε φορά χρόνος θαλάσσιας υπηρεσίας, που απαιτείται συνολικά για τη συμπλήρωση των απαιτούμενων τυπικών προσόντων για την κατάταξή τους.»

    7. Οι ισχυρισμοί ότι η εκπλήρωση της θητείας δεν αποτελεί προσόν αλλά προυπόθεση ή όρο,
    είναι – αν όχι δόλιοι και κακόβουλοι με σκοπό να παραπλανήσουν- αστήρικτοι και αποτέλεσμα άγνοιας, καθώς στις προκηρύξεις αναφέρεται ΡΗΤΑ ως προσόν. ( βλέπετε δειγματοληπτικά ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ Λ/Φ ΜΑΡΤΙΟΥ 2001 παράγραφο 4 εδάφιο (δ) και ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ Λ/Φ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ παράγραφο 1 εδάφιο (γ) όπου η εκπλήρωση της στρατιωτικής θητείας αναγράφεται στα ΓΕΝΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

    8. Ομοίως οι ισχυρισμοί περί διατάραξης της επετηρίδας και αρχαιότητας είναι – αν όχι δόλιοι και κακόβουλοι με σκοπό να παραπλανήσουν- αστήρικτοι και αποτέλεσμα άγνοιας, καθώς το ισχύον δίκαιο του Λ.Σ. προβλέπει ΡΗΤΑ ότι η αρχαιότητα καθορίζεται από την ημερομηνία κτήσης του βαθμού και ΟΧΙ απο τον αριθμό μητρώου που προκύπτει από την επετηρίδα. Για τον ίδιο λόγο δεν προκύπτει διαταραχή της αρχαιότητας/επετηρίδας σε περίπτωση προαγωγής σύμφωνα με ειδικές διατάξεις (π.χ. διατάξεις περί εκτός οργανικών θέσεων)

    ΓΙΑΠΡΟΣ ΣΠΥΡΟΣ
    ΥΠΑΞ/ΚΟΣ ΛΣ (Λ/Φ)

  • 25 Φεβρουαρίου 2017, 19:39 | GEORGE

    ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΜΕ ΧΑΣΤΟΥΚΙΑ . ΕΥΓΕ ΥΠΟΥΡΓΕ

  • 25 Φεβρουαρίου 2017, 19:21 | ΚΑΡΑΜΠΕΛΑ ΣΟΦΙΑ

    Σωστο και δικαιο μέτρο. Μπραβο στο κ. Υπουργο.

  • 25 Φεβρουαρίου 2017, 18:00 | ΣΙΜΟΣ

    ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ, ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΥΡΗΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΟΡΙΟ ΥΨΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΘΕΙΞΩ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΞΙΕΣ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΝΤΡΕΣ.

  • 25 Φεβρουαρίου 2017, 18:20 | ΣΙΜΟΣ

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΡΥΘΜΙΣΗ. ΜΗΝ ΞΑΝΑΚΟΥΣΩ ΓΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ-ΑΝΔΡΩΝ, ΔΙΟΤΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΜΕ ΟΡΙΟ ΥΨΟΥΣ 1,60 ΕΝΩ ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΜΕ ΟΡΙΟ 1,70. ΕΔΩ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ? ΙΣΟΤΗΤΑ ΣΕ ΟΛΑ. ΑΝ ΚΙΝΗΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΟΜΙΚΑ ΤΙΝΑΖΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΕ ΟΡΙΟ ΚΑΤΩ ΤΟΥ 1,70 ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ.

  • 25 Φεβρουαρίου 2017, 17:25 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Προτείνετε να εξεταστεί το γεγονός ότι για την εκπλήρωση της στρατιωτικής θητείας απαιτείται η ολοκλήρωση υποχρεωτικής υπηρεσίας στις ένοπλες δυνάμεις συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος ,που έχει θέσει το κράτος,χρόνος ο οποίος είναι διαφορετικός (Ε.Σ-Π.Ν-Αερ.)για τον καθένα.Συνεπώς η αναγνώριση όλου του χρονικού διαστήματος της θητείας που αντιστοιχεί σε κάθε στέλεχος συνδέεται άμεσα με την πραγματική διάσταση της πραγματοποίησης όλου του χρόνου που τέθηκε προκειμένου εκπληρωθεί η στρατιωτική θητεία.Σημαντική η πρωτοβουλία σας για θέματα που σχετίζονται με το αντικείμενο των συνθηκών εργασίας μας.

  • 25 Φεβρουαρίου 2017, 10:32 | Αιγαιοπλόος

    Επιτέλους μία δίκαια διάταξη για την αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας, έστω και αργά. Έτσι θα εναρμονιστούμε με τα άλλα σώματα έστω και μετά από 98 χρόνια παρουσίας.

