Άρθρο 74 – Αδειοδότηση έργων σε περιοχές ΟΤΑ

Έργα εντός Χερσαίας Ζώνης Λιμένα επί εκτάσεων η χρήση των οποίων ασκείται από Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αδειοδοτούνται και υλοποιούνται από την κατά περίπτωση αρμόδια Διεύθυνση του οικείου Δήμου .

  • 28 Φεβρουαρίου 2017, 13:29 | IIANEΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΛΙΜΕΝΩΝ

    Το άρθρο απαιτεί αποσαφήνιση των αναφερόμενων όρων, ώστε να μην υπάρξει σύγχυση με την προβλεπόμενη διαδικασία αδειοδότησης του Ν.2971/2001 αλλα και πρόσκρουση στις γνωμοδοτήσεις του Ν.Σ.Κ. με τις οποίες «στη ζώνη λιμένα δεν έχει αρμοδιότητα η Πολεοδομία».

  • 26 Φεβρουαρίου 2017, 13:52 | ΓΙΑΠΡΟΣ ΣΠΥΡΟΣ

    1. Η διατύπωση της διάταξης είναι ομιχλώδης και οχι εύκολα ερμηνεύσιμη.
    2. Απο τον σχολιασμό του Κου Κοροντζή προκύπτει ότι έχει αντιμετωπίσει το θέμα εκτενώς οπότε προτείνω να επαναδιατυπωθεί η διάταξη σύμφωνα με εμπειρικά βασιζόμενη υπόδειξη του ιδίου.

    ΓΙΑΠΡΟΣ ΣΠΥΡΟΣ
    ΥΠΑΞ/ΚΟΣ ΛΣ

  • 20 Φεβρουαρίου 2017, 11:38 | Ιωαννίδου Κωνσταντίνα

    Θα πρέπει να διευκρινιστεί επακριβώς το είδος των έργων (π.χ. δίκτυα αποχετεύσεων, κλπ)για τα οποία γίνεται αναφορά και η έννοια της «χρήσης από ΟΤΑ» δεδομένου ότι σε πολλές περιπτώσεις Φορέας Διαχείρισης Χ.Ζ. Λιμένων, είναι Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία που είναι Ν.Π.Δ.Δ. ΟΤΑ. Δηλαδή να διευκρινιστεί αν πρόκειται για έργα αρμοδιότητας και ευθύνης ΟΤΑ (Δήμων) που απλός βρίσκονται χωρικά εντός Χ.Ζ.Λ. , χωρίς να αποτελούν λιμενικές εγκαταστάσεις και για τα οποία οι εν λόγω Δήμοι, έχουν την αρμοδιότητα συντήρησης ή κατασκευής, αναλαμβάνοντας πλήρως και την δαπάνη.
    Η διατύπωση του συγκεκριμένου άρθρου θα πρέπει να είναι σαφής, ώστε να διαφοροποιείται από το άρθρο 18 του Ν. 2971/2001 όπου προβλέπεται η έγκριση ή γνωμοδότηση αρμόδιων Υπουργείων, ώστε να μην υπάρξει παρερμηνεία για το ποια έργα αδειοδοτούνται μόνο από την Διεύθυνση του εκάστοτε Δήμου.
    Τέλος, η εκτέλεση «κάποιων» έργων εντός Χ.Ζ. Λιμένων, θα γίνονται χωρίς την μέχρι τώρα προβλεπόμενη γνωμοδότηση ή ακόμη και ενημέρωση Φορέα Διαχείρισης (π.χ. Δ.Σ. Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων)?

  • 20 Φεβρουαρίου 2017, 10:20 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ

    Δεν είναι σαφές το τι ακολουθείται, ποια είναι δηλαδή η διαδικασία αδειοδότησης. Τι σημαίνει ότι αδειοδοτούνται από τον ΟΤΑ; Δηλαδή ακολουθείται η διάταξη του άρθρου 18 του ν.2971/2001 και ως φορέας διαχείρισης θεωρείται πλέον ο ΟΤΑ? Ακολουθούνται οι διατάξεις της πολεοδομικής νομοθεσίας (στη ζώνη λιμένα δεν έχει ωστόσο αρμοδιότητα η Πολεοδομία σύμφωνα με γνωμοδοτησεις ΝΣΚ);
    Θα πρέπει κατά τη γνώμη μου οπωσδήποτε να συμπληρωθεί το άρθρο ως εξής:
    Έργα εντός Χερσαίας Ζώνης Λιμένα επί εκτάσεων η χρήση των οποίων ασκείται από Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αδειοδοτούνται και υλοποιούνται από την κατά περίπτωση αρμόδια Διεύθυνση του οικείου Δήμου «…σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας για τη ζώνη λιμένα»

    καθώς παρά το ότι η διαχείριση δίνεται στους ΟΤΑ, η καθορισμένη ζώνη λιμένα εξακολουθεί να υφίσταται μαζί με το ιδιαίτερο καθεστώς που τη διέπει.

  • 17 Φεβρουαρίου 2017, 00:30 | ΤΡΥΦΩΝ ΚΟΡΟΝΤΖΗΣ

    ΣΩΣΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΠΟΥ ΛΥΝΕΙ ΕΝΑ ΠΛΕΟΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕ ΚΥΡΙΑ Η ΛΙΜΕΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΓΝΩΣΤΟ ΩΣ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΜΕΤΩΠΟ.ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΙ ΜΕ ΥΠΟΓΕΓΡΑΜΜΕΝΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΟΛΠΑ ΑΕ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣτΕ ΚΛΗΘΗΚΑ ΣΑΝ ΛΙΜΕΝΑΡΧΗΣ ΝΑ ΒΕΒΑΙΩΣΩ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΑΤΡΕΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΩ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΠΕΙΔΗ Ο ΔΗΜΟΣ ΕΚΤΕΛΟΥΣΕ ΕΡΓΑ ΣΤΗ ΖΩΝΗ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΙΧΕ ΑΠΟΔΟΘΕΙ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ – ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΟΡΙΖΕ ΟΤΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΥΛΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΒΑΣΕΙ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΤΩΝ ΟΤΑ. ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΑΥΤΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΤΙΛΗΠΤΟ ΑΠΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΕΙΟΥ ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ ΕΚΤΕΝΕΙΣ ΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ. ΤΩΡΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΑΥΤΗ ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΜΟ ΤΩΝ ΑΝΑΦΟΡΩΝ ΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΣΑΦΩΣ ΠΟΙΟΣ ΕΙΧΕ ΔΙΚΙΟ. ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ.