Άρθρο 02 – Σχολές και Τμήματα

1. Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ιδρύονται οι κάτωθι Σχολές και Τμήματα:
α) Σχολή Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η οποία συγκροτείται από:
αα) το Τμήμα Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών,
ββ) το Τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής,
γγ) το Τμήμα Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής,
δδ) το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών,
εε) το Τμήμα Μηχανικών Τοπογραφίας & Γεωπληροφορικής,
στστ) το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών,
ζζ) το Τμήμα Ναυπηγών Μηχανικών,
ηη) το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών.
β) Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών & Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η οποία συγκροτείται από:
αα) το Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης,
ββ) το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων,
γγ) το Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού,
δδ) το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας,
εε) το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής.
γ) Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η οποία συγκροτείται από:
αα) το Τμήμα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας,
ββ) το Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής,
γγ) το Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης,
δδ) το Τμήμα Φωτογραφίας & Οπτικοακουστικών Τεχνών.
δ) Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η οποία συγκροτείται από:
αα) το Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών,
ββ) το Τμήμα Δημόσιας Υγείας,
γγ) το Τμήμα Εργοθεραπείας,
δδ) το Τμήμα Μαιευτικής,
εε) το Τμήμα Νοσηλευτικής,
στστ) το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής,
ζζ) το Τμήμα Φυσικοθεραπείας.
ε) Σχολή Επιστημών Τροφίμων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η οποία συγκροτείται από:
αα) το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων
ββ) το Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου & Ποτών
2. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται μέσα σε δύο (2) μήνες από την έναρξη ισχύος του παρόντος, καθορίζονται οι έδρες των Σχολών και των Τμημάτων, με τη σύμφωνη γνώμη της Διοικούσας Επιτροπής, ακολουθούμενης κατά τα λοιπά της διαδικασίας της παρ. 2 του άρθρου 10 του ν. 4485/2017 (Α΄ 114).

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 15:11 | Φοιτήτρια τμήματος Ακτινολογιας

    Κύριε Γαβρόγλου,
    Με τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
    και την Σχολή Επιστημών Υγείας και συγκεκριμένα το Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών
    με την συγχώνευση 5 τμημάτων α) Ιατρικά Εργαστήρια, β) Ακτινολογία και Ακτινοθεραπεία γ) Οπτική και Οπτομετρία, δ) Αισθητική και Κοσμητολογία, ε) Οδοντική Τεχνολογία για την ανάπτυξη της σχολής μου που είναι το Τμήμα Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας πιστεύω αυτή η πράξη δεν θα βοηθήσει στην αναβάθμιση του τμήματος.
    Το νομοσχέδιο δεν καθιστά σαφές πώς θα είναι δομημένο ένα τμήμα με πέντε διαφορετικές ειδικότητες ή εάν θα υπάρχουν κατευθύνσεις ή ένα κοινό πρόγραμμα σπουδών. Βάσει αυτών θα ήθελα να σας διευκρινίσω ότι κάθε ειδικότητα έχει τις δικές τις ιδιαιτερότητες ως προς τον επαγγελματικό προσανατολισμό και τις υποχρεώσεις που θα αναλαμβάνει κάθε εργαζόμενος στην αγορά εργασίας. Το τμήμα μου συγκεκριμένα είναι το μονό τριτοβάθμιο του αντικείμενου σε όλη την Ελλάδα που καλύπτει όλα τα παρακάτω αντικείμενα:
    α) Ιατρικές Απεικονίσεις: 1) Κλασική Ακτινολογία, 2) Αξονική Τομογραφία, 3) Μαγνητική Τομογραφία, 4) Μαστογραφία, 5) Επεμβατική Ακτινολογία
    β)Πυρηνική Ιατρική: 1) Γ Κάμερα, 2) Μοριακή Υβριδική Απεικόνιση, 3) PET – PET-CT και πιθανόν στο μέλλον PET – MRI
    γ) Ακτινοθεραπεία: 1) Εξομοιώσεις Θεραπείας, 2) Γραμμικό Επιταχυντή, 3) Gamma Knife, 4) Cyberknife, 5) Βραχυθεραπεία, 6) Τομοθεραπεία. Αυτές είναι οι αρμοδιότητες που θα καλούμαστε να αναλάβουμε.
    Έχουμε επαρκή ακαδημαϊκότητα και αναγνώριση ως σχόλη Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο εξωτερικό. Σε τουλάχιστον 46 Πανεπιστήμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχει σαν αυτόνομη εκπαιδευτική μονάδα τύπου 6. Συνεργαζόμαστε με ομότιμα τμήματα στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS και το τμήμα μας είναι μέλος του ERASMUS RADIOGRAPHY GROUP.
    Επιπροσθέτως, πρόκειται για κλινική ειδικότητα εφόσον τα Τμήματα Απεικόνισης είναι απαραίτητα σε όλες τις μονάδες υγείας: α) Πρωτοβάθμιες, β) Δευτεροβάθμιες, γ) Τριτοβάθμιες. Με την εξελίξη του τεχνολογικού εξοπλισμού που χρησιμοποιείται στον χώρο μας σε όλο το φάσμα αυτές οι τεχνολογίες στηρίζονται σε χρήση Ιοντιζουσών Ακτινοβολιών, όργανο υψηλής επικινδυνότητας, το οποίοι μονό απόφοιτοί του τμήματος μας έχουν την ικανότητα να χειρίζονται με την άδεια χρήσης αυτών των ακτινοβολιών με συνθήκες ασφάλειας και αποτελεσματικότητας. Επίσης διαχειριζόμαστε ιατρικό απόρρητο με βάση την ηθική και δεοντολογία, μάθημα που υπάρχει στο πρόγραμμα σπουδών. Εάν εφαρμοστεί η συγχώνευση των πέντε τμημάτων πιστεύω ότι υπάρχει κίνδυνος υποβάθμισης του επίπεδου σπουδών λόγω της ασάφειας που προκύπτει από τον τίτλο του τμήματος και με την αύξηση των υποψήφιων πρωτοετών. Για τους παραπάνω λόγους αιτούμαστε αυτονομία στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής διότι διασφαλίζει υψηλό επίπεδο σπουδών, συνέχιση υψηλού επίπεδου υπηρεσιών στο συνάνθρωπο όταν είναι στην πιο ευάλωτη στιγμή της ζωής του, καθώς είμαστε σε άμεση επαφή με αυτόν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα για την ασθένεια του. Ελπίζω το ορθό αίτημα μου να εισακουστεί.

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 15:07 | Χριστίνα

    Το τμήμα Ακτινολογιας και Ακτινοθεραπειας επιβάλλεται να παραμείνει αυτόνομο. Και αυτό για τους εξής λογους:
    -Αναγνώριση του από 46 Πανεπιστήμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    -Erasmus σε 30 Πανεπιστήμια του εξωτερικού.
    -Σαφήνεια προς την επαγγελματική ενασχόληση σε 6 τομείς υγείας.
    -Επαγγελματική αποκατάσταση στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια φροντίδα υγείας.
    -Αποκλειστική χρήση Ακτινοδιαγνωστικων και Ακτινοθεραπευτικων Μηχανημάτων
    -Αυστηρή χρήση ιατρικού απορρήτου
    Οι παραπάνω άλλα και πολλοί άλλοι λόγοι οι οποίοι θα κυκλοφορήσουν σε επίσημη μορφή από το σύνολο των φοιτητών του τμήματος κάνουν επιτακτική την ανάγκη αυτονομίας του τμήματος.

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 15:02 | Γιάννης Α.

    Κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει την αξιοσημείωτη εναντίωση της πλειοψηφίας των συμφοιτητών μας μπροστά στην συγχώνευση του τμήματος Ακτινολογιας και Ακτινοθεραπείας ΤΕΙ Αθήνας.
    Όχι στην διάλυση του μοναδικού τμήματος εκπαίδευσης Τεχνολογων Ακτινολογων που θα σημάνει την έμφαση στην ιδιωτική εκπαίδευση μέσω ΘΕΌ
    ΑΥΤΌΝΟΜΗ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 14:43 | Τασος

    Καλή χρονιά σε όλους. Θεωρώ ως φοιτητής του τμηματος Ακτινολογιας και Ακτινοθεραπειας απαράδεκτη την συγχώνευση του με άλλα 4 τμήματα που θα σημάνει ουσιαστικά την υποβάθμιση του και οχι την αναβάθμιση. Κοινά μαθήματα ΔΕΝ υπάρχουν όσο και αν θέλουν κάποιοι να το υποστηρίζουν καθως άλλη η Φυσική της Ακτινολογιας άλλη της Οπτικής αλλη της Οδοντοτεχνικης.
    Θεωρώ πως έστω και την τελευταία στιγμή το παρόν σχέδιο νόμου θα αλλάξει διατηρώντας αυτόνομο το τμήμα Ακτινολογιας και Ακτινοθεραπειας

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 14:30 | Χρηστος

    Το τμήμα Ακτινολογιας Ακτινοθεραπειας επιβάλλεται να παραμείνει αυτόνομο καθώς πέραν της απουσίας συνάφειας του με τα υπόλοιπα 4 που εντάσσονται στο τμήμα Βιοϊατρικων Επιστημών (Ιατρικα Εργαστήρια,Οπτική και Οπτομετρια,Οδοντικη Τεχνολογία, Αισθητική και Κοσμητολογια) παρουσιάζει στοιχεία που επιβάλλουν την αυτονομία του. Ενδεικτικα:
    -Αναγνώριση του από 46 Πανεπιστήμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    -Erasmus σε 30 Πανεπιστήμια του εξωτερικού.
    -Σαφήνεια προς την επαγγελματική ενασχόληση σε 6 τομείς υγείας.
    -Επαγγελματική αποκατάσταση στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια φροντίδα υγείας.
    -Αποκλειστική χρήση Ακτινοδιαγνωστικων και Ακτινοθεραπευτικων Μηχανημάτων
    -Αυστηρή χρήση ιατρικού απορρήτου
    Οι παραπάνω άλλα και πολλοί άλλοι λόγοι οι οποίοι θα κυκλοφορήσουν σε επίσημη μορφή από το σύνολο των φοιτητών του τμήματος κάνουν επιτακτική την ανάγκη αυτονομίας του τμήματος.

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 14:20 | Φοιτήτρια τμήματος Ακτινολογιας

    Αδιανόητη η συγχώνευση του τμήματος Ακτινολογιας και Ακτινοθεραπειας με άλλα 4 για το νέο τμήμα Βιοιατρικων Επιστημών. Και αυτό για τους εξής λόγους:
    1)Τα 5 αυτά τμήματα δεν έχουν το ίδιο γνωστικό αντικείμενο για να έχουν δυο κοινά έτη σπουδών διότι είναι άλλες οι γνώσεις ανατομίας και φυσιολογίας. Για παράδειγμα ένας φοιτητής του τμήματος Ακτινολογίας-Ακτινοθεραπείας θα πρέπει να εστιάσει στην ανατομία όλων των οστών του σώματος αλλά και στην παθολογία τους, ενώ ένας φοιτητή Οδοντικής Τεχνολογίας πρέπει να εστιάσει περισσότερο στη ανατομία και παθολογία του ανθρώπινου προσώπου.
    2)Είναι πολύ μικρό το χρονικό διάστημα των δύο ακαδημαϊκών ετών για εξειδίκευση πάνω στο αντικείμενο ενδιαφέροντος.Η ύλη που πρέπει να καλυφθεί είναι μεγάλη διότι πρέπει να διδαχτεί κλασσική ακτινολογία,μαστογραφία,μαγνητική τομογραφία ,αξονική τομογραφία,επεμβατική ακτινολογία,μέτρηση οστικής πυκνότητας,ακτινοθεραπεία,Υπερηχογραφία, Πυρηνική Ιατρική και PET.
    3)Ακόμη από το Γ κιόλας εξάμηνο αρχίζαμε έως τώρα νοσοκομειακή άσκηση.Αν πραγματοποιηθεί η συγχώνευση αυτό θα είναι αδύνατο και οι φοιτητές θα αργούν να εισαχθούν στο νοσοκομειακό περιβάλλον κάτι το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα θετικό για την πορεία των σπουδών τους.Αυτόματα αντι για αναβάθμιση θα έχουμε υποβάθμιση του επιπέδου σπουδών του τμήματος Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας καθώς και υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας που θα παρέχονται από τους απόφοιτους του τμήματος.
    4)Επίσης δεν έχει καθοριστεί ο τρόπος κατανομής των εισακτέων στις διαφορετικές κατευθύνσεις.Αν η μια κατεύθυνση έχει μεγάλη ζήτηση και οι υπόλοιπες μικρή πώς θα μπορεί να διαχειριστεί το ζήτημα αυτο; Αναπόφευκτα θα υπάρχει πρόβλημα διαχείρισης του αριθμού των φοιτητών.
    Ζητώ λοιπόν από εσάς Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ την ίδρυση αυτόνομου τμήματος Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας όπως του αρμόζει από το υψηλό επίπεδο σπουδών που προσφέρει στους φοιτητές του και κατ’επέκταση υψηλές υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς.
    Ελπίζω το αίτημα μου να εισακουστεί και να εξεταστεί!
    Σας Ευχαριστώ.

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 14:14 | Νατάσσα

    Παρακολουθωντας τις εξελίξεις σχετικά με ένα εγχείρημα το οποίο όλοι θεωρούσαμε πως θα είναι ελπιδοφόρο και με σκέψεις αναβάθμισης του πολύπαθου χώρου της Εκπαίδευσης βλέπω στον ορίζοντα την διάλυση του τμήματος μου αυτού της Ακτινολογιας και Ακτινοθεραπειας με την συγχώνευση του με άλλα 4 τμήματα χωρίς καμία συνάφεια. Το τμήμα πρέπει να παραμείνει αυτόνομο.
    ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 14:05 | Φοιτήτρια Ακτινολογιας Ακτινοθεραπειας

    Μην παίζετε με τους καρκινοπαθείς και τις οικογένειες τους. Κρατήστε ζωντανότο τμήμα που βοηθά τους ανθρώπους αυτούς στον μέγιστο βαθμό.
    ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 14:01 | Φοιτήτρια Ακτινολογιας Ακτινοθεραπειας

    Κύριε Υπουργέ Παιδείας,
    Έχοντας ως δεδομένη την προσπάθεια αναβάθμισης του χώρου της τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με την τεράστια προσπάθεια ίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής αλλά και της διαλλακτικότητας με την όποια χειριστηκατε ΤΟ θέμα άλλων τμημάτων θέλω να σας παραθέσω την άποψη μου για το τμήμα μου. Αυτό της Ακτινολογιας και Ακτινοθεραπείας.
    Αρχικά ο αριθμός μονιμου εκπαιδευτικου προσωπικού δεν αποτελεί κριτηριο όπως είδαμε στις περιπτώσεις άλλων τμημάτων της ΣΕΥΠ.
    Οπότε ποιος ο λόγος συγχώνευσης ενός τμήματος το οποίο αποτελεί ένα από τα ποιο ιστορικά και παράγει έργο ουσιαστικό στον χώρο της Υγείας; Το να αναλύσω τους λόγους για του οποίους πρέπει να μείνει αυτόνομο θα ήταν ανούσιο καθώς το έχουν κάνει οι συνάδελφοι μου παραπάνω. Θέλω να ελπίζω πως δεν θα γίνετε δέσμιος συντεχνιακών συμφερόντων και έστω την ύστατη στιγμή θα γίνει αυτό που ζητάει η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων μου.
    ΑΥΤΌΝΟΜΗ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΊΑ

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 13:49 | Γιώργος

    Καλησπέρα και καλή χρονιά σε όλους.
    Διαβάζοντας το σχέδιο νόμου σχετικά με το υπο ιδρυση Πανεπιστημιο Δυτικης Αττικης θεωρω μεγα λαθος την διάλυση (καθως αυτο ουσιαστικα ειναι) του τμηματος Ακτινολογιας και Ακτινοθεραπειας που θα γινει με την συγχωνευση του με άλλα 4 τμηματα. Παραθέτω τους λόγους για τους οποιος το τμημα πρεπει να παραμεινει ΑΥΤΟΝΟΜΟ.
    Το τμήμα Ακτινολογιας Ακτινοθεραπειας επιβάλλεται να παραμείνει αυτόνομο καθώς πέραν της απουσίας συνάφειας του με τα υπόλοιπα 4 που εντάσσονται στο τμήμα Βιοϊατρικων Επιστημών (Ιατρικα Εργαστήρια,Οπτική και Οπτομετρια,Οδοντικη Τεχνολογία, Αισθητική και Κοσμητολογια) παρουσιάζει στοιχεία που επιβάλλουν την αυτονομία του. Ενδεικτικα:
    -Αναγνώριση του από 46 Πανεπιστήμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    -Erasmus σε 30 Πανεπιστήμια του εξωτερικού.
    -Σαφήνεια προς την επαγγελματική ενασχόληση σε 6 τομείς υγείας.
    -Επαγγελματική αποκατάσταση στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια φροντίδα υγείας.
    -Αποκλειστική χρήση Ακτινοδιαγνωστικων και Ακτινοθεραπευτικων Μηχανημάτων
    -Αυστηρή χρήση ιατρικού απορρήτου

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 13:42 | Κωνσταντίνος

    Απαράδεκτη ακόμα και ως σκέψη η συγχώνευση του τμήματος Ακτινολογίας Ακτινοθεραπείας με άλλα 4 τμήματα στο πλαίσιο τμήματος Βιοιατρικών επιστημών. Το τμήμα είναι μοναδικό στην Ελλάδα και ΑΝΩΤΑΤΟ ως προς τα επαγγελματικά δικαιώματα ως προς την σαφήνεια του έργου που παράγεται τόσο σε γνωστικό όσο και επαγγελματικό.
    ΑΥΥΤΟΝΟΜΗ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 10:06 | φοιτήτρια ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ-ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

    Κύριε Υπουργέ,
    Παρατηρώντας τις τελευταίες εξελίξεις παρατηρώ μια σύγχιση ως προς τις απόψεις σας περί της πανεπιστημιοποίησης του ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ και τον αλλαγών που επιφέρει.Το τμήμα της ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ-ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ δεν δύναται λόγω του αντικειμένου να συγχωνευτεί με κανένα άλλο διότι δεν υπάρχει τίποτα κοινό.Το πρόγραμμα σπουδών μας περιλαμβάνει μια σειρά εργαστηριακών μαθημάτων που αφορούν την κύρια εξειδίκευση μας με το επάγγελμα όπως κλασσική ακτινολογία,αξονική τομογραφία,μαγνητική,ακτινοθεραπεία,ακτινοπροστασία και πυρηνική ιατρική, τα οποία στο χρονικό διάστημα που προτείνετε κατά κατεύθυνση είναι πασιφανές πως δεν θα έχει την ίδια κατάρτιση. Μαθήματα όπως χημεία-βιολογία-στατιστική έχουμε κοινά και με την Ιατρική να συγχωνευτούμε άρα μαζί της?!
    ΤΟ τμήμα μας πρέπει να παραμείνει αυτόνομο΄-
    -Διαθέτουμε αναγνώριση από 46 Πανεπιστήμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    -Ιδιαίτερη εξειδίκευση
    -Αποκλειστική χρήση Ακτινοδιαγνωστικών και Ακτινοθεραπευτικών Μηχανημάτων.
    -Κανόνες ακτινοπροστασίας.
    Τέλος προς θέμα σκέψης θέτω αν θα εμπιστευόσασταν για εσάς,την οικογένεια σας και τους πολίτες για μια απλή ακτινογραφία έως ΜΙΑ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ έναν απόφοιτο του υπάρχοντος τμήματος ή αυτού που θέλετε να δημιουργήσετε.

