Άρθρο 16: Ηλεκτρονική ταυτοποίηση-Κάρτα πολίτη

1.            Στο τέλος της παραγράφου 1 του άρθρου 32 του Ν. 3979/2011 (ΦΕΚ Α’ 138) προστίθενται εδάφια ως ακολούθως:

«Κατά την εγγραφή στην υπηρεσία ηλεκτρονικής διακυβέρνησης δύνανται να χρησιμοποιούνται διαπιστευτήρια που έχουν εκδοθεί για την επιβεβαίωση της ταυτότητας του χρήστη από άλλους φορείς του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα και είναι διασυνδεμένα με ένα ή περισσότερα αναγνωριστικά που σχετίζονται με βασικά μητρώα, όπως  ιδίως α) το μητρώο ταυτοτήτων, β) το μητρώο κοινωνικής ασφάλισης, γ) το φορολογικό μητρώο, και δ) το δημοτολόγιο. Οι φορείς που παρέχουν ηλεκτρονικές υπηρεσίες επιβεβαίωσης της ταυτότητας σε άλλους φορείς και συστήματα του δημόσιου τομέα λειτουργούν σύμφωνα με  τον Κανονισμό 910/2014 της 23ης Ιουλίου 2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την ηλεκτρονική ταυτοποίηση και τις υπηρεσίες εμπιστοσύνης για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην εσωτερική αγορά και την κατάργηση της Οδηγίας 1999/93/ΕΚ, όπως αυτός κάθε φορά ισχύει. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, των κατά περίπτωση αρμόδιων Αναπληρωτών  Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και του κατά περίπτωση αρμoδίου Υπουργού καθορίζονται τα ειδικότερα τεχνικά και λεπτομερειακά ζητήματα που αναφέρονται στη διασύνδεση των διαπιστευτηρίων και των αναγνωριστικών με βασικά μητρώα των φορέων του δημόσιου τομέα.».

2.  α) Μια πιλοτική εφαρμογή της «κάρτας πολίτη» που θα περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα αναγνωριστικά που σχετίζονται με τα βασικά μητρώα που περιγράφονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 32 του Ν. 3979/2011, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, μπορεί να εφαρμοστεί και ως μέσο ταυτοποίησης των δικαιούχων και χορήγησης της επιδότησης σίτισης κατά τα προβλεπόμενα στην παρ. 3 του άρθρου 3 του νόμου *** «Ρυθμίσεις για τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης», ή για ανάλογες επιδοτήσεις, με έλεγχο των εισοδηματικών κριτηρίων βάσει των τηρουμένων ηλεκτρονικών αρχείων από το Υπουργείο Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Για την δημιουργία του αρχείου που θα χρησιμοποιηθεί για κάθε περίπτωση χορήγησης της επιδότησης, υπεύθυνος Επεξεργασίας είναι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύσης. Για το σκοπό αυτό,  χρησιμοποιούνται οι βάσεις δεδομένων που τηρούνται από το TAXIS και το ΗΔΙΚΑ για την διακρίβωση του εισοδήματος και της οικογενειακής κατάστασης. Η διάρκεια τήρησης των στοιχείων ορίζεται διετής από την ημερομηνία συλλογής τους.

β) Μέτρα για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων και κάθε άλλη λεπτομέρεια εφαρμογής της παραγράφου αυτής ρυθμίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, του αρμόδιου αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης  και Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

  • 22 Μαρτίου 2015, 20:28 | Μανώλης

    Την ηλεκτρονική ταυτότητα γιατά τη θέλουν; Διαθέτει συχνότητες RF-ID. Δηλαδή, Radio Frequency Identification, που σημαίνει ταυτοποίηση με ραδιοσυχνήτες. Είναι ΞΕΚΑΘΑΡΑ φακέλωμα που θα μας παρακολουθεί σε αληθινό χρόνο όλο το 24ωρο, την ΑΚΡΙΒΗ τοποθεσία μας με λίγα λόγια. Αυτό θέλουμε; Να ξέρουν που πήγαμε, ποιά ώρα, τι κάναμε εκεί, τι ώρα γυρίσαμε, που συχνάζουμε, ποιές μέρες συχνάζουμε εκεί, μέχρι τι ώρα μένουμε στο μαγαζί/μέρος, ποιά διαδρομή χρησιμοποιούμε για να πάμε στην εργασία μας, ποιά μέρα δεν πήγαμε στην εργασία, τι ώρες, πότε πάμε στο εξοχικό/χωριό μας, για πόσο καιρό, που πηγαίνουμε διακοπές, σε ποιό μαγαζί των διακοπών, κλπ. Το τσιπάκι που έχει αυτή η κάρτα είναι πομπός και παραβιάζεται πάρα πολύ εύκολα με συσκευές χακαρίσματος απο τα μόλις 10 μέτρα απόστασης. Και με φορητό υπολογιστή μπορεί να γίνει αυτό επίσης. Όσοι γνωρίζετε, έχετε δει το ηλεκτρονικό παιχνίδι WATCH DOGS; Έτσι θα παραβιάζεται η κάρτα αυτή. Μάλιστα, η η ίδια η CIA έχει πέσει θύμα παραβίασης/αλλοίωσης δεδομένων, και θα μπορεί αυτή η κάρτα να προστατευτεί; Ελάτε τώρα! Απ’αυτό μόνο οι νομοταγείς πολίτες θα θίγονται. Στην Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία ΑΝΤΕΔΡΑΣΕ ο κόσμος και η κυβέρνησή τους το πήρε πίσω αυτό το μέτρο. Έπιβάλλεται να αντιδράσουμε εναντίον αυτού μέτρου! Είναι κοινή λογική. Η επιλογή είναι δικιά μας. Σε αυτόν τον κόσμο θέλουμε να ζήσουμε απο’δώ και πέρα εμείς και τα παιδιά μας; Εγώ πάντως όχι.

  • 22 Μαρτίου 2015, 20:28 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

    ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΛΑΒΩ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΔΙΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΗ

  • 22 Μαρτίου 2015, 20:22 | Γεωργιος

    Εμεις δεν την θελουμε !!!!!!!!!!!!!!!!!
    Ας την παρει οποιος θελει!!!!!
    Με λιγα λογια ας γινει προαιρετικη !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • 22 Μαρτίου 2015, 20:02 | ΦΩΤΕΙΝΗ

    Αρνούμαι διότι με αυτό το μέτρο καταργούνται ανθρώπινα δικαιώματα!!!

  • 22 Μαρτίου 2015, 20:09 | ΗΛΙΑΣ

    ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΛΑΒΩ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΔΙΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

  • 22 Μαρτίου 2015, 20:42 | ΟΛΓΑ

    Δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση της κάρτας του πολίτη στις δημόσιες υπηρεσίες. Η ταυτότητα που έχουμε όλοι οι Έλληνες πολίτες είναι υπεραρκετή. Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού. Και λύσεις για την ανθρωπιστική κρίση μπορούν να βρεθούν χωρίς τη χρήση αυτής της κάρτας. Ας μη γελιόμαστε. Το κυριότερο, όπως, είναι ότι πρέπει να γίνουν σεβαστές οι θρησκευτικές πεποιθήσεις των χριστιανών ορθόδοξων αν θέλουμε να υποστηρίζουμε ότι είμαστε ένα πολιτισμένο κράτος.

  • 22 Μαρτίου 2015, 20:39 | Διπλός Φάνης

    Ας μην αυταπατώμεθα: καμιά κάρτα δεν καταπολεμά τη γραφειοκρατία αν δεν οργανωθούν οι κρατικές υπηρεσίες π.χ. με πρόσληψη υπαλλήλων και όχι απόλυση τους. Η γραφειοκρατική καθυστέρηση ξεκινά ΜΕΤΑ την πιστοποίηση. Η δε πιστοποίηση μπορεί κάλλιστα να γίνει με τις υπάρχουσες κλασσικές μεθόδους. Ακόμη χειρότερα, η κλοπή ταυτότητας είναι πιο εύκολη όταν αυτή είναι/γίνει ψηφιακή.

    Δ.Φ.

  • 22 Μαρτίου 2015, 20:55 | ΛΙΤΣΑ

    Σε κάποιες χώρες που έχουν εφαρμόσει αντίστοιχη Κάρτα του Πολίτη το τσιπ λειτουργεί εξ αποστάσεως. Επίσης η πλειοψηφία των πιστωτικών καρτών είναι αυτής της τεχνολογίας δηλαδή ανέπαφων συναλλαγών (contactless). Ωστόσο με σειρά επιστημονικών ανακοινώσεων έχει καταδειχθεί ότι η ασφάλεια αυτής της τεχνολογίας είναι από ελάχιστη έως ανύπαρκτη. Μεταξύ άλλων να αναφέρουμε ότι οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ Steven Murdoch και Saar Drimer έχουν καταδείξει τα προβλήματα της συγκεκριμένης τεχνολογίας η οποία -σύμφωνα με τα λεγόμενά τους- «είναι τόσο απλή που τους σοκάρισε». Σύμφωνα με τις επιστημονικές ανακοινώσεις τους, αυτοί που θα ήθελαν να εκμεταλλευτούν τις αδυναμίες του συγκεκριμένου συστήματος αρκεί να έχουν προπτυχιακές γνώσεις ηλεκτρονικών – γνώσεις που από παλαιότερες επιθέσεις έχει αποδειχθεί πως είναι κτήμα όσων ασχολούνται με το ηλεκτρονικό έγκλημα. Αλλά και άλλοι επιστήμονες έχουν καταδείξει προβλήματα στη συγκεκριμένη τεχνολογία όπως οι Andrea Barisani, Daniele Bianco, Adam Laurie και Zac Franken με σχετικές ανακοινώσεις τους σε συνέδρια. Στην πράξη θα πρέπει να αναφέρουμε την περίπτωση της Shell που αναγκάστηκε να ακυρώσει την εν λόγω τεχνολογία από τις κάρτες της αφού είχαν κλαπεί περίπου 1.000.000 λίρες από πελάτες της (βλ. http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/england/4980190.stm ) αλλά και τη μαζική επέμβαση από εγκληματίες (;) από το Πακιστάν και την Κίνα σε αναγνώστες τέτοιων καρτών που διατέθηκαν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και αφαίρεσαν από χρήστες των καρτών συνολικό ποσό άνω των 10 εκατομμυρίων λιρών. Το τελευταίο γεγονός ανάγκασε τον Υπεύθυνο Εθνικής Αντικατασκοπίας των ΗΠΑ Joel Brenner, να δηλώσει ότι «μέχρι πρότινος μόνο κρατικές υπηρεσίες πληροφοριών μπορούσαν να εκτελέσουν κάτι τέτοιο. Είναι τρομακτικό»

  • 22 Μαρτίου 2015, 20:32 | Κωνσταντίνος

    Θεωρώ ότι η κάρτα του πολίτη περιορίζει την ελευθερία μου και με εκθέτει σε κινδύνους παρακολούθησης και υποκλοπής προσωπικών δεδομένων. Επίσης συνιστά μέτρο με σημαντικό οικονομικό κόστος για το κράτος σε μια εποχή που δεν υπάρχουν περιθώρια σπατάλης. Τέλος, όλα τα υποτιθέμενα πλεονεκτήματα της κάρτας μπορούν να επιτευχθούν με άλλους τρόπους. Γι’ αυτούς τους λόγους πιστεύω ότι η συγκεκριμένη πρόθεση δεν πρέπει να γίνει πράξη.

