Άρθρο 49 Προϋποθέσεις λειτουργίας κέντρων γιόγκα (yoga)

Οι προϋποθέσεις λειτουργίας και οι ειδικές κτιριολογικές προϋποθέσεις των άρθρων 3 και 4 αντίστοιχα του π.δ. 219/2006 (A’ 221), περί καθορισμού των όρων και των προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών γυμναστηρίων ή ιδιωτικών σχολών εκμάθησης αθλημάτων, δεν απαιτούνται για τη λειτουργία κέντρων γιόγκα (yoga), εφόσον αυτά λειτουργούν αυτόνομα και παρέχουν αποκλειστικά και μόνο υπηρεσίες εκμάθησης και πρακτικής γιόγκα.

  • 22 Νοεμβρίου 2021, 23:19 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ

    και ποια ειναι η γιόγκα? που χρειάζεται και ειδική μεταχείριση? ποια η σύνδεση της με την Ελληνική κοινωνία? ας κάνουμε ότι γουστάρουμε στα διαμερίσματα μας λοιπόν. Τάχαμου κέντρα γιόγκα και η παραοικονομία , και το τράφικινγκ θα δίνουν και θα παίρνουν. πείστε μας με επιχειρήματα για τους τρόπους που θα διασφαλίσετε οτι θα διδάσκεται μόνο γιόγκα και όχι οτιδήποτε άλλο.

  • 22 Νοεμβρίου 2021, 23:02 | Agori P.

    Η γιόγκα είναι η επιστήμη του σωστού τρόπου ζωής.
    Είναι στάση και τρόπος ζωής.
    Είναι μέθοδος που βοηθάει τον αναζητητή, ασκούμενο να κάνει ένα ταξίδι στο εσωτερικό του αφυπνίζοντας το λανθάνον δυναμικό του, φέροντας στην επιφάνεια τις ποιότητες και ικανότητες του, βιώνοντας την ισορροπία και αρμονία σε όλα τα επίπεδα της ύπαρξης του.
    Αυτό επιτυγχάνεται με διάφορες τεχνικές όπως η άσανα, η πραναγιάμα,μούντρα, μπάντα, διαλογισμό.
    Σχετικά με την άσανα, ο Παταντζάλι την χαρακτηρίζει, η στάση εκείνη που είναι άνετη και σταθερή.
    Άσανα σημαίνει μια κατάσταση ύπαρξης κατά την οποία μπορεί κανείς να παραμείνει σωματικά και νοητικά σταθερός, χαλαρός,ήρεμος, ακίνητος.

  • 22 Νοεμβρίου 2021, 22:57 | Βάνα Κατσιάμπα

    Το γεγονός ότι βρισκόμαστε στο 2021 και ακόμα συζητάμε τι είναι Γιόγκα, μόνο με ημιμαθεια και άγνοια σχετίζεται! Και τα δύο, δεν έχουν θέση σε λήψη αποφάσεων! Και δεν ξέρω αν υπάρχει στα σχόλια πρόθεση ή όχι, γιατί απλούστατα ο κάθε αληθινά ενδιαφερόμενος, πολύ εύκολα μπορεί να ξεκαθαρίσει τι πραγματικά είναι Γιόγκα!
    Σαφώς δεν είναι άθλημα, δεν είναι θρησκεία, δεν είναι απλή γυμναστική. Είναι περισσότερο στάση ζωής, που εμπεριέχει ανάπτυξη και εξέλιξη σε όλα τα επίπεδα. Δεν μπορεί ένα τόσο ευρύ σύστημα, να υποβαθμίζεται σε γυμναστική! Ταιριάζει πιο πολύ ο όρος Αγωγή Ολιστική του ανθρώπου.
    Η Γιόγκα είναι ένα πανάρχαιο, ολιστικό σύστημα
    Αυτογνωσίας και Ευεξίας, που συνδέει αρμονικά το σώμα, το νου και τη ψυχή του ανθρώπου. Τα εργαλεία της: Οι βασικές παραδοσιακές ασανες (σωματικές ασκήσεις, ήπιες, ήρεμες, αβίαστες και ασφαλείς), οι αναπνευστικές τεχνικές, οι νοητικές ασκήσεις (συγκέντρωση, διαλογισμοι), η χαλάρωση. Όλα εμπεριέχουν αργό, ελεγχόμενο ρυθμό και αρμονία και ταιριάζουν σε κάθε άνθρωπο ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, σωματότυπου. Διενεργούνται με ελάχιστη σωματική προσπάθεια, με επίγνωση και χωρίς ανταγωνισμό, σ’έναν χώρο λιτό και ήσυχο.
    Η Γιόγκα συνεισφέρει τα μέγιστα στην ποιότητα ζωής και εξέλιξης του ανθρώπου. Αυξάνει την επίγνωση του ατόμου και διευρύνει σταδιακά τη συνειδητότητα του. Μέσα στα σπουδαία αποτελέσματα της είναι και η επίτευξη υγιών, ισορροπημένων νοων, κάτι που χρειαζόμαστε άμεσα στη ζωή μας. Ένας νους που επιτυγχάνει την ηρεμια, μπορεί να γίνει ένας χρήσιμος και θετικός νους και κατ’ επέκταση ένας θετικός άνθρωπος, που διαχειρίζεται ορθά τη ζωή του, την εργασία, τις σχέσεις του, βρίσκει λύσεις στα θέματα του και υιοθετεί μια νοοτροπία ανάπτυξης για τον ίδιο και ίσως και τους άλλους, ισορροπώντας την εξωτερική με την εσωτερική πραγματικότητα του.
    Ας εφαρμοστεί επιτέλους το προφανές: ουσιαστική αναγνώριση της Γιόγκα και στην Ελλάδα, της αξίας και χρησιμότητας της και διδασκαλία της από κατάλληλα εκπαιδευμένους, εξειδικευμένους και πιστοποιημένους δασκάλους γιόγκα, που την υπηρετούν με επαγγελματισμό και σεβασμό, αφού οι ίδιοι βίωσαν επί σειρά ετών τα ωφέλη της.

