Άρθρο 29 Θέματα προσωπικού των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων – Τροποποίηση άρθρου 162, παρ. 1 άρθρου 173 και άρθρου 465 ν. 4957/2022

 

1. Στο άρθρο 162 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), περί των κατηγοριών ειδικού διδακτικού προσωπικού των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.), προστίθενται παρ. 7 και 8 ως εξής:

«7. Η μετακίνηση μελών Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. από μία ακαδημαϊκή μονάδα σε άλλη πραγματοποιείται με μεταφορά της θέσης τους, χωρίς να απαιτείται κατανομή κενής θέσης από τις υφιστάμενες κενές θέσεις του Α.Ε.Ι..
8. Με απόφαση της Συγκλήτου δύναται να μετακινούνται μέλη Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. σε μουσεία του Α.Ε.Ι., εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη.».

2. Στην παρ. 1 του άρθρου 173 του ν. 4957/2022, περί των εντεταλμένων διδασκόντων των Α.Ε.Ι., προστίθεται τρίτο εδάφιο και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος, κατόπιν έκδοσης προκήρυξης, δύναται να επιλέγονται επιστήμονες, οι οποίοι είναι κατ’ ελάχιστον κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος, ως εντεταλμένοι διδάσκοντες του Τμήματος για την κάλυψη διδακτικών αναγκών ενός (1) ή περισσοτέρων προγραμμάτων σπουδών πρώτου κύκλου του Τμήματος σε συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο. Η διαδικασία πρόσληψης εξαιρείται από τον ν. 4765/2021 (Α’ 6) και υπάγεται στις εξαιρέσεις της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου 33/2006 (Α’ 280). Κατ’ εξαίρεση δεν είναι απαραίτητη η κατοχή διδακτορικού διπλώματος, αν η προς πλήρωση θέση αφορά σε γνωστικό αντικείμενο εξαιρετικής και αδιαμφισβήτητης ιδιαιτερότητας, για τα οποίο δεν είναι δυνατή ή συνήθης η εκπόνηση διδακτορικής διατριβής κατά τους κανόνες της οικείας τέχνης ή επιστήμης (de lege artis).».

3. Στο άρθρο 465 του ν. 4957/2022, περί των τελικών – μεταβατικών διατάξεων του Κεφαλαίου ΙΘ του Μέρους Α΄ του νόμου αυτού, προστίθεται παρ. 6 ως εξής:

«6. Τα π.δ. 117/2002 (Α΄ 99), περί της βαθμολογικής κατάστασης και εξέλιξης των μελών του Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.) των Α.Ε.Ι., 118/2002 (Α΄ 99), περί της βαθμολογικής και μισθολογικής κατάστασης και εξέλιξης των μελών του Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.Ε.ΔΙ.Π.) των Α.Ε.Ι., και 147/2009 (Α΄ 189), περί των προϋποθέσεων και της διαδικασίας πλήρωσης των θέσεων, χορήγησης εκπαιδευτικών αδειών και μετάταξης των μελών του Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.Ε.ΔΙ.Π.) των ιδρυμάτων του πανεπιστημιακού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης, παραμένουν σε ισχύ έως την έκδοση του προεδρικού διατάγματος της παρ. 2 του άρθρου 428, οπότε και καταργούνται.».

  • 16 Φεβρουαρίου 2023, 13:20 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΤΘΙΟΠΟΥΛΟΣ

    Πρέπει να αλλάξει η διατύπωση ώστε οι Λέκτορες εφαρμογών όλων των Πανεπιστημίων της χώρας να ολοκληρώσουν τη διδακτορική τους διατριβή, η οποία λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών (civid 19) δεν μπορούσε να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2022. Ο χρονικός περιορισμός δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό. Όλοι και όλες οι συνάδελφοι καλύπτουν ουσιαστικές ανάγκες των Τμημάτων εδώ και δεκαετίες.

  • 16 Φεβρουαρίου 2023, 11:24 | ΜΑΡΙΑ ΠΟΛΗ

    Αξιότιμοι κι Αγαπητοί Συνάδελφοι.
    Ευχαριστώ τις αγαπητές Αντιπρυτάνεις και το Σύλλογο ΕΣΔΕΠ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, τους φίλους, και συναδέλφους για την ανταπόκριση. Ευχαριστώ και τον κο Πρύτανη προσωπικά για την μέχρι τώρα στήριξή του και προσπάθεια. Ευχαριστώ και συνεχίζουμε τον ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ.

    Συνεχίζουμε να στέλνουμε στους Υπουργούς, Υφυπουργούς, Γενικούς Γραμματείς, Διευθυντές του Υπουργείου Παιδείας την ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΜΑΣ. Ζητάμε από τις 30-05-2022 την ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ που ΠΟΤΕ δεν έγινε. Παρόλα αυτά επιδίωξα και πέτυχα τις προσωπικές δια ζώσης συναντήσεις όσο μπορούσα.

    Θα παρακαλούσα να επικοινωνήσουν μαζί μου και Συνάδελφοι από άλλα Πανεπιστήμια στο mpoli@uniwa.gr και στο τηλ. 6972204100. ΠΑΡΑΚΑΛΩ την κα Γλαρού Κυριακή να επικοινωνήσει μαζί μου και την ευχαριστώ.

    Με ειλικρινή εκτίμηση
    Μαρία Πόλη
    Λέκτορας Εφαρμογών
    Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής

  • 16 Φεβρουαρίου 2023, 08:38 | ΚΛΕΙΩ ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

    Η Πολιτεία πρέπει εμπράκτως και μέσω νομοθετικής ρύθμισης να αναγνωρίσει ότι οι Λέκτορες Εφαρμογών αποτελούν πολύτιμα στελέχη των Πανεπιστημίων με σημαντικό εκπαιδευτικό και ακαδημαϊκό έργο. Η δυνατότητα επιστημονικής τους εξέλιξης ωρίς αστερίσκους αποτελεί όχι μόνο υποχρέωση της Πολιτείας αλλά και αναγνώριση του μέχρι σήμερα έργου τους.

    Η τροποποίηση των σχετικών συγκεκριμένων άρθρων πρέπει όχι μόνο να περιλαμβάνει την παράταση του χρονικού ορίου της 31.12.2022 προκειμένου οι Λέκτορες Εφαρμογών να μπορέσουν να εκπληρώσουν κάθε προϋπόθεση (κατάθεση της διδακτορικής τους διατριβής) και να εξελιχθούν, αλλά να συμπεριλάβει με αυτήν την αφορμή και ρύθμιση με την οποία το μισθολογικό καθεστώς όλων των μελών ΔΕΠ θα αναπροσαρμοσθε προς τα πάνω, αίτημα το οποίο σύσσωμη η πανεπιστημιακή κοινότητα πρέπει να διεκδικεί και να στηρίζει.

  • 16 Φεβρουαρίου 2023, 00:49 | Κλειώ Σγουροπούλου

    Η Πολιτεία πρέπει εμπράκτως και μέσω νομοθετικής ρύθμισης να αναγνωρίσει ότι οι Λέκτορες Εφαρμογών αποτελούν πολύτιμα στελέχη των Πανεπιστημίων με σημαντικό εκπαιδευτικό και ακαδημαϊκό έργο. Η δυνατότητα επιστημονικής εξέλιξης όλων των μελών ΔΕΠ χωρίς αστερίσκους αποτελεί όχι μόνο υποχρέωση της Πολιτείας αλλά και αναγνώριση του μέχρι σήμερα έργου τους.

    Η τροποποίηση των σχετικών συγκεκριμένων άρθρων πρέπει όχι μόνο να περιλαμβάνει την παράταση του χρονικού ορίου της 31.12.2022 προκειμένου οι Λέκτορες Εφαρμογών να μπορέσουν να εκπληρώσουν κάθε προϋπόθεση (κατάθεση της διδακτορικής τους διατριβής) προκειμένου να εξελιχθούν, αλλά να συμπεριλάβει με αυτή την αφορμή και ρύθμιση με την οποία το μισθολογικό καθεστώς όλων των μελών ΔΕΠ θα αναπροσαρμοσθε προς τα πάνω, αίτημα το οποίο σύσσωμη η πανεπιστημιακή κοινότητα πρέπει να διεκδικεί και να στηρίζει.

  • 15 Φεβρουαρίου 2023, 22:57 | Κυριακή Γλαρού

    Λέκτορες Εφαρμογών….

    Είναι ΠΡΟΦΑΝΕΙΣ οι δυσκολίες που βιώσαμε όλοι (και οι Λέκτορες Εφαρμογών) κατα τη διάρκεια της ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ COVID19
    Είναι ΕΜΦΑΝΕΣ οτι παρόμοιες διευκολύνσεις δόθηκαν σε πολλές άλλες κοινωνικές ομάδες, λόγω COVID19 (πχ άρθρα 61 και 62 του Ν. 4886_2022 (Φ.Ε.Κ. Α’ 12/22.01.2022) για διευκόλυνση γονέων λόγω νόσησης τέκνων – Ειδική άδεια εργαζομένων). Το αίτημα αφορά 172 μέλη ΔΕΠ Πανεπιστημίων (ΕΚΠΑ, Γεωπονικό, Πατρών, Ιόνιο, Πελοποννήσου, Δυτικής Αττικής, ΔΙΠΑΕ, ΕΛΜΕΠΑ, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας) που διορίστηκαν κατ’ εφαρμογή των νόμων 4521/2018 (Α΄ 38), 4559/2018 (Α’ 142), 4589/2019 (Α’ 13), 4610/2019 (Α’ 70) και υπηρετούν ως δημόσιοι λειτουργοί κατ’ εφαρμογή της παρ. 1 του άρθρου 464 του ν. 4957/2022 (A’ 141). Μάλιστα η εφαρμογή της νομοθεσίας αυτής αργοπόρησε κατά 1 έτος.

