Άρθρο 1 – Κατηγορίες Παραβάσεων

Ορίζουμε σε κατηγορίες τις παραβάσεις των διατάξεων του νόμου 3054/2002 ‘Οργάνωση της αγοράς πετρελαιοειδών και άλλες διατάξεις, όπως ισχύει, και καθορίζουμε τη διαδικασία επιβολής και τα όρια του προστίμου κάθε κατηγορίας ή και κάθε επιμέρους παράβασης εντός των ορίων του άρθρου 17 του ίδιου νόμου, όπως αυτός ισχύει, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια ως ακολούθως:

  • 1) Έλλειψη άδειας εγκατάστασης, επέκτασης και λειτουργίας διυλιστηρίων, εγκαταστάσεων αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων, υγραερίων, ασφάλτου, αγωγών μεταφοράς αργού πετρελαίου και πετρελαιοειδών προϊόντων, εμφιάλωσης υγραερίων καθώς και Μονάδων Παραγωγής Βιοκαυσίμων.

  • 2) Λειτουργία μετά τη λήξη της χρονικής ισχύος της άδειας λειτουργίας ή λειτουργία χωρίς άδεια για την οποία, όμως, έχει εκδοθεί άδεια εγκατάστασης ή επέκτασης.

  • 3) Μη τήρηση των όρων και των προϋποθέσεων της άδειας εγκατάστασης, επέκτασης και λειτουργίας.

Σε περίπτωση που οι ανωτέρω παραβάσεις διαπιστώνονται από τα ΚΕΔΑΚ, το κλιμάκιο των ελεγκτών μπορεί, με αιτιολογημένη απόφαση που λαμβάνεται επί τόπου, να προβαίνει σε προσωρινή σφράγιση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών προϊόντων στις οποίες διεξάγει έλεγχο, όταν οι εγκαταστάσεις λειτουργούν χωρίς την απαιτούμενη άδεια, όπως περιγράφεται υπό τα ανωτέρω 1 και 2 στοιχεία, ή όταν από την παράβαση δημιουργείται κίνδυνος για το περιβάλλον ή την ασφάλεια της περιοχής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 8 της Απόφασης του Υπουργού Ανάπτυξης με αριθ. ΔΕΔΑΚ/15930/25-07-07 (ΦΕΚ 1345Β΄) καθώς και στο άρθρο 2 της παρούσας.

Σε περίπτωση που οι ανωτέρω 1 έως 3 κατηγορίες παραβάσεων, διαπιστωθούν από τα ΚΕΔΑΚ, η ΔΕΔΑΚ διαβιβάζει άμεσα το φάκελο με τις διαπιστωθείσες παραβάσεις στην αρμόδια Αδειοδοτούσα Αρχή, για τις ενέργειες της αρμοδιότητάς της και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

  • 4) Έλλειψη άδειας για την άσκηση των δραστηριοτήτων διύλισης, διάθεσης βιοκαυσίμων, εμπορίας και λιανικής εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων, μεταφοράς με αγωγό, απευθείας προμήθειας από τα διυλιστήρια ή από εισαγωγές και εμφιάλωσης υγραερίου ( ν.3054/2002, όπως ισχύει).

Κυρώσεις

  • 4.1 Σε περίπτωση που οι ανωτέρω παραβάσεις διαπιστώνονται από τα ΚΕΔΑΚ, το κλιμάκιο των ελεγκτών μπορεί, με αιτιολογημένη απόφαση που λαμβάνεται επί τόπου, να προβαίνει σε προσωρινή σφράγιση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών προϊόντων στις οποίες διεξάγει έλεγχο, όταν από την παράβαση δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος για το περιβάλλον ή την ασφάλεια της περιοχής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 8 της Απόφασης του Υπουργού Ανάπτυξης με αριθ. ΔΕΔΑΚ/15930/25-07-07(ΦΕΚ 1345Β΄) καθώς και στο άρθρο 2 της παρούσας.
  • 4.2 Σε περίπτωση που οι ανωτέρω παραβάσεις διαπιστώνονται από τα ΚΕΔΑΚ, η ΔΕΔΑΚ διαβιβάζει άμεσα το φάκελο με τη διαπιστωθείσα παράβαση στην αρμόδια Αδειοδοτούσα Αρχή, καθώς και στον αρμόδιο Εισαγγελέα, σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 37 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (Κ.Π.Δ.), για την άσκηση ποινικής δίωξης για παράβαση του άρθρου 16 του ν.3054/2002 και κάθε άλλης αξιόποινης πράξης.
  • 4.3 Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ή ο Νομάρχης αν ο τελευταίος είναι αρμόδιος για την έκδοση της σχετικής άδειας, με αιτιολογημένη απόφασή του επιβάλει την προσωρινή ή οριστική διακοπή της λειτουργίας της εγκατάστασης και διατάσσει την προσωρινή ή οριστική σφράγισή της, η οποία διενεργείται με τη συνδρομή της δικαστικής αρχής. Η απόφαση της προσωρινής ή οριστικής διακοπής της λειτουργίας της εγκατάστασης κοινοποιείται στο Συνήγορο του Καταναλωτή, στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και στο Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτών, για την ενημέρωση των καταναλωτών με κατάλληλα μέσα.
  • 4.4 Με αιτιολογημένη απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ή εφόσον αρμόδιος για την έκδοση της σχετικής άδειας είναι ο Νομάρχης, με αιτιολογημένη απόφαση του τελευταίου, επιβάλλονται τα κάτωθι πρόστιμα:

Άδεια                              Αδειοδοτούσα Αρχή                                                 Πρόστιμο

Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής  ή Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση κατά περίπτωση

Άδεια Διύλισης                                                                          1.000.000   έως  1.500.000 €
Άδεια Εμπορίας                                                                          600.000    έως  1.000.000 €
Άδεια Μεταφοράς με αγωγό                                                     1.000.000   έως   1.500.000 €
Άδεια απευθείας προμήθειας από τα διυλιστήρια

ή από εισαγωγές                                                                         60.000    έως      100.000 €

Άδεια Διάθεσης Βιοκαυσίμων                                                     100.000    έως     150.000 €

Άδεια Λιανικής Εμπορίας:

Άδεια Λειτουργίας πρατηρίου υγρών καυσίμων                              15.000  έως    30.000 €

Άδεια Λειτουργίας πρατηρίου πώλησης υγραερίων κίνησης            15.000  έως    30.000 €

Άδεια πωλητή πετρελαίου Θέρμανσης                                             15.000  έως    30.000 €

Άδεια διανομής εμφιαλωμένου υγραερίου                                        15.000  έως    30.000 €
Άδεια εμφιάλωσης υγραερίων                                                           20.000  έως    40.000 €
  • 4.5 Σε περίπτωση υποτροπής των παραβάσεων της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου, με αιτιολογημένη απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ή εφόσον αρμόδιος για την έκδοση της σχετικής άδειας είναι ο Νομάρχης, με αιτιολογημένη απόφαση του τελευταίου, διπλασιάζεται το επιβαλλόμενο κατά περίπτωση χρηματικό πρόστιμο κατά τα ανωτέρω και επί πλέον εφαρμόζεται η διάταξη της παραγράφου 4.3 του παρόντος.
  • 4.6 Σε όποιες περιπτώσεις της παραγράφου 4.5 ο διπλασιασμός του χρηματικού προστίμου υπερβαίνει το ποσό των 1.500.000 €, τότε, επιβάλλεται το ανώτατο χρηματικό πρόστιμο, 1.500.000 € και επί πλέον εφαρμόζεται η διάταξη της παραγράφου 4.3 του παρόντος.
  • 5) Λειτουργία μετά τη λήξη της χρονικής ισχύος της άδειας για την άσκηση των δραστηριοτήτων διύλισης, διάθεσης βιοκαυσίμων, εμπορίας και λιανικής εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων, μεταφοράς με αγωγό, απευθείας προμήθειας από τα διυλιστήρια ή από εισαγωγές, και εμφιάλωσης υγραερίου ( ν.3054/2002, όπως ισχύει).

Κυρώσεις

  • 5.1 Σε περίπτωση που οι ανωτέρω παραβάσεις διαπιστώνονται από τα ΚΕΔΑΚ, το κλιμάκιο των ελεγκτών μπορεί, με αιτιολογημένη απόφαση που λαμβάνεται επί τόπου, να προβαίνει σε προσωρινή σφράγιση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών προϊόντων στις οποίες διεξάγει έλεγχο, όταν από την παράβαση δημιουργείται κίνδυνος για το περιβάλλον ή την ασφάλεια της περιοχής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 8 της Απόφασης του Υπουργού Ανάπτυξης με αριθ. ΔΕΔΑΚ/15930/25-07-07 (ΦΕΚ 1345Β΄) καθώς και στο άρθρο 2 της παρούσας.
  • 5.2 Σε περίπτωση που οι ανωτέρω παραβάσεις διαπιστώνονται από τα ΚΕΔΑΚ, η ΔΕΔΑΚ διαβιβάζει άμεσα τον φάκελο με τη διαπιστωθείσα παράβαση στην αρμόδια Αδειοδοτούσα Αρχή, καθώς και στον αρμόδιο Εισαγγελέα, σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 37 του Κ.Π.Δ., για την άσκηση ποινικής δίωξης για παράβαση του άρθρου 16 του ν.3054/2002 και κάθε άλλης αξιόποινης πράξης.
  • 5.3 Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ή ο Νομάρχης αν ο τελευταίος είναι αρμόδιος για την έκδοση της σχετικής άδειας, μπορεί με αιτιολογημένη απόφασή του να επιβάλει την προσωρινή ή οριστική διακοπή της λειτουργίας της εγκατάστασης και να διατάξει την προσωρινή ή οριστική σφράγισή της, η οποία διενεργείται με τη συνδρομή της δικαστικής αρχής.
  • Η απόφαση της προσωρινής ή οριστικής διακοπής της λειτουργίας της εγκατάστασης κοινοποιείται στο Συνήγορο του Καταναλωτή, στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και στο Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτών, για την ενημέρωση των καταναλωτών με κατάλληλα μέσα.
  • 5.4 Με αιτιολογημένη απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ή εφόσον αρμόδιος για την έκδοση της σχετικής άδειας είναι ο Νομάρχης, με αιτιολογημένη απόφαση του τελευταίου, επιβάλλονται τα κάτωθι πρόστιμα:
Άδεια                                            Αδειοδοτούσα Αρχή                                 Πρόστιμο

Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ή Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση κατά περίπτωση

Άδεια Διύλισης                                                                         600.000    έως   1.000.000 €
Άδεια Εμπορίας                                                                       500.000    έως      800.000 €

Άδεια Μεταφοράς με αγωγό                                                    600.000    έως    1.000.000 €

Άδεια  απευθείας προμήθειας από τα διυλιστήρια

ή από εισαγωγές                                                                      50.000     έως        80.000 €

Άδεια Διάθεσης Βιοκαυσίμων                                                    60.000     έως      100.000 €

Άδεια Λιανικής Εμπορίας:

Άδεια Λειτουργίας πρατηρίου

Υγρών καυσίμων                                                                      10.000       έως      20.000 €

Άδεια Λειτουργίας πρατηρίου                                                   10.000       έως       20.000 €

πώλησης υγραερίων

Άδεια πωλητή πετρελαίου

Θέρμανσης                                                                                   10.000   έως    20.000 €

Άδεια διανομής εμφιαλωμένου Υγραερίου                                    10.000   έως    20.000 €
Άδεια εμφιάλωσης υγραερίων                                                       15.000    έως   30.000 €
  • 5.5 Σε περίπτωση υποτροπής των παραβάσεων της παραγράφου 5 του παρόντος άρθρου, με αιτιολογημένη απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ή εφόσον αρμόδιος για την έκδοση της σχετικής άδειας είναι ο Νομάρχης, με αιτιολογημένη απόφαση του τελευταίου, διπλασιάζεται το επιβαλλόμενο κατά περίπτωση χρηματικό πρόστιμο κατά τα ανωτέρω και επί πλέον εφαρμόζεται η διάταξη της παραγράφου 5.3 του παρόντος.
  • 5.6 Σε όποιες περιπτώσεις της παραγράφου 5.5 ο διπλασιασμός του χρηματικού προστίμου υπερβαίνει το ποσό των 1.500.000 €, τότε, επιβάλλεται το ανώτατο χρηματικό πρόστιμο, 1.500.000 € και επί πλέον εφαρμόζεται η διάταξη της παραγράφου 5.3 του παρόντος.
  • 6) Μη τήρηση των όρων και των προϋποθέσεων που προβλέπονται στην άδεια για την άσκηση της δραστηριότητας διύλισης, διάθεσης βιοκαυσίμων, εμπορίας και λιανικής εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων, μεταφοράς με αγωγό, απευθείας προμήθειας από τα διυλιστήρια ή από εισαγωγές και εμφιάλωσης υγραερίου ( ν.3054/2002, όπως ισχύει).