  • 22 Μαρτίου 2015, 20:32 | Δημήτριος Κωστάζος

    Είμαι γέροντας και λυπούμαι τους νεώτερους … Αντιστέκομαι… Αντισταθείτε… Γνώμες, καρδιές, όσοι Έλληνες,

    Ό,τι είστε, μην ξεχνάτε,

    δεν είστε από τα χέρια σας

    μονάχα, όχι.
    Χρωστάτε

    και σε όσους ήρθαν, πέρασαν,

    θα “ρθούνε, θα περάσουν.

    Κριτές, θα μας δικάσουν

    οι αγέννητοι, οι νεκροί !

    Ας κάνουμε το χρέος μας ως Χριστιανοί Ορθόδοξοι

  • 22 Μαρτίου 2015, 20:05 | Αθηνά

    ΑΡΝΟΥΜΑΙ να παραλάβω την κάρτα του πολίτη λόγω θρησκευτικής συνείδησης και παραβίασης της προσωπικής ελευθερίας.

  • 22 Μαρτίου 2015, 20:45 | Ξενιτέλης Δημος

    1. Κάθε τσιπ είναι ένας κινητός φάκελος και το απορρίπτουμε ως μέσο καταγραφής και συλλογής προσωπικών πληροφοριών. Αλλά το τσιπ που λειτουργεί εξ αποστάσεως είναι τσιπ ραδιοσυχνοτήτων (rfid) και γι’ αυτό επί πλέον είναι και καταδότης, αφού ο φορέας της κάρτας που το περιέχει μπορεί ανά πάσα στιγμή, με ποικίλους τρόπους πχ μέσω ενός φθηνού και απλού αναγνώστη rfid ή μέσω ενός δικτύου wi-fi ή με την ένταξη του συστήματος των καρτών σε κάποιο υπέργειο και επίγειο δορυφορικό σύστημα, λ.χ. το Ε­c­h­e­l­on ή το “Γαλιλαίος”, να εντοπιστεί πάραυτα.

    Σε κάποιες χώρες που έχουν εφαρμόσει αντίστοιχη Κάρτα του Πολίτη το τσιπ λειτουργεί εξ αποστάσεως. Επίσης η πλειοψηφία των πιστωτικών καρτών είναι αυτής της τεχνολογίας δηλαδή ανέπαφων συναλλαγών (contactless). Ωστόσο με σειρά επιστημονικών ανακοινώσεων έχει καταδειχθεί ότι η ασφάλεια αυτής της τεχνολογίας είναι από ελάχιστη έως ανύπαρκτη. Μεταξύ άλλων να αναφέρουμε ότι οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ Steven Murdoch και Saar Drimer έχουν καταδείξει τα προβλήματα της συγκεκριμένης τεχνολογίας η οποία -σύμφωνα με τα λεγόμενά τους- «είναι τόσο απλή που τους σοκάρισε». Σύμφωνα με τις επιστημονικές ανακοινώσεις τους, αυτοί που θα ήθελαν να εκμεταλλευτούν τις αδυναμίες του συγκεκριμένου συστήματος αρκεί να έχουν προπτυχιακές γνώσεις ηλεκτρονικών – γνώσεις που από παλαιότερες επιθέσεις έχει αποδειχθεί πως είναι κτήμα όσων ασχολούνται με το ηλεκτρονικό έγκλημα. Αλλά και άλλοι επιστήμονες έχουν καταδείξει προβλήματα στη συγκεκριμένη τεχνολογία όπως οι Andrea Barisani, Daniele Bianco, Adam Laurie και Zac Franken με σχετικές ανακοινώσεις τους σε συνέδρια. Στην πράξη θα πρέπει να αναφέρουμε την περίπτωση της Shell που αναγκάστηκε να ακυρώσει την εν λόγω τεχνολογία από τις κάρτες της αφού είχαν κλαπεί περίπου 1.000.000 λίρες από πελάτες της (βλ. http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/england/4980190.stm ) αλλά και τη μαζική επέμβαση από εγκληματίες (;) από το Πακιστάν και την Κίνα σε αναγνώστες τέτοιων καρτών που διατέθηκαν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και αφαίρεσαν από χρήστες των καρτών συνολικό ποσό άνω των 10 εκατομμυρίων λιρών. Το τελευταίο γεγονός ανάγκασε τον Υπεύθυνο Εθνικής Αντικατασκοπίας των ΗΠΑ Joel Brenner, να δηλώσει ότι «μέχρι πρότινος μόνο κρατικές υπηρεσίες πληροφοριών μπορούσαν να εκτελέσουν κάτι τέτοιο. Είναι τρομακτικό»
    Είναι λοιπόν δυνατό το σύνολο των προσωπικών στοιχείων των Ελλήνων πολιτών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ατομικά τους δικαιώματα αλλά και την Εθνική μας Ασφάλεια να τίθεται -ελαφρά τη καρδία- στο έλεος κάθε κακοποιού και κατασκόπου;

    2.Πιστεύει, αλήθεια, το Υπουργείο ότι υπάρχει απαραχάρακτη, απαραβίαστη τεχνολογική μέθοδος αποτύπωσης δεδομένων σε ένα πλινθίο (τσιπάκι) είτε αυτό λειτουργεί εξ επαφής (contact) είτε λειτουργεί εξ αποστάσεως (contactless);
    Στην Γερμανική Κάρτα του Πολίτη “με το καλημέρα” αποσύρθηκε το λογισμικό ανάγνωσης των καρτών γιατί είχε τρύπα ασφαλείας. Τι μας εγγυάται ότι στην Ελλάδα τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα από την τεχνολογικά προηγμένη Γερμανία;
    Στην Αγγλία η κυβέρνηση Κάμερον το 2010 κατήργησε την κάρτα του πολίτη ως το μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανθρώπινη ελευθερία και κατάστρεψε τις βάσεις δεδομένων, γιατί όλες οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα προσπαθούν να την περάσουν;

    3.Για τα νομικά, ηθικά, κοινωνικά και άλλα προβλήματα που κουβαλούν μαζί τους αυτές οι κάρτες από την στιγμή που διαθέτουν είτε εξ επαφής (contact) ή πολύ περισσότερο εξ αποστάσεως (contactless) πλινθίο και περιέχουν βιομετρικά δεδομένα , επικαλούμαι την ομιλία του Καθηγητή Ιωάννη Α. Τσουκαλά σε συνέδριο για τις ηθικές επιπτώσεις από την χρήση των βιομετρικών δεδομένων.
    Σύμφωνα με τον κ. Τσουκαλά: «Τα βιομετρικά δεδομένα έχουν απομακρυνθεί κατά πολύ από τα γνωστά μας δακτυλικά αποτυπώματα ή τα στοιχεία που αποθηκεύονται στα μικροτσίπ των σύγχρονων διαβατηρίων. Πλέον μιλάμε για συσκευές που μπορούν να ανιχνεύσουν με μεγάλη ακρίβεια την ψυχοσωματική μας κατάσταση και τα συναισθήματά μας, συσχετίζοντας τις εκφράσεις του προσώπου, τις διακυμάνσεις της φωνής, την θερμοκρασία του σώματος και τις απεικονίσεις της δραστηριότητας του ανθρώπινου εγκεφάλου. Από την άλλη πλευρά, οι εφαρμογές αυτές δεν περιορίζονται μόνο στο πεδίο της ασφάλειας – όπου μετά την «11η Σεπτεμβρίου» το κοινό έχει κάνει παραχωρήσεις στην προστασία της ιδιωτικότητας στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας – αλλά και για καθημερινή χρήση από δημόσιους φορείς και ιδιωτικές εταιρείες… “
    Τα λάβατε υπόψη σας τα ανωτέρω;
    Δεν είμαστε κατά της χρήσεως της πληροφορικής και της τεχνολογικής προόδου. Την παράχρησή της φοβούμεθα από διεφθαρμένους ανθρώπους.
    Η κάρτα πολίτη με τσιπ είναι η θύρα για την είσοδο σε ένα πεδίο (σύστημα) ηλεκτρονικής συλλογής και διασταυρώσεως κάθε είδους πληροφοριών με δυνατότητα τοπικής παρακολουθήσεως. Οι δυνατότητες του πεδίου αυτού στα χέρια ενός τυράννου είναι εφιαλτικές.

    4.Η κάρτα Πολίτη θα συνδέεται με ένα (μοναδικό για κάθε πολίτη) κωδικό αριθμό πιστοποίησης-αναγνώρισης; Πώς θα σχηματίζεται ο αριθμός αυτός;
    Μπορείτε να μας διαβεβαιώσετε ότι στη μνήμη/μνήμες ή οπουδήποτε αλλού, εσωτερικά και εξωτερικά της κάρτας του πολίτη, δεν πρόκειται να περιέχεται ο αριθμός 666 σε οποιαδήποτε γραφή και συμβολισμό και ότι επίσης έχετε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε αυτός ο αριθμός να μην συμπεριληφθεί στο μέλλον, σε οποιαδήποτε μελλοντική αναβάθμιση της κάρτας;

    5. Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Σύναξη των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους αλλά και άγιοι της Εκκλησίας μας όπως ο Όσιος Παϊσιος, που για το λόγο αυτό είχε συντάξει χειρόγραφη και χρονολογημένη από τον ίδιο επιστολή για το θέμα, είναι απολύτως αντίθετοι στην εφαρμογή του συστήματος αυτού ταυτοποίησης των Ορθοδόξων Ελλήνων Πολιτών καθώς έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τους Ιερούς Κανόνες της Ορθοδόξου Εκκλησίας μέλος της οποίας είμαι και εγώ.
    Σας καλώ λοιπόν να μην προχωρήσετε στη θέση προς ψήφιση του συγκεκριμένου άρθρου.