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 06:35 | Γιώργος Αντωνίου

    Προς κύριο Μακρόπουλο Δημήτρη για το σχόλιό του στο
    http://www.opengov.gr/ypepth/?c=54357

    Δεν είμαι καθηγητής ΤΕΙ, αλλά επειδή διαβάζει πολύς κόσμος τα σχόλια της διαβούλευσης και με αυτά που γράφετε προκαλείτε εσκεμμένα ή μη παραπληροφόρηση.

    Το 1. εως 7. που γράψατε, σε άλλες σχολές ΤΕΙ ισχύουν και σε άλλες οχι. Για τις σχολές των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά ισχύουν κατά 90%. Μόνο η μη δυνατότητα εκπόνησης διδακτορικών απουσιάζει, σε αυτό μπορεί να δωθεί λύση από το υπουργείο.

    Παρόλα αυτά, μιλάτε με μια σιγουριά και ίσως έπαρση για τα πανεπιστήμια και από αυτό φαίνεται η άγνοια που έχετε σχετικά με την επάρκεια και την αξιολόγηση σχολών και μελών ΔΕΠ των πανεπιστημίων. Επειδή προσφάτως διεξήγαγα μια προσωπική έρευνα για το διδακτικό προσωπικό όλων των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Σας πληροφορώ σχετικά με τα ΔΕΠ, οτι μόνο σε λίγες σχολές και μόνο σε συγκεκριμένα επιστημονικά αντικείμενα σημειώνουν αξιόλογο επιστημονικό έργο με δημοσιεύσεις σε αναγνωρισμένα περιοδικά και ετεροαναφορές.
    Λίγες σχολές έχουν περάσει από αξιολόγηση, ενώ επίσης δεν είδα σε καμιά σχολή να υπάρχει τεκμηριωμένη έρευνα που να δείχνει οτι το πρόγραμμα σπουδών της είναι ανάλογο και αντάξιο με αυτό συναφών σχολών και τμημάτων σε πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού. Άλλο απλά να το διατυμπανίζουν κάποιοι καθηγητές οτι συμβαίνει και άλλο να υπάρχει τεκμηριωμένη έρευνα.

    Σταματήστε λοιπόν κάποιοι να ευαγγελίζεστε στο πόσο περισσότερα πράγματα έχουν τα ΑΕΙ που δεν έχουν τα ΤΕΙ και καλό θα ήταν να αποφεύγετε να παίρνετε θέσεις για πράγματα που έχετε άγνοια ή τα κρίνετε με βάση το επιστημονικό πεδίο και την σχολή που προέρχεστε χωρίς να έχετε εξετάσει το σύνολο των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων της Ελλάδας.

    Επίσης, συμφωνώ οτι πάντα στην Ελλάδα όλοι θα κοιτάξουν την θεσούλα τους και το συμφέρον τους. Αλλά αν γινόταν το παραπάνω με πανεπιστήμια και έπρεπε να γίνουν συγχωνεύσεις ή καταργήσεις σχολών, να είστε σίγουρος οτι θα υπάρξουν οι ίδιες ή και χειρότερες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες από αυτές που υπάρχουν τώρα με τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά. Εν κατακλείδι, όσα προβλήματα, πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα έχουν τα ΤΕΙ άλλα τόσα έχουν και τα ΑΕΙ.

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 00:29 | Ζαννής Γεωργούλης

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΝΑΥΠΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
    O όρος «Τμήμα Ναυπηγών Μηχανικών» θα πρέπει να αντικατασταθεί από τον όρο «Τμήμα Ναυπηγών Μηχανικών και Μηχανικών Θαλάσσιας Τεχνολογίας» σύμφωνα με το περιεχόμενο του προγράμματος σπουδών αλλά και των εισηγήσεων που σας έχουν υποβάλλει τα υπεύθυνα όργανα του Τμήματος.

  • Αξιότιμε ΥπουργέΤην Δευτέρα 18/12/2017 δόθηκε προς διαβούλευση το σχέδιο Νόμου για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ( Π.Δ.Α. ). Ως απόφοιτοι του Τμήματος Ακτινολογίας Ακτινοθεραπείας (Τ.Α.Α.) αναμέναμε το νομοσχέδιο με μεγάλη προσμονή και ελπίδες για μία πραγματική και δίκαιη εξέλιξη , αναγνωρίζοντας πως το όλο εγχείρημα είναι και σημαντικό και δύσκολο ταυτόχρονα .Ωστόσο ,διαπιστώνοντας μέσα από τις διατάξεις του νομοσχεδίου, ότι το Τ.Α.Α. της Σ.Ε.Υ.Π. του ΑΤΕΙ Αθήνας συγχωνεύεται με άλλα 4 τμήματα (των Ιατρικών Εργαστηρίων, της Αισθητικής και Κοσμετολογίας, της Οπτικής και Οπτομετρίας και της Οδοντοτεχνίας τεχνολογίας ) στο νέο τμήμα του Π.Δ.Α. με το όνομα «Βιοϊατρικές Επιστήμες», θα θέλαμε ναεπισημάνουμε τα ακόλουθα εμφανώς προβληματικά σημεία, προς ενημέρωση , σκέψη και ανάληψη πρωτοβουλιών αποκατάστασης της λογικής (δεδομένου ότι όλες οι σχολές του ΤΕΙΑθηνών διατηρούν την αυτονομία τους και μόνο τα 5 τμήματα της ΣΕΥΠ συγχωνεύονται). Tο Τ.Α.Α. όλα αυτά τα χρονιά, έχει δώσει δείγματα γραφής τόσο για το επίπεδο των σπουδών που παρέχει, όσο και για το υψηλό επίπεδο οργάνωσης που το διακρίνει. – Το Τ.Α.Α. αποτελεί μονήρες τριτοβάθμιο τμήμα με το συγκεκριμένο αντικείμενο σε όλη την Ελληνική επικράτεια και καλύπτει ιδιαίτερα μεγάλη γκάμα επιστημονικών ιατρικών εφαρμογών με την χρήση ιοντίζουσας ακτινοβολίας . Συγκεκριμένα καλύπτει :Την Ιατρική απεικόνιση: συμπεριλαμβανομένων της κλασσικής ακτινολογίας, της αξονικής και μαγνητικής τομογραφίας, της μαστογραφίας ,των ορθοπαντομογράφων, της επεμβατικής ακτινολογίας, του Αιμοδυναμικού, της οστικής πυκνότητας Την Πυρηνική Ιατρική: συμπεριλαμβανομένων , της γ-camera, της μοριακής και υβριδικής απεικόνισης ΡΕΤ, της PET/CT.Την Ακτινοθεραπεία: συμπεριλαμβανομένων των εξομοιωτών θεραπείας, των γραμμικών επιταχυντών , των μονάδων γ-knife, cyber-knife, της βραχυθεραπείας και της τομοθεραπείας.- Οι Απόφοιτοι του Τ.Α.Α., προσφέρουν υψηλής σημαντικότητας έργο σε όλες της βαθμίδες των υπηρεσιών υγείας (Πρωτοβάθμια , Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια) ,σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα, διαθέτοντας μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους από Ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια.- Αποτελεί αυτοδύναμη μονάδα βάσει των απαιτήσεων του νόμου (διαθέτει 8 μέλη εκπαιδευτικού προσωπικού τα δύο εκ των οποίων στην α΄ βαθμίδα)- Εχει ευρύτατη αναγνώριση και ακαδημαϊκότητα ως σχολή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε τουλάχιστον 46 Πανεπιστήμια της Ε.Ε. όπου υπάρχει σαν αυτόνομηεκπαιδευτική μονάδα και χορηγεί πτυχία επιπέδου 6 (ΕQF level 6).
    – Εχει αναπτύξει σημαντικού βαθμού συνεργασίες με ομότιμα ιδρύματα παγκοσμίως και επιπλέον πολλαπλές συνεργασίες με ομότιμα τμήματα στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus του οποίου αποτελεί μέλος από το 1999.- Οι σπουδές που προσφέρει είναι παράλληλες και συμπληρωματικές των Ιατρικών Σπουδών και δεν υπάρχει αντίστοιχο Πανεπιστημιακό Τμήμα .- Είναι ένα από τα ελάχιστα τμήματα τα οποία αποτελούν πόλο έλξης αλλοδαπών σπουδαστών ,ακόμα και στις περιπτώσεις που υπάρχουν αντίστοιχα τμήματα στις χώρες προέλευσής τους , προσφέροντας έτσι διεθνή αναγνώριση του επιπέδου σπουδών που προσφέρει. – Εχει αξιολογηθεί θετικά και έχει την δυνατότητα ανάπτυξης Μ.Π.Σ.- Το πρόγραμμα σπουδών είναι πάντα εναρμονισμένο με την ραγδαία εξέλιξη του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που χρησιμοποιείται στην Ακτινοδιάγνωση την Πυρηνική Ιατρική στην Ακτινοθεραπεία στην Ιατρική Πληροφορική και στα συστήματα Διαχείρισης της Ιατρικής εικόνας. – Οι προαναφερόμενες τεχνολογίες εφαρμόζονται αποκλειστικά και μόνο μέσω της χρήσης ιοντιζουσών και μη ακτινοβολιών, οι οποίες αποτελούν παράγοντες υψηλήςεπικινδυνότητας. Το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας (αλλά και το Υπουργείο Υγείας) έχειαναγνωρίσει (βάσει του προγράμματος σπουδών) πως μόνο οι απόφοιτοι του Τ.Α.Α.έχουν την άδεια χρήσης και μπορούν να διενεργήσουν πράξεις με τον εξοπλισμό αυτό με τις συνθήκες ασφάλειας και αποτελεσματικότητας που απαιτούνται από τον κανονισμό Ακτινοπροστασίας.- Οι απόφοιτοι έχουν πλήρη ευθύνη των πρακτικών πτυχών τις οποίες εκτελούν αυτοδύναμα και είναι υπεύθυνοι για τον ποιοτικό έλεγχο και την διαχείριση ποιότητας στα τμήματα στα οποία εργάζονται. – Η σύγχρονη ιατρική έρευνα και καθώς επίσης και οι περισσότερες ιατρικές επεμβατικές πράξεις που εφαρμόζονται στο σύστημα υγείας ,κάνουν χρήση τις προαναφερόμενες τεχνολογίες με την παρουσία των αποφοίτων του Τ.Α.Α. Σε περίπτωση εφαρμογής της προτεινόμενης συνένωσης των τμημάτων όπως περιγράφεται στο νομοσχέδιο προς διαβούλευση ,εκτιμούμε ότι υπάρχει κίνδυνος υποβάθμισης του επιπέδου σπουδών επειδή: – θα καταστεί πρακτικά ανέφικτη η αξιολόγηση στα πλαίσια που ορίζονται από την Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ).- διακυβεύονται (παρά την δέσμευσή σας) τα επαγγελματικά δικαιώματα λόγω της ασάφειας που προκύπτει στον τίτλο του νέου τμήματος (δεν προβλέπονται εισαγωγικές κατευθύνσεις)- θα προκύψει δυσχέρεια ουσιαστικής διαχείρισης του υπερμεγέθους τμήματος καθώς – θα υπάρχει αύξηση της διακύμανσης των επιδόσεων των εισαγομένων φοιτητών μέσω Πανελληνίων εξετάσεων η οποία μεταφράζεται σε πολύ – διαφοροποιημένο επίπεδο φοιτητών- δεν καθορίζεται ο τρόπος κατανομής των εισαγομένων στις διαφορετικές κατευθύνσεις – Δεν προβλέπεται τι θα γίνει σε περίπτωση ύπαρξης κατευθύνσεως με ελάχιστη προτίμηση εκ μέρους των φοιτητών- θα υποβαθμισθεί το επίπεδο σπουδών των φοιτητών (λόγω των αντικειμενικών δυσκολιώνπου θα προκύψουν) και – θα τεθεί μεσοπρόθεσμα σε αμφισβήτηση η ασφάλεια ασθενών και προσωπικού σε νοσοκομειακούς και εργαστηριακούς χώρους όπου διενεργούνται τόσο ακτινοδιαγνωστικές όσο και ακτινοθεραπευτικές πράξεις που απαιτούν χρήση ιοντιζουσών και μη ακτινοβολιών – θα δημιουργηθεί το διακύβευμα της ορθής χρήσης των νέων εισερχομένων τεχνολογιών, ενώ ταυτόχρονα θα μειωθεί η πιθανότητα αποτελεσματικής και ασφαλούς ακτινοθεραπείας- απεικόνισης .Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε την- διατήρηση της αυτονομίας του Τ.Α.Α. , πεπεισμένοι, ότι αποτελεί αναμφισβήτητα την καλύτερη επιλογή για το Π.Δ.Α. μιας και τηρεί όλα τα ακαδημαϊκά κριτήρια και εχέγγυα για την εξέλιξή του σε Πανεπιστημιακό τμήμα, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει το επίπεδο σπουδών και τη συνέχιση της παροχής ασφαλών και υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στον πάσχοντα πολίτη – να υπάρξει συγκεκριμένη και ρητή ρύθμιση για τους αποφοίτους του τμήματος . Θεωρούμε αυτονόητο πως όλοι οι απόφοιτοι των δύο Τ.Ε.Ι. από την ίδρυση τους ως τώρα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να αποκτήσουν πτυχίο από το νέο Πανεπιστήμιοκαι στο νομοσχέδιο πρέπει να υπάρχει πρόνοια για αυτό.Θεωρούμε ,ως επαγγελματίες, πως μέσω του σχεδίου νόμου, πρέπει , οι αυριανοί αντικαταστάτες μας στο σύστημα υγείας (σημερινοί φοιτητές) και μελλοντικοί επιστήμονεςυγείας, να έχουν πλέον αναβαθμισμένο επίπεδο σπουδών από του δικού μας.Οχημα επίτευξης του στόχου αυτού είναι η περαιτέρω ενίσχυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας .Και αυτή η διαδικασία περνάει μέσα από την ίδρυση αυτόνομου Πανεπιστημιακού Τμήματος Ακτινολογίας ΑκτινοθεραπείαςΑλλωστε αξιότιμε υπουργέ ,εσείς ο ίδιος τονίσατε πολλές φορές στην συνάντηση των προέδρων των τμημάτων ,πως «υπάρχει ιστορική συνέχεια και συνέπεια σε κάθε επίπεδο μετεξέλιξης των Τμημάτων και ότι βασικό πυλώνα εξέλιξης αποτελεί το έμψυχο δυναμικό τόσο σε επίπεδο Διδασκόντων, όσο και σε επίπεδο διοικητικής υποστήριξης, αλλά και φοιτητών και αποφοίτων.
    Με τιμή
    Δρουλιας Σπυρίδων
    Πρόεδρος Συλλόγου Τεχνολογων Ραδιολογων Ακτινολογων Ελλάδος Πτυχιούχων ΤΕΙ

  • 1 Ιανουαρίου 2018, 20:29 | Γκάτζια Νικολέτα ΤΑΑ

    Αξιότιμε Υπουργέ,
    Θα επιθυμούσα αρχικά να σας συγχαρώ για τη νομοθετική πρωτοβουλία αυτή. Είναι σπουδαίο εγχείρημα.Ωστόσο οι ανησυχίες που έχουν προκύψει από την συγχώνευση του μοναδικού Τμήματος Ακτινολογίας Ακτινοθεραπείας στην Ελλάδα με λοιπά τμήματα είναι πολλές.
    Το Τμήμα Ακτινολογίας Ακτινοθεραπείας απονέμει στους πτυχιούχους του τίτλο που ισοδυναμεί με EQF6 στο Ευρωπαικό Πλαίσιο Προσόντων. Ο ρόλος του ΤΑΑ είναι πολυπαραγοντικός: στα Τμήματα Ακτινοδιάγνωσης ( Ακτινολογικό, Αξονικός και Μαγνητικός Τομογράφος, Αιμοδυναμικό, Οστική μέτρηση), στα Τμήματα Πυρηνικής Ιατρικής (σπινθηρογραφήματα, pet, pet/ct) και στα Τμήματα Ακτινοθεραπείας. Οι ραγδαίες εξελίξεις στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και κυρίως στην ιατρική απεικόνιση, η οποία είναι ο σημαντικότερος κρίκος που συνδέει την αλυσίδα της Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, επιβάλλει την ενίσχυση του ΤΑΑ όσο αφορά στην εκπαίδευση του και όχι την ενδεχόμενη αποδυνάμωσή του που θα προκύψει εάν πράγματι συγχωνευθεί το Τμήμα με τις λοιπές τέσσερις μη σχετικές κατευθύνσεις. Με την συγχώνευση του ΤΑΑ ελλοχεύει σημαντικός κίνδυνος να υποβαθμιστεί το επίπεδο σπουδών του ΤΑΑ και κατά συνέπεια διακυβεύεται η ορθή χρήση των νέων εισερχόμενων Τεχνολογιών στην Ιατρική Απεικόνιση.

