ΜΕΡΟΣ Ε’ – ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Άρθρο 96

Αύξηση ηλεκτρικού χώρου στο δίκτυο – Προώθηση ενεργειακού συμψηφισμού και σταθμών αυτοπαραγωγής

 Ο διαχειριστής του δικτύου, εντός ενός (1) μηνός από την έναρξη ισχύος του παρόντος, εισηγείται στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) τροποποιήσεις του Κώδικα Διαχείρισης του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΔΔΗΕ), προκειμένου να διευκολύνεται η ένταξη περισσότερης ισχύος σταθμών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.) και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού – Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (Σ.Η.Θ.Υ.Α.) στο δίκτυο. Μεταξύ άλλων, εισηγείται την αλλαγή των ορίων αργών μεταβολών της τάσης στο δίκτυο μέσης τάσης, καθώς και την αλλαγή της ισχύος βραχυκύκλωσης του δικτύου. Επίσης ο διαχειριστής του ΕΔΔΗΕ, κατά την εξέταση αιτήσεων χορήγησης προσφορών σύνδεσης σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. λαμβάνει υπόψη τα ελάχιστα φορτία που παρατηρούνται ιστορικά στο δίκτυο, την ιστορική παραγωγή ισχύος από τους συνδεδεμένους σταθμούς Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. στο δίκτυο, τον ετεροχρονισμό στην παραγωγή σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. διαφορετικών τεχνολογιών και τους περιορισμούς στην έγχυση ισχύος προς το δίκτυο που δύναται να επιβάλλονται στους παραγωγούς Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. Τα παραπάνω εξειδικεύονται στον Κώδικα Διαχείρισης του ΕΔΔΗΕ.

  1. Ο Διαχειριστής του δικτύου, εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την τροποποίηση του Κώδικα Διαχείρισης του ΕΔΔΗΕ, κατ’ εφαρμογή της παρ. 1, υπολογίζει τα νέα περιθώρια ισχύος που προκύπτουν για τη σύνδεση σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. ανά υποσταθμό (Υ/Σ) και ανά μετασχηματιστή υψηλής ή μέσης τάσης, τα οποία και δημοσιοποιεί στον δικτυακό του τόπο.
  2. Για τους υποσταθμούς όπου τα νέα περιθώρια ισχύος δεν ξεπερνούν την ισχύ των δέκα μεγαβάτ (10 MW), αυτά διατίθενται αποκλειστικά για την εγκατάσταση σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. αυτοπαραγωγών, αυτοπαραγωγών με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού, αυτοπαραγωγών με εφαρμογή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού, αυτοπαραγωγών του ειδικού προγράμματος ανάπτυξης φωτοβολταϊκών συστημάτων και κατανέμονται στις κάτωθι κατηγορίες ως εξής:

α) για σταθμούς στη χαμηλή τάση (νοικοκυριά), σε ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) επί της συνολικής διαθέσιμης ισχύος του εκάστοτε μετασχηματιστή ή του Υ/Σ,

β) για σταθμούς που αφορούν τον πρωτογενή τομέα (αγρότες), σε ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) επί της συνολικής διαθέσιμης ισχύος του εκάστοτε μετασχηματιστή ή του Υ/Σ,

γ) για σταθμούς που αφορούν τον δευτερογενή τομέα σε ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) επί της συνολικής διαθέσιμης ισχύος του εκάστοτε μετασχηματιστή ή του Υ/Σ,

δ) για σταθμούς του ειδικού προγράμματος ανάπτυξης φωτοβολταϊκών συστημάτων, σε ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) επί της συνολικής διαθέσιμης ισχύος του εκάστοτε μετασχηματιστή ή του Υ/Σ.

Στη περίπτωση αυτή, ο Διαχειριστής του δικτύου παύει να δέχεται νέες αιτήσεις, οι οποίες δεν αφορούν στις ανωτέρω κατηγορίες σταθμών, και προβαίνει σε γνωστοποίηση της αδυναμίας σύνδεσης για όλες τις ήδη υποβληθείσες αιτήσεις σταθμών που συνδέονται στους συγκεκριμένους μετασχηματιστές ή υποσταθμούς.

  1. Για τους Υ/Σ όπου τα νέα περιθώρια ξεπερνούν την ισχύ των δέκα (10) MW, η πλεονάζουσα διαθέσιμη ισχύς άνω των δέκα μεγαβάτ (10 MW) κατανέμεται μέχρι εξαντλήσεως αυτής στις κάτωθι κατηγορίες ως εξής:

α) Για την εγκατάσταση σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. αυτοπαραγωγών, αυτοπαραγωγών με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού, αυτοπαραγωγών με εφαρμογή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού, αυτοπαραγωγών του ειδικού προγράμματος ανάπτυξης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) επί της πλεονάζουσας διαθέσιμης ισχύος του εκάστοτε μετασχηματιστή ή του Υ/Σ,

β) για την εγκατάσταση λοιπών σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. σε ποσοστό εβδομήντα τοις εκατό (70%) επί της πλεονάζουσας διαθέσιμης ισχύος του εκάστοτε μετασχηματιστή ή του Υ/Σ.

Στη περίπτωση αυτή, ο διαχειριστής του δικτύου χορηγεί οριστικές προσφορές σύνδεσης και εξακολουθεί να αποδέχεται νέες αιτήσεις μέχρι την κάλυψη της πλεονάζουσας διαθέσιμης ισχύος του εκάστοτε μετασχηματιστή ή του Υ/Σ. Εφόσον η διαθέσιμη αυτή ισχύς εξαντληθεί, τότε ισχύει ό, τι και στην περίπτωση της παρ. 3.

  1. Οι σταθμοί αυτοπαραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α., συμπεριλαμβανομένων των σταθμών ενεργειακού συμψηφισμού, οι οποίοι δεν εγχέουν ενέργεια στο δίκτυο ή το σύστημα, δεν προσμετρώνται από τον αρμόδιο διαχειριστή στην κάλυψη του θερμικού ορίου των Υ/Σ και του δικτύου, όπου συνδέονται και επιτρέπεται η εγκατάστασή τους χωρίς περιορισμό της ισχύος του σταθμού, εφόσον οι υπόλοιποι τεχνικοί περιορισμοί το επιτρέπουν.
  2. Επιτρέπεται σε σταθμούς Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. να περιορίζουν, στο πλαίσιο χορήγησης της οριστικής προσφοράς σύνδεσης, τη μέγιστη ισχύ παραγωγής των σταθμών, ώστε να μειώνουν την ισχύ για την οποία δεσμεύεται ηλεκτρικός χώρος. Στην περίπτωση σταθμών με άδεια παραγωγής, βεβαίωση παραγωγού ή βεβαίωση ειδικών έργων, για τη χορήγηση προσφοράς σύνδεσης προηγείται μείωση της μέγιστης ισχύος παραγωγής της άδειας παραγωγής ή της βεβαίωσης παραγωγού ή της βεβαίωσης ειδικών έργων αντίστοιχα.
  3. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας δύναται να επανακαθορίζονται οι κατηγορίες σταθμών, καθώς και τα ποσοστά κατανομής των διαθέσιμων περιθωρίων ισχύος ανά Υ/Σ και γεωγραφική περιοχή.
  4. Από τη θέση σε ισχύ του παρόντος και μέχρι τη δημοσίευση των νέων περιθωρίων ισχύος, ο διαχειριστής του δικτύου δεν χορηγεί οριστικές προσφορές σύνδεσης και δεν δέχεται νέες αιτήσεις, εκτός αν πρόκειται για την εγκατάσταση σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. από αυτοπαραγωγούς ή αυτοπαραγωγούς με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού, είτε εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού είτε του ειδικού προγράμματος ανάπτυξης φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Άρθρο 97

Επιμερισμός κόστους σύνδεσης έργων επέκτασης ή ενίσχυσης του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας μεταξύ του διαχειριστή του και των παραγωγών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Συμπαραγωγής Hλεκτρισμού-Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης

  1. Το κόστος των αναγκαίων έργων επέκτασης ή ενίσχυσης του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Ε.Δ.Δ.Η.Ε.) για τη διασφάλιση της δυνατότητας μελλοντικής διείσδυσης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς παραγωγής Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α., το οποίο τεκμηριώνεται ειδικώς από τον διαχειριστή του δικτύου, κατά το μέρος που βαρύνει τον διαχειριστή του δικτύου, εντάσσεται στη ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. και αποπληρώνεται από τις Χρεώσεις Χρήσης Δικτύου (Χ.Χ.Δ.).
  2. Το κόστος των έργων επέκτασης της παρ. 1 που αφορά έργα που απαιτούνται εντός υποσταθμών υψηλής προς μέση τάσης, συμπεριλαμβανομένων των έργων προσθήκης μετασχηματιστών και πυλών αναχώρησης των γραμμών μέσης τάσης, επιβαρύνει αρχικώς τη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., εντάσσεται στη ρυθμιζόμενη περιουσιακή του βάση και ανακτάται πλήρως μέσω των Χρεώσεων Χρήσης Δικτύου. Παραγωγοί Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. που εκμεταλλεύονται τα ως άνω έργα επέκτασης του δικτύου επιβαρύνονται με το κόστος κατασκευής των έργων αυτών, αναλογικά με την ισχύ που δεσμεύουν σε αυτά.
  3. Με την επιφύλαξη της παρ. 5, το κόστος των έργων επέκτασης ή ενίσχυσης της παρ. 1 που αφορούν:

α) σε έργα νέων τμημάτων του δικτύου μέσης τάσης, που εκκινούν από υποσταθμούς υψηλής προς μέση τάσης,

β) σε έργα ενίσχυσης του δικτύου μέσης τάσης ή χαμηλής τάσης, συμπεριλαμβανομένης ενδεικτικώς της αύξησης της διατομής των αγωγών ή των καλωδίων μέσης τάσης,

γ) σε έργα επέκτασης του δικτύου μέσης τάσης για τη σύνδεση μεμονωμένων παραγωγών μήκους μεγαλύτερου των εκατό (100) μέτρων,

δ) σε συστήματα αναγκαία για την ποιότητα και τη ρύθμιση της τάσης, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικώς πυκνωτών και ρυθμιστών τάσης.

επιβαρύνει αρχικώς τον ΔΕΔΔΗΕ, εντάσσεται στη ρυθμιζόμενη περιουσιακή του βάση και ανακτάται πλήρως μέσω των Χρεώσεων Χρήσης Δικτύου.

Παραγωγοί Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. που εκμεταλλεύονται τα ως άνω έργα επέκτασης του δικτύου επιβαρύνονται κατά μέγιστο με το πενήντα τοις εκατό (50%) του κόστους κατασκευής των έργων αυτών. Το κόστος αυτό κατανέμεται στους παραγωγούς Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. αναλογικά με την ισχύ που δεσμεύουν σε αυτά.

  1. Το κόστος των έργων επέκτασης δικτύου των παρ. 2 και 3 που έχει ενταχθεί στη ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση του ΔΕΔΔΗΕ απομειώνεται σταδιακά με το ποσό που καταβάλλεται από τους νέους κατόχους σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. που συνδέονται και εκμεταλλεύονται το εν λόγω έργο επέκτασης.
  2. Το κόστος των έργων επέκτασης της παρ. 1 που αφορούν:

α) έργα αποκλειστικών γραμμών παραγωγών που δεν εξυπηρετούν καταναλωτές και συνδέονται σε Ιδιωτικό Υποσταθμό υψηλής ή μέσης τάσης (νέο ή υφιστάμενο) κατά την έννοια της υπ’ αρ. 787/2012 απόφασης της Ρ.Α.Ε.,

β) έργα επέκτασης του δικτύου για τη σύνδεση μεμονωμένων παραγωγών μήκους μικρότερου των εκατό (100) μέτρων

αναλαμβάνεται εξ ολοκλήρου από τους παραγωγούς Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α..

  1. Ο επιμερισμός του κόστους των αναγκαίων έργων επέκτασης ή ενίσχυσης του ΕΔΔΗΕ για τη σύνδεση σταθμών παραγωγής από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, εφαρμόζεται και ισχύει για περιπτώσεις συμβάσεων σύνδεσης, για την εγκατάσταση σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α., που έχουν συναφθεί μετά την 1η.1.2021. Για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου, η ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. κατά περίπτωση:

α) τροποποιεί συμβάσεις σύνδεσης που έχουν συναφθεί,

β) επιστρέφει τη διαφορά ποσού που προκύπτει κατόπιν σχετικής τροποποίησης της σύμβασης σύνδεσης,

γ) τροποποιεί οριστικές προσφορές σύνδεσης που έχουν εκδοθεί, για τις οποίες δεν έχουν συναφθεί ακόμα οι σχετικές συμβάσεις σύνδεσης.

  1. Στον Κώδικα διαχείρισης του ΕΔΔΗΕ (Κώδικας ΕΔΔΗΕ) εξειδικεύονται περαιτέρω οι διατάξεις του παρόντος.

Άρθρο 98

Αποδέσμευση ηλεκτρικού χώρου στο δίκτυο και το σύστημα από μη λειτουργικούς σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Συμπαραγωγής Hλεκτρισμού-Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης

Σταθμοί Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού – Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (Σ.Η.Θ.Υ.Α.), για τους οποίους είτε δεν έχει εκδοθεί παράταση της άδειας παραγωγής ή της Βεβαίωσης ή της Βεβαίωσης Ειδικών Έργων, που να αφορά σε ριζική ανακαίνιση του σταθμού, είτε δεν εγχέουν ενέργεια στο σύστημα ή στο δίκτυο για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο (2) ετών, με την εξαίρεση των περιπτώσεων σταθμών αυτοπαραγωγών και σταθμών του άρθρου 14Α του ν. 3468/2006 (Α’ 1290) στους οποίους απαγορεύεται η έγχυση ενέργειας στο σύστημα ή το δίκτυο, παύουν να δεσμεύουν ηλεκτρικό χώρο, εκτός αν υποβάλλουν στον αρμόδιο διαχειριστή στοιχεία που αποδεικνύουν ότι συντρέχει ουσιαστικός λόγος, όπως μείζονα βλάβη του εξοπλισμού ή μείζονα καταστροφή των τεχνικών έργων σε περίπτωση υδροηλεκτρικών σταθμών, οπότε το παραπάνω χρονικό διάστημα μπορεί να ανέλθει μέχρι τα τρία (3) έτη. Για την εφαρμογή του πρώτου εδαφίου, ο αρμόδιος διαχειριστής, μετά την πάροδο χρονικού διαστήματος δεκαοκτώ (18) μηνών, κατά τη διάρκεια του οποίου ένας σταθμός Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. δεν εγχέει ενέργεια στο δίκτυο, ενημερώνει τον κάτοχο του σταθμού αυτού και τον καλεί να υποβάλλει, εντός ενός (1) μήνα, τα αναγκαία στοιχεία, ώστε να διαπιστώσει εάν αυτός είναι λειτουργικός και σε ποια περίπτωση εμπίπτει ο σταθμός του.

Άρθρο 99

Εικονικός ενεργειακός συμψηφισμός – Τροποποίηση άρθρου 2 του ν. 3468/2006

Στην περ. 13 του άρθρου 2 του ν. 3468/2006 (Α’129), προστίθενται τρίτο και τέταρτο εδάφιο αναφορικά με τη δυνατότητα εφαρμογής εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού για τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης (ο.τ.α.) α’ και β΄ βαθμού, και η περ. 13 διαμορφώνεται ως εξής:

«13. Εικονικός ενεργειακός συμψηφισμός: ο συμψηφισμός της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς Α.Π.Ε. ή Σ.Η.Θ.Υ.Α. αυτοπαραγωγού, με τη συνολική καταναλισκόμενη ηλεκτρική ενέργεια σε εγκαταστάσεις του αυτοπαραγωγού, από τις οποίες τουλάχιστον η μία είτε δεν βρίσκεται στον ίδιο ή όμορο χώρο με το σταθμό Α.Π.Ε. ή Σ.Η.Θ.Υ.Α. είτε, αν βρίσκεται, τροφοδοτείται από διαφορετική παροχή. Ειδικά για Ενεργειακή Κοινότητα (Ε.Κοιν.), ο συμψηφισμός της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμό Α.Π.Ε. ή Σ.Η.Θ.Υ.Α. ή Υβριδικό Σταθμό της Ε.Κοιν. γίνεται με τη συνολική καταναλισκόμενη ηλεκτρική ενέργεια σε εγκαταστάσεις της Ε.Κοιν., των μελών της Ε.Κοιν. και ευάλωτων καταναλωτών ή πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, εντός της περιφέρειας, στην οποία βρίσκεται η έδρα της Ε.Κοιν..

Ειδικά για ο.τ.α. α΄ και β΄ βαθμού, ο συμψηφισμός της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμό Α.Π.Ε. ή Σ.Η.Θ.Υ.Α. του ο.τ.α. α΄ και β΄ βαθμού, μπορεί να γίνεται με την καταναλισκόμενη ενέργεια σε εγκαταστάσεις κοινωφελών επιχειρήσεων και Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α) του άρθρου 107 του ν. 3852/2010 (A΄ 87), δημοτικών παιδικών, βρεφικών και βρεφονηπιακών σταθμών, σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κέντρων υγείας και νοσοκομείων, δημοτικών και δημοσίων αθλητικών κέντρων, εγκαταστάσεων και δικτύων οδοφωτισμού, εγκαταστάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης, καθώς επίσης και κάθε άλλου κτιρίου, υποδομής ή εγκατάστασης που είτε ανήκει είτε εξυπηρετεί ανάγκες του ο.τ.α.. Για τους σταθμούς της παρούσας, η παροχή του σταθμού παραγωγής, καθώς και οι αντίστοιχες παροχές κατανάλωσης προς συμψηφισμό δεν είναι αναγκαίο να είναι επ’ ονόματι του ιδίου νομικού προσώπου.»