    Είναι ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ θέμα φυσικά, η χορήγηση της δυνατότητας αναβάθμισης των προσόντων των μελών ΔΕΠ.

    Είναι ΓΝΩΣΤΟ στους παρεικούντας την Ιερουσαλήμ, οτι οι Λέκτορες Εφαρμογών (πρώην Καθηγητές Εφαρμογών των ΤΕΙ) ήταν από τους πρωτεργάτες της οικοδόμησης των σημερινών συγχωνεύσεων ΤΕΙ ως Πανεπιστήμια (πχ Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ενός από τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της χώρας, με πλούσιο επιστημονικό, διδακτικό έργο και και με δυναμική στο χώρο των ΑΕΙ)
    ΕΙΝΑΙ ΑΓΝΩΣΤΟ στους περισσότερους οτι πολλοί Λέκτορες Εφαρμογών έχουν θητεύσει σε Ανώτατες και Ανώτερες θέσεις του Δημόσιου Τομέα, κατέχουν προσόντα (ίσως κάποιοι ανευ Διδακτορικού Τίτλου, αλλά αυτό προσπαθούν …) και έχουν πλούσια εμπειρία η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί στον Ακαδημαϊκό χώρο, εαν τους ενσωματώσουμε (αντί να εφαρμόζουμε το γράμμα του Νόμου δηλ. ως 31/12/2022). Άλλωστε ποιος καθόρισε αυτή την ημερομηνία; Γιατί δεν έδωσε εύλογο χρόνο με κανόνες πχ όπως δίνεται στους φοιτητές για την φοίτησή τους (πχ ο κανόνας n+2, η ρύθμιση να δίνουν εξετάσεις παλαιοί φοιτητές σε όλες τις εξεταστικές περιόδους, η ρύθμιση να εξετασθούν από Ειδική Επιτροπή εαν κοπούν πολλές φορές σε κάποιο μάθημα); Υπάρχουν άλλα μέτρα και άλλα σταθμά (και μάλιστα αυθαίρετα ή μη ευνοϊκά για τους καθηγητές);

    Είναι ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΗ, ΣΥΝΕΝΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ μεταξύ Παλιού και Καινούργιου. Σίγουρα η συνένωση αυτή (παρά ο διχασμός) μπορεί να επιφέρει πολύ καλύτερα αποτελέσματα από τα υπάρχοντα. Oι Λέκτορες Εφαρμογών ως αναπόσπαστο μέρος της Ακαδημαϊκής Κοινότητας (σε ΟΛΕΣ τις φάσεις), ΠΡΟΣΕΦΕΡΑΝ και έχουν να επιδείξουν έργο.

    ΣΥΓΝΩΜΗ για τον τόνο του Σχολίου, αλλά
    Εαν μπορούσε να ΔΙΟΡΘΩΘΕΙ ΚΑΤΙ με αυτό το Νομοσχέδιο, θα αποκαθιστούσε την Αξιοσύνη των Λεκτόρων Εφαρμογών, θα ενέπνεε και άλλους να προσπαθήσουν και θα έδινε το ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ προς τους φοιτητές οτι πρέπει να προσπαθούν
    (Στο κάτω κάτω της γραφής, ΔΕΝ τους ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ ο Διδακτορικός τίτλος, ή η θέση την οποία κατέχουν αλλά ΤΑ ΚΑΤΑΚΤΟΥΝ με πολύ προσπάθεια)

    Αυτό θα λένε αύριο – μεθαύριο στους φοιτητές τους στις αίθουσες διδασκαλίας:
    ΟΤΙ ΤΑ ΑΓΑΘΑ ΚΟΠΟΙΣ ΚΤΩΝΤΑΙ !!!

  • 15 Φεβρουαρίου 2023, 22:48 | Γλαρού Κυριακή

    Λέκτορες Εφαρμογών….

    Είναι ΠΡΟΦΑΝΕΙΣ οι δυσκολίες που βιώσαμε όλοι (και οι Λέκτορες Εφαρμογών) κατα τη διάρκεια της ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ COVID19. Το αίτημα αφορά 172 μέλη ΔΕΠ Πανεπιστημίων (ΕΚΠΑ, Γεωπονικό, Πατρών, Ιόνιο, Πελοποννήσου, Δυτικής Αττικής, ΔΙΠΑΕ, ΕΛΜΕΠΑ, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας) που διορίστηκαν κατ’ εφαρμογή των νόμων 4521/2018 (Α΄ 38), 4559/2018 (Α’ 142), 4589/2019 (Α’ 13), 4610/2019 (Α’ 70) και υπηρετούν ως δημόσιοι λειτουργοί κατ’ εφαρμογή της παρ. 1 του άρθρου 464 του ν. 4957/2022 (A’ 141). Μάλιστα καθυστέρησε 1 έτος η εφαρμογή των Νόμων για την τοποθέτηση στις θέσεις τους στα Πανεπιστήμια.
    Είναι ΕΜΦΑΝΕΣ οτι παρόμοιες διευκολύνσεις δόθηκαν σε πολλές άλλες κοινωνικές ομάδες, λόγω COVID19 (πχ άρθρα 61 και 62 του Ν. 4886_2022 (Φ.Ε.Κ. Α’ 12/22.01.2022) για διευκόλυνση γονέων λόγω νόσησης τέκνων – Ειδική άδεια εργαζομένων)

    Είναι ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ θέμα φυσικά, η χορήγηση της δυνατότητας αναβάθμισης των προσόντων των μελών ΔΕΠ.
    Είναι ΓΝΩΣΤΟ στους παρεικούντας την Ιερουσαλήμ, οτι οι Λέκτορες Εφαρμογών (πρώην Καθηγητές Εφαρμογών των ΤΕΙ) ήταν από τους πρωτεργάτες της οικοδόμησης των σημερινών συγχωνεύσεων ΤΕΙ ως Πανεπιστήμια (πχ Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ενός από τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της χώρας, με πλούσιο επιστημονικό, διδακτικό έργο και και με δυναμική στο χώρο των ΑΕΙ)
    ΕΙΝΑΙ ΑΓΝΩΣΤΟ στους περισσότερους οτι πολλοί Λέκτορες Εφαρμογών έχουν θητεύσει σε Ανώτατες και Ανώτερες θέσεις του Δημόσιου Τομέα, κατέχουν προσόντα (ίσως κάποιοι ανευ Διδακτορικού Τίτλου, αλλά αυτό προσπαθούν …) και έχουν πλούσια εμπειρία η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί στον Ακαδημαϊκό χώρο, εαν τους ενσωματώσουμε (αντί να εφαρμόζουμε το γράμμα του Νόμου δηλ. ως 31/12/2022). Άλλωστε ποιος καθόρισε αυτή την ημερομηνία; Γιατί δεν έδωσε εύλογο χρόνο με κανόνες πχ όπως δίνεται στους φοιτητές για την φοίτησή τους (πχ ο κανόνας n+2, η ρύθμιση να δίνουν εξετάσεις παλαιοί φοιτητές σε όλες τις εξεταστικές περιόδους, η ρύθμιση να εξετασθούν από Ειδική Επιτροπή εαν κοπούν πολλές φορές σε κάποιο μάθημα); Υπάρχουν άλλα μέτρα και άλλα σταθμά (και μάλιστα αυθαίρετα ή μη ευνοϊκά για τους καθηγητές);

    Είναι ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΗ, ΣΥΝΕΝΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ μεταξύ Παλιού και Καινούργιου. Σίγουρα η συνένωση αυτή (παρά ο διχασμός) μπορεί να επιφέρει πολύ καλύτερα αποτελέσματα από τα υπάρχοντα. Οι Λέκτορες Εφαρμογών ως αναπόσπαστο μέρος της Ακαδημαϊκής Κοινότητας ( σε ΟΛΕΣ τις φάσεις), ΠΡΟΣΕΦΕΡΑΝ και έχουν να επιδείξουν έργο.

    Εαν μπορούσε να ΔΙΟΡΘΩΘΕΙ ΚΑΤΙ με αυτό το Νομοσχέδιο, θα αποκαθιστούσε την Αξιοσύνη των Λεκτόρων Εφαρμογών, θα ενέπνεε και άλλους να προσπαθήσουν και θα έδινε το ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ προς τους φοιτητές οτι πρέπει να προσπαθούν
    (Στο κάτω κάτω της γραφής, ΔΕΝ τους ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ ο Διδακτορικός τίτλος, ή η θέση την οποία κατέχουν αλλά ΤΑ ΚΑΤΑΚΤΟΥΝ με πολύ προσπάθεια)

    Αυτό θα λένε αύριο – μεθαύριο στους φοιτητές τους στις αίθουσες διδασκαλίας:
    ΟΤΙ ΤΑ ΑΓΑΘΑ ΚΟΠΟΙΣ ΚΤΩΝΤΑΙ !!!

  • 15 Φεβρουαρίου 2023, 10:12 | ΕΔΙΠ

    Στον νέο νόμο θα πρέπει να προβλεφθεί η εξίσωση όλων μελών ΔΕΠ με διδακτορικό σε θέλεις Λεκτόρων εφαρμογών (σε θέσεις ΔΕΠ).
    Μέχρι τώρα σε όλα τα σχόλια βλέπω ότι οι λέκτορες εφαρμογών θέλουν να παρατείνουν την προθεσμία υποβολή διδακτορικού διπλώματος, ωστόσο σε όλα τα ΑΕΙ, υπάρχουν ΕΔΙΠ με διδακτορικό που έχουν μείνει εκτός αυτής της ρύθμισης.

    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ να γίνει για όλους τους υπηρετούντες ΕΔΙΠ σε όλη την Ελλάδα με διδακτορικό Η ΙΔΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ, διότι αυτό παραβιάζει το βασικότερο σημείο του συντάγματος, της ίσης μεταχείρισης!
    θα πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ το υπουργείο να μεριμνήσει για τη διάταξη αυτή.