Κυρώσεις

  • 6.1 Σε περίπτωση που οι ανωτέρω παραβάσεις διαπιστώνονται από τα ΚΕΔΑΚ το κλιμάκιο των ελεγκτών μπορεί, με αιτιολογημένη απόφαση που λαμβάνεται επί τόπου, να προβαίνει σε προσωρινή σφράγιση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών προϊόντων στις οποίες διεξάγει έλεγχο, όταν από την παράβαση δημιουργείται κίνδυνος για το περιβάλλον ή την ασφάλεια της περιοχής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 8 της Απόφασης του Υπουργού Ανάπτυξης με αριθ. ΔΕΔΑΚ/15930/25-07-07 (ΦΕΚ 1345Β΄) καθώς και στο άρθρο 2 της παρούσας.
  • 6.2 Σε περίπτωση που οι ανωτέρω παραβάσεις διαπιστώνονται από τα ΚΕΔΑΚ, η ΔΕΔΑΚ διαβιβάζει άμεσα τον φάκελο με τη διαπιστωθείσα παράβαση στην αρμόδια Αδειοδοτούσα Αρχή καθώς και στον αρμόδιο Εισαγγελέα, σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 37 του Κ.Π.Δ., για την άσκηση ποινικής δίωξης για τυχόν παράβαση του άρθρου 16 του ν.3054/2002 και κάθε άλλης αξιόποινης πράξης.
  • 6.3 Σε περίπτωση που η μη τήρηση των όρων και προϋποθέσεων των αδειών σχετίζεται με την προστασία της εθνικής ασφάλειας, την ασφάλεια τροφοδοσίας της χώρας ή περιοχών της:
    • i Mε αιτιολογημένη απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ή εφόσον αρμόδιος για την έκδοση της σχετικής άδειας είναι ο Νομάρχης, με αιτιολογημένη απόφαση του τελευταίου, επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο από 1.200.000 έως 1.500.000 € και επί πλέον
    • ii. Με αιτιολογημένη απόφαση της Αδειοδοτούσας Αρχής μπορεί να επιβάλλεται προσωρινή ή οριστική ανάκληση της άδειας, προσωρινή ή οριστική διακοπή της λειτουργίας της εγκατάστασης και να διατάσσεται η προσωρινή ή οριστική σφράγισή της, η οποία διενεργείται με τη συνδρομή της δικαστικής αρχής.
  • Αν το ίδιο πρόσωπο έχει περισσότερες από μία άδειες, η ανάκληση της μίας από αυτές, για τους παραπάνω λόγους, συνιστά λόγο ανάκλησης και των άλλων. Η απόφαση της προσωρινής ή οριστικής διακοπής της λειτουργίας της εγκατάστασης κοινοποιείται στο Συνήγορο του Καταναλωτή, στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και στο Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτών, για την ενημέρωση των καταναλωτών με κατάλληλα μέσα.
  • 6.4 Σε περίπτωση μη τήρησης των ακολούθων όρων και προϋποθέσεων των αδειών, σχετικών με τη διαθεσιμότητα των αποθηκευτικών χώρων, των μεταφερομένων δοχείων και των μεταφορικών μέσων, καθώς και των άλλων απαιτήσεων που περιγράφονται κατωτέρω:
    • i. Mε αιτιολογημένη απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ή του οικείου Νομάρχη, εφόσον ο τελευταίος είναι αρμόδιος για την έκδοση της σχετικής άδειας, επιβάλλονται χρηματικά πρόστιμα ως εξής:
      • α. Πρόστιμο 100.000 έως 150.000 € για κάθε μεταφορικό μέσο που δεν χρησιμοποιείται, σύμφωνα με τους όρους της αδείας του.
      • β. Πρόστιμο 5.000 € ανά κυβικό μέτρο αποθηκευτικών χώρων που δεν χρησιμοποιείται, σύμφωνα με τους όρους της αδείας του.
      • Σε περίπτωση που κατά τους ως άνω υπολογισμούς, προκύψει ποσό που υπερβαίνει τα 1.500.000 €, τότε επιβάλλεται το ανώτατο χρηματικό πρόστιμο των 1.500.000 €.
      • γ. Πρόστιμο 50.000 έως 100.000 € στον κάτοχο άδειας εμπορίας υγραερίων (Κατηγορίας Γ΄) στην περίπτωση που διακινεί εμφιαλωμένο υγραέριο, χωρίς να διαθέτει τον αριθμό των 30.000 επαναπληρούμενων φιαλών σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 5, περίπτωση δ΄ του ν. 3054/2002 όπως ισχύει.
      • δ. Πρόστιμο 10.000 έως 15.000 € για την έλλειψη από πλευράς εμφιαλωτηρίου υγραερίων, σύμβασης με αδειούχο εταιρεία εμπορίας υγραερίου, εφόσον εμφιαλώνεται υγραέριο κυριότητάς της.
      • ε. Πρόστιμο 30.000 έως 50.000 € σε κατόχους Άδειας Εμφιάλωσης Υγραερίου οι οποίοι εμφιαλώνουν ή διαθέτουν υγραέριο χύμα (μη συσκευασμένο) ή σε φιάλες, είτε για λογαριασμό τους, είτε για λογαριασμό τρίτων, οι οποίοι δεν έχουν Άδεια Εμπορίας Υγραερίων (άρθρο 9 παράγραφος 2 του ν. 3054/2002 όπως ισχύει).
      • στ. Πρόστιμο 30.000 έως 50.000 € σε κατόχους Άδειας Εμφιάλωσης Υγραερίου οι οποίοι διαθέτουν υγραέριο χύμα (μη συσκευασμένο) ή σε φιάλες σε τελικούς καταναλωτές.
    • ii. Σε περίπτωση που οι ανωτέρω παραβάσεις κρίνονται σοβαρές, μπορεί επί πλέον, με αιτιολογημένη απόφαση της Αδειοδοτούσας Αρχής, να επιβάλλεται προσωρινή ή οριστική ανάκληση της άδειας, προσωρινή ή οριστική διακοπή της λειτουργίας της εγκατάστασης και να διατάσσεται η προσωρινή ή οριστική σφράγισή της, η οποία διενεργείται με τη συνδρομή της δικαστικής αρχής. Αν το ίδιο πρόσωπο έχει περισσότερες από μία άδειες, η ανάκληση της μίας από αυτές, για τους παραπάνω λόγους, συνιστά λόγο ανάκλησης και των άλλων. Η απόφαση της προσωρινής ή οριστικής διακοπής της λειτουργίας της εγκατάστασης κοινοποιείται στο Συνήγορο του Καταναλωτή, στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και στο Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτών, για την ενημέρωση των καταναλωτών με κατάλληλα μέσα.

    6.5 Σε περίπτωση που ο κάτοχος άδειας δεν τηρεί, πλην των προαναφερθέντων στην παράγραφο 6 του παρόντος άρθρου όρων και προϋποθέσεων, τους λοιπούς γενικούς ή ειδικούς όρους, προϋποθέσεις και περιορισμούς της αδείας του καθώς και τις υποχρεώσεις του, που είτε περιλαμβάνονται στην άδεια είτε η τήρησή τους προβλέπεται και επιβάλλεται βάσει των κείμενων διατάξεων, εξαιρουμένων των διατάξεων που προβλέπουν καθορισμό ανταποδοτικού τέλους για την έκδοση, τροποποίηση ή επέκταση των αδειών του άρθρου 4 του ν.3054/2002:

    • i Με αιτιολογημένη απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ή εφόσον αρμόδιος για την έκδοση της σχετικής άδειας είναι ο Νομάρχης, με αιτιολογημένη απόφαση του τελευταίου, επιβάλλονται τα κάτωθι πρόστιμα:

Άδεια                                              Κατώτατο Όριο                                   Ανώτατο  Όριο

Άδεια Διύλισης                                      50.000 Є                                            1.000.000 Є

Άδεια Μεταφοράς με  αγωγό                50.000 Є                                            1.000.000 Є

Άδεια Εμπορίας                                     30.000 Є                                              700.000 Є

Άδεια απευθείας προμήθειας

από τα διυλιστήρια ή από εισαγωγές     15.000 Є                                             100.000 Є

Άδεια Διάθεσης Βιοκαυσίμων                 15.000 Є                                             100.000 Є

Άδεια εμφιάλωσης υγραερίων                15.000 Є                                             100.000 Є

Άδεια Λιανικής Εμπορίας                       15.000 Є                                              100.000 Є
  • ii. Σε περίπτωση που η παράβαση κρίνεται σοβαρή, ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ή ο οικείος Νομάρχης, αν ο τελευταίος είναι αρμόδιος για την έκδοση της σχετικής άδειας, μπορεί με αιτιολογημένη απόφασή του να επιβάλει την προσωρινή ή οριστική ανάκληση της άδειας, την προσωρινή ή οριστική διακοπή της λειτουργίας της εγκατάστασης και να διατάξει την προσωρινή ή οριστική σφράγισή της, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Αν το ίδιο πρόσωπο έχει περισσότερες από μία άδειες, η ανάκληση της μίας από αυτές, για τους παραπάνω λόγους, συνιστά λόγο ανάκλησης και των άλλων. Η απόφαση της προσωρινής ή οριστικής διακοπής της λειτουργίας της εγκατάστασης κοινοποιείται στο Συνήγορο του Καταναλωτή, στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και στο Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτών, για την ενημέρωση των καταναλωτών με κατάλληλα μέσα.
  • 6.6 Σε περίπτωση υποτροπής των παραβάσεων της παραγράφου 6 του παρόντος άρθρου, με αιτιολογημένη απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ή εφόσον αρμόδιος για την έκδοση της σχετικής άδειας είναι ο Νομάρχης, με αιτιολογημένη απόφαση του τελευταίου, διπλασιάζεται το επιβαλλόμενο κατά περίπτωση χρηματικό πρόστιμο κατά τα ανωτέρω και επί πλέον εφαρμόζεται η διάταξη της παραγράφου 6.3., εδάφιο ii του παρόντος.

Σε όποιες περιπτώσεις ο διπλασιασμός του χρηματικού προστίμου υπερβαίνει το ποσό των 1.500.000 € τότε επιβάλλεται το ανώτατο χρηματικό πρόστιμο, 1.500.000 € και επί πλέον εφαρμόζεται η διάταξη της παραγράφου 6.3., εδάφιο ii του παρόντος.

  • 7) Μη επίδειξη των αδειών εγκατάστασης, λειτουργίας και άσκησης δραστηριότητας καθώς και κάθε άλλου πιστοποιητικού, εγγράφου και στοιχείου της παραγράφου 4 του άρθρου 3 του ν.3335/2005, όπως ισχύει.

Κυρώσεις

  • 7.1 Σε περίπτωση που οι ανωτέρω παραβάσεις διαπιστώνονται από τα ΚΕΔΑΚ, το κλιμάκιο των ελεγκτών ζητεί από τον ελεγχόμενο ιδιοκτήτη / εκμεταλλευτή της εγκατάστασης ή ασκούντα την δραστηριότητα, την εντός τριών εργασίμων ημερών υποβολή στοιχείων, ιδίως αδειών ή και παραστατικών στη ΔΕΔΑΚ.
  • 7.2 Μετά την πάροδο της ανωτέρω προθεσμίας, αν προκύψει ότι ο ελεγχόμενος είναι υπαίτιος για την έλλειψη της άδειας ή του σχετικού πιστοποιητικού ή εγγράφου, η ΔΕΔΑΚ διαβιβάζει άμεσα το φάκελο με τις διαπιστωθείσες παραβάσεις στην αρμόδια Αδειοδοτούσα Αρχή, για την επιβολή, κατά περίπτωση, των κυρώσεων των παραγράφων 1 έως 6 της παρούσας, καθώς και στον αρμόδιο Εισαγγελέα, σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 37 του Κ.Π.Δ., για την άσκηση ποινικής δίωξης για τυχόν παράβαση του άρθρου 16 του ν.3054/2002 και κάθε άλλης αξιόποινης πράξης.
  • 7.3 Σε περίπτωση που ο ελεγχόμενος, μετά την πάροδο της ανωτέρω προθεσμίας, δεν υποβάλει τα στοιχεία και παραστατικά που αφορούν στις τιμές αγοράς και πώλησης ανά είδος προϊόντος καθώς και στις χορηγούμενες εκπτώσεις και στις συμφωνίες που συνάπτουν οι επιχειρήσεις λιανικής εμπορίας με τους προμηθευτές τους, σχετικά με τις προς αυτούς χορηγούμενες εκπτώσεις, με αιτιολογημένη απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 Ευρώ. Σε περίπτωση που διαπιστωθούν λοιπές σχετικές παραβάσεις εκ μέρους του ελεγχομένου, η ΔΕΔΑΚ διαβιβάζει τον φάκελο στις αρμόδιες κατά περίπτωση Αρχές, ιδίως Γενική Διεύθυνση Ενέργειας, Διεύθυνση Εμπορίου της Νομαρχίας.

  • 8) Μη τήρηση του τύπου και της ποιότητας των πετρελαιοειδών προϊόντων

Κυρώσεις

  • 8.1 Όταν τα δείγματα καυσίμων, που λαμβάνονται από τα ΚΕΔΑΚ κατά τους επιτόπιους ελέγχους αυτών, προκύπτουν από τον επίσημο φυσικοχημικό έλεγχο του Γενικού Χημείου του Κράτους (Γ.Χ.Κ.) μη κανονικά, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες αποφάσεις του Ανωτάτου Χημικού Συμβουλίου (Α.Χ.Σ.), λόγω ανάμειξής τους με άλλα προϊόντα ή ουσίες, με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής επιβάλλονται χρηματικά πρόστιμα ως εξής:
Πίνακας 8.1α: Είδος Προϊόντων – Ποσοστό Ανάμειξης – Πρόστιμο
Είδος ελεγχομένου προϊόντος Ανάμειξη με άλλο προϊόν:

Ποσοστό Ανάμειξης (%) κατ΄όγκον

Πρόστιμο σε ευρώ (€)

A. Πετρέλαιο κίνησης ή

Φωτιστικό πετρέλαιο

α. Πετρέλαιο θέρμανσης ή Κηροζίνη θέρμανσηςΜέχρι και 0,50%15.000 €
Άνω του 0,50% έως και 4,00%Άνω των 15.000 € έως και 42.407 €

(βλπ παράρτημα Α, πίνακας Α.1)

Άνω του 4,00%Ανώτατο Όριο

234.322 €

(βλπ παράρτημα Α, πίνακας Α.2)

β. Πετρέλαιο ναυτιλίας

ή πετρέλαιο παράνομης διακίνησης (πετρέλαιο που έχει υποστεί κατεργασία καταστροφής χρώματος και

ιχνηθέτη, λαθραίας εισαγωγής κλπ)

Μέχρι και 0,50%30.000 €
Άνω του 0,50% έως και 4,00%Άνω των 30.000 € έως και 84.814 €

(βλπ παράρτημα Α, πίνακας Α.3)

Άνω του 4,00%Ανώτατο Όριο

613.589 €

(βλπ παράρτημα Α, πίνακας Α.4)

Β.Πετρέλαιο θέρμανσης

ή Κηροζίνη θέρμανσης

α. Πετρέλαιο ναυτιλίαςΜέχρι και 2,00%20.000 €
Άνω του 2,00% έως και 10,00%Άνω των 20.000 € έως και 64.682 €

(βλπ παράρτημα Α, πίνακας Α.5)

Άνω του 10,00%Ανώτατο Όριο

429.723 €

(βλπ παράρτημα Α, πίνακας Α.6)

β. Πετρέλαιο παράνομης διακίνησης (πετρέλαιο που έχει υποστεί κατεργασία καταστροφής χρώματος και ιχνηθέτη,

λαθραίας εισαγωγής κ.λ.π)

Μέχρι και 2,00%30.000 €
Άνω του 2,00% έως και 10,00%Άνω των 30.000 € έως και 82.587 €

(βλπ παράρτημα Α, πίνακας Α.7)

Άνω του 10,00%Ανώτατο Όριο

524.395 €

(βλπ παράρτημα Α, πίνακας Α.8)

Γ.Βενζίνη οποιουδήποτε τύπου της αγοράς (αμόλυβδη βενζίνη 95 RON, super αμόλυβδη βενζίνη, βενζίνη με υποκατάστατο μολύβδου [LRP])α. Βενζίνη άλλου τύπου της αγοράςΜέχρι και 2,00%15.000 €
Άνω του 2,00% έως και 10,00%Άνω των 15.000 € έως και 25.038 €

(βλπ παράρτημα Α, πίνακας Α.9)

Άνω του 10,00%Ανώτατο Όριο

104.424 €

(βλπ παράρτημα Α, πίνακας Α.10)

β. Βενζίνη παράνομης διακίνησηςΜέχρι και 1.50%25.000 €
Άνω του 1.50% έως και 10,00%Άνω των 25.000 έως και 53.093 €

(βλπ παράρτημα Α, πίνακας Α.11)

Άνω του 10,00%Ανώτατο Όριο

223.591 €

(βλπ παράρτημα Α, πίνακας Α.12)

Η κλιμάκωση των προστίμων και ο τρόπος υπολογισμού αυτών κατά περίπτωση παρατίθενται στο Παράρτημα Α.