    Ευελπιστώ πως δεδομένου ότι θέλετε να επιτύχετε ουσιαστική και όχι τυπική αναβάθμιση της εκπαίδευσης, και λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη για Ποιοτικές Παροχές Υπηρεσιών Υγείας στους πολίτες, θα διατηρήσετε το Τμήμα Ακτινολογίας Ακτινοθεραπείας αυτόνομο.

    Με εκτίμηση,
    Γκάτζια Νικολέτα
    Τεχνολόγος Ακτινολογίας Ακτινοθεραπείας

  • 1 Ιανουαρίου 2018, 19:04 | Αλέξανδρος Χατζηγιάννης

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

    Ένα από τα θέματα που δεν έχουν απασχολήσει ιδιαίτερα και που όμως είναι ουσιαστικής σημασίας για τη λειτουργικότητα και την ίδια τη βιωσιμότητα των νέων Τμημάτων που προκύπτουν από συνενώσεις Τμημάτων στο νέο Ίδρυμα είναι το μέγεθός τους. Με το σχέδιο νόμου ιδρύονται Τμήματα με πολύ μεγάλο αριθμό ΔΕΠ (πάνω από 70) όπως για παράδειγμα το Τμήμα Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (συγχώνευση 3-4 Τμημάτων). Αντίθετα δημιουργούνται και Τμήματα με ελάχιστο αριθμό ΔΕΠ (12-13) εκ των οποίων ελάχιστα στη βαθμίδα του Καθηγητή όπως για παράδειγμα το Τμήμα Ναυπηγών Μηχανικών με μόνο ένα Καθηγητή. Είναι φυσικό, η λειτουργία και η οργάνωση τέτοιων Τμημάτων να είναι προβληματική από τη δημιουργία τους.

    Παραθέτω τον προβληματισμό ότι θα ήταν σκόπιμο παράλληλα με τα άλλα κριτήρια να τεθεί κάποιο ελάχιστο και μέγιστο όριο μελών ΔΕΠ στα νέα Τμήματα. Συγκεκριμένα για τη Σχολή Μηχανικών, το Τμήμα Ενεργειακών Τεχνικών αντί να καταργηθεί θα ήταν πιο λογικό να συνενωθεί με κάποιο Τμήμα πλησιέστερου αντικειμένου π.χ με το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ενώ τα δύο Τμήματα Ηλεκτρονικών Μηχανικών να συγχωνευθούν σε ένα Τμήμα αποφεύγοντας με τον τρόπο αυτό τη συμφόρηση που θα προκύψει από την συνένωση των Τμημάτων Ηλεκτρολόγων, δύο τμημάτων Ηλεκτρονικών και μέρους του Τμήματος Μηχανικών Ενεργειακών Τεχνικών.

    Αλέξανδρος Χατζηγιάννης

  • 1 Ιανουαρίου 2018, 17:16 | ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
    Είμαι φοιτήτρια του τμήματος Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας του ΤΕΙ Αθήνας της ΣΕΥΠ. Ενημερώθηκα ότι θα προχωρήσετε στην ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής το οποίο βέβαια είναι πολύ ευχάριστο νέο. Όμως θέλετε να συγχωνεύσετε το τμήμα μου με άλλα 4 τμήματα:το τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων,την Αισθητική και Κοσμητολογία,την Οπτική και Οπτομετρία και την Οδοντική τεχνολογία σε ένα ενιαίο τμήμα που θα ονομάζεται τμήμα Βιοϊατρικών επιστημών.
    Θα ήθελα να παραθέσω την αντίρρηση και τον προβληματισμό μου για αυτή τη μεγάλη συγχώνευση. Μετά από την συγχώνευση των 5 προαναφερθέντων τμημάτων στα δυο πρώτα ακαδημαϊκά έτη, τα 5 αυτά τμήματα θα έχουν ίδια ύλη και στα υπόλοιπα δύο ακαδημαϊκά έτη θα γίνεται εξειδίκευση στο αντικείμενο ενδιαφέροντος;
    Γίνεται λοιπόν αντιληπτό πως:
    1)Τα 5 αυτά τμήματα δεν έχουν το ίδιο γνωστικό αντικείμενο για να έχουν δυο κοινά έτη σπουδών διότι είναι άλλες οι γνώσεις ανατομίας και φυσιολογίας. Για παράδειγμα ένας φοιτητής του τμήματος Ακτινολογίας-Ακτινοθεραπείας θα πρέπει να εστιάσει στην ανατομία όλων των οστών του σώματος αλλά και στην παθολογία τους, ενώ ένας φοιτητή Οδοντικής Τεχνολογίας πρέπει να εστιάσει περισσότερο στη ανατομία και παθολογία του ανθρώπινου προσώπου.
    2)Είναι πολύ μικρό το χρονικό διάστημα των δύο ακαδημαϊκών ετών για εξειδίκευση πάνω στο αντικείμενο ενδιαφέροντος.Η ύλη που πρέπει να καλυφθεί είναι μεγάλη διότι πρέπει να διδαχτεί κλασσική ακτινολογία,μαστογραφία,μαγνητική τομογραφία ,αξονική τομογραφία,επεμβατική ακτινολογία,μέτρηση οστικής πυκνότητας,ακτινοθεραπεία,Υπερηχογραφία, Πυρηνική Ιατρική και PET.
    3)Ακόμη από το Γ κιόλας εξάμηνο αρχίζαμε έως τώρα νοσοκομειακή άσκηση.Αν πραγματοποιηθεί η συγχώνευση αυτό θα είναι αδύνατο και οι φοιτητές θα αργούν να εισαχθούν στο νοσοκομειακό περιβάλλον κάτι το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα θετικό για την πορεία των σπουδών τους.Αυτόματα αντι για αναβάθμιση θα έχουμε υποβάθμιση του επιπέδου σπουδών του τμήματος Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας καθώς και υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας που θα παρέχονται από τους απόφοιτους του τμήματος.
    4)Επίσης δεν έχει καθοριστεί ο τρόπος κατανομής των εισακτέων στις διαφορετικές κατευθύνσεις.Αν η μια κατεύθυνση έχει μεγάλη ζήτηση και οι υπόλοιπες μικρή πώς θα μπορεί να διαχειριστεί το ζήτημα αυτο; Αναπόφευκτα θα υπάρχει πρόβλημα διαχείρισης του αριθμού των φοιτητών.
    Ζητώ λοιπόν από εσάς Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ την ίδρυση αυτόνομου τμήματος Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας όπως του αρμόζει από το υψηλό επίπεδο σπουδών που προσφέρει στους φοιτητές του και κατ’επέκταση υψηλές υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς.
    Ελπίζω το αίτημα μου να εισακουστεί και να εξεταστεί!
    Σας Ευχαριστώ.
    Με εκτίμηση φοιτήτρια του ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

  • 1 Ιανουαρίου 2018, 12:54 | Διονύσης

    Κύριε Υπουργέ
    Το παρόν νομοσχέδιο υποβάθμιζει κακώς το τμήμα των ιατρικών εργαστηρίων. Ένα τμήμα του οποίο έχει αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί μόνο του και έχει ακαδημαϊκοτητα να είναι αυτόνομο τόσο με το πρόγραμμα σπουδών που είναι αντίστοιχο των πανεπιστήμιων του εξωτερικού όσο και με τους αποφοίτους οι οποίοι δεν παίρνουν ένα απλό πτυχίο τεχνολογου αλλά επιστήμονες! Σας αφήνω εδώ να δείτε τη σοβαρή δουλειά που κάνει ένας φοιτητής στην πτυχιακή του εργασία πριν πάρει το πτυχίο του. Πρόκειται για τις διπλωματικές των αποφοίτων της τελευταίας δεκαετίας http://users.teiath.gr/tieedu/Web_TIE/Thesis_database.htm

  • 1 Ιανουαρίου 2018, 12:53 | Κώστας Γεωργιάδης

    Αξιότιμε Υπουργέ
    Την Δευτέρα 18/12/2017 δόθηκε προς διαβούλευση το σχέδιο Νόμου για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ( Π.Δ.Α. ).
    Ως απόφοιτοι του Τμήματος Ακτινολογίας Ακτινοθεραπείας (Τ.Α.Α.) αναμέναμε το νομοσχέδιο με μεγάλη προσμονή και ελπίδες για μία πραγματική και δίκαιη εξέλιξη , αναγνωρίζοντας πως το όλο εγχείρημα είναι και σημαντικό και δύσκολο ταυτόχρονα .
    Ωστόσο ,διαπιστώνοντας μέσα από τις διατάξεις του νομοσχεδίου, ότι το Τ.Α.Α. της Σ.Ε.Υ.Π. του ΑΤΕΙ Αθήνας συγχωνεύεται με άλλα 4 τμήματα (των Ιατρικών Εργαστηρίων, της Αισθητικής και Κοσμετολογίας, της Οπτικής και Οπτομετρίας και της Οδοντοτεχνίας τεχνολογίας ) στο νέο τμήμα του Π.Δ.Α. με το όνομα «Βιοϊατρικές Επιστήμες», θα θέλαμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα εμφανώς προβληματικά σημεία, προς ενημέρωση , σκέψη και ανάληψη πρωτοβουλιών αποκατάστασης της λογικής (δεδομένου ότι όλες οι σχολές του ΤΕΙ Αθηνών διατηρούν την αυτονομία τους και μόνο τα 5 τμήματα της ΣΕΥΠ συγχωνεύονται).
    Tο Τ.Α.Α. όλα αυτά τα χρονιά, έχει δώσει δείγματα γραφής τόσο για το επίπεδο των σπουδών που παρέχει, όσο και για το υψηλό επίπεδο οργάνωσης που το διακρίνει.
    – Το Τ.Α.Α. αποτελεί μονήρες τριτοβάθμιο τμήμα με το συγκεκριμένο αντικείμενο σε όλη την Ελληνική επικράτεια και καλύπτει ιδιαίτερα μεγάλη γκάμα επιστημονικών ιατρικών εφαρμογών με την χρήση ιοντίζουσας ακτινοβολίας .
    Συγκεκριμένα καλύπτει :
    Την Ιατρική απεικόνιση: συμπεριλαμβανομένων της κλασσικής ακτινολογίας, της αξονικής και μαγνητικής τομογραφίας, της μαστογραφίας ,των ορθοπαντομογράφων, της επεμβατικής ακτινολογίας, του Αιμοδυναμικού, της οστικής πυκνότητας
    Την Πυρηνική Ιατρική: συμπεριλαμβανομένων , της γ-camera, της μοριακής και υβριδικής απεικόνισης ΡΕΤ, της PET/CT.
    Την Ακτινοθεραπεία: συμπεριλαμβανομένων των εξομοιωτών θεραπείας, των γραμμικών επιταχυντών , των μονάδων γ-knife, cyber-knife, της βραχυθεραπείας και της τομοθεραπείας.

    – Οι Απόφοιτοι του Τ.Α.Α., προσφέρουν υψηλής σημαντικότητας έργο σε όλες της βαθμίδες των υπηρεσιών υγείας (Πρωτοβάθμια , Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια) , σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα, διαθέτοντας μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους από Ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια.

    – Αποτελεί αυτοδύναμη μονάδα βάσει των απαιτήσεων του νόμου (διαθέτει 8 μέλη εκπαιδευτικού προσωπικού τα δύο εκ των οποίων στην α΄ βαθμίδα)

    – Έχει ευρύτατη αναγνώριση και ακαδημαϊκότητα ως σχολή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε τουλάχιστον 46 Πανεπιστήμια της Ε.Ε. όπου υπάρχει σαν αυτόνομη εκπαιδευτική μονάδα και χορηγεί πτυχία επιπέδου 6 (ΕQF level 6).

    – Έχει αναπτύξει σημαντικού βαθμού συνεργασίες με ομότιμα ιδρύματα παγκοσμίως και επιπλέον πολλαπλές συνεργασίες με ομότιμα τμήματα στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus του οποίου αποτελεί μέλος από το 1999.

    – Οι σπουδές που προσφέρει είναι παράλληλες και συμπληρωματικές των Ιατρικών Σπουδών και δεν υπάρχει αντίστοιχο Πανεπιστημιακό Τμήμα .

    – Είναι ένα από τα ελάχιστα τμήματα τα οποία αποτελούν πόλο έλξης αλλοδαπών σπουδαστών ,ακόμα και στις περιπτώσεις που υπάρχουν αντίστοιχα τμήματα στις χώρες προέλευσής τους , προσφέροντας έτσι διεθνή αναγνώριση του επιπέδου σπουδών που προσφέρει.

    – Έχει αξιολογηθεί θετικά και έχει την δυνατότητα ανάπτυξης Μ.Π.Σ.

    – Το πρόγραμμα σπουδών είναι πάντα εναρμονισμένο με την ραγδαία εξέλιξη του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που χρησιμοποιείται στην Ακτινοδιάγνωση την Πυρηνική Ιατρική στην Ακτινοθεραπεία στην Ιατρική Πληροφορική και στα συστήματα Διαχείρισης της Ιατρικής εικόνας.

    – Οι προαναφερόμενες τεχνολογίες εφαρμόζονται αποκλειστικά και μόνο μέσω της χρήσης ιοντιζουσών και μη ακτινοβολιών, οι οποίες αποτελούν παράγοντες υψηλής επικινδυνότητας. Το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας (αλλά και το Υπουργείο Υγείας) έχει αναγνωρίσει (βάσει του προγράμματος σπουδών) πως μόνο οι απόφοιτοι του Τ.Α.Α. έχουν την άδεια χρήσης και μπορούν να διενεργήσουν πράξεις με τον εξοπλισμό αυτό με τις συνθήκες ασφάλειας και αποτελεσματικότητας που απαιτούνται από τον κανονισμό Ακτινοπροστασίας.

    – Οι απόφοιτοι έχουν πλήρη ευθύνη των πρακτικών πτυχών τις οποίες εκτελούν αυτοδύναμα και είναι υπεύθυνοι για τον ποιοτικό έλεγχο και την διαχείριση ποιότητας στα τμήματα στα οποία εργάζονται.

    – Η σύγχρονη ιατρική έρευνα και καθώς επίσης και οι περισσότερες ιατρικές επεμβατικές πράξεις που εφαρμόζονται στο σύστημα υγείας ,κάνουν χρήση τις προαναφερόμενες τεχνολογίες με την παρουσία των αποφοίτων του Τ.Α.Α.

    Σε περίπτωση εφαρμογής της προτεινόμενης συνένωσης των τμημάτων όπως περιγράφεται στο νομοσχέδιο προς διαβούλευση ,εκτιμούμε ότι υπάρχει κίνδυνος υποβάθμισης του επιπέδου σπουδών επειδή:
    – θα καταστεί πρακτικά ανέφικτη η αξιολόγηση στα πλαίσια που ορίζονται από την Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ).
    – διακυβεύονται (παρά την δέσμευσή σας) τα επαγγελματικά δικαιώματα λόγω της ασάφειας που προκύπτει στον τίτλο του νέου τμήματος (δεν προβλέπονται εισαγωγικές κατευθύνσεις)
    – θα προκύψει δυσχέρεια ουσιαστικής διαχείρισης του υπερμεγέθους τμήματος καθώς
    – θα υπάρχει αύξηση της διακύμανσης των επιδόσεων των εισαγομένων φοιτητών μέσω Πανελληνίων εξετάσεων η οποία μεταφράζεται σε πολύ – διαφοροποιημένο επίπεδο φοιτητών
    – δεν καθορίζεται ο τρόπος κατανομής των εισαγομένων στις διαφορετικές κατευθύνσεις
    – Δεν προβλέπεται τι θα γίνει σε περίπτωση ύπαρξης κατευθύνσεως με ελάχιστη προτίμηση εκ μέρους των φοιτητών
    – θα υποβαθμισθεί το επίπεδο σπουδών των φοιτητών (λόγω των αντικειμενικών δυσκολιών που θα προκύψουν) και
    – θα τεθεί μεσοπρόθεσμα σε αμφισβήτηση η ασφάλεια ασθενών και προσωπικού σε νοσοκομειακούς και εργαστηριακούς χώρους όπου διενεργούνται τόσο ακτινοδιαγνωστικές όσο και ακτινοθεραπευτικές πράξεις που απαιτούν χρήση ιοντιζουσών και μη ακτινοβολιών
    – θα δημιουργηθεί το διακύβευμα της ορθής χρήσης των νέων εισερχομένων τεχνολογιών, ενώ ταυτόχρονα θα μειωθεί η πιθανότητα αποτελεσματικής και ασφαλούς ακτινοθεραπείας – απεικόνισης .
    Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε την
    – διατήρηση της αυτονομίας του Τ.Α.Α. , πεπεισμένοι, ότι αποτελεί αναμφισβήτητα την καλύτερη επιλογή για το Π.Δ.Α. μιας και τηρεί όλα τα ακαδημαϊκά κριτήρια και εχέγγυα για την εξέλιξή του σε Πανεπιστημιακό τμήμα, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει το επίπεδο σπουδών και τη συνέχιση της παροχής ασφαλών και υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στον πάσχοντα πολίτη
    – να υπάρξει συγκεκριμένη και ρητή ρύθμιση για τους αποφοίτους του τμήματος . Θεωρούμε αυτονόητο πως όλοι οι απόφοιτοι των δύο Τ.Ε.Ι. από την ίδρυση τους ως τώρα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να αποκτήσουν πτυχίο από το νέο Πανεπιστήμιο και στο νομοσχέδιο πρέπει να υπάρχει πρόνοια για αυτό.
    Θεωρούμε ,ως επαγγελματίες, πως μέσω του σχεδίου νόμου, πρέπει , οι αυριανοί αντικαταστάτες μας στο σύστημα υγείας (σημερινοί φοιτητές) και μελλοντικοί επιστήμονες υγείας, να έχουν πλέον αναβάθμισμένο επίπεδο σπουδών από του δικού μας.
    Όχημα επίτευξης του στόχου αυτού είναι η περαιτέρω ενίσχυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας .Και αυτή η διαδικασία περνάει μέσα από την ίδρυση αυτόνομου Πανεπιστημιακού Τμήματος Ακτινολογίας Ακτινοθεραπείας
    Άλλωστε αξιότιμε υπουργέ ,εσείς ο ίδιος τονίσατε πολλές φορές στην συνάντηση των προέδρων των τμημάτων ,πως «υπάρχει ιστορική συνέχεια και συνέπεια σε κάθε επίπεδο μετεξέλιξης των Τμημάτων και ότι βασικό πυλώνα εξέλιξης αποτελεί το έμψυχο δυναμικό τόσο σε επίπεδο Διδασκόντων, όσο και σε επίπεδο διοικητικής υποστήριξης, αλλά και φοιτητών και αποφοίτων».
    Με τιμή
    Γεωργιάδης Κωνσταντίνος
    Πρόεδρος Ομοσπονδίας Τεχνολόγων Ακτινολόγων

  • 31 Δεκεμβρίου 2017, 19:48 | ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΑΓΑΔΑΚΟΣ

    Αρχικά η ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής αποτελεί επιτυχία και θετικό βήμα για την αναβάθμιση σχολών που θα έπρεπε να είχε συμβεί πριν καιρό. Συγχαίρω συνολικά την νομοθετική πρωτοβουλία.