  • Οι ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας δεν επέτρεψαν τη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για την ολοκλήρωση της διδακτορικής διατριβής των Λεκτόρων Εφαρμογών. Προτείνεται η παράταση χρόνου για την κατάθεση της διδακτορικής διατριβής των Λεκτόρων Εφαρμογών ώστε με την επιστημονική εξέλιξη τους να συμβάλλουν στην ενίσχυση του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου της Ακαδημαϊκής Κοινότητας.
    Δρ Δ.Αλεξάκης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

  • 15 Φεβρουαρίου 2023, 08:50 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΥΡΟΜΑΛΗΣ (Μέλος ΕΣΔΕΠ ΠΑΔΑ)

    Η παράταση του χρόνου ολοκλήρωσης του διδακτορικού των Λεκτόρων των Ελληνικών Πανεπιστημίων είναι ένα αίτημα ηθικό, δίκαιο και νόμιμο. Οι αντικειμενικές δυσκολίες, όπως λ.χ. ο εγκλεισμός λόγω πανδημίας και ο πρόσθετος εργασιακός φόρτος λόγω των συγχωνεύσεων των ΑΕΙ από το 2018, μαζί με το αυτονόητο δικαίωμα των Λεκτόρων για εξέλιξη, είναι λόγοι τους οποίους το Υπουργείο δεν θα πρέπει να αγνοήσει.

  • 14 Φεβρουαρίου 2023, 21:09 | Ζωή Χατζιδάκη

    Πολλοί Λέκτορες εφαρμογών δουλεύουν για δέκα και περισσότερα χρόνια στη θέση τους, έχουν βαθιά γνώση του επιστημονικού αντικειμένου τους και σημαντική διδακτική εμπειρία. Στήριξαν τα ΤΕΙ σε όλη την διαδικασία μετάβασής τους στο να είναι σήμερα ανώτατα ιδρύματα. Δικαιούνται να τους δοθεί ο απαραίτητος χρόνος να ολοκληρώσουν τις διδακτορικές διατριβές τους. Οι ακαδημαϊκές απαιτήσεις ήταν αυξημένες τα τελευταία χρόνια και λόγω covid, πολλοί δυσκολεύτηκαν να ολοκληρώσουν το ερευνητικό τους έργο. Δώστε παράταση, ώστε να έχουν την ευκαιρία να εξελιχθούν, για να συνεχίσουν κι εκείνοι με τη σειρά τους να στηρίζουν το έργο των Πανεπιστημίων τους με την πολυετή και πολύτιμη εμπειρία τους!

  • 14 Φεβρουαρίου 2023, 20:55 | ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ

    ΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ
    Ορθώς εισάγεται η ρύθμιση για την αποσαφήνιση ως προς την ισχύ των ΠΔ για τις ειδικές κατηγορίες προσωπΙκού. Το είχα αναφέρει στη διαβούλευση, αλλά δεν προσέχτηκε.
    Ωστόσο, πρέπει να προστεθεί για όλες τις περιπτώσεις των ΠΔ «όπως ίσχυαν έως την ψήφιση του νόμου 4957/2022, καθώς από το τότε που εκδόθηκαν προήλθαν και διάφορες τροποποιήσεις τους». Με τον τρόπο αυτό δεν θα υπάρχουν διχογνωμίες εντός της διοίκησης.

  • 14 Φεβρουαρίου 2023, 20:39 | Δημήτριος Τσιπιανίτης Γεν. Γραμματέας ΠΟΣΕΕΔΙΠ ΑΕΙ

    Εκ μέρους της ΠΟΣΕΕΔΙΠ ΑΕΙ
    Στο άρθρο 162 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141) μία παράγραφος (υπ’ αριθμ. 7), προβλέπει ότι «η μετακίνηση μελών Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. από μία ακαδημαϊκή μονάδα σε άλλη πραγματοποιείται με μεταφορά της θέσης τους χωρίς να απαιτείται κατανομή κενής θέσης από τις υφιστάμενες κενές θέσεις του Α.Ε.Ι.». Παρακαλώ να ληφθεί μέριμνα έτσι ώστε τα μέλη ΕΔΙΠ της πρώην ΑΕΑΘ (Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης) να ενταχθύν σ’αυτή την ρύθμιση, με την προσθήκη ότι «η ρύθμιση αυτή αφορά και τα μέλη ΕΔΙΠ των ΑΕΑ (Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών)».

  • 14 Φεβρουαρίου 2023, 18:22 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΛΕΑ

    Είναι απορίας άξιο, πώς μια διαδικασία που σε οποιαδήποτε χώρα του πλανήτη, θα αποτελούσε αυτονόητη μέριμνα της Πολιτείας, έχει εκπέσει να συζητείται ως «συντεχνιακή» διεκδίκηση. Εννοώ ότι κάθε χώρα, φροντίζει να διευκολύνει την ενίσχυση του ακαδημαϊκού προσωπικού των δημόσιων Πανεπιστημίων της, και εν συνεχεία να υποστηρίζει την εξέλιξή τους με βάση το συνολικό τους ακαδημαϊκό κι ερευνητικό έργο. Στην περίπτωσή μας, το αυτονόητο έχει καταντήσει να γίνεται αντικείμενο διεκδικήσεων μιας απλής χρονικής παράτασης! Λες κι αποτελεί παραχώρηση προς μια μερίδα εργαζομένων (Λεκτόρων Εφαρμογών), και όχι μιας συνεχούς διαδικασίας αναβάθμισης ανθρώπινου δυναμικού που συνάδει με το δημόσιο συμφέρον.
    Ας γίνει έτσι, τουλάχιστον!

  • 14 Φεβρουαρίου 2023, 13:16 | Δημήτριος Τσιπιανίτης – Γεν. Γραμματέας ΠΟΣΕΕΔΙΠ ΑΕΙ

    Σύμφωνα με το εδ. 2 της παρ. 1 του άρθρου 164 του ν.4957/2022 στα μέλη Ε.ΔΙ.Π. που είναι κάτοχοι διδακτορικού μπορεί να ανατίθεται αυτοδύναμο διδακτικό έργο, καθώς και επίβλεψη πτυχιακών ή άλλων εργασιών. Μέχρι την ψήφιση του νόμου αυτού, τα μέλη ΕΔΙΠ της καταληκτικής βαθμίδας, πλέον των κατόχων διδακτορικού διπλώματος, μπορούσαν να προσφέρουν το ίδιο έργο βάσει του ν.4186/2013, άρθρο 39, παρ. 27, όπως τροποποιήθηκε με τον ν.4485/2017 και του ν.4009/2011, άρθρο 29, όπως τροποποιήθηκε με τον ν.4386/2016, άρθρο 27.

    Παρακαλούμε να ληφθεί μέριμνα ώστε τα μέλη ΕΔΙΠ της καταληκτικής Βαθμίδας να μπορούν να συμμετέχουν στις τριμελείς επιτροπές επίβλεψης και αξιολόγησης των πτυχιακών ή άλλων εργασιών.
    «Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 164 του ν.4957/2022 προστίθεται εδάφιο ως εξής: Με την ίδια ως άνω διαδικασία τα μέλη ΕΔΙΠ της καταληκτικής Βαθμίδας, δύναται να συμμετέχουν στις τριμελείς επιτροπές επίβλεψης και αξιολόγησης πτυχιακών ή άλλων εργασιών»

    Παρακαλούμε επίσης να ληφθεί μέριμνα ώστε στα μέλη ΕΔΙΠ της καταληκτικής Βαθμίδας να μπορεί να ανατίθεται αυτοδύναμο διδακτικό έργο.
    «Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 164 του ν.4957/2022 προστίθεται εδάφιο ως εξής: Με την ίδια ως άνω διαδικασία στα μέλη ΕΔΙΠ της καταληκτικής Βαθμίδας, δύναται να ανατίθεται αυτοδύναμο διδακτικό έργο»

    Τέλος να δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής μελών Ε.Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π. που είναι κάτοχοι διδακτορικού στην τριμελή συμβουλευτική και την επταμελή εξεταστική επιτροπή διδακτορικών διατριβών υποψηφίων διδακτόρων.
    Προτείνουμε σχετική τροποποίηση της παρ. 1 του άρθρου 94 και της παρ. 1 του άρθρου 95 του Ν. 4957/2022, αντιστοίχως, ως εξής:
    Παρ.1. Άρθρο 94 «….Στη συμβουλευτική επιτροπή δύνανται να συμμετέχουν ως μέλη: …ζ) μέχρι ένα μέλος Ε.Ε.Π. ή Ε.ΔΙ.Π. ανά συμβουλευτική επιτροπή με επιστημονικά κριτήρια κατ’ αντιστοιχία των κριτηρίων των ερευνητών (κατοχή διδακτορικού τίτλου σπουδών).
    Παρ.1 Άρθρο 95 «….Ως μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής ορίζονται υποχρεωτικά τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής και τα λοιπά μέλη ανήκουν στις κατηγορίες των περ. α) έως ζ) της παρ. 1 του άρθρου 94….»

  • 14 Φεβρουαρίου 2023, 10:55 | Αλέξανδρος Μπάτης

    Ζητάμε την αναγκαία παράταση χρόνου για την κατάθεση διδακτορικού διπλώματος από τα μέλη ΔΕΠ βαθμίδας Λέκτορα Εφαρμογών.

    Το αίτημα αφορά 172 μέλη ΔΕΠ Πανεπιστημίων (ΕΚΠΑ, Γεωπονικό, Πατρών, Ιόνιο, Πελοποννήσου, Δυτικής Αττικής, ΔΙΠΑΕ, ΕΛΜΕΠΑ, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας) που διορίστηκαν κατ’ εφαρμογή των νόμων 4521/2018 (Α΄ 38), 4559/2018 (Α’ 142), 4589/2019 (Α’ 13), 4610/2019 (Α’ 70) και υπηρετούν ως δημόσιοι λειτουργοί κατ’ εφαρμογή της παρ. 1 του άρθρου 464 του ν. 4957/2022 (A’ 141).

