Άρθρο 40 – Ρύθμιση θεμάτων Αξιωματικών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Υγειονομικών

1. Οι Αξιωματικοί Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Υγειονομικοί ειδικής κατηγορίας, φέρουν τις ειδικότητες του οδοντιάτρου και του ψυχολόγου. Οι διατάξεις σχετικά με την ιεραρχική εξέλιξη, την αρχαιότητα, τις προαγωγές και τις αποστρατείες των Αξιωματικών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ειδικότητας Υγειονομικού, εφαρμόζονται αναλόγως και στους Αξιωματικούς ΛΣ..-ΕΛ.ΑΚΤ. Υγειονομικούς ειδικής κατηγορίας. Για τους Αξιωματικούς Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Υγειονομικούς ειδικής κατηγορίας, τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα. Όπου στην κείμενη νομοθεσία, αναφέρονται Αξιωματικοί ΛΣ..-ΕΛ.ΑΚΤ. Υγειονομικοί (Οδοντίατροι), ή Υγειονομικοί (Ψυχολόγοι), νοούνται εφεξής οι Αξιωματικοί ΛΣ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Υγειονομικοί ειδικής κατηγορίας με ειδικότητα Οδοντιάτρου ή Ψυχολόγου.
2. Ο τίτλος του άρθρου 3 του ν. 3079/2002 «Κύρωση του Κώδικα Προσωπικού Λιμενικού Σώματος» (Α΄ 311), ως ισχύει, αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«Κατάταξη – Εκπαίδευση Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ειδικότητας Τεχνικού, Υγειονομικού, Υγειονομικού ειδικής κατηγορίας και Ιερέα.».
3. Η παρ. 2 του άρθρου 3 του Ν.3079/2002 «Κύρωση του Κώδικα Προσωπικού Λιμενικού Σώματος» (ΦΕΚ Α΄311), ως ισχύει, αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«2.α) Οι Αξιωματικοί ειδικότητας Υγειονομικού (Ιατροί) προέρχονται από ιδιώτες ιατρούς πτυχιούχους τμημάτων Ιατρικής Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕ.Ι.) του πανεπιστημιακού τομέα της ημεδαπής ή ισότιμων και αντίστοιχων της αλλοδαπής, με ειδικότητα και ηλικίας μέχρι και τριάντα οκτώ ετών. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν εκπληρώσει ή να εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή να βρίσκονται νόμιμα εκτός στρατεύματος. Οι επιτυχόντες κατατάσσονται απευθείας στο Σώμα με το βαθμό του Ανθυποπλοιάρχου Λ.Σ. ειδικότητας Υγειονομικού με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και παρακολουθούν ταχύρρυθμη βασική εκπαίδευση η διάρκεια της οποίας δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες. Με αποφάσεις του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθορίζονται οι απαιτούμενες κατά περίπτωση ιατρικές ειδικότητες και τα λοιπά προσόντα των υποψηφίων κατά ειδικότητα, η διαδικασία επιλογής, τα θέματα που αφορούν τη διεξαγωγή του διαγωνισμού ή της πρόσληψη με μοριοδότηση που προκηρύσσεται με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την κατάταξη και εκπαίδευσή τους.
β) Οι Αξιωματικοί ειδικότητας Υγειονομικού ειδικής κατηγορίας, οι οποίοι φέρουν τις ειδικότητες του Οδοντιάτρου και του Ψυχολόγου, προέρχονται αντίστοιχα από ιδιώτες οδοντιάτρους πτυχιούχους τμημάτων Οδοντιατρικής Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) του πανεπιστημιακού τομέα της ημεδαπής ή ισότιμων και αντίστοιχων της αλλοδαπής και από ιδιώτες πτυχιούχους τμημάτων Ψυχολογίας Α.Ε.