ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΕΛΩΝ Άρθρο 9 Υποχρέωση συμμετοχής στο Συνεγγυητικό

1. Η καθ’ οιονδήποτε τρόπο παροχή καλυπτόμενων υπηρεσιών από μέλη επιτρέπεται μόνο υπό την προϋπόθεση της συμμετοχής στο Συνεγγυητικό.
2. Το Συνεγγυητικό καλύπτει τους επενδυτές των συμμετεχόντων μελών, για την παροχή καλυπτόμενων υπηρεσιών στην Ελλάδα, καθώς και τους επενδυτές, στους οποίους οι ανωτέρω επιχειρήσεις παρέχουν καλυπτόμενες υπηρεσίες σε άλλα κράτη μέλη, είτε μέσω υποκαταστημάτων, είτε χωρίς εγκατάσταση, σύμφωνα με την εκάστοτε νομοθεσία. Σε περίπτωση που το επίπεδο ή η έκταση, συμπεριλαμβανομένου του ποσοστού, της κάλυψης που προσφέρει το σύστημα αποζημιώσεων του κράτους υποδοχής υπερβαίνει το ύψος ή την έκταση της κάλυψης που παρέχεται από το Συνεγγυητικό, η επιχείρηση επενδύσεων ή η εταιρεία διαχείρισης, όπως ορίζεται στις παρ. 1 έως 4 του άρθρου 3, δύναται, εκούσια, να συμμετέχει στο αντίστοιχο σύστημα αποζημίωσης επενδυτών του κράτους υποδοχής προκειμένου να συμπληρώσει την κάλυψη, της οποίας ήδη απολαύουν οι επενδυτές λόγω της συμμετοχής τους στο Συνεγγυητικό.
3. Επιχείρηση επενδύσεων ή εταιρεία διαχείρισης, όπως ορίζεται στις παρ. 1 έως 4 του άρθρου 3, που έχει λάβει άδεια λειτουργίας σε άλλο κράτος μέλος και παρέχει καλυπτόμενες υπηρεσίες στην Ελλάδα μέσω υποκαταστήματος, έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει προαιρετικά στο Συνεγγυητικό, προκειμένου να συμπληρώσει την κάλυψη που ήδη παρέχεται στους επενδυτές, λόγω της συμμετοχής του υποκαταστήματος στο σύστημα αποζημίωσης του κράτους μέλους στο οποίο η επιχείρηση επενδύσεων ή η εταιρεία διαχείρισης, όπως ορίζεται στις παρ. 1 έως 4 του άρθρου 3, έχει λάβει την άδεια, εφόσον το επίπεδο ή η έκταση της κάλυψης που παρέχει το Συνεγγυητικό υπερβαίνει το ύψος ή την έκταση της κάλυψης που παρέχεται από το σύστημα αποζημίωσης επενδυτών του άλλου κράτους μέλους. Το Συνεγγυητικό αποδέχεται ή απορρίπτει αίτηση συμπληρωματικής κάλυψης, εκτιμώντας την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του υποκαταστήματος που σχετίζονται με τη συμμετοχή και την καταβολή όλων των σχετικών εισφορών και λοιπών δαπανών.
Το Συνεγγυητικό συνεργάζεται με τα άλλα συστήματα αποζημίωσης επενδυτών σύμφωνα με το άρθρο 34.
Το ύψος και η έκταση της παρεχόμενης συνολικής κάλυψης στους επενδυτές των εγκατεστημένων στην Ελλάδα υποκαταστημάτων επιχείρησης επενδύσεων ή εταιρείας διαχείρισης, όπως ορίζεται στις παρ. 1 έως 4 του άρθρου 3, που εδρεύουν σε τρίτες χώρες, δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το ύψος και την έκταση της κάλυψης που παρέχεται σύμφωνα με τα άρθρα 11, 12 και 13.
4. Επιχείρηση επενδύσεων ή εταιρεία διαχείρισης, όπως ορίζεται στις παρ. 1 έως 4 του άρθρου 3, η οποία έχει λάβει άδεια λειτουργίας σε τρίτο κράτος και παρέχει καλυπτόμενες υπηρεσίες στην Ελλάδα μέσω υποκαταστήματος, υποχρεούται να συμμετέχει στο Συνεγγυητικό, εφόσον η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κρίνει ότι το υποκατάστημα δεν καλύπτεται από ισοδύναμο σύστημα αποζημίωσης επενδυτών που λειτουργεί στο τρίτο κράτος. Για την εκτίμηση αυτή, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς λαμβάνει υπόψη τα ειδικά χαρακτηριστικά του συστήματος, και ιδίως την ύπαρξη σχετικής διακρατικής σύμβασης μεταξύ της Ελλάδας και του τρίτου κράτους ή την αναγνώριση του Συνεγγυητικού στο τρίτο κράτος, τις καλυπτόμενες υπηρεσίες, το όριο κάλυψης ανά επενδυτή, τις προϋποθέσεις και προθεσμίες καταβολής αποζημιώσεων, την ευχέρεια διακίνησης κεφαλαίων από το τρίτο κράτος προς την Ελλάδα και την αποτελεσματικότητα του αλλοδαπού συστήματος, βάσει των πληροφοριών και στοιχείων που η επιχείρηση επενδύσεων ή η εταιρεία διαχείρισης, όπως ορίζεται στις παρ. 1 έως 4 του άρθρου 3, έχει προσκομίσει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στο πλαίσιο της διαδικασίας λήψης άδειας παροχής υπηρεσιών στην Ελλάδα μέσω του υποκαταστήματος. Με απόφασή της, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δύναται να προσδιορίζει τα στοιχεία και τις πληροφορίες που οφείλει να της υποβάλλει η επιχείρηση επενδύσεων ή η εταιρεία διαχείρισης, όπως ορίζεται στις παρ. 1 έως 4 του άρθρου 3, ως προς το σύστημα αποζημίωσης επενδυτών, από το οποίο καλύπτεται.