Πίνακας 8.1β: Είδος Προϊόντων –Ανάμειξη με άλλο προϊόν- Πρόστιμο
Είδος ελεγχόμενου προϊόντος Ανάμειξη με άλλο προϊόν:Πρόστιμο σε ευρώ (€)

(ανάλογα ιδίως με  τη βαρύτητα της παράβασης, τις συνέπειες που προκύπτουν από αυτή και το βαθμό υπαιτιότητας )

A. Πετρέλαιο κίνησης ή

Φωτιστικό πετρέλαιο

Β.Πετρέλαιο θέρμανσης

ή Κηροζίνη θέρμανσης

Γ.Βενζίνη οποιουδήποτε τύπου της αγοράς (αμόλυβδη βενζίνη 95 RON, super αμόλυβδη βενζίνη,  βενζίνη με υποκατάστατο μολύβδου [LRP])

α. Νερό40.000–150.000 €

β. Ελαφρύτερα πετρελαϊκά κλάσματα ή  διαλύτες

100.000–500.000 €

γ. Βαρύτερα κλάσματα (π.χ λάδια κ.λ.π) ή άλλα προϊόντα ή ουσίες μη ρητά αναφερόμενα στις περιπτώσεις του πίνακα 8.1α και 8.1β .

30.000–200.000 €
  • i. Σε περίπτωση κατά την οποία προκύψει μη κανονικότητα του τύπου και της ποιότητας των προϊόντων με τα στοιχεία Α, Β, Γ που αναφέρονται στους ανωτέρω πίνακες λόγω ανάμειξής τους με συνδυασμό προϊόντων ή ουσιών από τα προαναφερόμενα στους πίνακες 8.1α και 8.1β τότε:
  • Με αιτιολογημένη απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, επιβάλλεται πρόστιμο για κάθε προϊόν ανάμειξης, υπολογιζόμενο βάσει των προαναφερομένων. Το συνολικό ύψος του προστίμου δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 650.000 €.
  • ii. Σε περίπτωση που προκύψει μη κανονικότητα του τύπου και της ποιότητας των προϊόντων με τα στοιχεία Α, Β, Γ, και η γνωμάτευση του Γ.Χ.Κ. δεν προσδιορίζει προϊόν και ποσοστό ανάμειξης, αλλά αναφέρει τα στοιχεία απόκλισης του καυσίμου από τις επίσημες προδιαγραφές του Κράτους, με αιτιολογημένη απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, επιβάλλεται πρόστιμο από 15.000 έως και 150.000 €, ανάλογα, ιδίως, με τη βαρύτητα της παράβασης, τις συνέπειες που προκύπτουν από αυτήν και το βαθμό υπαιτιότητας του παραβάτη.
  • iii. Σε περίπτωση που προκύψει μη κανονικότητα του τύπου και της ποιότητας άλλων υγρών καυσίμων που διακινούνται στην αγορά όπως, κηροζίνης αεροπλάνων, πετρελαίου ναυτιλίας, μαζούτ, αυτούσιων βιοκαυσίμων ή άλλων ανανεωσίμων καυσίμων, μιγμάτων βιοκαυσίμων με προϊόντα διύλισης του αργού πετρελαίου με περιεκτικότητα σε βιοκαύσιμα πέραν του ορίου που καθορίζεται στις αποφάσεις του Α.Χ.Σ., με αιτιολογημένη απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής επιβάλλεται πρόστιμο από 40.000 έως και 150.000 €, ανάλογα, ιδίως, με τη βαρύτητα της παράβασης, τις συνέπειες που προκύπτουν από αυτήν και το βαθμό υπαιτιότητας του παραβάτη.
  • 8.2
    • i. Τα εκάστοτε επιβαλλόμενα χρηματικά πρόστιμα των ανωτέρω περιπτώσεων, προσαυξάνονται κατά 100% όταν οι εγκαταστάσεις, από τις οποίες τα ΚΕΔΑΚ λαμβάνουν επί τόπου δείγματα, είναι εγκαταστάσεις αποθήκευσης και διακίνησης Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών ή μονάδες παραγωγής βιοκαυσίμων.
    • ii. Τα εκάστοτε επιβαλλόμενα χρηματικά πρόστιμα των ανωτέρω περιπτώσεων, προσαυξάνονται κατά 200% όταν οι εγκαταστάσεις, από τις οποίες τα ΚΕΔΑΚ λαμβάνουν επί τόπου δείγματα, είναι εγκαταστάσεις Εταιρειών Διύλισης.
    • iii. Σε περίπτωση κατά την οποία προκύψει, λόγω προσαύξησης του προστίμου, ποσό που υπερβαίνει τα 1.500.000 €, τότε επιβάλλεται το ανώτατο χρηματικό πρόστιμο των 1.500.000 €.
  • 8.3 Σε περίπτωση που η παράβαση κρίνεται σοβαρή, με αιτιολογημένη απόφαση της Αδειοδοτούσας Αρχής μπορεί να επιβάλλεται προσωρινή ή οριστική ανάκληση της άδειας, προσωρινή ή οριστική διακοπή της λειτουργίας της εγκατάστασης και να διατάσσεται η προσωρινή ή οριστική σφράγισή της, η οποία διενεργείται με τη συνδρομή της δικαστικής αρχής. Αν το ίδιο πρόσωπο έχει περισσότερες από μία άδειες, η ανάκληση της μίας από αυτές, για τους παραπάνω λόγους, συνιστά λόγο ανάκλησης και των άλλων. Η απόφαση της προσωρινής ή οριστικής διακοπής της λειτουργίας της εγκατάστασης κοινοποιείται στο Συνήγορο του Καταναλωτή, στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και στο Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτών, για την ενημέρωση των καταναλωτών με κατάλληλα μέσα.
  • 8.4 Tα ΚΕΔΑΚ μπορoύν, με αιτιολογημένη απόφαση που λαμβάνεται επί τόπου, να προβαίνουν σε προσωρινή σφράγιση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών προϊόντων στις οποίες διεξάγουν έλεγχο, όταν από την παράβαση δημιουργείται κίνδυνος για το περιβάλλον ή την ασφάλεια της περιοχής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 8 της Απόφασης του Υπουργού Ανάπτυξης με αριθ. ΔΕΔΑΚ/15930/25-07-07 (ΦΕΚ 1345Β΄) καθώς και στο άρθρο 2 της παρούσας.
  • 8.5 Στην περίπτωση που οι έλεγχοι για την ποιότητα των πετρελαιοειδών προϊόντων πραγματοποιούνται σε βυτιοφόρα οχήματα και προκύψουν σοβαρές ενδείξεις επικινδυνότητας του αποθηκευμένου ή διακινουμένου προϊόντος, τότε ακολουθείται η διαδικασία της δειγματοληψίας σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης με αριθ. ΔΕΔΑΚ/15930/25-07-07 (ΦΕΚ 1345Β΄). Στο πρωτόκολλο δειγματοληψίας γίνεται μνεία κάθε σταδίου της διαδικασίας που ακολουθείται, ιδίως αποσφράγιση διαμερίσματος ή τμήματος βυτιοφόρου, λήψη δείγματος και επανασφράγιση από το κλιμάκιο. Περαιτέρω ακολουθείται η διαδικασία της παραγράφου 3 του άρθρου 2 “ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΦΡΑΓΙΣΗ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ” της παρούσας.
  • 8.6 Τα ΚΕΔΑΚ μπορούν κατά τους επιτόπιους ελέγχους τους να λαμβάνουν δείγματα από αυτόματα μηχανήματα πώλησης υγρών καυσίμων. Τα δείγματα αυτά ελέγχονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, και επιβάλλονται κυρώσεις κατά τα προβλεπόμενα στην παρούσα παράγραφο. Για τη δειγματοληψία ακολουθείται η διαδικασία της απόφασης του Υπουργού Ανάπτυξης με αριθ. ΔΕΔΑΚ/15930/25-7-2007, πλην των προβλέψεων για την υπογραφή από τον ελεγχόμενο και για το δείγμα που παραδίδεται στον ελεγχόμενο. Στην περίπτωση αυτή, όπου απαιτείται βεβαίωση του σημείου εγκατάστασης καθώς και υπογραφή ελεγχομένου, και δεν παρίσταται ο ελεγχόμενος ή προστηθείς του, υπογράφει ο Επικεφαλής του κλιμακίου, και δεν λαμβάνεται δείγμα πρατηριούχου.
  • 8.7 Σε περίπτωση υποτροπής των παραβάσεων της παραγράφου 8 του παρόντος άρθρου:
  • i. Με αιτιολογημένη απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής τα χρηματικά πρόστιμα διπλασιάζονται. Στις περιπτώσεις που o διπλασιασμός του χρηματικού προστίμου υπερβαίνει το ποσό των 1.500.000 €, τότε επιβάλλεται το ανώτατο χρηματικό πρόστιμο των 1.500.000 €.
  • ii.
    • α) Με αιτιολογημένη απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, τηρηθείσης της νόμιμης διαδικασίας, διατάσσεται η προσωρινή σφράγιση της εγκατάστασης για χρονικό διάστημα από μία (1) εβδομάδα έως και έξι (6) μήνες. Για τον καθορισμό της διάρκειας, λαμβάνονται υπόψη ιδίως, η συχνότητα και η βαρύτητα της παράβασης, οι συνέπειες που προκύπτουν από αυτή και ο βαθμός υπαιτιότητας του παραβάτη. Η προαναφερόμενη σφράγιση λαμβάνει χώρα σύμφωνα με τα υποδείγματα του ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ Β της παρούσας και διενεργείται από ΚΕΔΑΚ, που συγκροτείται προς τούτο σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
    • β) Η Αδειοδοτούσα Αρχή μπορεί με αιτιολογημένη απόφαση να αφαιρεί προσωρινά ή οριστικά την άδεια του υπότροπου παραβάτη, να επιβάλει αντιστοίχως προσωρινή ή οριστική διακοπή της λειτουργίας της εγκατάστασης και να διατάσσει την προσωρινή ή οριστική σφράγισή της, η οποία διενεργείται με τη συνδρομή της δικαστικής αρχής. Αν το ίδιο πρόσωπο έχει περισσότερες από μία άδειες, η ανάκληση της μίας από αυτές, για τους παραπάνω λόγους, συνιστά λόγο ανάκλησης και των άλλων. Η απόφαση της προσωρινής ή οριστικής διακοπής της λειτουργίας της εγκατάστασης κοινοποιείται στο Συνήγορο του Καταναλωτή, στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και στο Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτών, για την ενημέρωση των καταναλωτών με κατάλληλα μέσα.
  • 8.8 Μετά την επιβεβαίωση από το Γ.Χ.Κ. της μη κανονικότητας της ποιότητας των πετρελαιοειδών προϊόντων, και την επιβολή των προβλεπομένων κυρώσεων, η ΔΕΔΑΚ κοινοποιεί το σχετικό φάκελο:
    • Στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.
    • Στην αρμόδια Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.
    • Στην Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ) του Υπουργείου Οικονομικών.
    • Στην Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή.
  • 9) Παραβάσεις σχετικά με τη διακίνηση και μεταφορά προϊόντων και τα μέσα μεταφοράς

Οι παραβάσεις αυτές αφορούν στον έλεγχο, σε χερσαία ή πλωτά μέσα μεταφοράς, των ακολούθων στοιχείων:

  • α. Τις άδειες βάσει των οποίων επιτρέπεται η διακίνηση και η μεταφορά των προϊόντων και αποδεικνύεται η νόμιμη κατοχή των μέσων από τον ιδιοκτήτη τους.
  • β. Τα σχετικά παραστατικά αγοράς ή παραγγελίας ή πώλησης της ποσότητας προϊόντος που διακινείται.
  • γ. Την συμφωνία των στοιχείων για τον τύπο και τον τόπο προορισμού των διακινούμενων προϊόντων με τα συνοδευτικά έγγραφα.
  • δ. Την τήρηση των προδιαγραφών ασφαλείας κατά τη μεταφορά επικίνδυνων υλικών.
  • ε. Τη σφράγιση των διαμερισμάτων των βυτιοφόρων.
  • στ. Την κατοχή της προβλεπόμενης άδειας οδηγού και του πιστοποιητικού επαγγελματικής κατάρτισης οδηγού οχημάτων για τη μεταφορά επικίνδυνων υλικών.
  • ζ. Τη βεβαίωση του Υπουργείου Εργασίας για τις περιπτώσεις όπου οι οδηγοί των μέσων μεταφοράς, δεν είναι και ιδιοκτήτες αυτών, από την οποία προκύπτει ότι εργάζονται ως οδηγοί με σχέση εξαρτημένης εργασίας στην επιχείρηση ιδιοκτήτη των μέσων μεταφοράς.
  • η. Την κίνηση των μέσων μεταφοράς με προορισμό αποθηκευτικούς χώρους ή την φόρτωση / εκφόρτωση σε χώρους, που είτε ανήκουν στους έχοντες τη νόμιμη άδεια εμπορίας είτε αποτελούν χώρους των πελατών τους.
  • θ. Το εμπορικό σήμα στα μεταφορικά μέσα του κατόχου της αδείας εμπορίας, ο οποίος τα χρησιμοποιεί κατά αποκλειστικότητα και τα ειδικά σήματα για τα μεταφορικά μέσα των εταιρειών εμπορίας αφορολόγητων ναυτιλιακών και αεροπορικών καυσίμων.

Σε περίπτωση που για τα ανωτέρω στοιχεία διαπιστωθεί παράβαση από τα ΚΕΔΑΚ, η ΔΕΔΑΚ διαβιβάζει άμεσα τον φάκελο στην υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης της περιοχής όπου έλαβε χώρα η παράβαση, καθώς και σε κάθε άλλη αρμόδια κατά περίπτωση Αρχή όπως ΥΠ.Ε.Ε., Διεύθυνση Εμπορίου της οικείας Νομαρχίας κ.λ.π.

  • 10) Μη τήρηση των υποχρεώσεων ανάρτησης εμπορικών σημάτων των πρατηρίων

Σε περίπτωση που οι ανωτέρω παραβάσεις διαπιστώνονται από τα ΚΕΔΑΚ, η ΔΕΔΑΚ διαβιβάζει το φάκελο στην αρμόδια υπηρεσία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για την επιβολή κυρώσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας της αρμοδιότητάς της.

  • 11) Μη τήρηση ωραρίου λειτουργίας πρατηρίου υγρών καυσίμων

Κυρώσεις

Σε περίπτωση μη τήρησης από πλευράς πρατηρίων υγρών καυσίμων του εκάστοτε ισχύοντος ωραρίου λειτουργίας τους, επιβάλλεται με απόφαση του οικείου Νομάρχη πρόστιμο από 15.000 € έως 20.000 €. Το ως άνω πρόστιμο βεβαιώνεται από την αρμόδια υπηρεσία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΕΔΕ από τη ΔΟΥ του νομού όπου εδρεύει το νομικό ή φυσικό πρόσωπο στο οποίο επιβάλλεται.

Σε περίπτωση υποτροπής, μπορεί με αιτιολογημένη απόφαση της Αδειοδοτούσας Αρχής να επιβάλλεται προσωρινή ή οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας του πρατηρίου να επιβάλλεται αντιστοίχως προσωρινή ή οριστική διακοπή της λειτουργίας του και να διατάσσεται η προσωρινή ή οριστική σφράγισή του που διενεργείται με τη συνδρομή της δικαστικής αρχής.

