Σχέδιο Δράσης OGP OGP

Άρθρο 08: Κατάργηση του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρωπίνου Δυναμικού (Ε.Ι.Ε.Α.Δ.)

1. Το Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία «Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρωπίνου Δυναμικού» (Ε.Ι.Ε.Α.Δ.) που συστάθηκε με το άρθρο 88 του ν.3996/2011 (ΦΕΚ 170/Α) και εποπτεύεται από τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, καταργείται.
Μεταφέρονται και ασκούνται ως αρμοδιότητες:
α) από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας οι περιπτώσεις α΄, δ΄ και ε΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 88 του ν.3996/2011 και οι περιπτώσεις α΄, β΄, δ΄, ε΄, στ΄ ζ΄ και η΄ της παραγράφου 3 του ιδίου άρθρου.
Με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται, κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 54 του ν. 4178/2013, με πρόταση των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών, μπορεί να αναδιαρθρώνονται οι οργανικές μονάδες του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με συγχώνευση ή διάσπαση των υφιστάμενων ή με τη δημιουργία νέων και να καθορίζονται ή να ανακαθορίζονται οι αρμοδιότητες τους. Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος η κατανομή των αρμοδιοτήτων του καταργούμενου νομικού προσώπου μεταξύ των τμημάτων των υφιστάμενων Διευθύνσεων του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας γίνεται με απόφαση του οικείου Υπουργού.
β) από τον Οργανισμό Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.) οι περιπτώσεις β΄, γ΄, στ΄, ζ΄ και η΄ της παραγράφου 2 του παραπάνω άρθρου και οι περιπτώσεις γ΄, θ΄, ι΄, ια΄, ιβ΄, ιγ΄, ιδ΄, ιε΄, ιστ΄, ιζ΄, ιη΄, ιθ΄, κ΄ και κα΄ της παραγράφου 3 του ιδίου άρθρου.
Με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται, κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 54 του ν. 4178/2013, με πρόταση των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών και κατόπιν προηγούμενης εισήγησης του Δ.Σ. του Ο.Α.Ε.Δ. μπορεί να αναδιαρθρώνονται οι οργανικές μονάδες του Ο.Α.Ε.Δ. με συγχώνευση ή διάσπαση των υφιστάμενων ή με τη δημιουργία νέων και να καθορίζονται ή να ανακαθορίζονται οι αρμοδιότητες τους. Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος η κατανομή των αρμοδιοτήτων του καταργούμενου νομικού προσώπου μεταξύ των τμημάτων των υφιστάμενων Διευθύνσεων του Ο.Α.Ε.Δ γίνεται με απόφαση του Διοικητή αυτού.
Ο Ο.Α.Ε.Δ. καθίσταται καθολικός διάδοχος που υπεισέρχεται σε όλα τα δικαιώματα, υποχρεώσεις και έννομες σχέσεις του καταργούμενου Ε.Ι.Ε.Α.Δ..
Οι πόροι του καταργούμενου Ν.Π.Ι.Δ. που αναφέρονται στην παρ. 4 του άρθρου 88 του ν. 3996/2011 εξακολουθούν να αποτελούν πόρους του Ο.Α.Ε.Δ., εκτός της περίπτωσης γ΄.
2. Τα πάσης φύσεως περιουσιακά στοιχεία, η κυριότητα και κάθε άλλο εμπράγματο δικαίωμα επί του συνόλου της κινητής και ακίνητης περιουσίας του καταργούμενου νομικού προσώπου περιέρχονται αυτοδικαίως χωρίς την τήρηση οποιουδήποτε τύπου πράξης ή συμβολαίου και χωρίς αντάλλαγμα στον Ο.Α.Ε.Δ. και η αποκλειστική χρήση και διαχείρισή τους ανήκει στον Ο.Α.Ε.Δ., με την επιφύλαξη της κείμενης νομοθεσίας για δωρεές, κληρονομιές και κληροδοσίες, απαλλασσόμενου παντός φόρου, τέλους χαρτοσήμου ή άλλου τέλους εισφοράς δικαιώματος υπέρ του Δημοσίου ή οποιουδήποτε τρίτου, συμπεριλαμβανομένων των αμοιβών των παγίων και αναλογικών δικαιωμάτων, επιδομάτων ή άλλων τελών υπέρ υποθηκοφυλακείων.
Η ακίνητη περιουσία του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. μεταβιβάζεται στον Ο.Α.Ε.Δ. από την ημερομηνία μεταγραφής των πράξεων μεταβίβασής της στα βιβλία μεταγραφών του οικείου Υποθηκοφυλακείου/ Κτηματολογικού Γραφείου, ενώ η κινητή από την ημερομηνία παράδοσής της στον Ο.Α.Ε.Δ.
Οι συμβατικές υποχρεώσεις και οι εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. μεταφέρονται στον Ο.Α.Ε.Δ., ο οποίος λειτουργεί ως καθολικός διάδοχος αυτού. Ο Ο.Α.Ε.Δ. καθίσταται δικαιούχος των προγραμμάτων και των δράσεων που έχουν εκπονηθεί καθώς και των πόρων και των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτά.
Μισθώσεις ακινήτων, εκκρεμείς διαδικασίες του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. που αφορούν τη σύναψη συμβάσεων εργασίας, μισθώσεων, προμηθειών και παροχής υπηρεσιών και κάθε είδους διαγωνισμοί που έχουν προκηρυχθεί για πάσης φύσεως έργα, εργασίες, μελέτες και είναι σε εξέλιξη κατά την κατάργηση του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. εξακολουθούν να διέπονται από το νομικό καθεστώς που ίσχυε κατά το χρόνο της σχετικής προκήρυξης και ολοκληρώνονται από τον Ο.Α.Ε.Δ..
Οι πάσης φύσεως νομικές και οικονομικές δεσμεύσεις που απορρέουν από Τεχνικά Δελτία συγχρηματοδοτούμενων έργων, στα οποία το καταργούμενο Ν.Π.Ι.Δ. υπεισέρχεται ως τελικός δικαιούχος ή ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης, καθώς και από τα έργα που θα προκύψουν από την επιτελική αρμοδιότητα του Ε.Ι.Ε.Α.Δ., μεταφέρονται και αναλαμβάνονται από τον Ο.Α.Ε.Δ. προκειμένου να διασφαλισθεί η διοικητική και οικονομική υποστήριξη των έργων.
3. Όπου σε νόμο, διάταγμα ή υπουργική απόφαση αναφέρεται το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρωπίνου Δυναμικού (Ε.Ι.Ε.Α.Δ.) νοείται ότι αναφέρεται ο Ο.Α.Ε.Δ.. Απαιτήσεις, υποχρεώσεις, μεταξύ των οποίων και η υποχρέωση καταβολής του ΕΕΤΗΔΕ και του φόρου ακίνητης περιουσίας, και πάσης φύσεως εκκρεμείς υποθέσεις που υφίστανται κατά την κατάργηση του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. μεταφέρονται στον Ο.Α.Ε.Δ.. Οι εκκρεμείς δίκες του καταργούμενου Ν.Π.Ι.Δ. συνεχίζονται από τον Ο.Α.Ε.Δ. χωρίς καμία άλλη διατύπωση και χωρίς να επέρχεται βίαιη διακοπή τους.
Μέσα σε τριάντα (30) ημέρες από τη δημοσίευση του παρόντος το Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Α.Ε.Δ. συγκροτεί με απόφασή του τριμελή επιτροπή με αντικείμενο τη διενέργεια απογραφής όλων των κινητών και ακινήτων που κατά τις διατάξεις του παρόντος άρθρου περιέρχονται στην κυριότητα και στην αποκλειστική χρήση και διαχείριση του Οργανισμού. Η έκθεση απογραφής εγκρίνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Οικονομικών. Ταμειακά υπόλοιπα και υπόλοιπα τραπεζικών λογαριασμών του καταργούμενου Ν.Π.Ι.Δ. μεταφέρονται, μέσα σε δύο μήνες από τη δημοσίευση του παρόντος, με εντολή του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, σε λογαριασμό του Δημοσίου και αποτελούν έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού και εγγράφονται ως αντίστοιχες πιστώσεις σε λογαριασμό του Ο.Α.Ε.Δ. που θα υποδειχθεί από αυτόν.
5. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας καθορίζεται κάθε άλλο σχετικό θέμα και λεπτομέρεια εφαρμογής του άρθρου αυτού.