  • 13 Φεβρουαρίου 2023, 21:06 | ΒΙΛΜΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ-Γραμματέας ΔΣ ΕΣΔΕΠ ΠΑΔΑ

    Tα έτη 2018 και 2019 ο ακαδημαϊκός χάρτης της χώρας άλλαξε ραγδαία και μέσω διαδικασιών ταχείας πορείας, τα μέλη ΔΕΠ που προέρχονταν από πρώην ΤΕΙ, υποβλήθηκαν σε ad hoc διαδικασίες αξιολόγησης για να ενταχθούν σε βαθμίδες μελών ΔΕΠ Πανεπιστημίου. Στους Λέκτορες Εφαρμογών για την εξέλιξή τους σε επόμενη βαθμίδα ορίστηκε καταληκτική ημερομηνία η 31.12.2022 για την κατάθεση διδακτορικού διπλώματος στη Σύγκλητο και ως επικουρικό μέτρο δόθηκε η δυνατότητα λήψης ειδικής επιστημονικής άδειας. Ωστόσο, η πανδημία και τα lockdowns (2020-21)είχαν σαν αποτέλεσμα τη διακοπή πολλών ερευνητικών δραστηριοτήτων στα πλαίσια διδακτορικών διατριβών ή τη μη δυνατότητα καν έναρξής τους. Φυσικά με αυτές τις συνθήκες, αλλά και λόγω της υποστελέχωσης των ΑΕΙ, το επικουρικό μέτρο της επιστημονικής άδειας εφαρμόστηκε μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις. Παρόλα αυτά η καταληκτική ημερομηνία δεν τροποποιήθηκε όταν μάλιστα οι προαναφερθέντες νόμοι εφαρμόστηκαν με χρονική απόκλιση άνω του ενός έτους.
    Οι συνάδελφοι αυτοί υπήρξαν οι στυλοβάτες των ΤΕΙ καλύπτοντας με αυτοθυσία και πολύωρο ημερήσιο πρόγραμμα τις ελλείψεις εκπαιδευτικού αλλά και διοικητικού προσωπικού. Δεν είναι δυνατόν – και μάλιστα κάτω από τις συνθήκες που περιγράψαμε- οι άνθρωποι αυτοί να τύχουν δυσμενέστερης μεταχείρισης από τους παλιούς βοηθούς των Πανεπιστημίων (Ν.1268/82). Είμαστε δίπλα τους και θα κάνουμε τα πάντα για να λυθεί το πρόβλημα αυτό.

  • 13 Φεβρουαρίου 2023, 17:48 | Ερρίκος Βεντούρας (μέλος ΔΣ ΕΣΔΕΠ ΠΑΔΑ)

    Με τη δημιουργία της βαθμίδας του Λέκτορα Εφαρμογών το 2018, οι συνάδελφοι που ανήκουν σε αυτή βαθμίδα αποτελούν μέλη ΔΕΠ με εκπαιδευτικό και διοικητικό έργο, σε προσωποπαγείς θέσεις με μακροχρόνια προσφορά στα ιδρύματα που υπηρετούν.

    Οι υπηρετούντες της βαθμίδας, για την εξέλιξή τους σε επόμενη βαθμίδα, μπορούσαν να καταθέσουν το διδακτορικό τους δίπλωμα στη Σύγκλητο και να αιτηθούν εξέλιξη με καταληκτική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου 2022.
    Ωστόσο, λόγω του διδακτικού έργου υψηλού φόρτου που έχουν, λόγω και της μόνιμης υποστελέχωσης σε μέλη ΔΕΠ, αλλά και λόγω της πανδημίας COVID-19 και τις όποιες δυσκολίες αυτή επέφερε στη διδακτική διαδικασία, πολλοί/ές καθυστέρησαν στην ολοκλήρωση της διδακτορικής διατριβής τους και τώρα αντιμετωπίζουν τον αποκλεισμό από τη δυνατότητα εξέλιξης σε επόμενη βαθμίδα. Η οποιαδήποτε ακύρωση της προσπάθειάς τους να ολοκληρώσουν την πολυετή τους προσπάθεια θα είναι αντίθετη στο πνεύμα της ακαδημαϊκής προόδου, επιβράβευσης και αναγνώρισης της προσπάθειάς των Λεκτόρων Εφαρμογών.

    Ο ΕΣΔΕΠ ΠαΔΑ έχει και στο παρελθόν τονίσει ότι θεωρεί αναγκαία την χωρίς εμπόδια και αποκλεισμούς δυνατότητα εξέλιξης όλων των μελών ΔΕΠ και για τον λόγο αυτό ζητά να δοθεί η αναγκαία παράταση χρόνου για την κατάθεση διδακτορικού διπλώματος από τα μέλη ΔΕΠ βαθμίδας Λέκτορα Εφαρμογών.

  • 13 Φεβρουαρίου 2023, 17:01 | Αθανάσιος Spyrid;akow

    Υπάρχει ένα σοβαρό θέμα με τους Λέκτορες Εφαρμογών. Θα πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος για να μπορέσουν να εξελιχθούν. Συνεπώς θα πρέπει στο άρθρο αυτό να ενταχθεί και η περίπτωση της παράτασης του χρόνου που έληξε στις 31/12/2022 κατά δυο έτη για την μετατροπή της θέσης τους σε Λεκτορες. Είναι σημαντικός ο αριθμός τους και επίσης δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα έτη της Πανδημίας ήταν δύσκολα για όλους και δεν διευκόλυναν την υλοποοίηση ερευνών που απαιτούνται για την εκπόνηση πολλών διδακτορικών διατριβών που βρισκονται σε εξέλιξη.

  • 13 Φεβρουαρίου 2023, 14:27 | Γιώργος Παναγιάρης

    Σωστή είναι η ρύθμιση ζητημάτων ΕΔΙΠ ΕΤΕΠ κτλ., όμως για λόγους ακαδημαϊκούς, κοινωνικούς και γενικότερα δημόσιου συμφέροντος, πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και το θέμα των υπηρετούντων λεκτόρων εφαρμογών Πανεπιστημίων (πρώην Λέκτορες ΤΕΙ). Συγκεκριμένα, υπάρχει άμεση ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης της παράτασης της καταληκτικής ημερομηνίας (που έληξε στις 31/12/22), μετατροπής της θέσης τους σε Λέκτορες Πανεπιστημίου και της εξέλιξής τους, σύμφωνα με το προϋπάρχον κανονιστικό πλαίσιο. Είναι προφανές ότι το διάστημα της πανδημίας, που προηγήθηκε, έφερε ανυπέρβλητες δυσκολίες στην ολοκλήρωση της διδακτορικής διατριβής πολλών εξ αυτών και ως εκ τούτου το αίτημα θεωρείται δίκαιο από ολόκληρη την πανεπιστημιακή κοινότητα και χωρίς δημοσιονομικό κόστος.
    Εξ όσων γνωρίζω, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής καθηγητής κ. Καλδής ανέλαβε σχετική πρωτοβουλία, ως προεδρέυων της Συνόδου των Πρυτάνεων κατά το τελευταίο τετράμηνο του 2022, στηρίζοντας έμπρακτα το σχετικό αίτημα.

  • 13 Φεβρουαρίου 2023, 13:02 | ΜΑΚΗΣ, ΗΡΑΚΛΕΙΟ

    Προτείνονται οι εξής αλλαγές για την διευκόλυνση των ενδοπανεπιστημιακών μετακινήσεων:

    Α) Στο Άρθρο 153 να προστεθεί είτε εδάφιο στην παρ. 2, είτε στην παρ. 4, ομοίου περιεχομένου για τα μέλη ΔΕΠ όπως προτείνεται με τον παρόν άρθρο για τα μέλη ΕΔΙΠ. Δηλαδή να υπάρξει διάταξη η οποία να προβλέπει τα εξής:

    «Η μετακίνηση μελών ΔΕΠ από μία ακαδημαϊκή μονάδα σε άλλη του ίδιου Α.Ε.Ι. πραγματοποιείται με μεταφορά της θέσης τους, χωρίς να απαιτείται κατανομή κενής θέσης από τις υφιστάμενες κενές θέσεις του Α.Ε.Ι.».

    Β) Η νέα διάταξη της παρ. 7 στην παρ. 1 του προτεινόμενου άρθρου αν και προβλέπει την μετακίνηση των μελών ΕΔΙΠ κλπ δεν προβλέπει την διαδικασία. Το Π.Δ. 147/2009 αναφέρεται στην περίπτωση της μετάταξης και όχι της μετακίνησης. Για τον λόγο αυτό θα μπορούσε:
    i) να περιγραφεί στο άρθρο 162 η διαδικασία της μετακίνησης με παρόμοιο τρόπο που υπάρχει στην παρ. 2 του άρθρου 153 για τα μέλη ΔΕΠ,
    ii) να υπάρξει στο άρθρο 162 παραπομπή (αναλογική εφαρμογή) της διαδικασίας της παρ. 2 του άρθρου 153 και για τα μέλη ΕΔΙΠ κλπ.,
    iii) Η νέα παρ. 7 από το άρθρο 162 να μετακινηθεί στο άρθρο 153 και να υπάρξει ταυτόχρονα παραπομπή (αναλογική εφαρμογή) της διαδικασίας της παρ. 2 του άρθρου 153
    iv) Να παραμείνει η παρ. 7 στο άρθρο 162 και στην παρ. 2 του άρθρου 153 να προστεθεί εδάφιο, το οποίο να αναφέρει πως η διαδικασία αυτή εφαρμόζεται και για τις μετακινήσεις των μελών ΕΔΙΠ κλπ.

