Άρθρο 01 – Ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

1. Ιδρύεται από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του παρόντος, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου κατά το άρθρο 16 του Συντάγματος και κατά την έννοια της περίπτ. α΄ της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4485/2017 (Α΄ 114), με έδρα το Αιγάλεω. Από την ίδρυσή του, το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά (Τ.Ε.Ι. Πειραιά), με έδρα τον Πειραιά, και το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθηνών (Τ.Ε.Ι. Αθηνών), με έδρα το Αιγάλεω, απορροφώνται αυτοδικαίως από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής χωρίς άλλη διαδικασία και κατά παρέκκλιση κάθε άλλης ισχύουσας διάταξης. Η ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και αναπτυξιακών αναγκών της χώρας, οι οποίες συνδέονται κυρίως, αλλά όχι αποκλειστικά, με τα ακόλουθα γνωστικά πεδία:
α) Κοινωνικές, Διοικητικές και Οικονομικές Επιστήμες,
β) Επιστήμες Μηχανικού,
γ) Επιστήμες Τροφίμων,
δ) Επιστήμες Υγείας και Πρόνοιας
ε) Καλλιτεχνικές Σπουδές.
2. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής υπεισέρχεται αυτοδικαίως και χωρίς άλλη διατύπωση σε όλα τα ενοχικά και εμπράγματα δικαιώματα, τηρουμένων των διατυπώσεων δημοσιότητας προκειμένου περί ακινήτων, καθώς και σε όλες τις υποχρεώσεις των απορροφώμενων Ιδρυμάτων. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ως διάδοχο σχήμα, συνεχίζει αυτοδικαίως τις εκκρεμείς δίκες, χωρίς να απαιτείται ειδική διαδικαστική πράξη συνέχισης για καθεμία από αυτές. Ο εξοπλισμός, τα εργαστήρια, τα αρχεία και οι βιβλιοθήκες των απορροφώμενων Τμημάτων/Σχολών Τ.Ε.Ι. μεταφέρονται στα αντίστοιχα, σύμφωνα με το άρθρο 4, Τμήματα/Σχολές του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Αν ο εξοπλισμός, τα εργαστήρια, τα αρχεία και οι βιβλιοθήκες ανήκουν σε ένα εκ των απορροφώμενων Τμημάτων Τ.Ε.Ι. της υποπερίπτ. δδ΄ της περίπτ. β΄ της παρ. 1 του άρθρου 4, μεταφέρονται σε ένα εκ των αντίστοιχων Τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ύστερα από απόφαση της Διοικούσας που εκδίδεται εντός τριών (3) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος.
3. Μεταβολές στο ιδρυόμενο με τον παρόντα νόμο Πανεπιστήμιο, καθώς και στις Σχολές και τα Τμήματα αυτού, όπως ενδεικτικά συγχώνευση, κατάτμηση, μετονομασία, μεταβολή έδρας, γνωστικού αντικειμένου, πραγματοποιούνται με τη διαδικασία που προβλέπεται στα άρθρα 5 και 10 του ν. 4485/2017.

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 22:03 | Τουρτούνης Ευαγγελος

    Κυριε Υπουργε, ευχομαι καλη χρονιά με υγεια και δημιουργικοτητα. Ονομαζομαι Τουρτούνης Ευάγγελος και ειμαι 17 ετων, μαθητης ΕΠΑΛ Γ Λυκειου (Μηχανολογια). Κατοικω στην Αθηνα. Συμφωνα με τη νομοθεσια, δικαιουμαι να θεσω υποψηφιοτητα για ΤΕΙ ή ΑΕΙ στον κλαδο των Μηχανολογων Μηχανικων. Αγωνιζομαι και προετοιμαζοναι εντατικα δυο χρονια τωρα για να περασω στην ΑΣΠΑΙΤΕ ‘η στο ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ, διοτι μονο σε αυτα τα ιδρυματα υπαρχει μηχανολογία. Προσφατα μας δωσατε τη δυνατοτητα να περασουμε και σε ΑΕΙ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 1% . ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΟ Ε.Μ.Π.
    ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΣΑΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΕΠΑΛ. ΔΗΛΑΔΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΑΥΤΗ Η ΘΕΣΗ. ΔΙΟΤΙ ΘΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΙΟ ΩΡΙΜΟΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ, ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ ΜΑΘΗΤΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΠΑΛ, ΠΟΥ ΤΟΧΕΙ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΑΠΩΘΗΜΕΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΕ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙ.
    ΑΝ ΒΑΛΕΤΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΟΣΟΣΤΟ 1% ΑΠΟ ΦΕΤΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΥΠΟ ΙΔΡΥΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΑΔΙΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΩΝ ΕΠΑΛ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΗΔΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ. ΔΙΟΤΙ ΓΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΡΙΠΟΥ 25 ΘΕΣΕΙΣ (ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑ ΠΑΝΤΑ)ΓΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΕΠΑΛ. ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ.
    ΕΓΩ ΑΡΧΙΣΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΜΟΥ ΕΧΟΝΤΑΣ ΥΠΟΨΗ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΡΙΠΟΥ 25 ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ, 25 ΣΤΗΝ ΑΣΠΑΙΤΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΤΟ Ε.Μ.Π.
    ΑΝ ΧΑΘΟΥΝ ΟΙ 25 ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΑΔΙΚΙΑ και θα αυξηθει πολυ η πιθανοτητα να μην περασω πουθενα. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΓΙΑ ΦΕΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ. ΑΛΛΙΩΣ, ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΗ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ. ΚΑΙ ΑΙΦΝΙΔΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΑΡΝΗΤΙΚΑ . ΔΙΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΗΔΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΣΤΕ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΩ ΣΕ ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ. Αυτα που γραφω, ισχυουν αντιστοιχα και για τα αλλα τμηματα της σχολης Μηχανικων.

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 21:04 | Δρ. Αναστάσιος Ε. Πολίτης

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

    Ο τίτλος του Πανεπιστημίου πρέπει να είναι «Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Αττικής».

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ A’
    Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Αττικής
    Αρθρο 1
    Ίδρυση Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Αττικής

    Αρθρο 1. 1.ε): Η λέξη «Καλλιτεχνικές Σπουδές» αντικαθίσταται από τις λέξεις «Εφαρμοσμένες Τέχνες , Επιστήμες Επικοινωνίας και Πολιτισμού»

    Αρθρο 2. 1., α): Προστίθεται «θθ) το Τμήμα Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας.»

    Αρθρο 4.
    Προστίθεται: Τα μέλη Δ.Ε.Π. της Κατεύθυνσης Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών του Τμήματος Γραφιστικής, εντάσσονται στο Τμήμα Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Αττικής.

    Αρθρο 5. Προστίθεται: Φοιτητές της εισαγωγικής κατεύθυνσης Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών του Τμήματος Γραφιστικής, εντάσσονται στο Τμήμα Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας

  • 1 Ιανουαρίου 2018, 22:56 | Γ.Σ.

    Για όποιον υπογράφει ως σύγχρονες αντιλήψεις Α.Μ.:
    Είναι όντως επίκαιρο το θέμα απλώς είναι ίσως λίγο ακριβές οι τιμές που προτείνει.

  • 31 Δεκεμβρίου 2017, 11:34 | Θεόδωρος Θεοδώρου

    Καλημέρα σας και Καλές Γιορτές,

    Για τους απόφοιτους πρέπει να υπάρξει «διαδικασία» «πλήρους ισοτίμισης» αν δεν θα είναι αυτόματη η ισοτίμηση για τους εξείς λόγους:

    1). Τα Τ.Ε.Ι. και τα Πανεπιστήμια είναι εξίσου τα ίδια βάσει του Ελληνικού Συντάγματος, διότι είναι Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα βάσει του άρθρου 16, δεν υπάρχει στο άρθρο 16 του Ελληνικού Συντάγματος ο όρος Πανεπιστήμιο ή Πολυτεχνείο, παρα μόνον Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Το Σύνταγμα λέει στην παράγραφο 7 του άρθρου 16 ότι «Η Επαγγελματική ή άλλη ειδική εκπαίδευση παρέχεται από το Κράτος και με σχολές ανώτερης βαθμίδας για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο από 3 χρόνια», δηλαδή τα Τ.Ε.Ι.(Α.Ε.Ι.) και τα Πανεπιστήμια (Α.Ε.Ι.) δεν ανήκουν στην Ανωτέρη Βαθμίδα αλλά ανήκουν στην Πανεπιστημιακού Επιπέδου βαθμίδα και απο την στιγμή που δεν είναι 3 ετή και κάτω η διάρκεια των σπουδών τους, τότε δεν μπορεί να διαχωρίζεται η εκπαίδευση τους με κανένα νόμο, παρά μόνον ότι ορίζει το Σύνταγμα διότι το Σύνταγμα είναι ο Υπέρτατος Νόμος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Άρα η Εκπαίδευση που παρέχεται από τα Α.Ε.Ι. είναι Ακαδημαϊκή Εκπαίδευση. Επαγγελματική ή Τεχνολογική Εκπαίδευση στα Α.Ε.Ι. ΔΕΝ υφίσταται όταν οι σπουδές είναι πάνω από 3 χρόνια. Τα Τ.Ε.Ι. (Α.Ε.Ι.) είναι 4 ετές εδώ πολλά και χρόνια.

    2). Ως Απόδειξη ότι η Εκπαίδευση είναι Ακαδημαϊκή σε όλα τα Ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα είναι ότι το 2015 η Ελληνική Δημοκρατία δήλωσε σε όλα τα Κράτη στην έκθεση της Ελλάδος στην σελίδα 4, σημείο 1.8, που αφορά την διαδικασία της Μπολόνιας ότι τα όλα τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Πανεπιστήμια και Τ.Ε.Ι.) είναι Ακαδημαϊκού Προσανατολισμού αλλά και τα Προγράμματα Σπουδών τους.

    3). Δεν είναι σωστό να βαζεται σε κατώτερη μοίρα κάποιο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα έναντι άλλου, με άλλα λόγια να γίνεται ενος είδους υποτίμησης σαν να υποβαθμίζουμε κάποιο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα.

    4). Πανεπιστήμια και Τ.Ε.Ι. βρίσκονται στο ίδιο Επίπεδο του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων N.Q.F./E.Q.F..

    Web Links:
    http://media.ehea.info/file/Greece/61/6/National_Report_Greece_2015_567616.pdf

  • Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
    αφού μελετήσαμε προσεκτικά το υπό διαβούλευση Νομοσχέδιο που αφορά στην ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την προτεινόμενη κατάργηση του Τμήματος Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας, αλλά και την ειλικρινή μας απορία σχετικά με τις ακαδημαϊκές προδιαγραφές και τα κριτήρια στα οποία βασίστηκε η επιλογή των Τμημάτων που θα περιλαμβάνει το νέο Πανεπιστήμιο. Θεωρούμε την απορία μας εύλογη, και πραγματικά θα θέλαμε μία επίσημη απάντηση σε αυτήν, δεδομένου ότι για το Τμήμα μας, το Τμήμα Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας του ΤΕΙ Αθήνας, δεν στάθηκαν αρκετά στο να διατηρηθεί αυτόνομο τα ακόλουθα χαρακτηριστικά του:
    • Το σύγχρονο Πανεπιστημιακού επιπέδου γνωστικό του αντικείμενο.
    • Η διαρκής ζήτηση από τους φοιτητές και η σχετικά υψηλή βάση εισαγωγής.
    • Το επαρκές και αυτοδύναμο (ποσοτικά και ποιοτικά) ανθρώπινο δυναμικό για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών του.
    • Οι σημαντικές και επαρκείς υποδομές του (εργαστήρια, υπολογιστικά συστήματα, λογισμικά, κτλ).
    • Η επί δεκαετία επιτυχής διεξαγωγή Μεταπτυχιακών Σπουδών σε συνεργασία με διεθνώς εγνωσμένου κύρους Πανεπιστήμιο του εξωτερικού στον τομέα της Ενέργειας.
    • Η συνεχής, διαρκώς αυξανόμενη, ερευνητική δραστηριότητα (προγράμματα, δημοσιεύσεις, εγχώριες και διεθνείς διεπιστημονικές συνεργασίες).
    • Η επιτυχής υποβολή σε εξωτερική αξιολόγηση όλων των παραπάνω με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα και κριτικές στην τελική έκθεση για το Τμήμα.
    • Η παροχή στην κοινωνία επιπλέον σύγχρονων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων (Προγράμματα εκπαίδευσης Ενεργειακών Επιθεωρητών Κτηρίων, Εγκαταστάσεων Θέρμανσης και Εγκαταστάσεων Ψύξης και Κλιματισμού, προγράμματα δια Βίου Εκπαίδευσης).

    Είναι αλήθεια ότι το Τμήμα προήλθε στο παρελθόν από συνένωση των Τμημάτων Μηχανολόγων και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών. Η τωρινή όμως πρόταση της διάλυσής του, δηλαδή «εις τα εξ ων συνετέθη», δεν αποτελεί επαναφορά στην πρότερη κατάσταση, διότι στις περισσότερες από τρεις δεκαετίες που έχουν μεσολαβήσει, το Τμήμα έχει διαμορφωθεί και μετεξελιχθεί σε σημαντικό βαθμό και προσφέρει πλέον ολοκληρωμένη ειδικευμένη εκπαίδευση στους φοιτητές του στη θεματική περιοχή της ενέργειας. Επιπλέον, το νέο πρόγραμμα σπουδών που καταθέσαμε πρόσφατα με την πρότασή μας εστιάζει, μεταξύ των άλλων, και α) στη δημιουργία του απαραίτητου υπόβαθρου σε φυσική, μαθηματικά και χημεία, β) στην ευέλικτη επιλογή μαθημάτων επιστημών μηχανικού και γ) σε εξειδικευμένα μαθήματα, π.χ. στοιχείων νομοθεσίας και οικονομίας της ενέργειας, με στόχο την κατάλληλη προετοιμασία των μελλοντικών μας φοιτητών ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν πολύπλοκα προβλήματα που αφορούν τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία σε σχέση με την ενέργεια.

    Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε την επανεξέταση του αιτήματος διατήρησης του Τμήματός μας ως αυτοδύναμου στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

    Με εκτίμηση,
    Τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Ενεργειακής Τεχνολογίας
    Αξαόπουλος Πέτρος
    Αραβαντινός Αθανάσιος
    Βαμβακάς Ιωάννης
    Γελεγένης Ιωάννης
    Καρολίδης Δημήτριος
    Κονταξής Παναγιώτης
    Κουμπογιάννης Δημήτριος
    Κουρκουτάς Κωνσταντίνος
    Μελιτσιώτης Διονύσιος
    Μητσούδης Δημήτριος
    Μήτσου Γεώργιος
    Μορώνης Αντώνιος
    Μπάρτζης Βασίλειος
    Σαμαράκου Μαρία
    Σαρρής Ιωάννης
    Σκουρολιάκου Αικατερίνη
    Τσεκούρας Γεώργιος
    Χατζηαποστόλου Αντώνιος

  • Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
    αφού μελετήσαμε προσεκτικά το υπό διαβούλευση Νομοσχέδιο που αφορά στην ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την προτεινόμενη κατάργηση του Τμήματος Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας, αλλά και την ειλικρινή μας απορία σχετικά με τις ακαδημαϊκές προδιαγραφές και τα κριτήρια στα οποία βασίστηκε η επιλογή των Τμημάτων που θα περιλαμβάνει το νέο Πανεπιστήμιο. Θεωρούμε την απορία μας εύλογη, και πραγματικά θα θέλαμε μία επίσημη απάντηση σε αυτήν, δεδομένου ότι για το Τμήμα μας, το Τμήμα Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας του ΤΕΙ Αθήνας, δεν στάθηκαν αρκετά στο να διατηρηθεί αυτόνομο τα ακόλουθα χαρακτηριστικά του:
    • Το σύγχρονο Πανεπιστημιακού επιπέδου γνωστικό του αντικείμενο.
    • Η διαρκής ζήτηση από τους φοιτητές και η σχετικά υψηλή βάση εισαγωγής.
    • Το επαρκές και αυτοδύναμο (ποσοτικά και ποιοτικά) ανθρώπινο δυναμικό για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών του.
    • Οι σημαντικές και επαρκείς υποδομές του (εργαστήρια, υπολογιστικά συστήματα, λογισμικά, κτλ).
    • Η επί δεκαετία επιτυχής διεξαγωγή Μεταπτυχιακών Σπουδών σε συνεργασία με διεθνώς εγνωσμένου κύρους Πανεπιστήμιο του εξωτερικού στον τομέα της Ενέργειας.
    • Η συνεχής, διαρκώς αυξανόμενη, ερευνητική δραστηριότητα (προγράμματα, δημοσιεύσεις, εγχώριες και διεθνείς διεπιστημονικές συνεργασίες).
    • Η επιτυχής υποβολή σε εξωτερική αξιολόγηση όλων των παραπάνω με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα και κριτικές στην τελική έκθεση για το Τμήμα.
    • Η παροχή στην κοινωνία επιπλέον σύγχρονων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων (Προγράμματα εκπαίδευσης Ενεργειακών Επιθεωρητών Κτηρίων, Εγκαταστάσεων Θέρμανσης και Εγκαταστάσεων Ψύξης και Κλιματισμού, προγράμματα δια Βίου Εκπαίδευσης).
    Είναι αλήθεια ότι το Τμήμα προήλθε στο παρελθόν από συνένωση των Τμημάτων Μηχανολόγων και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών. Η τωρινή όμως πρόταση της διάλυσής του, δηλαδή «εις τα εξ ων συνετέθη», δεν αποτελεί επαναφορά στην πρότερη κατάσταση, διότι στις περισσότερες από τρεις δεκαετίες που έχουν μεσολαβήσει, το Τμήμα έχει διαμορφωθεί και μετεξελιχθεί σε σημαντικό βαθμό και προσφέρει πλέον ολοκληρωμένη ειδικευμένη εκπαίδευση στους φοιτητές του στη θεματική περιοχή της ενέργειας. Επιπλέον, το νέο πρόγραμμα σπουδών που καταθέσαμε πρόσφατα με την πρότασή μας εστιάζει, μεταξύ των άλλων, και α) στη δημιουργία του απαραίτητου υπόβαθρου σε φυσική, μαθηματικά και χημεία, β) στην ευέλικτη επιλογή μαθημάτων επιστημών μηχανικού και γ) σε εξειδικευμένα μαθήματα, π.χ. στοιχείων νομοθεσίας και οικονομίας της ενέργειας, με στόχο την κατάλληλη προετοιμασία των μελλοντικών μας φοιτητών ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν πολύπλοκα προβλήματα που αφορούν τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία σε σχέση με την ενέργεια.
    Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε την επανεξέταση του αιτήματος διατήρησης του Τμήματός μας ως αυτοδύναμου στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

    Με εκτίμηση,
    Τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Ενεργειακής Τεχνολογίας
    Αξαόπουλος Πέτρος
    Αραβαντινός Αθανάσιος
    Βαμβακάς Ιωάννης
    Γελεγένης Ιωάννης
    Καρολίδης Δημήτριος
    Κονταξής Παναγιώτης
    Κουμπογιάννης Δημήτριος
    Κουρκουτάς Κωνσταντίνος
    Μελιτσιώτης Διονύσιος
    Μητσούδης Δημήτριος
    Μήτσου Γεώργιος
    Μορώνης Αντώνιος
    Μπάρτζης Βασίλειος
    Σαμαράκου Μαρία
    Σαρρής Ιωάννης
    Σκουρολιάκου Αικατερίνη
    Τσεκούρας Γεώργιος
    Χατζηαποστόλου Αντώνιος

  • 30 Δεκεμβρίου 2017, 14:13 | Ηλίας

    Κύριε Υπουργέ,

    Καθίσταται σαφής η ανάγκη για συνένωση των δύο Τ.Ε.Ι. σε Πανεπιστήμιο και ορθώς προχωρά αυτή η διαδικασία. Άλλωστε για Τμήματα όπως Διοίκηση Επιχειρήσεων και Λογιστική το πρόγραμμα σπουδών είναι ίδιο με τα αντίστοιχα Πανεπιστημιακά Τμήματα εδώ και χρόνια, μάλιστα οι πτυχιούχοι Τ.Ε.Ι. πραγματοποιούν πρακτική άσκηση και πτυχιακή εργασία υψηλού επιπέδου. Μιλάμε άλλωστε για τετραετή Ανώτατη φοίτηση. Τα Τ.Ε.Ι. ανήκουν στην Ανώτατη Εκπαίδευση σύμφωνα με το νόμο N. 4009/2011 και ο Τεχνολογικός τομέας είναι παράλληλος του Πανεπιστημιακού, όχι κατώτερος.

    Όμως:

    Δυστυχώς διατηρείται ο αναχρονιστικός διαχωρισμός σε ΠΕ και ΤΕ. Ως εργαζόμενος στο Δημόσιο Τομέα, έχοντας πτυχίο ΤΕΙ με πολύ καλό βαθμό και Μεταπτυχιακό από Πανεπιστήμιο, είμαι υπάλληλος κλάδου ΤΕ, μισθολογικά και σε θέση κατώτερος από υπάλληλο κλάδου ΠΕ που απλά έχει ένα πτυχίο Πανεπιστημίου χωρίς μεταπτυχιακό. Σε όμοια κατάσταση βρίσκονται πολλοί παλαιοί απόφοιτοι. Αυτή η αντίφαση πρέπει να ρυθμιστεί. Μετά την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, που είναι πολύ σωστή εξέλιξη, ΤΕΙ Αθήνας και ΤΕΙ Πειραιά δε θα υφίστανται. Οι σημερινοί απόφοιτοι θα έχουν το δικαίωμα να αποφοιτήσουν ως ΠΕ. Είναι δυσανάλογο θεωρώ παλαιοί απόφοιτοι να μην έχουν το δικαίωμα ισοτίμησης των πτυχίων τους με τα πτυχία του καινούριου φορέα, εφόσον σταδιακά πτυχία ΤΕ δεν θα υφίστανται. Είμαι σίγουρος πως μπορεί να υπάρξει κάποια λύση που θα είναι προς όφελος του επιστημονικού και εργασιακού δυναμικού της χώρας, των αποφοίτων, της Ανώτατης Εκπαίδευσης και του κυβερνητικού έργου.

    Μετά τιμής.

  • 30 Δεκεμβρίου 2017, 10:34 | GEORGIA

    Τι θα γίνει με τους αποφοίτους αντίστοιχων τμημάτων ΑΤΕΙ; Υπάρχει μέριμνα για αυτούς που έχουν χρόνια εκπαιδευτική προϋπηρεσία, ΑΣΠΑΙΤΕ και μεταπτυχιακά;Θα υπάρξει ισοτιμία;

  • 30 Δεκεμβρίου 2017, 00:42 | Α.Μ.

    – Πρέπει να τονιστεί και να καταστεί σαφές: Για ποιά επί της ουσίας διαδικασία ισοτίμησης αποφοίτων μιλάμε (αν μπορεί να υπάρξει) και δεν μιλάμε για μετονομασία-συγχώνευση ή κάποιου είδους ακαδημαϊκή διαφοροποίηση [συνθήκη Bologna (240 ECTS), ΕΠΠ (6o) και EQF].
    – Πρέπει να τονιστεί και να καταστεί σαφές: Η δυνατότητα αναβάθμισης πτυχίων (θα ορίζονται από την κάθε ομάδα σχολών πχ Επιστημών Τροφίμων κλπ) και επαγγελματικών δικαιωμάτων (θα ορίζονται από το σύνολο του νομοσχεδίου) αποφοίτων παρελθόντων ετών. Επί του συγκεκριμένου σημείου αναβάθμισης μπορεί να προταθεί και να ισχύσει ένα μοντέλο ως η ακόλουθη ΠΡΟΤΑΣΗ:
    Για αποφοίτους ΚΑΤΤΕΕ με επιπλέον 3 εξάμηνα, για αποφοίτους ΤΕΙ με επιπλέον 2 εξάμηνα, για αποφοίτους ΑΤΕΙ με επιπλέον 1 εξάμηνο, και βέβαια μια διπλωματική εργασία. Τα εν λόγω εξάμηνα θα περιέχουν καθοριστικά μαθήματα (με μέγιστο αριθμό τα 7 ανά εξάμηνο) ειδοποιούς διαφοράς μεταξύ των παλαιών και του νέου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, και θα δίνουν την δυνατότητα πλήρους παρακολούθησης ή (πχ για εργαζόμενους) μερικής (ηλεκτρονικά εξ αποστάσεως αλλά με εξεταστική περίοδο μαθημάτων όπως και στα πλήρους παρακολούθησης) με ή χωρίς οικονομική συμμετοχή (πχ 50 ως 70 Ευρώ ανά μάθημα εξαμήνου, και με το ήμισυ ενός εξαμήνου η οικονομική συμμετοχή της διπλωματικής εργασίας).
    Στηυ σύγχρονη εποχή των επί πληρωμή πτυχιακών σπουδών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων (δικαίωμα στην δια βίου μάθηση) δεν είναι δυνατόν να μη συμμετέχει και να υστερεί ή αναβάθμιση πτυχίων της όποιας ομάδας (ΚΑΤΕΕ, ΤΕΙ, ΑΤΕΙ). Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα αποφοίτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να περάσουν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με πτυχίο Πανεπιστημίου τονίζω και επισημαίνω και όχι της όποιας ομάδας (ΚΑΤΕΕ, ΤΕΙ, ΑΤΕΙ). Αντίθετα, στους αποφοίτους της όποιας ομάδας (ΚΑΤΕΕ, ΤΕΙ, ΑΤΕΙ) η δυνατότητα αυτή και η ευκαιρία δίνεται μόνο με τις κατατακτήριες εξετάσεις ή αν βγεις εξωτερικό και επιστρέψεις με αναγνώριση κλπ. Γιατί να στερηθεί το δικαίωμα στην δια βίου μάθηση από την όποια ομάδα (ΚΑΤΕΕ, ΤΕΙ, ΑΤΕΙ);;;
    Το ζήτημα είναι νομίζω να γίνονται υπό την σκέπη, το μέλημα, την φροντίδα και την εγκυρότητα επιστημονικού προσωπικού και επιστημονικών φορέων της χώρας.
    Επιπροσθέτως, η αυτού του τύπου πτυχιακή αναβάθμιση θα επιδράσει θετικά στην αναβάθμιση και του εργατικού δυναμικού της χώρας (που θα ακολουθήσει το πρόγραμμα αναβάθμισης) επηρεάζοντας, παρεμβαίνοντας και επενεργώντας με φρέσκο επιστημονικό υλικό και ανανεωμένες ιδέες στην επικαιροποίηση και στον εκσυχρονισμό του κατ’ επέκταση εργατικού δυναμικού, ανανεώνοντας και συντελώντας παράλληλα, ως ο ρόλος και η έννοια της δια βίου μάθησης, το εργατικό και κοινωνικό σύνολο. Επειδή οφείλουμε μια εξέλιξη και ένα παρακάτω κι όχι να «βολευμόμαστε» στα κεκτημένα. ……..

    Τέλος, πρέπει κάτι να γίνει και με τα διδακτορικά (σε ΑΕΙ, ΑΤΕΙ, κλπ). ΠΡΟΤΑΣΗ: Ας φύγει πλέον ο αριθμός 5 ανά έτος και ανά σχολή. Κι αν δεν φύγει ας αυξηθεί στο 25 ανά έτος και σχολή. Ή/και αν κρίνεται απαραίτητο ας θέσουν κριτήρια που θα ορίζονται από την κάθε ομάδα σχολών (πχ Επιστημών Τροφίμων κλπ) ως απαραίτητη προυπόθεση εισαγωγής σε διδακτορικά προγράμματα πχ να προηγείται ή μοριοδοτείται το μεταπτυχιακό του διδακτορικού, πχ προηγούνται ή μοριοδοτούνται οι αποφοιτήσαντες της σχολής κλπ.

