ΜΕΡΟΣ Γ΄ – ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ (ΕΕ) 2019/944 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΤΗ ΣΩΡΕΥΤΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ – ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ Ν. 4001/2011, 4067/2012, 3468/2006, 2367/1998 ΚΑΙ 4685/2020

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ- ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ Ν. 4001/2011 ΚΑΙ 4067/2012

Άρθρο 59

Ενσωμάτωση διατάξεων της Οδηγίας 2019/944/ΕΕ που αφορούν στην αποθήκευση, τη σωρευτική εκπροσώπηση και την επιχείρηση ηλεκτρικής ενέργειας – Τροποποίηση των ορισμών και του πεδίου εφαρμογής του ν. 4001/2011

  1. Στο άρθρο 1 του ν. 4001/2011 (Α’ 179): α) το πρώτο εδάφιο τροποποιείται ως προς την προσθήκη της αναφοράς στην Οδηγία (ΕΕ) 2019/944, β) το δεύτερο εδάφιο τροποποιείται προκειμένου να διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογής του, και το άρθρο 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 1

Σκοπός και πεδίο εφαρμογής

  1. Σκοπός του παρόντος νόμου είναι η ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των διατάξεων της Οδηγίας 2009/72/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 13ης Ιουλίου 2009 «Σχετικά με τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και για την κατάργηση της Οδηγίας 2003/54/ΕΚ» (ΕΕ L 211 της 14.8.2009) και της Οδηγίας 2009/73/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 13ης Ιουλίου 2009 «Σχετικά με τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά Φυσικού Αερίου και την κατάργηση της Οδηγίας 2003/55/ΕΚ» (ΕΕ L 211 της 14.08.2009), καθώς και των διατάξεων των άρθρων 8, 36 και 54 και των περ. 18, 19, 57, 59 και 60 του άρθρου 2 της Οδηγίας 2019/944/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 5ης Ιουνίου 2019 «Σχετικά με τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και την τροποποίηση της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ (αναδιατύπωση)» (ΕΕ L 158 της 14.6.2019).

Οι δραστηριότητες της παραγωγής, αποθήκευσης, σωρευτικής εκπροσώπησης, προμήθειας, αγοράς, μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και της παραγωγής, της προμήθειας, της αγοράς, της μεταφοράς, διανομής της αποθήκευσης, της υγροποίησης και της αεριοποίησης υγροποιημένου Φυσικού Αερίου εντός της Ελληνικής Επικράτειας ασκούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου αυτού. Οι δραστηριότητες αυτές είναι κοινής ωφέλειας και τελούν υπό την εποπτεία του κράτους.»

  1. Η περ. (η) της παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 4001/2011, τροποποιείται με την προσθήκη της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και την εναρμόνιση της ισχύουσας αναφοράς στην εκπροσώπηση ηλεκτρικής ενέργειας προς τον αντίστοιχο ορισμό της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/944 και διαμορφώνεται ως εξής:

«(η) Ενεργειακή Δραστηριότητα: Η Παραγωγή, Μεταφορά, Διανομή και Προμήθεια Ηλεκτρικής Ενέργειας ή Φυσικού Αερίου, η Εμπορία Ηλεκτρικής Ενέργειας, η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, η παραγωγή, η διανομή και η προμήθεια θερμικής ενέργειας, η σωρευτική εκπροσώπηση ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και η Χρήση Εγκατάστασης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου και η Χρήση Εγκατάστασης Αποθήκευσης Φυσικού Αερίου.».

  1. Στην παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 4001/2011 επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις: α) στην περ. (ιγ) προστίθενται οι δραστηριότητες αποθήκευσης και σωρευτικής εκπροσώπησης ηλεκτρικής ενέργειας, β) στην περ. (ιη) προστίθενται οι δραστηριότητες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, σωρευτικής εκπροσώπησης και απόκρισης ζήτησης και ενσωματώνεται η περ. 57 του άρθρου 2 της Οδηγίας 2019/944/ΕΕ, γ) προστίθενται περ. (λβ) με ενσωμάτωση της περ. 18 του άρθρου 2 της Οδηγίας 2019/944/ΕΕ, περ. (λγ) με ενσωμάτωση της περ. 19 του άρθρου 2 της Οδηγίας 2019/944/ΕΕ, περ. (λδ), περ. (λε) με ενσωμάτωση της περ. 59 του άρθρου 2 της Οδηγίας 2019/944/ΕΕ, περ. (λστ) με ενσωμάτωση της περ. 60 του άρθρου 2 της Οδηγίας 2019/944/ΕΕ), περ. (λζ), περ. (λη), περ. (λθ), περ. (λι), περ. (λια), περ. (λιβ) και περ. (λιγ), και η παρ. 3 τροποποιείται ως εξής:

«3.Ορισμοί που αναφέρονται ιδίως στην ηλεκτρική ενέργεια:

(α) Αποκεντρωμένη Παραγωγή: Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδες παραγωγής που συνδέονται στο δίκτυο διανομής.

(β) Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.): Οι μη ορυκτές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική ενέργεια, η ηλιακή ενέργεια, η ενέργεια κυμάτων, η παλιρροϊκή ενέργεια, η βιομάζα, τα αέρια που εκλύονται από χώρους υγειονομικής ταφής και από εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού, τα βιοαέρια, η γεωθερμική ενέργεια, η υδραυλική ενέργεια που αξιοποιείται από υδροηλεκτρικούς σταθμούς.

(γ) Απευθείας γραμμή: είτε η γραμμή ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία συνδέει μια απομονωμένη μονάδα παραγωγής με έναν απομονωμένο πελάτη είτε η γραμμή ηλεκτρικής ενέργειας η οποία συνδέει έναν παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας με μία επιχείρηση προμήθειας ηλεκτρικής ενεργείας, η οποία προμηθεύει απευθείας τις δικές της εγκαταστάσεις, θυγατρικές επιχειρήσεις και επιλέγοντες Πελάτες. Οι απευθείας γραμμές δεν εντάσσονται στο Σύστημα Μεταφοράς ή στο Δίκτυο Διανομής.

(δ) Απομονωμένο Μικροδίκτυο: είναι το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας κάθε Μη Διασυνδεδεμένου Νησιού το οποίο είχε κατά το έτος 1996 συνολική ετήσια κατανάλωση ενέργειας μικρότερη των 500 GWh.

(ε) Αυτοπαραγωγός: είναι ο παραγωγός, ο οποίος παράγει ηλεκτρική ενέργεια κυρίως για δική του χρήση και διοχετεύει τυχόν πλεόνασμα της ενέργειας αυτής στο σύστημα μεταφοράς ή στο δίκτυο διανομής.

(στ) Διαδικασία πρόσκλησης προς υποβολή προσφορών: η διαδικασία με την οποία καλύπτονται προγραμματισμένες πρόσθετες ανάγκες και ανάγκες αντικατάστασης δυναμικού με προμήθειες από νέες ή υπάρχουσες εγκαταστάσεις παραγωγής.

(ζ) Διανομή ηλεκτρικής ενέργειας: η μεταφορά μέσω δικτύου διανομής υψηλής, σε περίπτωση που έχει ειδικά καθορισθεί ότι ανήκουν στο δίκτυο διανομής, μέσης και χαμηλής τάσης της ηλεκτρικής ενεργείας που εγχέεται σε αυτό από το διασυνδεδεμένο με αυτό σύστημα μεταφοράς και τις μονάδες παραγωγής που συνδέονται άμεσα στο δίκτυο διανομής με σκοπό την παράδοσή της σε πελάτες, μη συμπεριλαμβανομένης όμως της προμήθειας.

(η) διασυνδεδεμένο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας: ένα σύνολο συστημάτων μεταφοράς και δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με μία ή περισσότερες διασυνδέσεις.

(θ) διασύνδεση: είναι οι γραμμές, οι εγκαταστάσεις και οι μετρητές που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς από ή προς την Ελληνική Επικράτεια, καθώς και με το Δίκτυο Διανομής.

(ι) Διαχειριστής δικτύου διανομής: κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία, τη συντήρηση, την παροχή πρόσβασης σε πελάτες και παραγωγούς που συνδέονται σε αυτό και, αν είναι αναγκαίο, την ανάπτυξη του δικτύου διανομής σε μία δεδομένη περιοχή και, κατά περίπτωση, των διασυνδέσεών του με άλλα δίκτυα διανομής και συστήματα μεταφοράς, και για τη μακροπρόθεσμη ικανότητα του δικτύου να ανταποκρίνεται στην εύλογη ζήτηση υπηρεσιών διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

(ια) Διαχειριστής συστήματος μεταφοράς: κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία, τη συντήρηση και, αν είναι αναγκαίο, την ανάπτυξη του συστήματος μεταφοράς σε μία δεδομένη περιοχή και, κατά περίπτωση, των διασυνδέσεών του με άλλα συστήματα, και για την μακροπρόθεσμη ικανότητα του συστήματος να ανταποκρίνεται στην εύλογη ζήτηση υπηρεσιών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

(ιβ) Δίκτυο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών: Οι γραμμές διανομής μέσης και χαμηλής τάσης και οι εγκαταστάσεις διανομής ηλεκτρικής ενέργειας που βρίσκονται εντός των ορίων του ακινήτου που περιγράφεται στις διατάξεις του Άρθρου Πρώτου του ν. 2338/1995 (Α` 202) και οι οποίες, σύμφωνα με τις διατάξεις του ίδιου νόμου κατασκευάζονται, αναπτύσσονται και τίθενται σε λειτουργία από την εταιρεία «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ΑΕ», καθώς και οι μελλοντικές επεκτάσεις αυτών εντός διανομής της ίδιας έκτασης, αποτελούν το Δίκτυο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (Δίκτυο ΔΑΑ) και δεν εντάσσονται στο Δίκτυο, κατά την έννοια του άρθρου 2 του ν. 2773/1999.

(ιγ) Δραστηριότητα Ηλεκτρικής Ενέργειας: είναι καθεμία από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες Παραγωγής, Μεταφοράς, Διανομής, Προμήθειας, Αγοράς, αποθήκευσης και σωρευτικής εκπροσώπησης ηλεκτρικής ενέργειας.

(ιδ) Ελληνικό Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΔΔΗΕ): είναι το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ ΑΕ που είναι εγκατεστημένο στην Ελληνική Επικράτεια, το οποίο αποτελείται από γραμμές μέσης και χαμηλής τάσης και εγκαταστάσεις διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και από γραμμές και εγκαταστάσεις υψηλής τάσης που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο αυτό. Το Δίκτυο, εκτός από το δίκτυο των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών, συνδέεται στο ΕΣΜΗΕ μέσω των υποσταθμών υψηλής τάσης και μέσης τάσης (ΥΤ/ΜΤ). Όριο μεταξύ Συστήματος και Δικτύου αποτελεί το διακοπτικό μέσο που βρίσκεται στην πλευρά της ΥΤ του μετασχηματιστή ισχύος του υποσταθμού και το οποίο αποτελεί στοιχείο του Δικτύου. Για τις περιοχές, στο δίκτυο διανομής των οποίων ανήκουν γραμμές ΥΤ, το όριο μεταξύ συστήματος και δικτύου διανομής καθορίζεται με απόφαση της Ρ.Α.Ε., μετά από εισήγηση των Διαχειριστών του ΕΣΜΗΕ και του ΕΔΔΗΕ και γνώμη των Κυρίων του ΕΣΜΗΕ και του ΕΔΔΗΕ.

(ιε) Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ): είναι οι γραμμές υψηλής τάσης, οι εγκατεστημένες στην Ελληνική Επικράτεια διασυνδέσεις, χερσαίες ή θαλάσσιες και όλες οι εγκαταστάσεις, εξοπλισμός και εγκαταστάσεις ελέγχου που απαιτούνται για την ομαλή, ασφαλή και αδιάλειπτη διακίνηση ηλεκτρικής ενέργειας από έναν σταθμό παραγωγής σε έναν υποσταθμό, από έναν υποσταθμό σε έναν άλλο ή προς ή από οποιαδήποτε διασύνδεση. Τα έργα διασύνδεσης Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών με το ΕΣΜΗΕ εντάσσονται στο ΕΣΜΗΕ. Στο Σύστημα Μεταφοράς δεν περιλαμβάνονται οι εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οι γραμμές και εγκαταστάσεις υψηλής τάσης που έχουν ενταχθεί στο Δίκτυο Διανομής, καθώς και τα δίκτυα των μη Διασυνδεδεμένων Νησιών.

(ιστ) Ενεργειακή αποδοτικότητα/διαχείριση της ζήτησης: η συνολική ή ολοκληρωμένη προσέγγιση στόχος της οποίας είναι να επηρεάσει την ποσότητα και το χρονικό προγραμματισμό της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενεργείας με σκοπό τη μείωση της κατανάλωσης πρωτογενούς ενεργείας και των φορτίων αιχμής, δίνοντας το προβάδισμα στις επενδύσεις για μέτρα ενεργειακής αποδοτικότητας ή άλλα μέτρα όπως οι Συμβάσεις προμήθειας με δικαίωμα διακοπής, έναντι των επενδύσεων για την αύξηση του δυναμικού παραγωγής, εάν οι πρώτες από τις προαναφερόμενες επενδύσεις αποτελούν την αποτελεσματικότερη και οικονομικότερη εναλλακτική λύση, λαμβανομένων υπόψη του θετικού περιβαλλοντικού αντίκτυπου που προκύπτει από τη μειωμένη κατανάλωση ενεργείας και των συναφών πτυχών της ασφάλειας του εφοδιασμού και του κόστους διανομής.

(ιζ) Επικουρική υπηρεσία: κάθε υπηρεσία που είναι αναγκαία για τη διαχείριση συστήματος μεταφοράς ή δικτύου διανομής, όπως η ρύθμιση της τάσης, η ρύθμιση της συχνότητας, η παροχή εφεδρειών, η παροχή άεργου ισχύος, η επανεκκίνηση του Συστήματος Μεταφοράς, μετά από διακοπή και η παρακολούθηση της διακύμανσης του φορτίου.

(ιη) Επιχείρηση ηλεκτρικής ενέργειας: το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που ασκεί τουλάχιστον μία από τις ακόλουθες δραστηριότητες: παραγωγή, μεταφορά, διανομή, αποθήκευση, σωρευτική εκπροσώπηση, απόκριση ζήτησης, προμήθεια ή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και είναι υπεύθυνο για τα εμπορικά και τεχνικά καθήκοντα ή/και τα καθήκοντα συντήρησης τα σχετικά με τις δραστηριότητες αυτές. Στον ορισμό αυτόν δεν περιλαμβάνονται οι τελικοί πελάτες.

(ιθ) Κάθετα Ολοκληρωμένη Επιχείρηση ηλεκτρικής ενέργειας: η επιχείρηση ηλεκτρικής ενέργειας ή όμιλος επιχειρήσεων ηλεκτρικής ενέργειας, στον οποίο το ίδιο πρόσωπο ή πρόσωπα δικαιούνται, άμεσα ή έμμεσα, να ασκούν τον Έλεγχο, και όπου η εν λόγω επιχείρηση ή ο όμιλος επιχειρήσεων ασκούν τουλάχιστον μία από τις δραστηριότητες μεταφοράς ή διανομής, και τουλάχιστον μία από τις δραστηριότητες παραγωγής ή προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

(κ) Μακροπρόθεσμος προγραμματισμός: ο προγραμματισμός των επενδυτικών αναγκών όσον αφορά το δυναμικό παραγωγής, μεταφοράς και διανομής σε μακροπρόθεσμη βάση, προκειμένου να καλύπτεται η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στο σύστημα και να εξασφαλίζεται ο εφοδιασμός των πελατών.

(κα) Μεταφορά ηλεκτρικής ενεργείας: η Μεταφορά μέσω συστήματος υπερυψηλής και υψηλής τάσης της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από μονάδες παραγωγής που συνδέονται άμεσα σε αυτό, καθώς και αυτής που εγχέεται σε αυτό μέσω των διασυνδέσεών του με όμορα συστήματα μεταφοράς με σκοπό την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε τελικούς πελάτες άμεσα συνδεδεμένους στο σύστημα αυτό, σε όμορα συστήματα μεταφοράς με τα οποία διασυνδέεται και σε δίκτυα διανομής, μη συμπεριλαμβανομένης όμως της προμήθειας.

(κβ) Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά: είναι τα νησιά της Ελληνικής Επικράτειας των οποίων το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας δεν συνδέεται με το Σύστημα Μεταφοράς και το Δίκτυο Διανομής της ηπειρωτικής χώρας.

(κγ) Μικρό απομονωμένο σύστημα: είναι το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας κάθε Μη Διασυνδεδεμένου Νησιού το οποίο είχε κατά το έτος 1996 συνολική ετήσια κατανάλωση ενέργειας μικρότερη των 3000 GWh και το οποίο ποσοστό κάτω του 5 % της ετήσιας κατανάλωσης προέρχεται από διασύνδεση με άλλα συστήματα.

(κδ) Ολοκληρωμένη Επιχείρηση ηλεκτρικής ενέργειας: η επιχείρηση ηλεκτρικής ενέργειας που είναι κάθετα ή οριζόντια ολοκληρωμένη.

(κε) Οριζόντια Ολοκληρωμένη επιχείρηση: η επιχείρηση που ασκεί μία τουλάχιστον από τις δραστηριότητες παραγωγής με σκοπό την πώληση ή μεταφορά ή διανομή ή προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, και μια δραστηριότητα εκτός του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.

(κστ) Παράγωγο ηλεκτρικής ενεργείας: χρηματοπιστωτικό μέσο που προσδιορίζεται στα σημεία 5, 6 ή 7 του τμήματος Γ του παραρτήματος Ι της Οδηγίας 2004/39/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Απριλίου 2004, για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων [EEL 145, 30.4.2004], όπου το μέσο αυτό σχετίζεται με την ηλεκτρική ενέργεια.

(κζ) Παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας: κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο το οποίο παράγει ηλεκτρική ενέργεια.

(κη) Πρόσβαση: είναι η σύνδεση με το Σύστημα Μεταφοράς και το Δίκτυο Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και η χρήση αυτών.

(κθ) Σύμβαση Προμήθειας ηλεκτρικής ενεργείας: η σύμβαση για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, μη συμπεριλαμβανομένου παραγώγου ηλεκτρικής ενέργειας.

(λ) Χρήστης συστήματος: το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που τροφοδοτεί με ηλεκτρική ενέργεια ένα σύστημα μεταφοράς ή δίκτυο διανομής ή που τροφοδοτείται από ένα τέτοιο σύστημα ή δίκτυο.

(λα) μικρό συνδεδεμένο σύστημα (ΜΣΣ): κάθε σύστημα με κατανάλωση μικρότερη των τριών χιλιάδων (3.000) GWh το 1996, στο οποίο ποσοστό άνω του πέντε τοις εκατό (5%) της ετήσιας κατανάλωσης προέρχεται από διασύνδεση με άλλα συστήματα, κατά την έννοια που αποδίδεται στην Οδηγία (ΕΕ) 2019/944 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 5ης Ιουνίου 2019 σχετικά με τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και την τροποποίηση της οδηγίας 2012/27/ΕΕ (L 158).

(λβ) Σωρευτική Εκπροσώπηση: δραστηριότητα ασκούμενη από φυσικό ή νομικό πρόσωπο που συνδυάζει καταναλισκόμενη ή παραγόμενη ενέργεια από περισσότερους του ενός καταναλωτές, παραγωγούς ή αποθηκευτικούς σταθμούς προς πώληση, αγορά ή δημοπρασία σε οποιαδήποτε αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

(λγ) Ανεξάρτητος Φορέας Σωρευτικής Εκπροσώπησης: συμμετέχων στην αγορά δραστηριοποιούμενος στη σωρευτική εκπροσώπηση που δεν είναι συνδεδεμένος με τον προμηθευτή του πελάτη του.

(λδ) Άδεια αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας: η άδεια η οποία χορηγείται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) κατά τα άρθρα 132Ε έως 132Ζ και τον Κανονισμό Αδειών Αποθήκευσης του άρθρου 135A για την άσκηση της δραστηριότητας αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

(λε) Αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας: η αναβολή της τελικής χρήσης της ηλεκτρικής ενέργειας σε χρονική στιγμή μεταγενέστερη από αυτή της παραγωγής της με τη μετατροπή της σε μορφή ενέργειας που μπορεί να αποθηκευτεί, η αποθήκευση της εν λόγω ενέργειας και η μεταγενέστερη εκ νέου μετατροπή της εν λόγω ενέργειας σε ηλεκτρική ενέργεια.

(λστ) Εγκατάσταση αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας: μια εγκατάσταση όπου γίνεται η αποθήκευση της ηλεκτρικής ενέργειας.

(λζ) Εγκατεστημένη χωρητικότητα Σταθμού Αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας: η αρχική εγκατεστημένη ενεργειακή χωρητικότητα του εξοπλισμού αποθήκευσης του Σταθμού Αποθήκευσης που εκφράζει τη μέγιστη ποσότητα ενέργειας, η οποία μπορεί να αποθηκευτεί στα συστήματα του Σταθμού Αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

(λη) Εγγυημένη (ωφέλιμη) χωρητικότητα Σταθμού Αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας: Η μέγιστη ποσότητα ενέργειας, την οποία ο Σταθμός Αποθήκευσης είναι δυνατό να αποδίδει εξασφαλισμένα στην έξοδό του αξιοποιώντας ενέργεια των αποθηκευτικών του συστημάτων, χωρίς ενδιάμεση φόρτιση αυτών. Η ενέργεια αυτή μετράται στο σημείο σύνδεσης του Σταθμού Αποθήκευσης με το σύστημα μεταφοράς ή το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

(λθ) Μέγιστη ισχύς απορρόφησης Σταθμού Αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας: Η μέγιστη ισχύς που ο Σταθμός Αποθήκευσης δύναται να απορροφήσει από το Σύστημα Μεταφοράς ή το Δίκτυο Διανομής, όπως μετράται στο σημείο σύνδεσης του Σταθμού με το Σύστημα ή το Δίκτυο, αντίστοιχα.

(λι) Μέγιστη ισχύς έγχυσης Σταθμού Αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας: η μέγιστη καθαρή ισχύς που ο Σταθμός Αποθήκευσης δύναται να αποδίδει συνεχώς στην έξοδό του (σημείο σύνδεσης με το σύστημα ή το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας).

(λια) Σταθμός αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας: το σύνολο των εγκαταστάσεων που συνδέονται με το Σύστημα Μεταφοράς ή το Δίκτυο Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας του Διασυνδεδεμένου Συστήματος και επιτελούν αποκλειστικά λειτουργία Αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, κατά τον ορισμό που της αποδίδεται στην περ. (λε).

(λιβ) Άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα: Η άδεια η οποία χορηγείται από τη Ρ.Α.Ε. κατά τα άρθρα 132 και 132Α και τον Κανονισμό Αδειών του άρθρου 135 για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα, φυσικό αέριο και αργό πετρέλαιο και τα προϊόντα του (μαζούτ, ντίζελ και υγραέριο).

(λιγ) Μέγιστη ισχύς έγχυσης σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. με διατάξεις αποθήκευσης: Ειδικά για σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. ή Σ.Η.Θ.Υ.Α. με διατάξεις αποθήκευσης, η ηλεκτρική ισχύς που επιτρέπεται να παρέχεται, κατά ανώτατο όριο, από τον σταθμό στο σημείο σύνδεσής του με το Δίκτυο. Επιτρέπεται υπέρβαση της μέγιστης ισχύος έγχυσης μέχρι ποσοστού 5%, εφόσον η υπέρβαση αυτή εμφανίζεται σε μικρή συχνότητα, σύμφωνα με τα οριζόμενα κατά περίπτωση στον Κανονισμό Βεβαιώσεων. Για τον έλεγχο της υπέρβασης, ως μέγιστη τιμή ισχύος θεωρείται η μέση τιμή ισχύος των μετρήσεων που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια χρονικού διαστήματος δεκαπέντε (15) λεπτών.».

Άρθρο 60

Μοναδιαίες χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας για σταθμούς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας-Τροποποίηση παρ. 6 άρθρου 55 του ν. 4001/2011

Στην παρ. 6 του άρθρου 55 του ν. 4001/2011 (Α’ 179) προστίθεται δεύτερο εδάφιο και η παρ. 6 διαμορφώνεται ως εξής:

«6. Οι αριθμητικές τιμές των συντελεστών της ανωτέρω μεθοδολογίας, καθώς και οι μοναδιαίες χρεώσεις που επιβάλλονται στους Πελάτες, ανεξάρτητα Προμηθευτή, προσδιορίζονται κάθε έτος με απόφαση της Ρ.Α.Ε., η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, κατόπιν προηγούμενης εισήγησης της Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. Α.Ε., ως μοναδικού Διαχειριστή του ειδικού λογαριασμού ΥΚΩ στην ελληνική επικράτεια.

Ειδικώς οι μοναδιαίες χρεώσεις για την καταβολή του ανταλλάγματος Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) αναφορικά με τους σταθμούς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας της περ. (λια) της παρ. 3 του άρθρου 2 και της παρ. 11Β του άρθρου 10 του ν. 4685/2020 (Α’ 92), αφορούν αποκλειστικά την ιδιοκαταναλισκόμενη ηλεκτρική ενέργεια των σταθμών αυτών, η οποία δεν αποτελεί μέρος της απορροφούμενης ηλεκτρικής ενέργειας για πλήρωση των αποθηκευτικών συστημάτων και επαναπόδοσή της στο σύστημα μεταφοράς ή στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και υπολογίζονται ανάλογα με την κατηγορία καταναλωτών στην οποία υπάγονται σύμφωνα με τον πίνακα 1.α του άρθρου 36 του ν. 4067/2012 (Α’ 79).».

Άρθρο 61

Προσδιορισμός της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για τους σταθμούς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας αναφορικά με τη χρέωση Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας-Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 36 του ν. 4067/2012

Στην παρ. 2 του άρθρου 36 του ν. 4067/2012 (Α’ 79) προστίθενται νέα τρίτο και τέταρτο εδάφιο και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

«2. Υπόχρεοι καταβολής του ανταλλάγματος ΥΚΩ είναι οι εκάστοτε χρήστες κάθε παροχής ηλεκτροδότησης, οι οποίοι το συγκαταβάλλουν στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας με διακριτή χρέωση στους λογαριασμούς κατανάλωσης που λαμβάνουν, όπως η κατανάλωση αυτή προσδιορίζεται από τον αρμόδιο Διαχειριστή Δικτύου, καθώς και οι αυτοπρομηθευόμενοι πελάτες.

Ο προσδιορισμός της κατανάλωσης κάθε καταναλωτή γίνεται στη βάση της συνολικής κατανάλωσης, ανεξάρτητα από την προέλευση της ενέργειας αυτής, ήτοι από το δίκτυο ή από μονάδες του καταναλωτή – αυτοπαραγωγού. Ειδικά για τους σταθμούς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας της περ. (λια) της παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 4001/2011 (Α’ 179) και της παρ. 11Β του άρθρου 10 του ν. 4685/2020 (Α’ 92), η υποχρέωση του πρώτου εδαφίου αφορά στο τμήμα της ιδιοκατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας των σταθμών αυτών και υπόκειται στις μοναδιαίες χρεώσεις του πίνακα 1.α, ανάλογα με την κατηγορία καταναλωτών στην οποία υπάγονται. Ηλεκτρική ενέργεια που απορροφάται προς πλήρωση των αποθηκευτικών συστημάτων, με σκοπό την επαναπόδοσή της στο σύστημα μεταφοράς ή στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, δεν υπόκειται σε χρεώσεις ΥΚΩ.

Το αντάλλαγμα ΥΚΩ αποδίδεται σύμφωνα με τους οικείους Κώδικες Διαχείρισης από τους προμηθευτές και τους αυτοπρομηθευόμενους πελάτες στον ειδικό λογαριασμό ΥΚΩ που τηρείται από τον αρμόδιο Διαχειριστή, σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 55 του ν. 4001/2011.

Από τα έσοδα του ειδικού λογαριασμού καταβάλλεται από τον αρμόδιο Διαχειριστή εξ ολοκλήρου αντιστάθμιση στους κατόχους άδειας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για τις παρεχόμενες από αυτούς Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας.

Σε περίπτωση ελλείμματος ή πλεονάσματος του ετήσιου οικονομικού αποτελέσματος του ειδικού λογαριασμού ΥΚΩ, οι μοναδιαίες χρεώσεις του ανταλλάγματος ΥΚΩ της παραγράφου 1α αναπροσαρμόζονται τον Ιούνιο και το Δεκέμβριο έκαστου έτους στο πλαίσιο παρακολούθησης του ειδικού λογαριασμού, μετά από εισήγηση της Ρ.Α.Ε., η οποία εκδίδεται λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση του αρμόδιου διαχειριστή, τυχόν σωρευτικά ελλείμματα, σύμφωνα με την παρ. 10 του άρθρου 55 του ν. 4001/2011, την ανάγκη τήρησης ενός αποθέματος ασφαλείας και τυχόν κάλυψη του κόστους από τον κρατικό προϋπολογισμό, σύμφωνα με το τελευταίο εδάφιο. Η αναπροσαρμογή θα μηδενίζει το προβλεπόμενο έλλειμμα του τρέχοντος και του επόμενου έτους, στο οποίο ενσωματώνεται το τυχόν έλλειμμα του προηγούμενου έτους. Ο αρμόδιος Διαχειριστής αποστέλλει τη σχετική εισήγηση στη Ρ.Α.Ε. το Μάρτιο και το Σεπτέμβριο έκαστου έτους με στοιχεία και εκτιμήσεις του ετήσιου οικονομικού αποτελέσματος του ειδικού λογαριασμού ΥΚΩ του τρέχοντος και του επόμενου έτους. Η Ρ.Α.Ε. αποστέλλει τον Μάιο και τον Νοέμβριο έκαστου έτους την εισήγηση στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών δύναται να καλύπτεται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, πλήρως ή μερικώς, το κόστος παροχής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, με αντίστοιχη πίστωση ως εισροή του ειδικού διαχειριστικού λογαριασμού για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας που τηρεί ο αρμόδιος διαχειριστής, σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 55 του ν. 4001/2011.

Ειδικά για το έτος 2019 η πίστωση του προηγούμενου εδαφίου ανέρχεται μέχρι το ποσό των πενήντα εννέα εκατομμυρίων (59.000.000) ευρώ και για το έτος 2020 μέχρι το ποσό των εξήντα οχτώ εκατομμυρίων (68.000.000) ευρώ. Για το έτος 2018 δεν χορηγείται πίστωση.»

Άρθρο 62

Υπολογισμός και χρέωση του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων για τους σταθμούς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας-Τροποποίηση περ. (β) παρ. 3 άρθρου 143 του ν. 4001/2011

Στην υποπερ. (βα) της περ (β) της παρ. 3 του άρθρου 143 του ν. 4001/2011 (Α’ 179) προστίθεται νέο τέταρτο εδάφιο, και η περ (β) διαμορφώνεται ως εξής:

«β. Έσοδα του Υπολογαριασμού Ενισχύσεων υφιστάμενων Έργων Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. που έχουν τεθεί σε λειτουργία πριν την 1η.1.2021, του Ειδικού Λογαριασμού Α.Π.Ε., Σ.Η.Θ.Υ.Α. και Αποθήκευσης Διασυνδεδεμένου Συστήματος και Δικτύου, για την αποζημίωση των σταθμών αυτών, και ειδικότερα:

βα) Έσοδα από την επιβολή Ειδικού Τέλους για τη Μείωση Εκπομπών Αερίων Ρύπων (Ε.Τ.Μ.Ε.Α.Ρ.) επί της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας του ηπειρωτικού συστήματος και των συνδεδεμένων με αυτό νησιών.