  • 13 Φεβρουαρίου 2023, 09:56 | Αντώνης Μπόγρης (μέλος ΔΣ ΕΣΔΕΠ ΠΑΔΑ)

    Με βάση τη νομοθεσία και τη δημιουργία της βαθμίδας του λέκτορα εφαρμογών το 2018, οι υπηρετούντες της βαθμίδας Λέκτορα Εφαρμογών, για την εξέλιξή τους σε επόμενη βαθμίδα, δύνανται να καταθέσουν το διδακτορικό τους δίπλωμα στη Σύγκλητο και να αιτηθούν εξέλιξη με καταληκτική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου 2022.

    Επειδή η εκπόνηση μίας διδακτορικής διατριβής απαιτεί πολλές φορές περισσότερο χρόνο από τα 3 έτη που ορίζει ως ελάχιστο χρονικό διάστημα εκπόνησης ο νόμος, σε πολλές περιπτώσεις δεν κατέστη εφικτό να ολοκληρώσουν οι υπηρετούντες λέκτορες τη διδακτορική διατριβή τους και τώρα αντιμετωπίζουν τον αποκλεισμό από τη δυνατότητα εξέλιξης σε επόμενη βαθμίδα. Θα πρέπει δε να τονιστεί ότι, λόγω της υποστελέχωσης, πολλά μέλη ΔΕΠ στη βαθμίδα του λέκτορα εφαρμογών είναι επιφορτισμένα με διδακτικό έργο υψηλού φόρτου που δεν επιτρέπει την προσήλωση στην ολοκλήρωση της διδακτορικής τους διατριβής.
    Ο ΕΣΔΕΠ ΠαΔΑ έχει και στο παρελθόν τονίσει ότι θεωρεί αναγκαία την χωρίς εμπόδια και αποκλεισμούς δυνατότητα εξέλιξης όλων των μελών ΔΕΠ και για τον λόγο αυτό ζητά να δοθεί η αναγκαία παράταση χρόνου για την κατάθεση διδακτορικού διπλώματος από τα μέλη ΔΕΠ βαθμίδας Λέκτορα Εφαρμογών.

    Επιπροσθέτως θα πρέπει να τονιστεί ότι σύμφωνα με τη μεταβατική διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 464 του ν. 4957/2022, τα άρθρα 154 και 155, τα οποία αφορούν στις υποχρεώσεις των μελών Δ.Ε.Π. εφαρμόζονται και στους υπηρετούντες λέκτορες των Α.Ε.Ι., ενώ αντιθέτως τα άρθρα 156 το οποίο αφορά στα δικαιώματα των μελών Δ.Ε.Π., καθώς και στα άρθρα 157 – 161, τα οποία αφορούν στις άδειες των μελών ΔΕΠ, στα ασυμβίβαστα, παράλληλη απασχόληση, κ.λπ. δεν τους συμπεριλαμβάνουν. Δεν είναι δυνατό ο νόμος να προβλέπει μέλη ΔΕΠ δύο ταχυτήτων. Συνεπώς τόσο στα δικαιώματα, όσο και στις υποχρεώσεις, θα πρέπει να υπάρξει τροποποίηση του υπάρχοντος πλαισίου, ώστε να μην υπάρχει καμία διάκριση εις βάρος των λεκτόρων εφαρμογών.

  • 13 Φεβρουαρίου 2023, 05:38 | ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

    Είναι απαραίτητο να δοθεί παράταση στο χρονικό περιορισμό της παραγράφου 2, του άρθρου 4, του ν.4521/2018 (και παρ. 6 του άρθρου 78 του ν. 4009/2011), ώστε δοθεί δυνατότητα αναβάθμισης των προσόντων των Λεκτόρων Εφαρμογών, λαμβάνοντας υπόψη τα οφέλη που θα αποκομίσει το Πανεπιστήμιο από την αξιοποίησή τους καθώς και το δυσμενές περιβάλλον, που διαμορφώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με αποτέλεσμα την αδυναμία ολοκλήρωσης της έρευνας για την υποβολή διδακτορικής διατριβής.

  • 13 Φεβρουαρίου 2023, 00:40 | Σοφοκλής Αλέπης

    Οι Λέκτορες Εφαρμογών έχουν πολλά να προσφέρουν στην Ακαδημαϊκή κοινότητα και στην κοινωνία, φτάνει να τους δοθεί η δυνατότητα εξέλιξης. Είναι δίκαιο και ευελπιστώ ότι θα παρθούν οι σωστές αποφάσεις προς την κατεύθυνση αυτή, δίνοντας ελπίδες και σε άλλους συναδέλφους για την αναβάθμιση των προσόντων τους. Καθώς η τωρινή ηγεσία του Υπουργείου υποστηρίζει έμπρακτα τη δια βίου μάθηση

    Σοφοκλής Αλέπης

    Υποψήφιος Διδάκτορας Πανεπιστημίου Αιγαίου
    Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών (Τ.Ν.Ε.Υ)

  • 12 Φεβρουαρίου 2023, 22:28 | Στέλιος Παρισσόπουλος

    Οι λέκτορες εφαρμογών (πρώην καθηγητές εφαρμογών των ΤΕΙ) αποτελούν μέλη ΔΕΠ με εκπαιδευτικό και διοικητικό έργο, σε προσωποπαγείς θέσεις με μακροχρόνια προσφορά στα ιδρύματα που υπηρετούν. Τους δόθηκε η δυνατότητα εκπόνησης διδακτορικού για την εξέλιξή τους σε λέκτορες, και πράγματι πολλοί/ές από αυτούς ολοκλήρωσαν και εξελίχθηκαν.
    Ωστόσο, λόγω της πανδημίας COVID-19 και τις όποιες δυσκολίες αυτή επέφερε στη διδακτική διαδικασία, του αυξημένου φόρτου εργασίας και των δυσκολιών στην εκπόνηση έρευνας σε διδακτορικό επίπεδο, πολλοί/ες καθυστέρησαν στη διεξαγωγή της διδακτορικής διατριβής τους.

    Η οποιαδήποτε ακύρωση της προσπάθειάς τους να ολοκληρώσουν την πολυετή τους προσπάθεια θα είναι αντίθετη στο πνεύμα της ακαδημαϊκής προόδου, επιβράβευσης και αναγνώρισης της τιτάνιας προσπάθειάς των Λεκτόρων εφαρμογών.

    Ως ένας από αυτούς που ολοκλήρωσε τη διατριβή του, αναγνωρίζω τις δυσκολίες και συναισθάνομαι την αγωνία τους. Ο νέος νόμος πρέπει να τους συμπεριλαμβάνει στις βαθμίδες ΔΕΠ, και να τους δωθεί ικανός χρόνος για την ολοκλήρωσή/εκπόνηση της διδακτορικής τους διατριβής.

    με εκτίμηση
    Στέλιος Παρισσόπουλος
    Λέκτορας Πανεπιστημίου
    ΠΑΔΑ

  • 12 Φεβρουαρίου 2023, 21:16 | Σπύρος Γκολφινόπουλος

    Θεωρώ δίκαιο το αίτημα των Λεκτόρων Εφαρμογών για τη συγκεκριμένη παράταση και τη δυνατότητα εξέλιξής τους.

  • 12 Φεβρουαρίου 2023, 20:13 | Παπαδοπουλος Αναστασιος

    Εγώ έγραψα τα εξής: Στην παρ. 7 του τροποποιούμενου άρθρου 162 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141) πρέπει να ενταχθούν τα μέλη ΕΔΙΠ όλης της Ανώτατης Εκπαίδευσης, όπως π.χ. των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών. Ειδικά οι ΕΔΙΠ της πρώην ΑΕΑΘ, για τους οποίους δεν προβλέφθηκαν μεταβατικές διατάξεις στο ν.4823/2021 δύνανται να ενταχθούν στην προτεινόμενη ρύθμιση, λύνοντας έτσι το πρόβλημα της άνισης μεταχείρισης που τους επιφυλάχθηκε με τον προειρημένο νόμο. Χρειάζεται, η προσθήκη ότι «η ρύθμιση αυτή αφορά και τα μέλη ΕΔΙΠ των ΑΕΑ (Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών) και των υπόλοιπων σχολών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».Υπάρχουν αποφάσεις διοικητικών δικαστηρίων (Συμβουλίου της Επικρατείας και Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης) του έτους 2022, που αναφέρουν ρητά ότι για τις ΑΕΑ ισχύει αναλογικά ό,τι και για τα ΑΕΙ

  • 12 Φεβρουαρίου 2023, 18:06 | Δημήτριος Παπαδήμας

    Στην προστιθέμενη παράγραφο 7 του τροποποιούμενου άρθρου 162 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141) πρέπει να να ενταχθούν και τα μέλη ΕΔΙΠ όλης της Ανώτατης Εκπαίδευσης, όπως π.χ. των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών. Ειδικά οι ΕΔΙΠ της πρώην Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, για τους οποίους δεν προβλέφθηκαν μεταβατικές διατάξεις στο ν.4823/2021 δύνανται να ενταχθούν στην προτεινόμενη ρύθμιση, λύνοντας έτσι το πρόβλημα της άνισης και αντισυνταγματικής μεταχείρισης που τους επιφυλάχθηκε με τον ν.4823/2021. Χρειάζεται, απλά, η προσθήκη ότι «η ρύθμιση αυτή αφορά και τα μέλη ΕΔΙΠ των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών (όπως και των υπόλοιπων σχολών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης)». Ειρήσθω εν παρόδω ότι υπάρχουν αποφάσεις διοικητικών δικαστηρίων (Συμβουλίου της Επικρατείας και Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης) του έτους 2022, που αναφέρουν ρητά ότι για τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες ισχύει αναλογικά ό,τι και για τα ΑΕΙ.

