Άρθρο 12: ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΑΙΓΝΙΩΝ

12.1 Πιστοποίηση Παιγνίου χορηγείται ύστερα από αίτηση του κατασκευαστή ή του εισαγωγέα του παιγνίου ή των προσώπων της παραγράφου 3 του άρθρου 10 προς την Ε.Ε.Ε.Π.
12.2 Η αίτηση θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:
12.2.1 Τα στοιχεία της επιχείρησης που υποβάλλει την αίτηση.
12.2.2 Τον κωδικό αριθμό πιστοποίησής της από την Ε.Ε.Ε.Π., ως κατασκευαστή ή εισαγωγέα τεχνικών-ψυχαγωγικών παιγνίων.
12.2.3 Τη μοναδική εμπορική ονομασία του προς πιστοποίηση παιγνίου (ονομασία και αριθμός έκδοσης).
12.2.4 Το θέμα, τον χαρακτήρα και την ηλικιακή διαβάθμισή του.
12.3 Η αίτηση συνοδεύεται από:
12.3.1 Αποδεικτικό καταβολής του προβλεπόμενου παράβολου.
12.3.2 Υπεύθυνη δήλωση του νόμιμου εκπροσώπου της επιχείρησης που υποβάλλει την αίτηση, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής του, με την οποία δηλώνεται ότι όλα τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην αίτηση, καθώς και εκείνα που τη συνοδεύουν, είναι αληθή.
12.3.3 Υπεύθυνη δήλωση Πιστοποιημένου Τεχνικού, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής του, με την οποία δηλώνεται ότι το παίγνιο (αναγράφεται η πλήρης ονομασία του), σε όλα τα στάδια και φάσεις διεξαγωγής του, δεν είναι ούτε μεταλλάσσεται σε Τυχερό Παίγνιο.
12.3.4 Πιστοποίηση για το εύρος ηλικίας των παικτών στους οποίους απευθύνεται, σύμφωνα με το σύστημα “PEGI”.
12.3.5 Αναλυτική περιγραφή με τις τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές κάθε παιγνίου, τις οδηγίες χρήσης, τον τρόπο διεξαγωγής, τη δομή και τους κανόνες του παιγνίου, όπως προσδιορίζονται από τον κατασκευαστή τους, στην ελληνική γλώσσα.
12.3.6 Δύο (2) πρωτότυπα δείγματα του παιγνίου σε κατάλληλο ψηφιακό μέσο. Ως κατάλληλο ψηφιακό μέσο νοείται κάθε μέσο το οποίο παρέχει την ευχέρεια εν γένει ελέγχου συμμόρφωσης του παιγνίου προς τον Κανονισμό. Τα δείγματα δεν πρέπει να μπορούν να αναπαραχθούν, να επανεγγραφούν ή να υποστούν οποιαδήποτε επέμβαση ή μετατροπή.
12.3.7 Για τις περιπτώσεις των Παιγνίων της παραγράφου 10.3, στοιχεία τεκμηρίωσης της ημερομηνίας απόκτησής του (π.χ. τιμολόγια αγοράς).
12.4 Η Ε.Ε.Ε.Π. μπορεί, εάν χρειαστεί, να ζητήσει την υποβολή συμπληρωματικών στοιχείων ή επεξηγήσεων, έτσι ώστε να προκύπτει με σαφήνεια ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση της Πιστοποίησης Παιγνίου.
12.5 Η Ε.Ε.Ε.Π. μπορεί, επίσης, ιδίως όταν από τις πληροφορίες και τα συνοδευτικά στοιχεία της αίτησης δημιουργούνται αμφιβολίες για το είδος του Παιγνίου, να καλέσει τον αιτούντα να εγκαταστήσει το Παίγνιο σε κατάλληλο για τη διεξαγωγή του Παιγνιομηχάνημα, ώστε αυτό να υποστεί δοκιμασία ελέγχου.
12.6 Η Ε.Ε.Ε.Π. εκδίδει την Πιστοποίηση Παιγνίου ή απορρίπτει το αίτημα εντός διαστήματος 90 ημερών από την υποβολή του ολοκληρωμένου, κατά τα παραπάνω, φακέλου της αίτησης. Σε περίπτωση που η παραπάνω προθεσμία παρέλθει άπρακτη, τεκμαίρεται η έκδοση της Πιστοποίησης.
12.7 Νέα έκδοση Πιστοποιημένου Παιγνίου ή ουσιώδεις προσθήκες και μετατροπές στο υφιστάμενο θεωρούνται νέο Παίγνιο, το οποίο πρέπει να πιστοποιηθεί κατά τις διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός.

