Άρθρο 09: Σχολικές μονάδες

       1. Ως ΣΜΕ.Ε. ορίζονται:

 

    α) Για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση:

 

1. τα νηπιαγωγεία Ειδικής Εκπαίδευσης. και τμήματα πρώιμης παρέμβασης που λειτουργούν εντός των νηπιαγωγείων Ε.Ε., για μαθητές μέχρι και το έβδομο (7ο) έτος της ηλικίας τους και

 

2. τα δημοτικά σχολεία Ειδικής Εκπαίδευσης για μαθητές μέχρι το δέκατο τέταρτο (14ο) έτος της ηλικίας τους. Παράταση φοίτησης για ένα έτος μπορεί να γίνει με απόφαση της ΕΔΕΑΥ εφ’ όσον υπάρχει ή του Συλλόγου Διδασκόντων.

 

    β) Για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση:

 

  1. Τα Γυμνάσια Ειδικής Εκπαίδευσης

    Δικαίωμα πρώτης εγγραφής έχουν μαθητές, έως το 16ο  έτος της ηλικίας τους και μέχρι το 18ο εάν για πολύ σοβαρούς και πιστοποιημένους λόγους το ΚΕΔΥ εισηγηθεί κάτι τέτοιο και είναι κάτοχοι    απολυτηρίου πρωτοβάθμιας γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης κατόπιν γνωμάτευσης του οικείου ΚΕΔΥ.

   Μαθητές που έχουν υπερβεί το 18ο έτος της ηλικίας τους, δύνανται να εγγράφονται για την απόκτηση     Απολυτηρίου Γυμνασίου και να εξετάζονται κατά τα ισχύοντα στη Γενική Εκπαίδευση στο Ειδικό Γυμνάσιο ως κατ’ ιδίαν διδαχθέντες. Η περαιτέρω φοίτησή τους στην κατάλληλη σχολική δομή, θα καθορίζεται με  σχετική γνωμάτευση του ΚΕΔΥ.

Τα γυμνάσια Ε.Ε περιλαμβάνουν την προκαταρκτική τάξη και τρεις επόμενες τάξεις Α΄, Β΄ και Γ΄. Μαθητές απόφοιτοι δημοτικού σχολείου με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, μπορεί να εγγράφονται απευθείας στην Α΄ τάξη του γυμνασίου Ε.Ε, ύστερα από αξιολόγηση που πραγματοποιείται από το οικείο ΚΕΔΥ.

 

 2. Τα Λύκεια Ειδικής Εκπαίδευσης

Τα λύκεια Ε.Ε, περιλαμβάνουν την προκαταρκτική τάξη και τρεις επόμενες τάξεις Α΄, Β΄ και Γ΄. Μαθητές απόφοιτοι γυμνασίου με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες μπορεί να εγγράφονται απευθείας στην Α΄ τάξη του λυκείου Ε.Ε, ύστερα από αξιολόγηση που πραγματοποιείται από το οικείο ΚΕΔΥ.

 

γ)  Οι δομές της Δευτεροβάθμιας Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης είναι οι κάτωθι:

 

   1) ΕΙΔΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ

Στα Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια (Ε.Ε.Γ.) εγγράφονται απόφοιτοι του Ειδικού Δημοτικού και του Δημοτικού κατόπιν σχετικής γνωμάτευσης από το οικείο ΚΕΔΥ Στα Ε.Ε.Γ. λειτουργούν οι Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄ και Ε΄ τάξεις, με ομάδες προσανατολισμού, τομείς και ειδικότητες του Επαγγελματικού Λυκείου σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν. 4186/2013, καθώς και των ΣΕΚ του άρθρου 20 του ίδιου νόμου υπό την προϋπόθεση, ότι υπάρχουν οι κλάδοι ή οι ειδικότητες των εκπαιδευτικών που έχουν ανάθεση σε αυτές. Στους απόφοιτους της Δ΄ τάξης των Ε.Ε.Γ. χορηγείται  απολυτήριος τίτλος Γυμνασίου.

 

     Στην Ε΄ «Τάξη Μαθητείας» εγγράφονται οι κάτοχοι απολυτηρίου υποχρεωτικής εκπαίδευσης του Ε.Ε.Γ. Η «Τάξη μαθητείας», έχει διάρκεια ένα (1) διδακτικό έτος και περιλαμβάνει τα Μαθήματα Γενικής Παιδείας της Α’ Ε.Ε.Λ., Μαθήματα Ειδικότητας και πρακτική με εκπαίδευση στο χώρο εργασίας, ή σε φορέα, ή στο σχολείο στο πλαίσιο του σχολικού συνεταιρισμού. Την ευθύνη υλοποίησης της τάξης μαθητείας, καθώς και όλα όσα σχετίζονται με αυτήν έχει ο Σ.Δ. του Ε.Ε.Γ.

 

   Οι απόφοιτοι της Ε΄ τάξης «Τάξης Μαθητείας» λαμβάνουν Πτυχίο Ειδικότητας επιπέδου 2 με δικαίωμα εγγραφής στη Β΄ τάξη  του Ειδικού Επαγγελματικού Λυκείου και του Επαγγελματικού Λυκείου σύμφωνα με  τον ν. 4186/2013 της ίδιας ή άλλης ομάδας προσανατολισμού,  καθώς και στη Β΄ τάξη των  ΣΕΚ  Ειδικής Εκπαίδευσης, ίδιας Ομάδας Προσανατολισμού, στην ίδια ή σε άλλη ειδικότητα. Στα Ε.Ε.Γ. εγγράφονται μαθητές που είναι κάτοχοι απολυτηρίου της Πρωτοβάθμιας γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης κατόπιν γνωμάτευσης του ΚΕΔΥ.

 

   Ο κανονισμός λειτουργίας των Γυμνασίων θα εφαρμόζεται και στα Ε.Ε.Γ. και οποιαδήποτε απόκλιση για την Ειδική Εκπαίδευση, θα καθορίζεται με Υπουργική Απόφαση, κατόπιν εισήγησης της Διεύθυνσης Ειδικής Εκπαίδευσης.

   Η βαθμολογία σε όλες τις τάξεις δίνεται ανά τρίμηνο σύμφωνα με τα ισχύοντα στα Γυμνάσια        Γενικής Εκπαίδευσης.

 

Δικαίωμα πρώτης εγγραφής έχουν μαθητές, έως το 16ο  έτος της ηλικίας τους και μέχρι το 18ο εάν για πολύ σοβαρούς και πιστοποιημένους λόγους το ΚΕΔΥ εισηγηθεί κάτι τέτοιο και είναι κάτοχοι απολυτηρίου πρωτοβάθμιας γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης κατόπιν γνωμάτευσης του οικείου ΚΕΔΥ.

 

  Μαθητές που έχουν υπερβεί το 18ο έτος της ηλικίας τους, δύνανται να εγγράφονται για την απόκτηση Απολυτηρίου Γυμνασίου και να εξετάζονται κατά τα ισχύοντα στη Γενική Εκπαίδευση στο Ειδικό Γυμνάσιο ως κατ’ ιδίαν διδαχθέντες. Η περαιτέρω φοίτησή τους στην κατάλληλη σχολική δομή, θα καθορίζεται με  σχετική γνωμάτευση του ΚΕΔΥ. Εάν σύμφωνα με τη γνωμάτευση του ΚΕΔΥ προτείνεται η φοίτηση σε ΕΕΓ, θα  εγγράφεται στη Γ΄ τάξη.

 

 

  Οι ανωτέρω μαθητές δύνανται να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στα Γενικά Λύκεια, στα Επαγγελματικά Λύκεια στα Ειδικά Επαγγελματικά Λύκεια, στα Ειδικά Λύκεια  και στις ΣΕΚ και  ΣΕΚ ΕΕ της  μη τυπικής  εκπαίδευσης.

Τα όρια απουσιών είναι τα προβλεπόμενα από την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία της γενικής εκπαίδευσης προσαυξημένα κατά 30%. Τυχόν επιπλέον από τις παραπάνω κάθε φορά δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες απουσίες που οφείλονται αποδεδειγμένα στη συμμετοχή τους σε προγράμματα αποκατάστασης και θεραπείας που πιστοποιούνται από τον φορέα υλοποίησης υποβάλλονται πριν την έναρξη του προγράμματος στο Σύλλογο Διδασκόντων, ο οποίος έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα του χαρακτηρισμού της φοίτησης ως επαρκούς ή όχι.

  Οι  προθεσμίες μετεγγραφών για τις Α΄ και Β΄ τάξεις γίνονται κατ’ αντιστοιχία με το Γυμνάσιο, ενώ για την Γ΄ τάξη Ε.Ε.Γ.  θα γίνονται έως τις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους. Για τη Δ΄ τάξη οι μετεγγραφές εφόσον γίνονται στην ίδια ειδικότητα μπορούν να υλοποιούνται στις ίδιες προθεσμίες που ισχύουν για τα Γυμνάσια Γενικής Εκπαίδευσης, ενώ σε περίπτωση αλλαγής ειδικότητας γίνεται μετεγγραφή στη Γ΄ τάξη στο σχολείο υποδοχής σε αποκλειστική προθεσμία μέχρι 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους.

  Για εξαιρετικές περιπτώσεις η μετεγγραφή θα γίνεται μετά από εκτίμηση των σημαντικών λόγων από τον Διευθυντή Εκπαίδευσης του σχολείου υποδοχής.

 

Ως προς τις μετακινήσεις, μετεγγραφές μαθητών και  αντιστοιχίσεις των τάξεων ΕΕΓ-    Γυμνασίων   γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης,  ισχύουν τα εξής:

 

Απόφοιτοι των Ε.Ε.Γ εγγράφονται:

  • Απόφοιτος  Α΄ τάξης ΕΕΓ εγγράφεται στη Β΄ τάξη Γυμνασίου γενικής ή ειδικής  

     εκπαίδευσης.

  • Απόφοιτος Β΄ τάξης ΕΕΓ εγγράφεται στην Γ΄ τάξη Γυμνασίου γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης.
  • Απόφοιτος Γ΄ τάξης ΕΕΓ εγγράφεται στη Γ΄ τάξη Γυμνασίου  γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης
  • Απόφοιτος  Δ΄ τάξης ΕΕΓ εγγράφεται στην Α΄ τάξη του ΕΕΛ και Επαγγελματικού Λυκείου      ανεξαρτήτως της Ομάδας Προσανατολισμού, στην Α΄ τάξη του ΓΕΛ, καθώς και στην Α΄ τάξη ΣΕΚ και  ΣΕΚ Ε.Ε. ανεξαρτήτως της Ομάδας Προσανατολισμού.
  • Απόφοιτος της Ε΄ τάξης ΕΕΓ, εγγράφεται στη Β΄ τάξη του ΕΕΛ και Επαγγελματικού Λυκείου της ίδιας ή άλλης  Ομάδας Προσανατολισμού, ή στη Β΄ τάξη ΣΕΚ και ΣΕΚ Ε.Ε., στην ίδια Ομάδα Προσανατολισμού.

 

Απόφοιτοι Γυμνασίου Γενικής και Ειδικής Εκπαίδευσης εγγράφονται:

  • Απόφοιτος της Α΄ τάξης Γυμνασίου γενικής ή ειδικής Εκπαίδευσης, εγγράφεται στη Β΄ τάξη του ΕΕΓ.
  • Απόφοιτος της  Β΄ τάξης Γυμνασίου γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης, εγγράφεται στην Γ΄ τάξη του ΕΕΓ.
  • Απόφοιτος της Γ΄ τάξης Γυμνασίου  γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης εγγράφεται στην Α΄ τάξη ΕΕΛ     και Α΄ τάξη  ΓΕΛ, καθώς και στις ΣΕΚ και ΣΕΚ Ε.Ε.

 

Μετεγγραφές μαθητών ΕΕΓ και Γυμνασίων Γενικής και Ειδικής Εκπαίδευσης:

  • Από την Α΄ τάξη ΕΕΓ ο μαθητής μετεγγράφεται στην Α΄ τάξη Γυμνασίου γενικής και ειδικής εκπαίδευσης.
    • Από τη Β ΄ τάξη  ΕΕΓ ο μαθητής μετεγγράφεται στην Β΄ Γυμνασίου γενικής και ειδικής εκπαίδευσης.
  • Από τη Γ΄ τάξη   ΕΕΓ ο μαθητής μετεγγράφεται στη Γ΄ Γυμνασίου  γενικής και ειδικής εκπαίδευσης.
    • Από τη Δ΄ τάξη ΕΕΓ ο μαθητής μετεγγράφεται στη Γ΄ Γυμνασίου γενικής και ειδικής εκπαίδευσης.
    • Από την Α΄ τάξη Γυμνασίου γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης ο μαθητής μετεγγράφεται στην Α΄ τάξη του ΕΕΓ.

Από τη Β΄ Γυμνασίου γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης ο μαθητής μετεγγράφεται στη Β΄ τάξη του ΕΕΓ .

  • Από την Γ΄ Γυμνασίου γενικής ή ειδικής, ο μαθητής δύναται να μετεγγραφεί στη Γ΄ τάξη του ΕΕΓ.

 

Για κάθε μετακίνηση μαθητή προς την ειδική εκπαίδευση και αντιστρόφως απαιτείται σχετική γνωμάτευση του ΚΕΔΥ.

 

 

 

2) ΕΙΔΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ

   Στο άρθρο 28 του ν. 4186/2013 η περίπτωση 1β τροποποιείται ως εξής:

 

   «β) Τα Ειδικά Επαγγελματικά Λύκεια (Ε.Ε.Λ.), στην Α΄ τάξη των οποίων εγγράφονται χωρίς εξετάσεις οι   κάτοχοι απολυτηρίου, Δ΄ τάξης, του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου και των Ειδικών και Γενικών Γυμνασίων και Λυκείων. Στην Β΄ τάξη εγγράφονται χωρίς εξετάσεις κάτοχοι πτυχίου επιπέδου 2 απόφοιτοι του Ε.Ε.Γ. Στα Ε.Ε.Λ. προσφέρονται δύο κύκλοι σπουδών οι οποίοι ανήκουν στο τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα:

       α. Ο Δευτεροβάθμιος Κύκλος Σπουδών και

       β. Ο Μεταδευτεροβάθμιος Κύκλος Σπουδών η «Τάξη Μαθητείας»

 

    Στο Δευτεροβάθμιο Κύκλο Σπουδών λειτουργούν οι Α΄, Β΄, Γ΄ και Δ΄ τάξεις κατ’ αντιστοιχία με τις τάξεις   των Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. Ο αριθμός ημερομισθίων που πρέπει να έχει ο μαθητής ως προϋπόθεση εγγραφής δεν ισχύει για τα ΕΕΛ. Στους απόφοιτους της Δ΄ τάξης των ΕΕΛ χορηγείται:

 α) Απολυτήριος τίτλος Λυκείου ισότιμος με το απολυτήριο του Γενικού Λυκείου, μετά τις  ενδοσχολικές εξετάσεις και

    β) Πτυχίο  ειδικότητας επιπέδου 4 μετά από τις ενδοσχολικές εξετάσεις του ΕΕΛ.

 

  Στο Μεταδευτεροβάθμιο Κύκλο Σπουδών η «Τάξη Μαθητείας» (εκπαίδευση στο χώρο εργασίας) η οποία είναι προαιρετική, εγγράφονται οι κάτοχοι απολυτηρίου και πτυχίου του δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών του Ε.Ε.Λ.

  Η «Τάξη Μαθητείας», που εφαρμόζει το δυικό σύστημα εκπαίδευσης (μαθητείας) του Ο.Α.Ε.Δ., έχει διάρκεια ένα (1) έτος και περιλαμβάνει Μαθητεία με εκπαίδευση στο χώρο εργασίας, Μάθημα Ειδικότητας και Προπαρασκευαστικά Μαθήματα Πιστοποίησης στη σχολική μονάδα αντίστοιχα.

  Την ευθύνη υλοποίησης της τάξης μαθητείας, της τοποθέτησης σε χώρους εργασίας των φοιτούντων,   καθώς και όλα τα σχετικά με αυτήν έχει ο Σύλλογος Διδασκόντων Σ.Δ.  του Ε.Ε.Λ. Η τοποθέτηση σε χώρους εργασίας των φοιτούντων και παρακολούθησή τους θεωρείται άσκηση εκπαιδευτικού έργου.

