ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ   Άρθρο 33 Προϋποθέσεις για την εγκατάσταση μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε Γεωργική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας – Τροποποίηση περ. α) παρ. 6 άρθρου 56 ν. 2637/1998

 

Στην περ. α) της παρ. 6 του άρθρου 56 του ν. 2637/1998 (Α΄ 200), περί εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, προστίθενται εδάφια δεύτερο, τρίτο και τέταρτο, στο ενδέκατο εδάφιο διορθώνεται η αναφορά στα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, και η περ. α) διαμορφώνεται ως εξής:

 

  • 19 Ιανουαρίου 2024, 09:27 | Πανος Σαλαπατας

    14 Ιανουαρίου 2024, 10:56 | Πανος Σαλαπατας Μόνιμος ΣύνδεσμοςΚαλημέρα σας,
    Καλωσορίσουμε την νομοθετική αυτή προσπάθεια. Σχετικά με το αρθρο 33 σας παρακαλούμε όπως δείτε τα παρακάτω:ΘΕΜΑ Α:
    «….για την αποδοχή αιτήσεων για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης που υποβάλλονται στον αρμόδιο Διαχειριστή»

    Ζητούμε να αναφέρεται στις αιτήσεις που υποβάλλονται στον Διαχειριστή μετα την την έναρξη ισχύος της κοινής απόφασης. Κάθε αίτηση που έχει γίνει είναι προϊόν μακροχρονίου σχεδιασμού και σημαντικών επενδύσεων με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Ας προστατέψουμε τις επενδυσεις αυτες και ας ορίσουμε ότι οι αλλαγή του πλαισίου θα εφαρμόζεται μόνο για τις νέες αιτήσεις στον Διαχειριστή.

    ΘΕΜΑ Β:
    «δεν υπερβαίνουν το μηδέν κόμμα οχτώ τοις εκατό (0,8%)»Το ποσοστό κατά την γνώμη μας είναι πολύ μικρό.

    Ζητούμε να ειναι μεγαλυτερο.
    Επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν συνέχεια ότι τα αγροφωτοβοτλαικ έργα ευνοούν την αύξηση της παραγωγής σε μια πληθώρα καλλιεργειών. Ένα μεγαλύτερο ποσοστό θα βοηθούσε σημαντικά στην επιτυχια της καλοδεχούμενη αυτή νομοθετική προσπάθεια σας.

    Σας ευχαριστουμε.

    Πάνος Σαλαπάτας
    ΘΕΡΜΙΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ ΣΥΝ. Π.Ε.
    18 MW Περιοχη Αιτωλοακαρνανιας

  • Η προστασία της γης υψηλής παραγωγικότητας πρέπει να είναι προτεραιότητα και να αποφεύγεται κάθε αλλαγή της χρήσης της. Το κατάλληλο έδαφος για τη γεωργική παραγωγή αποτελεί φυσικό πόρο που δεν αντικαθίσταται. Η κατά εξαίρεση εγκατάσταση μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κατά μέγιστο στο 1% της γης υψηλής παραγωγικότητας πρέπει να χρησιμοποιείται με την τήρηση όλων των προϋποθέσεων της εξαίρεσης και φυσικά του ελέγχου της μη υπέρβασης σε κάθε περιοχή του 1%.

    Η εγκατάσταση ΑΠΕ έχει και αυτή ανάλογα με τον τύπο επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον, γι’ αυτό ειδικότερα η εξαίρεση του 1% σε γη υψηλής παραγωγικότητας πρέπει να χρησιμοποιείται για εγκατάσταση μονάδων που θα είναι ωφέλιμη στις εκμεταλλεύσεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων και των συνεταιρισμών για τη μείωση του κόστους ενέργειας και συνεπώς παραγωγής και διασφάλισης του εισοδήματος στους κατοίκους της υπαίθρου, που ασχολούνται με τη γεωργική παραγωγή. Για την εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ πρέπει να προκρίνονται περιοχές χαμηλής παραγωγικότητας που δεν είναι εύκολη η άσκηση γεωργίας και κτηνοτροφίας.

    Η χρήση των εκτάσεων που εγκαθίσταται μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μόνο για άσκηση γεωργικής δραστηριότητας της παραγωγής ΑΠΕ είναι ορθή.

  • Με την ιδιότητα του σημαντικότερου εθνικού φορέα εκπροσώπησης της ιδιωτικής οινοποιίας από το 1949, ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου δηλώνει ότι ο αμπελοοινικός κλάδος είναι από τους πρώτους που πλήττονται και από την κλιματική αλλαγή αλλά και από την αύξηση του κόστους ενέργειας και συνεπώς κάθε προσπάθεια στην αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων δεν μπορεί παρά να μας βρίσκει υποστηρικτές.

    Πλην όμως, τέτοιου είδους παρεμβάσεις και επενδύσεις θα πρέπει να πραγματοποιούνται κατά διάκριση ώστε να περιορίζονται οι τυχόν αρνητικές επιπτώσεις. Ειδικότερα, θα πρέπει να απαγορεύεται πλήρως η εγκατάσταση Α.Π.Ε. σε περιοχές υψηλής γεωργικής παραγωγικότητας ή σε περιοχές που ανήκουν σε ζώνες οίνων Π.Ο.Π. Τούτο διότι η καλλιεργήσιμη γη θα πρέπει να παραμείνει προς όφελος του πρωτογενούς τομέα, τόσο ως προς την έκτασή της όσο και ως προς την ποιότητά της, τα οποία αμφότερα τίθενται εν κινδύνω από την εγκατάσταση Α.Π.Ε.

    Εξάλλου, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού επηρεάζει την αισθητική ποιότητα των φυσικών τοπίων, γεγονός που ενδεχομένως έχει επίπτωση στις οινοτουριστικές αρμοδιότητες και εν γένει στην άυλη αξία που συνδέεται με την ΠΟΠ. Σε άλλα οινοπαραγωγικά κράτη της Ε.Ε., όπως η Γαλλία και η Ιταλία, τέτοιες αποφάσεις απαιτούν προηγούμενη διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς, μέσω των ομάδων διαχείρισης και προστασίας (άρθρο 38 του Ν. 4384/2016 στην Ελλάδα) της ΠΟΠ.

    Τέλος, η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάνελ πάνω από τα αμπέλια συνιστά ειδική αμπελουργική πρακτική και θα πρέπει να επιτρέπεται, για λόγους συλλογικής προάσπισης της ΠΟΠ και προστασίας του υγιούς ανταγωνισμού από τον τεχνικό φάκελο. Και για τον λόγο αυτό, θα πρέπει οι οινοπαραγωγοί να μπορούν να εκφράσουν τη θέση τους επί τέτοιων σχεδίων.

    Προτείνεται, συνεπώς, η εισαγωγή στο παρόν άρθρο (άρθρο 56 παρ. 6α του Ν. 2637/1998), μετά το τρίτο εδάφιο της προτεινόμενης νέας διατύπωσης, της εξής διάταξης:

    «Εφόσον η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού λαμβάνει χώρα εντός ζώνης παραγωγής οίνων με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ), ένωση παραγωγών που έχει αναγνωριστεί ως αντιπροσωπευτική με βάση τις κείμενες διατάξεις ή, σε διαφορετική περίπτωση, η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου, ενημερώνονται για τις σχετικές αιτήσεις και υποβάλουν εντός εύλογης προθεσμίας που θέτει η Διοίκηση τις απόψεις τους ως προς τις επιπτώσεις για την ΠΟΠ της εγκατάστασης φωτοβολταϊκού σταθμού εντός της ζώνης».

  • 18 Ιανουαρίου 2024, 19:27 | ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΙ ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΙΚΕ

    Στο άρθρο 33 δίνεται η δυνατότητα στους αγρότες και στις ομάδες αγροτών να κατασκευάσουν φωτοβολταϊκές μονάδες έως ένα MW σε γη υψηλής παραγωγικότας με κυριότερη δέσμευση την καλλιέργεια της γης κάτω από τις φωτοβολταϊκές μονάδες, με δυναμικές καλλιέργειες προστιθέμενης αξίας στην διατροφική αλυσίδα.

    Επειδή όμως συντρέχουν οι παρακάτω λόγοι :
    α) Οι αγρότες βάσει του Ν. 3874/2010 (Μητρώο Αγροτών) που τροποποιήθηκε με το Ν. 4811/20121 δικαιούνται έως 500kW, ειδάλλως χάνουν την αγροτική τους ιδιότητα
    β)Το κόστος κατασκευής των αγροβολταϊκών είναι υψηλότερο των συμβατικών φωτοβολταϊκών

    γ) Ο ελεύθερος ηλεκτρικός χώρος για λήψη Όρων Σύνδεσης έχει περιοριστεί λόγω της κατάληψης από μεγάλα έργα

    δ)Η τροποποίηση του ΕΣΕΚ (Εθνικός Σχεδιασμός για την Ενέργεια και το Κλίμα) θα προβλέπει αύξηση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε.

    Προτείνουμε:
    1.Νέα τροποποίηση του Μητρώου Αγροτών, όπου θα δίνεται η δυνατότητα στους αγρότες να κατασκευάζουν αγροφωτοβολταϊκά έως ένα μεγαβάτ, αυτό προβλέπει ο νόμος στις γαίες υψηλής παραγωγικότητας

    2.Την ένταξη των αγροφωτοβολταϊκών σε νέα δράση του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης (Π.Α.Α.) με επιδότηση κατά περιοχή και ειδικά στους νέους αγρότες, σύμφωνα με τον πίνακα των Σχεδίων Βελτίωσης

    3.Τιμή ανά κιλοβατώρα προς πώληση ρεύματος, στο ύψος του κόστους του αγροτικού ρεύματος

    4.Άμεση προτεραιότητα και λήψη όρων σύνδεσης στο αίτημα των αγροφωτοβολταϊκών και ένταξή τους στην κατηγορία β της σχετικής υπουργικής απόφασης

    5.Ποσόστωση στο νέο ΕΣΕΚ με δυνατότητα κατασκευής 80.000 τουλάχιστον αγροφωτοβολταϊκών από αγρότες, ώστε να καλυφθεί το 20% των αγροτών πό Α.Π.Ε. όπως οι συνάδελφοι Γερμανοί αγρότες.