    Ποιός θα το περίμενε να μας φακελώνει η Αριστερά; Και αν αυτή η κυβέρνηση δεν κάνει κακή χρήση των δεδομένων (του φακελώματος), ποιος αποκλείει μια άλλη μελλοντική κυβέρνηση να το κάνει; Ανοίγετε τους ασκούς του Αιόλου. Γιατί μας διχάζετε τώρα που πρέπει να είμαστε ενωμένοι

  • 22 Μαρτίου 2015, 20:06 | Ελένη

    Θεωρώ ότι η κάρτα του Πολίτη κορυφώνει τον έλεγχο της προσωπικής ζωής. Δεν υπάρχει εγγύηση ότι τα προσωπικά δεδομένα δεν θα πέσουν στα χέρια κάποιου παρανοϊκού προσώπου, για να εξυπηρετήσει τα άρρωστα σχέδιά του. Στην Ιστορία της ανθρωπότητας έχουν παρουσιαστεί τέτοιες περιπτώσεις που οδήγησαν στο όλεθρο χιλιάδες συνανθρώπους μας. Αν τώρα αυτοί είχαν στη διάθεσή τους επιπλέον και τα στοιχεία των πολιτών όπως τα ελέγχει η κάρτα του πολίτη, τότε είναι εξασφαλισμένη τύχη αυτών των πολιτών. Δεν χρειάζεται κανείς να είναι Χριστιανός για να απορρίπτει την κάρτα του Πολίτη. Αρκεί να θέλει απλά να είναι ελεύθερος πολίτης μέσα στα πλαίσια της συνταγματικής νομιμότητας. Βεβαίως ο Χριστιανός έχει επιπλέον λόγους να την απορρίπτει, γιατί η κάρτα του πολίτη είναι ένα βήμα πιο κοντά στο σφράγισμα του Αντιχρίστου. Προσωπικά αρνούμαι να παραλάβω την κάρτα του πολίτη. Επίσης, θεωρώ πανούργο το σχέδιο να δοθεί η κάρτα σε ανθρώπους που βρίσκονται σε δεινή θέση λόγω της οικονομικής κρίσεως, τάχα ως ευεργεσία και αξιοπρεπή αντιμετώπιση εκ μέρους της πολιτείας. Για άλλη μια φορά ισχύει ο λόγος του Χριστού:»οἱ βασιλεῖς τῶν ἐθνῶν κυριεύουσιν αὐτῶν, καὶ οἱ ἐξουσιάζοντες αὐτῶν εὐεργέται καλοῦνται» (Λουκ. 22, 25)

  • 22 Μαρτίου 2015, 20:54 | Ανδρεας

    Αρνούμαι να παραλάβω την κάρτα του πολίτη γιατί είμαι Έλληνας, Ορθόδοξος Χριστιανός!!!

  • 22 Μαρτίου 2015, 20:25 | Αντώνιος Κ.

    Πρέπει να προηγηθεί διάλογος της Κυβέρνησης με την Εκκλησία, η οποία έχει σοβαρές θεολογικές ενστάσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα.
    Έγινε αυτό; Γιατί να υπάρχει τέτοια βιασύνη;

    Ας υποθέσουμε ότι η όλη προσπάθεια είναι καλοπροαίρετη, τι θα συμβεί όμως με ένα ενοποιημένο ηλεκτρονικό αρχείο, κλειδί του οποίου θα είναι η κάρτα αυτή αν την εξουσία λάβει μεθαύριο κάποιος με όχι τόσο δημοκρατικές ευαισθησίες. Πολύ περισσότερο τώρα που οι δανειστές (Ε.Κ.Τ., Ε.Ε. κλπ) μάς εκβιάζουν και βάσει του μνημονίου μάς αντιμετωπίζουν ως αποικία και υπανθρώπους. Θα έχουν την αυτοσυγκράτηση να μην χρησιμοποιήσουν τα στοιχεία αυτά; Όχι βέβαια.

    Τον κάθε Έλληνα πολίτη προβληματίζει η εμμονή κάθε κυβέρνησης να επιβάλλει κάποιου είδους ηλεκτρονική κάρτα. Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό παοτελεί επιθυμία της νέας τάξης πραγμάτων. Γιατί μια κυβέρνηση που προσπαθεί να αντισταθεί στους εκβιασμούς των δανειστών να φέρνει έναν τέτοιο νόμο;

    Ακόμη και δυνάμεις αριστερές που βρίσκονται εντός του Σύριζα διαφωνούν με το ηλεκτρονικό φακέλωμα. Το ίδιο και ο Π. Καμμένος. Απαιτείται χρόνος να γίνει μια ευρύτερη συζήτηση και να εκφραστεί η άποψη του λαού σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα. Φανταστείτε οι ηγέτες του φασισμού στον Β’ Π.Π. να είχαν ένα τέτοιο εργαλείο στα χέρια τους.

    Πιστεύω ότι οποιοδήποτε σχετικό νομοσχέδιο πρέπει να σταματήσει. Υπάρχουν τόσα άλλα να φτιάξουμε στην πατρίδα. Μετά θα καταλήξουμε στον πιο αποδεκτό τρόπο χρήσης ηλεκτρονικών μέσων.

  • 22 Μαρτίου 2015, 20:32 | Mina

    ΑΡΝΟΎΜΑΙ ΝΑ ΤΗ ΔΕΧΤΩ. ΔΕΝ ΘΑ ΤΗ ΠΑΡΑΛΑΒΩ

  • 22 Μαρτίου 2015, 19:10 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Δεν συμφωνώ με την κάρτα του Πολίτη γιατί καταργεί την Ελευθερία του ατόμου. Τό χρωστάω σ αυτούς που με ελευθέρωσαν καί σ αυτούς που θα γεννηθούν να παλέψω για την ελευθερία με οποιοδήποτε τίμημα
    Παναγιώτης Ντούρος

  • 22 Μαρτίου 2015, 19:49 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    OXI STO HLEKTRONIKO ΦΑΚΕΛΩΜΑ.ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΣΚΟΤΕΙΝΩΝ ΚΥΚΛΩΝ. Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ, ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΔΟΓΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΦΩΝΕΣ ΚΑΛΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΠΟΙΗΘΟΥΜΕ ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ ΧΑΡΑΓΜΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥ. Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΦΥΠΝΙΣΕΩΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ.

  • 22 Μαρτίου 2015, 19:33 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ Σ.

    Αντιτίθεμαι στην έκδοση & χρήση της κάρτας του πολίτη για όλους τους προαναφερθέντες λόγους.

  • 22 Μαρτίου 2015, 19:59 | ΣΟΦΙΑ ΛΟΥΚΑ

    Οχι στην καρτα του πολιτη , ειναι ο δουρειος ιππος για e φακελωμα , καταργει την ελευθερια του ατομου ως πολιτικο ων.

  • 22 Μαρτίου 2015, 19:01 | Μαρία Δασκαλοπούλου

    Που είναι η ελευθερία μας; Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά για λόγους συνείδησης δεν παίρνουν όπλο και τους έχουμε στα Γραφεία στο στρατό. Εμείς;Οι Ορθόδοξοι Έλληνες κανένα δικαίωμα;

  • 22 Μαρτίου 2015, 19:10 | ΕΥΗ

    ΝΑΙ στην Ελευθερία,ΟΧΙ στην κάρτα του πολίτη!

  • 22 Μαρτίου 2015, 19:08 | Ιωάννης

    Δεν παραλαμβάνω αυτήν την κάρτα, κυρίως για λόγους θρησκευτικής συνειδήσεως. Υποτίθεται ό,τι σε αυτήν την χώρα έχουμε Δημοκρατία και η πολιτεία σέβεται και περιφρουρεί τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών. Ανθρώπινα δικαιώματα έχουν και οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί αυτού του τόπου και η πολιτεία πρέπει να το αποδεχθεί αυτό και να αποσύρει αυτό το μέτρο. Το κράτος που είναι υποχρεωμένο να εξυπηρετεί και να διευκολύνει την ζωή μας, άς βρει άλλους τρόπους, χωρίς να προσβάλλει την θρησκευτική πίστη μας και φυσικά ούτε να μας περιθωριοποιεί.

  • 22 Μαρτίου 2015, 19:04 | inanm7

    Αρνούμαι την παραλαβή της κάρτας για τον παρακάτω λόγο:

    Ο Άγιος Αρέθας επίσκοπος Καισαρείας και διάδοχος του Μ. Βασιλείου στον επισκοπικό θρόνο στο έργο του «εξήγησις της Ιεράς Αποκαλύψεως PG 106» αναφέρει: «το χάραγμα θα δοθεί σαν ψήφος εντριβή και εγνωσμένη ανθρώποις».
    Από την άλλη έχουμε τον Άγιο Εφραίμ τον Σύρο που στον λόγο του «περί εμφάνισης του αντιχρίστου» (Ασκητικά) μας πληροφορεί: «διότι τοιούτον τρόπο χρησιμοποιεί ο τύραννος ώστε όλοι να βαστάζουσιν το σημάδι του πριν έρθει να απατήσει τα σύμπαντα».
    Ας δούμε λοιπόν σε συνδυασμό τις πληροφορίες που οι δύο Άγιοι μας δίνουν:

    α) «ψήφον εντριβή». Στα χρόνια του Αγίου Αρέθα οι άνθρωποι ψήφιζαν γράφοντας το όνομα του υποψηφίου που προτιμούσαν σε κάποιο πλακίδιο σε μέγεθος τραπουλόχαρτου «ψήφον» (εξ ου και η λέξη ψηφιδωτόν=μικρό πλακίδιο) και μετά το έριχναν στην κάλπη… Η λέξη εντριβής, του εντριβούς σημαίνει κάτι που είναι καθημερινής χρήσης.
    Βλέπουμε λοιπόν ότι το χάραγμα αρχικά θα δοθεί με την μορφή πλακιδίου καθημερινής χρήσης.
    β) Από την άλλη ο Άγιος Εφραίμ μας τονίζει ότι οι άνθρωποι θα «βαστάζουσιν» το σημάδι προ της ελεύσεως του ανόμου. Προσέξτε ότι ο άγιος δεν λέγει ότι θα φέρουσι επί του σώματος αλλά ότι θα βαστάζουν το σημάδι του στο χέρι τους και ότι αυτό θα γίνει προτού να εμφανιστεί δημόσια ο Αντίχριστος για να αναλάβει την παγκόσμια εξουσία (απαιτήσει τα σύμπαντα). Μετά την εμφάνισή του θα απαιτήσει όπως αναφέρει και η Αποκάλυψη το χάραγμα να το φέρουν οι άνθρωποι επί του σώματός των, της δεξιάς χειρός και του μετώπου των.
    Αυτά λέγουν οι άγιοι. Ας δούμε τώρα πως γίνονται πραγματικότητα στις ημέρες μας.