    Όμως ο τρόπος που υλοποιείται έχει αστοχίες όσον αφορά στο μοναδικό τμήμα ακτινολογίας και ακτινοθεραπείας της χώρας από το οποίο αποφοιτούν επαγγελματίες υγείας που κατέχουν θέση κλειδί για την αιτιολόγηση ιατρικών εκθέσεων σε ιοντίζουσες ακτινοβολίες και για την βελτιστοποίηση της ακτινοπροστασίας των αρρώστων.
    Συγκεκριμένα:
    το επάγγελμα του τεχνολόγου ακτινολογίας ακτινοθεραπείας (radiographer) είναι νομοθετικά ρυθμιζόμενο επάγγελμα (και στην Ελλάδα) και ως εκ τούτου η άσκησή του εξαρτάται άμεσα ή έμμεσα, δυνάμει νομοθετικών, κανονιστικών ή διοικητικών διατάξεων, από την κατοχή καθορισμένων επαγγελματικών προσόντων· ειδικότερα, όρο άσκησης συνιστά η χρήση επαγγελματικού τίτλου που περιορίζεται, βάσει νομοθετικών, κανονιστικών ή διοικητικών διατάξεων, μόνο σε όποιον κατέχει συγκεκριμένο επαγγελματικό προσόν.
    το επίπεδο εκπαίδευσης των τεχνολόγων ακτινολογίας και ακτινοθεραπείας στο 90% των κρατών μελών της Ε.Ε. απονέμει τίτλο σπουδών Bachelor’s degree (Bolognia-1st cycle level) που ισοδυναμεί με το 6ο επίπεδο Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων (ΕQF 6) και Εθνικού Πλαισίου Προσόντων. Eνώ στα περισσότερα πανεπιστήμια προσφέρονται μεταπτυχιακά προγράμματα που οδηγούν σε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) το οποίο ισοδυναμεί με Masters και στο 7ο επίπεδο του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων ήτοι EQF 7.
    Για παράδειγμα, στην Ιρλανδία και σε ορισμένα πανεπιστήμια του Η.Β. απονέμεται bachelor’s degree από αυτόνομα τμήματα ακτινοτεχνολογίας της ιατρικής σχολής. Ενώ σε ορισμένα πανεπιστήμια το τμήμα της ακτινοτεχνολογίας έχει δικές του κατευθύνσεις στην ακτινοδιαγνωστική, στην ακτινοθεραπεία και στην πυρηνική ιατρική. Ακόμη, στην Νιγηρία απονέμεται όμοιος τίτλος σπουδών μετά από 5 έτη φοίτησης σε πανεπιστήμιο.
    Ο ρόλος του τεχνολόγου ακτινολογίας και ακτινοθεραπείας είναι πολυδιάστατος.
    Ο τεχνολόγος ακτινολόγος είναι ο πρώτος επιστήμονας υγείας στο σημείο παροχής υπηρεσιών ιατρικής απεικόνισης και ακτινοθεραπείας και ο μοναδικός επαγγελματίας υγείας κατάλληλα εκπαιδευμένος μεταξύ αρρώστου και ιατρικού εξοπλισμού ιοντιζουσών και μη ιοντιζουσών ακτινοβολιών. Καθημερινά λειτουργεί ως συνήγορος του ασθενή στην ακτινοπροστασία. Εξάλλου οι νομοθέτες του παρόντος θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους και την ευρωπαική νομοθεσία περί Βασικών Σταθερών Ασφαλείας Ιατρικών Εκθέσεων (Basic Safety Standards of Medical Exposures) και συγκεκριμένα την ισχύουσα οδηγία ακτινοπροστασίας 2013/59/ΕΥΡΑΤΟΜ.
    Ο τεχνολόγος ακτινολόγος συχνά προσκαλείται να συμμετέχει σε σχετικές δράσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ΠΟΥ (WHO), την Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (IAEA), την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (Ε.Ε.Α.Ε.) ως advanced practitioner, manager, radiation protection officer, ακαδημαϊκός και πάροχος ιατρικών υπηρεσιών.

    Μολονότι χαίρει αναγνώρισης από οργανισμούς διεθνούς κύρους το σχέδιο νόμου μοιάζει να μην αποδέχεται την σημαντικότητα του ρόλου του. Με την δημιουργία κατευθύνσεων στο νέο Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών αντί να ενισχύονται και να εξειδικεύονται οι γνώσεις στην ιατρική απεικόνιση και θεραπεία, αποφασίζεται εσφαλμένα και χωρίς επαρκή τεκμηρίωση η γενίκευση τους και κατ΄επέκταση αποδυναμώνονται τα προσόντα του αποφοίτου τεχνολόγου ακτινολογίας και ακτινοθεραπείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
    Συνοψίζοντας, θεωρώ εσφαλμένη και επικίνδυνη “πρωτοτυπία” την συγχώνευση των 5 εντελώς διαφορετικών κατευθύνσεων στο Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών διότι δεν υπάρχει συνάφεια στα προγράμματα σπουδών και στο γνωστικό αντικείμενο των εν λόγω κατευθύνσεων σε κανένα πανεπιστήμιο διεθνώς ενώ διαφέρει το κλινικό έργο και το ερευνητικό πεδίο των συγκεκριμένων επαγγελματιών υγείας. Εξάλλου τα συστήματα υπηρεσιών υγείας σε όλο τον κόσμο έχουν κοινό σκοπό, την παροχή υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου ποιότητας. Ενδεχομένως ο Έλληνας πολίτης να μην δικαιούται παρόμοιες υπηρεσίες υγείας όπως και ο Έλληνας φοιτητής να μην δικαιούται αντίστοιχης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
    Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σας εκφράσω την δυσαρέσκειά μου για την υποβάθμιση του επιπέδου σπουδών που προτείνεται και επιφυλάσσομαι για τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν κατά την άσκηση του επαγγέλματος εντός συνόρων και την πιθανή αδυναμία άσκησης του επαγγέλματος σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε υπό τους ίδιους όρους με εκείνους που ισχύουν για τους πολίτες του κράτους υποδοχής.
    Εντούτοις, είμαι βέβαιος ότι ως καθήγητης και διδάσκαλος θα αναγνωρίσετε τις παρεκκλίσεις του σχεδίου νόμου από τα διεθνή δεδομένα και εξελίξεις και θα ενεργήσετε ανάλογα. Ευελπιστώ δε, στην διατήρηση της αυτονομίας του τμήματος ακτινολογίας και ακτινοθεραπείας και την προσθήκη μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών και διδακτορικών στο νεοϊδρυθέν Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής που θα επιβεβαιώσουν την πρωτοβουλία σας για ουσιαστική αναβάθμιση της εκπαίδευσης του αποφοίτου ακτινολογίας και ακτινοθεραπείας.

    Με εκτίμηση,
    Ευθύμιος Αγαδάκος MSc
    Πρόεδρος ΔΣ Πανελληνίου Συλλόγου Τεχνολόγων Ακτινολόγων

  • 31 Δεκεμβρίου 2017, 19:34 | Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός

    Ως τέως εκπαιδευτικός χαιρετίζω και εγώ την δημιουργία του νέου Πανεπιστημίου, τερματίζοντας έτσι τον διαχωρισμό της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και προστατεύοντας την δημοσιά εκπαίδευση έναντι πολλών τίτλων και πτυχίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Σίγουρα οι τίτλοι δεν ανταποκρίνονται πάντα στην ποιότητα, άλλα πολλά τμήματα των Τ.Ε.Ι. υστερούν στην χρηματοδότηση και όχι στην ποιότητα σπουδών τους και ιδιαιτέρως τα τμήματα του Τ.Ε.Ι. της σχολής Υγείας και Πρόνοιας

    Το μεγαλύτερο σφάλμα θα ήταν να μην προστατεύονται οι κατευθύνσεις, σε περίπτωση συνένωσης τμημάτων και γι αυτό κατανοώ πλήρες την ανησυχία όσων διατυπώνουν τις απόψεις στον διαδικτυακό τόπο διαβούλευσης.

    Το τμήμα Βιοϊατρικών επιστήμων, σίγουρα περιλαμβάνει τελείως ανομοιογενή αντικείμενα σπουδών. Όπως αναφέρθηκε και από συνάδελφο υποβαθμίζει το έργο και τις σπουδές των φοιτητών και των ως τώρα αποφοίτων, των πέντε τμημάτων.
    Το τμήμα που θα μπορούσε να μετεξελιχθεί σε αυτό, είναι το τμήμα τον Ιατρικών Εργαστηρίων και γι αυτό προτείνω την δημιουργία των εξής τμημάτων

    Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών και Τεχνολογιών
    όπου να μετεξελιχθεί το τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων των Τ.Ε.Ι.

    Τμήμα Βιοφυσικών Επιστημών και Τεχνολογιών
    όπου να μετεξελιχθούν τα τμήματα Ακτινολογίας-Ραδιολογίας και Οπτικής-Οπτομετρίας με κατευθύνσεις που τα κατοχυρώνουν

    Τμήμα Επιστημών Ιατρικής Χημείας και Υλικών
    όπου να μετεξελιχθούν τα τμήματα Αισθητικής-Κοσμητολογίας και Οδοντικής Τεχνολογίας των Τ.Ε.Ι. με κατευθύνσεις που τα κατοχυρώνουν

    Τμήμα Νοσηλευτικών Επιστήμων
    όπου να μετεξελιχθούν τα τμήματα Νοσηλευτικής και της Μαιευτικής των Τ.Ε.Ι. με κατευθύνσεις που τα κατοχυρώνουν

    Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Πρόληψης
    όπου να μετεξελιχθούν τα τμήματα Δημόσιας Υγείας και Κοινοτικής Υγείας (Πρώην Επισκεπτών Υγείας) των Τ.Ε.Ι. με κατευθύνσεις που τα κατοχυρώνουν

    Τμήμα Επιστήμης Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών
    όπου να μετεξελιχθούν τα τμήματα Τεχνολογίας Τροφίμων και Οινολογίας-Τεχνολογίας Ποτών των Τ.Ε.Ι. με κατευθύνσεις που τα κατοχυρώνουν

    Την δημιουργία Σχολής Επιστήμων Υγείας και Τροφίμων
    όπου μελλοντικά μπορούν να δημιουργηθούν ανάλογες σχόλες των Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας που διαθέτουν τμήματα Διατροφής-Διαιτολογίας και να ενταχθούν σε αυτές

    και στην Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών & Κοινωνικών Επιστημών

    Τμήμα Κοινωνικής Πολίτικης και Διοίκησης
    όπου να μετεξελιχθούν το τμήμα Κοινωνικής Εργασίας και το πρώην τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας-Πρόνοιας των Τ.Ε.Ι. με κατευθύνσεις που τα κατοχυρώνουν

    Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού, Εμπορίου και Επικοινωνίας
    όπου να μετεξελιχθούν τα τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Εμπορίας-Διαφήμισης (Μάρκετινγκ) των Τ.Ε.Ι. με κατευθύνσεις που τα κατοχυρώνουν και μελλοντικά μπορούν να μετεξελιχθούν τμήματα των περιφερειακών Τ.Ε.Ι. όπως τα Διεθνούς Εμπορίου, Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών στη Διοίκηση και το Εμπόριο κ.τ.λ.

    Τέλος το τμήμα Προσχολικής Αγωγής εντάσσεται περισσότερο σε Σχολή Κοινωνικών Επιστήμων και όχι σε Σχολή Επιστήμων Υγείας

    Ευχαριστώ

  • 31 Δεκεμβρίου 2017, 16:50 | Lemonidou Stella

    Αξιότιμε Υπουργέ
    Οι απόφοιτοι των Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής των ΤΕΙ έχουν ως μοναδικό χώρο επαγγελματικής απασχόλησης τους Παιδικούς Σταθμούς, οι οποίοι σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία τους (ΦΕΚ. 4249/5-12-2017) αποτελούν δομές αγωγής και διαπαιδαγώγησης των παιδιών προσχολικής ηλικίας.
    Η Προσχολική Αγωγή είναι γνωστό ότι εντάσσεται στον χώρο των Παιδαγωγικών Επιστημών και, με την ευρύτερη έννοια, στις Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Θεωρούμε ότι η προβλεπόμενη ένταξη του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής στη Σχολή Επιστημών Υγείας του υπό ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, αποδυναμώνει τον εγγενή παιδαγωγικό χαρακτήρα του και παραπέμπει στην υιοθέτηση της άποψης ότι η Προσχολική Αγωγή είναι Επιστήμη Υγείας και όχι Παιδαγωγική Επιστήμη!!!

  • 31 Δεκεμβρίου 2017, 16:14 | Λύτρα Κατερίνα

    ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ.
    Αξιότιμε κύριε υπουργέ, αρχικά η αυτονομία του τμήματος Προσχολικής Αγωγής στο υπό ίδρυση Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ικανοποίησε όλους εμάς τους μάχιμους Παιδαγωγούς Προσχολικής Αγωγής, αποφοίτους των ΤΕΙ, καθώς αυτό σήμανε για εμάς και την παραδοχή της σημαντικότητας του αντικειμένου σπουδών μας και τις νέες προοπτικές για τον κλάδο μας. Ωστόσο ο σχεδιασμός για την ένταξη του τμήματος Προσχολικής Αγωγής,στις σχολές Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας, μας βρίσκει αντίθετους, καθώς αποπροσανατολίζεται η κατεύθυνση των σπουδών μας, που δεν μπορεί παρά να είναι η Παιδαγωγική Επιστήμη και όχι οι Επιστήμες Υγείας. Οι Παιδικοί Σταθμοί, αποτελούν χώρους αγωγής και εκπαίδευσης, των παιδιών προσχολικής ηλικίας. Εργαζόμαστε με πάθος και όραμα για την ολόπλευρη εξέλιξη των παιδιών και για την νοητική και κοινωνικοσυναισθηματική τους ανάπτυξη. Ακολουθούμε σύγχρονα Παιδαγωγικά προγράμματα,προσαρμοσμένα πάντοτε στις σύγχρονες τάσεις της Παιδαγωγικής Επιστήμης, με κύριο άξονα το παιδί και τις ανάγκες του. Η προσδοκία μας είναι να δημιουργηθεί μια κατεύθυνση Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών σπουδών, στο νεοσύστατο Πανεπιστήμιο, η οποία θα ταίριαζε απόλυτα στη φύση και το αντικείμενο των σπουδών μας. Επιθυμούμε διακαώς την αναβάθμιση τόσο των πτυχίων μας, όσο και των Παιδικών σταθμών, που με μια μελλοντική εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας, επιτέλους θα μπορούσαμε να μιλάμε για Καθολική Προσχολική Αγωγή και όχι για ηλικιακή διχοτόμηση και υποβάθμιση των Παιδικών σταθμών, που επάξια, με άρτια επιστημονικά καταρτισμένο προσωπικό , αποτελούν μια από τις σημαντικότερες δομές Αγωγής και Εκπαίδευσης στη χώρα μας.

  • 31 Δεκεμβρίου 2017, 15:48 | ΛΙΟΥΜΗΣ ΑΝΤ.

