Άρθρο 21 Διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων – Προσθήκη άρθρου 34Γ στον ν. 2147/1952

 

Στο ν. 2147/1952 (Α΄ 155) προστίθεται άρθρο 34Γ ως εξής:

«Άρθρο 34Γ

Διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων

  1. α) Αν οι αρμόδιες υπηρεσίες φυτοϋγειονομικού ελέγχου, κατά τη διάρκεια ελέγχων, διαπιστώσουν μη συμμόρφωση προς τις απαιτήσεις για τη φυτοϋγεία που δεν αποτελούν κίνδυνο για την εισαγωγή, διακίνηση, διατήρηση, πολλαπλασιασμό ή την εξάπλωση επικίνδυνης ασθένειας ή εχθρού των φυτών ή άλλων επιβλαβών οργανισμών στο περιβάλλον, αξιολογούν και διατυπώνουν έγγραφες συστάσεις, λαμβάνοντας υπόψη και το ιστορικό της επιχείρησης, για την άμεση εφαρμογή διορθωτικών ενεργειών και την αποφυγή επανάληψης στο μέλλον, τάσσοντας εύλογο χρόνο ολοκλήρωσης των διορθωτικών ενεργειών, όχι μεγαλύτερο των τριάντα (30) ημερών.

β) Αν οι αρμόδιες υπηρεσίες, μετά από επανέλεγχο, διαπιστώσουν ότι το φυσικό ή νομικό πρόσωπο δεν έχει ολοκληρώσει τις απαιτούμενες διορθωτικές ενέργειες, επιβάλλουν τις διοικητικές κυρώσεις του άρθρου 34Α και υποβάλλουν αμελλητί αναφορά προς την αρμόδια εισαγγελική αρχή για την επιβολή των ποινικών κυρώσεων του άρθρου 35.

γ) Αν οι αρμόδιες υπηρεσίες φυτοϋγειονομικού ελέγχου, κατά τη διάρκεια ελέγχων, διαπιστώσουν μη συμμόρφωση σε σχέση με τις απαιτήσεις για τη φυτοϋγεία που αποτελούν άμεσο κίνδυνο για την εισαγωγή, διακίνηση, διατήρηση, πολλαπλασιασμό ή την εξάπλωση επικίνδυνης ασθένειας ή εχθρού των φυτών ή άλλων επιβλαβών οργανισμών στο περιβάλλον, λαμβάνουν τα απαιτούμενα μέτρα συμμόρφωσης, επιβάλλουν τις διοικητικές κυρώσεις του άρθρου 34Α και υποβάλλουν αμελλητί αναφορά προς την αρμόδια εισαγγελική αρχή για την επιβολή των ποινικών κυρώσεων του άρθρου 35.

δ) Οι φυτοϋγειονομικοί έλεγχοι και οι επιθεωρήσεις στα φυτά και φυτικά προϊόντα, διενεργούνται από τους εντεταλμένους υπαλλήλους των υπηρεσιών φυτοϋγειονομικού ελέγχου ή από εξουσιοδοτημένα όργανα, χωρίς να είναι απαραίτητη η σύμπραξη αστυνομικών, τελωνειακών ή άλλου είδους οργάνων. Για τις διαπιστούμενες παραβάσεις μη συμμόρφωσης, συντάσσονται αιτιολογημένες εκθέσεις των εξουσιοδοτημένων υπαλλήλων των αρμόδιων φυτοϋγειονομικών αρχών, εντός αποκλειστικής προθεσμίας πέντε (5) εργάσιμων ημερών, από τη διαπίστωσή της, εκτός εάν ορίζεται ειδικότερα.

Αν για την διαπίστωση της μη συμμόρφωσης απαιτείται περαιτέρω εργαστηριακός ή άλλος έλεγχος ή η συνδρομή άλλων εξειδικευμένων οργάνων, τότε ως χρόνος της μη συμμόρφωσης θεωρείται ο χρόνος κατά τον οποίο η αρμόδια κατά τόπο φυτοϋγειονομική αρχή έλαβε αποδεδειγμένα γνώση των αποτελεσμάτων των ανωτέρω ελέγχων.