  • Αναφορικά με την χρήση του όρου «καλυπτόμενες υπηρεσίες» παραπέμπουμε στον σχολιασμό που κάναμε στο σχετικό άρθρο 3.

    Ειδικότερα στην παραγρ. 1 του άρθρου 9 προτείνουμε την αντικατασταση του όρου «καλυπτόμενων υπηρεσιών» με τον σαφή και σωστό όρο «Καλυπτόμενων επενδυτικών υπηρεσιών». Το ίδιο προτείνουμε για τους αντίστοιχους όρους στην παραγρ. 4 του άρθρου 9.
    Κατ’ επέκταση πρέπει να γίνουν οι αντίσοιχες αναδιατυπώσεις στην παραγρ. 2 του παρόντος άρθρου. Στην παραγρ. 2 επίσης προτείνουμε να αντικατασταθεί ο όρος «η επιχείρηση επενδύσεων ή η εταιρεία διαχείρισης, όπως ορίζεται στις παρ. 1 έως 4 του άρθρου 3» που επαναλαμβάνεται στο εν λόγω άρθρο με το όρο τα «Μέλη». Συνεπώς η παραγρ.2 του άρθρου 9 προτείνουμε να αναδιατυπωθεί ως εξής:
    παραγρ. 2. Το Συνεγγυητικό καλύπτει τους Επενδυτές για την παροχή Καλυπτόμενων επενδυτικών υπηρεσιών στην Ελλάδα ή σε άλλα κράτη μέλη, μέσω υποκαταστημάτων χωρίς εγκατάσταση, σύμφωνα με την εκάστοτε νομοθεσία. Σε περίπτωση που το επίπεδο ή η έκταση, συμπεριλαμβανομένου του ποσοστού, της κάλυψης που προσφέρει το σύστημα αποζημιώσεων του κράτους υποδοχής υπερβαίνει το ύψος ή την έκταση της κάλυψης που παρέχεται από το Συνεγγυητικό, το Μέλος δύναται, κατά τη διακριτική του ευχέρεια, να συμμετέχει στο αντίστοιχο σύστημα αποζημίωσης επενδυτών του κράτους υποδοχής προκειμένου να συμπληρώσει την κάλυψη, της οποίας ήδη απολαύουν οι Επενδυτές λόγω της συμμετοχής τους στο Συνεγγυητικό.

    Στην παραγρ. 3 του άρθρου 9, στο τελευταίο εδάφιο,»δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το ύψος και την έκταση της κάλυψης που παρέχεται σύμφωνα με τα άρθρα 11, 12 και 13.» δεν είναι κατανοητός ο τρόπος λειτουργίας.