    Τα αριθμητικά παραδείγματα είναι από σύγχρονες τιμές που μπορεί ο καθένας να αναζητήσει στο διαδίκτυο, αν και ίσως στου χαλεπούς τούτους καιρούς θα έπρεπε να είναι κατά τι χαμηλότερες, ένα 20% τουλάχιστον. Πάντως επιμένω πως κάποια πρέπει να δρομολογηθούν και οριστικοποιηθούν κεντρικά (απευθείας από το νομοσχέδιο), ενώ επί κάποιων σημείων πρέπει (με σαφή κριτήρια) το λόγο (ή/και το λόγο) να έχουν σχολές (πχ Σχολή Μηχανικών) και τα τμήματα σχολών (πχ Ναυπηγών, κλπ) ………

    Σύγχρονες Αντιλήψεις
    Α.Μ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2017, 20:17 | Ευαγγελία Μουστάκα

    Οι απόφοιτοι των ΑΤΕΙ θα είναι ισότιμοι με τους απόφοιτους του νέου Πανεπιστημίου;

  • 29 Δεκεμβρίου 2017, 13:37 | ΑΣΠΑΙΤΕ

    Στο ΠΔΑ θα πρέπει να ενταχθεί και η ΑΣΠΑΙΤΕ. Ο ρόλος της θα είναι να δώσει την παιδαγωγική επάρκεια σε όλα τα τμήματα του ΠΔΑ και δεν θα χρειασθεί με αυτό τον τρόπο η υποστήριξη της παιδαγωγικής επάρκειας στο ΠΔΑ απο εξωτερικούς συνεργάτες. Ταυτόχρονα θα θεμελιώσει τον ρόλο της ΑΣΠΑΙΤΕ ως τον φορέα παροχής παιδαγωγικής επάρκειας στον τεχνολογικό τομέα.

  • 29 Δεκεμβρίου 2017, 01:49 | Δημήτρης Μπάλις

    Μια ερώτηση που ανησυχεί όλους του σπουδαστές, ποτε θα έχουμε μια σαφή εικόνα για τα επαγγελματικά δικαιώματα καθώς και τα αντίστοιχα εργασιακά ;
    Επίσης θα πρέπει να γίνει γνωστή η αντιστοιχία των μαθημάτων στις εκάστοτε αλλαγές των σχολών εφόσον οι φοιτητές καλούνται να πάρουν μια απόφαση όσον αφορά το πτυχίο που θέλουν να πάρουν
    Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό είναι οι θέσεις των καθηγητών που υπάρχουν στο κάθε ίδρυμα, μετά την ενοποίηση τους οι καθηγητές θα έχουν την δυνατότητα να συνεχίσουν την διδασκαλία των μαθημάτων ;
    Ελπίζω οι ερωτήσεις να ληφθούν υπόψη σας και να απαντηθούν λεπτομερώς
    Ευχαριστώ

  • 28 Δεκεμβρίου 2017, 23:20 | Γεωργία

    Μετα την ενταξη των τμημάτων Τει στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, να δοθει η δυνατότητα συους αποφοίτους παρελθόντων ετών να αναβαθμίσουν τα πτυχία τους, με την εξέτασή τους στα μαθήματα εκείνα που θα καθορίζουν τη διαφορά μεταξύ των δύο ιδρυμάτων.

  • 27 Δεκεμβρίου 2017, 22:07 | ΙΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

    Εκ μέρους των φοιτητών του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων, θέλουμε να εκφράσουμε την δυσαρέσκειά μας στην πρόταση συγχώνευσης πέντε (5) τμημάτων της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΠ): Αισθητικής‐ Κοσμητολογίας, Ακτινολογίας‐ Ραδιολογίας, Ιατρικά Εργαστήρια, Οδοντικής Τεχνολογίας, Οπτικής‐ Οπτομετρίας, παραθέτοντάς σας τις απόψεις μας περί ακαδημαϊκότητας και επιστημονικότητας του αντικειμένου μας και τα αιτήματα μας περί αυτοδυναμίας, αυτονομίας και γενικά περί της ένταξής μας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.Ο ρόλος των Ιατρικών Εργαστηρίων στον τομέα της Υγείας είναι απαραίτητος και καθοριστικός, διότι σα μελλοντικοί επιστήμονες, είμαστε υπεύθυνοι για τη διεκπεραίωση των εργαστηριακών διεργασιών που είναι απαραίτητες για την διεξαγωγή αξιόπιστων εργαστηριακών αποτελεσμάτων. Με απουσία αυτών λοιπόν, καθίσταται αδύνατη η ορθή διάγνωση και θεραπεία του εκάστοτε ασθενούς. Ως υποψήφιο Πανεπιστημιακό Τμήμα πληρούμε τις προϋποθέσεις του σχετικού Νομικού πλαισίου, έχοντας δεκατρία (13) μέλη ΔΕΠ από τα οποία τέσσερα (4) είναι πρώτης βαθμίδας, ένα (1) στη βαθμίδα του Αν. Καθηγητή, πέντε (5) στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή και τρία (3) στη βαθμίδα του Λέκτορα. Ως γνωστόν, το Τμήμα κατοχυρώνει την αυτοδυναμία του σύμφωνα με το άρθρο 11 – Αυτοδυναμία Τμημάτων και Σχολών – του Ν. 4485/ ΦΕΚ 114/04‐08‐17. Επιπροσθέτως, οι πιστωτικές μονάδες (ECTS) του Τμήματός μας επαρκούν του τρέχοντος Ακαδημαϊκού προγράμματος σπουδών, καθώς συμπληρώνουν τις 240. Πιστεύουμε όμως ότι οι προϋποθέσεις αυτές δεν καλύπτουν τις ανάγκες μας, καθώς 13 καθηγητές αποδείχτηκε από την πολύμηνη καθυστέρηση έναρξης του εξάμηνου (δυο μηνών) ότι δεν επαρκούν για τη πραγματοποίηση των μαθήματων και για αυτό γίνονται προσλήψεις εκτάκτων καθηγητών και εργαστηριακών βοηθών. Η υπερψήφιση του Νομοσχεδίου αυτού θα υποβιβάσει την αξία του πτυχίου και θα υποβαθμίσει τη μέχρι τώρα επαρκή κατάρτισή μας. Σύμφωνα με το Νομοσχέδιο προς διαβούλευση, δεν ξεκαθαρίζεται η ύπαρξη ή όχι κατευθύνσεων στα τμήματα που πρόκειται να συγχωνευθούν. Σε περίπτωση υλοποίησής του, τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του κάθε τωρινού τμήματος Τ.Ε.Ι. καθίστανται ασαφή και αόριστα.
    1. Είμαστε κατά των προτεινομένων συγχωνεύσεων σε κάθε τμήμα.
    2. Θεωρούμε απαράδεκτο τον Νόμο Γαβρόγλου περί τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς επιτρέπει πολλές αυθαίρετες ενέργειες από τον εκάστοτε Υπουργό Παιδείας ο οποίος αποκτά απόλυτο έλεγχο της λειτουργίας του ιδρύματος.
    3. Διεκδικούμε εκπαίδευση στο ύψος των αναγκών μας αλλά και της κοινωνίας, καθώς υπάρχει συνεχής ανάγκη για ποιοτικές παροχές υγείας.
    4. Θεωρούμε απαράδεκτη την κατηγοριοποίηση των αποφοίτων ανάλογα με την ισχύ των πτυχίων τους. Κάθε επιστημονικό αντικείμενο πρέπει να αντιστοιχίζεται με ένα μόνο πανεπιστημιακού επιπέδου πτυχίο.
    5. Απαιτούμε μονιμοποίηση των εκτάκτων καθηγητών και αύξηση της χρηματοδότησης του ιδρυομένου Πανεπιστήμιου.Διακυβεύεται το μέλλον, η μόρφωση κdαι άμεσα οι δίκες μας ζωές καθώς και έμμεσα η ζωή του κάθε πολίτη. Είμαστε επαγγελματίες Υγείας, προάγουμε το σημαντικότερο αγαθό των ανθρώπων και απαιτούμε την καλύτερη δυνατή εκπαίδευσή μας!Ευχαριστούμε για το χρόνο σας. Ελπίζουμε να λάβετε σοβαρά υπόψιν σας τους προβληματισμούς μας, να μεριμνήσετε για την επίλυσή τους και να στηρίξετε τις αποφάσεις και τον αγώνα μας για το μέλλον!

  • 27 Δεκεμβρίου 2017, 20:51 | Γεώργιος Βέρροιος

    Μέχρι σήμερα το 20% των θέσεων στα ΤΕΙ δινόταν στους αποφοίτους ΕΠΑΛ. Τι θα γίνει τώρα με την μετατροπή των ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια; Υπάρχουν μαθητές που έχουν κάνει ένα προγραμματισμό εδώ και 3 χρόνια, τι θα γίνει τώρα;

  • 27 Δεκεμβρίου 2017, 19:26 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΛΑΝΑΚΗΣ

    Πρέπει να γίνει σαφής διάκριση μεταξύ των παλαιότερων πτυχιούχων οι οποίοι είναι απόφοιτοι ΤΕΙ ή ΑΤΕΙ και των νέων οι οποίοι θα είναι πτυχιούχοι όχι μόνον ανωτάτου αλλά πανεπιστημιακού εκπαιδευτικού ιδρύματος. Υπενθυμίζω ότι τα ΑΤΕΙ ήταν ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα μη πανεπιστημιακού χαρακτήρα.
    Έτσι πρέπει να γίνει διάκριση στα επαγγελματικά δικαιώματα αλλά και στους κωδικούς που κατέχουν ως εκπαιδευτικοί όπως π.χ. έχουν σήμερα οι απόφοιτοι μηχανολόγοι ΤΕΙ με μηχανολόγους του ΕΜΠ.
    Ευχαριστώ

  • 27 Δεκεμβρίου 2017, 17:23 | ΠΑΠΑΗΛΙΑ Σ

    κ. Υπουργέ
    Η “εξαφάνιση” Εκπαιδευτικών Τμημάτων που είναι Διεθνώς αναγνωρισμένα, όπως των Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων (Biomedical Laboratory Scientists ή Medical Laboratory Technologists) που έχουν επιστημονικό, επαγγελματικό αλλά και κοινωνικό χαρακτήρα, σίγουρα δεν αποτελεί αναβάθμιση. Γιατί το μέλλον αυτών των επιστημόνων δεν χωρά στο νέο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής μόνο στην Ελλάδα και με ποια λογική και κριτήρια δημιουργείται ένα Τμήμα απροσδιόριστο, αυτό των ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ? Οποιαδήποτε τέτοια υποβάθμιση όχι μόνο θα εμποδίζει τους πολίτες της Ελλάδας να έχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και εργαστηρίων, ποιότητας και ασφάλειας των ασθενών, όπως και όλοι οι υπόλοιποι κάτοικοι στην ΕΕ, αλλά πιθανότατα θα εμπόδιζε την κινητικότητα – Ελεύθερη κυκλοφορία αυτών των επαγγελματιών σε όλη την Ευρώπη, που είναι μια από τις ιδρυτικές αρχές της ΕΕ (89/48 21/ Δεκεμβρίου 1988 Οδηγία του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων), αλλά και νομικά προβλήματα με την ονομασία και αναγνώριση των πτυχίων και των επαγγελματικών προσόντων των ήδη ή μελλοντικών εργαζομένων επαγγελματιών υγείας. Επίσης εν δυνάμει προσβάλει και υποβαθμίζει τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα των Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων.Το τμήμα Ιατρικών εργαστηρίων ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ (Biomedical Laboratory Sciences) για τους εξής λόγους:
    1. Είναι το 3ο Τμήμα σε μόρια Εισαγωγής για το 2017, έχει τον απαιτούμενο αριθμό μελών ΔΕΠ και μεγάλο αριθμό φοιτητών εγγεγραμμένων στο Τμήμα.2. Ο επαγγελματικός και ακαδημαϊκός τίτλος μας στα περισσότερα μέρη του κόσμου είναι Βιοϊατρικός Εργαστηριακός Επιστήμονας (Biomedical Laboratory Scientist) ή Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων (Medical Laboratory Technologist), με Επίπεδο Επαγγελματικών Προσόντων 6 (Bachelor Degree), όπως φαίνεται και στην βάση Δεδομένων των νομικά κατοχυρωμένων επαγγελμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.3. Οι Βιοϊατρικοί Εργαστηριακοί Επιστήμονες με τις εξειδικευμένες επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις τους εργάζονται στις υπηρεσίες υγείας στην Ελλάδα (ως Τεχνολόγοι Ιατρικών Εργαστηρίων) και το εξωτερικό (αναγνωρισμένοι ως Biomedical Laboratory Scientists ή Medical laboratory Technologists) παρέχοντας κλινικές εργαστηριακές υπηρεσίες. Πολλοί από αυτούς εργάζονται επίσης σε κλινικά εργαστήρια, σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και σε κλινικά ερευνητικά προγράμματα.
    Η εκπαίδευση και η κατάρτισή τους καθιστούν το επάγγελμα μοναδικό σε σχέση με άλλα επαγγέλματα των ιατρικών εργαστηρίων όσον αφορά: τη γνώση στο πλαίσιο της διασφάλισης της ποιότητας, την αξιολόγηση των προ-αναλυτικών συνθηκών και την επικύρωση της ιατρικής εργαστηριακής ανάλυσης. Εφαρμόζουν όλες τις σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους που έχουν σχέση με την εκτέλεση των εργαστηριακών εξετάσεων, εκτελούν και αξιολογούν το ποιοτικό αποτέλεσμά τους και αναλαμβάνουν ενυπόγραφα την ευθύνη εκτέλεσης του τεχνολογικού μέρους των εργαστηριακών εξετάσεων στα κάτωθι τμήματα των Ιατρικών Εργαστηρίων: Μικροβιολογικό, Αιματολογικό, Ιολογίας, Βιοχημικό, Αιμοδοσίας, Ανοσολογικό, Ιστοσυμβατότητας, Πυρηνικής Ιατρικής, Ενδοκρινολογικό, Τοξικολογικό, Παθολογικής Ανατομικής, Ογκολογικό, Κυτταρολογικό, Γενετικής, Μοριακής Βιολογίας, Πειραματόζωων, στο Δημόσιο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (κύρια στα ιατρικά εργαστήρια των Δημοσίων Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας), και στον ιδιωτικό τομέα Υγείας (ιδιωτικά βιοπαθολογικά εργαστήρια, Διαγνωστικά κέντρα και νοσοκομεία – κλινικές). Επίσης εργάζονται στην Βιο-ιατρική έρευνα και την εκπαίδευση. ΑΡΑ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟΣΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΝΤΑΣΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ & ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΜΑΖΙ ΩΣ ΕΝΑ ΤΜΗΜΑ.4. Η Πανελλήνια Επιστημονική Ένωση των Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων (ΠΕΤΙΕ) είναι μέλος των παρακάτω Διεθνών Οργανισμών, κατόπιν αξιολόγησης του καταστατικού της και των πτυχίων των επαγγελματιών Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων:
    EPBS – European Association for Professions in Biomedical Science, http://www.epbs.net
    IFBLS – International Federation of Biomedical Laboratory Science, http://www.ifbls.org και
    ASCP – American Society for Clinical Pathology, https://www.ascp.org/content Συμπερασματικά θα πρέπει να επανεξετάσετε την σύσταση και την δομή της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας. Η ομογενοποίηση επιστημών που έχουν άμεση σχέση με την δημόσια υγεία υποβαθμίζει την προσπάθεια αναβάθμισης του χώρου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και θέτει σε κίνδυνο το μέλλον του δημοσίου συστήματος υγείας. Η υγεία και ευημερία των πολιτών μας εξαρτάται από την ύπαρξη αρμόδιων και εξειδικευμένων επιστημόνων στον τομέα αυτό, διαφορετικά κινδυνεύουμε να παραμείνουμε πίσω στην πραγματικότητα που υπάρχει στην υπόλοιπη Ευρώπη αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