  Οι απόφοιτοι της «Τάξης Μαθητείας» λαμβάνουν Πτυχίο Ειδικότητας επιπέδου 5 από το Υπουργείο  Παιδείας και Θρησκευμάτων και από τον Ο.Α.Ε.Δ. μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών πιστοποίησης των προσόντων τους, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 12 του ν. 4186/2013.

Η λειτουργία των Ε.Ε.Λ διέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας των Εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων και ως προς τα θέματα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, εκτός των περιπτώσεων που εμπίπτουν στην κατηγορία  του 5%. Θέματα που αφορούν προθεσμίες εγγραφών και μετεγγραφών εναρμονίζονται με τα εκάστοτε ισχύοντα στα Εσπερινά ΕΠΑ.Λ.

Ο κανονισμός λειτουργίας των εσπερινών ΕΠΑΛ εφαρμόζεται και στα Ε.Ε.Λ. και οποιαδήποτε απόκλιση για την Ειδική Εκπαίδευση, θα καθορίζεται με Υπουργική Απόφαση, κατόπιν εισήγησης της Διεύθυνσης Ειδικής Εκπαίδευσης.

 

Τα όρια απουσιών είναι τα προβλεπόμενα από την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία των εσπερινών ΕΠΑΛ προσαυξημένα κατά 30%. Τυχόν επιπλέον από τις παραπάνω κάθε φορά δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες απουσίες που οφείλονται αποδεδειγμένα στη συμμετοχή τους σε προγράμματα αποκατάστασης και θεραπείας που πιστοποιούνται από τον φορέα υλοποίησης υποβάλλονται πριν την έναρξη του προγράμματος στο Σύλλογο Διδασκόντων ο οποίος έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα του χαρακτηρισμού της φοίτησης.

Στα ΕΕΛ καθώς και στα Ειδικά Λύκεια και μόνο για τα τμήματα Ομάδων προσανατολισμού και τμήματα ειδικοτήτων, αυτά δύνανται να συστήνονται,  ανεξάρτητα από  τον αριθμό των μαθητών, με απόφαση του οικείου Διευθυντή Διεύθυνσης, κατόπιν εισήγησης του Συλλόγου Διδασκόντων της σχολικής μονάδας.

Τα ωρολόγια προγράμματα και το σύνολο των εβδομαδιαίων διδακτικών ωρών, θα διαφοροποιούνται με εισήγηση της Διεύθυνσης Ειδικής Εκπαίδευσης και έκδοση σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων.

Στα ΕΕΓ δύνανται να ιδρύονται Λυκειακές τάξεις με εισήγηση του Διευθυντή Εκπαίδευσης και του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης εφ΄όσον υπάρχει ο ελάχιστος αριθμός μαθητών ανά τμήμα που προβλέπεται από τον παρόντα νόμο και απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων.

 

3) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Τα Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης , Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ )μετονομάζονται σε Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης,  συντομογραφημένα: Ε.Ε.Ε.ΕΚ.

Στα Ε.Ε.Ε.ΕΚ. εγγράφονται οι απόφοιτοι του Δημοτικού σχολείου, γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης, κατόπιν σχετικής γνωμάτευσης από το οικείο ΚΕΔΥ. Τα Ε.Ε.Ε.ΕΚ λειτουργούν είτε με προκαταρκτική και Α΄, Β΄, Γ΄, Δ, Ε΄ τάξεις υποχρεωτικής εκπαίδευσης και ΣΤ΄ « τάξη Μαθητείας», είτε με βαθμίδες προκαταρκτική+Α (Κατώτερη), Β+Γ(Μεσαία), Δ+Ε(Ανώτερη), είτε με μεικτό σύστημα τάξεων και βαθμίδων. Σε κάθε βαθμίδα μπορούν να φοιτούν μαθητές, ανεξάρτητα από την τάξη εγγραφής στα μητρώα, ανάλογα με τις δυνατότητές τους.

Η προκαταρκτική τάξη, έχει στόχο την προετοιμασία  των μαθητών στην ομαλή ένταξη του μαθητή  στο σχολικό περιβάλλον. Εδώ  διδάσκονται μαθήματα γενικής παιδείας, αυτόνομης διαβίωσης και προεπαγγελματικών δεξιοτήτων. Τα αυτόνομα εργαστήρια προεπαγγελματικών δεξιοτήτων και αυτόνομης διαβίωσης καταργούνται και θα διδάσκονται ως μαθήματα σε όλες τις τάξεις.

Στους απόφοιτους της Ε΄ τάξης των Ε.Ε.Ε.ΕΚ. χορηγείται απολυτήριος τίτλος ολοκλήρωσης της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, με δικαίωμα εγγραφής στην «τάξη μαθητείας» του ΕΕΕΕΚ κατόπιν εισήγησης της ΕΔΕΑΥ όπου έχει συσταθεί και απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων.

Η βαθμολογία σε όλες τις τάξεις δίνεται ανά τρίμηνο σύμφωνα με τα ισχύοντα στα Γυμνάσια Γενικής Εκπαίδευσης.

 

Δικαίωμα πρώτης εγγραφής στα Ε.Ε.Ε.ΕΚ., έχουν οι μαθητές έως το 16ο έτος της ηλικίας τους και μέχρι το 18ο εάν για πολύ σοβαρούς και πιστοποιημένους λόγους το ΚΕΔΔΥ εισηγηθεί κάτι τέτοιο κατόπιν σχετικής γνωμάτευσης του οικείου ΚΕΔΥ. Στην «Τάξη Μαθητείας» η οποία είναι προαιρετική, εγγράφονται οι κάτοχοι απολυτηρίου  του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. ύστερα από εισήγηση της Ε.Δ.Ε.Α.Υ. εφόσον αυτή έχει συσταθεί και λειτουργεί και απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων.

 

Η «Τάξη Μαθητείας», έχει διάρκεια τουλάχιστον 2 τριμήνων και το πολύ ενός (1) διδακτικού έτους και περιλαμβάνει μαθήματα πρακτικής με εκπαίδευση στο χώρο εργασίας, ή σε φορέα, ή στο σχολείο ή στο πλαίσιο του σχολικού συνεταιρισμού. Το πρόγραμμα της «Τάξης Μαθητείας» μπορεί να συμπληρώνεται από μαθήματα των προηγούμενων τάξεων, ανάλογα με τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών, όπως αυτές προκύπτουν από την εκπαιδευτική αξιολόγηση. Την ευθύνη υλοποίησης της «Τάξης Μαθητείας», καθώς και όλα όσα σχετίζονται με αυτήν έχει ο Σ.Δ. του Ε.Ε.Ε.ΕΚ.

 

Οι απόφοιτοι της «Τάξης Μαθητείας» λαμβάνουν Πτυχίο με επαγγελματικά δικαιώματα επιπέδου 2 με δυνατότητα συνέχισης σπουδών μόνον σε Σ.Ε.Κ. ΕΕ ύστερα από εισήγηση  της Ε.Δ.Ε.Α.Υ. εφόσον η τελευταία έχει συσταθεί και λειτουργεί ή  εισήγηση του Συλλόγου Διδασκόντων.

Στη φόρμα απολυτηρίου του Ε.Ε.Ε.ΕΚ, όπως αυτή έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ 1103/Β/23-8-2002, απαλείφεται η πρόταση  «ο παρών τίτλος επέχει θέση πιστοποιητικού επιπέδου 1 του άρθρου 6 παρ.1α του ν. 2009/1992».

Στους ήδη αποφοιτήσαντες χορηγείται πτυχίο με επαγγελματικά δικαιώματα επιπέδου 2 και αντικαθίσταται ο παλαιός απολυτήριος τίτλος με τον νέο.

 

Μαθητής που έχει ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση δεν δικαιούται επανεγγραφής και  φοίτησης σε άλλη ή ίδια δομή της υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

 

2. Θέματα Λειτουργίας:

  1. Οι ΣΜΕΕ της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μπορούν να λειτουργούν είτε με τάξεις Α’,Β’,Γ’,Δ’,Ε’,ΣΤ’, είτε με βαθμίδες Α+Β(Κατώτερη), Γ+Δ(Μεσαία), Ε+ΣΤ(Ανώτερη), είτε με μεικτό σύστημα τάξεων και βαθμίδων. Σε κάθε βαθμίδα μπορούν να φοιτούν μαθητές ανεξάρτητα από την τάξη εγγραφής στα μητρώα ανάλογα με τις δυνατότητές τους. Επίσης μπορούν οι Σ.Μ.Ε.Ε. της Α’/θμιας εκπαίδευσης, να ακολουθούν το αναλυτικό πρόγραμμα της γενικής εκπαίδευσης όπου αυτό είναι δυνατόν, είτε το Πλαίσιο Αναλυτικού Προγράμματος της Ειδικής Αγωγής (Π.Α.Π.Ε.Α.), είτε ένα μεικτό σύστημα των δύο. Τα παραπάνω καθορίζονται σε πρακτικό του συλλόγου προσωπικού του σχολείου κατόπιν εισήγησης του δ/ντή και έγκρισης από τον αρμόδιο Σχολικό Σύμβουλο Ε.Ε.

2. Στις αυτοτελείς ΣΜΕΕ της Δευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, τα διαλείμματα δύνανται να είναι ανά δίωρο. Κατά την κατάρτιση του ωρολογίου προγράμματος οι εργαστηριακές ώρες δύνανται στην ειδική επαγγελματική εκπαίδευση να είναι δίωρες χωρίς να μεσολαβεί διάλειμμα μεταξύ τους.

3. Υπάρχει η δυνατότητα διαμόρφωσης του εβδομαδιαίου ωρολογίου προγράμματος, σε κάθε μάθημα, σε όλες τις αυτοτελείς ΣΜΕΕ Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με την προϋπόθεση ότι οι μαθητές θα διδάσκονται όλα τα μαθήματα που προβλέπονται στο ωρολόγιο και αναλυτικό πρόγραμμα. Ο τρόπος προσέγγισης της διδασκόμενης ύλης, είναι ανάλογος με τις εκπαιδευτικές ανάγκες του μαθητή και αναμορφώνεται με βάση τα αποτελέσματα της εκπαιδευτικής αξιολόγησης.

4. Ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα και εργαστήριο στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση δεν μπορεί να είναι μικρότερος από 5 μαθητές και μεγαλύτερος από 8 μαθητές. Μέσα στο εύρος αυτό ο σύλλογος προσωπικού των Σ.Μ.Ε.Ε. διαμορφώνει τα τμήματα. Εάν σε μία Σ.Μ.Ε.Ε. ο αριθμός των μαθητών στα τμήματα είναι μεγαλύτερος από 8 λόγω ελλείψεως χώρου τότε υπάρχει η δυνατότητα μέσα στο ίδιο τμήμα να βρίσκονται δύο εκπαιδευτικοί. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις μαθητών στο φάσμα του αυτισμού ή πολυαναπηριών και κατόπιν τεκμηριωμένης εισήγησης του Διευθυντή του σχολείου και του Σχολικού Συμβούλου Ε.Ε. ο οικείος Διευθυντής Εκπαίδευσης μπορεί να εγκρίνει τη σύσταση υποομάδας του τμήματος με όχι λιγότερους από 3 μαθητές και η οποία υπάγεται σε κύριο τμήμα τουλάχιστον 8 μαθητών.

5. Η  3η παράγραφος του άρθρου 28 περίπτωση 1γ του ν. 4186/2013 τροποποιείται ως εξής: «Από το σχολικό έτος 2014-15 όλα τα ΤΕΕ ειδικής Αγωγής Α΄ βαθμίδας και τα ΤΕΕ Αγωγής Β΄ βαθμίδας, ή (Ειδικά ΕΠΑΛ ή ΕΠΑΛ Ειδικής Αγωγής) μετατρέπονται σε Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια (Ε.Ε.Γ.) και Ειδικά Επαγγελματικά Λύκεια (Ε.Ε.Λ.).

 6. Οι οργανικές θέσεις του εκπαιδευτικού προσωπικού ,του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού, του ειδικού βοηθητικού προσωπικού καθώς  και οι θέσεις των Διευθυντών και Υποδιευθυντών όλων των ανωτέρω σχολικών μονάδων  μεταφέρονται στις νέες σχολικές μονάδες. Οι μη υπηρετούμενες κενές οργανικές θέσεις μεταφέρονται στις αντίστοιχες νέες σχολικές μονάδες. Το ίδιο ισχύει και για κάθε άλλον οργανικά τοποθετημένο εργαζόμενο στις ανωτέρω δομές.

7. Στις μέχρι τώρα χαρακτηρισμένες ΣΜΕΕ Επαγγελματικής εκπαίδευσης, (ΕΕΕΕΚ, ΕΕΓ και ΕΕΛ) κωφών και βαρηκόων μαθητών θα λειτουργούν τμήματα αμιγώς με μαθητές της ειδικής κατηγορίας που μέχρι τώρα χαρακτήριζε τις σχολικές αυτές μονάδες, αλλά με δυνατότητα εγγραφής ή μετεγγραφής και μαθητών με άλλες αναπηρίες χωρίς τα παραπάνω χαρακτηριστικά, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει ο απαιτούμενος αριθμός μαθητών για να αποτελέσει ξεχωριστό τμήμα  και διαπιστωμένες ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, κατόπιν γνωμάτευσης ΚΕΔΥ. Οι ιδρυμένες ΕΠΑΣ σύμφωνα με τον ν. 3699/2008 καταργούνται.

8. Στο ΕΕΕΕΚ  «μαθητών με προβλήματα όρασης και πολλαπλές αναπηρίες» που δημιουργήθηκε και λειτουργεί με έδρα το Αιγάλεω και εφόσον το σχολείο δεν έχει τον απαιτούμενο αριθμό μαθητών που ορίζεται από τον νόμο για να λειτουργεί χαρακτηρισμένο ως τέτοιο, τότε μπορούν να εγγράφονται ή να μεταγράφονται μαθητές χωρίς τα παραπάνω χαρακτηριστικά και ταυτόχρονα να λειτουργεί και  τμήμα αμιγώς με μαθητές με προβλήματα όρασης και πολλαπλές αναπηρίες. Το ίδιο ισχύει για κάθε άλλο χαρακτηρισμένο σχολείο υπάρχει ή ιδρυθεί.

9. Προβλέπονται οι μονοήμερες και πολυήμερες εκδρομές μαθητών στις ΣΜΕΕ  Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης, εφόσον ο Σύλλογος Διδασκόντων κρίνει, με τον απαραίτητο αριθμό συνοδών εκπαιδευτικών, ΕΕΠ και ΕΒΠ, ώστε να διασφαλίζεται η μετακίνηση και διαμονή των μαθητών. Εφαρμόζονται  τα προβλεπόμενα περί εκδρομών στην γενική τυπική εκπαίδευση.

10. Στο άρθρο 28 του  ν. 4186/2013 πριν την πρώτη πρόταση προστίθενται το εξής:

 «Οι αυτοτελείς Σ.Μ.Ε.Ε. της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης διακρίνονται στους παρακάτω τρείς     

 (3) τύπους σχολείων:

      α) τα Γυμνάσια-Λύκεια Ε.Ε. κατ’ αντιστοιχία με τα Γυμνάσια – Λύκεια της γενικής εκπαίδευσης

    β) τα Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια (Ε.Ε.Γ.) και τα Ειδικά Επαγγελματικά Λύκεια (Ε.Ε.Λ.) κατ’ αντιστοιχία με τα σχολεία της μη ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης

    γ) τα Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ε.Ε.Ε.ΕΚ.)

Κάθε άλλη διάταξη καταργείται.»

11. Προκειμένου για μετεγγραφές από Ε.Ε.Γ. σε Ε.Ε.Ε.ΕΚ. ή αντίστροφα αρμόδιο είναι το ΚΕΔΥ της σχολικής μονάδας υποδοχής, εκδίδει δε γνωμάτευση ως προς τη δομή  και εισήγηση για την κατάταξη των μετεγγραφόμενων στις κατάλληλες τάξεις. Ο Σ.Δ. του σχολείου υποδοχής ύστερα από εύλογο χρονικό διάστημα αποφασίζει για την τάξη στην οποία κατατάσσονται τελικά οι μαθητές.