    Για την Μακεδονικοί Αμπελωνες ΙΚΕ
    Ομάδα παραγωγών επιτραπέζιων σταφυλιών
    Τερπυλλος Κιλκίς
    ο Νόμιμος εκπρόσωπος
    Γεώργιος Παπαδόπουλος

  • 18 Ιανουαρίου 2024, 14:35 | ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΦΥΛΛΩΔΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ

    Ως Συνεταιρισμος με καλλιεργειες περι τα 2000 στρμ απο τα μελη μας,την παραγωγη των οποιων την διαλογη/συσκευασια και διακινηση την πραγματοποιει ο Συνεταιρισμος θεωρουμε οτι το συγκεκριμμενο ν/σ ερχεται να λυσει τεραστια θεματα καλλιεργητικου κοστους διοτι στα ειδη μας η ενεργεια, αποτελει τουλαχιστον το 40% του συνολικου κοστους αφου οι αναγκες σε νερο ετησιως απο βαθιες γεωτρησεις εως και 350μ ειναι το κυριο αιτιο μη συνεχισης της καλλιεργειας ορισμενων ειδων.
    Ωστοσο πρεπει να γινουν διευκρινησεις-συμπληρωσεις στα κατωθι
    1.Ορθα μεχρι 1mw εγκατασταση αγροβολταικων σε γη υψηλης παραγωγικοτητας με την συνεχιση της καλλιεργειας, αλλα αυτο να αποσυνδεεται απο τις γενικοτερες χρησεις γης των Γενικων Πολεοδομικων Σχεδιων οπου για παραδειγμα στο Δημο Μεγαρων μετα την εγκριση του το 2021, δεν προβλεπεται η χρηση ΑΠΕ σε οποιαδηποτε περιοχη παρα το γεγονος οτι υπαρχουν ιδιωτικες μοναδες ΑΠΕ παρελθοντων ετων.Ουτε καν ΑΠΕ Ενεργειακου Συμψηφισμου για τις αναγκες των αγροτων.
    2.Οι επενδυσεις αυτες να μπορουν να γινουν απο μεμονομενους αγροτες ειτε απο Συνεταιρισμους για λογαριασμο των αγροτων ειτε απο Ενεργειακες κοινοτητες που τα μελη τους στην πλειοψηφια ειναι κατα κυριο επαγγελμα αγροτες.
    3.Η ενταξη αυτων των επενδυσεων να μπορει να γινει στα πλαισια π.χ Σχεδιων Βελτιωσης η αλλου προγραμματος στα πλαισια του ΥΠΑΑΤ για ολες τις Συνεταιριστικες μορφες η μεμονωμενους αγροτες ομως το ανωτατο υψος του κοστους επενδυσης να τροποποιηθει στην αξια επενδυσης του 1MW.
    4.Αμεση και κατα προτεραιοτητα αδειοδοτηση / συνδεση με το δικτυο για τα αγροβολταικα σε αγροτικες περιοχες με κορεσμενα δικτυα λογο πληθωρας αιτησεων μεγαλοιδιωτων και εταιριων.
    Ο Προεδρος
    Δαλλας Δημητριος τηλ.6974269624

  • 18 Ιανουαρίου 2024, 14:09 | Χρηστος Κ.

    Σχετικά με το Σχέδιο Νόμου, στο Άρθρο 33 αναφέρονται τα εξής:

    «α) Σε αγροτεμάχια που χαρακτηρίζονται από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της οικείας
    περιφερειακής ενότητας ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, απαγορεύεται η άσκηση
    οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας, εκτός από την αγροτική εκμετάλλευση – αγροτική
    δραστηριότητα, κατά την έννοια του ν. 3874/2010 (Α΄ 151), και την παραγωγή ηλεκτρικής
    ενέργειας από σταθμούς Α.Π.Ε.. Με την έναρξη ισχύος της κοινής απόφασης του τετάρτου
    εδαφίου, για την αποδοχή αιτήσεων για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης που
    υποβάλλονται στον αρμόδιο Διαχειριστή, προς εγκατάσταση φωτοβολταικών σταθμών
    εγκατεστημένης ισχύος μικρότερης ή ίσης του ενός μεγαβάτ (1 MW), στις ανωτέρω εκτάσεις,
    λαμβάνοντας υπόψη και την ισχύ σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, σύμφωνα με την κοινή
    απόφαση του δωδέκατου εδαφίου, απαιτείται η άσκηση καλλιεργητικής δραστηριότητας. Tα
    είδη και οι καλλιέργειες των φυτών υποδεικνύονται από μελέτη, όπως και οι συνθήκες της
    καλλιέργειάς τους. Κατόπιν διενέργειας της ως άνω μελέτης, με κοινή απόφαση των
    Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας,
    καθορίζονται οι κατηγορίες των αιτούντων, οι λεπτομέρειες, προϋποθέσεις και διαδικασίες
    για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών σταθμών και την άσκηση της καλλιεργητικής
    δραστηριότητας. Κάθε επέμβαση στις εκτάσεις αυτές είτε για τη μεταβολή του προορισμού
    τους και τη διάθεσή τους για άλλες χρήσεις είτε για την εκτέλεση έργων ή τη δημιουργία
    εγκαταστάσεων ή παροχή άλλων εξυπηρετήσεων μέσα σε αυτές, έστω και χωρίς μεταβολή
    της κατά προορισμό χρήσης τους, αποτελεί εξαιρετικό μέτρο και ενεργείται πάντοτε με βάση
    τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται με κοινή απόφαση των αρμοδίων οργάνων
    των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και
    μόνο για λόγους που εξυπηρετούν τον γεωργικό χαρακτήρα της αγροτικής εκμετάλλευσης ή
    την εγκατάσταση σταθμών Α.Π.Ε..

    Στο νέο νόμο είναι ΟΚ ως προς την συμπερίληψη των υδατοκαλλιεργειών, καθώς κάνει αναφορά στον ν. 3874/2010 (Α΄ 151), που αφορά το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, στου οποίου το Άρθρο 2 ρητά αναφέρεται:

    στ) Αγροτική δραστηριότητα είναι κάθε επαγγελματική δραστηριότητα σε έναν τουλάχιστον από τους κλάδους της αγροτικής οικονομίας, δηλαδή της φυτικής, της ζωικής ή της θαλάσσιας αλιείας, της σπογγαλιείας, της οστρακαλιείας, της αλιείας εσωτερικών υδάτων και της υδατοκαλλιέργειας, που αποσκοπεί στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων, στη διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως 100 KW, στη λειτουργία αγροτοτουριστικών μονάδων έως 10 δωματίων και στη δασική παραγωγή.

    Όμως μέσα στο άρθρο 33 του σ/ν κάνει αναφορά σε είδη και καλλιέργειες φυτών, που θα υποδειχθούν από μελέτη, καθώς και οι λεπτομέρειες για την άσκηση της καλλιεργητικής δραστηριότητας. Για να μην υπάρχει πρόβλημα με τις άλλες αγροτικές δραστηριότητες του Ν. 3874/2010 θα πρέπει είτε να διαγραφεί η φράση «των φυτών», είτε να προσδιοριστεί ότι σε περίπτωση που η αγροτική δραστηριότητα αφορά καλλιέργεια φυτών, τότε αυτά θα προκύπτουν από την σχετική μελέτη. Ενδεικτική αλλαγή στην διάταξη σ εαυτή την περίπτωση: «Εάν η αγροτική δραστηριότητα αφορά καλλιέργεια φυτών,τότε τα είδη και οι καλλιέργειες των φυτών υποδεικνύονται από μελέτη, όπως και οι συνθήκες της καλλιέργειάς τους»

  • 18 Ιανουαρίου 2024, 10:20 | ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ

    Στο άρθρο 33 δίνεται η δυνατότητα στους αγρότες και αγροτικά ομαδικά σχήματα να κατασκευάσουν φωτοβολταϊκές μονάδες έως ένα MW σε γη υψηλής παραγωγικότας με κυριότερη δέσμευση την καλλιέργεια της γης κάτω από τις φωτοβολταϊκές μονάδες, με δυναμικές καλλιέργειες προστιθέμενης αξίας στην διατροφική αλυσίδα.

    • Eπειδή οι αγρότες βάσει του Ν. 3874/2010 (Μητρώο Αγροτών) που τροποποιήθηκε με το Ν. 4811/20121 δικαιούνται έως 500kW, ειδάλλως χάνουν την αγροτική τους ιδιότητα

    • Eπειδή το κόστος κατασκευής των αγροβολταϊκών είναι υψηλότερο των συμβατικών φωτοβολταϊκών

    • Eπειδή ο ελεύθερος ηλεκτρικός χώρος για λήψη Όρων Σύνδεσης έχει περιοριστεί λόγω της κατάληψης από μεγάλα έργα και κάλπικες ενεργειακές κοινότητες

    • Επειδή η τροποποίηση του ΕΣΕΚ (Εθνικός Σχεδιασμός για την Ενέργεια και το Κλίμα) θα προβλέπει αύξηση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε.

    Προτείνουμε:

    1. Νέα τροποποίηση του Μητρώου Αγροτών, όπου θα δίνεται η δυνατότητα στους αγρότες να κατασκευάζουν αγροβολταϊκά έως ένα μεγαβάτ, μιας και αυτό προβλέπει ο νόμος στις γαίες υψηλής παραγωγικότητας

    2. Την ένταξη των αγροβολταϊκών σε νέα δράση του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης (Π.Α.Α.) με επιδότηση κατά περιοχή και ειδικά στους νέους αγρότες, σύμφωνα με τον πίνακα των Σχεδίων Βελτίωσης

    3. Τιμή ανά κιλοβατώρα προς πώληση ρεύματος, στο ύψος του κόστους του αγροτικού ρεύματος

    4. Άμεση προτεραιότητα και λήψη όρων σύνδεσης στο αίτημα των αγροβολταϊκών και ένταξή τους στην κατηγορία β της σχετικής υπουργικής απόφασης (4333/12-8-2022)

    5. Ποσόστωση στο νέο ΕΣΕΚ με δυνατότητα κατασκευής 80.000 τουλάχιστον αγροβολταϊκών από αγρότες, ώστε να καλυφθεί το 20% των αγροτών πό Α.Π.Ε. όπως οι συνάδελφοι Γερμανοί αγρότες.

  • 18 Ιανουαρίου 2024, 08:08 | Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας

    Ο Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας παίρνει θέση αναφορικά με το άρθρο 33, ως προς την εγκατάσταση Φ/Β σε γη υψηλής παραγωγικότητας εκφράζοντας έντονες ενστάσεις.

    Αρχικά ο σύλλογος αναγνωρίζει και επιδοκιμάζει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών εν γένει ως μια δόκιμη και αναγκαία μέθοδο κάλυψης σε μεγάλο βαθμό του ενεργειακού προβλήματος της χώρας, με ταυτόχρονη συμβολή στη μείωση των ρυπογόνων παραγόντων της ατμόσφαιρας που εντείνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
    Ωστόσο, η εγκατάσταση των εν λόγω πάρκων (ακόμα και με παραγωγή μικρότερη ή ίση με 1MW) σε εύφορες εκτάσεις, δύναται να προκαλέσει ένταση του προβλήματος της επισιτιστικής κρίσης στη χώρα. Ο ήδη περιορισμένος αριθμός γεωργικών καλλιεργήσιμων εκτάσεων της Ελλάδας πρόκειται να μειωθεί περαιτέρω διατιθέμενος για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων.
    Στο άμεσο μέλλον οι επιπτώσεις θα καταστούν ορατές καθώς η μείωση της παραγόμενης ποσότητας εγχώριων προϊόντων πρωτογενούς τομέα θα είναι σημαντική, καθιστώντας τη χώρα αποκλειστικά, εισαγωγέα νωπών προϊόντων.