Άρθρο 100

Εγκατάσταση σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Συμπαραγωγής Hλεκτρισμού-Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης από οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού – Αντικατάσταση άρθρου 14Β του ν. 3468/2006

Το άρθρο 14Β του ν. 3486/2006 (Α’129), αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 14Β

Εγκατάσταση σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. από Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού

Επιτρέπεται η εγκατάσταση σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. από Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού για κάλυψη ενεργειακών αναγκών κοινωφελών επιχειρήσεων και δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α) του άρθρου 107 του ν. 3852/2010 (A΄ 87), δημοτικών παιδικών, βρεφικών και βρεφονηπιακών σταθμών, σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κέντρων υγείας και νοσοκομείων, δημοτικών και δημοσίων αθλητικών κέντρων, εγκαταστάσεων και δικτύων οδοφωτισμού, εγκαταστάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης καθώς και κάθε άλλου κτιρίου, υποδομής ή εγκατάστασης που, είτε ανήκει, είτε εξυπηρετεί ανάγκες του Ο.Τ.Α. με εφαρμογή ενεργειακού και εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού, όπως αυτός ορίζεται στις περ. 12 και 13 του άρθρου 2.

Επίσης, επιτρέπεται η εγκατάσταση σταθμών Α.Π.Ε και Σ.Η.Θ.Υ.Α. από Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού για την υποστήριξη ευάλωτων καταναλωτών και την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας πολιτών του οικείου δήμου ή της οικείας περιφέρειας που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Ειδικά για τους σταθμούς του παρόντος άρθρου, κατά παρέκκλιση του άρθρου 14Α του παρόντος, επιτρέπεται η εγκατάστασή τους με εφαρμογή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού, με μέγιστη ισχύ παραγωγής των σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. ίση με το εκατό τοις εκατό (100%) της συμφωνημένης ισχύος κατανάλωσης.

Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται το άρθρο 14α του παρόντος και η παρ. 10 του άρθρου 11 του ν. 4513/2018 (A΄ 9).».

Άρθρο 101

Απόσυρση σταθμών που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της υπ’ αρ. 904/2011 απόφασης της Ρ.Α.Ε.

  1. Κάτοχοι βεβαιώσεων παραγωγού ή αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σταθμών ΑΠΕ που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της υπ` αρ. 904/2011 απόφασης της Ρ.Α.Ε., όπως έχει τροποποιηθεί με τις υπ` αρ. 155/2012 (Β`908) και 452/2015 (Β`2859) αποφάσεις της Ρ.Α.Ε., δύνανται, εντός αποκλειστικής προθεσμίας δύο (2) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, να υποβάλουν στη Ρ.Α.Ε αίτηση αποχώρησης η οποία κοινοποιείται στον Διαχειριστή του συστήματος ή στον Διαχειριστή του δικτύου. Η Ρ.Α.Ε., εντός δεκαπέντε (15) ημερών, κοινοποιεί στον αιτούντα και στους αρμόδιους διαχειριστές πράξη διαπίστωσης αποχώρησης. Εντός δύο (2) μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της πράξης διαπίστωσης του πρώτου εδαφίου, επιστρέφεται από τον κατά περίπτωση αρμόδιο διαχειριστή στους κατόχους των ως άνω βεβαιώσεων παραγωγού ή αδειών παραγωγής:

α) το σύνολο του αναλογούντος κόστους σύνδεσης για το έργο «Σύνδεση Νέα Μάκρη – Πολυπόταμος και δίκτυο υψηλής τάσης Νότιας Εύβοιας» το οποίο επιστρέφεται πλήρως,

β) το σύνολο του ποσού που έχει καταβληθεί για τις σχετικές συμβάσεις σύνδεσης για έργα δικτύου, εξαιρουμένων των ήδη εκτελεσθέντων, στο πλαίσιο των ως άνω συμβάσεων, έργων,

γ) όλες οι εγγυητικές επιστολές που έχουν προσκομιστεί στους αρμόδιους διαχειριστές στο πλαίσιο του ν. 4062/2012 (Α’ 70) και του ν. 4152/2013 (Α’ 107).

  1. Μετά την έκδοση της πράξης διαπίστωσης αποχώρησης του έργου του δεύτερου εδαφίου της παρ. 1 παύει αυτοδικαίως η ισχύς όλων των αδειών και εγκρίσεων που έχουν χορηγηθεί για τα έργα της παρ. 1 και λύονται αυτοδικαίως, χωρίς υποχρέωση καταγγελίας ή περαιτέρω ενέργειας και χωρίς να γεννάται δικαίωμα αποζημίωσης από την πρόωρη λύση αυτής για τους αντισυμβαλλόμενους, οι συμβάσεις σύνδεσης, πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας ή χορήγησης λειτουργικής ενίσχυσης που κατά περίπτωση έχουν συναφθεί. Η εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης για την κατασκευή και ενεργοποίηση της σύνδεσης που έχει υποβληθεί από τον κάτοχο των ως άνω βεβαιώσεων παραγωγού ή αδειών παραγωγής, στην περίπτωση που οι σταθμοί Α.Π.Ε. της παρ. 1 έχουν ενταχθεί σε καθεστώς λειτουργικής ενίσχυσης μετά τη συμμετοχή σε ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών σύμφωνα με το άρθρο 7 του ν. 4414/2016 (Α’ 149), δεν καταπίπτει και επιστρέφεται από τη Ρ.Α.Ε. στους κατόχους των ως άνω βεβαιώσεων παραγωγού ή αδειών παραγωγής, εντός δύο (2) μηνών από την έκδοση της πράξης διαπίστωσης αδυναμίας υλοποίησης του έργου του δεύτερου εδαφίου της παρ.

Άρθρο 102

Αιολικά πάρκα σε Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά

  1. Επιτρέπεται η εγκατάσταση ανεμογεννητριών που έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν σε άλλη εγκατάσταση για λιγότερο από είκοσι (20) έτη ειδικά για αιολικά πάρκα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σε μη διασυνδεδεμένα νησιά, εγκατεστημένης ισχύος ή μέγιστης ισχύος παραγωγής μεγαλύτερης των εξήντα κιλοβάτ (60 kW) και μικρότερης ή ίσης του ενός μεγαβάτ (1 MW). Στην περίπτωση αυτή, η άδεια λειτουργίας εκδίδεται με διάρκεια ισχύος μικρότερη των είκοσι (20) ετών, όπως ειδικότερα καθορίζεται με τον Κανονισμό σύνδεσης, εγκατάστασης και λειτουργίας σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. της παρ. 1 του άρθρου 51.
  2. Η Τιμή Αναφοράς (Τ.Α.) στη βάση της οποίας υπολογίζεται μηνιαίως η λειτουργική ενίσχυση σταθερής τιμής για την αποζημίωση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς της παρ. 1 καθορίζεται με την απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας της παρ. 5 του άρθρου 4 του ν. 4414/2016 (Α’ 149) μετά από εισήγηση της Επιτροπής του άρθρου 12 του ν. 4414/2016 για ένταξη σχετικής κατηγορίας στον Πίνακα 1 της περ. β΄ της παρ. 1 του άρθρου 4 του ιδίου νόμου.
  3. Η διάρκεια ισχύος της Σύμβασης λειτουργικής Ενίσχυσης Σταθερής Τιμής (Σ.Ε.Σ.Τ.) που συνάπτει η Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. Α.Ε. ως Διαχειριστής των Μ.Δ.Ν. με τον κάτοχο σταθμού της παρ. 1, κατά παρέκκλιση της παρ. 2 του άρθρου 10 του ν. 4414/2016, ταυτίζεται με τη διάρκεια ισχύος της άδειας λειτουργίας του σταθμού.

Άρθρο 103

Αναπροσαρμογή περιθωρίου ισχύος σε κορεσμένα δίκτυα –

Τροποποίηση άρθρου 132 του ν. 4819/2021

Στο άρθρο 132 του ν. 4819/2021 (Α΄ 129), περί περιθωρίου ισχύος σε κορεσμένα δίκτυα: α) προσδιορίζονται οι σταθμοί στους οποίους διατίθεται η ισχύς της περ. α) της παρ. 1, β) το δεύτερο και τρίτο εδάφιο της περ. γ) της παρ. 2 αντικαθίστανται με ένα νέο εδάφιο, γ) στην παρ. 2 προστίθεται περ. θ), δ) η περ. δ) της παρ. 3 αντικαθίσταται, ε) στο πρώτο εδάφιο της παρ. 6 τροποποιείται το συνολικό όριο ισχύος, στ) η παρ. 7 αντικαθίσταται, ζ) προστίθεται παρ. 8 και το άρθρο 132 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 132

Προσδιορισμός περιθωρίου ισχύος σε κορεσμένα δίκτυα

  1. Κατά παρέκκλιση των αποφάσεων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, που έχουν εκδοθεί κατ΄ εξουσιοδότηση της περ. α) της παρ. 5 του άρθρου 3 του ν. 3468/2006 (Α΄ 129), χορηγούνται προσφορές σύνδεσης στο Δίκτυο:

α) Σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς, που πρόκειται να λειτουργήσουν από κατηγορίες παραγωγών, εξαιρουμένων των Ενεργειακών Κοινοτήτων του ν. 4513/2018 (Α΄ 9), σε περιοχές, όπου το δίκτυο έχει χαρακτηριστεί ως κορεσμένο με βάση την υπ΄ αρ. 699/2012 απόφαση της Ρ.Α.Ε., από την έναρξη ισχύος του παρόντος και μέχρι την έκδοση απόφασης άρσης κορεσμού, μέχρι την εξάντληση συνολικής ισχύος ογδόντα έξι (86) μεγαβάτ (MW), η οποία ισχύς διατίθεται αποκλειστικά σε σταθμούς του παρόντος άρθρου.

β) Σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς, συμπεριλαμβανομένων των σταθμών της παρ. 1 του άρθρου 14Α του ν. 3468/2006, στην περίπτωση του δικτύου των Διασυνδεμένων με το Σύστημα της Ηπειρωτικής Χώρας Κυκλάδων (σύμπλεγμα Πάρου-Νάξου, Μύκονος, Σύρος, Άνδρος, Τήνος), από την έναρξη ισχύος του παρόντος και μέχρι την έκδοση από τη Ρ.Α.Ε. της απόφασης άρσης κορεσμού, μέχρι την εξάντληση συνολικής ισχύος σαράντα πέντε (45) μεγαβάτ (MW), εκ των οποίων τα δέκα πέντε (15) μεγαβάτ (MW) διατίθενται αποκλειστικά για σταθμούς του άρθρου 14Α του ν. 3468/2006 και για σταθμούς του Ειδικού Προγράμματος Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις. Ειδικότερα η παραπάνω ισχύς κατανέμεται κατά ένα τρίτο (1/3) στο σύμπλεγμα Άνδρου-Τήνου και κατά δύο τρίτα (2/3) στο σύμπλεγμα Πάρου-Νάξου, Σύρου, Μυκόνου.

γ) Σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς συμπεριλαμβανομένων σταθμών των περιπτώσεων της παρ. 1 του άρθρου 14Α του ν. 3468/2006 στην περίπτωση του δικτύου της Κρήτης, από την έναρξη ισχύος του παρόντος και μέχρι την έκδοση από τη Ρ.Α.Ε. της απόφασης άρσης κορεσμού, μέχρι την εξάντληση συνολικής ισχύος εκατό ογδόντα (180) μεγαβάτ (MW), εκ των οποίων τα σαράντα (40) μεγαβάτ (MW) διατίθενται αποκλειστικά για σταθμούς του άρθρου 14Α του ν. 3468/2006 και για σταθμούς του Ειδικού Προγράμματος Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις και τα τριάντα (30) μεγαβάτ (MW) διατίθενται σε σταθμούς Ενεργειακών Κοινοτήτων (Ε.Κοιν.) στις οποίες συμμετέχουν Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) Α΄ και Β΄ βαθμού και σε σταθμούς με περισσότερα από εξήντα (60) μέλη, εκ των οποίων τουλάχιστον τα πενήντα (50) είναι φυσικά πρόσωπα.

  1. Για την εφαρμογή της παρ. 1 ισχύουν τα κάτωθι:

α) Για φωτοβολταϊκούς σταθμούς, εξαιρουμένων των σταθμών του άρθρου 14Α του ν. 3468/2006 και για σταθμούς του Ειδικού Προγράμματος Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις, ο αρμόδιος Διαχειριστής παραλαμβάνει αιτήματα χορήγησης προσφοράς σύνδεσης μέχρι την κάλυψη συνολικής ισχύος προσαυξημένης κατά διακόσια τοις εκατό (200%) ως προς τα αντίστοιχα όρια ισχύος της παρ. 1, που καθορίζονται με τον παρόντα για κάθε κορεσμένο δίκτυο.

β) Εκκρεμείς αιτήσεις χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης φωτοβολταϊκών σταθμών που δεν διαθέτουν άδεια παραγωγής ή Βεβαίωση Παραγωγού στις περιοχές της παρ. 1, θεωρούνται αυτοδικαίως άκυρες και οι ενδιαφερόμενοι δύνανται να τις επανυποβάλουν σύμφωνα με το παρόν.

γ) Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, άμεσα ή έμμεσα μέσω της συμμετοχής του στη διοίκηση ή ως μέτοχος, εταίρος ή μέλος νομικού προσώπου με οποιοδήποτε ποσοστό συμμετοχής, δύναται να υποβάλει μόνον μία (1) αίτηση χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης για φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος μέχρι τετρακόσια (400) κιλοβάτ (kW) για κάθε ένα κορεσμένο δίκτυο της παρ. 1. Οι περιορισμοί του προηγούμενου εδαφίου δεν ισχύουν για σταθμούς του άρθρου 14Α του ν. 3468/2006 και για σταθμούς του Ειδικού Προγράμματος Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις, καθώς για σταθμούς που αναπτύσσονται από Ενεργειακές Κοινότητες, οι οποίες μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για συνολική ισχύ μέχρι πέντε (5) μεγαβάτ (MW) ανά Ενεργειακή Κοινότητα. Κάθε αίτηση για χορήγηση οριστικής προσφοράς σύνδεσης συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α΄ 75) του αιτούντος, με την οποία βεβαιώνεται η πλήρωση ή μη του κριτηρίου του πρώτου εδαφίου της παρούσας περίπτωσης.

δ) Μετά από την αποδοχή από τους ενδιαφερόμενους των οριστικών προσφορών σύνδεσης, με τις οποίες εξαντλείται το όριο ισχύος της παρ. 1 κατά περίπτωση αιτήσεις για χορήγηση προσφορών σύνδεσης που έχουν υποβληθεί στον αρμόδιο Διαχειριστή, απορρίπτονται.

ε) Για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς της παρ. 1 δεν ελέγχεται το κριτήριο της παρ. 3α του άρθρου 7 του ν. 4414/2016 (Α΄ 149) και δεν εφαρμόζεται ο περιορισμός της παρ. 3β του ίδιου άρθρου.

στ) Η ισχύς των σταθμών της περ. α) της παρ. 1 προσμετράται στο όριο ασφαλούς απορρόφησης ισχύος από σταθμούς Α.Π.Ε. στο κορεσμένο δίκτυο της Πελοποννήσου, σύμφωνα με την απόφαση υπ’ αρ. 663/2019 (Β΄ 3660) της Ρ.Α.Ε..

ζ) Η ισχύς των σταθμών των περ. β) και γ) της παρ. 1 προσμετράται στο όριο ασφαλούς απορρόφησης ισχύος από σταθμούς Α.Π.Ε., που καθορίζεται σύμφωνα με το άρθρο 13 του ν. 4685/2020 (Α΄ 92) για τα κορεσμένα δίκτυα των περ. β΄ και γ΄ της παρ. 1 του παρόντος.

η) Κατά παρέκκλιση του ειδικού πλαισίου προτεραιότητας του άρθρου 8β του ν. 3468/2006, προκειμένου για την κατάταξη σε σειρά προτεραιότητας των αιτήσεων χορήγησης προσφοράς σύνδεσης των περ. β΄ και γ΄ της παρ. 1, όλες οι αιτήσεις κατατάσσονται στην Ομάδα Προτεραιότητας Ε΄ της απόφασης που έχει εκδοθεί κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 8β του ν. 3468/2006.

θ) Οι σταθμοί αυτοπαραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α, οι οποίοι δεν εγχέουν ενέργεια στο Δίκτυο ή το Σύστημα, δεν προσμετρώνται από τον αρμόδιο διαχειριστή στα περιθώρια ισχύος της παρ. 1 και επιτρέπεται η εγκατάστασή τους χωρίς περιορισμό της ισχύος του σταθμού.

  1. Για την υποβολή αιτήσεων χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης για φωτοβολταϊκούς σταθμούς του παρόντος άρθρου ισχύουν τα κάτωθι:

α) Οι αιτήσεις χορήγησης προσφοράς σύνδεσης υποβάλλονται ηλεκτρονικά, μέσω κατάλληλου πληροφοριακού συστήματος που υλοποιεί ο Διαχειριστής του Δικτύου, εντός δύο (2) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος.