Το Ε.Τ.Μ.Ε.Α.Ρ. επιβάλλεται επί της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ομοιόμορφα για όλη την Ελληνική Επικράτεια, με την επιφύλαξη των επόμενων εδαφίων.

Ειδικά για τους αυτοπαραγωγούς Α.Π.Ε. ή Σ.Η.Θ.Υ.Α., το ειδικό τέλος καταβάλλεται από κάθε αυτοπαραγωγό αποκλειστικά και μόνο για το τμήμα της ηλεκτρικής ενέργειας που συνολικά αυτός απορροφά από το Δίκτυο ή το Σύστημα.

Για τους σταθμούς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας της περ. (λια) της παρ. 3 του άρθρου 2 και της παρ. 11Β του άρθρου 10 του ν. 4685/2020 (Α’ 92) το ειδικό τέλος υπολογίζεται και καταβάλλεται από τους κατόχους των σχετικών αδειών αποκλειστικά για την ενέργεια των ιδιοκαταναλώσεων των σταθμών αυτών, εξαιρουμένης της ενέργειας η οποία απορροφάται προς πλήρωση των αποθηκευτικών συστημάτων και επαναπόδοση στο σύστημα μεταφοράς ή στο δίκτυο διανομής, με χρέωση σύμφωνα με τους Πελάτες της αντίστοιχης κατηγορίας.

Οι μοναδιαίες χρεώσεις που επιβάλλονται ανά κατηγορία πελατών, προσδιορίζονται με απόφαση της Ρ.Α.Ε. που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τον δωδέκατο μήνα εκάστου έτους, προκειμένου να εφαρμοσθεί το επόμενο ημερολογιακό έτος, μετά από προϋπολογιστική εκτίμηση των εσόδων και εξόδων του Ειδικού Λογαριασμού Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. Επικράτειας.

Οι ανωτέρω μοναδιαίες χρεώσεις αναθεωρούνται με την ίδια διαδικασία, τον έκτο μήνα κάθε ημερολογιακού έτους για εφαρμογή από την 1η Ιουλίου έως την 31η Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, εφόσον αυτό απαιτείται με βάση την εξέλιξη των εσόδων και εξόδων του Ειδικού Λογαριασμού Α.Π.Ε., Σ.Η.Θ.Υ.Α. και Αποθήκευσης Διασυνδεδεμένου Συστήματος και Δικτύου εντός του έτους, με την επιφύλαξη της διατήρησης ειδικού αποθεματικού ασφαλείας έκτακτων δαπανών ύψους εβδομήντα εκατομμυρίων (70.000.000) ευρώ.

Οι αποφάσεις των προηγούμενων εδαφίων, που αναπροσαρμόζουν τις μοναδιαίες χρεώσεις του Ε.Τ.Μ.Ε.Α.Ρ., γίνονται, με στόχο τη μη ύπαρξη ελλειμμάτων στον Ειδικό Λογαριασμό Α.Π.Ε., Σ.Η.Θ.Υ.Α. και Αποθήκευσης Διασυνδεδεμένου Συστήματος και Δικτύου μέχρι το τέλος του ημερολογιακού έτους, κατά το οποίο εφαρμόζονται οι αποφάσεις αυτές.

Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθορίζονται τα ποσοστά μειωμένων χρεώσεων του Ε.Τ.Μ.Ε.Α.Ρ. ανά κατηγορία πελατών από 1η.1.2019, σύμφωνα με την Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «για τις Κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας (2014-2020)» (2014/C200/01), η μέγιστη και η ελάχιστη χρέωση που μπορεί να επιβληθεί σε μεμονωμένο καταναλωτή, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων υπαγωγής σε κατηγορία δικαιούχων μειωμένης χρέωσης, ο έλεγχος των κριτηρίων υπαγωγής, το ύψος του ανταποδοτικού τέλους για την εξέταση των αιτήσεων υπαγωγής, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων των μειωμένων χρεώσεων, τα πρόστιμα και ο τρόπος επιβολής τους σε περιπτώσεις παραβίασης των υποχρεώσεων αυτών, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή των παραπάνω.

Με την επιφύλαξη των επόμενων εδαφίων, από 1ης.1.2019 επιβάλλεται σε όλες τις κατηγορίες καταναλωτών ενιαία χρέωση Ε.Τ.Μ.Ε.Α.Ρ., επί της ηλεκτρικής ενέργειας που απορροφούν από το Δίκτυο ή το Σύστημα, η οποία ορίζεται ως Χρέωση Βάσης (Χ.Β.). Ειδικά ως προς τις κατηγορίες των καταναλωτών που είναι δικαιούχοι μειωμένων χρεώσεων, σύμφωνα με την Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «για τις Κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας (2014-2020)», οι μοναδιαίες χρεώσεις Ε.Τ.Μ.Ε.Α.Ρ. ορίζονται ως ποσοστό επί της Χ.Β.

Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθορίζονται οι κατηγορίες καταναλωτών που είναι δικαιούχοι μειωμένων χρεώσεων Ε.Τ.Μ.Ε.Α.Ρ. από 1ης.1.2019, σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο, τα ποσοστά μειωμένων χρεώσεων σε σχέση με τη Χ.Β. ανά κατηγορία δικαιούχων, οι κατηγορίες καταναλωτών στους οποίους επιβάλλεται ακέραια η Χ.Β., η μέγιστη και η ελάχιστη χρέωση που μπορεί να επιβληθεί σε μεμονωμένο καταναλωτή, προσδιορίζονται ειδικά για τα έτη 2019 και 2020 και με ισχύ από 1ης.1.2019 οι σχετικές μοναδιαίες χρεώσεις, ο χρόνος θέσης των χρεώσεων σε εφαρμογή, η διαδικασία εκκαθάρισης των χρεώσεων από 1η.1.2019 και ρυθμίζεται κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή τους, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας και των όρων αναθεώρησής τους ειδικά κατά τα έτη αυτά.

Η Δ.Α.Π.Ε.Ε.Π. Α.Ε. ορίζεται ως αρμόδιος φορέας για τη διαδικασία υπαγωγής των δικαιούχων σε μειωμένες χρεώσεις μέσω υλοποίησης και διαχείρισης κατάλληλου πληροφοριακού συστήματος για την υποδοχή αιτήσεων των δυνητικών δικαιούχων.

Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθορίζονται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων υπαγωγής σε κατηγορία δικαιούχων μειωμένης χρέωσης, η διαδικασία ελέγχου των κριτηρίων υπαγωγής, το ύψος του ανταποδοτικού τέλους για την εξέταση των αιτήσεων υπαγωγής, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων των μειωμένων χρεώσεων, τα πρόστιμα και ο τρόπος επιβολής τους σε περιπτώσεις παραβίασης των υποχρεώσεων αυτών, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή των παραπάνω.

Ειδικά για τα έτη 2019 και 2020 και με ισχύ από 1ης.1.2019, η Χ.Β. καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αναστέλλονται οι διαδικασίες προσδιορισμού και αναθεώρησης του τέταρτου και πέμπτου εδαφίου. Από το έτος 2021 η Χ.Β. καθορίζεται από τη Ρ.Α.Ε., σύμφωνα και με τα οριζόμενα στο τέταρτο και πέμπτο εδάφιο.

Μέχρι να τεθούν σε εφαρμογή οι μειωμένες χρεώσεις που προβλέπονται στην απόφαση του ένατου εδαφίου, συνεχίζουν ως προς τις κατηγορίες των δικαιούχων αυτών να επιβάλλονται οι μοναδιαίες χρεώσεις Ε.Τ.Μ.Ε.Α.Ρ. της υπ’ αριθμ. 1.101/2017 απόφασης της Ρ.Α.Ε. για το ημερολογιακό έτος 2018 (Β΄ 4670).

Λεπτομέρειες σχετικά με τις διαδικασίες διαχείρισης συναλλαγών του Ε.Τ.Μ.Ε.Α.Ρ. από 1ης.4.2019 καθορίζονται στον Κώδικα του Διαχειριστή Α.Π.Ε. και Εγγυήσεων Προέλευσης.»

Άρθρο 63

Ρυθμίσεις για τις μοναδιαίες χρεώσεις χρήσης συστήματος μεταφοράς και δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας αναφορικά με την άσκηση της δραστηριότητας αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας-Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 140 του ν. 4001/2011

Στην παρ. 2 του άρθρου 140 του ν. 4001/2011 (Α’ 179) προστίθεται νέο τελευταίο εδάφιο και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

«2. Η Ρ.Α.Ε. αποφασίζει, έξι (6) μήνες πριν την έναρξη ισχύος τους, μετά από γνώμη των αρμόδιων διαχειριστών του ΕΣΜΗΕ και του ΕΔΔΗΕ, σύμφωνα με διαφανή κριτήρια, τη μεθοδολογία για τον υπολογισμό των τιμολογίων σύνδεσης και χρήσης των εθνικών δικτύων και ιδίως των τιμολογίων πρόσβασης στο ΕΣΜΗΕ και στο ΕΔΔΗΕ και στα Κλειστά Δίκτυα Διανομής, στα οποία περιλαμβάνονται οι χρεώσεις σύνδεσης και χρήσης σε αυτά. Η μεθοδολογία τιμολόγησης καταρτίζεται με τρόπο που επιτρέπει την πραγματοποίηση των αναγκαίων επενδύσεων στο ΕΣΜΗΕ και στο ΕΔΔΗΕ, ώστε να διασφαλίζεται με αποδοτικό τρόπο η παροχή υπηρεσιών μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Ειδικά οι μοναδιαίες χρεώσεις χρήσης συστήματος μεταφοράς και δικτύου διανομής για τους σταθμούς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας της περ. (λια) της παρ. 3 του άρθρου 2 και της παρ. 11Β του άρθρου 10 του ν. 4685/2020 (Α’ 92) υπολογίζονται και καταβάλλονται από τους κατόχους των σχετικών Αδειών Αποθήκευσης και Βεβαιώσεων, αντίστοιχα, με βάση την απορροφούμενη ισχύ των Σταθμών Αποθήκευσης, στον βαθμό που αυτή συμβάλλει στη διαμόρφωση της αιχμής του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με αναλογική εφαρμογή της μεθοδολογίας του πρώτου εδαφίου για τους καταναλωτές του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (Ε.Σ.Μ.Η.Ε.).».

Άρθρο 64

Ιδιοκτησιακό καθεστώς εγκαταστάσεων αποθήκευσης ενέργειας από διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας – Προσθήκη άρθρου 109 Α στον ν. 4001/2011

(άρθρο 54 της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/944)

Μετά το άρθρο 109 του ν. 4001/2011 (Α’ 179) προστίθεται άρθρο 109Α για την ενσωμάτωση του άρθρου 54 της Οδηγίας 2019/944 αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς εγκαταστάσεων αποθήκευσης ενέργειας από τον Διαχειριστή του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, ως εξής:

 

«Άρθρο 109Α

Ιδιοκτησιακό καθεστώς εγκαταστάσεων αποθήκευσης ενέργειας από τον Διαχειριστή του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας

(άρθρο 54 της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/944)

 

  1. Ο διαχειριστής του ΕΣΜΗΕ, κατά το άρθρο 97, δεν δύναται να έχει στην ιδιοκτησία του, να αναπτύσσει, να διαχειρίζεται ή να λειτουργεί εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας.
  2. Κατ’ εξαίρεση της παρ. 1, ο διαχειριστής του ΕΣΜΗΕ δύναται να έχει στην ιδιοκτησία του, να αναπτύσσει, να λειτουργεί και να διαχειρίζεται εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας:

(α) κατόπιν απόφασης της Ρ.Α.Ε., εφόσον αυτές αποτελούν πλήρως ενσωματωμένα στοιχεία δικτύου ή

(β) εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

(βα) τρίτα μέρη, κατόπιν ανοιχτής, διαφανούς και χωρίς διακρίσεις ανταγωνιστικής διαδικασίας υποβολής προσφορών, η οποία εξετάζεται και εγκρίνεται από τη Ρ.Α.Ε., δεν έχουν αποκτήσει το δικαίωμα για ιδιοκτησία, ανάπτυξη, διαχείριση ή λειτουργία εγκαταστάσεων αποθήκευσης ενέργειας ή δεν μπορούσαν να παράσχουν τις σχετικές υπηρεσίες αποθήκευσης ενέργειας με εύλογο κόστος και εγκαίρως,

(ββ) η Ρ.Α.Ε. κρίνει ότι οι εν λόγω εγκαταστάσεις ή επικουρικές υπηρεσίες μη σχετικές με τη συχνότητα είναι απαραίτητες, προκειμένου ο Διαχειριστής του ΕΣΜΗΕ να τηρεί τις υποχρεώσεις που υπέχει για την αποτελεσματική, αξιόπιστη και ασφαλή λειτουργία του ΕΣΜΗΕ και ότι οι εγκαταστάσεις αυτές δεν χρησιμοποιούνται για την αγορά ή πώληση ηλεκτρικής ενέργειας στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, και

(βγ) η Ρ.Α.Ε. έχει αξιολογήσει την αναγκαιότητα αυτής της εξαίρεσης, έχει εξετάσει εκ των προτέρων την εφαρμοσιμότητα της ανταγωνιστικής διαδικασίας υποβολής προσφορών, συμπεριλαμβανομένων των όρων και προϋποθέσεων αυτής και έχει παράσχει την έγκρισή της.

  1. Η Ρ.Α.Ε. δύναται να εκδίδει κατευθυντήριες γραμμές ή όρους και προϋποθέσεις προσκλήσεων υποβολής προσφορών για τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων, για την κατάρτιση των οποίων δύναται να συνεργάζεται με την Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ., προκειμένου να συνδράμει τον Διαχειριστή του ΕΣΜΗΕ στη διασφάλιση δίκαιης διαγωνιστικής διαδικασίας κατά την υποπερ. (βα) της περ. (β) της παρ. 2.
  2. Η απόφαση της Ρ.Α.Ε. περί της εξαίρεσης της παρ. 2 και όλες οι συναφείς πληροφορίες αναφορικά με το αίτημα και τους λόγους της εξαίρεσης κοινοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στον Οργανισμό Συνεργασίας Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας.
  3. Η Ρ.Α.Ε. διεξάγει, τουλάχιστον ανά δύο (2) έτη, δημόσια διαβούλευση για τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας της περ. β της παρ. 2, με στόχο την εκτίμηση της δυνητικής διαθεσιμότητας και του δυνητικού ενδιαφέροντος επενδύσεων τρίτων σε τέτοιες εγκαταστάσεις. Η Ρ.Α.Ε. αξιολογεί τα πορίσματα της διαβούλευσης και με απόφασή της, εφόσον προκύπτει ότι τρίτα μέρη είναι σε θέση να έχουν στην ιδιοκτησία τους, να αναπτύσσουν, να λειτουργούν ή να διαχειρίζονται τέτοιες εγκαταστάσεις κατά τρόπο οικονομικά αποδοτικό, προβλέπει τη σταδιακή, εντός δεκαοκτώ (18) μηνών, κατάργηση των σχετικών δραστηριοτήτων του Διαχειριστή του ΕΣΜΗΕ. Στο πλαίσιο της διαδικασίας του προηγουμένου εδαφίου, η Ρ.Α.Ε., με απόφασή της, δύναται να επιτρέπει στον Διαχειριστή του ΕΣΜΗΕ να λάβει εύλογη αποζημίωση και συγκεκριμένα να ανακτήσει την υπολειμματική αξία της επένδυσης που πραγματοποίησε σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας.
  4. Η παρ. 5 δεν εφαρμόζεται σε περιπτώσεις πλήρως ενσωματωμένων στοιχείων δικτύου, καθώς και σε νέες εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας σε συσσωρευτές για τη συνήθη περίοδο απόσβεσης αυτών, δυνάμει τελικής απόφασης επένδυσης η οποία λαμβάνεται μέχρι τις 31.12.2024 και οι οποίες:

(α) συνδέονται με το δίκτυο το αργότερο δύο (2) έτη μετά,

(β) ενσωματώνονται στο ΕΣΜΗΕ,

(γ) χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την αντίδραση άμεσης αποκατάστασης της ασφάλειας του δικτύου σε περίπτωση έκτακτων αναγκών του δικτύου, εάν το εν λόγω μέτρο αποκατάστασης αρχίζει αμέσως και ολοκληρώνεται όταν η ανακατανομή μέσω αγοράς μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα και

(δ) δεν χρησιμοποιούνται για την αγορά ή την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της εξισορρόπησης.»

Άρθρο 65

Ιδιοκτησιακό καθεστώς εγκαταστάσεων αποθήκευσης ενέργειας από διαχειριστές συστημάτων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας- Προσθήκη άρθρου 122 Α στον ν. 4001/2011 (άρθρο 36 της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/944)

 Μετά το άρθρο 122 του ν. 4001/2011 (Α’ 179), προστίθεται άρθρο 122A για την ενσωμάτωση του άρθρου 36 της Οδηγίας 2019/944 αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς εγκαταστάσεων αποθήκευσης ενέργειας από διαχειριστές συστημάτων διανομής, ως εξής:

«Άρθρο 122Α

Ιδιοκτησιακό καθεστώς εγκαταστάσεων αποθήκευσης ενέργειας από διαχειριστές συστημάτων διανομής

(άρθρο 36 της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/944)

 

  1. Ο Διαχειριστής συστήματος διανομής ηλεκτρικής ενέργειας δεν δύναται να έχει στην ιδιοκτησία του, να αναπτύσσει, να διαχειρίζεται ή να λειτουργεί εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας.
  2. Κατ’ εξαίρεση της παρ. 1, ο Διαχειριστής συστήματος διανομής δύναται να έχει στην ιδιοκτησία του, να αναπτύσσει, να διαχειρίζεται και να λειτουργεί εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας:

(α) κατόπιν απόφασης της Ρ.Α.Ε., εφόσον αυτές αποτελούν πλήρως ενσωματωμένα στοιχεία δικτύου ή

(β) εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

(βα) τρίτα μέρη, κατόπιν διενέργειας ανοιχτής, διαφανούς και χωρίς διακρίσεις ανταγωνιστικής διαδικασίας υποβολής προσφορών, η οποία εξετάζεται και εγκρίνεται από τη Ρ.Α.Ε., δεν έχουν αποκτήσει το δικαίωμα για ιδιοκτησία, ανάπτυξη, διαχείριση ή λειτουργία εγκαταστάσεων αποθήκευσης ενέργειας ή δεν μπορούσαν να παράσχουν τις σχετικές υπηρεσίες αποθήκευσης ενέργειας με εύλογο κόστος και εγκαίρως,

(ββ) η Ρ.Α.Ε. κρίνει ότι οι εν λόγω εγκαταστάσεις ή επικουρικές υπηρεσίες μη σχετικές με τη συχνότητα είναι απαραίτητες, προκειμένου οι διαχειριστές συστημάτων διανομής να τηρούν τις υποχρεώσεις που υπέχουν για την αποτελεσματική, αξιόπιστη και ασφαλή λειτουργία του συστήματος διανομής, και ότι οι εγκαταστάσεις αυτές δεν χρησιμοποιούνται για την αγορά ή πώληση ηλεκτρικής ενέργειας στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, και

(βγ) η Ρ.Α.Ε. έχει αξιολογήσει την αναγκαιότητα αυτής της εξαίρεσης, έχει εξετάσει εκ των προτέρων την εφαρμοσιμότητα της ανταγωνιστικής διαδικασίας υποβολής προσφορών, συμπεριλαμβανομένων των όρων και προϋποθέσεων αυτής, και έχει παράσχει την έγκρισή της.

  1. Η Ρ.Α.Ε. δύναται να εκδίδει κατευθυντήριες γραμμές ή όρους και προϋποθέσεις προσκλήσεων υποβολής προσφορών για τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων, για την κατάρτιση των οποίων δύναται να συνεργάζεται με την Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ., προκειμένου να συνδράμει τον Διαχειριστή συστήματος διανομής να διασφαλίσει δίκαια διαγωνιστική διαδικασία κατά την υποπερ. (βα) της περ. (β) της παρ. 2.
  2. Η Ρ.Α.Ε. διεξάγει, τουλάχιστον ανά δύο (2) έτη, δημόσια διαβούλευση για τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας της περ. (β) της παρ. 2, με στόχο την εκτίμηση της δυνητικής διαθεσιμότητας και του δυνητικού ενδιαφέροντος επενδύσεων σε τέτοιες εγκαταστάσεις. Η Ρ.Α.Ε. αξιολογεί τα πορίσματα της διαβούλευσης και με απόφασή της, εφόσον προκύπτει ότι τρίτα μέρη είναι σε θέση να έχουν στην ιδιοκτησία τους, να αναπτύσσουν, να λειτουργούν ή να διαχειρίζονται τέτοιες εγκαταστάσεις κατά τρόπο οικονομικά αποδοτικό, προβλέπει τη σταδιακή, εντός δεκαοκτώ (18) μηνών, κατάργηση των σχετικών δραστηριοτήτων των διαχειριστών συστημάτων διανομής. Στο πλαίσιο της διαδικασίας του προηγουμένου εδαφίου, η Ρ.Α.Ε., με απόφασή της, δύναται να επιτρέπει στον Διαχειριστή συστήματος διανομής ηλεκτρικής ενέργειας να λάβει εύλογη αποζημίωση και συγκεκριμένα να ανακτήσει την υπολειμματική αξία της επένδυσης που πραγματοποίησε σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας.
  3. Η παρ. 4 δεν εφαρμόζεται σε περιπτώσεις πλήρως ενσωματωμένων στοιχείων δικτύου, καθώς και νέων εγκαταστάσεων αποθήκευσης ενέργειας σε συσσωρευτές για τη συνήθη περίοδο απόσβεσης αυτών, δυνάμει τελικής απόφασης επένδυσης πριν από την 4η Ιουλίου 2019, οι οποίες:

(α) συνδέονται με το δίκτυο το αργότερο δύο (2) έτη μετά,

(β) ενσωματώνονται στο δίκτυο διανομής,

(γ) χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την αντίδραση άμεσης αποκατάστασης της ασφάλειας του δικτύου σε περίπτωση έκτακτων αναγκών του δικτύου, εάν το εν λόγω μέτρο αποκατάστασης αρχίζει αμέσως και ολοκληρώνεται όταν η ανακατανομή μέσω αγοράς μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα και

(δ) δεν χρησιμοποιούνται για την αγορά ή την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της εξισορρόπησης.»

Άρθρο 66

Εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για την αδειοδότηση σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα – Τροποποίηση άρθρου 132 του ν. 4001/2011

Στο άρθρο 132 του ν. 4001/2011 (Α’ 179), περί αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας: α) στον τίτλο προσδιορίζεται η υπό ενσωμάτωση Οδηγία, β) στην παρ. 2 εναρμονίζεται ο τρόπος αναφοράς του Κανονισμού Αδειών, γ) στην περ. (ι) της παρ. 3 επικαιροποιούνται ο στόχος, ο χρόνος επίτευξης και η παραπεμπόμενη Οδηγία, δ) στην παρ. 3 προστίθεται περ. (ιβ), ε) στις παρ. 4, 7, 8, 9 και 11 προσδιορίζεται ότι η αναφορά στην άδεια αφορά στην άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στ) η παρ. 10, περί υδροηλεκτρικών έργων, καταργείται, ζ) η παρ. 12 αντικαθίσταται, η) προστίθεται παρ. 14 και το άρθρο διαμορφώνεται ως εξής:

 

«Άρθρο 132

Άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

(Άρθρο 8 της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/944)

  1. Η δραστηριότητα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας επιτρέπεται σε όσους έχει χορηγηθεί άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ή έχουν νομίμως εξαιρεθεί από την υποχρέωση αυτή.
  2. Με την επιφύλαξη των ειδικότερων διατάξεων για την παραγωγή από Α.Π.Ε., η άδεια για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας χορηγείται σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στον παρόντα νόμο και στον οικείο Κανονισμό Αδειών.
  3. Ο Κανονισμός Αδειών του άρθρου 135, ως προς τη χορήγηση αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εξειδικεύει τα κριτήρια αξιολόγησης, λαμβάνοντας υπόψη ιδίως:

(α) την εν γένει ασφάλεια του συστήματος ηλεκτρικής ενεργείας, των εγκαταστάσεων και του σχετικού εξοπλισμού,

(β) την προστασία της δημόσιας υγείας και ασφάλειας,

(γ) την προστασία του περιβάλλοντος,

(δ) την εξασφάλιση ή τη δυνατότητα εξασφάλισης του δικαιώματος χρήσης της θέσης εγκατάστασης του έργου,

(ε) τη χρήση δημόσιων εκτάσεων,

(στ) την ενεργειακή αποδοτικότητα,

(ζ) τη φύση των πρωτογενών πηγών,

(η) τη δυνατότητα του αιτούντος ή των μετόχων ή εταίρων του να υλοποιήσει το έργο με βάση την επιστημονική και τεχνική επάρκειά του και τη δυνατότητα εξασφάλισης της απαιτούμενης χρηματοδότησης,

(θ) τη συμμόρφωση προς τα μέτρα που αφορούν την παροχή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και την προστασία του καταναλωτή,

(ι) τη συνεισφορά της δυναμικότητας παραγωγής στην επίτευξη του συνολικού στόχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μερίδιο τουλάχιστον 32 % της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030 όπως αναφέρεται στο άρθρο 3 παρ. 1 της οδηγίας (ΕΕ) 2018/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (L 328/82), και τυχόν μελλοντικές αναθεωρήσεις της ενωσιακής νομοθεσίας αναφορικά με τον ανωτέρω στόχο,

(ια) τη συνεισφορά της δυναμικότητας παραγωγής στη μείωση των εκπομπών και

(ιβ) την αξιολόγηση εναλλακτικών λύσεων για την οικοδόμηση νέας δυναμικότητας παραγωγής, όπως οι λύσεις απόκρισης ζήτησης και η αποθήκευση ενέργειας.

  1. Η άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τα εξής στοιχεία:

(α) Το πρόσωπο στο οποίο χορηγείται το δικαίωμα.

(β) Το σταθμό ηλεκτροπαραγωγής για τον οποίο χορηγείται η άδεια, τον τόπο εγκατάστασής του, το δυναμικό παραγωγής και τη χρησιμοποιούμενη καύσιμη ύλη.

  1. Κατά τη διαδικασία χορήγησης αδειών παραγωγής, καθώς και για τη διερεύνηση οποιουδήποτε ζητήματος που τυχόν ανακύπτει και σχετίζεται με υφιστάμενες άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η Ρ.Α.Ε. δύναται να συλλέγει και να αξιολογεί τεχνικά, οικονομικά, λογιστικά, εμπορικά και άλλα συναφή στοιχεία των ενδιαφερομένων, αλλά και στοιχεία που περιέρχονται σε γνώση της από πάσης φύσεως δημόσιες αρχές. Για το σκοπό αυτόν, δύναται να αιτείται τη συνδρομή κάθε αρμόδιας αρχής, η οποία υποχρεούται να γνωστοποιήσει στη Ρ.Α.Ε. τα σχετικά δεδομένα ή να γνωμοδοτήσει επί του ζητήματος που τέθηκε υπόψη της εντός προθεσμίας ενός (1) μηνός από την παραλαβή του εν λόγω αιτήματος της Ρ.Α.Ε.. Η ανωτέρω προθεσμία απάντησης του εν λόγω φορέα δύναται να παραταθεί, μετά από συναίνεση της Ρ.Α.Ε., για διάστημα όχι μεγαλύτερο συνολικά των έξι (6) μηνών.
  2. Η Ρ.Α.Ε., κατά τη χορήγηση αδειών παραγωγής, δύναται να θέτει, κατά περίπτωση, ειδικούς όρους και προϋποθέσεις, προς διασφάλιση της πλήρωσης των κριτηρίων αξιολόγησης.
  3. Η Ρ.Α.Ε., κατά την αξιολόγηση των αιτήσεων που υποβάλλονται για χορήγηση αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, διασφαλίζει την τήρηση των όρων του υγιούς ανταγωνισμού, περιλαμβανομένων και ζητημάτων δεσπόζουσας επιρροής στην αγορά ενέργειας, θέτοντας για το σκοπό αυτόν ειδικούς αντισταθμιστικούς όρους ή περιορισμούς στις χορηγούμενες άδειες και λαμβάνοντας κάθε αναγκαίο ρυθμιστικό μέτρο.
  4. Η άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας επιτρέπεται να επεκτείνεται, αν αυξηθεί το δυναμικό παραγωγής ή να τροποποιείται, αν αλλάζουν τα υπόλοιπα στοιχεία της.
  5. Η χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας δεν απαλλάσσει τον κάτοχό της από την υποχρέωση να λαμβάνει άλλες άδειες ή εγκρίσεις που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία, όπως οι άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας.
  6. (Καταργείται).
  7. Εξαιρούνται από την υποχρέωση κατοχής άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας:

(α) μονάδες ηλεκτροπαραγωγής ισχύος μέχρι 20 KW,

(β) εφεδρικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγών ζευγών, ανεξάρτητα από την ισχύ τους, οι οποίοι λειτουργούν μόνο σε περίπτωση διακοπής της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας λόγω βλάβης ή περιορισμών του Συστήματος ή του Δικτύου. Αν οι σταθμοί αυτοί λειτουργούν για σκοπούς διαφορετικούς από τους προβλεπόμενους, απαιτείται άδεια παραγωγής,

(γ) σταθμοί ισχύος μέχρι 2MW που εγκαθίστανται από εκπαιδευτικούς ή ερευνητικούς φορείς με σκοπούς αποκλειστικά εκπαιδευτικούς ή πειραματικούς,

(δ) σταθμοί που εγκαθίστανται από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Κ.Α.Π.Ε.) για λόγους πιστοποίησης ή μετρήσεων και για όσο χρονικό διάστημα διεξάγονται μετρήσεις ή διενεργείται πιστοποίηση και

(ε) πρόσωπα, στις εγκαταστάσεις ή μονάδες των οποίων παράγεται ηλεκτρική ενέργεια με μη συμβατικές μεθόδους και ως συνέπεια άσκησης της κύριας δραστηριότητάς τους, άλλης από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

  1. Με απόφαση της Ρ.Α.Ε. δημιουργείται μητρώο εξαιρέσεων στο οποίο καταγράφονται οι περιπτώσεις στις οποίες διαπιστώνεται η συνδρομή των προϋποθέσεων εξαίρεσης για τις περ. α`, γ`, δ` και ε` της παρ. 10. Ειδικώς οι περιπτώσεις συνδρομής των προϋποθέσεων εξαίρεσης υπό (α), (γ), (δ) και (ε) της παρ. 10 που αφορούν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα καταχωρούνται στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αδειών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από Ορυκτά Καύσιμα (Η.Μ.Π.Η.Εν.Ο.Κ.) της παρ. 2 του άρθρου 132Α.

