Άρθρο 1 Σκοπός – Ορισμοί

1. Η παρούσα απόφαση καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις διενέργειας των διεθνών διαγωνισμών που θα προκηρύξει και θα διενεργήσει η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου Α.Ε. (ΔΕΠΑ), για την ανάδειξη ιδιωτών Επενδυτών, οι οποίοι θα συμμετέχουν με ποσοστό τουλάχιστον τριάντα πέντε τοις εκατό (35%) στο μετοχικό κεφάλαιο των ανωνύμων Εταιρειών Παροχής Αερίου (Ε.Π.Α) που θα συσταθούν από τον ιδιώτη Επενδυτή και τη ΔΕΠΑ από κοινού και θα λειτουργούν στα διοικητικά όρια των Περιφερειών Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, Κεντρικής Μακεδονίας, και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αντίστοιχα, με εξαίρεση τις περιοχές που ανήκουν στην αρμοδιότητα των υφισταμένων Ε.Π.Α Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας. Οι τρεις (3) Ε.Π.Α θα έχουν ως αποκλειστικό σκοπό την άσκηση και την εκμετάλλευση των δικαιωμάτων που ορίζονται στο άρθρο 4, παρ. 4 του ν. 2364/1995, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

2. Για την εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας, οι παρακάτω λέξεις και όροι έχουν την έννοια που τους αποδίδεται παρακάτω:

 

2.1 Άδεια Διανομής Φυσικού Αερίου:  είναι η ενιαία άδεια διανομής και προμήθειας φυσικού αερίου που χορηγείται στις Ε.Π.Α με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σύμφωνα με το άρθρο 21, παρ. 5 του ν. 3428/2005, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

2.2 Διαγωνιζόμενος: είναι  είτε μία προεπιλεγείσα Επιχείρηση Αερίου είτε μία Ομάδα Διαγωνιζομένων που συμμετέχουν στον αντίστοιχο διαγωνισμό σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2364/1995, όπως αυτός ισχύει, και της παρούσας.

2.3 Έκθεση Αποτίμησης: είναι  η έκθεση του άρθρου 7, παρ. 23 του ν. 2364/1995, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, που συντάσσεται από ανεξάρτητο ορκωτό ελεγκτή για την αποτίμηση των εισφορών σε είδος του άρθρου 4, παρ.  4 του ν. 2364/1995 από τη ΔΕΠΑ για την κάλυψη του μετοχικού κεφαλαίου κάθε Ε.Π.Α.

2.4 Επενδυτής: είναι  ο Διαγωνιζόμενος στον οποίο κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός για την αντίστοιχη Ε.Π.Α ή, κατά περίπτωση, η εταιρεία που θα συσταθεί από το Διαγωνιζόμενο αυτόν σύμφωνα με το άρθρο 5, παρ. 6 και 7 της παρούσας.

2.5 Επιτροπή Διαγωνισμών ή Επιτροπή: είναι  η πενταμελής Επιτροπή που προβλέπεται στο άρθρο 3, παρ. 1 της παρούσας.

2.6 Επιχείρηση Αερίου: είναι εταιρεία κατά τα οριζόμενα στην περ.ιδ΄της παραγρ.2 του άρθρου 2 του ν.4001/2011, που δραστηριοποιείται στη διανομή, ήτοι στην κατασκευή, ανάπτυξη, λειτουργία,  διαχείριση Συστημάτων Διανομής Φυσικού Αερίου και  προμήθεια (πώληση) φυσικού αερίου σε τελικούς καταναλωτές. Η άσκηση της δραστηριότητας της κατασκευής, ανάπτυξης, λειτουργίας,  και διαχείρισης Συστημάτων Διανομής Φυσικού Αερίου  δύναται να αποδεικνύεται με δάνεια εμπειρία Συνδεδεμένης Επιχείρησης, ενώ η δραστηριότητα της προμήθειας (πώλησης) φυσικού αερίου σε τελικούς καταναλωτές θα αποδεικνύεται υποχρεωτικά από την ίδια την Επιχείρηση Αερίου εφόσον ασκείται κατά την τελευταία πενταετία, αποκλειομένης της δυνατότητας επίκλησης δάνειας εμπειρίας Συνδεδεμένης Επιχείρησης.