  • 22 Μαρτίου 2015, 19:37 | Βασιλική

    είμαι χριστιανή ορθόδοξη…´ελληνας πολίτης … Κ πάνω όλα ελεύθερη…κ θέλω να παραμείνω…

  • 22 Μαρτίου 2015, 19:36 | Γιώργος

    Δεν παίρνουμε τπτ.

  • 22 Μαρτίου 2015, 19:19 | Xριστίνα Κωστάζου

    Είμαι ορθόδοξη Ελληνίδα και για λόγους θρησκευτικής συνείδησης λέω ΟΧΙ στην κάρτα του πολίτη

  • 22 Μαρτίου 2015, 19:00 | Μαρια

    Θεωρω οτι η καρτα του πολιτη περιοριζει τις ατομικες ελευθεριες των πολιτων και αντιτιθεται στην ορθοδοξη πιστη μου.Ειμαι απολυτως αρνητικη στην εκδοση και παραλαβη της.

  • 22 Μαρτίου 2015, 18:14 | Χριστόφορος

    Δεν θα παραλάβω ποτέ τέτοια κάρτα για ηθικούς και θρησκευτικούς λόγους

  • 22 Μαρτίου 2015, 18:33 | spiros

    Πιστεύω ότι το κράτος γνωρίζει ήδη τους φοροφυγάδες και την διαφθορά εν γένει που υπάρχει, οπότε αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση για να πιαστούν οι υπεύθυνοι και τίποτα παραπάνω. Οπότε αυτά περί καρτών είναι εκ του πονηρού και επιβαλλόμενα από εξωτερικούς παράγοντες για πλήρη φακέλωμα των ιδιαίτερων προσωπικών δεδομένων του καθένα μας, και τίποτα δεν θα επιφέρουν προς όφελος του δημοσίου και της ανάπτυξης της οικονομίας και βελτίωσης των εσόδων.

  • 22 Μαρτίου 2015, 18:44 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

  • 22 Μαρτίου 2015, 18:25 | Λεωνίδας

    Πέραν των προαναφερθέντων επιχειρημάτων θέλω να αναφέρω το εξής. Όταν πας να δημιουργήσεις κάτι καινούριο, ο στόχος είναι να ξεπεράσεις κάποιο υπαρκτό πρόβλημα. Ήταν τόσο μεγάλο πρόβλημα η ταυτοποίηση του πολίτη στις συναλλαγές του με το Δημόσιο; Να δημιουργηθεί η κάρτα για να ξεπεράσουμε ένα ανύπαρκτο πρόβλημα και να δημιουργήσουμε άλλα δέκα;

  • 22 Μαρτίου 2015, 18:12 | ΕΥΓΕΝΙΑ ΒΕΛΩΝΗ

    Ψηφίζω όχι στην κάρτα του πολίτη γιατί πιστεύω ότι καταργεί την ατομική ελευθερία και δεσμεύει επικίνδυνα τα προσωπικά δεδομένα.

  • 22 Μαρτίου 2015, 18:02 | Κώστας

    Δεν θα πάρω τη κάρτα του πολίτη. Δεν τη χρειάζομαι ευχαριστώ.
    Μην προβείτε καν σ αυτό το αίσχος.

    ΔΕΝ ΤΗ ΘΕΛΟΥΜΕ!

  • 22 Μαρτίου 2015, 18:50 | ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗ

    Απαράδεκτη η σχεδιαζόμενη νομοθετική ρύθμιση για την κάρτα του πολίτη, καθ΄όσον προσβάλλει την ελευθερία της προσωπικότητος, διότι τα προς

    ωπικά δεδομένα παραχωρούνται άνευ της θελήσεως του πολίτη.

    Αφ΄ετέρου τυχόν χρησιμοποίησις του αριθμού 666 εις το πλινθίο της κάρτας προσκρούει στο θρησκευτικό φρόνημα των Ορθοδόξων Χριστιανών,της πλειονότητος των πολιτών του Ελληνικού Κράτους.

  • 22 Μαρτίου 2015, 18:39 | angela pilalis

    ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ!!!!!!

  • 22 Μαρτίου 2015, 18:58 | Βασίλειος

    6 λόγοι για τους οποίους αξίζει να πεις ΟΧΙ
    στην «Κάρτα του Πολίτη» (ΚτΠ)
    και την «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση»http://id-ont.blogspot.gr/2011/01/blog-post_7806.html

    1η Ερώτηση: Εγώ έχω καθαρή και διάφανη ζωή. Ότι έχω στην κατοχή μου το έχω αποκτήσει νόμιμα. Ας με παρακολουθεί όποιος θέλει. Δεν έχω να φοβηθώ τίποτα. Μόνο όποιος κάνει παρανομίες, τα λαμόγια και οι τρομοκράτες έχουν να φοβηθούν από αυτό το σύστημα. Ο καλός άνθρωπος θα συνεχίσει να είναι καλός και ο κακός άνθρωπος θα φοβάται να κάνει παρανομίες. Δέχομαι να παρακολουθούμαι κι εγώ αρκεί ταυτόχρονα να παρακολουθούνται και οι βουλευτές και οι εργολάβοι δημοσίων έργων και όλοι οι ισχυροί του συστήματος. Η κοινωνία μας έτσι θα αποκτήσει διαφάνεια και θα γίνει πιο ηθική.

    Απάντηση:
        Είναι λάθος να θεωρούνται αυτομάτως όσοι αντιδρούν στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και την ΚτΠ ως ύποπτοι που θέλουν να κρύψουν πίσω από την ιδιωτικότητά τους, παρανομίες. Αυτή η υπεραπλούστευση αποτελεί διαστρέβλωση της πραγματικότητας.
       
        Όποιος επιθυμεί να διατηρήσει την ιδιωτικότητα της ζωής του, το κάνει γιατί θέλει να διατηρήσει την αξιοπρέπειά του και την ελευθερία της προσωπικής του επιλογής για ορισμένα θέματα. Σε κάποια πράγματα οι επιλογές μας γίνονται αναγκαστικά δημόσια, αλλά αυτό όμως δεν ισχύει για κάθε πτυχή της ανθρώπινης ζωής. Υπάρχουν θέματα των οποίων η δημοσιοποίηση θα έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο για
    το ίδιο το άτομο όσο και για τον κοντινό του περίγυρο αλλά ακόμη ευρύτερα για το κοινωνικό σύνολο. Τέτοιες αποφάσεις θα μπορούσαν να αφορούν τα κατωτέρω θέματα:
    – Ασθένειες ιαθείσες και μη,
    – Συνδικαλιστικές απόψεις,
    – Πολιτικές επιλογές και απόψεις,
    – Κοινωνικές απόψεις,
    – Εργασιακή πορεία (φάκελος εργαζομένου, ποινές, απεργίες, τιμητικές διακρίσεις)
    – Κοινωνικές συναναστροφές,
    – Καταναλωτική συμπεριφορά,
    – Διατροφικές συνήθειες,
    – Θρησκευτικές επιλογές,
    – Ημέρες και ώρες απουσίας από το σπίτι,
    – Συνηθισμένες και έκτατες διαδρομές, κ.ο.κ.

    – Υπάρχουν πράγματα στη ζωή μας τα οποία κάνουμε και στην συνέχεια μετανιώνουμε για αυτά. Προσπαθούμε να τα ξεπεράσουμε και να βάλουμε μια νέα αρχή. Ποιος ο λόγος αυτά τα λάθη να επανέρχονται διαρκώς μπροστά μας (μιας και θα είναι καταγραμμένα σε βάσεις δεδομένων) και να αποτελούν σημαντικά προσκόμματα στην εξέλιξη της ζωής μας και την προσπάθειά μας να αρπάξουμε ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν στη ζωή μας προκειμένου να προοδέψουμε προς όφελος δικό μας, της οικογένειάς μας και της κοινωνίας;

    – Όσοι υπέστησαν τον εξευτελισμό της παρακολούθησης στην Δικτατορία και η ζωή τους ήταν καταγραμμένη σε έναν φάκελο, μπορούν πολύ εύκολα να συνειδητοποιήσουν τι συνεπάγεται η ύπαρξη φακέλου για την μελλοντική πορεία και εξέλιξη του πολίτη και να καταλάβουν την παγίδα στην οποία πέφτουν αυτοί που ρωτούν αφελώς τις παραπάνω ερωτήσεις.