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 11:28 | ΣΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Ο Φορέας μας συμμετέχει στο πρόγραμμα κατάρτισης που υλοποιείται μέσω της ΕΙΕΑΔ με επιχειρήσεις και εργαζόμενους του κλάδου των ΞΥΛΟΥΡΓΩΝ-ΕΠΙΠΛΟΠΟΙΩΝ της περιοχής της Λαμίας . Συγκεκριμένα συμμετέχουν 10 επιχειρήσεις και 11 εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι και στον κλάδο . Το πρόγραμμα εξελίσσεται ικανοποιητικά . Η αιφνίδια ανακοίνωση για το κλείσιμο της ΕΙΕΑΔ δημιουργεί άμεσο κίνδυνο για την εξέλιξη της υλοποίησης του προγράμματος. Κινδυνεύει να διακοπεί η διαδικασία της κατάρτισης , να μείνουν απλήρωτοι οι καταρτιζόμενοι και οι επιχειρήσεις. Η προβλεπόμενη δυνατότητα στο σχέδιο του υπουργείου, να μεταφερθεί η υλοποίηση του προγράμματος σε άλλο κρατικό φορέα δεν μας εφησυχάζει. Με τα γνωστά προβλήματα που έχει σήμερα το κράτος η ιστορία παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες. Είναι σημαντικό τα τονισθεί ότι είναι απαράδεκτη πολυτέλεια η χώρα μας με τα γνωστά δημοσιονομικά προβλήματα να πετάει σίγουρα χρήματα και να χαθούν κοινοτικά κονδύλια. Ο συνολικός προϋπολογισμός προγραμμάτων διαρθρωτικής προσαρμογής είναι περίπου 200.000 ευρώ. Είναι λάθος να κλείνουν οργανισμοί οι οποίοι είναι εξειδικευμένοι στην αντιμετώπιση προβλημάτων αναδιάρθρωσης και απασχόλησης.

  • Η απόφαση του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης να συμπεριλάβει την ΕΙΕΑΔ στους υπο κατάργηση φορείς είναι μία ενέργεια ακατανόητη και τελείως άστοχη καθώς δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα τόσο στις επιχειρήσεις όσο και τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων αυτών που αναμένουν εδώ και 2 χρόνια να πληρωθούν για την υλοποίηση των έργων τα οποία έχουν συμβασιοπηθεί και υλοποιηθεί στα πλαίσια του προγράμματος «ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΜΙΚΡΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΑΠΟ 1-49 ΑΤΟΜΑ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ» στα πλαίσια του Ε.Π. «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ».

    Η μετάβαση των αρμοδιοτήτων της ΕΙΕΑΔ στον ΟΑΕΔ όπως αναφέρει το νομοσχέδιο θα δημιουργήσει νέα μεγάλη καθυστέρηση στην πληρωμή και αποπληρωμή του έργου, καθώς απαιτείται πολύ χρόνος να μεταφερθούν τα αρχεία και να ενημερωθούν οι νέοι υπάλληλοι για τις διαδικασίες υλοποίησης, αποπληρωμής των έργων αυτών χωρίς να υπολογίζεται ο χρόνος που απαιτείται απο εκεί και μετέπειτα για την πληρωμή – αποπληρωμή των έργων των επιχειρήσεων.

    Επίσης αξιοσημείωτη είναι η άψογη συμπεριφορά και εργατικότητα των υπαλλήλων της ΕΙΕΑΔ που υποστηρίζουν καθημερινά το συγκεκριμένο έργο, επιλύουν σημαντικά προβλήματα που προκύπτουν κατά την υλοποίηση των έργων και δουλεύουν πολλές ανθρωποώρες για την εξυπηρέτηση του προγράμματος και των δικαιούχων – επιχειρήσεων. Χωρίς τους συγκεκριμένους ανθρώπους, η ομαλή υλοποίηση των προγραμμάτων και η έγκαιρη αποπληρωμή των επιχειρήσεων καθίσταται έργο επισφαλές.

    Η συγκεκριμένη απόφαση είναι πέραν κάθε λογικής και θα πρέπει το άρθρο 8 του νομοσχεδίου να αποσυρθεί άμεσα.

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 10:06 | Σύνθια

    Προφανώς κύριε υπουργέ, οι υπάλληλοι του Ειεαδ δεν είχαν τις γνωριμίες που είχε το Ινστιτούτο Οικονομικων Μελετων που αν και ιδιωτικού δικαίου βολεύτηκαν στο δημόσιο. Προφανώς είμαστε στην Ελλάδα άρα υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά για το ίδιο νομοσχέδιο. Ντροπή σας!

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 01:28 | Αγγελική Ξ.

    Δεν πρέπει να κλείσει το ΕΙΙΕΔ διότι το πρόγραμμα διαρθρωτικής προσαρμογής τινάσσεται στον αέρα.

    ποιος άλλος θα μπορέσει να λειτουργήσει αποδοτικά και αποτελεσματικά το έργο του ΕΙΕΑΔ στη φάση υλοποίησης, πληρωμής και αποπληρωμής που
    βρίσκονται τα προγράμματα?

    Φίλη εργαζόμενης

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 01:39 | Αγγελική Ξ.

    ζητούμε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του ΕΙΕΑΔ, καθώς η ομαλή ολοκλήρωση του Έργου της διαρθρωτικής προσαρμογής, και να αποσυρθεί η διάταξη που προβλέπει την κατάργησή του.

    φίλη εργαζόμενης στο ΕΙΕΑΔ

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 01:37 | Χρύσα Μαράτου

    Θεωρούμε ότι η επιχειρούμενη κατάργηση του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. είναι απαράδεκτη για τους παρακάτω λόγους:
    • Από τη μέχρι τώρα συνεργασία μας με το Ε.Ι.Ε.Α.Δ. έχουμε διαπιστώσει ότι ανήκει στις ελάχιστες Υπηρεσίες του Δημοσίου με τις οποίες, συνεργαστήκαμε εποικοδομητικά και αποτελεσματικά, βρίσκοντας λύσεις σε προβλήματα των επιχειρήσεων/μελών μας.
    • Ομολογούμε την έκπληξή μας από το γεγονός ότι τόσο λίγα άτομα διεκπεραιώνουν ένα τόσο τεράστιο έργο που διαχειρίζεται 200 εκατ. Ευρώ, με ιδιαίτερα γρήγορους και αποδοτικούς ρυθμούς.
    • Υπάρχει ο βάσιμος φόβος της καθυστέρησης, ακόμη και πιθανής ματαίωσης του ήδη χρονοβόρου Προγράμματος που θα επιφέρει ισχυρότατο πλήγμα στις επιχειρήσεις του φορέα μας και τους εργαζόμενους σε αυτές.
    • Γνωρίζουμε ότι οι εργαζόμενοι στο Ε.Ι.Ε.Α.Δ. έχουν προσληφθεί μέσω Α.Σ.Ε.Π., είναι σχεδόν όλοι πτυχιούχοι ανώτατης εκπαίδευσης, πολλοί από αυτούς είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού και αρκετοί κάτοχοι διδακτορικού τίτλου. Η συνεργασία μας με τα στελέχη του ΕΙΕΑΔ επιβεβαιώνει ότι, έχουν τις γνώσεις, τα προσόντα, την εξειδίκευση και την εμπειρία για να υλοποιούν πολιτικές, μέτρα και προγράμματα για την απασχόληση, την ανάσχεση της ανεργίας και τη στήριξη των επιχειρήσεων.
    • Τέλος, είναι εντελώς παράλογο σε περίοδο τεράστιων ποσοστών ανεργίας, να καταργούνται τέτοιοι οργανισμοί όπως το Ε.Ι.Ε.ΑΔ., χωρίς κανένα κριτήριο, χωρίς την παραμικρή αξιολόγηση, χωρίς καμία ορθολογική δικαιολογητική βάση.

    Θεωρούμε ότι: όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθεί το ΕΙΕΑΔ, αλλά αντιθέτως πρέπει να ενισχυθεί το έργο του και οι παρεμβάσεις του.

    Φίλη εργαζόμενης στο ΕΙΕΑΔ

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 01:35 | Χριστίνα Φ

    Για ακόμη μία φορά η κυβέρνηση υλοποιώντας παράλογες μνημονιακές πολιτικές, λαμβάνει μέτρα που αφενός μεν μεγαλώνουν την ήδη εφιαλτική λίστα των ανέργων και αφετέρου πετούν στο δρόμο εκατομμύρια ευρώ λες και περισσεύουν.

    Η κατάργηση του Ε.Ι.Ε.Α.Δ ενός ινστιτούτου με μεγάλη ερευνητική δράση σταματά την υλοποίηση έργων απασχόλησης που, αν μη τι άλλο, έχει ανάγκη η χώρα υπό τις παρούσες συνθήκες.

    To Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού απασχολεί εξειδικευμένο προσωπικό ενώ υποστηρίζει 13.000 επιχειρήσεις που απασχολούν περίπου 100.000 άτομα.

    Πρέπει να κατανοήσουν επιτέλους Κυβέρνηση και αρμόδιοι υπουργοί ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για νέες απολύσεις ούτε για νέα λουκέτα στην αγορά.

    Φίλη εργαζόμενης στο ΕΙΕΑΔ

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 01:27 | Χρήστος Σακελλαρίου

    Για ποιες συμβάσεις έργου μιλάτε με τις οποίες θα προσληφθεί προσωπικό και θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα του ΕΙΕΑΔ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όταν για συγκεκριμένο διάστημα πριν και μετά τις εκλογές απαγορεύεται η σύναψη οποιασδήποτε σύμβασης με το Δημόσιο;

    Με το κλείσιμο του ΕΙΑΔ βάζετε ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ την ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ.