Στον Κανονισμό Αδειών που εκδίδεται δυνάμει του άρθρου 135 εξειδικεύεται η διαδικασία διαπίστωσης της συνδρομής των ως άνω προϋποθέσεων.

  1. Ειδικά για την περίπτωση β΄ της παραγράφου 10, η συνδρομή των προϋποθέσεων εξαίρεσης, διαπιστώνεται με απόφαση του αρμόδιου Διαχειριστή ΕΔΔΗΕ ή ΕΣΜΗΕ, ανάλογα με το σημείο σύνδεσης του καταναλωτή, και για τον σκοπό αυτό τηρείται από τους αρμόδιους Διαχειριστές Ειδικό Μητρώο Εξαιρέσεων, το οποίο αναρτάται στην ιστοσελίδα τους. Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων και εξέτασης των φακέλων καθορίζεται με απόφαση του αρμόδιου Διαχειριστή, η οποία εγκρίνεται από τη Ρ.Α.Ε. και αναρτάται στην ιστοσελίδα του αρμόδιου Διαχειριστή.
  2. Απαγορεύεται η χορήγηση αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για εγκαταστάσεις με καύσιμο λιθάνθρακα ή λιγνίτη, καθώς και η τροποποίηση των σχετικών αδειών που έχουν χορηγηθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος.».

Άρθρο 67

Διαδικασία χορήγησης άδειας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα – Προσθήκη άρθρου 132 Α στο ν. 4001/2011

Μετά το άρθρο 132 του ν. 4001/2011 (Α’ 179) προστίθεται άρθρο 132Α αναφορικά με τη δραστηριότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, ως εξής:

«Άρθρο 132Α

Υποβολή αίτησης, αξιολόγηση και χορήγηση άδειας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα

 

  1. 1. Με την επιφύλαξη του άρθρου 132Δ, η Άδεια Παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα χορηγείται από τη Ρ.Α.Ε., για χρονικό διάστημα έως και τριάντα πέντε (35) έτη για καύσιμο φυσικό αέριο και έως είκοσι (20) έτη για καύσιμο μαζούτ και για καύσιμο ντίζελ, κατόπιν υποβολής αίτησης και μπορεί να παραταθεί για ίσο χρόνο, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στον παρόντα και στον Κανονισμό Αδειών, που εκδίδεται δυνάμει του άρθρου 135.
  2. Η Ρ.Α.Ε. τηρεί Ηλεκτρονικό Μητρώο Αδειών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από Ορυκτά Καύσιμα (Η.Μ.Π.Η.Εν.Ο.Κ.), μέσω του οποίου εκδίδονται οι άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα και στο οποίο καταχωρούνται τα κατωτέρω στοιχεία, αιτήσεις, διαδικασίες και λεπτομέρειες, όπως εξειδικεύονται στον Κανονισμό Αδειών:

(α) Τα στοιχεία των αδειών παραγωγής, τα στοιχεία μεταβίβασής τους, οι τροποποιήσεις τους, οι παρατάσεις ισχύος, η ανάκληση, καθώς και κάθε άλλη μεταβολή και γνωστοποίηση μεταβολής των στοιχείων των αδειών παραγωγής.

(β) Τα στοιχεία των φυσικών και νομικών προσώπων που εξαιρούνται από τη λήψη Άδειας Παραγωγής από ορυκτά καύσιμα, καθώς και τα στοιχεία των σταθμών τους.

(γ) Τα στοιχεία των αιτήσεων υπό (α), τα στοιχεία των αιτήσεων και προσφορών σύνδεσης προς τους αρμόδιους Διαχειριστές.

Η συνολική διαδικασία υποβολής κάθε αίτησης διεκπεραιώνεται στο Η.Μ.Π.Η.Εν.Ο.Κ. μέσω κατάλληλου περιβάλλοντος και με ειδικούς κωδικούς χρήστη και πρόσβασης σε αυτό, οι οποίοι δύναται να συμπίπτουν με κωδικούς της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Το Η.Μ.Π.Η.Εν.Ο.Κ. διαλειτουργεί με συστήματα των λοιπών φορέων, οι οποίοι εμπλέκονται στη διαδικασία αδειοδότησης, καθώς και με συστήματα των αρμόδιων Διαχειριστών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον ν. 4727/2020 (Α’ 184) και επικαιροποιείται κατ` ελάχιστο σε μηναία βάση με ευθύνη της Ρ.Α.Ε..

Στο περιεχόμενο του Η.Μ.Π.Η.Εν.Ο.Κ. παραχωρείται πρόσβαση από τη Ρ.Α.Ε. στους αρμόδιους Διαχειριστές και στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το Η.Μ.Π.Η.Εν.Ο.Κ. παρέχει ελεύθερη πρόσβαση στο κοινό στα στοιχεία υπό (α) και (β).

  1. Με απόφαση της Ρ.Α.Ε., σύμφωνα με το άρθρο 38 καθορίζονται τα τέλη για την έκδοση, παράταση ισχύος, τροποποίηση και μεταβίβαση των αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, καθώς και τα ετήσια τέλη για τη χρήση των αδειών υπό τους εξής όρους:

(α) To εφάπαξ τέλος για την υποβολή της αίτησης για την έκδοση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα υπολογίζεται επί τη βάσει αξίας εξήντα (60) ευρώ/MW. Η ανώτατη αξία του εφάπαξ τέλους ορίζεται στον Κανονισμό Αδειών και, σε κάθε περίπτωση, δεν δύναται να είναι μεγαλύτερη των δώδεκα χιλιάδων (12.000) ευρώ.

(β) Για την υποβολή αίτησης για τροποποίηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, το ύψος του τέλους ορίζεται στο ένα πέμπτο (1/5) του ποσού που προκύπτει από την παρ. 1 με ανώτατο όριο τις δύο χιλιάδες τετρακόσια (2.400) ευρώ. Ειδικά σε περίπτωση αίτησης για τροποποίηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα λόγω αύξησης της μέγιστης ισχύος παραγωγής πέραν του 10% της αρχικά αναγραφείσας στη σχετική άδεια, το τέλος για το πρόσθετο μέρος της ισχύος υπολογίζεται βάσει των οριζομένων στην περ. (α) και καταβάλλεται επιπλέον του ποσού που προκύπτει από το πρώτο εδάφιο.

  1. Η αίτηση για την έκδοση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, η οποία υποβάλλεται ηλεκτρονικά στη Ρ.Α.Ε. και διεκπεραιώνεται μέσω του Η.Μ.Π.Η.Εν.Ο.Κ., κατά την παρ. 2, συνοδεύεται από τα ακόλουθα έγγραφα, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στον Κανονισμό Αδειών:

(α) Αναλυτική περιγραφή του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία περιγράφει τη θέση εγκατάστασης του σταθμού, την τεχνική διαμόρφωση και τον κύριο εξοπλισμό του, παραθέτει την εγκατεστημένη ισχύ, τη μέγιστη ισχύ παραγωγής, το καύσιμο και τυχόν εναλλακτικό καύσιμο, τον βαθμό απόδοσης, τις κύριες βοηθητικές καταναλώσεις, τυχόν δεξαμενές υγρών καυσίμων, την υπαγωγή ή μη στην Οδηγία (EE) 2012/18 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 4ης Ιουλίου 2012 για την αντιμετώπιση των κινδύνων μεγάλων ατυχημάτων σχετιζόμενων με επικίνδυνες ουσίες (L 197/1),

(β) μελέτη λειτουργίας και εσόδων αγοράς, η οποία προσδιορίζει τον τρόπο συμμετοχής του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και τα αναμενόμενα έσοδα από τη συμμετοχή του σε αυτές, κατά τη διάρκεια ισχύος της άδειας παραγωγής,

(γ) επιχειρηματικό σχέδιο του έργου, το οποίο συντάσσεται με βάση τα προσδοκώμενα έσοδα του έργου από τη συμμετοχή του στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, τεκμηριώνει το επενδυτικό και λειτουργικό κόστος του έργου και λαμβάνει υπόψη τις πηγές χρηματοδότησης και τις χρηματορροές κατά τη διάρκεια ζωής της επένδυσης, προκειμένου να προσδιορίσει τον εσωτερικό βαθμό απόδοσης του έργου και των ιδίων κεφαλαίων,

(ε) στοιχεία που τεκμηριώνουν τη δυνατότητα του αιτούντος ή των μετόχων ή εταίρων αυτού να υλοποιήσουν το έργο με βάση την τεχνική τους επάρκεια, καθώς και την οικονομική τους επάρκεια, τη δυνατότητα εξασφάλισης της απαιτούμενης χρηματοδότησης και άλλα οικονομικά στοιχεία, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στον Κανονισμό Αδειών,

(στ) συνολικό επιχειρηματικό σχέδιο, λαμβανομένου υπόψη του συνόλου των αιτήσεων που έχει υποβάλλει ο αιτών για σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, Σταθμούς Αποθήκευσης και σταθμούς παραγωγής Ειδικών Έργων Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α.,

(ζ) αποδεικτικό κατάθεσης του εφάπαξ τέλους της υποπερ. (αα) της περ. (α) της παρ. 1 του άρθρου 38, κατά τα οριζόμενα στην παρ. 3.

  1. Η αίτηση υποβάλλεται παραδεκτώς και καταχωρείται στο Η.Μ.Π.Η.Εν.Ο.Κ., υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

(α) Είναι τυπικά πλήρης σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στις παρ. 4 και 9 έως 11 του παρόντος και στον Κανονισμό Αδειών,

(β) ο αιτών δεν έχει λυθεί, πτωχεύσει, τεθεί σε (ειδική) εκκαθάριση, αναγκαστική και ειδική διαχείριση, παύση πληρωμών, συνδιαλλαγή-εξυγίανση και δεν έχει κατατεθεί αίτηση ενώπιον αρμόδιου δικαστηρίου για οποιοδήποτε από τα ανωτέρω,

(γ) οι μέτοχοι/εταίροι νομικών προσώπων, πλην των εισηγμένων εταιρειών, των ανωνύμων εταιρειών επενδύσεων χαρτοφυλακίου και των χρηματοδοτικών εταιρειών συμμετοχών, γνωστοποιούνται μέχρι φυσικού προσώπου κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στον Κανονισμό Αδειών.

  1. Εφόσον η αίτηση για χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα υποβάλλεται παραδεκτώς, σύμφωνα με τα στοιχεία, τις προϋποθέσεις και τα συνοδευτικά έγγραφα των παρ. 4, 5 και 9 έως 11, και τα ειδικότερα οριζόμενα στον Κανονισμό Αδειών, περίληψη αυτής αναρτάται στην ιστοσελίδα της Ρ.Α.Ε. εντός είκοσι (20) ημερών από την υποβολή της αίτησης. Από την επομένη ημέρα της ανάρτησης της περίληψης και εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών, όποιος έχει έννομο συμφέρον μπορεί να υποβάλει αιτιολογημένη αντίρρηση ενώπιον της Ρ.Α.Ε., σε σχέση με αίτηση που υποβλήθηκε. Οι αντιρρήσεις συνοδεύονται από έγγραφα και στοιχεία που είναι αναγκαία για την τεκμηρίωσή τους.
  2. Αντιρρήσεις που υποβάλλονται εκπροθέσμως ή από πρόσωπα που δεν έχουν έννομο συμφέρον ή δεν συνοδεύονται από στοιχεία για την τεκμηρίωσή τους, απορρίπτονται ως απαράδεκτες και η σχετική πράξη γνωστοποιείται στον αιτούντα, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στον Κανονισμό Αδειών.
  3. Η Ρ.Α.Ε. ενημερώνει τον αιτούντα για τις αντιρρήσεις που έχουν υποβληθεί κατά της αίτησής του. Ο αιτών δύναται να υποβάλει τις απόψεις του επί των αντιρρήσεων αυτών εντός προθεσμίας που τάσσεται από τη Ρ.Α.Ε. και η οποία δεν δύναται να είναι μεγαλύτερη των δεκαπέντε (15) ημερών.
  4. Μέσα σε προθεσμία δέκα (10) ημερών από την υποβολή της αίτησης, η Ρ.Α.Ε. δύναται να ζητήσει την παροχή, εντός τακτής προθεσμίας, η οποία υπολογίζεται εντός της προθεσμίας χορήγησης της άδειας παραγωγής της παρ. 12, προσθέτων εγγράφων, στοιχείων και πληροφοριών επί της υποβληθείσας αιτήσεως, αναφορικά με κάθε ζήτημα που κρίνει απαραίτητο, άλλως η αίτηση, με την επιφύλαξη τήρησης των παρ. 3, 4, 5, 9, 10 και 11, θεωρείται πλήρης. Σε περίπτωση μη προσκόμισης των στοιχείων του πρώτου εδαφίου εντός της τεθείσας προθεσμίας, η Ρ.Α.Ε. απορρίπτει την αίτηση ως απαράδεκτη.
  5. Στην περίπτωση που ο αιτών υποβάλλει εμπρόθεσμα τα στοιχεία των παρ. 4, 5, 9, 10 και 11 και εφόσον μέσα σε προθεσμία είκοσι (20) ημερών από την υποβολή τους η Ρ.Α.Ε. δεν ζητήσει περαιτέρω πληροφορίες, η αίτηση θεωρείται πλήρης.
  6. Η άδεια παραγωγής εκδίδεται με βάση τα έγγραφα, τα στοιχεία και τις προϋποθέσεις του παρόντος άρθρου, του άρθρου 132 και τα ειδικότερα προβλεπόμενα στον Κανονισμό Αδειών και εφόσον διαπιστωθεί από τη Ρ.Α.Ε. ότι:

(α) Δεν τίθενται θέματα που έχουν γνωστοποιηθεί στη Ρ.Α.Ε. με οποιονδήποτε τρόπο σχετικά με την εθνική ασφάλεια, τη δημόσια υγεία και ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος.

(β) Τεκμηριώνονται επιπλέον από τα υποβληθέντα στοιχεία:

(βα) Η ενεργειακή αποδοτικότητα του έργου, εφόσον συντρέχει τέτοια περίπτωση.

(ββ) Η οικονομική αποδοτικότητα και βιωσιμότητα της επένδυσης του έργου, με κριτήριο τον εκτιμώμενο εσωτερικό βαθμό απόδοσης (IRR) αυτής.

(βγ) Η τεχνική επάρκεια του αιτούντος για την υλοποίηση του έργου.

(βδ) Η οικονομική επάρκεια του αιτούντος και η δυνατότητα εξασφάλισης της απαιτούμενης χρηματοδότησης για την υλοποίηση του έργου, εφαρμοζόμενων αναλογικά των οριζομένων στο Μέρος 4 του Παραρτήματος 2 της απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/114746/4230/2020 «Κανονισμός Βεβαιώσεων Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. και Βεβαιώσεων Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας Ειδικών Έργων Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α.» (Β` 5291).

(βε) Η μη ύπαρξη θεμάτων σχετικά με την ασφάλεια των εν γένει εγκαταστάσεων, δικτύων και του σχετικού εξοπλισμού του ΕΣΜΗΕ και του ΕΔΔΗΕ.

(βστ) Οι λειτουργικοί περιορισμοί τους οποίους το έργο αναλαμβάνει να ικανοποιήσει, προκειμένου να καταστεί δυνατή η σύνδεσή του σε κορεσμένα δίκτυα, εφόσον επιτρέπεται η υποβολή αιτήσεων, συνοδευόμενοι από αποτίμηση της επίπτωσής τους στη δραστηριοποίηση και στο επιχειρηματικό σχέδιο του έργου.

  1. Λαμβανομένης υπόψη της περ. (ζ) της παρ. 4, η άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα εκδίδεται ή η σχετική αίτηση απορρίπτεται εντός εξήντα (60) ημερών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων, εφόσον δεν έχουν υποβληθεί αντιρρήσεις για την εν λόγω αίτηση. Εφόσον έχουν υποβληθεί αντιρρήσεις, η άδεια εκδίδεται ή η αίτηση απορρίπτεται εντός εξήντα (60) ημερών από το πέρας της προθεσμίας του αιτούντος να υποβάλει τις απόψεις του κατά των αντιρρήσεων ή την υποβολή των απόψεών του εντός της παραπάνω προθεσμίας κατά τις παρ. 5 έως 7.
  2. Η άδεια παραγωγής, η οποία εκδίδεται ηλεκτρονικά μέσω του Η.Μ.Π.Η.Εν.Ο.Κ., δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Ρ.Α.Ε., φέρει ηλεκτρονική υπογραφή ή εγκεκριμένη ηλεκτρονική σφραγίδα κατά την έννοια του άρθρου 3 του Κανονισμού 2014/910/ΕΕ, τίθεται σε ισχύ από την ημερομηνία έκδοσής της και περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον τα στοιχεία των περ. (α) και (β) της παρ. 4 του άρθρου 132, καθώς και τα ακόλουθα στοιχεία:

(α) τη διάρκεια ισχύος της,

(β) την ονομαστική ισχύ του σταθμού παραγωγής,

(γ) τη μέγιστη αποδιδόμενη ισχύ στην έξοδο του σταθμού παραγωγής,

(δ) το καύσιμο του σταθμού παραγωγής και το εναλλακτικό καύσιμο, αν υπάρχει,

(ε) τους γενικούς όρους της άδειας παραγωγής και

(στ) τυχόν ειδικούς όρους της άδειας παραγωγής.

  1. Σε περίπτωση απόρριψης αίτησης για τη χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, ο αιτών λαμβάνει γνώση μέσω του Η.Μ.Π.Η.Εν.Ο.Κ. και η σχετική πράξη δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Ρ.Α.Ε..
  2. Κατά τη διαδικασία χορήγησης της άδειας εγκατάστασης, ελέγχεται η συμμόρφωση της θέσης εγκατάστασης του προτεινόμενου έργου προς τους εκάστοτε ισχύοντες κανόνες χωροθέτησης για βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Άρθρο 68

Ζητήματα σχετικά με τις άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα-Προσθήκη άρθρου 132Β στον ν. 4001/2011

 

Μετά το άρθρο 132Α του ν. 4001/2011 (Α’ 179) προστίθεται άρθρο 132Β αναφορικά με τη δραστηριότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, ως εξής:

 

«Άρθρο 132Β

Παράταση ισχύος, τροποποίηση, παύση, ανάκληση και μεταβίβαση αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα. Δικαστικός έλεγχος.

  1. Για την παράταση της διάρκειας ισχύος της άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα εφαρμόζονται το άρθρο 132Α και τα ειδικότερα προβλεπόμενα στον Κανονισμό Αδειών. Ο κάτοχος άδειας παραγωγής μπορεί να υποβάλει αίτηση παράτασης της διάρκειας ισχύος της μετά την παρέλευση χρονικού διαστήματος μεγαλύτερου των δύο τρίτων (2/3) της χρονικής διάρκειας ισχύος της και εφόσον ο σταθμός βρίσκεται σε λειτουργία.
  2. Η άδεια παραγωγής τροποποιείται κατόπιν αίτησης του κατόχου της Άδειας, η οποία υποβάλλεται στο Η.Μ.Π.Η.Εν.Ο.Κ. κατά τη διαδικασία του άρθρου 132Α, καθώς και του Κανονισμού Αδειών και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Ρ.Α.Ε.. Η ισχύς της τροποποίησης άρχεται από την αποτύπωση της μεταβολής στο Η.Μ.Π.Η.Εν.ΟΚ..
  3. Ο κάτοχος της άδειας παραγωγής υποχρεούται να γνωστοποιεί αμελλητί στη Ρ.Α.Ε., συνυποβάλλοντας τα αναγκαία στοιχεία και έγγραφα, μεταβολές που αφορούν στους όρους, τις προϋποθέσεις και τα στοιχεία που αναγράφονται στη σχετική άδεια, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στις διατάξεις του παρόντος και στον Κανονισμό.
  4. Δεν απαιτείται τροποποίηση της άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα και η Ρ.Α.Ε. καταχωρεί τη μεταβολή στο Η.Μ.Π.Η.Εν.Ο.Κ, ενημερώνοντας και εκδίδοντας, όπου απαιτείται, τη σχετική βεβαίωση, όταν μεταβάλλονται τα εξής στοιχεία:

(α) επωνυμία του κατόχου,

(β) η νομική μορφή του κατόχου, καθώς και οποιοδήποτε στοιχείο δεν περιλαμβάνεται στην άδεια παραγωγής.

Σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων των άδειών παραγωγής, για τα οποία δεν απαιτείται τροποποίηση σύμφωνα με τα οριζόμενα στο παρόν άρθρο, οι κάτοχοι αυτών προβαίνουν σε απλή γνωστοποίηση της σχετικής μεταβολής στοιχείων προς τη Ρ.Α.Ε.. Ειδικά σε περίπτωση μεταβολής της μετοχικής ή εταιρικής σύνθεσης του κατόχου της άδειας παραγωγής, ο τελευταίος οφείλει να προβεί σε σχετική γνωστοποίηση προς τη Ρ.Α.Ε. το αργότερο εντός δεκαπέντε (15) ημερών από τη σχετική μεταβολή, συνοδευόμενη με όλα τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στον Κανονισμό Αδειών.

  1. Η άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα δύναται να ανακληθεί, εφόσον ο κάτοχος της άδειας παραβαίνει τον παρόντα και τον κατ’ εξουσιοδότηση αυτού Κανονισμό Αδειών, ή τους όρους, τις προϋποθέσεις ή τους περιορισμούς που προβλέπονται στην άδειά του, καθώς και για τους λόγους που προβλέπονται στην κείμενη νομοθεσία για την ανάκληση διοικητικών πράξεων.
  2. Ο κάτοχος άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα μπορεί να τη μεταβιβάζει σε άλλα πρόσωπα, εφόσον υποβληθεί οποτεδήποτε αίτηση στη Ρ.Α.Ε. από τον ίδιο και τον υποψήφιο αποκτώντα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον παρόντα νόμο για την αξιολόγηση και χορήγηση αδειών παραγωγής από ορυκτά καύσιμα, καθώς και τα ειδικότερα οριζόμενα στον Κανονισμό Αδειών.
  3. Η άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, καθώς και οι πράξεις τροποποίησης ή μεταβίβασης αυτής εκδίδονται από τον Πρόεδρο της Ρ.Α.Ε.. Η πράξη ανάκλησης της άδειας παραγωγής εκδίδεται από την Ολομέλεια της Ρ.Α.Ε..
  4. Κατά της χορήγησης ή της άρνησης χορήγησης άδειας παραγωγής, της τροποποίησης, παύσης ισχύος, της ανάκλησης ή της μεταβίβασης άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, χωρεί αίτηση αναθεώρησης εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από τη δημοσίευση ή την κοινοποίηση της απόφασης της Ρ.Α.Ε., σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό Αδειών. Η προηγούμενη άσκηση της αίτησης αναθεώρησης έχει χαρακτήρα ενδικοφανούς προσφυγής και είναι προϋπόθεση για το παραδεκτό του ένδικου βοηθήματος του επόμενου εδαφίου. Η απόφαση που εκδίδεται επί της αίτησης αναθεώρησης προσβάλλεται ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών με το ένδικο βοήθημα της αίτησης ακύρωσης. Επί της αίτησης ακύρωσης χωρεί έφεση ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.».

Άρθρο 69

Κανονισμός Αδειών – Τροποποίηση άρθρου 135 του ν. 4001/2011

Στο άρθρο 135 του ν. 4001/2011 (Α’ 179), α) ο τίτλος αντικαθίσταται, β) στην παρ. 1, οι περ. α), δ) και ε) συμπληρώνονται ως προς το αντικείμενο της εξουσιοδότησης, η περ. ζ) αντικαθίσταται και προστίθεται περ. η), γ) στην παρ. 2 προστίθεται δεύτερο εδάφιο και το άρθρο 135 διαμορφώνεται ως εξής:

 «Άρθρο 135

Κανονισμός Αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, κυριότητας και διαχείρισης Συστήματος Μεταφοράς, Προμήθειας και Εμπορίας (Αγοράς) ηλεκτρικής ενέργειας και παραγωγής, διανομής και προμήθειας θερμικής ενέργειας

  1. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ύστερα από γνώμη της Ρ.Α.Ε., θεσπίζεται Κανονισμός Αδειών. Πριν από την υποβολή της γνώμης προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Ρ.Α.Ε. διεξάγει δημόσια διαβούλευση, κατά την οποία καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν τις απόψεις τους. Με τον Κανονισμό Αδειών καθορίζονται ιδίως:

(α) Το περιεχόμενο της αιτήσεως, τα υποβαλλόμενα δικαιολογητικά και στοιχεία για τη χορήγηση των αδειών παραγωγής, κυριότητας και διαχείρισης Συστήματος Μεταφοράς, προμήθειας και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας και παραγωγής, διανομής και προμήθειας θερμικής ενέργειας και οι ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις έκδοσης, δημοσίευσης, παράτασης ισχύος, τροποποίησης, μεταβίβασης και ανάκλησης των σχετικών αδειών, γνωστοποίησης μεταβολών, καταχώρησης στοιχείων και έκδοσης σχετικών βεβαιώσεων στις περιπτώσεις που δεν απαιτείται τροποποίηση των αδειών, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών υποδειγμάτων, συνοδευτικών εγγράφων και στοιχείων, συμπλήρωσης των αντιστοίχων αιτήσεων και υποβολής προσθέτων εγγράφων, άσκησης ενδίκων βοηθημάτων, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια της διαδικασίας εξέτασης της αιτήσεως ή επανεξέτασης της συμμόρφωσης του αιτούντος προς τους όρους της χορηγηθείσας άδειας. Οι ειδικότεροι όροι και οι προϋποθέσεις αναφέρονται ιδίως στη διασφάλιση της πλήρωσης των κριτηρίων αξιολόγησης, που τίθενται κατά τα προβλεπόμενα στα άρθρα 132, 132Α, 132Β, 133, 134 και 134Α.

(β) Ο τρόπος δημοσιεύσεως της αιτήσεως, τα πρόσωπα που μπορεί να υποβάλουν αντιρρήσεις και η διαδικασία υποβολής τους. Για τις αντιρρήσεις αυτές αποφασίζει η Ρ.Α.Ε.,

(γ) oι όροι, οι προϋποθέσεις και οι περιορισμοί ασκήσεως των δικαιωμάτων που παρέχονται με την άδεια,

(δ) o τρόπος και η διαδικασία ελέγχου από τη Ρ.Α.Ε. της άσκησης των δικαιωμάτων που παρέχει η άδεια, οι κυρώσεις που επιβάλλονται σε περίπτωση παραβίασης των όρων χορήγησης των αδειών, καθώς και κάθε αναγκαία προϋπόθεση και διαδικασία για τη συμμόρφωση των κατόχων των αδειών προς τους όρους της χορηγηθείσας άδειας,

(ε) oι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία τροποποίησης και επέκτασης των αδειών, οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία ανακλήσεώς τους, η πρόβλεψη διαδικασιών και χρονικών οροσήμων για τη λήψη λοιπών αδειών ή εγκρίσεων, καθώς και συναφών υποχρεώσεων,

(στ) oι όροι για τη διασφάλιση της παροχής των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 55 έως και 58. Με την επιφύλαξη των αρμοδιοτήτων της Ρ.Α.Ε., σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 55 έως και 58, με τον Κανονισμό Αδειών μπορεί να εξουσιοδοτείται ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας να ρυθμίζει κάθε ειδικότερο τεχνικό ή λεπτομερειακό θέμα ως προς την εκπλήρωση της παροχής των υπηρεσιών αυτών,

(ζ) η ανάπτυξη, η δομή, το περιεχόμενο και η τήρηση Μητρώου, το οποίο δύναται να είναι ηλεκτρονικό, των σχετικών αδειών και εξαιρέσεων από τη λήψη τους, τα στοιχεία, η διαδικασία και το αντικείμενο των εγγραφών, αναρτήσεων και δημοσιεύσεων, η διαγραφή στοιχείων και λοιπών καταχωρήσεων, η πρόσβαση σε αυτό, η ανάπτυξη λογισμικών διασύνδεσης με έτερα ηλεκτρονικά συστήματα, όπου αυτό απαιτείται, καθώς και κάθε σχετική λεπτομέρεια,

(η) κάθε άλλο ειδικό ζήτημα, λεπτομέρεια ή διαδικασία που ρυθμίζεται από τον Κανονισμό και είναι αναγκαία για την εφαρμογή των άρθρων 132, 132Α, 132Β, 133, 134 και 134Α.

  1. Με απόφαση της Ρ.Α.Ε., σύμφωνα με το άρθρο 38, καθορίζεται το τέλος για την έκδοση, τροποποίηση και μεταβίβαση των αδειών παραγωγής και αποφάσεων εξαίρεσης, αδειών προμήθειας και εμπορίας και παραγωγής, διανομής και προμήθειας θερμικής ενέργειας καθώς και τα ετήσια τέλη για τη χρήση των αδειών και των εξαιρέσεων αυτών. Η βάση υπολογισμού, καθώς και τα ανώτατα και κατώτατα όρια των τελών αυτών δύναται να καθορίζεται από τον οικείο Κανονισμό, δυνάμει των διατάξεων του παρόντος.
  2. Με αποφάσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορούν να επιβάλλονται στους κατόχους αδειών του παρόντος πρόσθετες υποχρεώσεις για να αντιμετωπίζονται περιπτώσεις πολέμου ή επιστράτευσης ή ανάγκες της άμυνας της χώρας ή επείγουσα κοινωνική ανάγκη από θεομηνία ή ανάγκη που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.
  3. Η Ρ.Α.Ε. παρακολουθεί και ελέγχει τη συμμόρφωση των κατόχων αδειών με τους ανωτέρω όρους. Οι όροι αυτοί θεωρούνται όροι των αδειών που έχουν ήδη χορηγηθεί ή χορηγούνται μετά την έναρξη ισχύος των αποφάσεων της παραγράφου 3.».

Άρθρο 70

Δραστηριότητα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας- Προσθήκη άρθρου 132 Ε στον ν. 4001/2011

Στον ν. 4001/2011 (Α’ 179) προστίθεται άρθρο 132Ε, αναφορικά με την άσκηση της δραστηριότητας της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ως εξής:

 «Άρθρο 132Ε

Άσκηση της δραστηριότητας αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας

  1. Η δραστηριότητα της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας επιτρέπεται σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα στα οποία έχει χορηγηθεί άδεια αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ή τα οποία έχουν νομίμως εξαιρεθεί από την υποχρέωση αυτή, κατά τα προβλεπόμενα στον παρόντα νόμο και στον Κανονισμό Αδειών Αποθήκευσης που εκδίδεται κατ΄ εξουσιοδότηση του άρθρου 135Α.
  2. Από την υποχρέωση λήψης άδειας αποθήκευσης εξαιρούνται οι Σταθμοί Αποθήκευσης ονομαστικής ισχύος μικρότερης του ενός (1) MW.
  3. Η άδεια αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας χορηγείται από τη Ρ.Α.Ε. για χρονικό διάστημα έως και είκοσι πέντε (25) ετών και μπορεί να παραταθεί για ίσο χρόνο με τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στον παρόντα και στον Κανονισμό Αδειών Αποθήκευσης. Ειδικά για τους σταθμούς αποθήκευσης τεχνολογίας αντλησιοταμίευσης, η αδεια αποθήκευσης χορηγείται για χρονικό διάστημα έως και τριάντα πέντε (35) ετών.
  4. Η Ρ.Α.Ε. τηρεί Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας (Η.Μ.ΑΠ.Η.Ε.) μέσω του οποίου εκδίδονται οι άδειες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και στο οποίο καταχωρούνται τα κατωτέρω στοιχεία, αιτήσεις, διαδικασίες και λεπτομέρειες, όπως εξειδικεύονται στον Κανονισμό Αδειών Αποθήκευσης:

(α) Τα στοιχεία των Αδειών Αποθήκευσης, τα στοιχεία μεταβίβασής τους, οι τροποποιήσεις τους, οι παρατάσεις ισχύος, τυχόν ανάκληση, καθώς και κάθε άλλη μεταβολή και γνωστοποίηση μεταβολής των στοιχείων των Αδειών Αποθήκευσης.

