Άρθρο 02 – Σχολές και Τμήματα

1. Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ιδρύονται οι κάτωθι Σχολές και Τμήματα:
α) Σχολή Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η οποία συγκροτείται από:
αα) το Τμήμα Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών,
ββ) το Τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής,
γγ) το Τμήμα Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής,
δδ) το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών,
εε) το Τμήμα Μηχανικών Τοπογραφίας & Γεωπληροφορικής,
στστ) το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών,
ζζ) το Τμήμα Ναυπηγών Μηχανικών,
ηη) το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών.
β) Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών & Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η οποία συγκροτείται από:
αα) το Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης,
ββ) το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων,
γγ) το Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού,
δδ) το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας,
εε) το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής.
γ) Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η οποία συγκροτείται από:
αα) το Τμήμα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας,
ββ) το Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής,
γγ) το Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης,
δδ) το Τμήμα Φωτογραφίας & Οπτικοακουστικών Τεχνών.
δ) Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η οποία συγκροτείται από:
αα) το Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών,
ββ) το Τμήμα Δημόσιας Υγείας,
γγ) το Τμήμα Εργοθεραπείας,
δδ) το Τμήμα Μαιευτικής,
εε) το Τμήμα Νοσηλευτικής,
στστ) το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής,
ζζ) το Τμήμα Φυσικοθεραπείας.
ε) Σχολή Επιστημών Τροφίμων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η οποία συγκροτείται από:
αα) το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων
ββ) το Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου & Ποτών
2. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται μέσα σε δύο (2) μήνες από την έναρξη ισχύος του παρόντος, καθορίζονται οι έδρες των Σχολών και των Τμημάτων, με τη σύμφωνη γνώμη της Διοικούσας Επιτροπής, ακολουθούμενης κατά τα λοιπά της διαδικασίας της παρ. 2 του άρθρου 10 του ν. 4485/2017 (Α΄ 114).

  • Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
    Σας ενημερώνουμε ότι, οι Γενικές Συνελεύσεις του Εκπαιδευτικού και Διοικητικού προσωπικού της ΑΣΠΑΙΤΕ, με συντριπτική πλειοψηφία (91% και 96%, αντίστοιχα), επιθυμούν την ένταξη της Σχολής στο υπό ίδρυση Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΔΑ).
    Ευχόμαστε να γίνετε αρωγός στο δημοκρατικό, ρεαλιστικό και εφικτό αίτημά μας, για την ένταξη της ΑΣΠΑΙΤΕ στο ΠΔΑ, το οποίο είναι ευθυγραμμισμένο με την πρόθεσή σας σχετικά με το ρόλο της ΑΣΠΑΙΤΕ στον Ενιαίο Χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης, όπως εκφράσθηκε στη συνάντηση που είχαμε μαζί σας Μέλη του ΔΣ του ΣΕΠ/ΑΣΠΑΙΤΕ, τον Ιούλιο 2017.
    Με τιμή και εμπιστοσύνη
    Καθ. Γεώργιος Ε. Χατζαράκης
    Αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΠ/ΑΣΠΑΙΤΕ

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 21:41 | Εκπαιδευτικός

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
    είναι , ίσως, η 1η φορά που αποφασίζω να γράψω μια κείμενο-τοποθέτηση, που οι πιθανότητες να το διαβάσει ο αποδέκτης είναι απειροελάχιστες, αλλά θα το κάνω μήπως και αποτρέψω ένα μέγα λάθος (κατά την γνώμη μου), που είναι προ των πυλών.
    Πως θα σας φαινόταν, αν το εκπαιδευτικό σύστημα, οποιουδήποτε κράτους, αδιαφορούσε να παραδώσει στην κοινωνία εξειδικευμένους επιστήμονες μηχανικούς, για τον υπ΄ αριθμό ΕΝΑ σε σπουδαιότητα τομέα, τον 21ο αιώνα; Καλά καταλάβατε, μιλάω για τον τομέα της Ενέργειας.
    Κύριε Υπουργέ, και να μην υπήρχε Τμήμα με αντικείμενο την Ενέργεια, έπρεπε να το δημιουργήσετε, και ενώ υπάρχει και εσείς έπρεπε να το στηρίξετε και να το δυναμώσετε, εσείς το καταργείτε!
    Πραγματικά, από ποιους Μηχανικούς περιμένετε να ασχοληθούν με την Ενέργεια στην Ελλάδα (Ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων, Ήπιες μορφές ενέργειας, Συμπαραγωγή, Περιβάλλον και ενέργεια κλπ), από τους Μηχανολόγους ή τους Ηλεκτρολόγους με 5,6 μαθήματα και αυτά επιλογής; από τους Μεταπτυχιακούς του ενός ή των δυο ετών με 10 μαθήματα εξειδίκευσης;
    Ομολογώ ότι δεν γνωρίζω το ακαδημαϊκό στάτους του τμήματος Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας (καθηγητές, εργαστήρια κλπ), αλλά όποιο επίπεδο και αν είναι, εγώ θα περίμενα να to δυναμώσετε, να το ενισχύσετε και όχι φυσικά να το καταργήσετε.
    Επίσης, προτείνω, να εισηγηθείτε στον Πρωθυπουργό, σε κάθε δημόσιο οργανισμό να προσλάβει εξειδικευμένους στην Ενέργεια μηχανικούς που θα συμβάλουν στην επίλυση ενεργειακών προβλημάτων της χώρας.

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 21:36 | ΑΥΤΌΝΟΜΗ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ-ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

    Διεκδικούμε την αυτονομία του τμήματος.Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας!!Αρνούμαστε την κάθε συγχώνευση.Απαιτούμε την ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ- ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ!!!!

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 21:24 | Φοιτήτρια

    Απαιτούμε την ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ του τμήματος ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ-ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ!!!Παράλογη η συγχώνευσή του με τα υπόλοιπα τμήματα.Το τμήμα είναι το μοναδικό στον τομέα του σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο.Ανεπίτρεπτο το να συγχωνευθούν τα τμήματα των Ιατρικών Εργαστηρίων,της Αισθητικής-Κοσμητολογίας,της Οπτικής-Οπτομετρίας και της Οδοντικής Τεχνολογίας με το τμήμα της Ακτινολογίας-Ακτινοθεραπείας.Δεν γίνεται να υπάρξει κοινό πρόγραμμα σπουδών μεταξύ των τμημάτων.ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ-ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ!!

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 21:21 | Φοιτητης τμηματος Ακτινολογιας Ακτινοθεραπειας

    Αξιοτιμε κ.Υπουργε,
    καθε αναβαθμιση στον χωρο τη παιδειας ειναι ενα ευχαριστο και θετικο γεγονος.Ωστοσο αναβαθμιζοντας το ιδρυμα μας σε πανεπιστημιο συγχωνευετε το τμημα Ακτινολογιας και Ακτινοθεραπειας το οποιο προσφερει προσωπικο στις υπηρεσίες υγειας της χωρας μας και αποτελει την μοναδικη πηγη για τον τομεα που απασχολουνται οι αποφητοι. Ετσι η εκπαιδευση που προκειτο να λαβουν οι φοιτητες δεν θα ειναι επαρκεις αφου η τεχνολογια της ιατρικης καθημερινως εξελισεται και οι τομεις που πρεπει να καλυφθουν είναι πολλοι. Αυτοι ειναι η κλασικη ακτινολογια, η αξονικη τομογραφια η μαγνητικη τομογραφια, η μετριση οστικης πυκνοτητας, η μαστογραφια, η επεμβατικη ακτινολιγια, η ακτινοθεραπεια, η βραχυθεραπεια, η πυρηνικη ιατρικη.
    Ελπιζω να ληφθουν υποψιν τα παραπανω και να γινει ιδρυση του Πανεπιστημιου Δυτικης Αττικης με αυτόνομο το τμημα Ακτινολογιας-Ακτινοθεραπειας.

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 21:02 | ΜΠΑΛΗ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

    ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

    Κύριε Υπουργέ,

    Το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει μάρτυρες μεγάλων και σημαντικών αλλαγών στο χώρο της παιδείας. Οφείλω να εκφράσω τη χαρά μου για την αυτόνομη ένταξη του τμήματος της Προσχολικής Αγωγής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής , όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, το οποίο τίθεται σε διαβούλευση. Ωστόσο δεν θα μπορούσα να μη δηλώσω την ένσταση μου στην ένταξη της Προσχολικής στη σχολή επιστημών Υγείας.

    Α) Η Παιδαγωγική είναι μια πνευματική, ανθρωπιστική και εφαρμοσμένη κοινωνική Επιστήμη, η οποία προέκυψε από τη Φιλοσοφία και έχει ως έργο την έρευνα όλων των προβλημάτων που έχουν σχέση με την αγωγή του νέου ανθρώπου. Καθίσταται επομένως σαφές ότι το τμήμα της προσχολικής δεν έχει γνωστική και επαγγελματική συνάφεια με τον κλάδο της υγείας, όπου προβλέπεται να απορροφηθεί.

    Β) Επιπρόσθετα το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος δεν περιέχει μαθήματα υγείας (εξαιρουμένων των πρώτων βοηθειών και της παιδιατρικής), αλλά η κύρια μελέτη του γίνεται γύρω από τον άνθρωπο και την εξέλιξη του.

    Γ) Οι χώροι επαγγελματικής δραστηριότητας των αποφοίτων δεν σχετίζονται με της υγείας. Πιο συγκεκριμένα οι απόφοιτοι του τμήματος εργάζονται σε Κέντρα Βρεφών και Νηπίων καθώς και σε Νηπιακούς και Βρεφικούς Σταθμούς του Ιδιωτικού και Δημοσίου τομέα εκτός των εκπαιδευτικών κέντρων αρμοδιότητας του ΥΠΕΠΘ (νηπιαγωγείο) (ΦΕΚ 203/τ.Α΄ /23.12.1991).

    Οι παραπάνω λόγοι δίνουν το έναυσμα ώστε να προταθεί η δημιουργία μιας νέας σχολής στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής με την ονομασία «Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών», στην οποία να ενταχθούν τα Τμήματα Προσχολικής Αγωγής και Κοινωνικής Εργασίας.Η συνάφεια των δύο αυτών σχολών είναι μεγάλη καθώς έχουν επίκεντρο τον άνθρωπο. Τέλος διευρύνονται οι ορίζοντες της μελέτης του νέου πανεπιστημίου, στο οποίο μετέπειτα θα μπορούσαν να ενταχθούν και άλλα επαγγέλματα αναφορικά των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών.

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 20:52 | Στέργιος Ρέππας

    Αγαπητέ κύριε υπουργέ, με απλά και καταννοητά λόγια θα σας πω τα εξής:

    – ΑΥΤΟΝΟΜΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΪΑΤΡΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ. Δεν νοήτε να υπάρχουν ειδικεύσεις και εξειδικεύσεις στην ιατρική και όχι στα παραϊατρικά επαγγέλματα. Είναι απαραίτητο, τόσο για την πληρέστερη επιμμόρφωση των φοιτητών, όσο και για την ίδια τη ζωή των ασθενών. Προγράμματα σπουδών με μόλις 2 χρόνια ειδίκευση και 2 γενικών γνώσεων θα θέσει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία. Αναφερόμαστε σε συναδέλφους ΠΕ, που παίρνουν την ευθύνη για τις παραϊατρικές πράξεις.

    – Ύπαρξή δυνατότητας ισοτιμίας πτυχιούχων νέων με παλαιών. Δε νοήτε να συνυπάρχει συνάδελφος ιδίου τμήματος βαθμίδας ΠΕ και ΤΕ. Υπάρχουν και θα υπάρξουν σφοδρές αντιδράσεις μεταξύ των συναδέλφων. Θα τινάξετε στον αέρα τη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Εάν δεν μπορείτε να καλύψετε το μισθολογικό κόστος από ΤΕ σε ΠΕ στους ήδη εν ενεργεία συναδέλφους, καλύτερα να μη προχωρήσετε στην ίδρυση του ΠΔΑ. Θα μας αναγκάσετε να στραφούμε στο ΣΤΕ.

    – Η αναγνωρισιμότητα και το υψηλό επίπεδο των φοιτητών αυτή τη στιγμή θα πέσει στα αζήτητα για το εξωτερικό. Δεν υπάρχει ούτε μία σχολή στο εξωτερικό που θα λάβει υπόψιν της ένα πρόγραμμα σπουδών πανεπιστημίου με μόλις 2 χρόνια ως ειδίκευση σε ένα από τα παραϊατρικά επαγγέματα. 4 χρόνια για όλους και όχι γενικούρες και ασάφιες.

    – Η αποτυχία ενός εχγειρήματος φάινεται από την προχειρότητα της προετοιμασίας του σχεδίου πάνω στο οποίο στηρίζεται. Θα φέρετε ευθύνη για ένα τεράστιο πολιτικό κόστος που θα σας αναγκάσει σε παραίτηση. Ίδρυση πανεπιστημίου με 5 μόλις άρθρα δεν υπήρξε ποτέ.

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 20:46 | Παπαχριστοδούλου Μαρια

    Κύριε Υπουργέ χαιρετίζω τη προτωβουλία σας για ένταξη της σχολής προσχολικής αγωγής στο υπό ίδρυση Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Η βαρύτητα που πρέπει να δοθεί στην προσχολική αγωγή είναι αναμφισβήτητη και έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Εύλογο είναι λοιπόν ότι θα πρέπει να ενταχθεί στη σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών σπουδών καθώς το επιστημονικό της πεδίο είναι καθαρά παιδαγωγικού χαρακτήρα και δεν παρέχει υπηρεσίες υγειονομικού ενδιαφέροντος.

