Άρθρο 5 Δεύτερο Στάδιο των Διαγωνισμών – Υποβολή Προσφορών και Κατακύρωση – Λοιποί Όροι

1. Στις προεπιλεγείσες Επιχειρήσεις Αερίου αποστέλλεται επί αποδείξει παραλαβής πρόσκληση υποβολής προσφορών μετά των συμβατικών τευχών που ορίζονται στο άρθρο 6, παρ. 2 της παρούσας, στην οποία περιγράφεται, μεταξύ άλλων, το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού για κάθε  Ε.Π.Α και η διαδικασία διενέργειας αυτών.

Οι διαγωνισμοί κατά το δεύτερο στάδιο θα διενεργηθούν σε τρεις (3) φάσεις:

(α) Πρώτη φάση, κατά την οποία οι προεπιλεγείσες Επιχειρήσεις Αερίου θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν παρατηρήσεις επί των σχεδίων των συμβατικών τευχών κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στο άρθρο 6, παρ. 2 της παρούσας. Κατά τη φάση αυτή, μετά τη λήψη των τυχόν παρατηρήσεων επί των συμβατικών τευχών και κατόπιν σχετικής εισήγησης από την Επιτροπή Διαγωνισμών, η ΔΕΠΑ οριστικοποιεί κατά τη διακριτική της ευχέρεια και εγκρίνει τους όρους των συμβατικών τευχών και παραδίδει – μέσω της Επιτροπής Διαγωνισμών και επί αποδείξει παραλαβής – τα οριστικοποιημένα συμβατικά τεύχη στις προεπιλεγείσες Επιχειρήσεις Αερίου. Η Επιτροπή Διαγωνισμών παραδίδει μαζί με τα οριστικοποιημένα συμβατικά τεύχη και την Έκθεση Αποτίμησης προκειμένου να ληφθεί υπόψη από τις προεπιλεγείσες Επιχειρήσεις Αερίου για τη διαμόρφωση του ύψους της οικονομικής προσφοράς τους.

(β) Δεύτερη φάση, κατά την οποία η Επιτροπή Διαγωνισμών θα ζητήσει από τις προεπιλεγείσες Επιχειρήσεις Αερίου να αποδεχθούν τα οριστικοποιημένα από τη ΔΕΠΑ συμβατικά τεύχη και να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές στην Επιτροπή Διαγωνισμών, οι οποίες δεν δύνανται να εξαρτώνται από οποιονδήποτε όρο και προϋπόθεση.

Κατά τη φάση αυτή, οι προεπιλεγείσες Επιχειρήσεις Αερίου για κάθε Ε.Π.Α μαζί με τις δεσμευτικές οικονομικές προσφορές τους θα κληθούν να υποβάλλουν στην Επιτροπή Διαγωνισμών επί ποινή αποκλεισμού (αα) δεσμευτικό πενταετές επιχειρηματικό σχέδιο κατά το άρθρο 5, παρ. 4 της παρούσας και (ββ) δήλωση του προμηθευτή φυσικού αερίου που θα επιβεβαιώνει την εξασφάλιση δικαιώματος αγοράς φυσικού αερίου από το Διαγωνιζόμενο ή προσύμφωνο αγοράς του Διαγωνιζόμενου με προμηθευτή φυσικού αερίου κατά το άρθρο 6, παρ. 1(ε) της παρούσας και (γγ) εγγυητική επιστολή τραπέζης, το περιεχόμενο και το ύψος της οποίας θα καθορισθεί στην πρόσκληση υποβολής προσφορών.

Η Επιτροπή Διαγωνισμών θα έχει το δικαίωμα να ζητά περαιτέρω διευκρινήσεις επί του επιχειρηματικού σχεδίου και της δήλωσης επιβεβαίωσης εξασφάλισης δικαιώματος αγοράς φυσικού αερίου.

Η Επιτροπή Διαγωνισμών προβαίνει στην αξιολόγηση των δεσμευτικών προσφορών των Διαγωνιζομένων και εισηγείται στη ΔΕΠΑ αναφορικά με τη δεσμευτική προσφορά που συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία σύμφωνα και με τα διαλαμβανόμενα στην παράγραφο 3 κατωτέρω. Εάν η οικονομική προσφορά του πλειοδότη Διαγωνιζόμενου υπερβαίνει το 49% της αξίας της Ε.Π.Α, η ΔΕΠΑ δικαιούται, πριν προβεί στην ανακήρυξη του Επενδυτή, εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών αφότου έλαβε γνώση των δεσμευτικών προσφορών από την Επιτροπή Διαγωνισμών για κάθε Ε.Π.Α, να δηλώσει την πρόθεσή της να προβεί (α) σε πρόσθετη εισφορά σε χρήμα ή/και (β) σε επιπλέον εισφορά σε είδος παγίων στοιχείων του ενεργητικού της προκειμένου να αναλάβει μέχρι 51% των μετοχών της αντίστοιχης Ε.Π.Α.