(β) Τα στοιχεία των φυσικών και νομικών προσώπων που εξαιρούνται από τη λήψη Άδειας Αποθήκευσης, καθώς και τα στοιχεία των Σταθμών τους.

(γ) Τα στοιχεία των αιτήσεων υπό (α), τα στοιχεία των αιτήσεων και προσφορών σύνδεσης προς τους αρμόδιους Διαχειριστές.

Η συνολική διαδικασία υποβολής κάθε αίτησης διεκπεραιώνεται στο Η.Μ.ΑΠ.Η.Ε. μέσω κατάλληλου περιβάλλοντος και με ειδικούς κωδικούς χρήστη και πρόσβασης σε αυτό, οι οποίοι δύναται να συμπίπτουν με κωδικούς της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Το Η.Μ.ΑΠ.Η.Ε. διαλειτουργεί με συστήματα των λοιπών φορέων, οι οποίοι εμπλέκονται στη διαδικασία αδειοδότησης, καθώς και με συστήματα των αρμόδιων Διαχειριστών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον ν. 4727/2020 (Α’ 184) και επικαιροποιείται κατ` ελάχιστο σε μηναία βάση με ευθύνη της Ρ.Α.Ε..

Στο περιεχόμενο του Η.Μ.ΑΠ.Η.Ε. παραχωρείται πρόσβαση από τη Ρ.Α.Ε. στους αρμόδιους Διαχειριστές και στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το Η.Μ.ΑΠ.Η.Ε. παρέχει ελεύθερη πρόσβαση στο κοινό στα στοιχεία υπό (α) και (β).

  1. Η άδεια αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και οι πράξεις τροποποίησης και μεταβίβασης αυτής εκδίδονται από τον Πρόεδρο της Ρ.Α.Ε.. Ειδικά σε περίπτωση συγκριτικής αξιολόγησης, η Άδεια Αποθήκευσης, καθώς και η πράξη ανάκλησης αυτής εκδίδονται από την Ολομέλεια της Ρ.Α.Ε..
  2. Με απόφαση της Ρ.Α.Ε., σύμφωνα με το άρθρο 38, καθορίζονται τα τέλη για την έκδοση, την παράταση ισχύος, την τροποποίηση και τη μεταβίβαση των Αδειών Αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και τα ετήσια τέλη για τη χρήση των Αδειών υπό τους εξής όρους:

(α) To εφάπαξ τέλος για την υποβολή εντός κύκλου της αίτησης για τη χορήγηση Άδειας Αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας του άρθρου 132ΣΤ υπολογίζεται επί τη βάσει αξίας εξήντα (60) ευρώ/MW μέγιστης ισχύος έγχυσης του Σταθμού Αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Η ανώτατη αξία του εφάπαξ τέλους ορίζεται στον Κανονισμό Αδειών Αποθήκευσης και, σε κάθε περίπτωση, δεν δύναται να είναι μεγαλύτερη των δώδεκα χιλιάδων (12.000) ευρώ.

(β) Για την υποβολή αίτησης για τροποποίηση Άδειας Αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας εντός κύκλου υποβολής αιτήσεων, το ύψος του τέλους ορίζεται στο ένα πέμπτο (1/5) του ποσού που προκύπτει από την περ. (α) με ανώτατο όριο τις δύο χιλιάδες τετρακόσια ευρώ (2.400). Ειδικά σε περίπτωση αίτησης για αύξηση της μέγιστης ισχύος έγχυσης του Σταθμού Αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας πέραν του δέκα τοις εκατό (10%) της αρχικά αναγραφείσας στην Άδεια Αποθήκευσης, το τέλος για το πρόσθετο μέρος της ισχύος υπολογίζεται βάσει των οριζομένων στην περ. (α) και καταβάλλεται επιπλέον του ποσού που προκύπτει από το πρώτο εδάφιο.

  1. Η Ρ.Α.Ε. παρακολουθεί και ελέγχει τη συμμόρφωση των κατόχων Αδειών Αποθήκευσης με τους όρους και τις διαδικασίες του παρόντος και των άρθρων 132ΣΤ και 132Ζ.»

Άρθρο 71

Έκδοση άδειας αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας-Προσθήκη άρθρου 132ΣΤ στον ν. 4001/2011

Στον ν. 4001/2011 (Α’ 179) προστίθεται άρθρο 132ΣΤ αναφορικά με την διαδικασία υποβολής αίτησης και έκδοσης άδειας αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ως εξής:

 

«Άρθρο 132ΣΤ

Διαδικασία υποβολής αίτησης, αξιολόγηση και έκδοση άδειας αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας

  1. Η αίτηση για τη χορήγηση άδειας αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία διεκπεραιώνεται μέσω του ηλεκτρονικού μητρώου της παρ. 4 του άρθρου 132Ε, υποβάλλεται ηλεκτρονικά στη Ρ.Α.Ε. εντός του πρώτου δεκαημέρου εκάστου μηνός (κύκλος υποβολής αιτήσεων ή κύκλος). Με εξαίρεση τις αιτήσεις για τις οποίες συντρέχει λόγος συγκριτικής αξιολόγησης κατά τα οριζόμενα στην παρ. 12, η εκκρεμότητα εξέτασης των οποίων δεν κωλύει την έναρξη εξέτασης αιτήσεων επόμενου κύκλου, προϋπόθεση για την εξέταση αιτήσεων επόμενου κύκλου αποτελεί η ολοκλήρωση της εξέτασης των αιτήσεων του ίδιου κύκλου. Η αίτηση του πρώτου εδαφίου συνοδεύεται από τα ακόλουθα έγγραφα, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στον Κανονισμό Αδειών Αποθήκευσης:

(α) Αναλυτική τεχνική περιγραφή του σταθμού αποθήκευσης, η οποία περιγράφει την τεχνική διαμόρφωση και τον κύριο εξοπλισμό του σταθμού, παραθέτει την εγκατεστημένη ισχύ των κύριων συνιστωσών, τη μέγιστη ισχύ έγχυσης και απορρόφησης, την εγγυημένη χωρητικότητα, την αρχική εγκατεστημένη χωρητικότητα των συστημάτων αποθήκευσης, την ενδεχόμενη αναμενόμενη απώλεια χωρητικότητας κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σταθμού, τον βαθμό και τη μέθοδο αναπλήρωσης αυτής, τον βαθμό απόδοσης φόρτισης, εκφόρτισης και πλήρους κύκλου, τον βαθμό αυτοεκφόρτισης, τις κύριες και βοηθητικές καταναλώσεις και τις προβλεπόμενες αντικαταστάσεις κύριου εξοπλισμού κατά τη διάρκεια ζωής του σταθμού.

(β) Μελέτη λειτουργίας και εσόδων αγοράς, η οποία προσδιορίζει τον τρόπο συμμετοχής του σταθμού στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και τα αναμενόμενα έσοδα από τη συμμετοχή του σε αυτές, κατά τη διάρκεια ισχύος της άδειας αποθήκευσης.

(γ) Επιχειρηματικό σχέδιο του έργου, το οποίο συντάσσεται με βάση τα προσδοκώμενα έσοδα του έργου από τη συμμετοχή του στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, τεκμηριώνει το επενδυτικό και λειτουργικό κόστος του έργου και λαμβάνει υπόψη τις πηγές χρηματοδότησης και τις χρηματορροές κατά τη διάρκεια λειτουργίας της επένδυσης, προκειμένου να προσδιορίσει τον εσωτερικό βαθμό απόδοσης του έργου και των ιδίων κεφαλαίων.

(δ) Στοιχεία που τεκμηριώνουν τη δυνατότητα του αιτούντος ή των μετόχων ή εταίρων αυτού να υλοποιήσουν το έργο με βάση την τεχνική τους επάρκεια, καθώς και την οικονομική τους επάρκεια, τη δυνατότητα εξασφάλισης της απαιτούμενης χρηματοδότησης και άλλα οικονομικά στοιχεία, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στον Κανονισμό Αδειών Αποθήκευσης.

(ε) Συνολικό επιχειρηματικό σχέδιο, λαμβανομένου υπόψη του συνόλου των αιτήσεων που έχει υποβάλλει ο αιτών για σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σταθμούς αποθήκευσης και σταθμούς παραγωγής ειδικών έργων Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α..

(στ) Αποδεικτικό κατάθεσης του εφάπαξ τέλους της υποπερ. (αα) της περ. (α) της παρ. 1 του άρθρου 38.

  1. Η αίτηση υποβάλλεται παραδεκτώς και καταχωρείται στο Η.Μ.ΑΠ.Η.Ε., υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται σωρευτικώς τα κατωτέρω:

(α) Είναι τυπικά πλήρης, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στην παρ. 1, στις παρ. 6 έως 8 και στον Κανονισμό Αδειών Αποθήκευσης.

(β) Ο αιτών δεν έχει λυθεί, πτωχεύσει, τεθεί σε (ειδική) εκκαθάριση, αναγκαστική και ειδική διαχείριση, παύση πληρωμών, συνδιαλλαγή-εξυγίανση και δεν έχει κατατεθεί αίτηση ενώπιον αρμόδιου δικαστηρίου για οποιοδήποτε από τα ανωτέρω.

(γ) Το προτεινόμενο έργο απεικονίζεται γεωγραφικά σε ειδική προσβάσιμη εφαρμογή του Η.Μ.ΑΠ.Η.Ε..

(δ) Οι μέτοχοι/εταίροι νομικών προσώπων, πλην των εισηγμένων εταιρειών, των ανωνύμων εταιρειών επενδύσεων χαρτοφυλακίου και των χρηματοδοτικών εταιρειών συμμετοχών, γνωστοποιούνται μέχρι φυσικού προσώπου κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στον Κανονισμό Αδειών Αποθήκευσης.

  1. Εφόσον η αίτηση για χορήγηση άδειας αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας υποβάλλεται παραδεκτώς, σύμφωνα με τα στοιχεία και συνοδευτικά έγγραφα των παρ. 1, 2 και 6 έως 8, καθώς και τα ειδικότερα οριζόμενα στον Κανονισμό Αδειών Αποθήκευσης, περίληψη αυτής αναρτάται στην ιστοσελίδα της Ρ.Α.Ε. εντός είκοσι (20) ημερών από την υποβολή της αίτησης. Από την επομένη ημέρα της ανάρτησης της περίληψης και εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών, όποιος έχει έννομο συμφέρον μπορεί να υποβάλει αιτιολογημένη αντίρρηση ενώπιον της Ρ.Α.Ε., σε σχέση με αίτηση που υποβλήθηκε. Οι αντιρρήσεις συνοδεύονται από έγγραφα και στοιχεία που είναι αναγκαία για την τεκμηρίωσή τους.
  2. Αντιρρήσεις που υποβάλλονται εκπροθέσμως ή από πρόσωπα που δεν έχουν έννομο συμφέρον ή δεν συνοδεύονται από στοιχεία για την τεκμηρίωσή τους, απορρίπτονται ως απαράδεκτες και η σχετική πράξη γνωστοποιείται στον αιτούντα, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στον Κανονισμό.
  3. Η Ρ.Α.Ε. ενημερώνει τον αιτούντα για τις αντιρρήσεις που έχουν υποβληθεί κατά της αίτησής του. Ο αιτών δύναται να υποβάλει τις απόψεις του επί των αντιρρήσεων αυτών εντός προθεσμίας που τάσσεται από τη Ρ.Α.Ε. και η οποία δεν δύναται να είναι μεγαλύτερη των δεκαπέντε (15) ημερών.
  4. Μέσα σε προθεσμία δέκα (10) ημερών από την παραλαβή της αίτησης, η Ρ.Α.Ε. δύναται να ζητήσει την παροχή, εντός τακτής προθεσμίας, η οποία υπολογίζεται εντός της προθεσμίας της παρ. 10 για την έκδοση της άδειας αποθήκευσης, πρόσθετων εγγράφων, στοιχείων και πληροφοριών επί της υποβληθείσας αιτήσεως, αναφορικά με κάθε ζήτημα που κρίνει απαραίτητο, άλλως η αίτηση, με την επιφύλαξη τήρησης των παρ. 1, 2 και 8, θεωρείται πλήρης.
  5. Σε περίπτωση μη προσκόμισης των στοιχείων της παρ. 6 εντός της τεθείσας προθεσμίας, η Ρ.Α.Ε. απορρίπτει την αίτηση ως απαράδεκτη.
  6. Στην περίπτωση που ο αιτών υποβάλει εμπρόθεσμα τα στοιχεία της παρ. 6 και εφόσον μέσα σε προθεσμία είκοσι (20) ημερών από την υποβολή τους η Ρ.Α.Ε. δεν ζητήσει περαιτέρω πληροφορίες, η αίτηση θεωρείται πλήρης.
  7. Η Άδεια Αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας εκδίδεται αποκλειστικά για έργα που συνδέονται στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα ή Διασυνδεδεμένο Δίκτυο, με βάση τα έγγραφα, στοιχεία και τις προϋποθέσεις του παρόντος άρθρου και τα ειδικότερα οριζόμενα στον Κανονισμό Αδειών Αποθήκευσης και εφόσον διαπιστωθεί από τη Ρ.Α.Ε. ότι:

(α) Δεν τίθενται θέματα που έχουν γνωστοποιηθεί στη Ρ.Α.Ε. με οποιονδήποτε τρόπο σχετικά με:

αα) Την εθνική ασφάλεια,

αβ) τη δημόσια υγεία και ασφάλεια,

αγ) την προστασία του περιβάλλοντος.

(β) Τεκμηριώνονται επιπλέον από τα υποβληθέντα στοιχεία:

(βα) Η ενεργειακή αποδοτικότητα του έργου, εφόσον συντρέχει τέτοια περίπτωση,

(ββ) η οικονομική αποδοτικότητα και βιωσιμότητα της επένδυσης του έργου, με κριτήριο τον εκτιμώμενο εσωτερικό βαθμό απόδοσης (IRR) αυτής,

(βγ) η τεχνική επάρκεια του αιτούντος για την υλοποίηση του έργου,

(βδ) η οικονομική επάρκεια του αιτούντος και η δυνατότητα εξασφάλισης της απαιτούμενης χρηματοδότησης για την υλοποίηση του έργου, εφαρμοζόμενων αναλογικά των οριζομένων στο Μέρος 4 του Παραρτήματος 2 της απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/114746/4230/2020 «Κανονισμός Βεβαιώσεων Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. και Βεβαιώσεων Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας Ειδικών Έργων Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α.» (Β` 5291),

(βε) η μη ύπαρξη θεμάτων σχετικά με την ασφάλεια των εν γένει εγκαταστάσεων, δικτύων και του σχετικού εξοπλισμού του ΕΣΜΗΕ και ΕΔΔΗΕ,

(βστ) οι λειτουργικοί περιορισμοί τους οποίους το έργο αναλαμβάνει να ικανοποιήσει, προκειμένου να καταστεί δυνατή η σύνδεσή του σε κορεσμένα δίκτυα, εφόσον επιτρέπεται η υποβολή αιτήσεων, συνοδευόμενοι από αποτίμηση της επίπτωσής τους στη δραστηριοποίηση και στο επιχειρηματικό σχέδιο του έργου.

  1. Λαμβανομένης υπόψη της περ. (ζ) της παρ. 1, η άδεια αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας εκδίδεται υπό τις προϋποθέσεις του παρόντος άρθρου και των ειδικότερων προβλέψεων του Κανονισμού Αδειών Αποθήκευσης ή η σχετική αίτηση απορρίπτεται εντός εξήντα (60) ημερών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων, εφόσον δεν έχουν υποβληθεί αντιρρήσεις για την εν λόγω αίτηση. Εφόσον έχουν υποβληθεί αντιρρήσεις, η απόφαση της Ρ.Α.Ε. εκδίδεται εντός εξήντα (60) ημερών από το πέρας της προθεσμίας του αιτούντος να υποβάλει τις απόψεις του κατά των αντιρρήσεων ή την υποβολή των απόψεών του εντός της παραπάνω προθεσμίας κατά τις παρ. 3 και 5.
  2. Η άδεια αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία εκδίδεται ηλεκτρονικά και καταχωρείται στο Η.Μ.ΑΠ.Η.Ε., δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Ρ.Α.Ε., φέρει ηλεκτρονική υπογραφή ή εγκεκριμένη ηλεκτρονική σφραγίδα, κατά την έννοια του άρθρου 3 του Κανονισμού (ΕΕ) 2014/910 σχετικά με την ηλεκτρονική ταυτοποίηση και τις υπηρεσίες εμπιστοσύνης για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην εσωτερική αγορά (L 257/73), τίθεται σε ισχύ από την ημερομηνία έκδοσής της και περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον τα ακόλουθα στοιχεία:

(α) Το πρόσωπο στο οποίο χορηγείται η άδεια αποθήκευσης,

(β) τη διάρκεια ισχύος της άδειας αποθήκευσης,

(γ) τη μέγιστη ισχύ έγχυσης του σταθμού αποθήκευσης,

(δ) τη μέγιστη ισχύ απορρόφησης του σταθμού αποθήκευσης,

(ε) την εγκατεστημένη χωρητικότητα του σταθμού αποθήκευσης,

(στ) την εγγυημένη (ωφέλιμη) χωρητικότητα του σταθμού αποθήκευσης,

(ζ) την τεχνολογία των αποθηκευτικών συστημάτων του σταθμού αποθήκευσης, στο επίπεδο που απαιτείται ώστε να καθοδηγήσει τα επόμενα στάδια της αδειοδοτικής διαδικασίας,

(η) τους γενικούς όρους της άδειας αποθήκευσης και

(θ) τυχόν ειδικούς όρους της άδειας αποθήκευσης.

  1. Σε περίπτωση υποβολής αιτήσεων για χορήγηση ή τροποποίηση άδειας αποθήκευσης εντός του ίδιου κύκλου υποβολής αιτήσεων που παρουσιάζουν εδαφική επικάλυψη και εφόσον δεν συντρέχει υποχρέωση προτεραιότητας εξέτασης βάσει των κείμενων διατάξεων, η Ρ.Α.Ε. ζητά από τους αιτούντες τη διευθέτηση της εδαφικής επικάλυψης εντός τακτής προθεσμίας, σύμφωνα με τα ειδικότερα προβλεπόμενα στον Κανονισμό Αδειών Αποθήκευσης. Σε περίπτωση αδυναμίας διευθέτησης της εδαφικής επικάλυψης, η Ρ.Α.Ε. προβαίνει σε συγκριτική αξιολόγηση και οι αιτήσεις που αφορούν τα εμπλεκόμενα έργα εξετάζονται βάσει κριτηρίων, όπως η τεκμηρίωση κυριότητας ή κατοχής ή νόμιμης χρήσης, κατά τα οριζόμενα στον Κανονισμό Αδειών Αποθήκευσης, μέχρι την έκδοση του οποίου κατά τη συγκριτική αξιολόγηση εφαρμόζονται αναλογικά οι σχετικές διατάξεις της απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/114746/4230/2020.»

Άρθρο 72

Ζητήματα των αδειών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας – Προσθήκη άρθρου 132Ζ στον ν. 4001/2011

Στον ν. 4001/2011 (Α’ 179) προστίθεται άρθρο 132Ζ, αναφορικά με διάφορα ζητήματα των αδειών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, ως εξής:

«Άρθρο 132Ζ

Παράταση ισχύος, τροποποίηση, παύση, ανάκληση και μεταβίβαση αδειών αποθήκευσης. Δικαστικός έλεγχος.

  1. Μετά την παρέλευση χρονικού διαστήματος μεγαλύτερου των δύο τρίτων (2/3) της χρονικής διάρκειας ισχύος της άδειας αποθήκευσης και εφόσον ο σταθμός αποθήκευσης βρίσκεται σε λειτουργία, ο κάτοχος άδειας αποθήκευσης μπορεί να υποβάλει αίτηση παράτασης της διάρκειας ισχύος της.
  2. Για τη χορήγηση παράτασης της διάρκειας ισχύος της άδειας αποθήκευσης εφαρμόζονται το άρθρο 132ΣΤ και τα ειδικότερα προβλεπόμενα στον Κανονισμό Αδειών Αποθήκευσης.
  3. Η άδεια αποθήκευσης τροποποιείται κατόπιν αίτησης του κατόχου της, η οποία υποβάλλεται στο Η.Μ.ΑΠ.Η.Ε., εντός κύκλου, με την εξαίρεση των περιπτώσεων της παρ. 5, εφόσον ο φάκελος είναι πλήρης, κατά τη διαδικασία του άρθρου 132ΣΤ για τη χορήγησή της, καθώς και του Κανονισμού Αδειών Αποθήκευσης και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Ρ.Α.Ε.. Η αίτηση για τροποποίηση άδειας αποθήκευσης εντός κύκλου συνοδεύεται από το αποδεικτικό καταβολής του τέλους της περ. (στ) της παρ. 1 του άρθρου 132ΣΤ. Για την αποδοχή τροποποίησης άδειας αποθήκευσης καταβάλλεται το τέλος της περ. (β) της παρ. 6 του άρθρου 132Ε. Η ισχύς της τροποποίησης άρχεται από την αποτύπωση της μεταβολής στο Η.Μ.ΑΠ.Η.Ε..
  4. Ο κάτοχος της άδειας αποθήκευσης υποχρεούται να γνωστοποιεί αμελλητί στη Ρ.Α.Ε., συνυποβάλλοντας τα αναγκαία στοιχεία και έγγραφα, μεταβολές που αφορούν στους όρους, τις προϋποθέσεις και τα στοιχεία που αναγράφονται στη σχετική άδεια, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στις διατάξεις του παρόντος και στον Κανονισμό Αδειών Αποθήκευσης.
  5. Η άδεια αποθήκευσης τροποποιείται κατόπιν αίτησης του ενδιαφερόμενου, η οποία υποβάλλεται στο Η.Μ.ΑΠ.Η.Ε., εκτός κύκλου, εφόσον ο φάκελος είναι πλήρης, στις ακόλουθες περιπτώσεις και κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στον Κανονισμό Αδειών Αποθήκευσης:

(α) μείωσης των ορίων του πολυγώνου της εγκατάστασης, εφόσον το τροποποιημένο πολύγωνο αποτελεί υποσύνολο του αρχικού πολυγώνου,

(β) μείωσης ή αύξησης της μέγιστης ισχύος έγχυσης του σταθμού αποθήκευσης ή της μέγιστης ισχύος απορρόφησης σε ποσοστό μικρότερο ή ίσο του δέκα τοις εκατό (10%) της αντίστοιχης τιμής της αρχικής άδειας αποθήκευσης,

(γ) μείωσης ή αύξησης της εγκατεστημένης χωρητικότητας του σταθμού αποθήκευσης σε ποσοστό μικρότερο ή ίσο του είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) της τιμής της αρχικής άδειας αποθήκευσης,

(δ) μείωσης ή αύξησης της εγγυημένης (ωφέλιμης) χωρητικότητας του σταθμού αποθήκευσης σε ποσοστό μικρότερο ή ίσο του δέκα τοις εκατό (10%) της τιμής της αρχικής άδειας αποθήκευσης.

  1. Δεν απαιτείται τροποποίηση της άδειας αποθήκευσης κατά την έννοια των παρ. 3 και 5 και η Ρ.Α.Ε. καταχωρεί τη μεταβολή στο Η.Μ.ΑΠ.Η.Ε., ενημερώνοντας και εκδίδοντας, όπου απαιτείται, τη σχετική άδεια, όταν μεταβάλλονται τα ακόλουθα στοιχεία:

(α) η επωνυμία του κατόχου,

(β) η νομική μορφή του κατόχου, καθώς και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο δεν περιλαμβάνεται στην άδεια αποθήκευσης.

Σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων των αδειών παραγωγής, για τα οποία δεν απαιτείται τροποποίηση σύμφωνα με τα οριζόμενα στο παρόν άρθρο, οι κάτοχοι αυτών προβαίνουν σε απλή γνωστοποίηση της σχετικής μεταβολής στοιχείων προς τη Ρ.Α.Ε.. Ειδικά σε περίπτωση μεταβολής μετοχικής ή εταιρικής σύνθεσης του κατόχου της άδειας αποθήκευσης, ο τελευταίος οφείλει να προβεί σε σχετική γνωστοποίηση προς τη Ρ.Α.Ε., το αργότερο εντός δεκαπέντε (15) ημερών από τη σχετική μεταβολή, συνοδευόμενη με όλα τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στον Κανονισμό Αδειών Αποθήκευσης.

  1. Η χορήγηση άδειας αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας δεν απαλλάσσει τον κάτοχό της από την υποχρέωση να λάβει άδειες ή εγκρίσεις που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία, όπως η έγκριση περιβαλλοντικών όρων και οι άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας. Η άδεια αποθήκευσης παύει αυτοδικαίως να ισχύει εάν:

(α) Εντός έξι (6) μηνών από την ημερομηνία έκδοσής της, ο κάτοχος της άδειας, εφόσον υποχρεούται σε διαδικασία έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, δεν έχει καταθέσει αίτηση για χορήγηση Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ). Τα αποδεικτικά υποβολής κοινοποιούνται στη Ρ.Α.Ε. και καταχωρούνται στο Η.Μ.ΑΠ.Η.Ε.. Για τους σταθμούς που έχουν υποχρέωση εκπόνησης Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης, η εν λόγω προθεσμία παρατείνεται κατά δώδεκα (12) ακόμη μήνες.

(β) Εντός τριάντα έξι (36) μηνών από την ημερομηνία έκδοσής της δεν έχει υποβληθεί αίτηση στον αρμόδιο διαχειριστή για χορήγηση οριστικής προσφοράς σύνδεσης.

  1. Η άδεια αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας δύναται να ανακληθεί, εφόσον ο κάτοχος της άδειας παραβαίνει τον παρόντα νόμο και τον κατ’ εξουσιοδότηση αυτού Κανονισμό Αδειών Αποθήκευσης, ή τους όρους, τις προϋποθέσεις ή τους περιορισμούς που προβλέπονται στην άδειά του, καθώς και για τους λόγους που προβλέπονται στην κείμενη νομοθεσία για την ανάκληση διοικητικών πράξεων.
  2. Ο κάτοχος άδειας αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να μεταβιβάζει τη άδειά του σε άλλα πρόσωπα, εφόσον υποβληθεί οποτεδήποτε αίτηση στη Ρ.Α.Ε. από τον ίδιο και τον υποψήφιο αποκτώντα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον παρόντα για την αξιολόγηση και χορήγηση αδειών αποθήκευσης, καθώς και τα ειδικότερα οριζόμενα στον Κανονισμό Αδειών Αποθήκευσης. Η μεταβίβαση δεν συνιστά λόγο παράτασης των προθεσμιών της παρ. 6.
  3. Κατά της χορήγησης ή της άρνησης χορήγησης άδειας αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, της τροποποίησης, παύσης ισχύος, της ανάκλησης ή της μεταβίβασης άδειας αποθήκευσης, χωρεί αίτηση αναθεώρησης εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από τη δημοσίευση ή την κοινοποίηση της απόφασης της Ρ.Α.Ε., σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό Αδειών Αποθήκευσης. Η προηγούμενη άσκηση της αίτησης αναθεώρησης έχει χαρακτήρα ενδικοφανούς προσφυγής και είναι προϋπόθεση για το παραδεκτό του ένδικου βοηθήματος του επόμενου εδαφίου. Η απόφαση που εκδίδεται επί της αίτησης αναθεώρησης προσβάλλεται ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών με το ένδικο βοήθημα της αίτησης ακύρωσης. Επί της αίτησης ακύρωσης χωρεί έφεση ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.».

Άρθρο 73

Κανονισμός αδειών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας-Προσθήκη άρθρου 135 Α στον ν. 4001/2011

 

Στον ν. 4001/2011 (Α’ 179) και μετά το άρθρο 135, προστίθεται άρθρο 135Α για τον Κανονισμό Αδειών Αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ως εξής:

 

«Άρθρο 135Α

Κανονισμός Αδειών Αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας

  1. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ύστερα από γνώμη της Ρ.Α.Ε., εκδίδεται Κανονισμός Αδειών Αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Πριν από την υποβολή της γνώμης προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Ρ.Α.Ε. διεξάγει δημόσια διαβούλευση, κατά την οποία καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν τις απόψεις τους. Με τον Κανονισμό Αδειών Αποθήκευσης δύναται να ρυθμίζονται και να εξειδικεύονται ιδίως:

(α) Το περιεχόμενο των αιτήσεων, τα κριτήρια, οι προϋποθέσεις και τα υποβαλλόμενα έγγραφα και στοιχεία που προβλέπονται στα άρθρα 132Ε, 132ΣΤ, 132Ζ και 132Η,

(β) οι όροι, προϋποθέσεις, τα κριτήρια και οι διαδικασίες υποβολής, εξέτασης, αξιολόγησης και δημοσίευσης των αιτήσεων και των τυχόν υποβαλλόμενων επί αυτών αντιρρήσεων, καθώς και έκδοσης, δημοσίευσης, παράτασης ισχύος, τροποποίησης, μεταβίβασης και ανάκλησης αδειών αποθήκευσης, γνωστοποίησης μεταβολών, καταχώρησης στοιχείων και έκδοσης σχετικών βεβαιώσεων μεταβολής των στοιχείων των αδειών στις περιπτώσεις που δεν απαιτείται τροποποίηση των αδειών, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών υποδειγμάτων, συνοδευτικών εγγράφων και στοιχείων, συμπλήρωσης των αντιστοίχων αιτήσεων και υποβολής προσθέτων εγγράφων, άσκησης ενδίκων βοηθημάτων και κάθε ειδικότερο θέμα και σχετική λεπτομέρεια,

(γ) η ανάπτυξη, η δομή, το περιεχόμενο και η τήρηση του Ηλεκτρονικού Μητρώου Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας (Η.Μ.ΑΠ.Η.Ε.), τα στοιχεία, η διαδικασία και το αντικείμενο των εγγραφών, αναρτήσεων και δημοσιεύσεων, η διαγραφή στοιχείων και λοιπών καταχωρήσεων από το Η.Μ.ΑΠ.Η.Ε., η πρόσβαση σε αυτό, η ανάπτυξη λογισμικών διασύνδεσης με έτερα ηλεκτρονικά συστήματα, όπου αυτό απαιτείται, καθώς και κάθε σχετική λεπτομέρεια,

(δ) οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των κατόχων των αδειών αποθήκευσης, η παρακολούθηση και ο έλεγχος από τη Ρ.Α.Ε. της τήρησης και άσκησης αυτών, αντίστοιχα, η πρόβλεψη διαδικασιών και χρονικών οροσήμων για τη λήψη λοιπών αδειών ή εγκρίσεων που προβλέπονται από τα άρθρα 132Ε, 132ΣΤ, 132Ζ και 132Η, καθώς και συναφών υποχρεώσεων, οι κυρώσεις που επιβάλλονται σε περίπτωση παραβίασης των όρων χορήγησης των αδειών αποθήκευσης, καθώς και κάθε αναγκαία προϋπόθεση και διαδικασία για τη συμμόρφωση των κατόχων των αδειών,

(ε) η βάση υπολογισμού, καθώς και τα ανώτατα και κατώτατα όρια των τελών της παρ. 6 του άρθρου 132Ε για την έκδοση, παράταση ισχύος, τροποποίηση και μεταβίβαση των αδειών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και των ετησίων τελών για τη χρήση των αδειών αυτών κατά το άρθρο 38,

(στ) κάθε άλλο ειδικό ζήτημα, λεπτομέρεια και διαδικασία που ρυθμίζεται από τον Κανονισμό, για την εφαρμογή των άρθρων 132Ε, 132ΣΤ, 132Ζ και 132Η.