    Το ΕΑΠ και τα ΠΣΕ ΆΡΧΙΣΑΝ ΝΑ λειτουργούν την ίδια περίοδο. Το ΕΑΠ είχε θεωρητικές σπουδές εξ αποστάσεως και συνεχίζει να λειτουργεί εως σήμερα. Τα ΠΣΕ είχαν κυρίως εργαστηριακές σπουδές με υποχρεωτικά εργαστήρια και δια ζώσης παρακολουθήσεις και όχι εξ αποστάσεως σπουδές.Τα ΠΣΕ ΣΤΑΜΆΤΗΣΑΝ ΝΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΟΎΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΟΣΤΗΡΊΖΟΝΤΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΧΩΡΙΣ ΠΤΥΧΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ. Τί θα γίνει με τους ΦΟΙΤΗΤΕΣ που παρακολούθησαν το ΠΣΕ ΒΙΟΧΗΜΙΑΣ του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ και δεν πρόλαβαν να πάρουν πτυχίο; Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥ του ΠΣΕ ΔΙΑΚΟΠΗΚΕ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΜΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΕΝΩ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΉΣΕΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΑ ΌΜΩΣ ΔΕΝ ΕΛΑΒΑΝ ΠΤΥΧΙΟ ΔΙΟΤΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ Η ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΠΙ ΤΗ ΕΛΛΕΙΨΗ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΥΠΑΙΤΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΙΔΙΩΝ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ. ΠΡΕΠΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ τουλάχιστον ΜΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΟΝΤΑΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ ΤΟΥΣ ,ΝΑ ΕΓΓΡΑΦΟΥΝ ΣΕ ΟΜΟΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΕΙ, για να πάρουν και αυτοί το πτυχίο τους συνεχίζοντας τις σπουδές τους που τα ίδιο το Πανεπιστήμιο, τους τις διέκοψΕ διότι σταμάτησε ΤΟ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ όπως προείπα, ένεκα λήξης της επιχορήγησής του. AN ναι, μήπως είναι όντως η κατάλληλη στιγμή να γίνει η ένταξή των φοιτητών αυτών σε όμορα τμήματα των ΑΕΙ και ΑΤΕΙ με τροπολογία στο παρόν σχέδιο Νόμου,για να φανεί οτι και παλαιότερες δομές κατάρτισης δεν αφέθησαν στην τύχη τους; Επειδή ώς ηγεσία σημερινή δεν νομίζω να πείτε πως αυτές οι δομές ήταν συγκροτήσεις δομών κατάρτισης άλλων κυβερνήσεων ή ότι δεν μας ενδιαφέρει η αποκατάσταση των φοιτητών αυτών των δομών που διακόπηκαν. Επειδή κάθε φοιτητής δεν μπορεί να αφήνετε εκτός Πανεπιστημιακής Ακαδημαικής Εκπαίδευσης λόγω εκπνοής των χρηματοδοτήσεων προγραμμάτων σπουδών. ΕΠΕΙΔΉ ΕΓΓΡΑΦΌΜΕΝΟΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΒΑΣΕΙ ΝΟΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΙΤΗΤΟΛΟΓΙΟ ΣΤΑ ΣΥΜΒΑΤΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΕΙ ΧΩΡΊΣ ΔΙΚΉ ΤΟΥ ΥΠΑΙΤΙΌΤΗΤΑ και επειδή ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΝ ΚΑΤΙ ΠΑΕΙ ΛΑΘΟΣ ΣΤΙΣ ΔΙΕΤΗΣ ΔΟΜΕΣ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΕΣΕΙΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΤΕ οι επόμενες κυβερνήσεις να γυρίσουν την πλάτη στις δομές αυτές,αλλά κυρίως επειδή είμαι σίγουρος ότι θα ενδιαφερθείτε προσωπικά ώστε να δωθεί λύση στο δίκαιο αίτημα των ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΟΝΤΩΣ εργαζομένων φοιτητών αυτών των δομών ΤΕΤΑΡΤΟΕΤΟΥΣ κατάρτισης των ΠΣΕ που σταμάτησαν να λειτουργούν ενώ έδιναν πτυχίο ΑΕΙ και δεν μπόρεσαν να τελειώσουν τις σπουδές τους διότι είχαν πολλά προαπαιτούμενα εργαστήρια(αμειγώς εργαστηριακά προγράμματα σπουδών) ΠΟΥ ΈΠΡΕΠΕ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΏΣΟΥΝ αλλιώς δεν γινόταν να συμμετάσχουν σε γραπτές εξετάσεις μαθημάτων και ήταν εργαζόμενοι, δηλαδή ειδική κατηγορία φοιτητών, ΚΑΙ ΕΠΟΜΈΝΩΣ ΔΕΝ ΓΙΝΌΤΑΝ ΕΝΤΌΣ 4 ΕΤΏΝ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΏΣΟΥΝ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΎΝ ΟΎΤΕ ΑΠΛΟΊ ΜΉ ΕΡΓΑΖΌΜΕΝΟΙ ΦΟΙΤΗΤΈΣ ΝΑ ΤΟ ΠΕΤΎΧΟΥΝ σε εργαστηριακές ειδικότητες ΚΑΙ ΕΞΕΠΝΕΥΣΕ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ..Για όλους αυτούς τους λόγους εγώ προσωπικά σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την μέριμνα που είμαι σίγουρος ότι θα καταβάλετε.Το ενδιαφέρον σας για την αποκατάσταση αυτών των φοιτητών τεταρτοετούς κατάρτισης των ΠΣΕ, ΘΑ ΔΕΊΞΕΙ ΌΤΙ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΕΤΉ ΠΡΟΓΡΆΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ που απο ΤΏΡΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΎΝΤΑΙ,δεν δημιουργούνται ευκαίρως ακέρως αλλά ότι υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον για ισότητα στην επαγγελματική κατάρτιση και όχι άνιση αντιμετώπιση των παλαιών με τους νέους καταρτιζομένους. Πρέπει να γίνει αποκατάσταση την καταρτιζομένων των ΠΣΕ. ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΟ ΙΩΑΝΝΊΝΩΝ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΏΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΚΡΙΒΗ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΝ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΟΛΟΞΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΠΤΥΧΙΟ.Τα τμήματα ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ, ΧΗΜΕΙΑΣ,ΤΩΝ ΑΕΙ και τα τμήματα ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ των ΑΤΕΙ, μπορούν με τροπολογία ΔΙΚΉ ΣΑΣ σας να δεκτούν τους εργαζομένους φοιτητές αυτού του ΠΣΕ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ και η επιλογή τόπου της σχολής να γίνει με βάσει την επαγγελματική τους πλέον έδρα διότι είναι ενήλικες πλέον και για να μπορούν να τα παρακολουθήσουν συνεχίζοντας τις σπουδές τους που η έλλειψη χρηματοδότησης των ΑΕΙ τότε, τους άφησε αδίκως χωρίς πτυχίο. Αποκαταστήστε λοιπόν αυτήν την αδικία.

  • 31 Δεκεμβρίου 2017, 15:12 | Μακρόπουλος Δημήτριος

    Αγαπητοί φίλοι,

    τα τμηματάκια σας θέλετε,τις θεσούλες σας και να περάσετε χωρίς αξιολόγηση σε θεσεις ΔΕΠ ισοτιμες των πανεπιστημίων

    Το υπουργείο πρεπει να σας βάλει σε πρωσοποπαγεις θέσεις σε κανένα ΙΕΚ ηη ΕΠΑΛ.

    Την θέσπιση επτά Ακαδημαϊκών Κριτηρίων για την Πανεπιστημιοποίηση Τμημάτων ΤΕΙ, ζήτησαν οι Πρυτάνεις από τον υπουργό Παιδείας.

    Ειδικότερα, για να είναι σε θέση ένα Τμήμα ΤΕΙ να κριθεί ώστε να ενταχθεί σε ένα υπάρχον Πανεπιστήμιο, τόνισαν στον υπουργό οι Πρυτάνεις, θα πρέπει να πληροί τα ακόλουθα ακαδημαϊκά και επιστημονικά κριτήρια:

    1. Να προβλέπεται ότι το γνωστικό αντικείμενο του υπό ένταξη Τμήματος ΤΕΙ εμπίπτει στην στρατηγική ανάπτυξης του Πανεπιστημίου υποδοχής.

    2. Το γνωστικό του αντικείμενο και το Πρόγραμμα Σπουδών του να αντιστοιχεί με διεθνώς καθιερωμένα πεδία πανεπιστημιακού επιπέδου και να μην είναι υποσύνολο αυτών.

    3. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη μετάβαση του Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ σε αντίστοιχες βαθμίδες ΔΕΠ Πανεπιστημίων, αποτελεί η αξιολόγηση τους με τις αντίστοιχες διαδικασίες εκλογής και εξέλιξης που ισχύουν σε αυτά. Μέχρι να λάβει χώρα η ως άνω αξιολόγηση εντάσσονται σε προσωποπαγείς θέσεις αντίστοιχης βαθμίδας στα Πανεπιστήμια υποδοχής, χωρίς δικαίωμα συμμετοχής ως εκλέκτορες σε εκλεκτορικά και εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε θέσεις διοικητικής ευθύνης.

    4. Τα μέλη του Τμήματος ΤΕΙ να έχουν αποδεδειγμένη ερευνητική δραστηριότητα όπως αυτή θα αποδεικνύεται από το δημοσιευμένο έργο και τις ετεροαναναφορές.

    5. Να ενταχθεί και να ολοκληρώσει τη διαδικασία πιστοποίησης Προγραμμάτων Προπτυχιακών Σπουδών.

    6. Να έχει ερευνητικές υποδομές και εξοπλισμό για την εκπόνηση και βασικής έρευνας στο γνωστικό αντικείμενο που θεραπεύει.

    7. Να έχει αποκτήσει την δυνατότητα οργάνωσης διδακτορικών σπουδών όπως αυτή προβλέπεται από το άρθρο 30, παρ. 4 του Ν. 4485/2017

    Τα έχετε αυτά ?????

    σίγουρα οχι

    καληνύχτα

    ***** ΤΗΝ ΙΣΟΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΩΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΤΗΝ ΓΡΑΨΑΤΕ ΣΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΤΩΝ ΥΠΟΔΗΜΑΤΩΝ ΣΑΣ.

    ***** ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΟΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΩΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΙ ΟΙ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΔΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΙΣΟΤΙΜΗΣΗΣ

    ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΙΟΜΑΣΤΕ

    Μακρόπουλος Δημήτριος

  • 31 Δεκεμβρίου 2017, 14:45 | ΜΗΤΣΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

    κ. Υπουργέ

    Ως απόφοιτος της σχολής ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ του ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ αλλά και διοικητικό στέλεχος δημόσιου νοσοκομείου, ζητώ την υιοθέτηση της απόφασης της Συγκλήτου του ΤΕΙ Αθήνας που αφορά τη δημιουργία τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης ως λογική επιστημολογική μετεξέλιξη της Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας.

    Μου είναι απορίας άξιο και δεν αντιλαμβανόμαστε, γιατί το μοναδικό τμήμα που προτάθηκε από την Σύγκλητο και δεν υιοθετήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας είναι το δικό μας.
    Ζητώ τη δημιουργία τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης γιατί εδώ και 40 χρόνια το τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας δημιουργεί παραγόμενη προστιθέμενη επιστημονική αξία στα θέματα κοινωνικής πολιτικής, οικονομικών και διοίκησης συστημάτων και υπηρεσιών υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης όπως επίσης εδώ και 15 χρόνια αναπτύσσει σύγχρονα επιστημονικά πεδία όπως αυτό της κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας από πρωτοπόρους καθηγητές που έφεραν και καθιέρωσαν το εν λόγω επιστημονικό πεδίο στη χώρα μας, από καθηγητές που διαθέτουν τα υψηλότερα ακαδημαϊκά κριτήρια όπως αρμόζει στο νέο πανεπιστήμιο, στο μεγάλο και θεμελιώδες αυτό θεσμικό εγχείρημα.

    Είναι ακόμα σημαντικό πως το συγκεκριμένο τμήμα είναι το μοναδικό που παράγει διοικητικά στελέχη δημόσιων και ιδιωτικών φορέων υγείας υψηλών προσόντων και άρα είναι απαραίτητο κατά την κρίση μου να ενταχθεί σε εκπαιδευτικό ίδρυμα Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

    Με εκτίμηση,
    Βασίλειος Μήτσος

  • «Τμήμα Ναυπηγών Μηχανικών και Μηχανικών Θαλάσσιας Τεχνολογίας»

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
    Αναφορικά με το Σχέδιο Νόμου το οποίο έχετε θέσει σε διαβούλευση, επιτρέψτε μου τις ακόλουθες παρατηρήσεις αναφορικά με τη Σχολή Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
    Άρθρο 2, παρ.1:O όρος «Τμήμα Ναυπηγών Μηχανικών» θα πρέπει να αντικατασταθεί από τον όρο «Τμήμα Ναυπηγών Μηχανικών και Μηχανικών Θαλάσσιας Τεχνολογίας» ο οποίος αποτυπώνει πληρέστερα το περιεχόμενου του Αναμορφωμένου προγράμματος σπουδών του Τμήματος –το οποίο έχει υποβληθεί για πιστοποίηση στα πλαίσια της ίδρυσης του Π.Δ.Α., το όραμα, τη στρατηγική ανάπτυξης του και την ερευνητική πολιτική του.
    Η ονομασία «Τμήμα Ναυπηγών Μηχανικών και Μηχανικών Θαλάσσιας Τεχνολογίας» έχει προταθεί ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση του Τμήματος Ναυπηγών Μηχανικών Τ.Ε. (υφιστάμενη δομή) και από τη Σύγκλητο του ΤΕΙ Αθήνας (ομόφωνη απόφαση Συνεδρίασης 9/22-11-2017), λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω κριτήρια. Με εκτίμηση,
    Ο προϊστάμενος του Τμήματος Ναυπηγών Μηχανικών Τ.Ε. του ΤΕΙ Αθήνας
    Δρ. Λιβανός Γεώργιος
    Αναπληρωτής Καθηγητής

  • Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
    αφού μελετήσαμε προσεκτικά το υπό διαβούλευση Νομοσχέδιο που αφορά στην ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την προτεινόμενη κατάργηση του Τμήματος Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας, αλλά και την ειλικρινή μας απορία σχετικά με τις ακαδημαϊκές προδιαγραφές και τα κριτήρια στα οποία βασίστηκε η επιλογή των Τμημάτων που θα περιλαμβάνει το νέο Πανεπιστήμιο. Θεωρούμε την απορία μας εύλογη, και πραγματικά θα θέλαμε μία επίσημη απάντηση σε αυτήν, δεδομένου ότι για το Τμήμα μας, το Τμήμα Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας του ΤΕΙ Αθήνας, δεν στάθηκαν αρκετά στο να διατηρηθεί αυτόνομο τα ακόλουθα χαρακτηριστικά του:
    • Το σύγχρονο Πανεπιστημιακού επιπέδου γνωστικό του αντικείμενο.
    • Η διαρκής ζήτηση από τους φοιτητές και η σχετικά υψηλή βάση εισαγωγής.
    • Το επαρκές και αυτοδύναμο (ποσοτικά και ποιοτικά) ανθρώπινο δυναμικό για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών του.
    • Οι σημαντικές και επαρκείς υποδομές του (εργαστήρια, υπολογιστικά συστήματα, λογισμικά, κτλ).
    • Η επί δεκαετία επιτυχής διεξαγωγή Μεταπτυχιακών Σπουδών σε συνεργασία με διεθνώς εγνωσμένου κύρους Πανεπιστήμιο του εξωτερικού στον τομέα της Ενέργειας.
    • Η συνεχής, διαρκώς αυξανόμενη, ερευνητική δραστηριότητα (προγράμματα, δημοσιεύσεις, εγχώριες και διεθνείς διεπιστημονικές συνεργασίες).
    • Η επιτυχής υποβολή σε εξωτερική αξιολόγηση όλων των παραπάνω με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα και κριτικές στην τελική έκθεση για το Τμήμα.
    • Η παροχή στην κοινωνία επιπλέον σύγχρονων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων (Προγράμματα εκπαίδευσης Ενεργειακών Επιθεωρητών Κτηρίων, Εγκαταστάσεων Θέρμανσης και Εγκαταστάσεων Ψύξης και Κλιματισμού, προγράμματα δια Βίου Εκπαίδευσης).

    Είναι αλήθεια ότι το Τμήμα προήλθε στο παρελθόν από συνένωση των Τμημάτων Μηχανολόγων και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών. Η τωρινή όμως πρόταση της διάλυσής του, δηλαδή «εις τα εξ ων συνετέθη», δεν αποτελεί επαναφορά στην πρότερη κατάσταση, διότι στις περισσότερες από τρεις δεκαετίες που έχουν μεσολαβήσει, το Τμήμα έχει διαμορφωθεί και μετεξελιχθεί σε σημαντικό βαθμό και προσφέρει πλέον ολοκληρωμένη ειδικευμένη εκπαίδευση στους φοιτητές του στη θεματική περιοχή της ενέργειας. Επιπλέον, το νέο πρόγραμμα σπουδών που καταθέσαμε πρόσφατα με την πρότασή μας εστιάζει, μεταξύ των άλλων, και α) στη δημιουργία του απαραίτητου υπόβαθρου σε φυσική, μαθηματικά και χημεία, β) στην ευέλικτη επιλογή μαθημάτων επιστημών μηχανικού και γ) σε εξειδικευμένα μαθήματα, π.χ. στοιχείων νομοθεσίας και οικονομίας της ενέργειας, με στόχο την κατάλληλη προετοιμασία των μελλοντικών μας φοιτητών ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν πολύπλοκα προβλήματα που αφορούν τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία σε σχέση με την ενέργεια.

    Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε την επανεξέταση του αιτήματος διατήρησης του Τμήματός μας ως αυτοδύναμου στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

    Με εκτίμηση,
    Τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Ενεργειακής Τεχνολογίας
    Αξαόπουλος Πέτρος
    Αραβαντινός Αθανάσιος
    Βαμβακάς Ιωάννης
    Γελεγένης Ιωάννης
    Καρολίδης Δημήτριος
    Κονταξής Παναγιώτης
    Κουμπογιάννης Δημήτριος
    Κουρκουτάς Κωνσταντίνος
    Μελιτσιώτης Διονύσιος
    Μητσούδης Δημήτριος
    Μήτσου Γεώργιος
    Μορώνης Αντώνιος
    Μπάρτζης Βασίλειος
    Σαμαράκου Μαρία
    Σαρρής Ιωάννης
    Σκουρολιάκου Αικατερίνη
    Τσεκούρας Γεώργιος
    Χατζηαποστόλου Αντώνιος

  • 31 Δεκεμβρίου 2017, 00:04 | Γιώργος Κουρόπουλος

    Αξιότιμε κύριε υπουργέ.

    Με το παρόν προσχέδιο νόμου που δημοσιεύτηκε σε διαβούλευση, φαίνεται οτι προτίθεστε να καταργήσετε το τμήμα μηχανικών ενεργειακής τεχνολογίας και να το συγχωνεύσετε με τα τμήματα ηλεκτρολόγων μηχανικών ΤΕ και μηχανολόγων μηχανικών ΤΕ του ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ.

