Άρθρο 45 Δικαιώματα – Υποχρεώσεις αθλητών – Βετεράνοι αθλητές – Τροποποίηση της παρ. 1 του άρθρου 33 του ν. 2725/1999

Στο άρθρο 33 του ν. 2725/1999 (Α΄121) επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις:
1. Στην παρ. 1 προστίθεται αναφορά στους βετεράνους αθλητές και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται σε αθλητές που δεν αγωνίζονται σε τμήμα αμειβόμενων αθλητών αθλητικού σωματείου ή σε Αθλητική Ανώνυμη Εταιρεία και σε βετεράνους αθλητές, ήτοι όσους έχουν συμπληρώσει το αναφερόμενο στους κανονισμούς της οικείας ομοσπονδίας ηλικιακό όριο, οι οποίοι διαθέτουν υποχρεωτικά δελτίο αθλητικής ιδιότητας και κάρτα υγείας αθλητή.».

2. Στην παρ. 9: α) στο πρώτο εδάφιο προστίθεται αναφορά στην έκδοση δελτίων αθλητικής ιδιότητας, β) προστίθεται νέο τελευταίο εδάφιο και η παρ. 9 διαμορφώνεται ως εξής:

«9. Η έκδοση δελτίων αθλητικής ιδιότητας και η πιστοποίηση της υγείας των αθλητών είναι υποχρεωτική και αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους σε προπονήσεις και αγώνες. Η πιστοποίηση αυτή δίδεται μόνο κατόπιν συγκεκριμένων ιατρικών εξετάσεων, οι οποίες προσδιορίζονται με εισήγηση του Εθνικού Κέντρου Αθλητικών Ερευνών (Ε.Κ.Α.Ε.) και θεσπίζονται με κοινή απόφαση του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού και του Υπουργού Υγείας. Η πιστοποίηση ικανότητας προς άθληση καταγράφεται σε κάρτα υγείας, η οποία αποτελεί προσωπικό έγγραφο του αθλητή, βρίσκεται στην κατοχή του και ισχύει για ένα (1) έτος από τη θεώρησή της. Η κάρτα του προηγούμενου εδαφίου ανανεώνεται και εκδίδεται από τις Εθνικές Αθλητικές Ομοσπονδίες. Οι αθλητές του αγωνιστικού μπριτζ και του ζατρικίου εξαιρούνται από την υποχρέωση πιστοποίησης της υγείας τους και έκδοσης της κάρτας υγείας του τρίτου εδαφίου της παρούσας, ως προϋπόθεσης για τη συμμετοχή τους σε προπονήσεις και αγώνες.
Η Κάρτα Υγείας του Αθλητή θεωρείται βάσει της προαναφερθείσας κοινής υπουργικής απόφασης από ιατρούς μονάδων παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Περιφερειακών ή Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων, υγειονομικών στρατιωτικών μονάδων ή από ιατρούς έχοντες οποιαδήποτε σχέση με το Δημόσιο ή Ν.Π.Δ.Δ., καθώς και ιατρούς του ιδιωτικού τομέα, κατέχοντες την καρδιολογική ειδικότητα. Σε ιατρούς λοιπών ειδικοτήτων παρέχεται η δυνατότητα παρακολούθησης μετεκπαιδευτικών σεμιναρίων που διοργανώνει το Ε.Κ.Α.Ε. σε θέματα προαγωνιστικού ελέγχου των αθλητών, με βάση την προαναφερθείσα κοινή υπουργική απόφαση.
Η Κάρτα Υγείας Αθλητή συνιστά αυτοτελές έγγραφο και δεν συνδέεται με το Δελτίο Αθλητικής Ιδιότητας. Προσκομίζεται υποχρεωτικά στη γραμματεία ή στον αρμόδιο διαιτητή αγώνα κάθε είδους αθλητικής εκδήλωσης αγωνιστικού χαρακτήρα, σύμφωνα με τους κανονισμούς διεξαγωγής αγώνων των Εθνικών Αθλητικών Ομοσπονδιών ως βασική προϋπόθεση συμμετοχής στον αγώνα. Στην Κάρτα Υγείας Αθλητή αναγράφονται τα παρακάτω: α) Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία, β) όνομα, επίθετο, πατρώνυμο αθλητή, γ) έτος γέννησης, δ) άθλημα, ε) φωτογραφία, στ) αριθμός δελτίου αθλητικής ιδιότητας, ζ) ΑΜΚΑ, η) ημερολογιακή θεώρηση με βεβαίωση υπογραφή ιατρού για την πιστοποίηση συμμετοχής στο άθλημα (προετοιμασία και αγώνες) και βεβαίωση υπογραφή, ότι έχει υποβληθεί στις ιατρικές εξετάσεις που ορίζονται στην προαναφερθείσα κοινή υπουργική απόφαση.
Από την ψήφιση του παρόντος μέσα σε διάστημα ενός (1) έτους, οι Εθνικές Αθλητικές Ομοσπονδίες οφείλουν να τροποποιήσουν τα Δελτία Αθλητικής Ιδιότητας, να μεριμνήσουν για την ενημέρωση των αθλητικών σωματείων της δύναμής τους και την έκδοση των καρτών υγείας των αθλητών τους.
Η τροποποίηση των Δελτίων Αθλητικής Ιδιότητας, καθώς και η έκδοση της Κάρτας Υγείας των Αθλητών γίνεται ατελώς χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των αθλητικών σωματείων και των αθλητών.
Η ανανέωση των δελτίων αθλητικής ιδιότητας και της κάρτας υγείας των αθλητών γίνεται υποχρεωτικά ετησίως.».