    Επιπροσθέτως, αξίζει να σημειωθεί πως σε περίπτωση ταυτόχρονης καλλιέργειας με τα πάνελ (κάτω από αυτά), όπως ο νομοθέτης προϋποθέτει για αδειοδότηση της εγκατάστασης των δεύτερων σε καλλιεργήσιμη έκταση, φαίνεται να επηρεάζεται η συνολική υγεία, ευρωστία και παραγωγικότητα των φυτών. Συγκεκριμένα, ο όγκος των πάνελ και η έκταση που αυτά καλύπτουν, μειώνει σημαντικά τη φωτοσυνθετική ικανότητα και τον επαρκή αερισμό των φυτών, καθιστώντας τα υπανάπτυκτα και ευπαθή σε προσβολές παθογόνων, γεγονός που οδηγεί σε σοβαρή υποβάθμιση του τελικού προϊόντος .

    Τέλος είναι γνωστό πως τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αξιοσημείωτη προσπάθεια νέων παραγωγών προς αειφόρο αύξηση της γεωργικής παραγωγικότητας και καθετοποίηση της παραγωγής με εξαιρετικά αποτελέσματα. Φαίνεται πως ακόμα και από μικρές σε μέγεθος καλλιεργητικές εκτάσεις είναι δυνατή η παραγωγή υψηλών ποιοτικά προϊόντων που εκτός από την κάλυψη των αναγκών του τοπικού πληθυσμού, ταξιδεύουν εκτός συνόρων συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Είναι πραγματικά λυπηρό η προσπάθεια αυτή να σταματήσει εδώ, λόγω περαιτέρω περιορισμού των διαθέσιμων προς καλλιέργεια εκτάσεων.
    Ο σύλλογος σε μια προσπάθεια προστασίας της ελληνικής καλλιεργήσιμης έκτασης και των προϊόντων αυτής, θεωρεί πώς η εύφορη γη θα πρέπει να αξιοποιείται αποκλειστικά σε καλλιέργειες παραγωγικές και αποδοτικές για την κάλυψη των αναγκών διατροφής του πληθυσμού και προτείνει εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών συστημάτων σε σημεία μη παραγωγικά (όπως: παραπλεύρως οδικών δικτύων, άνωθεν αρδευτικών καναλιών ή σε νότιες πλαγιές χαμηλής βοσκοϊκανότητας).

    Πρέβεζα 17/01/2024 , ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
    ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Γάτσιος Αναστάσιος
    ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Παυλίδου Ευθαλία

  • 17 Ιανουαρίου 2024, 19:24 | Καραισκος Χρηστος

    Τα προηγουμενα σχολια τα ειπανε ολα.

    Α:
    Η αλλαγή του νόμου να εφαρμόζεται ΜΟΝΟ για τις αιτήσεις στον Διαχειριστή ΜΕΤΑ την έναρξη ισχύος της κοινής απόφασης.

    Είναι εντελως ΑΔΙΚΟ. Κάθε αίτηση που έχει γίνει είναι προϊόν μακροχρονίου σχεδιασμού και σημαντικών επενδύσεων. Χτυπαει τους μικροεπενδυτες που πήραν το ρίσκο της αδειοδότησης με βάση έναν νόμο. Ας οριστεί η αλλαγή του πλαισίου ΜΟΝΟ για τις νέες αιτήσεις στον Διαχειριστή.

    Β:
    Το ποσοστό τοy 0,8 κατά την γνώμη μας είναι πολύ μικρό. !!!!!! 3 % θα προτεινα.

    Eνα μεγάλο μέρος της γης που έχει χαρακτηριστεί υψηλής παραγωγικότητας είναι άχρηστο για καλλιέργειες. Ακατάλληλο.

    Καραισκος Χρηστος

    ΠΑΝΔΩΣΙΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε.

    Γ.Ε.Μ.Η. 162085216000

  • 17 Ιανουαρίου 2024, 18:40 | ΣΜ

    Πολλοί σχολιαστές επικαλούνται επιστημονικές μελέτες που «δείχνουν» την αύξηση της παραγωγής αγροτικών προϊόντων με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Για να υπάρχει έστω και στο ελάχιστο αξία σε αυτά τα σχόλια τουλάχιστον οφείλουν να αναφέρουν τις πηγές. Για να δούμε ποια είναι η βαρύτητα των γραφομένων. Ελπίζω να μην αναφέρονται στα φραουλοχώραφα της Ολλανδίας ή στους πειραματικούς αγρούς της Γερμανίας.
    Η αύξηση της παραγωγής των αγροτικών προϊόντων δεν γίνεται στην τύχη αλλά με επιστημονική προσέγγιση και μεθοδικότητα. Μη μειώνουμε τη γεωπονική επιστήμη για την ενεργειακή κερδοφορία. Τουλάχιστον όχι στη γη υψηλής παραγωγικότητας. Αυτά τα ζητήματα θα έπρεπε να ήταν δεδομένα για την ανθρωπότητα, αλλά μάταια. Σεβόμαστε τις γαίες που παράγουν όγκους τροφίμων και αγαθών. Αυτή δεν την πειράζουμε αλλά αντίθετα την ενισχύουμε ώστε να καλλιεργείται στο έπακρο και να συγκομίζουμε ανταγωνιστικές ποσότητες. Εκτάσεις για να μπούνε φωτοβολταϊκά υπάρχουν δεν χρειάζεται να μπαίνουν σε κάμπους και πεδιάδες. Διαφορετικά για τις επόμενες γενιές επιφυλάσσεται ένα νέο Νησί του Πάσχα…

  • 17 Ιανουαρίου 2024, 16:28 | Φραγγος Αριστειδης

    Ο Τασσος Σταυροπουλος σωστος.

    Το άρθρο 33 θέλει διορθώσεις.

    Πρέπει να αναφέρεται ΜΟΝΟ στις καινούργιες αιτήσεις που υποβάλλονται στον Διαχειριστή και βέβαια μετα την την έναρξη ισχύος της κοινής απόφασης. τόσα έξοδα έχουμε κάνει κα σημαντικές επενδύεις με βάση εάν συγκεκριμένο νομό.

    Μην αλλάζουμε τους κανόνες του παιγνιδιού στην μέση. ΑΔΙΚΟ.

    Το ποσοστο ειναι μικρο. Τα αγροφωτοβολταικα βοηθάνε τις καλλιεργείς όπως τις ντομάτες που κάνουμε εμείς.

    Γιατί τα περιορίζεται στο 0,8 %.

    Είναι πλέον επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι βοηθάνε, και μην περιοριστείτε τις καλλιεργείς. Εμείς καλιεργουμε μόνο κολοκυθια τυπου pumkin για εξαγωγη στη Γαλια και Ισραηλ.

    Φραγγος Αριστειδης – Μεριδιουχος
    ΠΗΓΑΣΟΣ ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε.

    Γ.Ε.Μ.Η. 162085316000 – Α.Φ.Μ. 801717441

  • 17 Ιανουαρίου 2024, 09:30 | Δαρλας Χ.

    Συμφωνουμε με τον κυριο ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΖΑΛΟΚΩΣΤΑ.

    Επιπλεον προσθετουμε οτι ο νομος των αγροφωτοβοτλαικων θα πρεπει να περιλαμβανει κτηνοτροφικες μονάδες. Ειναι κατι που βλεπουμε συχνα και λειτουργει πολυ καλα.

    Επισης το ποσοστό κατά την γνώμη μας του 0.8 % είναι πολύ μικρό. Ζητούμε να ειναι μεγαλυτερο.

    Επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν συνέχεια ότι τα αγροφωτοβοτλαικ έργα ευνοούν την αύξηση της παραγωγής σε μια πληθώρα καλλιεργειών. Ένα μεγαλύτερο ποσοστό θα βοηθούσε σημαντικά στην επιτυχια της νομοθετικής προσπάθειας.

    Δαρλας Χ.
    ΔΑΡΛΑΣ ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε.

  • 17 Ιανουαρίου 2024, 01:05 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΖΑΛΟΚΩΣΤΑΣ

    Με βάση το γενικό πολεοδομικό σχέδιο Αγρινίου (αριθμ.φύλλου 14, 24/1/2013, σελίδες 117 και 118 ) το μεγαλύτερο μέρος της πεδιάδας του Αγρινίου ορίζεται ως γη υψηλής παραγωγικότητας και απαγορεύει ουσιαστικά την ανέγερση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, είτε πρόκειται για τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων (νέοι αγρότες με σκοπό τη ζωική παραγωγή ),είτε πρόκειται για την μετεγκατάσταση και τον εκσυχρονισμό παλαιών κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων με σκοπό τη βελτίωση ποιοτικά και ποσοτικά της συγκεκριμένης παραγωγικής δραστηριότητας.Εδώ και 11 χρόνια η κτηνοτροφική δραστηριότητα της περιοχής, με αφορμή τον παραπάνω γραφειοκρατικό σχεδιασμό-κανόνα-νόμο νομοθετών της αντίστοιχης χρονικής περιόδου που δεν έλαβαν υπόψιν κανέναν τοπικό φορέα (κτηνοτρόφους,γεωργική και πολεοδομική υπηρεσία) και σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος παραγωγής οδηγείται σε μαρασμό και εγκατάλειψη.Πώς λοιπόν μέσα σε λίγες μέρες παραμερίζεται η βαρυσήμαντη έννοια της γης υψηλής παραγωγικότητας για τη δημιουργία πάνελ και ταυτόχρονα απαγορεύεται η δημιουργία παραγωγικών (κτηνοτροφικών) μονάδων του πρωτογενούς τομέα που διαμορφώνουν το Α.Ε.Π. της χώρας: Ποίος ο σκοπός και ποίοι οι στόχοι που επιτυγχάνονται από την παράκαμψη της έννοιας της γης υψηλής παραγωγικότητας στο εν λόγω νομοσχέδιο και οι οποίοι καταστρατηγούνται στο παραπάνω νομοσχέδιο που δεσμεύει τον κατεξοχήν χώρο όπου θα έπρεπε να δημιουργούνται οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις: Θα επιθυμούσα να γνωρίζω τη θέση των νομοθετών του συγκεκριμένου νομοσχεδίου,ως ένας παραγωγός που ταλαιπωρείται εδώ και 11 χρόνια από έναν γραφειοκρατικό κανόνα που επικαλείται μια γενική και απροσδιόριστη αιτιολογία (γη υψηλής παραγωγικότητας) χωρίς σκοπό και στόχους και που σκέφτεται σοβαρά να προσφύγει στο δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ευρώπης, γιατί έκανα το λάθος να θέλω να εκσυγχρονίσω την κτηνοτροφική μου εγκατάσταση στον τόπο μου με ιδία δαπάνη.Με εκτίμηση Βασίλειος Τζαλοκώστας.

