Άρθρο 49 – Λιμεναρχείο Αγίου Όρους

1. Το Γ΄ Λιμενικό Τμήμα του Λιμεναρχείου Ιερισσού με έδρα τη Δάφνη, το οποίο προβλέπεται στην περίπτωση (α) της παραγράφου 4 του άρθρου 15 του π.δ. 81/2014 “Αναδιάρθρωση Περιφερειακών Διοικήσεων Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.) και Λιμενικών Αρχών και ρύθμιση θεμάτων στελέχωσης αυτών.” (Α΄125), μετατάσσεται σε Λιμεναρχείο Αγίου Όρους. Η κατά τόπον αρμοδιότητα του Λιμεναρχείου Αγίου Όρους, ορίζεται στην περιφέρεια δικαιοδοσίας η οποία προβλέπεται στην περίπτωση (β) της παραγράφου 4 του άρθρου 15 του π.δ. 81/2014.
2. Το Δ΄ Λιμενικό Τμήμα του Λιμεναρχείου Ιερισσού με έδρα το Νέο Μαρμαρά, το οποίο προβλέπεται στην περίπτωση (α) της παραγράφου 5 του άρθρου 15 του π.δ. 81/2014, μετονομάζεται σε Γ΄ Λιμενικό Τμήμα του Λιμεναρχείου Ιερισσού, με την ίδια περιφέρεια δικαιοδοσίας.
3. Τα θέματα αναδιάρθρωσης, συγχώνευσης, μετάταξης σε ανώτερη ή κατώτερη τάξη, μετονομασίας, κατάργησης, νέου καθορισμού έδρας, καθώς και καθ΄ ύλην και κατά τόπον αρμοδιότητας των Λιμενικών Αρχών των παραγράφων 1 και 2, ρυθμίζονται και κατά τροποποίηση των διατάξεων του παρόντος άρθρου, με το προεδρικό διάταγμα το οποίο εκδίδεται σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην περίπτωση (δ) της παραγράφου 3 του άρθρου 4 του νόμου 4150/2013 “Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις.” (Α΄102).
4. Λογίζεται ως οργανική σύνθεση του Λιμεναρχείου Αγίου Όρους, μέχρι τον καθορισμό της, η ελάχιστη στελέχωση του Γ΄ Λιμενικού Τμήματος Δάφνης, η οποία καθορίζεται στον αριθμ. 78/2014 Κανονισμό του Αρχηγού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ο οποίος κυρώθηκε με την αριθμ. 214.1/9068/2014 απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου (Β΄2212), όπως ισχύει, με αντίστοιχη μείωση της οργανικής σύνθεσης του Λιμεναρχείου Ιερισσού.
5. Για την εφαρμογή των διατάξεων της υποπερίπτωσης (αα) της περίπτωσης (γ) της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του π.δ. 33/2009, το Λιμεναρχείο Αγίου Όρους κατατάσσεται στη τέταρτη κατηγορία Υπηρεσιών. Η κατά το προηγούμενο εδάφιο κατάταξη του Λιμεναρχείου Αγίου Όρους, δύναται να μεταβάλλεται με το προεδρικό διάταγμα με το οποίο ρυθμίζονται οι τοποθετήσεις και οι μεταθέσεις του προσωπικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Η έδρα του Λιμεναρχείου Αγίου Όρους δεν επιτρέπεται να δηλώνεται ως τόπος επιλογής.
6. Μετά τη μετάταξη, το προσωπικό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. του Γ΄ Λιμενικού Τμήματος Δάφνης, τοποθετείται στο Λιμεναρχείο Ιερισσού, σύμφωνα με τη διαδικασία η οποία προβλέπεται στην παράγραφο 6 του άρθρου 119 του νόμου 3079/2002 “Κύρωση του Κώδικα Προσωπικού Λιμενικού Σώματος.” (Α΄311), όπως ισχύει. Μετά τη διαδικασία του προηγούμενου εδαφίου, το Λιμεναρχείο Αγίου Όρους στελεχώνεται σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 11 του π.δ. 33/2009, όπως ισχύει.
7. Η στελέχωση του Λιμεναρχείου Αγίου Όρους, τελεί υπό τον περιορισμό του άρθρου 186 του Κεφαλαίου ΙΑ του Καταστατικού Χάρτη του Αγίου Όρους, ο οποίος κυρώθηκε με το από 10/1916 Σεπτεμβρίου του 1926 Νομοθετικό Διάταγμα “Περί Κυρώσεως του Καταστατικού Χάρτου του Αγίου Όρους”.

