Άρθρο 34 Συνεργασία Συνεγγυητικού με άλλα συστήματα αποζημίωσης επενδυτών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης

1. Το Συνεγγυητικό συνεργάζεται με τα συστήματα αποζημίωσης επενδυτών που λειτουργούν στα άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δύναται να συνάπτει συμφωνίες με αυτά, προκειμένου να εξασφαλίζεται ότι οι επενδυτές επιχειρήσεων επενδύσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και σε άλλο κράτος μέλος αποζημιώνονται εμπρόθεσμα και κατά το ενδεδειγμένο ποσό. Οι σχετικές συμφωνίες γνωστοποιούνται στο Υπουργείο Οικονομικών, στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και στην Τράπεζα της Ελλάδος.
2. Στην περίπτωση συμπληρωματικής κάλυψης υποκαταστημάτων στην Ελλάδα συμμετεχόντων μελών που εδρεύουν σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Συνεγγυητικό θεσπίζει διμερώς, με το σύστημα αποζημίωσης επενδυτών του κράτους μέλους προέλευσης, κατάλληλους κανόνες και διαδικασίες για την καταβολή αποζημίωσης στους επενδυτές του υποκαταστήματος αυτού. Κατά τη θέσπιση των διαδικασιών, καθώς και για τον προσδιορισμό των όρων συμμετοχής του υποκαταστήματος, ισχύουν οι ακόλουθοι όροι:
α) Το Συνεγγυητικό διατηρεί πλήρως το δικαίωμα:
αα) να επιβάλει τους δικούς του αντικειμενικούς και γενικής εφαρμογής κανόνες στη συμμετοχή επιχείρησης επενδύσεων ή εταιρείας διαχείρισης, όπως ορίζεται στις παρ. 1 έως 4 του άρθρου 3, που παρέχει υπηρεσίες στην Ελλάδα μέσω υποκαταστήματος
ββ) να απαιτεί την παροχή σχετικών πληροφοριών και να επαληθεύει τις πληροφορίες αυτές με τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής.
β) Το Συνεγγυητικό ικανοποιεί τις αιτήσεις για συμπληρωματική αποζημίωση, αφού ενημερωθεί από τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής για την απόφαση ή διαπίστωση που αναφέρονται στην περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 11. Το Συνεγγυητικό διατηρεί πλήρως το δικαίωμα να εξακριβώνει, με κανόνες και διαδικασίες που ορίζονται σαφώς στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του, κατά πόσον ο επενδυτής δικαιούται να απαιτήσει συμπληρωματική αποζημίωση.
γ) Το Συνεγγυητικό και το σύστημα αποζημίωσης του κράτους μέλους καταγωγής του υποκαταστήματος συνεργάζονται πλήρως μεταξύ τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι οι επενδυτές αποζημιώνονται αμέσως και με το ενδεδειγμένο ποσό. Ειδικότερα, πρέπει να συμφωνήσουν στον τρόπο με τον οποίο η ύπαρξη ανταπαίτησης, η οποία μπορεί να προταθεί για συμψηφισμό στο πλαίσιο ενός από τα δύο συστήματα, επηρεάζει την αποζημίωση που καταβάλλεται από κάθε σύστημα στον επενδυτή.
δ) Το Συνεγγυητικό δικαιούται να προσδιορίζει κατά την κρίση του το ύψος της εισφοράς που χρεώνει τα υποκαταστήματα για τη συμπληρωματική κάλυψη, λαμβάνοντας υπόψη την κάλυψη που παρέχεται στο σύστημα του κράτους μέλους καταγωγής. Στο πλαίσιο αυτό, για τη διευκόλυνση της χρέωσης, το Συνεγγυητικό μπορεί να θεωρήσει ότι η υποχρέωσή του για καταβολή αποζημίωσης δεν υπερβαίνει την διαφορά μεταξύ της κάλυψης που αυτό παρέχει και της κάλυψης που παρέχει το σύστημα του κράτους μέλους καταγωγής, ανεξάρτητα εάν το σύστημα του κράτους μέλους καταγωγής τελικά καταβάλλει όντως αποζημίωση για τις απαιτήσεις των επενδυτών του υποκαταστήματος στην Ελλάδα.
ε) Το Συνεγγυητικό, αφού λάβει ενημέρωση από την αρμόδια αρχή στο πλαίσιο εποπτείας των συμμετεχόντων μελών της, για τη συνδρομή περίπτωσης αποζημίωσης επενδυτών, ειδοποιεί εντός εύλογου χρόνου το αρμόδιο αλλοδαπό σύστημα αποζημίωσης επενδυτών.