12. Ο σύλλογος διδασκόντων κάθε σχολικής μονάδας γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης και αντίστοιχα ο οικείος Σχολικός Σύμβουλος, μπορεί τεκμηριωμένα να αποφασίζει για την παραπομπή μαθητών για αξιολόγηση ή επαναξιολόγηση στο οικείο ΚΕΔΥ όπου δεν έχει συσταθεί ΕΔΕΑΥ και για το λόγο αυτό κοινοποιεί την απόφασή του τόσο στο ΚΕΔΥ όσο και στους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών οι οποίοι υποχρεούνται εντός δεκαημέρου από τη λήψη της, να μεταβούν στο ΚΕΔΥ ώστε να καταθέσουν τη σχετική αίτηση. Εφόσον κριθεί αναγκαίο μπορεί ο σύλλογος διδασκόντων κάθε σχολικής μονάδας να ζητήσει την υποστήριξη από διεπιστημονική ομάδα του ΚΕΔΥ όπου δεν έχει συσταθεί ΕΔΕΑΥ, κοινοποιώντας την απόφασή του αυτή στους γονείς/κηδεμόνες που η παραπάνω απόφαση αφορά.

13. Τα Ειδικά Γυμνάσια (εκτός κωφών, βαρήκοων και κινητικά αναπήρων) δύνανται να μετατρέπονται κατόπιν εισήγησης του οικείου ΚΕΔΥ, του Διευθυντή Εκπαίδευσης και του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης προς τη Διεύθυνση Ειδικής Εκπαίδευσης  και με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, σε Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια (ΕΕΓ) και οι φοιτούντες μαθητές σε αυτά εγγράφονται στις αντίστοιχες τάξεις των Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων, με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων.

14. Στα σχολεία της παραγράφου 1(α) του παρόντος άρθρου μπορούν να λειτουργούν και τμήματα ολοήμερου προγράμματος. Στο πρόγραμμα των νηπιαγωγείων ΕΕ περιλαμβάνονται και προγράμματα πρώιμης παρέμβασης Στα σχολεία ΕΕ εφαρμόζονται ειδικά προσαρμοσμένα αναλυτικά και διδακτικά προγράμματα.. Στο πρόγραμμα των δημοτικών σχολείων ΕΕ περιλαμβάνονται και δραστηριότητες προεπαγγελματικής εκπαίδευσης.

15. Για την εκπαίδευση των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που φοιτούν στα σχολεία γενικής και τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης εφαρμόζονται ειδικά προσαρμοσμένα και εξατομικευμένα υποστηρικτικά εκπαιδευτικά προγράμματα.

   16. Ο αναγκαίος αριθμός των μαθητών για τη λειτουργία ειδικού δημοτικού σχολείου και ΕΕΕΕΚ δεν μπορεί να είναι μικρότερος των πέντε και αποτελεί την προϋπόθεση ίδρυσής τους. Στις περιπτώσεις που οι μαθητές είναι λιγότεροι, η λειτουργία της σχολικής μονάδας αναστέλλεται και στη συνέχεια προτείνεται η κατάργησή της. Στη θέση της ιδρύονται τμήματα ένταξης, με εξειδικευμένο πρόγραμμα διευρυμένου ωραρίου.

17.α) Η μεταφορά των μαθητών των ΣΜΕΕ γίνεται είτε με κοινά δρομολόγια των σχολικών λεωφορείων τα οποία ανήκουν στην Ενιαία Σχολική Επιτροπή της αντίστοιχης βαθμίδας εκπαίδευσης είτε με μεταφορικά μέσα μισθωμένα από την οικεία Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Ειδικά για τις ΣΜΕΕ επιτρέπεται η αγορά ή η μίσθωση σχολικών λεωφορείων εξειδικευμένων προδιαγραφών που τάσσονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι ΣΜΕΕ που διέθεταν ιδιόκτητα σχολικά λεωφορεία και μεταβιβάστηκαν στην αρμοδιότητα των Ενιαίων Σχολικών Επιτροπών, διατηρούν το δικαίωμα της αποκλειστικής χρήσης. Για τη μεταφορά των μαθητών των ΣΜΕΕ συνιστώνται στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων θέσεις οδηγών και συνοδών των μαθητών με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου ή αορίστου χρόνου, που κατανέμονται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων στις ΣΜΕΕ. Με όμοια απόφαση καθορίζονται τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις αυτών. Η αντιμετώπιση των δαπανών κίνησης, συντήρησης, επισκευής και ασφάλισης των αυτοκινήτων που έχουν κατανεμηθεί στις ΣΜΕΕ γίνεται από τις Ενιαίες Σχολικές Επιτροπές, οι οποίες επιχορηγούνται για τον σκοπό αυτόν από πιστώσεις του Υ.ΠΑΙ.Θ.

   β) Για μαθητές Σχολικών Μονάδων Ειδικής Εκπαίδευσης που φοιτούν σε συστεγαζόμενες ΣΜΕΕ με αυτές της προηγούμενης παραγράφου, δύναται να μεταφέρονται με το σχολικό λεωφορείο ιδιοκτησίας της συστεγαζόμενης ΣΜΕΕ, όπου υπάρχει η  δυνατότητα και χωρίς να παρεμποδίζεται ο εκπαιδευτικός σχεδιασμός ( π.χ. εκπαιδευτικές επισκέψεις ,υποστηρικτικά προγράμματα ημερήσιες εκδρομές και λοιπές δραστηριότητες) της ιδιοκτήτριας σχολικής μονάδας, κατόπιν θετικής εισήγησης του Διευθυντή της ΣΜΕΕ που φέρει το ιδιόκτητο λεωφορείο, ύστερα από αίτημα του Διευθυντή της συστεγαζόμενης ΣΜΕΕ σε αυτόν και έγκριση από την οικεία περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης.

  γ) Για τις ΣΜΕΕ που λειτουργούν σε ιδρύματα, υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς των μαθητών με τα ιδιόκτητα λεωφορεία του ιδρύματος, χωρίς επιβάρυνση των ενιαίων σχολικών επιτροπών.

18.  Το σχολικό και διδακτικό έτος των ΣΜΕΕ είναι το ίδιο με αυτό των αντίστοιχων σχολείων της γενικής εκπαίδευσης. Τα ειδικά νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια είναι ισότιμα προς τα αντίστοιχα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας γενικής εκπαίδευσης. Τα ειδικά επαγγελματικά γυμνάσια και λύκεια είναι ισότιμα προς τα αντίστοιχα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

19. Σε όλες τις Σ.Μ.Ε..Ε. Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τα όρια καθορίζονται με απόφαση του αντίστοιχου Δ/ντή Εκπ/σης εφ’ όσον εγγράφουν μαθητές εντός των ορίων της Δ/νσης ή με απόφαση του Περιφερειακού Δ/ντή Εκπαίδευσης εφ’ όσον εγγράφουν μαθητές εκτός των ορίων της Δ/νσης.

Εγγραφή μαθητή εκτός των ορίων της Σχολικής μονάδας εντός των ορίων της Διεύθυνσης γίνεται με απόφαση του Διευθυντή Εκπαίδευσης και εκτός των ορίων Δ/νσης  με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή.

20. Μπορούν να εκπονούνται προγράμματα συνεκπαίδευσης μαθητών των Σ.Μ.Ε. Ε. σε συστεγαζόμενα ή όμορα σχολεία γενικής εκπαίδευσης κατόπιν πράξης των δ/ντών των δύο σχολείων οι οποίες αποστέλλονται στον Σχολικό Σύμβουλο Ε.Ε. για έγκριση.

  21. Οι Διευθυντές των ΣΜΕΕ των 6/θέσιων και πάνω σχολικών μονάδων έχουν διδακτικό ωράριο ανάλογο των 12/θέσιων σχολείων της γενικής εκπαίδευσης  δηλαδή 8 ώρες, το οποίο μπορεί να καλύπτεται σε ενισχυτική διδασκαλία μαθητή ή μικροομάδων. Οι δ/ντές των Σ.Μ.ΕΑ.Ε. των οποίων το σχολείο αποτελεί και κέντρο στήριξης ενός Σ.Δ.Ε.Υ. ο χρόνος απασχόλησης τους στο δίκτυο, λογίζεται χρόνος διδακτικών καθηκόντων.

    22. Οι συστεγαζόμενες στο ίδιο συγκρότημα ΣΜΕΕ ή αυτές που έχουν κοινή μεταφορά μαθητών εναρμονίζουν το ωρολόγιο πρόγραμμά τους κατόπιν σχετικής έγκρισης του σχολικού συμβούλου ειδικής Εκπαίδευσης.

23. Για τα ολιγοθέσια ειδικά δημοτικά σχολεία (1/θέσια, 2/θέσια, 3/θέσια), το ωράριο του ΕΕΠ είναι αυτό που προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία για το εκπαιδευτικό προσωπικό των ανωτέρω σχολείων.

  • 14 Δεκεμβρίου 2014, 11:33 | Κεκετσίδου Κυριακή

    Στηρίζω τις θέσεις του Σ.Α.Τ.Ε.Α.

  • 14 Δεκεμβρίου 2014, 11:08 | Ποτουριδης Γιώργος

    Στηρίζω τις θέσεις των Σ.Α.Τ.Ε.Α

  • 14 Δεκεμβρίου 2014, 11:05 | ΣΟΦΙΑ

    Στηρίζω τις θέσεις του Σ.Α.Τ.Ε.Α !!

  • 14 Δεκεμβρίου 2014, 10:47 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ Σ.Α.Τ.Ε.Α !

  • 14 Δεκεμβρίου 2014, 10:47 | ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ ΕΦΗ

    ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΑΤΕΑ:

    Για τις ΣΜΕΕ :

    1) Μείζον ζήτημα για την ορθή λειτουργία ενός ειδικού σχολείου είναι ο αριθμός των μαθητών που φοιτούν σε κάθε τάξη. Ειδικότερα, προτείνουμε την ύπαρξη το πολύ τριών-τεσσάρων παιδιών με αναπηρία σε κάθε τάξη ειδικού σχολείου. Αυτός ο αριθμός μαθητών θα επιτρέψει την αποτελεσματικότερη και ασφαλέστερη διδασκαλία των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Αντίθετα, αυτό που βλέπουμε στο σχέδιο νόμου είναι η τάση αύξησης των μαθητών ανά τμήμα: από 4 ως 8 παιδιά, τώρα κάθε τμήμα θα έχει από 5 ως 8. Καμία μνεία δε γίνεται στο μεταξύ για την ίδρυση νέων σχολείων.

    2) Πέρα από την καταλληλότητα των Αναλυτικών Προγραμμάτων και τη δυνατότητα διαφοροποίησής τους, ανάλογα με τις δυνατότητες και τις αδυναμίες των μαθητών, θεωρείται απαραίτητο να αποσαφηνιστούν, στα πλαίσια της διεπιστημονικότητας και να είναι ξεκάθαροι οι ρόλοι όλων των ειδικοτήτων σε ένα Ειδικό Δημοτικό Σχολείο, το καθηκοντολόγιο της κάθε μιας ειδικότητας, καθώς και να υπάρχει ένα πρωτόκολλο συνεργασίας όλων των ειδικοτήτων.

    3) Θεωρούμε απαραίτητη την πραγματική λειτουργία τμημάτων ολοήμερου σχολείου σε όλες τις ΣΜΕΕ. Το γεγονός αυτό θα εξυπηρετεί αφενός τους εργαζόμενους γονείς των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αφετέρου θα προσφέρει στους μαθητές τις απαραίτητες εκπαιδευτικές υπηρεσίες, τις οποίες τώρα παρέχουν ιδιώτες με μεγάλη οικονομική επιβάρυνση για τις οικογένειες των μαθητών.

    4) Πρέπει να δοθεί μόνιμη λύση στο πρόβλημα της μετακίνησης των μαθητών με λεωφορεία. Όταν οι ΣΜΕΕ δε διαθέτουν ιδιόκτητα λεωφορεία, και για όσο χρονικό διάστημα δεν έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν, οι συμβάσεις με τους ιδιοκτήτες λεωφορείων θα πρέπει να είναι πολυετείς και τα δύο μέρη (Πολιτεία-ιδιοκτήτες λεωφορείων) ν’ ανταποκρίνονται επαρκώς στις υποχρεώσεις τους, χωρίς να μετακυλούν το κόστος της μετακίνησης στους μαθητές και τις οικογένειές τους.

    5) Απαραίτητη κρίνεται η συνεχής συνεργασία των ΣΜΕΕ και των Γενικών Σχολείων. Κάθε ΣΜΕΕ πρέπει να έχει άμεση συνεργασία με το πιο κοντινό γενικό σχολείο. Η συνεργασία μπορεί να περιλαμβάνει κοινό πρόγραμμα σε περιπτώσεις μη γειτνίασης των σχολείων ή προγράμματα συνεκπαίδευσης σε περιπτώσεις όμορων ή συστεγαζόμενων σχολείων. Το είδος και η διάρκεια των προγραμμάτων θα πρέπει να αποφασίζεται από τους Συλλόγους Διδασκόντων ειδικού και γενικού σχολείου. Διαφωνούμε λοιπόν με τη διάταξη που αναφέρει ότι μόνο οι Διευθυντές ορίζουν με πράξεις τους τα προγράμματα συνεκπαίδευσης. Αποφασιστικά όργανα θα πρέπει να είναι οι Σύλλογοι Διδασκόντων. Κρίνουμε ακόμα άδικη τη διάταξη να υπολογίζεται ο χρόνος απασχόλησης στις ΣΔΕΥ ως χρόνος διδακτικών καθηκόντων μόνο για τους Διευθυντές των ΣΜΕΕ.

    6) Πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τη μετάβαση μαθητών από το Ειδικό Σχολείο στο Γενικό: οι εγγεγραμμένοι μαθητές των ειδικών σχολείων, μετά από συνεννόηση των γονέων/κηδεμόνων, της διεύθυνσης και του συλλόγου διδασκόντων του Ειδικού Σχολείου όπου φοιτούν, του αρμόδιου ΚΕΔΥ και του Σχολικού Συμβούλου Ειδικής Αγωγής να έχουν τη δυνατότητα αίτησης Παράλληλης Στήριξης και φοίτησης στο Γενικό Σχολείο και μετά το πέρας της Α’ δημοτικού, εκμεταλλευόμενοι την προκαταρκτική τάξη του ειδικού σχολείου. Δηλαδή πρέπει να υπάρχει δυνατότητα ο μαθητής του ειδικού σχολείου να αλλάξει σχολικό πλαίσιο και να εγγραφεί στην Α’ Δημοτικού με Παράλληλη Στήριξη.

    7) Άνοιγμα των ΣΜΕΕ στην κοινωνία: Να ορίζεται από το νόμο η εκπόνηση προγραμμάτων του Ειδικού Σχολείου έξω από τα όρια του σχολείου, στην κοινωνία, με σκοπό να ενταχθούν οι μαθητές πιο εύκολα στο κοινωνικό σύνολο και να ευαισθητοποιείται η κοινωνία απέναντι στα άτομα με αναπηρία.

    8) Υλικοτεχνική υποδομή: Ύπαρξη λίστας προαπαιτούμενων υλικών από το Υπουργείο Παιδείας, με τα οποία πρέπει να είναι εξοπλισμένο ένα ειδικό σχολείο. Η λίστα να αποστέλλεται στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς στα Ειδικά σχολεία και να παρέχονται τα υλικά αυτά στα σχολεία που παρουσιάζουν ελλείψεις.

    9) Αύξηση του αριθμού των Ειδικών Σχολείων: Σύμφωνα με εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τις Ειδικές Ανάγκες και την Εκπαίδευση της Ένταξης οι οποίες στηρίχτηκαν σε στοιχεία που έδωσε η ίδια η Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδος, ο αριθμός των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές που λαμβάνουν υποστήριξη μέσα από τις δομές της ειδικής αγωγής στην Ελλάδα ανέρχεται σε ποσοστό 3,28% επί του συνόλου του μαθητικού πληθυσμού (στοιχεία 2011), όταν ο μέσος όρος σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι διπλάσιος και αγγίζει το 7-10%, ποσοστό που επιβεβαιώνει και η διεθνής βιβλιογραφία. Αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο πλήθος μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες βρίσκεται ακόμα χωρίς διάγνωση και πιθανότατα εκτός σχολικής δομής. Η τελευταία χαρτογράφηση της Ειδικής Αγωγής της χώρας μας έγινε το 2003 και είναι πλέον μη έγκυρη. Η εμπειρία μας δείχνει ότι ο αριθμός των Ειδικών Σχολείων είναι μικρός για τις εκπαιδευτικές ανάγκες που παρουσιάζονται στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Στη δε Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση η υφιστάμενη κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη.