  • 28 Φεβρουαρίου 2017, 03:04 | ΑΝΩΝΥΜΟΣ

    Το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 5 έρχεται σε αντίθεση με την περίπτωση (β) του άρθρου 26. Γιατί να μην μπορεί να δηλωθεί η έδρα του Λ/Χ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ως τόπος επιλογής; Με ποιό σκεπτικό έχει εισαχθεί αυτή η διάταξη; Αν κάποιος θέλει να δηλώσει τους Οθωνούς ως τόπο επιλογής του το απαγορεύει κάποιος; Γιατί να μην ισχύει δηλαδή και στο ΑΓ. Όρος η 8ετία, επειδή είναι βόρεια Ελλάδα και υπάρχει κάποια προκατάληψη; Μήπως η εν λόγω διάταξη είναι αντίθετη στην αρχή της ισότητας που διέπει τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης;
    Το υπόψη εδάφιο θα πρέπει να απαλειφθεί από το τελικό κείμενο.

  • 27 Φεβρουαρίου 2017, 15:39 | .Συμεων .Π

    Ας αφήσουμε τα νούμερα να μιλήσουν απο μονά τους .Αριθμός επιβατών που διακινούνται ετησίως αποτην Δάφνη Α.Ο,πόσες διακομιδες ασθενών ,μετρα ταξης και συνοδείας υψηλών προσώπων,Διοικητικές και αλλες παραβάσεις και ας κρίνουμε έτσι αν αν πρέπει να γίνει λιμεναρχείο ή όχι.Επίσης ποια είναι η σημασία Ύπαρξης Λιμεναρχείου ή τμηματος στην ευαίσθητη αυτή περιοχή και ποια είναι η αποδοχή της Υπηρεσίας απο την Αθωνική Κοινότητα.
    Και μια ερώτηση για να καταλάβω και εγώ και όλοι οι άλλοι ενδιαφερόμενοι και γράφοντες .Τι διαφορά έχει το δικός σας σπίτι κυριε Κυριάκο Παπαδοπουλε και ειναι σπίτι ενω των αλλων είναι σπιτάκια .

  • 26 Φεβρουαρίου 2017, 13:50 | ΓΙΑΠΡΟΣ ΣΠΥΡΟΣ

    1. Η ιδιαιτερότητα του Αγίου Όρους αναλύθηκε από τους σχολιαστές Βαφειάδη και ΑΡΓΟΣ οπότε οι πικρόχολοι σχολιαστές ας διαβάσουν προσεκτικά τα σχόλια τους των ανωτέρω και ας ρίξουν μια ματιά στον ΚΧΑΟ. Κάποτε που ΔΕΝ γνώριζα ήμουν και εγώ πικρόχολος. Τώρα όμως ΞΕΡΩ. Και χωρίς να έχω υπηρετήσει εκεί.

    2. Όποιος δεν έχει :
    -μείνει ΕΝΑ ΜΗΝΑ αποκλεισμένος λόγω καιρού σε υπηρεσία ιδιαίτερης διαβίωσης χάνοντας την άδειά του
    -κάνει ντούζ με κανάτα νερό βρασμένο στο πετρογκάζ
    -υπηρετήσει σε τόπο απομακρυσμένο χωρίς υδραυλικούς ηλεκτρολόγους εστιατόριο φουρνο κρεοπωλείο
    -διαμείνει μόνιμα σαν απλός στρατιώτης θητείας σε Λιμενικό Κατάστημα
    – και αλλα πολλα που επαρκούν για μυθιστόρημα
    ΔΕΝ μπορεί να μπεί σε »νοητικό πλαίσιο» αντίληψης ιδιαίτερων συνθηκών διαβίωσης ορισμένων περιοχών.
    ΝΑΙ συμφωνούμε ότι δεν υπήρξε το λούκι του μεταναστευτικού αλλά οι ιδιαιτερότητες είναι άλλες.