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 20:12 | Παναγιώτα Χαραλάμπους

    Η ένταξη του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής στο Τμήμα Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών στο υπό ίδρυση Πανεπιστήμιο, είναι πιστεύω σωστότερη επιλογή, καθώς υπάρχει πραγματική συνάφεια στα αντικείμενα Σπουδών. Οι Παιδαγωγοί Προσχολικής Ηλικίας δεν αποτελούν υγειονομικό προσωπικό, οπότε η ένταξη του Τμήματος στα Τμήματα Υγείας είναι τουλάχιστον άστοχη.

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 19:50 | Γεώργιος Α. Λιβανός

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
    Χαιρετίζω με μεγάλη ικανοποίηση την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας να προβλέψει την ύπαρξη αυτόνομου Τμήματος «Ναυπηγών Μηχανικών» στο νομοσχέδιο για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δ. Αττικής.
    Ωστόσο θεωρώ ότι η ονομασία «Τμήμα Ναυπηγών Μηχανικών και Μηχανικών Θαλάσσιας Τεχνολογίας» είναι πιο δόκιμη σε σχέση με την ονομασία «Τμήμα Ναυπηγών Μηχανικών», καθώς αποτυπώνει πληρέστερα το περιεχόμενου του αναθεωρημένου προπτυχιακού προγράμματος σπουδών του Τμήματος, όπως αυτό υποβλήθηκε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας (με τη προτεινόμενη ονομασία: «Τμήμα Ναυπηγών Μηχανικών και Μηχανικών Θαλάσσιας Τεχνολογίας»), δια των πρυτανικών αρχών του ΤΕΙ Αθήνας, στο πλαίσιο της δημιουργίας του Πανεπιστημίου Δ. Αττικής, και ανταποκρίνεται πλήρως στο όραμα, τη στρατηγική ανάπτυξης του και την ερευνητική πολιτική του νέου Τμήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ονομασία «Τμήμα Ναυπηγών Μηχανικών και Μηχανικών Θαλάσσιας Τεχνολογίας» έχει προταθεί ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση του Τμήματος Ναυπηγών Μηχανικών Τ.Ε. και από τη Σύγκλητο του ΤΕΙ Αθήνας με γνώμονα όλα τα ανωτέρω, ενώ παρόμοιες ονομασίες φέρουν και αντίστοιχα Πανεπιστημιακά Τμήματα της Ευρώπης και Αμερικής.

    Με εκτίμηση
    Γεώργιος Α. Λιβανός
    Αναπλ. Καθηγητής
    Πρόεδρος του Τμήματος Ναυπηγών Μηχανικών Τ.Ε.
    ΤΕΙ Αθήνας

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 19:27 | Αθανάσιος

    Προς:Υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου

    Με μεγάλη μου λύπη πληροφορήθηκα πως το τμήμα Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας κατα την ίδρυση του Πανεπιτημίου Δυτικής Αττικής θα συγχωνευτεί με άλλα 4 τμήματα με τα οποία το γνωστικό αντικείμενο του αναμφισβήτητα δεν συνάδει με κανένα απο αυτά.Το τμήμα Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας εκπαιδεύει τους φοιτητές του πάνω στη κλασσική ακτινολογία,επεμβατική ακτινολογία,μαστογραφία,μέτρηση οστικής πυκνότητας,υπερηχογραφία,αξονική τομογραφία,μαγνητική τομογραφία,πυρηνική ιατρική:γ-camera, PET, PET-CT, μοριακή υβριδική απεικόνιση, στην ακτινοθεραπεία:γραμμικός επιταχυντής cyber-knife, γ-knife, βραχυθεραπεία, τομοθεραπεία, εξομοιωτές θεραπείας καθώς και στο ποιοτικό έλεγχο όλων των παραπάνω μηχανημάτων. Καταλαβαίνετε πως αν προχωρήσετε σε συγχώνευση του τμήματος Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας η διετή εκπαίδευση που θα υπάρχει στο πρόγραμμα σπουδών για εξειδίκευση των φοιτητών σε όλα τα παραπάνω αντικείμενα είναι χρονικά ανεπαρκής και οδηγεί σε υποβάθμιση του τμήματος αντι για αναβάθμιση το οποίο είναι το ζητούμενο.Ακόμη προβλέπεται μείωση στις ώρες της νοσοκομειακής και της πρακτικής άσκησης στο πρόγραμμα σπουδών κάτι το οποίο θα είναι καταστροφικό για τους φοιτητές του τμήματος Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας καθότι το επάγγελμα του τεχνολόγου ακτινολόγου είναι πρακτικό επάγγελμα και όχι θεωρητικό.Οι απόφοιτοι χειρίζονται μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας και επικινδυνότητας διότι παράγουν ιοντίζουσα ακτινοβολία και μόνο οι απόφοιτοι του τμήματος Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας έχουν την άδεια χρήσης τους ώστε να διενεργήσουν πράξεις με ιονίζουσα ακτινοβολία με ασφάλεια,συνείδηση και υπευθυνότητα.Η διδαχή των αρχών ακτινοπροστασίας είναι μέρος όλων των μαθημάτων και των 8 εξαμήνων των τεσσάρων ετών του τμήματος ώστε οι απόφοιτοι να έχουν ορθή γνώση για την προστασία του ασθενή,του ίδιου του εαυτού τους αλλά και του συναδέλφου απο την ιοντίζουσα ακτινοβολία.
    Αν εσείς προχωρήσετε σε συγχώνευση του τμήματος και κάνετε διετή την εξειδίκευση πάνω στο αντικείμενο ενδιαφέροντος θα πέσει κατακόρυφα η ποιότητα των σπουδών που παρέχεται στους φοιτητές του,αυτόματα θα πέσει και η ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας στο πάσχοντα ασθενή και θέτεται σε άμεσο κίνδυνο και η υγεία του επαγγελματία του ίδιου αλλά και των συναδέλφων του.Για αυτό σας παρακαλώ κύριε υπουργέ να προχωρήσετε στην ίδρυση αυτόνομου τμήματος Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

    Σας Ευχαριστώ

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 19:26 | Χρυσούλα Τσίου

    Κύριε Υπουργέ,

    Σπούδασα Νοσηλεύτρια και στη συνέχεια σπούδασα Επισκέπτρια Υγείας οπότε είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι παγκοσμίως οι Επισκέπτριες είναι νοσηλεύτριες με εξειδίκευση στην κοινοτική νοσηλευτική και ότι το Τμήμα Δημόσιας Υγείας του ΤΕΙ Αθήνας με κατεύθυνση Κοινοτική Υγεία θα έπρεπε να απορροφηθεί από το Τμήμα Νοσηλευτικής.
    Όλα τα παραπάνω εμπεριέχονται μεταξύ άλλων στην επίσημη θέση της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος.
    http://enne.gr/12085

    https://www.esos.gr/arthra/52882/ene-amesi-apokatastasi-toy-akadimaikoy-harti-sto-panepistimio-dytikis-attikis

    Ως Καθηγήτρια του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Αθήνας, Σας ενημερώνω ότι το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Νοσηλευτικής επικαλύπτεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του ΤΕΙ Αθήνας με κατεύθυνση Κοινοτική Υγεία (Επισκεπτριών Υγείας). Το γεγονός αυτό πυροδότησε μια χρόνια διαμάχη μεταξύ των δύο τμημάτων και οδήγησε -μετά από παρέμβαση ΕΠ του Τμήματος Επισκεπτριών- στην μη έγκριση του προγράμματος Σπουδών του Τμήματος Νοσηλευτικής από τα όργανα του ΤΕΙ Αθήνας διότι τα μαθήματά μας δεν ικανοποιούσαν κυρίως τις επισκέπτριες.
    Ως μέλος ΕΠ της ΣΕΥΠ του ΤΕΙ Αθήνας, πιστεύω ότι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής πρέπει να ιδρυθεί πάνω σε υγιείς βάσεις προς το συμφέρον των πολιτών, των ασθενών και των αποφοίτων. Πρέπει να πάψει να δίνει υποειδικότητες και κυρίως για το συμφέρον των φοιτητών πρέπει να παρέχει πτυχία που να αναγνωρίζονται διεθνώς.
    Δρ Χρυσούλα Τσίου
    Νοσηλεύτρια, Επισκέπτρια Υγείας
    Καθηγήτρια ΤΕΙ Αθήνας

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 19:20 | Φοιτήτρια

    Ως φοιτητρια του τμήματος ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ-ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ θα ηθελα κι εγω να επισημανω τη σημασια του τμηματος μου. Οι αποφοιτοι του τμηματος αυτου χειριζονται τα πιο σημαντικα μηχανήματα-ισως-για την ευρεση τραυματος και για την θεραπεια των ασθενων. Θα μπορουσαν ομως αυτα τα μηχανήματα να μετατραπουν σε «οπλα» με καποιο λαθος χειρισμο. Ορισμενα απο αυτα εχουν να κανουν με ιοντιζουσα ακτινοβολια. Σιγουρα θα εχετε ακουσει κατι για αυτο.

    Σκεφτειτε λοιπον εναν απόφοιτο που στα πρωτα εξαμηνα της πανεπιστημιακης του εκπαιδευσης ειχε κοινα μαθηματα με οπτικους-οπτομετρες, οδοντοτεχνιτες, αισθητικους-κοσμητολογους και τεχνολογους ιατρικων εργαστηριων….. Ασφαλως και δεν θελω να πω οτι τα αλλα τμηματα ειναι κατωτερα απο το δικό μου. Το αντιθετο μαλιστα, ολα τα τμηματα ειναι εξισου σημαντικά. Με προβληματίζει ομως (κι οχι μονο εμενα, αλλα όλους τους προαναφερθείσες) το γεγονός οτι εχουμε τελειως διαφορετικα επαγγελματα. Πώς θα ταιριαξουμε ολοι εμεις;

    Δηλαδη….. θα ειναι υποχρεωμενοι οι αλλοι φοιτητες να μαθουν ακτινοφυσικη που κανουμε εμεις; Ή θα ειμαστε εμεις υποχρεωμενοι να μαθουμε την ανατομια του ματιου με την ιδιαιτερη προσοχη που θα πρεπει να αφιερώσει ενας οπτικος;

    Ειναι τελειως παραλογη η συγχωνευση των 5 άσχετων μεταξύ τους τμημάτων στο κανουργιο τμημα βιοϊατρικων επιστημών.

    Σας παρακαλω πολυ, ξανασκεφτείτε το

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 19:08 | Σταυρούλα Μύρου

    Πρόσφατα ενημερώθηκα ότι στο νέο πανεπιστήμιο Δυτικής αττικής, στον τομέα υγείας, θα υπαχθεί και το τμήμα προσχολικής αγωγής. Ως εκπαιδευτικός στην β’βαθμια εκπαίδευση, αλλα κυρίως ως μητέρα που και τα δύο μου παιδιά φοίτησαν σε παιδικούς σταθμούς πρίν την εγγραφή τους στο Νηπιαγωγείο, δεν μπορω παρα να απορήσω -στην καλύτερη περίπτωση με αυτό το πλάνο. Οι παιδικοι είναι χώροι αγωγής και εκπαίδευσης και μάλιστα εφάμιλλης αυτής των νηπιαγωγείων. Το τμήμα λοιπόν προσχολικής αγωγής δεν έχει ουδεμία σχέση με τα επαγγέλματα υγείας και ειναι τελείως αστοχη η υπαγωγή του σ’αυτά όπως υπάρχει η πρόθεση να συμβεί.Δεν συνάδει ούτε αντιπροσωπεύει το αντικείμενο των σπουδών των παιδαγωγων προσχολικής ηλικίας Καλό θα ήταν να επαναπροσδιοριστούν καποια πραγματα

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 19:00 | Αμαλία

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
    χαιρετίζω την δημιουργία του νέου Πανεπιστημίου, καθώς θα τερματίσει τον διαχωρισμό της Γ΄Βάθμιας εκπαίδευσης και την υποβάθμιση των πτυχίων των ΤΕΙ. Όμως πιστεύω ότι η όλη διαδικασία πραγματοποιείται με βιασύνη και αν μου επιτρέπετε με προχειρότητα. Ως χώρα στερούμεθα μακροπρόθεσμο προγραμματισμό σε βάθος χρόνου και διατύπωση σαφών στόχων. Άραγε έχουμε αναρωτηθεί ποτέ τί παιδεία προσφέρουμε στα παιδιά μας; Τί πολίτες θέλουμε για το μέλλον της χώρας μας;
    Η Προσχολική Αγωγή σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες εντάσσεται στις Παιδαγωγικές Επιστήμες και με την ευρύτερη έννοια, στις Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Η προβλεπόμενη ένταξη του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής στη Σχολή Επιστημών Υγείας του νέου υπό ίδρυση Πανεπιστημίου αποδυναμώνει τον παιδαγωγικό χαρακτήρα των σπουδών μας και παραπέμπει στην υιοθέτηση της άποψης ότι η Προσχολική Αγωγή είναι Επιστήμη Υγείας και όχι Παιδαγωγική Επιστήμη.

    καλή συνέχεια στο έργο σας
    με εκτίμηση
    Α.Κ.