    Από το 2009 και μετά με την μετονομασία του τμήματος μηχανικών διαχείρισης ενεργειακών πόρων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, το τμήμα ενεργειακής τεχνολογίας του ΤΕΙ Αθήνας είναι το μοναδικό τμήμα στην Ελλάδα που πραγματεύεται αποκλειστικά το αντικείμενο της ενέργειας.
    Το επιστημονικό αντικείμενο του τμήματος μηχανικών ενεργειακής τεχνολογίας έχει ως κύριο κορμό βάσης το αντικείμενο της ενέργειας και προσφέρει την δυνατότητα στους φοιτητές να εξειδικευτούν στις κατευθύνσεις της ενεργειακής μηχανολογίας ή της ενεργειακής ηλεκτρολογίας.
    Αντιθέτως τα τμήματα μηχανολόγων μηχανικών και ηλεκτρολόγων μηχανικών που σκοπεύετε να συγχωνεύσετε με το τμήμα ενεργειακής τεχνολογίας δεν έχουν ως κύριο αντικείμενο την ενέργεια, προσφέρουν βέβαια και εν μέρη την δυνατότητα εξειδίκευσης στην ενέργεια από τα μαθήματα ειδικότητας και τις κατευθύνσεις σπουδών.

    Εκτός από τα παραπάνω. Ολοένα και περισσότερα πανεπιστήμια και επιστημονικά ινστιτούτα/φορείς του εξωτερικού, ιδρύουν τμήματα ενεργειακής τεχνολογίας και γενικώς τμήματα με αποκλειστικό αντικείμενο τον τομέα της ενέργειας.

    Ενδεικτικά, πανεπιστημιακές σχολές.

    1. Department of Energy Technology, Aalborg University.
    http://www.et.aau.dk/
    2. Department of Energy Technology, Royal Institute of Technology KTH University.
    https://www.kth.se/en/itm/inst/energiteknik
    3. Department of Energy Technology, Tallinn University of Technology.
    https://www.ttu.ee/institutes/department-of-energy-technology/
    4. Department of Energy & Technology, Swedish University of Agricultural Sciences.
    5. School of Energy, Reykjavik University.
    https://en.ru.is/ise/
    6. School of Energy and Environment, City University of Hong Kong.
    http://www.cityu.edu.hk/see/
    7. School of Energy Resources, University of Wyoming.
    http://www.uwyo.edu/ser/
    8. School of Energy Systems, LUT University of Technology.
    https://www.lut.fi/web/en/school-of-energy-systems

    Με βάση τα παραπάνω λοιπόν, πιστεύω οτι θα ήταν λάθος η κατάργηση του τμήματος μηχανικών ενεργειακής τεχνολογίας. Είναι θεμιτό να διατηρηθεί το συγκεκριμένο τμήμα αυτόνομο και ανεξάρτητο από τα υπόλοιπα τμήματα μηχανολογίας και ηλεκτρολογίας.

    Επίσης θα πρέπει να μεριμνήσετε για τις διαδικασίες ισοτιμίας των παλαιών αποφοίτων με αυτούς του νέου πανεπιστημίου. Τυχόν κατάργηση του τμήματος μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει σε αποφοίτους που θέλουν να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό, ουσιαστικά θα έχουν πτυχία από σχολή που δεν υφίσταται με οτι αυτό συνεπάγεται στις πιθανότητες πρόσληψης από τον εργοδότη.

    Με εκτίμηση
    Γιώργος Κουρόπουλος
    Πτυχιούχος Μηχανικός Ενεργειακής Τεχνολογίας ΤΕ

  • 30 Δεκεμβρίου 2017, 23:25 | Π

    ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΤΜΗΜΑ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ- ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

    Το νέο ΠΑ.Δ.Α οφείλει και πρέπει να έχει ως αυτόνομο το τμήμα Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας. Διαβάζοντας το σχετικό νομοσχέδιο βλέπουμε πως σχεδόν όλες οι προυπάρχουσες σχόλες του ΤΕΙ Αθηνών συγκεκριμένα, διατηρούν την αυτονομία τους και μόνο 5 σχολές της ΣΕΥΠ με εντελώς διαφορετικό γνωστικό αντικείμενο συγχωνεύονται.
    Δεν μπορεί μόνο και μόνο για την επικείμενη και πολυπόθητη-σωτήρια ,για πολλούς, Πανεπιστημιοποίηση να μην λαμβάνονται υπ όψιν οι συνέπειες της συγχώνευσης των σχολών στο τμήμα Βιοιατρικών επιστημών. Θεωρούσαμε σαν φοιτητές και ως εκκολαπτόμενοι επιστήμονες υγείας πως κύριος σκοπός της ίδρυσης του νέου ΠΑ.Δ.Α ήταν και είναι η αναβάθμιση του επιπέδου σπουδών και γενικότερα ενίσχυση και θωράκιση της όλης εκπαιδευτίκης διαδικασίας.
    Με το νέο νομοσχέδιο οδηγείτε το μόνο τμήμα Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας προς πλήρη υποβάθμιση τόσο σε εγχώριο όσο και σε επίπεδο εξωτερικού.
    Δεν γινεται ένα τμήμα το οποίο είναι το μοναδικό για την εκπαίδευση μιας συγκεκριμένης ειδικότητας στον χώρο της υγείας να κάνει εκπτώσεις στην παρεχόμενη γνώση. Το εν λόγω τμήμα θα έπρεπε από την αρχή της δημιουργίας του συγκεκριμένου νομοσχεδίου να θεωρείτο αυτόνομο ως έχει στο νέο ΠΑ.Δ.Α.
    Το τμήμα Ακτινολογίας- Ακτινοθεραπείας με τέτοια επιστημονικότητα καθώς και με τις αξιολογήσεις και τα κριτήρια που το κρίνουν το μόνο πανεπιστημιακό ,και με βάση το αντικείμενο που διδάσκει που αντίστοιχο του δεν υπάρχει σε άλλο ΤΕΙ ή ΑΕΙ της Ελλάδας αυτήν την στιγμή και με την αναγνωρισημότητα που έχει σε ολόκληρο τον κόσμο είναι αδιανόητο πλέον να μην υπάρχει αυτούσιο αλλά ως »κατεύθυνση σπουδών» ενός »υπερτμήματος».
    Συμπεράνουμε εύλογα λοιπόν πως η αναβάθμισή των σπουδών δεν αποτελεί στόχο της ίδρυσης του νέου ΠΑ.Δ.Α. αλλά μόνο ο τίτλος.

    Δεν μπορούμε να δεχτούμε εμείς όλοι οι φοιτητές του τμήματος Ακτινολογίας και Ακτινοθερεπαείας να υποβαθμιστεί έστω και στο ελάχιστο το επίπεδο σπουδών μας , δεν μπορούμε να δεχτούμε πως οι νέοι απόφοιτοι θα έχουν ελλιπή εκπαίδευση σε άκρως σημαντικά ζητήματα.
    Θα κληθούμε στο μέλλον να διαχειριστούμε επικίνδυνο και επιβλαβή εξοπλισμό και τεχνολογία με ιοντίζουσες ακτινοβολίες και η εκπαίδευση μας θα πρέπει να είναι άρτια και αυτή που πρέπει και θεωρούμε ήδη δεδομένο και γνωστό πως γνωρίζετε ότι η συγχώνευση επηρεάζει αρνητικά την εκμάθηση βασικών μαθημάτων για την επιτυχή άσκηση των καθηκόντων μας αυτών ;. Πολλά προηγούμενα σχόλια έχουν καταστήσει σαφές πολλές φόρες ποιο είναι το τμήμα Ακτινολογίας και τι τομείς καλύπτει και γι αυτό δεν θα επεκταθώ.

    Το μόνο που απαιτούμε και διεκδικούμε γράφοντας σχόλια στην ανοιχτή διαβούλευση για το νέο ΠΑ.Δ.Α είναι να μην υποβαθμίσετε την παρεχόμενη εκπαίδευση. Σας καλούμε να ανακαλέσετε την συγχώνευση του τμήματος Ακτινολογίας- Ακτινοθεραπειας. Μην εμποδίζεται την γνώση, μην μας θέτετε φραγμούς στην εξέλιξη μας. Μην υποβαθμίζετε τις υπηρεσίες υγείας. Θωρακίστε και προστατεύστε την παιδεία. Διαφοροποιηθείτε από την πολίτικη και νοοτροπία προηγούμενων ετών και ανθρώπων. Κατανοήστε ποσό ζωτικής σημασίας είναι η αυτονομία του τμήματος μας τόσο για εμάς και το μέλλον μας όσο και για την Κοινωνία που υπηρετείτε..

    Ελπίζουμε πλέον τα δίκαια αιτήματα μας να εισακουστούν.

    Με εκτίμηση ένας φοιτητής.

  • 30 Δεκεμβρίου 2017, 23:13 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ,ΜΕ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΟΣΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΕΤΡΑΕΤΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΠΙΛΟΓΗΣ (ΠΣΕ) ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΠΟΥ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΚΟΠΗΚΕ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΜΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΉΣΕΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΛΑΒΑΝ ΠΤΥΧΙΟ ΔΙΟΤΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ Η ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΠΙ ΤΗ ΕΛΛΕΙΨΗ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΥΠΑΙΤΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΙΔΙΩΝ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΜΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΟΝΤΑΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ ΤΟΥΣ ,ΝΑ ΕΓΓΡΑΦΟΥΝ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΜΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ. Η ΕΓΓΡΑΦΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΕΝΔΕΔΕΙΓΜΕΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΛΟΓΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ-ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΕΙ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ.ΣΑΣ ΑΝΑΦΕΡΩ ΟΤΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΠΣΕ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΕΩΣ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΙΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΑΡΑΘΕΤΩ:
    http.// old.uoi.gr/pse/biochemistry/Programma_Spoudon.htm
    http:// old.uoi.gr/pse/biochemistry/Didaskontes.htm
    http://old.uoi.gr/pse/biochemistry/Organosi_programmatos.htm

  • 30 Δεκεμβρίου 2017, 20:47 | ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΣΕΥΠ

    Αξιότιμε κύριε Γαβρόγλου,

    Η αυτονομία της εργοθεραπείας μέσα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής αποτελεί ένα ιδιαίτερα θετικό γεγονός,καθώς η εργοθεραπεία είναι παγκοσμίως διαχωρισμένη και αναγνωρισμένη ως αυθύπαρκτη και μοναδική επιστήμη και το τμήμα του ΤΕΙ ΑΘΗΝΩΝ είναι το μοναδικό σε Ελλάδα και Κύπρο.Παραμένοντας αυτόνομη διασφαλίζει τα επαγγελματικά της δικαιώματα και το σημαντικό έργο που προσφέρει σε μεγάλο αριθμό αναπτυξιακών διαταραχών όπως ο αυτισμός, σε άτομα που πάσχουν από ψυχικές, σωματικές, ή/και συναισθηματικές διαταραχές.Δεν θα μπορούσε η συγκεκριμένη επιστήμη να συγχωνευτεί σκεπτόμενοι την τεράστια προσφορά της σε ένα μεγάλο κομμάτι ευπαθούς πληθυσμού που εξυπηρετείται από τις υπηρεσίες εργοθεραπευτών.Αν γινόταν συγχώνευση αμέσως αυτό θα οδηγούσε σε υποβάθμιση της επιστήμης και δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τους χιλιάδες πάσχοντες που θα στερηθούν την ειδικότητα.Η ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ.

    Όσον αφορά το τμήμα βιοιατρικών επιστημών,ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΤΜΗΜΑΤΩΝ (Οδοντική τεχνολογία, αισθητική και κοσμητολογία, ιατρικά εργαστήρια, ακτινολογία και ακτινοθεραπεία, οπτική και οπτομετρία)ΣΕ ΕΝΑ.Δεν μπορεί να γίνει τέτοια συγχώνευση, καθώς τα τμήματα έχουν διαφορετικό γνωστικό αντικείμενο και δεν γίνεται να δίνονται μόνο δύο χρόνια εξειδίκευσης για το κάθε ένα.Είναι ελάχιστο το χρονικό διάστημα για εξειδίκευση.Η ύλη που πρέπει να διδαχθεί είναι ογκώδης και δεν γίνεται μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα να πραγματοποιηθεί αποτελεσματική δουλειά και με το σωστό τρόπο.Το κάθε μάθημα χρειάζεται πολύ προσοχή και δεν μπορεί να μειωθεί ο προϋπάρχων και αναγκαίος υπολογιζόμενος χρόνος διδασκαλίας.ΖΗΤΟΥΜΕ, ΛΟΙΠΟΝ,ΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΤΜΗΜΑΤΟΣ,ΟΠΩΣ ΑΡΜΟΖΕΙ.ΕΛΠΙΖΩ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΜΟΥ (που απ’ ότι μπορώ να κρίνω αποτελεί αίτημα μεγάλου αριθμού φοιτητών)ΝΑ ΕΙΣΑΚΟΥΣΤΕΙ.ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΤΟΥΝ ΠΕΝΤΕ ΤΜΗΜΑΤΑ,ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ.

  • Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
    αφού μελετήσαμε προσεκτικά το υπό διαβούλευση Νομοσχέδιο που αφορά στην ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την προτεινόμενη κατάργηση του Τμήματος Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας, αλλά και την ειλικρινή μας απορία σχετικά με τις ακαδημαϊκές προδιαγραφές και τα κριτήρια στα οποία βασίστηκε η επιλογή των Τμημάτων που θα περιλαμβάνει το νέο Πανεπιστήμιο. Θεωρούμε την απορία μας εύλογη, και πραγματικά θα θέλαμε μία επίσημη απάντηση σε αυτήν, δεδομένου ότι για το Τμήμα μας, το Τμήμα Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας του ΤΕΙ Αθήνας, δεν στάθηκαν αρκετά στο να διατηρηθεί αυτόνομο τα ακόλουθα χαρακτηριστικά του:
    • Το σύγχρονο Πανεπιστημιακού επιπέδου γνωστικό του αντικείμενο.
    • Η διαρκής ζήτηση από τους φοιτητές και η σχετικά υψηλή βάση εισαγωγής.
    • Το επαρκές και αυτοδύναμο (ποσοτικά και ποιοτικά) ανθρώπινο δυναμικό για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών του.
    • Οι σημαντικές και επαρκείς υποδομές του (εργαστήρια, υπολογιστικά συστήματα, λογισμικά, κτλ).
    • Η επί δεκαετία επιτυχής διεξαγωγή Μεταπτυχιακών Σπουδών σε συνεργασία με διεθνώς εγνωσμένου κύρους Πανεπιστήμιο του εξωτερικού στον τομέα της Ενέργειας.
    • Η συνεχής, διαρκώς αυξανόμενη, ερευνητική δραστηριότητα (προγράμματα, δημοσιεύσεις, εγχώριες και διεθνείς διεπιστημονικές συνεργασίες).
    • Η επιτυχής υποβολή σε εξωτερική αξιολόγηση όλων των παραπάνω με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα και κριτικές στην τελική έκθεση για το Τμήμα.
    • Η παροχή στην κοινωνία επιπλέον σύγχρονων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων (Προγράμματα εκπαίδευσης Ενεργειακών Επιθεωρητών Κτηρίων, Εγκαταστάσεων Θέρμανσης και Εγκαταστάσεων Ψύξης και Κλιματισμού, προγράμματα δια Βίου Εκπαίδευσης).
    Είναι αλήθεια ότι το Τμήμα προήλθε στο παρελθόν από συνένωση των Τμημάτων Μηχανολόγων και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών. Η τωρινή όμως πρόταση της διάλυσής του, δηλαδή «εις τα εξ ων συνετέθη», δεν αποτελεί επαναφορά στην πρότερη κατάσταση, διότι στις περισσότερες από τρεις δεκαετίες που έχουν μεσολαβήσει, το Τμήμα έχει διαμορφωθεί και μετεξελιχθεί σε σημαντικό βαθμό και προσφέρει πλέον ολοκληρωμένη ειδικευμένη εκπαίδευση στους φοιτητές του στη θεματική περιοχή της ενέργειας. Επιπλέον, το νέο πρόγραμμα σπουδών που καταθέσαμε πρόσφατα με την πρότασή μας εστιάζει, μεταξύ των άλλων, και α) στη δημιουργία του απαραίτητου υπόβαθρου σε φυσική, μαθηματικά και χημεία, β) στην ευέλικτη επιλογή μαθημάτων επιστημών μηχανικού και γ) σε εξειδικευμένα μαθήματα, π.χ. στοιχείων νομοθεσίας και οικονομίας της ενέργειας, με στόχο την κατάλληλη προετοιμασία των μελλοντικών μας φοιτητών ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν πολύπλοκα προβλήματα που αφορούν τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία σε σχέση με την ενέργεια.
    Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε την επανεξέταση του αιτήματος διατήρησης του Τμήματός μας ως αυτοδύναμου στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

    Με εκτίμηση,
    Τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Ενεργειακής Τεχνολογίας
    Αξαόπουλος Πέτρος
    Αραβαντινός Αθανάσιος
    Βαμβακάς Ιωάννης
    Γελεγένης Ιωάννης
    Καρολίδης Δημήτριος
    Κονταξής Παναγιώτης
    Κουμπογιάννης Δημήτριος
    Κουρκουτάς Κωνσταντίνος
    Μελιτσιώτης Διονύσιος
    Μητσούδης Δημήτριος
    Μήτσου Γεώργιος
    Μορώνης Αντώνιος
    Μπάρτζης Βασίλειος
    Σαμαράκου Μαρία
    Σαρρής Ιωάννης
    Σκουρολιάκου Αικατερίνη
    Τσεκούρας Γεώργιος
    Χατζηαποστόλου Αντώνιος

  • 30 Δεκεμβρίου 2017, 18:25 | Φοιτήτρια

    ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΟ ΤΜΗΜΑ ΟΠΤΙΚΗΣ-ΟΠΤΟΜΕΤΡΙΑΣ

    Δε θέλω να επαναλάβω τα όσα έγραψαν οι συμφοιτητές μου, οπτικοί-οπτομέτρες, και να γίνω κουραστική, αλλά είναι απαράδεκτο το σενάριο συγχώνευσης του τμήματός μας με αντιδιαμετρικά αντικείμενα.Βεβαίως, είναι άδικο και για όλα τα τμήματα να συγχωνευτούν με άλλα άσχετα, αλλά τουλάχιστον δεν ικανοποιούν τις προδιαγραφές της διατήρησης αυτοδυναμίας, τις οποίες εμείς ικανοποιούμε και δικαίως διεκδικούμε τα αυτονόητα.

