Άρθρο 4 Πρώτο Στάδιο των Διαγωνισμών – Προεπιλογή Επιχειρήσεων Αερίου

1. Η ΔΕΠΑ προσκαλεί Επιχειρήσεις Αερίου να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία προεπιλογής αναρτώντας περίληψη της πρόσκλησης σε εμφανές σημείο του καταστήματός της και δημοσιεύοντας αυτή σε δύο (2) τουλάχιστον ημερήσιες εφημερίδες ευρείας κυκλοφορίας που εκδίδονται στην Αθήνα καθώς και σε μία τοπική εφημερίδα για κάθε Περιφέρεια, η οποία εκδίδεται εντός των διοικητικών ορίων των Περιφερειών που αναφέρονται στο άρθρο 1, παρ. 1  της παρούσας.

Αντίγραφο της περίληψης αυτής αποστέλλεται προηγουμένως για δημοσίευση στην Υπηρεσία Επισήμων Εκδόσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πλήρες κείμενο της πρόσκλησης για προεπιλογή διατίθεται στις ενδιαφερόμενες Επιχειρήσεις Αερίου από την ημερομηνία δημοσίευσής της στην ως άνω Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2. Η πρόσκληση για προεπιλογή περιλαμβάνει τουλάχιστον τα ακόλουθα:

(α) Συνοπτική περιγραφή των δυνατοτήτων ανάπτυξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας διανομής φυσικού αερίου σε κάθε περιοχή,

(β) Συνοπτική περιγραφή των συμβατικών τευχών,

(γ) Τη διαδικασία και το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα κάθε διαγωνισμού,

(δ) Τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις προεπιλογής,

(ε) Τη συμφωνία εμπιστευτικότητας,

(στ) Υπόδειγμα αίτησης προεπιλογής,

(ζ) Τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή Επιχειρήσεων Αερίου ως μελών Ομάδας Διαγωνιζομένων στο δεύτερο στάδιο των διαγωνισμών και κάθε άλλο στοιχείο που είναι απαραίτητο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας της προεπιλογής.

3. Ως προς τα κριτήρια προεπιλογής, στην ως άνω πρόσκληση θα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

(α) Η  καθαρή θέση της ενδιαφερόμενης Επιχείρησης Αερίου, ανεξαρτήτως εκδήλωσης ενδιαφέροντος για προεπιλογή σε περισσότερες από μία Ε.Π.Α, η οποία θα αποδεικνύεται από τα πιο πρόσφατα ελεγμένα και δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία, ήτοι ισολογισμούς και αποτελέσματα χρήσης, σύμφωνα με τους εφαρμοστέους κατά περίπτωση νόμους της έδρας της. Η ακρίβεια των ως άνω στοιχείων θα πρέπει να βεβαιώνεται από ορκωτούς λογιστές ή διεθνείς ελεγκτικούς οργανισμούς.

(β) Η επιχειρηματική εμπειρία και τεχνική εξειδίκευση της ενδιαφερόμενης Επιχείρησης Αερίου στην κατασκευή, ανάπτυξη, λειτουργία, διαχείριση Συστημάτων Διανομής Φυσικού Αερίου και προμήθεια (πώληση) φυσικού αερίου σε τελικούς καταναλωτές.

Ειδικότερα, η απαιτούμενη επιχειρηματική εμπειρία και τεχνική εξειδίκευση της ενδιαφερόμενης Επιχείρησης Αερίου, η οποία  θα πρέπει να συντρέχει αδιαλείπτως τουλάχιστον κατά τα τελευταία πέντε έτη (περίοδος αναφοράς), θα αποδεικνύεται, μεταξύ άλλων, αναφορικά με (ι) τη δραστηριότητα κατασκευής, ανάπτυξης, λειτουργίας, διαχείρισης Συστημάτων Διανομής Φυσικού Αερίου εφόσον έχει (αα) την ευθύνη κατασκευής ή/και αναβάθμισης ή/και αντικατάστασης ή/και επισκευής ενός ελαχίστου μήκους δικτύου διανομής φυσικού αερίου κατά την περίοδο αναφοράς και (ββ) την ευθύνη ανάπτυξης, λειτουργίας και διαχείρισης ενός ελαχίστου μήκους δικτύου διανομής κατά το τελευταίο έτος της περιόδου αναφοράς και αναφορικά με (ιι) τη δραστηριότητα προμήθειας εφόσον (γγ) έχει προβεί σε προμήθεια (πώληση) μιας ελάχιστης ποσότητας φυσικού αερίου σε τελικούς καταναλωτές κατά την τελευταία διαχειριστική χρήση της Επιχείρησης Αερίου, και (δδ) υφίσταται ένας ελάχιστος αριθμός μετρητών καταναλωτών κατά την τελευταία διαχειριστική χρήση της Επιχείρησης Αερίου.

Η Επιχείρηση Αερίου θα πρέπει να πληροί τα κριτήρια (αα) έως (δδ) ανωτέρω σε περισσότερα από ένα (1) μη διασυνδεδεμένα (τεχνικά και λειτουργικά) Συστήματα Διανομής Φυσικού Αερίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές των κριτηρίων αυτών θα πρέπει να επιτυγχάνονται αθροιστικά από το σύνολο των μη διασυνδεδεμένων Συστημάτων Διανομής Φυσικού Αερίου που θα δηλωθούν από κάθε ενδιαφερόμενη Επιχείρηση Αερίου.

Οι ελάχιστες αυτές τιμές θα καθοριστούν στην πρόσκληση για προεπιλογή αναφορικά με κάθε Ε.Π.Α ξεχωριστά ή/και για περισσότερες από μία εξ αυτών.

(γ) Η απαιτούμενη εμπειρία διαχείρισης και λειτουργίας σύγχρονων πληροφοριακών, τεχνολογικών και άλλων συστημάτων αποδοτικής και ασφαλούς λειτουργίας Συστημάτων Διανομής Φυσικού Αερίου.

Σε περίπτωση που Επιχείρηση Αερίου εκδηλώσει ενδιαφέρον για προεπιλογή σε περισσότερες από μία Ε.Π.Α (αα) το κριτήριο προεπιλογής της παρ. 3(α) ανωτέρω (επαρκής καθαρή θέση), θα αρκεί και σε περίπτωση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για προεπιλογή για περισσότερες από μία Ε.Π.Α και (ββ) το κριτήριο προεπιλογής της παραγράφου 3(β) ανωτέρω, θα πρέπει να πληρείται αθροιστικά για τις Ε.Π.Α για τις οποίες υπήρξε εκδήλωση ενδιαφέροντος για προεπιλογή σε ποσοστό τουλάχιστον 75%  επί των ελαχίστων τιμών που θα έχουν καθορισθεί στην πρόσκληση για προεπιλογή.

4. Τα ως άνω κριτήρια προεπιλογής των παρ. 3(α), 3(β) περ. (αα) και (ββ)  και 3(γ) μπορούν να πληρούνται από μία ή περισσότερες Συνδεδεμένες Επιχειρήσεις υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα καθορισθούν στην πρόσκληση για προεπιλογή, ενώ τα κριτήρια προεπιλογής της παρ. 3(β) περ. (γγ) και (δδ) θα πληρούνται υποχρεωτικά από την Επιχείρηση Αερίου.

5. Οι Επιχειρήσεις Αερίου που πληρούν τα κριτήρια προεπιλογής αποκτούν δικαίωμα συμμετοχής στο δεύτερο στάδιο των διαγωνισμών, κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Διαγωνισμών και σχετικής απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΠΑ.