Άρθρο 27 – Αποσπάσεις – Διαθέσεις

1. Απόσπαση στελεχών ΛΣ-ΕΛΑΚΤ επιτρέπεται μόνο για την αντιμετώπιση σοβαρών και επειγουσών υπηρεσιακών αναγκών προσωρινού χαρακτήρα με απόφαση του Yπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μετά από γνώμη του οικείου Συμβουλίου Μεταθέσεων. Η σχετική αρμοδιότητα του Υπουργού μπορεί να μεταβιβαστεί με απόφαση του συνολικά ή για κατηγορίες στελεχών.
2. Απόσπαση για προσωπικούς λόγους και λόγους υγείας είναι δυνατή κατ` εξαίρεση και εφόσον οι ανάγκες της υπηρεσίας το επιτρέπουν.
3. Η διάρκεια των ανωτέρω αποσπάσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες. Στελέχη ΛΣ-ΕΛΑΚΤ δεν επιτρέπεται να αποσπώνται χωρίς την συναίνεση τους προς της παρέλευσης ενός έτους από την ημερομηνία λήξης της προηγούμενης απόσπασης τους.
4. Η απόσπαση παύει αυτοδικαίως όταν λήξει το χρονικό όριο της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου, οπότε και τα στελέχη ΛΣ-ΕΛΑΚΤ με τη λήξη της απόσπασης επανέρχονται υποχρεωτικά στη θέση τους χωρίς άλλη διατύπωση.
5. Η απόσπαση μπορεί να παύει οποτεδήποτε πριν από τη λήξη του χρονικού ορίου της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου για λόγους αναγόμενους στην υπηρεσία.
6. Διάθεση είναι η προσωρινή μετακίνηση στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για κάλυψη επιτακτικών υπηρεσιακών αναγκών που άπτονται της επιχειρησιακής διαθεσιμότητας και ικανότητας υπηρεσιών ΛΣ-ΕΛΑΚΤ. Οι διατιθέμενοι εξακολουθούν να ανήκουν στην οργανική δύναμη της Υπηρεσίας από την οποία διατίθενται και συμμορφώνονται πλήρως με τις διαταγές και εντολές της Υπηρεσίας διάθεσης, για θέματα εκτέλεσης υπηρεσίας.
7. Η διάθεση διατάσσεται για χρονικό διάστημα μέχρι και εξήντα (60) ημέρες, μετά τη λήξη του οποίου παύει αυτοδικαίως και ο διατιθέμενος επιστρέφει στην Υπηρεσία από την οποία διατέθηκε, χωρίς άλλη διατύπωση. Δεν επιτρέπεται για δεύτερη φορά η διάθεση του ιδίου στελέχους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., εφόσον αυτό συνεχίζει να υπηρετεί στην ίδια Υπηρεσία από την οποία έχει ήδη διατεθεί μία φορά.
8. Για τις διαθέσεις δεν λαμβάνονται υπόψη τα κριτήρια του άρθρου 25 του παρόντος Νόμου. Κατά των διαταγών διαθέσεων τα στελέχη δεν έχουν δικαίωμα ενδι-κοφανούς προσφυγής του άρθρου 28 του παρόντος Νόμου
9. Ο χρόνος της απόσπασης και της διάθεσης υπολογίζεται στον χρόνο της συνολικής υπηρεσίας ο οποίος απαιτείται κάθε φορά για τη συμπλήρωση των ειδικών τυπικών προσόντων προαγωγής, εφόσον αυτός μέχρι και την κρίση για προαγωγή διανύεται σε Υπηρεσίες οι οποίες προβλέπονται για τη συμπλήρωση των προσόντων αυτών.
10. Ο χρόνος της απόσπασης και της διάθεσης δεν συνυπολογίζεται στον χρόνο υποχρεωτικής παραμονής στις Λιμενικές Αρχές όπου τοποθετούνται οι απόφοιτοι των παραγωγικών σχολών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. μετά την αποφοίτησή τους, με εξαίρεση τον χρόνο της διάθεσης ο οποίος διανύεται σε Λιμενικές Αρχές οι οποίες κατατάσσονται στην πρώτη, δεύτερη ή τρίτη κατηγορία.
11. Η αρμοδιότητα αποσπάσεων και διαθέσεων μεταβιβάζεται στον Αρχηγό ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, ο οποίος έχει δικαίωμα περαιτέρω μεταβίβασης της συνολικά ή εν μέρει και κατά κατηγορία στελεχών σε κατώτερα κλιμάκια διοίκησης.

  • 26 Φεβρουαρίου 2017, 17:07 | ΓΙΑΠΡΟΣ ΣΠΥΡΟΣ

    Παρ. 8
    Το μόνο που καταφέρνετε είναι να οδηγείτε τα στελέχη σε προσφυγη και αναστολή εκτέλεσης σύμφωνα με το ΚΔΔ η οποία είναι πανεύκολη για νέο δικηγόρο εφόσον συντρέχουν λόγου που επιβάλλουν την παραμονή του συγκεκριμμένου στελέχους

    Παρ. 11
    Η μεταβίβαση μεταβιβαζόμενης αρμοδιότητας έχει κριθει οτι ειναι αντισυνταγματική

  • 22 Φεβρουαρίου 2017, 12:26 | ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    ΟΡΘΗ ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΑ Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΔΙΑΤΑΞΗ. ΕΝΑΡΜΟΝΙΖΕΤΑΙ Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΟΥ ΛΣ ΜΕ ΤΑ ΙΣΧΥΟΝΤΑ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ.

  • 22 Φεβρουαρίου 2017, 10:18 | ΜΑΝΟΣ

    Για να είμαστε ειλικρινείς όλες οι αποσπάσεις για Υπηρεσιακούς λόγους είναι ψεύτικες… είναι δυνατόν να φευγει ο άλλος από το νησί που παλέυουν να βγάλουν βάρδιες για να παεί να ενισχύσει το Υπουργείο;
    Tέλος στις αποσπάσεις τώρα γιατί το μόνο που κάνουν είναι να σπαταλούν δημόσιο χρήμα (στην περίπτωση της παραμεθορίου) και να προκαλούν το κοινό αίσθημα στις άλλες περιπτώσεις.

  • 21 Φεβρουαρίου 2017, 14:53 | ΝΙΚΟΣ

    ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΕΛΟΣ.ΚΑΛΥΨΗ ΚΕΝΩΝ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΙΣ ΤΑΚΤΙΚΕΣ

  • 19 Φεβρουαρίου 2017, 10:16 | ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

    Η ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΠΛΗΡΩΣ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΕΣΑ 60 ΜΕΡΕΣ ΝΑ ΣΥΣΤΑΘΕΙ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΕΤΑΘΕΣΕΩΝ ΕΚΤΑΚΤΟ Η ΤΑΚΤΙΚΟ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΤΗΝ ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΝ ΛΟΓΩ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ.

    Η ΔΙΑΘΕΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΥΣ ΑΛΛΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥΣ ,ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΟΜΩΣ ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΑΙ (ΜΕ ΤΗΝ ΘΕΛΗΣΗ ΤΟΥ) ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΚΑΙ ΣΕ 60 ΜΕΡΕΣ ΝΑ ΓΥΡΙΖΕΙ ΠΑΛΙ ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ.