Άρθρο 58 – Μεταρρύθμιση του συστήματος εισαγωγής και εκπαίδευσης στελεχών σε παραγωγικές σχολές ΛΣ-ΕΛΑΚΤ

1. Η εισαγωγή στις Σχολές Δοκίμων Σημαιοφόρων ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, Δοκίμων Υπαξιωματικών ΛΣ-ΕΛΑΚΤ και Δοκίμων Λιμενοφυλάκων ΛΣ-ΕΛΑΚΤ θα ρυθμίζεται από το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 γίνεται με το σύστημα των Πανελλαδικών εξετάσεων και σύμφωνα με τις διατάξεις των Ν. 1351/1983 και ν. 4186/2013, όπως ισχύουν. Με προεδρικό διάταγμα που θα εκδοθεί μετά από πρόταση των Υπουργών Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, θα ρυθμιστεί κάθε λεπτομέρεια που κρίνεται αναγκαία για την υλοποίηση της διατάξεως αυτής. Με το προεδρικό διάταγμα του προηγούμενου εδαφίου καθορίζονται τα ποσοστά ανά προέλευση των υποψηφίων, τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα αυτών, τα θέματα διεξαγωγής του διαγωνισμού, των απαιτούμενων διαδικασιών και δοκιμασιών, των προϋποθέσεων πρόσληψης και κατάταξης, οι ειδικές κατηγορίες υποψηφίων για τις Σχολές του πρώτου εδαφίου της παρούσας παραγράφου, καθώς και τα ποσοστά που αντιστοιχούν σε αυτούς. Επίσης με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ρυθμίζονται θέματα οργάνωσης και λειτουργίας των σχολών, της διδακτέας ύλης, του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, των υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων όσων φοιτούν σε αυτή, των εξετάσεων και των λοιπών τρόπων ελέγχου της επίδοσης των φοιτητών, της φοίτησης και αποφοίτηση από της σχολές και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
2. Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ρυθμίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις ένταξης της Σχολής Δόκιμων Σημαιοφόρων Λ.Σ., της Σχολής Δοκίμων Υπαξιωματικών Λ.Σ. (Σ.Δ.Υ.Λ.Σ.) και της Σχολής Δοκίμων Λιμενοφυλάκων στην ανώτερη και ανώτατη βαθμίδα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

  • 28 Φεβρουαρίου 2017, 13:50 | Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων Εμπορικής Ναυτιλίας

    Μετά το άρθρο 58 προτείνεται να εισαχθεί κεφάλαιο «Θέματα Ναυτικής Εκπαίδευσης», όπου θα συμπεριληφθεί το άρθρο 44 του σχεδίου νόμου του ΥΝΑΝΠ «Επιθεωρητές/ελεγκτές πλοίων, λιμένων, Αναγνωρισμένων Οργανισμών – Ρύθμιση θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και άλλες διατάξεις» το οποίο είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το Μάιο του 2016 και αφορούσε στην «Αναβάθμιση Διπλωμάτων ΑΕΝ» και θα ακολουθήσουν τα κατωτέρω.
    Άρθρο…..
    «Στελέχωση Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης»
    1. Η παράγραφος 27 του άρθρου 77 του ΠΔ 103/2014 (Α΄ 170) αντικαθίσταται ως εξής:
    «27. Οι θέσεις του μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού ανέρχονται συνολικά σε διακόσες δώδεκα (216) και κατά βαθμίδα διακρίνονται ως εξής:
    α) Η Βαθμίδα Καθηγητή περιλαμβάνει συνολικά είκοσι (20) θέσεις.
    β) Η Βαθμίδα Αναπληρωτή Καθηγητή περιλαμβάνει συνολικά τριάντα έξι (36) θέσεις.
    γ) Η Βαθμίδα Επίκουρου Καθηγητή περιλαμβάνει συνολικά εξήντα έξι (66) θέσεις.
    δ) Η Βαθμίδα Καθηγητή Εφαρμογών περιλαμβάνει συνολικά εβδομήντα δύο (72) θέσεις.
    ε) Η Βαθμίδα Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού περιλαμβάνει συνολικά τρεις (3) θέσεις.
    στ) Η βαθμίδα Επιμελητή περιλαμβάνει συνολικά δέκα (10) θέσεις
    ζ) Η βαθμίδα Καθηγητή Ειδικών μαθημάτων περιλαμβάνει συνολικά εννέα (09) θέσεις