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 00:52 | Συμβουλευτικές Υπηρεσίες ΚΑΠΑ ΛΑΜΔΑ

    Στην Ελλάδα του 2014, με κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα την έλλειψη ρευστότητας στον επιχειρηματικό κόσμο, το Υπουργείο αποφασίζει την κατάργηση του ΕΙΕΑΔ, ενός φορέα που διαχειρίζεται εγκεκριμένα και υπαρκτά κονδύλια για 15.000 δικαιούχους! Για ακόμα μία φορά επαληθεύεται ότι στην Ελλάδα οι αποφάσεις λαμβάνονται χωρίς την ύπαρξη στρατηγικού σχεδιασμού! Καταργείται ένας φορέας που απαρτίζεται από ιδιαίτερα μορφωμένα στελέχη, με διάθεση για εργασία και συνεργασία που κατάφεραν να διαχειριστούν ένα τεράστιο έργο. Με ποια κριτήρια;
    Η συρρίκνωση του δημοσίου είναι στρατηγικός στόχος αλλά ο μόνος τρόπος για να είναι επιτυχημένη είναι η αξιολόγηση. Δεν χρειάζεται να «διώχνουμε» στελέχη που μπορούν να μας βοηθήσουν στο δύσκολο δρόμο της ανάκαμψης! Είναι άραγε γνωστό ότι ανά εβδομάδα το ΕΙΕΑΔ προχωρά σε πληρωμές των δικαιούχων συμβάλλοντας στην αύξηση των διαθέσιμων ρευστών τόσο των αναδόχων όσο και των εργαζομένων αυτών; Γνωρίζει κανείς ότι ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων περιμένει την αποπληρωμή του έργου ώστε να καλύψει τρέχουσες επιχειρηματικές ανάγκες; Η μεταφορά του έργου στον ΟΑΕΔ συνεπάγεται τεράστια καθυστέρηση στην διάθεση υπαρκτών κονδυλίων! Δεν πρέπει οι αποφάσεις του Υπουργείου να επιβαρύνουν περισσότερο τον ήδη ταλαιπωρημένο επιχειρηματικό κόσμο!

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 00:10 | Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Consul AE

    Σε μία χρονική συγκυρία κατά την οποία τα ποσοστά ανεργίας λαμβάνουν δραματικές διαστάσεις και οι επιχειρήσεις ιδιαίτερα οι μικρές και πολύ μικρές συνεχίζουν να υφίστανται τις αρνητικές συνέπειες της οξείας οικονομικής ύφεσης και κρίσης, αποτελεί αδιανόητο ατόπημα η κατάργηση του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ),με βάση τη μέχρι σήμερα υπεραξία που έχει δημιουργήσει στη διαχείριση του έργου της Διαρθρωτικής προσαρμογής των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, ως ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης, και στο οποίο έργο συμμετέχουν πάνω από 14.000 επιχειρήσεις, 600 τουλάχιστον εργοδοτικοί φορείς και ωφελούνται πάνω από 90.000 μισθωτοί που εργάζονται σε αυτές. Έργο το οποίο υλοποιείται με την απόλυτη σύμπραξη των κοινωνικών εταίρων.

    Το έργο αυτό σήμερα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και σε κρίσιμο στάδιο, δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε αυτό αναμένουν είτε προκαταβολές, είτε αποπληρωμές για τα έργα που έχουν αναλάβει.
    Αξίζει να σημειωθεί επιπλέον ότι η πολυπλοκότητα και η ιδιαιτερότητα του έργου, καθώς και το μακροχρόνιο διάστημα προετοιμασίας, που απαιτήθηκε δεν αφήνουν περιθώρια, ούτε για περαιτέρω καθυστερήσεις, ούτε για την απώλεια της εξειδικευμένης τεχνογνωσίας διαχείρισης που έχουν αποκτήσει τα στελέχη του ΕΙΕΑΔ.

    Αποτελεί πλέον κοινό κτήμα σε όλους τους εμπλεκόμενους στο έργο, ότι τα στελέχη του ΕΙΕΑΔ από την πρώτη στιγμή έδειξαν άψογη συνεργασία και υψηλό επαγγελματισμό όχι μόνο στο πλαίσιο του ωραρίου τους, αλλά και πέραν αυτού, αφού επέδειξαν νοοτροπία εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα κάτι που μας εντυπωσίασε θετικά, καθ όλη τη διάρκεια της μέχρι σήμερα υλοποίησης του έργου. Άραγε, ποιος είναι ο λόγος που εξαιρούνται αυτά τα στελέχη από τη δυνατότητα της πολυπόθητης αξιολόγησης, που αποτελεί και το επίμαχο στοιχείο των διαρθρωτικών αλλαγών στην ελληνική δημόσια διοίκηση;

    Αλλά, επί της ουσίας των μεταρρυθμίσεων πρέπει να επισημανθεί ότι το ΕΙΕΑΔ, αποτελεί εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο ,τόσο για το Υπουργείο Εργασίας, όσο και για τον ΟΑΕΔ που ως γνωστόν έχει επιβαρυνθεί υπέρμετρα το τελευταίο διάστημα, δεδομένου ότι έχει να αντιμετωπίσει το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του λειτουργικού του μοντέλου και ταυτόχρονα να υλοποιήσει τα τρέχοντα προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης. Είναι προφανές, ότι για να ανταπεξέλθει στις νέες του υποχρεώσεις ο ΟΑΕΔ, θα πρέπει άμεσα να ενισχυθεί με εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό ,αλλά και με θεσμικά εργαλεία που θα του επιτρέπουν να κινηθεί με την ταχύτητα και την ευελιξία που απαιτούν πλέον οι συνθήκες στη αγορά εργασίας. Προς την κατεύθυνση αυτή, η διατήρηση του ΕΙΕΑΔ, κρίνεται αναγκαία, αφού μπορεί με την τεχνογνωσία που διαθέτει, να αποτελεί και ένα ευέλικτο μηχανισμό υλοποίησης στοχευμένων συγχρηματοδοτούμενων δράσεων -προγραμμάτων σε συνέργεια με τον ΟΑΕΔ, με άμεσα πολλαπλασιαστικά οφέλη για τον ευρύτερο καταμερισμό εργασίας.

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 00:09 | Ρουσσάκης Βασίλης

    Ως υπάλληλος του ιδιωτικού τομέα που συμμετάσχει στην υλοποίηση έργων του ΕΠ Ανάπτυξης Ανθρώπινου δυναμικού, εκφράζω την έντονη απορία μου σχετικά με τα κριτήρια της απόφασης κατάργησης της ΕΙΕΑΔ. Η ανάθεση των αρμοδιοτήτων της ΕΙΕΑΔ σ’ άλλους φορείς ,οι οποίοι όπως όλοι γνωρίζουμε είναι υποστελεχωμένοι και έχουν επωμιστεί μεγάλο φόρτο εργασίας με τα σημερινά ποσοστά ανεργίας, μόνο ζημιά μπορεί να προκαλέσει στη στοχευμένη ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας.
    Σ’ ότι αφορά στο πρόγραμμα διαρθρωτικής προσαρμογής, στου οποίου την υλοποίηση μετέχω και βρίσκεται στο τελικό του στάδιο, θα δημιουργήσει πολύ μεγάλα προβλήματα αφού θα οδηγηθούμε σε πολύ μεγάλες καθυστερήσεις με αποτέλεσμα κλαδικοί φορείς, επιχειρήσεις, σύμβουλοι και ΚΕΚ να βρεθούν σε περαιτέρω επιμήκυνση του προγράμματος με ότι αυτό συνεπάγεται.
    Τέλος για το προσωπικό του συγκεκριμένου φορέα, όλοι όσοι έχουμε εμπλακεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, έχουμε διαπιστώσει το υψηλό επίπεδο κατάρτισης τους πάνω στην υλοποίηση προγραμμάτων και την άμεση ανταπόκριση τους σε οποιοδήποτε ερώτημα ή πρόβλημα παρουσιαζόταν. Επίσης όλοι έχουμε επικοινωνήσει σε ώρες εκτός ωραρίου εργασίας και έχουμε βρει ανταπόκριση από υπαλλήλους που εργάζονταν εκτός ωραρίου με στόχο την ομαλή εκτέλεση ενός δαιδαλώδους προγράμματος. Είναι λοιπόν παράλογο να απολύονται υπάλληλοι με τα συγκεκριμένα προσόντα και νοοτροπία, οι οποίοι θα μπορούσαν με την κατάρτιση τους και το ζήλο τους να φέρουν εις πέρας πλήθος προγραμμάτων που αφορούν το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας.

  • 19 Ιανουαρίου 2014, 23:06 | Σωτήρης Ζ.