    – Ποιος είναι αυτός που θα χρησιμοποιήσει τα στοιχεία των πολιτών; Είναι άμεμπτος και απόλυτα δίκαιος; Είναι οι προθέσεις του αγαθές; Συλλέγει τα στοιχεία για να αναλύσει συμπεριφορές προκειμένου να λάβει τα κατάλληλα μέτρα και να δημιουργήσει μια καλύτερη κοινωνία; Με ποιο δικαίωμα αυτοανακηρύσσεται σε «καθαρτή» της δημόσιας ζωής; Ποιους αξιακούς κώδικες θα ακολουθήσει; Με το Α κόμμα στην εξουσία θα ισχύουν κάποιοι κανόνες, και με το Β θα αλλάζουν; Με δεδομένο ότι θα καταγράφονται οι συμπεριφορές των πολιτών, όταν αλλάζουν οι αξιακοί κώδικες τότε μήπώς δούμε και πογκρόμ διώξεων των αντιφρονούντων;

    – Τα στοιχεία που θα καταγράφονται θα παραμένουν αναλλοίωτα στις βάσεις δεδομένων; Δεν μπορούν να υποστούν τροποποίηση, να προστεθούν ανύπαρκτα στοιχεία, να αφαιρεθούν πραγματικά στοιχεία; Δεν μπορούν να κατασκευαστούν προφίλ πολιτών τα οποία δεν θα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα; Εάν προστεθεί κακόβουλα η φράση «ύποπτος τρομοκράτης» στην ΚτΠ ενός πολίτη αυτό δεν θα έχει τραγικές επιπτώσεις στην ζωή του;

        Ορισμένοι ισχυρίζονται πως οποιοδήποτε σύστημα ταυτοποίησης του πολίτη είναι αποκλειστικά θέμα του κράτους: «τα του Καίσαρως τω Καίσαρι». Μια τέτοια κάρτα όπως η ΚτΠ πράγματι προέρχεται από τον «Καίσαρα». Αφορά όμως αποκλειστικά τις αρμοδιότητες του «Καίσαρα» ή μήπως τις υπερβαίνει; Και εάν τις υπερβαίνει σε ποιόν βαθμό; Μήπως στον απόλυτο βαθμό της επικυριαρχίας του επάνω στον άνθρωπο; Είναι ποτέ δυνατόν όσοι διακηρύσσουν ότι έχουν την αυτοσυνειδησία του ελεύθερου ανθρώπου, να υπονομεύουν, με το να υιοθετούν φαινομενικά αθώα επιχειρήματα, τα δομικά συστατικά στοιχεία που συνθέτουν την ελευθερία του ανθρωπίνου προσώπου; Με ποιο λογική θα παραδώσουμε οικειοθελώς, το ύψιστο αγαθό της ελευθερίας και του αυτεξούσιου σε τρίτους διαχειριστές; Γιατί να δοθεί η ελευθερία μας βορά στις ορέξεις του κάθε «Καίσαρα»;

        Άραγε ποιος από εμάς είναι τόσο δυνατός χαρακτήρας που δεν πρόκειται να επηρεαστεί από τέτοιες πιθανές κακόβουλες συμπεριφορές των διαχειριστών της ΚτΠ και της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης; Ποιος θεωρεί τον εαυτό του αλάνθαστο και πιστεύει πως δεν πρόκειται να κάνει κανένα λάθος στη ζωή του για το οποίο θα μετανιώσει αργότερα; Σε αυτή την περίπτωση γιατί τα λάθη του να είναι στην διάθεση του καθενός που θα έχει νόμιμη ή παράνομη πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων του συστήματος;

        Είναι το ίδιο να προκύψει μια μέρα, μέσα από εξωθεσμικές διαδικασίες, ένα αυταρχικό καθεστώς, το οποίο θα καταγράψει συμπεριφορές και προτιμήσεις των πολιτών, με το να συναινέσουμε οι ίδιοι στην ατελείωτη καταγραφή συμπεριφορών και προτιμήσεων χωρίς πειστική επιχειρηματολογία;

        Μπορούν να απαντήθούν τα κατωτέρω ερωτήματα από όσους ισχυρίζονται ότι δεν φοβούνται την παρακολούθηση;

    1η περίπτωση:
    Η ΚτΠ όταν θα ενσωματώσει την Κάρτα Εργαζομένου θα χρησιμοποιείται για να μπαίνει κάποιος στο κτίριο της εργασίας του για να δουλέψει και θα χρησιμοποιείται πάλι όταν θα φεύγει από την εργασία του. Αυτή η πληροφορία, σύμφωνα με την εξαγγελία του κου Υφυπουργού Εργασίας, θα αποστέλλεται από την εταιρεία του στο Υπουργείο Εργασίας on-line. Επίσης η ΚτΠ, όταν θα ενσωματώσει την «Κάρτα Αγορών», θα χρησιμοποιείται για να κάνει κάποιος πολίτης τις αγορές από τα μαγαζιά. Αυτή η πληροφορία μέσω των συστημάτων POS των καταστημάτων θα αποστέλλεται on-line στις Τράπεζες οι οποίες 1 φορά τον μήνα θα ενημερώνουν το Υπουργείο Οικονομικών.
    Ένας κακόβουλος, που θα έχει πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα, ξέρει πότε και ποιο σπίτι είναι «αφύλακτο» ! Γιατί με τη δική του συναίνεση ο πολίτης να δίνει την δυνατότητα στον οιονδήποτε κακόβουλο να γνωρίζει (μέσω διαρροών από τον διαχειριστή των βάσεων δεδομένων ή μέσω hacker) που βρίσκεται ανά πάσα στιγμή; Είναι τόσο υπεράνω υλικών αγαθών που είναι έτοιμος να αντέξει πολλαπλές επιβουλές κατά της περιουσία του; Είναι πρόθυμος, έχει συνειδητοποιήσει ότι «εκθέτοντας» αυτά τα προσωπικά του δεδομένα, εκθέτει και τον ευατό του και τα μέλη της οικογενείας του σε πιο σοβαρούς κινδύνους; (ας θυμηθούμε την απαγωγή του γνωστού εφοπλιστή αλλά και πολλών άλλων επιχειρηματιών οι οποίοι φέρονται να έχουν οικονομική άνεση)

    2η περίπτωση:
    Όπως είπαμε στην προηγούμενη περίπτωση, με την ΚτΠ θα κάνουμε τις αγορές των προϊόντων που επιθυμούμε. Με αυτόν τον τρόπο θα καταγράφεται αναλυτικά το καταναλωτικό μας προφίλ, οι διατροφικές μας συνήθειες, οι επιλογές μας στην διασκέδαση. Μπορεί αναλυτικά αυτή η πληροφορία να μην φτάνει στις Τράπεζες (μόνο το συγκεντρωτικό ποσό θα αποστέλλεται σε αυτές), όμως θα καταγράφεται στις βάσεις δεδομένων των Supermarkets και των υπολοίπων καταστημάτων.
    Η πιθανή διαρροή όμως αυτής της πληροφορίας συνεπάγεται τα κατωτέρω:
    i. Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες θα ασφαλίζουν μερικώς ή/και καθόλου ανθρώπους οι οποίοι στα παιδικά, εφηβικά τους χρόνια δεν είχαν «συνετή» διατροφή μιας και αυτοί υπάρχει πιθανότητα να αρρωστήσουν πιο βαριά από τους υπόλοιπους ανθρώπους.
    ii. Οι μελλοντικοί εργοδότες σε συνεργασία με τις ασφαλιστικές εταιρείες θα μπορούν να απορρίπτουν εκ των προτέρων ανθρώπους που θα έχουν μερικώς ή καθόλου ασφαλίσει οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες παρόλο που θα έχουν όλα τα προσόντα για αυτή την εργασία.

    3η περίπτωση:
    Ο γιος μιας οικογένειας στην παιδική του ηλικία υπέφερε από πονοκεφάλους. Κατά την διάρκεια της παιδικής του ηλικίας χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε Παιδιατρική Κλινική. Διενεργήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες από το ιατρικό πρωτόκολλο εξετάσεις χωρίς να εντοπισθεί κάτι το παθολογικό.
    Όπως γίνεται συνήθως σε αυτές τις περιστάσεις, οι πονοκέφαλοι αποδόθηκαν σε ψυχολογικά αίτια. Στο πλαίσιο αυτό ειδικός παιδοψυχίατρος εξέτασε το παιδί στο οποίο χορήγησε ήπια φαρμακευτική αγωγή.
    Την ίδια περίοδο οι σχέσεις των γονιών διέρχονται μια κρίση η οποία επιβαρύνει την όλη κατάσταση καθώς και την ψυχολογική κατάσταση του παιδιού.
    Σταδιακά όμως και με αμοιβαίες υποχωρήσεις των γονιών, το κλίμα στην οικογένεια αποκαθίσταται. Αυτό έχει ως συνέπεια το παιδί να αντιμετωπίζει λιγότερη εξωτερική πίεση. Έτσι και η δική του ψυχολογική κατάσταση βελτιώνεται και με τα χρόνια οι πονοκέφαλοι υποχωρούν και τελικά εξαφανίζονται.
    Ο νέος σπουδάζει αρχιτέκτονας, ειδικεύεται στην συντήρηση νεοκλασικών κτιρίων και αναζητά την επαγγελματική του αποκατάσταση σε κατασκευαστικές εταιρείες, έχοντας στην κατοχή του ένα εντυπωσιακό βιογραφικό.
    Τι αντιμετωπίζει όμως; Την απόρριψη της αίτησής του. Γιατί; Από την στιγμή που τα πάντα είναι καταγεγραμμένα στην βάση δεδομένων του Υπουργείου Υγείας, ο εργοδότης που παράνομα ή/και νόμιμα έχει πρόσβαση σε αυτή την βάση, μεταξύ δύο αρχιτεκτόνων διαλέγει αυτόν που στην παιδική του ηλικία δεν υπέφερε από πονοκεφάλους!
    Που να μπλέξω σκέφτεται, ας πάρω καλύτερα αυτόν που δεν έχει τέλειο βιογραφικό όμως ούτε πονοκεφάλους είχε ποτέ του, ούτε χρειάστηκε να πάρει ψυχοφάρμακα.
    Εάν όμως τον είχε προσλάβει θα έβλεπε ότι είναι εξαιρετικός επαγγελματίας και άνθρωπος, οπότε και να έλλειπε κάποια μέρα με πονοκεφάλους δεν θα τον πείραζε καθόλου.