  • 24 Δεκεμβρίου 2017, 18:52 | Ζαχαρίας Εφραιμίδης

    Με την ανακοίνωση που έκανε στις 22/12/2017 το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων γίνεται σαφές ότι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής δεν απορροφά τα δύο Τ.Ε.Ι., αλλά τα καταργεί. Η απόφαση για τον αφανισμό δύο ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων επιπέδου 6 λαμβάνεται χωρίς να έχουν εξεταστεί οι επιπτώσεις στον Τεχνολογικό Τομέα. Ενώ η Ελλάδα ψάχνει τρόπους διαφυγής από την κρίση μέσω της τεχνολογικής ανάπτυξης, τέτοιου είδους ανακοινώσεις απλά ενισχύουν τη χαώδη πορεία που έχει από καιρό χαραχτεί.

    Πράγματι η λογική της συνύπαρξης δύο διαφορετικών τομέων σε μία κοινή ανώτατη εκπαίδευση έχει μείνει στα χαρτιά, αφού ακόμα και ο Υπουργός όταν αναφέρθηκε στα Α.Ε.Ι., εννοούσε μόνο τα Πανεπιστήμια. Ατόπημα που γίνεται συχνά από πολλούς θα πει κανείς, όμως όλα αυτά συμβαίνουν ενώ παραμένει ο οικονομικός διαχωρισμός μεταξύ των κατηγοριών Τ.Ε. και Π.Ε., γεγονός που σίγουρα δεν προσδίδει κύρος στους αποφοίτους των Τ.Ε.Ι., οι οποίοι για μία ακόμα φορά έρχονται αντιμέτωποι με τις επιλογές της εφηβείας τους για να σπουδάσουν κοντά στον τόπο κατοικίας τους.

    Η ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής αναμενόταν ως λύση στα προβλήματα της τεχνολογικής εκπαίδευσης. Με λύπη μου διαπιστώνω ότι τελικά μοναδικός στόχος είναι η περαιτέρω υποβάθμισή της.

  • 23 Δεκεμβρίου 2017, 22:37 | Ναυπηγων Μηχανικών ΤΕΙ Αθήνας

    Θα ήθελα να σας ενημερώσω πως το Τμήμα Ναυπηγών Μηχανικών Τ.Ε.
    του ΤΕΙ Αθήνας κατά την τελευταία συνέλευση του που αφορούσε την
    επικύρωση και ψήφιση της ολοκληρωμένης και εμπεριστατωμένης
    πρότασής του για τη νέα δομή στο υπό δημιουργία Πανεπιστήμιο
    Δυτικής Αττικής έλαβε παμψηφεί την απόφαση για την ονομασία του σε:
    ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΠΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
    ( DEPT. OF NAVAL ARCHITECTURE & OCEAN ENGINEERING).
    Γιατί το σχέδιο νόμου δεν αναφέρει το Τμήμα μας υπό
    τον νέο του τίτλο!!;;;;

  • 23 Δεκεμβρίου 2017, 18:10 | Στέφανος Καρπενησιώτης

    Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

    Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, τα 2 ΑΕΙ του τεχνολογικού τομέα, <>:

    α) <> από το πανεπιστήμιο δυτικής Αττικής (ΠΔΑ) <>.
    β) <>….<>.

    Υποχρέωση των 2 ΑΕΙ που <<απορροφώνται) ήταν,είναι και θα είναι η χορήγηση αντιγράφου πτυχίου, αναλυτικής βαθμολογίας και περιγραφής των μαθημάτων (academic syllabus) προς τους αποφοίτους των 2 ιδρυμάτων. Από τα παραπάνω,γίνεται αντιληπτό ότι το ΠΔΑ ως απορροφών ΑΕΙ των 2 ΑΕΙ του τεχνολογικού τομέα, απορροφά και τους αποφοίτους κι έχει την υποχρέωση να τους υποστηρίζει στην διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα και αγορά. Πράγμα το οποίο είναι λογικό, υγιές, θεμιτό και σύμφωνο με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

    Επομένως καμία διαδικασία ισοτίμησης αποφοίτων δεν μπορεί να υπάρξει από την στιγμή που ουσιαστικά μιλάμε για μετονομασία-συγχώνευση και όχι για κάποιου είδους ακαδημαϊκής διαφοροποίησης ως προς την συνθήκη της Bologna (240 ECTS), του ΕΠΠ (6o) και του EQF.

    Όλα αυτά με αφορμή το σχέδιο νόμου και της παρακάτω δήλωσής σας σε ηλεκτρονική ιστοσελίδα: https://www.esos.gr/arthra/54738/ypoyrgoskamia-dynatotita-stoys-ptyhioyhoys-toy-tei-athinas-kai-aei-peiraia-tt-na

    Επομένως για ποιές διαδικασίες ισοτίμησης μιλούμε, από την στιγμή που τόσο το σχέδιο νόμου,όσο κι εσείς ρητά αναφέρετε ότι δεν θα υπάρχει διαφορά μεταξύ των αποφοίτων των υπό απορρόφηση ΑΕΙ. H ισοτίμηση των αποφοίτων γίνεται αυτοδικαίως, όπως αυτοδικαίως γίνεται και η <> και η ανάληψη των υποχρεώσεων.

    Παρ’όλα αυτά θεωρώ πως πρέπει να γίνει ξεχωριστή αναφορά για τους αποφοίτους και να υπάρξει ξεχωριστό άρθρο στο σχέδιο νόμου,που να κάνει πιο σαφές τα παραπάνω.

    Με εκτίμηση,

    Στέφανος Καρπενησιώτης

  • 23 Δεκεμβρίου 2017, 15:25 | Τει

    Κύριε Υπουργέ,
    Σας παρακαλώ πολύ να μας αιτιολογήσετε για δεν μπορεί πλέον ,να υπάρξει διαδικασία ισοτίμησης των παλαιοτέρων πτυχιούχων
    Αυτό δεν γίνεται να μείνει έτσι χωρίς αιτιολογία.
    Αλλά οι ήδη φοιτητές που θα τους δοθεί η ευκαιρία με επιπλέον μαθήματα να ισοτημιθούν μήπως δεν εισήχθησαν και δεν ακολούθησαν τις ιδιες διαδικασίες μέσα στη σχολή, όπως και η παλαιότεροι πτυχιούχοι?
    Η αρχή της ισονομίας στα σκουπίδια?
    Αυτό είναι ένα από τα πολλά επιχειρήματα που υπάρχει στη φαρέτρα των πτυχιούχων.
    Επειδή γνωρίζω πολλούς που αρχίζουν να κινούνται νομικά ατομικά τους παρακαλώ να περιμένουμε λίγο μία πιο συλλογική προσπάθεια ελπίζω από τον σύλλογο αποφοίτων Α.Ε.Ι Πειραιά.
    Ευχαριστώ

  • 23 Δεκεμβρίου 2017, 13:40 | Έλενα Νάνο

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

    Κρίνουμε απαραίτητο να προστεθούν τα ακόλουθα:
    – στο άρθρο 2 πρέπει οπωσδήποτε να προστεθεί το εξής: για τα απορροφώμενα τμήματα που απαρτίζουν το τμήμα βιοιατρικών επιστημών κατ’ αναλογία της περ. β παρ.1 αρ.4 του παρόντος επίκεται έκδοση προεδρικού διατάγματος βάσει του ν. 4485/2017 το οποίο θα ιδρύει τις κατευθύνσεις του νέου τμήματος, όπως αυτές διαμορφώνονται από τους τίτλους ενός εκάστου των απορροφώμενων τμημάτων, ήτοι κατευθύνσεις 1) Ιατρικών εργαστηρίων, 2) Οπτικής – Οπτομετρίας, 3) Ακτινολογίας – Ακτινοθεραπείας, 4) Οδοντικής Τεχνολογίας και 5) Αισθητικής – Κοσμητολογίας. Επίσης, πρέπει στο σώμα του νόμου να προστεθεί το χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα εκδοθεί το ως άνω προεδρικό διάταγμα που θα καθορίζει τις κατευθύνσεις.
    – στο άρθρο 5 πρέπει οπωσδήποτε να προστεθεί το εξής: οι ήδη φοιτούντες στα τμήματα που συγχωνεύονται δια απορροφήσεως εντάσσονται και στις αντίστοιχες κατευθύνσεις του νέου τμήματος βιοιατρικών επιστημών, όπως αυτές θα διαμορφωθούν/ιδρυθούν, βάσει του προεδρικού διατάγματος. Επίσης, πρέπει στο σώμα του νόμου να προστεθεί το χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα εκδοθεί το ως άνω προεδρικό διάταγμα που θα καθορίζει τις κατευθύνσεις.

    Φοιτητρια Τμήματος Αισθητικής – Κοσμητολογίας

  • 23 Δεκεμβρίου 2017, 09:59 | Β. ΚΕΦΑΛΑ

    Στο άρθρο 1 : Θα πρέπει οπωσδήποτε να προστεθεί η επικείμενη έκδοση Π.Δ. για την ίδρυση των κατευθύνσεων 1.Αισθητικής και Κοσμητολογίας , 2.Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας ,3.Ιατρικών Εργαστηρίων ,4.Oδοντικής Τεχνολογίας, 5.Οπτικής και Οπτομετρίας στο Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών σύμφωνα με το Ν. 4485/2017.
    Επιπροσθέτως θα πρέπει να διευκρινισθεί και να αποσαφηνισθεί πλήρως και η ένταξη των φοιτητών των απορροφούμενων Tμημάτων των ΤΕΙ στις αντίστοιχες κατευθύνσεις του νεοιδρυόμενου Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών.
    Ενώ αναφέρεται στο άρθρο 5 η ένταξη των φοιτητών των απορροφούμενων τμημάτων ΤΕΙ σύμφωνα με την αντιστοιχία της περίπτωσης β. της παραγράφου 1 του άρθρου 4 – δηλαδή η ένταξη των φοιτητών σύμφωνα με την αντιστοιχία ένταξης των μελών Δ.Ε.Π. στο Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών, δεν αναφέρεται η ένταξη των φοιτητών των απορροφούμενων τμημάτων στις αντίστοιχες κατευθύνσεις του Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών

  • 23 Δεκεμβρίου 2017, 09:11 | Β. ΚΕΦΑΛΑ

    Στο Αρθρο 1 : Θα πρέπει οπωσδήποτε να προστεθεί η επικείμενη έκδοση Π.Δ. για την ίδρυση των κατευθύνσεων 1.Αισθητικής και Κοσμητολογίας , 2.Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας ,3.Ιατρικών Εργαστηρίων ,4.Oδοντικής Τεχνολογίας, 5.Οπτικής και Οπτομετρίας στο Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών σύμφωνα με το Ν. 4485/2017.
    Επιπροσθέτως θα πρέπει να διευκρινισθεί και να αποσαφηνισθεί πλήρως και η ένταξη των φοιτητών των απορροφούμενων Tμημάτων των ΤΕΙ στις αντίστοιχες κατευθύνσεις του νεοιδρυόμενου Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών.
    Ενώ αναφέρεται στο άρθρο 5 η ένταξη των φοιτητών των απορροφούμενων τμημάτων ΤΕΙ σύμφωνα με την αντιστοιχία της περίπτωσης β. της παραγράφου 1 του άρθρου 4 – δηλαδή η ένταξη των φοιτητών σύμφωνα με την αντιστοιχία ένταξης των μελών Δ.Ε.Π. στο Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών, δεν αναφέρεται η ένταξη των φοιτητών των απορροφούμενων τμημάτων στις αντίστοιχες κατευθύνσεις του Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών

  • 22 Δεκεμβρίου 2017, 23:54 | Δημήτρης Κ.