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 18:59 | Μαρία Αδάμη

    Αξιότιμε Κε Υπουργέ,

    Η ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής αναμφισβήτητα αποτελεί μεγάλη επιτυχία και σαφώς ένα μεγάλο βήμα για την αναβάθμιση των σχολών σε παγκόσμιο επίπεδο.
    Tο Τμήμα Ακτινολογίας Ακτινοθεραπείας (Τ.Α.Α) όλα αυτά τα χρονιά, έχει δώσει δείγματα γραφής τόσο για το επίπεδο των σπουδών που παρέχει, όσο και για το υψηλό επίπεδο οργάνωσης που το διακρίνει.
    Αποτελεί μονήρες τριτοβάθμιο τμήμα με το συγκεκριμένο αντικείμενο σε όλη την Ελληνική επικράτεια και καλύπτει ιδιαίτερα μεγάλη γκάμα επιστημονικών ιατρικών εφαρμογών με την χρήση ιοντιζουσών και μη ακτινοβολιών .
    Συγκεκριμένα καλύπτει :
    Την Ιατρική απεικόνιση: συμπεριλαμβανομένων της κλασσικής ακτινολογίας, της αξονικής και μαγνητικής τομογραφίας, της μαστογραφίας ,των ορθοπαντογράφων, της επεμβατικής ακτινολογίας, του Αιμοδυναμικού, της μέτρησης οστικής πυκνότητας
    Την Πυρηνική Ιατρική: συμπεριλαμβανομένων , της γ-camera, της μοριακής και υβριδικής απεικόνισης ΡΕΤ, της PET/CT.
    Την Ακτινοθεραπεία: συμπεριλαμβανομένων των εξομοιωτών θεραπείας, των γραμμικών επιταχυντών , των μονάδων γ-knife, cyber-knife, της βραχυθεραπείας και της τομοθεραπείας.
    Ο Τεχνολόγος ακτινολογίας ακτινοθεραπείας είναι ο πρώτος επιστήμονας υγείας στο σημείο παροχής υπηρεσιών ιατρικής απεικόνισης , ακτινοθεραπείας και πυρηνικής ιατρικής και ο μοναδικός επαγγελματίας υγείας κατάλληλα εκπαιδευμένος μεταξύ αρρώστου και ιατρικού εξοπλισμού ιοντιζουσών και μη ιοντιζουσών ακτινοβολιών.
    Το πρόγραμμα σπουδών είναι πάντα εναρμονισμένο με την ραγδαία εξέλιξη του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που χρησιμοποιείται στην Ακτινοδιάγνωση την Πυρηνική Ιατρική στην Ακτινοθεραπεία στην Ιατρική Πληροφορική και στα συστήματα Διαχείρισης της Ιατρικής εικόνας.
    Οι απόφοιτοι έχουν πλήρη ευθύνη των πρακτικών πτυχών τις οποίες εκτελούν αυτοδύναμα και είναι υπεύθυνοι για τον ποιοτικό έλεγχο και την διαχείριση ποιότητας στα τμήματα στα οποία εργάζονται.

    Το τμήμα ακτινολογίας ακτινοθεραπείας αποτελεί πάρεδρο μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τεχνολόγων Ακτινολόγων (EFRS) γεγονός που το καθιστά απόλυτα ενεργό και δραστήριο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
    Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο το τμήμα ακτινολογίας ακτινοθεραπείας είναι αυτόνομο και παράγει αποφοίτους επιπέδου EQF 6 οι οποίοι θα κληθούν από το εκάστοτε σύστημα υγείας να στελεχώσουν το δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα τους.

    Κε Υπουργέ,
    Λαμβάνοντας υπόψιν τις προαναφερθείσες θέσεις παρακαλώ να προβείτε :
    – Στην διατήρηση της αυτονομίας του Τ.Α.Α. , πεπεισμένος ότι αποτελεί αναμφισβήτητα την καλύτερη επιλογή για το Π.Δ.Α. μιας και τηρεί όλα τα ακαδημαϊκά κριτήρια και εχέγγυα για την εξέλιξή του σε Πανεπιστημιακό τμήμα, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει το επίπεδο σπουδών και τη συνέχιση της παροχής ασφαλών και υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στον πάσχοντα πολίτη
    – Στο να υπάρξει συγκεκριμένη και ρητή ρύθμιση για τους αποφοίτους του τμήματος . Θεωρούμε αυτονόητο πως όλοι οι απόφοιτοι των Τ.Ε.Ι. από την ίδρυση τους ως τώρα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να αποκτήσουν πτυχίο από το νέο Πανεπιστήμιο και στο νομοσχέδιο πρέπει να υπάρχει πρόνοια για αυτό.

    Αξιότιμε Κε Υπουργέ,
    Ευελπιστώ πως δεδομένου ότι θέλετε να επιτύχετε ουσιαστική και όχι τυπική αναβάθμιση της εκπαίδευσης, και λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη για Ποιοτικές Παροχές Υπηρεσιών Υγείας στους πολίτες θα διατηρήσετε το τμήμα Ακτινολογίας Ακτινοθεραπείας Αυτόνομο.
    Η αναβάθμιση που ορθά οραματίζεστε είμαι σίγουρη ότι περνάει μέσα από την αυτονομία και όχι από την συνένωση.
    Με την δημιουργία κατευθύνσεων στο νέο τμήμα εκτιμώ ότι αντί να εξειδικεύονται οι γνώσεις πάνω στην Ιατρική απεικόνιση , στην Πυρηνική Ιατρική και στην Ακτινοθεραπεία , δρομολογείτε μια γενίκευση και κατ’ επέκταση μια αποδυνάμωση και παράλληλα υποβάθμιση των σπουδών.
    Οι τεχνολογικές εξελίξεις καλπάζουν στο χώρο της Ακτινολογίας και εμείς ως επιστήμονες ,αρωγοί αυτής της εξέλιξης δεν πρέπει να μείνουμε με υποβαθμισμένο ρόλο.
    Με εκτίμηση
    Αδάμη Μαρία Τεχνολόγος Ακτινοθεραπείας Ακτινολογίας

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 18:21 | Ρουμελιωτη Ολυμπια

    Εκ μέρους του τμήματος Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας του ΤΕΙ Αθήνας, θα ήθελα να εκφράσω τη δυσαρέσκειά μου σχετικά με την απόφαση που έχει ληφθεί για τη συγχώνευση του τμήματος μας με τα τμήματα Ιατρικά Εργαστήρια, Οπτική και Οπτομετρία, Αισθητική και Κοσμητολογία, Οδοντική Τεχνολογία. Το τμήμα μας έχει ένα ιδιαίτερα απαιτητικό πρόγραμμα σπουδών που αφορά τη χρήση ποικίλων απεικονιστικών και θεραπευτικών μηχανημάτων που σχετίζονται με την υγεία των ασθενών. Η χρήση των μηχανημάτων που χειριζόμαστε όπως γ-κάμερα, μαγνητικός τομογράφος, αξονικός τομογράφος, μαστογράφος, κλασική και επεμβατική ακτινολογία, cyber knife, Pet CT, βραχυθεραπεία καθώς και γραμμικός επιταχυντής απαιτούν εξειδικευμένο προσωπικό με άριστη κατάρτιση κάτι που δεν θα μπορεί να επιτευχθεί με το νέο διαμορφωμένο πρόγραμμα σπουδών το οποίο θα περιορίζει την εξειδίκευση μας. Το τμήμα μας είναι το μοναδικό σε ολόκληρη την Ελλάδα και ο κλάδος μας είναι απαραίτητος για όλες τις μονάδες περίθαλψης, καθώς το έργο μας είναι καθοριστικό για την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία παθολογικών καταστάσεων. Με αυτή τη συγχώνευση το τμήμα μας όχι μόνο θα υποβαθμιστεί σε επίπεδο κατάρτισης αλλά και δεν θα έχει την αναγνωρισιμότητα που ήδη έχει απο τα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Είναι αναγκαίο να αναθεωρήσετε την απόφασή σας καθώς δεν αξίζει να τεθεί σε κίνδυνο η ποιότητα των υγειονομικών υπηρεσίων της χώρας μας για την μείωση της χρηματοδότησης προς τη σχολή μας.

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 17:50 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ

    Αξιότιμε Υπουργέ
    Την Δευτέρα 18/12/2017 δόθηκε προς διαβούλευση το σχέδιο Νόμου για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ( Π.Δ.Α. ).
    Διαπιστώνοντας μέσα από τις διατάξεις του νομοσχεδίου, ότι το Τ.Α.Α. της Σ.Ε.Υ.Π. του ΑΤΕΙ Αθήνας συγχωνεύεται με άλλα 4 τμήματα (των Ιατρικών Εργαστηρίων, της Αισθητικής και Κοσμετολογίας, της Οπτικής και Οπτομετρίας και της Οδοντοτεχνίας τεχνολογίας ) στο νέο τμήμα του Π.Δ.Α. με το όνομα «Βιοϊατρικές Επιστήμες», θα θέλαμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα εμφανώς προβληματικά σημεία, προς ενημέρωση , σκέψη και ανάληψη πρωτοβουλιών αποκατάστασης της λογικής (δεδομένου ότι όλες οι σχολές του ΤΕΙ Αθηνών διατηρούν την αυτονομία τους και μόνο τα 5 τμήματα της ΣΕΥΠ συγχωνεύονται).
    Tο Τ.Α.Α. όλα αυτά τα χρονιά, έχει δώσει δείγματα γραφής τόσο για το επίπεδο των σπουδών που παρέχει, όσο και για το υψηλό επίπεδο οργάνωσης που το διακρίνει.
    – Το Τ.Α.Α. αποτελεί μονήρες τριτοβάθμιο τμήμα με το συγκεκριμένο αντικείμενο σε όλη την Ελληνική επικράτεια και καλύπτει ιδιαίτερα μεγάλη γκάμα επιστημονικών ιατρικών εφαρμογών με την χρήση ιοντίζουσας ακτινοβολίας .
    Συγκεκριμένα καλύπτει :
    Την Ιατρική απεικόνιση: συμπεριλαμβανομένων της κλασσικής ακτινολογίας, της αξονικής και μαγνητικής τομογραφίας, της μαστογραφίας ,των ορθοπαντομογράφων, της επεμβατικής ακτινολογίας, του Αιμοδυναμικού, της οστικής πυκνότητας
    Την Πυρηνική Ιατρική: συμπεριλαμβανομένων , της γ-camera, της μοριακής και υβριδικής απεικόνισης ΡΕΤ, της PET/CT.
    Την Ακτινοθεραπεία: συμπεριλαμβανομένων των εξομοιωτών θεραπείας, των γραμμικών επιταχυντών , των μονάδων γ-knife, cyber-knife, της βραχυθεραπείας και της τομοθεραπείας.

    – Οι Απόφοιτοι του Τ.Α.Α., προσφέρουν υψηλής σημαντικότητας έργο σε όλες της βαθμίδες των υπηρεσιών υγείας (Πρωτοβάθμια , Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια) , σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα, διαθέτοντας μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους από Ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια.

    – Αποτελεί αυτοδύναμη μονάδα βάσει των απαιτήσεων του νόμου (διαθέτει 8 μέλη εκπαιδευτικού προσωπικού τα δύο εκ των οποίων στην α΄ βαθμίδα)

    – Έχει ευρύτατη αναγνώριση και ακαδημαϊκότητα ως σχολή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε τουλάχιστον 46 Πανεπιστήμια της Ε.Ε. όπου υπάρχει σαν αυτόνομη εκπαιδευτική μονάδα και χορηγεί πτυχία επιπέδου 6 (ΕQF level 6).

    – Έχει αναπτύξει σημαντικού βαθμού συνεργασίες με ομότιμα ιδρύματα παγκοσμίως και επιπλέον πολλαπλές συνεργασίες με ομότιμα τμήματα στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus του οποίου αποτελεί μέλος από το 1999.

    – Οι σπουδές που προσφέρει είναι παράλληλες και συμπληρωματικές των Ιατρικών Σπουδών και δεν υπάρχει αντίστοιχο Πανεπιστημιακό Τμήμα .

    – Είναι ένα από τα ελάχιστα τμήματα τα οποία αποτελούν πόλο έλξης αλλοδαπών σπουδαστών ,ακόμα και στις περιπτώσεις που υπάρχουν αντίστοιχα τμήματα στις χώρες προέλευσής τους , προσφέροντας έτσι διεθνή αναγνώριση του επιπέδου σπουδών που προσφέρει.

    – Έχει αξιολογηθεί θετικά και έχει την δυνατότητα ανάπτυξης Μ.Π.Σ.

    – Το πρόγραμμα σπουδών είναι πάντα εναρμονισμένο με την ραγδαία εξέλιξη του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που χρησιμοποιείται στην Ακτινοδιάγνωση την Πυρηνική Ιατρική στην Ακτινοθεραπεία στην Ιατρική Πληροφορική και στα συστήματα Διαχείρισης της Ιατρικής εικόνας.