  • 14 Δεκεμβρίου 2014, 10:06 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ Χ

    ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ Σ.Α.Τ.Ε.Α !

    ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΙΟ ΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ .

  • 14 Δεκεμβρίου 2014, 10:00 | Μαρία Τ.

    Στηρίζω τις θέσεις των Σ.Α.Τ.Ε.Α.

  • 14 Δεκεμβρίου 2014, 09:58 | ΑΓΡΑΦΙΩΤΗ ΡΑΝΙΑ

    Στηρίζω τις θέσεις των Σ.Α.Τ.Ε.Α.

  • 14 Δεκεμβρίου 2014, 09:49 | Μαρία

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ

  • 14 Δεκεμβρίου 2014, 09:35 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΑΝΤΖΑΡΗ

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΑΤΕΑ!

  • 14 Δεκεμβρίου 2014, 09:35 | Σταυρούλα

    Για τις ΣΜΕΕ :

    1) Μείζον ζήτημα για την ορθή λειτουργία ενός ειδικού σχολείου είναι ο αριθμός των μαθητών που φοιτούν σε κάθε τάξη. Ειδικότερα, προτείνουμε την ύπαρξη το πολύ τριών-τεσσάρων παιδιών με αναπηρία σε κάθε τάξη ειδικού σχολείου. Αυτός ο αριθμός μαθητών θα επιτρέψει την αποτελεσματικότερη και ασφαλέστερη διδασκαλία των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Αντίθετα, αυτό που βλέπουμε στο σχέδιο νόμου είναι η τάση αύξησης των μαθητών ανά τμήμα: από 4 ως 8 παιδιά, τώρα κάθε τμήμα θα έχει από 5 ως 8. Καμία μνεία δε γίνεται στο μεταξύ για την ίδρυση νέων σχολείων.

    2) Πέρα από την καταλληλότητα των Αναλυτικών Προγραμμάτων και τη δυνατότητα διαφοροποίησής τους, ανάλογα με τις δυνατότητες και τις αδυναμίες των μαθητών, θεωρείται απαραίτητο να αποσαφηνιστούν, στα πλαίσια της διεπιστημονικότητας και να είναι ξεκάθαροι οι ρόλοι όλων των ειδικοτήτων σε ένα Ειδικό Δημοτικό Σχολείο, το καθηκοντολόγιο της κάθε μιας ειδικότητας, καθώς και να υπάρχει ένα πρωτόκολλο συνεργασίας όλων των ειδικοτήτων.

    3) Θεωρούμε απαραίτητη την πραγματική λειτουργία τμημάτων ολοήμερου σχολείου σε όλες τις ΣΜΕΕ. Το γεγονός αυτό θα εξυπηρετεί αφενός τους εργαζόμενους γονείς των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αφετέρου θα προσφέρει στους μαθητές τις απαραίτητες εκπαιδευτικές υπηρεσίες, τις οποίες τώρα παρέχουν ιδιώτες με μεγάλη οικονομική επιβάρυνση για τις οικογένειες των μαθητών.

    4) Πρέπει να δοθεί μόνιμη λύση στο πρόβλημα της μετακίνησης των μαθητών με λεωφορεία. Όταν οι ΣΜΕΕ δε διαθέτουν ιδιόκτητα λεωφορεία, και για όσο χρονικό διάστημα δεν έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν, οι συμβάσεις με τους ιδιοκτήτες λεωφορείων θα πρέπει να είναι πολυετείς και τα δύο μέρη (Πολιτεία-ιδιοκτήτες λεωφορείων) ν’ ανταποκρίνονται επαρκώς στις υποχρεώσεις τους, χωρίς να μετακυλούν το κόστος της μετακίνησης στους μαθητές και τις οικογένειές τους.

    5) Απαραίτητη κρίνεται η συνεχής συνεργασία των ΣΜΕΕ και των Γενικών Σχολείων. Κάθε ΣΜΕΕ πρέπει να έχει άμεση συνεργασία με το πιο κοντινό γενικό σχολείο. Η συνεργασία μπορεί να περιλαμβάνει κοινό πρόγραμμα σε περιπτώσεις μη γειτνίασης των σχολείων ή προγράμματα συνεκπαίδευσης σε περιπτώσεις όμορων ή συστεγαζόμενων σχολείων. Το είδος και η διάρκεια των προγραμμάτων θα πρέπει να αποφασίζεται από τους Συλλόγους Διδασκόντων ειδικού και γενικού σχολείου. Διαφωνούμε λοιπόν με τη διάταξη που αναφέρει ότι μόνο οι Διευθυντές ορίζουν με πράξεις τους τα προγράμματα συνεκπαίδευσης. Αποφασιστικά όργανα θα πρέπει να είναι οι Σύλλογοι Διδασκόντων. Κρίνουμε ακόμα άδικη τη διάταξη να υπολογίζεται ο χρόνος απασχόλησης στις ΣΔΕΥ ως χρόνος διδακτικών καθηκόντων μόνο για τους Διευθυντές των ΣΜΕΕ.

    6) Πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τη μετάβαση μαθητών από το Ειδικό Σχολείο στο Γενικό: οι εγγεγραμμένοι μαθητές των ειδικών σχολείων, μετά από συνεννόηση των γονέων/κηδεμόνων, της διεύθυνσης και του συλλόγου διδασκόντων του Ειδικού Σχολείου όπου φοιτούν, του αρμόδιου ΚΕΔΥ και του Σχολικού Συμβούλου Ειδικής Αγωγής να έχουν τη δυνατότητα αίτησης Παράλληλης Στήριξης και φοίτησης στο Γενικό Σχολείο και μετά το πέρας της Α’ δημοτικού, εκμεταλλευόμενοι την προκαταρκτική τάξη του ειδικού σχολείου. Δηλαδή πρέπει να υπάρχει δυνατότητα ο μαθητής του ειδικού σχολείου να αλλάξει σχολικό πλαίσιο και να εγγραφεί στην Α’ Δημοτικού με Παράλληλη Στήριξη.

    7) Άνοιγμα των ΣΜΕΕ στην κοινωνία: Να ορίζεται από το νόμο η εκπόνηση προγραμμάτων του Ειδικού Σχολείου έξω από τα όρια του σχολείου, στην κοινωνία, με σκοπό να ενταχθούν οι μαθητές πιο εύκολα στο κοινωνικό σύνολο και να ευαισθητοποιείται η κοινωνία απέναντι στα άτομα με αναπηρία.

    8) Υλικοτεχνική υποδομή: Ύπαρξη λίστας προαπαιτούμενων υλικών από το Υπουργείο Παιδείας, με τα οποία πρέπει να είναι εξοπλισμένο ένα ειδικό σχολείο. Η λίστα να αποστέλλεται στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς στα Ειδικά σχολεία και να παρέχονται τα υλικά αυτά στα σχολεία που παρουσιάζουν ελλείψεις.

    9) Αύξηση του αριθμού των Ειδικών Σχολείων: Σύμφωνα με εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τις Ειδικές Ανάγκες και την Εκπαίδευση της Ένταξης οι οποίες στηρίχτηκαν σε στοιχεία που έδωσε η ίδια η Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδος, ο αριθμός των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές που λαμβάνουν υποστήριξη μέσα από τις δομές της ειδικής αγωγής στην Ελλάδα ανέρχεται σε ποσοστό 3,28% επί του συνόλου του μαθητικού πληθυσμού (στοιχεία 2011), όταν ο μέσος όρος σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι διπλάσιος και αγγίζει το 7-10%, ποσοστό που επιβεβαιώνει και η διεθνής βιβλιογραφία. Αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο πλήθος μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες βρίσκεται ακόμα χωρίς διάγνωση και πιθανότατα εκτός σχολικής δομής. Η τελευταία χαρτογράφηση της Ειδικής Αγωγής της χώρας μας έγινε το 2003 και είναι πλέον μη έγκυρη. Η εμπειρία μας δείχνει ότι ο αριθμός των Ειδικών Σχολείων είναι μικρός για τις εκπαιδευτικές ανάγκες που παρουσιάζονται στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Στη δε Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση η υφιστάμενη κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη.

  • 14 Δεκεμβρίου 2014, 09:08 | Πουρουτίδου Πολυξένη

    Στηρίζω τις θέσεις του Σ.Α.Τ.Ε.Α

  • 14 Δεκεμβρίου 2014, 08:50 | Zoi Tsiaouskoglou

    Στηρίζω τις θέσεις του ΣΑΤΕΑ!!!

  • 14 Δεκεμβρίου 2014, 02:57 | ΣΑΤΕΑ

    Σχόλιο των ΣΑΤΕΑ στο άρθρο 9

    Για τις ΣΜΕΕ :

    1) Μείζον ζήτημα για την ορθή λειτουργία ενός ειδικού σχολείου είναι ο αριθμός των μαθητών που φοιτούν σε κάθε τάξη. Ειδικότερα, προτείνουμε την ύπαρξη το πολύ τριών-τεσσάρων παιδιών με αναπηρία σε κάθε τάξη ειδικού σχολείου. Αυτός ο αριθμός μαθητών θα επιτρέψει την αποτελεσματικότερη και ασφαλέστερη διδασκαλία των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Αντίθετα, αυτό που βλέπουμε στο σχέδιο νόμου είναι η τάση αύξησης των μαθητών ανά τμήμα: από 4 ως 8 παιδιά, τώρα κάθε τμήμα θα έχει από 5 ως 8. Καμία μνεία δε γίνεται στο μεταξύ για την ίδρυση νέων σχολείων.

    2) Πέρα από την καταλληλότητα των Αναλυτικών Προγραμμάτων και τη δυνατότητα διαφοροποίησής τους, ανάλογα με τις δυνατότητες και τις αδυναμίες των μαθητών, θεωρείται απαραίτητο να αποσαφηνιστούν, στα πλαίσια της διεπιστημονικότητας και να είναι ξεκάθαροι οι ρόλοι όλων των ειδικοτήτων σε ένα Ειδικό Δημοτικό Σχολείο, το καθηκοντολόγιο της κάθε μιας ειδικότητας, καθώς και να υπάρχει ένα πρωτόκολλο συνεργασίας όλων των ειδικοτήτων.

    3) Θεωρούμε απαραίτητη την πραγματική λειτουργία τμημάτων ολοήμερου σχολείου σε όλες τις ΣΜΕΕ. Το γεγονός αυτό θα εξυπηρετεί αφενός τους εργαζόμενους γονείς των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αφετέρου θα προσφέρει στους μαθητές τις απαραίτητες εκπαιδευτικές υπηρεσίες, τις οποίες τώρα παρέχουν ιδιώτες με μεγάλη οικονομική επιβάρυνση για τις οικογένειες των μαθητών.

    4) Πρέπει να δοθεί μόνιμη λύση στο πρόβλημα της μετακίνησης των μαθητών με λεωφορεία. Όταν οι ΣΜΕΕ δε διαθέτουν ιδιόκτητα λεωφορεία, και για όσο χρονικό διάστημα δεν έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν, οι συμβάσεις με τους ιδιοκτήτες λεωφορείων θα πρέπει να είναι πολυετείς και τα δύο μέρη (Πολιτεία-ιδιοκτήτες λεωφορείων) ν’ ανταποκρίνονται επαρκώς στις υποχρεώσεις τους, χωρίς να μετακυλούν το κόστος της μετακίνησης στους μαθητές και τις οικογένειές τους.

    5) Απαραίτητη κρίνεται η συνεχής συνεργασία των ΣΜΕΕ και των Γενικών Σχολείων. Κάθε ΣΜΕΕ πρέπει να έχει άμεση συνεργασία με το πιο κοντινό γενικό σχολείο. Η συνεργασία μπορεί να περιλαμβάνει κοινό πρόγραμμα σε περιπτώσεις μη γειτνίασης των σχολείων ή προγράμματα συνεκπαίδευσης σε περιπτώσεις όμορων ή συστεγαζόμενων σχολείων. Το είδος και η διάρκεια των προγραμμάτων θα πρέπει να αποφασίζεται από τους Συλλόγους Διδασκόντων ειδικού και γενικού σχολείου. Διαφωνούμε λοιπόν με τη διάταξη που αναφέρει ότι μόνο οι Διευθυντές ορίζουν με πράξεις τους τα προγράμματα συνεκπαίδευσης. Αποφασιστικά όργανα θα πρέπει να είναι οι Σύλλογοι Διδασκόντων. Κρίνουμε ακόμα άδικη τη διάταξη να υπολογίζεται ο χρόνος απασχόλησης στις ΣΔΕΥ ως χρόνος διδακτικών καθηκόντων μόνο για τους Διευθυντές των ΣΜΕΕ.

    6) Πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τη μετάβαση μαθητών από το Ειδικό Σχολείο στο Γενικό: οι εγγεγραμμένοι μαθητές των ειδικών σχολείων, μετά από συνεννόηση των γονέων/κηδεμόνων, της διεύθυνσης και του συλλόγου διδασκόντων του Ειδικού Σχολείου όπου φοιτούν, του αρμόδιου ΚΕΔΥ και του Σχολικού Συμβούλου Ειδικής Αγωγής να έχουν τη δυνατότητα αίτησης Παράλληλης Στήριξης και φοίτησης στο Γενικό Σχολείο και μετά το πέρας της Α’ δημοτικού, εκμεταλλευόμενοι την προκαταρκτική τάξη του ειδικού σχολείου. Δηλαδή πρέπει να υπάρχει δυνατότητα ο μαθητής του ειδικού σχολείου να αλλάξει σχολικό πλαίσιο και να εγγραφεί στην Α’ Δημοτικού με Παράλληλη Στήριξη.

    7) Άνοιγμα των ΣΜΕΕ στην κοινωνία: Να ορίζεται από το νόμο η εκπόνηση προγραμμάτων του Ειδικού Σχολείου έξω από τα όρια του σχολείου, στην κοινωνία, με σκοπό να ενταχθούν οι μαθητές πιο εύκολα στο κοινωνικό σύνολο και να ευαισθητοποιείται η κοινωνία απέναντι στα άτομα με αναπηρία.

    8) Υλικοτεχνική υποδομή: Ύπαρξη λίστας προαπαιτούμενων υλικών από το Υπουργείο Παιδείας, με τα οποία πρέπει να είναι εξοπλισμένο ένα ειδικό σχολείο. Η λίστα να αποστέλλεται στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς στα Ειδικά σχολεία και να παρέχονται τα υλικά αυτά στα σχολεία που παρουσιάζουν ελλείψεις.

    9) Αύξηση του αριθμού των Ειδικών Σχολείων: Σύμφωνα με εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τις Ειδικές Ανάγκες και την Εκπαίδευση της Ένταξης οι οποίες στηρίχτηκαν σε στοιχεία που έδωσε η ίδια η Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδος, ο αριθμός των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές που λαμβάνουν υποστήριξη μέσα από τις δομές της ειδικής αγωγής στην Ελλάδα ανέρχεται σε ποσοστό 3,28% επί του συνόλου του μαθητικού πληθυσμού (στοιχεία 2011), όταν ο μέσος όρος σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι διπλάσιος και αγγίζει το 7-10%, ποσοστό που επιβεβαιώνει και η διεθνής βιβλιογραφία. Αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο πλήθος μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες βρίσκεται ακόμα χωρίς διάγνωση και πιθανότατα εκτός σχολικής δομής. Η τελευταία χαρτογράφηση της Ειδικής Αγωγής της χώρας μας έγινε το 2003 και είναι πλέον μη έγκυρη. Η εμπειρία μας δείχνει ότι ο αριθμός των Ειδικών Σχολείων είναι μικρός για τις εκπαιδευτικές ανάγκες που παρουσιάζονται στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Στη δε Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση η υφιστάμενη κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη.

  • 13 Δεκεμβρίου 2014, 23:32 | Μαρία

    Στηρίζω τις θέσεις των Σ. Α. Τ. Ε. Α. !!!

  • 13 Δεκεμβρίου 2014, 23:25 | ΒΑΣΩ

    Στηρίζω τις θέσεις του Σ.Α.Τ.Ε.Α!!!