  • 30 Δεκεμβρίου 2017, 17:45 | ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΚΑΚΟΥΡΟΣ

    ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΤΕΙ-Α ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ Δ. ΑΤΤΙΚΗΣ
    Η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής του ΤΕΙ Αθήνας εκφράζει την ικανοποίησή της για την αυτόνομη ένταξη του Τμήματος στο υπό ίδρυση Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, όπως προβλέπεται στο σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που τέθηκε σε διαβούλευση.
    Θεωρούμε ότι η απόφαση αυτή, υποδηλώνει την ευαισθησία και την υποστήριξη της πολιτικής ηγεσίας στο παιδί και την οικογένεια. Επισημαίνεται το γεγονός ότι οι απόφοιτοι των Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής των ΤΕΙ έχουν ως μοναδικό χώρο επαγγελματικής απασχόλησης τους Παιδικούς Σταθμούς, οι οποίοι σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία τους (ΦΕΚ. 4249/5-12-2017) αποτελούν δομές αγωγής και διαπαιδαγώγησης των παιδιών προσχολικής ηλικίας.
    Η Προσχολική Αγωγή είναι γνωστό ότι εντάσσεται στον χώρο των Παιδαγωγικών Επιστημών και, με την ευρύτερη έννοια, στις Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Θεωρούμε ότι η προβλεπόμενη ένταξη του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής στη Σχολή Επιστημών Υγείας του υπό ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, αποδυναμώνει τον εγγενή παιδαγωγικό χαρακτήρα του και παραπέμπει στην υιοθέτηση της άποψης ότι η Προσχολική Αγωγή είναι Επιστήμη Υγείας και όχι Παιδαγωγική Επιστήμη.
    Για τους παραπάνω λόγους και προκειμένου να προληφθεί η σύγχυση και τα προβλήματα που προβλέπεται να δημιουργηθούν από την τοποθέτηση του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής στη Σχολή Επιστημών Υγείας, προτείνεται:
    Να δημιουργηθεί μια νέα σχολή στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής με την ονομασία «Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών», στην οποία να ενταχθούν τα Τμήματα Προσχολικής Αγωγής και Κοινωνικής Εργασίας. Εκτιμούμε πως αυτή θα ήταν η καλύτερη επιλογή επειδή:
    Α) Θα επιτευχθεί η αποφυγή της διάχυσης των επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και της Κοινωνικής Εργασίας με μη συναφείς επιστήμες, όπως είναι οι Επιστήμες Υγείας καθώς και οι Επιστήμες Διοίκησης και Οικονομίας.
    Β) Η συγγένεια των Τμημάτων Κοινωνικής Εργασίας και Προσχολικής Αγωγής είναι σαφώς αρκετά μεγάλη ώστε να δικαιολογεί την ένταξή τους στην ίδια Σχολή.
    Γ) Θα εξασφαλιστεί η δυνατότητα για μελλοντική ίδρυση και άλλων Τμημάτων που θεραπεύουν σχετικά γνωστικά αντικείμενα, έτσι ώστε η Σχολή αυτή να αποτελέσει τον χώρο στον οποίο θα μπορέσουν μελλοντικά να στεγαστούν και άλλες Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Δ. Αττικής, εφόσον προκύψει ανάγκη γι’ αυτό.
    Ε. Κάκουρος
    Καθηγητής
    Πρόεδρος Τμήματος Προσχολικής Αγωγής ΤΕΙ Αθήνας

  • 30 Δεκεμβρίου 2017, 12:43 | Φοιτήτρια Οπτικής – Οπτομετρίας

    Κυριε Υπουργέ,παρακαλούμε να μας επιτρέψετε να σας θυμίσουμε ότι:  Οι Οπτικοί-Οπτομέτρες είναι πρωτοβάθμιοι επαγγελματίες υγείας των οφθαλμών και με την πρόσφατη έκδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους, παρέχουν υπηρεσίες διάγνωσης, διαχείρισης και αντιμετώπισης προβλημάτων της όρασης.  Παγκοσμίως, η Οπτομετρία ορίζεται σαν ανεξάρτητο επάγγελμα υγείας, με επιστημονικό υπόβαθρο και εξειδικευμένο γνωστικό αντικείμενο. Η εκπαίδευση της Οπτομετρίας σε όλη την Ευρώπη, γίνεται σε αυτοδύναμα τμήματα σχολών Πανεπιστημίου, αλλά σε καμιά περίπτωση με «κατεύθυνση».  Η αναβάθμιση του τμήματος Οπτικής & Οπτομετρίας της ΣΕΥΠ, μέσω της πανεπιστημιοποίησης του σαν αυτοδύναμο τμήμα, συμβαδίζει με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα και αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για οικονομική ανάπτυξη και έξοδο ενός επαγγελματικού κλάδου από την κρίση, παρέχοντας στη χώρα υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας σε χαμηλό κόστος.Κύριε Υπουργέ, ελπίζουμε να μην δούμε μία ακόμα παγκόσμια πρωτοτυπία, δηλαδή μια σχολή Οπτικής και Οπτομετρίας η οποία θα αποτελεί κατεύθυνση. Επίσης ελπίζουμε να μην χάσετε την ευκαιρία να συνδέσετε το όνομά σας με μια πραγματική αναβάθμιση της εκπαίδευσης αλλά και του επαγγέλματος του Οπτικού-Οπτομέτρη στη χώρα μας, δίνοντας την δυνατότητα αυτοδύναμης λειτουργίας του τμήματος, ειδικά από τη στιγμή που διαθέτει όλα τα κριτήρια αυτοδυναμίας, όπως τα ορίσατε (και που πολλάάλλα αυτοδύναμα τμήματα ΔΕΝ διαθέτουν), όπως :  Ακαδημαϊκότητα ΔΕΠ,  άριστη εξωτερική αξιολόγηση,  οργάνωση λειτουργίας με πρότυπο ISO,  αυτοδύναμο ΜΠΣ,  λειτουργία Πιστοποιημένου Ερευνητικού Εργαστηρίου και  Κλινική Οπτομετρικού Ελέγχου, με σημαντική προσφορά υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο. Κύριε Υπουργέ, πιστεύουμε στην καλή σας πρόθεση και ελπίζουμε να ξεπεράσετε τα όποια εμπόδια, τροποποιώντας την πρόταση νόμου και δίνοντας αυτοδυναμία στο τμήμα Οπτικής-Οπτομετρίας, γιατί θεωρούμε ότι και σεις θέλετε μια Ανώτατη Εκπαίδευση αντάξια της Ελληνικής κοινωνίας, σε ένα Ευρωπαϊκό & Παγκόσμιο γίγνεσθαι. Με σεβασμό και εκτίμηση, Οι φοιτητές του τμήματος Οπτικής & Οπτομετρίας (προπτυχιακοί & μεταπτυχιακοί)με την συμπαράσταση του Εκπαιδευτικού Προσωπικού καιόλων των επαγγελματικών Συλλόγων & Φορέων

  • 30 Δεκεμβρίου 2017, 12:30 | Φοιτήτρια Οπτικής και Οπτομετριας

    Κυριε Υπουργέ,παρακαλούμε να μας επιτρέψετε να σας θυμίσουμε ότι:  Οι Οπτικοί-Οπτομέτρες είναι πρωτοβάθμιοι επαγγελματίες υγείας των οφθαλμών και με την πρόσφατη έκδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους, παρέχουν υπηρεσίες διάγνωσης, διαχείρισης και αντιμετώπισης προβλημάτων της όρασης.  Παγκοσμίως, η Οπτομετρία ορίζεται σαν ανεξάρτητο επάγγελμα υγείας, με επιστημονικό υπόβαθρο και εξειδικευμένο γνωστικό αντικείμενο. Η εκπαίδευση της Οπτομετρίας σε όλη την Ευρώπη, γίνεται σε αυτοδύναμα τμήματα σχολών Πανεπιστημίου, αλλά σε καμιά περίπτωση με «κατεύθυνση».  Η αναβάθμιση του τμήματος Οπτικής & Οπτομετρίας της ΣΕΥΠ, μέσω της πανεπιστημιοποίησης του σαν αυτοδύναμο τμήμα, συμβαδίζει με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα και αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για οικονομική ανάπτυξη και έξοδο ενός επαγγελματικού κλάδου από την κρίση, παρέχοντας στη χώρα υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας σε χαμηλό κόστος.Κύριε Υπουργέ, ελπίζουμε να μην δούμε μία ακόμα παγκόσμια πρωτοτυπία, δηλαδή μια σχολή Οπτικής και Οπτομετρίας η οποία θα αποτελεί κατεύθυνση. Επίσης ελπίζουμε να μην χάσετε την ευκαιρία να συνδέσετε το όνομά σας με μια πραγματική αναβάθμιση της εκπαίδευσης αλλά και του επαγγέλματος του Οπτικού-Οπτομέτρη στη χώρα μας, δίνοντας την δυνατότητα αυτοδύναμης λειτουργίας του τμήματος, ειδικά από τη στιγμή που διαθέτει όλα τα κριτήρια αυτοδυναμίας, όπως τα ορίσατε (και που πολλάάλλα αυτοδύναμα τμήματα ΔΕΝ διαθέτουν), όπως :  Ακαδημαϊκότητα ΔΕΠ,  άριστη εξωτερική αξιολόγηση,  οργάνωση λειτουργίας με πρότυπο ISO,  αυτοδύναμο ΜΠΣ,  λειτουργία Πιστοποιημένου Ερευνητικού Εργαστηρίου και  Κλινική Οπτομετρικού Ελέγχου, με σημαντική προσφορά υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο. Κύριε Υπουργέ, πιστεύουμε στην καλή σας πρόθεση και ελπίζουμε να ξεπεράσετε τα όποια εμπόδια, τροποποιώντας την πρόταση νόμου και δίνοντας αυτοδυναμία στο τμήμα Οπτικής-Οπτομετρίας, γιατί θεωρούμε ότι και σεις θέλετε μια Ανώτατη Εκπαίδευση αντάξια της Ελληνικής κοινωνίας, σε ένα Ευρωπαϊκό & Παγκόσμιο γίγνεσθαι. Με σεβασμό και εκτίμηση, Οι φοιτητές του τμήματος Οπτικής & Οπτομετρίας (προπτυχιακοί & μεταπτυχιακοί)με την συμπαράσταση του Εκπαιδευτικού Προσωπικού καιόλων των επαγγελματικών Συλλόγων & Φορέων

  • 30 Δεκεμβρίου 2017, 12:14 | ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΟΠΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΠΤΟΜΕΤΡΙΑΣ

    Κύριε Υπουργέ,
    παρακαλούμε να μας επιτρέψετε να σας θυμίσουμε ότι:  Οι Οπτικοί-Οπτομέτρες είναι πρωτοβάθμιοι επαγγελματίες υγείας των οφθαλμών και με την πρόσφατη έκδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους, παρέχουν υπηρεσίες διάγνωσης, διαχείρισης και αντιμετώπισης προβλημάτων της όρασης.  Παγκοσμίως, η Οπτομετρία ορίζεται σαν ανεξάρτητο επάγγελμα υγείας, με επιστημονικό υπόβαθρο και εξειδικευμένο γνωστικό αντικείμενο. Η εκπαίδευση της Οπτομετρίας σε όλη την Ευρώπη, γίνεται σε αυτοδύναμα τμήματα σχολών Πανεπιστημίου, αλλά σε καμιά περίπτωση με «κατεύθυνση».  Η αναβάθμιση του τμήματος Οπτικής & Οπτομετρίας της ΣΕΥΠ, μέσω της πανεπιστημιοποίησης του σαν αυτοδύναμο τμήμα, συμβαδίζει με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα και αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για οικονομική ανάπτυξη και έξοδο ενός επαγγελματικού κλάδου από την κρίση, παρέχοντας στη χώρα υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας σε χαμηλό κόστος.Κύριε Υπουργέ, ελπίζουμε να μην δούμε μία ακόμα παγκόσμια πρωτοτυπία, δηλαδή μια σχολή Οπτικής και Οπτομετρίας η οποία θα αποτελεί κατεύθυνση. Επίσης ελπίζουμε να μην χάσετε την ευκαιρία να συνδέσετε το όνομά σας με μια πραγματική αναβάθμιση της εκπαίδευσης αλλά και του επαγγέλματος του Οπτικού-Οπτομέτρη στη χώρα μας, δίνοντας την δυνατότητα αυτοδύναμης λειτουργίας του τμήματος, ειδικά από τη στιγμή που διαθέτει όλα τα κριτήρια αυτοδυναμίας, όπως τα ορίσατε (και που πολλάάλλα αυτοδύναμα τμήματα ΔΕΝ διαθέτουν), όπως :  Ακαδημαϊκότητα ΔΕΠ,  άριστη εξωτερική αξιολόγηση,  οργάνωση λειτουργίας με πρότυπο ISO,  αυτοδύναμο ΜΠΣ,  λειτουργία Πιστοποιημένου Ερευνητικού Εργαστηρίου και  Κλινική Οπτομετρικού Ελέγχου, με σημαντική προσφορά υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο. Κύριε Υπουργέ, πιστεύουμε στην καλή σας πρόθεση και ελπίζουμε να ξεπεράσετε τα όποια εμπόδια, τροποποιώντας την πρόταση νόμου και δίνοντας αυτοδυναμία στο τμήμα Οπτικής-Οπτομετρίας, γιατί θεωρούμε ότικαι σεις θέλετε μια Ανώτατη Εκπαίδευση αντάξια της Ελληνικής κοινωνίας, σε ένα Ευρωπαϊκό & Παγκόσμιο γίγνεσθαι. Με σεβασμό και εκτίμηση, Οι φοιτητές του τμήματος Οπτικής & Οπτομετρίας (προπτυχιακοί & μεταπτυχιακοί)με την συμπαράσταση του Εκπαιδευτικού Προσωπικού καιόλων των επαγγελματικών Συλλόγων & Φορέων.

  • 30 Δεκεμβρίου 2017, 12:11 | ΙΝΤΕΝ

    Κυριε Υπουργέ,
    παρακαλούμε να μας επιτρέψετε να σας θυμίσουμε ότι:  Οι Οπτικοί-Οπτομέτρες είναι πρωτοβάθμιοι επαγγελματίες υγείας των οφθαλμών και με την πρόσφατη έκδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους, παρέχουν υπηρεσίες διάγνωσης, διαχείρισης και αντιμετώπισης προβλημάτων της όρασης.  Παγκοσμίως, η Οπτομετρία ορίζεται σαν ανεξάρτητο επάγγελμα υγείας, με επιστημονικό υπόβαθρο και εξειδικευμένο γνωστικό αντικείμενο. Η εκπαίδευση της Οπτομετρίας σε όλη την Ευρώπη, γίνεται σε αυτοδύναμα τμήματα σχολών Πανεπιστημίου, αλλά σε καμιά περίπτωση με «κατεύθυνση».  Η αναβάθμιση του τμήματος Οπτικής & Οπτομετρίας της ΣΕΥΠ, μέσω της πανεπιστημιοποίησης του σαν αυτοδύναμο τμήμα, συμβαδίζει με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα και αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για οικονομική ανάπτυξη και έξοδο ενός επαγγελματικού κλάδου από την κρίση, παρέχοντας στη χώρα υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας σε χαμηλό κόστος.Κύριε Υπουργέ, ελπίζουμε να μην δούμε μία ακόμα παγκόσμια πρωτοτυπία, δηλαδή μια σχολή Οπτικής και Οπτομετρίας η οποία θα αποτελεί κατεύθυνση. Επίσης ελπίζουμε να μην χάσετε την ευκαιρία να συνδέσετε το όνομά σας με μια πραγματική αναβάθμιση της εκπαίδευσης αλλά και του επαγγέλματος του Οπτικού-Οπτομέτρη στη χώρα μας, δίνοντας την δυνατότητα αυτοδύναμης λειτουργίας του τμήματος, ειδικά από τη στιγμή που διαθέτει όλα τα κριτήρια αυτοδυναμίας, όπως τα ορίσατε (και που πολλάάλλα αυτοδύναμα τμήματα ΔΕΝ διαθέτουν), όπως :  Ακαδημαϊκότητα ΔΕΠ,  άριστη εξωτερική αξιολόγηση,  οργάνωση λειτουργίας με πρότυπο ISO,  αυτοδύναμο ΜΠΣ,  λειτουργία Πιστοποιημένου Ερευνητικού Εργαστηρίου και  Κλινική Οπτομετρικού Ελέγχου, με σημαντική προσφορά υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο. Κύριε Υπουργέ, πιστεύουμε στην καλή σας πρόθεση και ελπίζουμε να ξεπεράσετε τα όποια εμπόδια, τροποποιώντας την πρόταση νόμου και δίνοντας αυτοδυναμία στο τμήμα Οπτικής-Οπτομετρίας, γιατί θεωρούμε ότικαι σεις θέλετε μια Ανώτατη Εκπαίδευση αντάξια της Ελληνικής κοινωνίας, σε ένα Ευρωπαϊκό & Παγκόσμιο γίγνεσθαι. Με σεβασμό και εκτίμηση, Οι φοιτητές του τμήματος Οπτικής & Οπτομετρίας (προπτυχιακοί & μεταπτυχιακοί)με την συμπαράσταση του Εκπαιδευτικού Προσωπικού καιόλων των επαγγελματικών Συλλόγων & Φορέων