Αν το ίδιο πρόσωπο έχει περισσότερες από μία άδειες, η ανάκληση της μίας από αυτές, για τους παραπάνω λόγους, συνιστά λόγο ανάκλησης και των άλλων.

Η απόφαση της προσωρινής ή οριστικής διακοπής της λειτουργίας της εγκατάστασης κοινοποιείται στο Συνήγορο του Καταναλωτή, στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και στο Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτών, για την ενημέρωση των καταναλωτών με κατάλληλα μέσα.

Οι ως άνω προβλέψεις της παραγράφου αυτής δεν αφορούν στα αυτόματα μηχανήματα πώλησης υγρών καυσίμων, τα οποία δύνανται να λειτουργούν και πέραν του καθορισμένου ωραρίου λειτουργίας.

  • 12) Παρεμπόδιση του ελέγχου εξαιτίας της συμπεριφοράς του ελεγχόμενου φορέα ή των οργάνων του.

Κυρώσεις

Στην περίπτωση αυτή επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο από 5.000 έως και 20.000 €, με βάση τα κριτήρια της παρ.1.α. του άρθρου 17 του ν.3054/2002, και επί πλέον ο φάκελος διαβιβάζεται στον αρμόδιο Εισαγγελέα σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 37 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (Κ.Π.Δ.).

  • 14 Μαΐου 2010, 14:30 | Mixalis

    ……………..ΑΚΟΥΣΤΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΞΕΡΟΥΝ Η ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΤΗΣ ΑΜΑΘΕΙΑΣ.

    ΣΑΣ ΒΟΛΕΥΕΙ ΕΤΣΙ Ε?

  • 14 Μαΐου 2010, 13:47 | ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.

    Α.Π. 1668/14.05.2010
    Προς
    Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
    – Γραφείο Υφυπουργού, κ. Ι. Μανιάτη
    – Δ/νση Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων

    Κοινοποίηση
    Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
    – Δ/νση Πετρελαϊκής Πολιτικής

    Θέμα: Δημόσια Διαβούλευση για την Υπουργική Απόφαση «Κατηγορίες παραβάσεων του νόμου 3054/2002 (ΦΕΚ 230Α’), όρια προστίμου ανά κατηγορία και άλλα σχετικά ζητήματα. – Σφράγιση εγκαταστάσεων».

    Σχετικά με το Σχέδιο της Απόφασης και το σχολιασμό του (Δημόσια Διαβούλευση μέχρι 14/05/2010), έχουμε τις εξής βασικές παρατηρήσεις στο Άρθρο 1:

     Στις ίδιες παραγράφους αναφέρονται ταυτόχρονα παραβάσεις που αφορούν και στις μεγάλες παραγωγικές εγκαταστάσεις, όπως τα διυλιστήρια πετρελαίου και στις μικρές εγκαταστάσεις εμπορίας όπως τα πρατήρια λιανικής πώλησης καυσίμων. Επειδή τα Διυλιστήρια διαφέρουν ουσιωδώς από τις εγκαταστάσεις εμπορίας, ιδίως δε τα πρατήρια λιανικής πώλησης και ως προς την φύση των εργασιών τους και ως προς τις διαδικασίες αδειοδότησης αλλά και την αδειοδοτούσα Αρχή, θα πρέπει να γίνει σαφής διαχωρισμός για τις κυρώσεις ,που αφορούν στα διυλιστήρια και τις κυρώσεις που αφορούν στα πρατήρια. Τις επόμενες ημέρες θα σας αποστείλουμε λεπτομερή πρόταση.

     Στο υπό σχολιασμό σχέδιο της Απόφασης αναφέρεται, ότι το ΚΕΔΑΚ έχει τη δυνατότητα, με αιτιολογημένη απόφαση, που λαμβάνεται επί τόπου, να προχωρήσει σε προσωρινή σφράγιση διυλιστηρίου (κατηγορίες παραβάσεων 1-6). Όμως τα στοιχεία 1,2&3 αφορούν άδειες, όρους και προϋποθέσεις που προβλέπονται από τις διατάξεις του ισχύοντος ν. 3325/2005, ο έλεγχος τήρησης των οποίων και ειδικότερα η διαπίστωση τυχόν παραβάσεων αποτελούν αρμοδιότητες της «αδειοδοτούσας αρχής» του άρθρου 2 παρ.1.ιδ του ν. 3325/2005,δηλ. των Δ/νσεων Ανάπτυξης των Ν.Α και της αντίστοιχης Κεντρικής υπηρεσίας του ΥΠΕΚΑ (πρ. τομέα ενέργειας του ΥΠΑΝ), η δε επιβολή κυρώσεων, όπως της προσωρινής ή οριστικής διακοπής προβλέπεται ήδη από τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου24 του ν.3325/2005 και της κατ’ εξουσιοδότηση του νόμου Υπουργικής Απόφασης Φ15/οικ.7818/618/2005 του Υπουργού Ανάπτυξης. Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες διατάξεις μνημονεύονται στο προοίμιο της εξεταζόμενης Υπουργικής Απόφασης(ια & ιε).

    Επειδή δεν είναι δυνατόν Υπουργική Απόφαση να καταργήσει διάταξη Νόμου, θεωρούμε ότι τα ΚΕΔΑΚ δεν είναι η αρμόδια αρχή για την σφράγιση των εγκαταστάσεων των Διυλιστηρίων και κατά συνέπεια, ειδικά για τα Διυλιστήρια θα πρέπει να τροποποιηθούν οι συγκεκριμένες παράγραφοι.

     Σε κάθε περίπτωση η διακοπή λειτουργίας ενός διυλιστηρίου από τεχνικής απόψεως δεν είναι πάντα άμεσα εφικτή. Κατά συνέπεια θα πρέπει να προβλέπεται ότι κατά την λήψη της απόφασης από την αρμόδια αρχή θα λαμβάνεται υπόψη η τεχνική εφικτότητα, η πιθανή επίπτωση στο περιβάλλον, θέματα εθνικής ασφαλείας καθώς και πιθανές επιπτώσεις στον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς, με βάση το Ν. 3054/2002 άρθρο 14 όπου προϋποθέσεις για την χορήγηση της άδειας αναφέρονται μεταξύ άλλων όρων και προϋποθέσεων «η προστασία της εθνικής ασφάλειας, η ασφάλεια τροφοδοσίας, της παροχής υπηρεσιών δημόσιας ωφέλειας» κ.λ.π.»

    Πέραν των παραπάνω πολύ βασικών παρατηρήσεων έχουμε τις εξής ουσιώδεις παρατηρήσεις

     Στο Άρθρο 1 θα πρέπει διευκρινιστεί ότι « ο σοβαρός κίνδυνος» πρέπει να είναι και «άμεσος».

     Αναφορικά με τους «Αγωγούς μεταφοράς», θα πρέπει να γίνει ρητή αναφορά , ότι αφορά αγωγούς, υπό την έννοια του άρθρο 8 του Ν. 3054/2002 , δηλαδή ότι εξαιρούνται οι αγωγοί , που «αποτελούν λειτουργικό μέσο εγκαταστάσεων Διύλισης ή εγκαταστάσεων Εμπορίας στους οποίους περιλαμβάνονται και οι διασυνδέσεις εγκαταστάσεων διύλισης με εγκαταστάσεις εμπορίας» .

     Θα πρέπει στον πίνακα 8.1.β να προστεθεί και η περίπτωση του βιοντήζελ για ανάμειξη με άλλα προϊόντα.

     Το ύψος των προστίμων που επιβάλλονται λόγω ανάμειξης άλλων προϊόντων (Πίνακας 8.1.α) πιστεύουμε θα πρέπει να σχετίζεται και με το όφελος (κυρίως φοροκλοπή) που προκύπτει από την ανάμειξη. Αυτό δεν είμαστε σίγουροι ότι απεικονίζεται στην μέθοδο υπολογισμού του προστίμου και επιφυλασσόμαστε για περαιτέρω μελέτη του πίνακα και πρόταση τροποποιήσεων.

     Οι όροι στις βενζίνες , θα πρέπει να αντικατασταθούν π.χ. «super αμόλυβδη βενζίνη» με τον όρο «αμόλυβδη βενζίνη 98 RON» (super plus) όπως αναφέρονται τα προϊόντα αυτά στα αντίστοιχα ΦΕΚ των προδιαγραφών.

     Επίσης θα πρέπει να γίνει ρητή μνεία ,ότι καταργείται η προγενέστερη ΥΑ κυρώσεων Δ2/Φ5/9477/4.06.03 ( ΦΕΚ 709/Β/4.6.03) και οι σχετικές τροποποιήσεις αυτής

     Δεν υπάρχει πρόβλεψη, όπως θα έπρεπε για τις περιπτώσεις, που καθυστερεί η ανανέωση αδειών από τη Διοίκηση, οπότε θα πρέπει να προστεθεί ότι : Οι κυρώσεις της παρ. 5 δεν επιβάλλονται σε περίπτωση που έχει υποβληθεί πριν τη λήξη της υφισταμένης άδειας αίτηση ανανέωσης της συνοδευόμενη από τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά και η ανανέωση δεν έχει χορηγηθεί ακόμη από την αδειοδοτούσα Αρχή εφόσον δεν έχει απορριφθεί».

     Στην παράγραφο 4.3 μετά το «…αιτιολογημένη απόφασή του …» Πρέπει να αιτιολογείται η σοβαρότητα και ο τυχόν κίνδυνος .

     Όπου αναφέρεται η σχετική άδεια να διευκρινίζεται ότι αφορά άδεια του Ν. 3054/2002.

    Με εκτίμηση,

    Απ. Ριζάκος
    Γενικός Εμπορικός Διευθυντής Ομίλου

  • 14 Μαΐου 2010, 08:57 | mpampis

    ΣΑΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΟΠΩΣ ΚΑΙ Ο ΦΙΛΟΣ ΘΕΜΗΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ 1.ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΣΕ ΕΓΟΤΑΞΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΚΕΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΟΥΝ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΚΑΥΜΙΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ Ο ΝΟΩΝ ΝΟΗΤΟ 2.ΚΑΝΤΕ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΣΕ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ ΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ?3.ΚΑΛΕΣΤΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΙΝΙΣΗ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΠΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΝΑ ΕΙΣΤΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΟΤΙ ΘΑ ΒΓΟΥΝ ΧΡΗΣΗΜΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑΤΟ ΙΔΙΟ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΜΙΛΙΣΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗΝ ΒΓΑΖΕΤΕ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΜΟΝΟ ΤΩΝ ΜΜΕ.4.ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΤΑ ΚΕΔΑΚ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΥΠΥΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΕΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΘΕΙΑ5.ΑΝ ΑΥΤΟΣ Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΘΕΛΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΤΕ ΑΚΟΥΣΤΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΞΕΡΟΥΝ Η ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΤΗΣ ΑΜΑΘΕΙΑΣ

  • 13 Μαΐου 2010, 14:32 | Στεργιος Βασιλειου

    Προς αποφυγή παρεξηγήσεων διευκρινίζω ότι τα ποσά που αναφέρονται στο προηγούμενο σχόλιό μου ότι ο βενζινοπώλης θα εισπράξει από τη πώληση των 10.000 λίτρων δηλαδή από τα 13.060 ευρώ, το κέρδος του βενζινοπώλη θα είναι 587,70 ευρώ, βάση του διαπιστωμένου μέσου όρου του συντελεστή κέρδους (4.5%) που ισχύει στα βενζινάδικα.

  • 13 Μαΐου 2010, 14:22 | Στεργιος Βασιλειου

    Διαβάζω απίστευτα σχόλια και προσπαθώ να καταλάβω αν οι σχολιογράφοι αντιλαμβάνονται την Ελλάδα ως ένα αστυνομικό κράτος που θα λύσει τα προβλήματα της αγοράς με τη καρατόμηση κάθε παραβάτη. Προφανώς έννουν τους άλλους παραβάτες διότι αν επρόκειτο για το δικό τους επάγγελμα….

    Νίκος & Christos,
    Αντιλαμβάνεστε τι θα πει αυθαιρεσία των οργάνων αν καταργηθούν οι δικλίδες ελέγχου από τη πολιτική ηγεσία; Κάνετε πως δεν γνωρίζεται πως εξαπλώνεται η διαφθορά όταν τα όργανα μένουν ανεξέλεγκτα; Εδώ με έλεγχο υποτίθεται και δεν γίνεται τίποτα άντε τώρα να δώσουν την ευχέρεια να επιβάλουν επί τόπου αμετάκλητα πρόστιμα και να πιστέψω εγώ ότι δεν θα επιλέγουν θύματα, δεν θα ενεργούν ιδιοτελώς, δεν θα τα «πιάνουν» για να τα διαγράψουν…

    Christos
    Τέτοιες απαράδεκτες πρακτικές συλλογικής οικογενειακής ευθύνης μόνο οι φασίστες επέβαλλαν και τα ξααδελφάκια τους Ταλιμπάν που εκτελούσαν και τα μωρά γιατί ο πατέρα ή ο ξάδελφος ήταν «εχθρός» ή «άπιστος»!!! θα ήθελες πολύ να καταδικαστεί για απάτη ένας γ΄ ξάδελφός σου για καύσιμα ή για οποιοδήποτε επάγγελμα και να απαγορεύσουν σε σένα να ασκήσεις αυτό το επάγγελμα ή ακόμα χειρότερα, αν το ασκείς να σου αφαιρέσουν την άδεια; Θα σου φαινόταν λογικό και δίκαιο ή το προτείνεις μόνο για τους άλλους; ; Μήπως κατανοείτε ανάποδα την απόδοση της δικαιοσύνης; Για τους παραβάτες το μόνο που τους σταματά είναι ο πραγματικός έλεγχος και η πραγματική ποινή ανάλογα με τη παράβαση όχι η ισοπεδωτική τιμωρία επί δικαίων και αδίκων. Με ποια αδιάφθορα όργανα όμως;;;

    Για το ωράριο.
    Οι κανόνες της εύρυθμης λειτουργίας της αγορά είναι πάντα αναγκαίοι. Ακόμη και ο ναός του καπιταλισμού, το χρηματιστήριο έχει ωράριο. Και υπάρχουν χίλιοι λόγοι γι αυτό που δεν τους φαντάζεται ο πούρος φιλελεύθερος που νομίζει ότι η ελευθερία ωραρίου ρυθμίζει τα πάντα αυτόματα. Αν ήταν έτσι οι κανόνες της αγοράς και οι νόμοι θα καταργούνταν δεν θα αύξαιναν. Κι όταν λέω αύξαιναν δεν εννοώ μόνο την εθνική νομοθεσία αλλά και την ΕΕ η οποία μας έχει πνίξει από απίστευτο αριθμό κανόνων και οδηγιών στο όνομα της «ελεύθερης αγοράς»! Αν δηλαδή δεν ήταν «ελεύθερη» τι ακόμα θα μας φόρτωναν. Εκτός και αν έχετε άγνοια ότι τα περισσότερα εθνικά νομοθετήματα είναι πλέον απλή εναρμόνιση με την ΕΕ.