  • 17 Ιανουαρίου 2024, 00:20 | Ιωαννης Μετσινης

    Πορφανες τα αγροφωτοβολτικα θα βοηθησουνε την παραγωγη ορισμενων καλλιεργειων. Πολυ καλη προσπαθεια αλλα μικρο το ποσοστο γης. Πολυ μικρο.

    Αλλα θα ειναι μια χαμενη ευκαιρια αν δεν δοθει πανω απο 0,8 % ως πσοσοστο γης υψηλης παραγωγικοτητας. Μιλαμε για αγροτεμαχια κατω πο 18 στρεμματα τουλαχιστον 100 μετρα μακρια το ενα απο το αλλο. Μονο πραγματικα ενδιαφερομμενοι θα ασχοληθουν. Δωστε πανω απο 3 % ποσσοστο.

    Και μην περιορισετε τισ ποικιλιες και την τεχνολογια. Αφηστε τους ειδικους να αποφασισουν για τους επενδυτες ανα περιπτωση.

    Φιλικα
    Ιωαννης Μετσινης

    Μελος
    ΘΟΥΡΙΟΣ ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΥΝ. Π.Ε.
    Γ.Ε.Μ.Η. 169295012000

  • 16 Ιανουαρίου 2024, 10:57 | Βασιλειος ΠΑΝΟΥ

    Θα συμφωνησουμε απολυτα με τα ενδιαφεροντα σχολια της κυριας Αικατερίνη Αγγελοπούλου.
    Επι του νομου προτεινουμε και εμεις τα βασικα σημεια που εκτενως προταθηκαν ηδη.

    ΣΗΜΕΙΟ Α:
    Ζητούμε ο νομος να αναφέρεται ΜΟΝΟ στις αιτήσεις που υποβάλλονται στον Διαχειριστή μετα την την έναρξη ισχύος της κοινής απόφασης.

    Κάθε αίτηση που έχει γίνει είναι προϊόν μακροχρονίου σχεδιασμού και σημαντικών επενδύσεων με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. ΜΗΝ ΑΔΙΚΗΣΟΥΜΕ τις επενδυσεις αυτες και ας ορίσουμε ότι οι αλλαγή του πλαισίου θα εφαρμόζεται μόνο για τις νέες αιτήσεις στον Διαχειριστή.

    ΣΗΜΕΙΟ Β:
    Το ποσοστό κατά την γνώμη μας είναι πολύ μικρό το ποσοστο τοθ 0,8 % . Ζητούμε να ειναι μεγαλυτερο. Τουλαχιστον 3 %.

    Ένα μεγαλο μερος της γης υψηλης παραγωγικοτηας ειναι μη καλιεργησημο. Προσοχη σε αυτο.

    ΣΗΜΕΙΟ Γ:
    «να επιβάλλονται περιορισμοί ως προς το είδος των καλλιεργούμενων εκτάσεων» και «να προσδιορίζονται περιορισμοί στον τρόπο θεμελίωσης των βάσεων στήριξης των φωτοβολταϊκών συστημάτων»

    Να δίνεται η δυνατότητα όμως της επιλογής καλλιέργειας χωρίς επιδότηση για να μην εμποδίσουμε την εφευρετικότητα του κάθε επενδυτή/καλλιεργητή και τον πειραματισμό σε ένα μεγάλο εύρος καλλιεργειών>

    Μεριδιουχος

    ΕΛΠΙΝΙΚΗ ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΥΝ ΠΕ
    Α.Φ.Μ. 996571332 – Γ.Ε.Μ.Η 169448312000

  • 16 Ιανουαρίου 2024, 08:37 | Αικατερίνη Αγγελοπούλου

    Τα αγροτοφωτοβολταϊκά είναι μια εφαρμογή που αποτελούν ειδικές εγκαταστάσεις που μπορεί να έχουν διαφορετικό ύψος και πυκνότητα έτσι ώστε να επιτρέπουν την αγροτική παραγωγή. Συνδυάζονται ιδανικά με την κτηνοτροφία (πρόβατα) και την μελισσοκομία, αλλά ακόμη και με φυτικές παραγωγές χαμηλής δυναμικότητας (καλλιέργειες που μαζεύονται με το χέρι). Τα αγροτοφωτοβολταϊκά διατηρούν την υγρασία του εδάφους, αυξάνουν την παραγωγή, προσφέρουν σκίαση στα φυτά και τα ζώα ειδικότερα τους μήνες του καλοκαιριού, αυξάνουν την βιοποικιλότητα της περιοχής και ανεβάζουν μέχρι και 180% την χρηστικότητα της γης. Στην χώρα μας δεν υπάρχει ούτε ειδική κατηγοριοποίηση ούτε και εφαρμογή παρόμοιων τεχνολογιών. Εχουν προταθεί καινοτόμες εφαρμογές από διάφορες εταιρείες για συγκεκριμένα έργα που βρίσκονται σε διαδικασία αδειοδοτικής ωρίμανσης.

  • 16 Ιανουαρίου 2024, 07:54 | Αικατερίνη Αγγελοπούλου

    Η αρχή της αβαθούς γεωθερμίας είναι εξαιρετικά απλή: βασίζεται στο γεγονός ότι η θερμοκρασία του εδάφους είναι σταθερή. Αν συνεπώς εκμεταλλευτούμε τη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ υπεδάφους και επιφάνειας, μπορούμε να έχουμε θέρμανση, ψύξη και ζεστό νερό, μπορούμε να θερμάνουμε χώρους το χειμώνα και να τους ψύξουμε αντίστοιχα το καλοκαίρι. Αυτό γίνεται με τη χρήση μιας γεωθερμικής αντλίας θερμότητας, η δε θερμότητα μεταδίδεται και ανταλλάσσεται μέσω ενός δικτύου σωληνώσεων, που μπορεί να είναι σε οριζόντια διάταξη και χαμηλό βάθος ή σε κατακόρυφη διάταξη με γεώτρηση ή γεωτρήσεις.

    Η γεωθερμική αντλία θερμότητας είναι από τις πιο αποτελεσματικές και άνετες τεχνολογίες θέρμανσης και ψύξης που διατίθενται σήμερα, λέει η διεθνής βιβλιογραφία. Καταναλώνει γύρω στο 25-30% της ενέργειας που αποδίδει, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε υβριδικά συστήματα μαζί με ηλιοθερμικά. Έχει χαμηλό κόστος λειτουργίας σε σχέση με τα συμβατικά συστήματα (μείωση 30-60 % στη λειτουργία της θέρμανσης και 20-50 % στην λειτουργία της ψύξης) και χρησιμοποιεί καθαρή ανανεώσιμη ενέργεια, τον ήλιο. Δεν έχουμε καύση και επομένως δεν έχουμε εκπομπή καυσαερίων και αερίων του θερμοκηπίου. Μπορεί να εγκατασταθεί είτε σε καινούργια
    κατασκευή κτιρίου ή και εκ των υστέρων. Έχει πολύ ελάχιστο θόρυβο σε σχέση με τις αντλίες θερμότητας αέρος που χρησιμοποιούν ανεμιστήρα. Τέλος έχει μακρά διάρκεια ζωής και απαιτεί ελάχιστη συντήρηση. Ο κύριος εξοπλισμός, που φυλάσσεται εσωτερικά του κτιρίου, τυπικά έχει διάρκεια ζωής 25 έτη. Στα μειονεκτήματα της είναι το αυξημένο κόστος αρχικής κατασκευής και εγκατάστασης σε σχέση με τα συμβατικά συστήματα καυστήρα, που όμως γίνεται απόσβεση στα 7-8 χρόνια λειτουργίας.

    Τα φωτοβολταϊκά εφαρμόζονται στο χωράφι και καταλαμβάνουν καλλιεργήσιμη γη, με αποτέλεσμα αυτές οι εκτάσεις να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν με άλλον τρόπο. Στόχος μας είναι να συμβάλλουμε στην αρμονική συνύπαρξη των φωτοβολταϊκών και των καλλιεργειών», αναφέρει από την πλευρά του ο καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος και διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωργικών Κατασκευών και Ελέγχου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Νικόλαος Κατσούλας.

    Δέντρα κάτω από πάνελς
    Στο πλαίσιο αυτό, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μέσω των τμημάτων Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος και Γεωπονίας Αγροτεχνολογίας, συμμετέχει σε ευρωπαϊκό έργο για την εφαρμογή αγρο- βολταϊκών.

    Πρόκειται για φωτοβολταϊκά που εφαρμόζονται στο χωράφι σε ύψη μεγαλύτερα από τα σημερινά, με αποτέλεσμα, κάτω από αυτά να μπορεί να καλλιεργηθεί η γη. «Αυτό μπορεί να εφαρμοστεί ακόμη και σε δενδρώδεις καλλιέργειες που χρειάζονται προστασία από τα καιρικά φαινόμενα. Για παράδειγμα μπορούν να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά πάνελς και από κάτω δέντρα, όπως κερασιές και ροδακινιές. Τα φωτοβολταϊκά θα παρέχουν και σκίαση και προστασία από φαινόμενα όπως το χαλάζι. Ο συνδυασμός των δύο, θα προσφέρει και έξτρα εισόδημα στον παραγωγό και προστασία της καλλιέργειάς του», τονίζει ο κ. Κατσούλας.

    Πρόκληση τα Φ/Β σε στέγες θερμοκηπίων

    Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, είναι το μοναδικό ΑΕΙ που συμμετέχει στο πρόγραμμα από την Ελλάδα. Συνολικά υποβλήθηκαν 26 προτάσεις προς την ευρωπαϊκή ένωση και εγκρίθηκαν οι δύο, μία εκ των οποίων αυτή της ομάδας 11 φορέων απ’ όλον τον κόσμο, στην οποία συμμετέχει το Π.Θ. και η οποία χρηματοδοτείται με ποσό πέντε εκατ. ευρώ.
    Μάλιστα, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, θα κληθεί να αντιμετωπίσει μία ακόμη πρόκληση. Να εφαρμόσει φωτοβολταϊκά στις στέγες θερμοκηπίων, συστήματα που λειτουργούν ανταγωνιστικά μεταξύ τους, καθώς και τα δύο χρειάζονται τον ήλιο.