        Αυτός που ισχυρίζεται ότι δεν τον ενδιαφέρει η παρακολούθηση, έχει συνειδητοποιήσει ότι μπορεί να υποστεί τέτοια ρατσιστική διάκριση εις βάρος του; Πως θα πραγματώσει τα όνειρά του, να βοηθήσει στη δημιουργία μιας καλύτερης κοινωνίας, εάν έχει να αντιμετωπίσει τις ανωτέρω καταστάσεις;

        Τέλος ακόμη κι εάν ο ίδιος αισθάνεται έτοιμος να υποστεί διωγμούς και ρατσιστική αντιμετώπιση για την υγεία του, τα πιστεύω του, τις επιλογές του, τις απόψεις του και την ιδεολογία του, θεωρεί πως αυτό μπορεί να το υποστεί καθολικά μια ολόκληρη κοινωνία; Ας σκεφθεί τους συνανθρώπους του οι οποίοι είναι πιο αδύναμοι από αυτόν. Ποια θα είναι η συνέπεια για αυτούς; Θα έρθει εύκολα, ως φυσική εξέλιξη, ο συμβιβασμός τους στις απαιτήσεις του συστήματος, η υποταγή τους, η αλλαγή της συμπεριφοράς, των απόψεων, των αντιλήψεων, των επιλογών τους. Γιατί ο «δυνατός» να μην «προστατέψει» τους «αδύναμους» συνανθρώπους του, μη συναινώντας στο νέο σύστημα της ηλεκτρονικής παρακολούθησης; Είναι σωστό ο «δυνατός» (που νομίζει ότι θα διατηρήσει ακέραια την προσωπικότητά στο νέο σύστημα της παρακολούθησης), συναινώντας, να επιτρέψει οι αδύναμοι συνάνθρωποί του να εκτεθούν μέσα από την δημόσια κλειδαρότρυπα της ΚτΠ και μετά να αλλοτριωθούν και να βλαφτούν από το αυτό το νέο σύστημα; 

        Εάν δημιουργηθεί αυτό το σύστημα, τότε σταδιακά θα δημιουργηθεί μια κοινωνία με τυποποιημένες συμπεριφορές, που την μια φορά θα κοιτάνε όλοι «δεξιά» και την άλλη θα κοιτάνε όλοι «αριστερά». Είναι αυτή κοινωνία της ελευθερίας; Είναι αυτή κοινωνία της δικαιοσύνης; Μήπως συναινώντας σε αποφάσεις όπως η ΚτΠ και η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση ανοίγουμε τον ασκό του Αιόλου για απρόβλεπτες μεταβολές στον χαρακτήρα των κοινωνιών όπως τον γνωρίζουμε έως σήμερα; Μήπως μόνοι μας ανοίγουμε την Κεκόπορτα της Βασιλεύουσας;

    2η Ερώτηση: Γιατί να παιδεύομαι με πληθώρα αριθμών όταν προσπαθώ να εξυπηρετηθώ από τις Δημόσιες Υπηρεσίες; Γιατί να μην έχω έναν Ενιαίο Μοναδικό Αριθμό (ΕΜΑ) με τον οποίο θα με αναγνωρίζει κάθε Υπηρεσία, να έχω μια ταυτότητα για όλες τις χρήσεις;

    Απάντηση:
        Σε πρώτη φάση η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και η ΚτΠ δεν υπόσχεται κάτι τέτοιο. Στην ΚτΠ, σύμφωνα με τις έως σήμερα διαβουλεύσεις που έχουν γίνει, θα περιέχονται όλοι οι αριθμοί που έχει ο πολίτης (Αριθμός Μητρώου Ασφαλισμένου (ΑΜΑ), ΑΦΜ, Αριθμός Κτηματολογίου, Αριθμός Δημοτολογίου, Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας) και με τους οποίους ο πολίτης θα ταυτοποιείται από τις Δημόσιες Υπηρεσίες και θα εξυπηρετείται. Δεν προβλέπεται άμεσα αντικατάσταση όλων των αριθμών από έναν. Εικάζουμε όμως ότι στο μέλλον αυτό θα υλοποιηθεί.

        Άραγε σήμερα το πρόβλημα των Δημοσίων Υπηρεσιών, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τον πολίτη, είναι οι 5-6 διαφορετικοί κωδικοί που έχει ο πολίτης; Το πρόβλημα υφίσταται επειδή δεν ξέρει ο πολίτης τον κωδικό του όταν πηγαίνει να εξυπηρετηθεί; Δεν ξέρει το ΑΦΜ του όταν πηγαίνει στην Εφορία; Δεν ξέρει τον ΑΜΑ του όταν πηγαίνει με το βιβλιάριό του στον Νοσοκομείο να εξετασθεί; Δεν ξέρει τον Αριθμό Δελτίου Ταυτότητάς του; Πόσες φορές στην ζωή του θα χρειαστεί τον Αριθμό Δημοτολογίου ή τον Αριθμό Κτηματολογίου; Αυτό είναι το πρόβλημα των Δημοσίων Υπηρεσιών;

        Μήπως το πρόβλημα ξεκινάει μετά την ταυτοποίηση του πολίτη με τον αριθμό που κάθε υπηρεσία του έχει χορηγήσει; Μήπως το πρόβλημα εμφανίζεται αφότου λυθεί το πρόβλημα της ταυτοπροσωπίας του πολίτη; Το πρόβλημα χρονικά, δεν εντοπίζεται πριν την χρήση του κωδικού, αλλά μετά την χρήση του! Και σε αυτό δεν φταίνε οι πολλοί κωδικοί. Φταίει η κακή οργάνωση των Υπηρεσιών. Είτε έναν κωδικό έχει ο πολίτης, είτε 10 διαφορετικούς, εάν δεν οργανωθούν ου Υπηρεσίες, εξυπηρέτηση δεν θα δει ο πολίτης.
    – Δεν φταίει ο ΑΜΑ, επειδή τα νοσοκομεία είναι υποστελεχωμένα τόσο σε ιατρικό όσο και σε νοσηλευτικό προσωπικό, οπότε οι λίστες αναμονής είναι τεραστίων διαστάσεων,
    – Δεν φταίει ο ΑΜΑ, επειδή η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στη χώρα μας κοστίζει χρυσάφι στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά τα «τρωκτικά» της υγείας,
    – Δεν φταίει ο ΑΦΜ επειδή η εξυπηρέτηση στις εφορίες είναι δαιδαλώδης και χρονοβόρα με τεράστιες ουρές και δεκάδες έγγραφα,
    – Δεν φταίει ο Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας όταν για να υποβληθεί μια αίτηση σε μια υπηρεσία, απαιτείται πληθώρα συνοδευτικών εγγράφων.

        Αντίθετα ενώ η ύπαρξη του ΕΜΑ δεν λύνει κανένα από τα ανωτέρω προβλήματα, δημιουργεί ένα σημαντικό νέο πρόβλημα το οποίο δεν λύνεται παρά μόνο με την απουσία του ΕΜΑ! Αυτό λέγεται δυνατότητα ενοποίησης των βάσεων δεδομένων.

        Οι Βάσεις Δεδομένων μπορούν να ενοποιηθούν με φυσικό τρόπο, σε ένα υψηλών δυνατοτήτων Ηλεκτρονικό Υπολογιστή (Η/Υ). Μπορούν επίσης να ενοποιηθούν δυναμικά, «εισφέροντας» δηλ. σε έναν Η/Υ, με κλειδί τον ΕΜΑ, τα στοιχεία που «γνωρίζει» η κάθε Βάση Δεδομένων για αυτόν τον ΕΜΑ. πχ. Η βάση της Εφορίας το οικονομικό προφίλ, η βάση του Υπουργείου Υγείας το Ασφαλιστικό προφίλ, η βάση του Υπουργείου Εργασίας το εργασιακό προφίλ, οι βάσεις των νοσοκομείων το προφίλ υγείας κ.οκ. Έτσι είτε φυσικά, είτε εξ’αποστάσεως μπορεί να δημιουργηθεί το καθολικό προφίλ του πολίτη και κατά συνέπεια υπάρχει ο κίνδυνος να «συσκευαστεί» αυτό το προφίλ και να «πωληθεί» σε τρίτους, από κακόβουλους συμπολίτες μας και όχι μόνο.

        Αντίθετα, σήμερα, χωρίς τον ΕΜΑ, οι Υπηρεσίες μπορούν να αναπτύξουν αυτόνομες, ανεξάρτητες, μη διασυνδεδεμένες Βάσεις Δεδομένων, εξυπηρετώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους πολίτες, στοιχείο το οποίο ταυτόχρονα συντελεί στον όσο το δυνατόν περιορισμό των επιπτώσεων για τον πολίτη σε περίπτωση απώλειας δεδομένων. Η απώλεια δεδομένων, ως ενδεχόμενο, θα αφορά μόνο κάποια πτυχή της ζωής του πολίτη (τμήματα του ασφαλιστικού, εργασιακού, υγείας, οικονομικού κλπ προφίλ) και όχι το καθολικό του προφίλ. Οι διαφορετικοί αριθμοί επιβαρύνουν ελάχιστα (μιας και θα πρέπει να τους έχει κάποιος πρόχειρους όταν τους χρειαστεί – αλλά ποιος όμως δεν μπορεί να θυμηθεί μερικούς αριθμούς; ή να τους πάρει μαζί του πριν πάει να εξυπηρετηθεί σε μια Υπηρεσία;), αλλά ωφελούν τα μέγιστα από την άποψη της ασφάλειας των δεδομένων.

    3η Ερώτηση: Σήμερα, εάν θέλουν, με παρακολουθούν με διάφορες εφαρμογές που χρησιμοποιώ στην ζωή μου (βλ κινητό τηλέφωνο, ηλεκτρονικά διόδια, κάρτα εισόδου σε κτίρια, πιστωτική, χρεωστική κάρτα, ηλεκτρονικές αγορές μέσω internet κοκ). Δεν καταλαβαίνω γιατί ειδικά στην Κάρτα του Πολίτη πρέπει να πω όχι, ενόσω χρησιμοποιώ όλες τις άλλες συσκευές.

    Απάντηση:
    i. Όταν ο πολίτης χρησιμοποιεί τις ανωτέρω συσκευές, τότε αυτόματα καταγράφεται η χρήση των συσκευών από την αντίστοιχη βάση δεδομένων με την οποία επικοινωνεί η συσκευή. Όπως είναι σήμερα η κατάσταση, αυτές οι βάσεις δεδομένων δεν λειτουργούν με ένα ενιαίο κλειδί, έναν Ενιαίο Μοναδικό Αριθμό (ΕΜΑ) όπως περιγράψαμε ανωτέρω. Δεν έχουμε έναν αριθμό για όλες τις χρήσεις. Στο σημερινό λοιπόν πλαίσιο, εάν κάποιος επιθυμεί να ενοποιήσει τα δεδομένα πρέπει να χρησιμοποιήσει ως βασικό ενοποιητικό παράγοντα το Ονοματεπώνυμο. Όμως με το ίδιο ονοματεπώνυμο υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι. Επίσης σε παγκόσμιο επίπεδο με τόσες διαφορετικές γλώσσες και διαφορετικά και ανομοιογενή αλφάβητα και ονόματα καθίσταται δύσκολη ή έστω πολύ δαπανηρή η ενοποίηση δεδομένων κάτω από ένα όνομα. Όλα αυτά τα προβλήματα τα λύνει ο Ενιαίος Μοναδικός Αριθμός (ΕΜΑ), όποιος κι αν αποφασιστεί να είναι (υφιστάμενος ΑΜΚΑ, ΑΦΜ ή κάποιος νέος).