  • 22 Νοεμβρίου 2021, 22:52 | Ειρήνη Παρπούλα

    Η γιόγκα αποτελεί ένα πανάρχαιο φιλοσοφικό σύστημα, που μας δίνει χρήσιμα εργαλεία για να μπορέσουμε να ζήσουμε μια πιο ουσιασιακή, ευτυχισμένη καθημερινότητα, ζώντας στο παρόν.
    Καλλιεργεί την επίγνωση, προσεγγίζοντας πρώτα το σώμα, με πρακτικές-άσανα που γίνονται με διαλογιστικό τρόπο.
    Οι πρακτικές αναπνοής, οξυγονώνουν το σώμα και βοηθούν το νου να χαλαρώσει από τις σκέψεις, το άγχος και το στρες, βελτιώνοντας την υγεία, την αρμονία και τη εξισορρόπηση του σώματος, των συναισθημάτων και των αντικρουόμενων επιλογών.
    Σκοπός της γιόγκα είναι να καλλιεργήσει την αυτογνωσία, το γνώθι σ’αυτόν, μέσα από την επίγνωση του σώματος, της αναπνοής, των συναισθημάτων και της κατάστασης του νου.
    Καθώς η καθημερινότητα κ ο τρόπος ζωής επιταχύνονται όλο και πιο γρήγορους ρυθμούς, η γιόγκα απλώνεται σε κάθε μήκος κύματος και δεν είναι τυχαίο που όλο και μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητας στρέφεται στην γιόγκα πετυχαίνοντας μια ανώτερη ποιότητα ζωής.

  • 22 Νοεμβρίου 2021, 22:05 | Λία Χατζηαντωνίου

    Οι πρακτικές της γιόγκα επιφέρουν μια γενική χαλάρωση στο σώμα και τον νού ο μεταβολισμός και η αναπνοή επιβραδύνονται, η θερμοκρασία του σώματος πέφτει, ενώ με τις ασκήσεις της γυμναστικής η αναπνοή και ο μεταβολισμός επιταχύνονται και η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται, διαφορετικές επιροές στο σώμα, χρήσιμες και οι δύο.
    Επιπρόσθετα με την γιόγκα διευρύνεται η επίγνωση με αποτέλεσμα να αντιμετοπίζουμε τις προκλήσεις της ζωής με περισσότερη σοφία.

  • 22 Νοεμβρίου 2021, 21:12 | Χ.Δ. Γαλανού

    Ο διαχωρισμός γιόγκα και γυμαστικής είναι σαφής.
    Η Γιόγκα είναι κυρίως ένα φιλοσοφικό σύστημα αυτογνωσίας που περιέχει και κάποιες σωματικές στάσεις προκειμένου να εξασκούνται αβίαστα οι θεραπευτικές αναπνευστικές και διαλογιστικές πρακτικές.
    Ειδικά στις συνθήκες που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια η ψυχοδιανοητική ισορροπία που προάγει η γιόγκα μέσα από τις αρχαίες πρακτικές της είναι ιδιαίτερα σημαντική.
    Στηρίζω το νομοσχέδιο για το διαχωρισμό της γιόγκα σα ξεχωριστή δραστηριότητα, όπως έχει γίνει σε τόσα άλλα κράτη. Δεν είναι απειλή για τα γυμναστήρια, ο στόχος είναι διαφορετικός και το κοινό που απευθύνεται η γιόγκα είναι διαφορετικό.
    Ας διευκολυνθούν επιτέλους εργασιακά όλοι αυτοί οι άνθρωποι που έχουν αφιερώσει χρόνια μελέτης για να προσφέρουν τα σημαντικά οφέλη της γιόγκα.