    Το νέο πανεπιστήμιο πρέπει να ονομασθεί Πανεπιστήμιο Αττικής – σκέτο. Ποιος τον σκέφτηκε το γεωγραφικό προσδιορισμό ; Τι σημαίνει Δυτικής Αττικης ; ποιον και τι εξυπηρετεί ; στην Ανατολική, Βόρεια και Νότια Αττικη δεν έχει αλλά ΤΕΙ για αντίστοιχα αλλά νέα Πανεπιστήμια ! Βάλτε από την αρχή ένα σοβαρό όνομα να μπορούμε να το λέμε σωστά …

  • 22 Δεκεμβρίου 2017, 22:54 | ΒΑΛΙΑ ΚΕΦΑΛΑ

    ΑΡΘΡΟ 1 : Θα πρέπει οπωσδήποτε να προστεθεί η επικείμενη έκδοση Π.Δ. για την ίδρυση των κατευθύνσεων Αισθητικής και Κοσμητολογίας , Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας ,Ιατρικών Εργαστηρίων ,Οδοντικής Τεχνολογίας, Οπτικής και Οπτομετρίας στο Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών σύμφωνα με το Ν. 4485/2017.
    Επιπροσθέτως θα πρέπει να διευκρινισθεί και να αποσαφηνισθεί πλήρως και η ένταξη των φοιτητών των απορροφούμενων Tμημάτων των ΤΕΙ στις αντίστοιχες κατευθύνσεις του νεοιδρυόμενου Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών.
    Ενώ αναφέρεται στο άρθρο 5 η ένταξη των φοιτητών των απορροφούμενων τμημάτων ΤΕΙ σύμφωνα με την αντιστοιχία της περίπτωσης β. της παραγράφου 1 του άρθρου 4 – δηλαδή η ένταξη των φοιτητών σύμφωνα με την αντιστοιχία ένταξης των μελών Δ.Ε.Π. στο Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών, δεν αναφέρεται η ένταξη των φοιτητών των απορροφούμενων τμημάτων στις αντίστοιχες κατευθύνσεις του Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών

  • 22 Δεκεμβρίου 2017, 16:21 | ΒΑΛΙΑ ΚΕΦΑΛΑ

    ΑΡΘΡΟ 1 : Θα πρέπει οπωσδήποτε να προστεθεί η επικείμενη έκδοση Π.Δ. για την ίδρυση των κατευθύνσεων Αισθητικής και Κοσμητολογίας , Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας ,Ιατρικών Εργαστηρίων ,Οδοντικής Τεχνολογίας, Οπτικής και Οπτομετρίας στο Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών σύμφωνα με το Ν. 4485/2017.
    Επιπροσθέτως θα πρέπει να διευκρινισθεί και να αποσαφηνισθεί πλήρως και η ένταξη των φοιτητών των απορροφούμενων Tμημάτων των ΤΕΙ στις αντίστοιχες κατευθύνσεις του νεοιδρυόμενου Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών.
    Ενώ αναφέρεται στο άρθρο 5 η ένταξη των φοιτητών των απορροφούμενων τμημάτων ΤΕΙ σύμφωνα με την αντιστοιχία της περίπτωσης β. της παραγράφου 1 του άρθρου 4 – δηλαδή η ένταξη των φοιτητών σύμφωνα με την αντιστοιχία ένταξης των μελών Δ.Ε.Π. στο Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών, δεν αναφέρεται η ένταξη των φοιτητών των απορροφούμενων τμημάτων στις αντίστοιχες κατευθύνσεις του Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών

  • 22 Δεκεμβρίου 2017, 16:05 | Γεωργία Βουνάκη

    ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
    Συμφωνώ με το σχόλιο του Δρος Μάριου Τσιγώνια περί της συγχώνευσης των δύο ΤΕΙ του λεκανοπεδίου Αττικής με διαφορετικό τίτλο από τον προτεινόμενο από το Υπουργείο Παιδείας. Ο τίτλος ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ είναι ο καταλληλότερος μιας και διασφαλίζει το τεχνολογικό γνωσιολογικό αντικείμενο που δεν είναι δυνατό να λείπει από τον Χάρτη της Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης της Χώρας, στα πρόθυρα της 3ης δεκατίας του 21ου αιώνα και ενώ ο κόσμος όλος κινείται υπό ραγδαίους ρυθμούς ανάπτυξης στον τεχνολογικό τομέα.
    O άνθρωπος παρήγαγε τεχνολογία πολύ πρίν κάνει Τέχνη (έπρεπε να ψήσει την πέτρα και να συλλέξει την χρωστική πρίν ζωγραφίσει τα σπήλαια του Λασκώ) ή Επιστήμη (έπρεπε να εφεύρει τον τροχό πολύ πρίν ασχοληθεί με τη ροπή). Ο ρόλος της Τεχνολογίας στην ζωή μας είναι εξαιρετικά σημαντικός και βοηθά στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους και του Πολιτισμού που αυτός παράγει. Ας μην στερήσουμε την ευκαιρία που μας δίνεται και ας αποφασίσουμε επί τέλους και εμείς για την Ίδρυση έστω και ενός Τεχνολογικού Πανεπιστημίου δίνοντάς του όλη την δυνατή αυτοδυναμία ανάπτυξης σε Επιστημονικό και Ερευνητικό επίπεδο, πλήρως ολοκληρωμένο και αυτοδύναμο στην οργάνωση Επιστημονικής, Τεχνολογικής και Εφαρμοσμένης Έρευνας με την υποστήριξη Διδακτορικών Διατριβών και Μεταδιδακτορικής Έρευνας όπως συμβαίνει οπουδήποτε αλλού στον Πλανήτη.

    Γεωργία Βουνάκη, Διατροφολόγος-Διαιτολόγος ΤΕ

  • 22 Δεκεμβρίου 2017, 13:45 | Ευαγγελία

    Εκ μέρους των φοιτητών του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων, θέλουμε να εκφράσουμε την δυσαρέσκειά μας στην πρόταση συγχώνευσης πέντε (5) τμημάτων της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΠ): Αισθητικής‐ Κοσμητολογίας, Ακτινολογίας‐ Ραδιολογίας, Ιατρικά Εργαστήρια, Οδοντικής Τεχνολογίας, Οπτικής‐ Οπτομετρίας, παραθέτοντάς σας τις απόψεις μας περί ακαδημαϊκότητας και επιστημονικότητας του αντικειμένου μας και τα αιτήματα μας περί αυτοδυναμίας, αυτονομίας και γενικά περί της ένταξής μας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

    Ο ρόλος των Ιατρικών Εργαστηρίων στον τομέα της Υγείας είναι απαραίτητος και καθοριστικός, διότι σα μελλοντικοί επιστήμονες, είμαστε υπεύθυνοι για τη διεκπεραίωση των εργαστηριακών διεργασιών που είναι απαραίτητες για την διεξαγωγή αξιόπιστων εργαστηριακών αποτελεσμάτων. Με απουσία αυτών λοιπόν, καθίσταται αδύνατη η ορθή διάγνωση και θεραπεία του εκάστοτε ασθενούς.

    Ως υποψήφιο Πανεπιστημιακό Τμήμα πληρούμε τις προϋποθέσεις του σχετικού Νομικού πλαισίου, έχοντας δεκατρία (13) μέλη ΔΕΠ από τα οποία τέσσερα (4) είναι πρώτης βαθμίδας, ένα (1) στη βαθμίδα του Αν. Καθηγητή, πέντε (5) στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή και τρία (3) στη βαθμίδα του Λέκτορα. Ως γνωστόν, το Τμήμα κατοχυρώνει την αυτοδυναμία του σύμφωνα με το άρθρο 11 – Αυτοδυναμία Τμημάτων και Σχολών – του Ν. 4485/ ΦΕΚ 114/04‐08‐17. Επιπροσθέτως, οι πιστωτικές μονάδες (ECTS) του Τμήματός μας επαρκούν του τρέχοντος Ακαδημαϊκού προγράμματος σπουδών, καθώς συμπληρώνουν τις 240. Πιστεύουμε όμως ότι οι προϋποθέσεις αυτές δεν καλύπτουν τις ανάγκες μας, καθώς 13 καθηγητές αποδείχτηκε από την πολύμηνη καθυστέρηση έναρξης του εξάμηνου (δυο μηνών) ότι δεν επαρκούν για τη πραγματοποίηση των μαθήματων και για αυτό γίνονται προσλήψεις εκτάκτων καθηγητών και εργαστηριακών βοηθών.

    Η υπερψήφιση του Νομοσχεδίου αυτού θα υποβιβάσει την αξία του πτυχίου και θα υποβαθμίσει τη μέχρι τώρα επαρκή κατάρτισή μας. Σύμφωνα με το Νομοσχέδιο προς διαβούλευση, δεν ξεκαθαρίζεται η ύπαρξη ή όχι κατευθύνσεων στα τμήματα που πρόκειται να συγχωνευθούν. Σε περίπτωση υλοποίησής του, τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του κάθε τωρινού τμήματος Τ.Ε.Ι. καθίστανται ασαφή και αόριστα.
    1. Είμαστε κατά των προτεινομένων συγχωνεύσεων σε κάθε τμήμα.
    2. Θεωρούμε απαράδεκτο τον Νόμο Γαβρόγλου περί τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς επιτρέπει πολλές αυθαίρετες ενέργειες από τον εκάστοτε Υπουργό Παιδείας ο οποίος αποκτά απόλυτο έλεγχο της λειτουργίας του ιδρύματος.
    3. Διεκδικούμε εκπαίδευση στο ύψος των αναγκών μας αλλά και της κοινωνίας, καθώς υπάρχει συνεχής ανάγκη για ποιοτικές παροχές υγείας.
    4. Θεωρούμε απαράδεκτη την κατηγοριοποίηση των αποφοίτων ανάλογα με την ισχύ των πτυχίων τους. Κάθε επιστημονικό αντικείμενο πρέπει να αντιστοιχίζεται με ένα μόνο πανεπιστημιακού επιπέδου πτυχίο.
    5. Απαιτούμε μονιμοποίηση των εκτάκτων καθηγητών και αύξηση της χρηματοδότησης του ιδρυομένου Πανεπιστήμιου.

    Διακυβεύεται το μέλλον, η μόρφωση και άμεσα οι δίκες μας ζωές καθώς και έμμεσα η ζωή του κάθε πολίτη. Είμαστε επαγγελματίες Υγείας, προάγουμε το σημαντικότερο αγαθό των ανθρώπων και απαιτούμε την καλύτερη δυνατή εκπαίδευσή μας!

    Ευχαριστούμε για το χρόνο σας. Ελπίζουμε να λάβετε σοβαρά υπόψιν σας τους προβληματισμούς μας, να μεριμνήσετε για την επίλυσή τους και να στηρίξετε τις αποφάσεις και τον αγώνα μας για το μέλλον!

  • 22 Δεκεμβρίου 2017, 11:50 | Μαίρη Μιχαήλ

    Εκ μέρους των φοιτητών του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων, θέλουμε να εκφράσουμε την δυσαρέσκειά μας στην πρόταση συγχώνευσης πέντε (5) τμημάτων της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΠ): Αισθητικής‐ Κοσμητολογίας, Ακτινολογίας‐ Ραδιολογίας, Ιατρικά Εργαστήρια, Οδοντικής Τεχνολογίας, Οπτικής‐ Οπτομετρίας, παραθέτοντάς σας τις απόψεις μας περί ακαδημαϊκότητας και επιστημονικότητας του αντικειμένου μας και τα αιτήματα μας περί αυτοδυναμίας, αυτονομίας και γενικά περί της ένταξής μας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.Ο ρόλος των Ιατρικών Εργαστηρίων στον τομέα της Υγείας είναι απαραίτητος και καθοριστικός, διότι σα μελλοντικοί επιστήμονες, είμαστε υπεύθυνοι για τη διεκπεραίωση των εργαστηριακών διεργασιών που είναι απαραίτητες για την διεξαγωγή αξιόπιστων εργαστηριακών αποτελεσμάτων. Με απουσία αυτών λοιπόν, καθίσταται αδύνατη η ορθή διάγνωση και θεραπεία του εκάστοτε ασθενούς. Ως υποψήφιο Πανεπιστημιακό Τμήμα πληρούμε τις προϋποθέσεις του σχετικού Νομικού πλαισίου, έχοντας δεκατρία (13) μέλη ΔΕΠ από τα οποία τέσσερα (4) είναι πρώτης βαθμίδας, ένα (1) στη βαθμίδα του Αν. Καθηγητή, πέντε (5) στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή και τρία (3) στη βαθμίδα του Λέκτορα. Ως γνωστόν, το Τμήμα κατοχυρώνει την αυτοδυναμία του σύμφωνα με το άρθρο 11 – Αυτοδυναμία Τμημάτων και Σχολών – του Ν. 4485/ ΦΕΚ 114/04‐08‐17. Επιπροσθέτως, οι πιστωτικές μονάδες (ECTS) του Τμήματός μας επαρκούν του τρέχοντος Ακαδημαϊκού προγράμματος σπουδών, καθώς συμπληρώνουν τις 240. Πιστεύουμε όμως ότι οι προϋποθέσεις αυτές δεν καλύπτουν τις ανάγκες μας, καθώς 13 καθηγητές αποδείχτηκε από την πολύμηνη καθυστέρηση έναρξης του εξάμηνου (δυο μηνών) ότι δεν επαρκούν για τη πραγματοποίηση των μαθήματων και για αυτό γίνονται προσλήψεις εκτάκτων καθηγητών και εργαστηριακών βοηθών. Η υπερψήφιση του Νομοσχεδίου αυτού θα υποβιβάσει την αξία του πτυχίου και θα υποβαθμίσει τη μέχρι τώρα επαρκή κατάρτισή μας. Σύμφωνα με το Νομοσχέδιο προς διαβούλευση, δεν ξεκαθαρίζεται η ύπαρξη ή όχι κατευθύνσεων στα τμήματα που πρόκειται να συγχωνευθούν. Σε περίπτωση υλοποίησής του, τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του κάθε τωρινού τμήματος Τ.Ε.Ι. καθίστανται ασαφή και αόριστα.
    Είμαστε κατά των προτεινομένων συγχωνεύσεων σε κάθε τμήμα.
    Θεωρούμε απαράδεκτο τον Νόμο Γαβρόγλου περί τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς επιτρέπει πολλές αυθαίρετες ενέργειες από τον εκάστοτε Υπουργό Παιδείας ο οποίος αποκτά απόλυτο έλεγχο της λειτουργίας του ιδρύματος.
    Διεκδικούμε εκπαίδευση στο ύψος των αναγκών μας αλλά και της κοινωνίας, καθώς υπάρχει συνεχής ανάγκη για ποιοτικές παροχές υγείας.
    Θεωρούμε απαράδεκτη την κατηγοριοποίηση των αποφοίτων ανάλογα με την ισχύ των πτυχίων τους. Κάθε επιστημονικό αντικείμενο πρέπει να αντιστοιχίζεται με ένα μόνο πανεπιστημιακού επιπέδου πτυχίο.
    Απαιτούμε μονιμοποίηση των εκτάκτων καθηγητών και αύξηση της χρηματοδότησης του ιδρυομένου Πανεπιστήμιου.Διακυβεύεται το μέλλον, η μόρφωση και άμεσα οι δίκες μας ζωές καθώς και έμμεσα η ζωή του κάθε πολίτη. Είμαστε επαγγελματίες Υγείας, προάγουμε το σημαντικότερο αγαθό των ανθρώπων και απαιτούμε την καλύτερη δυνατή εκπαίδευσή μας!Ευχαριστούμε για το χρόνο σας. Ελπίζουμε να λάβετε σοβαρά υπόψιν σας τους προβληματισμούς μας, να μεριμνήσετε για την επίλυσή τους και να στηρίξετε τις αποφάσεις και τον αγώνα μας για το μέλλον!