    «Σήμερα, υπάρχουν θερμοκήπια στα οποία έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά. Ωστόσο υπάρχει το εξής πρόβλημα. Τα φωτοβολταϊκά σκιάζουν το θερμοκήπιο, με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής», αναφέρει ο κ. Κατσούλας για την πρόκληση που καλείται να επιλύσει το Π.Θ., τη διατήρηση δηλαδή της αγροτικής παραγωγής παράλληλα με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
    Θα ακολουθούν την πορεία του ήλιου
    Στο αγρόκτημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βελεστίνου, όπου υπάρχουν θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις, θα εγκατασταθεί σύστημα φωτοβολταϊκών.
    Το σύστημα θα εγκατασταθεί στην οροφή θερμοκηπίου, στο οποίο αναπτύσσονται καλλιέργειες με τομάτες, αγγούρια και πιπεριές και το πρωτότυπο είναι ότι το σύστημα δεν θα είναι στατικό. Θα ακολουθεί την πορεία του ήλιου, όπως το λουλούδι «ήλιος», δίνοντας το απαραίτητο φως που χρειάζεται το θερμοκήπιο για να αποδώσει πλήρως. Εκτός από τα θερμοκήπια στο αγρόκτημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βελεστίνο, το σύστημα θα εφαρμοστεί επίσης στην Ιταλία, τη Γερμανία και την Αυστρία και θα γίνουν συγκρίσεις.

    Και παραγωγή ενέργειας και παραγωγή τροφής 
    Το σύστημα στα θερμοκήπια του Βελεστίνου θα εγκατασταθεί την 1η Φεβρουαρίου, οπότε και ξεκινά η καλλιεργητική περίοδος στο αγρόκτημα του Π.Θ. και θα γίνει πιλοτική εφαρμογή των αγρο- βολταϊκών για διάστημα 36 μηνών.
    «Πρόκειται για μία ώριμη τεχνολογία την οποία μπορούμε να εφαρμόσουμε άμεσα και να μετρήσουμε τα αποτελέσματα», σημειώνει ο κ. Κατσούλας.

  • 15 Ιανουαρίου 2024, 15:51 | M.SK

    Τέλεια νομοσχέδιο για εμάς.

    Θα παράγουμε ενέργεια πουλώντας τη στο δίκτυο. Θα τα τσεπώνουμε χοντρά.

    Θα μειωθεί τεχνητά η γη υψηλής παραγωγικότητας άρα δεν θα υπάρχουν επαρκής εκτάσεις για την παραγωγή τροφής.

    Άρα λιγότεροι αγρότες, λιγότερη παραγωγή αγροτικών προιόντων.

    Επομένως αύξηση της τιμής των προιόντων μας.

    Θα εισπράτουμε και από το ρευμα και από την άυξηση της τιμής.

    Προχωρήστε έτσι.

    Αυτό το νομοσχέδιο το υπογράφει Υπουργός Αγροτικής Ανάτυξης ή Ενέργειας?

    Λογικά το Ενέργειας.

  • 15 Ιανουαρίου 2024, 14:28 | GEO

    Θα ήθελα να προτείνω αυτές οι εγκαταστάσεις Φ/Β να επιτρέπεται να έχουν μεγάλο ύψος ώστε εκτός από τις ντομάτες και κουκιά να φυτεύουμε και ελιές. Έτσι θα προστατεύσουμε τα δέντρα από την υπεριώδη ακτινοβολία και τους καύσωνες, ενώ και ο δάκος θα αποφεύγει να προσβάλλει τα δέντρα λόγω του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου που δημιουργείται. Παράλληλα με τις υδρορροές που θα εγκατασταθούν στα πάνελ θα αξιοποιήσουμε υδάτινους πόρους που ειδάλλως θα χάνονταν. Η κλιματική κρίση είναι εδώ.
    Αντί να σκεφτούν μια στρατηγική ώστε να ξεκινήσουμε να παράγουμε ως χώρα, αποφασίζουμε να κάνουμε και τους τελευταίους αγρότες Φωτοβολταικάδες και μάλιστα στη γη υψηλής παραγωγικότητας.
    Ο λόγος που το κάνουν είναι για να ανοίξει η κερκόπορτα για τους μεγάλους.
    Η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ δεν είναι εντάσεως εργασίας. Δεν προσφέρει θέσεις απασχόλησης. Δεν το καταλαβαίνετε?
    Λίγοι θα τα τσεπώσουν και θα οδηγήσετε σε φτωχοποίηση της υπαίθρου.
    Ας τα βάλετε όπου θέτε. Όχι εκεί που παράγω την τροφή μου. Η τροφή είναι το πρωτεύον. Από την μια μέρα στην άλλη το κόστος της ενέργειας πέφτει, πιθανό γίνεται και ασύμφορο. Από την μια μέρα στην άλλη δεν παράγεις τροφή σε καταπατημένα από τις ΑΠΕ εδάφη. Μακριά από γη υψηλής παραγωγικότητας.

  • 15 Ιανουαρίου 2024, 10:24 | Ζωή Σαλαπάτα

    Καλή σας ημέρα,
    Η σχόλια κυρία Παπαϊωάννου Χριστίνα είναι απόλυτα σωστή.

    Σας παρακαλούμε ΝΑ ΜΗΝ αδικήσετε και ζημιώστε τους μικρούς επενδυτές. Δυο χρονιά περιμένουμε για ορούς σύνδεσης. ΜΗ χτυπάτε και τους μικρό επενδυτές σε φωτοβολταικά κάτω του 1 MW που εντελώς ΠΙΣΤΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΑ ακολουθήσανε τους νομούς του Υ.Α.Α.Τ.

    Η αλλαγή του νομού να αφορά ΜΟΝΟ για τις νέες αιτήσεις στον αρμόδιο Διαχειριστή ΜΕΤΑ την έναρξη ισχύος της κοινής απόφασης.

    ΘΕΜΑ Β:
    το ποσοστό του 0,8 % της γης κατά την γνώμη μας είναι πολύ μικρό. Ζητούμε να είναι ΠΟΛΥ μεγαλύτερο το ποσοστό.

    Φιλικά
    Εκπρόσωπος Μεριδιούχων

    ΘΕΟΝΥΜΦΗ ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΥΝ ΠΕ
    Α.Φ.Μ. 996571290 – Γ.Ε.Μ.Η. 169460212000

  • 15 Ιανουαρίου 2024, 09:34 | Σμπονιας Νικολαος

    Καλή σας ημέρα,
    Χαιρετούμε την προσπάθεια στήριξης των αγροφωτοβοτλαικων. Συμφωνούμε με τους προηγουμένους σχολιαστές σε δυο σημεία:

    Σημείο 1:
    Το ποσοστό του 0,8 % είναι εντελώς ανεπαρκές. Προτεινουμε 3 % για αρχη και αργοτερα να ανεβει στο 6 % τουλαχιστον. Μεγάλο μέρος της υψηλής παραγωγικότητας γης είναι άχρηστο έτσι και αλλιώς.

    Σημείο 2:
    Είναι αδιανόητο να εφαρμοστεί αυτός ο νομός και για τις ηδη κατατεθειμένες αιτήσεις στον αρμόδιο Διαχειριστή. Οι προφανείς λόγοι έχουν ήδη σημειωθεί στα προηγούμενα σχόλιο.

    Θα αδικήσετε τους νομοταγείς επενδυτές αυτής της χώρας.

    Ο νομος να αναφέρεται μονο στις αιτήσεις που υποβάλλονται στον Διαχειριστή ΜΕΤΑ την έναρξη ισχύος της κοινής απόφασης.

    Σας ευχαριστούμε για την ακρόαση.

    Σμπονιας Νικολαος
    Νομιμος Εκπροσωπος

    ΟΡΦΕΑΣ ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΥΝ Π.Ε.
    Α.Φ.Μ. 996571160 – Γ.Ε.Μ.Η. 169295912000

  • 15 Ιανουαρίου 2024, 09:36 | Ζαφειρης Π.

    Καλή σας ημέρα,
    Πολύ καλή προσπάθεια για τα αγροφωτοβολταικά τα οποία θα βοηθήσουν στον να ανεβεί η απόδοση και έτσι και η παραγωγή των καλλιεργειών.

    Το περιορίζεται όμως πάρα πολύ με το 0,8 % ποσοστό.

    Και επιστημονικές μελέτες υπάρχουν ότι τα αγροφωτοβοτλαικά θα βοηθήσουν και ξεκάθαρα το διαχρονικά προβλήματα της αγροτικής μας οικονομίας δεν θα επηρεαστούν αν πάνω από καλλιέργειες τοποθετηθούν πανέλα. Τα τελευταία 200 χρονιά δεν καταφέραμε να καλλιεργήσουμε σαν χωρά πάνω από το 49 % της καλλιεργήσιμης γης.

    Το ποσοστό πρέπει να είναι μεγαλύτερο και παρκαλω όπως λάβετε υπόψη σας ότι ένα σημαντικό μέρος της υψηλής παραγωγικότητας γης είναι ακατάλληλο για καλλιέργειες όπως αρκετοί σχολιαστές έχουν ήδη υπογραμμίσει.

