Άρθρο 49 Προϋποθέσεις λειτουργίας κέντρων γιόγκα (yoga)

Οι προϋποθέσεις λειτουργίας και οι ειδικές κτιριολογικές προϋποθέσεις των άρθρων 3 και 4 αντίστοιχα του π.δ. 219/2006 (A’ 221), περί καθορισμού των όρων και των προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών γυμναστηρίων ή ιδιωτικών σχολών εκμάθησης αθλημάτων, δεν απαιτούνται για τη λειτουργία κέντρων γιόγκα (yoga), εφόσον αυτά λειτουργούν αυτόνομα και παρέχουν αποκλειστικά και μόνο υπηρεσίες εκμάθησης και πρακτικής γιόγκα.

  • 17 Νοεμβρίου 2021, 22:13 | Αναστασία Χιτζανίδου

    H γιόγκα οπωσδήποτε δεν είναι γυμναστική∙ είναι ένα σύστημα που στοχεύει στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη σώματος, αναπνοής και νου, μεταξύ άλλων μέσα από σωματικές στάσεις, ασκήσεις αναπνοής και ασκήσεις εστίασης της προσοχής. Είναι επομένως απαραίτητο να καθοδηγείται από ειδικά εξειδικευμένους για το σκοπό αυτόν εκπαιδευτές. Αυτό δε σημαίνει, φυσικά, ότι δε μπορεί να ασκείται σε γυμναστήρια, εφ’ όσον διδάσκεται από ειδικά καταρτισμένο εκπαιδευτή∙ όμως οι χώροι όπου διδάσκεται αποκλειστικά, ασφαλώς και δε χρειάζεται να έχουν προδιαγραφές γυμναστηρίου, αφού το αντικείμενό τους είναι διαφορετικό.
    Σε ολόκληρο τον Δυτικό κόσμο (Ευρώπη, Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδάς, κ.λ.π.) υπάρχει ξεχωριστό πλαίσιο λειτουργίας των χώρων άσκησης γιόγκα∙ ήταν καιρός να ευθυγραμμιστεί και η χώρα μας με την τακτική αυτή.

  • 17 Νοεμβρίου 2021, 22:23 | ΜΠΕΝΤΕΒΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ

    Αθέμιτος ανταγωνισμός. Εάν συνδυαστεί μάλιστα με την έλλειψη ποινών του Π.Δ. 219/2006 για όσους δεν τηρούν τους όρους του, τότε ο αθέμιτος ανταγωνισμός βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή του στην διάταξη αυτή.

  • 17 Νοεμβρίου 2021, 22:48 | ΜΠΕΝΤΕΒΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ

    Ποιος εξασφαλίζει ότι σε χώρους δήθεν εκμάθησης και πρακτικής γιόγκα, δεν θα παρέχονται υπηρεσίες άσκησης όλων των ειδών; Στην περίπτωση που κάποιος πιαστεί να παρέχει άλλου είδους υπηρεσίες άσκησης σε κέντρο γιόγκα εκτός από γιόγκα, πως τιμωρείται; Γιατί δεν προβλέπονται εξοντωτικές ποινές; Απεναντίας προβλέπονται ποινές (ένα άλλο επόμενο άρθρο) εάν κάποιος δεν έχει πληρώσει για να μείνει αγράμματος (εκπαιδευτής). Απαράδεκτο!

  • 17 Νοεμβρίου 2021, 22:30 | Κωνσταντίνος

    Η ρύθμιση αυτή αποτελεί, αν περάσει, το τέλος όλων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων γυμναστηρίων της χώρας. Ποιος εξασφαλίζει ότι σε χώρους δήθεν εκμάθησης και πρακτικής γιόγκα, δεν θα παρέχονται υπηρεσίες άσκησης όλων των ειδών; Στην περίπτωση που κάποιος πιαστεί να παρέχει άλλου είδους υπηρεσίες άσκησης σε κέντρο γιόγκα εκτός από γιόγκα, πως τιμωρείται; Γιατί δεν προβλέπονται εξοντωτικές ποινές; Απεναντίας προβλέπονται ποινές (ένα άλλο επόμενο άρθρο) εάν κάποιος δεν έχει πληρώσει για να μείνει αγράμματος (εκπαιδευτής). Άμεση απόσυρση.

  • 17 Νοεμβρίου 2021, 22:25 | Σταυριανίδου Ευτυχία

    Το άκρον άωτον του αθέμιτου ανταγωνισμού. Εάν συνδυαστεί μάλιστα με την έλλειψη ποινών του Π.Δ. 219/2006 για όσους δεν τηρούν τους όρους του, τότε ο αθέμιτος ανταγωνισμός βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή του στην διάταξη αυτή.

  • 17 Νοεμβρίου 2021, 21:13 | Zacharias Papadakis

    Να αποσυρθεί όλο το νομοσχέδιο και να προσκληθούν διακεκριμμένοι καθηγητές των ΤΕΦΑΑ εσωτερικού και εξωτερικού ώστε να παρουσιάσουν με επιστημονικές αποδείξεις την σωστή κατεύθυνση του νομοσχεδίου.

  • 17 Νοεμβρίου 2021, 21:51 | Μαθιουδάκης Θεοχάρης

    Η γιογκα αναγνωρίστηκε από τον ΟΗΕ Σαν σύστημα ανάπτυξης της συνειδητότητας του ανθρώπου και σε σε όλην την Ευρώπη διδάσκεται ελεύθερα σε κέντρα Γιόγκα. Η γιογκα δεν είναι άθλημα, σπορ ή σωματική άσκηση. Είναι αρχέγονο σύστημα αυτογνωσίας, εναρμόνισης, σώματος, νου ψυχής και οι προϋποθέσεις των χωρων είναι τελείως διαφορετικές από αυτές των γυμναστηρίων δεν υπάρχουν όργανα εκγύμνασης, οι κτηριακες ανάγκες της Γιόγκα χρειάζονται χώρους από 30 Τ.Μ. και πάνω, ήσυχους, δίχως απαραίτητα ντους. Δεν χρειάζεται άδεια γυμναστηρίου, ουτε μινιμουμ 100 τμ, ούτε διευθυντή απόφοιτο των ΤΕΦΦΑ.

  • 17 Νοεμβρίου 2021, 19:02 | Μυρτώ Περίδου

    Η Γιόγκα κατά το 1/8 είναι σωματική άσκηση, οπότε το να ορίζετε σαν γυμναστική ή άθληση είναι άτοπο. Η Γιόγκα είναι Φιλοσοφία, είναι τρόπος ζωής, που συμβάλει στη διαμόρφωση ευσυνείδητων και υγειών ανθρώπων (σωματικά, διανοητικά, ψυχοσυναισθηματικά, ενεργειακά).
    Στην Ευρώπη και στην Αμερική η Γιόγκα έχει αναγνωριστεί ως ένα αρχαίο ολιστικό σύστημα υγείας και ανάπτυξης της συνειδητότητας, άρα ουσιαστικά είναι αδιανόητο ότι η Ελλάδα ακόμα αντιστέκεται στο λογικό και προφανές της αναγνώρισης και νομιμοποίησης των Δασκάλων Γιόγκα.

  • 17 Νοεμβρίου 2021, 19:11 | Γεωργία

    Το ότι κάποιοι άνθρωποι θεωρούν τη γιόγκα γυμναστική ή θρησκεία αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κιόλας.Τα ολιστικά συστήματα για κάποιον λόγο δεν αναγνωρίζονται εδώ. Καλό είναι να παραδειγματιστουμε και να επιτρέψουμε τη δημιουργία σχολών γιογκα. Ας σταματήσουν να φοβούνται οι γυμναστές ότι θα τους πάρουν την δουλειά, πρόκειται για τελείως διαφορετικα αντικείμενα.

  • 17 Νοεμβρίου 2021, 19:56 | Παπαδοπούλου Γεωργία

    Η ρύθμιση αυτή αποτελεί, αν περάσει, το τέλος όλων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων γυμναστηρίων της χώρας. Ποιος εξασφαλίζει ότι σε χώρους δήθεν εκμάθησης και πρακτικής γιόγκα, δεν θα παρέχονται υπηρεσίες άσκησης όλων των ειδών; Στην περίπτωση που κάποιος πιαστεί να παρέχει άλλου είδους υπηρεσίες άσκησης σε κέντρο γιόγκα εκτός από γιόγκα, πως τιμωρείται; Γιατί δεν προβλέπονται εξοντωτικές ποινές; Απεναντίας προβλέπονται ποινές (ένα άλλο επόμενο άρθρο) εάν κάποιος δεν έχει πληρώσει για να μείνει αγράμματος (εκπαιδευτής). Άμεση απόσυρση.Εάν συνδυαστεί μάλιστα με την έλλειψη ποινών του Π.Δ. 219/2006 για όσους δεν τηρούν τους όρους του, τότε ο αθέμιτος ανταγωνισμός βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή του στην διάταξη αυτή.