    Όσοι νομίζουν ότι η κατάργηση του ωραρίου θα φέρει πολλά πρατήρια σε λειτουργία αγνοεί φυσικά την ιστορία. Όταν ήταν ελεύθερο το ωράριο διανυκτέρευαν λιγότερα από τα υποχρεωτικώς διανυχτερεύοντα σήμερα. Και ήταν φυσικό. Μερικά ελάχιστα κεντρικά συγκέντρωναν τις πωλήσεις. Οι άλλοι γιατί να ανοίγουν χωρίς δουλειά, για την ιδεολογία του ελεύθερου ωραρίου;;;;

    Για τις ποινές. Ας πάμε στον πίνακα 8 α1για νόθευση πετρελαίου κίνησης με πετρέλαιο θέρμανσης «μέχρι και 0,50%», Το πρόσημο είναι 15.000 ευρώ! Αν δηλαδή βρεθεί π.χ. 0,1% νόθευση σε μια δεξαμενή 10.000 λίτρων, σημαίνει ότι το νοθευμένο ανέρχονταν σε 10 λίτρα. Η «κλοπή» του ειδικού φόρου ανέρχεται σε 10Χ(0,412-0,21)=3,91 ευρώ! Αυτό είναι το «προϊόν του εγκλήματος», το ποίο βέβαια κάλλιστα θα μπορούσε να προέλθει κακό άδειασμα του βυτιοφόρου από προηγούμενη μεταφορά πετρελαίου θέρμανσης κάτι που κανένας βενζινοπώλης δεν μπορεί να ελέγξει. Ωστόσο τι θα έλεγε κανείς για το ύψος της «κλοπής», δηλαδή τα 3,91 ευρώ; Είναι ποσό για συζήτηση ή να αρχίσουμε τα γνωστά ισοπεδωτικά, ότι η κλοπή είναι κλοπή ανεξαρτήτως ύψους και να επιβληθεί πρόστιμο 15.000; Είναι λογική δικαιοσύνης αυτή;

    Σημειώνουμε ότι με βάση τη τιμή λιανικής του υπουργείου Περιβάλλοντος 1,306 ευρώ /λίτρο από τα 10.000 λίτρα που θα πωλούσε ο πρατηριούχος θα εισέπραττε 13.060 ευρώ. Το ποσό της κλοπής ανέρχεται στο 0,029% του όλου ποσού!

    Το ερώτημα είναι σαφές: Ο πρατηριούχος έκανε νοθεία με σκοπό να κερδίσει αυτά τα 3.91 ευρώ; Είναι λογικό να υποστηρίξει κάτι τέτοιο και ο πλέον άρρωστος δικαστικομανής εγκέφαλος; Μήπως στο υπουργείο έπαθαν παράκρουση; Τι να υποθέσουμε δηλαδή ότι κάτι σάπιο υπάρχει στα υπηρεσιακά, και όχι μόνο, μυαλά αυτών που τους ανατέθηκε η πάταξη των παραβατών στα καύσιμα;

    Όμως τα «μαργαριτάρια» δεν σταματούν εδώ. Ελπίζω να επανέλθω….

    Στέργιος

  • 13 Μαΐου 2010, 13:08 | Σ. Μ.

    Δεν θα συνυπογράψω τον βαθιά καταγγελτικό λόγο, αφού οποιαδήποτε προσπάθεια προς την σωστή κατεύθυνση δεν αξίζει κακής κριτικής, ωστόσο θα πρέπει να συμφωνήσω οτι από τι στιγμή που οι Δ/νσεις Εμπορίου και Συγκοινωνιών των Ν. Α. έχουν σημαντικό ρόλο στην αδειοδότηση και τον έλεγχο νοθείας και διακίνησης των καυσίμων, είναι σημαντικό να αναφέρονται στην ΥΑ. Διαφορετικά δεν προκύπτει σαφής αρμοδιότητα και συνεπώς μειώνεται η αξία των ελέγχων και μετέπειτα η εκπροσώπηση στα διοικητικά δικαστήρια. Επιπλέον επειδή θα βρεθούμε σε αδιέξοδο με αντικρουόμενους νόμους και ΥΑ θα πρέπει να διευκρινιστεί τι θα γίνει με τα υπάρχοντα πρόστιμα. Θα επιβάλλονται αθροιστικά? Ειδικά με τον Ν.3668/08 (και την κατεφαρμογή του Α2-5900/08 Απόφαση του ΥΠΑΝ) υπάρχει και θέμα αντικρουόμενων διατάξεων. Ο Ν.3668/08 έχει πρόστιμα ανεξάρτητα ποσοστού νοθείας (και μάλιστα κατά τη στιγμή διαπίστωσης της παράβασης) ενώ η υπό διαβούλευση ΥΑ κλιμακωτά. Οι Ν.Α. εν τέλη ποιό από όλα θα εισηγούνται?

  • 13 Μαΐου 2010, 08:31 | ΗΛ

    Το σχέδιο της ΥΑ πιστεύω ότι εξακολουθεί να έχει προβλήματα όπως και η προηγούμενη ΥΑ Δ2/Φ.5/9477/03 (ΦΕΚ 709 Β΄/4-6-03) με εξαίρεση τις παρ.(1,2,3) του αρ.(1) του σχεδίου της ΥΑ.

    Ποιο συγκεκριμένα :

    Οι Δ/νσεις Ανάπτυξης των Ν.Α. έχουν αρμοδιότητα έκδοσης άδειων βάσει του αρ.(4), παρ.(3) του Ν.3054/02 (Πωλητή πετρελαίου θέρμανσης, διανομής εμφιαλωμένου υγραερίου και εμφιάλωσης υγραερίων). Παρόλο αυτά, δεν υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη για αρμοδιότητα ελέγχου και εισήγησης επιβολής διοικητικών κυρώσεων από την αδειοδοτούσα αρχή στην περίπτωση που αφορά Ν.Α. για τις περιπτώσεις των παρ. (4, 5, 6, 7) του αρ.(1) του σχεδίου της ΥΑ. Οι παραβάσεις αδειών που εκδίδονται από ΝΑ διαπιστώνονται ανά την Ελλάδα μόνον από τα ΚΕΔΑΚ του Υπουργείου. Δηλαδή η αδειοδοτούσα αρχή (Ν.Α.) είναι αναρμόδια ελέγχου των αδειών που η ίδια εκδίδει. Και τι γίνεται όταν σε έλεγχο εγκαταστάσεων π.χ. βάσει του Ν.3325/05 διαπιστωθούν παραβάσεις του Ν. 3054/02 ? Θα ειδοποιεί η αδειοδοτούσα αρχή (Ν.Α.) το Υπουργείο να τρέξει ανα την Ελλάδα για έλεγχο όταν ο παραβάτης, μέχρι τον έλεγχο από το ΚΕΔΑΚ, θα έχει ήδη φροντίσει να καλύψει την παράβαση στις περιπτώσεις που μπορεί να καλυφθεί?

    Αν πολιτική του Υπουργείου είναι να έχει την αποκλειστικότητα ελέγχου και εισήγησης επιβολής κυρώσεων του Ν. 3054/02 σε όλη την Ελλάδα έχει καλώς, αλλά αυτό κατά την γνώμη μου δεν προάγει την αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης. Αν όντως διέφυγε της προσοχής το συγκεκριμένο θέμα κατά τη σύνταξη του σχεδίου της ΥΑ, καλό θα ήταν να διατυπωθεί με σαφήνεια η αρμοδιότητα ελέγχου και εισηγήσεων και στις αδειοδοτούσες αρχές (Ν.Α.) βάσει των διαδικασιών και των ορίων προστίμων του σχεδίου της ΥΑ.

    Τέλος, όπου στο κείμενο (π.χ. 4.2, 5.2, 6.2) αναφέρεται γενικά και αόριστα ότι τα ΚΕΔΑΚ διαβιβάζουν φάκελο με τη διαπιστωθείσα παράβαση στην αρμόδια αδειοδοτούσα αρχή, προτείνεται αυτό να αποσαφηνιστεί με το «διαβιβάζει άμεσα το φάκελο με τη διαπιστωθείσα παράβαση και σχετική εισήγηση στην αρμόδια αδειοδοτούσα αρχή για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων από το αρμόδιο όργανο (π.χ. Νομάρχης για Ν.Α.)» . Δεν είναι σωστό στην πρακτική της Δημόσιας διοίκησης άλλος να διαπιστώνει παράβαση και άλλος να εισηγείται διοικητικές κυρώσεις. Ποια υπηρεσία θα υπερασπιστεί στα δικαστήρια το περιεχόμενο (και στην ουσία της εισήγησης) της Απόφασης του αρμόδιου οργάνου ?

  • 12 Μαΐου 2010, 22:19 | ΚΙΟΥΡΤΖΗΣ ΘΕΜΗΣ

    Συμμετέχω στο σχολιασμό χωρίς να πιστεύω στη δυναμική του θεσμού αλλά από υποχρέωση του επαγγελματία του κλάδου.Η επαφή μου με τη κεντρική εξουσία ως πρόεδρος σωματείου είναι απογοητευτική από την ανταπόκριση της.
    Πρέπει πρώτα να εξηγήσετε για ποιό λόγο πρέπει να υπάρχουν τόσες παραπομπές σε Π.Δ,νόμους,αγορανομικές αποφάσεις κ.λ.π. κ.λ.π.και επιτέλους γιατί δεν κωδικοποιείτε τη νομοθεσία χωρίς να χρειαζόμαστε μία ολόκληρη βιβλιοθήκη για να βρούμε το σωστό που πρέπει να κάνουμε.Μη διακιολογηθείτε οτι τώρα αναλάβατε γιατί και πριν 6 χρόνια εσείς κυβερνούσατε αλλά και τόσα χρόνια είσασταν αντιπολίτευση των τραγικών που υποτίθετε κυβέρνησαν.
    Επέλεξα δύο θέματα μόνο για να αποδείξω αυτά που θέλω.
    1.Προτείνετε 15.000-20.000 ευρώ πρόστιμο σε όποιον παραβιάζει το ωράριο λειτουργίας δηλ.σχεδόν ισόποσο με αυτόν που νοθεύει.Εαν ισχύει για αυτούς που το παραβιάζουν δουλεύοντας για να επιβιώσουν δίνοντας μεροκάματο σε εργαζόμενους και μάλιστα τους βρίσκετε αμέσως αφού έχουν φώτα ανοιχτά τότε τους εξισώνετε με αυτούς που κλέβουν που βεβαίως δεν τους βρίσκετε σχεδόν ποτέ αφού έχετε ανεπαρκέστατο σύστημα ελέγχου για να μη πω και κάτι πιο βαρύ.Κλέβεις-δουλεύεις το ίδιο πληρώνεις.Εκτός και εάν ισχύει για αυτούς που δεν θα είναι ανοιχτά όπως θα ωφείλουν.
    2.Π.Δ 118 άρθρο 3 και Ν3054/2002 άρθρο 15 παραγρ.8
    Υπάρχουν εταιρείες χονδρικής πώλησης οι οποίες πωλούν πετρέλαιο κίνησης και μάλιστα χρησιδανείζουν αντλίες και δεξαμενές σε επιχειρήσεις εμπορικές και μεταφορικές που εφοδιάζουν τα δικά τους αυτοκίνητα αλλά και τρίτων,και μάλιστα δεν αναφέρουν τον αριθμό αδείας όπως είναι υποχρεωμένες στα παραστατικά αφού δεν υπάρχουν.Κατά τη δική μου άποψη είναι καραμπινάτη υπόθεση παράνομης διακίνησης πετρελαίου.Η καταγγελία έγινε,βρέθηκαν οι εταιρείες, πιστοποίηθηκε η παράβαση από τις αρμόδιες υπηρεσιες της νομαρχίας αλλά ακόμη δεν βρέθηκε το αρμόδιο όργανο να επιβάλλει το πρόστιμο γιατί δεν ξέρουν ποιοί είναι οι αρμόδιοι.Ως πρατηριούχος μου κλέβουν έργο και το επικουρικό ταμείο μου στερείται εσόδων.Επίσης κανείς δεν ελέγχει εάν στις δεξαμενές αυτές δεν πηγαίνει και κλεμένο καυσιμο ή ακόμη και λαθραίο αφου τις δεξαμενές αυτές δεν τις γνωρίζει καμία υπηρεσία για να τις ελέγξει.Εάν θέλουν κάποιοι να το θάψουν δεν θα τους αφήσω με όποιο κόστος.
    Τελειώνοντας έχω να δηλώσω οτι το πολύ το κυρ ελαίησον το βαριέτε και ο παππάς.Αμα θέλετε υπάρχει λύση αλλά κατά πως φαίνετε δεν θέλετε.Αν πραγματικά όμως κάνω λάθος και θέλετε σας δηλώνω οτι στραβά αρμενίζετε και δεν είναι στραβός ο γυαλός.Ενημερωθείτε από αυτούς που ξέρουν.
    Με ελπίδα και προσευχή
    ΘΕΜΗΣ ΚΙΟΥΡΤΖΗΣ

  • 12 Μαΐου 2010, 15:40 | Κώστας Κ

    Όσο μεγάλα και αν είναι το πρόστιμα, εάν δεν γίνονται συνεχόμενοι έλεγχοι, δεν θα αλλάξει τίποτα. Στόχος δεν πρέπει να είναι η τιμωρία, αλλά η αποτροπή, η οποία θα επιτευχθεί μόνο με συνεχείς ελέγχους.

    Επιπλέον, το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι στην Αθήνα και τι Θεσσαλονίκη (όχι οτι εκεί δεν υπάρχει, αλλά ο κόσμος είναι περισσότερο πονηρεμένος και το προσωπικό των Υπηρεσιών περισσότερο). Το πρόβλημα είναι στις μικρότερες πόλεις, όπου οι υπάλληλοι και οι υπηρεσίες είναι σχεδόν απούσες. Με αυτό τι θα γίνει? Αποκεντρώστε τις Υπηρεσίες προκειμένου να γίνει αποτελεσματικότερος και συστηματικότερος ο έλεγχος. Ως πολίτες με μύρια υποχρεώσεις απαιτούμε συστηματικό έλεγχο.

    Είχα πετύχει μία φορά σε βενζινάδικο ελεγκτές και όταν τους ρώτησα τι εκπαίδευση είχαν γέλαγαν. Ήταν υπάλληλοι ΔΕ !!! ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ !!!. Το πιο τραγικό ήταν ότι δεν απάντησαν με κάποια έστω σοβαροφάνεια…. Γέλαγαν !!! Αντί να κάνουν έλεγχο εξειδικευμένοι υπάλληλοι με πτυχία, μέσα από συνεχή κατάρτιση και ή δυνατό κάποιας σχετικής ειδικότητας, τα συνεργεία αποτελούνται από απόφοιτους λυκείου ή διοικητικούς, δηλαδή υπάλλήλους Γυμνασίου και Λυκείου (και μάλιστα πριν από 30 χρόνια !).

    Διορίστε υπαλλήλους τεχνικά καταρτισμένους για τέτοιους ελέγχους ή εκπαιδεύστε τους. Επιστημονικό προσωπικό κατάλληλα εκπαιδευμένο. Να στροφάρουν γρήγορα, να κόβει το μάτι τους, υπαλλήλους νέας γενιάς, με υψηλή εκπαίδευση και μόρφωση. Θα βελτιωθούν, όχι μόνο οι έλεγχοι, αλλά θα μειώσετε και τα φαινόμενα χρηματισμού. Η μόρφωση και η παιδεία των υπαλλήλων είναι μία πολύ σημαντική μέθοδο μείωσης του χρηματισμού τους.