  • 25 Φεβρουαρίου 2017, 09:42 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ

    Επειδή πολλοί μπερδεύονται: α) Η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία των ανδρών ήταν απαραίτητο προσόν εισαγωγής στο Σώμα, β) Η εισαγωγή των γυναικών στο Σώμα δεν είχε ως προαπαιτούμενο τις εκπληρωμένες στρατιωτικές υποχρεώσεις, άρα οι γυναίκες εισάγονταν άμεσα στο Σώμα, ενώ οι άνδρες έπρεπε να περιμένουν να τελειώσουν πρώτα από το στρατό, αυτό δεν ήταν αδικία και άνιση μεταχείριση? γ) Σε στρατιωτικά συντεταγμένο Σώμα είναι παράλογο να μην προσμετράται η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία ως χρόνος υπολογισμού προαγωγής στον επόμενο βαθμό, όταν η θητεία ήταν προαπαιτούμενο εισαγωγής σε αυτό, ως αναφέρθηκε παραπάνω, δ)Είναι σωστό να προσμετράται η πραγματική θητεία σε μήνες, έστω και ως 12 (αφού έτσι αποφασίστηκε για τους αποδιδόμενους μήνες, με βάση την υποχρεωτική θητεία), αν και το σωστό θα ήταν να προσμετράται η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία του καθενός, όση και αν ήταν αυτή, ε) Μην μπερδεύονται κάποιοι και αναφέρουν ότι πρέπει να προάγονται στον επόμενο βαθμό συνυπολογίζοντας την επαγγελματική τους καριέρα στο στρατό (ΕΠ.ΟΠ., Ε.Π.Υ., Ε.Μ.Θ.), καθότι δεν ήταν υποχρεωτική στράτευση αλλά επαγγελματική επιλογή, επ ‘αμοιβή, και κυρίως όλοι είχαν την επιλογή να παραμείνουν στο στρατό και να προαχθούν ως ορίζονταν από τις κείμενες διατάξεις εισαγωγής τους στο στρατό. Επιλογή τους ήταν λοιπόν η εισαγωγή στο Σώμα και η παράλληλη παραίτησή τους από το εκεί που βρίσκονταν και δεν είναι δυνατόν να ζητάνε να προαχθούν αναλόγως των μηνών τους ως επαγγελματίες στο στρατό, στον επόμενο βαθμό προαγωγής τους στο Σώμα. Αν υπήρχε τέτοια περίπτωση θα εισάγονταν με τον βαθμό που είχαν όταν εκδόθηκε η προκήρυξη εισαγωγής τους στο Σώμα και θα προβλέπονταν αναλόγως, γεγονός που δεν ισχύει φυσικά, στ) Μην λησμονείτε επίσης ότι σε στρατιωτικά συντεταγμένο Σώμα, που διέπεται από τον Σ.Π.Κ., αυτοί που υπηρέτησαν στο στρατό υποχρεωτικά δεν είναι άδικο να προηγούνται βαθμολογικά, όσων δεν υπηρέτησαν υποχρεωτικά για να εισαχθούν. Στρατός είναι, όχι ευρύτερος δημόσιος τομέας (Δ.Ε.Η, Ι.Κ.Α. κ.λ.π.) και το ξέρατε άπαντες κατά την εισαγωγή σας στο Σώμα. Επιτέλους κύριοι και κυρίες αφήστε την κατσίκα του γείτονα να ζήσει…

  • 25 Φεβρουαρίου 2017, 08:50 | Παναγιώτης Σ.

    Είναι σωστό και δίκαιο το άρθρο . Συγχαρητήρια σε όσους το πρότειναν και στον κ. Υπουργό που το προωθεί.

  • 24 Φεβρουαρίου 2017, 18:51 | Α Κ

    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ Κ ΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΝΑΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Η ΟΠΟΙΑ ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΠΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΕΠΕΙΔΗ ΟΜΩΣ ΑΥΤΗ ΔΙΗΡΚΗΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ[ΠΧ 6 ΜΗΝΕΣ 9 ΜΗΝΕς 15 ΜΗΝΕΣ ΚΛΠ] ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΟΔΙΚΑΙΟ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΤΟ ΑΚΡΙΒΕΣ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΘΗΤΕΙΑΣ

  • 24 Φεβρουαρίου 2017, 12:53 | Κατσούλιας Διονύσης

    Πρόκειται σαφώς για ένα μέτρο που κινείται στην σωστή κατεύθυνση, δίχως να επιβαρύνει δυσανάλογα τον οικονομικό προυπολογισμό του Υπουργείου, καθώς ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας προσμετράται ήδη στον καθορισμό του χρονοεπιδόματος της μισθολογικής μας ωρίμανσης, αλλά αποτελεί συνάμα μία μορφή ηθικής δικαίωσης για τα στελέχη που υπηρέτησαν ευδοκίμως. Η φύση εξ’ άλλου του επαγγέλματος μας εμπεριέχει εξ’ ορισμού την στρατιωτική διάσταση. Το δικαιότερο όμως θα ήταν να υπάρχει πραγματική αντιστοιχία μεταξύ του χρόνου που έχει υπηρετήσει έκαστος και του χρόνου που υπολείπεται για να προαχθεί, καθώς με αυτό τον τρόπο θα εξαλειφόταν το όποιο μελανό σημείο στην αρχή της ισοδικίας και της αναλογικότητας του παρόντος διατάγματος.