  • 13 Δεκεμβρίου 2014, 22:40 | Παυλάκος Μαυροειδής

    Άρθρο 09: Σχολικές μονάδες

    παράγραφος 2, θέματα λειτουργίας στο τέλος του άρθρου 9

    πρόταση για προσθήκη νέων εδαφίων

    SOS SOS SOS (νέο) SOS SOS SOS

    “24. Στις νησιωτικές και παραμεθόριες περιοχές της χώρας, όπου η μετακίνηση είναι αντικειμενικά αδύνατη, δύνανται να συστήνονται τμήματα, ανεξάρτητα από τον αριθμό των μαθητών, με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, ύστερα από αιτιολογημένη και τεκμηριωμένη εισήγηση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, , κατόπιν εισήγησης του Συλλόγου Διδασκόντων της σχολικής μονάδας.”

    Σύντομη Τεκμηρίωση
    στις νησιωτικές και παραμεθόριες περιοχές να μην υπάρχει περιορισμός στον ελάχιστο αριθμό μαθητών για τη δημιουργία τμήματος, γιατί δεν είναι δυνατή η μετακίνηση των μαθητών σε άλλο ή από άλλο νησί ώστε να συγκεντρωθεί ο ελάχιστος αριθμός.
    Εάν παραμείνει αυτός ο περιορισμός τα ειδικά σχολεία στα νησιά, θα διαλυθούν.

    Στην τυπική εκπαίδευση δε υπάρχει περιορισμός στον ελάχιστο αριθμό μαθητών για τη δημιουργία τμημάτων γενικής παιδείας. Περιορισμοί υπάρχουν μόνο για τη δημιουργία τμημάτων τομέων, ειδικοτήτων, κατευθύνσεων, … και πάντα υπάρχει πρόβλεψη για τις νησιωτικές και παραμεθόριες περιοχές. Π.χ. ΥΑ 82029/Γ2/19-07-2011.

    (νέα)

    “25. Για την ολοκλήρωση της φοίτησης στην ειδική δευτεροβάθμια εκπαίδευση μπορεί να δοθεί αναβολή στράτευσης και πέρα από το εικοστό πρώτο (21) έτος της ηλικίας του μαθητή και για όσα έτη είναι απαραίτητα για να ολοκληρώσει τις σπουδές του.”

    Σύντομη Τεκμηρίωση
    Για την ολοκλήρωση των σπουδών στην ειδική δευτεροβάθμια εκπαίδευση απαιτούνται περισσότερα έτη φοίτηση από την γενική εκπαίδευση και δεν προβλέπονται ειδικές διατάξεις για την αναβολή στράτευσης με αποτέλεσμα αρκετοί μαθητές να διακόπτουν τις σπουδές τους.
    (νέα)

    “26. Στις Σ.Μ.Ε.Α.Ε. εκτός από το ημερήσιο πρόγραμμα διδασκαλίας εφαρμόζεται, με απόφαση του συλλόγου και πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης. Ανά δεκαπενθήμερο, μία ημέρα της εβδομάδας εκ περιτροπής, ορίζεται ως ημέρα δημιουργικής απασχόλησης και αφιερώνεται εξ ολοκλήρου σε αυτά. Τα προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης ανατίθενται με απόφαση του συλλόγου των καθηγητών ως συμπλήρωση ωραρίου, μέχρι δύο ώρες την εβδομάδα, σε μέλη του. Την ημέρα δημιουργικής όλοι οι διδάσκοντες βοηθούν στην υλοποίηση του προγράμματος.”

    Σύντομη Τεκμηρίωση
    Δημιουργική απασχόληση προβλεπόταν στον 2817/2000 και υπήρχε θεσμοθετημένη στα ωρολόγια των ΕΓ. Ας αφεθεί ως δυνατότητα, ώστε οι σύλλογοι κατά περίπτωση να αποφασίζουν. Πιστεύω ότι είναι ένα κομμάτι που πρέπει να διατηρηθεί έστω και με αυτή τη μορφή.

    (νέα)

    “27. Στα ΕΕΓ και ΕΕΛ συστήνονται οργανικές θέσεις ως εξής:”

    “α) μία (1) θέση Ψυχολόγου κλάδου ΠΕ23”
    “β) μία (1) θέση Κοινωνικού Λειτουργού κλάδου ΠΕ30.”

    Σύντομη Τεκμηρίωση
    Απαραίτητο για την πρόσληψη, μετάθεση ή απόσπαση ΕΕΠ και ΕΒΠ σε ΣΜΕΑΕ είναι να υπάρχει οργανική θέση.
    Κατ ελάχιστο πρέπει να δημιουργηθεί μία θεση ΠΕ23 και μία ΠΕ30 οι οποίες είναι απαραίτητες σε κάθε ΣΜΕΑΕ.

  • 13 Δεκεμβρίου 2014, 22:34 | Παυλάκος Μαυροειδής

    Άρθρο 09: Σχολικές μονάδες
    παράγραφος 2, θέματα λειτουργίας σελ 23 στο pdf

    προσθήκη των φράσεων που είναι μέσα σε “” και διαγραφή φράσης που είναι μέσα σε []. Ο αριθμός δίπλα στα “” και τις [] είναι δείκτης που αντιστοιχεί σε σύντομο σχόλιο τεκμηρίωσης που ακολουθεί.

    5. Η 3η παράγραφος του άρθρου 28 περίπτωση 1γ του ν. 4186/2013 τροποποιείται ως εξής: «Από το σχολικό έτος 2014-15 όλα τα ΤΕΕ ειδικής αγωγής Α΄ βαθμίδας και τα ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Β΄ βαθμίδας, ή (Ειδικά ΕΠΑΛ ή ΕΠΑΛ Ειδικής Αγωγής) μετατρέπονται “σταδιακά” σε Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια (Ε.Ε.Γ.) και Ειδικά Επαγγελματικά Λύκεια (Ε.Ε.Λ.), “αρχίζοντας από τις Α΄ και Β΄ τάξεις το σχολικό έτος 2014-2015. Οι Γ΄, Δ΄, και Ε΄ τάξεις των ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Α΄ Βαθμίδας εξακολουθούν να λειτουργούν σύμφωνα με τα ισχύοντα μέχρι και τα σχολικά έτη 2014-2015, 2015-2016 και 2016-2017 αντίστοιχα. Οι Γ΄ και Δ΄ Τάξεις των ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Β΄ Βαθμίδας εξακολουθούν να λειτουργούν σύμφωνα με τα ισχύοντα μέχρι και τα σχολικά έτη 2014-2015 και 2015-2016 αντίστοιχα”

    Γενική Παρατήρηση
    Με την μη ύπαρξη μεταβατικών διατάξεων που να αφήνουν τους παλιούς μαθητές να τελειώσουν, στο σχολείο που γράφτηκαν, θα εφαρμόζουμε στην ειδική αγωγή όλες τις αλλαγές των ΕΠΑΛ πριν από την εφαρμογή τους στα τυπικά ΕΠΑΛ και τάξη μαθητείας από το 2014-2015 αφού όλες οι τάξεις αλλάζουν κατευθείαν.
    Τα Ειδικά ΕΠΑΛ θα κάνουν του χρόνου στην Τετάρτη τάξη ότι θα κάνουν τα αντίστοιχα εσπερινά το 2016-2017 ;;;;
    Παρακαλώ να επανεξετάσετε την σταδιακή εφαρμογή των αλλαγών ανά σχολικό έτος μέχρι να τελειώσουν οι μαθητές που φοιτούν στα ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής, εξαιρώντας την φετινή Α΄ Τάξη η οποία είναι γνώστης των αλλαγών δίνοντας το απολυτήριο γυμνασίου και στους αποφοίτους της Ε τάξης.

    σελ 23 στο pdf

    10. …
    β) τα Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια (Ε.Ε.Γ.) και τα Ειδικά Επαγγελματικά Λύκεια (Ε.Ε.Λ.) κατ’ αντιστοιχία με τα σχολεία της μη ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης

    Γενική Παρατήρηση
    Τα ΕΕΓ δεν είναι σε πλήρη αντιστοιχία με κανένα σχολείο της τυπική. Ως εκ τούτου πρέπει να εκδοθούν νέα ωρολόγια προγράμματα που θα είναι σε αντιστοιχία με αυτά των γυμνασίων και των ΕΛ συνδυάζοντας τα μαθήματα γενικής παιδείας, τις ομάδες προσανατολισμού τους τομείς και τις ειδικότητες, λαμβάνοντας υπόψη τον ελάχιστο αριθμό ωρών τεχνικών μαθημάτων για την έκδοση πτυχίου και μαθημάτων γενικής παιδείας για την ισοτιμία του γυμνασίου. (ισοτιμία γυμνασίου με τις λιγότερες ώρες μαθημάτων δίνουν τα ΣΔΕ (25 ώρες την εβδομάδα, 2 έτη σπουδών, 105 ώρες ανά μάθημα το έτος) και τις αμέσως λιγότερες τα εσπερινά γυμνάσια (25 ώρες την εβδομάδα, 3 έτη σπουδών).

    σελ 25 στο pdf

    21. Οι δ/ντες των ΣΜΕΕ των 6/θέσιων και πάνω σχολικών μονάδων έχουν διδακτικό ωράριο ανάλογο των 12/θέσιων σχολείων της γενικής εκπ/σης δηλαδή 8 ώρες, το οποίο μπορεί να καλύπτεται σε ενισχυτική διδασκαλία μαθητή ή μικροομάδων. “Οι δ/ντες των Σ.Μ.Ε.Α.Ε. Β/θμιας Εκπ/σης στα οποία λειτουργούν έξι (6) και πάνω τμήματα έχουν διδακτικό ωράριο ανάλογο των σχολείων με αριθμό τμημάτων άνω των δώδεκα (12) της γενικής β/θμιας εκπ/σης δηλαδή 5 ώρες, το οποίο μπορεί να καλύπτει και με ενισχυτική διδασκαλία μαθητή, προγράμματα καινοτόμων δράσεων ή οποιονδήποτε τρόπο συμπλήρωσης προβλέπει η γενική νομοθεσία για τους εκπαιδευτικούς β/θμιας χωρίς εξαιρέσεις. Για τον υπολογισμό του ωραρίου στην περίπτωση λιγότερων τμημάτων, κάθε τμήμα ΣΜΕΕ. θα υπολογίζεται ως δύο τμήματα της γενικής β/θμιας εκπ/σης.”1
    Οι δ/ντές των Σ.Μ.Ε.Α.Ε. των οποίων το σχολείο αποτελεί και κέντρο στήριξης ενός Σ.Δ.Ε.Υ. ο χρόνος απασχόλησης τους στο δίκτυο, λογίζεται χρόνος διδακτικών καθηκόντων “που αντιστοιχεί σε δύο (2) διδακτικές ώρες εβδομαδιαίος.”2

    Σύντομη Τεκμηρίωση
    (οι αριθμοί υπάρχουν στο κείμενο)
    1 για να μειωθούν με το ίδιο σκεπτικό και οι ώρες των διευθυντών στη Δ/θμια εκπαίδευσης. Εκτός από την πρωτοβάθμια υπάρχει και η δευτεροβάθμια …
    2 πρέπει να υπάρχει ακριβής προσδιορισμός των ωρών.

  • 13 Δεκεμβρίου 2014, 22:30 | Παυλάκος Μαυροειδής

    Άρθρο 09: Σχολικές μονάδες
    παράγραφος 2, θέματα λειτουργίας σελ 22, 23 στο pdf

    προσθήκη των φράσεων που είναι μέσα σε “” και διαγραφή φράσης που είναι μέσα σε []. Ο αριθμός δίπλα στα “” και τις [] είναι δείκτης που αντιστοιχεί σε σύντομο σχόλιο τεκμηρίωσης που ακολουθεί.

    ΣΟΣ ΣΟΣ ΣΟΣ ΣΟΣ Εξαιρετικά σημαντικό ΣΟΣ ΣΟΣ ΣΟΣ ΣΟΣ ΣΟΣ

    4. Ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα και εργαστήριο στην Α’/θμια και Β’/θμια εκπ/ση δεν μπορεί να είναι μικρότερος από [5] “4”1 μαθητές και μεγαλύτερος από 8 μαθητές. Μέσα στο εύρος αυτό ο σύλλογος προσωπικού των Σ.Μ.Ε.Α.Ε. διαμορφώνει τα τμήματα. Εάν σε μία Σ.Μ.Ε.Α.Ε. ο αριθμός των μαθητών στα τμήματα είναι μεγαλύτερος από 8 λόγω ελλείψεως χώρου τότε υπάρχει η δυνατότητα μέσα στο ίδιο τμήμα να βρίσκονται δύο εκπ/κοί. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις μαθητών στο φάσμα του αυτισμού ή πολυαναπηριών και κατόπιν τεκμηριωμένης εισήγησης του Διευθυντή του σχολείου και του Σχολικού Συμβούλου Ε.Ε. ο οικείος Διευθυντής Εκπαίδευσης μπορεί να εγκρίνει τη σύσταση υποομάδας του τμήματος με όχι λιγότερους από 3 μαθητές και η οποία υπάγεται σε κύριο τμήμα τουλάχιστον 8 μαθητών.

    ή

    4. Ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα [και εργαστήριο]2 στην Α’/θμια και Β’/θμια εκπ/ση δεν μπορεί να [είναι μικρότερος από 5 μαθητές και]2 μεγαλύτερος από 8 μαθητές[. Μέσα στο εύρος αυτό ο σύλλογος προσωπικού των Σ.Μ.Ε.Α.Ε. διαμορφώνει τα τμήματα.] 2 Εάν σε μία Σ.Μ.Ε.Α.Ε. ο αριθμός των μαθητών στα τμήματα είναι μεγαλύτερος από 8 λόγω ελλείψεως χώρου τότε υπάρχει η δυνατότητα μέσα στο ίδιο τμήμα να βρίσκονται δύο εκπ/κοί. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις μαθητών στο φάσμα του αυτισμού ή πολυαναπηριών και κατόπιν τεκμηριωμένης εισήγησης του Διευθυντή του σχολείου και του Σχολικού Συμβούλου Ε.Ε. ο οικείος Διευθυντής Εκπαίδευσης μπορεί να εγκρίνει τη σύσταση υποομάδας του τμήματος με όχι λιγότερους από 3 μαθητές και η οποία υπάγεται σε κύριο τμήμα τουλάχιστον 8 μαθητών.
    “Ο ελάχιστος αριθμός μαθητών για τη λειτουργία τμήματος Τομέα καθορίζεται σε τέσσερεις(4) “2
    “Ο ελάχιστος αριθμός μαθητών για τη λειτουργία τμήματος ειδικότητας καθορίζεται σε δύο(2) “2
    “Ο ελάχιστος αριθμός μαθητών για τη λειτουργία τμήματος εργαστηρίου καθορίζεται σε δύο(2)”2

    “Στις νησιωτικές και παραμεθόριες περιοχές της χώρας, όπου η μετακίνηση είναι αντικειμενικά αδύνατη, δύνανται να συστήνονται τμήματα, ανεξάρτητα από τον αριθμό των μαθητών, με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, ύστερα από αιτιολογημένη και τεκμηριωμένη εισήγηση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, , κατόπιν εισήγησης του Συλλόγου Διδασκόντων της σχολικής μονάδας.”3

    Σύντομη Τεκμηρίωση
    (οι αριθμοί υπάρχουν στο κείμενο)
    1 4 και όχι 5 γιατί αν οι μαθητές είναι 9 τότε έχουμε δύο τμήματα 5 και 4αρων μαθητών αντίστοιχα, οπότε αυτοαναιρείται.
    2 Στην τυπική εκπαίδευση δε υπάρχει περιορισμός στον ελάχιστο αριθμό μαθητών για τη δημιουργία τμημάτων γενικής παιδείας. Περιορισμοί υπάρχουν μόνο για τη δημιουργία τμημάτων τομέων, ειδικοτήτων, κατευθύνσεων, … και πάντα υπάρχει πρόβλεψη για τις νησιωτικές και παραμεθόριες περιοχές. Π.χ. ΥΑ 82029/Γ2/19-07-2011.
    3 στις νησιωτικές και παραμεθόριες περιοχές να μην υπάρχει περιορισμός στον ελάχιστο αριθμό μαθητών για τη δημιουργία τμήματος, γιατί δεν είναι δυνατή η μετακίνηση των μαθητών σε άλλο ή από άλλο νησί ώστε να συγκεντρωθεί ο ελάχιστος αριθμός.
    Εάν παραμείνει αυτός ο περιορισμός τα ειδικά σχολεία στα νησιά, θα διαλυθούν.