Στην περίπτωση συμπληρωματικής εισφοράς σε είδος από τη ΔΕΠΑ, η Έκθεση Αποτίμησης επικαιροποιείται προκειμένου να συνυπολογισθεί η αξία των επιπρόσθετων εισφορών σε είδος που προβλέπονται στο άρθρο 4, παρ. 4 του ν. 2364/1995. Η διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα επικαιροποίησης της Έκθεσης Αποτίμησης θα περιγράφεται αναλυτικά στην πρόσκληση υποβολής προσφορών.

Σε περίπτωση που η ΔΕΠΑ δεν προβεί σε πρόσθετη εισφορά σε χρήμα ή και σε επιπλέον εισφορά σε είδος παγίων στοιχείων του ενεργητικού της προκειμένου να αναλάβει ποσοστό μέχρι 51%  των μετοχών της αντίστοιχης Ε.Π.Α, τότε ο Επενδυτής θα αναλάβει το όποιο ποσοστό της Ε.Π.Α αντιστοιχεί στην αξία της οικονομικής του προσφοράς. Στην περίπτωση αυτή, η Επιτροπή Διαγωνισμών θα προσαρμόσει τη Σύμβαση Μετόχων και το Καταστατικό της αντίστοιχης Ε.Π.Α  και θα παραδώσει τα τροποποιημένα συμβατικά τεύχη στον Διαγωνιζόμενο προς αποδοχή. Οι σχετικές διαδικαστικές πράξεις για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής, περιλαμβανομένης και της διαδικασίας ίδρυσης των Ε.Π.Α, θα ορισθούν στην πρόσκληση υποβολής προσφορών.

(γ) Τρίτη φάση, κατά την οποία η ΔΕΠΑ, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, κατόπιν εισήγησης από την Επιτροπή, ανακηρύσσει τον  Διαγωνιζόμενο που συγκέντρωσε την μεγαλύτερη βαθμολογία για κάθε Ε.Π.Α, στον οποίο κατακυρώνει προσωρινά το διαγωνισμό για την αντίστοιχη Ε.Π.Α μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την σύστασή της ή κηρύσσει άγονο το διαγωνισμό για την αντίστοιχη Ε.Π.Α. Οι λόγοι κήρυξης του διαγωνισμού ως άγονου αναφέρονται στην πρόσκληση για προεπιλογή. Σε περίπτωση που ο διαγωνισμός κηρυχθεί άγονος δύναται να επαναληφθεί με νεότερη απόφαση της ΔΕΠΑ.

2. Οι Διαγωνιζόμενοι δεν δικαιούνται αποζημίωση ή οποιαδήποτε επιστροφή εξόδων σε περίπτωση που ακυρωθεί ή κηρυχθεί άγονος ή επαναληφθεί ο αντίστοιχος διαγωνισμός.

3. Για την επιλογή ενός Διαγωνιζόμενου ως Επενδυτή, η Επιτροπή Διαγωνισμών θα προβεί στην αξιολόγηση των οικονομικών προσφορών και των επιχειρηματικών σχεδίων για κάθε Ε.Π.Α. Η οικονομική αξία των προσφορών θα εκφράζεται υποχρεωτικά μόνο σε Ευρώ (€) και το ύψος αυτών θα αποτελεί το κριτήριο για την αξιολόγησή τους. Η αξιολόγηση των οικονομικών προσφορών θα γίνει με συντελεστή βαρύτητας έως 80% ενώ η αξιολόγηση του επιχειρηματικού σχεδίου με συντελεστή βαρύτητας τουλάχιστον 20%. Με την πρόσκληση υποβολής προσφορών θα προσδιορίζονται και οι εσωτερικοί συντελεστές βαρύτητας αναφορικά με τις παραμέτρους του επιχειρηματικού σχεδίου  των περ. (γ), (δ) και (ε) της παραγράφου 4 κατωτέρω.