  • 22 Δεκεμβρίου 2017, 11:43 | Κ´ωστας

    Όλα αυτά που γίνονται και πλέον θα πραγματοποιηθούν στο χώρο της υγείας του ΤΕΙ Αθηνων είναι απόρια των όσων δεν διεκδίκησαν οι προηγούμενοι ( κυρίως «συνδικαλιστες» και δήθεν διεκδηκητές των θέσεων μας ) τόσα χρόνια…Ενώ μπορούσαν να έχουν κλείσει οι συζητήσεις χρόνια πριν ( με τους τπουργούς του ), τώρα τρέχανε να προλάβουνε το ακατόρθωτο….
    Και περιμένουν αο ανθρώπους που ασχολούνται με το χώρο 5-6 χρόνια να κάνουν αγώνες…
    Τραγικοί!τώρα «πέταξε το πουλάκι». Εύχομαι να πάνε όλα καλα και να μην εκπρωσοπούν τους χώρους τους άνθρωποι που είναι εμπειρικοί και μόνο πάνω στο είδος τους αλλά με πτυχίο και καταρτισμένοι!!!!!!

  • 22 Δεκεμβρίου 2017, 11:10 | Ιωάννης Αγτζίδης

    Η συγχώνευση δύο Τ.Ε.Ι. υψηλής ποιότητας σε ένα ενιαίο πανεπιστήμιο (Α.Ε.Ι.) δεν θα επιφέρει πρόσθετα οφέλη στην κοινωνία πέραν αυτών που ήδη παρέχονται. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων θα έχει αν όχι ουδέτερο αρνητικό αντίκτυπο στην κοινωνία.

    Στόχος των Τ.Ε.Ι. είναι να προσφέρουν υψηλής ποιότητας εκπαίδευση η οποία είναι σε γενικές γραμμές πιο άμεσα εφαρμόσιμη και πρακτική. Ο σκοπός των Α.Ε.Ι. είναι να λειτουργούν σε πιο θεωρητικό επίπεδο και να επιτελούν έρευνα, η οποία μπορεί να μην έχει άμεση εφαρμογή.

    Μετατρέποντας ένα Τ.Ε.Ι. σε πανεπιστήμιο δημιουργεί κενά σε επαγγέλματα τα οποία είναι χρήσιμα στην κοινωνία και με υψηλή απορρόφηση. Από την άλλη δημιουργεί υπερπληθώρα αποφοίτων από σχολές που υπάρχουν σε πολλά πανεπιστήμια της χώρας.

    Αυτή η υπερπληθώρα ουσιαστικά, παράλληλα με το γεγονός πως τα πρώτα χρόνια το νέο πανεπιστήμιο θα θεωρείται χαμηλότερης ποιότητας, δεν θα βοηθήσει τους αποφοίτους του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής να βρουν πιο εύκολα εργασία παρότι θα έχουν λάβει τίτλο Α.Ε.Ι.

    Παράλληλα το νέο πανεπιστήμιο θα καννιβαλίσει τις βάσεις εισαγωγής τόσο για τους μαθητές του Γενικού Λυκείου όσο και για τους μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων. Για τους τελευταίους τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύ πιο δύσκολα διότι θα πρέπει να μεταπηδήσουν σε Α.Ε.Ι. παράλληλα με το γεγονός πως ο νομός Αττικής, έχοντας μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της χώρας, θα μείνει χωρίς κανένα Τ.Ε.Ι. που να εξυπηρετεί τις ανάγκες τους.

    Εν κατακλείδι η ποιότητα της ανώτατης εκπαίδευσης δεν βελτιώνεται με απλή αλλαγή τίτλων. Αν κάποιος θα ήθελε να βελτιώσει τα Τ.Ε.Ι. της Αττικής θα μπορούσε για παράδειγμα να δημιουργήσει ένα κέντρο εφαρμοσμένης έρευνας. Το πρόβλημα είναι πως το τελευταίο απαιτεί πραγματική δουλειά και χρηματοδότηση.

  • 22 Δεκεμβρίου 2017, 00:39 | Ειρήνη

    Εκ μέρους των φοιτητών του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων, θέλουμε να εκφράσουμε την δυσαρέσκειά μας στην πρόταση συγχώνευσης πέντε (5) τμημάτων της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΠ): Αισθητικής‐ Κοσμητολογίας, Ακτινολογίας‐ Ραδιολογίας, Ιατρικά Εργαστήρια, Οδοντικής Τεχνολογίας, Οπτικής‐ Οπτομετρίας, παραθέτοντάς σας τις απόψεις μας περί ακαδημαϊκότητας και επιστημονικότητας του αντικειμένου μας και τα αιτήματα μας περί αυτοδυναμίας, αυτονομίας και γενικά περί της ένταξής μας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

    Ο ρόλος των Ιατρικών Εργαστηρίων στον τομέα της Υγείας είναι απαραίτητος και καθοριστικός, διότι σα μελλοντικοί επιστήμονες, είμαστε υπεύθυνοι για τη διεκπεραίωση των εργαστηριακών διεργασιών που είναι απαραίτητες για την διεξαγωγή αξιόπιστων εργαστηριακών αποτελεσμάτων. Με απουσία αυτών λοιπόν, καθίσταται αδύνατη η ορθή διάγνωση και θεραπεία του εκάστοτε ασθενούς.

    Ως υποψήφιο Πανεπιστημιακό Τμήμα πληρούμε τις προϋποθέσεις του σχετικού Νομικού πλαισίου, έχοντας δεκατρία (13) μέλη ΔΕΠ από τα οποία τέσσερα (4) είναι πρώτης βαθμίδας, ένα (1) στη βαθμίδα του Αν. Καθηγητή, πέντε (5) στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή και τρία (3) στη βαθμίδα του Λέκτορα. Ως γνωστόν, το Τμήμα κατοχυρώνει την αυτοδυναμία του σύμφωνα με το άρθρο 11 – Αυτοδυναμία Τμημάτων και Σχολών – του Ν. 4485/ ΦΕΚ 114/04‐08‐17. Επιπροσθέτως, οι πιστωτικές μονάδες (ECTS) του Τμήματός μας επαρκούν του τρέχοντος Ακαδημαϊκού προγράμματος σπουδών, καθώς συμπληρώνουν τις 240. Πιστεύουμε όμως ότι οι προϋποθέσεις αυτές δεν καλύπτουν τις ανάγκες μας, καθώς 13 καθηγητές αποδείχτηκε από την πολύμηνη καθυστέρηση έναρξης του εξάμηνου (δυο μηνών) ότι δεν επαρκούν για τη πραγματοποίηση των μαθήματων και για αυτό γίνονται προσλήψεις εκτάκτων καθηγητών και εργαστηριακών βοηθών.

    Η υπερψήφιση του Νομοσχεδίου αυτού θα υποβιβάσει την αξία του πτυχίου και θα υποβαθμίσει τη μέχρι τώρα επαρκή κατάρτισή μας. Σύμφωνα με το Νομοσχέδιο προς διαβούλευση, δεν ξεκαθαρίζεται η ύπαρξη ή όχι κατευθύνσεων στα τμήματα που πρόκειται να συγχωνευθούν. Σε περίπτωση υλοποίησής του, τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του κάθε τωρινού τμήματος Τ.Ε.Ι. καθίστανται ασαφή και αόριστα.
    Είμαστε κατά των προτεινομένων συγχωνεύσεων σε κάθε τμήμα.
    Θεωρούμε απαράδεκτο τον Νόμο Γαβρόγλου περί τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς επιτρέπει πολλές αυθαίρετες ενέργειες από τον εκάστοτε Υπουργό Παιδείας ο οποίος αποκτά απόλυτο έλεγχο της λειτουργίας του ιδρύματος.
    Διεκδικούμε εκπαίδευση στο ύψος των αναγκών μας αλλά και της κοινωνίας, καθώς υπάρχει συνεχής ανάγκη για ποιοτικές παροχές υγείας.
    Θεωρούμε απαράδεκτη την κατηγοριοποίηση των αποφοίτων ανάλογα με την ισχύ των πτυχίων τους. Κάθε επιστημονικό αντικείμενο πρέπει να αντιστοιχίζεται με ένα μόνο πανεπιστημιακού επιπέδου πτυχίο.
    Απαιτούμε μονιμοποίηση των εκτάκτων καθηγητών και αύξηση της χρηματοδότησης του ιδρυομένου Πανεπιστήμιου.

    Διακυβεύεται το μέλλον, η μόρφωση και άμεσα οι δίκες μας ζωές καθώς και έμμεσα η ζωή του κάθε πολίτη. Είμαστε επαγγελματίες Υγείας, προάγουμε το σημαντικότερο αγαθό των ανθρώπων και απαιτούμε την καλύτερη δυνατή εκπαίδευσή μας!

    Ευχαριστούμε για το χρόνο σας. Ελπίζουμε να λάβετε σοβαρά υπόψιν σας τους προβληματισμούς μας, να μεριμνήσετε για την επίλυσή τους και να στηρίξετε τις αποφάσεις και τον αγώνα μας για το μέλλον!