    Και μία παρατήρηση σχετικά με το ύψος των προστίμων. Φυσικά και πρέπει να είναι σχετικό με το ποσοστό νοθείας, επειδή αυτό απαιτεί το Σύνταγμα. Το κλέψιμο-κλέψιμο, αλλά και το Σύνταγμα-Σύνταγμα. Αλλά είπαμε. Στόχος πρέπει να είναι η αποτροπή.

  • 12 Μαΐου 2010, 15:51 | ΜΠΙΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΚΑΛΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΑΛΛΑ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ ΕΙΣΡΟΩΝ – ΕΚΡΟΩΝ ΜΕ ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΕΚΔΟΣΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΛΙΑ? Ο ΚΛΑΔΟΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΘΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΠΛΗΡΩΣ ΤΗΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΟΘΕΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΒΓΕΙ ΚΑΤΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΜΕΣΑ?

  • 12 Μαΐου 2010, 14:07 | ΗΛ

    ΠΡΟΣΟΧΗ !!!!!!!!

    ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΑΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΜΟΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΥΑ Δ2/Φ.5/9477/03 (ΦΕΚ 709 Β΄/4-6-03) «Καθορισμός κυρώσεων για παραβάσεις του ν.3054/02 «Οργάνωση της Αγοράς Πετρελαιοειδών και άλλες διατάξεις» Η ΟΠΌΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΕΝ ΙΣΧΥ.

    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ Υ.Α. ΑΓΝΟΕΙ ΠΑΝΤΕΛΩΣ (!!) ΟΤΙ ΥΠΆΡΧΕΙ ΗΔΗ ΕΝ ΙΣΧΕΙ Υ.Α. ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΘΕΜΑ. ΣΥΝΕΠΩΣ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΝΑ ΜΝΗΜΟΝΕΥΕΤΑΙ ΣΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ Η ΠΑΛΑΙΑ Υ.Α. ΑΛΛΑ Η ΝΕΑ Υ.Α. ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΣΑΦΗ ΜΝΕΙΑ ΠΕΡΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Ή ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ Ή ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ Υ.Α.

  • 12 Μαΐου 2010, 13:55 | Ευάγγελος

    «Μη τήρηση ωραρίου λειτουργίας πρατηρίου υγρών καυσίμων»

    Mια παράβαση που πρέπει να πάψει να θεωρείται παράβαση!
    Αν κάποιος θελει να δουλεύει 24ώρες και να προσλάβει προσωπικο,εμεις θα τον εμποδίζουμε εν ονόματι ποιας λογικής;

  • κύριοι θα ήθελα να σημειωθούν τα εξείς:1. σχετικά με τα πρόστιμα που επιβάλλονται να είναι δυνατή η ένσταση μόνο όταν προκαταβάλλεται το 30% του συνολικού προστίμου, αλλιώς ο κάθε ένας με τις υπάρχουσες διαδικασίες θα καλείται έπειτα από 5 εως 8 χρόνια να αποδώσει το όποιο πρόστιμο τελικά . 2. σχετικά με τον Ν.3054/2002 και τον κανονισμό αδειών Α.Π.Δ2/16570/2005 και ειδικότερα την διακίνηση εμφιαλωμένου υγραερίου έχω να σημειώσω τα παρακάτω : Ενώ στον Ν.3054/2002 στο άρθρο 6 παράγραφος 2 επιτρέπει στον κάτοχο άδειας εμπορίας να διαθέτει προϊόντα και σε άλλη εταιρεία κάτοχο άδειας εμπορίας , στο άρθρο 7 παράγραφος 2 λέει ότι ο κάτοχος άδειας λιανικής εμπορίας πρέπει να προμηθεύεται τα πρϊόντα μόνο από εταιρεία εμπορίας , επίσης στον κανονισμό αδειών Α.Π.Δ2/16570/2005 στο άρθρο 22 παράγραφος (β)&(δ)λέει για τον κάτοχο άδειας διανομής εμφιαλωμένου υγραερίου ότι πρέπει να προμηθεύεται μόνο από εταιρεια εμπορίας με άδεια τύπου Γ’για υγραέρια και να μην διαθέτει εμφιαλωμένο υγραέριο σε άλλο κάτοχο άδειας του Ν. 3054/2002 , αποτέλεσμα αυτού κατά την ταπεινή μου γνώμη και με δεδομένη την ολιγοπωλιακή κατάσταση στην αγορά του εμφιαλωμένου υγραερίου είναι ο απόλυτος έλεγχος της αγοράς και ανύρπακτος ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών εμπορίας ! Λάβετε υπ’όψη με βάση και τις εξελίξεις στην αγορά του εμφιαλωμένου υγραερίου δύο είναι οι βασικοί παίκτες η Πέτρογκαζ και Η Shell- Avin που ανήκουν πια στον όμιλο της Motor oil . Σας προτείνω να αρθεί(θεωρώ ότι αντιβαίνει και τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς) ο περιορισμός για του κατόχους άδειας διανομής εμφιαλωμένου υγραερίου και θα έχουμε πιστεύω κατά το δυνατό καλύτερο ανταγωνισμό και τελικά όφελος στον τελικό καταναλωτή.
    Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.

  • 11 Μαΐου 2010, 17:05 | Νίκος

    Χρειάζεται κατά την άποψη μου τα όργανα που θα είναι υπεύθυνα για τους ελέγχους (βλ. κλιμάκια ΚΕΔΑΚ), να επιβάλλουν επί τόπου και το πρόστιμο της παράβασης στον ιδιοκτήτη ή/και στον εκμεταλευτή του πρατηρίου, χωρίς να χρειάζεται αιτιολογημένη απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

  • 11 Μαΐου 2010, 15:08 | Christos

    Συμφωνώ απολύτως με τον Νίκο και επιπλέον απαγόρευση έκδοσης άδειας και για συγγενείς (μέχρι γ΄ βαθμού) του παραβάτη με ταυτόχρονη ανακοίνωση του ονόματος του στην επίσημη ιστοσελίδα του αρμόδιου υπουργείου.
    Συμπληρωματικά καλό θα ήταν να απαγορεύεται στους παραβάτες και άδεια έκδοσης σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση μπας και συμμορφωθούν.
    Σημασία βαρύνουσα πάντως κατέχει-σε όλη τη διαδικασία-ο τρόπος με τον οποίο θα πιστοποιείται μια παράβαση, ο φορέας που θα εκτελεί τους ελέγχους, η ποιότητα (εργαστήρια κλπ έτσι ώστε τα αποτελέσματα να είναι αδιαμφισβήτητα) και η ποσότητα των ελέγχων.
    Είναι αδιανόητο εν έτη 2010 να λειτουργούν πρατήρια, εν γνώση όλων μας (καθώς με συχνούς μηδενισμούς του χιλιομετρητή και βάζοντας τον ίδιο όγκο καυσίμου στο ρεζερβουάρ, αλλάζοντας που και που βενζινάδικο και καταγράφοντας τα χιλιόμετρα στην επαναγέμιση, μπορεί ο καθένας μας να ελέγξει το μέγεθος της κλοπής), που μας καταληστεύουν και παράλληλα το ίδιο το κράτος και οι μηχανισμοί του που συντηρούν αυτή τη κατάσταση, να ζητούν από τους πολίτες αληθινές φορολογικές δηλώσεις, περικοπές μισθών, συντάξεων κλπ.
    Λαϊκά «εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το γάιδαρο»

  • ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΔΕΝ »ΤΣΟΥΖΕΙ» ΟΣΟ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΟΥ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥ »ΚΛΕΙΣΤΟΝ ΛΟΓΩ ΝΟΘΕΙΑΣ» Ή »ΚΛΕΙΣΤΟΝ ΛΟΓΩ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ» Ή »ΚΛΕΙΣΤΟΝ ΛΟΓΩ ΥΠΕΡΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗΣ»… ΚΤΛ… ΕΠΙΣΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΟΠΩΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ….

    ΜΕΤΑ Η ΑΓΟΡΑ ΘΑ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΤΗΝ ΠΟΙΝΗ ΠΟΥ ΑΡΜΟΖΕΙ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ…

  • 11 Μαΐου 2010, 12:40 | Νίκος

    Η όλη διαδικασία κατά την άποψη μου πρέπει να απλουστευτεί για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Τα ΚΕΔΑΚ πρέπει να έχουν την αρμοδιότητα, από τη στιγμή που διαπιστώσουν τυχόν παραβάσεις στην άδεια λειτουργείας του πρατηρίου ή στην νοθεία των πετρελαϊκών προϊόντων, να επιβάλλουν επιτόπου πρόστιμο στον παραβάτη χωρίς να χρειάζονται υπουργικές ή άλλες αποφάσεις.

  • 11 Μαΐου 2010, 11:38 | Νίκος

    Σε περίπτωση μη τήρησης από πλευράς πρατηρίων υγρών καυσίμων του εκάστοτε ισχύοντος ωραρίου λειτουργίας τους, επιβάλλεται με απόφαση του οικείου Νομάρχη πρόστιμο από 15.000 € έως 20.000 €. Το ως άνω πρόστιμο βεβαιώνεται από την αρμόδια υπηρεσία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης….

    ΩΣ ΠΟΤΕ Σ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΑ ΩΡΑΡΙΑ ΘΑ ΤΑ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ.ΤΟ ΟΛΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΟ ΑΓΚΥΛΩΣΕΙΣ.ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΙΟ ΑΥΣΤΗΡΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ .ΑΛΛΑ ΤΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΔΩ;ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ, ΜΕ ΠΙΟ ΚΑΛΟΦΤΙΑΓΜΕΝΟ ΤΡΟΠΟ ΔΗΛΑΔΗ,ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕ ΘΑ ΕΧΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑ.
    ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ: ΔΙΑΜΕΝΩ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ 12 ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΩΣ ΤΙΣ 6 ΤΟ ΠΡΩΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΑΝΟΙΧΤΟ!ΠΟΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ;ΠΟΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ;ΠΟΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ;

  • 11 Μαΐου 2010, 10:32 | Δημήτριος

    ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΣ ΠΗΝΗΣ

    1) ΛΟΥΚΕΤΟ και ΠΡΟΣΤΙΜΟ αν παρανομήσει για κάποιο ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ.
    2) ΤΕΛΟΣ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥ και ΠΡΟΣΤΙΜΟ . ΑΝ ΣΥΝΕΧΪΖΕΙ να ΠΑΡΑΝΟΜΗ

  • 11 Μαΐου 2010, 10:57 | mpampis

    ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΟΣΑ ΛΕΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΚΑΙ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΝΤΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΠΙΚΟ ΤΥΠΟ ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΚΕΔΑΚ ΑΥΤΗ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΠΟΛΛΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΟΘΕΙΑ ΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ

  • 11 Μαΐου 2010, 08:17 | Sakis

    Τα πρόστιμα ευτά είναι πολύ χαμηλά σε σχέση με τα υπερ-κέρδη των παρανομιών τους. Πρέπει και να είναι υψηλότερα και να υπάρχουν προβλέψεις για ‘τιμωρίες’ όπως:
    – «λουκέτο»
    – αναγκαστικό «πωλητήριο» της επιχείρησης
    – εκμέτάλευση της επιχείρησης από το κράτος για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα κατα το οποίο το κράτος θα πέρνει τα κέρδη και ο/η επιχειρηματίας ένα ελάχιστο ποσό για την επιβίωση του/της.

  • Νομίζω πως θα πρέπει να διαχωρίσουμε το πρόβλημα στα μέρη του.
    1. Ποιος θα είναι αρμόδιος να επιβάλει τα πρόστιμα: Δεδομένο είναι πως μέχρι τώρα, δεν υπήρχε σχεδόν κανένας έλεγχος στην αγορά. Άρα λοιπόν θα πρέπει να αλλάξει το σύστημα διαπίστωσης και επιβολής ΚΑΙ ΕΙΣΠΡΞΗΣ προστίμου. Σωστό είναι γενικά η τοπική αυτ/ση να διαπιστώνει την παράβαση. Επειδή όμως στη χώρα μας αυτό δεν δούλεψε, θα πρέπει να βρεθεί κάτι άλλο ή ΚΑΙ κάτι άλλο. Ίσως ένας νέος ελεγκτικός μηχανισμός που να συντονίζει εφορία- τελωνείο- αστυνομία – τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτή η νέα (ολιγομελής )περιφερειακή υπηρεσία ουσιαστικά μπορεί να έχει εξουσία να ζητά από τις ανωτέρω υπηρεσίες, αν αδρανούν, να δραστηριοποιούνται προς την κατεύθυνση ελέγχου – προστίμου. Να διαθέτουν κατάλληλο τεχνολογικό εξοπλισμό ελέγχου και να μπορούν να καταλογίζουν ευθύνες σε άτομα για πλημμελή εκπλήρωση υποχρεώσεων στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.
    2. Το ύψος των προστίμων: Θα είναι λάθος να αρχίσουμε να προτείνουμε ποσά. Πρότεινα να βρεθεί ένας μαθηματικός τύπος που να υπολογίζει το κέρδος του επιχειρηματία που προκύπτει από κάθε παράβαση και το πρόστιμο να είναι εικοσαπλάσιο αυτού του κέρδους. Αν π.χ. κερδίζει ο πρατηριούχος ή ο μεταφορέας 0,10 € από κάθε λίτρο καυσίμου και η δεξαμενή χωράει 20.000 λίτρα τότε σκόπευε να κερδίσει 2.000 €. 2.000 Χ 20 = 40.000 € πρόστιμο. Έτσι θα σκέφτεται να το κάνει γιατί έστω και είκοσι φορές να κάνει την παράβαση χωρίς να τον καταλάβουν, μια να τον βρουν θα τα πληρώσει μαζεμένα. Σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο θα πρέπει να είναι εξοντωτικό (π.χ. 100πλάσιο του κέρδους).
    Η ύπαρξη αυτού του μαθηματικού τύπου εξασφαλίζει την αποτελεσματικότητα του προστίμου (άλλο αν κάποιος έχει μια δεξαμενή 15.000 λίτρων και άλλο αν έχει δεξαμενή 100.000 λίτρων). Επιπλέον εξασφαλίζει την διαρκή επικαιροποίηση των προστίμων (άλλα περιθώρια παρανομίας έχει κάποιος αν το καύσιμο έχει 1 €/ λίτρο και άλλη αν κοστίζει 1,7 € το λίτρο).