β) Η θέση σε κανονική λειτουργία του ως άνω πληροφοριακού συστήματος, προκειμένου για την υποβολή των αιτήσεων, καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως προβλέπεται στο άρθρο 146, η οποία εκδίδεται εντός δύο (2) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Με την ίδια απόφαση καθορίζεται το υπόδειγμα της εγγυητικής επιστολής της περ. γ) και δύναται να καθορίζονται τα απαιτούμενα στοιχεία και δικαιολογητικά για την υποβολή των αιτήσεων. Με την ίδια απόφαση δύναται να αυξάνονται τα όρια ισχύος της παρ. 1.

γ) Με την αίτηση χορήγησης προσφοράς σύνδεσης υποβάλλεται εγγυητική επιστολή του ν. 4152/2013 (Α΄ 107), προσαυξημένη κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%). Αντίγραφο της εγγυητικής επιστολής υποβάλλεται ηλεκτρονικά ταυτόχρονα με την αίτηση και η πρωτότυπη εγγυητική επιστολή προσκομίζεται σε φυσικό αντίγραφο ή αποστέλλεται με αποδεικτικό παραλαβής εντός πέντε (5) ημερών από την υποβολή της αίτησης στον αρμόδιο Διαχειριστή. Η εγγυητική επιστολή επιστρέφεται κατόπιν αίτησης του ενδιαφερομένου, η οποία υποβάλλεται είτε πριν την χορήγηση της οριστικής προσφοράς, είτε εντός διαστήματος δύο (2) μηνών από τη χορήγηση της οριστικής προσφοράς, σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος δεν επιθυμεί να την αποδεχτεί.

δ) Οι αιτήσεις σταθμών του άρθρου 14Α του ν. 3468/2006, καθώς και σταθμών του Ειδικού Προγράμματος Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Σταθμών σε κτιριακές εγκαταστάσεις συνεχίζουν να υποβάλλονται και να αξιολογούνται ανεξάρτητα από την έκδοση της απόφασης της περ. β).

ε) Οι σταθμοί, εκτός των σταθμών του άρθρου 14Α του ν. 3468/2006 και των σταθμών του Ειδικού Προγράμματος Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις, οφείλουν να υποβάλλουν Δήλωση Ετοιμότητας για τη σύνδεση σταθμού ΑΠΕ εντός δώδεκα (12) μηνών από τη χορήγηση της οριστικής προσφοράς σύνδεσης.

  1. Τα περιθώρια ισχύος που αναφέρονται στην παρ. 2 του άρθρου 60 του ν. 4546/2018 (Α’ 101) διατίθενται αποκλειστικά σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς και προσαυξάνονται κατά ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%).
  2. Στις περιοχές της παρ. 2 του άρθρου 60 του ν. 4546/ 2018, καθορίζεται για έκαστη περιοχή, πρόσθετο περιθώριο ισχύος τριάντα (30) μεγαβάτ (MW) αποκλειστικά για αιολικούς σταθμούς που πρόκειται να λειτουργήσουν από Ενεργειακές Κοινότητες του ν. 4513/2018 (Α’ 9), με την προϋπόθεση ότι κάθε Ενεργειακή Κοινότητα δύναται να κάνει αποδεκτές οριστικές προσφορές σύνδεσης μέχρι του ορίου συνολικής ισχύος έξι (6) μεγαβάτ (MW).
  3. Μετά τη χορήγηση προσφορών σύνδεσης για σταθμούς της περ. β) της παρ. 2 του άρθρου 60 του ν. 4546/2018 χορηγούνται προσφορές σύνδεσης σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς ισχύος μέχρι ένα (1) μεγαβάτ (MW) που εγκαθίστανται στην περιοχή της Εύβοιας, όπου το δίκτυο έχει χαρακτηριστεί ως κορεσμένο σύμφωνα με τις υπ’ αρ. 136/2006 και 96/2007 αποφάσεις της ΡΑΕ και οι οποίοι συνδέονται στο Δίκτυο μέχρι την εξάντληση συνολικής ισχύος εξήντα (60) μεγαβάτ (MW), με την επιφύλαξη του επόμενου εδαφίου. Σε σταθμούς του άρθρου 14Α του ν. 3468/2006 και του Ειδικού Προγράμματος Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις που εγκαθίστανται στην ως άνω περιοχής της Εύβοιας χορηγούνται προσφορές σύνδεσης ανεξαρτήτως περιορισμού ισχύος.
  4. Οι κάτοχοι σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. που συνδέονται σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως κορεσμένο δίκτυο των οποίων οι άδειες παραγωγής έχουν παραταθεί σύμφωνα με το τρίτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 25 του ν. 4685/2020 (Α’ 92) και για τους οποίους σταθμούς είχαν εκδοθεί οριστικές προσφορές σύνδεσης δύνανται να υποβάλλουν αίτημα χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης εντός ενός (1) μηνός από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Εντός της διάρκειας ισχύος της οριστικής προσφοράς σύνδεσης, οι κάτοχοι σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. υποβάλλουν στον αρμόδιο διαχειριστή τα κάτωθι δικαιολογητικά:

α) πιστοποιητικό μετρήσεων των χαρακτηριστικών ποιότητας ισχύος που εκδίδεται από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Κ.Α.Π.Ε.) ή πιστοποιητικό αλλοδαπού φορέα αναγνωρισμένου από τις αρμόδιες Αρχές της αντίστοιχης χώρας, το οποίο είναι αποδεκτό από το Κ.Α.Π.Ε.. Το πιστοποιητικό αυτό εκδίδεται κατά προτίμηση σύμφωνα με το πρότυπο IEC 61400-21 ή άλλο ανάλογου περιεχομένου,

β) πιστοποιητικό έγκρισης του συγκεκριμένου τύπου της ανεμογεννήτριας που εκδίδεται από το Κ.Α.Π.Ε. ή πιστοποιητικό αλλοδαπού φορέα αναγνωρισμένο από τις αρμόδιες Αρχές της αντίστοιχης χώρας και την αποδοχή του Κ.Α.Π.Ε..

γ) απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΕΠΟ) ή απόφαση υπαγωγής σε πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις (Π.Π.Δ.) του σταθμού, εφόσον απαιτείται κατά περίπτωση,

Η οριστική προσφορά σύνδεσης χορηγείται στους ανωτέρω κατόχους σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. κατά προτεραιότητα έναντι λοιπών αιτήσεων και κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας περί κορεσμένου δικτύου.

  1. Στους αιολικούς σταθμούς που εμπίπτουν στο άρθρο 125 του ν. 4685/2020 και οι οποίοι υποβάλλουν αίτημα για αύξηση της ισχύος του σταθμού, επιτρέπεται η εγκατεστημένη ισχύς του σταθμού να υπερβαίνει την εγκατεστημένη ισχύ της αρχικής άδειας παραγωγής σε περίπτωση που προστίθεται μία ανεμογεννήτρια εγκατεστημένης ισχύος μέχρι και τρία μεγαβάτ (3 MW). Η μέγιστη ισχύς παραγωγής του σταθμού δύναται να αυξάνεται μέχρι δέκα τοις εκατό (10%) σε σχέση με τη μέγιστη ισχύ παραγωγής της αρχικής άδειας.»

Άρθρο 104

Ελάχιστο περιεχόμενο καταστατικού – Τροποποίηση περ. β άρθρου 5 του ν. 4513/2018

Στην περ. β) του άρθρου 5 του ν. 4513/2018 (Α’ 9) καταργείται το τελευταίο εδάφιο, περί της έδρας της Ενεργειακής Κοινότητας, και η περ. β) διαμορφώνεται ως εξής:

«β) την επωνυμία και την έδρα της. Η επωνυμία περιλαμβάνει υποχρεωτικά τον όρο «Ενεργειακή Κοινότητα» ή τη συντομογραφία «Ε.Κοιν.» και ένδειξη της έκτασης της ευθύνης των μελών της. Ονόματα φυσικών προσώπων ή επωνυμίες νομικών προσώπων δεν περιλαμβάνονται στην επωνυμία της Ε.Κοιν.».

Άρθρο 105

Ενάσκηση δραστηριοτήτων – Προσθήκη παρ. 3 στο άρθρο 12 ν. 4513/2018

Στο άρθρο 12 του ν. 4513/2018 (Α’ 9) προστίθεται παρ. 3 ως εξής:

«3. Η Ε.Κοιν. μπορεί να συστήνεται και να λειτουργεί σε οποιαδήποτε έδρα, εφόσον οι προϋποθέσεις των μελών του άρθρου 2 τηρούνται για την Περιφέρεια εντός της οποίας η Ε.Κοιν. ασκεί τις δραστηριότητες των περ. α), ε), στ), ζ), θ), ι) της παρ. 1 του άρθρου 4, εφόσον αυτές προβλέπονται στο καταστατικό. Στις περιπτώσεις αυτές, στο καταστατικό αναγράφεται ρητά η Περιφέρεια της χώρας εντός της οποίας ασκούνται όλες ή μία από τις εν λόγω δραστηριότητες.

Όπου γίνεται αναφορά στην έδρα της Ε.Κοιν., νοείται εφεξής η Περιφέρεια εντός της οποίας ασκεί η Ε.Κοιν. οποιαδήποτε από τις δραστηριότητες των περ. α), ε), στ), ζ), θ), ι) της παρ. 1 του άρθρου 4 σύμφωνα με το καταστατικό της.».

Άρθρο 106

Σκοπός της ΔΑΠΕΕΠ ΑΕ – Τροποποίηση άρθρου 118 του ν. 4001/2011

Στην παρ. 2 του άρθρου 118 του ν. 4001/2011 (Α΄ 179) προστίθεται περ. θ) και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

«2. Η εταιρεία «Διαχειριστής ΑΠΕ & Εγγυήσεων Προέλευσης Α.Ε.» με διακριτικό τίτλο ΔΑΠΕΕΠ ΑΕ (πρώην ΛΑΓΗΕ Α.Ε.) ασκεί ιδίως τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

α) Συνεργάζεται με τους Διαχειριστές του ΕΣΜΗΕ, του ΕΔΔΗΕ και το ΔΑΑ, σύμφωνα με τις ειδικότερες προβλέψεις του Κώδικα του Διαχειριστή ΑΠΕ & Εγγυήσεων Προέλευσης.

β) Συνάπτει Συμβάσεις λειτουργικής Ενίσχυσης κατά τα προβλεπόμενα στο ν. 4414/2016 (Α΄ 149) Συμβάσεις πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 12 του ν. 3468/2006 (Α΄ 129), εξαιρουμένων των σταθμών με Σύμβαση Ενεργειακού Συμψηφισμού και των Φ/Β του Ειδικού Προγράμματος Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε Κτιριακές Εγκαταστάσεις και, ιδίως, σε δώματα και στέγες Κτιρίων (12323/ΓΓ175/09, Β΄ 1079 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και Περιβάλλοντος και Ενέργειας), που συνάπτουν Συμβάσεις Συμψηφισμού με Προμηθευτές, για την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από εγκαταστάσεις Α.Π.Ε. ή Σ.Η.Θ.Υ.Α., εφόσον οι εγκαταστάσεις αυτές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνδέονται στο Σύστημα είτε απευθείας είτε μέσω του Δικτύου, και καταβάλει τις πληρωμές που προβλέπονται στις Συμβάσεις αυτές από τον Ειδικό Λογαριασμό Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. Επικράτειας κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 143 του παρόντος νόμου.

γ) Εισπράττει έσοδο από τους αντισυμβαλλόμενους παραγωγούς της προηγούμενης παραγράφου για την κάλυψη των λειτουργικών και επενδυτικών δαπανών της, σύμφωνα με τις ειδικότερες προβλέψεις του Κώδικα του Διαχειριστή ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης.

δ) Υποβάλλει Προσφορές Έγχυσης για την ποσότητα ενέργειας η οποία προβλέπεται ότι θα εγχυθεί στο Σύστημα και στο Δίκτυο από Φωτοβολταϊκά Στεγών, από μονάδες ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ βάσει συμβάσεων πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 12 του ν. 3468/2006 (Α` 129) και βάσει συμβάσεων λειτουργικής Ενίσχυσης Σταθερής Τιμής κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 10 του ν. 4414/2016, σύμφωνα με τον Κώδικα του Διαχειριστή ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης.

ε) Δύναται να εκπροσωπεί στις Αγορές Ηλεκτρικής Ενέργειας ως Φορέας Συλλογικής Εκπροσώπησης (Φο.Σ.Ε.) τους παραγωγούς που συνάπτουν συμβάσεις λειτουργικής Ενίσχυσης Διαφορικής Προσαύξησης του άρθρου 9 του ν. 4414/2016, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον Κώδικα του Διαχειριστή ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης.

στ) Υπολογίζει στο πλαίσιο εφαρμογής του άρθρου 48 το συνολικό μείγμα καυσίμων κάθε Προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας και το υπολειπόμενο μείγμα καυσίμων της χώρας, καθώς και ελέγχει τη χρήση των Εγγυήσεων Προέλευσης για τον προσδιορισμό από τους Προμηθευτές στους καταναλωτές της προέλευσης της ηλεκτρικής ενέργειας, κατά τα προβλεπόμενα στον Κώδικα του Διαχειριστή ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης.

ζ) Συμμετέχει σε ενώσεις, οργανώσεις ή εταιρείες, μέλη των οποίων είναι Φορείς Έκδοσης Εγγυήσεων Προέλευσης, οι οποίες έχουν σκοπό την επεξεργασία και διαμόρφωση κανόνων κοινής δράσης που συντείνουν, στο πλαίσιο της ενωσιακής νομοθεσίας, στην εναρμόνιση του συστήματος των Εγγυήσεων Προέλευσης των μελών τους και στη δημιουργία ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής αγοράς με χρήση Εγγυήσεων Προέλευσης.

η) Εκκαθαρίζει και εισπράττει από 1.4.2019 το Ειδικό Τέλος για τη Μείωση Εκπομπών Αερίων Ρύπων και το Μεσοσταθμικό Μεταβλητό Κόστος Θερμικών Συμβατικών Σταθμών από τους υπόχρεους Προμηθευτές ή Αυτοπρομηθευόμενους Πελάτες, σύμφωνα με τις ειδικότερες προβλέψεις του Κώδικα Διαχειριστή Α.Π.Ε. και Εγγυήσεων Προέλευσης.

θ) διαχειρίζεται τον ειδικό λογαριασμό με την ονομασία «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης».».

Άρθρο 107

Διαφοροποίηση εσόδων εταιρείας «Διαχειριστής ΑΠΕ & Εγγυήσεων Προέλευσης Α.Ε.» από παραγωγούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης ανάλογα με τον τύπο της σύμβασης και τον τρόπο συμμετοχής του σταθμού στην αγορά – Τροποποίηση περ. γ’ παρ. 3 άρθρου 118Α του ν. 4001/2011

Στην παρ. 3 του άρθρου 118 Α του ν. 4001/2011 (Α’ 179) τροποποιείται η περ. γ’, με την προσθήκη πρόβλεψης διαφοροποίησης των εσόδων από τους αντισυμβαλλόμενους παραγωγούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:

«3. Με τον Κώδικα του Διαχειριστή ΑΠΕ & Εγγυήσεων Προέλευσης ρυθμίζονται ιδίως:

α) ο τρόπος, η διαδικασία και οι όροι συνεργασίας με τους Διαχειριστές του ΕΣΜΗΕ, του ΕΔΔΗΕ και το ΔΑΑ,

β) θέματα που αφορούν τη διαχείριση του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ και ειδικότερα κάθε εισροής και εκροής αυτού,

γ) τα έσοδα από τους αντισυμβαλλόμενους παραγωγούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ για την κάλυψη των λειτουργικών και επενδυτικών δαπανών του Διαχειριστή ΑΠΕ & Εγγυήσεων Προέλευσης, τα οποία διαφοροποιούνται ανάλογα με τον τύπο της σύμβασης που έχει συνάψει ο κάτοχος του σταθμού ή τον τρόπο συμμετοχής του σταθμού στην αγορά,

δ) ο τρόπος, η διαδικασία και οι όροι υποβολής Προσφορών Έγχυσης για την ποσότητα ενέργειας η οποία προβλέπεται ότι θα εγχυθεί στο Σύστημα και στο Δίκτυο από Φωτοβολταϊκά Στεγών, από μονάδες ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ βάσει Συμβάσεων πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 12 του ν. 3468/2006 (Α’ 129) και στο άρθρο 10 του ν. 4414/2016 (Α΄149),

ε) ο τρόπος, η διαδικασία και οι όροι εκπροσώπησης στις Αγορές Ηλεκτρικής Ενέργειας ως Φορέας Συλλογικής Εκπροσώπησης (Φο.Σ.Ε.) των παραγωγών που συνάπτουν συμβάσεις λειτουργικής Ενίσχυσης Διαφορικής Προσαύξησης του άρθρου 9 του ν. 4414/2016,

στ) ο τρόπος και η διαδικασία υπολογισμού του συνολικού μείγματος καυσίμων κάθε Προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας και του υπολειπόμενου μείγματος καυσίμων της χώρας καθώς και η διαδικασία του ελέγχου της χρήσης των Εγγυήσεων Προέλευσης για τον προσδιορισμό από τους Προμηθευτές στους καταναλωτές της προέλευσης της ηλεκτρικής ενέργειας,

ζ) ο τρόπος και η διαδικασία δημοσίευσης των απαραίτητων πληροφοριών για τη διαχείριση του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ και ειδικότερα κάθε εισροής και εκροής αυτού,

η) ο τρόπος και η διαδικασία προστασίας των εμπορικά ευαίσθητων πληροφοριών σχετικά με τη διαχείριση του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ και ειδικότερα κάθε εισροής και εκροής αυτού,

θ) κάθε άλλη ρύθμιση απαραίτητη για την εύρυθμη, διαφανή και αποδοτική εκτέλεση των αρμοδιοτήτων του Διαχειριστή ΑΠΕ & Εγγυήσεων Προέλευσης.».