  • 30 Δεκεμβρίου 2017, 10:56 | Α.Σ

    Προς: Κ.Γαβρόγλου

    Κύριε Γαβρόγλου,

    Με τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
    και την Σχολή Επιστημών Υγείας και συγκεκριμένα το Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών
    με την συγχώνευση 5 τμημάτων α) Ιατρικά Εργαστήρια, β) Ακτινολογία και Ακτινοθεραπεία γ) Οπτική και Οπτομετρία, δ) Αισθητική και Κοσμητολογία, ε) Οδοντική Τεχνολογία για την ανάπτυξη της σχολής μου που είναι το Τμήμα Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας πιστεύω αυτή η πράξη δεν θα βοηθήσει στην αναβάθμιση του τμήματος.
    Το νομοσχέδιο δεν καθιστά σαφές πώς θα είναι δομημένο ένα τμήμα με πέντε διαφορετικές ειδικότητες ή εάν θα υπάρχουν κατευθύνσεις ή ένα κοινό πρόγραμμα σπουδών. Βάσει αυτών θα ήθελα να σας διευκρινίσω ότι κάθε ειδικότητα έχει τις δικές τις ιδιαιτερότητες ως προς τον επαγγελματικό προσανατολισμό και τις υποχρεώσεις που θα αναλαμβάνει κάθε εργαζόμενος στην αγορά εργασίας. Το τμήμα μου συγκεκριμένα είναι το μονό τριτοβάθμιο του αντικείμενου σε όλη την Ελλάδα που καλύπτει όλα τα παρακάτω αντικείμενα:
    α) Ιατρικές Απεικονίσεις: 1) Κλασική Ακτινολογία, 2) Αξονική Τομογραφία, 3) Μαγνητική Τομογραφία, 4) Μαστογραφία, 5) Επεμβατική Ακτινολογία
    β)Πυρηνική Ιατρική: 1) Γ Κάμερα, 2) Μοριακή Υβριδική Απεικόνιση, 3) PET – PET-CT και πιθανόν στο μέλλον PET – MRI
    γ) Ακτινοθεραπεία: 1) Εξομοιώσεις Θεραπείας, 2) Γραμμικό Επιταχυντή, 3) Gamma Knife, 4) Cyberknife, 5) Βραχυθεραπεία, 6) Τομοθεραπεία. Αυτές είναι οι αρμοδιότητες που θα καλούμαστε να αναλάβουμε.
    Έχουμε επαρκή ακαδημαϊκότητα και αναγνώριση ως σχόλη Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο εξωτερικό. Σε τουλάχιστον 46 Πανεπιστήμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχει σαν αυτόνομη εκπαιδευτική μονάδα τύπου 6. Συνεργαζόμαστε με ομότιμα τμήματα στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS και το τμήμα μας είναι μέλος του ERASMUS RADIOGRAPHY GROUP.
    Επιπροσθέτως, πρόκειται για κλινική ειδικότητα εφόσον τα Τμήματα Απεικόνισης είναι απαραίτητα σε όλες τις μονάδες υγείας: α) Πρωτοβάθμιες, β) Δευτεροβάθμιες, γ) Τριτοβάθμιες. Με την εξελίξη του τεχνολογικού εξοπλισμού που χρησιμοποιείται στον χώρο μας σε όλο το φάσμα αυτές οι τεχνολογίες στηρίζονται σε χρήση Ιοντιζουσών Ακτινοβολιών, όργανο υψηλής επικινδυνότητας, το οποίοι μονό απόφοιτοί του τμήματος μας έχουν την ικανότητα να χειρίζονται με την άδεια χρήσης αυτών των ακτινοβολιών με συνθήκες ασφάλειας και αποτελεσματικότητας. Επίσης διαχειριζόμαστε ιατρικό απόρρητο με βάση την ηθική και δεοντολογία, μάθημα που υπάρχει στο πρόγραμμα σπουδών. Εάν εφαρμοστεί η συγχώνευση των πέντε τμημάτων πιστεύω ότι υπάρχει κίνδυνος υποβάθμισης του επίπεδου σπουδών λόγω της ασάφειας που προκύπτει από τον τίτλο του τμήματος και με την αύξηση των υποψήφιων πρωτοετών. Για τους παραπάνω λόγους αιτούμαστε αυτονομία στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής διότι διασφαλίζει υψηλό επίπεδο σπουδών, συνέχιση υψηλού επίπεδου υπηρεσιών στο συνάνθρωπο όταν είναι στην πιο ευάλωτη στιγμή της ζωής του, καθώς είμαστε σε άμεση επαφή με αυτόν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα για την ασθένεια του. Ελπίζω το ορθό αίτημα μου να εισακουστεί.

  • 30 Δεκεμβρίου 2017, 10:26 | Μαρία

    Αξιότιμε κύριε Γαβρόγλου,
    είμαι μητέρα δευτεροετή φοιτητή στο
    ΑΤΕΙ Αθηνών στο τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων,ο γιός μου κατάφερε να εισαχθεί από τους πρώτους στο τμήμα του, μετά από πολύ κόπο,προσπάθεια ετών κ θυσιών. Ήταν ενθουσιασμένος με το αναβαθμισμένο πρόγραμμα σπουδών κ τη Διεθνής αναγνώριση του τμήματος.Δυστυχώς με τη συγχώνευση των τμημάτων το τμήμα υποβαθμίζεται λόγω ότι στο εξωτερικό δεν υπάρχει αντίστοιχος τίτλος.Γιατί σε αυτή τη χώρα πρέπει να κυριαρχούν τα συμφέροντα; Ποια η λογική της συγχώνευσης; Θέλω να σας ενημερώσω ότι τα παιδιά είναι απογοητευμένα, δεν είναι παιδιά πλουσίων για να σπουδάσουν σε ακριβά κολλέγια κ Πανεπιστήμια.Είναι άδικο,θα έπρεπε να είχαν ενημερωθεί πριν δηλώσουν το μηχανογραφικό τους κ όχι εκ των υστέρων. Δώστε όραμα κ ελπίδα στην πράξη,ελάτε στη θέση τους κ μη τα αδικείται.Κάνατε μια καλή αρχή,εναντιωθείτε λοιπόν στα συμφέροντα κ αναβαθμείστε ουσιαστικά την παιδεία κ κατά επέκταση την υγεία,αυτόνομο τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων,το αξίζει!
    Σας ευχαριστώ.Καλή Χρόνια για όλους.

  • 29 Δεκεμβρίου 2017, 22:30 | Φοιτήτρια Τεχνολογίας Γραφικων Τεχνών

    ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ

  • 29 Δεκεμβρίου 2017, 20:45 | Konstantinos

    Το τμήμα ακτινολογιας -ακτινοθεραπείας είναι το μοναδικό τμήμα στη χώρα και συγχώνευση σε βιοατρικες επιστημες αυτοματα το υποβαθμιζει. Ειλικρινά τι κοινό σημείο έχουν αυτές οι σχολές μεταξύ τους;;; το τμήμα ακτινολογίας και ακτινοθεραπείας συνεργάζεται αψογα με πανεπιστήμια του εξωτερικού διοργανονει Εράσμους σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.οι τεχνολόγοι ακτινολογίας και ακτινοθεραπείας είναι υπεύθυνοι για ιατρικές απεικονισεις (αυτό συνεπάγεται με κλασσική ακτινολογία ,μαγνητική, αξονική ,υπερηχογραφια , ειδικές εφαρμογές )με πυρινηκη ιατρική και ραδιενεργά ισότοπα , με ακτινοθεραπευτικη ογκολογία ,μς ακτινοδιαγνωατικους θαλάμους καθώς και με ακτινοπροστασια. Ζητούμε δικαίως την ένταξη του τμηματος ακτινολογιας -ακτινοθεραπείας ως αυτόνομο στο πανεπιστήμιο δυτικής αττικής με σκοπό να αποτραπεί η υποβαθμιση του !

  • 29 Δεκεμβρίου 2017, 19:14 | Απόστολος Τεχνολόγος Ακτινολόγος

    Αντί να ενισχυθεί η δομή του μοναδικού Τμήματος Ακτινολογίας Ακτινοθεραπείας στην Ελλάδα,θα μειωθει το εκπαιδευτικό επίπεδο των αποφοίτων κυρίως σε πρακτικό επίπεδο, με καταστροφικές συνέπειες για την δημόσια υγεία.

  • 29 Δεκεμβρίου 2017, 18:33 | Κωστής

    Το τμήμα ακτινολογιας-ακτινοθεραπειας ζητα αυτομια στην ένταξη του στο πανεπιστήμιο δυτικής αττικής .Το τμήμα αυτό έχει σταθεί επαξιο ως τει όλα αυτά τα χρονια ,έχει δημιουργησει σωστα θεμέλια και συνεργάζεται με αντίστοιχα πανεπιστήμια στην Ευρώπαικη Ενωση .Οι φοιτητές του τμήματος αυτου ασχολούνται με ιατρικές απεικονισεις (κλασσική ακτινολογία ,αξονικός τομογράφος,μαγνητικός τομογράφος ,υπερηχογραφια ,οστική πυκνοτητα ,αγγειογραφίες )με ακτινοθεραπευτικη ογκολογία ,με πυρινηκη ιατρική με ακτινοπροστασια .Σε όλα τα παραπανω δίνεται στους φοιτητές να κατανοήσουν οτι πρέπει να διαφυλαξουν ακέραιη μια ανθρωπινη ζωή για αυτο και φέρονται με συνεση και ανθρωπιά στους ασθενεις προσπαθωντας να ακτινοβολούν με τη ελάχιστη δυνατή δόση ώστε και διαγνωστικη αξία να έχει η εικόνα και να διατηρήσει την ποιότητα ζωής του ασθενή σε καλά επιπεδα .Η συγχώνευση του τμηματος ακτινολογιας-ακτινοθεραπειας μαζί με αλα 4 τμήματα σε υπέρ σχολή βιοιατρικων επιστημών δεν έχει λογική υποσταση εφόσον δεν υπάρχει το παραμικρό κοινό στοιχειο με το τμήμα ακτινολογίας-ακτινοθεραπειας .Ζητούμε λοιπον αυτονομο το τμήμα ακτινολογίας -ακτινοθεραπείας στο νεο πανεπιστήμιο.

  • 29 Δεκεμβρίου 2017, 18:18 | Γιαννης

    Είναι απαράδεκτη η συνχώνευση του τμηματος ακτινολογίας -ακτινοθεραπείας μαζί με αλλά 4 τμήματα με εντελώς διαφορετικό περιεχόμενο . Το τμήμα ακτινολογίας -ακτινοθεραπείας όντας το μοναδικό τμήμα που αποφοιτούν τεχνολόγοι ακτινολογοι και ακτινοθεραπευτες αυτομάτως δεχεται μεγάλη υποβάθμιση σαν τμήμα. Το συγκεκριμένο τμήμα συνεργαζεται με πολλά πανεπιστήμια στον ευρωπαϊκό χώρο κανει ερασμους ωστα να έρχονται σε επαφη οι φοιτητές με αντίστοιχες συνθήκες στο εξωτερικό .Ασχολείται με ιατρική απεικόνιση με ακτινοδιαγνωστικη ,με ακτινοθεραπευτικη ογκολογία, με πυρηνική ιατρική καθώς και με ακτινοπροστασια .Είναι ενεπιτρεπτο να συνχωνευτη το τμήμα ακτινολογίας -ακτινοθεραπείας σε τμήμα βιοιατρικων επιστημών .Για τους παραπανω λόγους ζητάμε αυτονομία για το τμήμα ακτινολογία;-ακτινοθεραπείας!!!

  • 29 Δεκεμβρίου 2017, 13:41 | δοιηκηση μοναδων υγειας κατατακτηριες

    πριν σχεδον ενα μηνα εδωσα κατατακτηριες στο τει δοιηκηση μοναδων υγειας της αθηνας.
    περιμενω μετα τις γιορτες τα αποτελεσματα που ελπιζω να εχω μπει στη σχολη.
    εγω σε ποια σχολη θα εχω περασει?

  • ΘΕΜΑ: «Διευκρινίσεις σχετικά με το νομοσχέδιο ίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής».

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
    Αξιότιμε κ. Γενικέ Γραμματέα,

    Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που αφορά στην ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και λοιπές διατάξεις απορροφώνται αυτοδίκαια από αυτό το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά ( Τ.Ε.Ι. Πειραιά )και το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας ( Τ.Ε.Ι. Αθήνας ).

    Η Σχολή επιστημών υγείας συγκροτείται μεταξύ των άλλων και από το Τμήμα Δημόσιας Υγείας το οποίο μέχρι τώρα λειτουργούσε ως Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας με δύο Κατευθύνσεις, τη Δημόσια Υγεία και την Κατεύθυνση Κοινοτικής Υγείας (Επισκεπτών Υγείας). Το τμήμα Δημόσιας Υγείας και Κοινοτικής Υγείας προέκυψε, με την εφαρμογή του ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΘΗΝΑ (ΦΕΚ 133/05-06-2013 τ.Α), ως προϊόν συγχώνευσης δύο επιμέρους Τμημάτων, του Τμήματος Δημόσιας Υγιεινής και του Τμήματος Επισκεπτών Υγείας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Π.) του Τ.Ε.Ι. Αθήνας.

    Η Κατεύθυνση Κοινοτικής Υγείας του Τμήματος Δημόσιας Υγείας και Κοινοτικής Υγείας του ΤΕΙ Αθήνας έχει ως στόχο την προπτυχιακή εκπαίδευση στελεχών ικανών να συμβάλλουν στην προστασία και στην προαγωγή της υγείας του ελληνικού πληθυσμού. Το περιεχόμενο σπουδών της κατεύθυνσης καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο της “φροντίδας υγείας” με έμφαση στην πρόληψη της ασθένειας, στην προαγωγή της υγείας, και στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του ατόμου, της οικογένειας και της κοινότητας.

    Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους οι πτυχιούχοι Επισκέπτες-τριες Υγείας διαθέτουν τις απαραίτητες επιστημονικές γνώσεις και δεξιότητες και ασχολούνται, είτε αυτοδύναμα, είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες στον τομέα της Δημόσιας Υγείας και των Κοινωνικών Υπηρεσιών, με το σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την εφαρμογή και την αξιολόγηση προγραμμάτων που αφορούν την προαγωγή της υγείας στο πλαίσιο της πρωτογενούς, της δευτερογενούς και της τριτογενούς πρόληψης.

    Δίνεται έμφαση στην παροχή υπηρεσιών στο σπίτι, στο σχολείο, στο χώρο εργασίας και γενικότερα στην κοινότητα και την προστασία της Δημόσιας Υγείας γεγονός που καθιστά το ρόλο των Επισκεπτών-τριων Υγείας ιδιαίτερα σημαντικό και επίκαιρο καθώς ανταποκρίνεται σε σύγχρονες και ουσιαστικές ανάγκες που έχουν διαμορφωθεί και εξακολουθούν να διαμορφώνονται στο χώρο της υγείας.

    Σύμφωνα με το Π.Δ. 351/1989, ΦΕΚ 159/14.06.1989 οι Επισκέπτες-τριες Υγείας έχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα.
    Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 40 του Ν. 4058/2012 (ΦΕΚ 63/τ.Α’/22-03-2012) έχει συσταθεί νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) υπό την επωνυμία «Πανελλήνιος Σύλλογος Επισκεπτών-Επισκεπτριών Υγείας» (Π.Σ.Ε.Υ.), με έδρα την Αθήνα, πλήρως αυτοδιοικούμενο, το οποίο υπάγεται στην εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και το οποίο λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις της ΥΑ υπ΄ αριθμ. Γ4α/Γ.Π. 100714/2014 (ΦΕΚ 3477/τ.Β΄/23-01- 2014) περί οργάνωσης και λειτουργίας Π.Σ.Ε.Υ..

    Συνεπώς, παρακαλούμε όπως στο νέο νομοσχέδιο αναφερθεί ξεκάθαρα ότι παραμένουν οι κατευθύνσεις μέσα στη δημόσια υγεία καθώς ανταποκρίνονται σε ξεχωριστά επαγγελματικά καθήκοντα, ότι οι φοιτητές εντάσσονται αυτοδίκαια στο νέο τμήμα και φυσικά θεωρείται αυτονόητο και αδιαπραγμάτευτο ότι δεν θίγονται τα κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα των ήδη εργαζομένων επισκεπτών-τριων υγείας σε όποιο φορέα και αν εργάζονται και ανεξαρτήτως καθεστώτος απασχόλησης.

    Επιπλέον, να αναφερθεί ότι θα υπάρχει μεταβατική διαδικασία ισοτιμίας των πτυχίων των παλαιών αποφοίτων του τμήματος επισκεπτών υγείας με το νέο τμήμα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

    Με εκτίμηση,
    ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
    Π.Σ.Ε.Υ.- Ν.Π.Δ.Δ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2017, 11:54 | Φοιτητής Ακτινολογίας-Ακτινοθεραπείας

    ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ επιβάλλεται να παραμείνει αυτόνομο καθώς πέραν της απουσίας συνάφειας του με τα υπόλοιπα 4 που εντάσσονται στο τμήμα Βιοϊατρικων Επιστημών (Ιατρικα Εργαστήρια,Οπτική και Οπτομετρια,Οδοντικη Τεχνολογία, Αισθητική και Κοσμητολογια) παρουσιάζει στοιχεία που επιβάλλουν την αυτονομία του. Ενδεικτικα:
    -Αναγνώριση του από 46 Πανεπιστήμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    -Σαφήνεια προς την επαγγελματική ενασχόληση σε 6 τομείς υγείας.
    -Επαγγελματική αποκατάσταση στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια φροντίδα υγείας.
    -Αποκλειστική χρήση Ακτινοδιαγνωστικων και Ακτινοθεραπευτικων Μηχανημάτων
    -Αυστηρή χρήση ιατρικού απορρήτου
    -ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΚΤΙΝΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ !!
    ΖΗΤΑΜΕ την απόσυρση του νομοσχεδίου συγχώνευσης του μοναδικού τμήματος στην Ελλάδα που ειδικεύεται στην χρήση μηχανημάτων Ακτινοδιάγνωσης, Πυρηνικής Ιατρικής, Μαγνητικής Τομογραφίας, Αξονικής Τομογραφίας, Ακτινοθεραπείας.