    ii. Μπορεί λοιπόν να υφιστάμεθα ήδη καταγραφή δεδομένων και παρακολούθηση, όμως αυτά τα στοιχεία στην ουσία είναι δύσχρηστα για περαιτέρω αξιοποίηση. Η τυχόν αξιοποίηση και ενοποίησή τους είναι μια χρονοβόρα και κοστοβόρα διαδικασία. Για το λόγο αυτό εάν γίνει ενοποίηση, θα γίνει για μεμονωμένα άτομα και όχι καθολικά για το σύνολο του πληθυσμού. Χωρίς ενοποίηση μπορεί να παρακολουθηθεί ένα τμήμα του προφίλ του πολίτη και όχι το καθολικό του προφίλ.

    iii. Η ενοποίηση των δεδομένων με βάση το Ονοματεπώνυμο συνιστά μια παράνομη διαδικασία στην οποία το πρόσωπο δεν έχει συναινέσει με καθοιονδήποτε τρόπο. Αντίθετα η οικειοθελής κατοχή ηλεκτρονικής ταυτότητας με τον μοναδικό, καθολικής χρήσης, κωδικό της (μπορεί να παραμείνουν στην αρχή οι πολλοί κωδικοί όπως είπαμε ανωτέρω, όμως ο ένας κωδικός είναι η φυσική εξέλιξη του συστήματος) συνιστά στην ουσία συναίνεση στην καταγραφή+ενοποίηση των δεδομένων, στην παρακολούθηση δηλ. του προσώπου. Δηλ. μια παράνομη διαδικασία μετασχηματίζεται σε νόμιμη!

    iv. Τέλος εάν κάποιος δεν επιθυμεί να υποστεί ούτε τους σημερινούς τύπους παρακολούθησης μέσω των συσκευών που αναφέρονται ανωτέρω, τότε μπορεί να απαλλαγεί από αυτές τις συσκευές επιλέγοντας να μην τις χρησιμοποιήσει.

    Μπορεί εάν θέλει:
    1. να αφήσει το κινητό του στο σπίτι του και να πάει μια βόλτα χωρίς αυτό,
    2. να αγοράσει προϊόντα με μετρητά, δηλ χωρίς χρεωστική/πιστωτική κάρτα,
    3. να πληρώσει με μετρητά τα διόδια από τα οποία θα διέλθει κ.ο.κ.

        Όμως, εάν θέλει, θα μπορεί στο μέλλον να μην χρησιμοποιεί την ΚτΠ, εάν είναι υποχρεωτικό να την φέρει μαζί του; Όχι βέβαια. Το κύριο πρόβλημα είναι η δεσμευτικότητα, η ταύτιση της ΚτΠ με τον άνθρωπο, ο οποίος πλέον θα ανάγεται σε αριθμό και θα υποχρεώνεται να αφήνει τα ηλεκτρονικά του ίχνη καθημερινά, θελημένα ή αθέλητα σε δεκάδες διασυνδεδεμένες βάσεις δεδομένων. Αυτή η καταγραφή συνιστά καθολικό, ανηλεές, απόλυτο φακέλωμα. Ποιος ο λόγος να γίνει αυτό; Τι κερδίζει ο πολίτης; Απολύτως τίποτα. Τι κερδίζει η εξουσία; Οι νόμιμες-τυπικές και οι παράνομες-άτυπες μορφές εξουσίας; Μα τον πλήρη έλεγχο των υπηκόων! Ένα τέλειο σύστημα το οποίο θα λαχταρούσε να έχει στα χέρια του ο Χίτλερ, ο Στάλιν, ο πατερούλης-αιώνιος πρόεδρος της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ιλ, το καθεστώς Απαρτχάϊντ της Νοτίου Αφρικής κ.ο.κ.

        Η διαφορά μεταξύ της σημερινής ηλεκτρονικής καταγραφής κάποιων δεδομένων του πολίτη και εκείνης που θα υπάρξει με την χρήση της ΚτΠ σε ένα περιβάλλον «Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης» είναι δυσθεώρητη και μπορεί να συγκριθεί με εκείνη που έχει μια σφεντόνα και μια ατομική βόμβα.

        Συναινώντας λοιπόν ο πολίτης στο να «ενταχθούν» τα στοιχεία του στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και λαμβάνοντας την Κάρτα του Πολίτη, στην ουσία συναινεί στο να ξεκινήσει να χτίζεται αυτό το ανελεύθερο ηλεκτρονικό καθεστώς διαρκούς καταγραφής και παρακολούθησης των πολιτών.

    4η Ερώτηση: Με την ΚτΠ και την ψηφιακή υπογραφή θα περάσουμε σταδιακά σε ένα σύστημα άμεσης δημοκρατίας όπως στην Αρχαία Ελλάδα. Θα μπορούν να διενεργηθούν εύκολα και με ελάχιστο κόστος δεκάδες δημοψηφίσματα αλλά και δημοσκοπήσεις σε πολλά σημαντικά για τους πολίτες θέματα. Οι κυβερνώντες θα νοιώσουν ασφυκτική την «ανάσα» των πολιτών. Επίσης οι εκλογές θα γίνονται εύκολα και τα αποτελέσματα θα είναι αδιάβλητα. Δεν θα χρειάζονται επανακαταμετρήσεις ούτε θα υπάρχει αμφισβήτηση για το αποτέλεσμα. Πρόκειται για στροφή της κοινωνίας προς το δημοκρατικότερο.

    Απάντηση:
        Η ηλεκτρονική δημοκρατία είναι μια φαινομενική δημοκρατία. Κάτω από το χαλί κρύβεται η ηλεκτρονική δικτατορία. Οδηγεί φαινομενικά σε πιο άμεση δημοκρατία: Διενεργούνται εύκολες, με χαμηλό κόστος, on-line ψηφοφορίες, δημοψηφίσματα, και διατυπώνονται απόψεις των πολιτών οι οποίες μπορούν να φθάσουν έως την κορυφή.

        Αυτή όμως η διαδικασία οδηγεί παράλληλα και στο καθολικό φακέλωμα της πολιτικής και κοινωνικής άποψης των συμμετεχόντων. Έτσι εάν ψηφίζουμε από το σπίτι μας, ναι μεν ψηφίζουμε άμεσα, γρήγορα με χαμηλό κόστος όλοι μας για πολλά θέματα (άμεση δημοκρατία λοιπόν) όμως επειδή:
    i. τα ηλεκτρονικά συστήματα είναι διάτρητα από άποψη ασφάλειας και
    ii. καταγράφονται σε αρχεία (log files) η ψήφος κάθε πολίτη σε αντιστοιχία με τον μοναδικό κωδικό αριθμό που φέρει ο Η/Υ του, τότε με αυτά τα στοιχεία είναι δυνατόν να εξαχθεί το κοινωνικό, συνδικαλιστικό, πολιτικό προφίλ, καθολικά, όλων των συμμετεχόντων στην εκλογική διαδικασία και στην συνέχεια αυτό να «αξιοποιηθεί» εις βάρος των ψηφοφόρων.

        Παραβιάζεται με απλά λόγια η μυστικότητα της ψήφου. Μιλάμε για φανερή και διάτρητη ψηφοφορία. Φανερή γιατί η ψήφος σε συνδυασμό με την IP του Η/Υ αποκαλύπτει την ταυτότητα και την επιλογή του ψηφίσαντα και διάτρητη γιατί τα προσωπικά δεδομένα της ψηφοφορίας δύνανται:
    i. να διαρρεύσουν θελημένα, σκόπιμα (πχ επί χρήμασι) ή αθέλητα (απώλεια μέσων αποθήκευσης) από τον διαχειριστή,
    ii. να υποκλαπούν από χάκερς από τις «ασφαλείς» βάσεις δεδομένων της ψηφοφορίας.

        Στο πλαίσιο των ανωτέρω πως μπορεί να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της διαδικασίας;
    – Η ψήφος από την στιγμή που θα φύγει από τον Η/Υ του σπιτιού του ψηφοφόρου, μέχρι την βάση Δεδομένων του Υπουργείου που θα διενεργεί τα δημοψηφίσματα, υπάρχει πιθανότητα να δολιευθεί; Το ΝΑΙ στον Η/Υ του σπιτιού θα καταχωρηθεί ως ΝΑΙ στην βάση δεδομένων του Υπουργείου ή λόγω των «επιστημονικών» μεθόδων τη σύγχρονης τεχνολογίας μπορεί να καταχωρηθεί και ως ΟΧΙ;
    – Όταν ο ψηφοφόρος γνωρίζει, ότι οι κρατούντες γνωρίζουν τι ψηφίζει, πόσο πιθανό είναι να αλλάξει την ψήφο του προκειμένου να μην έχει επιπτώσεις; Προκειμένου να είναι αρεστός; Προκειμένου να ανελιχθεί σε ανώτερη θέση με αντάλλαγμα την ψήφο;
    – Με αυτό τον τρόπο οι κρατούντες ελέγχουν ή όχι εάν τα ρουσφέτια τους εξαργυρώνονται πραγματικά με ψήφους;

        Είναι προτιμότερος ο κόπος του παραβάν, της φυσικής καταμέτρησης, της επανακαταμέτρησης εάν χρειάζεται, παρά η ξεκούραση της «αδιάβλητης» ηλεκτρονικής καταμέτρησης-κατασκόπευσης.

    Αντί επιλόγου σε όλα ανωτέρω, δείτε κατωτέρω δύο αφίσες που κυκλοφόρησε η Αγγλική οργάνωση http://no2id.net/ η οποία δραστηριοποιήθηκε έντονα εναντίον της Αγγλικής ΚτΠ (ID cards) και της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Database State):

        Η πρώτη αναφέρει: «Presumed guilty until proven innocent… because it’s not like computer records even get mixed up, is it?». Με απλά λόγια: «Είσαι ένοχος μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου, Άλλωστε οι Η/Υ δεν κάνουν ποτέ λάθος, έτσι δεν είναι;»
        Η δεύτερη αναφέρει: «If you’re not on their list you won’t exist». Δηλ. «εάν δεν σε βρίσκουν στη λίστα τους, τότε δεν υπάρχεις».