  • 17 Νοεμβρίου 2021, 18:16 | ΑΝΘΗ ΠΡΑΤΙΚΑΚΗ

    Που ανήκει πλέον η γιόγκα; Στη ΓΓΑ; Εγκαταστάσεις δεν θα υπάρχουν; Μητρώα,
    εκπαιδευτές ή καθηγητές θα υπάρχουν; Είναι αναψυχή ή άσκηση; Ποιο θα είναι το
    περιεχόμενο διδασκαλίας στους νέους μη αθλητικούς χώρους; Αναπνευστικές
    ασκήσεις και διαλογισμός; Απελευθέρωση του σώματος μέσω πνευματικής
    εξάσκησης; Τα είδη γιόγκα όπως aerial yoga, yogalates, αλλά και κάποιες στάσεις
    της παραδοσιακής γιόγκα θέλουν και ασφαλείς χώρους και καταρτισμένους
    δάσκαλους. Ποιος θα ελέγχει εάν θα τηρούνται οι κανόνες λειτουργίας; Γιατί οι
    προϋποθέσεις λειτουργίας και οι ειδικές κτιριολογικές προϋποθέσεις των άρθρων 3
    και 4 αντίστοιχα του π.δ. 219/2006 (A’ 221), περί καθορισμού των όρων και των
    προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών γυμναστηρίων ή ιδιωτικών
    σχολών εκμάθησης αθλημάτων, δεν απαιτούνται για τη λειτουργία κέντρων γιόγκα;
    Πρέπει να οριστεί τι είναι η γιόγκα και τι περιλαμβάνει, πως θα ελέγχεται η
    αποκλειστική παροχή υπηρεσιών εκμάθησης και πρακτικής γιόγκα, και ποιες θα είναι
    οι ποινές αν δεν γίνεται αποκλειστική παροχή υπηρεσιών εκμάθησης και πρακτικής

  • 17 Νοεμβρίου 2021, 18:42 | Κωνσταντίνα Λίτσα

    Η γιόγκα αποτελεί μέρος της Αρχαίας ινδικής πρακτικής της Αγιουρβέδα, του μοντέλου θεραπείας του σώματος και κυρίως του νου. Η διδασκαλία των διαφορετικών ειδών γιόγκα, αποτελει χρόνια εμπειρίας και δεν μπορεί να περιοριστεί σε ένα πλαίσιο γυμναστικής. Ανήκει στις παραδοσιακές πρακτικές και ως τέτοια χρειάζεται να μεταδίδεται προς σεβασμό της παράδοσης της διδασκαλίας. Δεν είναι μόνο σωματική άσκηση και μάλιστα μερικά είδη ή τομείς της γιόγκα δεν αφορούν καθόλου το σώμα. Αν μόνο αθλητές διδάσκουν τη γιόγκα, θα χαθεί όλο το νόημα της ύπαρξής της. Είναι απαράδεκτο να διώκονται οι εκπαιδευτές γιόγκα λόγω παρανόησης του τι σημαίνει και τι συμβολίζει και λόγω έλειψης εκπαίδευσης. Αν κάποιος μελετήσει τη γιόγκα μπορεί να καταλάβει πως πρόκειται για μια πρακτική υγείας του νου με πολιτισμικό πλούτο που προσπαθεί να υποτιμηθεί σε ένα πτυχίο γυμναστικής.

  • 17 Νοεμβρίου 2021, 17:22 | Άννα Δέσποινα Καλαθά

    Η ρύθμιση αυτή αποτελεί, αν περάσει, το τέλος όλων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων γυμναστηρίων της χώρας. Ποιος εξασφαλίζει ότι σε χώρους δήθεν εκμάθησης και πρακτικής γιόγκα, δεν θα παρέχονται υπηρεσίες άσκησης όλων των ειδών; Στην περίπτωση που κάποιος πιαστεί να παρέχει άλλου είδους υπηρεσίες άσκησης σε κέντρο γιόγκα εκτός από γιόγκα, πως τιμωρείται; Γιατί δεν προβλέπονται εξοντωτικές ποινές; Απεναντίας προβλέπονται ποινές (ένα άλλο επόμενο άρθρο) εάν κάποιος δεν έχει πληρώσει για να μείνει αγράμματος (εκπαιδευτής). Άμεση απόσυρση.

  • 17 Νοεμβρίου 2021, 16:22 | Ηλίας

    Είναι λάθος να προσπαθούμε να νομοθετούμε κάτι που δεν καταλαβαίνουμε . Αυτό που φαινομενικά είναι ασκήσεις σωματικές είναι μόνο το μικρότερο μέρος μιας υπεροχής επιστήμης που δεν έχει καμία σχέση με την γυμναστική. Υπάρχει διεθνής ρύθμιση όσο αναφορά την Γιόγκα και διεθνής εκπαιδεύσεις και οργανισμοί που ρυθμίζουν αυτά τα θέματα που τα διαχειρίζονται άνθρωποι καταρτισμένοι και έμπειροι. Να είστε σίγουροι πως αν περάσει μια τέτοια ρύθμιση θα υπάρξει μια βροχή από καταγγελίες και μηνύσεις όπως και κατακραυγή διεθνής.

  • 17 Νοεμβρίου 2021, 16:29 | Καλλιόπη Παπαδάκη

    Άμεση απόσυρση! Όχι στον αθέμιτο ανταγωνισμό.

  • 17 Νοεμβρίου 2021, 16:27 | Θεοδώρα Κουίκη

    Η Γιόγκα είναι μια από τις αρχαιότερες επιστήμες του σώματός και του πνεύματος. Είναι ένα ολιστικό σύστημα προσέγγισης της ανθρώπινης ύπαρξης και ενός ισσοροπημένου τρόπου ζωής. Οι πρακτικές και οι στόχοι της γιόγκα είναι βαθύτεροι, αναπτύσσοντας ένα σύστημα για εσωτερική εξερεύνηση και προσωπική ανάπτυξη. Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται στην γιόγκα αποτελούνται από σωματικές θέσεις (asanas), διαλογιστικές και αναπνευστικές πρακτικές (pranayama) καθώς και βαθιά χαλάρωση. Στον χώρο του fitness είναι γνωστή ως ένας συνδυασμός σωματικών ασκήσεων, και συνήθως δεν δίνεται έμφαση σε όλα τα παραπάνω. Η γιόγκα δίνει έμφαση στην ποιότητα της κίνησης παρά στην ποσότητα και είναι πολύ διαφορετική από κάθε άλλο είδος άσκησης. Υπάρχει βασική εκπαίδευση και συνέχεια έτσι ώστε η πρακτική να είναι ασφαλή και λειτουργική.
    Η γιόγκα δεν είναι άθλημα είναι τρόπος ζωής.

  • 17 Νοεμβρίου 2021, 16:42 | Π. Λέβεντου

    Επιτέλους!! το ελληνικό κράτος αναγνωριζει την γιόγκα σαν αυτό που ειναι, σαν ένα ένα αρχαίο φιλοσοφικό σύστημα αυτογνωσίας, όπου μέσα απο τις πρακτικές του αποσκοπεί στη σταδιακή ανάπτυξη της συνειδητότητας του ατόμου.

    Καμία σχέση γυμναστηριακα όργανα, καμία σχέση με θορυβώδης γυμναστηριακους χώρους.

    Σε όλο τον δυτικό κόσμο Ευρώπη και Αμερική εδω και πολλα χρονια, η γιόγκα έχει αναγνωριστεί, διδάσκεται και ασκηται ξεχωριστα απο τα γυμναστηρια.

    Το προβλημα των γυμναστηρίων δεν είναι η γιόγκα αλλά ο κρατικός μηχανισμος που φοβουνται πως 1) θα φανει ανικανος να ορισει τι ειναι γιογκα και τι περιλαμβανει και ποιος ειναι ικανος να διδαξει και 2) πως θα ελεγξει αυτους που μεσα στις σχολες τους θα βαλουν ισως και αλλα ειδη ασκησης.

    Ομως, τα σπα και τα ξενοδοχεια και λοιποι χωροι ευεξίας ηδη περιλαμβανουν την γιογκα και πιλατες στις παροχες τους χωρις να εχουν τις προυποθεσεις των γυμναστηριακων χωρων.
    Τα γυμναστηρια και οι πτυχιουχοι γυμναστες μπορουν ακομα να διδασκουν γιογκα και κοινο υπαρχει για ολους. Η αγορα ειναι ελευθερη και υπαρχουν, οπως ειπαν και αλλοι πιο πριν, 6000 δασκαλοι γιογκα στην Ελλαδα που δεν μπορει το κρατος και κανεις αλλος να τους αρνειται το δικαιωμα στο να ασκησουν αυτο που αγαπουν στο πλαισιο που του ταιριαζει.

  • 17 Νοεμβρίου 2021, 16:39 | Ελίνα

    Εάν θέλετε να κάνετε μια αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν θα διαπιστώσετε ότι η γιόγκα έχει διδαχθεί σε ιατρικά ιδρύματα, σε ιατρικά κολέγια, σε νοσοκομεία, σε φυλακές, σε δομές υποστήριξης ατόμων με αναπηρία, και όλα αυτά γιατί μπορεί να φέρει την επίγνωση στην υγεία του σώματος και του νου. Στην Ευρώπη και Αμερική ήδη εφαρμόζεται σε νοσοκομεία.