2.7 Εταιρείες Παροχής Αερίου ή Ε.Π.Α: είναι οι εταιρείες κατά τα οριζόμενα στην περ. ιγ΄της παραγρ.2 του άρθρου 2 του ν.4001/2011, που θα δραστηριοποιηθούν αποκλειστικά στα διοικητικά όρια των Περιφερειών Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, Κεντρικής Μακεδονίας, και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αντίστοιχα, με εξαίρεση τις περιοχές που ανήκουν στην αρμοδιότητα των Ε.Π.Α Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας.

2.8 Ομάδα Διαγωνιζομένων: είναι μία ένωση ή άτυπη κοινοπραξία νομικών προσώπων ανεξαρτήτως της νομικής μορφής αυτών, των οποίων ένα τουλάχιστον μέλος είναι  υποχρεωτικά Επιχείρηση Αερίου, κατά τους ειδικότερους όρους της παρούσας.

2.9 Συνδεδεμένη Επιχείρηση: είναι (α) μία  επιχείρηση η οποία συνδέεται με Επιχείρηση Αερίου, κατά την έννοια της παρ. 5 περ. (α) του άρθρου 42ε του κ.ν. 2190/1920 όπως ισχύει, (β) κάθε μία από τις θυγατρικές ή τις θυγατρικές των θυγατρικών των Συνδεδεμένων Επιχειρήσεων της προηγούμενης περ. (α) ασχέτως αν μεταξύ αυτών δεν υπάρχει απευθείας δεσμός συμμετοχής, και (γ) μία τρίτη επιχείρηση, η οποία (ι) έχει ενιαία διεύθυνση με τις Συνδεδεμένες Επιχειρήσεις των περ. (α) και (β) ανωτέρω κατόπιν συμβάσεως ή σύμφωνα με τους όρους του καταστατικού αυτών ή (ιι) τα μέλη των διοικητικών, διαχειριστικών ή εποπτικών οργάνων των επιχειρήσεων αυτών (Συνδεδεμένων και τρίτης) αποτελούνται κατά πλειοψηφία από τα ίδια πρόσωπα.

2.10 Δίκτυο Διανομής Φυσικού Αερίου: είναι οι αγωγοί, οι εγκαταστάσεις αποσυμπίεσης και μετρήσεων και ο εξοπλισμός και οι εγκαταστάσεις ελέγχου και συντήρησης που προορίζονται για Διανομή ή που απαιτούνται για τη διοχέτευση του Φυσικού Αερίου από σύστημα μεταφοράς προς τις εγκαταστάσεις καταναλωτών .

  • 14 Σεπτεμβρίου 2011, 15:20 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΕΛΛΑΠΟΡΤΑΣ

    Το Φυσικό αέριο αποτελεί μια καλή ενεργειακή πηγή φιλικώτερη προς το περιβάλλον σε σχέση με το πετρέλαιο και το λιγνίτη. Έπρεπε ήδη να έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες διεθνούς μειοδοτικού διαγωνισμού. όμως που το βλέπετε το φθηνό καύσιμο; Ακολουθεί κατά πόδας τις τιμές του πετρελαίου. Άσε που η μετατροπή των υπαρχουσών εγκαταστάσεων σε αυτλες του φυσικού αερίου κοστίζουν πανάκριβα. Πως λοιπόν θα γίνει ελκτικό ένα καλό αλλά ακριβό καύσιμο; Αλήθεια σχετικά με τον αγωγό Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη τι γίνεται; Πέρασε των Αμερικανών που έβγαζαν σπειριά στην ιδέα κατασκευής και λειτουργίας ενός τόσο στρατηγικής σημασίας για τη χώρα έργου;

  • 13 Σεπτεμβρίου 2011, 17:30 | Γιοργος

    ειστε αναξιοπιστοι και αφερεγγιοι….να πατε στα σπιτια σας…
    ολοι να δωσετε πισω οτι πηρατε ….εδω και 30 χρονια .ΝΟΜΙΜΑ ΠΕΡΑΝΟΜΑ
    ΝΑΙ ΔΗΜΕΥΣΗ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΣΑΣ . ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΗ 0…

  • 11 Σεπτεμβρίου 2011, 22:50 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Ο συνολικός αριθμός συνταξιούχων ειναι 2.400.000 άτομα .
    Κοστος 8.000.000.000 (δις) ευρω τον χρονο.
    Πολλοι απο αυτους ειναι κατω των 50 ετων.

  • 11 Σεπτεμβρίου 2011, 22:40 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΚΑΜΜΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1000 ΕΥΡΩ.