Άρθρο 2 – Διαδικασίες Μετά τη Σφράγιση των Εγκαταστάσεων

1. Στην περίπτωση που τα ΚΕΔΑΚ διενεργούν επί τόπου προσωρινή σφράγιση των εγκαταστάσεων και στις εγκαταστάσεις υπάρχουν αποθηκευμένα πετρελαιοειδή προϊόντα, τα οποία πληρούν τις προδιαγραφές ποιότητας τότε :

  • α) Αν ο ιδιοκτήτης ή/και εκμεταλλευτής των εγκαταστάσεων εντός 25 ημερών:
    • – προσκομίσει στη ΔΕΔΑΚ και την Αδειοδοτούσα Αρχή, την άδεια ή τα σχετικά δικαιολογητικά (περίπτωση έλλειψης ή λήξης της ισχύος της άδειας) ή
    • – λάβει τα κατάλληλα μέτρα και προσκομίσει τα σχετικά αποδεικτικά παραστατικά (περίπτωση μη τήρησης των όρων των αδειών),

τότε με βάση τα Υποδείγματα ΣΤ’ και Ζ’ του άρθρου 11 της απόφασης του Υπουργού Ανάπτυξης ΔΕΔΑΚ/15930/25-7-2007 (ΦΕΚ 1345Β’), συγκροτείται ΚΕΔΑΚ, με έργο τη διενέργεια της αποσφράγισης των εγκαταστάσεων, και η ΔΕΔΑΚ ενημερώνει τον ιδιοκτήτη ή/και εκμεταλλευτή των εγκαταστάσεων για την ημερομηνία και ώρα που αυτή θα λάβει χώρα.

  • β) Άν ο ιδιοκτήτης ή/και ο εκμεταλλευτής των εγκαταστάσεων εντός 25 ημερών:
    • – δεν προσκομίσει στη ΔΕΔΑΚ και την Αδειοδοτούσα Αρχή, την άδεια ή τα σχετικά δικαιολογητικά ( περίπτωση έλλειψης ή λήξης της ισχύος της άδειας) ή
    • – δεν λάβει τα κατάλληλα μέτρα και δεν προσκομίσει τα σχετικά αποδεικτικά παραστατικά (περίπτωση μη τήρησης των όρων των αδειών),

τότε ακολουθείται η εξής διαδικασία:

Κατά την εικοστή έκτη (26η) ημέρα μετά την επιβολή της σφράγισης, το κλιμάκιο που ορίζεται κατά τα ανωτέρω, μεταβαίνει στο χώρο της εγκατάστασης και αποσφραγίζει την εγκατάσταση και επιβλέπει τη διαδικασία απομάκρυνσης των αποθηκευμένων προϊόντων από το χώρο.

Στη συνέχεια μετά την ολοκλήρωση της απομάκρυνσης των προϊόντων, σφραγίζει εκ νέου τις εγκαταστάσεις έως ότου να εκλείψουν οι λόγοι που την επέβαλαν.

Κατά το χρονικό διάστημα που διαρκεί η σφράγιση, ο ιδιοκτήτης ή/και εκμεταλλευτής της εγκατάστασης υποχρεούται να μην διαθέτει τα προϊόντα που βρίσκονται εντός των σφραγισμένων εγκαταστάσεων προς κατανάλωση, και να εξασφαλίσει τη διατήρηση της ποιότητας των προϊόντων.

Σημειώνεται ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση σφράγισης, αν κρίνεται αναγκαίο, καλείται για συνδρομή η οικεία Αστυνομική Αρχή.

Επίσης, σε οποιαδήποτε περίπτωση σφράγισης, αν διαπιστωθεί ότι ο ιδιοκτήτης ή/και εκμεταλλευτής της εγκατάστασης, διαρρήξει ή βλάψει την σφραγίδα, τότε τιμωρείται βάσει των άρθρων 458 και 178 του Ποινικού Κώδικα.

2. Στην περίπτωση που τα ΚΕΔΑΚ διενεργούν επί τόπου προσωρινή σφράγιση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών προϊόντων, λόγω παραβάσεων που αφορούν στον τύπο και στην ποιότητα των διακινουμένων και αποθηκευμένων καυσίμων, ισχύουν τα εξής:

  • α) i. Ο ιδιοκτήτης ή/και εκμεταλλευτής της εγκατάστασης είναι υπεύθυνος για:
    • – τη μη διάθεση του προϊόντος προς κατανάλωση και
    • – τη μη αλλοίωση της ποιότητας του προϊόντος.

Μετά την επιβεβαίωση των παραβάσεων από το Γ.Χ.Κ. ισχύουν όσα αναγράφονται στο Ν.Δ. 136/46, Κεφάλαιο Ζ, άρθρα 52-54, σχετικά με τον ορισμό των δαπανών μεταφοράς και φύλαξης, την κατάσχεση, εκποίηση ή δήμευση των προϊόντων με απόφαση του Εισαγγελέα.