    – Οι προαναφερόμενες τεχνολογίες εφαρμόζονται αποκλειστικά και μόνο μέσω της χρήσης ιοντιζουσών και μη ακτινοβολιών, οι οποίες αποτελούν παράγοντες υψηλής επικινδυνότητας. Το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας (αλλά και το Υπουργείο Υγείας) έχει αναγνωρίσει (βάσει του προγράμματος σπουδών) πως μόνο οι απόφοιτοι του Τ.Α.Α. έχουν την άδεια χρήσης και μπορούν να διενεργήσουν πράξεις με τον εξοπλισμό αυτό με τις συνθήκες ασφάλειας και αποτελεσματικότητας που απαιτούνται από τον κανονισμό Ακτινοπροστασίας.
    – Οι απόφοιτοι έχουν πλήρη ευθύνη των πρακτικών πτυχών τις οποίες εκτελούν αυτοδύναμα και είναι υπεύθυνοι για τον ποιοτικό έλεγχο και την διαχείριση ποιότητας στα τμήματα στα οποία εργάζονται.
    – Η σύγχρονη ιατρική έρευνα και καθώς επίσης και οι περισσότερες ιατρικές επεμβατικές πράξεις που εφαρμόζονται στο σύστημα υγείας ,κάνουν χρήση τις προαναφερόμενες τεχνολογίες με την παρουσία των αποφοίτων του Τ.Α.Α.

    Σε περίπτωση εφαρμογής της προτεινόμενης συνένωσης των τμημάτων όπως περιγράφεται στο νομοσχέδιο προς διαβούλευση ,εκτιμούμε ότι υπάρχει κίνδυνος υποβάθμισης του επιπέδου σπουδών επειδή:
    – θα καταστεί πρακτικά ανέφικτη η αξιολόγηση στα πλαίσια που ορίζονται από την Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ).
    – διακυβεύονται (παρά την δέσμευσή σας) τα επαγγελματικά δικαιώματα λόγω της ασάφειας που προκύπτει στον τίτλο του νέου τμήματος (δεν προβλέπονται εισαγωγικές κατευθύνσεις)
    – θα προκύψει δυσχέρεια ουσιαστικής διαχείρισης του υπερμεγέθους τμήματος καθώς
    – θα υπάρχει αύξηση της διακύμανσης των επιδόσεων των εισαγομένων φοιτητών μέσω Πανελληνίων εξετάσεων η οποία μεταφράζεται σε πολύ – διαφοροποιημένο επίπεδο φοιτητών
    – δεν καθορίζεται ο τρόπος κατανομής των εισαγομένων στις διαφορετικές κατευθύνσεις
    – Δεν προβλέπεται τι θα γίνει σε περίπτωση ύπαρξης κατευθύνσεως με ελάχιστη προτίμηση εκ μέρους των φοιτητών
    – θα υποβαθμισθεί το επίπεδο σπουδών των φοιτητών (λόγω των αντικειμενικών δυσκολιών που θα προκύψουν) και
    – θα τεθεί μεσοπρόθεσμα σε αμφισβήτηση η ασφάλεια ασθενών και προσωπικού σε νοσοκομειακούς και εργαστηριακούς χώρους όπου διενεργούνται τόσο ακτινοδιαγνωστικές όσο και ακτινοθεραπευτικές πράξεις που απαιτούν χρήση ιοντιζουσών και μη ακτινοβολιών
    – θα δημιουργηθεί το διακύβευμα της ορθής χρήσης των νέων εισερχομένων τεχνολογιών, ενώ ταυτόχρονα θα μειωθεί η πιθανότητα αποτελεσματικής και ασφαλούς ακτινοθεραπείας – απεικόνισης .
    Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε την
    – διατήρηση της αυτονομίας του Τ.Α.Α. , πεπεισμένοι, ότι αποτελεί αναμφισβήτητα την καλύτερη επιλογή για το Π.Δ.Α. μιας και τηρεί όλα τα ακαδημαϊκά κριτήρια και εχέγγυα για την εξέλιξή του σε Πανεπιστημιακό τμήμα, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει το επίπεδο σπουδών και τη συνέχιση της παροχής ασφαλών και υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στον πάσχοντα πολίτη
    – να υπάρξει συγκεκριμένη και ρητή ρύθμιση για τους αποφοίτους του τμήματος . Θεωρούμε αυτονόητο πως όλοι οι απόφοιτοι των δύο Τ.Ε.Ι. από την ίδρυση τους ως τώρα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να αποκτήσουν πτυχίο από το νέο Πανεπιστήμιο και στο νομοσχέδιο πρέπει να υπάρχει πρόνοια για αυτό.
    Θεωρούμε ,ως επαγγελματίες, πως μέσω του σχεδίου νόμου, πρέπει , οι αυριανοί αντικαταστάτες μας στο σύστημα υγείας (σημερινοί φοιτητές) και μελλοντικοί επιστήμονες υγείας, να έχουν πλέον αναβαθμισμένο επίπεδο σπουδών από του δικού μας.

  • Δεδομένου ότι στο πλαίσιο της δημοσιονομικής κρίσης το κοινωνικό κράτος θα τελεί υπό πίεση για πολλά ακόμα χρόνια και δεδομένου ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για τον σχεδιασμό και εφαρμογή προγραμμάτων και δράσεων κοινωνικής καινοτομίας, θεωρώ πως η δημιουργία και εκπαίδευση στελεχών στον τομέα αυτό είναι απολύτως αναγκαία. Παράλληλα – όπως πολλαπλώς και χρονίως προβάλλεται από πολλές πλευρές εντός και εκτός της χώρας – η ανάγκη του εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Διοίκησης εν γένει και ειδικότερα στους τομείς της κοινωνικής πολιτικής προβάλλει επιτακτικά. Προς τούτο, ένα Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης που θα λειτουργήσει αυτοτελώς στο πλαίσιο της Σχολής Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής θεωρώ πως θα ήταν ένα κατάλληλο και οργανωμένο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 17:36 | Γεωργία

    Συγχώνευση του τμήματος Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας θα σημάνει:
    -Απώλεια γνωστικού αντικειμένου
    -Απώλεια επαγγελματικών δικαιωμάτων.
    -Υποτίμηση και όχι αναβάθμιση του τμήματος.
    Κρατήστε το τμήμα Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας αυτόνομο.

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 17:32 | Φοιτητής Ακτινολογίας

    Τα ΤΕΙ από το 2001 αποτελούν ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
    Αν θέλετε την ουσιαστική αναβάθμιση του τμήματος Ακτινολογίας αποδεσμευστε τα διδακτορικά. Οποιαδήποτε συγχώνευση βάζει τον κλάδο σε περιπέτειες.
    ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΊΑ

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 17:32 | Ευαγγελια Σωτηρουδα

    Αξιοτιμε κ Υπουργε ειναι πολυ σημαντικο το τμημα Προσχολικης Αγωγης να ενταχθει στο τμημα Ανθρωπιστικων και Κοινωνικων Σπουδων εξασφαλιζοντας την επιτυχια της ενταξης του στον κλαδο σπουδων με τον οποιο εξ αντικειμενου εχει την πιο αμεση σχεση καθως το επιστημονικο του πεδιο ειναι καθαρα παιδαγωγικο και αποτελει το τμημα εκεινο που προσφερει τις απαραιτητες γνωσεις για την εκπαιδευση των παιδιων της προσχολικης ηλικιας.

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 17:29 | Μάρκος Κ.

    Η ιστορία του χώρου της εκπαίδευσης έχει αποδείξει οτι:
    Συγχώνευση=Υποβάθμιση
    ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΊΑ

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 17:27 | Φοιτήτρια τμήματος Ακτινολογιας

    Κύριε Γαβρόγλου,
    Με τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
    και την Σχολή Επιστημών Υγείας και συγκεκριμένα το Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών
    με την συγχώνευση 5 τμημάτων α) Ιατρικά Εργαστήρια, β) Ακτινολογία και Ακτινοθεραπεία γ) Οπτική και Οπτομετρία, δ) Αισθητική και Κοσμητολογία, ε) Οδοντική Τεχνολογία για την ανάπτυξη της σχολής μου που είναι το Τμήμα Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας πιστεύω αυτή η πράξη δεν θα βοηθήσει στην αναβάθμιση του τμήματος.
    Το νομοσχέδιο δεν καθιστά σαφές πώς θα είναι δομημένο ένα τμήμα με πέντε διαφορετικές ειδικότητες ή εάν θα υπάρχουν κατευθύνσεις ή ένα κοινό πρόγραμμα σπουδών. Βάσει αυτών θα ήθελα να σας διευκρινίσω ότι κάθε ειδικότητα έχει τις δικές τις ιδιαιτερότητες ως προς τον επαγγελματικό προσανατολισμό και τις υποχρεώσεις που θα αναλαμβάνει κάθε εργαζόμενος στην αγορά εργασίας. Το τμήμα μου συγκεκριμένα είναι το μονό τριτοβάθμιο του αντικείμενου σε όλη την Ελλάδα που καλύπτει όλα τα παρακάτω αντικείμενα:
    α) Ιατρικές Απεικονίσεις: 1) Κλασική Ακτινολογία, 2) Αξονική Τομογραφία, 3) Μαγνητική Τομογραφία, 4) Μαστογραφία, 5) Επεμβατική Ακτινολογία
    β)Πυρηνική Ιατρική: 1) Γ Κάμερα, 2) Μοριακή Υβριδική Απεικόνιση, 3) PET – PET-CT και πιθανόν στο μέλλον PET – MRI
    γ) Ακτινοθεραπεία: 1) Εξομοιώσεις Θεραπείας, 2) Γραμμικό Επιταχυντή, 3) Gamma Knife, 4) Cyberknife, 5) Βραχυθεραπεία, 6) Τομοθεραπεία. Αυτές είναι οι αρμοδιότητες που θα καλούμαστε να αναλάβουμε.
    Έχουμε επαρκή ακαδημαϊκότητα και αναγνώριση ως σχόλη Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο εξωτερικό. Σε τουλάχιστον 46 Πανεπιστήμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχει σαν αυτόνομη εκπαιδευτική μονάδα τύπου 6. Συνεργαζόμαστε με ομότιμα τμήματα στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS και το τμήμα μας είναι μέλος του ERASMUS RADIOGRAPHY GROUP.
    Επιπροσθέτως, πρόκειται για κλινική ειδικότητα εφόσον τα Τμήματα Απεικόνισης είναι απαραίτητα σε όλες τις μονάδες υγείας: α) Πρωτοβάθμιες, β) Δευτεροβάθμιες, γ) Τριτοβάθμιες. Με την εξελίξη του τεχνολογικού εξοπλισμού που χρησιμοποιείται στον χώρο μας σε όλο το φάσμα αυτές οι τεχνολογίες στηρίζονται σε χρήση Ιοντιζουσών Ακτινοβολιών, όργανο υψηλής επικινδυνότητας, το οποίοι μονό απόφοιτοί του τμήματος μας έχουν την ικανότητα να χειρίζονται με την άδεια χρήσης αυτών των ακτινοβολιών με συνθήκες ασφάλειας και αποτελεσματικότητας. Επίσης διαχειριζόμαστε ιατρικό απόρρητο με βάση την ηθική και δεοντολογία, μάθημα που υπάρχει στο πρόγραμμα σπουδών. Εάν εφαρμοστεί η συγχώνευση των πέντε τμημάτων πιστεύω ότι υπάρχει κίνδυνος υποβάθμισης του επίπεδου σπουδών λόγω της ασάφειας που προκύπτει από τον τίτλο του τμήματος και με την αύξηση των υποψήφιων πρωτοετών. Για τους παραπάνω λόγους αιτούμαστε αυτονομία στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής διότι διασφαλίζει υψηλό επίπεδο σπουδών, συνέχιση υψηλού επίπεδου υπηρεσιών στο συνάνθρωπο όταν είναι στην πιο ευάλωτη στιγμή της ζωής του, καθώς είμαστε σε άμεση επαφή με αυτόν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα για την ασθένεια του. Ελπίζω το ορθό αίτημα μου να εισακουστεί.

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 17:21 | φοιτητρια ακτινολογιας-ακτινοθεραπειας

    Αξιότιμε κύριε υπουργέ
    Δε ξέρω αν κανείς από αυτούς που συνηγορούν υπέρ της συγχώνευσης του τμήματος ακτινολογίας και ακτινοθεραπείας γνωρίζει πραγματικά τη σημαντικότητα του αντικειμένου μας.ΔΕΝ πατάμε απλά ένα κουμπί κύριοι, έχουμε ευθύνες και θα ήθελα να γνωρίζω αν κάποιος συγγενής σας ή φίλος σας αντιμετώπιζε ένα μικρής ή μεγάλης σοβαρότητος θέμα υγείας και είχε την ανάγκη κάποιας αξονικής τομογραφίας ή ανάγκη από ακτινοθεραπεία αν θα τον αφήνατε στα χέρια ενός μη καταλλήλως εκπαιδευμένου τεχνολόγου. Προφανώς η άγνοια μερικών δε τους αφήνει να δουν πως με τη ραδιενέργεια δε ρισκάρουμε και δεν παίζουμε. Είναι ολοφάνερο ότι κανείς δε βλέπει πως ένας λανθασμένα καταρτισμένος τεχνολόγος είναι επικίνδυνος για τη δημόσια υγεία,και αυτό γιατί?Διότι κύριοι στο αντικείμενο μας ακόμα και τα χιλιοστά είναι μέγιστης σημασίας. Ένας καρκινοπαθής θα χρειαστεί ακτινοθεραπεία η οποία διενεργείται μέσω της συνεργασίας ιατρών,τεχνολόγων και φυσικών. Αυτός ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ μπορεί να έχει τη δυνατότητα να απαλλαχθεί από την ασθένεια του η αν αυτό δε καθίσταται δυνατό να έχει μια καλύτερης ποιότητος καθημερινότητα μέχρι το τέλος της ζωής του. ΑΝ εμείς κάνουμε ένα χιλιοστό λάθος στο σημείο που πρέπει να απορροφηθεί η ακτινοβολία και ακτινοβοληθεί ανατομικό σημείο που δε πρέπει ο ίδιος ασθενής που θα ζούσε 5 επιπλέον χρόνια η ακόμα χειρότερα θα ζούσε φυσιολογικά την υπόλοιπη ζωή του τώρα θα υπάρχει κίνδυνος να πεθάνει μέσα στον επόμενο μήνα ή χρόνο.
    ΔΙΕΡΩΤΟΜΑΙ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΑΝ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΤΡΑΓΙΚΗ ΘΕΣΗ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΕΝΑΣ ΔΙΚΟΣ ΣΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΘΑ ΕΠΙΡΡΙΠΤΑΤΕ ΕΥΘΥΝΕΣ?ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΠΡΟΧΩΡΙΣΕΙ Η ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΥΤΗ ΚΑΤΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕ ΘΑ ΦΤΑΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΙΠΩΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΜΕΝΟΣ.