    Προτείνεται να προστεθεί ως ανεξάρτητο εδάφιο με αριθμό 24 στο τέλος του άρθρου 9 ώστε να καλύπτονται όλα τα σχολεία, ΕΕΓ, ΕΕΛ, ΕΛ, ΕΕΕΕΚ, ΕΓ, …

  • 13 Δεκεμβρίου 2014, 22:26 | Παυλάκος Μαυροειδής

    Άρθρο 09: Σχολικές μονάδες
    παράγραφος 1, εδάφιο γ, γ2 σελ 21 στο pdf

    προσθήκη των φράσεων που είναι μέσα σε “” και διαγραφή φράσης που είναι μέσα σε []. Ο αριθμός δίπλα στα “” και τις [] είναι δείκτης που αντιστοιχεί σε σύντομο σχόλιο τεκμηρίωσης που ακολουθεί.


    Στα ΕΕΛ , “ΕΕΓ” καθώς και στα [Ειδικά Λύκεια] “ΣΕΚ ΕΑ”1 και μόνο για τα τμήματα Ομάδων προσανατολισμού, τομέων και τμήματα ειδικοτήτων, αυτά δύνανται να συστήνονται, ανεξάρτητα από τον αριθμό των μαθητών, με απόφαση του οικείου Διευθυντή Διεύθυνσης, κατόπιν εισήγησης του Συλλόγου Διδασκόντων της σχολικής μονάδας.

    Σύντομη Τεκμηρίωση
    (οι αριθμοί υπάρχουν στο κείμενο)
    1 τμήματα ομάδων προσανατολισμού, τομέων και ειδικοτήτων δεν προβλέπονται στα Γενικά Λύκεια αντίθετα προβλέπονται στα ΕΕΓ και ΣΕΚ ΕΑ.

  • 13 Δεκεμβρίου 2014, 22:25 | Παναγιώτα Κυριακού

    Επιεικώς απαράδεκτο το κομμάτι των ΕΕΕΕΚ. Αυτός που γράφει ή αυτοί δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Ωραία πράγματα έτσι; ότι θέλει κάνει ο καθένας. Βαθμίδες και τρελά πράγματα. Α+Β, Γ+Δ, Ε+Στ
    ΚΑΤΩΤΕΡΗ, ΜΕΣΑΙΑ, ΑΝΩΤΕΡΗ ειτε το ενα ειτε το άλλο αλλά και ίσως και τα δύο!!! Τρεις λαλούν και δυό χορεύουν. Πώς μπορείς πραγματι να μιλησεις για τετοια πραγματα;
    Στην αρχή γελάς, μετά σοβαρεύεις, στο τέλος κλαις!!! Πολύπαθη ειδική τι σού ‘μελε να πάθεις.
    Ελπίζω να γίνουν εκλογές μπας και γλυτώσουμε από τέτοιους κονδυλοφόρους!

  • 13 Δεκεμβρίου 2014, 22:13 | Παυλάκος Μαυροειδής

    Άρθρο 09: Σχολικές μονάδες
    παράγραφος 1, εδάφιο γ, γ1, σελ 18, 19, 20 στο pdf

    προσθήκη των φράσεων που είναι μέσα σε “” και διαγραφή φράσης που είναι μέσα σε []. Ο αριθμός δίπλα στα “” και τις [] είναι δείκτης που αντιστοιχεί σε σύντομο σχόλιο τεκμηρίωσης που ακολουθεί.

    Στα Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια (Ε.Ε.Γ.) εγγράφονται απόφοιτοι του Ειδικού Δημοτικού και του Δημοτικού κατόπιν σχετικής γνωμάτευσης από το οικείο ΚΕΔΥ Στα Ε.Ε.Γ. λειτουργούν οι Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄ και Ε΄ τάξεις, με ομάδες προσανατολισμού, τομείς και ειδικότητες του Επαγγελματικού Λυκείου σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν. 4186/2013, καθώς και των ΣΕΚ του άρθρου 20 του ίδιου νόμου υπό την προϋπόθεση, ότι υπάρχουν οι κλάδοι ή οι ειδικότητες των εκπαιδευτικών που έχουν ανάθεση σε αυτές. Στους απόφοιτους της Δ΄ τάξης των Ε.Ε.Γ. χορηγείται απολυτήριος τίτλος Γυμνασίου.
    Στην Ε΄ «Τάξη Μαθητείας» εγγράφονται οι κάτοχοι απολυτηρίου υποχρεωτικής εκπαίδευσης του Ε.Ε.Γ. Η «Τάξη μαθητείας», έχει διάρκεια ένα (1) διδακτικό έτος και περιλαμβάνει τα Μαθήματα Γενικής Παιδείας της Α’ Ε.Ε.Λ., “τα μαθήματα ομάδων προσανατολισμού και”1 Μαθήματα Ειδικότητας και πρακτική με εκπαίδευση στο χώρο εργασίας, ή σε φορέα, ή στο σχολείο στο πλαίσιο του σχολικού συνεταιρισμού. Την ευθύνη υλοποίησης της τάξης μαθητείας, καθώς και όλα όσα σχετίζονται με αυτήν έχει ο Σ.Δ. του Ε.Ε.Γ.
    Οι απόφοιτοι της Ε΄ τάξης «Τάξης Μαθητείας» λαμβάνουν Πτυχίο Ειδικότητας επιπέδου 2 με δικαίωμα εγγραφής στη Β΄ τάξη του Ειδικού Επαγγελματικού Λυκείου και του Επαγγελματικού Λυκείου σύμφωνα με τον ν. 4186/2013 της ίδιας ή άλλης ομάδας προσανατολισμού, καθώς και στη Β΄ τάξη των “ΣΕΚ και”1 ΣΕΚ Ειδικής Εκπαίδευσης, ίδιας Ομάδας Προσανατολισμού, στην ίδια ή σε άλλη ειδικότητα. Στα Ε.Ε.Γ. εγγράφονται μαθητές που είναι κάτοχοι απολυτηρίου της Πρωτοβάθμιας γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης κατόπιν γνωμάτευσης του ΚΕΔΥ.
    Ο κανονισμός λειτουργίας των Γυμνασίων θα εφαρμόζεται και στα Ε.Ε.Γ. και οποιαδήποτε απόκλιση για την Ειδική Εκπαίδευση, θα καθορίζεται με Υπουργική Απόφαση, κατόπιν εισήγησης της Διεύθυνσης Ειδικής Εκπαίδευσης.
    Η βαθμολογία σε όλες τις τάξεις δίνεται ανά τρίμηνο σύμφωνα με τα ισχύοντα στα Γυμνάσια Γενικής Εκπαίδευσης.

    διαγραφή των επόμενων τριών εδαφίων

    [Δικαίωμα πρώτης εγγραφής έχουν μαθητές, έως το 16ο έτος της ηλικίας τους και μέχρι το 18ο εάν για πολύ σοβαρούς και πιστοποιημένους λόγους το ΚΕΔΥ εισηγηθεί κάτι τέτοιο και είναι κάτοχοι απολυτηρίου πρωτοβάθμιας γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης κατόπιν γνωμάτευσης του οικείου ΚΕΔΥ.] 2
    [ Μαθητές που έχουν υπερβεί το 18ο έτος της ηλικίας τους, δύνανται να εγγράφονται για την απόκτηση Απολυτηρίου Γυμνασίου και να εξετάζονται κατά τα ισχύοντα στη Γενική Εκπαίδευση στο Ειδικό Γυμνάσιο ως κατ’ ιδίαν διδαχθέντες. Η περαιτέρω φοίτησή τους στην κατάλληλη σχολική δομή, θα καθορίζεται με σχετική γνωμάτευση του ΚΕΔΥ. Εάν σύμφωνα με τη γνωμάτευση του ΚΕΔΥ προτείνεται η φοίτηση σε ΕΕΓ, θα εγγράφεται στη Γ΄ τάξη.] 2
    [ Οι ανωτέρω μαθητές δύνανται να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στα Γενικά Λύκεια, στα Επαγγελματικά Λύκεια στα Ειδικά Επαγγελματικά Λύκεια, στα Ειδικά Λύκεια και στις ΣΕΚ και ΣΕΚ ΕΕ της μη τυπικής εκπαίδευσης. ]2

    ή

    Δικαίωμα πρώτης εγγραφής έχουν μαθητές, έως το [16ο έτος της ηλικίας τους και μέχρι το]18ο “έτος της ηλικίας τους” [εάν για πολύ σοβαρούς και πιστοποιημένους λόγους το ΚΕΔΥ εισηγηθεί κάτι τέτοιο]3 και είναι κάτοχοι απολυτηρίου πρωτοβάθμιας γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης κατόπιν γνωμάτευσης του οικείου ΚΕΔΥ.
    Μαθητές που έχουν υπερβεί το 18ο έτος της ηλικίας τους, δύνανται να εγγράφονται για την απόκτηση Απολυτηρίου Γυμνασίου και να εξετάζονται κατά τα ισχύοντα στη Γενική Εκπαίδευση στο Ειδικό Γυμνάσιο ως κατ’ ιδίαν διδαχθέντες. Η περαιτέρω φοίτησή τους στην κατάλληλη σχολική δομή, θα καθορίζεται με σχετική γνωμάτευση του ΚΕΔΥ. Εάν σύμφωνα με τη γνωμάτευση του ΚΕΔΥ προτείνεται η φοίτηση σε ΕΕΓ, θα εγγράφεται στη Γ΄ τάξη.
    Οι ανωτέρω μαθητές δύνανται να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στα Γενικά Λύκεια, στα Επαγγελματικά Λύκεια στα Ειδικά Επαγγελματικά Λύκεια, στα Ειδικά Λύκεια και στις ΣΕΚ και ΣΕΚ ΕΕ της μη τυπικής εκπαίδευσης.

    Τα όρια απουσιών είναι τα προβλεπόμενα από την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία της γενικής εκπαίδευσης προσαυξημένα κατά 30%. Τυχόν επιπλέον από τις παραπάνω κάθε φορά δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες απουσίες που οφείλονται αποδεδειγμένα στη συμμετοχή τους σε προγράμματα αποκατάστασης και θεραπείας που πιστοποιούνται από τον φορέα υλοποίησης υποβάλλονται πριν την έναρξη του προγράμματος στο Σύλλογο Διδασκόντων, ο οποίος έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα του χαρακτηρισμού της φοίτησης ως επαρκούς ή όχι.
    Οι προθεσμίες μετεγγραφών για τις Α΄ και Β΄τάξεις γίνονται κατ’ αντιστοιχία με το Γυμνάσιο[, ενώ για την Γ΄ τάξη Ε.Ε.Γ. θα γίνονται έως τις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους]4. Για τη “Γ΄ και τη”4 Δ τάξη οι μετεγγραφές εφόσον γίνονται στην ίδια ειδικότητα μπορούν να υλοποιούνται στις ίδιες προθεσμίες που ισχύουν για τα Γυμνάσια Γενικής Εκπαίδευσης, ενώ σε περίπτωση αλλαγής ειδικότητας γίνεται μετεγγραφή στη Γ΄ “και στη Δ΄”4 τάξη “αντίστοιχα”4 στο σχολείο υποδοχής σε αποκλειστική προθεσμία μέχρι 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους.
    Για εξαιρετικές περιπτώσεις η μετεγγραφή θα γίνεται μετά από εκτίμηση των σημαντικών λόγων από τον Διευθυντή Εκπαίδευσης του σχολείου υποδοχής.
    Ως προς τις μετακινήσεις, μετεγγραφές μαθητών και αντιστοιχίσεις των τάξεων ΕΕΓ- Γυμνασίων γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης, ισχύουν τα εξής:

    Απόφοιτοι των Ε.Ε.Γ εγγράφονται:
    • Απόφοιτος Α΄ τάξης ΕΕΓ εγγράφεται στη Β΄ τάξη Γυμνασίου γενικής ή ειδικής
    εκπαίδευσης.
    • Απόφοιτος Β΄ τάξης ΕΕΓ εγγράφεται στην Γ΄ τάξη Γυμνασίου γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης.
    • Απόφοιτος Γ΄ τάξης ΕΕΓ εγγράφεται στη Γ΄ τάξη Γυμνασίου γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης
    • Απόφοιτος Δ΄ τάξης ΕΕΓ εγγράφεται στην Α΄ τάξη του ΕΕΛ και Επαγγελματικού Λυκείου ανεξαρτήτως της Ομάδας Προσανατολισμού, στην Α΄ τάξη του ΓΕΛ, καθώς και στην Α΄ τάξη ΣΕΚ και ΣΕΚ Ε.Ε. ανεξαρτήτως της Ομάδας Προσανατολισμού.
    • Απόφοιτος της Ε΄ τάξης ΕΕΓ, εγγράφεται στη Β΄ τάξη του ΕΕΛ και Επαγγελματικού Λυκείου της ίδιας ή άλλης Ομάδας Προσανατολισμού, ή στη Β΄ τάξη ΣΕΚ και ΣΕΚ Ε.Ε., στην ίδια Ομάδα Προσανατολισμού.

    Απόφοιτοι Γυμνασίου Γενικής και Ειδικής Εκπαίδευσης εγγράφονται:
    • Απόφοιτος της Α΄ τάξης Γυμνασίου γενικής ή ειδικής Εκπαίδευσης, εγγράφεται στη Β΄ τάξη του ΕΕΓ.
    • Απόφοιτος της Β΄ τάξης Γυμνασίου γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης, εγγράφεται στην Γ΄ τάξη του ΕΕΓ.
    • Απόφοιτος της Γ΄ τάξης Γυμνασίου γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης εγγράφεται στην Α΄ τάξη ΕΕΛ , “την Α΄ τάξη του ΕΛ”5 και Α΄ τάξη ΓΕΛ, καθώς και στις ΣΕΚ και ΣΕΚ Ε.Ε.

    Μετεγγραφές μαθητών ΕΕΓ και Γυμνασίων Γενικής και Ειδικής Εκπαίδευσης:
    • Από την Α΄ τάξη ΕΕΓ ο μαθητής μετεγγράφεται στην Α΄ τάξη Γυμνασίου γενικής και ειδικής εκπαίδευσης.
    • Από τη Β ΄ τάξη ΕΕΓ ο μαθητής μετεγγράφεται στην Β΄ Γυμνασίου γενικής και ειδικής εκπαίδευσης.
    • Από τη Γ΄ τάξη ΕΕΓ ο μαθητής μετεγγράφεται στη Γ΄ Γυμνασίου γενικής και ειδικής εκπαίδευσης.
    • Από τη Δ΄ τάξη ΕΕΓ ο μαθητής μετεγγράφεται στη Γ΄ Γυμνασίου γενικής και ειδικής εκπαίδευσης.
    • “Από τη Ε΄ τάξη ΕΕΓ ο μαθητής μετεγγράφεται στην Α΄ τάξη του ΕΕΛ και στην Α τάξη του Επαγγελματικού Λυκείου, καθώς και στην Α΄ τάξη ΣΕΚ και ΣΕΚ Ε.Ε. στην ίδια ή άλλη ομάδα προσανατολισμού”6
    • Από την Α΄ τάξη Γυμνασίου γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης ο μαθητής μετεγγράφεται στην Α΄ τάξη του ΕΕΓ.
    • Από τη Β΄ Γυμνασίου γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης ο μαθητής μετεγγράφεται στη Β΄ τάξη του ΕΕΓ .
    • Από την Γ΄ Γυμνασίου γενικής ή ειδικής, ο μαθητής δύναται να μετεγγραφεί στη Γ΄ τάξη του ΕΕΓ.

    Για κάθε [μετακίνηση] “μετεγγραφή”7 μαθητή προς την ειδική εκπαίδευση και αντιστρόφως απαιτείται σχετική γνωμάτευση του ΚΕΔΥ.