  • 17 Νοεμβρίου 2021, 16:16 | Πάνος Κατσανδρής

    Η Γιόγκα είναι ένα αρχαίο φιλοσοφικό σύστημα αυτογνωσίας, νοητικής και σωματικής ευεξίας. Εμπεριέχει πρακτικές για την τόνωση του σώματος, τη διαχείριση της αναπνοής και την νοητική συγκέντρωση που αποσκοπούν στη σταδιακή ανάπτυξη της συνειδητότητας του ατόμου.
    Όπως αντιλαμβάνεστε λοιπόν δεν έχει καμία σχέση με γυμναστικη και αθλητισμό. Είναι θεειναι λοιπόν πολιτιστική κληρονομιά και οφείλουμε να την προστατέψουμε ως έχει και όχι να την διατρεβλωνουμε περιοριζοντας τη στα γυμναστήρια. Για να μπορέσει κάνεις να κάνει την πρακτική της γιόγκα χρειάζεται μια σάλα ένα ήσυχο περιβαλλονκαθαρο μακριά από θορύβους και την ένταση των γυμναστηρίων. Οι δάσκαλοι γιόγκα ακόλουθουν τη φιλοσοφία και σέβονται το χώρο τους. Κάνεις από αυτούς δεν θα έκανε στην αίθουσα αυτή οποιαδήποτε γυμναστική γιατί αυτό που θέλουν είναι να κάνουν αυτό που ξέρουν τη γιόγκα και τίποτα παραπάνω.αν ήθελαν κάτι τετοιο θα άνοιγαν γυμναστηριο με την άδεια ενός γυμναστή . Όπως γίνεται λοιπον σε όλα τα ανεπτυγμένα κρατη όπου σέβονται τη γιόγκα σαν φιλοσοφικό σύστημα ας γίνει επιτέλους και στο δικό μας.

  • 17 Νοεμβρίου 2021, 16:04 | Όλγα Κοντονή

    Αν και με δυσκολία μπορεί κάποιος να εξηγήσει τι πραγματικά είναι γιόγκα, σε αυτούς που δεν έχουν καμία επαφή με την πρακτική της – μιας και η γιόγκα είναι βιωματική εμπειρία!- το σίγουρο είναι πως δεν αποτελεί κομμάτι της γυμναστικής και της σωματικής άσκησης όπως την εννοούμε στα πλαίσια των γυμναστηρίων και άρα δεν ανήκει εκεί. Στην γιόγκα δεν έχουμε ασκήσεις γυμναστικής αλλά “asanas” που είναι μέρος ενός πνευματικού και φιλοσοφικού “μονοπατιού”. Η κίνηση του σώματος αρμονικά συνδεδεμένη με την ροή της αναπνοής, χρησιμεύουν αποκλειστικά για τον έλεγχο του νου. Ο στόχος στην γιόγκα δεν είναι το σώμα, δεν είναι η εξωτερική εμφάνιση, δεν είναι η επίδειξη ακροβατικών ικανοτήτων. Η γιόγκα είναι η ένωση του σώματος, του νου και του πνεύματος, με πρόθεση την σταδιακή ανάπτυξη της συνειδητότητας του ατόμου και την πνευματική του εξέλιξη. Χρειάζεται λοιπόν -επιτέλους!- κάποια στιγμή και στην Ελλάδα να δοθεί το δικαίωμα στους δασκάλους της γιόγκα να ασκήσουν την ιδιότητά τους ελεύθερα, με ουσία και συνείδηση, φροντίζοντας για την ασφάλεια των μαθητών τους, -κάτι που έχει προέλθει από την εξειδικευμένη εκπαίδευσή τους, την δέσμευση στην καθημερινή προσωπική τους πρακτική και την ειλικρινή αγάπη για αυτό που κάνουν. Μια χαρά είναι και πολύ ωφέλιμες μάλιστα για την υγεία και την ευεξία μας οι αθλητικές δραστηριότητες, απλά… η γιόγκα ΔΕΝ είναι μια από αυτές!

  • 17 Νοεμβρίου 2021, 16:59 | Πάνος

    Αντί να κάνουν καταγγελίες οι δάσκαλοι γιόγκα στα γυμναστήρια που κάνουν γιόγκα, στη χώρα του ψηφαλάκου γίνεται το αντιθετο αχααχαααχαχαχα :)))))

  • 17 Νοεμβρίου 2021, 15:25 | Καρολίνα Κουμουνδούρου

    Η γιόγκα δεν αποτελεί άθλημα. Είναι μια δραστηριότητα, η οποία βασίζεται σε θρησκευτικό περιεχόμενο. Επίσης, το ασκησιολογιο της είναι βασισμένο σε βασικές αρχές ενόργανης και γυμναστικής που διδασκόμαστε στο ΤΕΦΑΑ. Είναι τουλάχιστον προσβολή για τους απόφοιτους ΤΕΦΑΑ να δωθουν τέτοιες άδειες σε ανθρώπους που βλέπουν μια θρησκεία ως άσκηση για την απολαβη χρημάτων.

  • 17 Νοεμβρίου 2021, 15:53 | Αρτεμις

    Οι αίθουσες για τη διδασκαλία της γιόγκα δεν διαθέτουν όργανα γυμναστικής ούτε παραδίδουν αθλητικά προγράμματα γυμναστικής. Είναι γνωστό σε ολόκληρη την υφήλιο οπού διδάσκεται η γιόγκα ότι πρόκειται για ένα αρχαίο ολιστικό φιλοσοφικό σύστημα αυτογνωσίας, νοητικής και σωματικής ευεξίας. Εμπεριέχει πρακτικές για την τόνωση του σώματος, τη διαχείριση της αναπνοής και την νοητική συγκέντρωση που αποσκοπούν στη σταδιακή ανάπτυξη της συνειδητότητας του ατόμου.
    Όλοι οι δάσκαλοι yoga για να διδάξουν έχουν τουλάχιστον 3 χρονιά ατομικής πρακτικής και ελάχιστη εξειδικευμένη εκπαίδευση 200 ώρες. Αυτά είναι τα ελάχιστα κριτήρια για την αναγνώριση από τον διεθνή οργανισμό της Yoga Alliance USA.
    Με ποιο σκεπτικό λοιπόν οι γυμναστές και τα γυμναστήρια επιμένουν στο ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ κι εμποδίζουν την επαγγελματική δραστηριότητα της γιόγκα σε άλλους χώρους.
    Πρόκειται για μια παραλογή και ανεδαφική αξίωση. Ειδικά όταν παρατηρείτε σοβαρό έλλειμα στην εκπαίδευση τους στο αντικείμενο της γιόγκα με αποτέλεσμα η αμφίβολου ποιότητας υπηρεσίες που προσφέρουν.
    Είναι γνωστό ότι στα γυμναστήρια η γιόγκα διδάσκεται σε ομαδικά τμήματα 30 & 40 ατόμων με έναν μόνο δάσκαλο και περιορίζεται αποκλειστικά στο σωματικό επίπεδο.
    Ποσό υπεύθυνο είναι λοιπόν η ομαδική εκγύμναση σε 30-40 άτομα με έναν μόνο εκπαιδευτή και συνήθως χωρίς να διαθέτει την ελάχιστη προ απαιτούμενη εκπαίδευση;

  • 17 Νοεμβρίου 2021, 14:36 | ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ ΙΩΑΝΝΑ

    Που ανήκει πλέον η γιόγκα; Στη ΓΓΑ; Εγκαταστάσεις δεν θα υπάρχουν; Μητρώα,
    εκπαιδευτές ή καθηγητές θα υπάρχουν; Είναι αναψυχή ή άσκηση; Ποιο θα είναι το
    περιεχόμενο διδασκαλίας στους νέους μη αθλητικούς χώρους; Αναπνευστικές
    ασκήσεις και διαλογισμός; Απελευθέρωση του σώματος μέσω πνευματικής
    εξάσκησης; Τα είδη γιόγκα όπως aerial yoga, yogalates, αλλά και κάποιες στάσεις
    της παραδοσιακής γιόγκα θέλουν και ασφαλείς χώρους και καταρτισμένους
    δάσκαλους. Ποιος θα ελέγχει εάν θα τηρούνται οι κανόνες λειτουργίας; Γιατί οι
    προϋποθέσεις λειτουργίας και οι ειδικές κτιριολογικές προϋποθέσεις των άρθρων 3
    και 4 αντίστοιχα του π.δ. 219/2006 (A’ 221), περί καθορισμού των όρων και των
    προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών γυμναστηρίων ή ιδιωτικών
    σχολών εκμάθησης αθλημάτων, δεν απαιτούνται για τη λειτουργία κέντρων γιόγκα;
    Πρέπει να οριστεί τι είναι η γιόγκα και τι περιλαμβάνει, πως θα ελέγχεται η
    αποκλειστική παροχή υπηρεσιών εκμάθησης και πρακτικής γιόγκα, και ποιες θα είναι
    οι ποινές αν δεν γίνεται αποκλειστική παροχή υπηρεσιών εκμάθησης και πρακτικής
    γιόγκα. Να τηρούνται ίδιες κτιριολογικές προϋποθέσεις όπως και για τα ιδιωτικά
    γυμναστήρια εφόσον κάποια είδη γιόγκα απαιτούν ίδιους ή και αυστηρότερους
    κανόνες ασφαλείας.

