Άρθρο 02: Χαρακτηρισμός και οριοθέτηση περιοχής και ζωνών

1. Χαρακτηρίζεται ως περιοχή «Προστασίας της Φύσης», η υδάτινη και χερσαία περιοχή της Αλυκής, Ψιλής Άμμου, νήσου Σάμου(ν. Σάμου) συνολικής εκτάσεως 35,75 ha, καθώς και η ευρύτερη (χερσαία και θαλάσσια) περιοχή της ως «Προστατευόμενων Φυσικών Σχηματισμών» συνολικής εκτάσεως 320,36 ha, που βρίσκονται εντός Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (Ζ.Ο.Ε) όπως αυτή ορίζεται στο προεδρικό διάταγμα 11.02.1994 (Δ΄ 100/1995), εκτός εγκεκριμένων ορίων Γ.Π.Σ. και εκτός οριοθετημένου με την υπ. αρ. 2654/24.06.1986 (Δ΄1071) Νομαρχιακή Απόφαση οικισμού Ψιλής Άμμου, Δήμου Βαθέως της νήσου Σάμου, όπως τα όριά τους φαίνονται στο πρωτότυπο διάγραμμα σε κλίμακα 1:5.000 που θεωρήθηκε από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τοπογραφικών Εφαρμογών με την /2012 πράξη του και που αντίτυπό του σε φωτοσμίκρυνση δημοσιεύεται με το παρόν διάταγμα.

2. Εντός της έκτασης της περιοχής «Προστασίας της Φύσης» και των «Προστατευόμενων Φυσικών Σχηματισμών»:

α. Διακρίνονται, περιοχές του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Φύση (Natura) 2000, οι οποίες εντάχθηκαν στον εθνικό μας κατάλογο ( άρθρο 9, παρ. 6 ν. 3937/2011), στην γενική κατηγορία χαρακτηρισμού οικοτόπων και ειδών, και έλαβαν ειδικότερα τον χαρακτηρισμό ως:
ι. Ζώνη Ειδικής Προστασίας (Ζ.Ε.Π.) για την άγρια ορνιθοπανίδα με την επωνυμία «Σάμος Αλυκή Ψιλή Άμμος» (GR 4120007), και
ιι. Ειδική Ζώνη Διατήρησης (Ε.Ζ.Δ.) με την επωνυμία «Σάμος Αλυκή» (GR 4120001).

β. Διακρίνεται μεγάλο τμήμα μονίμου Καταφυγίου Άγριας Ζωής (Κ.Α.Ζ.), που θεσμοθετήθηκε με την υπ. αρ. 1048/04.07.2002 Απόφαση Γ.Γ.Π.Β. Αιγαίου και με το άρθρο 9, παρ. 6 του ν. 3937/2011, εντάσσετε στην γενική κατηγορία χαρακτηρισμού οικοτόπων και ειδών με τον ειδικότερο χαρακτηρισμό του ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής (Κ.Α.Ζ.).

γ. Καθορίζονται οι ακόλουθες ζώνες προστασίας, όπου οι πολυγωνικές γραμμές αυτών περιγράφονται με συντεταγμένες στο σύστημα ΕΓΣΑ ΄87 οι οποίες αναγράφονται στο παράρτημα Ι , που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του παρόντος:

Ι. Ζώνη Α (Χερσαία και υδάτινη έκταση Αλυκής). Περιοχή «Προστασίας της Φύσης». Ως ζώνη Α ορίζεται η περιοχή που περιλαμβάνεται μεταξύ πολυγωνικής γραμμής και διακρίνεται σε Α1 και Α2. Ειδικότερα: 1. Η Ζώνη Α1 [πρώην Ζώνη Γ1 (περιοχή προστασίας βιοτόπου Αλυκής) – περιοχή προστατευόμενων φυσικών σχηματισμών της Ζ.Ο.Ε.] περιλαμβάνει την κύρια κατακλυζόμενη – υδάτινη έκταση της Αλυκής, με αλίπεδα, αλατούχες στέπες και αλατούχες βοσκές. 2. Η Ζώνη Α2 περιλαμβάνει τη χερσαία έκταση της Αλυκής [πρώην τμήμα Ζώνης Η2β της Ζ.Ο.Ε.], στο οποίο παρουσιάζονται αλίπεδα, αλατούχες στέπες και αλατούχες βοσκές, καθώς και εγκαταλελειμμένοι αγροί με κάλυψη από νιτρόφιλα είδη όπου αρχίζει η επανεγκατάσταση φρυγάνων και αρόσιμες εκτάσεις.