    Ζαφειρης Π.
    Μεριδιουχος – Επενδυτης

    ΤΡΩΑΔΑ ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΥΝ ΠΕ
    Α.Φ.Μ. 996571264

    Αττικη

  • 15 Ιανουαρίου 2024, 01:35 | Μ. ΣΚ

    Καλημέρα σας,
    Άλλο η παραγωγή ενέργειας και άλλο η παραγωγή τροφής.
    Σε γη υψηλής παραγωγικότητας φυτεύεις τροφή γι’αυτο και λέγεται γη υψηλής παραγωγικότητας . Ο χαρακτηρισμός αφορά την παραγωγή τροφης και όχι την παραγωγή ενέργειας. Οι εκτάσεις αυτές είναι λίγες και πρέπει να προστατευθούν. Οι αγρότες πρέπει να παράγουν τροφή για να βοηθήσουν την χώρα να θρέψει τον πληθυσμό της. Είναι εξόχως σημαντικό. Δεν καταλαβαίνω πως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης βγάζει τέτοιο νόμο. Θα μείνει στην ιστορία με αρνητικό τρόπο. Όλοι οι δυνατοί και οικονομικά εύρωστοι αγρότες θα βάλουν φωτοβολταϊκά , θα μειωθεί η παραγωγή αγροτικών προϊόντων , οι αγρότες θα παρακολουθούν από τον καναπέ τους την παραγωγή ενέργειας και τον λογαριασμό τους να μεγαλώνει μέχρι ομως εκείνη την στιγμή που για κάποιο λόγο θα γίνει η στραβή και η χώρα εκτεθεί σε τεράστια διατροφική έλλειψη.
    Όταν σχεδιάζετε κάτι , σκεφτείτε λίγο πιο μακριά από την μύτη σας η τα συμφέροντα σας.
    Η πρόταση μου είναι να μην επιτρέπονται καθόλου φωτοβολταϊκά σε γη υψηλής παραγωγικότητας , εκτός από περιπτώσεις γεωργικών αποθηκών και πηγαδιών που χρησιμεύουν σε παραγωγή τροφης.
    Για να το κάνω πιο λιανά, μέχρι 10 KW ανά αγρότη ανα εγκατάσταση. Συνολικά στην έκταση γης υψηλής παραγωγικότητας να μην υπεβαινουν συνολικά το 0,00000001%
    Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.
    Με εκτίμηση,
    Μ.ΣΚ

  • 14 Ιανουαρίου 2024, 22:33 | Καρατζογιαννης Θεοδωρος

    Οπως τα λεει η κυρια Παπαιωαννου Χριστινα ειναι

    ΘΕΜΑ Α:
    «….για την αποδοχή αιτήσεων για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης που υποβάλλονται στον αρμόδιο Διαχειριστή»

    Η αλλαγή του νόμου να εφαρμόζεται ΜΟΝΟ για τις αιτήσεις στον Διαχειριστή ΜΕΤΑ την έναρξη ισχύος της κοινής απόφασης. Κάθε αίτηση που έχει γίνει είναι προϊόν μακροχρονίου σχεδιασμού και σημαντικών επενδύσεων από πανω απο 80 επενδυτες και εγιναν με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

    Είναι εντελως ΑΔΙΚΟ να μην προστατέψουμε τους μικρούς επενδυτές αυτούς που πήραν το ρίσκο της αδειοδότησης με βάση έναν νόμο. Ας οριστεί η αλλαγή του πλαισίου ΜΟΝΟ για τις νέες αιτήσεις στον Διαχειριστή.

    ΘΕΜΑ Β:
    «δεν υπερβαίνουν το μηδέν κόμμα οχτώ τοις εκατό (0,8%)»

    Το ποσοστό κατά την γνώμη μας είναι πολύ μικρό.

    Σημειώστε ότι ένα μεγάλο μέρος της γης που έχει χαρακτηριστεί υψηλής παραγωγικότητας είναι άχρηστο για καλλιέργειες. Ακατάλληλο.

    Ζητούμε να είναι μεγαλύτερο το ποσοστο. 3 % θα προτεινα.

    Επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν συνέχεια ότι τα αγροφωτοβοτλαικά έργα ευνοούν την αύξηση της παραγωγής σε μια πληθώρα καλλιεργειών. Ένα μεγαλύτερο ποσοστό θα βοηθούσε σημαντικά στην επιτυχία της καλοδεχούμενη αυτή νομοθετική προσπάθεια σαΣ.

    ΘΕΜΑ Γ:
    «να επιβάλλονται περιορισμοί ως προς το είδος των καλλιεργούμενων εκτάσεων» και «να προσδιορίζονται περιορισμοί στον τρόπο θεμελίωσης των βάσεων στήριξης των φωτοβολταϊκών συστημάτων»

    Ζητούμε αυτο να εφαρμόζεται μόνο αν ο επενδυτής//καλλιεργητής θέλει να λάβει επιδότηση για το αγροφωτοβοτλαικό του. Να δίνεται η δυνατότητα όμως της επιλογής καλλιέργειας χωρίς επιδότηση για να μην εμποδίσουμε την εφευρετικότητα του κάθε επενδυτή/καλλιεργητή και τον πειραματισμό σε ένα μεγάλο εύρος καλλιεργειών.

    ΘΟΥΡΙΟΣ ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΥΝ. Π.Ε.
    Καρατζογιαννης
    Εκπροσωπος

    Α.Φ.Μ. 996571196 – Γ.Ε.Μ.Η. 169295012000

  • 14 Ιανουαρίου 2024, 22:52 | Νικος Κρικας

    Συμφωνω με τα σχολια της ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ Α.Ε.

    Καλη η ιδεα για τα αγροφωτοβολταικα. Παρα πολύ μικρό όμως το 0,8 % ποσοστό. Ζητάμε να αυξηθεί.
    Δεν αρκει. Μεγαλο μερος απο την υψηλη παραγωγικοτητας γη ειναι ακαταλληλη. Αυξηστε το ποσσοστο.

    Μας προβληματίζουν επίσης παρα πολύ οι περιορισμοί στις καλλιέργειες και τις κατασκευες.
    Εμείς στον Αστακο, θα θέλαμε να βάλουμε καρπουζια κάτω από τα πανέλα. Εκ τουτου δεν χρειαζομαστε και τα πανελα να «ανεβουν» πολυ.

    Πιστεύουμε ότι τα πανέλα θα εμποδίζουνε το πάγο το χειμώνα σημαντικα και αυτό ευνοεί την καλιεργεια των καρπουζιων νωρις απο τον Μαρτιο.

    Επιδοτήστε περισσότερο τις καλλιέργειες που εσείς πιστεύετε ότι πρέπει. Αλλά αφήστε μας να καλλιεργησουμε οτι θελουμε με λιγοτερες ισως επιδοτησεις και μην αναγκαζεται τα πανελα να μπουν για ολα τα εργα ψηλα. Δεν ειναι απαραιτητο.

    Εκπροσωπος
    ΚΡΙΚΑΣ ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΟΝ ΙΚΕ
    Α.Φ.Μ. 801892311

    Οικισμος Χαλκιανικα, Ενοτητα Καλαβρυτων

  • 14 Ιανουαρίου 2024, 22:13 | Παπαιωαννου Χριστινα

    Συμφωνώ με τα σχόλια της ΘΕΡΜΙΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ ΣΥΝ. Π.Ε. και ειδικά με το θέμα Α παρακάτω:

    Σχετικά με το άρθρο 33:ΘΕΜΑ Α:
    «….για την αποδοχή αιτήσεων για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης που υποβάλλονται στον αρμόδιο Διαχειριστή»

    Η αλλαγή του νόμου να εφαρμόζεται ΜΟΝΟ για τις αιτήσεις στον Διαχειριστή ΜΕΤΑ την τέναρξη ισχύος της κοινής απόφασης.

    Κάθε αίτηση που έχει γίνει είναι προϊόν μακροχρονίου σχεδιασμού και σημαντικών επενδύσεων από πανω απο 80 επενδυτες και εγιναν με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

    Είναι εντελως αδικονα μην προστατέψουμε τους μικρούς επενδυτές αυτούς που πήραν το ρίσκο της αδειοδότησης με βάση έναν νόμο.

    Ας οριστεί η αλλαγή του πλαισίου ΜΟΝΟ για τις νέες αιτήσεις στον Διαχειριστή .

    ΘΕΜΑ Β:
    «δεν υπερβαίνουν το μηδέν κόμμα οχτώ τοις εκατό (0,8%)»

    Το ποσοστό κατά την γνώμη μας είναι πολύ μικρό. Σημειώστε ότι ένα μεγάλο μέρος της γης που έχει χαρακτηριστεί υψηλής παραγωγικότητας είναι άχρηστο για καλλιέργειες. Ακατάλληλο.

    Ζητούμε να είναι μεγαλύτερο το ποσοστο. 5 % θα προτεινα.

    Επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν συνέχεια ότι τα αγροφωτοβοτλαικά έργα ευνοούν την αύξηση της παραγωγής σε μια πληθώρα καλλιεργειών.

    Ένα μεγαλύτερο ποσοστό θα βοηθούσε σημαντικά στην επιτυχία της καλοδεχούμενη αυτή νομοθετική προσπάθεια σας.

    ΘΕΜΑ Γ:
    «να επιβάλλονται περιορισμοί ως προς το είδος των καλλιεργούμενων εκτάσεων» και «να προσδιορίζονται περιορισμοί στον τρόπο θεμελίωσης των βάσεων στήριξης των φωτοβολταϊκών συστημάτων»Ζητούμε αυτο να εφαρμόζεται μόνο αν ο επενδυτής//καλλιεργητής θέλει να λάβει επιδότηση για το αγροφωτοβοτλαικό του. Να δίνεται η δυνατότητα όμως της επιλογής καλλιέργειας χωρίς επιδότηση για να μην εμποδίσουμε την εφευρετικότητα του κάθε επενδυτή/καλλιεργητή και τον πειραματισμό σε ένα μεγάλο εύρος καλλιεργειών>. Πάντα βεβαία χωρίς επιδότηση.

    Παπαϊωάννου Χριστίνα
    Μεριδιούχα – Επενδύτρια

    ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΥΝ. Π.Ε.
    Α.Φ.Μ. 997013461

  • 14 Ιανουαρίου 2024, 22:39 | Μαζαρακη Γιωτα

    Δεν μπορει να επηρεαζονται κατατεθεμενες αιτησεις στον Διαχειριστη καθε φορα που αλλαζει ο νομος. Ουτε ειναι δικαιο ουτε ηθικο. Επενδυσαμε με βαση τον νομο.

    Οι αλλαγες του αρθρου 33 να ειναι εφαρμοσιμες μονο ΜΕΤΑ την έναρξη ισχύος της κοινής απόφασης. Καθε αλλαγη να ειναι δικαιη και να μην φερνει τα πανω κατω.

    Οσο αναφορα το ποσοστο του 0,8 % ειναι παρα πολυ μικρο και ειδικα επειδη ολοι πιστευουμε οτι τα αγροβολταικα θα αυξησουν την αγροτικη παραγωγη. Αφηστε 3 – 5 % της υψηλης για να προχωρησει το εγχειρημα.

    Και βεβαια να σημειωσουμε οτι ενα σημαντικο μερος της γης υψηλης παραγωγικοτητας ειναι ακαταλληλο για καλλιεργεια. Εντελως ακαταλληλο.

    Εκπροσωπος
    ΠΗΓΑΣΟΣ ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε.

    Α.Φ.Μ. 801717441 – Γ.Ε.Μ.Η. 162085316000

  • 14 Ιανουαρίου 2024, 15:29 | ΧΑΙΔΕΜΕΝΟΣ Κ

    τα σχόλια του κυρίου Μπαρλίκα με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο. Ενώ είναι ευπρόσδεκτο να στηριχθούν τα αγροφωτοβοτλαικά το άρθρο 33 έχει σημαντικά προβλήματα

    Είναι Απαράδεκτο και ΑΔΙΚΟ να περιλαμβάνει τις αίτησες που έγιναν στον διαχειριστή και πρωτοκολλήθηκαν πριν την έναρξη ισχύος της κοινής απόφασης. Απαράδεκτο και ΑΔΙΚΟ.