Ι. του πανεπιστημιακού τομέα της ημεδαπής ή ισότιμων και αντίστοιχων της αλλοδαπής. Οι υποψήφιοι θα πρέπει είναι ηλικίας μέχρι και τριάντα οκτώ ετών και να έχουν εκπληρώσει ή να εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή να βρίσκονται νόμιμα εκτός στρατεύματος. Οι επιτυχόντες κατατάσσονται απευθείας στο Σώμα με το βαθμό του Ανθυποπλοιάρχου Λ.Σ. ειδικότητας Υγειονομικού ειδικής κατηγορίας με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και παρακολουθούν ταχύρρυθμη βασική εκπαίδευση η διάρκεια της οποίας δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες. Με αποφάσεις του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθορίζονται οι απαιτούμενες κατά περίπτωση ειδικότητες και τα λοιπά προσόντα των υποψηφίων, κατά ειδικότητα/κατηγορία, η διαδικασία επιλογής, τα θέματα που αφορούν τη διεξαγωγή του διαγωνισμού που προκηρύσσεται με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την κατάταξη και εκπαίδευσή τους.».
4. Η παρ. 7 του άρθρου 4 του ν. 3079/2002 «Κύρωση του Κώδικα Προσωπικού Λιμενικού Σώματος» (ΦΕΚ Α΄311), όπως προστέθηκε με την παρ. 6 του άρθρου 42 του ν.4256/2014 (ΦΕΚ Α΄92), αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«7. Οι Υπαξιωματικοί ΛΣ-ΕΛΑΚΤ ειδικότητας Υγειονομικού (βοηθοί ακτινολογικού εργαστηρίου, βοηθοί μικροβιολογικού εργαστηρίου, νοσηλευτές, οδοντοτεχνικοί, φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές και λογοθεραπευτές) προέρχονται από ιδιώτες, ηλικίας μέχρι και τριάντα οκτώ ετών, κατόχους ομώνυμου ανά ειδικότητα πτυχίου Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.), Πανεπιστημιακού ή Τεχνολογικού Τομέα της ημεδαπής ή ισότιμου και αντίστοιχου της αλλοδαπής, κατατάσσονται απευθείας στο Σώμα με το βαθμό του Κελευστή Λ.Σ. ειδικότητας Υγειονομικού με απόφαση του Αρχηγού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και παρακολουθούν ταχύρρυθμη βασική εκπαίδευση η διάρκεια της οποίας δεν υπερβαίνει τους πέντε μήνες. Προκειμένου για άνδρες απαιτείται η εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων.»
Με αποφάσεις του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθορίζονται οι απαιτούμενες κατά περίπτωση ειδικότητες και τα λοιπά προσόντα των υποψηφίων κατά ειδικότητα, η διαδικασία επιλογής, τα θέματα που αφορούν στις Επιτροπές του διαγωνισμού οι οποίες συγκροτούνται με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, τα θέματα που αφορούν τη διεξαγωγή του διαγωνισμού που προκηρύσσεται με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την κατάταξη και εκπαίδευσή τους. Ο αριθμός των προκηρυσσόμενων θέσεων ανά ειδικότητα καθορίζεται στην προκήρυξη του διαγωνισμού σύμφωνα με τις υπηρεσιακές ανάγκες. Ομοίως με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθορίζεται ο τρόπος συμπλήρωσης του αριθμού των ως άνω καθορισθεισών θέσεων όταν αυτές δεν καλύπτονται, λόγω μη προσέλευσης ή αποτυχίας των υποψηφίων, σύμφωνα με τις υπηρεσιακές ανάγκες.».
5. Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 5 του ν. 3079/2002 (Α΄ 311) αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«Οι παραπάνω υποψήφιοι απαιτείται, επιπλέον των ανωτέρω, να έχουν καλή γνώση τουλάχιστον μιας (1), εκ των διαληφθεισομένων στην απόφαση της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου, ξένης γλώσσας, καθώς και πιστοποίηση γνώσης χειρισμού Η/Υ.».