  1. Με τον Κανονισμό δύναται να μεταβάλλεται και να αναστέλλεται το χρονικό διάστημα υποβολής αιτήσεων για χορήγηση και τροποποίηση αδειών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και να προβλέπονται ειδικοί όροι για σταθμούς αποθήκευσης, οι οποίοι αποτυπώνονται στις αντίστοιχες άδειες.
  2. 3. Με απόφασή της, η Ρ.Α.Ε. δύναται να εξειδικεύει και να καθορίζει τις λεπτομέρειες που αφορούν τεχνικά ζητήματα και ειδικότερα θέματα για την αξιολόγηση των αιτήσεων επί της έκδοσης, παράτασης ισχύος, τροποποίησης, μεταβίβασης και ανάκλησης αδειών και συναφών θεμάτων κατά την παρ. 1.».

 Άρθρο 74

Ρυθμίσεις για τον λογιστικό διαχωρισμό των επιχειρήσεων ηλεκτρικής ενέργειας αναφορικά με την άσκηση της δραστηριότητας αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας-Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 22 του ν. 4001/2011

Η παρ. 3 του άρθρου 22 του ν. 4001/2011 (Α’ 179), τροποποιείται ως προς την προσθήκη της δραστηριότητας της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:

«3. Η Ρ.Α.Ε. παρακολουθεί το διαχωρισμό των λογαριασμών των επιχειρήσεων που ασκούν Ενεργειακές Δραστηριότητες, σύμφωνα με τις ειδικότερες διατάξεις των άρθρων 89 για το Φυσικό Αέριο και 141 για την ηλεκτρική ενέργεια, καθώς και των Διαχειριστών των Συστημάτων και των Δικτύων Διανομής, έχει πρόσβαση σε αυτούς και εξασφαλίζει ότι δεν υπάρχουν διασταυρούμενες επιδοτήσεις μεταξύ των δραστηριοτήτων παραγωγής, μεταφοράς, διανομής, αποθήκευσης, προμήθειας ή/και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και μεταξύ των δραστηριοτήτων μεταφοράς, διανομής, προμήθειας, μεταπώλησης, αποθήκευσης φυσικού αερίου, καθώς και διαχείρισης εγκαταστάσεων Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ).».

Άρθρο 75

Τήρηση λογαριασμών-Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 141 του ν. 4001/2011

Το πρώτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 141 του ν. 4001/2011 (Α’ 179) τροποποιείται: α) ως προς την προσθήκη της δραστηριότητας της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, β) ως προς την αντικατάσταση της φράσης «ολοκληρωμένες επιχειρήσεις» από τη φράση «επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας» και γ) ως προς τη διαγραφή της διακριτής αναφοράς σε επιλέγοντες και μη επιλέγοντες πελάτες και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

«2. Οι επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας τηρούν χωριστούς λογαριασμούς για καθεμία από τις δραστηριότητες παραγωγής, μεταφοράς, διανομής, αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και προμήθειας, καθώς και παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, όπως ακριβώς θα ήταν υποχρεωμένες να πράξουν αν οι δραστηριότητες αυτές ασκούνταν από διαφορετικές επιχειρήσεις, προκειμένου να αποφεύγονται οι διακρίσεις, οι σταυροειδείς επιδοτήσεις και οι στρεβλώσεις του ανταγωνισμού. Στους λογαριασμούς αυτούς πρέπει να αποσαφηνίζονται τα έσοδα που προέρχονται από το ιδιοκτησιακό καθεστώς Συστήματος Μεταφοράς και Δικτύου Διανομής. Οι επιχειρήσεις αυτές τηρούν ενοποιημένους λογαριασμούς για άλλες δραστηριότητες, που δεν εμπίπτουν στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Οι λογαριασμοί περιλαμβάνουν ισολογισμό και λογαριασμό αποτελεσμάτων χρήσεως, για κάθε χωριστή δραστηριότητα.».

Άρθρο 76

Μεταβατικές διατάξεις Κεφαλαίου Α’ –Προσθήκη άρθρων 132 Γ και 132Η στον ν. 4001/2011

  1. Στον ν. 4001/2011 (Α΄179) προστίθεται άρθρο 132 Γ με μεταβατικές διατάξεις για τις άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα ως εξής:

 

«Άρθρο 132Γ

Μεταβατικές διατάξεις ως προς άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα

  1. 1. Ως προς τις εν ισχύ, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα δυνάμει της υπό στοιχεία Δ5/Φ1/οικ.17951/8.12.2000 απόφασης του Υπουργού Ανάπτυξης «Κανονισμός αδειών παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας (Έκδοση 1)» (Β΄ 1498), εφαρμόζονται τα άρθρα 132Α και 132Β. Η διάρκεια ισχύος των αδειών του πρώτου εδαφίου, η έναρξη της οποίας είναι η ημερομηνία έκδοσης, πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος, εκάστης εκ των σχετικών αδειών, τροποποιείται αυτοδίκαια ως προς τη λήξη της σε συμμόρφωση με τα οριζόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 132Α.
  2. Μέχρι την έκδοση του Κανονισμού Αδειών του άρθρου 135 για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις της υπό στοιχεία Δ5/Φ1/οικ.17951/8.12.2000 απόφασης του Υπουργού Ανάπτυξης, για τα θέματα που δεν ρυθμίζονται διαφορετικά με τις διατάξεις του παρόντος και τα άρθρα 132, 132Α και 132Β.
  3. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος έως την πλήρη λειτουργία του Ηλεκτρονικού Μητρώου Αδειών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από Ορυκτά Καύσιμα (Η.Μ.Π.Η.Εν.Ο.Κ.), οι αιτήσεις των άρθρων 132Α και 132Β και τα σχετικά έγγραφα και στοιχεία υποβάλλονται σε φυσική μορφή στη Ρ.Α.Ε., εφαρμοζομένων κατά τα λοιπά των διατάξεων αυτών, για τη χορήγηση, τροποποίηση, παύση, ανάκληση και μεταβίβαση των σχετικών αδειών.».

 

  1. Στον ν. 4001/2011 προστίθεται άρθρο 132Η με μεταβατικές διατάξεις για τις άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες έχουν χορηγηθεί για την άσκηση δραστηριότητας αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, ως εξής:

 

«Άρθρο 132Η

Μεταβατικές διατάξεις ως προς άδειες για την άσκηση της δραστηριότητας αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας

  1. Ως προς τις άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες έχουν χορηγηθεί για την άσκηση δραστηριότητας αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, δυνάμει της υπό στοιχεία Δ5/Φ1/οικ.17951/08.12.2000 απόφασης του Υπουργού Ανάπτυξης «Κανονισμός αδειών παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας (Έκδοση 1)» (Β΄ 1498/08.12.2000) και βρίσκονται σε ισχύ κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, καθώς και τις εκκρεμείς αιτήσεις για τη χορήγηση σχετικών αδειών, εφαρμόζονται τα άρθρα 132Ε έως 132Ζ. Ειδικά η παρ. 7 του άρθρου 132Ζ, ως προς τις εκδοθείσες, δυνάμει της απόφασης του πρώτου εδαφίου και εν ισχύ κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος άδειες, τίθεται σε εφαρμογή από την 1η.7.2022 και οι προθεσμίες αρχίζουν να υπολογίζονται από την ημερομηνία αυτή. Εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, η Ρ.Α.Ε., με ανακοίνωσή της την οποία δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της, αναρτά κατάλογο των αδειών και των αιτήσεων της παρ. 1.
  2. Εντός δύο (2) μηνών από την ανακοίνωση της Ρ.Α.Ε., οι κάτοχοι των αδειών της παρ. 1 υποβάλλουν αίτηση για την προσαρμογή των αδειών αυτών προς τα άρθρα 132Ε, 132ΣΤ και 132Ζ, υποβάλλοντας το σύνολο των προβλεπόμενων σε αυτά εγγράφων και στοιχείων για την έκδοση άδειας αποθήκευσης, εκτός του αποδεικτικού καταβολής του τέλους της περ. (στ) της παρ. 1 του άρθρου 132ΣΤ. Η διάρκεια ισχύος των αδειών της παρ. 1, η έναρξη της οποίας είναι η ημερομηνία έκδοσης, πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος, εκάστης εκ των σχετικών αδειών, τροποποιείται αυτοδίκαια ως προς τη λήξη της σε συμμόρφωση με τα οριζόμενα στην παρ. 3 του άρθρου 132Ε.
  3. Εντός τριών (3) μηνών από την ανακοίνωση της Ρ.Α.Ε., οι ενδιαφερόμενοι επί εκκρεμών αιτήσεων της παρ. 1 οφείλουν να τις συμπληρώσουν και να υποβάλουν το σύνολο των απαιτούμενων εγγράφων και στοιχείων των άρθρων 132Ε, 132ΣΤ και 132Ζ, σύμφωνα με τα οποία αξιολογούνται για την έκδοση αδειών αποθήκευσης.
  4. Σε περίπτωση μη υποβολής αίτησης ή των συνυποβαλλόμενων εγγράφων και στοιχείων εντός των προθεσμιών και κατά τη διαδικασία των παρ. 2 και 3, η Ρ.Α.Ε. ανακαλεί την άδεια ή απορρίπτει την αίτηση, αντίστοιχα, εντός του χρονικού διαστήματος της παρ. 10 του άρθρου 132Ε..
  5. Η διαδικασία και τα στοιχεία των παρ. 1 έως 4 δύναται να συμπληρώνονται και να εξειδικεύονται στον Κανονισμό Αδειών Αποθήκευσης του άρθρου 135Α.
  6. Μέχρι την έκδοση του Κανονισμού Αδειών Αποθήκευσης του άρθρου 135Α, εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις της υπό στοιχεία Δ5/Φ1/οικ.17951/08.12.2000 απόφασης του Υπουργού Ανάπτυξης «Κανονισμός αδειών παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας (Έκδοση 1)» (Β΄ 1498), για τα θέματα που δεν ρυθμίζονται διαφορετικά με τα άρθρα 132Ε έως 132Ζ.
  7. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος έως την πλήρη λειτουργία του Ηλεκτρονικού Μητρώου Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας (Η.Μ.ΑΠ.Η.Ε.), οι αιτήσεις των άρθρων 132Ε έως 132Ζ και τα σχετικά έγγραφα και στοιχεία υποβάλλονται σε φυσική μορφή στη Ρ.Α.Ε., εφαρμοζομένων κατά τα λοιπά των διατάξεων αυτών και των οριζομένων στην παρ. 6 του παρόντος, για τη χορήγηση, τροποποίηση, παύση, ανάκληση και μεταβίβαση των σχετικών αδειών.».

 Άρθρο 77

Εξουσιοδοτική διάταξη Κεφαλαίου Α’-Προσθήκη άρθρου 132Δ στον ν. 4001/2011

Στον ν. 4001/2011 (Α’ 179) μετά το άρθρο 132Γ προστίθεται άρθρο 132 Δ με εξουσιοδοτικές διατάξεις για τις άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα ως εξής:

 «Άρθρο 132Δ

Εξουσιοδοτική διάταξη

Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας δύναται να τροποποιείται η μέγιστη διάρκεια ισχύος των αδειών παραγωγής υγρών ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με τους εθνικούς στόχους για την ενέργεια και το κλίμα, με σκοπό τη μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και την υποκατάσταση των σχετικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.».

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’

ΣΤΑΘΜΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ Α.Π.Ε. ΚΑΙ Σ.Η.Θ.Υ.Α. ΜΕ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ – ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Ν. 4685/2020

Άρθρο 78

Σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. με διατάξεις αποθήκευσης – Τροποποίηση άρθρου 10 του ν. 4685/2020

Στο άρθρο 10 του ν. 4685/2020 (Α’ 92) επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις: α) στην παρ. 5 προστίθεται περ. (ι), β) μετά την παρ. 11, προστίθενται παρ. 11Α και 11Β, και το άρθρο 10 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 10

Ορισμοί

  1. Άδεια Παραγωγής Hλεκτρικής Eνέργειας ή Άδεια Παραγωγής: Η άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.) και Μονάδες Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (Σ.Η.Θ.Υ.Α.), η οποία προβλέπεται στο άρθρο 3 του ν. 3468/2006 (Α’ 129), όπως ισχύει.
  2. Βεβαίωση Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. ή Βεβαίωση: Η βεβαίωση, η οποία εκδίδεται από τον Φορέα Αδειοδότησης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11, πιστοποιεί την καταχώρηση του αιτούντος στο Ηλεκτρονικό Μητρώο και την ολοκλήρωση της Διαδικασίας Αδειοδότησης Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. Α’ Φάση και αποτελεί προϋπόθεση για τη συνέχιση της αδειοδοτικής διαδικασίας σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στις κείμενες διατάξεις.
  3. Βεβαίωση Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας Ειδικών Έργων Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. ή Βεβαίωση Ειδικών Έργων: Η βεβαίωση, η οποία εκδίδεται από τον Φορέα Αδειοδότησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19, πιστοποιεί την καταχώρηση του κατόχου στο Ηλεκτρονικό Μητρώο και την ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. Α’ Φάση για Ειδικά Έργα και αποτελεί προϋπόθεση για τη συνέχιση της αδειοδοτικής διαδικασίας σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στις κείμενες διατάξεις.
  4. Διαδικασία Αδειοδότησης Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. Α’ Φάση ή Διαδικασία Αδειοδότησης: Η διαδικασία, η οποία άρχεται με την υποβολή αίτησης στο Ηλεκτρονικό Μητρώο σύμφωνα με τα άρθρα 11 ή 19 κατά περίπτωση και ολοκληρώνεται με την έκδοση της Βεβαίωσης ή της Βεβαίωσης Ειδικών Έργων από τον Φορέα Αδειοδότησης, αντίστοιχα.
  5. Ειδικά Έργα:

(α) οι Υβριδικοί Σταθμοί, σύμφωνα με την παράγραφο 28 του άρθρου 2 του ν. 3468/2006, όπως ισχύει,

(β) οι σταθμοί Σ.Η.Θ.Υ.Α. Eγκατεστημένης Ισχύος ή Μέγιστης Ισχύος Παραγωγής άνω των τριανταπέντε (35) MW,

(γ) οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση γεωθερμικής ενέργειας,

(δ) οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που περιλαμβάνονται στην κατηγορία με α/α 17 του πίνακα 1 του άρθρου 4 του ν. 4414/2016 (Α’ 149),

(ε) οι ηλιοθερμικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που συνδέονται στα δίκτυα των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών,

(στ) τα Θαλάσσια Αιολικά Πάρκα,

(ζ) τα συγκροτήματα αιολικών πάρκων, σύμφωνα με την παράγραφο 31 του άρθρου 2 του ν. 3468/2006, όπως ισχύει, συνολικής ισχύος μεγαλύτερης των εκατόν πενήντα (150) MW,

(η) οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. που συνδέονται με το Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα μέσω ειδικού προς τούτο υποθαλάσσιου καλωδίου,

(θ) οι Υδροηλεκτρικοί Σταθμοί Εγκατεστημένης Ισχύος ή Μέγιστης Ισχύος Παραγωγής άνω των δεκαπέντε (15) MW.

(ι) οι σταθμοί παραγωγής Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. με δυνατότητα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που απορροφάται από το δίκτυο, κατά την έννοια της παρ. 13 του παρόντος.

  1. Ηλεκτρονικό Μητρώο Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. (ΗΜΠΗΕ Α.Π.Ε.-Σ.Η.Θ.Υ.Α. ή ΗΜΠΗΕ) ή Ηλεκτρονικό Μητρώο: Το ηλεκτρονικό μητρώο, το οποίο τηρεί ο Φορέας Αδειοδότησης και στο οποίο καταχωρούνται οι αιτήσεις και μέσω του οποίου εκδίδονται οι Βεβαιώσεις και οι Βεβαιώσεις Ειδικών Έργων. Το μητρώο αυτό διαλειτουργεί με συστήματα των λοιπών φορέων, οι οποίοι εμπλέκονται στη διαδικασία αδειοδότησης Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α., καθώς και με συστήματα των αρμόδιων Διαχειριστών σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 47 και 48 του ν. 4623/2019 (Α’ 134). Η ημερομηνία πλήρους λειτουργίας του Ηλεκτρονικού Μητρώου συμπίπτει με την ημερομηνία ανάρτησης της απόφασης του Φορέα Αδειοδότησης, η οποία βεβαιώνει την πλήρη λειτουργία αυτού. Η απόφαση αναρτάται στην ιστοσελίδα του Φορέα Αδειοδότησης.
  2. Θαλάσσια Αιολικά Πάρκα: Αιολικά πάρκα, τα οποία εγκαθίστανται εντός του θαλάσσιου χώρου.
  3. Κανονισμός Βεβαιώσεων Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. και Ειδικών Έργων ή Κανονισμός Βεβαιώσεων: Ο Κανονισμός του άρθρου 18.
  4. Μέγιστη Ισχύς Παραγωγής Σταθμού Α.Π.Ε. ή Μέγιστη Ισχύς Παραγωγής: Η ηλεκτρική ισχύς που επιτρέπεται να παρέχεται, κατά ανώτατο όριο, από σταθμό Α.Π.Ε. στο σημείο σύνδεσής του με το Δίκτυο. Επιτρέπεται υπέρβαση της Μέγιστης Ισχύος Παραγωγής μέχρι ποσοστού 5%, εφόσον η υπέρβαση αυτή εμφανίζεται σε μικρή συχνότητα, σύμφωνα με τα οριζόμενα κατά περίπτωση στον Κανονισμό Βεβαιώσεων. Για τον έλεγχο της υπέρβασης, ως μέγιστη τιμή ισχύος θεωρείται η μέση τιμή ισχύος των μετρήσεων που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια χρονικού διαστήματος δεκαπέντε (15) λεπτών. Με τον Κανονισμό Βεβαιώσεων του άρθρου 18 μπορεί να μεταβάλλεται το ποσοστό των προηγούμενων εδαφίων και να ορίζεται οποιαδήποτε σχετική λεπτομέρεια.
  5. Τέλος Δέσμευσης Φυσικού Χώρου Εγκατάστασης: Το τέλος της παραγράφου 3 του άρθρου 12.
  6. Φορέας Αδειοδότησης Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. Α’ Φάση ή Φορέας Αδειοδότησης: O φορέας, ο οποίος είναι αρμόδιος για την έκδοση της Βεβαίωσης και της Βεβαίωσης Ειδικών Έργων, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου, όπως ορίζεται στο άρθρο 20.

11Α. Σταθμός παραγωγής Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. με ενσωματωμένη αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς δυνατότητα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που απορροφάται από το δίκτυο: Σταθμός παραγωγής Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. που περιλαμβάνει διατάξεις αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένες κατάντη του μετρητή, χωρίς να έχει δυνατότητα να απορροφά ενέργεια από το σύστημα μεταφοράς ή το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στο οποίο συνδέεται για σκοπούς αποθήκευσής της, σύμφωνα με το άρθρο 11Β.

11Β. Σταθμός παραγωγής Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. με ενσωματωμένη αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας και δυνατότητα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που απορροφάται από το δίκτυο: Σταθμός παραγωγής Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. που περιλαμβάνει διατάξεις αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένες κατάντη του μετρητή, ο οποίος έχει δυνατότητα να αποθηκεύει ηλεκτρική ενέργεια την οποία απορροφά από το Σύστημα Μεταφοράς ή το Δίκτυο Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στο οποίο συνδέεται, σύμφωνα με το άρθρο 19Α.

  1. Κατά τα λοιπά, ισχύουν οι ορισμοί του άρθρου 2 του ν. 3468/2006 (Α’ 129), και των παραγράφων 1 και 3 του άρθρου 2 του ν. 4001/2011 (Α’ 179), όπως ισχύουν.».

Άρθρο 79

Βεβαίωση Παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. – Τροποποίηση άρθρου 11 του ν. 4685/2020

Στο άρθρο 11 του ν. 4685/2020 (Α’ 92) επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις: α) στην παρ. 1 προστίθεται νέο δεύτερο εδάφιο, β) στην παρ. 6 προστίθεται περ. (ι), γ), στο πρώτο εδάφιο της παρ. 8 προστίθεται η βεβαίωση για την εγκατάσταση σταθμών των παρ. 12 και 13 του άρθρου 10, εφόσον πρόκειται για φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής, δ) στην παρ. 10 προστίθενται περ. (δ) και (ε), ε) στην παρ. 15 προστίθεται νέο τρίτο εδάφιο και το άρθρο 11 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«Άρθρο 11

Βεβαίωση Παραγωγού Ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΥΘΥΑ

 

  1. Η δραστηριότητα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. επιτρέπεται σε όσους έχει χορηγηθεί Βεβαίωση ή Βεβαίωση Ειδικών Έργων ή έχουν νομίμως εξαιρεθεί από την υποχρέωση αυτή, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 4 του ν. 3468/2006 (Α’ 129), όπως ισχύει, καθώς και σε όσους έχει χορηγηθεί και ισχύει κατά τη δημοσίευση ή χορηγείται κατά τις διατάξεις του άρθρου 23 Άδεια Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Η Βεβαίωση ή η Βεβαίωση Ειδικών Έργων χορηγείται και στους σταθμούς των παραγράφων 12 και 13 του άρθρου 10, αντίστοιχα, υπό την επιφύλαξη των ειδικών διατάξεων του παρόντος και των άρθρων 11Β, 14, 16, 18, 19 και 19Α.

Με την επιφύλαξη των διατάξεων του παρόντος, όπου στις κείμενες διατάξεις αναφέρεται η Άδεια Παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, νοείται η Βεβαίωση ή η Βεβαίωση Ειδικών Έργων αντίστοιχα κατά τις οικείες διατάξεις του παρόντος νόμου.

Οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 4 του ν. 3468/2006, όπως ισχύει, οι οποίες αναφέρονται στην Άδεια Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας νοείται ότι αναφέρονται και στη Βεβαίωση, καθώς και στη Βεβαίωση Ειδικών Έργων.

  1. Η Βεβαίωση Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. χορηγείται από τον Φορέα Αδειοδότησης Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. Α’ Φάση κατόπιν υποβολής αίτησης στο Ηλεκτρονικό Μητρώο.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από την πρώτη έως και τη δεκάτη ημέρα των μηνών Φεβρουαρίου, Ιουνίου, Οκτωβρίου (κύκλος υποβολής αιτήσεων ή κύκλος). Με εξαίρεση τις αιτήσεις Ειδικών Έργων και τις αιτήσεις για τις οποίες συντρέχει λόγος συγκριτικής αξιολόγησης, η εκκρεμότητα εξέτασης των οποίων δεν κωλύει την έναρξη εξέτασης αιτήσεων επόμενου κύκλου, προϋπόθεση για την εξέταση αιτήσεων επόμενου κύκλου αποτελεί η ολοκλήρωση εξέτασης των αιτήσεων του ίδιου κύκλου.

Η συνολική διαδικασία υποβολής κάθε αίτησης διεκπεραιώνεται στο Ηλεκτρονικό Μητρώο, μέσω κατάλληλου περιβάλλοντος και με ειδικούς κωδικούς χρήστη και πρόσβασης σε αυτό, οι οποίοι δύναται να συμπίπτουν με κωδικούς της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

  1. Η αίτηση υποβάλλεται παραδεκτώς και καταχωρείται στο Ηλεκτρονικό Μητρώο, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται σωρευτικώς τα κατωτέρω:

(α) Είναι τυπικά πλήρης σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στον παρόντα νόμο και στον Κανονισμό Βεβαιώσεων.

(β) Συνοδεύεται από αποδεικτικό κατάθεσης του εφάπαξ τέλους του άρθρου 16.

(γ) Ο αιτών δεν έχει λυθεί, πτωχεύσει, τεθεί σε (ειδική) εκκαθάριση, αναγκαστική και ειδική διαχείριση, παύση πληρωμών, συνδιαλλαγή-εξυγίανση και δεν έχει κατατεθεί αίτηση ενώπιον αρμόδιου δικαστηρίου για οποιοδήποτε από τα ανωτέρω.

(δ) Το προτεινόμενο έργο απειικονίζεται γεωγραφικά σε ειδική προσβάσιμη εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Μητρώου.

(ε) Αναφέρονται το προτεινόμενο σημείο και ο τρόπος διασύνδεσης στο Σύστημα για σταθμούς που εγκαθίστανται σε περιοχή που έχει χαρακτηριστεί ως κορεσμένο δίκτυο, εφόσον η σύνδεσή τους προβλέπεται να γίνει εκτός του κορεσμένου δικτύου.

(στ) Υποβάλλεται Υπεύθυνη Δήλωση του νομίμου εκπροσώπου του αιτούντος του άρθρου 7 παράγραφος 3α εδάφιο δ’ του ν. 4414/2016 (Α’ 149), όπως ισχύει για τις περιπτώσεις σταθμών που αφορά, κατά τις κείμενες διατάξεις.

(ζ) Οι μέτοχοι/εταίροι νομικών προσώπων, πλην των εισηγμένων εταιρειών, των ανωνύμων εταιρειών επενδύσεων χαρτοφυλακίου και των χρηματοδοτικών εταιρειών συμμετοχών, γνωστοποιούνται μέχρι φυσικού προσώπου κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στον Κανονισμό Βεβαιώσεων.

  1. Εφόσον η αίτηση της παραγράφου 2 υποβάλλεται παραδεκτώς κατά τα ανωτέρω, περίληψη αυτής αναρτάται στην ιστοσελίδα του Φορέα Αδειοδότησης εντός πέντε (5) ημερών από την ημερομηνία ολοκλήρωσης του κύκλου υποβολής αιτήσεων. Ο Φορέας δύναται εντός πέντε (5) ημερών από την υποβολή της αίτησης να ζητά διευκρινίσεις ή συμπληρωματικά έγγραφα επί των ήδη υποβληθέντων εντός τακτής προθεσμίας, άλλως η αίτηση θεωρείται πλήρης. Η μη προσκόμισή τους από τον αιτούντα εντός της τεθείσας προθεσμίας καθιστά την αίτηση απαράδεκτη και απορρίπτεται.

Εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών από την ανάρτηση της περίληψης, όποιος έχει έννομο συμφέρον μπορεί να υποβάλει αιτιολογημένη αντίρρηση ενώπιον του Φορέα Αδειοδότησης σε σχέση με αίτηση που υποβλήθηκε. Οι αντιρρήσεις συνοδεύονται από έγγραφα και στοιχεία που είναι αναγκαία για την τεκμηρίωσή τους.

Αντιρρήσεις που υποβάλλονται εκπροθέσμως ή από πρόσωπα που δεν έχουν έννομο συμφέρον ή δεν συνοδεύονται από στοιχεία για την τεκμηρίωσή τους, απορρίπτονται ως απαράδεκτες και η σχετική πράξη γνωστοποιείται στον αιτούντα, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στον Κανονισμό Βεβαιώσεων.

Ο Φορέας Αδειοδότησης ενημερώνει εγγράφως τον αιτούντα για τις αντιρρήσεις που έχουν υποβληθεί κατά της αίτησής του. Ο αιτών δύναται να υποβάλει τις απόψεις του επί των αντιρρήσεων αυτών εντός προθεσμίας που τάσσεται από τον Φορέα Αδειοδότησης, η οποία δεν δύναται να είναι μεγαλύτερη των δεκαπέντε (15) ημερών.

Σε περίπτωση διαδικασίας ελέγχου αντιρρήσεων κατά τα ανωτέρω, συνεχίζει να δεσμεύεται ο φυσικός χώρος που καταλαμβάνει το προτεινόμενο έργο μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου.

  1. Η Βεβαίωση Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. χορηγείται υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται σωρευτικώς τα κατωτέρω:

(α) Δεν τίθενται θέματα που έχουν γνωστοποιηθεί στον Φορέα Αδειοδότησης με οποιονδήποτε τρόπο σχετικά με:

  1. i) Την εθνική ασφάλεια, ii) Τη δημόσια υγεία και ασφάλεια.

(β) Η θέση εγκατάστασης του προτεινόμενου έργου τελεί σε συμμόρφωση με το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Α.Π.Ε. για τις περιοχές αποκλεισμού χωροθέτησης εγκαταστάσεων Α.Π.Ε., εφόσον οι περιοχές αυτές έχουν οριοθετηθεί κατά τρόπο ειδικό και συγκεκριμένο. Ο Φορέας αναρτά τις περιοχές αυτές στο γεωπληροφοριακό του σύστημα συνεργαζόμενος με τις αρμόδιες περιβαλλοντικές υπηρεσίες.

(γ) Τηρούνται οι περιορισμοί χωροθέτησης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 13.

(δ) Η σύνδεση του έργου δεν αφορά περιοχή που έχει χαρακτηριστεί ως κορεσμένο δίκτυο με την επιφύλαξη των οριζομένων στο άρθρο 14.

(ε) Δεν υφίσταται υπέρβαση της φέρουσας ικανότητας του ΟΤΑ εγκατάστασης του προτεινόμενου έργου, λαμβανομένου υπόψη του άρθρου 15.

(στ) Υποβάλλεται αποδεικτικό καταβολής του τέλους, σύμφωνα με του άρθρο 17.

  1. Λαμβανομένης υπόψη της παραγράφου 1 του άρθρου 17, η Βεβαίωση εκδίδεται ή απορρίπτεται η σχετική αίτηση εντός είκοσι (20) ημερών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων, εφόσον δεν έχουν υποβληθεί αντιρρήσεις για το εν λόγω έργο, άλλως εντός είκοσι (20) ημερών από το πέρας της προθεσμίας του αιτούντος να υποβάλει τις απόψεις του κατά των αντιρρήσεων ή την υποβολή των απόψεών του εντός της παραπάνω προθεσμίας κατά την παράγραφο 4.

Η Βεβαίωση εκδίδεται ηλεκτρονικά μέσω του Ηλεκτρονικού Μητρώου και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Φορέα Αδειοδότησης.

Η Βεβαίωση φέρει εγκεκριμένη ηλεκτρονική υπογραφή ή εγκεκριμένη ηλεκτρονική σφραγίδα κατά την έννοια του άρθρου 3 του Κανονισμού 2014/910/ΕΕ, όπως ισχύει, και περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον τα εξής στοιχεία:

α) Το όνομα/επωνυμία του καταχωρούμενου Παραγωγού ή Αυτοπαραγωγού.

β) Την τεχνολογία ή μορφή Α.Π.Ε. ή και το πρωτογενές καύσιμο προκειμένου για σταθμούς Σ.Η.Θ.Υ.Α..