Άρθρο 108

Κατάργηση υποχρέωσης περιγραφής αποθηκευτικών χώρων εμπορικών αποθεμάτων – Τροποποίηση παρ. 4 άρθρου 4 του ν. 3054/2002

Η περ. ε) της παρ. 4 του άρθρου 4 του ν. 3054/2002 (Α’ 230) αντικαθίσταται και η παρ. 4 διαμορφώνεται ως εξής:

«4. Στην άδεια πρέπει να αναφέρονται:

α. το αντικείμενό της,

β. η χρονική διάρκειά της,

γ. το πρόσωπο στο οποίο χορηγείται,

δ. οι εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση της δραστηριότητας.

ε. περιγραφή των αποθηκευτικών χώρων (γεωγραφική θέση, κωδικός δεξαμενής, χωρητικότητα και προϊόν αποθήκευσης εκάστης δεξαμενής), τουλάχιστον των ελάχιστων απαιτούμενων που χρησιμοποιούνται για την άσκηση της δραστηριότητας που προβλέπεται στην άδεια,

στ. τα μέσα μεταφοράς που χρησιμοποιούνται για την άσκηση της δραστηριότητας,

ζ. τα τεχνικά στοιχεία του αγωγού και των συναφών εγκαταστάσεων, εφόσoν πρόκειται για άδεια Μεταφοράς με Αγωγό αργού πετρελαίου και πετρελαιοειδών προϊόντων και το αντικείμενο της μεταφοράς,

η. Υπoχρεώσεις τροφοδοσίας ορισμένων γεωγραφικών διαμερισμάτων της χώρας, εφόσoν συντρέχει περίπτωση επιβολής τους σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 14 του νόμου αυτού.».

Άρθρο 109

Καθορισμός υποχρέωσης τήρησης εμπορικών αποθεμάτωνΤροποποίηση άρθρου 6 του ν. 3054/2002

Στο άρθρο 6 του ν. 3054/2002 (Α’ 230) επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις: α) η περ. β’ της παρ. 5 αντικαθίσταται, β) το τέταρτο εδάφιο της παρ. 6 τροποποιείται ως προς το αντικείμενο της απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, γ) προστίθεται παρ. 11 σχετικά με τη χωρητικότητα των αποθηκευτικών χώρων, και το άρθρο 6 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 6

Άδεια εμπορίας

  1. Άδεια Εμπορίας αργού πετρελαίου και πετρελαιοειδών προϊόντων χορηγείται σε νομικά πρόσωπα, με τη μορφή ανώνυμης εταιρείας ή εταιρείας περιορισμένης ευθύνης ή ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρείας ή άλλης αντίστοιχης μορφής, εφόσον το πρόσωπο εδρεύει σε κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  2. Ο κάτοχος Άδειας Εμπορίας μπορεί να διαθέτει Πετρελαιοειδή Προϊόντα απευθείας σε κατόχους Άδειας Εμπορίας ή Λιανικής Εμπορίας ή σε Μεγάλους Τελικούς Καταναλωτές ή σε Τελικούς Καταναλωτές που διαθέτουν ίδιους αποθηκευτικούς χώρους χωρίς διακρίσεις, με απρόσκοπτο τρόπο, εξασφαλίζoντας την ποιότητα των προϊόντων, την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, την προστασία του περιβόλλοντος και τη διαφάνεια των τιμολογήσεων.
  3. Με την επιφύλαξη της περίπτωσης Ε` της παραγράφου 4 του παρόντος, η Άδεια Εμπορίας ισχύει για όλη την επικράτεια.
  4. Για τις κατωτέρω κατηγορίες Προϊόντων χορηγείται χωριστή άδεια κατά κατηγορία ως εξής:

Α. Αδεια εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων και αργού πετρελαίου. Στην άδεια αυτή δεν περιλαμβάνεται: η εμπορία ναυτιλιακών και αεροπορικών καυσίμων, υγραερίων και ασφάλτου, καθώς και η εμπορία των προϊόντων της κατηγορίας VI της παραγράφου 1 του άρθρου 3.

Β1. Άδεια Εμπορίας αφορολόγητων ναυτιλιακών καυσίμων.

Β2. Άδεια Εμπορίας αφορολόγητων αεροπορικών καυσίμων.

Γ. Άδεια Εμπορίας υγραερίων.

Δ. Άδεια Εμπορίας ασφάλτου.

Ε. Άδεια Εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων για τα νησιά του Αιγαίου, εκτός Κρήτης, Ρόδου και νησιών Αργοσαρωνικού, για όλα τα προϊόντα εκτός υγραερίων, ασφάλτου και καυσίμων αεροσκαφών, σε εταιρείες με αποθηκευτικούς χώρους που βρίσκονται σε νησί ή νησιά υπαγόμενα στην παρούσα διάταξη.

  1. Για τη χορήγηση Άδειας Εμπορίας απαιτείται:

α. Ελάχιστο εταιρικό κεφάλαιο ή εγγυητική επιστολή.

Το νομικό πρόσωπο στο οποίο πρόκειται να χορηγηθεί η Άδεια Εμπορίας πρέπει να ικανοποιεί μία από τις ακόλουθες εναλλακτικές απαιτήσεις:

αα) Ελάχιστο εταιρικό κεφάλαιο, ως ακολούθως:

Για την άδεια κατηγορίας Α) ως εξής:

Όγκος Πωλήσεων                                                                            Ελάχιστο Εταιρικό Κεφάλαιο

(κατά το προηγούμενο ημερολογιακό                                  (σε Ευρώ)

έτος σε Μετρικούς Τόνους)

 

——————————————————————————————–

Έως και 100.000 Μ.Τ.                                                                      200.000 €

Από 100.000 Μ.Τ. έως και 300.000 Μ.Τ.                                  500.000 €

Από 300.000 Μ.Τ. έως και 600.000 Μ.Τ.                                  1.000.000 €

Άνω των 600.000 Μ.Τ.                                                                    1.500.000 €

—————————————————————————————————-

Για την άδεια κατηγορίας Β1:                                                    500.000 €

Για την άδεια κατηγορίας Β2:                                                    500,000 €

Για την άδεια κατηγορίας Γ:                                                       500.000 €

Για την άδεια κατηγορίας Ε:                                                       150.000 €

 

ββ) Εγγυητική επιστολή, που πληροί τις προϋποθέσεις των διατάξεων του ν. 4412/2016 (Α` 147), αναλόγως εφαρμοζομένων, με την οποία ο εκδότης της εγγυάται την καταβολή προς το Ελληνικό Δημόσιο οποιουδήποτε ποσού μέχρι ποσού που αντιστοιχεί στο ανωτέρω ελάχιστο εταιρικό κεφάλαιο, για την εξόφληση των απαιτήσεων υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου και σε βάρος του αιτούμενου τη χορήγηση Άδειας Εμπορίας.

γγ) Ειδικά για την άδεια κατηγορίας Δ, απαιτείται εγγυητική επιστολή ύψους πεντακοσίων χιλιάδων (500.000) ευρώ.

δδ) Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής των υποπεριπτώσεων ββ` και γγ` του παρόντος, αναφορικά με τη διάρκεια, το περιεχόμενο, τις προϋποθέσεις κατάπτωσης και τη συμπλήρωση της εγγυητικής επιστολής.»

β. Διαθεσιμότητα αποθηκευτικών χώρων.

Ο κάτοχος της Άδειας Εμπορίας οφείλει, καθ` όλη τη διάρκεια άσκησης της δραστηριότητας, να διαθέτει αποθηκευτικούς χώρους. Οι αποθηκευτικοί χώροι πρέπει να είναι ιδιόκτητοι, μισθωμένοι ή να έχουν παραχωρηθεί και να χρησιμοποιούνται για την άσκηση της δραστηριότητας του κατόχου της άδειας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 6 του άρθρου 4. Η μίσθωση και η παραχώρηση της χρήσης αποδεικνύονται με έγγραφο το οποίο φέρει βέβαιη χρονολογία. Οι αποθηκευτικοί χώροι έχουν την αναγκαία χωρητικότητα για την εξυπηρέτηση της διακίνησης προϊόντων. Οι αποθηκευτικοί χώροι έχουν τις προβλεπόμενες από τις κείμενες διατάξεις προδιαγραφές και διαθέτουν τεχνικό εξοπλισμό κατάλληλο για την ασφαλή αποθήκευση και ομαλή διακίνηση πετρελαιοειδών προϊόντων, ανάλογα με την κατηγορία της άδειάς τους. Η σύνδεση των αποθηκευτικών χώρων με τους προμηθευτές αυτών γίνεται με οποιονδήποτε τρόπο, ιδίως με σύστημα αγωγών, διυλιστήρια, θάλασσα, σιδηροδρομικό δίκτυο, βυτιοφόρα οχήματα.

Οι αποθηκευτικοί χώροι μπορούν να βρίσκονται και εντός χώρου διυλιστηρίου. Οι αποθηκευτικοί χώροι μπορεί να θεωρούνται και αποθήκες τήρησης Αποθεμάτων Έκτακτης Ανάγκης, εφόσον τηρούνται οι απαιτούμενες προϋποθέσεις.

Για χορήγηση ή ανανέωση Άδειας Εμπορίας απαιτείται διαθεσιμότητα ελάχιστου όγκου αποθηκευτικών χώρων, ως ακολούθως:

Για την Άδεια κατηγορίας Α, ως εξής:

Όγκος Πωλήσεων                                                            Ελάχιστη Διαθεσιμότητα

(κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος        Αποθηκευτικών Χώρων

σε Μετρικούς Τόνους)                                                  (σε κυβικά μέτρα)

——————————————————————————————————

Έως και 100.000 Μ.Τ.                                                      1.500 κ.μ.

Από 100.000 Μ.Τ. έως και 300.000 Μ.Τ.                  4.000 κ.μ.

Από 300.000 Μ.Τ. έως και 600.000 Μ.Τ.                  7.000 κ.μ.

Άνω των 600.000 Μ.Τ.                                                    13.000 κ.μ.

Ο ελάχιστος όγκος αποθηκευτικών χώρων για τις υπόλοιπες κατηγορίες Άδειας Εμπορίας καθορίζεται ως εξής:

Για την Άδεια κατηγορίας Β1:                                    5.000 κυβικά μέτρα.

Για την Άδεια κατηγορίας Β2:                                    5.000 κυβικά μέτρα.

Για την Άδεια κατηγορίας Γ:                                       500 κυβικά μέτρα.

Για την Άδεια κατηγορίας Ε:                                       1.000 κυβικά μέτρα.

Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθορίζονται οι προδιαγραφές ασφαλούς σχεδίασης, κατασκευής και λειτουργίας των εγκαταστάσεων αποθήκευσης πετρελαιοειδών προϊόντων των εταιρειών διύλισης, εμπορίας, διάθεσης βιοκαυσίμων, λιανικής εμπορίας και μεγάλων τελικών καταναλωτών.

γ. Διαθεσιμότητα μεταφορικών μέσων (βυτιοφόρων οχημάτων ή πλωτών εφοδιαστικών μέσων) που να μπορούν να εξασφαλίσουν την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς και την ομαλή και συνεχή διακίνηση των προϊόντων που εμπορεύεται ο κάτοχος της άδειας Εμπορίας, λαμβάνοντας υπόψη τις υποχρεώσεις τροφοδοσίας γεωγραφικών περιοχών που μπορεί να έχουν επιβληθεί στον κάτοχο της άδειας, σύμφωνα με το άρθρο 14 της παραγράφου 2 του νόμου αυτού.

Τα μεταφορικά μέσα, βυτιοφόρο (Φ.Ι.Χ. και Φ.Δ.Χ.) και πλωτά εφοδιαστικά (όπως δεξαμενόπλοια ή σλέπια), ιδιόκτητα και μισθωμένα, πρέπει να φέρουν εμφανώς, κατά περίπτωση, το εμπορικό σήμα του κατόχου της άδειας Εμπορίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της άδειάς του, ή το εμπορικό σήμα του μεταφορέα με τον οποίο έχει συναφθεί σύμβαση μεταφοράς, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου. Τα ανωτέρω μεταφορικά μέσα των εταιρειών Εμπορίας κατηγορίας Β1 και Β2 πρέπει να φέρουν επιπλέον ειδικά σήματα.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Υποδομών και Μεταφορών και Οικονομικών, καθώς και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής όπου απαιτείται, καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής της σήμανσης των ανωτέρω μεταφορικών μέσων και οι τεχνικές λεπτομέρειες ανά είδος καυσίμου».

δ. Ειδικά για την Άδεια Εμπορίας υγραερίων: Ο κάτοχος της Άδειας αυτής, εφόσον εμπορεύεται και διακινεί υγραέριο σε φιάλες, οφείλει να έχει στην αποκλειστική κυριότητά του τουλάχιστον 30.000 κατάλληλες επαναπληρούμενες φιάλες υγραερίου οι οποίες φέρουν, με ανεξίτηλο τρόπο, ανεπίδεκτο επέμβασης την επωνυμία και το σήμα του. Ειδικά για την περίπτωση αρχικής χορήγησης Άδειας Εμπορίας κατηγορίας Γ` και μέχρι την πρώτη ανανέωση αυτής, ο παραπάνω ελάχιστος αριθμός φιαλών μειώνεται στις 20.000.

  1. Εμπορικά Αποθέματα: Οι κάτοχοι αδειών εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων όλων των κατηγοριών, εκτός της κατηγορίας Δ ́ (ασφάλτου), υποχρεούνται να τηρούν συνεχώς εμπορικά αποθέματα ίσα τουλάχιστον με ποσοστό 5/365 των ετήσιων πωλήσεων που πραγματοποίησαν στην εγχώρια αγορά κατά το προηγούμενο έτος, για κάθε κατηγορία προϊόντων της παραγράφου 1 του άρθρου 3 ανάλογα με την κατηγορία της άδειάς τους.

Η τήρηση των εμπορικών αποθεμάτων λαμβάνει χώρα εντός της επικράτειας:

α) σε εγκαταστάσεις που λειτουργούν ως φορολογικές αποθήκες του άρθρου 63 του ν. 2960/2001 (A ́ 265), στις οποίες επιτρέπεται η αποθήκευση προϊόντος εντός της ίδιας δεξαμενής από περισσότερους κατόχους άδειας εμπορίας, ή και

β) σε εγκαταστάσεις, οι οποίες δεν λειτουργούν ως φορολογικές αποθήκες και αποθηκεύονται πετρελαιοειδή προϊόντα, για τα οποία έχουν καταβληθεί οι δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις. Οι εν λόγω εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τον κάτοχο της άδειας εμπορίας.

Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξειδικεύονται η υποχρέωση και ο τρόπος υπολογισμού αυτής, προσδιορίζονται τα πετρελαιοειδή προϊόντα που τηρούνται ανά κατηγορία άδειας, τα στοιχεία αναφοράς, η διαδικασία ελέγχου των υποχρεώσεων της παρούσας, καθορίζεται η ελεγκτική Αρχή και ρυθμίζεται κάθε άλλο ειδικότερο θέμα.

Με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας ορίζονται οι όροι συνεργασίας μεταξύ της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον έλεγχο της τήρησης των υποχρεώσεων της παρούσας από τους κατόχους αδειών εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων.

  1. Ο κάτοχος άδειας Εμπορίας έχει, σύμφωνα με τους όρους αυτής, την υποχρέωση της ομαλούς και συνεχούς τροφοδοσίας της αγοράς και φέρει την αποκλειστική ευθύνη για την ποιότητα και την ποσότητα των προϊόντων που διακινεί και διαθέτει.
  2. Οι κάτοχοι άδειας Εμπορίας μπορούν να χρησιμοποιούν για τη μεταφορά των πετρελαιοειδών προϊόντων τις υπηρεσίες τρίτων (μεταφορέων) μη κατόχων άδειας κατά το νόμο αυτό, και στους οποίους δεν πραγματοποιείται μεταβίβαση της κυριότητας των μεταφερόμενων προϊόντων. Η μεταφορά και η πώληση των πετρελαιοειδών προϊόντων γίνεται με παραστατικά των κατόχων άδειας Εμπορίας.
  3. Κατ` εξαίρεση επιτρέπεται η κατάρτιση συμβάσεων πωλήσεως ναυτιλιακών καυσίμων είτε απευθείας με τον διαχειριζόμενο το πλοίο είτε με άλλο τρίτο πρόσωπο που συνδέεται συμβατικά με αυτόν, υπό την προϋπόθεση ότι η παράδοση των προϊόντων αυτών θα γίνεται στο πλοίο με ευθύνη και με παραστατικά παράδοσης αποκλειστικά των κατόχων Άδειας Εμπορίας, οι οποίοι θα εκδίδουν τα παραστατικά πώλησης είτε προς τον διαχειριζόμενο το πλοίο είτε προς τον τρίτο αντίστοιχα.
  4. Ο κάτοχος Άδειας Εμπορίας ασφάλτου μπορεί να προμηθεύεται απευθείας από τα διυλιστήρια ποσότητα μαζούτ, σε ποσοστό 10% επί της ποσότητας ασφάλτoυ που προμηθεύεται, προκειμένου να την χρησιμοποιήσει για τις ανάγκες συντήρησης της ασφάλτου. Μέρος της ποσότητας αυτής επιτρέπεται να διαθέτει και στους τελικούς καταναλωτές για τον ίδιο σκοπό.
  5. Οι κάτοχοι άδειας εμπορίας του παρόντος, εφόσον έχουν την υποχρέωση τήρησης αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης ή εμπορικών αποθεμάτων, οφείλουν να διαθέτουν αποθηκευτικούς χώρους με την αναγκαία χωρητικότητα για την τήρηση των αποθεμάτων αυτών.».