  • 28 Φεβρουαρίου 2017, 00:10 | Γιώργος

    Για να βοηθήσω όσους θέλουν να ασχοληθούν με το θέμα ώστε να ακολουθείται η ίδια πρακτική σε όλο το Δημόσιο τομέα, η τεκμηρίωση προβλέπεται στην παρ.11 του άρθρου 26 του προσοντολογίου των δημοσίων υπαλλήλων [Π.Δ. 50/2001 (ΦΕΚ 39Α) «καθορισμός των προσόντων διορισμου σε θεσεις φορεων του δημόσιου τομεα»], όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 13 του ν.4148/2013 (99Α) όπου ισχυει ότι:

    “ 11 . Για την κάλυψη θέσεων κλάδων ή ειδικοτήτων ΠΕ ή ΤΕ κατηγορίας, γίνονται επίσης δεκτοί:
    α) κάτοχοι πτυχίων ή διπλωμάτων ανώτατης εκπαίδευσης που έχουν αποκτηθεί σε χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στους οποίους έχει χορηγηθεί πράξη αναγνώρισης επαγγελματικής ισοτιμίας από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικής Ισοτιμίας Τίτλων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΑΕΙΤΤΕ) του άρθρου 10 του Π. Δ. 165/2000 (149Α΄),
    β) κάτοχοι απόφασης αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων ανώτατης ή μεταδευτεροβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) του άρθρου 55 του Π.Δ. 38/2010 (78Α΄),
    γ) κάτοχοι απόφασης αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης από το ΣΑΕΠ, βάσει της παρ. 2 του άρθρου 1 του Π.Δ. 38/2010, όπως ισχύει κάθε φορά,
    δ) κάτοχοι τίτλων μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που έχουν αποκτηθεί σε χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στους οποίους έχει αναγνωρισθεί το δικαίωμα άσκησης νομοθετικά κατοχυρωμένου επαγγέλματος, σύμφωνα με σχετική απόφαση αναγνώρισης επαγγελματικής εκπαίδευσης που χορηγείται από το Συμβούλιο Επαγγελματικής Αναγνώρισης Τίτλων Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΣΕΑΤΕΚ) του άρθρου 13 του Π.Δ. 231/1998 (178Α΄),
    ε) κάτοχοι διπλωμάτων, πιστοποιητικών και άλλων τίτλων που έχουν αποκτηθεί σε χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στους οποίους έχει χορηγηθεί, βάσει του συστήματος αυτόματης αναγνώρισης διπλωμάτων, άδεια άσκησης επαγγέλματος από τις κατά περίπτωση αρμόδιες εθνικές αρχές, σύμφωνα με τα προεδρικά διατάγματα 40/1986 (14Α΄), 84/1986 (31Α΄), 97/1986 (35Α΄), 98/1986 (35Α΄), 53/2004 (43Α΄), 40/2006 (43 Α΄) και την Υ.Α. Α4/5226/1987 (613Β΄).”

  • 28 Φεβρουαρίου 2017, 00:26 | Γιάννης

    Συμφωνώ με τον συνάδελφο.

    Είναι πλεόν σαφές ότι πρέπει να συμπεριληφθεί το ΠΔ 38/2010 το οποίο ως στόχο έχει να δώσει τα ίδια δικαιώματα σε όλους τους επαγγελματίες. Δεν πρέπει να αποκλείονται υποψήφιοι για εργασία σε περίοδο υψηλής ανεργίας.
    Αφού εδώ και καιρό ο ΑΣΕΠ το έχει υιοθετήσει, είναι καλό να υιοθετηθούν οι καλές πρακτικές και απο το Λιμενικό στην επόμενη προκήρυξη θέσεων.
    Δεν είναι ξεκάθαρο αν η φράση «ή ισότιμου και αντίστοιχου της αλλοδαπής» περιλαμβάνει και αυτό το ΠΔ και έιναι κάτι που απλά θα αναλυθεί σε μια προκήρυξη.