  • 2 Ιουλίου 2012, 07:55 | Ε.Ε.Ε.Π.

    Απάντηση σε Τόκας Ιωάννης
    Ευχαριστούμε για τις απόψεις σας.

  • 1 Ιουλίου 2012, 18:09 | ΤΟΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    Εδω ας απαντησει και ενας τεχνικος!
    Κυριοι πραγματικα φαινεται οτι ειστε σε συγχυση
    Η διαδικασιες που ζητατε ειναι φανερο οτι απευθυνονται σε καινουργια μηχανηματα που θα κατασκευαστουν απο εδω και περα και θα υπαρξει προβλεψη στο πως πρεπει να γινουν για να υπαρχουν και οι καταλληλες εντολες μεσα στο προγραμμα(software)
    Επισης φαινεται οτι δεν γνωριζετε καθολου πως ειναι στο εσωτερικο του ενα ηλεκτρονικο παιχνιδι
    Δεν ειναι κακο οπου δεν ξερετε να ζητατε βοηθεια απο φορεις του κλαδου που ασχολουνται με το αντικειμενο πανω απο 3 δεκαετιες
    Με μια ενασχοληση ενος μηνα με το αντικειμενο δεν μπορειτε να σταθμισετε παραγοντες που βρισκουμε εμεις μπροστα μας στις δεκαετιες που ασχολουμαστε με το αντικειμενο,οπως βλεπετε και στις διαφορες ερωτησεις-υποδειξεις που σας γινονται στην διαρκεια της διαβουλευσης
    Η διαδικασια που προτεινετε χωλαινει στο εξεις
    Για να ξεκινησει ολο αυτο που λετε θα πρεπει να ξεκινησει απο τους τεχνικους.Δηλαδη
    Πρωτα θα πρεπει να πιστοποιησετε τους τεχνικους
    Πως θα τους πιστοποιησετε ομως οταν τους ζητατε και τους βαζετε διαφορες επιβαρυνσεις(παραβολα,ετησια τελη κλπ) τα οποια τα θεωρειτε λογικα χωρις να ξερετε σε τι υψος θα κυμανθουν και τα οποια θα προτεινει το ΥΠΟΙΚ?
    Ποσοι θα μπουν στη διαδικασια?
    Επισης υπαρχουν 2 ειδη τεχνικων τα οποια δεν ειδα να ξεχωριζετε
    1)τεχνιτης hardware ο οποιος μπορει να επισκευαζει το hardware των παιχνιδιων(πλακετες κλπ)
    2)τεχνιτης software-προγραμματιστης ο οποιος φτιαχνει το προγραμμα

    Απο την πρωτη κατηγορια υπαρχουν αρκετοι στην χωρα μας(ενας απο αυτους ειμαι και εγω)
    Απο την δευτερη κατηγορια υπαρχουν ελαχιστοι στην χωρα μας και το βεβαιο ειναι οτι δεν προκειται να ασχοληθουν με το ειδος με τους ορους που ζητατε.

    Ολη αυτη η διαδικασια που λετε και επειδη προυπαρχουν χιλαδες παιχνιδια(σε τιτλους) στην αγορα ποτε θα μπορεσουν να πιστοποιηθουν?
    Ευχαριστω και περιμενω απαντηση

  • 30 Ιουνίου 2012, 17:35 | Ε.Ε.Ε.Π.