  • 17 Νοεμβρίου 2021, 14:30 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

    Η γιογκα αναγνωρίστηκε από τον ΟΗΕ ως σύστημα ανάπτυξης της συνειδητότητας του ανθρώπου και διδάσκεται ελεύθερα σε κέντρα Γιόγκα. Η γιογκα δεν είναι άθλημα, ούτε γυμναστική. Είναι ένα αρχέγονο φιλοσοφικό σύστημα που διδάσκει την πρακτική της εναρμόνισης σώματος, νου και ψυχής με απώτερο σκοπό την εξέλιξη του ανθρώπου. Γι αυτό και οι προϋποθέσεις των χωρων είναι άσχετες από αυτές των γυμναστηρίων. Οι χώροι για την πρακτική της Γιόγκα πρέπει να είναι από 30 Τ.Μ. και πάνω, ήσυχοι και καθαροί, δίχως απαραίτητα ντους. Δεν χρειάζεται άδεια γυμναστηρίου, ουτε μινιμουμ 100 τμ, ούτε διευθυντή απόφοιτο των ΤΕΦΦΑ.

  • 17 Νοεμβρίου 2021, 14:03 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥΡΑΚΟΣ

    Που ανήκει πλέον η γιόγκα; Στη ΓΓΑ; Εγκαταστάσεις δεν θα υπάρχουν; Μητρώα,
    εκπαιδευτές ή καθηγητές θα υπάρχουν; Είναι αναψυχή ή άσκηση; Ποιο θα είναι το
    περιεχόμενο διδασκαλίας στους νέους μη αθλητικούς χώρους; Αναπνευστικές
    ασκήσεις και διαλογισμός; Απελευθέρωση του σώματος μέσω πνευματικής
    εξάσκησης; Τα είδη γιόγκα όπως aerial yoga, yogalates, αλλά και κάποιες στάσεις
    της παραδοσιακής γιόγκα θέλουν και ασφαλείς χώρους και καταρτισμένους
    δάσκαλους. Ποιος θα ελέγχει εάν θα τηρούνται οι κανόνες λειτουργίας; Γιατί οι
    προϋποθέσεις λειτουργίας και οι ειδικές κτιριολογικές προϋποθέσεις των άρθρων 3
    και 4 αντίστοιχα του π.δ. 219/2006 (A’ 221), περί καθορισμού των όρων και των
    προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών γυμναστηρίων ή ιδιωτικών
    σχολών εκμάθησης αθλημάτων, δεν απαιτούνται για τη λειτουργία κέντρων γιόγκα;
    Πρέπει να οριστεί τι είναι η γιόγκα και τι περιλαμβάνει, πως θα ελέγχεται η
    αποκλειστική παροχή υπηρεσιών εκμάθησης και πρακτικής γιόγκα, και ποιες θα είναι
    οι ποινές αν δεν γίνεται αποκλειστική παροχή υπηρεσιών εκμάθησης και πρακτικής
    γιόγκα. Να τηρούνται ίδιες κτιριολογικές προϋποθέσεις όπως και για τα ιδιωτικά
    γυμναστήρια εφόσον κάποια είδη γιόγκα απαιτούν ίδιους ή και αυστηρότερους
    κανόνες ασφαλείας

  • 17 Νοεμβρίου 2021, 14:19 | Βάσια Κούγια – RYT 500h

    Ένας χώρος γιόγκα μπορεί να δουλέψει και σε 50 τ.μ., ενώ δεν μπορεί κάποιος χωρίς σχετική εκπαίδευση γιόγκα να βοηθήσει στα μαθήματα.

    1. Δε χρειάζονται άλλα γυμναστικά προγράμματα στους χώρους γιόγκα – Ελεγχεται εύκολα από το πρόγραμμα

    Η γιόγκα ενώ μπορεί να ασκείται και στα γυμναστήρια, ωστόσο δεν χωράει όλο της το φάσμα σε αυτά. Ένας χώρος αποκλειστικά για γιόγκα θα μπορεί να παρέχει περισσότερα στυλ (Vinyasa, Iyengar, Ashtanga κ.α.), στοχευμένα μαθήματα (αναπνοών, χαλάρωσης) για διαφορετικά επίπεδα ασκούμενων (αρχαρίων,μεσαίων,έμπειρων), σε διαφορετικές κατηγορίες ασκούμενων (γιόγκα για εγκύους, για παιδιά, για την τρίτη ηλικία)

    2. Σε άλλο κοινό απευθυνόμαστε

    Άλλη η εκπαίδευση στα ΤΕΦΑΑ και άλλη εκπαίδευση για την πιστοποίηση του Yoga Instrustor. Φυσικά κάποιοι έχουν και τις 2. Ενώ υπάρχουν κοινά θέματα (ανατομία,φυσιολογία,κινησιολογία) η γιόγκα είναι φιλοσοφία με αρχές (όπως η Ahimsa – μη βία), συγκεκριμένες τεχνικές (άσανες, αναπνοές), που δεν έχουν σχέση με επίτευξη αθλητικών ρεκόρ ή αδυνατίσματος.

    3. Δεν είναι απειλή – είναι εξειδίκευση – τα γυμναστήρια συνεχίζουν να παρέχουν και μαθήματα γιόγκα και τόσα άλλα προγράμματα.

    4. Οι προϋποθέσεις για το κτίριο αλλάζουν, τα υπόλοιπα άρθρα ισχύουν.

    Σχετικά με την κατάρτιση των δασκάλων, ελέγχεται από τη Yoga Alliance στις ΗΠΑ για όλο τον κόσμο, το θέμα αυτό ενδιαφέρει όλους όσοι θέλουμε
    να υπάρχει ποιότητα στο χώρο. Το αρθρο 20 ισχύει για όλους και υπάρχει σαφής ανάγκη αναγνώρισης και θεσμοθέτησης του επαγγέλματος του δασκάλου γιόγκα.

    Υ.Γ. Όταν γράφετε επιχειρήματα με copy-paste σε δημόσια διαβούλευση, δεν βοηθάει το διάλογο.

  • 17 Νοεμβρίου 2021, 14:22 | Μαρία Χρυσοχεράκη

    Το να λέμε ότι η γιόγκα αποτελεί άσκηση, δείχνει έλλειψη κατανόησης και εμπειρίας της γιόγκα. Η άσκηση και ο αθλητισμός αποτελούν μια ανταγωνιστική δραστηριότητα ενώ η γιόγκα αποτελεί φιλοσοφία για έναν ολιστικό τρόπο ζωής. Στην Ευρώπη και την Αμερική αναγνωρίζεται η γιόγκα ως ένα αρχαίο, ολιστικό σύστημα ανάπτυξης της συνειδητότητας του ανθρώπου και διδάσκεται ελεύθερα σε σχολές γιόγκα. Οι εν λόγω σχολές δεν έχουν τις ίδιες προδιαγραφές με αυτές των γυμναστηρίων, ούτε έχουν διευθυντές απόφοιτους ΤΕΦΑΑ. Είναι πολύ σημαντικό να ενημερωθούμε για τον τρόπο λειτουργίας των σχολών γιόγκα της Ευρώπης και να ακολουθήσουμε ένα αντίστοιχο μοντέλο, προκειμένου να συμβαδίσουμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να μπορέσουν να νομιμοποιηθούν οι Έλληνες δάσκαλοι γιόγκα.

  • 17 Νοεμβρίου 2021, 12:47 | Valerie Saier

    Έχω εντυπωσιαστεί πως στην Ελλάδα, η ελεύθερη διδασκαλία της Γιόγκα προκαλεί μια τέτοια αντίδραση από τους γυμναστές.
    Στην Γαλλία, Γερμάνια (αυτά γνωρίζω εγώ), δεν υπάρχουν αυτά τα θέματα. Τα κέντρα γυμναστικής και τα στούντιο Γιόγκα συνυπάρξουν αρμονικά. Διότι άλλο είναι κάποιος να ανοίγει ένα κέντρο γυμναστικής όπου θα υπάρχει και μαθήματα Γιόγκα, άλλο είναι κάποιος να ανοίγει ένα κέντρο όπου θα υπάρχει αποκλειστικά μαθήματα Γιόγκα.
    Σε χώρες όπως Ισπανία, Γαλλία, Αγγλία, Γερμάνια και πολλές άλλες δεν απαιτούνται ειδικές κτιριακές εγκαταστάσεις, δεν χρειάζεται άδεια γυμναστηρίου, ούτε διευθυντή από ΤΕΦΑΑ.
    Η γιόγκα δεν είναι άθλημα είναι τρόπο ζωής.