  • 12 Φεβρουαρίου 2023, 11:20 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΕΝΤΟΣ

    Οι λέκτορες εφαρμογών (πρώην καθηγητές εφαρμογών των ΤΕΙ) αποτελούν μέλη ΔΕΠ σε προσωποπαγείς θέσεις. Τους δόθηκε η δυνατότητα εκπόνησης διδακτορικού για την εξέλιξή τους σε λέκτορες. Λόγω της πανδημίας COVID αρκετοί καθυστέρησαν ή και έχασαν τη δυνατότητα εκπόνησης της διδακτορικής διατριβής τους. Επιπρόσθετα λόγω έλλειψης προσωπικού ελάχιστοι κατάφεραν να πάρουν εκπαιδευτική άδεια. Κατά συνέπεια, θεωρώ ότι πρέπει να δωθεί ικανός χρόνος για την ολοκλήρωσή/εκπόνηση της διδακτορικής τους διατριβής

  • 12 Φεβρουαρίου 2023, 10:13 | Σοφία Δημητριάδη

    Λέκτορες Εφαρμογών! Δεν είναι αόρατοι. Είναι επιστήμονες οι οποίοι έχουν βαθιά γνώση του επιστημονικού αντικειμένου τους, έχουν εμπειρία δεκαετιών στον επαγγελματικό τους και ακαδημαϊκό χώρο και τώρα αγνοούνται. Μην τους ξεχνάτε διότι στήριξαν και υπήρξαν μέρος της ραχοκοκαλιάς στα σημερινά ανώτατα ιδρύματα. Μεριμνήστε ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος να ολοκληρωθούν οι διδακτορικές διατριβές του προσωπικού αυτού. Πολλοί εξ αυτών είναι σε τελικό στάδιο της ερευνητικής δουλειάς τους αλλά λόγω των περιορισμών της πανδημίας και των αντικειμενικών δυσκολιών δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν μέχρι το τέλος του 2022. Δώστε παρακαλούμε παράταση και στηρίξτε τους! Δώστε την ευκαιρία να εξελιχθούν για να συνεχίσουν κι εκείνοι με τη σειρά τους να στηρίζουν το έργο των Πανεπιστημίων τους με την πολυετή και πολύτιμη εμπειρία τους!

  • 11 Φεβρουαρίου 2023, 22:53 | Νίκος Βουδρισλής

    ΑΡΘΡΟ 29
    Να τεθεί τροπολογία του άρθρου 173 του ν. 4975/2022 περί «Εντεταλμένων Διδασκόντων» και να καταργηθεί η παράγραφος 9 περ. ε, σύμφωνα με την οποία δεν επιτρέπεται η απασχόληση ως εντεταλμένων διδασκόντων φυσικών προσώπων που είναι
    υπάλληλοι με σχέση δημόσιου δικαίου ή Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου σε φορείς του δημόσιου τομέα.
    Οι εντεταλμένοι διδάσκοντες αντικαθιστούν τους διδάσκοντες του ΠΔ 407/80, στο οποίο δεν υπήρχε η παραπάνω εξαίρεση.

  • 11 Φεβρουαρίου 2023, 22:31 | Κων/νος Μαλάγας

    Kαλησπέρα,

    Θα πρέπει να δοθεί μια παράταση για τους Λέκτορες Εφαρμογών που εκπονούν το Διαδκτορικό τους, οι οποίοι έχουν σημαντική εμπειρία και γνώση και μπορούν να συμβάλουν θετικά στην αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Επίσης, αυτοί πραγματοποιούν σημαντική έρευνα στο αντικείμενό τους. Ενώ η πανδημία τους δημιούργησε αρκετά προβλήματα στην έρευνά τους. Συνεπώς, μια παράταση είναι αναγκαία.

    Με εκτίμηση,

    Δρ Κ. Μαλάγας
    Ειδικός ερευνητής σε θέματα Αερομεταφορών

  • 11 Φεβρουαρίου 2023, 19:58 | ΜΑΡΙΑ ΠΟΛΗ

    Παλεύουμε να υπάρχουμε σαν οντότητες και σαν τίτλος. Ένας τίτλος που ξαναεμφανίστηκε ξανά δειλά δειλά …Καταλαβαίνουμε ότι βολεύει το σύστημα να μας ΄πάψει΄ αλλά υπάρχουμε και καλώ Όλους μας να αποκτήσουμε φωνή. Μακάρι κι εύχομαι να πετύχουμε τα καλύτερα αλλά δυστυχώς μας καθιστούν ΄ζήτουλες΄ κάθε φορά της εργασιακής μας αξιοπρέπειας. Ζητώ συμπαράσταση και από τα άλλα μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου. Υπήρξαμε πολλά χρόνια, στηρίξαμε και συμβάλλαμε στην ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΙ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ , και στην εξέλιξη πολλών μελών του Πανεπιστημίου. Δεν μας αξίζει να μένουμε θεατές! ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ζητάμε!

  • 11 Φεβρουαρίου 2023, 18:42 | Μάκης Χατζόπουλος

    Χαίρεται.
    Δυστυχώς λόγω της πανδημίας COVID19 τα εκπαιδευτικά ιδρύματα περιόρισαν τις δια ζώσης δραστηριότητες τους.
    «Θύματα της πανδημίας» αποτέλεσαν και οι υποφήφιοι διδάκτορες -λέκτορες εφαρμογών- που δεν μπόρεσαν για αρκετό χρονικό διάστημα να έχουν πρόσβαση στα εργαστήρια και που η έρευνα τους βασίζονταν αποκλειστικά σ’ αυτά. Μία μικρή παράταση θεωρώ ότι θα ήταν δίκαιη και απαραίτητη για τη δυνατότητα εξέλιξης τους.

  • 11 Φεβρουαρίου 2023, 17:17 | Γραμματή Πάντζιου

    Με την παρ. 6 του άρθρου 78 του ν. 4009/2011 οι λέκτορες εφαρμογών είχαν τη δυνατότητα τους, εφόσον αποκτήσουν διδακτορικό δίπλωμα μέχρι 31.12.2022, να ζητήσουν την εξέλιξή τους στη βαθμίδα του επίκουρου καθηγητή. Οι λέκτορες εφαρμογών στήριξαν και στηρίζουν τα σε κάθε περίπτωση, υποστελεχωμένα Τμήματα τα οποία προέρχονται από τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Θα πρέπει να δοθεί παράταση στην παραπάνω προθεσμία, ώστε να δοθεί στους λέκτορες εφαρμογών η δυνατότητα να ολοκληρώσουν τη διδακτορική διατριβή τους και να εξελιχθούν.
    Επιπλέον, σύμφωνα με την μεταβατική διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 464 του ν. 4957/2022, τα άρθρα 154 και 155, τα οποία αφορούν στη μερική απασχόληση και τις υποχρεώσεις των μελών Δ.Ε.Π. εφαρμόζονται και στους υπηρετούντες λέκτορες των Α.Ε.Ι..
    Όμως, δεν συμπεριλαμβάνεται στις μεταβατικές διατάξεις του ν. 4957/2022, αντίστοιχη αναφορά στο άρθρο 156 το οποίο αφορά στα δικαιώματα των μελών Δ.Ε.Π., καθώς και στα άρθρα 157 – 161, τα οποία αφορούν στις άδειες των μελών ΔΕΠ, στα ασυμβίβαστα, παράλληλη απασχόληση, κ.λπ.
    Προτείνεται να συμπεριληφθεί στο τρέχον άρθρο, τροποποίηση του του άρθρου 464 του ν. 4957/2022, σύμφωνα με την οποία το άρθρο 156 το οποίο αφορά στα δικαιώματα των μελών Δ.Ε.Π., καθώς και τα άρθρα 157 – 161, τα οποία αφορούν στις άδειες των μελών Δ.Ε.Π., στα ασυμβίβαστα, παράλληλη απασχόληση, κ.λπ., να εφαρμόζονται και στους υπηρετούντες λέκτορες των Α.Ε.Ι.

  • 11 Φεβρουαρίου 2023, 15:37 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΕΚΑΡΑΚΟΥ

    Η πανδημία έφερε πολλές αλλαγές στη ζωή μας και ο κρατικός μηχανισμός έδωσε χρονική παράταση σε πολλούς τομείς, όπως συμβαίνει και σε κάθε ακραίο γεγονός.
    Θεωρώ άδικο στην περίπτωση των Λεκτόρων Εφαρμογών να μην δίνεται η χρονική παράταση ούτως ώστε να ολοκληρώσουν τη διδακτορική τους διατριβή η οποία συνέπεσε την περίοδο covid.
    Παρακαλώ, δώστε μας τη δυνατότητα εξέλιξης και στηρίξτε τα μέλη ΔΕΠ, που έχουν όλα τα ουσιαστικά προσόντα με την πολυετή εμπειρία τους, στην αναβάθμιση αυτών των προσόντων.

  • 11 Φεβρουαρίου 2023, 13:16 | Νικόλαος Ψαρράς

    Λέκτορες Εφαρμογών. Παρακαλώ πολύ, μην μας αντιμετωπίζετε σαν να μην έχουμε εκλεγεί όπως ολα τα μέλη ΔΕΠ. Είναι απαραίτητο (και ανέξοδο) να μας δοθεί χρόνος για τρόπος για μελλοντική εξέλιξη.

  • 11 Φεβρουαρίου 2023, 12:35 | Αμοργίνος Ιωάννης

    Θεωρώ ότι είναι άδικο για τους λέκτορες εφαρμογών να μην έχουν την δυνατότητα εξέλιξης ενώ ήδη πολλοί από αυτούς είναι υποψήφιοι διδάκτορες σε διάφορα στάδια ολοκλήρωσης της διατριβής τους.

  • 11 Φεβρουαρίου 2023, 11:33 | Γεώργιος Παπαδόπουλος

    Ζητάμε την αναγκαία παράταση χρόνου για την κατάθεση διδακτορικού διπλώματος από τα μέλη ΔΕΠ βαθμίδας Λέκτορα Εφαρμογών.