    να μην περάσει έτσι.
    να περιλαμβάνει ΜΟΝΟ τις αίτησες που έγιναν στον Διαχειριστή και πρωτοκολλήθηκαν ΜΕΤΑ την έναρξη ισχύος της κοινής απόφασης. Δεν υπάρχει λόγος για αυτήν την αδικία. κάντε το σωστό.

    Επισης εμεις θα θέλαμε να καλλιεργήσουμε οπωροκηπευτικά. Γιατί να περιορίζονται οι καλλιεργείες και γιατι τοσο μικρος χωρος.

    Το ποσοστο της γης 0,8 % ειναι πολυ μικρο την στιγμη μαλιστα που αναμενεται οτι τα αγροφωτοβολτιακα θα βοηθησουν στην αυξηση της παραγωγης

    ΧΑΙΔΕΜΕΝΟΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε.
    Α.Φ.Μ. 801717698 – Γ.Ε.Μ.Η. 162090616000

  • 14 Ιανουαρίου 2024, 15:51 | Μπαρλικας Βασίλης

    Αρθρο 33

    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ να ισχυει για αιτησες που εγιναν στον διαχειριστη και πρωτοκολληθηκαν πριν την έναρξη ισχύος της κοινής απόφασης. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ

    καναμε εξοδα, μακροχρονιο σχεδιασμο και τιποτε παρανομο. απλα ακολοθησαμε το νομο. Αν κρινεται οτι πρεπει να αλλαξειι ο νομος τοτε να αλλαξει. Αλλα να ισχυει ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ που θα γινουν στον διαχειριστη ΜΕΤΑ την έναρξη ισχύος της κοινής απόφασης. Αλλιως ειναι ΑΔΙΚΟ και παρατυπο.

    Επισης ειναι κοινη αποδοχη οτι το ποσοστο 0,8 % δεν ειναι αρκετο. Τα αγροβολταικα βοηθανε την. παραγωγη. Το ποσοστο πρεπει αν ειναι μεγαλυτερο. 3- 5 %

    Σας ευχαριστω.

    Μπαρλικας Βασίλης
    ΜΠΑΡΛΙΚΑΣ ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε.
    Α.Φ.ΜΜ 801717902 – Γ.Ε.Μ.Η.162094416000

  • 14 Ιανουαρίου 2024, 14:18 | Χ. Ζαγκας

    Αν και καλη η προσπαθεια για τα αγροβολταικα να σημειωσουμε:

    Δεν ειναι δυνατον ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΔΙΚΑΙΟ να επηρεαζονται πρωτοκολημενες αιτησεις στον Διαχειριστη πριν την εναρξη της έναρξη ισχύος της κοινής απόφασης. Επενδυσαμε και σχεδιασαμε με βαση καποιο νομο. Δεν μπορει να ζητατε να ξανασχεδιασουμε απο την αρχη την επενδυση μας η οποια πηρε μακροχρονιο σχεδιασμο.

    Επισης να επισημανω οτι η υψηλη παραγωγικοτητας γη δεν ειναι ομογενης σε ποιοτητα και κυριως τα αζητητα αργοτεμαχια επιλεγονται που δεν μπορουν να καλιεργηθουν. Με την καινουργια νομοθεσια αυτα θα παραμεινουν αχρησιμοποιητα. Αλλα αυτο θα μπορει να επιλεγει απο πριν. Οι αιτησεις μας που εγιναν ηδη δεν εχαν την δυνατοτητα επιλογης.

    Ζητούμε η νομοθεσια να αναφέρεται ΜΟΝΟ στις αιτήσεις που υποβάλλονται στον Διαχειριστή μετα την έναρξη ισχύος της κοινής απόφασης. Ειναι πιστευω δικαιο.

    Δευτερο το ποσοστο 0,8 % ειναι πολυ μικρο. Αφου τα αγροβολτιακα θα βοηθησουν την παραγωγη γιατι το ποσοστο ειναι τοσο μικρο. Ζητούμε να ειναι μεγαλυτερο. Θα δωσει και την δυνατοτητα να σχεδιαστουν πιο σωστα με ηρεμια και χωρις την πιεση του χρονου.

    Χ.Ζαγκας

    ΠΑΝΔΩΡΑ Α ΜΟΝ ΙΚΕ
    Α.Φ.Μ801892231

  • 14 Ιανουαρίου 2024, 13:54 | Α. Σταυροπουλος

    Χαιρετιζουμε,
    Απολυτά συμφωνοι με τα σχολια της ΘΕΡΜΙΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ ΣΥΝ. Π.Ε. και ειδικα με το θεμα Α παρακατω:

    Σχετικά με το άρθρο 33:

    ΘΕΜΑ Α:
    «….για την αποδοχή αιτήσεων για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης που υποβάλλονται στον αρμόδιο Διαχειριστή»

    Ζητούμε να αναφέρεται ΜΟΝΟ στις αιτήσεις που υποβάλλονται στον Διαχειριστή ΜΕΤΑ την την έναρξη ισχύος της κοινής απόφασης.

    Κάθε αίτηση που έχει γίνει είναι προϊόν μακροχρονίου σχεδιασμού και σημαντικών επενδύσεων απο πανω απο 80 επενδυτες και εγιναν με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

    Ειναι δικαιο να μην προστατέψουμε τους επενδυτες αυτους που πηραν το ρισκο της αδειοδοτησης με αση εναν νομο. Ασ ορίστει η αλλαγή του πλαισίου ΜΟΝΟ για τις νέες αιτήσεις στον Διαχειριστή .

    ΘΕΜΑ Β:
    «δεν υπερβαίνουν το μηδέν κόμμα οχτώ τοις εκατό (0,8%)»

    Το ποσοστό κατά την γνώμη μας είναι πολύ μικρό. Ζητούμε να είναι μεγαλύτερο.

    Επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν συνέχεια ότι τα αγροφωτοβοτλαικά έργα ευνοούν την αύξηση της παραγωγής σε μια πληθώρα καλλιεργειών. Ένα μεγαλύτερο ποσοστό θα βοηθούσε σημαντικά στην επιτυχία της καλοδεχούμενη αυτή νομοθετική προσπάθεια σας.

    ΘΕΜΑ Γ:
    «να επιβάλλονται περιορισμοί ως προς το είδος των καλλιεργούμενων εκτάσεων» και «να προσδιορίζονται περιορισμοί στον τρόπο θεμελίωσης των βάσεων στήριξης των φωτοβολταϊκών συστημάτων»

    Ζητούμε αυτο να εφαρμόζεται μόνο αν ο επενδυτής//καλλιεργητής θέλει να λάβει επιδότηση για το αγροφωτοβολταικο του. Να δίνεται η δυνατότητα όμως της επιλογής καλλιέργειας χωρίς επιδότηση για να μην εμποδίσουμε την εφευρετικότητα του κάθε επενδυτή/καλλιεργητή και τον πειραματισμό σε ένα μεγάλο εύρος καλλιεργειών>. Πάντα βεβαία χωρίς επιδότηση.

    Σταυροπουλος Α.
    Γραμματεας
    ΑΜΦΙΛΟΧΟΣ ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΥΝ. Π.Ε.

    Γ.Ε.Μ.Η 16310101600 και Α.Φ.Μ. 997013450

  • 14 Ιανουαρίου 2024, 12:06 | Μανωλουκος

    Καλησπερα,
    Πολύ καλή η στηριξη των αγροφωτοβολταικά.

    Θα συμφωνήσουμε απολυτά με τα σχόλια του εκπροσώπου της ενεργειακής κοινότητας ΘΕΡΜΙΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ ΣΥΝ. Π.Ε.

    Σχετικά με το άρθρο 33:

    ΘΕΜΑ Α:
    «….για την αποδοχή αιτήσεων για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης που υποβάλλονται στον αρμόδιο Διαχειριστή»

    Ζητούμε να αναφέρεται στις μονο αιτήσεις που υποβάλλονται στον Διαχειριστή μετα την την έναρξη ισχύος της κοινής απόφασης. Κάθε αίτηση που έχει γίνει είναι προϊόν μακροχρονίου σχεδιασμού και σημαντικών επενδύσεων με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Ας προστατέψουμε τις επενδύσεις αυτές και ας ορίσουμε ότι οι αλλαγή του πλαισίου θα εφαρμόζεται μόνο για τις νέες αιτήσεις στον Διαχειριστή.

    ΘΕΜΑ Β:
    «δεν υπερβαίνουν το μηδέν κόμμα οχτώ τοις εκατό (0,8%)»

    Το ποσοστό κατά την γνώμη μας είναι πολύ μικρό. Ζητούμε να είναι μεγαλύτερο.

    Επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν συνέχεια ότι τα αγροφωτοβοτλαικά έργα ευνοούν την αύξηση της παραγωγής σε μια πληθώρα καλλιεργειών. Ένα μεγαλύτερο ποσοστό θα βοηθούσε σημαντικά στην επιτυχία της καλοδεχούμενη αυτή νομοθετική προσπάθεια σας.

    ΘΕΜΑ Γ:
    «να επιβάλλονται περιορισμοί ως προς το είδος των καλλιεργούμενων εκτάσεων» και «να προσδιορίζονται περιορισμοί στον τρόπο θεμελίωσης των βάσεων στήριξης των φωτοβολταϊκών συστημάτων»

    Ζητούμε περιορισμοί να εφαρμόζονται μόνο αν ο επενδυτής/καλλιεργητής θέλει να λάβει επιδότηση για το αγροφωτοβοτλαικό του.

    Να δίνεται η δυνατότητα όμως της επιλογής καλλιέργειας χωρίς επιδότηση για να μην εμποδίσουμε την εφευρετικότητα του κάθε επενδυτή/καλλιεργητή και τον πειραματισμό σε ένα μεγάλο εύρος καλλιεργειών. Να σημειώσουμε επίσης ότι μερικές καλλιέργειες δεν θα χρειαστούν ανυψωμένα πανέλα. Όπως η καλλιέργεια κολοκύθας στην οποία εμείς εξειδικευόμαστε. Μην περιοριζεται την κατασκευη και χρησιμοποιηστε την επιδοτηση οπου κριθει πιο καταλληλο.

    Εκπρόσωπος
    ΚΟΣΜΑΣ ΑΙΤΩΛΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ ΣΥΝ. Π.Ε.

    Γ.Ε.Μ.Η. 140490301000 – Α.Φ.Μ. 800774996

  • 14 Ιανουαρίου 2024, 12:18 | Μεταξουλης

    Γιατι τοσο μικρο το ποσοστο στο 0,8 της υψηλης; δεν αρκει και δεν υπαρχει λογος. αφου ειναι καλο γιατι το περιοριζετε το πολυ. Δεν ειναι αρκετο για την περιοχη μας.