  • 17 Νοεμβρίου 2021, 12:38 | Κλεοπάτρα Δέτση

    Οι αίθουσες για τη διδασκαλία της γιόγκα δεν διαθέτουν όργανα γυμναστικής ούτε παραδίδουν αθλητικά προγράμματα γυμναστικής. Είναι γνωστό σε ολόκληρη την υφήλιο οπού διδάσκεται η γιόγκα ότι πρόκειται για ένα αρχαίο ολιστικό φιλοσοφικό σύστημα αυτογνωσίας, νοητικής και σωματικής ευεξίας. Εμπεριέχει πρακτικές για την τόνωση του σώματος, τη διαχείριση της αναπνοής και την νοητική συγκέντρωση που αποσκοπούν στη σταδιακή ανάπτυξη της συνειδητότητας του ατόμου.
    Όλοι οι δάσκαλοι yoga για να διδάξουν έχουν τουλάχιστον 3 χρονιά ατομικής πρακτικής και ελάχιστη εξειδικευμένη εκπαίδευση 200 ώρες. Αυτά είναι τα ελάχιστα κριτήρια για την αναγνώριση από τον διεθνή οργανισμό της Yoga Alliance USA.
    Με ποιο σκεπτικό λοιπόν οι γυμναστές και τα γυμναστήρια επιμένουν στο ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ κι εμποδίζουν την επαγγελματική δραστηριότητα της γιόγκα σε άλλους χώρους.
    Πρόκειται για μια παραλογή και ανεδαφική αξίωση. Ειδικά όταν παρατηρείτε σοβαρό έλλειμα στην εκπαίδευση τους στο αντικείμενο της γιόγκα με αποτέλεσμα η αμφίβολου ποιότητας υπηρεσίες που προσφέρουν.
    Είναι γνωστό ότι στα γυμναστήρια η γιόγκα διδάσκεται σε ομαδικά τμήματα 30 & 40 ατόμων με έναν μόνο δάσκαλο και περιορίζεται αποκλειστικά στο σωματικό επίπεδο.
    Ποσό υπεύθυνο είναι λοιπόν η ομαδική εκγύμναση σε 30-40 άτομα με έναν μόνο εκπαιδευτή και συνήθως χωρίς να διαθέτει την ελάχιστη προ απαιτούμενη εκπαίδευση;

  • 17 Νοεμβρίου 2021, 12:56 | Σκιαδά Καλλιόπη

    Η γιογκα αναγνωρίστηκε από τον ΟΗΕ Σαν σύστημα ανάπτυξης της συνειδητότητας του ανθρώπου και σε σε όλην την Ευρώπη διδάσκεται ελεύθερα σε κέντρα Γιόγκα. Η γιογκα δεν είναι άθλημα, σπορ ή σωματική άσκηση. Είναι αρχέγονο σύστημα αυτογνωσίας και εναρμόνισης σώματος μου ψυχής και οι προϋποθέσεις των χωρών είναι τελείως διαφορετικές από αυτές των γυμναστηρίων δεν υπάρχουν όργανα εκγύμνασης, και χώρους από 30 Τ.Μ. και πάνω, ήσυχος, δίχως απαραίτητα ντους. Δεν χρειάζεται άδεια γυμναστηρίου γιατί δεν χρειάζονται μινιμουμ 100 τμ εγκατάσταση ούτε διευθυντή απόφοιτο των ΤΕΦΦΑ.

  • 17 Νοεμβρίου 2021, 11:39 | Χρήστος Βουρλούμης

    Που ανήκει πλέον η γιόγκα; Στη ΓΓΑ; Εγκαταστάσεις δεν θα υπάρχουν; Μητρώα,
    εκπαιδευτές ή καθηγητές θα υπάρχουν; Είναι αναψυχή ή άσκηση; Ποιο θα είναι το
    περιεχόμενο διδασκαλίας στους νέους μη αθλητικούς χώρους; Αναπνευστικές
    ασκήσεις και διαλογισμός; Απελευθέρωση του σώματος μέσω πνευματικής
    εξάσκησης; Τα είδη γιόγκα όπως aerial yoga, yogalates, αλλά και κάποιες στάσεις
    της παραδοσιακής γιόγκα θέλουν και ασφαλείς χώρους και καταρτισμένους
    δάσκαλους. Ποιος θα ελέγχει εάν θα τηρούνται οι κανόνες λειτουργίας; Γιατί οι
    προϋποθέσεις λειτουργίας και οι ειδικές κτιριολογικές προϋποθέσεις των άρθρων 3
    και 4 αντίστοιχα του π.δ. 219/2006 (A’ 221), περί καθορισμού των όρων και των
    προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών γυμναστηρίων ή ιδιωτικών
    σχολών εκμάθησης αθλημάτων, δεν απαιτούνται για τη λειτουργία κέντρων γιόγκα;
    Πρέπει να οριστεί τι είναι η γιόγκα και τι περιλαμβάνει, πως θα ελέγχεται η
    αποκλειστική παροχή υπηρεσιών εκμάθησης και πρακτικής γιόγκα, και ποιες θα είναι
    οι ποινές αν δεν γίνεται αποκλειστική παροχή υπηρεσιών εκμάθησης και πρακτικής
    γιόγκα. Να τηρούνται ίδιες κτιριολογικές προϋποθέσεις όπως και για τα ιδιωτικά
    γυμναστήρια εφόσον κάποια είδη γιόγκα απαιτούν ίδιους ή και αυστηρότερους
    κανόνες ασφαλείας.

  • 17 Νοεμβρίου 2021, 11:50 | Aggeliki

    Η yoga σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική δεν ορίζεται σαν άθλημα ή γυμναστική. Η Γιόγκα είναι ένα αρχαίο ολιστικό φιλοσοφικό σύστημα αυτογνωσίας, νοητικής και σωματικής ευεξίας. Εμπεριέχει πρακτικές για την τόνωση του σώματος, τη διαχείριση της αναπνοής και την νοητική συγκέντρωση που αποσκοπούν στη σταδιακή ανάπτυξη της συνειδητότητας του ατόμου. Καμία σχέση με την γυμναστική ή τον αθλητισμό.
    Σε χώρες όπως Ισπανία, Γαλλία, Αγγλία, Γερμάνια και πολλές άλλες δεν απαιτούνται ειδικές κτιριακές εγκαταστάσεις και φυσικά οι δάσκαλοι yoga δεν έχουν καμία σχέση με τις αντίστοιχες γυμναστικές ακαδημίες. Για τη διδασκαλία της yoga απαιτούνται τουλάχιστον 200 ώρες εκπαίδευσης αλλά οι περισσότεροι δάσκαλοι yoga έχουν διπλώματα των 500 ωρών αναγνωρισμένα από διεθνείς οργανισμούς όπως Yoga Alliance της Αμερικής.
    Είναι άδικο και μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει το παράδοξο οι γυμναστές με 50 ώρες εκπαίδευση στην ακαδημία να κατέχουν το ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ δικαίωμα στην διδασκαλία της yoga. Ας είμαστε δίκαιοι κι ας αφήσουμε όλους να κάνουν την δουλειά τους.
    Μπορεί να διδάσκεται η yoga στα γυμναστήρια αλλά και οι δάσκαλοι χρειάζεται να έχουν το δικαίωμα να διδάξουν όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική.
    Εκτός αν θέλουμε πάλι όλοι να είμαστε το ανέκδοτο της Ευρώπης.

  • 17 Νοεμβρίου 2021, 10:02 | Χατζηανδρέου Ειρήνη Ελένη

    Α) Η ρύθμιση αυτή αποτελεί, αν περάσει, το τέλος όλων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων γυμναστηρίων της χώρας. Ποιος εξασφαλίζει ότι σε χώρους δήθεν εκμάθησης και πρακτικής γιόγκα, δεν θα παρέχονται υπηρεσίες άσκησης όλων των ειδών; Στην περίπτωση που κάποιος πιαστεί να παρέχει άλλου είδους υπηρεσίες άσκησης σε κέντρο γιόγκα εκτός από γιόγκα, πως τιμωρείται; Γιατί δεν προβλέπονται εξοντωτικές ποινές; Απεναντίας προβλέπονται ποινές (ένα άλλο επόμενο άρθρο) εάν κάποιος δεν έχει πληρώσει για να μείνει αγράμματος (εκπαιδευτής). Άμεση απόσυρση.

    Β)Έχει σκεφτεί η ΓΓΑ εάν στους μικρούς και αποκλειστικούς χώρους γιόγκα δεν θα παρεισφρήσουν καλυμμένα πλέον και άλλες δραστηριότητες εκμάθησης θρησκευτικών δοξασιών και πρακτικών ανατολικών θρησκειών.

    Γ) Το άκρον άωτον του αθέμιτου ανταγωνισμού. Εάν συνδυαστεί μάλιστα με την έλλειψη ποινών του Π.Δ. 219/2006 για όσους δεν τηρούν τους όρους του, τότε ο αθέμιτος ανταγωνισμός βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή του στην διάταξη αυτή.