    Για το προσωπικό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, γνωρίζω πολύ καλά ότι έχει προληφθεί με τις διαφανείς, αξιοκρατικές διαδικασίες του ΑΣΕΠ, είναι άνθρωποι αξιόλογοι με αυξημένα τυπικά προσόντα. Επίσης γνωρίζω ότι πρόκειται για υπαλλήλους που αφιέρωναν πολύτιμο χρόνο, εκτός ωραρίου, για την κάλυψη των αναγκών της εργασίας τους, προκειμένου τα προγράμματα του ΕΙΕΑΔ να «τρέξουν» και να ολοκληρωθούν εγκαίρως.
    Αν με την ψήφιση αυτού του άρθρου ο υπουργός προσβλέπει στη βελτίωση, την εξυγίανση και την αξιοκρατία στο δημόσιο τομέα, τότε θα πρέπει κάποιος να του εξηγήσει ότι καταρχήν αυτοαναιρείται, αφού στέλνει στην ανεργία αυτούς που μέχρι τώρα ισχυριζόταν ότι αποτελούσαν την ομάδα εργαζομένων με τα αυξημένα προσόντα, που δεν προσλήφθηκαν από παράθυρα και που θα θεμελίωναν τη «νέα δημόσια» διοίκηση και κατά δεύτερον ότι, ήταν τελικά απόλυτα προβλέψιμος, αφού η ανθρώπινη υποδομή που θα σηκώσει τη δημόσια διοίκηση από εδώ και στο εξής, με τέτοιες τακτικές, θα είναι χαμηλότερου μορφωτικού επιπέδου και –τι άλλο θα περίμενε κανείς- προϊόν επιλογής των εκάστοτε βουλευτών, υπουργών, κ.λπ. Και η ιστορία συνεχίζεται…
    Κάντε την εξαίρεση και αφήστε κάτι που λειτουργεί και αποδίδει στο κοινό, να συνεχίσει να το κάνει…

  • 19 Ιανουαρίου 2014, 23:39 | Δημήτρης Μ

    To EIEAΔ αποτελεί την «αφρόκρεμα» του ευρύτερου δημοσίου στον τομέα της διαχείρισης προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

    Μην κλείνετε φορείς που έχουν να προσφέρουν πραγματικά πολλά πράγματα με την δουλειά τους.

  • 19 Ιανουαρίου 2014, 23:07 | Δημήτρης Χ

    ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΙΕΑΔ ΑΝΑΡΩΤΙΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ:

    ….επιτέλους τί είναι το ΑΣΕΠ για την Ελληνική Πολιτεία??

    ένα αδιάβλητο, αξιοκρατικό και ευρέως αποδεκτό από την κοινωνία μέσο πρόσληψης για την επάνδρωση της δημόσιας διοίκησης,

    ή κάτι που αλλάζει περιεχόμενο κατά περίσταση για να εξηπηρετηθούν συμφέροντα κομματικά??

    Φίλος εργαζόμενης ΕΙΕΑΔ.

  • 19 Ιανουαρίου 2014, 23:20 | Δημήτρης Π

    «Θα διώξουμε όλους τους επίορκους, όλους αυτούς που μπήκαν από το παράθυρο και όχι με αξιοκρατικό τρόπο, τους κοπανατζήδες, θα κλείσουμε τους Οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα που δεν προσφέρουν έργο…»

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΠΟΥ ΚΟΛΛΑΕΙ ΑΥΤΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΕΙΕΑΔ?

    ΚΑΙ ΕΡΓΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ…

  • 19 Ιανουαρίου 2014, 23:28 | Δημήτρης Κ

    Το ΕΙΕΑΔ μπορεί να φαντάζει ως μια «σταγόνα στον ωκεανό», ωστόσο ένας τόσο «μικρός φορέας» με 65 άτομα ικανά και πολύτιμα, δουλεύει ως γίγαντας, ΤΥΧΑΙΟ?

    ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΤΕ ΤΟ ΕΙΕΑΔ..

  • 19 Ιανουαρίου 2014, 23:53 | Eλένη Κ

    Aφήστε το ΕΙΕΑΔ να κάνει τη δουλειά του ως έχει.

    Δεν είναι δυνατόν στο «peak των πληρωμών», και στην αποπληρωμή του προγράμματος, να προβαίνετε σε τέτοιες «αστείες» αποφάσεις, εις βάρος της κοινωνίας…και των ΜΜΕ.

    πως και πως περιμένουν οι επιχειρήσεις να ανασάνουν λιγάκι οικονομικά…από την γρήγορη καταβολή από το ΕΙΕΑΔ, και τους το στερούμε?

    Ο ΟΑΕΔ δεν μπορεί να διαχειριστεί τα δικά του προγράμματα, θα αναλάβει και αυτό? ….να τελειώσει του «αγίου ανήμερα»?

  • 19 Ιανουαρίου 2014, 23:56 | Eλένη Σ

    Το ΕΙΕΑΔ είναι ένας αξιόλογος φορέας διαχείρισης προγραμμάτων ΕΣΠΑ που θέλετε να κλείσει, γιατί αποτελεί την εύκολη λεία ως ΝΠΙΔ, καθώς δεν «τολμάτε να πειράξετε τους πραγματικά άχρηστους του δημοσίου που συντηρείτε τόσα και τόσα χρόνια…

    Αυτή είναι η εξυγίανση?

  • 19 Ιανουαρίου 2014, 23:08 | Β.Χ.

    ΤΟ ΠΛΕΟΝ ΠΑΡΑΛΟΓΟ =Απολύονται οι διορισμένοι Υπάλληλοι μέσω ΑΣΕΠ του ΕΙΕΑΔ με πληθώρα προσόντων και εξαιρετική εργατικότητα (απλά γιατί ο φορέας που εργάζονται είναι ΝΠΙΔ)και στην θέση τους θα προσληφθεί «ΚΑΤΑ ΠΑΡΕΚΛΙΣΗ ΤΩΝ ΙΣΧΥΟΥΣΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ» προσωπικό ορισμένου χρόνου ή έργου…..ΠΑΡΑΝΟΙΑ!!!η αλλιώς ΕΛΛΑΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΟΥ!!!!!!

  • 19 Ιανουαρίου 2014, 22:51 | Αθανασοπούλου Χριστίνα

    Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι που πραγματικά με έχει προβληματίσει. Γιατί το θέμα της διαβούλευσης της ΕΙΕΑΔ έχει αποσιωποιηθεί εντελώς από τον Τύπο; Το ζήτημα παρουσιάζεται ως τετελεσμένο: «Ο φορέας καταργείται». Αυτή η ησυχία και η έλλειψη σχολιασμού από τα κανάλια και τους δημοσιογράφους δε μοιάζει πολύ βολική;

  • 19 Ιανουαρίου 2014, 22:34 | Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστας Λεβέντης

    Η απόφαση της κατάργησης του ΕΙΕΑΔ, η απόλυση των στελεχών του και η μεταφορά του έργου που διαχειρίζεται στον ΟΑΕΔ αφήνει έκπληκτους και προβληματισμένους 15.000 αναδόχους, οι οποίοι προσδοκούσαν άμεση εκταμίευση του εγκριθέντος προϋπολογισμού. Πώς είναι δυνατό να καταργείται το ΕΙΕΑΔ ενώ διαχειρίζεται ένα έργο τόσων εκατομμυρίων, διαθέσιμων προς την αγορά; Πως θα μπορέσει ο ΟΑΕΔ να ανταποκριθεί άμεσα στις απαιτήσεις του έργου και να ικανοποιήσει τους αναδόχους; Σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση το ΕΙΕΑΔ προχωρούσε στην πληρωμή των αναδόχων. Και ενώ το έργο, μετά από σχεδόν τρία χρόνια από την ανακοίνωσή του, βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσης, το Υπουργείο αποφασίζει την κατάργηση του ΕΙΕΑΔ! Ποιος θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες του έργου; Ποιος θα μπορέσει να εξηγήσει σε όλες αυτές τις μικρές επιχειρήσεις της ελληνικής κοινωνίας το λόγο για τον οποίο δεν θα λάβουν άμεσα την επιδότηση που τους εγκρίθηκε πριν από 2 χρόνια για τη βελτίωση της ρευστότητας τους;!

  • 19 Ιανουαρίου 2014, 22:19 | Σ. Γαβρόγλου

    Η κατάργηση ενός μικρού, ευέλικτου και παραγωτικού φορέα όπως το ΕΙΕΑΔ, με αντικείμενο το φλέγον πρόβλημα της απασχόλησης και της ανεργίας, όταν μάλιστα προβλέπεται και η απόλυση και απομάκρυνση μόνιμα από τη δημόσια διοίκηση ολόκληρου του έμπειρου και ιδιαίτερα υψηλών προσόντων προσωπικού του, είναι μια πράξη κατασπατάλησης των ανθρώπινων και γνωστικών πόρων της χώρας.

  • 19 Ιανουαρίου 2014, 21:24 | Σ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

    Η απόλυση ατόμων διορισμένων μέσω ΑΣΕΠ είναι η πολιτική σας αντίληψη για αξιοκρατία και αναμόρφωση του Ελληνικού Δημοσίου?
    Αγαπητοί εκπρόσωποι της πολιτικής ζωής αυτού του τόπου, ο λαός δεν κοιμάται πια, ούτε καταπίνει αμάσητα τα κομματικά σας τερτίπια και τις μικροκομματικές σας πολιτικές.
    Δυνατή απάντηση θα πάρετε από την ψήφο του λαού, όταν θα δείτε τα ποσοστά σας να κατρακυλούν σε επίπεδα που ούτε καν μπορείτε να φανταστείτε.Οι δημοτικές εκλογές είναι πολύ κοντά και το μήνυμα θα είναι ιδιαίτερα δυνατό απέναντι σε όλους αυτούς που οδηγούν νέους ανθρώπους στην ανεργία και την κοινωνία στην εξαθλίωση!