γ) Την Εγκατεστημένη Ισχύ και τη Μέγιστη Ισχύ Παραγωγής του σταθμού.

δ) Ειδικά για αιολικούς σταθμούς, τον αριθμό των ανεμογεννητριών (Α/Γ) και τη διάμετρο της φτερωτής της κάθε ανεμογεννήτριας, καθώς και τον αριθμό των ισοδυνάμων τυπικών ανεμογεννητριών που αντιστοιχούν στο πλήθος και τα χαρακτηριστικά των Α/Γ του έργου, για τον υπολογισμό του ποσοστού κάλυψης της φέρουσας ικανότητας του ΟΤΑ εγκατάστασής τους.

ε) Τη θέση εγκατάστασης του σταθμού.

στ) Τη διάρκεια ισχύος της Βεβαίωσης.

ζ) Τους γενικούς όρους.

η) Τυχόν ειδικούς όρους.

ι) Ειδικά για τους σταθμούς της παραγράφου 12 του άρθρου 10, επιπλέον των ανωτέρω που αφορούν τις μονάδες Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. του σταθμού, διακριτά την τεχνολογία, την εγκατεστημένη και την εγγυημένη χωρητικότητα των διατάξεων αποθήκευσης, κατά την έννοια των περ. (λζ) έως (λη) της παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 4001/2011 (Α’ 179).

  1. Σε περίπτωση απόρριψης από τον Φορέα Αδειοδότησης αίτησης για χορήγηση Βεβαίωσης, ο αιτών λαμβάνει γνώση μέσω του Ηλεκτρονικού Μητρώου και η σχετική πράξη δημοσιεύεται και στην ιστοσελίδα του Φορέα Αδειοδότησης.

Κατά της χορήγησης ή της άρνησης χορήγησης, της τροποποίησης, παύσης ισχύος ή της ανάκλησης Βεβαίωσης, Βεβαίωσης Ειδικών Έργων ή Άδειας Παραγωγής χωρεί αίτηση αναθεώρησης εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από τη δημοσίευση ή την κοινοποίηση της απόφασης του Φορέα Αδειοδότησης. Η προηγούμενη άσκηση της αίτησης αναθεώρησης έχει χαρακτήρα ενδικοφανούς προσφυγής και είναι αναγκαία προϋπόθεση για το παραδεκτό του ένδικου βοηθήματος του επόμενου εδαφίου. Η απόφαση που εκδίδεται επί της αίτησης αναθεώρησης προσβάλλεται ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών με το ένδικο βοήθημα της αίτησης ακύρωσης. Επί της αίτησης ακύρωσης χωρεί έφεση ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σε περίπτωση αίτησης αναθεώρησης συνεχίζει να δεσμεύεται ο φυσικός χώρος που καταλαμβάνει το προτεινόμενο έργο μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξέτασής της.

Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης για χορήγηση Βεβαίωσης, νέα αίτηση για την ίδια θέση ή τμήμα αυτής και για σταθμό ίδιας τεχνολογίας επιτρέπεται από τον ίδιο αιτούντα ή νομικό ή φυσικό πρόσωπο που συμμετέχει στη μετοχική/εταιρική σύνθεση του αιτούντος, μετά την παρέλευση δύο (2) κύκλων από τη γνωστοποίηση της απόρριψης της αίτησης.

  1. Ο κύριος ή επικαρπωτής με βάση νόμιμο τίτλο, του συνόλου ή τμήματος ιδιωτικής έκτασης, για την οποία έχει εκδοθεί Βεβαίωση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού ή Βεβαίωση για την εγκατάσταση σταθμών των παρ. 12 και 13 του άρθρου 10, εφόσον πρόκειται για φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής και ο οποίος αμφισβητεί το δικαίωμα του δικαιούχου Βεβαίωσης σε νόμιμη χρήση της έκτασης αυτής μπορεί να καταθέσει αίτηση εντός της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων του επόμενου κύκλου από την έκδοση της Βεβαίωσης, κατ’ εξαίρεση του δικαιώματος αίτησης αναθεώρησης της προηγούμενης παραγράφου 7, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στον Κανονισμό Βεβαιώσεων.

Στην περίπτωση αυτή, εφαρμόζονται οι διατάξεις του παρόντος για τις προϋποθέσεις του παραδεκτού της αίτησης και της χορήγησης της Βεβαίωσης και λαμβάνει χώρα συγκριτική αξιολόγηση, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στον Κανονισμό Βεβαιώσεων. Σε περίπτωση πρόκρισης του σταθμού του ιδιοκτήτη, καταβολής του τέλους του άρθρου 17 και έκδοσης Βεβαίωσης για το νέο σταθμό, ανακαλείται η προηγουμένως εκδοθείσα Βεβαίωση και όσες άδειες έχουν εκδοθεί και αφορούν στο έργο.

Σε περίπτωση πρόκρισης του ιδιοκτήτη κατά τα ανωτέρω, η Βεβαίωση δύναται να εκδοθεί στο όνομα προσώπου στο οποίο ο ιδιοκτήτης έχει μισθώσει το χώρο βάσει μισθωτηρίου που έχει περιβληθεί τον τύπο συμβολαιογραφικού εγγράφου τετραετούς τουλάχιστον διάρκειας. Στην τελευταία περίπτωση εφαρμόζονται οι προϋποθέσεις των παραγράφων 3 και 5 και καταβάλλεται το τέλος του άρθρου 17 από τον μισθωτή σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στον Κανονισμό Βεβαιώσεων.

Από τις διατάξεις του παρόντος δεν καταλαμβάνονται οι δημοτικές εκτάσεις.

Οι διατάξεις της παρούσας καταλαμβάνουν τις αιτήσεις χορήγησης άδειών παραγωγής ή Βεβαιώσεων από τον κύκλο Δεκεμβρίου 2019 και έπειτα.

  1. Η Βεβαίωση τροποποιείται κατόπιν αίτησης του ενδιαφερόμενου, η οποία υποβάλλεται στο Ηλεκτρονικό Μητρώο εντός κύκλου, εφόσον ο φάκελος είναι πλήρης κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στον Κανονισμό Βεβαιώσεων, με την εξαίρεση των περιπτώσεων της παραγράφου 10.

Στις περιπτώσεις τροποποιήσεων εντός κύκλου συμπεριλαμβάνονται και οι περιπτώσεις αποξήλωσης και αντικατάστασης του σταθμού Α.Π.Ε..

  1. Η Βεβαίωση τροποποιείται κατόπιν αίτησης του ενδιαφερόμενου, η οποία υποβάλλεται στο Ηλεκτρονικό Μητρώο εκτός κύκλου, εφόσον ο φάκελος είναι πλήρης κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στον Κανονισμό Βεβαιώσεων:

α) σε περιπτώσεις μείωσης των ορίων του πολυγώνου εγκατάστασης,

β) σε περιπτώσεις μείωσης της εγκατεστημένης ισχύος ή της μέγιστης ισχύος παραγωγής,

γ) σε περιπτώσεις αύξησης της εγκατεστημένης ισχύος ή της μέγιστης ισχύος παραγωγής, σε ποσοστό μέχρι και 10% της αρχικής Άδειας Παραγωγής ή Βεβαίωσης, με την επιφύλαξη του άρθρου 14,

δ) σε περιπτώσεις προσθήκης διατάξεων αποθήκευσης σε σταθμό παραγωγής Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α., προκειμένου για την υπαγωγή του στην περίπτωση της παρ. 12 του άρθρου 10, καθώς και σε περιπτώσεις αφαίρεσης των διατάξεων αποθήκευσης,

ε) για τους σταθμούς της παρ. 12 του άρθρου 10, σε κάθε μια από τις περιπτώσεις τροποποίησης της εγκατεστημένης και της εγγυημένης χωρητικότητας των διατάξεων αποθήκευσης, καθώς και της μέγιστης ισχύος παραγωγής του σταθμού σε ποσοστό έως δέκα τοις εκατό (10%) της αντίστοιχης τιμής της αρχικής Βεβαίωσης και υπό την προϋπόθεση μη αύξησης του ποσοστού κάλυψης της φέρουσας ικανότητας.

  1. Δεν επιτρέπεται τροποποίηση Βεβαίωσης ως προς την πρωτογενή μορφή Α.Π.Ε..
  2. Η αίτηση για τροποποίηση Βεβαίωσης εντός κύκλου συνοδεύεται από το αποδεικτικό καταβολής του προβλεπόμενου τέλους του άρθρου 16. Για την αποδοχή τροποποίησης Βεβαίωσης καταβάλλεται το τέλος του άρθρου 17 μόνο στην περίπτωση επαύξησης της αναγραφόμενης μέγιστης ισχύος παραγωγής κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στο άρθρο 17 παράγραφος 1(β). Στην περίπτωση αυτή το τέλος καταβάλλεται εφάπαξ.
  3. Η τροποποίηση εκδίδεται ηλεκτρονικά μέσω του Ηλεκτρονικού Μητρώου και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Φορέα Αδειοδότησης. Η ισχύς της τροποποίησης άρχεται από την αποτύπωση της μεταβολής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο.
  4. Δεν απαιτείται τροποποίηση κατά την έννοια των παραγράφων 9 έως 11 και ο Φορέας Αδειοδότησης καταχωρεί τη μεταβολή ενημερώνοντας και εκδίδοντας, όπου απαιτείται, τη σχετική Βεβαίωση όταν μεταβάλλονται τα εξής στοιχεία:

α) η επωνυμία του κατόχου,

β) η νομική μορφή του κατόχου, καθώς και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο δεν περιλαμβάνεται στη Βεβαίωση. Σε περίπτωση μεταβολής μετοχικής ή εταιρικής σύνθεσης του κατόχου Βεβαίωσης, ο τελευταίος οφείλει να προβεί σε σχετική γνωστοποίηση προς τον Φορέα Αδειοδότησης εντός δεκαπέντε (15) ημερών από τη σχετική μεταβολή συνοδευόμενη με όλα τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στον Κανονισμό Βεβαιώσεων. Η γνωστοποίηση συνοδεύεται από την Υπεύθυνη Δήλωση του νομίμου εκπροσώπου του κατόχου του άρθρου 7 παράγραφος 3α εδάφιο δ του ν. 4414/2016 (Α’ 149), όπως ισχύει, για τις περιπτώσεις σταθμών που αφορά, κατά τις κείμενες διατάξεις, προκειμένου να διαπιστωθεί αν συντρέχει λόγος να εισαχθεί ειδικός όρος στη Βεβαίωση, σύμφωνα με την παράγραφο 3α του ν. 4414/2016 και τα ειδικότερα οριζόμενα στον Κανονισμό Βεβαιώσεων.

  1. Ο κάτοχος Βεβαίωσης ή Βεβαίωσης Ειδικών Έργων ή Άδειας Παραγωγής μπορεί να προβαίνει σε κατάτμηση Βεβαίωσης ή Βεβαίωσης Ειδικών Έργων ή της Άδειας Παραγωγής σε επιμέρους σταθμούς που ανήκουν στον ίδιο κατόπιν απόφασης του Φορέα Αδειοδότησης άπαξ και εφόσον τα νέα πολύγωνα εγκατάστασης των σταθμών που προκύπτουν είναι υποσύνολα του αρχικού και δεν προκύπτουν σταθμοί που εξαιρούνται από την υποχρέωση συμμετοχής σε ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών ισχύος παραγωγής για σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. υπό το εκάστοτε καθεστώς στήριξης αυτών. Σε περίπτωση κατάτμησης της Άδειας Παραγωγής εκδίδονται αντίστοιχες Βεβαιώσεις.

Δεν επιτρέπεται κατάτμηση για σταθμούς των παρ. 11Α και 11Β του άρθρου 10.

Κατόπιν σχετικού αιτήματος το οποίο υποβάλλεται άπαξ, ο Φορέας Αδειοδότησης μπορεί να προβαίνει σε συνένωση περισσότερων Βεβαιώσεων ή Βεβαιώσεων Ειδικών Έργων μεταξύ τους ή με Άδεια ή Άδειες Παραγωγής ή περισσότερων Αδειών Παραγωγής, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στον Κανονισμό Βεβαιώσεων, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

α) οι επιμέρους σταθμοί ανήκουν στον ίδιο αιτούντα κάτοχο,

β) οι επιμέρους σταθμοί είναι της ίδιας τεχνολογίας Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α.,

γ) δεν έχει εκδοθεί άδεια εγκατάστασης για κανέναν από τους επιμέρους σταθμούς,

δ) οι επιμέρους σταθμοί βρίσκονται στο ίδιο στάδιο αδειοδοτικής διαδικασίας (ΑΕΠΟ ή οριστική προσφορά σύνδεσης),

ε) κανένας από τους επιμέρους σταθμούς δεν έχει επιλεγεί για ενίσχυση σε ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφοράς του άρθρου 7 του ν. 4414/2016 (Α’ 149),

στ) για κανέναν από τους επιμέρους σταθμούς δεν έχει συναφθεί Σύμβαση Λειτουργικής Ενίσχυσης,

ζ) κανένας από τους επιμέρους σταθμούς δεν έχει τεθεί σε λειτουργία,

η) η σύνδεση των επιμέρους σταθμών με το Δίκτυο ή το Σύστημα προβλέπεται να γίνεται σε κοινό σημείο σύνδεσης,

θ) το έργο που προκύπτει λόγω της συνένωσης δεν μεταπίπτει στην κατηγορία των Ειδικών Έργων.

Σε περίπτωση συνένωσης Άδειας ή Αδειών Παραγωγής μεταξύ τους ή με Βεβαίωση ή Βεβαίωση Ειδικών Έργων εκδίδεται, αντιστοίχως, Βεβαίωση ή Βεβαίωση Ειδικών Έργων. Η διάρκεια ισχύος της νέας Βεβαίωσης ή Βεβαίωσης Ειδικών Έργων εκκινεί από την ημερομηνία έκδοσης της παλαιότερης Άδειας Παραγωγής ή Βεβαίωσης ή Βεβαίωσης Ειδικών Έργων εξ αυτών που συνενώνονται και οι προθεσμίες για την πλήρωση των οροσήμων του άρθρου 12 ταυτίζονται με αυτές που αντιστοιχούν στην παλαιότερη Άδεια Παραγωγής ή Βεβαίωση ή Βεβαίωση Ειδικών Έργων.

Μετά την ανωτέρω συνένωση δεν επιτρέπεται η εκ νέου διάσπαση της Βεβαίωσης ή της Βεβαίωσης Ειδικών Έργων.

  1. Ο κάτοχος Βεβαίωσης ή Άδειας Παραγωγής μπορεί να μεταβιβάζει τη Βεβαίωση ή την Άδεια Παραγωγής του σε άλλα πρόσωπα, εφόσον υποβληθεί οποτεδήποτε αίτηση στον Φορέα Αδειοδότησης από τον ίδιο και τον υποψήφιο αποκτώντα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο παρόν άρθρο για τις αιτήσεις χορήγησης Βεβαίωσης και τα ειδικότερα οριζόμενα στον Κανονισμό Βεβαιώσεων. Η μεταβίβαση δεν συνιστά λόγο παράτασης των προθεσμιών του άρθρου 12. Σε περίπτωση κατά την οποία γίνεται αποδεκτό αίτημα μεταβίβασης υφιστάμενης Άδειας Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, η εν λόγω Άδεια αντικαθίσταται από τη Βεβαίωση, η οποία εκδίδεται ηλεκτρονικά στο όνομα του νέου κατόχου.
  2. Σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων των Αδειών Παραγωγής του παρόντος, για τα οποία δεν απαιτείται τροποποίηση σύμφωνα με τα οριζόμενα στο παρόν άρθρο και στο άρθρο 19, οι κάτοχοι αυτών προβαίνουν οποτεδήποτε σε απλή γνωστοποίηση της σχετικής μεταβολής στοιχείων προς τον Φορέα Αδειοδότησης.
  3. Στον Κανονισμό του άρθρου 18 εξειδικεύονται τα δικαιολογητικά και στοιχεία, τα οποία υποβάλλει ο αιτών, καθώς και κάθε άλλη διαδικασία και λεπτομέρειες εφαρμογής του παρόντος άρθρου, των άρθρων 11 έως και 17, καθώς και των άρθρων 19 και 22 έως και 25.».

Άρθρο 80

Ειδικοί όροι λειτουργίας των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. με ενσωματωμένη αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας – Προσθήκη άρθρου 11Β στον ν. 4685/2020

Μετά το άρθρο 11Α του ν. 4685/2020 (Α’ 92), προστίθεται άρθρο 11Β αναφορικά με την προσθήκη ειδικών όρων λειτουργίας των σταθμών παραγωγής Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. με ενσωματωμένη αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας της παρ. 12 του άρθρου 10, ως εξής:

«Άρθρο 11Β

Ειδικοί όροι σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. με ενσωματωμένη αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς δυνατότητα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που απορροφάται από το δίκτυο

«1. Οι κάτοχοι Βεβαιώσεων που αφορούν σταθμούς της παρ. 12 του άρθρου 10 δύνανται να συνάπτουν Συμβάσεις Λειτουργικής Ενίσχυσης του ν. 4414/2016 (Α’ 149) ή να συμμετέχουν στις Αγορές Ηλεκτρικής Ενέργειας του ν. 4425/2016 (Α’ 185), σύμφωνα με το άρθρο 12α του ν. 4414/2016.

2. Οι σταθμοί της παρ. 12 του άρθρου 10 δεν απορροφούν ενέργεια από το Σύστημα Μεταφοράς ή το Δίκτυο Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, παρά μόνο για την εξυπηρέτηση των βοηθητικών τους καταναλώσεων και, κατά τη λειτουργία τους, δεν υπερβαίνουν τη Μέγιστη Ισχύ Παραγωγής, όπως αυτή αναγράφεται στη Βεβαίωση.».

Άρθρο 81

Περιοχές με κορεσμένα δίκτυα-Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 14 του ν. 4685/2020

Η παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4685/2020 (Α’ 92) τροποποιείται: α) στο δεύτερο εδάφιο ως προς την προσθήκη των σταθμών των παρ. 12 και 13 του άρθρου 10, β) με την προσθήκη τρίτου εδαφίου και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

 «1. Οι περιοχές με κορεσμένα δίκτυα και η δυνατότητα απορρόφησης ισχύος σε αυτές διαπιστώνονται με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.), η οποία εκδίδεται μέχρι τον Νοέμβριο κάθε έτους, μετά από εισήγηση του αρμόδιου Διαχειριστή ή κοινή εισήγηση των αρμόδιων Διαχειριστών, η οποία υποβάλλεται στη Ρ.Α.Ε. μέχρι τον Σεπτέμβριο κάθε έτους.

Η απόφαση της Ρ.Α.Ε. περιλαμβάνει μία σαφώς ορισμένη περιοχή του Δικτύου ή/και του Συστήματος που είναι κορεσμένη και καθορίζει την τυχόν δυνατότητα απορρόφησης ισχύος ανά τεχνολογία Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α., συμπεριλαμβανομένων των σταθμών των παρ. 12 και 13 του άρθρου 10. Στις περιοχές του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζεται η περ. (β) της παρ. 2 του άρθρου 25Α.».

Άρθρο 82

Εφάπαξ τέλος υποβολής αίτησης-Τροποποίηση άρθρου 16 του ν. 4685/2020

Στο άρθρο 16 του ν. 4685/2020 (Α’ 92) προστίθεται παρ. 3 και το άρθρο 16 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 16

Εφάπαξ Τέλος υποβολής αίτησης

  1. To εφάπαξ τέλος για την υποβολή εντός κύκλου της αίτησης του άρθρου 11 που προβλέπεται στις διατάξεις του άρθρου 38 του ν. 4001/2011 (Α’ 179), όπως ισχύει, υπέρ του Φορέα Αδειοδότησης, υπολογίζεται επί τη βάσει αξίας 60 €/MW μέγιστης ισχύος παραγωγής. Η ανώτατη αξία του εφάπαξ τέλους ορίζεται στον Κανονισμό Βεβαιώσεων και, σε κάθε περίπτωση, δεν δύναται να είναι μεγαλύτερη των δώδεκα χιλιάδων (12.000) ευρώ.
  2. Για την υποβολή αίτησης για τροποποίηση Βεβαίωσης ή Βεβαίωσης Ειδικών έργων ή Άδειας Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας εντός κύκλου υποβολής αιτήσεων, το ύψος του τέλους ορίζεται στο ένα πέμπτο (1/5) του ποσού που προκύπτει από την παράγραφο 1 με ανώτατο όριο τα δύο χιλιάδες τετρακόσια (2.400) ευρώ.

Ειδικά σε περίπτωση αίτησης για τροποποίηση Βεβαίωσης ή Βεβαίωσης Ειδικών Έργων ή Άδειας Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας για αύξηση της μέγιστης ισχύος παραγωγής πέραν του 10% της αρχικά αναγραφείσας στη Βεβαίωση, Βεβαίωση Ειδικών Έργων ή στην Άδεια Παραγωγής, το τέλος για το πρόσθετο μέρος της ισχύος υπολογίζεται βάσει των οριζομένων στην παράγραφο 1 και καταβάλλεται επιπλέον του ποσού που προκύπτει από το πρώτο εδάφιο.

  1. Για τις περιπτώσεις σταθμών της παρ. 11Β του άρθρου 10, ως ισχύς για τον υπολογισμό του εφάπαξ τέλους υποβολής αίτησης λαμβάνεται υπόψη η μέγιστη ισχύς έγχυσης του σταθμού Α.Π.Ε. με διατάξεις αποθήκευσης.».

Άρθρο 83

Κανονισμός Βεβαιώσεων Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας από Α.Π.Ε., Σ.Η.Θ.Υ.Α. και Ειδικών Έργων-Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 18 του ν. 4685/2020

Στην παρ. 1 του άρθρου 18 του ν. 4685/2020 (Α’ 92) προστίθεται περ. (θ) και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά από γνώμη του Φορέα Αδειοδότησης, εγκρίνεται ο Κανονισμός Βεβαιώσεων Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας από Α.Π.Ε., Σ.Η.Θ.Υ.Α. και Ειδικών Έργων. Με τον Κανονισμό αυτό εξειδικεύονται:

α) Τα κριτήρια που προβλέπονται στο άρθρο 19.

β) Η διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων για τη χορήγηση Βεβαιώσεων των άρθρων 11 και 19, το υπόδειγμα αίτησης προς συμπλήρωση από τον αιτούντα και τα συνοδευτικά αυτής έγγραφα, καθώς και η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων αυτών, η διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων του άρθρου 19, η διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής και της εξέτασης αντιρρήσεων κατά των υποβαλλόμενων αιτήσεων.

γ) Οι τεχνικές λεπτομέρειες για τη δομή και το περιεχόμενο του Ηλεκτρονικού Μητρώου, η διαβάθμιση των χρηστών και ο τρόπος πρόσβασης σε αυτό, τα διαπιστευτήρια και τα ειδικότερα θέματα εγγραφής και αυθεντικοποίησης των χρηστών, η πολιτική ασφάλειας του συστήματος, η διαλειτουργική σύνδεσή του με τα πληροφοριακά συστήματα των Διαχειριστών και των αδειοδοτούντων φορέων.

δ) Η διαδικασία τροποποίησης και μεταβίβασης της Βεβαίωσης των άρθρων 11 και 19 αντιστοίχως, καθώς και υφιστάμενης Άδειας Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, καθώς και η διαδικασία καταχώρησης των στοιχείων της Βεβαίωσης και της Βεβαίωσης Ειδικών Έργων των άρθρων 11 και 19 αντιστοίχως, σε περίπτωση γνωστοποίησης μεταβολής.

ε) Οι ειδικότερες υποχρεώσεις του κατόχου Βεβαίωσης και Βεβαίωσης Ειδικών Έργων ή Άδειας Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, η διαδικασία παρακολούθησης και ελέγχου πλήρωσης των οροσήμων του άρθρου 12 και των συναφών υποχρεώσεων, καθώς και η διαδικασία καταχώρησης της αυτοδίκαιης παύσης ισχύος και η διαδικασία ανάκλησης της Βεβαίωσης, καθώς και της Βεβαίωσης Ειδικών Έργων.

στ) Τα κριτήρια συγκριτικής αξιολόγησης σε περίπτωση αδυναμίας διευθέτησης της εδαφικής επικάλυψης ή ενεργειακής αυτοτέλειας των έργων ή υπέρβασης της φέρουσας ικανότητας του δήμου εγκατάστασης των σταθμών Α.Π.Ε..

ζ) Τα ζητήματα κορεσμού, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης υποβολής αιτήσεων και τον τρόπο κατανομής του διαθέσιμου περιθωρίου στις επιμέρους κατηγορίες σταθμών Α.Π.Ε., σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 1 του άρθρου 13.

η) Κάθε άλλο ειδικό ζήτημα που ρυθμίζεται από τον Κανονισμό, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος.

θ) Οι ειδικότερες υποχρεώσεις, όροι και προϋποθέσεις για τη χορήγηση Βεβαιώσεων ή Βεβαιώσεων Ειδικών Έργων των σταθμών των παρ. 12 και 13 του άρθρου 10, η εξειδίκευση των οικονομικών και τεχνικών στοιχείων των αιτούντων, ο υπολογισμός και η εξόφληση των σχετικών τελών, η τροποποίηση των Βεβαιώσεων ή Βεβαιώσεων Ειδικών Έργων για την υπαγωγή των σταθμών στις περιπτώσεις των παρ. 12 και 13 του άρθρου 10».

Άρθρο 84

Χορήγηση Βεβαίωσης Ειδικών Έργων-Τροποποίηση άρθρου 19 του ν. 4685/2020

 Στο άρθρο 19 του ν. 4685/2020 (Α’ 92) επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις: α) στην περ. α της παρ. 2 προστίθεται δεύτερο εδάφιο, β) στην περ. γ της παρ. 2 προστίθεται τρίτο εδάφιο, γ) στην περ. β της παρ. 3 προστίθεται δεύτερο εδάφιο, δ) στο τρίτο εδάφιο της παρ. 4 προστίθενται περ. γ) και δ), ε) στην παρ. 7 προστίθεται δεύτερο εδάφιο και το άρθρο 19 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 19

Βεβαίωση Ειδικών Έργων

  1. Η Βεβαίωση Ειδικών Έργων χορηγείται από τον Φορέα Αδειοδότησης, κατόπιν υποβολής αιτήσεως στο Ηλεκτρονικό Μητρώο.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται από την πρώτη έως και τη δέκατη ημέρα των μηνών Φεβρουαρίου, Ιουνίου, Οκτωβρίου (κύκλος υποβολής αιτήσεων).

  1. Η αίτηση υποβάλλεται παραδεκτώς και καταχωρείται στο Ηλεκτρονικό Μητρώο, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 11 και συνοδεύεται επιπλέον από:

α) Αναλυτική τεχνική περιγραφή του σταθμού,

Ειδικά για τη χορήγηση Βεβαίωσης Ειδικών Έργων σε σταθμό της παρ. 11Β του άρθρου 10, υποβάλλεται αναλυτική τεχνική περιγραφή των μονάδων παραγωγής Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. και των διατάξεων αποθήκευσης, η οποία περιλαμβάνει την τεχνική διαμόρφωση και τον κύριο εξοπλισμό τους, παραθέτει την εγκατεστημένη ισχύ των κύριων συνιστωσών, τη μέγιστη ισχύ παραγωγής και απορρόφησης των αποθηκευτικών διατάξεων και την αρχική εγκατεστημένη χωρητικότητα αυτών, καθώς και τη μέγιστη ισχύ και ενέργεια που ο σταθμός εγγυημένα μπορεί να παρέχει στην έξοδό του.

β) Για αιολικούς σταθμούς, από μετρήσεις του δυναμικού Α.Π.Ε. και για τις μονάδες Σ.Η.Θ.Υ.Α. από τα ενεργειακά ισοζύγιά τους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό Βεβαιώσεων.

γ) Ενεργειακή μελέτη και επιχειρηματικό σχέδιο του έργου.

Ειδικά για τους υβριδικούς σταθμούς, η αίτηση συνοδεύεται από τεχνοοικονομική μελέτη, η οποία περιλαμβάνει εκτίμηση της ενεργειακής αποδοτικότητας του σταθμού (ωριαία προσομοίωση της λειτουργίας του υβριδικού σταθμού, ωριαία προσομοίωση της λειτουργίας του αυτόνομου συστήματος, με και χωρίς τον υβριδικό σταθμό, για διάρκεια ενός έτους) με βάση τις αρχές που ορίζονται στο υφιστάμενο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο και τον Κώδικα Διαχείρισης Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών.

Ειδικά για τους σταθμούς της παρ. 11Β του άρθρου 10, η αίτηση συνοδεύεται από μελέτη λειτουργίας και εσόδων αγοράς, η οποία προσδιορίζει τον τρόπο συμμετοχής του σταθμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και τα αναμενόμενα έσοδα από αυτή, με διάκριση τουλάχιστον μεταξύ εσόδων από την αγορά ενέργειας και την αγορά εξισορρόπησης κατά τη διάρκεια ισχύος της άδειας αποθήκευσης.

δ) Στοιχεία που τεκμηριώνουν τη δυνατότητα του αιτούντος ή των μετόχων ή εταίρων αυτού να υλοποιήσουν το έργο με βάση την τεχνική τους επάρκεια και τη δυνατότητα εξασφάλισης της απαιτούμενης χρηματοδότησης, (ίδια κεφάλαια, τραπεζική χρηματοδότηση κ.α.) κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στον Κανονισμό Βεβαιώσεων.

ε) Συνολικό επιχειρηματικό σχέδιο, λαμβανομένου υπόψη του συνόλου των αιτήσεων που έχει υποβάλει ο αιτών καθώς και του συνόλου των Βεβαιώσεων, Βεβαιώσεων Ειδικών Έργων και Αδειών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. που κατέχει.

  1. Η Βεβαίωση Ειδικών Έργων χορηγείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 5 του άρθρου 11 και εφόσον τεκμηριώνεται επιπλέον από τα υποβληθέντα στοιχεία:

α) Η ενεργειακή αποδοτικότητα του έργου. Ειδικά για το αιολικό δυναμικό, οι υποβαλλόμενες μετρήσεις πρέπει να έχουν εκτελεστεί από πιστοποιημένους φορείς, σύμφωνα με το πρότυπο DIN-EN ISO/IEC 17025/2000, όπως εκάστοτε ισχύει. Ειδικότερες απαιτήσεις και προδιαγραφές μετρήσεων δυναμικού Α.Π.Ε. ή ενεργειακών ισοζυγίων ανά τεχνολογία προβλέπονται στον Κανονισμό Βεβαιώσεων.

β) Η οικονομοτεχνική αποδοτικότητα και βιωσιμότητα του έργου, βάσει εκτιμώμενου εσωτερικού βαθμού απόδοσης (IRR) που υπολογίζεται στη βάση τιμήματος που αντιστοιχεί στη μεσοσταθμική τιμή της τελευταίας διενεργηθείσας ανταγωνιστικής διαδικασίας της τεχνολογίας αυτής, προσαυξημένη κατάλληλα ώστε να λαμβάνονται υπόψη τυχόν απαιτούμενα πρόσθετα κόστη για την υλοποίηση του έργου.