    Υ.Γ :H ΙΟΝΤΙΖΟΥΣΕΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΕΣ ΚΥΡΙΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΙ ΔΕ ΚΑΝΟΥΝ ΔΙΚΑΡΙΣΕΙΣ, ΕΝΑΣ ΛΑΘΟΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!! (ΑΝΑΛΟΓΗΘΕΙΤΕ ΟΤΙ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΑ ΜΟΝΟ ΣΕ ΕΝΑ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΑΓΙΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΦΕΡΕΙ Η ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ Σ ΑΥΤΟΝ) ΖΗΤΑΜΕ ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΤΜΗΜΑ ΑΚΤΙΝΛΟΓΟΓΙΑΣ/ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΑΣ ΜΗΝ ΥΠΟΝΟΜΕΥΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ.

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 17:15 | Χριστοπούλου Ειρήνη

    Το Τμήμα Παιδαγωγών Προσχολικής Ηλικίας ανέκαθεν ήταν ενταγμένο σε λάθος Σχολή. Πρόκειται για ένα τμήμα του οποίου το πρόγραμμα σπουδών εκπαιδεύει Παιδαγωγούς Προσχολικής Ηλικίας και ως εκ τούτου το αντικείμενο της εργασίας τους είναι αμιγώς εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό. Το να ενταχθεί στην Σχολή Υγείας του νεοσυσταθέντος Πανεπιστημίου απλά διαιωνίζει ένα σφάλμα που ξεκίνησε αρκετά χρόνια πριν. Ήρθε πλέον η στιγμή να εκμεταλλευτεί το κράτος την ευκαιρία να διορθώσει αυτό το λάθος, εντάσσοντας το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής στη Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών,του νεοσυσταθέντος Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, όπως του αρμόζει.
    Με εκτίμηση
    Χριστοπούλου Ειρήνη.
    Απόφοιτη του Τμήματος Παιδαγωγών Προσχολικής Ηλικίας (τέως Βρεφονηπιοκομίας) του ΤΕΙ Αθήνας.
    Μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Κοινού Διαπανεπιστημιακού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) μεταξύ του ΕΑΠ και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 17:09 | Αναστασια Σεπιτανου

    Κύριε Υπουργέ
    Ως Παιδαγωγός Προσχολικής Ηλικας που εργάζομαι σε Παιδικο Σταθμό ,χαιρετώ την πρόθεση σας να εντάξετε το Τμημα Προσχολικής Αγωγής του σημερινού ΤΕΙ Αθηνας στο υπό ίδρυση Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικης αλλα διαφωνώ κάθετα στην ένταξη του στη νεα σχολη Υγείας του εν λόγω Πανεπιστημίου . Στο προγραμμα σπουδών της σημερινής σχολής φαίνεται ολοκάθαρα οτι ουδεμία σχέση εχει με τις σχολές Υγείας διότι ο σκοπός των Παιδικών Σταθμών ειναι η Διαπαιδαγώγηση οπως πολυ σωστά αναγράφεται στο Νεο Πρότυπο Κανονισμό Λειτουργίας Παιδικων Σταθμων που ψηφίσατε πριν ενα μηνα και στον οποίο δεν υπαρχει πουθενα ο όρος Υγεια . Συνεπώς η πρόθεση σας να εντάξετε το τμημα Προσχολικής Αγωγής στις σχολές Υγείας έρχεται σε αντιπαράθεση με το προγραμμα σπουδών του Τμήματος και υποβιβάζει τον Παιδαγωγικό ρόλο των Παιδαγωγών Προσχολικής Ηλικίας εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς στους οποίους επιτελείται αγωγή κια διαπαιδαγώγηση . Στους Παιδικούς Σταθμούς διαπαιδαγωγούμε παιδια προσχολικής Ηλικας πριν την ένταξη τους στην υποχρεωτική Εκπαίδευση ,δεν παρεχουμε υπηρεςεις Υγείας. Εναλλακτικά θα πρότεινα την ένταξη του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής σε νεοπαγή σχολη μαζι με την Κοινωνική Εργασία ως ανθρωπιστικές , παιδαγωγικές και κοινωνικές σπουδές.

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 17:08 | Ελένη

    Ζητούμε την αυτονομία μας. Λέμε όχι στη συγχώνευση.

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 17:06 | Συργιαμιώτης Βασίλης

    Αξιότιμε Κε Υπουργέ,

    Η ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής αναμφισβήτητα αποτελεί μεγάλη επιτυχία και σαφώς ένα μεγάλο βήμα για την αναβάθμιση των σχολών σε παγκόσμιο επίπεδο.

    -Tο Τμήμα Ακτινολογίας Ακτινοθεραπείας (Τ.Α.Α) όλα αυτά τα χρονιά, έχει δώσει δείγματα γραφής τόσο για το επίπεδο των σπουδών που παρέχει, όσο και για το υψηλό επίπεδο οργάνωσης που το διακρίνει.
    -Το Τμήμα Ακτινολογίας Ακτινοθεραπείας αποτελεί μονήρες τριτοβάθμιο τμήμα με το συγκεκριμένο αντικείμενο σε όλη την Ελληνική επικράτεια και καλύπτει ιδιαίτερα μεγάλη γκάμα επιστημονικών ιατρικών εφαρμογών με την χρήση ιοντιζουσών και μη ακτινοβολιών .
    Συγκεκριμένα καλύπτει :
    Την Ιατρική απεικόνιση: συμπεριλαμβανομένων της κλασσικής ακτινολογίας, της αξονικής και μαγνητικής τομογραφίας, της μαστογραφίας ,των ορθοπαντομογράφων, της επεμβατικής ακτινολογίας, του Αιμοδυναμικού, της οστικής πυκνότητας
    Την Πυρηνική Ιατρική: συμπεριλαμβανομένων , της γ-camera, της μοριακής και υβριδικής απεικόνισης ΡΕΤ, της PET/CT.
    Την Ακτινοθεραπεία: συμπεριλαμβανομένων των εξομοιωτών θεραπείας, των γραμμικών επιταχυντών , των μονάδων γ-knife, cyber-knife, της βραχυθεραπείας και της τομοθεραπείας.
    Ο Τεχνολόγος ακτινολογίας ακτινοθεραπείας είναι ο πρώτος επιστήμονας υγείας στο σημείο παροχής υπηρεσιών ιατρικής απεικόνισης , ακτινοθεραπείας και πυρηνικής ιατρικής και ο μοναδικός επαγγελματίας υγείας κατάλληλα εκπαιδευμένος μεταξύ αρρώστου και ιατρικού εξοπλισμού ιοντιζουσών και μη ιοντιζουσών ακτινοβολιών.

    -Οι Απόφοιτοι του Τμήματος Ακτινολογίας Ακτινοθεραπείας, προσφέρουν υψηλής ποιότητας επιστημονικό έργο και υπηρεσίες σε όλες της βαθμίδες των υπηρεσιών υγείας (Πρωτοβάθμια , Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια) , σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα, διαθέτοντας μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους από Ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια.

    -Το Τμήμα Ακτινολογίας Ακτινοθεραπείας αποτελεί αυτοδύναμη μονάδα βάσει των απαιτήσεων του νόμου (διαθέτει 8 μέλη εκπαιδευτικού προσωπικού τα δύο εκ των οποίων στην α΄ βαθμίδα)

    -Έχει ευρύτατη αναγνώριση και ακαδημαϊκότητα ως σχολή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε τουλάχιστον 46 Πανεπιστήμια της Ε.Ε. όπου υπάρχει σαν αυτόνομη εκπαιδευτική μονάδα και χορηγεί πτυχία επιπέδου 6 (ΕQF level 6) , Bachelor level

    -Έχει αναπτύξει σημαντικού βαθμού συνεργασίες με ομότιμα ιδρύματα παγκοσμίως και επιπλέον πολλαπλές συνεργασίες με ομότιμα τμήματα στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus του οποίου αποτελεί μέλος από το 1999.

    -Οι σπουδές που προσφέρει είναι παράλληλες και συμπληρωματικές των Ιατρικών Σπουδών και δεν υπάρχει αντίστοιχο Πανεπιστημιακό Τμήμα .

    -Είναι ένα από τα ελάχιστα τμήματα τα οποία αποτελούν πόλο έλξης αλλοδαπών σπουδαστών ,ακόμα και στις περιπτώσεις που υπάρχουν αντίστοιχα τμήματα στις χώρες προέλευσής τους , προσφέροντας έτσι διεθνή αναγνώριση του επιπέδου σπουδών που προσφέρει.

    -Έχει αξιολογηθεί θετικά απο αρμόδια επιτροπή του υπουργείου παιδείας και έχει την δυνατότητα διοργάνωσης Μ.Π.Σ.

    -Το πρόγραμμα σπουδών είναι πάντα εναρμονισμένο με την ραγδαία εξέλιξη του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που χρησιμοποιείται στην Ακτινοδιάγνωση την Πυρηνική Ιατρική στην Ακτινοθεραπεία στην Ιατρική Πληροφορική και στα συστήματα Διαχείρισης της Ιατρικής εικόνας.

    -Οι προαναφερόμενες τεχνολογίες εφαρμόζονται αποκλειστικά και μόνο μέσω της χρήσης ιοντιζουσών και μη ακτινοβολιών, οι οποίες αποτελούν παράγοντες υψηλής επικινδυνότητας. Το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας (αλλά και το Υπουργείο Υγείας) έχει αναγνωρίσει (βάσει του προγράμματος σπουδών) πως μόνο οι απόφοιτοι του Τ.Α.Α. έχουν την άδεια χρήσης και μπορούν να διενεργήσουν πράξεις με τον εξοπλισμό αυτό με τις συνθήκες ασφάλειας και αποτελεσματικότητας που απαιτούνται από τον κανονισμό Ακτινοπροστασίας.

    -Οι απόφοιτοι έχουν πλήρη ευθύνη των πρακτικών πτυχών τις οποίες εκτελούν αυτοδύναμα και είναι υπεύθυνοι για τον ποιοτικό έλεγχο και την διαχείριση ποιότητας στα τμήματα στα οποία εργάζονται.

    – Το τμήμα ακτινολογίας ακτινοθεραπείας αποτελεί πάρεδρο μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τεχνολόγων Ακτινολόγων (EFRS) γεγονός που το καθιστά απόλυτα ενεργό και δραστήριο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Αγαπητέ Κε Υπουργέ
    Σε περίπτωση εφαρμογής της προτεινόμενης συνένωσης των τμημάτων όπως περιγράφεται στο νομοσχέδιο προς διαβούλευση ,εκτιμούμε ότι υπάρχει κίνδυνος υποβάθμισης του επιπέδου σπουδών για τους εξής λόγους:
    – θα καταστεί πρακτικά ανέφικτη η αξιολόγηση στα πλαίσια που ορίζονται από την Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ).
    – διακυβεύονται (παρά την δέσμευσή σας) τα επαγγελματικά δικαιώματα λόγω της ασάφειας που προκύπτει στον τίτλο του νέου τμήματος (δεν προβλέπονται εισαγωγικές κατευθύνσεις)
    θα προκύψει δυσχέρεια ουσιαστικής διαχείρισης του υπερμεγέθους τμήματος καθώς
    – θα υπάρχει αύξηση της διακύμανσης των επιδόσεων των εισαγομένων φοιτητών μέσω Πανελληνίων εξετάσεων η οποία μεταφράζεται σε πολύ – διαφοροποιημένο επίπεδο φοιτητών
    – δεν καθορίζεται ο τρόπος κατανομής των εισαγομένων στις διαφορετικές κατευθύνσεις
    – Δεν προβλέπεται τι θα γίνει σε περίπτωση ύπαρξης κατευθύνσεως με ελάχιστη προτίμηση εκ μέρους των φοιτητών
    – θα υποβαθμισθεί το επίπεδο σπουδών των φοιτητών (λόγω των αντικειμενικών δυσκολιών που θα προκύψουν) και
    – θα τεθεί μεσοπρόθεσμα σε αμφισβήτηση η ασφάλεια ασθενών και προσωπικού σε νοσοκομειακούς και εργαστηριακούς χώρους όπου διενεργούνται τόσο ακτινοδιαγνωστικές όσο και ακτινοθεραπευτικές πράξεις που απαιτούν χρήση ιοντιζουσών και μη ακτινοβολιών
    – θα δημιουργηθεί το διακύβευμα της ορθής χρήσης των νέων εισερχομένων τεχνολογιών, ενώ ταυτόχρονα θα μειωθεί η πιθανότητα αποτελεσματικής και ασφαλούς ακτινοθεραπείας – απεικόνισης .
    – Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο το τμήμα ακτινολογίας ακτινοθεραπείας είναι αυτόνομο και παράγει αποφοίτους επιπέδου EQF 6 οι οποίοι θα κληθούν από το εκάστοτε σύστημα υγείας να στελεχώσουν το δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα τους.