    Σύντομη Τεκμηρίωση

    1 Πιθανές παραλείψεις
    2 Θέτοντας ως όριο ηλικία το 16ο έτος αποκλείονται από την υποχρεωτική εκπαίδευση όλοι οι μαθητές των οποίων έχει παραταθεί η φοίτηση στο δημοτικό σχολείο έως τα 16 τους. Κατά την άποψη μου δεν πρέπει να υπάρχουν όρια ηλικίας για την έναρξη της ειδικής εκπαίδευσης ώστε να υπάρχει ίση αντιμετώπιση των μαθητών στην ειδική εκπαίδευση με τους μαθητές της τυπικής όπου δεν υπάρχουν όρια ηλικίας.
    3 σε περίπτωση που δεν υιοθετηθεί το 2 τότε να αυξηθεί το όριο κατά δύο έτη, 18ο έτος της ηλικίας του μαθητή.
    4 προσθήκη συνδυασμών για να είναι πληρέστερη η περιγραφή των προθεσμιών μετεγγραφών
    5 έχει προστεθεί η Α τάξη ΕΛ που μάλλον εκ παραδρομής έχει παραληφθεί
    6 περιγραφή της μετεγγραφής στη Ε τάξη που δεν περιγράφεται.
    7 ο όρος μετακίνηση είναι γενικός και μπορεί να θεωρηθεί ότι και για την εγγραφή ενός μαθητή με απολυτήριο από ειδικό σχολείο σε σχολείο τυπικής εκπαίδευσης απαιτεί γνωμάτευσή ΚΕΔΥ. Αφού οι τίτλοι των ειδικών σχολείων είναι ισότιμοι με τους τίτλους των τυπικών δεν πρέπει να υπάρχουν τέτοιοι περιορισμοί.

    Γενική Παρατήρηση
    Δεν είναι απαραίτητες τόσες διευκρινήσεις για αποφοίτους γυμνασίου. Αφού το απολυτήριο των ΕΕΓ και ΕΓ είναι ισότιμό με απολυτήριο γυμνασίου τότε εννοείτε ότι οι απόφοιτοι μπορούν να εγγραφούν όπου τους δίνει δικαίωμα το απολυτήριο και να μην υπάρχουν περιορισμοί. Μπορούν να απαλειφθούν όλες οι σχετικές γραμμές..
    Αν στο μέλλον φτιαχτεί σχολείο άλλου τύπου που δεν μνημονεύεται στο νόμο θα μπορούν να κάνουν εγγραφή τα παιδιά;
    Ο 4186/2013 λέει ότι οι κάτοχοι τίτλου ισότιμου με απολυτήριο γυμνασίου εγγράφονται στα ΕΠΑΛ, τα ΓΕΛ και τις ΣΕΚ. Με τις τόσες διευκρινήσεις βάζουμε πάλι εμπόδια στους αποφοίτους των ειδικών σχολείων…

  • 13 Δεκεμβρίου 2014, 20:14 | Γεώργιος Νίκου

    Η διατύπωση για τα ΕΕΕΕΚ είναι λίαν απαράδεκτη. Ο Υπουργός πρέπει να προβληματιστεί για τους συμβούλους του αλλά και για τον διευθυντή του της Ειδικής Αγωγής. Ο γράφων το κομμάτι των ΕΕΕΕΚ δεν έχει ιδέα από την πραγματικότητα. Φαίνεται ότι τα πολλά προγράμματα που πέφτουν στα ειδικά σχολεία έχουν θαμπώσει τον καθρέφτη.
    Είναι αδιανόητο τα ΕΕΕΕΚ να είναι είτε έτσι είτε αλλιώς είτε κι απ’ τα δύο (κι ότι πάρετε 100).
    Να πάρει θέση ο Υπουργός για τα απαράδεκτα αυτά πράγματα όπως και για το πλήθος των μαθητών στο κάθε τμήμα που από 4-8 ανεβαίνει στους 5-8 και μάλιστα όχι υποχρεωτικά όσον αφορά το άνω όριο, δηλαδή και 9 και 10 και 11 κ.ο.κ.
    Νοσηρότητα σκέψης και μάλλον το κείμενο πρέπει να το δει ψυχίατρος προκειμένου να εκδόσει διάγνωση προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για τον συγγραφέα για την εγγραφή του σε ΕΕΕΕΚ ως μαθητή πιά!
    Κρίμα γιατί χάνεται άλλη μία ευκαιρία!
    Μακάρι να γίνουν εκλογές τελικά.

  • 13 Δεκεμβρίου 2014, 20:07 | ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

    Αυτά που γράφονται μέσα είναι ανάξια ακόμη και κριτικής.
    Πονηράδες παντού, ασάφειες, πράγματα που επιδέχονται πολλών ερμηνειών.
    Προτάσεις:
    1. Όπως έλεγε το προηγούμενο ν/σ: 4-8 μαθητές υποχρεωτικά. Ειδικά για μαθητές με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές ή και με πολυαναπηρίες ο αριθμός μειώνεται μέχρι τους 2 ανά τμήμα.
    2. Τα ΕΕΕΕΚ λειτουργούν με προκαταρτική τάξη, 5 τάξεις κανονικές και τάξη μαθητείας για εκείνους που δύναται μετά από απόφαση του ΚΕΔΔΥ.
    3. Να ληφθεί μέριμνα για τις περιπτώσεις που δεν έχουν τοποθετηθεί εκπαιδευτικοί στο σχολείο. Η μέριμνα δεν μπορεί να περιλαμβάνει σε καμμία περίπτωση την αύξηση των μαθητών στο τμήμα.

    Τέλος: ποιός έχει παρέμβει με τον τρόπο αυτό στο προηγούμενο ν/σ; Θα μπει στον κόπο ο υπουργός να μας απαντήσει; και φυσικά κανείς δεν πιστεύει ότι το έκανε ο ίδιος. Αλλά και στο επιτελείο του δεν έχει κανέναν γνώστη της ειδικής εκπαίδευσης.

  • 13 Δεκεμβρίου 2014, 11:08 | ΑΘΗΝΑ ΠΛΙΤΣΗ

    ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΑΤΕΑ.

  • 13 Δεκεμβρίου 2014, 07:54 | Παπαπανάγου Θοδωρής

    1. Συμφωνώ με την πρόταση της ΕΣΑμεΑ που αναφέρει επί λέξει:

    Σχετικά με τις παρ. 7 και 8 της παρ. 2 «Θέματα Λειτουργίας» του άρθρου 9 επαναλαμβάνουμε τη ρητή αντίθεσή μας στην διεύρυνση των κατηγοριών αναπηρίας που μπορούν να εγγραφούν σε Ε.Ε.Ε.ΕΚ. εξειδικευμένα σε κατηγορίες αναπηρίας όπως η τύφλωση ή κώφωση. Τέτοιου είδους ρυθμίσεις έρχονται σε αντίθεση με τις πρακτικές που υιοθετούνται σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο. Η διάταξη αυτή στηρίζεται σε ποσοτικά δεδομένα παραγνωρίζοντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

    2. Η παρ.8 που αφορά στο Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Τυφλών Αιγάλεω, έρχεται σε αντίθεση με την παράγραφο 16, σύμφωνα με την οποία η λειτουργία του σχολείου, θα πρέπει να ανασταλεί, εφόσον το σχολείο δεν έχει τον απαιτούμενο αριθμό μαθητών που ορίζεται από τον νόμο για να λειτουργεί χαρακτηρισμένο ως τέτοιο και εν συνεχεία να καταργηθεί.

    3. Να αλλάξει ο τίτλος του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. «μαθητών με προβλήματα όρασης και πολλαπλές αναπηρίες»
    σε Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Τυφλών γιατί:
    α. όπως λέει το Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής:
    (σχόλιο διαβούλευσης, στο άρθρο 3 του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής 12 Δεκεμβρίου 2014)

    «Ο όρος αισθητηριακές διαταραχές όρασης είναι αδόκιμος και αντι-επιστημονικός. Δεν υιοθετείται πουθενά ούτε σε επιστημονικό πόνημα (άρθρο ή βιβλίο) ούτε σε σχετικό νομοθετικό πλαίσιο. Δεν συνηθίζεται να μιλάμε για visual disorders, μόνο για eye disorders. Ο όρος που χρησιμοποιείται από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα είναι visual disability ή δευτερευόντως visual impairment και στα ελληνικά αποδίδεται ως αναπηρία όρασης.»

    β. Είναι περιττό να υπάρχει στον τίτλο η φράση «και πολλαπλές αναπηρίες» γιατί αφού το σχολείο είναι Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης υπάρχει επιπλέον και μία τουλάχιστον αναπηρία.

  • 13 Δεκεμβρίου 2014, 07:47 | Παπαπανάγου Θοδωρής

    1. Συμφωνώ με την πρόταση της ΕΣΑμεΑ που αναφέρει επί λέξει:

    Σχετικά με τις παρ. 7 και 8 της παρ. 2 «Θέματα Λειτουργίας» του άρθρου 9 επαναλαμβάνουμε τη ρητή αντίθεσή μας στην διεύρυνση των κατηγοριών αναπηρίας που μπορούν να εγγραφούν σε Ε.Ε.Ε.ΕΚ. εξειδικευμένα σε κατηγορίες αναπηρίας όπως η τύφλωση ή κώφωση. Τέτοιου είδους ρυθμίσεις έρχονται σε αντίθεση με τις πρακτικές που υιοθετούνται σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο. Η διάταξη αυτή στηρίζεται σε ποσοτικά δεδομένα παραγνωρίζοντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

    2. Η παρ.8 που αφορά στο Ε.Ε.Ε.ΕΚ. μαθητών με προβλήματα όρασης και πολλαπλές αναπηρίες Αιγάλεω, έρχεται σε αντίθεση με την παράγραφο 16, σύμφωνα με την οποία η λειτουργία του σχολείου, θα πρέπει να ανασταλεί, εφόσον το σχολείο δεν έχει τον απαιτούμενο αριθμό μαθητών που ορίζεται από τον νόμο για να λειτουργεί χαρακτηρισμένο ως τέτοιο και εν συνεχεία να καταργηθεί.

    3. Να αλλάξει ο τίτλος του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. «μαθητών με προβλήματα όρασης και πολλαπλές αναπηρίες»
    σε Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Τυφλών γιατί:
    α. όπως λέει το Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής:
    (σχόλιο διαβούλευσης, στο άρθρο 3 του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής 12 Δεκεμβρίου 2014)

    «Ο όρος αισθητηριακές διαταραχές όρασης είναι αδόκιμος και αντι-επιστημονικός. Δεν υιοθετείται πουθενά ούτε σε επιστημονικό πόνημα (άρθρο ή βιβλίο) ούτε σε σχετικό νομοθετικό πλαίσιο. Δεν συνηθίζεται να μιλάμε για visual disorders, μόνο για eye disorders. Ο όρος που χρησιμοποιείται από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα είναι visual disability ή δευτερευόντως visual impairment και στα ελληνικά αποδίδεται ως αναπηρία όρασης.»

    β. Είναι περιττό να υπάρχει στον τίτλο η φράση «και πολλαπλές αναπηρίες» γιατί αφού το σχολείο είναι Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης υπάρχει επιπλέον και μία τουλάχιστον αναπηρία.

  • 13 Δεκεμβρίου 2014, 01:40 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΕΚΑΣ

    To σχόλιο μου αφορά τις ειδικότητες του Ε.Ε.Γ. Οι ομάδες προσανατολισμού και ειδικότητες των ΣΕΚ (άρθρο 20 του Ν.4186/2013) είναι εκείνες που ταιριάζουν στη Δευτεροβάθμια Ειδική Επαγγελματική Εκπαίδευση. Οι Εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής όμως αυτών των ειδικοτήτων είναι σε διαθεσιμότητα από ΛΑθΟΣ αφού είχαν το .50 από το Ν.3699/2008. Δεκαοκτώ (18) μήνες μετά ας λυθεί επιτέλους αυτό το θέμα, σε αυτόν το Νόμο Ειδικής Αγωγής ώστε να επιστρέψουν οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί στα σχολεία τους και να διδάξουν στα παιδιά πάλι τις ειδικότητες που τα έκαναν χαρούμενα και δημιουργικά. Είμαι εν ενεργεία εκπαιδευτικός σε Τ.Ε.Ε. Ειδικής Αγωγής, γνωρίζω τις ανάγκες των μαθητών μου και του σχολείου μου.

  • άρθρο 9 πργρ γ, πργρ ζ
    Η ενεργός συμμετοχή των γονέων στην αξιολόγηση και η υποστήριξη ώστε να συμμετέχουν στην αντιμετώπιση και στην εκπαίδευση, ενισχύει τη γενίκευση των αποτελεσμάτων της θεραπευτικής και εκπαιδευτικής παρέμβασης και επηρεάζει θετικά την έκβαση των δυσκολιών του παιδιού μακρόχρονα . (Παπαγεωργίου, 2006)

    Με βάση την παραπάνω παραδοχή, στα πλαίσια συνεργασίας των ΕΔΕΑΥ με τους γονείς των μαθητών που επιλαμβάνεται, είναι απαραίτητο να υπάρχει πρωτόκολλο συνεργασίας. Σε αυτό θα ορίζονται αποκλειστικές προθεσμίες κατά τις οποίες οι γονείς θα λαμβάνουν γνώση μετά τον εντοπισμό των αποχρώντων δυσκολιών του μαθητή και πριν την έναρξη οποιασδήποτε διαδικασίας αξιολόγησης ή παρέμβασης. Θα μπορούν να καταθέτουν τις απόψεις τους και εκθέσεις ετέρων εμπειρογνωμόνων, χωρίς αυτές να είναι δεσμευτικές.
    Οι γονείς θα έχουν αυτόβουλα Δικαίωμα προσφυγής στα ΚΕΔΥ σε περίπτωση διαφωνίας ή μη με τους χειρισμούς της ΕΔΕΑΥ. Η διαδικασία παραπομπής δεν μπορεί να αποτελεί αποκλειστικό δικαίωμα των ΕΔΕΑΥ, αφαιρώντας το αντίστοιχο συνταγματικό δικαίωμα και υποχρέωση επιμέλειας από τους γονείς.

  • 12 Δεκεμβρίου 2014, 16:34 | ΜΑΡΙΑΝΘΗ

    Στηρίζω τις θέσεις των Σ.Α.Τ.Ε.Α.

  • Σχετικά με τις παρ. 7 και 8 της παρ. 2 « Θέματα Λειτουργίας» του άρθρου 9 επαναλαμβάνουμε τη ρητή αντίθεσή μας στην διεύρυνση των κατηγοριών αναπηρίας που μπορούν να εγγραφούν σε ΕΕΕΕΚ εξειδικευμένα σε κατηγορίες αναπηρίας όπως η τύφλωση ή κώφωση. Τέτοιου είδους ρυθμίσεις έρχονται σε αντίθεση με τις πρακτικές που υιοθετούνται σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο. Η διάταξη αυτή στηρίζεται σε ποσοτικά δεδομένα παραγνωρίζοντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

  • 12 Δεκεμβρίου 2014, 14:57 | Πηνελόπη Τ

    ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΑΤΕΑ

  • 12 Δεκεμβρίου 2014, 14:14 | Σεφέρογλου Ελένη

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ

  • 12 Δεκεμβρίου 2014, 00:56 | Μ.Α.

    Κρίμα για τα ΕΕΕΕΚ! Απορώ πώς μπορεί να λειτουργήσει τέτοια προχειρότητα!
    Άραγε ποιός γράφει τέτοια πράγματα; Τι μπορεί κάποιος να πει………

  • Άρθρο 9 Σχολικές μονάδες
    4. Προβλέπονται οι μονοήμερες και πολυήμερες εκδρομές μαθητών στις ΣΜΕΑΕ Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εφόσον ο Σύλλογος Διδασκόντων κρίνει τον απαραίτητο αριθμό συνοδών εκπαιδευτικών, ΕΕΠ και ΕΒΠ, σε ίδια αναλογία, ώστε να διασφαλίζεται η μετακίνηση και διαμονή των μαθητών.

    ΕΡΩΤΗΜΑ
    Είναι η ίδια ακριβώς διαδικασία που ισχύει και στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή υπάρχει κάτι παραπάνω (να αποφύγουμε στοιχεία διάκρισης και περίπτωσης να μην πάνε τα παιδιά εκδρομή – κυρίως πενθήμερη που όλοι την περιμένουν);

    ΠΡΟΤΑΣΗ
    Να προστεθεί η φράση: Επιπλέον, για αποφυγή παρερμηνεύσεων, καταργείται το Π.Δ. 603/1982 (ΦΕΚ 117Α) σύμφωνα με το οποίο απαγορεύονται οι πολυήμερες εκδρομές των Ειδικών Σχολείων.

    ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΟΜΚΕ

  • 11 Δεκεμβρίου 2014, 18:10 | Φωτεινή

    Οι συντάκτες του νομοσχεδίου θα πρέπει να επισκεφθούν τα ειδικά σχολεία πριν ορίσουν των αριθμό των μαθητών ανά τμήμα σε 5-8. Στις ΣΜΕΕ φοιτούν πλέον μαθητές με πολύ σοβαρά προβλήματα που καθένας από αυτούς θα έπρεπε να έχει εξατομικευμένη εκπαιδευτική υποστήριξη. Σκεφτείτε την ασφάλεια των παιδιών. Τι θα πρέπει να πρωτοκάνει ένας δάσκαλος όταν έχει στην τάξη του 8 παιδιά υπερκινητικά, επιθετικά, με πολλάπλές αναπηρίες, αυτισμό ή/και κινητικά προβλήματα; Βελτιώνει αυτή η ρύθμιση την ποιότητα εκπαίδευσης και ζωής των παιδιών με αναπηρίες καθώς και των οικογενειών τους; Ένας λογικός αριθμός είναι 3-5 μαθητές σε κάθε τμήμα.

  • 11 Δεκεμβρίου 2014, 17:42 | ΜΑΡΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ

    Στηρίζω τις θέσεις των Σ.Α.Τ.Ε.Α.

  • 11 Δεκεμβρίου 2014, 16:50 | Βάγια

    Τα νήπια στα Τ.Ε. και τα ειδικά νηπιαγωγεία δεν θα πρέπει να είναι περισσότερα από 5,ώστε να γίνεται διδασκαλία και όχι φύλαξη.
    Να μην αναστέλλεται η λειτουργία τμημάτων στην προσχολική, έστω και με ένα μαθητή (Τ.Ε. ή Ειδικά), καθώς οι γονείς αργούν ν’ αποδεχτούν τις δυσκολίες των παιδιών τους σε αυτή την ηλικία.
    Η πρώιμη παρέμβαση απαιτεί λειτουργία και όχι κλείσιμο τμημάτων.

  • 9 Δεκεμβρίου 2014, 21:12 | Σμαράγδα

    Αφήστε τον αριθμό των μαθητών έως έχει. Οι χώροι των ΣΜΕΑΕ είναι απαράδεκτα μικρο, το Ε.Ε.Π. και το Ε.Β.Π. αργεί να προσληφθεί, ΜΗ ΦΟΡΤΩΝΕΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟ ΤΟ ΔΑΣΚΑΛΟ Ή ΤΗ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟ με πολλούς μαθητές! Στο τέλος όχι εκπαίδευση, αλλά ούτε και φύλαξη δε θα μπορεί να υφίσταται. Τα προβλήματα των παιδιών είναι μεγάλα, ο αυτισμός, η νοητική και οι πολυαναπηρίες αυξάνονται ειδικά κατά την εγγραφή τους στο νηπιαγωγείο, οπότε αν η νηπιαγωγός έχει πολλά νήπια που δεν αυτοεξυπηρετούνται και δεν κινούνται καν μόνα τους, πώς θα τα κρατήσει ασφαλή στην οποιαδήποτε μετακίνηση ΜΟΝΗ ΤΗΣ και πώς θα προσπαθήσει να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε εκπαιδευτική παρέμβαση σε έναν χώρο με πολλά παιδιά- πάνω από 5;;;και με διαφορετικές εκπ/κες ανάγκες; Οι περισσότεροι μαθητές αργούν να προσαρμοστουν στη ρουτίνα του σχολείου και απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα και ησυχία. Πώς θα γίνει αυτό αν ένας δάσκαλος ή πόσο μάλλον μια νηπιαγωγός θα έχει στην τάξη της από 5 έως 8 νήπια;;; ΑΔΥΝΑΤΟΝ!
    Αν θέλετε ουσιαστική εκπαιδευση τότε μειώστε τον αριθμό μαθητών εκπ/κων ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ!!!!

  • 9 Δεκεμβρίου 2014, 20:00 | Χριστίνα

    Ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα είναι υπερβολικά μεγάλος, αν το Υπουργείο θέλει να γίνεται αξιοπρεπές εκπαιδευτικό έργο. Και για φύλαξη πάλι μεγάλος είναι… Για ποιο λόγο αυξήθηκε ο αριθμός των μαθητών από 4 σε 5 (και στην περίπτωση του αυτισμού από 3 σε 5) σε σχέση με το προηγούμενο νομοσχέδιο;

  • 9 Δεκεμβρίου 2014, 19:59 | Βασίλειος Γρηγορίου

    Συμφωνώ απόλυτα με τον Κο Χριστακόπουλο Δημήτριο σε ότι αφορά την πρότασή του στο να προστεθεί το «Με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων της ΣΜΕΕ σε συνεργασία με τον Σύμβουλο ΕΕ μπορεί να αποφασίζεται η χρονική διάρκεια της διδακτικής ώρας από 35 έως 45 λεπτά της ώρας».Είναι πολύ σημαντική αυτή η πρόταση καθώς υπάρχουν σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής οι οποίες είναι σε εντελώς ακατάλληλα κτίρια γεγονός που καθιστά αδύνατη τη διδασκαλία πάνω των 35 λεπτών(έλλειψη θέρμανσης,στέγη που στάζει, παράθυρα σάπια, κλπ). Τέλος πρέπει να υπάρξει και ένας φορέας ελέγχου ποιότητας των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής με συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Ευχαριστώ.

  • 9 Δεκεμβρίου 2014, 18:13 | Ε.Γ.

    <>

    Τι σημαίνει αυτό για τους μόνιμους εκπαιδευτικούς ΕΑΕ που από λάθος βρίσκονται σε διαθεσιμότητα;Υπάρχουν στα Ε.Ε.Γ. αυτοί οι εκπαιδευτικοί ή όχι;;Πώς βγήκαν σε διαθεσιμότητα εφόσον:

    α) Στην ΕΑΕ, δεν καταργήθηκε ποτέ καμιά ειδικότητα, γιατί ποτέ δεν μετατράπηκαν σε ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ ή Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια.Ο Υφυπουργός Παιδείας Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος εξέδωσε Εγκύκλιο
    ( Αρ. Πρωτ. 137066/Γ6 /1-09-2014) με την οποία επισημαίνει πως τα ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Α΄ βαθμίδας, ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Β΄ βαθμίδας και ενιαία ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Α΄ και Β΄ βαθμίδας, καθώς και τα Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους για το σχολικό έτος 2014-2015 με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο έως και την έκδοση νέου θεσμικού πλαισίου για την τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση και

    β)Με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο, μπορεί να λειτουργήσει η ειδικότητά τους αν ήταν στο σχολείο τους;;

    Τέλος, αυτή τη στιγμή στις ΣΜΕΑΕ δεν υπάρχει σχεδόν καμιά ειδικότητα για τα κορίτσια, αν αναλογιστεί κανείς ότι το 90% των μαθητριών, ακολουθούσαν τις καταργημένες ειδικότητες.
    Θερμή παράκληση να επιστρέψουν οι εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΕΑΕ) στις οργανικές τους θέσεις και οι αντίστοιχες ειδικότητες στα Ειδικά σχολεία.

  • 9 Δεκεμβρίου 2014, 17:43 | ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

    ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ Σ.Α.Τ.Ε.Α !!!

  • Στο 4.αναφέρεται: «Ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα και εργαστήριο στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση δεν μπορεί να είναι μικρότερος από 5 μαθητές και μεγαλύτερος από 8 μαθητές. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις μαθητών στο φάσμα του αυτισμού ή πολυαναπηριών και κατόπιν τεκμηριωμένης εισήγησης του Διευθυντή του σχολείου και του Σχολικού Συμβούλου Ε.Ε. ο οικείος Διευθυντής Εκπαίδευσης μπορεί να εγκρίνει τη σύσταση υποομάδας του τμήματος με όχι λιγότερους από 3 μαθητές και η οποία υπάγεται σε κύριο τμήμα τουλάχιστον 8 μαθητών».

    Θα πρέπει να εξαιρεθούν οι μαθητές που φοιτούν σε Ειδικά Νηπ/γεία, διότι με την έναρξη του σχολικού έτους, σπάνια εγράφονται 5 μαθητές και πάνω σε ένα τμήμα. Μέχρι να γίνει η παρατήρηση των νηπίων από τις νηπιαγωγούς Γενικής Αγωγής, να ζητηθεί η σύμφωνη γνώμη Σχολικών Συμβούλων Γενικής και Ειδ. Αγωγής, να περάσει το νήπιο από τα οικεία ΚΕΔΥ και να αρθούν οι προκαταλήψεις από μέρους των γονέων, απαιτούνται ίσως και 2 με 3 μήνες, οπότε ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΟΙΤΗΣΗΣ ΣΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΙΣΧΥΕ ΠΡΙΝ, ΔΗΛ. ΑΠΟ 3 ΚΑΙ ΠΑΝΩ!
    Επίσης να απλοποιηθούν οι διαδικασίες μείωσης του αριθμού σε ένα τμήμα, όταν υπάρχουν πολυαναπηρίες, διότι είναι ΑΔΥΝΑΤΟ να μεταφέρει ένας άνθρωπος και μαλιστα ΧΩΡΙΣ Ε.Β.Π.-που συνήθως δεν υπάρχει στα Ειδικά Νηπ/γεία, μαθητές σε καροτσάκια ή με προβλήματα ισορροπίας.
    Αν θέλετε μόνο φύλαξη, τότε να αυξήσετε τον αριθμό των μαθητών γενικά στην Α/θμια. Οτιδήποτε άλλο δεν θα είναι μόνο άθλος, αλλά θα κινείται στα όρια του θαύματος!
    Να αφήσετε τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα,έως έχει!

  • 8 Δεκεμβρίου 2014, 23:19 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    Δηλαδή ένας διευθυντής 4/θ ή 5/θ ΣΜΕΕ θα πρέπει να διεκπεραιώνει τις υποχρεώσεις του ως διευθυντής, να καθοδηγεί ως συντονιστής ΣΔΕΥ, 5 ΕΔΕΑΥ και ως εκπαιδευτικός να υποχρεούται 20 ωρών διδασκαλίας???Πρέπει το όριο των μαθητών για δημιουργία τμημάτων σε κάθε ΣΜΕΕ να ορίζεται στους 3 μαθητές και να εξομοιώνεται το διδακτικό ωράριο των διευθυντών των ολιγοθεσίων, με αυτό των 6/θ και άνω.

  • 8 Δεκεμβρίου 2014, 22:13 | Χριστακόπουλος Δημήτριος

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β` ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    Άρθρο 9 Σχολικές µονάδες
    2. Θέµατα Λειτουργίας:

    4. Ο αριθµός των µαθητών ανά τµήµα και εργαστήριο στην Πρωτοβάθµια και
    ∆ευτεροβάθµια εκπαίδευση δεν µπορεί να είναι µικρότερος από 5 µαθητές και
    µεγαλύτερος από 8 µαθητές. Μέσα στο εύρος αυτό ο σύλλογος προσωπικού των Σ.Μ.Ε.Ε.διαµορφώνει τα τµήµατα. Εάν σε µία Σ.Μ.Ε.Ε. ο αριθµός των µαθητών στα τµήµατα είναι µεγαλύτερος από 8 λόγω ελλείψεως χώρου τότε υπάρχει η δυνατότητα µέσα στο ίδιο τµήµα να βρίσκονται δύο εκπαιδευτικοί.

    Διορθώστε τη διατύπωση «υπάρχει η δυνατότητα» σε «πρέπει».

    Αλλιώς θα παρατηρήσουμε τμήματα ΣΜΕΕ με 9-10-12 μαθητές, αφού «υπάρχει η δυνατότητα» και όχι η υποχρέωση.

    Και στο «λόγω ελλείψεως χώρου» προσθέστε το «ή εκπαιδευτικών».

    Να προστεθεί το «Με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων της ΣΜΕΕ σε συνεργασία με τον Σύμβουλο ΕΕ μπορεί να αποφασίζεται η χρονική διάρκεια της διδακτικής ώρας από 35 έως 45 λεπτά της ώρας».

  • 8 Δεκεμβρίου 2014, 19:15 | ΝΙΚΟΣ

    Απαράδεκτο να λειτουργούν τμήματα σε ΣΜΕΕ με 5-8 μαθητές.Αυτοί που συντάσσουν το νομοσχέδιο έχουν επισκεφτεί ποτέ στη ζωή τους μονάδες ειδικής αγωγής?Και γιατί σε περίπτωση μαθητών που ανήκουν στο φάσμα του Αυτισμού πρέπει να δημιουργείται υποομάδα και όχι κανονικό τμήμα?Τμήματα με 3 μαθητές αν η βούληση του νομοθέτη είναι η παροχή αξιοπρεπούς εκπαίδευσης σε μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

  • 8 Δεκεμβρίου 2014, 18:54 | ΑΝΔΡΕΑΣ

    Δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί τμήμα σε Ειδικό σχολείο με 5 ως 8 μαθητές.Οι συνθήκες,οι ιδιαιτερότητες και η παιδαγωγική παρέμβαση που χρειάζεται σε μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες καθιστούν αδύνατη οποιαδήποτε σοβαρή παρέμβαση.Εκτός αν θεωρούμε τα Ειδικά σχολεία «καιάδα» και καλούμαστε να κάνουμε απλή φύλαξη.Το προηγούμενο νομοσχέδιο αναφερόταν σε τμήματα από 4-8 μαθητές και στο τωρινό αντί να υπάρξει βελτίωση με όριο τουλάχιστον 3 μαθητές βλέπουμε εξέλιξη δυσμενέστερη.Όλα ΣΤΟ ΒΩΜΌ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΞΟΙΚΟΝΌΜΗΣΗΣ ΠΌΡΩΝ ακόμα και σε θέματα που αφορούν την ευαίσθητη κοινωνική ομάδα των ΑΜΕΑ???

  • 8 Δεκεμβρίου 2014, 18:44 | Βασιλάκης Απόστολος

    «Για την εκπαίδευση των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που φοιτούν στα σχολεία γενικής και τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης εφαρμόζονται ειδικά προσαρμοσμένα και εξατομικευμένα υποστηρικτικά εκπαιδευτικά προγράμματα.»
    Προβλέπεται ο μίνιμουμ χρόνος για έναρξη της παράλληλης στήριξης παιδιού που πάει σε Γενικό Λύκειο και έχει διάγνωση για πχ συνδρόμου Άσπεργκερ; Παιδί με τέοια διάγνωση είχε στο γυμνάσιο παράλληλη στήριξη.

    Η πρότασήη μου: Την 1η Οκτωβρίου του διδακτικοιύ έτους να είναι επανδρωμένες όλες οι θέσεις παράλληλης στήριξης με κριτήριο τη σοβαρότητα της κα΄θε περίπτωσης, για να μην επιβαρύνονται οι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων που δεν γνωρίζουν κιόλας την ειδική υποστήριξη και να μην χάνει το παιδί την ειδική υποσήριξη και αποκτά μεγάλα κενά στη μάθηση και στην προσαρμογή του.

  • 8 Δεκεμβρίου 2014, 18:42 | Βασιλάκης Απόστολος

    «Για την εκπαίδευση των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που φοιτούν στα σχολεία γενικής και τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης εφαρμόζονται ειδικά προσαρμοσμένα και εξατομικευμένα υποστηρικτικά εκπαιδευτικά προγράμματα.»
    Προβλέπεται ο μίνιμουμ χρόνος για έναρξη της παράλληλης στήριξης παιδιού που πάει σε Γενικό Λύκειο και έχει διάγνωση για πχ συνδρόμου Άσπεργκερ; Παιδί με τέοια διάγνωση είχε στο γυμνάσιο παράλληλη στήριξη.

    Η πρότασήη μου: Την 1η Οκτωβρίου του διδακτικοιύ έτους να είναι επανδρωμένες όλες οι θέσεις παράλληλης στήριξης με κριτήριο τη σοβαρότητα της κα΄θε περίπτωσης, για να μην επιβαρύνονται οι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων που δεν γνωρίζουν κιόλας την ειδική υποστήριξη και να μην χάνει το παιδί την ειδική υποσήριξη και αποκτά μεγάλα κενά στη μάθηση και στην προσαρμογή του..