  • 19 Ιανουαρίου 2014, 21:58 | Πιτερός Χρήστος

    Πραγματικά δεν καταλαβαίνω αυτή τη διάθεση «προγραφών» φορέων του δημοσίου που επιτελούν έργο και έχουν τόσο σημαντικό αντικείμενο. Η πρακτική αυτή είναι τουλάχιστόν ύποπτη.
    Έχει εξαντλήσει το αρμόδιο υπουργείο το ευγενές του πρόγραμμα εξυγίανσης και προβαίνει έτσι και στην κατάργηση του ΕΙΕΑΔ; Μήπως κρύβονται άλλου τύπου συμφωνίες πίσω από τη συγκεκριμένη κίνηση;

  • 19 Ιανουαρίου 2014, 20:11 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΑΛΑΜΠΑΣΗΣ

    Με την ιδιότητα του Διδακτορικού Ερευνητή στο Εθνικό Κέντρο Ερευνών του Λουξεμβούργου Henri Tudor, είχα την ευκαιρία να γνωρίσω το μελετητικό έργο του Εθνικού Ινστιτού Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού. Παρακολουθώ τις δημοσιεύσεις για την αγορά εργασίας και θεωρώ ιδιαίτερα χρήσιμη την Ετήσια Έκθεση και τις Μελέτες που δημοσιεύει το ΕΙΕΑΔ. Αποτελούν αξιόλογη συνέχεια των ερευνητικών και μελετητικών δραστηριοτήτων των Ινστιτούτων που προϋπήρχαν του ΕΙΕΑΔ και συνενώθηκαν για να το διαμορφώσουν στη σημερινή του μορφή που βρίσκεται παραδόξως σε διαδικασία κλεισίματος. Ο μόνος φορέας που ασχολήθηκε αξιόπιστα στην Ελλάδα με το θέμα της διάγνωσης αναγκών εκπαίδευσης και κατάρτισης και της ζήτησης ειδικοτήτων είναι ο συγκεκριμένος φορέας. Από τις συνεργασίες που είχα με στελέχη του Οργανισμού διαπίστωσα το υψηλό επίπεδο εξειδικευμένων γνώσεων για θέματα απασχόλησης και ανεργίας και μεθοδολογικών προσεγγίσεων για τη μελέτη των σχετικών φαινομένων. Κάθε κράτος της ΕΕ διαθέτει έναν εξειδικευμένο επιστημονικό φορέα για θέματα απασχόλησης που λειτουργεί συνεργατικά με τους κυβερνητικούς φορείς σε επίπεδο εθνικό και ΕΕ. Στην Ελλάδα ο φορέας αυτός είναι το ΕΙΕΑΔ. Σε μια περίοδο υψηλότατης ανεργίας, είναι αδιανόητο η κυβέρνηση να προτείνει τη διάλυση του φορέα αυτού και την απόλυση του εξειδικευμένου και επιστημονικά καταρτισμένου προσωπικού του. Αντιθέτως θα έπρεπε να το ενισχύει με προσωπικό και πόρους για την αντιμετώπιση μιας από τις κυριότερες μάστιγες της οικονομικής κρίσης.

  • 19 Ιανουαρίου 2014, 20:48 | Ανδρομάχη Χατζηγιάννη

    Το ΕΙΕΑΔ το γνώρισα πριν χρόνια όταν χρειάστηκα στοιχεία και αναλύσεις στο πλαίσιο μιας έρευνας για την ενσωμάτωση των νέων πτυχιούχων στην αγορά εργασίας την οποία εκπονούσε το ΕΚΚΕ στο οποίο εργάζομαι ως ερευνήτρια. Από τότε πολλές φορές ανέτρεξα στο πλαίσιο των ερευνητικών μου ενασχολήσεων (συγγραφή άρθρων, ερευνητικών έργων κ.λπ) στις Μελέτες και τις αναλύσεις των ερευνητών του ΕΙΕΑΔ τα οποία θεωρώ εξαιρετικά αξιόπιστα και επιστημονικά άρτια. Επιπλέον όσες φορές παρακολούθησα ημερίδες ή συζητήσεις που οργάνωσε το ΕΙΕΑΔ σχετικά με «καυτά» θέματα όπως πρόσφατα το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα εκτίμησα τη σφαιρική και ολοκληρωμένη επιστημονικά προσέγγιση των θεμάτων που πραγματεύονταν.
    Θεωρώ ότι η κατάργηση του ΕΙΕΑΔ θα αποτελέσει πλήγμα στο ήδη φτωχό ελληνικό ερευνητικό σύστημα στο επίπεδο των σοβαρών και τεκμηριωμένων αναλύσεων στα σοβαρότατα προβλήματα της ανεργίας και της κρίσης της αγοράς εργασίας στην κρίσιμη αυτή περίοδο για την χώρα. Θεωρώ επίσης ότι η κατάργηση αυτή θα στερήσει την ερευνητική κοινότητα από έναν φορέα με επιστημονικό έργο που με κανέναν τρόπο δεν μπορεί να υποκατασταθεί από τις υπάρχουσες δομές του ΟΑΕΔ.
    Ανδρομάχη Χατζηγιάννη
    Διευθύντρια Ερευνών
    Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών
    Κρατίνου 9 και Αθηνάς, Αθήνα

  • 19 Ιανουαρίου 2014, 19:52 | Φώτης Θ.

    Το υπο κατάθεση νομοσχέδιο και ιδιαίτερα το άρθρο 8 που αφορά την κατάργηση του ΕΙΕΑΔ είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα ΠΑΛΑΙΟΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ το οποίο θυμίζει πρακτικές πολιτικής οι οποίες οδήγησαν την Ελλάδα στο σημερινό ΑΔΙΕΞΟΔΟ.
    Από την μια μεριά καταργείται το ΕΙΕΑΔ το οποίο σε μια τόσο κρίσιμη εποχή για την βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι μια ανάσα ζωής με το προγραμμά του.
    Από την άλλη απολύεται το προσωπικό του ,το οποίο έχει διοριστεί με την μόνη ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΗ διαδικασία δηλ το ΑΣΕΠ.και γιατί?
    Για να προσληφθεί- σύμφωνα με τη διάταξη του εδαφίου γ παρ. 1 του άρθρου 18 του υπό κατάθεση νομοσχεδίου- «ΚΑΤΑ ΠΑΡΕΚΛΙΣΗ ΤΩΝ ΙΣΧΥΟΥΣΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ» προσωπικό ορισμένου χρόνου ή έργου.(αυτό απλά στη λαική ορολογία ονομάζεται ΡΟΥΣΦΕΤΙ,…πλησιάζουν και οι δημοτικές εκλογές εξάλλου).
    Επίσης Στο «Άρθρο 11: Κατάργηση του Ερευνητικού Ινστιτούτου Δικονομικών Μελετών και μετατροπή του σε εργαστήριο της Νομικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α.» αναφέρεται στην παράγραφο 8. «Το προσωπικό που υπηρετεί σήμερα στο ΝΠΙΔ «Ερευνητικό Ινστιτούτο Δικονομικών Μελετών», αποτελούμενο από δύο (2) υπαλλήλους με σχέση εργασίας Ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, υπηρετούντες από το έτος 1985, εντάσσεται στο προσωπικό του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διατίθεται στη Νομική Σχολή του.» Αυτή η ΔΙΑΚΡΙΣΗ για ποιο λόγο γίνεται? Αλήθεια το 1985 που διορίστηκαν τα παραπάνω άτομα λειτουργούσε το ΑΣΕΠ???
    Γιατί λοιπόν οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι μεταφέρονται ενώ οι υπάλληλοι του ΕΙΕΑΔ(που κατά γενική ομολογία όσων γράφουν εδώ μέσα)είναι υπάλληλοι με υψηλά προσόντα και διορισθέντες βάσει προκηρύξεως και αποφάσεως του ΑΣΕΠ ,δεν μεταφέρονται και δεν ενσωματώνονται στο ήδη υπάρχον προσωπικό του ΟΑΕΔ,εφόσον στον ΟΑΕΔ μεταφέρεται το αντικείμενο απασχολησης τους??
    ΑΠΟΡΩ με το πολιτικό σας θράσος να κατεβάζετε για ψήφιση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ένα νομοσχέδιο που περιέχει όλα τα παραπάνω.
    ΑΠΟΡΩ όμως και ποιοι ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ θα ψηφίσουν υπέρ σε ένα ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ,ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΔΕΙΓΜΑ ΠΑΛΑΙΟΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ,ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΕΙΑΣ.

  • 19 Ιανουαρίου 2014, 14:48 | Θ.Σ.Ειδικός Αγοράς Εργασίας

    Στην κρίσιμη για την χώρα περίοδο που διανύουμε, με την επίσημη ανεργία να ανέρχεται στο 27% και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να κλείνουν η μία μετά την άλλη, το κλείσιμο του ΕΙΕΑΔ με το υψηλής ειδίκευσης και εμπειρίας δυναμικό και το εγνωσμένο κύρος του έργου του μεταξύ των επιχειρήσεων, κρίνεται το λιγότερο ανορθολογικό. Εάν προσβλέπουμε στην έξοδο από την κρίση, η εξυγίανση του δημόσιου τομέα πρέπει να γίνει με ορθολογικά και αξιοκρατικά κριτήρια και όχι να απομακρύνονται στελέχη με πολύτιμη γνώση και εμπειρία του αντικειμένου τους,όπως αυτά του προς κατάργηση φορέα!

