Άρθρο 09 – Σχολή Επιθεωρητών/Ελεγκτών

1. Για την εκπαίδευση και πιστοποίηση επιθεωρητών/ελεγκτών του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ιδρύεται και εδρεύει στον Πειραιά η Σχολή εξειδικευμένης εκπαίδευσης και επιμόρφωσης του προσωπικού του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σε θέματα επιθεώρησης και ελέγχου ασφάλειας ναυσιπλοΐας και ασφαλείας των υπό ελληνική σημαία πλοίων, καθώς και της διαχείρισης ασφάλειας εταιρειών, λιμενικών εγκαταστάσεων και λιμένων, Α.Ο. – Α.Ο.Α. με την ονομασία «Σχολή Επιθεωρητών/Ελεγκτών Διαχείρισης Ασφάλειας Πλοίων και Λιμενικών Εγκαταστάσεων» (Σ.Ε.Δ.Α.Π.ΛΕ).
2. Η Σ.Ε.Δ.Α.Π.ΛΕ υπάγεται στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής. Οι όροι και οι προϋποθέσεις οργάνωσης, λειτουργίας, κατάρτισης του προγράμματος εκπαίδευσης και διάρκειας φοίτησης στη Σ.Ε.Δ.Α.Π.ΛΕ, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια προσδιορίζονται με μέριμνα του ΚΕΠ.
3.α) Στην ανωτέρω Σχολή λειτουργούν Τμήματα Εκπαίδευσης ανά είδος επιθεώρησης/ελέγχου.
β) Το πρόγραμμα εκπαίδευσης περιλαμβάνει κύκλους σπουδών με αντικείμενο, ιδίως, τη γενική εκπαίδευση των επιθεωρητών/ελεγκτών σε θεωρητικό επίπεδο, την ειδική εκπαίδευσή τους σε θεωρητικό επίπεδο, η οποία διαφοροποιείται ανάλογα με το εξειδικευμένο θεματικό αντικείμενο ανά τομέα επιθεώρησης/ελέγχου, καθώς και σε πρακτικό επίπεδο, η οποία συνίσταται στην παρακολούθηση ελαχίστου αριθμού επιθεωρήσεων υπό την επιτήρηση επιθεωρητών/ελεγκτών που διεξάγουν επιθεωρήσεις/ελέγχους του αντίστοιχου τομέα εκπαίδευσης.
4. α) Με το προεδρικό διάταγμα της παραγράφου 2 του άρθρου 3, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθορίζονται ζητήματα που αφορούν στην οργάνωση, λειτουργία και άσκηση εποπτείας της Σχολής Σ.Ε.Δ.Α.Π.ΛΕ. τη διάρκεια φοίτησης σε κάθε Τμήμα και Κύκλο εκπαίδευσης, τους όρους διακοπής της εκπαίδευσης, χορήγησης αδειών, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
β) Με το ίδιο ως άνω προεδρικό διάταγμα καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι οργάνωσης και λειτουργίας του ειδικού προγράμματος εκπαίδευσης που προβλέπεται στον παρόντα νόμο ως εναλλακτικό ουσιαστικό προσόν για τα στελέχη ΥΝΑΝΠ που δεν διαθέτουν τριετή επαγγελματική εμπειρία ή τριετή θαλάσσια προϋπηρεσία ως πιστοποιημένοι αξιωματικοί μηχανής ή καταστρώματος, προκειμένου να αποκτήσουν ίδιο επίπεδο εμπειρίας και ικανότητας επιθεωρητών Κράτους Σημαίας, κατ’ εφαρμογή των ισχυουσών διατάξεων των οργάνων του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
γ) Με Κανονισμό που εκδίδεται από τον Αρχηγό ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. και κυρώνεται από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθορίζονται το πρόγραμμα εκπαίδευσης, τα διδασκόμενα μαθήματα καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
5. H εκπαίδευση των επιθεωρητών ασφάλειας πλοίων για τα υπό ξένης σημαίας πλοία εμπίπτει στις διατάξεις του π.δ 159/2006 (Α’ 168) όπως εκάστοτε ισχύει.

  • το εδάφιο γ) της παρ. 4 να συμπληρωθεί ως ακολούθως:
    «[…] γ) Με Κανονισμό που εκδίδεται από τον Αρχηγό ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. και κυρώνεται από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθορίζονται το πρόγραμμα εκπαίδευσης, τα διδασκόμενα μαθήματα καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Το πρόγραμμα εκπαίδευσης κατά τη γενική εκπαίδευση των επιθεωρητών/ελεγκτών σε θεωρητικό επίπεδο θα περιλαμβάνει ενότητα σχετική με την αναπηρία και προσβασιμότητα υποδομών και υπηρεσιών στα άτομα με αναπηρία».
    Η προαναφερόμενη συμπλήρωση προτείνεται στη βάση των απαιτήσεων του άρθρου 9 «Προσβασιμότητα» της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία», την οποία η χώρα μας μαζί με το προαιρετικό πρωτόκολλό της επικύρωσε με τον Ν.4074/2012 (ΦΕΚ 88 Α΄/11.04.2012), και ως εκ τούτου οφείλει να θέσει σε εφαρμογή σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με το οποίο τα Συμβαλλόμενα Κράτη λαμβάνουν κατάλληλα μέτρα προκειμένου να διασφαλίζουν στα άτομα με αναπηρίες την πρόσβαση, σε ίση βάση με τους άλλους, στα μέσα μεταφοράς.