    3. Βέβαια διαφωνώ με την μετάταξη σε Λ/Χ και αντ αυτού υποστηρίζω την ύπαρξη δύο ανεξάρτητων Λ/Τ για τους ακόλουθους λόγους

    Α. Όποιος έχει συνολική εμπειρία από Λιμεναρχείο εύκολα αντιλαμβάνεται ότι η διαφορά Λ/Χ με Λ/Τ είναι ορισμένα »ανενεργα» γραφεία με άνω των 100 υπηρεσιακών βιβλίων-εντύπων-αναφορών τα οποία θα επιφορτιστουν οι συνάδελφοι με τον άχαρο ρόλο να συντάσσουν υποχρεωτικά μηδενικα στοιχεία καθημερινά-εβδομαδιαία-μηνιαία-3μηνιαία-6μηνιαια και όλα αυτά γιατί για να λέμε ότι έγινε το ΑΟ Λιμεναρχείο ?

    Β. Η οργανική σύνθεση και κατά συνέπεια ο αριθμός θέσεων δεν επηρεάζεται από την κατηγορία της Υπηρεσίας καθώς είναι καθαρά θέμα πολιτικής βούλησης να αυξηθεί ο αριθμός και από τη στιγμή που αποφασίστηκε η μετάταξη σε Λ/Χ η βούληση αυτή υπάρχει και αποδεικνύεται και από την παρ. 4 η οποία προβλέπει μελλοντικό καθορισμό σύνθεσης

    υ.γ. πάψαμε να βλέπουμε το δάσος κοιτώντας συγκεκριμμένο δέντρο

    ΓΙΑΠΡΟΣ ΣΠΥΡΟΣ
    ΥΠΑΞ/ΚΟΣ ΛΣ

  • 23 Φεβρουαρίου 2017, 21:47 | Δημήτρης

    Σωστό το άρθρο αυτό, έξω από το χορό καλά τα λένε κάποιοι,ας κάτσουν μέσα έστω και δύο μέρες και βλέπουμε…

  • 23 Φεβρουαρίου 2017, 19:37 | Δημήτριος Βαφειάδης

    Είναι γνωστές στους πάντες οι ιδιαιτερότητες υπηρέτησης στον ευαίσθητο χώρο της χερσονήσου του Άθω. Για όσους δε γνωρίζουν, η Αθωνική Πολιτεία αποτελεί περιοχή της ελληνικής επικράτειας που τελεί υπό καθεστώς αυτοδιοίκησης από τους αγιορείτες πατέρες, έχοντας Πολιτικό Διοικητή που διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση και υπάγεται στο Υπουργείο Εξωτερικών. Όλες οι δραστηριότητες διέπονται από τον Καταστατικό Χάρτη Αγίου Όρους (ΚΧΑΟ) που είναι νόμος με αυξημένη ισχύ. Για την Ελληνική Πολιτεία προκύπτουν ορισμένες υποχρεώσεις όσον αφορά την ασφάλεια, τη δημόσια τάξη, την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς κ.ο.κ. Μία εξ αυτών είναι και η λειτουργία Λιμενικής Αρχής εντός του Αγίου Όρους και συγκεκριμένα στον κύριο αυτού λιμένα τη Δάφνη. Δε θα πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους δεκάδες χιλιάδες προσκυνητών απ’ όλο τον κόσμο εισέρχεται και φιλοξενείται στα ιερά του σκηνώματα με μόνο τρόπο εισόδου την επιβίβαση σε πλοία και πλοιάρια τόσο από την Ουρανούπολη όσο και από την Ιερισσό. Ο κύριος όγκος όμως μετακινήται μέσω Δάφνης, ενώ πολλές προσωπικότητες και Αρχηγοί κρατών διέρχονται από εκεί. Είναι πρόδηλη λοιπόν η ανάγκη λειτουργίας λιμενικής αρχής εντός της αθωνικής χερσονήσου ανεξαρτήτως από το επίπεδο και την ονομασία της. Πιθανολογώ ότι για κάποιο λόγο που δε γνωρίζω, οι άγιοι πατέρες να επιθυμούσαν μια ανεξάρτητη λιμενική αρχή κατ’ αντιστοιχία με τις υπόλοιπες εντός Αγ. Όρους, όπως το Αστυνομικό Τμήμα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Τελωνείο, η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ.ά. Επειδή όμως οι αρμοδιότητες της συγκεκριμένης λιμενικής αρχής δεν έχουν καμία σχέση με όλες τις υπόλοιπες, για τη λειτουργία της δεν προκύπτουν ανάγκες στελέχωσης γραφείων όπως λεμβολόγια, νηολόγια κ.ο.κ. Ως εκ τούτου ο τρόπος λειτουργίας της δε θα αλλάξει όπως κι αν ονομάζεται. Σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης των συναδέλφων, μόνο μια επίσκεψη στο Άγιον Όρος μπορεί να πείσει τον καθένα ότι δεν τους καθιστά προνομιούχους, από τη στιγμή που υποχρεούνται να διαμένουν εντός του λιμενικού καταστήματος και μάλιστα για διάστημα από επτά έως δέκα ημέρες, καιρού επιτρέποντος…