  • 19 Ιανουαρίου 2014, 13:07 | Δήμητρα Κονδύλη

    Η κατάργηση του ΕΙΕΑΔ, οργανισμού που παρέχει, μεταξύ άλλων
    δραστηριοτήτων, ερευνητικό έργο -μελέτες και έρευνες- με αντικείμενο
    τη συνεχώς μεταβαλλόμενη αγορά εργασίας, στην τρέχουσα
    κοινωνικο-οικονομική συγκυρία, αποτελεί τεκμήριο ανορθολογικότητας.
    Γνωρίζοντας κυρίως την ερευνητική του δραστηριότητα και τους ερευνητές
    του, πιστεύω ότι θα πρέπει να αποσυρθεί το σχετικό άρθρο περί
    κατάργήσης του. Η διεθνής πρακτική υποδεικνύει διαδικασίες βελτίωσης (
    βλ. αξιολογήσεις κ.ά) και όχι διαδικασίες αποδόμησης οργανισμών που
    συνεισφέρουν τεκμηριωμένα στο κοινωνικο-οικονομικό γιγνεσθαι.

  • 19 Ιανουαρίου 2014, 12:28 | ΑΘΗΝΑ ΚΑΡΑΝΤΖΗ

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΑΠΟΛΥΕΤΕ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΛΗΦΤΕΙ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΕ ΕΝΑΝ ΦΟΡΕΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΠΟΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΤΕ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 18 ΠΑΡ 1 ΕΔΑΦΙΟ Γ ΚΑΤΑ ΠΑΡΕΚΛΙΣΗ ΤΩΝ ΙΣΧΥΟΥΣΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΑΤΟΜΑ ΕΚΤΟΣ ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΧΩΡΙΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ΕΡΓΟ.ΑΠΟΛΥΕΤΕ 65 ΑΤΟΜΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΜΕΝΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΕΡΓΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ.

  • 19 Ιανουαρίου 2014, 11:12 | ΚΕΚ Διαβαλκανικό Γεωργία Λειβαδάρου

    Μετά από αρκετά χρόνια εμπειρίας στο χώρο των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης, για πρώτη φορά υπάρχει ένας Οργανισμός με τον οποίο μπορούμε να επικοινωνούμε κάθε μέρα, κάθε ώρα, ακόμα και στις 8 το βράδυ! Ένας Οργανισμός με στελέχη πρόθυμα να βοηθήσουν σε κάθε στάδιο του ιδιαίτερα περίπλοκου έργου που διαχειρίζονται, με σαφή προσανατολισμό στην αγορά, με χατακτήρα και συμπεριφορά ιδιωτικού τομέα, με γνώσεις και μεγάλη εμπειρία από την ίδια την αγορά! Σε όλη τη διάρκεια του έργου, παρά τα προβλήματα που εμφανίστηκαν, νιώσαμε το ΕΙΕΑΔ ως συνεργάτη και όχι απλά σαν ένα ενδιάμεσο φορέα διαχείρισης. Και ενώ ένας τέτοιος Οργανισμός θα έπρεπε να αποτελεί παράδειγμα για τους υπόλοιπους, το Ελληνικό Κράτος αποφάσισε να τον καταργήσει και μάλιστα να απολύσει στελέχη που προσλήφθηκαν μέσω ΑΣΕΠ και έχουν αποδείξει την αξία τους. Πραγματικά η έννοια και η αξία της πολυσυζητημένης αξιολόγησης φαίνεται να μην έχει καμία σχέση με τις αποφάσεις που λαμβάνονται για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση!

    Για το ΚΕΚ Διαβαλκανικό
    Λειβαδάρου Γεωργία

  • 19 Ιανουαρίου 2014, 04:22 | ΜΥΡΩΝΑΣ ΚΑΠΡΑΝΗΣ

    ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΚΡΙΜΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΕΝΑΣ ΦΟΡΕΑΣ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΘΥΜΟΥΣ ΝΑ ΣΕ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΝ. ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΑ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΧΩ ΝΑ ΠΩ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΗΘΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ.

  • 19 Ιανουαρίου 2014, 04:40 | Π. Λάλου

    Δυστυχώς για μια ακόμα φορά στα πλαίσια της μνημονιακής πολιτικής, η κυβέρνηση κλείνει φορείς ‘στα τυφλά’, χωρίς καμία αξιολόγηση. Το Ε.Ι.Ε.Α.Δ απασχολεί εξειδικευμένο προσωπικό, πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, το οποίο προσλήφθηκε με διαφανείς διαδικασίες, δηλαδή μέσω ΑΣΕΠ. Ετσι θα γίνει η αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα? Απολύοντας εργαζομενους που προσλήφθηκαν αξιοκρατικά, και αφήνοντας ανενόχλητους ‘επίορκους’ και εργαζόμενους που μπήκαν απ το παράθυρο?
    Το κλείσιμο του φορέα θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα σε επιχειρήσεις, καθώς βρισκονται προγράμματα σε εξέλιξη. Προφανώς η κατάργηση του φορέα αποτελεί εύκολη λύση, είναι όμως άδικη και αναξιοκρατική!

  • 19 Ιανουαρίου 2014, 03:30 | Σωτήρης Γεωργίου

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

    -Με ποια κριτήρια αποφασίστηκε η κατάργηση του ΕΙΕΑΔ με δεδομένο το έργο που διαχειρίζεται, τα υψηλά προσόντα του προσωπικού (μεταπτυχιακά, διδακτορικά) και επιπλέον ότι διορίστηκε μέσω ΑΣΕΠ;

    -Ποιο είναι αυτό το τόσο τεράστιο δημοσιονομικό όφελος που επιβάλλει την απόλυση αυτού του εξειδικευμένου προσωπικού; Έχει γίνει αξιολόγηση και αποτίμηση συνολικά του έργου του ΕΙΕΑΔ;

    -Με ποιο τρόπο θα προωθήσετε την επαγγελλόμενη διοικητική μεταρρύθμιση και αναδιάρθρωση του Δημόσιου Τομέα, όταν απαξιώνετε στη πράξη το ΑΣΕΠ;

    -Πως θα οργανώσετε τον δημόσιο τομέα, όταν απαξιώνετε το ΑΣΕΠ την πλέον αδιάβλητη διαδικασία επιλογής προσωπικού;

    -Τι προσόντα θα πρέπει να έχει ένας υπάλληλος όταν απαξιώνετε την κατακτημένη εργασιακή εμπειρία κι επίσης μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους [προφανώς και τα Ελληνικά Πανεπιστήμια που τους χορήγησαν];

    -Πάνω σε ποια νομοθετική αρχή στηρίζεται η διάκριση που γίνεται ανάμεσα στους ΙΔΑΧ υπαλλήλους του ΕΙΕΑΔ οι οποίοι προσλήφθηκαν με ΑΣΕΠ και τους οποίους απολύετε, ενώ άλλους, οι οποίοι προσλήφθηκαν το 1985 τους εντάσσετε απευθείας στο προσωπικό άλλων υπηρεσιών, (όπως διαβάζουμε στο Άρθρο 11: Κατάργηση του Ερευνητικού Ινστιτούτου Δικονομικών Μελετών και μετατροπή του σε εργαστήριο της Νομικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α.).Είναι γνωστό σε όλους πως το ΑΣΕΠ ιδρύθηκε το 1994 με το νόμο 2190/1994.

  • 19 Ιανουαρίου 2014, 02:24 | ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΑ

    Κε υπουργέ

    διορίστηκα στο ΕΙΕΑΔ μέσω ΑΣΕΠ με την προκήρυξη (ΦΕΚ 31/2003 τ.ΑΣΕΠ). Το 2010 με απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου του ΟΑΕΔ(2288/30.07.2010) εγκρίθηκε η μετάταξη μου στο ΚΠΑ 2 ΠΕΙΡΑΙΑ η οποία ακυρώθηκε όπως επίσης και πολλών άλλων συναδέλφων διότι το ΕΙΕΑΔ χρειαζόταν την πλειονότητα του προσωπικού για την υλοποίηση του έργου διαρθρωτικής προσαρμογής μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Με το νομοσχέδιο αυτό ωθείτε στην ανεργία συναδέλφους η πλειονότητα των οποίων είχαν ήδη κατοχυρώσει μία θέση εργασίας στον ΟΑΕΔ άτομα τα οποία παρά την άσχημη ψυχολογική κατάσταση την οποία βιώνουμε δουλεύουμε εντατικά προκειμένου να πληρώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις και κλαδικούς φορείς.Το ΕΙΕΑΔ και χρήσιμο είναι και δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα την αποστολή του ,εκκρεμούν ακόμα να δοθούν 150 εκ.συνολικού προϋπολογισμού 200 εκ. και αφορούν την διασφάλιση 100.000 θέσεων εργασίας 13.000 επιχειρήσεων και 560 κλαδικών φορέων. Σας ζητούμε να μας δώσετε την δυνατότητα να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα όπως επίσης και την δυνατότητα αξιολόγησης.

    Με εκτίμηση
    Παπαδοπούλου Χαραλαμπία

  • 19 Ιανουαρίου 2014, 01:47 | Γιώργος Λάππας

    Το ΕΙΕΑΔ δεν πρέπει να κλείσει.