    Το αίτημα αφορά 172 μέλη ΔΕΠ Πανεπιστημίων (ΕΚΠΑ, Γεωπονικό, Πατρών, Δυτικής Αττικής, ΕΛΜΕΠΑ κ.ά.) που διορίστηκαν κατ’ εφαρμογή, ανά οικείο Πανεπιστήμιο, της περίπτωσης δ΄ της παρ. 2 του άρθρου 4 του ν. 4521/2018 (Α΄ 38), της περίπτωσης ε’ της παρ. 4 άρθρου 4 του ν. 4559/2018 (Α’ 142), της περίπτωσης δ’ της παρ. 2 άρθρου 3 του ν. 4589/2019 (Α’ 13), της περίπτωσης δ’ της παρ. 3 του άρθρου 8 του ν. 4610/2019 (Α’ 70), της περίπτωσης δ’ της παρ. 4 του άρθρου 18 του ν. 4610/2019 (Α’ 70), της περίπτωσης δ’ της παρ. 4 του άρθρου 28 του ν. 4610/2019 (Α’ 70), της περίπτωσης δ’ της παρ. 4 του άρθρου 40 του ν. 4610/2019 (Α’ 70) και της περίπτωσης δ’ της παρ. 3 του άρθρου 50 του ν. 4610/2019 (Α’ 70) και υπηρετούν ως δημόσιοι λειτουργοί κατ’ εφαρμογή της παρ. 1 του άρθρου 464 του ν. 4957/2022 (A’ 141).

  • 11 Φεβρουαρίου 2023, 09:42 | Καμινάρης Σταύρος

    Οι συνθήκες πανδημίας την προηγούμενη τριετία έχει συμβάλλει με πολύ αρνητικό τρόπο, στη δυνατότητα ολοκλήρωσης της διδακτορικής διατριβής σε μια σειρά μελών ΔΕΠ των Πανεπιστημίων – Λέκτορες Εφαρμογών – (ενδεικτικά ο αριθμός αυτός υπερβαίνει τους 100 στο σύνολο των Πανεπιστημίων) και ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που το γνωστικό αντικείμενο της διατριβής σχετίζεται και εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, με απαιτήσεις ερευνητικού έργου που η ολοκλήρωσή του απαιτεί τη διενέργεια εργαστηριακών/ κλινικών δοκιμών, εντός της χρονικής προθεσμίας που ορίζεται στα σχετικά εδάφια της περίπτωσης δ, της παραγράφου 2, του άρθρου 4, του ν.4521/2018 και της περίπτωσης β, της παραγράφου 6, του άρθρου 78 του ν.4009/2011.

    Η χρονική παράταση, όσον αφορά στον καταληκτικό χρόνο (τροποποίηση των προαναφερθέντων εδαφίων), είναι αναγκαία, στο πλαίσιο αναβάθμισης των προσόντων του ήδη υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού και της αξιοποίησης της γνώσης και της εμπειρίας τους προς όφελος των Τμημάτων των Πανεπιστημίων.

  • 10 Φεβρουαρίου 2023, 20:54 | Νικήτας Χιωτίνης

    Είναι σκληρό και άδικο, αλλά κυρίως παράλογο, να στερηθούν οι υπηρετούντες Λέκτορες Εφαρμογών, της δυνατότητος να ενισχύσουν τα τυπικά τους προσόντα, με εμβάθυνση σε σπουδές. Αναφέρομαι στα τυπικά προσόντα, γιατί εν πολλοίς ουσιαστικά προσόντα έχουν: τόσα χρόνια εμπειρίας και επιτυχούς συμμετοχής τους στην εξέλιξη των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων τους, αυτό μαρτυρεί.
    Η αποστέρηση δυνατοτήτων εξελίξεως από τους Λέκτορες Εφαρμογών, κινδυνεύει να οδηγήσει είτε σε εφεξής αδιαφορία τους, είτε ακόμα και σε παραίτησή τους. Η κατ’ ουσίαν άλλωστε αντικατάστασή τους από νεώτερους εκπαιδευτικούς με «τυπικά προσόντα» , δεν είναι καθόλου βέβαιο πως θα οδηγήσει σε βελτίωση της διδασκαλίας, δεδομένης της εμπειρίας των παλαιοτέρων, των καίτοι τυπικώς υποδεέστερων.
    Τα Ελληνικά Πανεπιστήμια οφείλουν να τριπλασιάσουν τους εκπαιδευτικούς τους. Στην Ευρώπη αντιστοιχεί 1δ/15 φοιτητές, στην Ελλάδα 1δ/45φ. Ουδείς λοιπόν περισσεύει και όλοι θέλουμε να έχουν υψηλά τυπικά και ουσιαστικά προσόντα. Προς τούτο δεν πρέπει από κανένα να στερούμε τη δυνατότητα εξελίξεως, αλλά όλοι να προσβλέπουν και να ωθούνται προς τούτο! Επ’ αόριστον! Η αποστέρηση από τους Λέκτορες Εφαρμογών δυνατότητος εξελίξεως, είναι κατά πάσης λογικής ενέργεια!

  • 10 Φεβρουαρίου 2023, 11:23 | ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΜΠΟΤΗ

    Παρακαλώ να δοθεί παράταση χρόνου, ώστε οι Λέκτορες εφαρμογών όλων των Πανεπιστημίων της χώρας να ολοκληρώσουν τη διδακτορική τους διατριβή, η οποία λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών (civid 19) δεν μπορούσε να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2022.

  • 10 Φεβρουαρίου 2023, 10:37 | ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ ΚΕΡΠΕΛΗΣ

    Καλοπροαίρετα (αλλά και με παράπονο) λέω οτι «την Ιστορία των ΑΕΙ οφείλουμε να την θυμόμαστε». Η σημερινή ανωτατοποίηση κάποιων ΤΕΙ σε ΑΕΙ οφείλεται και στη βαθμίδα των «παλιών» Καθηγητών Εφαρμογών των ΤΕΙ και ΑΤΕΙ (σήμερα Λεκτόρων Εφαρμογών). Η Δια βίου εκπαίδευση η οποία ισχύει για όλους τους πολίτες (και προωθείται ιδιαίτερα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και την Ευρωπαϊκή Ένωση ορθώς), η δυνατότητα άξιων μαθητών από όλα τα Λύκεια να εισέρχονται στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μετά από εξετάσεις, η δυνατότητα πτυχιούχων/διπλωματούχων ΤΕΙ, ΑΕΙ να συνεχίζουν τις σπουδές τους σε ΑΕΙ (με συναφή ειδικότητα) μετά από κατατακτήριες εξετάσεις είναι νομοθετικές ενέργειες της Πολιτείας προς τη σωστή κατεύθυνση. Τι συμβαίνει όμως με τους Λέκτορες Εφαρμογών των ΑΕΙ μας; Παράλειψη η μη αναφορά τους στον πρόσφατο Ν4957/2022 για τα ΑΕΙ, αλλά μπορούν να διορθωθούν κάποια πράγματα για την αποκατάσταση του κύρους τους ως Πανεπιστημιακών δασκάλων.

    Το πλήθος των Λεκτόρων Εφαρμογών ΜΟΝΟ στο ΠΑΔΑ είναι 41 άτομα που έχουν υπογράψει Επιστολή υποστήριξης προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Εξ αυτών 24 Λέκτορες Εφαρμογών είναι ενεργοί Υποψήφιοι Διδάκτορες. Το αίτημα υποβλήθηκε με αριθμό πρωτ. από το κεντρικό πρωτόκολλο του Υ.ΠΑΙ.Θ. την 31-05-2022. Η επιστολή έχει σταλεί στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας (Υπουργό και Υφυπουργό), μαζί με το αντίστοιχο Αίτημα από τον κύριο Πρύτανη και την Επιστολή στήριξης του Συλλόγου ΔΕΠ. Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν Λέκτορες Εφαρμογών και σε άλλα Πανεπιστήμια.

    ———————

    Με το 2ο εδαφιο της περ. β’ της παρ. 6 του άρθρου 78 του Ν4009/2011 (Α’195) δόθηκε η δυνατότητα «καθηγητές Εφαρμογών χωρίς διδακτορικό δίπλωμα» να το αποκτήσουν ως 31/12/2016 και να αιτηθούν την εξέλιξή τους.

    Με το Ν4521/2018 Αρθ. 19 παρ. 4 προβλέφθηκε πολύ δίκαια η παράταση του 2ου εδαφίου της περ. β’ της παρ. 6 του άρθρου 78 του Ν4009/2011 (Α’195) από 31/12/2018 σε 31/12/2022. Αναφέρεται δε οτι «όποιος είναι κάτοχος PhD να υποβάλει αίτηση ως 31/12/2022 για τη μετατροπή της θέσης σε οργανική επί θητεία ή σε προσωποπαγή θέση Λέκτορα Πανεπιστημίου».

    Παρατηρήστε, οτι ο Νόμος αυτός εκδόθηκε ΠΡΙΝ απο την πανδημία COVID19 η οποία ξεκίνησε το 2019. Τα εκπαιδευτικά Ιδρύματα έκλεισαν λόγω της κατάστασης και οι δυνατότητες Διδακτορικών φοιτητών περιορίσθηκαν λόγω της απαγόρευσης συνεύρεσης πολιτών (λόγω του κινδύνου λοιμώξεων). Εργαστήρια δεν ήταν ανοικτά, και συνευρέσεις μεταξύ καθηγητών σε κάθε θεματικό πεδίο (πχ Επιστημονικά Συνέδρια) ΔΕΝ πραγματοποιούνταν. Η εκπόνηση διδακτορικών σπουδών απαραίτητων για την αναβάθμιση των προσόντων των Λεκτόρων Εφαρμογών (και όχι μόνο) απαιτούν επίμονες πολύχρονες προσπάθειες, με ανοικτά τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Άλλωστε το ερευνητικό έργο είναι μέσα στις υποχρεώσεις των Διδακτορικών φοιτητών (κάτι το οποίο ανάλογα με τον κλάδο έρευνας, ήταν σε ελλιπές, λόγω ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ της συνάθροισης ατόμων). Ας μην ξεχνάμε οτι υπό κανονικές συνθήκες η ελάχιστη διάρκεια των Σπουδών αυτών απαιτούν 3 έτη, ενώ στην πράξη διαρκούν 4, 5, 6, 7, … έτη ή και κάποιοι αποθαρρύνονται στο να ολοκληρώσουν τις σπουδές, λόγω άλλων υποχρεώσεων τους.