  • 22 Φεβρουαρίου 2017, 20:41 | ΑΡΓΟΣ Μ.

    Γιατί πραγματικά τόση κατινιά και κακία από προλαλήσαντες…..ΝΑΙ στη Γ κατηγορία γιατί :1.Δεν υπάρχει οδικό δίκτυο επικοινωνίας με τον υπόλοιπο Ελλαδικό κορμό παρά μόνο θαλάσσια συγκοινωνία και αυτή το χειμώνα με δυσκολίες. 2. Δύσκολες συνθήκες διαβίωσης του προσωπικού.
    (Δεν υπάρχει δίκτυο ρευματοδότησης. Υπηρεσία και χώροι ενδιαίτησης προσωπικού βασίζονται σε Γεννήτρια και μπαταρίες με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται ενώ η σίτιση του προσωπικού αποτελεί δική του μέριμνα καθώς δεν υπάρχουν εστιατόρια η άλλου είδους παρόμοιων ευκολιών.) 3. Αντιμετώπιση συχνότατων προβλημάτων ύδρευση, κτιριακών υποδομών (ζεστού νερού για μπάνιο, ηλεκτρουδραυλικών εγκαταστάσεων κλπ) χωρίς να υπάρχουν στην περιοχή υδραυλικός, ηλεκτρολόγος κλπ.

    Γιατί θα πρέπει η απόφαση αναβάθμισης μίας Υπηρεσίας του Λ. Σ. σε Λιμεναρχείο να είναι αποτέλεσμα βολέματος ή ξεβολέματος ΚΆΠΟΙΩΝ…. Τέτοιου είδους σχόλια φοβάμαι πως δεν παράγουν έργο. Δεν νομίζω ότι η Διοίκηση αποφασίζει την δημιουργία Λιμεναρχείου έχοντας αυτό ως στόχο. ΝΑΙ στο Λιμεναρχείο όπου θα αναβαθμίσει το ρόλο και την εικόνα του Λ. Σ. στην ευαίσθητη περιοχή του Αγίου Όρους με την παράλληλη αναβάθμιση του Λ/Φ Βατοπαιδίου σε Λιμενικό Τμήμα Αυτού.

    Επίσης στο ίδιο άρθρο 49 του παρόντος Νόμου θα πρέπει να προβλεφθεί, σε δεύτερο χρόνο, από τις κατάλληλες Υπηρεσίες του Αρχηγείου και η αναμόρφωση του κατ εξαίρεση ωραρίου εργασίας (εναλλαγή βαρδιών) προκειμένου να λειτουργίσει η αναβαθμισμένη Υπηρεσία Ομαλά. (Βλέπε αντίστοιχα άλλες Υπηρεσίες Αστυνομία, Πυροσβεστική,Τελωνείο, ΕΛΤΑ κλπ..)