    2. Η παράγραφος 28 του άρθρου 77 του ΠΔ 103/2014 (Α΄ 170) αντικαθίσταται ως εξής:
    «28. Οι θέσεις του Ειδικού Τεχνικού Προσωπικού (ΕΤΠ) των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) ανέρχονται συνολικά σε είκοσι έξι (22).»
    3. Η παράγραφος 2 του άρθρου 78 του ΠΔ 103/2014 (Α΄ 170) αντικαθίσταται ως εξής:
    «2. α. Οι θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού των Κέντρων Επιμόρφωσης Στελεχών του Εμπορικού Ναυτικού και της Σχολής Σωστικών Πυροσβεστικών Μέσων, ανέρχονται συνολικά σε σαράντα επτά (47) εκ των οποίων οι τριάντα τέσσερις (34) θέσεις προβλέπονται στο π.δ. 63/1974, οι εννέα (09) θέσεις προβλέπονται στο π.δ. 50/1997 και οι τέσσερις (04) προβλέπονται στο β.δ. 631/1972, όπως ισχύει, στις ακόλουθες κατηγορίες: Διευθυντού Σπουδών πέντε (05) θέσεις, Βοηθού Διευθυντού Σπουδών πέντε (05) θέσεις, Καθηγητών – Εκπαιδευτών τριάντα ένα (31) θέσεις, Βοηθών Καθηγητών – Εκπαιδευτών δύο (02) θέσεις και Καθηγητών Αγγλικής Γλώσσας τέσσερις (04) θέσεις.
    β. Οι θέσεις τεχνικού προσωπικού: συντηρητές Ναυτικών Ηλεκτρονικών και Ηλεκτρονικών Οργάνων, Ναυτικών Μηχανών και Βοηθητικών Μηχανημάτων των Κέντρων Επιμόρφωσης Στελεχών του Εμπορικού Ναυτικού ανέρχονται συνολικά σε τέσσερις (04) οι οποίες προβλέπονται στο π.δ. 63/1974»»
    4.Το Άρθρο 8 του κεφαλαίου Α του τμήματος Β του ΠΔ 103/2014 (Α΄ 170) αντικαθίσταται ως εξής:
    «Άρθρο 8
    Υπηρεσίες υπαγόμενες στο Γενικό Γραμματέα
    Στο Γενικό Γραμματέα του ΥΝΑ υπάγονται οι παρακάτω οργανικές μονάδες:
    α) Υπηρεσίες του Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ.
    β) Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών που διαρθρώνεται και λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Κεφαλαίου Ι΄ του παρόντος.
    γ) Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών.
    δ) Υπηρεσία Ναυτικής Εκπαίδευσης (σύμφωνα με το άρθρο 4παρ.γ του ν.4150/2013)

    Άρθρο…..
    «Ρυθμίσεις Θεμάτων Ναυτικής Εκπαίδευσης»
    1.Στις διατάξεις του ν. 3450/2006 και γενικώς στη νομοθεσία περί Α.Ε.Ν., όπου αναφέρεται ο όρος «Καθηγητής Α.Ε.Ν» στο εξής νοείται και ο όρος «Καθηγητής», όπου αναφέρεται ο όρος «Επίκουρος Καθηγητής Α.Ε.Ν» στο εξής νοείται και ο όρος «Επίκουρος Καθηγητής», όπου αναφέρεται ο όρος «Καθηγητής εφαρμογών ΑΕΝ» στο εξής νοείται και ο όρος «Επιμελητής» , όπου αναφέρεται ο όρος «Καθηγητής εφαρμογών ΑΕΝ» στο εξής νοείται και ο όρος «Καθηγητής Ειδικών Μαθημάτων » της παραγράφου 1 του άρθρου 11 του Ν.2638/98.
    2.Στην παράγραφο 3 του άρθρου 11 του ν.2638/98 όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 5 του 3450/2006 στα απαιτούμενα προσόντα για την εκλογή σε θέση βαθμίδας γενικών και τεχνικών Μαθημάτων Ε.Π των ΑΕΝ όπου αναφέρεται ο όρος Α.Ε.Ι αντικαθίσταται με τον όρο «Πανεπιστήμιου ή Τ.Ε.Ι» και η απαιτούμενη επαγγελματική δραστηριότητα μπορεί να περιλαμβάνει και μέχρι δυο έτη διδασκαλία σε Α.Ε.Ν στο γνωστικό αντικείμενο της θέσης που προκηρύσσεται.
    3.Η παράγραφος 1 του Άρθρου 9 Του Ν.3450/2006 αντικαθίσταται ως εξής:
    «1. Για την κάλυψη παροδικών εκπαιδευτικών αναγκών των Α.Ε.Ν., μπορεί να ανατίθεται, ύστερα από προκήρυξη, διδακτικό έργο ενός μέχρι τεσσάρων διδακτικών εξαμήνων σε Ε.Ε.Π. με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και με μηνιαία αντιμισθία για όσους έχουν πλήρη προσόντα ή ωριαία αντιμισθία για όσους έχουν μειωμένα προσόντα . Το Ε.Ε.Π. διακρίνεται σε επιστημονικούς συνεργάτες, εργαστηριακούς συνεργάτες και ειδικούς εκπαιδευτικούς συνεργάτες.
    4. Η περίπτωση (α) του υπό στοιχείο Β΄ της παραγράφου 3 του Άρθρου 11 του Ν.2638/98 όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 5 του Ν.3450/2006 αντικαθίσταται ως ακολούθως:
    (α) Ναυτικών μαθημάτων:
    1) Πτυχίο ή δίπλωμα ναυτικής σχολής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
    2) Δίπλωμα Εμπορικού Ναυτικού Α΄ τάξης.
    3) Τρία έτη πραγματική θαλάσσια υπηρεσία μετά την απόκτηση του διπλώματος Α΄ τάξης σε καθήκοντα πλοιάρχου σε φορτηγά πλοία άνω των 1.000 κ.ο.χ. ή επιβατηγά πλοία άνω των 500 κ.ο.χ. ή μηχανικού σε μηχανοστάσιο πλοίων κινούμενων με μηχανές άνω των 2.000 ΒΗΡ με δίπλωμα Α΄ τάξης Εμπορικού Ναυτικού.
    4) Πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας και της αγγλικής ναυτικής ορολογίας.
    Συνεκτιμάται συγγραφικό έργο σχετικό με την ειδικότητα, καθώς και η πιστοποιημένη γνώση χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή.
    5. Όσοι κατά την έναρξη εφαρμογής του νόμου αυτού υπηρετούν ως εκπαιδευτικό προσωπικό, μόνιμο ή με δοκιμαστική θητεία, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού διέπονται από το μισθολογικό καθεστώς του Ν.3450/2006.
    6.Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εθνικής, Παιδείας, Θρησκευμάτων και Δια Βίου Εκπαίδευσης και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις παρακολούθησης από μέλη Εκπαιδευτικού Προσωπικού των ΑΕΝ Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.