  • 22 Νοεμβρίου 2021, 00:09 | Ιωάννης Χατζηλαζαρίδης

    Η κάρτα υγείας ορθώς πρέπει να εκδίδεται ετησίως, είναι θέμα υγείας και ασφάλειας. Ωστόσο η επανέκδοση δελτίου αθλητικής ιδιότητας ετησίως είναι περιττή γραφειοκρατία. Θα ξεκινάει άσκοπα απο τον ίδιο τον αθλητή που θα πρέπει να ξαναστείλει τα ίδια έγγραφα κάθε χρόνο και τους αντίστοιχους υπαλλήλους της ομοσπονδίας που θα πρέπει να εκδώσουν τα ίδια δελτία ξανά και ξανά.

  • 20 Νοεμβρίου 2021, 16:18 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΜΟΥΖΕΛΟΣ

    Ποιούς προσδιορίζετε ως «βετεράνους αθλητές» σε κάποιο άθλημα? Όσους υπήρξαν επίσημα αθλητές εγγεγραμμένοι σε αθλητικό σωματείο και αγωνίσθηκαν για μικρότερο ή μεγαλύτερο διάστημα σε διοργανώσεις αγωνιστικού αθλητισμού ή όσους «ανακάλυψαν» τον αθλητισμό στα 40 ή 50 ή και μεγαλύτεροι και σαν χόμπι άρχισαν να κάνουν κάποιο άθλημα, συναγωνιζόμενοι άτομα της ηλικίας τους? Γιατί -αλήθεια- υποχρεώνετε σωματεία (και εμμέσως ΕΑΣ & Ομοσπονδίες) να εγγράφουν και να εμφανίζουν ως «ενεργό έμψυχο δυναμικό» απλούς αθλούμενους που κάνουν χόμπι και άσκηση ευεξίας και να εκδίδουν «δελτία αθλητικής ιδιότητας & κάρτες υγείας»? Γνωρίζετε άραγε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των λεγόμενων «βετεράνων αθλητών» δεν υπήρξε ποτέ αθλητής σωματείου ή ελάχιστη συμμετοχή είχε σε αγώνες? Αν όμως εννοείτε ως «βετεράνους» αθλητές που αγωνίσθηκαν έως μια ηλικία (35 ή 38 ή και άνω των 40 ετών) σε σωματείο ενός αθλήματος και κατόπιν αποσύρθηκαν, εννοιολογικά αυτό είναι σωστό. Αλλά κανένα «όριο» δεν υποχρεώνει κάποιον να αποσυρθεί, αν ο ίδιος, το σωματείο ή οι κανόνες της Ομοσπονδίας για συμμετοχή σε αγώνες το επιτρέπουν, λχ. ο τριπλουνίστας Δ. Τσιάμης που στα 39 του μετείχε στους ΟΑ του Τόκιο! Στις περιπτώσεις αυτές όποιος αποχωρεί από τον «αγωνιστικό αθλητισμό» εάν θέλει (σπάνια συμβαίνει…) μπορεί να μετέχει σε αγώνες βετεράνων… Το αθλητικό δελτίου του δεν ακυρώνεται ούτε διαγράφεται ποτέ απ’ το μητρώο της οικείας Ομοσπονδίας! Ποιοι λοιπόν εννοείτε πως δικαιούνται να εκδίδουν δελτίο αθλητικής ιδιότητας για πρώτη φορά και σε ποια ηλικία ? Μήπως η διάταξη ικανοποιεί αιτήματα κάποιων σωματείων/Ομοσπονδίας Δρομέων Υγείας ή Διαχρονικών Αθλητών, που αποβλέπουν να μετέχουν σε αγώνες μαζικής συμμετοχής/αθλητισμού για όλους χωρίς να πληρώνουν δικαίωμα εγγραφής ή να απαιτούν να μετέχουν ως «αθλητές» στα Πανελλήνια πρωταθλήματα 10χλμ. σε δημόσιο δρόμο ή Ημιμαραθωνίου & Μαραθωνίου, ώστε να εκκινούν απ’ το α΄γκρουπ (ανεξάρτητα από την υπάρχουσα ή δυνητικά εφικτή επίδοσή τους) κατεβάζοντας το ποιοτικό επίπεδο του πρωταθλήματος και τον μ.ο των επιδόσεων κ.α.? Αν οι συντάκτες του νομοσχεδίου έχουν οποιαδήποτε σχέση με τον πραγματικό αθλητισμό (αυτόν που η άνοδός του πρέπει να απασχολεί το Κράτος…) καλό είναι να σκεφτούν ξανά τη διάταξη που προτείνουν…