    Έχει αξιόλογο προσωπικό μέσω ΑΣΕΠ,το οποίο επιτελεί σπουδαίο έργο με αξιοπρέπεια, καταβάλλοντας μεγάλη προσπάθεια να βοηθήσει όλους τους συναλλασσόμενους, παρατείνοντας πολλές φορές το ωράριο του.

  • 19 Ιανουαρίου 2014, 01:59 | Μαρία Στράτου

    Δεν πρέπει να καταργήσετε το ΕΙΕΑΔ.Δίνει μια ανάσα στην αγορά με τα προγράμματα που υλοποιεί.

    Απ όσο γνωρίζω, βρίσκεταιτώρα σε πλήρη φάση εξέλιξης και πληρωμών, οπότε είναι κρίμα να διακοπεί η αξιόλογη αυτή προσπάθεια.

    Επίσης, το προσωπικό είναι ιδιαίτερα ικανό, έχει διορισθεί με ΑΣΕΠ, νόμιμα, και όχι «πελατειακά».

    Αξίζει να παραμείνει ένας τέτοιος φορέας για να ολοκληρώσει το έργο της διαρθρωτικής προσαρμογής, αλλά και να αναλάβει νέες προκλήσεις με νέα έργα.

    Μην στερήσετε λοιπόν το ΕΙΕΑΔ από την αγορά εργασίας.

    Φίλη Εργαζόμενης ΕΙΕΑΔ.

  • 19 Ιανουαρίου 2014, 01:16 | Γεωργία Τσάρπα

    Το ΕΙΕΑΔ και οι εργαζόμενοι του επιτελούν σημαντικό ρόλο στην αγορά, με το πρόγραμμα της διαρθρωτικής προσαρμογής, για την στήριξη των ΜΜΕ.

    Επίσης, έχετε δει σε πολλές υπηρεσίες του δημοσίου, να σου τηλεφωνούν οι υπάλληλοι, για να σε εξυπηρετήσουν, ή να σου στέλνουν mail, από το σπίτι τους, εκτός ωραρίου, επειδή δεν προλαβαίνουν?

    Αυτό συνέβαινε στο ΕΙΕΑΔ…

    Φίλη Εργαζόμενης ΕΙΕΑΔ.

  • 19 Ιανουαρίου 2014, 01:06 | Λ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ

    Κύριε Υπουργέ,
    σύμφωνα με τα στοιχεία που αφορούν το προσωπικό του ΕΙΕΑΔ:
    -84% είναι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης
    -32% είναι κάτοχοι Μεταπτυχιακού
    -12% είναι κάτοχοι Διδακτορικού
    και κατά κανόνα έχουν προσληφθεί με διαδικασίες ΑΣΕΠ.

    ΑΥΤΟΥΣ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΕΙΣΗΓΕΙΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΛΥΘΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΤΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ;;;;

    Θα είχε ενδιαφέρον να μας πείτε τι ποσοστά αντίστοιχων προσόντων έχουν οι υπάλληλοι του Υπουργείου σας.Και φυσικά να μας πείτε σε τι ποσοστό οι υπάλληλοι του υπουργείου σας έχουν προσληφθεί με διαδικασίες ΑΣΕΠ.

    Επιβάλεται ο Πρωθυπουργός να λάβει άμεσα θέση για το θέμα και να πάψουν οι αυτοσχεδιασμοί στην δημόσια διοίκηση.

  • 19 Ιανουαρίου 2014, 01:03 | Λ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ

    Κύριε Υπουργέ,
    σύμφωνα με τα στοιχεία που αφορούν το προσωπικό του ΕΙΕΑΔ:
    -84% είναι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης
    -32% είναι κάτοχοι Μεταπτυχιακού
    -12% είναι κάτοχοι Διδακτορικού
    και κατά κανόνα έχουν προσληφθεί με διαδικασίες ΑΣΕΠ.

    ΑΥΤΟΥΣ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΕΙΣΗΓΕΙΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΛΥΘΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΤΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ;;;;
    Θα είχε ενδιαφέρον να μας πείτε τι ποσοστά αντίστοιχων προσόντων έχουν οι υπάλληλοι του Υπουργείου σας.Και φυσικά να μας πείτε σε τι ποσοστό οι υπάλληλοι του υπουργείου σας έχουν προσληφθεί με διαδικασίες ΑΣΕΠ.

  • Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου για την Ανδρική και Πατρική Αξιοπρέπεια, ο οποίος εκπροσωπεί 30.000 διαζευγμένους γονείς και αγωνίζεται για την ισότητα στην Κοινωνία και την Οικογένεια, δηλώνει την δυσαρέσκειά του για την επικείμενη κατάργηση του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας & Ανθρώπινου Δυναμικού.
    Γνωρίζουμε πολύ καλά το ΕΙΕΑΔ, διότι πολλοί από τους εξαιρετικούς ερευνητές του ανήκουν στις τάξεις των Εθελοντών του Συλλόγου μας και με την πολύτιμη τεχνογνωσία τους βοηθούν το δίκαιο Αγώνα μας.
    Επίσης ανάμεσα στα μέλη μας είναι και εργαζόμενοι του Ινστιτούτου, χωρισμένοι γονείς, μονογονείς άνδρες και γυναίκες, πατέρες πολύτεκνοι, πατέρες προστάτες Ατόμων με Αναπηρία, καθώς και μητέρες, οι οποίες βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης ή λοχείας, αλλά και με μικρά παιδιά κάτω του ενός έτους.
    Πως είναι αλήθεια δυνατόν στο όνομα της εξυγίανσης και του εξορθολογισμού του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα να προτείνεται η κατάργηση ενός τέτοιου φορέα που παρέχει τόσο σημαντικό έργο σε κρίσιμο για την οικονομία και ανάπτυξη της χώρας τομέα και που διαθέτει τόσο άριστα στελεχωμένο προσωπικό (μεταξύ του οποίου και κατόχους διδακτορικών και μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών), προσωπικό που όλη η κοινωνία έχει ανάγκη;
    Κύριε Υπουργέ,
    Μη συνεχίζετε να δημιουργείτε επιπλέον ανθρωπιστική και κοινωνική κρίση. Σταματήστε πια να αντιμετωπίζετε τους ανθρώπους ως αριθμούς…
    Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΔΡΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΚΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΣΑΣ ΚΑΛΕΙ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΕΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 8 ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΟ ΕΙΕΑΔ, ΟΠΩΣ ΑΡΜΟΖΕΙ, ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

  • 18 Ιανουαρίου 2014, 23:01 | ΚΟΡΙΝΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

    ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΝΑ ΑΠΟΛΥΕΤΕ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟ 90% ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΛΗΦΤΕΙ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΕ ΕΝΑΝ ΦΟΡΕΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΤΕ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 18 ΠΑΡ 1 ΕΔΑΦΙΟ Γ ΚΑΤΑ ΠΑΡΕΚΛΙΣΗ ΤΩΝ ΙΣΧΥΟΥΣΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΑΤΟΜΑ ΕΚΤΟΣ ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΧΩΡΙΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ΕΡΓΟ.ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ?ΖΗΜΙΩΝΟΥΝ ΑΡΑΓΕ 65 ΑΤΟΜΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΛΥΘΟΥΝ ΠΡΙΝ ΤΟΥΣ ΕΠΙΟΡΚΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΤΑ ΠΛΑΣΤΑ ΠΤΥΧΙΑ? ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΓΙΑ ΜΗΝΕΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ ΚΑΙ ΝΑ ΞΑΝΑΒΓΑΛΟΥΝ ΕΚ ΝΕΟΥ ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΚΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ?

  • 18 Ιανουαρίου 2014, 22:00 | ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ

    O Eμπορικός Σύλλογος Νίκαιας, ως φορέας υλοποίησης του προγράμματος «Διαρθωτική προσαρμογή μικρών επιχειρήσεων 1-49 άτομα, εντός της οικονομικής κρίσης», είχε άψογη συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού,καθώς και με τα στελέχη που το απαρτίζουν.
    Θεωρούμε απαραίτητη την λειτουργία του παραπάνω οργανισμού, γιατί βοηθά στην υλοποίηση σεμιναρίων. Κατά την διάρκεια της συνεργασίας μας, πληρώθηκαν όλα τα μέλη μας που συμμετείχαν στο παραπάνω πρόγραμμα, και
    πρέπει να τονίσουμε ότι στα στελέχη που απαρτίζουν το Ινστιτούτο, δεν επικρατεί η στενή νοοτροπία του Δημόσιου Τομέα, και απορούμε για το κλείσιμο οργανισμών που βοηθούν την μικρομεσαία επιχείρηση.

  • 18 Ιανουαρίου 2014, 21:32 | M.D

    ΕΙΣΤΕ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΙ ΣΕ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΘΕΜΕΠΙΟ ΛΙΘΟ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΦΟΡΕΑ.