  • 17 Νοεμβρίου 2021, 10:44 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΙΔΗΣ

    Η ρύθμιση αυτή αποτελεί, αν περάσει, το τέλος όλων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων γυμναστηρίων της χώρας. Ποιος εξασφαλίζει ότι σε χώρους δήθεν εκμάθησης και πρακτικής γιόγκα, δεν θα παρέχονται υπηρεσίες άσκησης όλων των ειδών; Στην περίπτωση που κάποιος πιαστεί να παρέχει άλλου είδους υπηρεσίες άσκησης σε κέντρο γιόγκα εκτός από γιόγκα, πως τιμωρείται; Γιατί δεν προβλέπονται εξοντωτικές ποινές; Απεναντίας προβλέπονται ποινές (ένα άλλο επόμενο άρθρο) εάν κάποιος δεν έχει πληρώσει για να μείνει αγράμματος (εκπαιδευτής). Άμεση απόσυρση.Εάν συνδυαστεί μάλιστα με την έλλειψη ποινών του Π.Δ. 219/2006 για όσους δεν τηρούν τους όρους του, τότε ο αθέμιτος ανταγωνισμός βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή του στην διάταξη αυτή.

  • 17 Νοεμβρίου 2021, 10:54 | Λάζαρος Καρπούζης

    Εάν η γιόγκα είναι άσκηση τότε θα πρέπει και ο εκπαιδευτής γιόγκα να είναι καταρτισμενος ειδικά για αυτόν τον σκοπό. Ένας Καθηγητής φυσικής αγωγής μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των ασκούμενων αφού γνωρίζει ανατομία, Φυσιολογία, πρώτες βοήθειες, κινητική μάθηση, Εμβιομηχανική κ.α. Πως θα μπορεί κάποιος που δεν είναι καθηγητης φυσικής αγωγής να ανοίξει έναν χώρο γιόγκα (έναν χώρο άσκησης δηλαδή) χωρίς προϋποθέσεις. Αυτή είναι η επιστημονική αγορά που θέλουμε;

  • 17 Νοεμβρίου 2021, 10:34 | PRODROMOS GAZOPOULOS

    Που ανήκει πλέον η γιόγκα; Στη ΓΓΑ; Εγκαταστάσεις δεν θα υπάρχουν; Μητρώα,
    εκπαιδευτές ή καθηγητές θα υπάρχουν; Είναι αναψυχή ή άσκηση; Ποιο θα είναι το
    περιεχόμενο διδασκαλίας στους νέους μη αθλητικούς χώρους; Αναπνευστικές
    ασκήσεις και διαλογισμός; Απελευθέρωση του σώματος μέσω πνευματικής
    εξάσκησης; Τα είδη γιόγκα όπως aerial yoga, yogalates, αλλά και κάποιες στάσεις
    της παραδοσιακής γιόγκα θέλουν και ασφαλείς χώρους και καταρτισμένους
    δάσκαλους. Ποιος θα ελέγχει εάν θα τηρούνται οι κανόνες λειτουργίας; Γιατί οι
    προϋποθέσεις λειτουργίας και οι ειδικές κτιριολογικές προϋποθέσεις των άρθρων 3
    και 4 αντίστοιχα του π.δ. 219/2006 (A’ 221), περί καθορισμού των όρων και των
    προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών γυμναστηρίων ή ιδιωτικών
    σχολών εκμάθησης αθλημάτων, δεν απαιτούνται για τη λειτουργία κέντρων γιόγκα;
    Πρέπει να οριστεί τι είναι η γιόγκα και τι περιλαμβάνει, πως θα ελέγχεται η
    αποκλειστική παροχή υπηρεσιών εκμάθησης και πρακτικής γιόγκα, και ποιες θα είναι
    οι ποινές αν δεν γίνεται αποκλειστική παροχή υπηρεσιών εκμάθησης και πρακτικής
    γιόγκα. Να τηρούνται ίδιες κτιριολογικές προϋποθέσεις όπως και για τα ιδιωτικά
    γυμναστήρια εφόσον κάποια είδη γιόγκα απαιτούν ίδιους ή και αυστηρότερους
    κανόνες ασφαλείας

  • 17 Νοεμβρίου 2021, 08:08 | Σπυρος Καπνιας Garudananda

    ΜΠΡΑΒΟ στο Ελληνικό κρατος που συνειδητοποίησε την Σπουδαιοτητα και Ιερότητα της Γιόγκα! ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ επιτέλους να εξισώνετε ένα φιλοσοφικό και πνευματικό σύστημα με τρόπους άσκησης όπως το πιλάτες και η αεροβική γυμναστική. Η Γιόγκα είναι ένα απο τα 6 Ντάρσανας, τα 6 φιλοσοφικά συστήματα της Ινδίας και είναι ΝΤΡΟΠΗ οι συνειδητά αγνοούντες του βάθους της, να την θεωρούν σωματική άσκηση, ακόμη περισσότερο αυτοί που θεωρούν ότι την διδάσκουν. Τι γνωρίζετε απο τα Ιερα κείμενα? Απο Πραναγιάμα, απο μπάντας, μούντρας, απο πρανική ανατομία? Ποιοί σας έδωσαν το δικαίωμα να την διδάξετε χωρίς να έχετε ενστερνιστεί την πρώτη και βασική αρχή της, πως η Γιόγκα είναι η Ένωση με την Κοσμική Συνειδητότητα και ασκείται σε κατάσταση τροποποιημενης συνείδησης.

  • 17 Νοεμβρίου 2021, 08:03 | ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΤΖΙΜΑ

    Που ανήκει πλέον η γιόγκα; Στη ΓΓΑ; Εγκαταστάσεις δεν θα υπάρχουν; Μητρώα,
    εκπαιδευτές ή καθηγητές θα υπάρχουν; Είναι αναψυχή ή άσκηση; Ποιο θα είναι το
    περιεχόμενο διδασκαλίας στους νέους μη αθλητικούς χώρους; Αναπνευστικές
    ασκήσεις και διαλογισμός; Απελευθέρωση του σώματος μέσω πνευματικής
    εξάσκησης; Τα είδη γιόγκα όπως aerial yoga, yogalates, αλλά και κάποιες στάσεις
    της παραδοσιακής γιόγκα θέλουν και ασφαλείς χώρους και καταρτισμένους
    δάσκαλους. Ποιος θα ελέγχει εάν θα τηρούνται οι κανόνες λειτουργίας; Γιατί οι
    προϋποθέσεις λειτουργίας και οι ειδικές κτιριολογικές προϋποθέσεις των άρθρων 3
    και 4 αντίστοιχα του π.δ. 219/2006 (A’ 221), περί καθορισμού των όρων και των
    προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών γυμναστηρίων ή ιδιωτικών
    σχολών εκμάθησης αθλημάτων, δεν απαιτούνται για τη λειτουργία κέντρων γιόγκα;
    Πρέπει να οριστεί τι είναι η γιόγκα και τι περιλαμβάνει, πως θα ελέγχεται η
    αποκλειστική παροχή υπηρεσιών εκμάθησης και πρακτικής γιόγκα, και ποιες θα είναι
    οι ποινές αν δεν γίνεται αποκλειστική παροχή υπηρεσιών εκμάθησης και πρακτικής
    γιόγκα. Να τηρούνται ίδιες κτιριολογικές προϋποθέσεις όπως και για τα ιδιωτικά
    γυμναστήρια εφόσον κάποια είδη γιόγκα απαιτούν ίδιους ή και αυστηρότερους
    κανόνες ασφαλείας

  • 17 Νοεμβρίου 2021, 07:46 | Drakos

    Η ρύθμιση αυτή αποτελεί, αν περάσει, το τέλος όλων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων γυμναστηρίων της χώρας. Ποιος εξασφαλίζει ότι σε χώρους δήθεν εκμάθησης και πρακτικής γιόγκα, δεν θα παρέχονται υπηρεσίες άσκησης όλων των ειδών; Στην περίπτωση που κάποιος πιαστεί να παρέχει άλλου είδους υπηρεσίες άσκησης σε κέντρο γιόγκα εκτός από γιόγκα, πως τιμωρείται; Γιατί δεν προβλέπονται εξοντωτικές ποινές; Απεναντίας προβλέπονται ποινές (ένα άλλο επόμενο άρθρο) εάν κάποιος δεν έχει πληρώσει για να μείνει αγράμματος (εκπαιδευτής). Άμεση απόσυρση.Έχει σκεφτεί η ΓΓΑ εάν στους μικρούς και αποκλειστικούς χώρους γιόγκα δεν θα παρεισφρήσουν καλυμμένα πλέον και άλλες δραστηριότητες εκμάθησης θρησκευτικών δοξασιών και πρακτικών ανατολικών θρησκειών.Το άκρον άωτον του αθέμιτου ανταγωνισμού. Εάν συνδυαστεί μάλιστα με την έλλειψη ποινών του Π.Δ. 219/2006 για όσους δεν τηρούν τους όρους του, τότε ο αθέμιτος ανταγωνισμός βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή του στην διάταξη αυτή.

  • Α) Η ρύθμιση αυτή αποτελεί, αν περάσει, το τέλος όλων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων γυμναστηρίων της χώρας. Ποιος εξασφαλίζει ότι σε χώρους δήθεν εκμάθησης και πρακτικής γιόγκα, δεν θα παρέχονται υπηρεσίες άσκησης όλων των ειδών; Στην περίπτωση που κάποιος πιαστεί να παρέχει άλλου είδους υπηρεσίες άσκησης σε κέντρο γιόγκα εκτός από γιόγκα, πως τιμωρείται; Γιατί δεν προβλέπονται εξοντωτικές ποινές; Απεναντίας προβλέπονται ποινές (ένα άλλο επόμενο άρθρο) εάν κάποιος δεν έχει πληρώσει για να μείνει αγράμματος (εκπαιδευτής). Άμεση απόσυρση.Γ) Το άκρον άωτον του αθέμιτου ανταγωνισμού. Εάν συνδυαστεί μάλιστα με την έλλειψη ποινών του Π.Δ. 219/2006 για όσους δεν τηρούν τους όρους του, τότε ο αθέμιτος ανταγωνισμός βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή του στην διάταξη αυτή.