  • 21 Δεκεμβρίου 2017, 23:57 | ΝΤΕΝΙΣΑ

    κ. Υπουργέ
    Η “εξαφάνιση” Εκπαιδευτικών Τμημάτων που είναι Διεθνώς αναγνωρισμένα, όπως των Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων (Biomedical Laboratory Scientists ή Medical Laboratory Technologists) που έχουν επιστημονικό, επαγγελματικό αλλά και κοινωνικό χαρακτήρα, σίγουρα δεν αποτελεί αναβάθμιση. Γιατί το μέλλον αυτών των επιστημόνων δεν χωρά στο νέο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής μόνο στην Ελλάδα και με ποια λογική και κριτήρια δημιουργείται ένα Τμήμα απροσδιόριστο, αυτό των ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ? Οποιαδήποτε τέτοια υποβάθμιση όχι μόνο θα εμποδίζει τους πολίτες της Ελλάδας να έχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και εργαστηρίων, ποιότητας και ασφάλειας των ασθενών, όπως και όλοι οι υπόλοιποι κάτοικοι στην ΕΕ, αλλά πιθανότατα θα εμπόδιζε την κινητικότητα – Ελεύθερη κυκλοφορία αυτών των επαγγελματιών σε όλη την Ευρώπη, που είναι μια από τις ιδρυτικές αρχές της ΕΕ (89/48 21/ Δεκεμβρίου 1988 Οδηγία του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων), αλλά και νομικά προβλήματα με την ονομασία και αναγνώριση των πτυχίων και των επαγγελματικών προσόντων των ήδη ή μελλοντικών εργαζομένων επαγγελματιών υγείας. Επίσης εν δυνάμει προσβάλει και υποβαθμίζει τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα των Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων.Το τμήμα Ιατρικών εργαστηρίων ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ (Biomedical Laboratory Sciences) για τους εξής λόγους:
    1. Είναι το 3ο Τμήμα σε μόρια Εισαγωγής για το 2017, έχει τον απαιτούμενο αριθμό μελών ΔΕΠ και μεγάλο αριθμό φοιτητών εγγεγραμμένων στο Τμήμα.2. Ο επαγγελματικός και ακαδημαϊκός τίτλος μας στα περισσότερα μέρη του κόσμου είναι Βιοϊατρικός Εργαστηριακός Επιστήμονας (Biomedical Laboratory Scientist) ή Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων (Medical Laboratory Technologist), με Επίπεδο Επαγγελματικών Προσόντων 6 (Bachelor Degree), όπως φαίνεται και στην βάση Δεδομένων των νομικά κατοχυρωμένων επαγγελμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.3. Οι Βιοϊατρικοί Εργαστηριακοί Επιστήμονες με τις εξειδικευμένες επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις τους εργάζονται στις υπηρεσίες υγείας στην Ελλάδα (ως Τεχνολόγοι Ιατρικών Εργαστηρίων) και το εξωτερικό (αναγνωρισμένοι ως Biomedical Laboratory Scientists ή Medical laboratory Technologists) παρέχοντας κλινικές εργαστηριακές υπηρεσίες. Πολλοί από αυτούς εργάζονται επίσης σε κλινικά εργαστήρια, σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και σε κλινικά ερευνητικά προγράμματα.
    Η εκπαίδευση και η κατάρτισή τους καθιστούν το επάγγελμα μοναδικό σε σχέση με άλλα επαγγέλματα των ιατρικών εργαστηρίων όσον αφορά: τη γνώση στο πλαίσιο της διασφάλισης της ποιότητας, την αξιολόγηση των προ-αναλυτικών συνθηκών και την επικύρωση της ιατρικής εργαστηριακής ανάλυσης. Εφαρμόζουν όλες τις σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους που έχουν σχέση με την εκτέλεση των εργαστηριακών εξετάσεων, εκτελούν και αξιολογούν το ποιοτικό αποτέλεσμά τους και αναλαμβάνουν ενυπόγραφα την ευθύνη εκτέλεσης του τεχνολογικού μέρους των εργαστηριακών εξετάσεων στα κάτωθι τμήματα των Ιατρικών Εργαστηρίων: Μικροβιολογικό, Αιματολογικό, Ιολογίας, Βιοχημικό, Αιμοδοσίας, Ανοσολογικό, Ιστοσυμβατότητας, Πυρηνικής Ιατρικής, Ενδοκρινολογικό, Τοξικολογικό, Παθολογικής Ανατομικής, Ογκολογικό, Κυτταρολογικό, Γενετικής, Μοριακής Βιολογίας, Πειραματόζωων, στο Δημόσιο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (κύρια στα ιατρικά εργαστήρια των Δημοσίων Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας), και στον ιδιωτικό τομέα Υγείας (ιδιωτικά βιοπαθολογικά εργαστήρια, Διαγνωστικά κέντρα και νοσοκομεία – κλινικές). Επίσης εργάζονται στην Βιο-ιατρική έρευνα και την εκπαίδευση. ΑΡΑ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟΣΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΝΤΑΣΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ & ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΜΑΖΙ ΩΣ ΕΝΑ ΤΜΗΜΑ.4. Η Πανελλήνια Επιστημονική Ένωση των Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων (ΠΕΤΙΕ) είναι μέλος των παρακάτω Διεθνών Οργανισμών, κατόπιν αξιολόγησης του καταστατικού της και των πτυχίων των επαγγελματιών Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων:
    EPBS – European Association for Professions in Biomedical Science, http://www.epbs.net
    IFBLS – International Federation of Biomedical Laboratory Science, http://www.ifbls.org και
    ASCP – American Society for Clinical Pathology, https://www.ascp.org/content Συμπερασματικά θα πρέπει να επανεξετάσετε την σύσταση και την δομή της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας. Η ομογενοποίηση επιστημών που έχουν άμεση σχέση με την δημόσια υγεία υποβαθμίζει την προσπάθεια αναβάθμισης του χώρου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και θέτει σε κίνδυνο το μέλλον του δημοσίου συστήματος υγείας. Η υγεία και ευημερία των πολιτών μας εξαρτάται από την ύπαρξη αρμόδιων και εξειδικευμένων επιστημόνων στον τομέα αυτό, διαφορετικά κινδυνεύουμε να παραμείνουμε πίσω στην πραγματικότητα που υπάρχει στην υπόλοιπη Ευρώπη αλλά και σε διεθνές επίπεδο.Διονύσης Βούρτσης
    Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων, ASCP LMU, IFBA PC
    Πρόεδρος ΠΕΤΙΕ-Πανελλήνιας Επιστημονικής Ένωσης των Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων
    Εκπρόσωπος Ευρώπης ASCPi-American Society for Clinical Pathology
    Μέλος ΔΣ Διεθνούς Ομοσπονδίας IFBLS – International Federation of Biomedical Laboratory Science

  • 21 Δεκεμβρίου 2017, 23:45 | Φωτεινή Γκιόκα

    Εκ μέρους των φοιτητών του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων, θέλουμε να εκφράσουμε την δυσαρέσκειά μας στην πρόταση συγχώνευσης πέντε (5) τμημάτων της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΠ): Αισθητικής‐ Κοσμητολογίας, Ακτινολογίας‐ Ραδιολογίας, Ιατρικά Εργαστήρια, Οδοντικής Τεχνολογίας, Οπτικής‐ Οπτομετρίας, παραθέτοντάς σας τις απόψεις μας περί ακαδημαϊκότητας και επιστημονικότητας του αντικειμένου μας και τα αιτήματα μας περί αυτοδυναμίας, αυτονομίας και γενικά περί της ένταξής μας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

    Ο ρόλος των Ιατρικών Εργαστηρίων στον τομέα της Υγείας είναι απαραίτητος και καθοριστικός, διότι σα μελλοντικοί επιστήμονες, είμαστε υπεύθυνοι για τη διεκπεραίωση των εργαστηριακών διεργασιών που είναι απαραίτητες για την διεξαγωγή αξιόπιστων εργαστηριακών αποτελεσμάτων. Με απουσία αυτών λοιπόν, καθίσταται αδύνατη η ορθή διάγνωση και θεραπεία του εκάστοτε ασθενούς.

    Ως υποψήφιο Πανεπιστημιακό Τμήμα πληρούμε τις προϋποθέσεις του σχετικού Νομικού πλαισίου, έχοντας δεκατρία (13) μέλη ΔΕΠ από τα οποία τέσσερα (4) είναι πρώτης βαθμίδας, ένα (1) στη βαθμίδα του Αν. Καθηγητή, πέντε (5) στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή και τρία (3) στη βαθμίδα του Λέκτορα. Ως γνωστόν, το Τμήμα κατοχυρώνει την αυτοδυναμία του σύμφωνα με το άρθρο 11 – Αυτοδυναμία Τμημάτων και Σχολών – του Ν. 4485/ ΦΕΚ 114/04‐08‐17. Επιπροσθέτως, οι πιστωτικές μονάδες (ECTS) του Τμήματός μας επαρκούν του τρέχοντος Ακαδημαϊκού προγράμματος σπουδών, καθώς συμπληρώνουν τις 240. Πιστεύουμε όμως ότι οι προϋποθέσεις αυτές δεν καλύπτουν τις ανάγκες μας, καθώς 13 καθηγητές αποδείχτηκε από την πολύμηνη καθυστέρηση έναρξης του εξάμηνου (δυο μηνών) ότι δεν επαρκούν για τη πραγματοποίηση των μαθήματων και για αυτό γίνονται προσλήψεις εκτάκτων καθηγητών και εργαστηριακών βοηθών.

    Η υπερψήφιση του Νομοσχεδίου αυτού θα υποβιβάσει την αξία του πτυχίου και θα υποβαθμίσει τη μέχρι τώρα επαρκή κατάρτισή μας. Σύμφωνα με το Νομοσχέδιο προς διαβούλευση, δεν ξεκαθαρίζεται η ύπαρξη ή όχι κατευθύνσεων στα τμήματα που πρόκειται να συγχωνευθούν. Σε περίπτωση υλοποίησής του, τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του κάθε τωρινού τμήματος Τ.Ε.Ι. καθίστανται ασαφή και αόριστα.
    1. Είμαστε κατά των προτεινομένων συγχωνεύσεων σε κάθε τμήμα.
    2. Θεωρούμε απαράδεκτο τον Νόμο Γαβρόγλου περί τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς επιτρέπει πολλές αυθαίρετες ενέργειες από τον εκάστοτε Υπουργό Παιδείας ο οποίος αποκτά απόλυτο έλεγχο της λειτουργίας του ιδρύματος.
    3. Διεκδικούμε εκπαίδευση στο ύψος των αναγκών μας αλλά και της κοινωνίας, καθώς υπάρχει συνεχής ανάγκη για ποιοτικές παροχές υγείας.
    4. Θεωρούμε απαράδεκτη την κατηγοριοποίηση των αποφοίτων ανάλογα με την ισχύ των πτυχίων τους. Κάθε επιστημονικό αντικείμενο πρέπει να αντιστοιχίζεται με ένα μόνο πανεπιστημιακού επιπέδου πτυχίο.
    5. Απαιτούμε μονιμοποίηση των εκτάκτων καθηγητών και αύξηση της χρηματοδότησης του ιδρυομένου Πανεπιστήμιου.

    Διακυβεύεται το μέλλον, η μόρφωση κdαι άμεσα οι δίκες μας ζωές καθώς και έμμεσα η ζωή του κάθε πολίτη. Είμαστε επαγγελματίες Υγείας, προάγουμε το σημαντικότερο αγαθό των ανθρώπων και απαιτούμε την καλύτερη δυνατή εκπαίδευσή μας!

    Ευχαριστούμε για το χρόνο σας. Ελπίζουμε να λάβετε σοβαρά υπόψιν σας τους προβληματισμούς μας, να μεριμνήσετε για την επίλυσή τους και να στηρίξετε τις αποφάσεις και τον αγώνα μας για το μέλλον!

  • 21 Δεκεμβρίου 2017, 22:56 | ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΥ

    ΑΡΘΡΟ 1 ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΑΝΑΓΡΑΦΕΙ Η ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΕΚΔΟΣΗ Π.Δ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ, ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ, ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ,ΟΔΟΝΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ, ΟΠΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΠΤΟΜΕΤΡΙΑΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ Ν. 4485/2017. ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΘΕΙ ΚΑΙ Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΟΦΩΜΕΝΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΕΙ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ, ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ.
    ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 5 Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΟΦΩΜΕΝΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΕΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΠΤ. β ΤΗΣ ΠΑΡ.1 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 4 ΔΗΛΑΔΗ Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ. ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΟΦΩΜΕΝΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ.

  • 21 Δεκεμβρίου 2017, 20:39 | Δημήτρης Δέλτα

    Το ΤΕΙ Πειραιά βρίσκεται στην συμβολή των Πέτρου Ράλλη & Θηβών. Ανήκει εντός της χωρικής αρμοδιότητας του Δήμου Αιγάλεω και όχι του Δήμου Πειραιά.

  • 21 Δεκεμβρίου 2017, 20:39 | Λιγγου Αφροδίτη

    Θα ήθελα να τονίσω πως το νομοσχέδιο για το πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής είναι μια προχειρότητα που φανερά γράφτηκε σε μια νύχτα.θέτω λοιπόν την εξής ερώτηση στον κύριο υπουργό θα συνεχίσει να παίζει αβίαστα με το μέλλον των παιδιών ή θα πάρει μια σοβαρή απόφαση?θα ήθελα να το σκεφτεί καλά και να μου απαντήσει γιατί θέλει να συγχωνεύσει το τμήμα μου τα με αλλά πέντε τμήματα,γιατί προσπαθεί τόσο έντονα να υποβαθμίσει την παιδεία και δε το λειτούργημα του Τεχνολόγου των Ιατρικών Εργαστηρίων. Τέλος θα ήθελα να τον ρωτήσω άμα έχει σκεφτεί που θα μας πετάξει ή αν το σκέφτεται ακόμα?

  • 21 Δεκεμβρίου 2017, 20:01 | Βασιλική

    Συγχαρητήρια σε όσους οραματίστηκαν και εργάστηκαν ώστε να γίνει πράξη αυτό το έργο που έρχεται να δικαιώσει την εμπιστοσύνη χιλιάδων φοιτητών στα υπάρχοντα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Παρακαλώ να μεριμνήσετε ώστε οι παλιοί απόφοιτοι να αναβαθμίσουν το πτυχίο ΤΕΙ χρησιμοποιώντας την προϋπηρεσία ή μεταπτυχιακούς τίτλους ή με μαθήματα. Όχι εργαστήρια που απαιτούν δια ζώσης παρακολούθηση γιατί είναι ανέφικτο λόγω οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων ατόμων που διαμένουν είτε Αθήνα είτε στην επαρχία. Η οποιαδήποτε πρόταση να παρέχει διευκολύνσεις και να μην παρεμποδίσει την είσοδο στο πανεπιστήμιο οδηγώντας στον αποκλεισμό χιλιάδων πτυχιούχων ήδη καταξιωμένων στην αγορά εργασίας.

  • 21 Δεκεμβρίου 2017, 19:40 | ΜΑΡΙΑ

    Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ προχώρατε σε μια Ίδρυση Πανεπιστήμιου η οποία πρόκειται όπως έχετε αναφέρει για την αναβάθμηση των ΤΕΙ Αθήνας και ΤΕΙ Πειραία,όμως οι συγχωνεύσεις και οι μειώσεις των αυτοδύναμων μέχρι τώρα τμημάτων δείχνουν οτι δεν είναι αύτος ο σκοπός σας.Τελος για τα συγχωνευμένα τμηματα δεν διασφαλίζεται πουθενά τα επαγγελματικά τους δικαιώματα και αν θα διδάσκονται τα μαθήματα που θα αφόρουν το γνωστικό αντικείμενο με βάση το τμήμα που είχαν επιλέξει στις εισαγωγικές εξετάσεις μέσα σε αυτό το νομοσχέδιο .