  • 18 Ιανουαρίου 2014, 21:32 | Χριστίνα Σταυρούλια

    Θα πρέπει δε επιπρόσθετα να υπάρξει μέριμνα και για τις υπαλλήλους οι οποίες βρίσκονται σε κατάσταση ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ή ΛΟΧΕΙΑΣ καθώς και για αυτές με μικρά παιδιά ΚΑΤΩ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΕΤΟΥΣ και να εμποδιστεί η απόλυσή τους όσο τουλάχιστον διαρκεί η ως άνω κατάσταση.

    Είναι απαράδεκτο και απολύτως οξύμωρο σε μια ευνομούμενη κοινωνία να απολύονται υπάλληλοι που προστατεύονται από τις διατάξεις του εργατικού δικαίου και μάλιστα να απολύονται από το ίδιο το Υπουργείο Εργασίας το οποίο διαρρηγνύει τα ιμάτιά του σχετικά με την προστασία των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

  • 18 Ιανουαρίου 2014, 21:19 | Χριστίνα Σταυρούλια

    Σε μια εποχή που τα ποσοστά ανεργίας λαμβάνουν τρομακτικές διαστάσεις και οι επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη, ενημερωθήκαμε με έκπληξη την κατάργηση του ΕΙΕΑΔ, ενός φορέα που στόχο έχει ακριβώς την καταπολέμηση της ανεργίας και την τόνωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, υλοποιώντας έργο που αφορά σε πάνω από 14.000 επιχειρήσεις καθώς και σε 100.000 περίπου μισθωτούς που εργάζονται σ’ αυτές.
    Το παράλογο της επικείμενης κατάργησης του συγκεκριμένου φορέα επιτείνει το γεγονός ότι το προσωπικό του, το οποίο φυσικά προσελήφθη μέσω ΑΣΕΠ, είναι στη συντριπτική του πλειοψηφία πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και κατέχει μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους καθώς και πλήθος πτυχίων ξένων γλωσσών.
    Με την απόλυση λοιπόν του προσπωπικού αυτού των αυξημένων προσόντων θα πραγματοποιηθεί η εξυγείανση και ποιοτική αναβάθμιση του δημοσίου τομέα;

    Ας απομακρυνθούν κύριε Υπουργέ σε πρώτη φάση επίορκοι υπάλληλοι, ρουσφετολόγοι και υπάλληλοι που προσελήφθησαν με αναξιοκρατικές διαδιασίες και όχι το άριστα καταρτισμένο και εξειδικευμένο προσωπικό του ΕΙΕΑΔ, αν θέλουμε να κάνουμε λόγο για ποιοτική αναβάθμιση του δημοσίου και των παρεχόμενων υπηρεσιών.

    Είναι πραγματικά πέρα από κάθε λογική και ειδικά σε μια τέτοια περίοδο τρομακτικής ανεργίας, η κατάργηση του ΕΙΕΑΔ και μάλιστα χωρίς καμμία αξιολόγηση, χωρίς κανένα απολύτως κριτήριο, χωρίς καμμία δικαιολογητική βάση.

    Κύριε Υπουργέ, ζητάμε αξιοκρατία και διαφάνεια, ζητάμε να λάβετε υπ΄οψιν σας το κρίσιμο έργο το οποίο επιτελεί το ΕΙΕΑΔ καθώς και το υψηλό επίπεδο και τις αξιοκρατικές διαδικασίες πρόσληψης των εργαζομένων σε αυτόν το φορέα και ως εκ τούτου να αποσυρθεί το άρθρο 8 από το εν λόγω νομοσχέδιο.

  • 18 Ιανουαρίου 2014, 20:36 | fado

    Η αντίφαση ανάμεσα στην αιτιολογική έκθεση του Νόμου και της διάταξης του άρθρου 8 σε ποια υπηρεσία/φορέα μεταφέρονται οι αρμοδιότητες του ΕΙΕΑΔ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ την προχειρότητα του σχεδιασμού για την κατάργηση του φορέα.
    Οι αρμοδιότητες μεταφέρονται στον ΟΑΕΔ, όταν ένα απόλυτο ευέλικτο σχήμα όπως είναι το ΕΙΕΑΔ και με προσωπικό που το διέπει η υψηλή κατάρτιση και τεχνογνωσία έχει βάλει πολύ υψηλά τον πήχυ για τη διαχείριση και την κατάρτιση πολιτικών σε θέματα ανεργίας και κατάρτισης ανθρωπίνου δυναμικού.
    Το ΕΙΕΑΔ, ένα πραγματικό διαμάντι του δημόσιου τομέα, θα έπρεπε να το χρησιμοποιήσει αυτή τη στιγμή η ηγεσία του Υπουργείου για την κατάρτιση των νέων πολιτικών του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου μέσω προτάσεων σχεδιασμού για το νέο ΕΣΠΑ και όχι να προτείνει τις απαρχαιωμένες και κακές πρακτικές του παρελθόντος.

  • ΕΙΜΑΙ ΦΟΡΕΑΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΘΗΚΑ ΟΤΙ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ Ο ΦΟΡΕΑΣ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 1-49 ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗ.ΕΙΜΑΙ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ ΔΗΛ ΣΤΗΝ ΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΘΗΚΑΝ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΕΑΝ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΑΦΗΣΟΥΝ ΕΤΣΙ ΘΑ ΠΑΝΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ Η’ ΑΚΟΜΑ ΑΚΟΜΑ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΟΥΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΑ Μ.Μ.Ε.

  • 18 Ιανουαρίου 2014, 14:33 | Ι.

    Απόσπασμα από την Αιτιολογική Έκθεση:
    ….στην Γενική Γραμματεία υπάρχει συσσωρευμένη τεχνογνωσία και υψηλή εξειδίκευση στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση παρόμοιων προγραμμάτων…..Επίσης, επισημαίνεται ότι το ΥΕΚΑΠ έχει την απαραίτητη θεσμική και επιχειρησιακή επάρκεια για τον σχεδιασμό και την υποστήριξη δράσεων διαρθρωτικής προσαρμογής των επιχειρήσεων στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 και συνεργάζεται για το σχεδιασμό στοχευμένων δράσεων με τους κοινωνικούς εταίρους. Το ΥΕΚΑΠ μπορεί επίσης με ευκολία να συνεχίσει την υλοποίηση των προγραμμάτων που έχει αναλάβει το ΕΙΕΑΔ.

    Και από το Σχέδιο Νόμου:
    Οι συμβατικές υποχρεώσεις και οι εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. μεταφέρονται στον Ο.Α.Ε.Δ., ο οποίος λειτουργεί ως καθολικός διάδοχος αυτού. Ο Ο.Α.Ε.Δ. καθίσταται δικαιούχος των προγραμμάτων και των δράσεων που έχουν εκπονηθεί καθώς και των πόρων και των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτά.

    Συμπέρασμα
    Με λύπη διαπιστώνει κανείς ότι όχι μόνο δεν γίνεται καμία προσπάθεια εξορθολογισμού των δομών του κράτους, αλλά ότι επικρατεί προχειρότητα σε όλα τα επίπεδα, από το σχεδιασμό των πολιτικών, μέχρι τη σύνταξη των νομικών κειμένων. Το άρθρο πρέπει να αποσυρθεί γιατί απλά δεν πείθει κανέναν ότι η συγκεκριμένη κίνηση οδηγεί σε βελτιώσεις. Αντίθετα, αναφαίνεται η παντελής έλλειψη επιχειρησιακού σχεδιασμού για τη συνέχιση των προγραμμάτων.

    Θα πρέπει να επιδειχθεί η ελάχιστη σοβαρότητα στο σχεδιασμό ενεργειών και δράσεων αντιμετώπισης της ανεργίας, του μεγαλύτερου προβλήματος στη χώρα μας.

  • 18 Ιανουαρίου 2014, 14:40 | Σ.Γ. Δικηγορος

    Πως ειναι αληθεια δυνατον στο ονομα της εξυγιανσης και του εξορθολογισμου του δημοσιου και ευρυτερου δημοσιου τομεα να προτεινεται η καταργηση ενος τετοιου φορεα που παρεχει τοσο σημαντικο εργο σε κρισιμο για την οικονομια και αναπτυξη της χωρας τομεα και που διαθετει τοσο αριστα στελεχωμενο προσωπικο (μεταξυ του οποιου και κατοχους διδακτορικων και μεταπτυχιακων τιτλων σπουδων απο κορυφαια πανεπιστημια του κοσμου);

    Πως νοειται αληθεια εξυγιανση και εξορθολογισμος της δημοσιας διοικησης πανω σε ορους ανισοτητας και αναξιοκρατιας; Γιατι θα πρεπει να παραδεχτειτε οτι συνιστα παγκοσμια πρωτοτυπια (σιγουρα παντως δεν θα συνεβαινε σε καμια προοδευτικη χωρα της Ευρωπης) η απομακρυνση και απαξιωση με τον τροπο αυτο (χωρις καν αξιολογηση) ικανοτατων στελεχων με αριστα τυπικα και ουσιαστικα προσοντα και αποδεδειγμενο εργο.

    Ποιους θελει τελικα ο δημοσιος τομεας;
    Κρινεστε για την αδυναμια αποτελεσματικης διαχειρισης και αξιοποιησης του ανθρωπινου δυναμικου σας. Η καταργηση του ΕΙΕΑΔ αποδεικνυει περιτρανα οτι εχει χαθει το μετρο και η λογικη.