Άρθρο 110

Καθορισμός πόρων υπέρ του Ειδικού Ταμείου Ενεργειακής Απόδοσης – Τροποποίηση του άρθρου 21 ν. 4342/2015

Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 21 του ν. 4342/2015 (Α’ 143) τροποποιείται, προκειμένου να συμπληρωθούν οι πόροι του Ειδικού Ταμείου Ενεργειακής Απόδοσης, και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Με διάταγμα που εκδίδεται μετά από πρόταση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων συστήνεται Ειδικό Ταμείο Ενεργειακής Απόδοσης για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων και άλλων μέτρων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, για την ανάπτυξη της αγοράς παροχής ενεργειακών υπηρεσιών, καθώς και για την υλοποίηση ενεργειών με κοινωνικό χαρακτήρα, όπως η κατά προτεραιότητα υλοποίηση μέτρων ενεργειακής απόδοσης σε νοικοκυριά που πλήττονται από ενεργειακή ένδεια ή στην κοινωνική κατοικία. Οι πόροι του Ταμείου προέρχονται κυρίως από εισφορές των διανομέων ενέργειας, των διαχειριστών δικτύων διανομής και των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης ενέργειας κατά την έννοια του παρόντος νόμου, από πάσης φύσεως ανακτήσεις ποσών των δικαιούχων φορέων του Προγράμματος «ΗΛΕΚΤΡΑ» της κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Υποδομών και Μεταφορών ΥΠΕΝ/Δ/75516/436/31.7.2020 (Β’ 3156) που καταβάλλονται μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, καθώς επίσης και από έσοδα που προκύπτουν από την εφαρμογή του παρόντος νόμου. Με το ανωτέρω διάταγμα καθορίζονται η διαδικασία σύστασης, οργάνωσης, διοίκησης και λειτουργίας του Ταμείου, οι πόροι, ο τρόπος και η διαδικασία χρηματοδότησής του, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.».

 Άρθρο 111

Πόροι Πράσινου Ταμείου – Προσθήκη περ. στ) στην παρ. 4 του άρθρου 3 του ν. 3889/2010

Στην παρ. 4 του άρθρου 3 του ν. 3889/2010 (Α’ 182), περί πόρων του Πράσινου Ταμείου που διατίθενται χωρίς τον περιορισμό του ποσοστού του 2,5%, προστίθεται περ. στ) ως εξής:

«στ) τα έσοδα της περ. ζ’ της παρ. 1, που προκύπτουν από την εφαρμογή της ενσωμάτωσης της Οδηγίας 27/2012/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Οκτωβρίου 2012 (ΕΕ L 315) της 14.11.2012 στο εσωτερικό δίκαιο.».

 

Άρθρο 112

Καθορισμός υπόχρεων μερών και επιμερισμός σωρευτικού στόχου εξοικονόμησης ενέργειας – Τροποποίηση της παρ. 8 του άρθρου 9 του ν. 4342/2015

Στην παρ. 8 του άρθρου 9 του ν. 4342/2015 (Α’ 143), προστίθεται νέο δεύτερο εδάφιο και η παρ. 8 διαμορφώνεται ως εξής:

«8. Το καθεστώς επιβολής υποχρέωσης ενεργειακής απόδοσης εξασφαλίζει ότι οι διανομείς ενέργειας και οι εταιρείες λιανικής πώλησης ενέργειας που ορίζονται ως υπόχρεα μέρη σύμφωνα με την παρ. 9 και δραστηριοποιούνται στην Ελληνική Επικράτεια, αναλαμβάνουν την εξυπηρέτηση μέρους των στόχων της παρ. 1. Με απόφαση του αρμόδιου οργάνου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που εκδίδεται τον πρώτο μήνα της περιόδου επιμερισμού του στόχου εξοικονόμησης ενέργειας, καθορίζονται τα υπόχρεα μέρη, καθώς και ο επιμερισμός του σωρευτικού στόχου εξοικονόμησης ενέργειας σε αυτά. Τα υπόχρεα μέρη δύνανται να υλοποιούν τις υποχρεώσεις τους που πηγάζουν από την παρούσα, καταβάλλοντας στο Ειδικό Ταμείο Ενεργειακής Απόδοσης του άρθρου 21, ποσό ισοδύναμο προς τις επενδύσεις που απαιτούνται για την υλοποίηση των υποχρεώσεων αυτών, σύμφωνα με όσα ορίζονται στον Κανονισμό Λειτουργίας Καθεστώτος Επιβολής Υποχρέωσης Ενεργειακής Απόδοσης (Β’ 4237/20.11.2019).».

  • ΑΡΘΡΟ 96
    Στο αρ. 96
    Η πρόβλεψη αναστολής α) χορήγησης ΟΠΣ και β) υποβολής νέων αιτημάτων ΟΠΣ στην πράξη θα οδηγήσει σε πολύμηνη παύση εξέτασης νέων αιτημάτων για ΟΠΣ, το οποίο καταδεικνύει την σημαντική και χρόνια καθυστέρηση ανάπτυξης – επέκτασης των υφιστάμενων υποδομών Δικτύου Διανομής. Πέραν αυτού η ποσοστιαία διάθεση ισχύος, υπό τα νέα περιθώρια, εκτοπίζει τους ενδιαφερόμενους οι οποίοι από το 2020 έχουν διακράτηση των αιτημάτων τουςκαι ανάμεναν στοστωικά τον ΔΕΔΔΗΕ να προχωρήσει σε αναβαθμίσεις.

    ΑΡΘΡΟ 99
    Στο αρ. 99
    Εφόσον η γενική κατεύθυνση είναι η ενίσχυση της αυτοπαραγωγής, ενεργειακού συμψηφισμού και εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού κ.τ.λ., όσο πιο άμεσα γίνεται, τότε θα μπορούσε π.χ. να προβλεφθεί η δυνατότητα – επιλογή των Παραγωγών και δη των Εν. Κοινοτήτων να μετατρέψουν άπαξ υφιστάμενες Συμβάσεις Λειτουργικής Ενίσχυσης σε Συμβάσεις Εικονικού Ενεργειακού Συμψηφισμού καθώς σε αυτή την περίπτωση θα είναι άμεση η δυνατότητα για μείωση του ενεργειακού κόστους χωρίς την οποιαδήποτε καθυστέρηση.

  • Η Συντονιστική Ομάδα της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΣΚΥΡΟΣ S.O.S. κατά των βιομηχανικής εγκατάστασης ανεμογεννητρι΄ων στη Σκύρο, συμφωνεί και υιοθετεί τις απόψεις της κυρίας Φρύνης Παπαλημναίου, δικηγόρος, όπως κατατέθηκαν στα σχόλιά της στην παρούσα διαβούλευση και παραθέτει τα σχόλια αυτά αυτούσια. Επί του άρθρου 102 με τίτλο «Αιολικά πάρκα σε Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά».
    Η προτεινόμενη διάταξη ως φέρεται, προβλέπει επί της ουσίας την εγκατάσταση σε Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά (ΜΔΝ), αποξηλωμένων μεταχειρισμένων ανεμογεννητριών εντός 20 ετών από την αρχική τους εγκατάσταση αλλού, προσδίδοντάς τους άλλη μια 20ετία επί τόπου, δηλαδή στο ΜΔΝ, καθώς η σχετική άδεια λειτουργίας θα δύναται να φθάσει τα 20 έτη. Η πρόβλεψη αυτή θα προσελκύσει στα ΜΔΝ καιροσκοπικές επενδύσεις, γιατί θα προτιμηθούν προς τοποθέτηση ανεμογεννήτριες – σκουπίδια, χωρίς καθόλου να περιορίζει τους κινδύνους αυτούς το ότι η διάταξη θέτει όριο στην μέγιστη παραγόμενη ισχύ (έως 1 ΜW). Το εντελώς αντίθετο πρέπει να εισάγει ο νομοθέτης, δηλαδή στα ΜΔΣ να είναι υποχρεωτική η τοποθέτηση ανεμογεννητριών τελευταίας τεχνολογίας και μόνον, ανεξαρτήτως της ισχύος παραγωγής του αιολικού πάρκου, και μάλιστα σε καινουργή κατάσταση και ασφαλώς μηδέποτε χρησιμοποιημένων στο παρελθόν. Η πρόβλεψη είναι απαράδεκτη και προσβλητική για τις κοινωνίες των ΜΔΝ, ανοίγει δε το δρόμο σε τυχοδιωκτικές επενδύσεις στα ΜΔΝ.

  • 10 Μαΐου 2022, 18:47 | Στέλιος

    Με το άρθρο 102 του Μέρους Ε, δίνεται η δυνατότητα για εγκατάσταση ανεμογεννητριών που έχουν χρησιμοποιηθεί κατά το παρελθόν στα μη διασυνδεδεμένα νησιά για αιολικούς σταθμούς συνολικής ισχύος μεγαλύτερης των 60 kW και μικρότερης ή ίσης του 1 MW. Θεωρούμε την απόφαση αυτή μη απαραίτητη, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν τουλάχιστον 3 κατασκευάστριες εταιρείες στην ελληνική αγορά οι οποίες μπορούν να προμηθεύσουν με καινούργιες (τελευταίας τεχνολογιας) ανεμογεννήτριες έως 1 MW, πλήρως συμμμορφωμένες με τις απαιτήσεις της ελληνικής κείμενης νομοθεσίας και με όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά και εγγυήσεις που πρέπει να συνοδεύουν τον εξοπλισμό ενός αιολικού σταθμού.

    Ακόμη, η πιθανή εγκατάσταση ανεμογεννήτριών που έχουν χρησιμοποιηθεί κατά το παρελθόν στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, μπορεί να εγείρει πιθανά θέματα ασφαλείας, ευστάθειας και λειτουργίας του δικτύου καθώς οι μεταχειρισμένες μηχανες πολύ πιθανό να συντηρούνται κατα περίσταση και όχι με συστηματική ετήσια συντήρηση και συνήθως όχι από τους ίδιους τους κατασκευαστές. Η καταπόνηση που μπορεί να έχουν υποστεί κατά τη διάρκεια λειτουργίας τους τις καθιστά ευάλωτες σε καινούριες και πιο σοβαρές φθορές. Μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα έξοδα συντήρησης (μετακίνηση προσωπικού και ανταλλακτικών) και ενδεχομένως να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αποδοχή της αιολικής ενέργειας από τις τοπικές κοινωνίες λόγω του πιθανού αυξημένου αριθμού βλαβών από τη γήρανση του εξοπλισμού και της πιθανής επάρκειας ανταλλακτικών (λ.χ. να παραμένουν οι ανεμογεννήτριες σε καθεστώς βλάβης για μεγάλα χρονικά διαστήματα).

  • Αρθρο 102
    Η πλέον βασική ρύθμιση που εισάγεται με το Άρθρο είναι η αδειοδότηση λειτουργίας μεταχειρισμένων ανεμογεννητριών σε νέους σταθμούς ΑΠΕ. Προτείνεται μάλιστα ανεπιφύλακτα η επέκταση της ρύθμισης του νέου υπό διαβούλευση νόμου (σε συνδυασμό με την κατάλληλη ρύθμιση της Απόφασης ΥΠΕΝ 78429/3166-23.08.2021 ρύθμισης ΤΑ για μεταχειρισμένες ανεμογεννήτριες αλλά και του Νόμου 4716/22.10.2018 για τις προϋποθέσεις ένταξης αιολικών σταθμών σε καθεστώς repowering) ώστε να είναι δυνατή η αδειοδότηση και εγκατάσταση μεταχειρισμένων ανεμογεννητριών (ονομαστικής ισχύος μικρότερης των 1.000 kW και με δεδομένη την εγκυρότητα πιστοποιητικού τύπου κατά την αρχική κατασκευή τους) σε παλαιότερους (που υφίστανται ριζική ανανέωση repowering) ή σε νέους αιολικούς σταθμούς συνολικής ονομαστικής ισχύος μικρότερης των 3 MW. Υπενθυμίζεται ότι οι κατασκευαστές ανεμογεννητριών δεν κατασκευάζουν πλέον ανεμογεννήτριες ισχύος μικρότερης των 1.000 kW ενώ πλέον, σχεδόν όλοι οι κατασκευαστές Α/Γ, δεν πωλούν / υποστηρίζουν μία ανεμογεννήτρια ονομαστικής ισχύος 3 MW για την κατασκευή Α/Π συνολικής ισχύος 3 MW. Είναι συνεπώς μοναδική επιλογή για τους επενδυτές έργων έως 3 MW, η δυνατότητα χρήσης μεταχειρισμένων ανεμογεννητριών τουλάχιστον ισχύος έως 1.000 KW, ως η μοναδική τεχνική επιλογή για την κάλυψη της αδειοδοτημένης ισχύος αλλά και η μόνη εφικτή οικονομική επιλογή καθώς το κόστος εγκατάστασης ανεμογεννητριών μικρών έργων έως 3 MW (και ειδικά ριζικής ανανέωσης εξοπλισμού repowering), είναι πολύ αυξημένο και στο διασυνδεδεμένο χερσαίο σύστημα αλλά ειδικά σε νησιά διασυνδεδεμένα και ΜΗ (που επιπλέον υφίστανται και το κόστος περικοπών διαχείρισης φορτίου του ΔΕΔΔΗΕ). Η χρήση μεταχειρισμένων ανεμογεννητριών (δηλαδή γνωστών παλαιότερων τύπων ανεμογεννητριών με πιστοποιητικό τύπου κατά την αρχική κατασκευή τους) πρέπει πλήρως να αδειοδοτηθεί, όπως συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ως η μοναδική πλέον εφικτή τεχνική και οικονομική δυνατότητα κατασκευής νέων αιολικών σταθμών ή ριζικής ανανέωσης εξοπλισμού (repowering) παλαιότερων αιολικών πάρκων ισχύος έως 3 MW, που είτε είναι ήδη πλήρως αδειοδοτημένα είτε επιτυγχάνουν την περιβαλλοντική τους αδειοδότηση.

  • 10 Μαΐου 2022, 18:58 | ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΒΙΟΑΕΡΙΟΥ ΕΣΠΑΒ

    Στο άρθρο 96 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου και συγκεκριμένα στο σημείο 2 όπου προτείνεται η κατανομή των νέων περιθωρίων «για του υποσταθμούς όπου τα νέα περιθώρια ισχύος δεν ξεπερνούν την ισχύ των δέκα μεγαβάτ (10MW)» ζητούμε να συμπεριληφθούν με ποσοστό 20% οι σταθμοί ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο. Το περιθώριο αυτό θα μπορούσε να αποσπαστεί ισομερώς από τα ποσοστά των αγροτών και του δευτερογενή τομέα .
    Αιτιολόγηση
    1. Οι σταθμοί ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο ήδη κατατάσσονται στην ίδια ομάδα με τους σταθμούς ενεργειακού συμψηφισμού, αναφορικά με την προτεραιότητα στον διαχειριστή του συστήματος για οριστική προσφορά σύνδεσης.
    2. Με τον αποκλεισμό των σταθμών βιοαερίου από την κατανομή του ηλεκτρικού χώρου για ΥΣ με περιθώριο ισχύος έως 10MW, ελαχιστοποιείται η πιθανότητα εγκατάστασης νέων-μικρών- μονάδων, ενώ η ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας ΑΠΕ μέχρι σήμερα είναι εμφανώς πολύ κατώτερη των προβλέψεων που είχαν γίνει παλιότερα από το Υπουργείο.
    3. Οι σταθμοί ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο συμβάλουν καθοριστικά στην ορθή διαχείριση κτηνοτροφικών αποβλήτων και αποβλήτων μεταποίησης προϊόντων του πρωτογενούς τομέα δίνοντας ουσιαστικές λύσεις στην λειτουργία κτηνοτροφικών μονάδων και μονάδων μεταποίησης. Επίσης το υπόλειμμα που διαθέτουν μετά από την αναερόβια χώνευση το διαθέτουν σε καλλιεργούμενες εκτάσεις πλησίον του σταθμού, αναβαθμίζοντας τα εδάφη, συμβάλλοντας στη μείωση της χρήσης χημικών λιπασμάτων, αυξάνοντας την απόδοση των καλλιεργειών.
    4. Οι μονάδες βιοαερίου εφαρμόζουν τις αρχές τις κυκλικής οικονομίας και ανακουφίζουν περιβαλλοντικά τις περιοχές που εγκαθίστανται μέσα από την λειτουργία τους, μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των δραστηριοτήτων από τις οποίες λαμβάνουν πρώτες ύλες (κτηνοτροφικές μονάδες, βιομηχανίες τροφίμων, αγροτικός τομέας).