    Κε Υπουργέ,
    Λαμβάνοντας υπόψιν τις προαναφερθείσες θέσεις παρακαλώ να προβείτε :
    – Στην διατήρηση της αυτονομίας του Τ.Α.Α. , πεπεισμένος ότι αποτελεί αναμφισβήτητα την καλύτερη επιλογή για το Π.Δ.Α. μιας και τηρεί όλα τα ακαδημαϊκά κριτήρια και εχέγγυα για την εξέλιξή του σε Πανεπιστημιακό τμήμα, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει το επίπεδο σπουδών και τη συνέχιση της παροχής ασφαλών και υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στον πάσχοντα πολίτη
    – Στο να υπάρξει συγκεκριμένη και ρητή ρύθμιση για τους αποφοίτους του τμήματος . Θεωρούμε αυτονόητο πως όλοι οι απόφοιτοι των Τ.Ε.Ι. από την ίδρυση τους ως τώρα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να αποκτήσουν πτυχίο από το νέο Πανεπιστήμιο και στο νομοσχέδιο πρέπει να υπάρχει πρόνοια για αυτό.

    Αξιότιμε Κε Υπουργέ,
    Η αναβάθμιση που ορθά οραματίζεστε είμαι σίγουρος ότι περνάει μέσα από την αυτονομία και όχι από την συνένωση, γεγονός που το πιστοποιεί και η ενασχόληση μου με τα κοινά ως θεσμικός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο .
    Με την δημιουργία κατευθύνσεων στο νέο τμήμα εκτιμώ ότι αντί να εξειδικεύονται οι γνώσεις πάνω στην Ιατρική απεικόνιση , στην Πυρηνική Ιατρική και στην Ακτινοθεραπεία , απεναντίας δρομολογείτε μια γενίκευση και κατ’ επέκταση μια αποδυνάμωση και παράλληλα υποβάθμιση των σπουδών που θα παρέχονται από το Τμήμα Ακτινολογίας Ακτινοθεραπείας

    Οι επιστήμονες του Τμήματος Ακτινολογίας Ακτινοθεραπείας οι οποίοι στελεχώνουν και θα συνεχίσουν να στελεχώνουν το δημόσιο και ιδιωτικό σύστημα της χώρας , οφείλουν να νιώθουν την δύναμη της εξέλιξης που εσείς αναφέρετε με το αναβαθμισμένο πρόγραμμα σπουδών και όχι το αίσθημα της υποβάθμισης και του παραγκωνισμού το οποίο θα μετακυλήσει αναμφισβήτητα στους ασθενείς της χώρας.
    Οι τεχνολογικές εξελίξεις καλπάζουν στο χώρο της Ακτινολογίας και εμείς ως επιστήμονες ,αρωγοί αυτής της εξέλιξης δεν πρέπει να μείνουμε με υποβαθμισμένο ρόλο.

    Με τιμή,
    Συργιαμιώτης Βασίλης BSc ,ΜSc
    Υποψήφιος Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών
    Τεχνολόγος Ακτινολογίας Ακτινοθεραπείας
    Ταμίας Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τεχνολόγων Ακτινολόγων

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 17:00 | Ιωάννα

    Το τμήμα Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας επιβάλλεται να παραμείνει αυτόνομο καθώς τα τμήματα με τα οποία θα συγχωνευτεί δεν έχει κανένα κοινό ενδιαφέρον. Είναι το μόνο τμήμα ακαδημαϊκής φοίτησης στην Ελλάδα , αναγνωρίζεται από 46 Πανεπιστήμια του εξωτερικού, συμμετοχή στο προγραμμα Erasmus σε 30 πανεπιστήμια του εξωτερικού. Οι απόφοιτοι του έχουν την αποκλειστική χρήση ακτινοδιαγνωστικών και ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων. Εξαρτάται αποκλειστικά από την εξέλιξη της τεχνολογίας πράγμα που το καθιστά ένα άκρως μελλοντικό επάγγελμα αλλά και απαραίτητο καθώς είναι αναγκαίο για την άμεση πρόληψη και διάγνωση της κατάστασης των ασθενών. Λέμε ΝΑΙ στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής , ΟΧΙ στην συγχώνευση του τμήματος Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας.

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 16:55 | ΕΥΑΝΘΙΑ

    Το Τμήμα Ακτινολογιας- Ακτινοθεραπειας αποτελεί το μοναδικό τμήμα σε ολόκληρη την Ελλάδα.Χαρακτηρίζεται από αναγνώριση και ακαδημαϊκοτητα,ομότιμες θέσεις στα πλαίσια του Erasmus και είναι μέλος του Erasmus group απο το 1999.Επιπλέον,καθίσταται ραγδαία η εξέλιξη του τεχνολογικού εξοπλισμού μας,όλα τα όργανα που χρησιμοποιούνται είναι με ιοντιζουσες ακτινοβολίες οι όποιες είναι άκρως επικίνδυνες και υπάρχει άδεια λειτουργίας και ασφάλεια.Αξίζει να σημειωθεί ότι,το τμήμα Ακτινολογιας-Ακτινοθεραπειας προσφέρει γνώσεις παρόμοιες με την Ιατρική.Οπότε με την συγχώνευση του τμήματος Ακτινολογιας και Ακτινοθεραπείας θεωρούμε ότι χάνετε το επίπεδο σπουδών.

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 16:50 | Παντελής

    Αυτόνομο το τμήμα ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ!!! Είναι το μοναδικό τμήμα στην Ελλάδα και δεν υφίσταται να είναι συγχωνευμένο με άλλα τμήματα καθώς χάνεται η 4ετής εξειδίκευση. Ασχολούμαστε με ακτινοβολίες και τις εφαρμόζπυμε σε ανθρώπους και αυτό σημαίνει ότι είναι απαραίτητη η ακεραιότητα του τμήματoς για να μαθαίνουμε πλήρως όλες τις γνώσεις που μας εφοδιάζουν για να θεραπεύουμε τους ανθρώπους!!!

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 16:50 | Ρούλα Κότουγλου

    Με τον όρο Προσχολική Αγωγή περιγράφεται η γνωσιακή και κοινωνική εκπαίδευση που δίνεται στον άνθρωπο πριν την υποχρεωτική εκπαίδευση. Το τμήμα προσχολικής αγωγής δεν είναι λογικό να ανήκει στα επαγγέλματα υγείας.Οι παιδαγωγοί προσχολικής ηλικίας παρέχουν εκπαίδευση στα παιδιά προσχολικής ηλικίας.Δεν φροντίζουμε βρέφη…εκπαιδεύουμε παιδιά .Ο ρόλος μας είναι καθαρά εκπαιδευτικός!!Αυτό μπορείτε να το διαπιστώσετε και από το πρόγραμμα σπουδών της σχολής!

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 16:47 | Μανώλης Μανώλης

    Κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει την γιγάντωση της εναντίωσης των φοιτητών Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας στην επικείμενη συγχώνευση του τμήματος. Πόσο μάλλον εσεις κυριε Γαβρογλου.
    ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΊΑ

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 16:39 | EΛΕΝΗ ΠΑΠΠΑ

    Το τμήμα Προσχολικής Αγωγής πρέπει να ενταχθεί στο τμήμα κοινωνικών επιστημών. Ευχαριστώ!

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 16:32 | EΛΕΝΗ ΠΑΠΠΑ

    Ο σκοπός των παιδικών σταθμών είναι η αγωγή και διαπαιδαγώγηση, άρα το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής πρέπει να ενταχθεί στις κοινωνικές σπουδές.
    Ευχαριστώ!

  • ΘΕΜΑ: Αυτόνομο Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων/Βιοιατρικών Εργαστηριακών Επιστημών

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

    Η πρόταση σας, για ένωση των 5 Τμημάτων στο νέο Υπερ-Τμήμα, το όποιο θα λέγεται, συμφωνα με το Σχέδιο, στην παρούσα διαβούλευση, Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών, εγείρει εύλογα, πολλές απορίες σχετικά με την σκέψη δημιουργίας αυτού του Υπερτμήματος… Με βασικότερη αυτή του τι σχέση έχουν οι απόφοιτοι των συγκεκριμένων Τμημάτων, ώστε να μπορούν να συνυπάρξουν σαν συμφοιτητές έστω και τα δύο πρώτα χρόνια σπουδών τους…

    • Τι σχέση έχουν οι απόφοιτοι του Τμήματος Αισθητικής, οι οποίοι απασχολούνται σε Ινστιτούτα αισθητικής και εργοστάσια φαρμάκων και καλλυντικών με αυτούς του Τμήματος Ραδιολογίας που απασχολούνται σε ακτινολογικά και ακτινοθεραπευτικά εργαστήρια…?

    • Τι σχέση έχουν οι απόφοιτοι του Τμήματος Οπτικής και Οπτομετρίας, οι οποίοι μπορούν να παρασκευάσουν φακούς και σκελετούς γυαλιών οράσεως με τους απόφοιτους του Τμήματος Οδοντικής Τεχνολογίας, οι οποίοι απασχολούνται με την κατασκευή πάσης φύσεως οδοντοπροσθετικών εργασιών και μηχανημάτων..?

    • Τι σχέση έχουν όλοι οι παραπάνω με τους απόφοιτους του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων, οι οποίοι απασχολούνται σε όλα τα διαγνωστικά εργαστήρια, Δημοσίων και Ιδιωτικών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων εδώ και 40 χρόνια και είναι αυτοί οι επαγγελματίες Υγείας που δύναται να προβούν στη λήψη βιολογικών δειγμάτων, διεκπεραιώνουν όλες τις εργαστηριακές διεργασίες που απαιτούνται με τελικό σκοπό την εξαγωγή του εργαστηριακού αποτελέσματος και σε συνεργασία με το γιατρό, στη θεραπεία που απαιτείται για τον εκάστοτε ασθενή….?

    Επειδή, θεωρώ ότι δεν έχει γίνει κατανοητή η θέση του Τεχνολόγου Ιατρικών Εργαστηρίων, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αλλά και στην Υγεία γενικότερα, θεωρώ υποχρέωση μου, να σας ενημερώσω, σχετικά με το τι πραγματικά είναι ο Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων και ποιος ο σκοπός ύπαρξης του συγκεκριμένου επιστήμονα, όχι μόνο στο νέο Πανεπιστήμιο, αλλά κυρίως στην κοινωνία μας.

    Το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων, δημιουργήθηκε σαν Τμήμα Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων Μικροβιολογίας και Βιοχημείας, στο Κέντρο Ανώτερης Τεχνικής Εκπαίδευσης (Κ.Α.Τ.Ε.) Αθήνας, το 1973. Εν συνεχεία, το 1977, το Τμήμα παρέμεινε και στο Κέντρο Ανώτατης Τεχνικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Κ.Α.Τ.Ε.Ε.) μέχρι και την δημιουργία των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.) το 1983, όπου μετονομάστηκε σε Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων.

    Οι πρώτοι απόφοιτοι, του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων, οι οποίοι έφεραν και το τον τίτλο «Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων Τ.Ε.», δημιούργησαν το 1987, την Επιστημονική τους Ένωση, με το όνομα «Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων (Π.Ε.Τ.Ι.Ε.)», σκοπός της οποία έγινε η προώθηση και κατοχύρωση των Επιστημονικών – Επαγγελματικών δικαιωμάτων των Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων. Επιπλέον, έθεσαν σαν στόχο την έκδοση των Επαγγελματικών Δικαιωμάτων του Τεχνολόγου Ιατρικών Εργαστηρίων, ώστε να αποσαφηνιστεί πλήρως η θέση του, εντός των χώρων εργασίας τους, πράγμα που κατάφεραν εν τέλει το 1996, με την έκδοση του Π.Δ. 163/1996.

    Τα επαγγελματικά δικαιώματα αυτά, όρισαν επακριβώς την θέση του Τεχνολόγου Ιατρικών Εργαστηρίων, μέσα στα εργαστήρια, βάσει της εκπαίδευσης και της επιστημονικότητας τους και τους τοποθέτησε στους διαγνωστικούς εργαστηριακούς επιστήμονες, μαζί με τους Ιατρούς Ειδικότητας Αιματολογίας, Μικροβιολογίας και Παθολογικής Ανατομίας.

    Τέλος, το Μάρτιο του 2017, εκδόθηκε το Π.Δ. 20/2017, με το οποίο οι Τεχνολόγοι Ιατρικών Εργαστηρίων, δύνανται να εκδώσουν Άδεια Άσκησης του Επαγγέλματος, στη χώρα μας, για την οποία μοναδική προϋπόθεση είναι η κατοχή πτυχίου Τεχνολόγου Ιατρικών Εργαστηρίων, ενός εκ των 3 Τμημάτων της Χώρας.

    Ύστερα, από όλα τα παραπάνω, θα ήθελα να σας θέσω μερικούς ακόμα προβληματισμούς

    • Θεωρείτε, ότι το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων, το Τμήμα που εκπαιδεύει το προσωπικό που στελεχώνει όλα τα διαγνωστικά εργαστήρια της χώρας, μπορεί να εκπαιδεύσει τους φοιτητές του, σε όλα τα αντικείμενα που απαιτεί το επαγγελμα αυτό, σε δύο ακαδημαϊκά έτη, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα δύο πρώτα έτη θα διδάσκονται γενικά μαθήματα?