    Πολυ αγροτες θα το σκεφτουν θετικα γιατι βλεπουμε τα πανελε να βοηθανε τις καλλειργειες και το χειμωνα και το καλοκαιρι.

    Αλλα να μπορουμε να βαζουμε οτι θελουμε. Εμεις οι αγροτες ξερουμε τι τραβαει η αγορα καθε χρονο καλυτερα και γρηγοροτερα. μην μς περιορισετε την καλλειεργεια.

    και αυξηστε το ποσοστο γιατι δεν αρκει και για να μπορουμε να το σχεδιασουμε με την ησυχια μας και χωρις αγχος απο την πιεση.

    Τ.Μεταξουλης
    Μεσολογγι

  • 14 Ιανουαρίου 2024, 12:32 | Αναστασιος Σαλαπατας

    Χαιρετίζουμε την νομοθέτηση για τα αγροφωτοβολταικά.

    Πολύ μικρό όμως το σχεδιαζόμενο 0,8 % ποσοστό. Ζητάμε να αυξηθεί. Δεν αρκει.

    Μας προβληματίζουν επίσης παρα πολύ οι περιορισμοί στις καλλιέργειες και τις κατασκευες.
    Εμείς στην Τρίπολη θα θέλαμε να βάλουμε χαμηλά αμπέλια κάτω από τα πανέλα. Και εκτουτου δεν χρειαζομαστε και τα πανελα να «ανεβουν» πολυ.

    Πιστεύουμε ότι τα πανέλα θα εμποδίζουνε πολύ το πάγο το χειμώνα και αυτό ευνοεί τα αμπέλια πολύ.
    Οποτε επιδοτήστε περισσότερο τις καλλιέργειες που εσείς πιστεύετε ότι πρέπει. Αλλά αφήστε μας να καλλιεργησουμε οτι θελουμε με λιγοτερες ισως επιδοτησεις.

    Αναστάσιος Σαλαπάτας
    Προέδρος

    ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ Α.Ε.
    Αρκαδία

  • 14 Ιανουαρίου 2024, 12:51 | Ζωη Τσαη

    Χαιρετισμούς από Κιλκίς
    Καλή η προσπάθεια σας για τα αγροφωτοβοτλαικά.

    Γιατί όμως μόνο 0,8 % το ποσοστο; Δεν αρκει.

    Πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερο αυτό το ποσοστό κατά εμάς.
    Αφού ξεκάθαρα βοηθάνε την αύξηση της παραγωγής γιατί το περιορίζεται τόσο :

    Και να μην υπάρχουν περιορισμοί στις καλλιεργείς. ΑΛΛΑ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΕΛΕΓΧΟΙ ΑΝ ΟΝΤΩΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΜΕ.

    Αν κάποιος θέλει να πειραματιστεί με κουκιά να μπορεί να το κάνει για να ευνοούμε και την έρευνα.

    Και ας επιδοτήστε περισσότερο μόνο τις καλλιέργειες που πιστεύετε ότι πρέπει ……

    Φιλικά
    Ζωή Τσαη

    ΦΑΕΘΩΝ Α.Ε
    Κιλκίς

  • 14 Ιανουαρίου 2024, 11:54 | Τασσος Σταυροπουλος

    Το άρθρο 33 θέλει διορθώσεις.
    Πρέπει να αναφέρεται ΜΟΝΟ στις καινούργιες αιτήσεις που υποβάλλονται στον Διαχειριστή και βέβαια μετα την την έναρξη ισχύος της κοινής απόφασης.

    τόσα έξοδα έχουμε κάνει κα σημαντικές επενδύεις με βάση εάν συγκεκριμένο νομό. Καμία αντίρρηση να το αλλάξετε. αλλά μην αλλάζουμε τους κανόνες του παιγνιδιού στην μέση. δεν είναι δίκαιο.

    και κάτι ακόμα.
    Τα αγροφωτοβολταικα βοηθάνε τις καλλιεργείς όπως τις ντομάτες που κάνουμε εμείς. Γιατί τα περιορίζεται στο 0,8 %. είναι πλέον επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι βοηθάνε, και μην περιοριστείτε τις καλλιεργείς γατί εμείς για παράδειγμα μόνο ντομάτες θέλουμε να βάλουμε.

    Σταυρόπουλος από Ακράτα Αιγιάλειας
    Ενεργειακή κοινότητα ΑΔΑΜΑΤΙΝΗ ΣΥΝ. Π.Ε.
    Γ.Ε.Μ.Η – 169461512000

    ΦΙΛΙΚΑ

  • 14 Ιανουαρίου 2024, 10:56 | Πανος Σαλαπατας

    Καλημέρα σας,
    Καλωσορίσουμε την νομοθετική αυτή προσπάθεια. Σχετικά με το αρθρο 33 σας παρακαλούμε όπως δείτε τα παρακάτω:

    ΘΕΜΑ Α:
    «….για την αποδοχή αιτήσεων για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης που υποβάλλονται στον αρμόδιο Διαχειριστή»

    Ζητούμε να αναφέρεται στις αιτήσεις που υποβάλλονται στον Διαχειριστή μετα την την έναρξη ισχύος της κοινής απόφασης.

    Κάθε αίτηση που έχει γίνει είναι προϊόν μακροχρονίου σχεδιασμού και σημαντικών επενδύσεων με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Ας προστατέψουμε τις επενδυσεις αυτες και ας ορίσουμε ότι οι αλλαγή του πλαισίου θα εφαρμόζεται μόνο για τις νέες αιτήσεις στον Διαχειριστή.

    ΘΕΜΑ Β:
    «δεν υπερβαίνουν το μηδέν κόμμα οχτώ τοις εκατό (0,8%)»

    Το ποσοστό κατά την γνώμη μας είναι πολύ μικρό. Ζητούμε να ειναι μεγαλυτερο.
    Επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν συνέχεια ότι τα αγροφωτοβοτλαικ έργα ευνοούν την αύξηση της παραγωγής σε μια πληθώρα καλλιεργειών.

    Ένα μεγαλύτερο ποσοστό θα βοηθούσε σημαντικά στην επιτυχια της καλοδεχούμενη αυτή νομοθετική προσπάθεια σας.

    ΘΕΜΑ Β:
    «να επιβάλλονται περιορισμοί ως προς το είδος των καλλιεργούμενων εκτάσεων» και «να προσδιορίζονται περιορισμοί στον τρόπο θεμελίωσης των βάσεων στήριξης των φωτοβολταϊκών συστημάτων»

    Ζητούμε αυτο να εφαρμόζεται μόνο αν ο επενδυτής//καλλιεργητής θέλει να λάβει επιδότηση για το αγροφωτοβολταικο του. Να δίνεται η δυνατότητα όμως της επιλογής καλλιέργειας χωρίς επιδότηση για να μην εμποδίσουμε την εφευρετικότητα του κάθε επενδυτή/καλλιεργητή και τον πειραματισμό σε ένα μεγάλο εύρος καλλιεργειών>. Πάντα βεβαία χωρίς επιδότηση.

    Σας ευχαριστουμε.

    Πάνος Σαλαπάτας
    ΘΕΡΜΙΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ ΣΥΝ. Π.Ε.
    18 MW Περιοχη Αιτωλοακαρνανιας

  • 11 Ιανουαρίου 2024, 08:06 | Σωματείο Εργαζομένων Γ.Ο.Ε.Β. Ελλάδας

    Από την εγκατάσταση φ/β σταθμών σε γη υψηλής παραγωγικότητας προκύπτουν τρία θέματα διαχρονικά:
    1. Δεν έχουν καθοριστεί όρια σε ενιαίο γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών για το ποια είναι χωρικά η θέση της γης υψηλής παραγωγικότητας με σαφή κριτήρια όπως ο νόμος ορίζει.
    2. Ειδικά για τις περιοχές όπου υπάρχουν ενιαία αρδευτικά και στραγγιστικά δίκτυα, να ζητείται ρητώς η σύμφωνη γνώμη των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων.
    Στα δίκτυα μας περιοδικά από βλάβες ή αστοχία των αντλιοστασίων (αρδευτικών αλλά και αποστραγγιστικών) πλημμυρίζουν αγροί, που ΔΕΝ φαίνονται στους χάρτες της διαχείρισης πλημμυρικών κινδύνων. Η νομοθεσία μας επιτρέπει να αποζημιώσουμε φυτικό κεφάλαιο, αλλά στην περίπτωση των υποδομών όπως τα φ/β που η αξία τους είναι μεγάλη οι πιθανές απαιτήσεις από αγωγές θα είναι τεράστιες. Σε αντίθεση βέβαια με τη χρέωση που απαιτούν συνήθως να έχουν οι ιδιοκτήτες των φ/β, που είναι ελάχιστη ως καθόλου.
    3. Ζητείται η επαναφορά του νόμου της πρόκρισης των έργων ΑΠΕ από Ο.Ε.Β.

  • 10 Ιανουαρίου 2024, 15:59 | Γ.Γ

    Προφανώς στην χώρα έχουμε τεράστιες εκτάσεις γης υψηλής παραγωγικότητας, που μάλλον μας περισσεύουν και μπορούμε να τοποθετήσουμε φωτοβολταϊκά σε αυτές ώστε να τις εξαφανίσουμε.
    Άλλωστε δεν βρισκόμαστε σε περίοδο επισιτιστικής κρίσης.
    Η μόνη κρίση που υπάρχει είναι η ενεργειακή κρίση.
    Η χώρα μας δεν έχει τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, δεν έχει αρχαιολογικούς θησαυρούς, δεν χρειάζεται να αξιοποιήσουμε το πολιτιστικό της απόθεμα. Η χώρα μας πρέπει να γίνει μπαταρία της Ευρώπης. Αυτό είναι το μέλλον μας. Όταν φτάσουμε να μην έχουμε να φάμε , θα έχουμε να τρώμε κιλοβατώρες.
    Οι χώρες τις Αφρικής δεν μπορούν να γίνουν μπαταρία της Ευρώπης γιατί εκεί έχει ζέστη και τα φωτοβολταϊκά δεν αποδίδουν. Δεν έχει σημασία ότι εκεί μπορούν να παράξουν ενέργεια με μικρότερο κόστος λόγω οικονομίας κλίμακας. Ο καλύτερος τόπος για να μπούνε είναι η Ελλάδα. Πέραν της πλάκας, η συζήτηση διεθνώς είναι πως θα αυξήσουμε τα παραγόμενα διατροφικά προϊόντα, εμείς σε αυτές τις πολύτιμές εκτάσεις θα φυτέψουμε πανελ. Το σκεπτικό αγνοείται. Μόνο το χρήμα, όραμα μηδέν για αυτόν τον τόπο και τους ανθρώπους του.

  • 6 Ιανουαρίου 2024, 08:06 | Vasily Psarommatis

    Bravo