Ειδικά για σταθμούς της παρ. 11Β του άρθρου 10 η οικονομική αποδοτικότητα και βιωσιμότητα της επένδυσης, με κριτήριο τον εκτιμώμενο εσωτερικό βαθμό απόδοσης (IRR) αυτής, που υπολογίζεται στη βάση των εσόδων που θα έχει ο σταθμός αποθήκευσης από τη συμμετοχή του στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και την τεκμηριωμένη και εύλογη προσδοκία εσόδων από άλλες πηγές.

γ) Η τεχνική επάρκεια του αιτούντος για την υλοποίηση του εξεταζόμενου έργου.

δ) Η οικονομική επάρκεια του αιτούντος και η δυνατότητα εξασφάλισης της απαιτούμενης χρηματοδότησης για την υλοποίηση του προτεινόμενου έργου.

ε) Η μη ύπαρξη θεμάτων σχετικά με την ασφάλεια των εν γένει εγκαταστάσεων, δικτύων και του σχετικού εξοπλισμού του ΕΣΜΗΕ και ΕΔΔΗΕ και των δικτύων των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών, εφόσον το προτεινόμενο έργο είναι Υβριδικός Σταθμός ή σταθμός Σ.Η.Θ.Υ.Α. ή σταθμός Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. που πρόκειται να συνδεθεί σε κορεσμένο νησιωτικό δίκτυο ή να εγκατασταθεί σε κορεσμένο νησιωτικό δίκτυο και προτείνεται να συνδεθεί με το Σύστημα ή το Δίκτυο σε περιοχή με μη κορεσμένο δίκτυο.

  1. Η Βεβαίωση Ειδικών Έργων εκδίδεται το αργότερο εντός τριάντα (30) ημερών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων, εφόσον δεν έχουν υποβληθεί αντιρρήσεις για το εν λόγω έργο, άλλως εντός τριάντα (30) ημερών από το πέρας της προθεσμίας του αιτούντος να υποβάλει τις απόψεις του κατά των αντιρρήσεων.

Η Βεβαίωση Ειδικών Έργων εκδίδεται ηλεκτρονικά μέσω του Ηλεκτρονικού Μητρώου και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Φορέα Αδειοδότησης.

Η Βεβαίωση Ειδικών Έργων φέρει εγκεκριμένη ηλεκτρονική υπογραφή ή εγκεκριμένη ηλεκτρονική σφραγίδα κατά την έννοια του άρθρου 3 του Κανονισμού 2014/910/ΕΕ, όπως ισχύει, και περιλαμβάνει, πέραν των οριζομένων στην παράγραφο 6 του άρθρου 11, κατ’ ελάχιστον τα εξής στοιχεία:

α) το σημείο σύνδεσης του σταθμού με το Σύστημα για τα ειδικά έργα των περιπτώσεων στ), ζ) και η) του άρθρου 10.

β) τον τύπο και τα χαρακτηριστικά του συστήματος αποθήκευσης ενέργειας, εάν υπάρχει.

γ) τη μέγιστη ισχύ απορρόφησης των διατάξεων αποθήκευσης του σταθμού, κατά την έννοια της περ. (λθ) της παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 4001/2011 (Α’ 179).

δ) τη μέγιστη ισχύ έγχυσης των διατάξεων αποθήκευσης του σταθμού, κατά την έννοια της περ. (λι) της παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 4001/2011.

  1. Ο Φορέας Αδειοδότησης πριν εκδώσει την απόφαση του, μπορεί να συνεργάζεται με τον Διαχειριστή του Συστήματος ή του Δικτύου ή των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών για τον κατ’ αρχήν καθορισμό του τρόπου και του σημείου σύνδεσης του σταθμού με το Σύστημα ή το Δίκτυο. Ο καθορισμός αυτός λαμβάνει χώρα εντός δέκα (10) ημερών από την ημερομηνία υποβολής του ερωτήματος του Φορέα Αδειοδότησης προς τον Διαχειριστή και δεν συνεπάγεται δέσμευση του Διαχειριστή ή του Φορέα Αδειοδότησης για την ύπαρξη διαθέσιμου ηλεκτρικού χώρου κατά τη χορήγηση της Προσφοράς Σύνδεσης.
  2. Δεν επιτρέπεται η τροποποίηση Βεβαίωσης Ειδικών Έργων ή Άδειας Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας έργου που εμπίπτει στην κατηγορία του Ειδικού Έργου, σύμφωνα με τον ορισμό του άρθρου 10, ώστε το προτεινόμενο έργο ή μέρος αυτού να μην υπάγεται πλέον στον ορισμό αυτό.
  3. Κατά τα λοιπά, εφαρμόζονται οι διατάξεις των παραγράφων 4 και 7 έως και 17 του άρθρου 11, καθώς και των παραγράφων 2 (γ) και 3 του άρθρου 12 και των άρθρων 13 έως και 16.

Ειδικά για τις περιπτώσεις σταθμού παραγωγής Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. ή σταθμού της παραγράφου 12 του άρθρου 10, δύναται να υποβληθεί αίτηση για την τροποποίηση της Βεβαίωσης σε Βεβαίωση Ειδικών Έργων, προκειμένου για την υπαγωγή στην περίπτωση της παραγράφου 13 του άρθρου 10, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο παρόν άρθρο και εντός του κύκλου υποβολής αιτήσεων.».

Άρθρο 85

Λειτουργία σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. με ενσωματωμένη αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας και δυνατότητα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που απορροφάται από το δίκτυο-Προσθήκη άρθρου 19 Α στον ν. 4685/2020

Μετά το άρθρο 19 του ν. 4685/2020 (Α’ 92) προστίθεται άρθρο 19Α ως εξής:

«Άρθρο 19Α

Ειδικοί όροι λειτουργίας σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. με ενσωματωμένη αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας και δυνατότητα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που απορροφάται από το δίκτυο

  1. Οι σταθμοί παραγωγής της παρ. 11Β του άρθρου 10:

(α) επιτρέπεται να απορροφούν ενέργεια από το Σύστημα Μεταφοράς ή το Δίκτυο Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας για σκοπούς αποθήκευσής της,

(β) δεν επιτρέπεται να συνάπτουν Συμβάσεις Λειτουργικής Ενίσχυσης του ν. 4414/2016 (Α’ 149),

(γ) συμμετέχουν στις Αγορές Ηλεκτρικής Ενέργειας του ν. 4425/2016 (Α’ 185),

(δ) δεν μπορούν να υπερβαίνουν τη συνολική Μέγιστη Ισχύ Έγχυσης του σταθμού παραγωγής Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. με διατάξεις αποθήκευσης κατά την έννοια της περ. (λιγ) της παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 4001/2011 (Α’ 179) που αναγράφεται στη Βεβαίωση Ειδικών Έργων,

ε) η Μέγιστη Ισχύς Έγχυσης σταθμού παραγωγής Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. με διατάξεις αποθήκευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τη μέγιστη ισχύ παραγωγής του σταθμού Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. και τη μέγιστη ισχύ έγχυσης από τις διατάξεις αποθήκευσης του σταθμού, όποια από τις δύο είναι υψηλότερη.

  1. Η Ρ.Α.Ε. δύναται να καθορίζει ειδικούς όρους λειτουργίας των σταθμών του παρόντος στη σχετική Βεβαίωση Ειδικών Έργων. Ειδικότεροι όροι σχετικά με την πραγματοποίηση των μετρήσεων και τον τρόπο συμμετοχής των σταθμών του παρόντος στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας καθορίζονται στους οικείους Κώδικες.».

Άρθρο 86

Μεταβατικές διατάξεις-Προσθήκη άρθρου 25 Α στον ν. 4685/2020

Μετά το άρθρο 25 του ν. 4685/2020 (Α’ 92) προστίθεται άρθρο 25Α, ως εξής:

«Άρθρο 25Α

Μεταβατικές διατάξεις – Σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. με διατάξεις αποθήκευσης

  1. Ως προς τις εν ισχύ, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σταθμών που συνδυάζουν μονάδες Α.Π.Ε. με διατάξεις αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και έχουν λάβει άδεια παραγωγής, σύμφωνα με τον υπό στοιχεία Δ5-ΗΛ/Β/Φ.1/ οικ.17951/6.12.2000 Κανονισμό Αδειών Παραγωγής και Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας (Β’ 1498) ή εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ίδιου Κανονισμού, και οι οποίες έχουν χορηγηθεί πριν την έναρξη ισχύος του ν. 4819/2021 (Α’ 129), εφαρμόζονται οι διατάξεις του παρόντος, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στις παρ. 5, 12 και 13 του άρθρου 10, 6, 8, 10 και 15 του άρθρου 11, 2, 3 και 7 του άρθρου 19 και στα άρθρα 11Β, 14, 18 και 19Α. Ειδικά για τις άδειες του προηγούμενου εδαφίου, οι προθεσμίες του άρθρου 12 άρχονται από 1ης.7.2022. Εντός είκοσι (20) ημερών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, η Ρ.Α.Ε., με ανακοίνωσή της, την οποία δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της, αναρτά κατάλογο των αδειών του πρώτου εδαφίου.
  2. 2. Εντός δύο (2) μηνών από την ανακοίνωση της παρ. 1:

(α) Οι κάτοχοι των αδειών της παρ. 1, υπό την επιφύλαξη των προβλεπόμενων στην περ. (β), υποβάλλουν στη Ρ.Α.Ε. αίτηση, δυνάμει της οποίας επιλέγουν να υπαχθούν είτε:

(αα) στην περίπτωση της παρ. 11Β του άρθρου 10 για την έκδοση Βεβαίωσης Ειδικών Έργων, και η οποία συνοδεύεται από:

(i) αναλυτική τεχνική περιγραφή του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, κατά τα οριζόμενα στην περ. (α) της παρ. 1 του άρθρου 19 και στο Μέρος 2 του Παραρτήματος 2 του Κανονισμού Βεβαιώσεων,

(ii) αναλυτική τεχνική περιγραφή του σταθμού αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, κατά τα οριζόμενα στην περ. (α) της παρ. 1 του άρθρου 132 ΣΤ του ν. 4001/2011 (Α’ 179) και

(iii) εγγυητική επιστολή του άρθρου 11Α.

Από τη διαδικασία αυτή δεν δύναται να προκύψουν περισσότερες από μια βεβαιώσεις ειδικών έργων ανά αίτηση και δεν επιτρέπεται η κατάτμηση της αρχικής άδειας.

(αβ) στην περίπτωση των άρθρων 132Ε έως 132Ζ του ν. 4001/2011, καταργώντας τις μονάδες παραγωγής από Α.Π.Ε. και υπό τους όρους του άρθρου 132Η του ίδιου νόμου.

(β) Ειδικά οι κάτοχοι των αδειών της παρ. 1 με εγκαταστάσεις στις περιοχές όπου το δίκτυο έχει χαρακτηριστεί ως κορεσμένο με βάση την υπ’ αρ. 699/2012 απόφαση της Ρ.Α.Ε., καθώς και στη νήσο Κρήτη, υποβάλλουν στη Ρ.Α.Ε. αίτηση, δυνάμει της οποίας επιλέγουν να υπαχθούν είτε:

(βα) στην παρ. 11Β του άρθρου 10 για την έκδοση Βεβαίωσης Ειδικών Έργων, υπό τους όρους και τις διαδικασίες της υποπερ. (αα) της περ. (α) της παρούσας. Στη περίπτωση αυτή, η ισχύς της εκδοθησόμενης βεβαίωσης αναστέλλεται μέχρι την ημερομηνία έναρξης υποβολής των αιτήσεων στις περιοχές αυτές, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 14. Το χρονικό διάστημα ισχύος της αναστολής του προηγούμενου εδαφίου δεν προσμετράται στη συνολική διάρκεια ισχύος της Βεβαίωσης και παρατείνονται, αντίστοιχα, οι προθεσμίες του άρθρου 12, περί της υποχρέωσης του κατόχου για τη λήψη των σχετικών διοικητικών αδειών και εγκρίσεων.

(ββ) στην υποπερ. (αβ) της περ. (α) της παρούσας.

  1. Σε περίπτωση μη υποβολής των αιτήσεων της υποπερ. (αα) της περ. (α) και της περ. (β) της παρ. 2 ή των συνυποβαλλόμενων εγγράφων και στοιχείων εντός του χρονικού διαστήματος της ίδιας παραγράφου, η Ρ.Α.Ε. ανακαλεί την άδεια εντός της προθεσμίας της παρ. 4 του άρθρου 19.
  2. Οι κάτοχοι εν ισχύ, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, Βεβαιώσεων ή Βεβαιώσεων Ειδικών Έργων δύνανται να υποβάλουν αίτηση για την τροποποίηση αυτών, προκειμένου για την υπαγωγή τους στις περιπτώσεις των παρ. 12 ή 13 του άρθρου 10, ή 13 του άρθρου 10, αντίστοιχα. Τα αιτήματα τροποποίησης Βεβαίωσης ή Βεβαίωσης Ειδικών Έργων υποβάλλονται στη Ρ.Α.Ε. εντός ή εκτός κύκλου υποβολής αιτήσεων, συνυποβαλλομένων των απαιτούμενων εγγράφων και στοιχείων και υπό τους όρους και τις διαδικασίες των άρθρων 11 και 19, αντιστοίχως και του Κανονισμού Βεβαιώσεων και εφαρμόζονται το άρθρο 16 και η περ. (β) της παρ. 1 του άρθρου 17.
  3. Οι κάτοχοι εν ισχύ, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, Αδειών Παραγωγής ηλεκτρικής Ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. δύνανται να υποβάλουν αίτηση στη Ρ.Α.Ε. για την τροποποίηση αυτών, προκειμένου για την υπαγωγή τους στις περιπτώσεις των παρ. 12 ή 13 του άρθρου 10, σύμφωνα με τα άρθρα 11 ή 19, κατά περίπτωση, και τον Κανονισμό Βεβαιώσεων και τα οριζόμενα στην παρ. 4 του άρθρου 25.
  4. Εκκρεμείς, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, αιτήσεις για την έκδοση αδειών της παρ. 1 απορρίπτονται.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’

ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΣΤΑΘΜΩΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Άρθρο 87

Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος ≤1MW σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας-Τροποποίηση περ. α της παρ. 6 άρθρου 56 του ν. 2637/1998

Στην περ. α της παρ. 6 του άρθρου 56 του ν. 2637/1998 (Α΄ 200) επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις: α) στο δεύτερο εδάφιο απαλείφεται η προθεσμία για την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης και β) στο τρίτο εδάφιο, προστίθεται η αναφορά στους σταθμούς αποθήκευσης ενέργειας και η περ. α της παρ. 6 διαμορφώνεται εξής:

«6. α) Σε αγροτεμάχια που χαρακτηρίζονται από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της οικείας περιφερειακής ενότητας ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, απαγορεύεται η άσκηση οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας, εκτός από την αγροτική εκμετάλλευση αγροτική δραστηριότητα, κατά την έννοια του ν. 3874/2010 (Α’ 151), και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς Α.Π.Ε.. Κάθε επέμβαση στις εκτάσεις αυτές είτε για τη μεταβολή του προορισμού τους και τη διάθεσή τους για άλλες χρήσεις είτε για την εκτέλεση έργων ή τη δημιουργία εγκαταστάσεων ή παροχή άλλων εξυπηρετήσεων μέσα σε αυτές, έστω και χωρίς μεταβολή της κατά προορισμό χρήσης τους, αποτελεί εξαιρετικό μέτρο και ενεργείται πάντοτε με βάση τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται με κοινή απόφαση των αρμοδίων οργάνων των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας και μόνο για λόγους που εξυπηρετούν τον γεωργικό χαρακτήρα της αγροτικής εκμετάλλευσης ή την εγκατάσταση σταθμών Α.Π.Ε.. Η απαγόρευση αυτή δεν ισχύει εφόσον πρόκειται για εκτέλεση στρατιωτικών έργων, που αφορούν στην εθνική άμυνα της Χώρας, καθώς και για την εκτέλεση μεγάλων αναπτυξιακών έργων του Δημοσίου και των Ο.Τ.Α., πρώτου και δεύτερου βαθμού, για την κατασκευή δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, υποσταθμών και εν γένει για την εκτέλεση κάθε έργου που αφορά στην υποδομή του ηλεκτρικού συστήματος και του δικτύου φυσικού αερίου, σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ή για περιπτώσεις Στρατηγικών Επενδύσεων του ν. 3894/2010, ιδίως για επενδύσεις που αφορούν και συνδέονται με τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων και τη βιομηχανία τροφίμων. Κτίρια και εγκαταστάσεις νομίμως υφιστάμενα προ της 3.12.2019 επί αγροτεμαχίων που έχουν χαρακτηρισθεί ως αγροτικές γαίες υψηλής παραγωγικότητας, μπορούν να αλλάξουν χρήση, ώστε να αξιοποιηθούν για μεταποίηση αγροτικών προϊόντων.

Ειδικά η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς εγκατεστημένης ισχύος μεγαλύτερης ή ίσης του 1 MW απαγορεύεται σε αγροτεμάχια που χαρακτηρίζονται ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών της Αττικής, καθώς και των περιοχών της Επικράτειας που έχουν ήδη καθοριστεί ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας από εγκεκριμένα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (Γ.Π.Σ.) ή Σχέδια Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.) του ν. 2508/1997 (Α΄124), σε Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου (Ζ.Ο.Ε.) του άρθρου 29 του ν. 1337/1983 (Α΄ 33), και σε Τοπικά Χωρικά Σχέδια του ν. 4447/2016 (Α΄ 241), εκτός αν διαφορετικά προβλέπεται στα εγκεκριμένα αυτά σχέδια. Ειδικά η παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς εγκατεστημένης ισχύος μικρότερης ή ίσης του 1 MW επιτρέπεται σε αγροτεμάχια που χαρακτηρίζονται ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών της Αττικής, καθώς και των περιοχών της Επικράτειας που έχουν ήδη καθοριστεί ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας από εγκεκριμένα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (Γ.Π.Σ.) ή Σχέδια Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.) του ν. 2508/1997 (Α΄ 124), σε Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου (Ζ.Ο.Ε.) του άρθρου 29 του ν. 1337/1983 (Α΄ 33) και σε Τοπικά Χωρικά Σχέδια του ν. 4447/2016 (Α΄ 241), υπό την προϋπόθεση ότι οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί, για τους οποίους χορηγούνται δεσμευτικές προσφορές σύνδεσης από τον αρμόδιο Διαχειριστή, καλύπτουν αγροτικές εκτάσεις που αθροιζόμενες με τις αγροτικές εκτάσεις που καλύπτουν φωτοβολταϊκοί σταθμοί που έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία ή έχουν χορηγηθεί δεσμευτικές προσφορές σύνδεσης και τις εκτάσεις που καλύπτουν φωτοβολταϊκοί σταθμοί που εγκαθίστανται σύμφωνα με την παρ. 11 του άρθρου 51 του ν. 4178/2013 (Α΄ 174), δεν υπερβαίνουν το 1% του συνόλου των καλλιεργούμενων εκτάσεων της κάθε Περιφερειακής Ενότητας. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που εκδίδεται μέσα σε δύο (2) μήνες από τη θέση σε ισχύ της παρούσας διάταξης καθορίζεται η ισχύς σε MW, των φωτοβολταϊκών σταθμών που επιτρέπεται να εγκατασταθούν σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα και προσδιορίζονται οι ενέργειες των αρμόδιων υπηρεσιών. Για τον ανωτέρω καθορισμό χρησιμοποιούνται τα στοιχεία της Ετήσιας Γεωργικής Στατιστικής Έρευνας του έτους 2017 της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και λαμβάνεται υπόψη μία τυπική στρεμματική κάλυψη ανά μονάδα ισχύος των φωτοβολταϊκών σταθμών. Με την απόφαση αυτή δύναται να επιβάλλονται περιορισμοί ως προς το είδος των καλλιεργούμενων εκτάσεων, ενώ μπορεί να περιορίζεται και το ως άνω ποσοστό σε συγκεκριμένες Περιφερειακές Ενότητες. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μπορεί να προσδιορίζονται περιορισμοί στον τρόπο θεμελίωσης των βάσεων στήριξης των φωτοβολταϊκών συστημάτων, καθώς και υποχρεώσεις για την αποκατάσταση του γηπέδου μετά την αποξήλωση φωτοβολταϊκών σταθμών.»

Άρθρο 88

Πλαίσιο προτεραιότητας στη χορήγηση οριστικών Προσφορών Σύνδεσης για σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. και σταθμούς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας-Αντικατάσταση άρθρου 8β του ν. 3468/2006

Το άρθρο 8β του ν. 3468/2006 (Α’ 129) αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που εκδίδεται μέσα σε δύο (2) μήνες από την έναρξη ισχύος του παρόντος, καθορίζεται πλαίσιο προτεραιότητας στη χορήγηση οριστικών Προσφορών Σύνδεσης για σταθμούς Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. και σταθμούς αποθήκευσης από τον Διαχειριστή του Δικτύου και τον Διαχειριστή του Συστήματος, κατά παρέκκλιση από το πρώτο και τρίτο εδάφιο της παρ. 4 του άρθρου 8. Με την ως άνω απόφαση:

(α) Καθορίζεται το ειδικό πλαίσιο προτεραιότητας στη χορήγηση οριστικών Προσφορών Σύνδεσης για σταθμούς Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. και σταθμούς αποθήκευσης από τον Διαχειριστή του Συστήματος. Το ειδικό πλαίσιο προτεραιότητας δύναται να διαφοροποιείται μεταξύ Διαχειριστή Συστήματος και Διαχειριστή Δικτύου.

(β) Τίθενται όροι, προϋποθέσεις και περιορισμοί σε συγκεκριμένες κατηγορίες σταθμών που λαμβάνουν προτεραιότητα και ρυθμίζεται κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή της.

(γ) Δύναται να καθορίζονται χρονικά διαστήματα εντός των οποίων ο Διαχειριστής του Δικτύου και ο Διαχειριστής του Συστήματος έχουν υποχρέωση να χορηγήσουν (μη) δεσμευτική Προσφορά Σύνδεσης από την κατάθεση σχετικού αιτήματος και οριστική Προσφορά Σύνδεσης από την προσκόμιση όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών.

  1. Για τις περιοχές με κορεσμένα δίκτυα, όπως αυτές διαπιστώνονται με απόφαση της Ρ.Α.Ε. που εκδίδεται μετά από εισήγηση του αρμόδιου Διαχειριστή σύμφωνα με το άρθρο 14 του ν. 4685/2020 (Α’ 92), ή έχει εκδοθεί σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 3 του παρόντος, με την ως άνω απόφαση δύναται να καθορίζεται ειδικό πλαίσιο προτεραιότητας.

Η προτεραιότητα που καθορίζεται με την απόφαση του παρόντος ισχύει κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, συμπεριλαμβανομένων του άρθρου 9 του ν. 3775/2009 (Α’ 122), του ν. 3894/2010 (Α’ 204), του ν. 4608/2019 (Α’ 66) της παρ. 6 του άρθρου 11 του ν. 4513/2018 (Α’ 9), του πρώτου και τρίτου εδαφίου της παρ. 4 του άρθρου 8 του παρόντος, των άρθρων 155 και 156 του ν. 4759/2020, καθώς και κάθε άλλης συναφούς διάταξης με όμοιο περιεχόμενο.

  1. Αιτήματα για χορήγηση οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης σε σταθμούς αποθήκευσης που δεν περιορίζουν τη χωρητικότητα των ηλεκτρικών δικτύων για υποδοχή δυναμικού παραγωγής Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. εξετάζονται κατά προτεραιότητα έναντι λοιπών αιτημάτων από τους αρμόδιους διαχειριστές. Στην περίπτωση αυτή, στις σχετικές οριστικές Προσφορές Σύνδεσης περιλαμβάνονται ειδικοί όροι που δύνανται να αφορούν:

(α) καθολικό περιορισμό της μέγιστης ισχύος έγχυσης ή απορρόφησης του σταθμού,

(β) κατάλληλους περιορισμούς της μέγιστης ισχύος έγχυσης ή απορρόφησης, σε προκαθορισμένα παράθυρα χρόνου εντός της κάθε ημέρας κατανομής,

(γ) λειτουργικούς περιορισμούς που καθορίζονται δυναμικά από τους Διαχειριστές,

(δ) λειτουργικούς περιορισμούς που ενεργοποιούνται σε πραγματικό χρόνο μέσω αυτόματων συστημάτων προστασίας και ελέγχου, οι οποίοι μπορεί να οδηγούν ακόμη και στην αποσύνδεση του σταθμού.

Η συμμετοχή των σταθμών του πρώτου εδαφίου στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας τελεί υπό τους περιορισμούς των περ. (α) έως (δ)».

  • 10 Μαΐου 2022, 18:11 | Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος

    Άρθρο 81
    α. Να επιβάλλει η ΡΑΕ σε αυτούς που διαχειρίζονται το δίκτυο, να μην υπάρχουν κορεσμένες περιοχές. Το έχει ανάγκη η χώρα.

    Άρθρο 87
    α. Στις ζώνες υψηλής παραγωγικότητας που είναι εγκατεστημένες μεταποιητικές επιχειρήσεις, να μπορούν να δημιουργηθούν στα γήπεδα αυτών και στα όμορα, φωτοβολταϊκοί σταθμοί για συμψηφισμό ενέργειας (net metering), έως το ύψος της εγκατεστημένης ισχύος της επιχείρησης, που είναι και άνω του 1MW και άνω του 1% της συνολικής κάλυψης στο νομό.
    β. Ο περιορισμός του 1% να γίνει 2%. Το χρειάζεται η χώρα.
    γ. Στους νομούς που έχει μικρό ποσοστό καλλιεργήσιμης γης, το ποσοστό αυτό να γίνει τουλάχιστον 8%. Έτσι θα μπορούν να γίνουν φωτοβολταϊκά και σε αυτούς τους νομούς. Έτσι θα υπάρχει μικρότερη μόλυνση του περιβάλλοντος από άλλες πηγές ενέργειας για θέρμανση, κίνηση κλπ. Π.χ. ο νομός Αττικής, με τα 5 εκατ. Κατοίκους. Έτσι θα μειωθεί το νέφος. Το 50% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων έχουν εγκαταλειφθεί. Με ΑΠΕ θα αυξηθεί το εθνικό εισόδημα.
    δ. Εάν μια επιχείρηση έχει μονάδα για συμψηφισμό ενέργειας (net metering) και η παραγόμενη ενέργεια είναι μεγαλύτερη αυτής που καταναλώνει η επιχείρηση, η επιπλέον ενέργεια να μπορεί κατά βούληση του παραγωγού να αποζημιώνεται, με την κατώτερη τιμή αγοράς-πώλησης της ενέργειας.
    ε. Να γίνει βελτίωση στο σύστημα αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, για να μην δημιουργείται αυτό το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την πολύ ακριβή ενέργεια. Η MWH από 65€ από ΑΠΕ, πήγαινε στην κατανάλωση 300€.
    στ. Να μπορεί ανά ΑΦΜ να γίνεται έως 1MW φωτοβολταϊκός σταθμός και όχι 0,4 MW που ισχύει σήμερα.

    Άρθρο 120
    α. Επέκταση λατομείου. Να μπορεί να υπερβαίνουν του αρχικού λατομείου. Διαφορετικά θα υπάρχει μεγάλη γραφειοκρατία νέας αδειοδότησης.
    β. Αίτηση για επέκταση να μπορεί να γίνεται όσες φορές χρειάζεται. Αφού χρειάζεται, δεν μπορεί να αποκλείεται.

  • Article 60: Energy charged and discharged and then used for later consumption should indeed not see taxes/charges. Aux consumption, which is final use of electricity on the other side is typically treated as final consumption, requiring applicable taxes and fees to be paid. A third category often differentiated is energy losses due to round trip efficiency losses, or also named storage losses. It would be good, if not charges/taxes, etc. would apply for those losses as well. They often don’t apply for pumped hydro, and should not apply to batteries, or energy storage in general as well.

    Article 63: Here is it important that according to the definition above, there should be no charges related to energy stored in batteries, as it is not final consumption. Accordingly, there should be no grid fees for energy storage.

    As for connection costs, many areas would require batteries to pay for connection.

    However, is to be stressed, that batteries are helping to integrate renewable power, shift it from high generation periods to high load periods and do therefore support the transmission grid and reduce the need for new grid. If possible there should therefore be simpler processes and lower costs for storage to connect to the grid.

  • 10 Μαΐου 2022, 18:50 | ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ)

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’
    Άρθρο 64: Όταν έχουν ήδη δοθεί χιλιάδες MW σε Βεβαιώσεις για σταθμούς αποθήκευσης ενέργειας, είναι πολύ δύσκολο να δικαιολογηθεί η αναγκαιότητα να κατασκευάσει και ο ΑΔΜΗΕ δικά του έργα αποθήκευσης. Ως εκ τούτου, αυτό το άρθρο θα πρέπει να αποσυρθεί.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’
    Άρθρο 88: Στην παρ. 1α του άρθρου 8β του 3468/2006, γιατί θα πρέπει να μπορεί να υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ της λίστας προτεραιότητας του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ; Αυτή η πρόβλεψη μπορεί να οδηγήσει σε αδιαφάνεια και διακρίσεις. Η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει σε τι είδους έργα θέλει να δώσει προτεραιότητα χωρίς να επιτρέπεται μία συνεχής αλλαγή αυτής της λίστας για τουλάχιστον 3 χρόνια. Το επαναλαμβάνουμε ότι ο ηλεκτρικός χώρος είναι αγαθό σε σπανιότητα και η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να επιτρέπει αδιαφανείς και αμφισβητήσιμες διαδικασίες για την κατανομή του.