4. Οι βασικές παράμετροι του πενταετούς επιχειρηματικού σχεδίου που οι Διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους κατά τη σύνταξή του, προκειμένου να υποβάλουν ένα αποδεκτό επιχειρηματικό σχέδιο, θα ορισθούν με την πρόσκληση υποβολής προσφορών και θα πρέπει, ενδεικτικά, να περιλαμβάνουν (α) τις επιδιωκόμενες πωλούμενες ποσότητες φυσικού αερίου από κάθε Ε.Π.Α, (β) το επιδιωκόμενο μήκος δικτύου που θα κατασκευασθεί από κάθε Ε.Π.Α, (γ) τις εμπορικές πρακτικές που θα εφαρμοσθούν προκειμένου να επιτευχθεί η πώληση των επιδιωκόμενων, και σε κάθε περίπτωση, των ελαχίστων ποσοτήτων φυσικού αερίου από κάθε Ε.Π.Α, όπως αυτές θα προσδιορισθούν στην Άδεια Διανομής Φυσικού Αερίου, (δ) τη γεωγραφική διασπορά αναφορικά με την κατασκευή του επιδιωκόμενου, και σε κάθε περίπτωση, του ελαχίστου μήκους δικτύου από κάθε Ε.Π.Α, όπως αυτό θα προσδιορισθεί στην Άδεια Διανομής Φυσικού Αερίου και (ε) τη μεταφορά τεχνογνωσίας από την Επιχείρηση Αερίου καθώς και τη χρονική περίοδο ενσωμάτωσης αυτής σε κάθε Ε.Π.Α αναφορικά με την κατασκευή, ανάπτυξη, διαχείριση και λειτουργία του Συστήματος Διανομής Φυσικού Αερίου. Οι αναφορές των Διαγωνιζομένων  στις παραμέτρους των  περ. (α) και (β) του επιχειρηματικού σχεδίου ανωτέρω, δεν θα αποτελέσουν αντικείμενο αξιολόγησης από την Επιτροπή Διαγωνισμών.

Το επιχειρηματικό σχέδιο με το σύνολο των παραδοχών του, ως αυτό θα έχει υποβληθεί από τον Διαγωνιζόμενο για μία Ε.Π.Α, θα αποτελέσει παράρτημα της Σύμβασης Μετόχων και θα επικυρωθεί από το διοικητικό συμβούλιο της αντίστοιχης Ε.Π.Α κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στην πρόσκληση υποβολής προσφορών.

5. Ο ίδιος Διαγωνιζόμενος μπορεί να υποβάλει δεσμευτική προσφορά για περισσότερες από μια Ε.Π.Α με την προϋπόθεση ότι η υποβληθείσα προσφορά του για μία Ε.Π.Α δεν συνδέεται ούτε εξαρτάται από την προσφορά του για άλλη Ε.Π.Α.

6. Προεπιλεγείσες Επιχειρήσεις Αερίου δύνανται να σχηματίζουν Ομάδες Διαγωνιζομένων με τρίτους που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο δεύτερο στάδιο των διαγωνισμών. Η πρόσκληση υποβολής προσφορών θα καθορίσει τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής τρίτων ενδιαφερομένων μέσω Ομάδων Διαγωνιζομένων, που θα περιλαμβάνουν, κατ’ ελάχιστον, τα ακόλουθα:

(α) Τουλάχιστον ένα μέλος της Ομάδας Διαγωνιζομένων θα είναι μια προεπιλεγείσα  Επιχείρηση Αερίου, η οποία θα διατηρήσει ποσοστό συμμετοχής στην Ομάδα Διαγωνιζομένων κατ’ ελάχιστον 51%  σε όλη τη διάρκεια του αντίστοιχου διαγωνισμού. Σε περίπτωση που το ποσοστό συμμετοχής της προεπιλεγείσας Επιχείρησης Αερίου μειωθεί κάτω του προαναφερθέντος ορίου, αυτό επιφέρει αυτοδικαίως τον αποκλεισμό από το διαγωνισμό ή ακόμη και την ανάκληση της επιλογής της εν λόγω Ομάδας Διαγωνιζομένων ως Επενδυτή.

(β) Τα ενδιαφερόμενα μέρη δύνανται να σχηματίζουν Ομάδες Διαγωνιζομένων οποτεδήποτε μετά την υποβολή αιτήσεων προεπιλογής αλλά το αργότερο μέχρι την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών και δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν σε περισσότερες από μία Ομάδα Διαγωνιζομένων για την ίδια  Ε.Π.Α.

(γ) Στην περίπτωση Ομάδων Διαγωνιζομένων, κάθε μέλος της Ομάδας Διαγωνιζομένων θα ευθύνεται έναντι της ΔΕΠΑ αλληλεγγύως και εις ολόκληρον για όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την υποβολή της δεσμευτικής προσφοράς.

7. Στην περίπτωση κατά την οποία ο Διαγωνιζόμενος στον οποίο κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός είναι Ομάδα Διαγωνιζομένων, τα μέλη της Ομάδας υποχρεούνται να συστήσουν ανώνυμη εταιρεία με έδρα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα αναλάβει να καλύψει το μετοχικό κεφάλαιο της αντίστοιχης Ε.Π.Α. Η Επιχείρηση Αερίου που θα συμμετέχει στην ανωτέρω Ομάδα Διαγωνιζομένων, σύμφωνα με την παρ. 6 του παρόντος άρθρου, θα αναλάβει τουλάχιστον το 51% της ανώνυμης εταιρείας που θα συσταθεί. Το υπόλοιπο μετοχικό κεφάλαιο της ανώνυμης αυτής εταιρείας θα καλυφθεί από τα λοιπά μέλη της Ομάδας Διαγωνιζομένων κατά την αναλογία  συμμετοχής τους στην Ομάδα.