    • Θεωρείτε ότι οι φοιτητές του εν λόγω Τμήματος, θα έχουν την ίδια εκπαίδευση όταν στο τρέχον πρόγραμμα σπουδών τους, διδάσκονται βασικά εργαστηριακά αντικείμενα (Μικροβιολογίας, Αιματολογίας, Παθολογικής Ανατομικής και Βιοχημείας) από το δεύτερο έτος σπουδών τους, ξεκινώντας τα αντικείμενα αυτά από το 3ο έτος και έχοντας άλλο ένα έτος φοίτησης?

    • Δεν θεωρείται ότι απαιτείται επιστημονικότητα, για την διεκπεραίωση εργαστηριακών εξετάσεων, για το χειρισμό ανθρώπινων ή μη, δυνητικά παθογόνων βιολογικών δειγμάτων, για την διάγνωση μιας ασθένειας ή μια λοίμωξης?

    • Δεν θεωρείτε ότι ο συγκεκριμένος Κλάδος αξίζει, εν τέλει, μια καλύτερη μεταχείριση, από το να συγχωνευθεί σε ένα Υπερ-Τμήμα, με 5 διαφορετικές κατευθύνσεις εντελώς αντίθετες η μια από την άλλη?

    Κλείνοντας, να αναφέρω απλά, ότι οι Τεχνολόγοι Ιατρικών Εργαστηρίων σε όλο το κόσμο, φέρουν τον τίτλο, Βιοϊατρικοί Εργαστηριακοί Επιστήμονες.. Επομένως, με το παρόν Σχέδιο νόμου, εντάσσεται το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων, σαν μέρος ενός Υπερ-Τμήματος, που έχει παρεμφερές τίτλο, με αυτό που θα έπρεπε να έχει, βάσει του τι ισχύει στο κόσμο… Παρακαλώ, όπως αναθεωρήσετε το οργανόγραμμα του Νέου Πανεπιστημίου και να δώσετε στο Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων, την θέση που του αναλογεί.

    Με εκτίμηση,

    Παναγιώτης Δρόσος
    Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων
    (Π.Ε.Τ.Ι.Ε. member of EPBS, European Association for Professionals in Biomedical Science, http://www.epbs.net,
    member of IFBLS, International Federation of Biomedical Laboratory Scientists, http://www.ifbls.org)

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 16:27 | ΓΕΩΡΓΙΑ

    Νιώθω πραγματικά μεγάλη λύπη για την υποτίμηση του τμήματος προσχολικής αγωγής των ΤΕΙ. Επιθυμώ να ενταχθεί το τμήμα στη σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών. Όταν σπούδασα οι ηλικίες για τις οποίες εκπαιδεύτηκα ήταν 0-6. Αναρωτιέμαι λοιπόν με ποιο δικαίωμα κάποιοι μου στερούν το δικαίωμα να μπορώ να ασχοληθώ με τις ηλικίες 4-6 και τελικά δεν καταλαβαίνω τι δουλειά έχει η σχολή μας με τι σχολές υγείας….. Γιατί διδαχτήκαμε πως να κάνουμε project μέσα στην τάξη;;; Γιατί μάθαμε για μεγάλους παιδαγωγούς και για τις μεθόδους τους αφού τελικά δεν μας θεωρεί κανείς εκπαιδευτικούς; Μας πήραν οι νηπιαγωγοί τα νήπια, τώρα θα μας πάρουν και τα προνήπια; Σε ποια άλλη χώρα γίνεται αυτό; Σπουδές τεσσάρων ετών να θεωρούνται κατώτερες;;; Και τι διαφορετικό τελικά σπουδάζουν οι νηπιαγωγοί; Η κουνιάδα μας σπούδασε νηπιαγωγός. Οπότε τα ξέρω από πρώτο χέρι. Είναι πολύ άσχημο λοιπόν να καταλήγει έτσι ο κλάδος μας αντί να προοδεύει…. Το όνειρό μου ήταν πάντα να ενταχθούμε στο Υπουργείο Παιδείας, να αναγνωριστεί το εκπαιδευτικό μας έργο και το κράτος να φροντίζει κάθε χρόνο να μας ενημερώνει για νέες εκπαιδευτικές και παιδαγωγικές μεθόδους και να μας στηρίζει στο έργο μας προσφέροντας και σε μας ένα εγχειρίδιο αντίστοιχο με τον «Οδηγό νηπιαγωγού».

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 16:25 | Tranouli Maria

    Αξιοτιμε κύριε Γαβρογλου
    Ως απόφοιτη της σχολής προσχολικής αγωγής και εργαζόμενη στο χώρο των παιδικών σταθμών θεωρώ πραγματική αναβάθμιση της σχολής τον αποχαρακτηρισμο της από σχολή υγείας! Πρόκειται για ανθρωπιστική επιστήμη με επίκεντρο το παιδί και την ανάπτυξη του με επιστημονικά δεδομένα και μελέτες και αποδεικνύεται περίτρανα από το πρόγραμμα σπουδών της σχολής.

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 16:24 | Δέσποινα

    Κύριε υπουργέ
    Σαν εργαζόμενη στους παιδικούς σταθμούς που παρακολουθεί τις εξελίξεις της προσχολικής αγωγής στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, θεωρώ ότι το τμήμα προσχολικής αγωγής δεν πρέπει να ενταχθεί σε σχολή Υγείας, αλλά σε μια σχολή Κοινωνικών και Παιδαγωγικών σπουδών. Η λέξη ΥΓΕΙΑ παραπέμπει σε (σύριγγες, φάρμακα , χειρουργεία ). Δεν είναι αυτό το γνωστικό μας πεδίο. Ο απόφοιτος του τμήματος προσχολικής αγωγής , είναι παιδαγωγός! Σας ευχαριστώ.

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 16:21 | Νικόλαος

    Κυριε Υπουργέ,Οι Οπτικοί-Οπτομέτρες είναι πρωτοβάθμιοι επαγγελματίες υγείας των οφθαλμών και με την πρόσφατη έκδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους, παρέχουν υπηρεσίες διάγνωσης, διαχείρισης και αντιμετώπισης προβλημάτων της όρασης. Παγκοσμίως, η Οπτομετρία ορίζεται σαν ανεξάρτητο επάγγελμα υγείας, με επιστημονικό υπόβαθρο και εξειδικευμένο γνωστικό αντικείμενο. Η εκπαίδευση της Οπτομετρίας σε όλη την Ευρώπη, γίνεται σε αυτοδύναμα τμήματα σχολών Πανεπιστημίου, αλλά σε καμιά περίπτωση με «κατεύθυνση». Η αναβάθμιση του τμήματος Οπτικής & Οπτομετρίας της ΣΕΥΠ, μέσω της πανεπιστημιοποίησης του σαν αυτοδύναμο τμήμα, συμβαδίζει με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα και αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για οικονομική ανάπτυξη και έξοδο ενός επαγγελματικού κλάδου από την κρίση, παρέχοντας στη χώρα υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας σε χαμηλό κόστος.Κύριε Υπουργέ, ελπίζουμε να μην δούμε μία ακόμα παγκόσμια πρωτοτυπία, δηλαδή μια σχολή Οπτικής και Οπτομετρίας η οποία θα αποτελεί κατεύθυνση. Επίσης ελπίζουμε να μην χάσετε την ευκαιρία να συνδέσετε το όνομά σας με μια πραγματική αναβάθμιση της εκπαίδευσης αλλά και του επαγγέλματος του Οπτικού-Οπτομέτρη στη χώρα μας, δίνοντας την δυνατότητα αυτοδύναμης λειτουργίας του τμήματος, ειδικά από τη στιγμή που διαθέτει όλα τα κριτήρια αυτοδυναμίας, όπως τα ορίσατε (και που πολλάάλλα αυτοδύναμα τμήματα ΔΕΝ διαθέτουν), όπως :Ακαδημαϊκότητα ΔΕΠ,άριστη εξωτερική αξιολόγηση, οργάνωση λειτουργίας με πρότυπο ISO, αυτοδύναμο ΜΠΣ, λειτουργία Πιστοποιημένου Ερευνητικού Εργαστηρίου και Κλινική Οπτομετρικού Ελέγχου, με σημαντική προσφορά υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο. Κύριε Υπουργέ, πιστεύουμε στην καλή σας πρόθεση και ελπίζουμε να ξεπεράσετε τα όποια εμπόδια, τροποποιώντας την πρόταση νόμου και δίνοντας αυτοδυναμία στο τμήμα Οπτικής-Οπτομετρίας, γιατί θεωρούμε ότι και σεις θέλετε μια Ανώτατη Εκπαίδευση αντάξια της Ελληνικής κοινωνίας, σε ένα Ευρωπαϊκό & Παγκόσμιο γίγνεσθαι.

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 16:09 | Αρβανιτοπούλου Αλεξάνδρα

    Αξιότιμε κ.Υπουργέ
    όλοι εμείς οι παιδαγωγοί που σπουδάσαμε και εργαζόμαστε στους παιδικούς σταθμούς τις χώρας θέλουμε να σας ενημερώσουμε και να σας διαβεβαιώσουμε ότι σπουδάσαμε και προσφέρουμε αγωγή και διαπαιδαγώγηση στα παιδιά προσχολικής ηλικίας, με στόχο την ισόρροπη και ολόπλευρη ψυχική, σωματική, συναισθηματική και νοητική ανάπτυξη τους. Η αυτονομία του τμήματος Προσχολικής Αγωγής στο υπό ίδρυση Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής μας χαροποιεί ιδιαίτερα, ωστόσο Θεωρούμε ότι η προβλεπόμενη ένταξη του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής στη Σχολή Επιστημών Υγείας είναι άστοχη και δεν αντιπροσωπεύει σε καμία περίπτωση το αντικείμενο σπουδών της σχολής μας. Η Προσχολική Αγωγή είναι γνωστό ότι εντάσσεται στον χώρο των Παιδαγωγικών Επιστημών και, με την ευρύτερη έννοια, στις Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες.Ελπίζουμε ο σχεδιασμός να αναθεωρηθεί γιατί θα είναι κρίμα εν έτη 2018 η προσχολική αγωγή να θεωρείται ότι είναι Επιστήμη Υγείας και όχι Παιδαγωγική Επιστήμη! Ελπίζουμε στην εξέλιξη της προσχολικής Αγωγής και στην αναγνώριση του σημαντικού παιδαγωγικού έργου που προσφέρει.

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 16:05 | Καμάτσος Ιωάννης

    H αξία της προσχολικής εκπαίδευσης και η σημασία της στην σωστή και ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού έχει αναγνωρισθεί από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα .Το μεγαλύτερο μέρος των γνώσεων αποκτώνται σε αυτή την ηλικία, όπου τίθενται οι βάσεις για την διαμόρφωση του χαρακτήρα του κάθε παιδιού. Οι παιδικοί σταθμοί είναι το πρώτο σχολείο κάθε παιδιού, αυτό που θα δώσει τις πρώτες γνώσεις και τα πρώτα ερεθίσματα για σωστή κοινωνική ένταξη. Είναι επιτακτική , λοιπόν, ανάγκη το τμήμα Βρεφονηπιοκομίας να διατηρήσει τον παιδαγωγικό του χαρακτήρα, που οι απόφοιτοί του θα συνεχίσουν να έχουν το κατάλληλο επιστημονικό υπόβαθρο, ώστε να μπορέσουν να προσφέρουν τη σωστή διαπαιδαγώγηση στα παιδιά προσχολικής ηλικίας, διαμορφώνοντας σωστούς και με κοινωνική συνείδηση πολίτες. Θεωρείται επιβεβλημένη η ένταξη του στη σχολή Κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών, καθώς το επιστημονικό του πεδίο είναι καθαρά παιδαγωγικό και αφορά την αγωγή και εκπαίδευση παιδιών προσχολικής ηλικίας.

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 16:01 | Ελένη Κουτσουράκη

    Κύριε Υπουργέ,
    Το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής από την αρχή της ίδρυσής του πρόσφερε 3,6 χρόνια σπουδών. Σε ΟΛΑ τα εξάμηνα υπήρχαν στο πρόγραμμα σπουδών τα μαθήματα παιδαγωγικών και ψυχολογίας. Ως εκ τούτου δεν έχει σχέση με τα επαγγέλματα υγείας. Δουλεύω 27 χρόνια στο επάγγελμα. Η θεωρητική κατάρτιση μου και η εμπειρία μου έχει δείξει ότι το έργο όλων των αποφοίτων της συγκεκριμένης σχολής είναι καθαρά παιδαγωγικό. Στο νεοϊδρυθέν Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής πρέπει να ενταχθεί στη Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών καθώς οι απόφοιτοι του δεν θα παρέχουν υπηρεσίες υγειονομικού αλλά παιδαγωγικού ενδιαφέροντος.

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 15:51 | ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

    ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ-ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ. ΩΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟ, ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΤΟΥ, ΤΜΗΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΣ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΓΧΩΝΕΥΤΕΙ, ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ, ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΤΙΚΗ-ΟΠΤΟΜΕΤΡΙΑ, ΟΔΟΝΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΙΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ & ΚΟΣΜΗΤΟΛΙΓΙΑ.