  • 21 Φεβρουαρίου 2017, 13:36 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Γ Κατηγορία? Ίδια δηλαδή με τη Μυτιλήνη το Λυξούρι και το Φισκάρδο. Τσάμπα μόρια δηλαδή. Δ’ Κατηγορία και πάλι πολύ είναι.

  • 19 Φεβρουαρίου 2017, 10:30 | ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

    ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΝΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΛΕΥΤΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ (ΚΑΙ ΑΣΕ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΣΥΜΗ ΝΑ ΠΗΖΕΙ).

    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΥΣΜΕΝΟΥΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ,ΔΕΝ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΕΚΕΙ ΟΙ ΛΙΜΕΝΙΚΟΙ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ,ΙΣΑ ΙΣΑ ,ΤΟ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΜΕ ΑΘΕΜΙΤΑ ΜΕΣΑ ΓΙΑΤΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΣΕΣ ΜΕΡΕΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΣΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΣΠΙΤΑΚΙΑ ΤΟΥΣ.

    ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΤΑΧΘΕΙ ΑΥΤΗ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ.

    ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΕΙΠΑΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΧΟ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ

  • 19 Φεβρουαρίου 2017, 09:21 | Γεώργιος Β.

    Δεν βλέπω την ανάγκη ύπαρξης τέτοιων υπηρεσιών σε τέτοιες γεωγραφικές τοποθεσίες. Θεωρώ ότι αν συμβεί θα προσελκύσει άτομα που προσπαθούν να γαντζωθούν στη Μακεδονία.

  • 18 Φεβρουαρίου 2017, 17:43 | ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

    θα μπορούσε να παραμείνει Λιμενικό Τμήμα η Δάφνη και να αναβαθμιστεί το Λ/Φ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ σε Λιμενικό Τμήμα και να αποτελούν και τα δύο ξεχωριστές μεταθέσεις λόγο του ότι δεν υπάρχει οδικό δίκτυο στο Άγιον Όρος και οι μεταφορές γίνονται μόνο (ε) μόνο δια θαλάσσης.
    Να ενταχθούν στην 3η κατηγορία λόγο του δυσμενούς διαβίωσης χαρακτήρα των Υπηρεσιών.

  • 18 Φεβρουαρίου 2017, 00:26 | ΤΡΥΦΩΝ ΚΟΡΟΝΤΖΗΣ

    Η ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ κ. ΠΑΣΧΑΛΑΚΗ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΗ. ΑΠΟΡΙΑ ΕΧΩ ΟΜΩΣ ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΣΤΑΘΕΙ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ???Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΗ Η ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΘΕΣΕΙΣ????

  • 17 Φεβρουαρίου 2017, 18:51 | ΠΑΣΧΑΛΑΚΗΣ Χρήστος

    Λόγω του ειδικού καθεστώτος της χερσονήσου του Άθω (Άγιο Όρος), του δυσμενούς διαβίωσης χαρακτήρα της Υπηρεσίας (στρατωνισμός και σίτιση εντός Λιμενικών καταστημάτων) αλλά και της μη ύπαρξης χερσαίου δρόμου (μόνο μέσω θαλάσσης μπορείς να εισέλθεις στο Άγιο Όρος), το Λ/Χ ΔΑΦΝΗΣ Α.Ο. αλλά και το υπαγόμενο σε αυτό Λ/Φ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ Α.Ο. πρέπει να ενταχθούν στην 3η κατηγορία Υπηρεσιών.

    Στο ίδιο άρθρο να γίνει αναβάθμιση και του Λ/Φ Βατοπαιδίου σε Λιμενικό Τμήμα υπαγόμενο στο νέο Λ/Χ Δάφνης.

    Επίσης, χρειάζεται άμεσα αύξηση των οργανικών θέσεων και των 2 αυτών Λιμενικών Αρχών