  • 10 Μαΐου 2022, 18:29 | ΕΣΠΑΒ

    Στο άρθρο 96 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου και συγκεκριμένα στο σημείο 2 όπου προτείνεται η κατανομή των νέων περιθωρίων «για του υποσταθμούς όπου τα νέα περιθώρια ισχύος δεν ξεπερνούν την ισχύ των δέκα μεγαβάτ (10MW)» ζητούμε να συμπεριληφθούν με ποσοστό 20% οι σταθμοί ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο. Το περιθώριο αυτό θα μπορούσε να αποσπαστεί ισομερώς από τα ποσοστά των αγροτών και του δευτερογενή τομέα .
    Αιτιολόγηση
    1. Οι σταθμοί ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο ήδη κατατάσσονται στην ίδια ομάδα με τους σταθμούς ενεργειακού συμψηφισμού, αναφορικά με την προτεραιότητα στον διαχειριστή του συστήματος για οριστική προσφορά σύνδεσης.
    2. Με τον αποκλεισμό των σταθμών βιοαερίου από την κατανομή του ηλεκτρικού χώρου για ΥΣ με περιθώριο ισχύος έως 10MW, ελαχιστοποιείται η πιθανότητα εγκατάστασης νέων-μικρών- μονάδων, ενώ η ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας ΑΠΕ μέχρι σήμερα είναι εμφανώς πολύ κατώτερη των προβλέψεων που είχαν γίνει παλιότερα από το Υπουργείο.
    3. Οι σταθμοί ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο συμβάλουν καθοριστικά στην ορθή διαχείριση κτηνοτροφικών αποβλήτων και αποβλήτων μεταποίησης προϊόντων του πρωτογενούς τομέα δίνοντας ουσιαστικές λύσεις στην λειτουργία κτηνοτροφικών μονάδων και μονάδων μεταποίησης. Επίσης το υπόλειμμα που διαθέτουν μετά από την αναερόβια χώνευση το διαθέτουν σε καλλιεργούμενες εκτάσεις πλησίον του σταθμού, αναβαθμίζοντας τα εδάφη, συμβάλλοντας στη μείωση της χρήσης χημικών λιπασμάτων, αυξάνοντας την απόδοση των καλλιεργειών.
    4. Οι μονάδες βιοαερίου εφαρμόζουν τις αρχές τις κυκλικής οικονομίας και ανακουφίζουν περιβαλλοντικά τις περιοχές που εγκαθίστανται μέσα από την λειτουργία τους, μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των δραστηριοτήτων από τις οποίες λαμβάνουν πρώτες ύλες (κτηνοτροφικές μονάδες, βιομηχανίες τροφίμων, αγροτικός τομέας).

  • 10 Μαΐου 2022, 18:41 | ΕΣΠΑΒ

    Στο άρθρο 96 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου και συγκεκριμένα στο σημείο 2 όπου προτείνεται η κατανομή των νέων περιθωρίων «για του υποσταθμούς όπου τα νέα περιθώρια ισχύος δεν ξεπερνούν την ισχύ των δέκα μεγαβάτ (10MW)» ζητούμε να συμπεριληφθούν με ποσοστό 20% οι σταθμοί ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο. Το περιθώριο αυτό θα μπορούσε να αποσπαστεί ισομερώς από τα ποσοστά των αγροτών και του δευτερογενή τομέα .
    Αιτιολόγηση
    1. Οι σταθμοί ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο ήδη κατατάσσονται στην ίδια ομάδα με τους σταθμούς ενεργειακού συμψηφισμού, αναφορικά με την προτεραιότητα στον διαχειριστή του συστήματος για οριστική προσφορά σύνδεσης.
    2. Με τον αποκλεισμό των σταθμών βιοαερίου από την κατανομή του ηλεκτρικού χώρου για ΥΣ με περιθώριο ισχύος έως 10MW, ελαχιστοποιείται η πιθανότητα εγκατάστασης νέων-μικρών- μονάδων, ενώ η ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας ΑΠΕ μέχρι σήμερα είναι εμφανώς πολύ κατώτερη των προβλέψεων που είχαν γίνει παλιότερα από το Υπουργείο.
    3. Οι σταθμοί ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο συμβάλουν καθοριστικά στην ορθή διαχείριση κτηνοτροφικών αποβλήτων και αποβλήτων μεταποίησης προϊόντων του πρωτογενούς τομέα δίνοντας ουσιαστικές λύσεις στην λειτουργία κτηνοτροφικών μονάδων και μονάδων μεταποίησης. Επίσης το υπόλειμμα που διαθέτουν μετά από την αναερόβια χώνευση το διαθέτουν σε καλλιεργούμενες εκτάσεις πλησίον του σταθμού, αναβαθμίζοντας τα εδάφη, συμβάλλοντας στη μείωση της χρήσης χημικών λιπασμάτων, αυξάνοντας την απόδοση των καλλιεργειών.
    4. Οι μονάδες βιοαερίου εφαρμόζουν τις αρχές τις κυκλικής οικονομίας και ανακουφίζουν περιβαλλοντικά τις περιοχές που εγκαθίστανται μέσα από την λειτουργία τους, μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των δραστηριοτήτων από τις οποίες λαμβάνουν πρώτες ύλες (κτηνοτροφικές μονάδες, βιομηχανίες τροφίμων, αγροτικός τομέας).

  • 10 Μαΐου 2022, 18:06 | ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ)

    Άρθρο 97, Παρ. 1-3: Ο ΔΕΔΔΗΕ υποχρεούται να συνεργαστεί με την κεντρική κυβέρνηση και να εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης ή/και στο ΕΣΠΑ 2023/2027 έργα ενίσχυσης δικτύου (από αυτά που ονοματίζονται στις παρ. 1-3) αξίας τουλάχιστον x δισ. Ευρώ. Εάν εντάξει έργα αξίας μόνο y δισ. Ευρώ (όπου y<x), τότε ο ΔΕΔΔΗΕ δεν επιτρέπεται να κατανείμει στους παραγωγούς ΑΠΕ το ποσό (x-y)*Ποσοστό_Επιδότησης, όπου το Ποσοστό_Επιδότησης τίθεται ίσο με το μέσο ποσοστό επιδότησης που λαμβάνουν τα έργα των y δισ. Ευρώ. Δηλαδή, εάν ο ΔΕΔΔΗΕ λόγω αβελτηρίας αποτύχει να εντάξει έργα και να εισπράξει επιδοτήσεις τότε το απολεσθέν ποσό των επιδοτήσεων να το επιβαρύνεται ο ΔΕΔΔΗΕ και όχι οι παραγωγοί ΑΠΕ. Το x θα πρέπει να είναι ένα αρκούντως φιλόδοξο νούμερο, ανάλογο των στόχων για διείσδυση των ΑΠΕ που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση.

    Άρθρο 103: Θα πρέπει να υπάρξει συνολική πρόβλεψη για τις Ενεργειακές Κοινότητες όσον αφορά τα κορεσμένα δίκτυα σε όλη την Ελλάδα και εκτίμηση ή επανεκτίμηση του περιθωρίου ισχύος. Στις παραγράφους (α, β) του άρθρου οι Ενεργειακές Κοινότητες εξαιρούνται. Θα πρέπει να υπάρξουν σχετικές ρυθμίσεις.

  • 10 Μαΐου 2022, 18:41 | Στράτος

    Άρθρο 96 – Αύξηση ηλεκτρικού χώρου στο δίκτυο – Προώθηση ενεργειακού συμψηφισμού και σταθμών αυτοπαραγωγής

    Το άρθρο αποτελεί επιβεβαίωση ανικανόνητας των διαχειριστών να ικανοποιήσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον. Δεν νοείται να γίνεται εμπαιγμός των ανεξάρτητων παραγωγών όταν καλούνται να δηλώσουν ότι θέλουν να παραμείνει ο φάκελλος τους σε εκκρεμότητα για μια 5ετία και να μην κινούνται οι διαδικασίες αναβάθμισης των δικτύων και των υποσταθμών άμεσα. Τα έργα αυτά είναι στην ουσία αυτοχρηματοδοτούμενα αφού το κόστος τους επιμερίζεται στους ενδιαφερόμενους σταθμούς και ενισχύεται η ασφάλεια και αυτάρκεια του δικτύου. Ο αποκλεισμός έργων από το δίκτυο που έχουν ολοκληρώσει την περιβαλλοντική αδειοδότηση λόγων μειωμένης διαθέσιμης ισχύος στους υποσταθμούς δεν εξυπηρετεί κανέναν. Η λύση είναι η δραστική και γρήγορη αναβάθμιση των υποδομών για όλους.

    Άρθρο 97 – Επιμερισμός κόστους σύνδεσης έργων επέκτασης ή ενίσχυσης του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας μεταξύ του διαχειριστή του και των παραγωγών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Συμπαραγωγής Hλεκτρισμού-Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης

    Το άρθρο αποτελεί καταρχάς θετικό βήμα. Ωστόσο επιβάλλεται για όρους ισονομίας να συμπεριλάβει όρο αναβίωσης ληγμένων όρων σύνδεσης στα οποία πάρθηκε επιχειρηματική απόφαση μη αποδοχής τους λόγων του υψηλού αρχικού κόστους. Με τον περιορισμό του κόστους αυτού κατά 50% τα έργα αυτά πλέον γίνονται βιώσιμα. Προτείνεται η κατά προτεραιότητα επανεξέταση τους και εφόσον συνεχίζει να υπάρχει ηλεκτρικός χώρος να αναβιώνουν αυτοδίκαια μετά από αίτημα του επενδυτή εντός εύλογης προθεσμίας. Το ίδιο να ισχύει και στα κορεσμένα δίκτυα στα οποία ο διαχεριστής εξέδωσε όρους σύνδεσης με υπεβολικό κόστος για αιτήματα που αφορούσαν σε αιτήματα της περιόδου 2010-2014. Σε συνδυασμό με το άρθρο 96 που παγώνει τα νέα αιτήματα για αρκετό διάστημα δεν θεωρούμε οτι θα επιβαρύνει τις υπηρεσίες του διαχειριστή. Η ημερομηνία έναρξης της διάταξης να είναι από την ημέρα ψήφισης του 4414/2016 για το νέο καθεστώς στήριξης των ΑΠΕ. Επίσης προτείνεται οι όροι σύνδεσης να έχουν ένα ανώτατο πλαφόν κόστους και να υπάρχει δυνατότητα τμηματικής εξόφλησης προς τον διαχειριστή παρακρατώντας έσοδα του σταθμού κατευθείαν από τον ΔΑΠΕΕΠ για το υπερβάλλον του πλαφόν προυπολογισμού ακόμη και έντοκα.

    Άρθρο 105 – Ενάσκηση δραστηριοτήτων – Προσθήκη παρ. 3 στο άρθρο 12 ν. 4513/2018

    Οι ενεργειακές κοινότητες που δημιουργήθηκαν είναι κατά κανόνα εικονικές και κατέλαβαν όλα τα δίκτυα χωρίς να γίνει διάχυση του πόρου αυτού στους πολλούς. Αντ’ αυτού αφού άλωσαν όλα τα δίκτυα εις βάρος όλων τους δόθηκαν και τα προνόμια των υπολοίπων παραγωγών. (Ελεύθερη μεταβίβαση σε άλλα νομικά πρόσωπα, Διανομή κερδών κτλ) Δυστυχώς έγινε κατάχρηση των προνομίων και των ευεργετημάτων και δεν υπήρξε καμμία πρόθεση ανάσχεσης από την ηγεσία του ΥΠΕΝ.

  • 10 Μαΐου 2022, 17:17 | ERGOPLANNING

    Στο άρθρο 96 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου έχετε αποκλείσει από την κατανομή του ηλεκτρικού χώρου, για ΥΣ με περιθώριο ισχύος που δεν ξεπερνά τα 10MW, τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο, οι οποίοι μέχρι σήμερα ήταν στην ίδια ομάδα με τους σταθμούς ενεργειακού συμψηφισμού, αναφορικά με την προτεραιότητα στον διαχειριστή του συστήματος για οριστική προσφορά σύνδεσης.
    Οι σταθμοί αυτοί εκτός από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, συμβάλουν καθοριστικά στην ορθή διαχείριση κτηνοτροφικών αποβλήτων και αποβλήτων μεταποίησης προϊόντων του πρωτογενούς τομέα δίνοντας ουσιαστικές λύσεις στην λειτουργία κτηνοτροφικών μονάδων και μονάδων μεταποίησης. Επίσης το υπόλειμμα που διαθέτουν μετά από την αναερόβια χώνευση το διαθέτουν σε καλλιεργούμενες εκτάσεις πλησίον του σταθμού, αναβαθμίζοντας τα εδάφη, συμβάλλοντας στη μείωση της χρήσης χημικών λιπασμάτων, αυξάνοντας την απόδοση των καλλιεργειών. Οι μονάδες λοιπόν βιοαερίου εφαρμόζουν τις αρχές τις κυκλικής οικονομίας και ανακουφίζουν περιβαλλοντικά τις περιοχές που εγκαθίστανται μέσα από την λειτουργία τους. Με τον αποκλεισμό από την κατανομή του ηλεκτρικού χώρου για ΥΣ με περιθώριο ισχύος έως 10MW, ουσιαστικά ελαχιστοποιούμε την πιθανότητα εγκατάστασης νέων μονάδων βιοαερίου, ενώ η ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας ΑΠΕ μέχρι σήμερα είναι εμφανώς πολύ κατώτερη των προβλέψεων που είχαν γίνει παλιότερα από το Υπουργείο.
    Για τους ανωτέρω λόγους πιστεύουμε πως πρέπει στην κατανομή του άρθρου 96 να εντάξετε και τους σταθμούς βιοαερίου με ποσοστό 20%, που θα μπορούσε να αποσπαστεί από τα ποσοστά των αγροτών και του δευτερογενή τομέα που ουσιαστικά ωφελούνται από την λειτουργία των μονάδων βιοαερίου πλησίον τους.

  • 10 Μαΐου 2022, 17:58 | WWF Ελλάς

    Γενικώς, το Μέρος Ε΄ του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου κρίνεται θετικό εφόσον προωθεί την αναπροσαρμογή αλλά και αύξηση του ηλεκτρικού χώρου για ανάπτυξη ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, καθώς και την αυτοπαραγωγή, τις ΕΚΟΙΝ και τον ενεργειακό συμψηφισμό, πραγματικό και εικονικό. Επίσης, κρίνεται θετικό το γεγονός ότι εξασφαλίζονται πόροι για “υλοποίηση μέτρων ενεργειακής απόδοσης σε νοικοκυριά που πλήττονται από ενεργειακή ένδεια ή στην κοινωνική κατοικία” (άρθ. 110).

  • 10 Μαΐου 2022, 16:32 | Μαυρουδής Κωνσταντίνος

    Σχετικά με το άρθρο 102.
    Απόλυτα σωστό, επιλύει ένα χρόνιο πρόβλημα για τους αιολικούς παραγωγούς στα Μη Συνδεδεμένα Νησιά και ειδικά του Ακριτικού Αιγαίου.
    Το άρθρο 102 αφορά μόνο τα Μη Συνδεδεμένα Νησιά που λόγω των ασθενών ηλεκτρικών δικτύων δεν μπορούν να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες μεγαλύτερες του 1 MW.
    Παράλληλα οι κατασκευάστριες εταιρείες των ανεμογεννητριών, έχουν σταματήσει να κατασκευάζουν ανεμογεννήτριες μικρότερες του 1 MW για λόγους οικονομίας κλίμακος.
    Δημιουργήθηκε λοιπόν αδιέξοδο στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών για της μικρής ισχύος άδειες εγκατάστασης αιολικών σταθμών μικρότερης του 1 MW.
    Επιβεβαίωση των προαναφερόμενων είναι το γεγονός, ότι ακόμα και με τις ήδη εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες με ισχύ μικρότερη του 1 MW, υπάρχει πρόβλημα για την απορρόφηση της παραγόμενης ενέργειας από το ασθενές ηλεκτρικό σύστημα των Μη Συνδεδεμένων Νησιών και επιβάλλεται περικοπή στην λειτουργία τους που ανέρχεται στο 50%.
    Σε συνέχεια των παραπάνω επιβεβαιώνω την ορθότητα του προς ψήφιση Άρθρου 102, που με την εφαρμογή του εκτός των άλλων συμβάλει στην παραγωγή φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας στα Ακριτικά Νησιά.
    Μαυρουδής Κωνσταντίνος μέλος του Δ.Σ. του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΝΗΣΩΝ.

  • 10 Μαΐου 2022, 16:14 | ΚΦ

    Άρθρο 102: Είναι λάθος να γίνουν τα νησιά ένα είδος χωματερής ανεμογεννητριών οι οποίες θα δεσμεύουν και ηλεκτρικό χώρο έναντι ποιο αξιόπιστων τεχνολογιών. Πολύ περισσότερο δε καθώς τα μηχανήματα αυτά δημιουργούν διάφορα προβλήματα στο ασθενές αυτόνομο ηλεκτρικό δίκτυο μη έχοντας εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας. Επιπλέον δε, τα προβλήματα αυτά περιορίζουν την διείσδυση των υπολοίπων ΑΠΕ και στο μέλλον θα ανεβάσουν τα κόστη εξισορρόπησης. Πολύ περισσότερο λάθος είναι να αποζημιωθούν με ΣΕΣΤ μηχανές που έχουν αποσβεστεί λογιστικά!. Οι εν λόγω μηχανές πρέπει να πάνε για ανακύκλωση και την χωρητικότητα των δικτύων να την διαθέσετέ σε ποιο αξιόπιστες τεχνολογίες όπως τα φωτοβολταϊκά με αποθήκευση ή ανεμογεννήτριες νέας τεχνολογίας με αποθήκευση.