ε) Οι εκθέσεις της περ. δ) κοινοποιούνται στον ενδιαφερόμενο, σύμφωνα με τα άρθρα 47 έως 57 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας (ν. 2717/1999, Α΄ 97), με την υπόμνηση στο σώμα αυτών του δικαιώματος του θιγόμενου να υποβάλλει τις απόψεις του μέσα σε δέκα (10) ημέρες από την κοινοποίηση της έκθεσης ή του πρακτικού, ενώπιον της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ή της Διεύθυνσης Προστασίας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αν τον έλεγχο διεξήγαγαν οι κατά τόπον αρμόδιες δασικές υπηρεσίες των αποκεντρωμένων διοικήσεων.

  1. Τα πρόστιμα του άρθρου 34Α επιβάλλονται με απόφαση των αρμοδίων οργάνων των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ή Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ύστερα από εισήγηση της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής ή της Διεύθυνσης Προστασίας Δασών, κατά περίπτωση, οι οποίες και συντάσσουν την εισήγησή τους, έχοντας λάβει υπόψη την εισήγηση της υπηρεσίας που διεξήγαγε τον έλεγχο και συνέταξε την έκθεση ελέγχου.
  2. Ανάλογα με την απόφαση επιβολής προστίμου της παρ. 2, ο θιγόμενος μπορεί να καταθέσει ένσταση στη Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ή στη Διεύθυνση Προστασίας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέσα σε δέκα (10) εργάσιμες ημέρες από την κοινοποίησή της. Αν δεν ασκηθεί η ένσταση του πρώτου εδαφίου μέσα στην προθεσμία των δέκα (10) ημερών, η απόφαση επιβολής προστίμου της παρ. 2 καθίσταται οριστική και άμεσα εκτελεστή.

Για την εξέταση των ενστάσεων συνίσταται στα ως άνω Υπουργεία, τριμελής επιτροπή, η οποία συγκροτείται με απόφαση του αρμόδιου κατά περίπτωση Υπουργού, με την οποία καθορίζονται η σύνθεση και ο τρόπος λειτουργίας της, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

  1. Οι επιτροπές της παρ. 3 συνέρχονται ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου τους και εισηγούνται στο αρμόδιο όργανο του κατά περίπτωση Υπουργείου, μετά από εξέταση της νομιμότητας και της ουσίας των ενστάσεων, την ακύρωση εν όλω ή εν μέρει ή την τροποποίηση της απόφασης επιβολής προστίμου ή την απόρριψη της ένστασης. Η απόφαση του αρμόδιου οργάνου επί της ένστασης είναι οριστική, ανέκκλητη και άμεσα εκτελεστή και κοινοποιείται επί αποδείξει στον ενδιαφερόμενο, σύμφωνα με τα άρθρα 47 έως 57 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας. Η άσκηση ένστασης της παρούσας και η προθεσμία για την άσκησή της, όπως επίσης και η άσκηση προσφυγής, κατά τον Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, εναντίον της αποφάσεως επιβολής προστίμου, δεν αναστέλλουν την εκτέλεση της.
  2. Για την εξέταση των ενστάσεων προϋπόθεση είναι η υποβολή παραβόλου, ποσού ίσου με το δέκα τοις εκατό (10%) της αξίας του προστίμου που έχει επιβληθεί. Το παράβολο κατατίθεται στο Κεντρικό Ταμείο Γεωργίας και Κτηνοτροφίας, ή στο Πράσινο Ταμείο, κατά περίπτωση. Αν η ένσταση γίνει δεκτή, το παράβολο επιστρέφεται στον ενιστάμενο.».

 

  • 13 Ιανουαρίου 2024, 12:27 | Vasily Psarommatis

    Μπράβο

  • 8 Ιανουαρίου 2024, 08:13 | Κωνσταντίνος Β. Σίμογλου

    Είναι πολύ σημαντική η παράμετρος της σύστασης που εισάγεται για πρώτη φορά εδώ σε νομοθεσία της φυτοϋγείας, για μη συμμόρφωση προς τη νομοθεσία της φυτοϋγείας που δεν συνιστά φυτοϋγειονομικό κίνδυνο. Κύριο μέλημα όλων θα πρέπει να είναι η βελτίωση και η συμμόρφωση ως προς την φυτοϋγειονομική νομοθεσία. Συνεπώς κρίνουμε ως θετική όλη την παράγραφο (1).