    Οι Λέκτορες Εφαρμογών με την σύμφωνη γνώμη του Πρυτανικού Συμβουλίου ΠΑΔΑ (Συνεδρ. 31/8-12-2020) μετέχουν σε όλες τις διαδικασίες του Πανεπιστημίου ως μέλη ΔΕΠ. Μάλιστα αναφέρεται οτι «Το δικαίωμα εξέλιξης στην αμέσως
    επόμενη βαθμίδα είναι αναφαίρετο δικαίωμα και ισχύει για όλο το προσωπικό που φέρει την ιδιότητα μέλους ΔΕΠ». Προσφάτως δε συμμετείχαν ενεργά στην Πιστοποίηση του ΠΑΔΑ και στο δικό μου χώρο (του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Σχολής Μηχανικών) κατακτήθηκε η βαθμολογία 12 στα 12 από την ΕΘΑΑΕ δηλ. ΆΡΙΣΤΑ (αρ. πρωτ.ΠΑΔΑ 31961/24-1-2023 κοινοποίηση της Έκθεσης Πιστοποίησης).

    —————————

    Οι Λέκτορες Εφαρμογών έχουν πολλά ακόμα να προσφέρουν στην Ακαδημαϊκή κοινότητα και στην κοινωνία, φτάνει να τους δοθεί η δυνατότητα εξέλιξης. Πιστεύω οτι στο συζητούμενο Νόμο θα πρέπει να προβλεφθεί η ύπαρξη τους στα Ακαδημαϊκά δρώμενα καθώς και η δυνατότητα τους για εξέλιξη, οποτεδήποτε (ή αν μη τι άλλο κατά το διάστημα τουλάχιστον της πανδημίας COVID19) ή εως 31/12/2025. Οι κόποι σε εξέλιξη των συναδέλφων που ήδη έχουν ξεκινήσει την εκπόνηση Διδακτορικής Διατριβής πρέπει να ευοδωθούν και να τιμηθούν για το εγχείρημά τους (παρ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σε πάμπολλα επίπεδα πχ έλλειψη χρόνου ως εργαζόμενοι, οικογενειακές υποχρεώσεις κλπ). Το αίτημα της παράτασης της προθεσμίας υποβολής του Διδακτορικού τίτλου από 31/12/2022 έως τουλάχιστον όσο χρονικό διάστημα υπήρξε η πανδημία στη χώρα μας ή εως 31/12/2025, είναι δίκαιο και ευελπιστώ οτι θα παρθούν οι σωστές αποφάσεις προς την κατεύθυνση αυτή, δίνοντας ελπίδες και σε άλλους συναδέλφους για την αναβάθμιση των προσόντων τους.

  • 10 Φεβρουαρίου 2023, 09:01 | ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΔΕΝΕΖΑΚΗ

    ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΛΥ πρέπει να εισακουστεί η τροπολογία που έχει στα χέρια της η κα Υπουργός και να μας δώσει τη δυνατότητα σε εμάς τους Λέκτορες Εφαρμογών ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ (ΕΧΟΥΜΕ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΖΗΤΑΜΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ) να εξελιχτούμε όσοι από εμάς λόγω αντικειμενικών δυσκολιών και μη δεν μπορέσαμε.

  • 10 Φεβρουαρίου 2023, 08:59 | Σπυριδων Νομικός

    Χαιρεται.!
    Αγαπητοί πρέπει να δώσετε μια χρονική ευκαιρία, για την εξέλιξη, στους Λέκτορες-εφαρμογών, που ήδη εκπονούν το διδακτορικό τους. Είναι δίκαιο και είναι αλήθεια.! Ο νόμος δεν έλαβε υπόψιν του, ( τις συνθήκες του Covid),που είχε σαν αποτέλεσμα την αναστάτωση της διαχείρισης στην έρευνα.!
    Με εκτίμηση στους εισηγητές
    Νομικός Σπυρίδων- καθηγ.- Ευφυούς Συσκευασίας.

  • 9 Φεβρουαρίου 2023, 23:59 | ΜΙΧΑΗΛ ΒΑΡΡΑΣ

    ΑΡΘΡΟ 28

    Να τεθεί τροπολογία του ν.4957/2022 στην οποία να προβλέπεται ότι για συμμετοχή σε κατατακτήριες εξέτασης σε ημεδαπά ΑΕΙ σε περίπτωση πτυχίου της αλλοδαπής, η αναγνώριση να πραγματοποιείται από το οικείο Τμήμα λαμβάνοντας υπόψη του το Εθνικό Μητρώο Τίτλων Σπουδών Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων και το Εθνικό Μητρώο Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης της Αλλοδαπής και χωρίς να χρειάζεται η ατομική αίτηση αναγνώρισης ακαδημαϊκής ισοδυναμίας στον ΔΟΑΤΑΠ, όπως ακριβώς συμβαίνει με τον ν. 4957/2022 για εισαγωγή σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών ή για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής σε ημεδαπά ΑΕΙ.

  • 9 Φεβρουαρίου 2023, 23:58 | ΜΙΧΑΗΛ ΒΑΡΡΑΣ

    ΑΡΘΡΟ 29
    Να τεθεί τροπολογία του άρθρου 173 του ν. 4975/2022 περί «Εντεταλμένων Διδασκόντων» με την οποία να εξαιρεθεί στην παράγραφο 9 η περ. ε) υπάλληλοι με σχέση δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου σε φορείς του δημοσίου τομέα, όπως αυτός οριοθετείται στην περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν.4270/2014. Με την τροπολογία αυτή να μπορούν να προσλαμβάνονται ως «Εντεταλμένοι Διδάσκοντες» υπάλληλοι με σχέση δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου σε φορείς του δημοσίου τομέα, όπως αυτός οριοθετείται στην περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν.4270/2014.

  • 9 Φεβρουαρίου 2023, 23:57 | ΜΙΧΑΗΛ ΒΑΡΡΑΣ

    Να τεθεί τροπολογία του άρθρου 173 του ν. 4975/2022 περί «Εντεταλμένων Διδασκόντων» με την οποία να εξαιρεθεί στην παράγραφο 9 η περ. ε) υπάλληλοι με σχέση δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου σε φορείς του δημοσίου τομέα, όπως αυτός οριοθετείται στην περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν.4270/2014. Με την τροπολογία αυτή να μπορούν να προσλαμβάνονται ως «Εντεταλμένοι Διδάσκοντες» υπάλληλοι με σχέση δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου σε φορείς του δημοσίου τομέα, όπως αυτός οριοθετείται στην περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν.4270/2014.

  • 9 Φεβρουαρίου 2023, 23:14 | ΕΛΕΝΗ ΜΑΡΤΙΝΗ

    Δυνατότητα εξέλιξης και για τους ΛΕΚΤΟΡΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ

  • 9 Φεβρουαρίου 2023, 22:31 | Αντώνιος Γαρδικιώτης

    Το άρθρο 162 καλύπτει όλες τις κατηγορίες του Ειδικού προσωπικού των ανώτατων εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων? Πχ η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών αναφέρεται ως ισότιμη του ΕΜΠ αλλά στο άρθρο αναφέρει :

    «Στο άρθρο 162 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), περί των κατηγοριών ειδικού διδακτικού προσωπικού των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.), προστίθενται παρ. 7 και 8 ως εξής:»

    οι κατηγορίες ειδικού διδακτικού προσωπικού της ΑΣΠΑΙΤΕ, των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων , των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών , των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού , των Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας που ανήκουν ? Δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα για μετακίνηση – μετάταξη ? Εφόσον το π.δ. 147/2009 που αναφέρει τις προϋποθέσεις για μετατάξεις των ΕΕΔΙΠ Πανεπιστημίων και δεν αναφέρει όλες τις άλλες κατηγορίες της Ανώτατης εκπαίδευσης δεν υπάρχει η ισότητα και η ισονομία για όλα αυτά τα μέλη προσωπικού στην Ανώτατη εκπαίδευση. Επίσης δεν τους δίνεται η δυνατότητα ούτε να συμμετάσχουν στον νόμο κινητικότητας οπότε αναγκαστικά εγκλωβίζονται σε μια σχολή ή μέρος της επικράτειας με ότι αυτό συνεπάγεται. Θα έπρεπε στο άρθρο 162 να αναφέρεται ρητά πως όλες οι παράγραφοι λειτουργούν και εφαρμόζονται για όλες τις κατηγορίες ειδικού προσωπικού της Ανώτατης εκπαίδευσης και όχι μόνο για συγκεκριμένα ΑΕΙ. Εφόσον ο νόμος μέσω των πρώτων 6 παραγράφων εφαρμόζεται για όλους , οι νέες 2 παράγραφοι 7 και 8 θα είναι μόνο για τις κατηγορίες προσωπικού «ΑΕΙ» αποκλείοντας όλες τις παραπάνω κατηγορίες που αναφέρθηκαν? Έχουν υπάρξει περιπτώσεις άρνησης μετάταξης κατηγορίας προσωπικού Ανώτατης εκπαίδευσης επειδή δεν ανήκαν κατά τον υπάλληλο του Υπουργείου σε κάποιο «ΑΕΙ».

  • 9 Φεβρουαρίου 2023, 22:20 | ΜΑΡΙΑ ΠΟΛΗ

    ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΛΑΒΕΤΕ ΥΠΟΨΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΛΕΚΤΟΡΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ. ΜΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΙΔΚΑΣΙΕΣ. ΕΧΟΥΜΕ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΖΗΤΑΜΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ. ΔΩΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗΝ ΕΤΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΕΞΕΛΙΧΤΟΥΜΕ!!