  • 10 Μαΐου 2022, 15:53 | ΚΕΔΕ

    ΑΡΘΡΟ 105
    Μας βρίσκουν σύμφωνους οι διατάξεις του Άρθρου 105

  • 10 Μαΐου 2022, 15:54 | ΚΕΔΕ

    ΑΡΘΡΟ 103
    Μας βρίσκουν σύμφωνους οι διατάξεις του Άρθρου 103

  • 10 Μαΐου 2022, 15:09 | ΚΕΔΕ

    ΑΡΘΡΟ 100
    Μας βρίσκουν σύμφωνους οι διατάξεις του Άρθρου 100

  • 10 Μαΐου 2022, 15:23 | ΚΕΔΕ

    ΑΡΘΡΟ 99
    Μας βρίσκουν σύμφωνους οι διατάξεις του Άρθρου 99

  • 10 Μαΐου 2022, 15:19 | Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ)

    Στο Άρθρο 96, ο Διαχειριστής του ΕΔΔΗΕ θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη, πέραν των παραπάνω, τις δυνατότητες αποθήκευσης από σταθμούς αποθήκευσης που συνδέονται στο δίκτυο, όπως αναφέρεται στην παρ. 2 του άρθρου 10 του παρόντος σχεδίου νόμου.

    Στο Άρθρο 97, θα μπορούσαν να εξεταστούν εναλλακτικά λύσεις ευέλικτης διαχείρισης έναντι της επέκτασης ή ενίσχυσης του δικτύου, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 32 της Οδηγίας 2019/944. Ως τέτοιες λύσεις θα μπορούσαν να είναι οι υπηρεσίες ευελιξίας από απόκρισης ζήτησης, αποκεντρωμένη παραγωγή ή αποθήκευση ενέργειας, οι οποίες θα μπορούσαν να ανακτηθούν από τις ΧΧΔ.

    Στο Άρθρο 100, δεν διευκρινίζεται αν αναφέρεται στο πλαίσιο της Ενεργειακής Κοινότητας ή σε κάποιο άλλο υποστηρικτικό σχήμα.

  • 10 Μαΐου 2022, 14:00 | ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

    1. Οι Δήμοι και οι δημοτικές τους επιχειρήσεις θα πρέπει να εξαιρεθούν από την προσκόμιση εγγυητών επιστολών τόσο κατά τη φάση της έκδοσης βεβαιώσεων παραγωγής όσο και κατά την υποβολή αιτήσεων για οριστικούς όρους σύνδεσης. Είναι ευνόητο πως τέτοιου είδους διαδικασίες είναι σχεδόν αδύνατες να πραγματοποιηθούν και πόσο μάλιστα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, στο οποίο πρέπει να ανταποκριθούν οι Δήμοι ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν άμεσα στην οικονομική δυστοκία.
    2. Το ποσοστό του 2% επί της παραγόμενης ενέργειας των ΑΠΕ που λειτουργούν εντός των ορίων του Δήμου, το οποίο δίνεται στους Δήμους και ανταποδοτικά στις τοπικές κοινότητες, να δίνεται στους Δήμους όχι ως ποσό αλλά ως κιλοβατώρες από τον ΔΑΠΕΕΠ και να προορίζεται για μείωση του ενεργειακού κόστους του οδοφωτισμού ή και των αντλιών ύδρευσης και άρδευσης ή όπου αλλού υπάρχει ανάγκη όπως οι χώροι άθλησης και εκπαίδευσης. Το μέτρο αυτό θα μείωνε άμεσα το ενεργειακό κόστος των Δήμων χωρίς κεφάλαια ή κατασκευή έργων.
    3. Το ποσοστό 1% που προορίζεται για το πράσινο ταμείο, θα έπρεπε προσωρινά και μέχρι την εξισορρόπηση της αγοράς, να πηγαίνει στους Δήμους με τη μορφή των δωρεάν kWh
    4. Η ενέργεια που δε θα αποζημιώνεται μετά τη λήξη των συμβάσεων αγοραπωλησίας των υφιστάμενων έργων ΑΠΕ και των έργων με ριζική ανανέωση, θα πρέπει να δίνεται στους οικείους Δήμους με τη μορφή δωρεάν kWh.

  • 10 Μαΐου 2022, 13:05 | Κατερίνα Αμφιλοχίου

    Αναφορικά στο άρθρο 96, θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τα εκκρεμή αιτήματα που είναι κατατεθειμένα στην ΔΕΔΔΗΕ πέραν του τετραμήνου οπότε όφειλε η ΔΕΔΔΗΕ να έχει καταρτίσει την οριστική προσφορά όρων σύνδεσης. Είναι γνωστό ότι σε πολλές περιπτώσεις η ΔΕΔΔΗΕ καταστρατήγησε τη σειρά προτεραιότητας εξέτασης των αιτημάτων, αλλά και καθυστέρησε αναίτια και αδικαιολόγητα την έκδοση όρων σύνδεσης με αποτέλεσμα να εκκρεμεί η εξέτασή τους ακόμη και χρόνια. Με το να δίνεται στην ΔΕΔΔΗΕ η δυνατότητα χωρίς άλλες αιτιάσεις να απορρίπτει εν μια νυκτί τέτοιες εκκρεμείς αιτήσεις οι οποίες με δική της (της ΔΕΔΔΗΕ) υπαιτιότητα δεν έχουν λάβει όρους σύνδεσης, καταστρατηγείται ουσιαστικά οποιαδήποτε έννοια ισονομίας, δίκαιης μεταχείρισης, θεμιτού ανταγωνισμού.

  • 10 Μαΐου 2022, 12:26 | ΚΩΣΤΑΣ

    Άρθρο 97, παρ. 3:

    Η διάταξη είναι απολύτως ορθή, διότι η κατάσταση με το αυξανόμενο κόστος των Όρων Σύνδεσης από ΔΕΔΔΗΕ μετά την επανεκκίνηση της αγοράς από το 2018 και ιδίως τα τελευταία χρόνια για την κατασκευή έργων δικτύου του έχει φθάσει στο απροχώρητο. Είναι απολύτως στρεβλή η κατάσταση οι παραγωγοί να πληρώνουν το 100% των έργων δικτύου, που αφενός θα χρησιμοποιούνται και από λοιπούς καταναλωτές και αφετέρου θα ανήκουν στη κυριότητα του διαχειριστή.

    Η θέσπιση λοιπόν του ορίου του 50% με αναδρομική εφαρμογή για συμβάσεις σύνδεσης από 1/1/21 είναι απολύτως ορθή και θα πρέπει το re-run και η επιστροφή χρημάτων Όρων Σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ στους επενδυτές να γίνει άμεσα και να μην χρονίσει.

    Επειδή μάλιστα το πρόβλημα έχει ξεκινήσει νωρίτερα από την 1/1/21, προτείνουμε το ορόσημο αυτό να αντικατασταθεί με την 17/12/16 αφού στις 16/12/16 εκδόθηκαν τα αποτελέσματα του τότε πιλοτικού διαγωνισμού φωτοβολταϊκών πάρκων της ΡΑΕ με τον οποίο επανεκκίνησε η αγορά και άρχισαν οι όροι σύνδεσης να αποπληρώνονται με σημαντικά υψηλότερες επιβαρύνσεις στις συμβάσεις σύνδεσης.

  • 10 Μαΐου 2022, 12:28 | ΔΗΜΗΤΡΑ Κ.

    Άρθρο 97, παρ. 3:
    Η διάταξη είναι απολύτως ορθή, διότι η κατάσταση με το αυξανόμενο κόστος των Όρων Σύνδεσης από ΔΕΔΔΗΕ μετά την επανεκκίνηση της αγοράς από το 2018 και ιδίως τα τελευταία χρόνια για την κατασκευή έργων δικτύου του έχει φθάσει στο απροχώρητο. Είναι απολύτως στρεβλή η κατάσταση οι παραγωγοί να πληρώνουν το 100% των έργων δικτύου, που αφενός θα χρησιμοποιούνται και από λοιπούς καταναλωτές και αφετέρου θα ανήκουν στη κυριότητα του διαχειριστή.

    Η θέσπιση λοιπόν του ορίου του 50% με αναδρομική εφαρμογή για συμβάσεις σύνδεσης από 1/1/21 είναι απολύτως ορθή και θα πρέπει το re-run και η επιστροφή χρημάτων Όρων Σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ στους επενδυτές να γίνει άμεσα και να μην χρονίσει.

    Επειδή μάλιστα το πρόβλημα έχει ξεκινήσει νωρίτερα από την 1/1/21, προτείνουμε το ορόσημο αυτό να αντικατασταθεί με την 17/12/16 αφού στις 16/12/16 εκδόθηκαν τα αποτελέσματα του τότε πιλοτικού διαγωνισμού φωτοβολταϊκών πάρκων της ΡΑΕ με τον οποίο επανεκκίνησε η αγορά και άρχισαν οι όροι σύνδεσης να αποπληρώνονται με σημαντικά υψηλότερες επιβαρύνσεις στις συμβάσεις σύνδεσης.

  • 9 Μαΐου 2022, 22:49 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Άρθρο 97: Η διάταξη είναι απολύτως ορθή, διότι η κατάσταση με το αυξανόμενο κόστος των Όρων Σύνδεσης από ΔΕΔΔΗΕ και ιδίως τα τελευταία χρόνια για την κατασκευή έργων δικτύου του έχει φθάσει στο απροχώρητο. Είναι απολύτως στρεβλή η κατάσταση οι παραγωγοί να πληρώνουν το 100% των έργων δικτύου, που αφενός θα χρησιμοποιούνται και από λοιπούς καταναλωτές και αφετέρου θα ανήκουν στη κυριότητα του διαχειριστή. Η θέσπιση λοιπόν του ορίου του 50% με αναδρομική εφαρμογή για συμβάσεις σύνδεσης από 1/1/21 είναι απολύτως ορθή.

    ΠΡΟΤΑΣΗ : Δεδομένου ότι σε πολλές περιπτώσεις και ιδίως σε ομαδικά αιτήματα παραγωγών, ο ΔΕΔΔΗΕ με τους όρους σύνδεσης παραχωρεί στους παραγωγούς τη δυνατότητα με δαπάνες τους να μελετήσουν και κατασκευάσουν με εργολάβο δικό τους τα απαραίτητα έργα επέκτασης και αναβάθμισης του δικτύου για τη σύνδεση των σταθμών τους (το οποίο κόστος συνήθως είναι και πολύ υψηλό τόσο λόγου του μεγέθους των απαιτούμενων έργων όσο και λόγω της συγκυρίας) πρέπει να προβλεφθεί ο τρόπος επιστροφής του 50% του κόστους του δικτύου που κατέβαλαν οι παραγωγοί.

  • 9 Μαΐου 2022, 21:51 | Γεώργιος Τσολακος

    Στο Άρθρο 103 για τα κορεσμένα δίκτυα, τα εδάφια (β) και (δ) της παρ. 2 στερούν τη δυνατότητα διατήρησης σε εκκρεμότητα των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί ή πρόκειται να κατατεθούν και έρχονται σε αντίθεση με ό,τι ισχύει σε ολόκληρη τη χώρα βάσει της ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/28857/1083/17.03.2020, όπως έχει τροποποιηθεί. Πρέπει να τροποποιηθούν, ώστε να παρέχεται και στους επενδυτές εξαιρούμενων σταθμών στα κορεσμένα δίκτυα η εύλογη δυνατότητα διατήρησης σε εκκρεμότητα των αιτήσεων.

  • ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΟΡΩΝ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΕΔΔΗΕ

    Στο άρθρο 96, παρ. 8, του σχεδίου νόμου προβλέπεται η αναστολή της χορήγησης όρων σύνδεσης και κατάθεσης νέων αιτήσεων (με εξαίρεση τα συστήματα αυτοπαραγωγής) μέχρις ότου ο ΔΕΔΔΗΕ δημοσιεύσει νέα περιθώρια ισχύος για τα δίκτυα που διαχειρίζεται. Προϋπόθεση γι’ αυτό αποτελεί η έγκριση εκ μέρους της ΡΑΕ των τροποποιήσεων του Κώδικα Διαχείρισης του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας που θα υποβάλει ο Διαχειριστής. Κι ενώ ορθώς τίθενται χρονικά περιθώρια σε ότι αφορά τις υποχρεώσεις του Διαχειριστή, δεν υπάρχει αντίστοιχη προθεσμία για την υποχρέωση της ΡΑΕ να εγκρίνει τις όποιες τροποποιήσεις του Κώδικα. Έτσι υπάρχει το ενδεχόμενο να βρεθούμε σε μια κατάσταση μακρόχρονης αναστολής των χορηγήσεων όρων σύνδεσης και υποβολής νέων αιτήσεων.

  • 8 Μαΐου 2022, 19:28 | Χρήστος Συρικέλας

    Ακολουθούν οι παρατηρήσεις μας αναφορικά με τα αντίστοιχα άρθρα του υπό διαβούλευση Νομοσχεδίου στο ΜΕΡΟΣ Ε΄ :

    – Στο Άρθρο 97 παρ.6, θεωρούμε ότι πρέπει να τροποποιηθεί η ημερομηνία ισχύος της επαναδιατύπωσης σε 17.12.2016 και αυτό γιατί αφενός τα αποτελέσματα του πρώτου πιλοτικού διαγωνισμού της ΡΑΕ εκδόθηκαν με ημερομηνία 16.12.2016 οπότε και ξεκίνησε η νέα φάση επαναλειτουργίας της αγοράς των ΑΠΕ, αλλά και γιατί η 1.1.2021 δεν προκύπτει ως κρίσιμη ημερομηνία έναρξης των επαναδιατυπώσεων συμβάσεων σύνδεσης από κάποιο άλλο ορόσημο

    Με τιμή
    Χρήστος Συρικέλας
    Δ/νων Σύμβουλος
    ΑΛΕΚΟΣ ΦΩΣ ΑΙΟΛΟΣ Α.Ε

  • 8 Μαΐου 2022, 12:36 | ΠΑΝΑΓΗΣ ΔΕΛΑΚΑΣ

    Σχετικά με άρθρο 100.
    Προσθήκη στο άρθρο: Να επιτρέπεται στους ΟΤΑ να μετατρέπουν τον δημοτικό φωτισμό που είναι τοποθετημένος και συνδεδεμένος στις κολώνες μεταφοράς ρεύματος του ΔΕΔΔΗΕ και με σύνδεση από φωτοβολταϊκά πάνελ ή μεμβράνες.
    Δηλαδή να επιτρέπεται κάθε βραχίονας φωτισμού να συνδέεται εναλλακτικά και με ανεξάρτητο μικρό φωτοβολταϊκό πάνελ που θα είναι τοποθετημένο με τον μηχανισμό του στην αντίστοιχη κολώνα της ΔΕΗ .
    Αυτό θα συντελέσει ώστε σταδιακά ο δημοτικός φωτισμός που είναι τοποθετημένος στις κολώνες της ΔΕΗ να τροφοδοτείται με ρεύμα από φωτοβολταϊκα. Αυτό θα επιφέρει οικονομία στους Δήμους και θα μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα τους.

  • 7 Μαΐου 2022, 10:20 | stavros

    «Για τους υποσταθμούς όπου τα νέα περιθώρια ισχύος δεν ξεπερνούν την ισχύ των δέκα μεγαβάτ (10 MW)
    ο Διαχειριστής του δικτύου προβαίνει σε γνωστοποίηση της αδυναμίας σύνδεσης για όλες τις ήδη υποβληθείσες αιτήσεις σταθμών που συνδέονται στους συγκεκριμένους μετασχηματιστές ή υποσταθμούς.»

    Με την παραπάνω παράγραφο ουσιαστικά ακυρώνονται περί τις 500 αιτήσεις μικρών φωτοβολταϊκών σταθμών σε όλη την επικράτεια οι οποίες βρίσκονται σε αναμονή εδώ και μήνες στις περιφέρειες του Διαχειριστή. (Μέσος χρόνος για όρους σύνδεσης είναι 10 μήνες)

    Δεν είναι δυνατόν κάποιος να αιτείται υπό καθεστώς Α, να επενδύει υπό καθεστώς Β και να συνδέεται στο δίκτυο υπό καθεστώς Γ…Μέσα σε έναν χρόνο έχετε προωθήσει 3 διαφορετικά νομοσχέδια για τους μικρούς Φ/Β σταθμούς.

    Το κόστος και ο χρόνος που χρειάζεται ένας πολίτης για να επενδύσει σε έναν μικρό Φ/Β σταθμό δεν αξίζουν τέτοια αντιμετώπιση.

    Διορθώστε το!