  • 20 Φεβρουαρίου 2017, 12:55 | λογοπεδικός

    ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4.:
    Με την έκδοση του ΠΔ 38/2010 όπου ενσωματώθηκε η Οδηγία 2005/36/ΕΚ περί αναγνώρισης των επαγγελµατικών προσόντων, η παροχή υπηρεσιών στην Ελλάδα από Έλληνες υπηκόους, δεν περιορίζεται για λόγους που αφορούν τα επαγγελματικά προσόντα.
    Στη μορφή που είναι η παράγραφος 4, αποκλείει μεγάλη μερίδα επαγγελματιών, στερώντας τους το βασικό δικαίωμα ισότητας στην αγορά εργασίας.

    Γι’ αυτό το λόγο, από την έκδοση του ΠΔ και μετά, ο ΑΣΕΠ δεν ζητά αποκλειστικά την ακαδημαική ισοτιμία των πτυχίων, αλλά ζητά εναλλακτικά την επαγγελματική τους ισοδυναμία.

    Σας παραθέτω αυτούσιο το απόσπασμα από την τελευταία προκήρυξη του ΑΣΕΠ, που χρειάζεται να προστεθεί:

    «Εξαιρούνται από την υποχρέωση προσκόμισης πράξης αναγνώρισης για την ισοτιμία και την αντιστοιχία των
    τίτλων σπουδών ή των μεταπτυχιακών τίτλων, όσοι υποψήφιοι υποβάλλουν αποφάσεις αναγνώρισης επαγγελ-
    ματικών προσόντων ή επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων αντίστοιχων κατηγοριών εκπαίδευσης οι οποίες
    χορηγήθηκαν από:
    i) το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (Σ.Α.Ε.Π.) του άρθρου 55 του π.δ. 38/2010 «Προ-
    σαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην Οδηγία 2005/36/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου
    της 7ης Σεπτεμβρίου 2005, σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων» όπως τροποποιήθηκε και
    ισχύει ή
    ii) το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (Σ.Α.Ε.Π.) του άρθρου 55 του π.δ. 38/2010 για
    την αναγνώριση της επαγγελματικής ισοδυναμίας, βάσει της παρ. 2, του αρ. 1 του π.δ. 38/2010, όπως ισχύει κάθε
    φορά ή
    iii) το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικής Ισοτιμίας Τίτλων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Σ.Α.Ε.Ι.Τ.Τ.Ε.)
    του άρθρου 10 του π.δ. 165/2000 «Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας με ένα γενικό σύστημα αναγνώρισης
    των διπλωμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που πιστοποιούν επαγγελματική εκπαίδευση ελάχιστης διάρκειας
    τριών ετών, σύμφωνα με την οδηγία 89/48/ΕΟΚ του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων» ή
    iv) το Συμβούλιο Επαγγελματικής Αναγνώρισης Τίτλων Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Σ.Ε.Α.Τ.Ε.Κ.) του άρ-
    θρου 14 του π.δ. 231/1998 «Δεύτερο γενικό σύστημα αναγνώρισης της επαγγελματικής εκπαίδευσης, το οποίο
    συμπληρώνει την οδηγία 89/48/ΕΟΚ, σύμφωνα με τις οδηγίες 92/51/ΕΟΚ του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Κοινο-
    τήτων, 94/38/ΕΚ και 95/43/ΕΚ της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων».
    v) κάτοχοι διπλωμάτων, πιστοποιητικών και άλλων τίτλων που έχουν αποκτηθεί σε χώρες μέλη της Ευρωπαϊ-
    κής Ένωσης, στους οποίους έχει χορηγηθεί, βάσει του συστήματος αυτόματης αναγνώρισης διπλωμάτων, άδεια
    άσκησης επαγγέλματος από τις κατά περίπτωση αρμόδιες εθνικές αρχές, σύμφωνα με τα προεδρικά διατάγματα
    40/1986 (Α΄ 14), 84/1986, (Α΄ 31), 97/1986 (Α΄ 35), 98/1986, (Α΄ 35), 53/2004 (Α΄ 43), 40/2006 (Α΄ 43) και την υπουρ-
    γική απόφαση Α4/5226/1987 (Β΄ 613).»