Άρθρο 22 Είσπραξη και απόδοση προστίμων – Προσθήκη άρθρου 34Δ στον ν. 2147/1952

 

Στον ν. 2147/1952 (Α΄ 155) προστίθεται άρθρο 34Δ ως εξής:

«Άρθρο 34Δ

Είσπραξη και απόδοση προστίμων

  1. Η παρακολούθηση της διαδικασίας υλοποίησης των αποφάσεων επιβολής προστίμων και της πορείας αποπληρωμής και είσπραξής τους διενεργείται από την οικονομική υπηρεσία της αρχής έκδοσης της σχετικής απόφασης.
  2. Η αποπληρωμή του προστίμου εντός εξήντα (60) ημερών, από την επίδοση της απόφασης επιβολής προστίμου συνεπάγεται έκπτωση τριάντα τοις εκατό (30%).
  3. Τα πρόστιμα που επιβάλλονται κατά το άρθρο 34Β αποτελούν έσοδα του Κεντρικού Ταμείου Γεωργίας και Κτηνοτροφίας, όταν οι μη συμμορφώσεις διαπιστώνονται από τους αρμόδιους υπαλλήλους φυτοϋγειονομικών υπηρεσιών των Περιφερειακών Ενοτήτων και των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Τα πρόστιμα που διαπιστώνονται από τους αρμόδιους υπαλλήλους δασικών φυτοϋγειονομικών υπηρεσιών αποτελούν πράσινο πόρο και αποδίδονται στο Πράσινο Ταμείο με την ένδειξη «Ειδικός Φορέας Δασών».
  4. Τα διοικητικά πρόστιμα που επιβάλλονται εισπράττονται σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν. 4978/2022, Α΄ 190), με τη σύνταξη χρηματικού καταλόγου από τη βεβαιούσα αρχή και με αναφορά της αρχής, υπέρ της οποίας κατατίθενται και αποδίδονται. Για την είσπραξη των προστίμων υπέρ του Ταμείου Γεωργίας και Κτηνοτροφίας μέσω των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών εκδίδεται απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σύμφωνα με τον ν. 4270/2014 (Α΄143).
  5. α) Για μη συμμόρφωση που διώκεται και ποινικά, οι διοικητικές κυρώσεις του άρθρου 34Α επιβάλλονται ανεξάρτητα από την άσκηση ποινικής δίωξης.

β) Εφόσον το αρμόδιο ποινικό δικαστήριο εκδώσει αμετάκλητη αθωωτική απόφαση για την ίδια πράξη μη συμμόρφωσης, η απόφαση επιβολής διοικητικού προστίμου ανακαλείται, αν ο ενδιαφερόμενος προσκομίσει στην αρχή που την εξέδωσε, επίσημο αντίγραφο της απόφασης και των πρακτικών αυτής, από τα οποία αποδεικνύεται ότι δεν έλαβαν χώρα τα πραγματικά περιστατικά επί των οποίων στηρίχθηκε η απόφαση επιβολής της διοικητικής κύρωσης.».

  • 10 Ιανουαρίου 2024, 09:00 | Κωνσταντίνος Β. Σίμογλου

    Η διερεύνηση για την επιβολή ή όχι ποινικών κυρώσεων είναι ανεξάρτητη διαδικασία από την επιβολή διοικητικών κυρώσεων. Είναι συχνή η απαλλαγή από τις ποινικές κυρώσεις (π.χ. λόγω αμφιβολιών), ωστόσο αυτό δεν αναιρεί την επιβολή των διοικητικών κυρώσεων. Εδώ, αν αντιλαμβάνομαι ορθά, εισάγεται η ακύρωση μίας διοικητικής κύρωσης εφόσον στην ακροαματική διαδικασία δικαστηρίου αποδειχθεί με αμετάκλητη απόφαση ότι δεν έλαβαν χώρα τα πραγματικά περιστατικά επί των οποίων στηρίχθηκε η απόφαση επιβολής της διοικητικής κύρωσης. Αυτό ισχύει μόνο σε αυτή την περίπτωση και όχι στις απαλλαγές λόγω αμφιβολιών; Ίσως θα πρέπει να συνταχθεί με μεγαλύτερη σαφήνεια.
    Ευχαριστώ