    Σε απάντηση στο Ο.Σ.Η.Π.Ε. – Ομοσπονδία Συλλόγων Ηλεκτρονικών Παιχνιδιών Ελλάδος.
    Καταρχήν, ευχαριστούμε για την αναλυτική και μεθοδική επεξεργασία, την οποία είχατε την καλοσύνη να πραγματοποιήσετε στο σχέδιο του κανονισμού. Αφού σημειώσουμε ότι ο σκοπός όλων πρέπει να είναι η πιό απλή, γρήγορη και χωρίς εμπόδια ρύθμιση της αγοράς ώστε, εκτός των άλλων, να απαλλαγεί η χώρα από το πρόστιμο των 32.000 ευρώ περίπου ημερησίως, σας ενηερώνουμε ότι θα δοθεί μία αναλυτική απάντηση, σε κάθε μία απο τις παρατηρήσεις σας.

    Εν τω μεταξύ, επειδή βρισκόμαστε στην ανάγνωση και, άρα, θα προκύπτουν ορισμένα θέματα καθοδόν, παρακαλούμε σημειώστε πως οι δύο μήνες για τις παιχνιδομηχανές του ΟΠΑΠ δεν ισχύουν πλέον, διότι η σχετική διάταξη τροποποιήθηκε με τον ν.4038/2012 (Α 14). Εξάλλου, οι 90 ημέρες που προτείνονται στο σχέδιο του κανονισμού που βρίσκεται στη διαβούλευση ενσωματώνουν και κανονιστικά, για λόγους πληρότητας της ενημέρωσης των ενδιαφερομένων, τις υφιστάμενες διατάξεις για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων.

  • Παράγραφος 12.3.3
    Το συγκεκριμένο μέτρο απαιτεί ο τεχνικός να γνωρίζει την κάθε εντολή του εκτελέσιμου προγράμματος ενός παιχνιδιού, δηλαδή να είναι ειδικός προγραμματιστής-αναλυτής .
    Είναι γνωστό επίσης ότι η τεχνολογία αναπτύσσεται αλματωδώς.
    Πρέπει να διευκρινιστεί μα σαφήνεια ποια θα είναι η ευθύνη του τεχνικού αν αργότερα διαπιστωθεί κάτι διαφορετικό?
    Ποιος είναι ο σκοπός του μέτρου όταν ο νόμος 4002/2011 προσδιορίζει ακριβώς τι θεωρείται τυχερό παίγνιο και για την διεξαγωγή οποιουδήποτε τυχερού παιχνιδιού επιβάλλονται σε όλους τους εμπλεκόμενους ακόμη και στους πελάτες εξοντωτικές κακουργηματικές ποινές.

    Παράγραφος 12.3.6
    Το συγκεκριμένο μέτρο αποτελεί εμπόδιο ισοδυνάμου απαγόρευσης καθώς αποκλείει όλες τις περιπτώσεις παιχνιδιών που προϋπάρχουν (κατά 99%) καθώς το λογισμικό των παιχνιδιών από τους κατασκευαστές τους βρίσκεται συνήθως σε μνήμες στις ηλεκτρονικές πλακέτες, στις οποίες δεν μπορεί κανείς να απομονώσει το λογισμικό τους και να το καταθέσει σε ψηφιακό μέσο πέραν του κατασκευαστή τους. Πως θα βρεθούν οι κατασκευαστές.
    Επίσης αποτελεί εμπόδιο και για τα νέα παιχνίδια η συγκεκριμένη προϋπόθεση καθώς το συγκεκριμένο μέτρο είναι πρωτόγνωρο για την διεθνή αγορά.
    Το συγκεκριμένο μέτρο εφαρμόζεται στα τυχερά παιχνίδια.

    Παράγραφος 12.6
    Θα υπάρχουν αλλά κριτήρια πέραν των δικαιολογητικών και ποια θα είναι. Θα δικαιολογεί η ΕΕΕΠ το λόγο της απόρριψης του, μπορεί κάποιος να ζητήσει την επανεξέταση του.
    Η προθεσμία που δίνεται για τα τυχερά παίγνια του ΟΠΑΠ είναι 2 μήνες από την κατάθεση του φακέλου γιατί στα ψυχαγωγικά τεχνικά είναι 3 μήνες.
    Ποιος είναι ο λόγος που η διαδικασία των τεχνικών είναι αυστηρότερη από αυτή των τυχερών.