    Θα πρέπει στο νομοσχέδιο να προβλέπεται η λειτουργία ανώνυμης τηλεφωνικής γραμμής καταγγελιών.
    Επιπλέον θα πρέπει να επιταχυνθεί η προσπάθεια εκσυγχρονισμού της δικαστικής εξουσίας, μιας και όλοι γνωρίζουμε πόσο χρονοβόρα είναι η απονομή δικαιοσύνης στη χώρα μας. Δεν είναι τυχαίο πως βασικό αίτημα των εμπλεκομένων με τη διακίνηση καυσίμων είναι να υπάρχει η δυνατότητα ένστασης και προσφυγής στη δικαιοσύνη για τα πρόστιμα.
    Ας υπάρχει στο νομοσχέδιο μια 12μηνη προθεσμία ολοκλήρωσης της διαδικασίας, διαφορετικά το πρόστιμο να γίνεται άμεσα απαιτητό μετά τη συμπλήρωση του 12μήνου. Έτσι ώστε και ο κατηγορούμενος να ενδιαφέρεται για την γρήγορη ολοκλήρωση της υπόθεσης.

    Μια παρατήρηση. Έγιναν 3-4 αυξήσεις καυσίμων με αύξηση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου. Αν ο πρατηριούχος είχε 50.000 λίτρα καυσίμου με την παλιά τιμή και τα πούλησε με την καινούρια, κέρδισε από τη διαφορά 1,7 -1,0= 0,7 € το λίτρο. 50.000 Χ 0,7 = 35.000 € σε 5-6 ημέρες «μαύρα χρήματα» κερδοσκοπίας που τα επιβαρύνθηκε ο καταναλωτής. Ο μέσος έλληνας για να βγάλει αυτά τα χρήματα τίμια και φορολογητέα, δουλεύει δυο -τρία χρόνια. Τι σχόλιο να κάνω και τι να πω! Υπήρξε ανικανοτητα του κράτους; σκοπιμότητα των ελεγκτικών οργάνων; άλλο; Πάντως το φουλάρισμα των δεξαμενών των πρατηρίων την προηγούμενη της αύξησης και η αλλαγή τιμής στα καύσιμα πρωί πρωί την επόμενη ημέρα, δεν ήταν απλά ο κανόνας αλλά ήταν γενικευμένη πρακτική (εκτός ενός πρατηρίου που εγώ μπόρεσα να δω, για να μην αδικούμε και τους ελάχιστους τίμιους).

  • 11 Μαΐου 2010, 06:58 | ΝΙΚΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΛΕΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΟΘΕΥΟΥΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ. ΣΥΝΗΘΩΣ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΥΠΕΡ ΤΟΥΣ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΑΥΤΟ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ. ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΕΞΥΓΕΙΑΝΕΤΑΙ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΦΡΑΓΙΖΕΤΑΙ ΑΜΕΣΩΣ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΥΠΟΚΥΠΤΕΙ ΣΕ ΤΕΤΟΙΥ ΕΙΔΟΥΣ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΔΙΑ ΠΑΝΤΩΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΘΕΙ ΝΑ ΑΣΚΗΣΕΙ ΞΑΝΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ Ο ΚΑΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΟ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΙΣΗ ΤΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΜΟΔΙΑ ΟΡΓΑΝΑ.ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΠΟΥ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΖΩΗΣ,ΓΙΑΤΙ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΟΙΚΟΓΕΝΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΟΝΤΑ ΤΟΥΣ. ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΠΟΥ ΣΩΣΤΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΙ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΜΟΔΙΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ.ΕΠΙΣΕΙΣ ΠΑΡΤΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΣΤΑ ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΟΜΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΙΣΡΟΩΝ-ΕΚΡΟΩΝ ΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ.ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΤΕ ΝΑ ΕΛΕΓΧΘΕΙ Η ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΕΙ ΠΟΙΟΣ ΚΑΝΕΙ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΑ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΑΝ ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΣΑΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ, ΓΙΑΤΙ ΣΥΝΔΥΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΣΦΡΑΓΙΣΜΑ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ ΘΑ ΕΞΥΓΕΙΑΝΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  • 10 Μαΐου 2010, 22:46 | Nikos V.

    Μία από τις έμμεσες ποινές που θα πρέπει να υιοθετούνται αμέσως, εφόσον βρεθεί παραβάτης θα πρέπει να είναι η δημοσιοποίηση, στο ευρύ κοινό, του παραβάτη (στοιχεία εμπορίας κλπ…) ώστε να προφυλαχθεί η αγορά και να πάρει τα μέτρα της.

    Τα πρόστιμα μπορεί να επιφέρουν οικονομικό «τραύμα» στον εκάστοτε παραβάτη καθώς και τυχόν έσοδα στο κράτος (εφόσον πληρωθούν) αλλά η αγορά παραμένει εκτεθειμένη και το κυριότερο μη πληροφορημένη, ώστε να προφυλαχθεί.

    Πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί τρόπος να προφυλαχθεί ο τελικός πελάτης, ο οποίος τελικά είναι και ο αποδέκτης των κακών και μη ποιοτικών υπηρεσιών.

  • Επειδή υπάρχει πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης(συνήθως εκδικάζονται οι υποθέσεις λίγο πριν την παραγραφή, 8-10 χρόνια) προτείνεται η καταβολή τουλάχιστον 50% του αρχικού προστίμου πριν απο την ακηση οποιοδήποτε ενδικου μέσου απο τους παρανομούντες. Επίσης να εξετασθεί η δυνατότητα του αυτόφορου για τους παραβάτες.
    Το ecocity (www.ecocity.gr) εχει υποβάλει εδώ και πολύ καιρό εμπεριστατομένη μελέτη προς το υπουργείο για την πάταξη της νοθείας και λαθρεμπορίας των καυσίμων.
    ΚΦ

  • 10 Μαΐου 2010, 22:44 | Dimitris

    Θα συμφωνήσω με τον Νίκο. Πρέπει να μπαίνει άμεσα λουκέτο που να ξεκινάει το ελάχιστο από 10 ημέρες. Νομίζω ότι το πρόστιμο έχουν δικαίωμα να πάνε στα δικαστήρια (ύστερα από τρέχα γύρευε χρόνια) και να το μειώσουν. Άμεσα λουκέτο και υποχρέωση από την εκάστοτε νομαρχία να δημοσιεύσει στον τύπο, ποιο πρατήριο έκλεισε και από ποια παρανομία. Όριστικό λουκέτο σε περίπτωση άρνησης ελέγχου. Εξάλλου με τα πρόστιμα έχουμε και τα σχετικά αλισβερίσια ανάμεσα στους επίορκους υπαλλήλους θα σου βάλω τόσο πρόστιμο και θα μου δώσεις τόσα. Άρα λουκέτο!!!

  • 10 Μαΐου 2010, 22:51 | Χρήστος Βεζυρίδης

    ΣΩΣΤΗ Η ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΥΠΟΤΡΟΠΗΣ.
    ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΜΩΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΑΥΣΙΜΟΥ ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΕΙ Η ΑΝΤΛΙΑ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΡΕΖΕΡΒΟΥΑΡ.

  • 10 Μαΐου 2010, 22:46 | Filimon

    Συμφωνώ με το λουκέτο. Είναι αρκετά αποτρεπτικό σαν ιδέα, μαζί με τα οικονομικά πρόστιμα φυσικά. Άλλωστε είναι γνωστό οτι ο χώρος έχει υπερκέρδη. Ακόμα και το 1 εκατ. θα ήταν μικροποσό για αρκετούς νοθευτές.

  • 10 Μαΐου 2010, 21:20 | pavlos

    θελω να πω την γνωμη μου οσο αφορα για την αγορα των πρατηριουχων.
    Τα ελεγχτικα συνεργεια ειναι καταλληλα καταρτησμενα να βρισκουν τισ διαφορες απατεωνιες των πρατηριουχων?Πρεπει ο ελεγχος να ειναι συνεχεις και διαρκεις και οχι προσκαιρος και ευκαιριακος.Μας κλεβουν στις αντλιες τοποθετωντας ειδικα μηχανηματα ωστε να μειωνουν την ποσοτητα που βαζουν στο ρεζερβουαρ.Μας κλεβουν βαζωντας νο8ευμενη βενζινη με οτι συνεπειες εχει για τον κινητηρα μας.Μολις ελεγχονται και φευγουν τα ειδικα συνεργεια ξανατοποθετουν αυτα τα μηχανηματα και συνεχιζουν απο την αρχη να κλεβουν.Το γνωριζω αυτο προσωπικα γιατι εχω δουλεψει σε βενζιναδικο και ξερω πως ειναι πολυ ευκολο να κλεψεις.Με τις αποδειξεις αυτο το μετρο ειναι σιγουρο οτι 8α αποτυχει αφου ακομη και τωρα μολις πεις για αποδειξη σε στραβοκοιτανε.
    Γι αυτο το λογο προτεινω παρα πολυ βαρια προστιματα μεχρι και κλεισιμο του πρατηριου.Ο ελεγχος να ειναι συνεχης,καθε μηνα διαφορετικη μερα καθε φορα,και οι ελεγκτες να ειναι διαφορετικοι καθε φορα ωστε να μην λαδωνονται.Οι ελεγχοι να γινονται παρουσια της αστυνομιας,της ΣΔΟΕ και μολις παρατηρειται παραβαση να προβαινουν στην σφραγιση του πρατηριου και την συλληψη του ιδιοκτητη ωστε να οδηγηται στην δικαιωσυνη.
    Βεβαιος πρεπει να καθιερωθουν και ποινες αυστηρες για τους ελεκτες που λαδωνονται.Ευχαριστω πολυ.

  • 10 Μαΐου 2010, 21:59 | Γρηγόριος Δαουτόπουλος

    Το οποιοδήποτε πρόστιμο που θα επιβάλλεται , να εισπράτεται άμεσα και σε περίπτωση δικαιωσης να επιστρέφεται εντόκως.

  • 10 Μαΐου 2010, 21:03 | prodromos

    Για τις περισσότερες παραβάσεις συμφέρει απλώς η άρνηση ελέγχου. Η άρνηση ελέγχου θα πρέπει de facto να ισοδυναμεί με ενοχή και επιβολή του ποσού της μέγιστης δυνατής παράβασης γιατί κάποιος που πχ έχει νοθεύσει το καύσιμο με νερό και θα πρέπει να πληρώσει 40.000-150.000 εαν αρνηθεί τον έλεγχο θα τη γλιτώσει μόνο με 5.000-20.000. Αυτό συμβαίνει διεθνώς και όχι μόνο στα καύσιμα (πχ doping control).

  • 10 Μαΐου 2010, 20:45 | Αντώνης

    Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας στο ενδεχόμενο ύπαρξης νερού σε δεξαμενή καυσίμων.
    Είναι γνωστό ότι το νερό δεν αναμιγνύεται με τα καύσιμα αλλά υπάρχει σαφής διαχωρισμός των 2 υγρών(καυσίμου και νερού) με το νερό να κατακάθεται στον πυθμένα της δεξαμενής και το καύσιμο υπεράνω αυτού. Κανείς βενζινοπώλης δεν θα προχωρούσε σε προσθήκη νερού στις δεξαμενές του με σκοπό την εξαπάτηση των πελατών του, διότι έστω και μικρή ποσότητα νερού σε κινητήρα γίνεται άμεσα αντιληπτή λόγω ακινητοποίησης του οχήματος.
    Η παρουσία νερού σε δεξαμενή καυσίμων είναι συνήθως απόρροια θραύσης υπόγειων αγωγών υδάτων η λόγω σφοδρής βροχόπτωσης και εισαγωγής του από τα φρεάτια. Οι βενζινοπώλες ελέγχουν συχνά τα καζάνια τους για ύπαρξη νερού , αλλά η παρουσία νερού δεν μπορεί να θεωρηθεί ως νόθευση αλλά ως ατύχημα.
    Επειδή συνέβη σε μένα κάτι παρόμοιο , προμήθευσα σε 5-πέντε- αυτοκίνητα αμόλυβδη με νερό, που είχε εισρεύσει λόγω θραύσης αγωγού της ύδρευσης, σας δηλώνω ότι το κόστος επισκευής των αυτοκινήτων που πλήρωσα ήταν από μόνο του αρκετή τιμωρία για την ύπαρξη νερού στην δεξαμενή καυσίμου μου. Επειδή συμφωνώ με την παραδειγματική τιμωρία όσων συναδέλφων νοθεύουν τα καύσιμα και διασύρουν το επάγγελμα, σας ζητώ να διατυπωθεί διαφορετικά η παρουσία νερού στα καύσιμα και όχι ως νοθεία. Ευχαριστώ

  • 10 Μαΐου 2010, 18:00 | Νίκος

    Δεν καταλαβαίνω το εξής.
    Εφόσον όλα τα πρατήρια λαμβάνουν και πωλούν καύσιμα από τα δύο διυλιστήρια της Ελλάδας πως είναι δυνατόν να γίνεται λαθρεμπόριο. Τεχνολογικά είναι πολύ εύκολο να συνδεθούν όλες οι αντλίες σε ένα κεντρικό σύστημα που να μετράει πόσες ποσότητες μπήκαν και πόσες βγήκαν. Και το ισοζύγιο δεν μπορεί να είναι ούτε ελλειμματικό ούτε πλεονασματικό. Βέβαια εδώ δεν μπορούμε να φτιάξουμε τον προϋπολογισμό και τις εφορίες.
    Όπως και να έχει τα πρόστιμα πρέπει να είναι ανάλογα της παράβασης αλλά πρέπει να τιμωρούνται επιτέλους και όσοι κάνουν πλημμελείς ελέγχους ή χρηματίζονται.
    Επίσης οι ελεγκτές και οι ελεγχόμενοι δεν μπορεί να είναι ούτε κουμπάροι ούτε και από το ίδιο «χωριό».
    Πρέπει να ελέγχεται και η παραμικρή καταγγελία άμεσα, όχι μετά από δυο μήνες.
    Επίσης πρέπει να υπάρχουν κρυφοί έλεγχοι.
    Τα πρόστιμα να μην μπορούν να ανακληθούν να πρέπει να καταβάλλονται άμεσα και να προωθούνται για την καλύτερη εκτέλεση των ελέγχων (εξοπλισμός κλπ) όχι απλά για να κλείνουν μαύρες τρύπες.
    Επίσης δεν μπορούν να γίνονται από ιδιωτικές εταιρίες διότι έχουν κάθε συμφέρον να μην κάνουν σωστά τους ελέγχους και να παίρνουν το μπαχτσίσι τους όπως γίνεται πχ με τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ σήμερα.

  • 10 Μαΐου 2010, 16:33 | Παναγιώτης Σαμαράς

    Στο ΣΝ γίνεται αναφορά μόνο για νοθεία, και όχι για λειψές παραδόσεις.
    Πρέπει να καταπολεμηθεί και αυτή η κλοπή, και τα πρόστιμα να γίνουν παραδειγματικά (άνω των 150.000 Ευρώ).
    Να ελέγχεται όχι μόνο η τήρηση του τύπου και της ποιότητας (παρ. 8.1), αλλά και της ποσότητας έτσι ώστε να πάψουν η κλοπή των καταναλωτών και η εισφοροδιαφυγή τόσο από τα πρατήρια, όσο και κατά τους ανεφοδιασμούς πετρελαίου θέρμανσης από τα βυτία σε ιδιώτες.