  • 17 Νοεμβρίου 2021, 02:02 | Μαρία Μαρίνα Τζήμου

    Η ρύθμιση αυτή αποτελεί, αν περάσει, το τέλος όλων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων γυμναστηρίων της χώρας. Ποιος εξασφαλίζει ότι σε χώρους δήθεν εκμάθησης και πρακτικής γιόγκα, δεν θα παρέχονται υπηρεσίες άσκησης όλων των ειδών; Στην περίπτωση που κάποιος πιαστεί να παρέχει άλλου είδους υπηρεσίες άσκησης σε κέντρο γιόγκα εκτός από γιόγκα, πως τιμωρείται; Γιατί δεν προβλέπονται εξοντωτικές ποινές; Απεναντίας προβλέπονται ποινές (ένα άλλο επόμενο άρθρο) εάν κάποιος δεν έχει πληρώσει για να μείνει αγράμματος (εκπαιδευτής). Άμεση απόσυρση.Εάν συνδυαστεί μάλιστα με την έλλειψη ποινών του Π.Δ. 219/2006 για όσους δεν τηρούν τους όρους του, τότε ο αθέμιτος ανταγωνισμός βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή του στην διάταξη αυτή.

  • 17 Νοεμβρίου 2021, 02:59 | Λαμπρακης Γιωργος

    Οι προϋποθέσεις λειτουργίας και οι ειδικές κτιριολογικές προϋποθέσεις των άρθρων 3 και 4 αντίστοιχα του π.δ. 219/2006 (A’ 221), περί καθορισμού των όρων και των προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών γυμναστηρίων ή ιδιωτικών σχολών εκμάθησης αθλημάτων, δεν απαιτούνται για τη λειτουργία κέντρων γιόγκα (yoga), εφόσον αυτά λειτουργούν αυτόνομα και παρέχουν αποκλειστικά και μόνο υπηρεσίες εκμάθησης και πρακτικής γιόγκα.
    Που ανήκει πλέον η γιόγκα; Στη ΓΓΑ; Εγκαταστάσεις δεν θα υπάρχουν; Μητρώα,
    εκπαιδευτές ή καθηγητές θα υπάρχουν; Είναι αναψυχή ή άσκηση; Ποιο θα είναι το
    περιεχόμενο διδασκαλίας στους νέους μη αθλητικούς χώρους; Αναπνευστικές
    ασκήσεις και διαλογισμός; Απελευθέρωση του σώματος μέσω πνευματικής
    εξάσκησης; Τα είδη γιόγκα όπως aerial yoga, yogalates, αλλά και κάποιες στάσεις
    της παραδοσιακής γιόγκα θέλουν και ασφαλείς χώρους και καταρτισμένους
    δάσκαλους. Ποιος θα ελέγχει εάν θα τηρούνται οι κανόνες λειτουργίας; Γιατί οι
    προϋποθέσεις λειτουργίας και οι ειδικές κτιριολογικές προϋποθέσεις των άρθρων 3
    και 4 αντίστοιχα του π.δ. 219/2006 (A’ 221), περί καθορισμού των όρων και των
    προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών γυμναστηρίων ή ιδιωτικών
    σχολών εκμάθησης αθλημάτων, δεν απαιτούνται για τη λειτουργία κέντρων γιόγκα;
    Πρέπει να οριστεί τι είναι η γιόγκα και τι περιλαμβάνει, πως θα ελέγχεται η
    αποκλειστική παροχή υπηρεσιών εκμάθησης και πρακτικής γιόγκα, και ποιες θα είναι
    οι ποινές αν δεν γίνεται αποκλειστική παροχή υπηρεσιών εκμάθησης και πρακτικής
    γιόγκα. Να τηρούνται ίδιες κτιριολογικές προϋποθέσεις όπως και για τα ιδιωτικά
    γυμναστήρια εφόσον κάποια είδη γιόγκα απαιτούν ίδιους ή και αυστηρότερους
    κανόνες ασφαλείας

  • 17 Νοεμβρίου 2021, 01:52 | ΡΑΔΑΜΑΝΘΥΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ

    Που ανήκει πλέον η γιόγκα; Στη ΓΓΑ; Εγκαταστάσεις δεν θα υπάρχουν; Μητρώα,
    εκπαιδευτές ή καθηγητές θα υπάρχουν; Είναι αναψυχή ή άσκηση; Ποιο θα είναι το
    περιεχόμενο διδασκαλίας στους νέους μη αθλητικούς χώρους; Αναπνευστικές
    ασκήσεις και διαλογισμός; Απελευθέρωση του σώματος μέσω πνευματικής
    εξάσκησης; Τα είδη γιόγκα όπως aerial yoga, yogalates, αλλά και κάποιες στάσεις
    της παραδοσιακής γιόγκα θέλουν και ασφαλείς χώρους και καταρτισμένους
    δάσκαλους. Ποιος θα ελέγχει εάν θα τηρούνται οι κανόνες λειτουργίας; Γιατί οι
    προϋποθέσεις λειτουργίας και οι ειδικές κτιριολογικές προϋποθέσεις των άρθρων 3
    και 4 αντίστοιχα του π.δ. 219/2006 (A’ 221), περί καθορισμού των όρων και των
    προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών γυμναστηρίων ή ιδιωτικών
    σχολών εκμάθησης αθλημάτων, δεν απαιτούνται για τη λειτουργία κέντρων γιόγκα;
    Πρέπει να οριστεί τι είναι η γιόγκα και τι περιλαμβάνει, πως θα ελέγχεται η
    αποκλειστική παροχή υπηρεσιών εκμάθησης και πρακτικής γιόγκα, και ποιες θα είναι
    οι ποινές αν δεν γίνεται αποκλειστική παροχή υπηρεσιών εκμάθησης και πρακτικής
    γιόγκα. Να τηρούνται ίδιες κτιριολογικές προϋποθέσεις όπως και για τα ιδιωτικά
    γυμναστήρια εφόσον κάποια είδη γιόγκα απαιτούν ίδιους ή και αυστηρότερους
    κανόνες ασφαλείας.

  • 17 Νοεμβρίου 2021, 00:48 | ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ Τ

    Η ρύθμιση αυτή ενέχει τον κίνδυνο στους μικρούς και αποκλειστικούς χώρους γιόγκα να παρεισφρήσουν καλυμμένα πλέον και άλλες δραστηριότητες εκμάθησης θρησκευτικών δοξασιών και πρακτικών ανατολικών θρησκειών. επιπλέον θα αναπτύσσονται ποικίλες αθλητικές δραστηριότητες κι όχι μόνο γιόγκα.Οι ποινές για τους παραβάτες θα πρέπει να είναι εξοντωτικές.Κ πάλι υπονομεύεται η δημόσια υγεία.

  • 17 Νοεμβρίου 2021, 00:10 | Τίμεος Δ.

