Άρθρο 9 Δυνατότητα άσκησης αλιευτικής προσφυγής – Αντικατάσταση άρθρου 14 Αλιευτικού Κώδικα

 

Το άρθρο 14 του Αλιευτικού Κώδικα (ν.δ. 420/1970, Α’ 27), περί άσκησης της αλιευτικής προσφυγής, αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 14

Αλιευτική προσφυγή

  1. Κατά των αποφάσεων που έχουν εκδοθεί δυνάμει των άρθρων 11 και 12 επιτρέπεται η άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής, ενώπιον του Συμβουλίου Εξέτασης Αλιευτικών Προσφυγών (Σ.Ε.Α.Π.), μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερών, η οποία αρχίζει από την κοινοποίηση της απόφασης. Η προσφυγή υποβάλλεται, είτε στην αρχή που εξέδωσε την προσβαλλόμενη απόφαση, είτε στη Γραμματεία του Σ.Ε.Α.Π.. Η αρχή που εξέδωσε την προσβαλλόμενη απόφαση διαβιβάζει, αμελλητί, την προσφυγή και τον σχετικό φάκελο στη Γραμματεία του Σ.Ε.Α.Π..

Η άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής δεν έχει ανασταλτική δύναμη επί της είσπραξης του προστίμου. Προς υποστήριξη της ενδικοφανούς προσφυγής μπορεί να κατατίθεται υπόμνημα, ενώπιον του Σ.Ε.Α.Π., με κάθε αποδεικτικό μέσο, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερών, η οποία αρχίζει από την κατάθεση της προσφυγής. Η διαδικασία ενώπιον του Σ.Ε.Α.Π. είναι έγγραφη και διενεργείται με βάση τα στοιχεία του φακέλου.

  1. Για την κατάθεση της προσφυγής απαιτείται η κατάθεση παραβόλου ύψους είκοσι (20) ευρώ, για πρόστιμα έως και τριακόσια (300) ευρώ, ή παραβόλου σαράντα (40) ευρώ για πρόστιμα από τριακόσια ένα (301) ευρώ και άνω. Αν δεν καταβληθεί το παράβολο, η προσφυγή θεωρείται απαράδεκτη. Αν η προσφυγή γίνει δεκτή, το παράβολο επιστρέφεται στον προσφεύγοντα.
  2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μπορεί να αναπροσαρμόζονται τα ποσά των παραβόλων της παρ. 2.
  3. Η Γενική Διεύθυνση Αλιείας τηρεί βάση δεδομένων για τις προσφυγές που υποβάλλονται και τις αποφάσεις του Σ.Ε.Α.Π., που εκδίδονται επί αυτών.».
  • 18 Ιανουαρίου 2024, 20:49 | ΠΕΠΜΑ

    Η προθεσμία των 15 ημερών συνήθως παρίσταται ανεπαρκής λαμβανομένου υπ’
    όψιν του είδους της εργασίας των φερομένων παραβατών, και την αντικειμενική
    αδυναμία συνεννόησης για την δέουσα νομική σύνταξη της προσφυγής . Η αύξηση
    λοιπόν του χρόνου της σχετικής προθεσμίας σε 30 ημέρες κατατείνει στην ορθή
    άσκηση δικαιώματος του φερομένου παραβάτη και υποβοηθά την ορθή
    διάγνωση και κρίση του ΣΕΑΠ και συγχρόνως δεν επιφέρει οποιαδήποτε
    βλάβη σε δικαιώματα και εν γένει έννομα συμφέροντα στον Χώρο της Αλιείας.