  • 10 Μαΐου 2010, 16:27 | Παναγιώτης Σαμαράς

    Οι κυρώσεις για τη νοθεία είναι υπερβολικά επιεικείς.
    Για 15.000 πρόστιμο σε περίπτωση ελέγχου, πολλά πρατήρια θα έκαναν νοθεία.
    Προτείνω τα πρόστιμα να γίνουν εξοντωτικά , άνω των 100.000 ευρώ.
    Παράλληλα όσοι εμποδίζουν τον έλεγχο να τιμωρούνται με το ίδιο πρόστιμο των 100.000 και να τους αφαιρείται η άδεια για κάποιους μήνες.
    Επίσης όσα πρατήρια συλλαμβάνονται να κλέβουν για δεύτερη φορά, στο ίδιο ΑΦΜ να μην ξαναεπιτρέπεται να κάνει έναρξη επαγγέλματος. Ότι δουλειά και να κάνει, κλέφτης θα είναι.

  • 10 Μαΐου 2010, 16:00 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Λουκέτο άμεσα για τουλάχιστον 1 μήνα, χωρίς κανένα δικαίωμα αναστολής απόφασης. Ανάρτηση στην είσοδο του λόγου κλεισίματος. Άνοιγμα μόνο και εφόσον πληρωθεί το πρόστιμο. Σε περίπτωση υποτροπής οριστικό κλείσιμο,δήμευση του πρατηρίου, ισόβια απαγόρευση ενασχόλησης με το επάγγελμα ακόμα και συμμετοχής σε εταιρεία εκμετάλευσης πρατηρίου. Σχετικά με τα πρόστιμα που επιβάλλετε μάλλον τα ποσά είναι μικρά. Επίσης οι Νομαρχίες και οι Νομάρχες καταργούνται αν δεν κάνω λάθος.

  • 10 Μαΐου 2010, 16:13 | Σπυρος Λιβας

    Τι σημααίνει ορισμός προστίμου ανα΄λογα με τα ποοσοστά νόθευσης.
    Δεν πρέπει να υπάρχει κατι τέτοιο, εντελώνς απάραδεκτο, εως και βόλικο για αυτους.
    Νόθευση στα καύσιμα ειναι νόθευση, πράγμα παράνομο.
    Αυστηρότατα πρόστιμα στο παραμικρό ποσοστό νόθευσης (άνω των 100000 ευρώ, η την οικονομική εξάντληση τους βασει των εσόδων τους) και προσωρινό κλείσιμο. Επαναλαμβάνόμην ενέργεια νόθευσης απο τον ιδιο, τοτε οριστικό σφράγισμα και κλεισιμο.
    Απλη κανόνες, επιτέλους ας λειτουργήσουμε proactive , για να μην σκέφτονται/υπολογίσζουν οι πρατηριούχοι (στην προκειμένη περιπτωση) με απλες αριθμητικές πράξεις με τι ποσοσοστό συμφερει να νοθεύσουν, προκειμένου ΑΝ πιαστούν να πληρωσουν ενα ελαφρύ πρόστιμο.

  • 10 Μαΐου 2010, 16:54 | thanos katsas

    ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΑ !!! ΠΑΛΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ Σ ΕΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΚΛΕΒΟΥΝ ΝΟΘΕΒΟΥΝ ΚΤΛ 150.000 ΕΥΡΩ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΑΛΛΙΩΣ ΕΠ ΑΟΡΙΣΤΡΟΥ ΛΟΥΚΕΤΟ . ΕΑΝ ΤΟΥΣ ΠΙΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ 250.000 ΕΥΡΩ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΚΑΙ ΛΟΥΚΕΤΟ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ . ΟΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΠΕΤΡΑΙΛΕΟΥ ????? ΤΟ ΚΑΡΤΕΛ ΤΟΥΣ ΘΑ ΤΟ ΧΤΥΠΗΣΕΤΕ ΠΟΤΕ ? Η ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΜΕΤΡΑ ΣΚΛΗΡΑ Η ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΧΑΝΕΙ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΥΣ ΒΕΝΖΙΝΑΔΕΣ

    ΚΑΝΤΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΓΡΑΜΜΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ….ΚΑΝΤΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΑΠΟ ΤΙς ΠΟΛΕΙς ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΧΩΡΙΑ…. ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ON LINE ΣΥΣΤΗΜΑ Σ ΕΟΛΑ ΤΑ ΠΡΑΤΗΡΙΑ .

    ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΜΕ ΤΑ ΤΡΕΛΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ ….ΔΩΣΤΕ ΛΥΣΕΙΣ

  • 10 Μαΐου 2010, 15:04 | Γιώργος

    1.το σχεδιο δεν κατοχυρώνει διαδικασίες για το αδιαβλητο
    σήμερα τα ΚΕΔΑΚ πάνε στο ύποπτο πρατηρειο (τα οποία είναι γνωστά ατην πιάτσα) έχοντας κρατήσει δείγμα από άλλο καθαρό πρατηρειο και υποτίθεται ότι κάνουν έλεγχο
    ελέγχουν δηλαδή ξαναελεγμενο δείγμα, τα αποτελέσμτα μεταδίδονται ασυρματα στο υπουργείο και φαίνονται όλα καθαρά.Απλά κάποιοι τσεπώνουν κάτι και όλα πάλι μελι γάλα
    2.πως επιλέγονται τα πρατηρεια στα οποία θα γίνουν έλεγχοι? απο προσωπική εμπειρια, γνωρίζω ότι σε ορισμένα γίνονται τακτικότατοι έλεγχοι και σε αλλα δεν πατανε. Οταν ανακοινώνονται ότι έγιναν 5000 έλεγχοι και σε πρατηρειο έχουν πάει 5 φόρες σε ενα χρόνο, ουσιαστικά ελεγχουν 1000-1250 το χρόνο απο τα 8500. ειναι λογικο? και δεν μπορει να αμφισβητηθει αυτο καθώς έχω στα χέρια μου τα αντιγραφα των σχετικών ελεγχων που δείχνουν την συχνότητα των ελέγχων.
    3.υπάρχουν πρατηρεια που αλλαζουν συνεχεια νομικη μορφη και ιδιοκτησία ακριβώς για να αποφυγουν τις συνεπειες

  • 10 Μαΐου 2010, 15:40 | Πάρις

    Καλησπέρα σας,
    πιστεύω ότι τα πρόστιμα σε περίπτωση άρνησης ελέγχου από τον πρατηριούχο είναι πολύ επιεική. θα πρότεινα τον δεκαπλασιασμό τους. Στην αντίθετη περίπτωση υπάρχει κίνδυνος ο πρατηριούχος να γλιτώσει πολλαπλάσια πρόστιμα μέσω της άρνησης ελέγχου.

  • 10 Μαΐου 2010, 14:11 | john

    ΛΟΥΚΕΤΟ η μονη λυση να σταματησει η φοροδιαφυγη.

  • 10 Μαΐου 2010, 14:46 | ΝΑΣΙΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Κύριοι
    Αφού γνωρίζετε καλά και το λέγατε απο την θέση της αντιπολίτευσης ότι η μοναδική λύση είναι:
    «ΚΑΜΜΙΑ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΚΑΥΣΙΜΟΥ και επιστροφή φόρου μέσω φορολογικής ύλης και επιδομάτων θέρμανσης σε ασθενέστερα νοικοκυριά»
    γιατί πάτε 1 βήμα πίσω?

    Κατετέθησαν στοιχεία στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής ότι καταναλώνουμε (=ΤΙΜΟΛΟΓΟΥΜΕ…) κατα κεφαλήν 3 φορές περισσότερη ενέργεια για θέρμανση απο την Φινλανδία. Και οι σοφοί απεφάνθησαν ότι φταίνε τα κουφώματα….!!!!! μόνον.

    Και το γεγονός ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης γίνεται τον Απρίλη, δεν σας λέει κάτι? !!!!! Φροντίζετε να έχουν οι αποχρωματιστές δουλεια το καλοκαίρι !!! ?
    Για να κάνουν ΧΡΥΣΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ τώρα που ανέβηκε περισσότερο η διαφορά τιμής πετρελαίου θέρμανσης – κίνησης?

    Και εσείς μιλάτε για πρόστιμα και όχι για ΟΡΙΣΤΙΚΑ λουκέτα ?????
    Μα το πρόστιμο θα το συμψηφίσω με τα υπερκέρδη (αν τελικά το καταβάλω…)

    Όσον αφορά τις εικονικές εξαγωγές σε Βουλγαρία, Αλβανία κλπ. όπου ανευρέθη ότι οι εταιρείες που θα παρελάμβαναν εκεί ήταν ΕΙΚΟΝΙΚΕΣ, τι σκοπό έχετε να κάνετε?
    Δεν βλέπω κάτι…
    Όλα …μέλι-γάλα ???

  • 8 Μαΐου 2010, 11:30 | Σγουρόγλου Γεώργιος Σχολείου 9 Αγία Παρασκευή

    Nα προστεθει, για αποφυγλη δημιουργίας οποιασδήποτε αμφιβολίας, διάταξη που θα ορίζει ότι «Κατά των πράξεων επιβολής προστίμων, οριστικης ή προσωρινής διακοπής λειτουργίας κλπ χωρεί προσφυγή ένώπιον των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, σύμδωνα με τις διατάξεθ\ις του ν.2717/1999′ ή «Κατά των παραπάνω πράξεων χωρεί προσφυγή ενώπιον των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων» Ευχαριστώ

  • 7 Μαΐου 2010, 14:49 | ΒΓΠ

    Στην Ελλάδα το πρόβλημα δεν είναι τόσο το ύψος του προστίμου όσο το εάν και πότε πληρώνεται το πρόστιμο. Στις περισσότερες των περιπτώσεων αυτός που επιβάλλει το πρόστιμο δεν ενδιαφέρεται και δεν ψάχνει εάν πληρώθηκε και πότε. Εάν δεν αλλάξει αυτή η τακτική δεν έχει κανένα νόημα η επιβολή του προστίμου ή της σφράγισης μόνο για το δήθεν

    Ευχαριστώ πολύ

  • 7 Μαΐου 2010, 13:30 | smolho

    Κάθε διαπίστωση παράβασης εκτός από το πρόστιμο πρέπει αυτομάτως να προκαλεί φορολογικό έλεγχο. κάθε παραβάτης πρέπει, με τη διαπίστωση της παράβατικής συμπεριφοράς, να υποχρεώνεται σε αναδρομικές δηλώσεις πόθεν έσχες.

  • 7 Μαΐου 2010, 12:25 | Κατερίνα Πήττα

    Στον αρχικό σχολιασμό μου αναφέρομαι στην παρ. 11 του άρθρου 1 και όχι στο άρθρο 11, όπως εκ παραδρομής ανεγράφη.

  • 7 Μαΐου 2010, 12:13 | Κατερίνα Πήττα

    Θεωρώ πως για την ορθή και αποτελεσματική εφαρμογή του άρθρου 11 «Μη τήρηση λειτουργίας πρατηρίων υγρών καυσίμων» θα πρέπει να προηγηθεί η προβλεπόμενη, υπό της παρ. 1 του άρθρου 22 του Ν. 3054/2002, (όπως επαναδιατυπώθηκε με το άρθρο 28 του Ν. 3419/2005) έκδοση Κοινής Απόφασης των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης, Απασχόλησης Κοινωνικής Προστασίας, Μεταφορών και Επικοινωνιών, η οποία θα ρυθμίζει το γενικό πλαίσιο του ωραρίου της ημερήσιας και νυκτερινής λειτουργίας όλων των πρατηρίων υγρών καυσίμων και στην οποία θα στηρίζεται η έκδοση των προβλεπομένων υπό των παραγράφων 3,4, του ιδίου άρθρου, αποφάσεων των Νομαρχών για τον καθορισμό του ωραρίου λειτουργίας των πρατηρίων υγρών καυσίμων και την ως εκ τούτου επιβολή των σχετικών προστίμων. Παρά την αποστολή εγγράφων στο αρμόδιο Υπουργείο (την προηγούμενη διετία) για την τακτοποίηση της εκκρεμότητας αυτής, μέχρι σήμερα εξακολουθεί να υφίσταται.
    Ευχαριστώ.

  • 7 Μαΐου 2010, 09:43 | nikos

    ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΕ. ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ – ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ.

    ΛΟΥΚΕΤΟ
    ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΡΧΙΚΑ ΚΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΠΑΡΑΝΟΜΕΙ ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΦΟΡΟΥ ΖΩΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥ ΕΙΤΕ ΑΤΟΜΙΚΑ ΕΙΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΒΑΤΗ ΣΕ ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ, ΟΕ, ΕΕ ΚΛΠ.

  • 7 Μαΐου 2010, 09:39 | Σ. Μουρτάς

    Καταρχήν συγχαρητήρια για την συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Η επικαιροποίηση και βελτίωση των διατάξεων περί εμπορίας καυσίμων είναι σημαντική, ειδικά σήμερα που η χώρα αντιμετωπίζει δυσκολίες. Οι Υπηρεσίες μέσω εξειδικευμένου προσωπικού και συνεχών προσπαθειών οφείλουν να σταθούν κοντά στον πολίτη.

    Δεδομένου οτι μέρος των ανωτέρω ελέγχων πραγματοποιείται συγχρόνως και από τις διευθύνσεις Εμπορίου των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων (και λογικά αργότερα από τις Περιφέρειες), όπως δειγματοληψίες, έλεγχος βιβλίων διακίνησης καυσίμων, αδειών λειτουργίας, κλπ, μία ΚΥΑ με το Υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, θεωρώ οτι θα κάλυπτε περισσότερο, προκειμένου να αυξηθεί ο έλεγχος, ιδίως στα πρατήρια λιανικής πώλησης καυσίμων (βενζινάδικα) και βυτιοφόρα μεταφοράς καυσίμων (κυρίως για πετρέλαιο θέρμανσης). Τα ΚΕΔΑΚ, αν το έχω αντιληφθεί σωστά, απασχολούνται κυρίως υπερωριακά και νυχτερινές ώρες και συνεπώς η συνεργασία αυτών με τις διευθύνσεις εμπορίου, για τον έλεγχο νοθείας καυσίμων, είναι προς όφελος του καταναλωτή και της αγοράς. Για παράδειγμα, δεν ξέρω εάν η ΥΑ καλύπτει τους υπαλλήλους των διευθύνσεων Εμπορίου των Ν.Α. μόλις βλέπουν πρατήρια που δεν έχουν άδεια λειτουργίας να προωθούν αυτομάτως τις διαδικασίες της ΥΑ ή θα πρέπει να ενημερώνουν τα ΚΕΔΑΚ, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος και να αυξάνεται η γραφειοκρατία. Νομίζω οτι η επίλυση του θέματος αυτού είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Πιθανών απλή αναφορά και των υπολοίπων Υπηρεσιών που διενεργούν τέτοιους ελέγχους να είναι αρκετή.

    Επιπλέον, αν και δεν έχω χρόνο να διαβάσω αυτή τη στιγμή όλη την ΥΑ, αλλά με μία γρήγορη ματιά έχω τα εξής ερωτήματα:
    1) Τα πρόστιμα αυτά αφορούν μόνο ελέγχους των ΚΕΔΑΚ?
    2) Τι γίνεται με τον 3668/08?
    3) Τι γίνεται με τον 2093/92?
    4) Τα πρόστιμα αυτά είναι αθροιστικά με εκείνα των ανωτέρω νόμων?