ΙI. Ζώνη B (ευρύτερη χερσαία έκταση Αλυκής και Ψιλής Άμμου-θαλάσσια έκταση). Περιοχή «Προστατευόμενων Φυσικών Σχηματισμών». Ως ζώνη B ορίζεται η περιοχή που περιλαμβάνεται μεταξύ πολυγωνικών γραμμών και διακρίνεται σε: B1.1, B1.2 , Β2.1, Β2.2., Β3, Β4, Β5 και Β6. Ειδικότερα:
1. Η Ζώνη Β1 περιλαμβάνει τις παραλιακές εκτάσεις [πρώην τμήματα Ζωνών Κ (Περιοχή αναψυχής) και Δ(περιοχή προστασίας παραλιών) της Ζ.Ο.Ε.], με προστατευόμενους φυσικούς σχηματισμούς από υποτυπώδεις κινούμενες θίνες, αλίπεδα, αλατούχες στέπες και αλατούχες βοσκές, παράκτια φρύγανα με Centaurea spinosa, δάση ελιάς και χαρουπίας (που απαντώνται μόνο στην υποζώνη Β1.2) με κυρίως ποώδη είδη της Ammophiletea, θαμνώδη και ημιθαμνώδη είδη Quercetea ilicis και Cisto/Micromerietea], καθώς και εγκαταλελειμμένους αγρούς με κάλυψη από νιτρόφιλα είδη και υποβαθμισμένες φρυγανικές κοινότητες.

2. Η Ζώνη Β2 περιλαμβάνει δάση και δασικές εκτάσεις [η υποζώνη Β2.1 αποτελεί : πρώην τμήμα Ζώνης Δ(περιοχή προστασίας παραλιών), ενώ η Β2.2: πρώην τμήματα Ζωνών Η2β(καλλιεργούμενες εκτάσεις της υδρολογικής λεκάνης των περιοχών Πυθαγορείου –Μεσοκάμπου) και Θ7 (περιοχή κυρίως προστασίας δασών –δασικών εκτάσεων Αγίας Παρασκευής –Χαραυγή –Ποσειδωνίου) της Ζ.Ο.Ε.], με προστατευόμενους φυσικούς σχηματισμούς από δενδρώδεις θαμνώνες Juniperus phoenicea, θαμνώνες με κυρίαρχα φυτικά taxa το πουρνάρι [Quercus coccifera] και το σχίνο [Pistacia lentiscus].

3. Η Ζώνη Β3 περιλαμβάνει τη χερσαία έκταση της ευρύτερης περιοχής Αλυκής (μεταξύ του ορίου της Ε.Ζ.Δ. με κωδικό GR 4120001 και των Ζωνών Α2 και Β1.1) [πρώην τμήμα Ζώνης Η2β (καλλιεργούμενες εκτάσεις της υδρολογικής λεκάνης των περιοχών Πυθαγορείου –Μεσοκάμπου) και Ι4 (περιοχή τουρισμού, αναψυχής και παραθεριστικής κατοικίας) της Ζ.Ο.Ε.], με προστατευόμενους φυσικούς σχηματισμούς θάμνων φρυγάνων Sarcopoterium spinosum, εγκαταλελειμμένους αγρούς με κάλυψη από νιτρόφιλα είδη και υποβαθμισμένες φρυγανικές κοινότητες.

4. Η Ζώνη Β4 περιλαμβάνει τη χερσαία έκταση ευρύτερης περιοχής Αλυκής -περιοχή ήπιας τουριστική ανάπτυξης [πρώην τμήμα Ζώνης Ι4 (περιοχή τουρισμού, αναψυχής και παραθεριστικής κατοικίας) της Ζ.Ο.Ε.], με προστατευόμενους φυσικούς σχηματισμούς θάμνων με φρύγανα Sarcopoterium, περιοχές με ελαιώνες και αγρούς σε αγρανάπαυση.

5. Η Ζώνη Β5 περιλαμβάνει την υπόλοιπη χερσαία έκταση ευρύτερης περιοχής Αλυκής και Ψιλής Άμμου [πρώην τμήμα Ζώνης Η2β (καλλιεργούμενες εκτάσεις της υδρολογικής λεκάνης των περιοχών Πυθαγορείου –Μεσοκάμπου) της Ζ.Ο.Ε.], με προστατευόμενους φυσικούς σχηματισμούς θάμνων με φρύγανα Sarcopoterium spinosum, περιοχές με ελαιώνες και αγρούς σε αγρανάπαυση.

6. Η Ζώνη Β6 περιλαμβάνει τη θαλάσσια έκταση της Ε.Ζ.Δ. με κωδικό GR 4120001, με προστατευόμενους φυσικούς σχηματισμούς από προστατευτική θαλάσσια βλάστηση με ποσειδωνία (Posidonia oceanic).

  • 9 Μαΐου 2012, 14:31 | Κυνηγετική Ομοσπονδία Αρχιπελάγους

    • Στο χάρτη (που υπάρχει επίσης στη ΔΙΑΒΟΥΕΛΕΥΣΗ) δεν φαίνεται πού βρίσκεται το καταφύγιο ΚΑΖ ώστε να ξέρει κανείς την έκταση ή τα όρια του και σε σχέση με τη ΖΕΠ.

    • Για το συγκεκριμένο χάρτη έπρεπε στο σχέδιο Νόμου να δίνεται link στη δημόσια βάση χαρτών GEODATA.

  • 18 Απριλίου 2012, 12:12 | Τυλιγαδάς Γιώργος

    Είναι καιρός να αξιοποιηθούν τουριστικά πανέμορφες περιοχές της χώρας μας που παλαιότερα λυμαίνονταν καταπατητές που ουδέποτε γνώρισαν την ισχύ του νόμου.