    Με αυτά τα απλά συνθήματα οι Άγγλοι προσπαθούν να τονίσουν την απόλυτη εξάρτηση της ζωής του ανθρώπου από τους Η/Υ. Τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ελευθερία του συναλλάσσεσθε, τα δικαιώματα στην ιδιοκτησία, στην εργασία, στην ασφάλιση, στην δημιουργία οικογένειας και προσωπικής ζωής δεν είναι αυθύπαρκτα και δεδομένα για όλους τους νομοταγείς πολίτες. Εξαρτώνται από την κατοχή ή όχι μιας Κάρτας, από την κατοχή ή όχι ενός αριθμού, από την ύπαρξή των ανθρώπων ή όχι σε μια βάση δεδομένων; Δηλ. όσοι είναι εκτός των βάσεων δεδομένων παύουν να είναι άνθρωποι; Εάν συνεχίζουν να τους θεωρούν ανθρώπους, τότε είναι άνθρωποι χωρίς δικαιώματα, είναι de facto εχθροί και κατά συνέπεια απόβλητα του συστήματος; Πως λέγεται το σύστημα που αντιμετωπίζει τον άνθρωπο με αυτόν τον τρόπο; Ποια αρχή μπορεί να σκεφθεί κάτι τέτοιο; Και όλα αυτά θα γίνουν με βασικό επιχείρημα το νοικοκύρεμα της Δημόσιας ζωής, την εξυπηρέτηση των πολιτών, την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών;

    Η Κάρτα Πολίτη ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ περιέχει προσωπικά μας δεδομένα σε μορφή ηλεκτρονικού εγγράφου στον μικροεπεξεργαστή, τσιπάκι, τα οποία δεν είναι άμεσα αναγνώσιμα από εμάς παρά μόνο από διάφορες κρατικές υπηρεσίες αλλά και ορισμένες ιδιωτικές επιχειρήσεις (με ειδικές ηλεκτρονικές συσκευές ανάγνωσης του μικροεπεξεργαστή) και θα μπορούν φασιστικά να μας φακελώνουν ηλεκτρονικά και να παρακολουθούν όλες τις κινήσεις και συναλλαγές μας και το κράτος ζητάει στην κάρτα αυτή να βάλουμε την υπογραφή μας χωρίς να έχουμε πρόσβαση στο ηλεκτρονικό έγγραφο που περιέχει πληροφορίες και προσωπικά μας δεδομένα!!!

    «Πλινθίο» το βαφτίζει κουτοπόνηρα (από το πλίνθος= τούβλο, με μασονικό-σιωνιστικό νεολογισμό βγαίνει το πλινθίο=τουβλάκι γιατί μας θεωρούν τούβλα!!!) το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνηση τον «μικροεπεξεργαστή-τσιπάκι», που θα περιέχεται στην ηλεκτρονική δημόσια ταυτότητά μας, Κάρτα (φακελώματος) του Πολίτη όπως αναφέρει στα «Τεχνικά Χαρακτηριστικά της Κάρτας του Πολίτη» στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου http://www.opengov.gr/ypes/?p=875 και κατά την διαβούλευση που έγινε στο διαδίκτυο από το υπουργείο αλλά ορισμένοι ακόμα περιμένουν να δουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά της ηλεκτρονικής ταυτότητας για να αποφανθούν όπως λένε υποκριτικά. Για τα τεχνικά χαρακτηριστικά δείτε τα βίντεο με αναλύσεις και από επιστήμονες τεχνικούς στην σελίδα http://id-ont.blogspot.com/2011/04/2732011.html .

    Πως λοιπόν ΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ θα υπογράψουμε ένα ηλεκτρονικό έγγραφο για την ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ που δεν έχουμε πρόσβαση για να το διαβάσουμε; Δεν είναι αντίθετο με τα Συνταγματικά μας Δικαιώματα ως Ελεύθεροι Πολίτες άλλα και με το Θεόσδοτο δώρο της Ελευθερίας και του Αυτεξουσίου… Πως θα το προδώσουμε;;;

    ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΔΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΑΣ ΩΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ, ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟ ΧΡΙΣΤΟ…

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΦΑΚΕΛΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΜΕ ΤΣΙΠ ΚΑΤΑΔΟΤΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥ 666.

  • 22 Μαρτίου 2015, 18:57 | ΑΝΝΑ ΡΩΙΜΠΑ

    ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΜΑΙ ΚΙ ΑΛΛΟ ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ.ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΜΑΙ ΑΚΟΜΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ «ΦΙΛΟΥΣ» ΜΑΣ.ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΠΑΡΑΛΑΒΩ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ.

  • 22 Μαρτίου 2015, 18:43 | Γιώργος Μπούρας

    Δε τη θέλουμε αυτή τη κάρτα.
    Ούτε ο Χίτλερ δεν είχε κάνει τόσο χαφιέδισμα σα και αυτό που μας ετοιμάζετε εσείς

    Ούτε η Χούντα.

    Ο Παναδρέου είχε κάψει τους φακέλους στη χαλλυβουργική και εσείς τους ξαναφτιάχνεται χειρότερους.

    Λέτε ότι το κάνετε για τους φτωχούς, τότε γιατί απλά δε τους δίνεται λίγα λεφτά ; Γιατί απλά δε μας ελαφρίνετε λίγο το φορτίο μας.

    Μήπως ο στόχος σας είναι να τη κάνετε υποχρεωτική για όλους και να μας έχετε σα κοπάδι ζώων ;

  • 22 Μαρτίου 2015, 17:48 | ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ

    ΕΙΜΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ, ΚΑΘΩΣ Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΕΙ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΗ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ.

    ΤΕΚΜΗΡΙΩΝΩ ΤΗ ΘΕΣΗ ΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ, με τα παρακάτω στοιχεία τα οποία οφείλουν όλοι να γνωρίζουν:

    • 6 λόγοι για τους οποίους αξίζει να πεις ΟΧΙ στην «Κάρτα του Πολίτη» (ΚτΠ) και την «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση»
    http://id-ont.blogspot.com

    • Ἡ Βρετανία καταργεῖ τήν κάρτα τοῦ πολίτη πού θέλουν νἀ μᾶς ἐπιβάλλουν (κάρτα μέ τσιπ-καταδότη).
    http://klassikoperiptosi.blogspot.gr/2010/10/blog-post_3505.html

    • Τι δήλωσε στην εκπομπή «Αθέατος Κόσμος» ο ειδικός που «έσπασε» την Αγγλική Κάρτα του Πολίτη.
    http://id-ont.blogspot.gr/2011/03/blog-post_7906.html

    • Γερμανοί ερευνητές “έσπασαν” την κρυπτογράφηση της RFID Smartcard (παρόμοια θα χρησιμοποιεί και η Κάρτα του Πολίτη)
    http://anavaseis.blogspot.gr/2011/10/rfid-smartcard.html

    • ΙΝΚΑ: «Μην παραλάβετε την Κάρτα Φακελώματος του Πολίτη»
    http://www.defencenet.gr/defence/o/45642

    • Γεωργία Φωτεινού (e-gov expert), ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΦ 6/10/2012: Είναι συμβατή η ηλεκτρονική διακυβέρνηση με τις Ατομικές και πολιτικές ελευθερίες;
    https://www.youtube.com/watch?v=afeWEZYbEtA

    • ΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ!
    http://orthodox-watch.blogspot.gr/2011/05/blog-post_9352.html

    • Για πάμε να θυμηθούμε τι έλεγαν ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα για την ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ, γιατί θεωρούν τον ελληνικό λαό, ΜΑΡΚΑΡΙΣΜΕΝΟ ΖΩΟ!
    http://id-ont.blogspot.gr/2010/12/blog-post_09.html

    • Μα καλά τον Κατρούγκαλο έβαλαν να βγάλει την Κάρτα του Πολίτη; Έναν αγωνιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;
    http://id-ont.blogspot.gr/2015/03/blog-post_10.html

    Για όλους τους παραπάνω και πολλούς ακόμη λόγους, λέω ΟΧΙ στην ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ.

    Περισσότεροι από 100.000 Έλληνες έχουν υπογράψει την ΑΡΝΗΣΗ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΤΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
    ( «Πρωτοβουλία Αντιρρησιών Ορθόδοξης Συνείδησης» ΠΡΑΟΣ
    http://klassikoperiptosi.blogspot.gr/2010/07/blog-post_20.html )

  • 22 Μαρτίου 2015, 17:43 | Βασια

    ΑΡΝΟΥΜΑΙ να δεχτω οποιαδηποτε ηλεκτρονικη καρτα που θα συμπεριλαμβανει ολα τα προσωπικα μου δεδομενα στο τσιπακι της γιατι ειμαι Χριστιανη Ορθοδοξη και ακολουθω τις προτροπες των αγιων πατερων της εκκλησιας μας περι αποφυγης της σφραγιδας χξς, κατι το οποιο μπορει να μας επιβληθει υπουλα μεσω καποιας καρτας.Αλλα εθνη την εχουν απορριψει.Δεν καταλαβαινω γιατι πρεπει το δικο μας ελληνικο και ορθοδοξο εθνος να την υιοθετησει.ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΚΛΑΒΙΑ!

  • Κι εγώ θα αρνηθώ!

  • 22 Μαρτίου 2015, 16:10 | Ἱερομόναχος Σάββας

    Ἠ κάρτα τοῦ πολίτη μέ τον ἀριθμό τοῦ θηρίου 666 εἶναι ἀπορριπτέα διότι εἶναι ἄρνηση τῆς πίστης μας. (Ἅγιος Παΐσιος)

  • 22 Μαρτίου 2015, 16:47 | Έλενα

    Δεν πρόκειται να παραλάβω την κάρτα του πολίτη. Είμαι Ορθόδοξη Χριστιανή.

  • 22 Μαρτίου 2015, 16:56 | ΕΛΕΝΗ ΜΠΙΚ.

    ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΝΑ ΠΑΡΩ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

  • 22 Μαρτίου 2015, 16:16 | Άγγελος

    Αρνούμαι κατηγορηματικα να παραλάβω την ΚτΠ.

  • 22 Μαρτίου 2015, 16:17 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

    ΛΕΩ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΑΒΩ.
    ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΔΩΣΩ ΧΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ. ΜΗΝ ΜΑΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΕ.

  • 22 Μαρτίου 2015, 16:49 | ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ Β.

    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟΙ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, ΑΜΑ,ΚΛΠ. ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ
    ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ; ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΑΡΙΘΜΟ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
    ΠΟΥ ΔΕΣΜΕΥΕΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΑΣ;
    ΛΕΩ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ.

  • 22 Μαρτίου 2015, 16:11 | Μ.Σ.

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ γιατί είμαι ορθόδοξη ελληνίδα!

  • 22 Μαρτίου 2015, 16:32 | John Vatatzes

    ΟΥ ΛΑΒΕΙC ΤΟ ΧΑΡΑΓΜΑ!!!