  • 21 Δεκεμβρίου 2017, 19:23 | Μανώλης

    Ποια θα είναι η διαφορά του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού του νέου Παν Δ. Αττικής από αυτόν του ΕΜΠ;
    Μήπως έγινε για υποβαθμιστεί το ΕΜΠ και κτυπηθεί η αριστεία;
    Μήπως έγινε για να ωφεληθούν μόνο και μόνο οι καθηγητές των ΤΕΙ;
    Ποιο κενό στην ελληνική βιομηχανία καλούνται να καλύψουν;
    Αν είχαμε τόσες ανάγκες, γιατί να μην δημιουργηθεί ένα 2ο πολυτεχνείο στην Αττική;
    Πτυχιούχος ΕΜΠ και ΤΕΙ αθηνών

  • 21 Δεκεμβρίου 2017, 11:16 | Ιωάννης Αγτζίδης

    Η συνγχώνευση δύο Τ.Ε.Ι. υψηλής ποιότητας σε ένα εννιαίο πανεπιστήμιο (Α.Ε.Ι.) δεν θα επιφέρει πρόσθετα οφέλη στην κοινωνία πέραν αυτών που ήδη παρέχονται. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων θα έχει αν όχι ουδέτερο αρνητικό ανίκτυπο στην κοινωνία.

    Στόχος των Τ.Ε.Ι. είναι να προσφέρουν υψηλής ποιότητας εκπαίδευση η οποία είναι σε γενικές γραμμές πιο άμεσα εφαρμόσιμη και πρακτίκή. Ο σκοπός των Α.Ε.Ι. είναι να λειτουργούν σε πιο θεωρητικό επίπεδο και να επιτελούν έρευνα, η οποία μπορεί να μην έχει άμεση εφαρμογή.

    Μετατρέποντας ένα Τ.Ε.Ι. σε πανεπηστήμιο δημιουργεί κενά σε επαγγέλματα τα οποία είναι χρήσιμα στην κοινωνία και με υψηλή απορρόφηση. Από την άλλη δημιουργεί υπερπληθώρα αποφοίτων από σχολές που υπαρχούν σε πολλά πανεπιστήμια της χώρας.

    Αυτή η υπερπληθώρα ουσιαστικά, παράλληλα με το γεγονός πως τα πρώτα χρόνια το νέο πανεπιστήμιο θα θεωρείται χαμηλότερης ποιότητας, δεν θα βοηθήσει τους αποφοίτους του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής να βρουν πιο εύκολα εργασία παρότι θα έχουν λάβει τίτλο Α.Ε.Ι.

    Παράλληλα το νέο πανεπιστήμιο θα καννιβαλίσει τις βάσεις εισαγωγής τόσο για τους μαθητές του Γενικού Λυκείου όσο και για τους μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων. Για τους τελευταίους τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύ πιο δύσκολα διότι θα πρέπει να μεταπηδήσουν σε Α.Ε.Ι. παράλληλα με το γεγονός πως ο νομός Αττικής, έχοντας μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της χώρας, θα μείνει χωρίς κανένα Τ.Ε.Ι. που να εξυπηρετεί τις ανάγκες τους.

    Εν κατακλείδι η ποιότητα της ανώτατης εκπαίδευσης δεν βελτιώνεται με απλή αλλαγή τίτλων. Αν κάποιος θα ήθελε να βελτιώσει τα Τ.Ε.Ι. της Αττικής θα μπορούσε για παράδειγμα να δημιουργήσει ένα κέντρο εφαρμοσμένης έρευνας. Το πρόβλημα έιναι πως το τελευταίο απαιτεί πραγματική δουλειά και χρηματοδότηση.

  • 21 Δεκεμβρίου 2017, 11:16 | Ιωάννης Τσικριτέας

    Με τους ήδη πτυχιούχους των παραπάνω τμημάτων των 2 ΤΕΙ τι θα γίνει?
    Θα αναβαθμιστούν οι τίτλοι των πτυχίων τους κ αντίστοιχα και τα δικαιώματα τους κ αν ναι με ποιό τρόπο?

  • 21 Δεκεμβρίου 2017, 02:14 | ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΝΟΥΦΡΑΚΗ

    Είμαι φοιτήτρια του Ε’ Εξαμήνου του τμήματος Γραφιστικής με κατεύθυνση «ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ». Πέρασα με ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ και ΔΕΝ εξετάσθηκα ΣΧΕΔΙΟ, ούτε είχα γνώσεις σχετικές από την πρώτη μου Σχολή. Τώρα με τη συγχώνευση θα υποχρεωθώ να κάνω σε προχωρημένο εξάμηνο μαθήματα σχεδίου;
    Ευχαριστώ.

  • 20 Δεκεμβρίου 2017, 15:03 | γιωργος λ.

    Συγχαρητήρια στην ομάδα που βάζει σε εφαρμογή αυτό το σχέδιο, παρόλο τη εικοσαετή καθυστέρηση. Το ΤΕΙ της Αθήνας αποτελεί χρόνια τώρα κορυφαίο ίδρυμα της χώρας με τους αποφοίτους του ουσιαστικά να λειτουργούν την χώρα πέρα της αναγνώρισης τους από ξένα πανεπιστήμια και της ένταξης τους σε ανώτατες σπουδές εκεί (MSc, PHD). Η διοίκηση του νέου ιδρύματος θα πρέπει να δώσει σημασία σε νέα προγράμματα τεχνικών σπουδών τέτοια όπως επιτάσσουν οι μελλοντικές ανάγκες της χώρας για να μη ξανά χάσουμε τρένα (τεχνική νοημοσύνη, συσσωματωμένα συστήματα, βιομηχανική κατασκευή με τρισδιάστατες εκτυπώσεις, τεχνολογία υλικών, ρομποτική κλπ.) Δηλαδή θα πρέπει να απομακρυνθεί το πνεύμα των σπουδών από την παραγωγή γραφειοκρατών και ο στόχος να γίνει η παραγωγή γνώσης που θα μετατρέπεται σε πλούτο.

  • 20 Δεκεμβρίου 2017, 13:51 | Α.Καραπατάκης

    Με χαρά είδα την ανάρτηση στη Δημόσια Διαβούλευση του σχεδίου νόμου για το Παν/μιο Δυτικής Αττικής (Π.Δ.Α.) . Σίγουρα αυτό συνιστά μια θετική εξέλιξη για το σύνολο της Τεχνικής- Επαγγελματικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα .Υπάρχει όμως κατά τη γνώμη μου ένα εμφανώς προβληματικό σημείο που έχει να κάνει με το γεγονός ότι τώρα που η Αττική μένει χωρίς ΤΕΙ τα ΕΠΑΛ σύμφωνα με την τρέχουσα νομοθεσία και όσα αναφέρονται στο Σ.Ν. δεν θα δίνουν στους απόφοιτούς τους την δυνατότητα σπουδών στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση στον τόπο τους !!!!! Θα μπορούν (όσοι λίγοι έχουν την οικονομική δυνατότητα ) να σπουδάσουν σε κάποια σχολή της επαρχίας ή να γραφτούν στα υπό ίδρυση Κέντρα επαγγελματικής εκπαίδευσης τα οποία όμως δεν ανήκουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση .
    Αυτό δημιουργεί μαθητές πολλών ταχυτήτων .
    Και εξηγούμε ,
    1. Αν απόφοιτος ΕΠΑΛ από Αττική θέλει να σπουδάσει για ευνόητους κοινωνικούς λόγους στον τόπο του ή κάποιο αντικείμενο που ως τώρα υπήρχε μόνο στα δύο αυτά ΤΕΙ (Π.Χ. Βιοιατρικών μηχανικών , Γραφιστικής) πιθανότατα δεν θα μπορέσει γιατί το ποσοστό εισαγωγής στα πανεπιστήμια από τα ΕΠΑΛ είναι ελάχιστο.
    Οι επιπτώσεις από αυτό το γεγονός στα ΕΠΑΛ θα είναι τεράστιες ως προς το μαθητικό δυναμικό γιατί όλοι οι γονείς ελπίζουν το παιδί τους να συνεχίσει τις σπουδές του και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση . Τώρα με το τέλος του γυμνασίου θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα σε ένα σχολείο με όλες τις δυνατότητες συνέχισης των σπουδών τους ανοιχτές (ΓΕΛ) και ένα σχολείο αδιέξοδο (ΕΠΑΛ) που ουσιαστικά σε αποκλείει από την τριτοβάθμια εκπαίδευση ειδικά αν συνεχιστεί και σε άλλα ΤΕΙ ή τάση της Πανεπιστημιοποίησης .
    Έτσι είναι καταφανώς σημαντικό να προβλεφθεί για το ΠΔΑ τουλάχιστον η ίδια ποσόστωση με αυτήν που υπήρχε και στα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά για την εισαγωγή αποφοίτων ΕΠΑΛ. Διαφορετικά προκαλείται αναίτιος αιφνιδιασμός στους φοιτούντες μαθητές και στις οικογένειές τους και απαξίωση της Β/θμιας τεχνολογικής εκπαίδευσης.
    Κατά την άποψή μου ίσως θα έπρεπε δοθείσης της ευκαιρίας να δημιουργηθούν ίσες ευκαιρίες για ΟΛΟΥΣ (ΓΕΛ ΚΑΙ ΕΠΑΛ). Αυτό μπορεί να γίνει με την πρόβλεψη ενός ποσοστού εισαγωγής (όχι μόνο 1%) ανάλογου των αποφοίτων κάθε χρονιάς για τον κάθε τύπο σχολείου και στα υπόλοιπα πανεπιστήμια (πού άπτονται των ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ) ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια αναβάθμισης και προσέλκυσης μαθητών υψηλότερου επιπέδου σε αυτά .
    2. Κατά δεύτερον πτυχίου επιπέδου 5 (μεταδευτεροβάθμια) θα μπορεί ο απόφοιτος ΕΠΑΛ να πάρει
    • από τα ΕΠΑΛ μετά από 1 χρόνο μαθητείας ,
    • από τα ΙΕΚ επίσης μετά από 1 και ½ χρόνο και
    • από τα ΚΕΕ εντός πανεπιστημίου μετά από δύο χρόνια .
    Και γεννούνται τα ερωτήματα , θα έχει δικαίωμα ο καταρτιζόμενος έχοντας παρακολουθήσει τα 4 εξάμηνα σπουδών να συνεχίσει στην ανάλογη σχολή του ΑΕΙ τις προπτυχιακές ανώτατες πλέον σπουδές του κρατώντας μαθήματα που έχει ήδη περάσει εντός του πανεπιστημίου ;;
    Αν ναι, θα γίνεται αυτό με κατατακτήριες εξετάσεις ή ενδεχομένως με βάσει την βαθμολογία του διπλώματος κατάρτισης;;
    Αν υπάρχει αυτή η διέξοδος έστω και μέσω κατατακτηρίων εξετάσεων γιατί δεν αναφέρεται στο Σ.Ν. ;;;
    Γιατί να προτιμήσει αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα κάποιος απόφοιτος ΕΠΑΛ τα ΚΕΕ έναντι των ΙΕΚ που η διάρκεια σπουδών είναι σχεδόν η μισή και έναντι των ΕΠΑΛ που έχουν και μισή διάρκεια σπουδών και μισθό-ασφάλιση ;;;
    Αυτά προς ενημέρωση, σκέψη και ανάληψη πρωτοβουλιών αποκατάστασης της λογικής.
    Αναμένουμε το υπουργείο να σταθεί για άλλη μία φορά στο ύψος των περιστάσεων και να διασφαλίσει τα δικαιώματα χιλιάδων μαθητών.

  • 20 Δεκεμβρίου 2017, 12:22 | ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

    Ποια η λογική ίδρυσης ενός άλλου Α.Ε.Ι στον Νομό Αττικής;
    Θα ήταν προτιμότερο να γίνει ένα μεγάλο Α.Ε.Ι στην Αττική όπου θα υπήρχαν όλες οι σχολές, τα δε τμήματα που είναι παρεμφερή στα Τ.Ε.Ι, στα Παν/μια & στο Πολυτεχνείο να γίνονταν ένα, εξοικονομώντας πόρους & εξασφαλίζοντας παράλληλα επαρκή χρηματοδότηση και μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό.
    Επιπρόσθετα θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην δημιουργία νέων μεταπτυχιακών προγραμμάτων εξειδίκευσης, που θα σχετίζονται άμεσα με την ανάπτυξη του Νομού αλλά και στην δωρεάν προσφορά των ερευνητικών αποτελεσμάτων τους στο κοινωνικό σύνολο, όπως επίσης και στην προσέλκυση αλλοδαπών φοιτητών

  • 20 Δεκεμβρίου 2017, 09:46 | ΚΑΛΜΑΝΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ

    Εύχομαι να ευοδωθεί το νέο πόνημα.Για όλους μας.Φοιτητές, διδάσκοντες, αλλά και απόφοιτους Πτυχιούχους των δύο Ιδρυμάτων.
    Παρακαλώ, το Υπουργείο να διευκρινήσει ή να δημιουργήσει τη συνθήκη για αποσαφήνιση τρόπων δίκαιης αντιμετώπισης των Πτυχιούχων των Τμημάτων.
    Υπάρχουν παραδείγματα , τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν, όπως αυτό των διετών Παιδαγωγικών Ακαδημιών στο παρελθόν.
    Ίσες ευκαιρίες για όλους. Άμεση ισοτίμηση με συσχετισμό προϋπηρεσίας ή δεύτερο πτυχίο Μάστερ ή Διδακτορικό(ακόμη και υποψηφιότητα).
    Ευχαριστώ θερμά και ελπίζω να προκριθούν οι αρτιότερες λύσεις.

  • 19 Δεκεμβρίου 2017, 10:22 | Γιάννης Παυλόπουλος

    Η έδρα του Αττικού Πανεπιστημίου πρέπει να είναι στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το έτος 2021 ,δηλ.στο Δήμο Ελευσίνας.

  • 19 Δεκεμβρίου 2017, 10:10 | Μιχάληε Λαμπρόπυλος

    Είμαι μαθητής του ΕΠΑΛ γ τάξη και όλα αυτά τα χρόνια ετοιμάζομαι να περάσω στο ΤΕΙ που ονειρεύομαι , τώρα με αυτές τις αλλαγές φοβάμαι ότι δεν θα έχω επιλογή να περάσω στην Αθήνα και στην επαρχεία οι βάσεις θα πάνε στα ύψη. Ελπίζω να υπάρχει προβλέψει και για εμάς.