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 15:28 | Παναγιώτης

    Το τμημα Ακτινολογίας Ακτινοθεραπειας:
    Εχει ευρύτατη αναγνώριση και ακαδημαϊκότητα ως σχολή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε τουλάχιστον 46 Πανεπιστήμια της Ε.Ε. όπου υπάρχει σαν αυτόνομηεκπαιδευτική μονάδα και χορηγεί πτυχία επιπέδου 6 (ΕQF level 6).
    – Εχει αναπτύξει σημαντικού βαθμού συνεργασίες με ομότιμα ιδρύματα παγκοσμίως και επιπλέον πολλαπλές συνεργασίες με ομότιμα τμήματα στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus του οποίου αποτελεί μέλος από το 1999.- Οι σπουδές που προσφέρει είναι παράλληλες και συμπληρωματικές των Ιατρικών Σπουδών και δεν υπάρχει αντίστοιχο Πανεπιστημιακό Τμήμα .- Είναι ένα από τα ελάχιστα τμήματα τα οποία αποτελούν πόλο έλξης αλλοδαπών σπουδαστών ,ακόμα και στις περιπτώσεις που υπάρχουν αντίστοιχα τμήματα στις χώρες προέλευσής τους , προσφέροντας έτσι διεθνή αναγνώριση του επιπέδου σπουδών που προσφέρει. – Εχει αξιολογηθεί θετικά και έχει την δυνατότητα ανάπτυξης Μ.Π.Σ.- Το πρόγραμμα σπουδών είναι πάντα εναρμονισμένο με την ραγδαία εξέλιξη του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που χρησιμοποιείται στην Ακτινοδιάγνωση την Πυρηνική Ιατρική στην Ακτινοθεραπεία στην Ιατρική Πληροφορική και στα συστήματα Διαχείρισης της Ιατρικής εικόνας. – Οι προαναφερόμενες τεχνολογίες εφαρμόζονται αποκλειστικά και μόνο μέσω της χρήσης ιοντιζουσών και μη ακτινοβολιών, οι οποίες αποτελούν παράγοντες υψηλήςεπικινδυνότητας. Το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας (αλλά και το Υπουργείο Υγείας) έχειαναγνωρίσει (βάσει του προγράμματος σπουδών) πως μόνο οι απόφοιτοι του Τ.Α.Α.έχουν την άδεια χρήσης και μπορούν να διενεργήσουν πράξεις με τον εξοπλισμό αυτό με τις συνθήκες ασφάλειας και αποτελεσματικότητας που απαιτούνται από τον κανονισμό Ακτινοπροστασίας.- Οι απόφοιτοι έχουν πλήρη ευθύνη των πρακτικών πτυχών τις οποίες εκτελούν αυτοδύναμα και είναι υπεύθυνοι για τον ποιοτικό έλεγχο και την διαχείριση ποιότητας στα τμήματα στα οποία εργάζονται. – Η σύγχρονη ιατρική έρευνα και καθώς επίσης και οι περισσότερες ιατρικές επεμβατικές πράξεις που εφαρμόζονται στο σύστημα υγείας ,κάνουν χρήση τις προαναφερόμενες τεχνολογίες με την παρουσία των αποφοίτων του Τ.Α.Α. Σε περίπτωση εφαρμογής της προτεινόμενης συνένωσης των τμημάτων όπως περιγράφεται στο νομοσχέδιο προς διαβούλευση ,εκτιμούμε ότι υπάρχει κίνδυνος υποβάθμισης του επιπέδου σπουδών επειδή: – θα καταστεί πρακτικά ανέφικτη η αξιολόγηση στα πλαίσια που ορίζονται από την Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ).- διακυβεύονται (παρά την δέσμευσή σας) τα επαγγελματικά δικαιώματα λόγω της ασάφειας που προκύπτει στον τίτλο του νέου τμήματος (δεν προβλέπονται εισαγωγικές κατευθύνσεις)- θα προκύψει δυσχέρεια ουσιαστικής διαχείρισης του υπερμεγέθους τμήματος καθώς – θα υπάρχει αύξηση της διακύμανσης των επιδόσεων των εισαγομένων φοιτητών μέσω Πανελληνίων εξετάσεων η οποία μεταφράζεται σε πολύ – διαφοροποιημένο επίπεδο φοιτητών- δεν καθορίζεται ο τρόπος κατανομής των εισαγομένων στις διαφορετικές κατευθύνσεις – Δεν προβλέπεται τι θα γίνει σε περίπτωση ύπαρξης κατευθύνσεως με ελάχιστη προτίμηση εκ μέρους των φοιτητών- θα υποβαθμισθεί το επίπεδο σπουδών των φοιτητών (λόγω των αντικειμενικών δυσκολιώνπου θα προκύψουν) και – θα τεθεί μεσοπρόθεσμα σε αμφισβήτηση η ασφάλεια ασθενών και προσωπικού σε νοσοκομειακούς και εργαστηριακούς χώρους όπου διενεργούνται τόσο ακτινοδιαγνωστικές όσο και ακτινοθεραπευτικές πράξεις που απαιτούν χρήση ιοντιζουσών και μη ακτινοβολιών – θα δημιουργηθεί το διακύβευμα της ορθής χρήσης των νέων εισερχομένων τεχνολογιών, ενώ ταυτόχρονα θα μειωθεί η πιθανότητα αποτελεσματικής και ασφαλούς ακτινοθεραπείας- απεικόνισης .Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε την- διατήρηση της αυτονομίας του Τ.Α.Α. , πεπεισμένοι, ότι αποτελεί αναμφισβήτητα την καλύτερη επιλογή για το Π.Δ.Α. μιας και τηρεί όλα τα ακαδημαϊκά κριτήρια και εχέγγυα για την εξέλιξή του σε Πανεπιστημιακό τμήμα, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει το επίπεδο σπουδών και τη συνέχιση της παροχής ασφαλών και υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στον πάσχοντα πολίτη – να υπάρξει συγκεκριμένη και ρητή ρύθμιση για τους αποφοίτους του τμήματος . Θεωρούμε αυτονόητο πως όλοι οι απόφοιτοι των δύο Τ.Ε.Ι. από την ίδρυση τους ως τώρα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να αποκτήσουν πτυχίο από το νέο Πανεπιστήμιοκαι στο νομοσχέδιο πρέπει να υπάρχει πρόνοια για αυτό.Θεωρούμε ,ως επαγγελματίες, πως μέσω του σχεδίου νόμου, πρέπει , οι αυριανοί αντικαταστάτες μας στο σύστημα υγείας (σημερινοί φοιτητές) και μελλοντικοί επιστήμονεςυγείας, να έχουν πλέον αναβαθμισμένο επίπεδο σπουδών από του δικού μας.Οχημα επίτευξης του στόχου αυτού είναι η περαιτέρω ενίσχυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας .Και αυτή η διαδικασία περνάει μέσα από την ίδρυση αυτόνομου Πανεπιστημιακού Τμήματος Ακτινολογίας Ακτινοθεραπείας

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 15:25 | Φοιτήτρια τμήματος Ακτινολογιας

    Το τμημα ακτινολογιας και ακτινοθεραπείας του ΤΕΙ Αθήνας ειναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ τμημα της Ελλαδας και θα πρεπει να παραμεινει έτσι. Ασφαλως και ειμαστε υπερ της πανεπιστημιοποιησης αλλα είμαστε και κατα της συγχώνευσης του τμηματος με αλλα 4 ασχετου επιστημονικου πεδιου.Οι αποφοιτοι του τμηματος ακτινολογιας-ακτινοθεραπείας στελεχώνουν δημοσια νοσοκομεια αλλα και ιδιωτικες κλινικες και ιδιωτικα ιατρεία.Ειμαστε οι συνεργατες των γιατρων ακτινολογων, γιατρων ογκολογων και πυρηνικων γιατρων.Ασχολουμαστε με τη ιατρικη απεικονιση, την ακτινοθεραπεία και την πυρηνικη ιατρικη. Μαλιστα στο εξωτερικο οι τεχνολογοι χωριζονται και σε τρεις ειδικοτητες με βαση αυτα.Αν συγχωνευτουμε με αυτα τα τμηματα υπαρχει ο κινδυνος οι απόφοιτοι να μην εχουν τις επαρκεις γνωσεις που απαιτουνται. Μην ξεχνατε οτι χειριζόμαστε εργαλεία που με λαθος χειρισμο μπορουν να γίνουν επικίνδυνα, οχι μονο για εμας τους ιδιους αλλα και για τους συναδελφους μας και τους ασθενεις μας.Σας παρακαλω πολυ να ξανασκεφτειτε το θεμα των συγχωνευσεων.
    Ευχαριστω

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 15:23 | Κωνσταντίνος

    Θα ήθελα και εγώ να εκφράσω την άποψη μου για την συγχώνευση του τμήματος ακτινολογίας και ακτινοθεραπειας μαζί με τα υπόλοιπα 4 τμήματα ! θεωρώ πως αυτή η κίνηση είναι επιπόλαιη . Είναι ενα τμήμα με μεγάλη ευθύνη που σχετίζεται με θέματα υγείας . Ωστόσο οι απόφοιτοι θα πρέπει να γνωρίζουν πολύ καλά το αντικείμενο γιατί από αυτούς εξαρτώνται ασθενείς!Δειαχειριζομαστε μηχανήματα υψηλής επικινδυνοτητας συνεπώς η γνώση πρέπει να είναι άρτια! Οι αποφοιτοι ακτινολογίας και ακτινοθεραπειας θα πρέπει να γνωρίζουν :κλασική ακτινολογία , μαστογραφία ,μαγνητική και υπολογιστική τομογραφία , υπέρηχο , pet-ct και μελλοντικά pet-mri, απεικόνιση με γ κάμερα ,πυρηνική ιατρική , επεμβατική ακτινολογία , γραμμικό επιταχυντή , ακτινοθεραπεια . όπως διαπιστώνεται ο όγκος γνώσεων είναι μεγάλος και δεν μπορεί να κατανοηθεί και να διδακτει σε 4 εξάμηνα ! Το τμήμα μας είναι αναγνωρισμενο σε 46 ευρωπαϊκά πανεπιστήμια ! Είναι το μόνο τμήμα ακτινολογίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα. Συνεργαζομαστε με τμήματα ακτινολογίας στα πλαίσια erasmus. Εν τέλει πιστεύω πως αυτή η συγχώνευση θα υποβίβαση την γνωση που απαιτηται για την ακτινολογία ! Και αυτή η απροσδιοριστη ονομασία θα δυσκολεύει την επιλογή του φοιτητή και την κατανόηση για το αντικείμενο ! Η γενικότητα των μαθημάτων θα δημιουργεί προβλήματα και κενά στα εξάμηνα των κατευθύνσεων , διότι άλλη ανατομία θα πρέπει να ξέρει ένας αισθητικός και άλλη ένας ακτινολόγος ο οποίος θα πρέπει να γνωρίζει έναν αρκετά μεγαλύτερο όγκο ύλης !Επιθυμώ την αυτονομία του τμήματος ακτινολογίας και ακτινοθεραπειας!

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 15:16 | Αλεξανδρα

    Θλιβερο το γεγονος μια τετοια προσπαθεια αναβάθμισης του χωρου της Τριτοβάθμιας Εκπαιδευσης να ειναι δεσμια συντεχνιών και διαφορων συμφεροντων. Διάλυση της ΣΕΥΠ με το τμήμα Βιοιατρικων Επιστημών. Όχι στο νέο τμήμα-τέρας.
    ΑΥΤΌΝΟΜΗ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 15:12 | Γεώργιος Δάγλας

    Κυριε Υπουργε,
    Η καθε νομοθετική πρωτοβουλία ειναι ευπροσδεκτη αρκει να εξαλειφει τις παθογενειες προηγουμενων διαταξεων. Σχετικα με την παραμονη του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής του σημερινου ΤΕΙ Αθηνας, στην νεα σχολη Υγειας του υπο ιδρυση Πανεπιστημίου μονο αρνητικο αντικτυπο μπορει να εχει στον χώρο της Προσχολικής Αγωγής και Διαπαιδαγωγησης. Θυμιζω οτι μολις προ μηνος ψηφισατε νεο προτυπο κανονισμο λειτουργιας των Παιδικων Σταθμων και πουθενα εκει δεν αναφερεται ο ορος Υγεια οπως ηταν φυσικο. Ο σκοπός των Παιδικων Σταθμων ειναι η Αγωγη και Διαπαιδαγωγηση οπως πολυ σωστα αναγράφεται στο συγκεκριμσνο νομοθετικο πονημα. Εαν λοιπόν δεν θελετε να φασκετε και μετα την παρελευση συντομου χρονικου διαστήματος να αντιφασκετε, σας διδεται πεδιο δρασης ετσι ωστε να διορθωσετε δια παντος το στρεβλο και διχασμενο τοπιο στον ευαισθητο χωρο της προσχολικής αγωγης της χωρας με την ενταξη του Τμηματος Προσχολικής Αγωγής σε νεοπαγη σχολη μαζι με την κοινωνική εργασία ως ανθρωπιστικες, παιδαγωγικες και κοινωνικες σπουδές. Ο αντικτυπος αυτης της δρασης θα ειναι σιγουρα θετικος στην ελληνικη οικογενεια η οποια δοκιμαζεται επι σειρα ετων και επιπροσθετα δεν εχει κανενα δημοσιονομικο κοστος. Αντιθετα θα αποδείξει οτι αυτη η κυβερνηση δεν ενδιδει σε συντεχνιακες πρακτικες και λογικες διευθετησης ζητηματων χωρις ενδελεχη μελέτη και σοβαρο διαλογο. Ευχαριστώ πολυ.