  • 6 Μαΐου 2022, 13:34 | Γεωργάτος Κώστας

    Νέο άρθρο: Διατάξεις σχετικές με τη χωροθέτηση φωτοβολταϊκών σταθμών που εγκαθίστανται σε αγροτεμάχια υψηλής αγροτικής παραγωγικότητας

    Προκειμένου για αγροτεμάχια προς εγκατάσταση σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά που εν μέρει ανήκουν σε ζώνες με καθορισμένη υψηλή αγροτική παραγωγικότητα και εν μέρει είναι μη υψηλής παραγωγικότητας προτείνονται οι παρακάτω τροποποιήσεις:

    Ν.3851/2010
    Το Άρθρο 9 – Θέματα χωροθέτησης εγκαταστάσεων Α.Π.Ε. / παρ. 7 / εδάφια 3,4 τροποποιείται ως ακόλουθα:
    «Ειδικά, απαγορεύεται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς Α.Π.Ε. σε αγροτεμάχια της Αττικής που χαρακτηρίζονται ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, καθώς και σε περιοχές της Επικράτειας που έχουν ήδη καθοριστεί ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας από εγκεκριμένα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (Γ.Π.Σ.) ή Σχέδια Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.) του ν.2508/1997 (ΦΕΚ 124 Α’), καθώς και Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου (Ζ.Ο.Ε.) του άρθρου 29 του ν. 1337/1983 (ΦΕΚ 33 Α’), εκτός αν διαφορετικά προβλέπεται στα εγκεκριμένα αυτά σχέδια.
    Με την επιφύλαξη του προηγούμενου εδαφίου, επιτρέπεται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς σε αγροτεμάχια που χαρακτηρίζονται ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας. Στην περίπτωση αυτή η άδεια χορηγείται μόνον αν οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί για τους οποίους έχουν ήδη εκδοθεί άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ή, σε περίπτωση απαλλαγής, δεσμευτικές προσφορές σύνδεσης από τον αρμόδιο ∆ιαχειριστή, καλύπτουν εδαφικές εκτάσεις που δεν υπερβαίνουν το 1% του συνόλου των καλλιεργούμενων εκτάσεων του νομού.
    Σε περίπτωση που ένα αγροτεμάχιο ανήκει εν μέρει σε χαρακτηρισμένη περιοχή ως υψηλής παραγωγικότητας και εν μέρει σε έκταση που έχει χαρακτηριστεί από την οικεία Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ως μη υψηλής αγροτικής παραγωγικότητας τότε για τον υπολογισμό του 1% λαμβάνεται υπόψη η μόνο η έκταση του τμήματος του φωτοβολταϊκού σταθμού που είναι εντός χαρακτηρισμένης περιοχής της πρώτης παραγράφου του παρόντος άρθρου, όπως πρέπει να δηλώνεται με κατάλληλη οριοθέτηση επί του σχετικού σχεδίου κάτοψης που συντάσσεται από διπλωματούχο μηχανικό αρμόδιας ειδικότητας.

    Για την εφαρμογή της διάταξης του προηγούμενου εδαφίου χρησιμοποιούνται τα στοιχεία της Ετήσιας Γεωργικής Στατιστικής Έρευνας του έτους 2008 της Γενικής Γραμματείας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας. Για τον υπολογισμό της κάλυψης λαμβάνεται υπόψη η οριζόντια προβολή επί του εδάφους των φωτοβολταϊκών στοιχείων. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής είναι δυνατόν να ορίζονται όροι και προϋποθέσεις για την εγκατάσταση σταθμών Α.Π.Ε. σε αγροτεμάχια που χαρακτηρίζονται ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, περιλαμβανομένων της μέγιστης κάλυψης εδάφους ανά σταθμό, των ελάχιστων αποστάσεων από τα όρια του γηπέδου του σταθμού, περιορισμών στον τρόπο θεμελίωσης και υποχρεώσεων για την αποκατάσταση του γηπέδου μετά την αποξήλωση των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από Α.Π.Ε..»

    ΚΥΑ Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/74123/2971 (ΦΕΚ 3149 30/07/2020)
    Καθορισμός του μέγιστου ορίου συνολικής ισχύος φωτοβολταϊκών σταθμών σε αγροτική γη εντός του οποίου είναι επιτρεπτή η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού ≤ 1 MW σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας σε MW ανά Περιφερειακή Ενότητα και προσδιορισμός των ενεργειών των αρμόδιων υπηρεσιών με βάση την παρ.6 του άρθρου 56 του ν. 2637/1998 (Α’ 200) όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 24 του ν. 4643/2019 (Α΄ 193) και ισχύει.

    1. Η παράγραφος 3 του άρθρου 2 τροποποιείται ως εξής:
    «3. Σε περίπτωση που το γήπεδο εγκατάστασης ενός φωτοβολταϊκού σταθμού είναι μερικώς αγροτική γη και μερικώς γη άλλης μορφής (πχ δασική κλπ), για τον υπολογισμό του μέγιστου ορίου ισχύος (MW) του Πίνακα 1 η λαμβάνεται υπόψη μόνο η έκταση αγροτικής γης όπως αναφέρεται στο από το σχετικό σχέδιο κάτοψης που συντάσσεται από διπλωματούχο μηχανικό αρμόδιας ειδικότητας και στο οποίο πρέπει να δηλώνεται με κατάλληλη οριοθέτηση και δήλωση των επιμέρους εκτάσεων αγροτικής και άλλων μορφής γης.»
    2. Στο Άρθρο 2 «Προσδιορισμός του μέγιστου ορίου συνολικής ισχύος φωτοβολταϊκών σταθμών σε αγροτική γη εντός του οποίου είναι επιτρεπτή η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού ≤ 1 MW σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας ανά Περιφερειακή Ενότητα» προστίθεται στο τέλος η εξής παράγραφος :
    «4. Σε περίπτωση που το γήπεδο εγκατάστασης ενός σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά είναι μερικώς αγροτική γη χαρακτηρισμένη ως υψηλής παραγωγικότητας από διαπιστωτικές πράξεις αρμόδιων υπηρεσιών ή επιτροπών ή από εγκεκριμένα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (Γ.Π.Σ.) ή Σχέδια Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.) του ν. 2508/1997 (Α΄ 124), σε Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου (Ζ.Ο.Ε.) του άρθρου 29 του ν. 1337/1983 (Α΄ 33), και σε Τοπικά Χωρικά Σχέδια του ν. 4447/2016 (Α΄ 241), εκτός αν διαφορετικά προβλέπεται στα εγκεκριμένα αυτά σχέδια, και μερικώς σε γη που έχει χαρακτηριστεί ως μη υψηλής παραγωγικότητας τότε για τον υπολογισμό του μέγιστου ορίου ισχύος (MW) του Πίνακα 1 λαμβάνεται υπόψη μόνο η έκταση υψηλής παραγωγικότητας όπως αναφέρεται στο σχετικό σχέδιο κάτοψης που συντάσσεται από διπλωματούχο μηχανικό αρμόδιας ειδικότητας και στο οποίο πρέπει να δηλώνεται με κατάλληλη οριοθέτηση και δήλωση των επιμέρους εκτάσεων υψηλής και μη υψηλής παραγωγικότητας».

  • 5 Μαΐου 2022, 22:33 | Δελακάς Παναγής

    Σε συνέχεια του άρθρου 100 του παρόντος υπο διαβούλευση Νόμου .
    Παρακαλώ όπως προβλεφθεί και η δυνατότητα (στους ΟΤΑ) να μετατρέπουν σε φωτοβολταϊκούς τους βραχίονες του δημοτικού φωτισμού που βρίσκονται συνδεδεμένοι επάνω στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ .
    Δηλαδή να επιτρέπεται η εγκατάσταση στις κολώνες του ΔΕΔΔΗΕ αυτόνομων μικρών φωτοβολταϊκών πάνελ ή μεμβρανών με αντίστοιχο συσσωρευτή, που θα συνδέεται εναλλακτικά με τους υφιστάμενους βραχίονες φωτισμού, με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας και μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

  • 3 Μαΐου 2022, 14:55 | GEORGE

    Άρθρο 96:

    Ο διαχειριστής εντός ενός (1) μηνός «εισηγείται» στη ΡΑΕ τροποποιήσεις του Κώδικα Διαχείρισης ΕΔΔΗΕ. Εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την τροποποίηση του Κώδικα υπολογίζει τα νέα περιθώρια των Υ/Σ. Στην παραπάνω διαδικασία δεν καθορίζεται σε κανένα σημείο ο χρόνος μέσα στον οποίο η ΡΑΕ θα εγκρίνει την τροποποίηση του Κώδικα. Μέχρι τον επαναϋπολογισμό των ορίων δεν εκδίδονται νέες προσφορές σύνδεσης. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι για ένα χρονικό διάστημα ίσο με σαράντα (45) ημέρες πλέον του χρόνου για έγκριση του Κώδικα από τη ΡΑΕ, η αγορά παγώνει. Και όλα αυτά τη στιγμή που στις 31/12/2022 εκπνέει η προθεσμία για την υπογραφή συμβάσεων με τον ΔΑΠΕΕΠ εκτός ανταγωνιστικών διαδικασιών. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να εξασφαλισθεί η συνέχεια της εξέτασης των υφιστάμενων αιτημάτων.
    Επιπλέον ο τρόπος υπολογισμού των ορίων σε κάθε Υ/Σ είναι εξαιρετικά απλοποιημένος και αυθαίρετος καθώς δεν λαμβάνει υπόψη την πραγματική ανάγκη αυτοπαραγωγής σε κάθε περιοχή (ΒΙ.ΠΕ., ΒΙ.ΠΑ. κτλ), ούτε την φόρτιση των υφιστάμενων γραμμών αλλά ούτε και τα χαρακτηριστικά κάθε συστήματος αυτοπαραγωγής και την επίδρασή του κυρίως στα εναπομείνοντα όρια ισχύος βραχυκύκλωσης.

    Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι στο υφιστάμενο ειδικό πλαίσιο προτεραιότητας στη χορήγηση οριστικών προσφορών σύνδεσης (Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/28857/1083, ΦΕΚ 940/Β’/20.03.2020) είχε δοθεί σαφές πλεονέκτημα στα συστήματα αυτοπαραγωγής για πρόσβαση στο δίκτυο, κατατάσσοντάς τα στην ομάδα Β. Από εκεί και πέρα δεν είναι δυνατό η νομοθεσία να λειτουργεί αντισταθμιστικά στην έλλειψη προνοητικότητας. Ιδίως αναφορικά με τα αιτήματα σύνδεσης παραγωγών τα οποία έχουν τελικά εξετασθεί (περιμένοντας στην ουρά μήνες ή και χρόνια) και τα οποία έλαβαν αδυναμία σύνδεσης, είναι αδιανόητο να απωλέσουν δια παντός ουσιαστικά το δικαίωμα πρόσβασής του στα δίκτυα. Ειδικότερα για τους σταθμούς αυτούς θα πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη πρόβλεψη. Στο ειδικό πλαίσιο προτεραιοτήτων αναφέρεται για τα έργα αυτά:

    «Στις περιπτώσεις αυτές, ο αρμόδιος Διαχειριστής χορηγεί την οριστική προσφορά σύνδεσης, όταν καταστεί δυνατή η σύνδεση του σταθμού, με βάση την προτεραιότητα της αρχικής αίτησης».
    Η πλειοψηφία των παραγωγών που έλαβαν αρχικά αδυναμία σύνδεσης έχουν διατηρήσει τις αιτήσεις του στο αρχείο (όπως τους επιτρέπεται άλλωστε) επωμιζόμενοι όλα τα βάρη της επιλογής τους αυτής (π.χ. ενοίκια) περιμένοντας την κατάλληλη ευκαιρία για να συνδεθούν.

  • 30 Απριλίου 2022, 20:38 | Βασιλης

    OK Bravo

  • 29 Απριλίου 2022, 12:52 | Μουρατίδης Μάκης

    Αντικείμενο θέματος – Υφιστάμενη κατάσταση
    Η ΔΕΗ, αξιοποιώντας τους υδάτινους πόρους σε συνδυασμό με το κατάλληλο φυσικό ανάγλυφο της περιοχής, έχει κατασκευάσει και λειτουργεί στον ποταμό Νέστο τα μεγάλα Υδροηλεκτρικά Έργα (ΥΗΕ) του Θησαυρού και της Πλατανόβρυσης, ενώ εκκρεμεί επί 25ετία η κατασκευή του αναρρυθμιστικού ΥΗΕ Τεμένους τρίτου στη σειρά έργου του Συγκροτήματος Νέστου. Το σύνολο των Υδροηλεκτρικών Έργων της ΔΕΗ επί του ποταμού Νέστου χωροθετούνται εντός του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης.
    Σύμφωνα με το Άρθρο 27 του Ν. 3734/2009 (ΦΕΚ 8/28.01.2009 τεύχος Α΄) σε μικρό ιδιωτικό υδροηλεκτρικό έργο (ΑΠΕ) που λειτουργεί σήμερα στην ορεινή περιοχή του Ν. Δράμας επιβάλλεται ειδικό τέλος υπέρ του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης. Αντίθετα, στα μεγάλα Υδροηλεκτρικά Έργα επί του ποταμού Νέστου της ιδιωτικής πλέον ΔΕΗ, τα οποία αναμφισβήτητα επιφέρουν σημαντικότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον μιας προστατευόμενης περιοχής από τα αντίστοιχα μικρά, δεν επιβάλλεται ειδικό τέλος.
    Επισημαίνεται ότι το ισχύον σήμερα προαναφερθέν ειδικό τέλος δεν αποδίδεται στους ΟΤΑ, παρά μόνο στους κατά τόπους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, οι οποίοι έχουν ήδη καταργηθεί και ενσωματωθεί στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) με έδρα την Αθήνα.
    Υπενθυμίζεται ότι ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης έχει καταργηθεί και ενσωματωθεί στη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Νέστου – Βιστωνίδας και Ροδόπης του ΟΦΥΠΕΚΑ με έδρα το Πόρτο Λάγος και Παράρτημα στο Παρανέστι. Ως εκ τούτου, η είσπραξη από τον ΟΦΥΠΕΚΑ ακόμη και του υφιστάμενου σήμερα ειδικού τέλους και η κεντρική διαχείριση των αντίστοιχων ποσών χωρίς ασφαλιστικές δικλείδες, πιθανότατα και σύμφωνα με την υπάρχουσα εμπειρία θα οδηγήσει σε απώλεια πόρων που σήμερα επενδύονται τοπικά.
    Πρόταση
    Προτείνεται η τροποποίηση της ισχύουσας διάταξης νόμου με πρόβλεψη επιβολής ειδικού τέλους σε κάθε παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας από Υδροηλεκτρικό Σταθμό εντός προστατευόμενων περιοχών, ανεξαρτήτως ισχύος, και η απόδοσή του για υλοποίηση αναπτυξιακών δράσεων και προγραμμάτων στους οικείους Δήμους και στον ΟΦΥΠΕΚΑ για λογαριασμό της αντίστοιχης Μονάδας Διαχείρισης της Προστατευόμενης Περιοχής (ΜΔΠΠ).

    Ισχύουσα διάταξη νόμου:
    Ν. 3734/2009 (ΦΕΚ 8/28.01.2009 τεύχος Α΄) / Άρθρο 27 Ρυθμίσεις σχετικές με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)
    12.Στο Κεφάλαιο Η΄ του Ν. 3468/2006 μετά το άρθρο 25 προστίθεται άρθρο 25α ως εξής:
    «Άρθρο 25α
    Κάθε παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας, στον οποίο χορηγείται άδεια παραγωγής από Υδροηλεκτρικό Σταθμό εντός των κατά τις διατάξεις του άρθρου 18 του Ν. 1650/ 1986 προστατευόμενων περιοχών, επιβαρύνεται από την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του σταθμού του με ειδικό τέλος υπέρ του κατά τις διατάξεις του άρθρου 15 του Ν. 2742/1999 συνιστώμενου Φορέα Διαχείρισης της οικείας προστατευόμενης περιοχής. Το τέλος αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό ένα τοις εκατό (1%) επί της, προ ΦΠΑ, τιμής πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας στον Διαχειριστή του Συστήματος ή του Δικτύου ή των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών. Τα ποσά που αντιστοιχούν στο ειδικό τέλος του παρόντος άρθρου παρακρατούνται από τον αρμόδιο Διαχειριστή και αποδίδονται στον Φορέα Διαχείρισης της προστατευόμενης περιοχής στην οποία εγκαθίσταται ο σταθμός.»

    Προτεινόμενη τροποποίηση Άρθρου 25α του Ν. 3468/2006 που προστέθηκε με το Άρθρο 27 παρ. 12 του Ν. 3734/2009 (ΦΕΚ 8/28.01.2009 τεύχος Α΄):
    Το Άρθρο 25α του Ν. 3468/2006 που προστέθηκε με το Άρθρο 27 παρ. 12 του Ν. 3734/2009 τροποποιείται ως εξής:
    «Άρθρο 25α
    Κάθε παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας, στον οποίο χορηγείται ή έχει χορηγηθεί άδεια παραγωγής από Υδροηλεκτρικό Σταθμό, ανεξαρτήτως ισχύος, εντός των κατά τις διατάξεις του άρθρου 18 του Ν. 1650/ 1986 προστατευόμενων περιοχών, επιβαρύνεται από την έναρξη ισχύος του παρόντος για τους ήδη λειτουργούντες σταθμούς ή την έναρξη εμπορικής λειτουργίας νέου σταθμού, με ειδικό τέλος υπέρ του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) και των ΟΤΑ πρώτου βαθμού της οικείας προστατευόμενης περιοχής. Το ειδικό τέλος αντιστοιχεί σε ποσοστό ένα τοις εκατό (1%) επί της, προ ΦΠΑ, τιμής πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας στον Διαχειριστή του Συστήματος ή του Δικτύου ή των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών. Τα ποσά που αντιστοιχούν στο ειδικό τέλος του παρόντος άρθρου παρακρατούνται από τον αρμόδιο Διαχειριστή και αποδίδονται κατά ποσοστό 20% στον ΟΦΥΠΕΚΑ για λογαριασμό της αντίστοιχης Μονάδας Διαχείρισης της Προστατευόμενης Περιοχής (ΜΔΠΠ) στην οποία εγκαθίσταται ο σταθμός και ποσοστό 80% στους ΟΤΑ πρώτου βαθμού αναλογικά με την καταλαμβανόμενη έκτασή τους από τις αντίστοιχες ενεργειακές υποδομές. Τα αναλογούντα ποσά θα επενδύονται υποχρεωτικά σε δράσεις και προγράμματα τοπικής ανάπτυξης των οικείων προστατευόμενων περιοχών»