    1. Η γιόγκα αποτελεί μία παράδοση που αποσκοπεί στην ισορροπία του σώματος, του νου και του πνεύματος και περιλαμβάνει μία σειρά στάσεων, ασκήσεων αναπνοής και διαλογισμών. Αν και για έναν μη εξοικειωμένο ασκούμενο μπορεί να θεωρηθεί ως σωματική, ως επί το πλείστων, άσκηση αποτελεί ουσιαστικά μία εφαρμοσμένη φιλοσοφία που δίνει έμφαση στην ενότητα του νου, του σώματος και του πνεύματος. Αποτελεί μία πρακτική για την απόκτηση επίγνωσης του σώματός μας, την ψυχική υγεία και την πνευματική φώτιση.
    2. Υπό το πρίσμα αυτό, η άσκηση και παρακολούθηση ενός προγράμματος σε ένα γυμναστήριο εξυπηρετεί διαφορετικό σκοπό, προϋποθέτει σε σημαντικό και καθοριστικό βαθμό την χρήση εξειδικευμένων μηχανημάτων και γενικά καλύπτει διαφορετικές ανάγκες από την άσκηση που γίνεται μέσω της γιόγκα, η οποία δεν συνδέεται με ορισμένο ειδικά διαμορφωμένο χώρο, δεδομένου ότι η διδασκαλία ενός μαθήματος γιόγκα μπορεί να γίνει οπουδήποτε υπάρχει ησυχία, δηλαδή τόσο σε έναν κλειστό χώρο, όσο και έξω στη φύση, χωρίς να εξαρτάται η αποτελεσματικότητά της από την χρήση συγκεκριμένου μηχανικού εξοπλισμού. Η διαφοροποίηση αυτή έχει ήδη γίνει από τον εθνικό νομοθέτη, ο οποίος χωρίς να απαιτεί την συνδρομή των προϋποθέσεων για κτιριακές εγκαταστάσεις κλπ του π.δ. 219/2006 ρυθμίζει την λειτουργία στούντιο γιόγκα τόσο σε spa, όσο και σε κέντρα ευεξίας και σε ξενοδοχεία! Ουσιαστικά, λοιπόν, δεν πρόκειται για την θέσπιση ενός νέου μέτρου, αλλά για την μεταφορά της αντίληψης του εθνικού νομοθέτη και σε άλλους χώρους εκτός των προαναφερόμενων.
    Περαιτέρω, είναι δυνατό ο ίδιος ασκούμενος να γυμνάζεται τακτικά και μεθοδικά σε ένα γυμναστήριο με την χρήση των κατάλληλων οργάνων για την ενδυνάμωση του μυϊκού του συστήματος, σύμφωνα με το πρόγραμμα που του χορηγεί ο επιβλέπων γυμναστής και παράλληλα να παρακολουθεί μία τάξη γιόγκα για την ψυχική του ευεξία και την ειρήνη του πνεύματός του. Αυτονόητα, εφόσον ένα πρόσωπο αποβλέπει στην σωματική του ενδυνάμωση και στην εργασία του με συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες στην βάση συγκεκριμένου προγράμματος και με την χρήση των κατάλληλων μηχανημάτων, θα πρέπει για την κατάρτιση και την παρακολούθηση του προγράμματος αυτού να απευθυνθεί σε έναν πιστοποιημένο γυμναστή.
    Αντίστοιχα, είναι επίσης πιθανό ένας πιστοποιημένος δάσκαλος της γιόγκα, εφόσον έχει πιστοποιηθεί και ως γυμναστής, να διδάσκει σε ένα γυμναστήριο, όπως και σε ένα στούντιο γιόγκα και το αντίστροφο. Επομένως πρόκειται για δύο διακριτές δραστηριότητες, οι οποίες όμως υπηρετούν από διαφορετικές σκοπιές και με την χρήση διαφορετικών μεθόδων και μέσων την ανάπτυξη του ανθρώπου.
    3. Για την ανάπτυξη υγιούς επιχειρηματικότητας και την προστασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ως πυρήνων της εθνικής μας οικονομίας απαιτείται η επίσημη αναγνώριση από την πολιτεία της ιδιαιτερότητας της γιόγκα ως μεθόδου και διδασκαλίας, τόσο στο πεδίο της θέσπισης εθνικού φορέα πιστοποίησης για την επάρκεια των διδασκόντων της γιόγκα, όσο και στην κατάρτιση ενός μητρώου εκπαιδευτών γιόγκα και στην αναγνώριση των αντίστοιχων κωδικών δραστηριοτήτων (Κ.Α.Δ.). Με τον τρόπο αυτόν δημιουργούνται για διδάσκοντες και ασκούμενους συνθήκες ασφάλειας και διευκολύνεται ανά πάσα στιγμή ο έλεγχος των προσώπων που δηλώνονται ως εκπαιδευτές, όπως και η επάρκεια τους χάρη της αρχής της ασφάλειας των συναλλαγών.

  • 16 Νοεμβρίου 2021, 23:19 | Ηλίας Σμήλιος

    Το άρθρο θα πρέπει να αποσυρθεί. Γιατί οι προϋποθέσεις λειτουργίας και οι ειδικές κτιριολογικές προϋποθέσεις των άρθρων 3 και 4 αντίστοιχα του π.δ. 219/2006 (A’ 221), περί καθορισμού των όρων και των προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών γυμναστηρίων ή ιδιωτικών σχολών εκμάθησης αθλημάτων, δεν απαιτούνται για τη λειτουργία κέντρων γιόγκα (yoga);

    Αν ισχύουν οι παραπάνω προϋποθέσεις, να οριστεί τι είναι η γιόγκα και τι περιλαμβάνει, πως θα ελέγχεται η αποκλειστική παροχή υπηρεσιών εκμάθησης και πρακτικής γιόγκα, και ποιες θα είναι οι ποινές αν δεν γίνεται αποκλειστική παροχή υπηρεσιών εκμάθησης και πρακτικής γιόγκα.

  • 16 Νοεμβρίου 2021, 23:43 | Θεοδωρα

    Η Γιόγκα είναι ένα αρχαίο φιλοσοφικό σύστημα αυτογνωσίας, νοητικής και σωματικής ευεξίας. Εμπεριέχει πρακτικές για την τόνωση του σώματος, τη διαχείριση της αναπνοής και την νοητική συγκέντρωση που αποσκοπούν στη σταδιακή ανάπτυξη της συνειδητότητας του ατόμου.
    Σύμφωνα λοιπόν με αυτό οφείλουμε να προστατέψουμε την παγκόσμια αυτή κληρονομιά να την διδάσκουν άνθρωποι που την κατέχουν καταρτισμενοι δάσκαλοι που δεν έχουν καμία σχέση οι περισσότεροι με γυμναστική. Καθώς η γιόγκα για να μπορέσει να λειτουργήσει χρειάζεται χώρους με ηρεμία καθαριότητα μακριά από θορύβους και ένταση. Ειδικούς χώρους όπου κανείς θα μπορεί να διαλογιζεται και θα συγκέντρωνεται στη πρακτική του. Όπως γίνεται σε όλες τις χωρες στην Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο το κόσμο οφείλουμε να σεβαστούμε και να τη διαχωρίσουμε από το περιορισμενο περιβάλλον των γυμναστηρίων. Κάνεις δάσκαλος γιόγκα δεν θέλει να κάνει άλλες γυμναστικες στο χώρο του γιατί γνωρίζει ότι αυτό δεν είναι εφικτό. Εάν ήθελε να το κάνει θα άνοιγε ένα γυμναστήριο με μια απλά άδεια γυμναστή και θα το έκανε. θέλουν να διαφοροποιηθουν και να ακολουθήσουν το δρόμο τους στο φιλοσοφικό αυτό συστημα.

  • 16 Νοεμβρίου 2021, 23:23 | Αγγελική Ιατροπουλου

    Που ανήκει πλέον η γιόγκα; Στη ΓΓΑ; Εγκαταστάσεις δεν θα υπάρχουν; Μητρώα,
    εκπαιδευτές ή καθηγητές θα υπάρχουν; Είναι αναψυχή ή άσκηση; Ποιο θα είναι το
    περιεχόμενο διδασκαλίας στους νέους μη αθλητικούς χώρους; Αναπνευστικές
    ασκήσεις και διαλογισμός; Απελευθέρωση του σώματος μέσω πνευματικής
    εξάσκησης; Τα είδη γιόγκα όπως aerial yoga, yogalates, αλλά και κάποιες στάσεις
    της παραδοσιακής γιόγκα θέλουν και ασφαλείς χώρους και καταρτισμένους
    δάσκαλους. Ποιος θα ελέγχει εάν θα τηρούνται οι κανόνες λειτουργίας; Γιατί οι
    προϋποθέσεις λειτουργίας και οι ειδικές κτιριολογικές προϋποθέσεις των άρθρων 3
    και 4 αντίστοιχα του π.δ. 219/2006 (A’ 221), περί καθορισμού των όρων και των
    προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών γυμναστηρίων ή ιδιωτικών
    σχολών εκμάθησης αθλημάτων, δεν απαιτούνται για τη λειτουργία κέντρων γιόγκα;
    Πρέπει να οριστεί τι είναι η γιόγκα και τι περιλαμβάνει, πως θα ελέγχεται η
    αποκλειστική παροχή υπηρεσιών εκμάθησης και πρακτικής γιόγκα, και ποιες θα είναι
    οι ποινές αν δεν γίνεται αποκλειστική παροχή υπηρεσιών εκμάθησης και πρακτικής
    γιόγκα. Να τηρούνται ίδιες κτιριολογικές προϋποθέσεις όπως και για τα ιδιωτικά
    γυμναστήρια εφόσον κάποια είδη γιόγκα απαιτούν ίδιους ή και αυστηρότερους
    κανόνες ασφαλείας

  • 16 Νοεμβρίου 2021, 22:39 | σπυρος

    Η ρύθμιση αυτή αποτελεί, αν περάσει, το τέλος όλων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων γυμναστηρίων της χώρας. Ποιος εξασφαλίζει ότι σε χώρους δήθεν εκμάθησης και πρακτικής γιόγκα, δεν θα παρέχονται υπηρεσίες άσκησης όλων των ειδών; Στην περίπτωση που κάποιος πιαστεί να παρέχει άλλου είδους υπηρεσίες άσκησης σε κέντρο γιόγκα εκτός από γιόγκα, πως τιμωρείται; Γιατί δεν προβλέπονται εξοντωτικές ποινές; Απεναντίας προβλέπονται ποινές (ένα άλλο επόμενο άρθρο) εάν κάποιος δεν έχει πληρώσει για να μείνει αγράμματος (εκπαιδευτής). Άμεση απόσυρση.Εάν συνδυαστεί μάλιστα με την έλλειψη ποινών του Π.Δ. 219/2006 για όσους δεν τηρούν τους όρους του, τότε ο αθέμιτος ανταγωνισμός βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή του στην διάταξη αυτή.