  • ii. Στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ή και εκμεταλλευτής της εγκατάστασης δεν αποδεχθεί ή παραιτηθεί από τις ευθύνες του, τότε παραδίδει το αποθετήριο έγγραφο ή και φορτωτική των προϊόντων και συμφωνεί στη μεταβίβαση της κυριότητας των προϊόντων υπέρ του Δημοσίου. Τα προϊόντα περιέρχονται στην κυριότητα του Δημοσίου και ορίζεται η ημερομηνία κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί η απομάκρυνση των προϊόντων από την εγκατάσταση. Η απομάκρυνση των προϊόντων γίνεται παρουσία ΚΕΔΑΚ.

Τα προϊόντα μεταφέρονται και περιέρχονται στην ευθύνη της Τελωνειακής Αρχής της περιφέρειας στην οποία εντοπίσθηκε η παράβαση μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων του Γ.Χ.Κ. και της απόφασης του Εισαγγελέα.

Μετά την οριστική διαπίστωση της παράβασης, τα προϊόντα μεταφέρονται με ευθύνη της Τελωνειακής Αρχής σε Διυλιστήριο για επαναδιύλιση και στην συνέχεια η Τελωνειακή Αρχή προβαίνει σε πλειστηριασμό αυτών, από δε το πλειστηριασμό καταβάλλεται η δαπάνη της επαναδιύλισης και το υπόλοιπο εισάγεται ως Δημόσιο Έσοδο στον Τακτικό Προϋπολογισμό.

  • β) Στις περιπτώσεις που δια των παραβάσεων που εντοπίζουν τα ΚΕΔΑΚ προκύπτουν υπόνοιες για λαθρεμπορία, η ΔΕΔΑΚ ειδοποιεί άμεσα την αρμόδια υπηρεσία της ΥΠΕΕ και την αρμόδια Τελωνειακή Αρχή.

Στις περιπτώσεις όπου εντοπισθεί λαθρεμπορία, ακολουθείται η ισχύουσα, για την κατάσχεση, δήμευση και εκποίηση των προϊόντων που αποτελούν αντικείμενο λαθρεμπορίας, διαδικασία που αναφέρεται στον Ν.2960/2001 (ΦΕΚ 265 Α’ ) « Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας» όπως ισχύει.

3. Στην περίπτωση της παραγράφου 8.5 της παρούσας, που τα ΚΕΔΑΚ διεξάγουν ελέγχους σε βυτιοφόρα οχήματα, και διαπιστωθεί η αποθήκευση ή διακίνηση πετρελαιοειδούς προϊόντος με σοβαρές ενδείξεις επικινδυνότητας, ισχύουν τα εξής:

  • α) Το προϊόν σφραγίζεται εντός του διαμερίσματος του βυτιοφόρου.
  • β) i. Ο ιδιοκτήτης του προϊόντος είναι υπεύθυνος για:
    • – τη μη διάθεση του προϊόντος προς κατανάλωση και
    • – τη μη αλλοίωση της ποιότητας του προϊόντος,
    • και το προϊόν μεταφέρεται στις εγκαταστάσεις του ιδιοκτήτη μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων του Γ.Χ.Κ.

Μετά την επιβεβαίωση των παραβάσεων από το Γ.Χ.Κ. ισχύουν όσα αναγράφονται στο Ν.Δ. 136/46, Κεφάλαιο Ζ, άρθρα 52-54, σχετικά με τον ορισμό των δαπανών μεταφοράς και φύλαξης, την κατάσχεση, εκποίηση ή δήμευση των προϊόντων με απόφαση του Εισαγγελέα.

ii.Αν ο ιδιοκτήτης του προϊόντος δεν αποδεχθεί ή παραιτηθεί από τις ευθύνες του, τότε παραδίδει το αποθετήριο έγγραφο ή τη φορτωτική και συμφωνεί στη μεταβίβαση της κυριότητας του προϊόντος υπέρ του Δημοσίου, οπότε το προϊόν περιέρχεται στην κυριότητα του Δημοσίου και μετά την οριστική διαπίστωση της παράβασης από το Γ.Χ.Κ., το προϊόν μεταφέρεται με ευθύνη της Τελωνειακής Αρχής σε Διυλιστήριο για επαναδιύλιση και στη συνέχεια η Τελωνειακή Αρχή προβαίνει σε πλειστηριασμό αυτών, από δε το πλειστηρίασμα καταβάλλεται η δαπάνη της επαναδιύλισης και το υπόλοιπο εισάγεται ως Δημόσιο Έσοδο στον Τακτικό Προϋπολογισμό.

  • 11 Μαΐου 2010, 12:40 | Νίκος

    Μείωση του χρόνου που οφείλει ο ιδιοκτήτης ή/και ο εκμεταλλευτής των εγκαταστάσεων να προσκομίσει τα σχετικά δικαιολογητικά σε 15 μέρες.