  • 10 Μαΐου 2022, 18:00 | EDF Renewables Hellas

    Προτάσεις – Σχόλια
    Γενικό Σχόλιο
    Η αυξανόμενη διείσδυση μονάδων ΑΠΕ στο εγχώριο ηλεκτροπαραγωγικό μίγμα δημιουργεί μια σειρά σημαντικών προκλήσεων (αυξημένες περικοπές ανανεώσιμης ενέργειας, δυσκολία εξισορρόπησης προσφοράς ζήτησης, κορεσμός δικτύων, κ.α.). Τα συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικών συσσωρευτών, παρέχοντας ευελιξία, σταθερότητα, υπηρεσίες γρήγορης εξισορρόπησης και ταχύτητα υλοποίησης είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις παραπάνω προκλήσεις, διασφαλίζοντας όλες τις ζωτικής σημασίας προϋποθέσεις, αφενός για τη μεγιστοποίηση της ενσωμάτωσης των μεταβλητών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αφετέρου για τον αναγκαίο εξηλεκτρισμό των έτερων ενεργειακών τομέων της οικονομίας.
    Υπό το πρίσμα των ανωτέρω, είναι ιδιαίτερα θετική η ανακοίνωση του παρόντος νομοσχεδίου, το οποίο περιλαμβάνει τις βασικές διατάξεις για την δημιουργία ενός πλαισίου ανάπτυξης Αποθηκευτικών σταθμών. Ωστόσο πρέπει να υπογραμμιστεί, ότι για την ανάπτυξη και την ενίσχυση του τομέα της ηλεκτρικής αποθήκευσης στην Ελλάδα, δεν αρκεί απλά να νομοθετηθεί ένα σταθερό και απλοποιημένο θεσμικό πλαίσιο. Θα πρέπει, ταυτόχρονα, αυτό το θεσμικό πλαίσιο να διασφαλίζει ένα ισότιμο και φιλικό περιβάλλον για την αδειοδοτική διαδικασία, τη διασύνδεση με το Σύστημα/ Δίκτυο και την ομαλή λειτουργία και συμμετοχή στις αγορές ενέργειας των έργων αποθήκευσης και να βασίζεται στην αρχή της τεχνολογικής ουδετερότητας. Εν ολίγοις, η Πολιτεία θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι οι απαραίτητες μονάδες Αποθήκευσης θα πρέπει να ενταχθούν όχι μόνο με ταχύτατους ρυθμούς αλλά και με ίσους όρους. Στο πλαίσιο αυτό και δεδομένου ότι στο υπό Διαβούλευση Ν/Σ επιχειρείται να κατηγοριοποιηθούν οι Αποθηκευτικοί Σταθμοί σε σταθμούς «αποκλειστικής» αποθήκευσης και σε σταθμούς αποθήκευσης που συνδυάζονται με μονάδες ΑΠΕ με δυνατότητα απορρόφησης ενέργειας από το Σύστημα/ Δίκτυο, θα θέλαμε να αναφέρουμε τα εξής:
    Α) Κατηγοριοποίηση Σταθμών Αποθήκευσης
    Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία (βλ. ενδεικτικά http://energystorage.org/system/files/resources/slides_completev2.pdf) τα συστήματα αποθήκευσης διακρίνονται γενικά σε: α) συστήματα αποθήκευσης «ανάντη του μετρητή» (ΑτΜ) και β) συστήματα αποθήκευσης «κατάντη του μετρητή» (ΚτΜ).
    Τα συστήματα αποθήκευσης ΑτΜ περιλαμβάνουν τόσο αυτόνομες εγκαταστάσεις αποθήκευσης όσο και εγκαταστάσεις αποθήκευσης σε συνδυασμό με μονάδες παραγωγής (κυρίως μονάδες ΑΠΕ). Τα εν λόγω συστήματα συνδέονται στο Σύστημα ή στο Δίκτυο, παρέχοντας στους Διαχειριστές υπηρεσίες εξισορρόπησης, επάρκειας ισχύος, ευελιξίας, διαχείρισης συμφόρησης, κ.τ.λ..
    Τα συστήματα αποθήκευσης ΚτΜ περιλαμβάνουν μονάδες αποθήκευσης, οι οποίες συνδέονται πίσω από το μετρητή κατανάλωσης εμπορικών, βιομηχανικών ή/και οικιακών πελατών. Πρόκειται για μικρής σχετικά κλίμακας συστήματα αποθήκευσης, τα οποία εγκαθίστανται με στόχο την αύξηση του οικονομικού οφέλους από το net-metering, λόγω της μείωσης της απορρόφησης ενέργειας από το Δίκτυο.
    Στο πλαίσιο αυτό, κρίνεται σκόπιμο ως οντότητες αποθήκευσης ΑτΜ, με δυνατότητα συμμετοχής στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και απορρόφησης ενέργειας από το δίκτυο να καθοριστούν α) οι αυτόνομες (stand alone) εγκαταστάσεις αποθήκευσης καθώς και β) οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης σε συνδυασμό με μονάδες ΑΠΕ. Αντιθέτως, οι σταθμοί ΑΠΕ που επιλέγουν να εγκαταστήσουν συστήματα αποθήκευσης μικρής αποθηκευτικής ικανότητας προκειμένου να μην εκτίθενται σε υψηλά κόστη αποκλίσεων και να διασφαλίζονται έναντι της στοχαστικότητας της παραγωγής τους, κρίνεται σκόπιμο να συνεχίσουν να αντιμετωπίζονται ως σταθμοί παραγωγής.
    Επιπλέον, προκειμένου ένας σταθμός που συνδυάζει μονάδες αποθήκευσης και μονάδες ΑΠΕ να χαρακτηριστεί ως σταθμός αποθήκευσης θα πρέπει οι όροι σύνδεσης και η συνεπακόλουθη Σύμβαση Σύνδεσης να λαμβάνει υπόψη της και να καθορίζεται αποκλειστικά από την ισχύ της μονάδας αποθήκευσης.
    Ως εκ τούτου απαιτείται η τροποποίηση όλων των ορισμών αναφορικά με τους «Σταθμούς Αποθήκευσης» που περιέχονται στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου ώστε να συμπεριλάβουν και τις περιπτώσεις σταθμών «Αποθήκευσης με ΑΠΕ με δυνατότητα απορρόφησης ενέργειας από το δίκτυο».

    Άρθρο 71 – Έκδοση άδειας αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας-Προσθήκη άρθρου 132ΣΤ στον ν. 4001/2011
    Στην παρ. 1 αναφέρεται ότι ο κύκλος υποβολής αιτήσεων θα είναι μηνιαίος και ότι προϋπόθεση για την εξέταση αιτήσεων επόμενου κύκλου αποτελεί η ολοκλήρωση της εξέτασης των αιτήσεων του ίδιου κύκλου.
    Παρόλα αυτά τίθεται ένα ερώτημα κατά πόσο θα είναι εφικτή η ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης εντός ενός μήνα, λαμβάνοντας υπόψη τα χρονικά ορόσημα των παρ. 3, 4, 5 και 9 σε σχέση με τη δημοσίευση της αίτησης, την υποβολή αντιρρήσεων και την υποβολή απόψεων από την πλευρά του αιτούντος.
    Στην παρ. 11 αναφέρονται τα περιεχόμενα της Άδειας Αποθήκευσης. Προτείνεται στην Άδεια Αποθήκευσης να αναγράφεται μόνο η μέγιστη ισχύς (MW) έγχυσης και απορρόφησης και όχι η χωρητικότητα σε MWh της εγκατάστασης. Αν η άδεια ή η βεβαίωση αφορά μεικτές εγκαταστάσεις ΑΠΕ και αποθήκευσης πέραν της ισχύος των συσσωρευτών θα πρέπει να αναγράφεται και η ισχύς των ΑΠΕ. Η αναγραφή της χωρητικότητας παρότι αναντίρρητης σημασίας και σπουδαιότητας αναμένεται να δημιουργήσει περιττό διοικητικό φορτίο στη ΡΑΕ και «γραφειοκρατία» για την αγορά λόγω της ανάγκης πιθανών τροποποιήσεων που θα προκύψουν μέχρι την οριστική παραγγελία των συσσωρευτών από τον επενδυτή. Άλλωστε, η χωρητικότητα δεν αποτελεί στοιχείο που είναι αναγκαίο για την σύνδεση στο Δίκτυο Διανομής ή στο Σύστημα Μεταφοράς αλλά είναι απαραίτητη ως μέρος των τεχνικών όρων που πρέπει να υποβάλει μία μονάδα για τη συμμετοχή της στην αγορά.

    Άρθρο 76 – Μεταβατικές διατάξεις Κεφαλαίου Α’ –Προσθήκη άρθρων 132 Γ και 132Η στον ν.4001/2011
    Με την παρ. 2 προστίθεται άρθρο 132Η με μεταβατικές διατάξεις για τις άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες έχουν χορηγηθεί για την άσκηση δραστηριότητας αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με το οποίο εντός δύο (2) μηνών από την ανακοίνωση της ΡΑΕ, οι κάτοχοι αδειών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, υποβάλλουν το σύνολο των στοιχείων των άρθρων 132Ε, 132ΣΤ και 132Ζ.
    Δεδομένου ότι στόχος του παρόντος σχεδίου νόμου είναι η επιτάχυνση και διευκόλυνση της αδειοδοτικής διαδικασίας δεν είναι κατανοητή η εισαγωγή αυτής της ρύθμισης, η οποία το μόνο που θα επιφέρει θα είναι επιπλέον διοικητικό φόρτο στη ΡΑΕ.

    Άρθρο 84 – Χορήγηση Βεβαίωσης Ειδικών Έργων-Τροποποίηση άρθρου 19 του ν. 4685/2020
    Σύμφωνα με την παρ. 3β η Βεβαίωση Ειδικών Έργων της περίπτωσης 11Β – ήτοι έργων που συνδυάζουν μονάδες αποθήκευσης με μονάδες ΑΠΕ με δυνατότητα απορρόφησης ενέργειας, τα οποία δεν θα λαμβάνουν κάποιο είδος λειτουργικής ενίσχυσης – χορηγείται εφόσον τεκμηριώνεται οικονομοτεχνική αποδοτικότητα και βιωσιμότητα του έργου, βάσει εκτιμώμενου εσωτερικού βαθμού απόδοσης (IRR). Η εν λόγω πρόβλεψη δεν είναι κατανοητή αφενός διότι τα εν λόγω έργα δεν θα λαμβάνουν κάποιο είδος λειτουργικής ενίσχυσης, αφετέρου διότι ακόμη δεν έχει καθοριστεί το ρυθμιστικό και κανονιστικό πλαίσιο συμμετοχής τους και λειτουργίας τους στο πλαίσιο των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας.

    Άρθρο 85 – Λειτουργία σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας …Προσθήκη άρθρου 19 Α στον ν. 4685/2020
    Όπως ήδη αναφέρθηκε και στο Γενικό Σχόλιο προκειμένου ένας σταθμός που συνδυάζει μονάδες αποθήκευσης και μονάδες ΑΠΕ να χαρακτηριστεί ως σταθμός αποθήκευσης θα πρέπει οι όροι σύνδεσης και η συνεπακόλουθη Σύμβαση Σύνδεσης να λαμβάνει υπόψη της και να καθορίζεται αποκλειστικά από την ισχύ της μονάδας αποθήκευσης.
    Ως εκ τούτου η περίπτωση (ε) προτείνεται να τροποποιηθεί ως εξής: «(ε) η Μέγιστη Ισχύς Έγχυσης σταθμού παραγωγής Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. με διατάξεις αποθήκευσης ισούται με τη μέγιστη ισχύ έγχυσης από τις διατάξεις αποθήκευσης του σταθμού».

    Άρθρο 86 – Μεταβατικές διατάξεις-Προσθήκη άρθρου 25 Α στον ν. 4685/2020
    Προτείνεται η εναρμόνιση των μεταβατικών διατάξεων με την έννοια της απλοποίησης και της επιτάχυνσης της αδειοδοτικής διαδικασίας. Συγκεκριμένα δεν θα πρέπει να προβλέπεται επανυποβολή και επανεξέταση των ίδιων δικαιολογητικών για σταθμούς που έχουν ήδη λάβει άδεια από την ΡΑΕ. Αντιθέτως, η υποβολή μόνο μιας Εγγυητικής Επιστολής, το ύψος της οποίας θα υπολογίζεται βάση της ισχύος που ο σταθμός δεσμεύει στο σύστημα ή το δίκτυο, είναι αρκετή.
    Τέλος, δεδομένου ότι η διασύνδεση της Κρήτης υλοποιήθηκε και τέθηκε σε λειτουργία εδώ και περίπου ένα χρόνο δεν γίνεται κατανοητό γιατί η Κρήτη και η αδειοδοτηθείσες εκεί εγκαταστάσεις αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο που επιφυλάσσεται για τα κορεσμένα δίκτυα με βάση την υπ’ αρ. 699/2012 απόφαση της Ρ.Α.Ε.. Ως εκ τούτου προτείνεται η διαγραφή της πρότασης «…καθώς και στη νήσο Κρήτη…» από την περίπτωση 2(β).

    Άρθρο 88 – Πλαίσιο προτεραιότητας στη χορήγηση ΟΠΣ…Αντικατάσταση άρθρου 8β του ν. 3468/2006
    Προτείνεται προσθήκη παρ.4 στο Άρθρο 88, ως εξής
    «4. Αιτήματα για χορήγηση οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης από σταθμούς «Αποθήκευσης με ΑΠΕ με δυνατότητα απορρόφησης από το δίκτυο» όπως ορίζονται με την παρ. 11Β του άρθρου 10 ν. 4685/2020, για τους οποίους έχουν χορηγηθεί Άδειες Παραγωγής πριν την έναρξη ισχύος του ν. 4819/2021 (Α’ 129), και οι οποίοι δεν δεσμεύουν χώρο στο δίκτυο για την μονάδα ΑΠΕ, εξετάζονται κατά απόλυτη προτεραιότητα.».
    Η εν λόγω προσθήκη κρίνεται εύλογη προκειμένου να αποκατασταθεί η χρονική ανισορροπία που δημιουργήθηκε μεταξύ τεχνολογιών αποθήκευσης με δυνατότητα απορρόφησης από το δίκτυο εξαιτίας της 10-μήνης αναστολής αδειοδότησης που επιβλήθηκε στους σταθμούς της παραγράφου 2 του Άρθρου 130 του Ν.4819/2021, όπως ισχύει.

  • 10 Μαΐου 2022, 18:25 | juwi Hellas

    Άρθρο 88:
    Θα πρέπει να δίνεται προτεραιότητα στην χορήγηση οριστικών Προσφορών Σύνδεσης για σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ οι οποίοι κατασκευάζουν νέο Υ/Σ Υψηλής Τάσης και νέο διασυνδετικό δίκτυο, μιας και αυτές οι υποδομές στην συνέχεια παραχωρούνται χωρίς κόστος στον ΑΔΜΗΕ. Οι υποδομές αυτές που κατασκευάζονται από ιδιώτες έχουν την δυνατότητα να προσφέρουν λύσεις διασύνδεσης και σε άλλους σταθμούς ΑΠΕ και για τον λόγο αυτό είναι αυτονόητο ότι πρέπει να προτεραιοποιούνται ώστε να λαμβάνονται υπόψη από τους Διαχειριστές οι οποίοι εκδίδουν τις προσφορές Σύνδεσης. Πρώτη προτεραιότητα πρέπει να έχουν οι σταθμοί ΑΠΕ που προτίθενται να κατασκευάσουν ΚΥΤ (400kV) και δεύτερη προτεραιότητα οι σταθμοί ΑΠΕ που προτίθενται να κατασκευάσουν Υ/Σ ΥΤ 150kV.

  • 10 Μαΐου 2022, 17:08 | Λάμπρος Λαμπρόπουλος για λογαριασμό της ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΥΠΕΡΙΩΝΑΣ ΑΕ

    Στο άρθρο 78 παρ. 5 (ι) και στο άρθρο 80 είναι λανθασμένες οι παραπομπές. Συγκεκριμένα, το άρθρο 78 τροποποιεί το άρθρο 10 του ν. 4685/2020 και στην περ. 5 (ι) παραπέμπει στην παρ. 13 του ίδιου άρθρου, η οποία δεν υπάρχει. Το δε άρθρο 80 προσθέτει το άρθρο 11Β στο ν. 4685/2020 και στην παρ. 1 και 2 υπάρχει παραπομπή στην παρ. 12 του άρθρου 10, ενώ από το νόημά τους συνάγεται ότι θα έπρεπε να παραπέμπουν στις παρ. 11 Α και 11 Β του άρθρου 10 αντίστοιχα.

  • 10 Μαΐου 2022, 17:14 | WWF Ελλάς

    Στο Μέρος Γ΄ του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου είναι θετικό το γεγονός ότι απαγορεύεται η χορήγηση άδειας ηλεκτροπαραγωγής για (νέες) εγκαταστάσεις με καύσιμο λιθάνθρακα ή λιγνίτη (άρθ. 66, παρ. 14). Όσον αφορά τις άδειες αποθήκευσης, ενισχύεται η συμμετοχικότητα καθώς η ΡΑΕ θέτει τον Κανονισμό Αδειών Αποθήκευσης προς δημόσια διαβούλευση (άρθ. 73, παρ.1). Επίσης, οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης πρέπει να τηρούν τους περιβαλλοντικούς όρους (άρθ. 72, παρ.7) και δίνεται προτεραιότητα σε αυτούς που χρησιμοποιούνται για την υποδοχή μονάδων ΑΠΕ (άρθ. 88, παρ.3), γεγονός που φαίνεται να ενισχύει την πολιτική της πράσινης μετάβασης και την απανθρακοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής.

    Εντούτοις, εντοπίζονται και αρκετά προβληματικά σημεία. Ειδικότερα, δίνεται η δυνατότητα άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έως και 35 έτη για μονάδες ΦΑ και έως και 20 έτη για μονάδες που λειτουργούν με καύσιμο μαζούτ ή ντίζελ (άρθ. 67, παρ.1), καθώς και η δυνατότητα επέκτασης των αδειών αυτών (άρθ. 68, παρ.1). Τα δύο αυτά άρθρα έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τους στόχους για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής (στόχος 100% ΑΠΕ για ηλεκτροπαραγωγή έως το 2035). Επίσης, προβληματισμό εισάγει και το άρθ. 71, παρ.9, στο οποίο δεν υπάρχει πρόβλεψη για Άδεια Αποθήκευσης σε Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά. Ειδικά σε αυτά τα απομονωμένα συστήματα η ύπαρξη μονάδων αποθήκευσης θα ενίσχυε όχι μόνο τη δυνατότητα για περισσότερες εγκαταστάσεις ΑΠΕ, αλλά και την επάρκεια εφοδιασμού των νησιών, χωρίς ενδεχομένως την ανάγκη για νέα έργα διασύνδεσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος.

    Άρθρο 87 – Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος ≤1MW σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας- Τροποποίηση παρ. 6 άρθρου 56 του ν. 2367/1998

    (α) Προκαταρκτικά, θα πρέπει να ειπωθεί ότι, επί 22 χρόνια (από την αρχική εκδοχή του άρθ. 56 ν. 2637/1998, που θέσπισε την σχετική αρμοδιότητα), η διοίκηση και διαδοχικές πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΑΑΤ αδυνατούν να καθορίσουν, με ένα δόκιμο νομικά και επιστημονικά τρόπο, τα όρια της αγροτικής γης υψηλής παραγωγικότητας. Πρόκειται για ακραίο παράδειγμα διοικητικής παθογένειας, που όχι μόνο εμποδίζει την ομαλή χωροθέτηση απαραίτητων έργων (όπως οι ΑΠΕ), αλλά υπονομεύει την διατήρηση και την αναβάθμιση της ίδιας της αγροτικής δραστηριότητας.

    (β) H απαλοιφή κάθε προθεσμίας (και όχι απλώς της μη ρεαλιστικής προθεσμίας των 2 μηνών από την ημερομηνία ισχύος του ν. 4711/2020, που ισχύει, και έχει ήδη εκπνεύσει) από το δεύτερο εδάφιο της παρ. 6 επιδεινώνει ακόμα περισσότερο την διάταξη. Στην ουσία, παρατείνεται επ’ αόριστον ένα μεταβατικό καθεστώς, με ευκαιριακές και τοπικές διευθετήσεις και διαρρυθμίσεις, και χάνεται η ευκαιρία καθορισμού όρων και περιορισμών, και βέλτιστων πρακτικών συνύπαρξης των ΑΠΕ με την αγροτική δραστηριότητα – με άλλα λόγια, αυτό ακριβώς που χρειάζεται η χώρα στην παρούσα συγκυρία.

  • 10 Μαΐου 2022, 17:59 | ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (Ε.Π.Σ.Α.Η.Ε.)

    Αξιότιμοι κ.κ.,

    Τον Ιούνιο του 2021, το Ινστιτούτο Ενέργειας Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου σε συνεργασία με κορυφαίες ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις στον ενεργειακό κλάδο συνέστησαν την Ελληνική Πρωτοβουλία Συστημάτων Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας (Ε.Π.Σ.Α.Η.Ε.) με στόχο να συμβάλλουν στην προσπάθεια ενεργειακής μετάβασης της χώρας μέσω της προώθησης και εν τέλει της ευρείας ενσωμάτωσης σύγχρονων συστημάτων αποθήκευσης στο Ελληνικό Σύστημα.

    Παρακάτω ακολουθούν τα σχόλια μας:

    Α.Προτεραιότητα εξέτασης αιτήματος για χορήγηση οριστικής προφοράς σύνδεσης.

    Αιτιολόγηση: Η παρακάτω διατύπωση θα πρέπει να τροποποιηθεί κατόπιν προσθήκης παρ.4 στο Άρθρο 88, προς αποφυγή διακρίσεων μεταξύ τεχνολογιών αποθήκευσης με δυνατότητα απορρόφησης από το δίκτυο και ως αντιστάθμισμα στην τουλάχιστον 10-μήνη αναστολή αδειοδότησης των σταθμών της παραγράφου 2 του Άρθρου 130 του Ν.4819/2021 όπως ισχύει. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι παρ. 4, 5 του Άρθρου 86 οι οποίες παρέχουν την δυνατότητα σε σταθμούς ΑΠΕ ή Ειδικά Έργα να μετατραπούν σε έργα «Αποθήκευσης με ΑΠΕ με δυνατότητα απορρόφησης από το δίκτυο» το οποίο παρέχει μια ευελιξία προς την σωστή κατεύθυνση. Οι συγκεκριμένοι σταθμοί ΑΠΕ ή τα Ειδικά Έργα δεν είχαν υποστεί αναστολή αδειοδότησης στο παρελθόν, εφόσον λοιπόν αξιοποιήσουν την συγκεκριμένη πρόβλεψη του Ν/Σ και προχωρήσουν σε αλλαγή τεχνολογίας, δύναται να βρεθούν αδειοδοτικά μπροστά από τους σταθμούς της παραγράφου 2 του Άρθρου 130 του Ν.4819/2021 οι οποίοι και είχαν υποστεί αυτή την αναστολή. Για τον λόγο αυτό η παρακάτω ρύθμιση είναι ακόμη πιο απαραίτητη και δίκαιη να συμπεριληφθεί.

    4. Αιτήματα για χορήγηση οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης από σταθμούς «Αποθήκευσης με ΑΠΕ με δυνατότητα απορρόφησης από το δίκτυο» όπως ορίζονται σύμφωνα με το Αρ.10, παρ.(ι) του Ν.4685, για τους οποίους έχουν χορηγηθεί Άδειες Παραγωγής πριν την έναρξη ισχύος του ν. 4819/2021 (Α’ 129), και οι οποίοι δεν δεσμεύουν χώρο στο δίκτυο για την μονάδα ΑΠΕ, εξετάζονται κατά απόλυτη προτεραιότητα

    Β.Μεταβατικές διατάξεις που αφορούν αδειοδοτημένους «Σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. με διατάξεις αποθήκευσης»:

    Αιτιολόγηση: Η παρακάτω διατύπωση θα πρέπει να τροποποιηθεί λαμβάνοντας υπόψη την παροχή εύλογου χρονικού διαστήματος για επανεκκίνηση επενδυτικών πλάνων και την αδειοδοτική προετοιμασία των σταθμών για τους οποίους έχει εφαρμοστεί μια τουλάχιστον 10-μήνη αναστολή βάση της παραγράφου 2 του Άρθρου 130 του Ν.4819/2021 όπως ισχύει.
    Επιπλέον προτείνουμε την εναρμόνιση των μεταβατικών διατάξεων στα πλαίσια συμβατότητας με την έννοια της απλοποίησης και επιτάχυνσης αδειοδότησης. Συγκεκριμένα δεν θα πρέπει να προβλέπεται επανυποβολή και επανεξέταση των ίδιων δικαιολογητικών για σταθμούς που έχουν λάβει άδεια από την ίδια Αρχή βάση των ίδιων δικαιολογητικών, πάρα μόνο μιας Εγγυητικής Επιστολής η οποία θα πρέπει να υπολογίζεται βάση της ισχύος που ο σταθμός δεσμεύει στο σύστημα ή το δίκτυο.
    Τέλος θα πρέπει να εξαιρεθεί η Κρήτη από την παρακάτω παρ. 2 (β) δεδομένου ότι έχει διασυνδεθεί προσφάτως και δεν αποτελεί κορεσμένο Νησί το οποίο θα πρέπει να το διέπουν ειδικές μεταβατικές διατάξεις.

    Άρθρο 86
    «Άρθρο 25Α
    Μεταβατικές διατάξεις – Σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. με διατάξεις αποθήκευσης
    1. Ως προς τις εν ισχύ, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σταθμών που συνδυάζουν μονάδες Α.Π.Ε. με διατάξεις αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και έχουν λάβει άδεια παραγωγής, σύμφωνα με τον υπό στοιχεία Δ5-ΗΛ/Β/Φ.1/ οικ.17951/6.12.2000 Κανονισμό Αδειών Παραγωγής και Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας (Β’ 1498) ή εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ίδιου Κανονισμού, και οι οποίες έχουν χορηγηθεί πριν την έναρξη ισχύος του ν. 4819/2021 (Α’ 129), εφαρμόζονται οι διατάξεις του παρόντος, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στις παρ. 5, 12 και 13 του άρθρου 10, 6, 8, 10 και 15 του άρθρου 11, 2, 3 και 7 του άρθρου 19 και στα άρθρα 11Β, 14, 18 και 19Α. Ειδικά για τις άδειες του προηγούμενου εδαφίου, οι προθεσμίες του άρθρου 12 άρχονται 6 μήνες μετά από την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος. Εντός είκοσι (20) ημερών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, η Ρ.Α.Ε., με ανακοίνωσή της, την οποία δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της, αναρτά κατάλογο των αδειών του πρώτου εδαφίου.
    2. Εντός δύο (2) μηνών από την ανακοίνωση της παρ. 1:
    εγγυητική επιστολή του άρθρου 11Α ο υπολογισμός του ύψους της οποίας θα γίνεται λαμβάνοντας υπόψη την ισχύ του Αποθηκευτικού σταθμού.
    Από τη διαδικασία αυτή δεν δύναται να προκύψουν περισσότερες από μια βεβαιώσεις ειδικών έργων ανά αίτηση και δεν επιτρέπεται η κατάτμηση της αρχικής άδειας.
    (αβ) στην περίπτωση των άρθρων 132Ε έως 132Ζ του ν. 4001/2011, καταργώντας τις μονάδες παραγωγής από Α.Π.Ε. και υπό τους όρους του άρθρου 132Η του ίδιου νόμου.
    (β) Ειδικά οι κάτοχοι των αδειών της παρ. 1 με εγκαταστάσεις στις περιοχές όπου το δίκτυο έχει χαρακτηριστεί ως κορεσμένο με βάση την υπ’ αρ. 699/2012 απόφαση της Ρ.Α.Ε., υποβάλλουν στη Ρ.Α.Ε. αίτηση, δυνάμει της οποίας επιλέγουν να υπαχθούν είτε:
    (βα) στην παρ. 11Β του άρθρου 10 για την έκδοση Βεβαίωσης Ειδικών Έργων, υπό τους όρους και τις διαδικασίες της υποπερ. (αα) της περ. (α) της παρούσας. Στη περίπτωση αυτή, η ισχύς της εκδοθησόμενης βεβαίωσης αναστέλλεται μέχρι την ημερομηνία έναρξης υποβολής των αιτήσεων στις περιοχές αυτές, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 14. Το χρονικό διάστημα ισχύος της αναστολής του προηγούμενου εδαφίου δεν προσμετράται στη συνολική διάρκεια ισχύος της Βεβαίωσης και παρατείνονται, αντίστοιχα, οι προθεσμίες του άρθρου 12, περί της υποχρέωσης του κατόχου για τη λήψη των σχετικών διοικητικών αδειών και εγκρίσεων.
    (ββ) στην υποπερ. (αβ) της περ. (α) της παρούσας.
    3. Σε περίπτωση μη υποβολής των αιτήσεων της υποπερ. (αα) της περ. (α) και της περ. (β) της παρ. 2 ή των συνυποβαλλόμενων εγγράφων και στοιχείων εντός του χρονικού διαστήματος της ίδιας παραγράφου, η Ρ.Α.Ε. ανακαλεί την άδεια εντός της προθεσμίας της παρ. 4 του άρθρου 19.
    4. Οι κάτοχοι εν ισχύ, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, Βεβαιώσεων ή Βεβαιώσεων Ειδικών Έργων δύνανται να υποβάλουν αίτηση για την τροποποίηση αυτών, προκειμένου για την υπαγωγή τους στις περιπτώσεις των παρ. 12 ή 13 του άρθρου 10, ή 13 του άρθρου 10, αντίστοιχα. Τα αιτήματα τροποποίησης Βεβαίωσης ή Βεβαίωσης Ειδικών Έργων υποβάλλονται στη Ρ.Α.Ε. εντός ή εκτός κύκλου υποβολής αιτήσεων, συνυποβαλλομένων των απαιτούμενων εγγράφων και στοιχείων και υπό τους όρους και τις διαδικασίες των άρθρων 11 και 19, αντιστοίχως και του Κανονισμού Βεβαιώσεων και εφαρμόζονται το άρθρο 16 και η περ. (β) της παρ. 1 του άρθρου 17.
    5. Οι κάτοχοι εν ισχύ, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, Αδειών Παραγωγής ηλεκτρικής Ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. δύνανται να υποβάλουν αίτηση στη Ρ.Α.Ε. για την τροποποίηση αυτών, προκειμένου για την υπαγωγή τους στις περιπτώσεις των παρ. 12 ή 13 του άρθρου 10, σύμφωνα με τα άρθρα 11 ή 19, κατά περίπτωση, και τον Κανονισμό Βεβαιώσεων και τα οριζόμενα στην παρ. 4 του άρθρου 25.
    6. Εκκρεμείς, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, αιτήσεις για την έκδοση αδειών της παρ. 1 απορρίπτονται.

    Γ.Ορισμοί :

    Αιτιολόγηση: Οι σχετικοί ορισμοί των «Σταθμών Αποθήκευσης» που υπάρχουν στο Ν/Σ απαιτείται να τροποποιηθούν ώστε να συμπεριλάβουν τις περιπτώσεις σταθμών «Αποθήκευσης με ΑΠΕ με δυνατότητα φόρτισης από το δίκτυο».

    Άρθρο 3:
    40. Σταθμός αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας: Το σύνολο των εγκαταστάσεων που συνδέονται με το Σύστημα Μεταφοράς ή το Δίκτυο Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των σταθμών αντλησιοταμίευσης, Αποθήκευσης με ΑΠΕ με δυνατότητα φόρτισης από το δίκτυο και των υβριδικών σταθμών, και επιτελούν λειτουργία αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

    Άρθρο 59
    (λια) Σταθμός αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας: το σύνολο των εγκαταστάσεων που συνδέονται με το Σύστημα Μεταφοράς ή το Δίκτυο Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας του Διασυνδεδεμένου Συστήματος και επιτελούν λειτουργία Αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, κατά τον ορισμό που της αποδίδεται στην περ. (λε).

    Άρθρο 78
    11Β. Σταθμός παραγωγής Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. με ενσωματωμένη αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας και δυνατότητα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που απορροφάται από το δίκτυο: Σταθμός παραγωγής Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. που περιλαμβάνει διατάξεις αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένες κατάντη του μετρητή οι οποίος δεν δεσμεύει χώρο στο δίκτυο για την μονάδα ΑΠΕ, ο οποίος έχει δυνατότητα να αποθηκεύει ηλεκτρική ενέργεια την οποία απορροφά από το Σύστημα Μεταφοράς ή το Δίκτυο Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στο οποίο συνδέεται, σύμφωνα με το άρθρο 19Α.

    Δ.Λειτουργία σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. με ενσωματωμένη αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας και δυνατότητα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που απορροφάται από το δίκτυο.

    Αιτιολόγηση: Στα πλαίσια ορθής αποτύπωσης στους όρους λειτουργίας, του γεγονότος ότι οι σταθμοί αυτοί δεν δεσμεύουν χώρο στο δίκτυο για την μονάδα ΑΠΕ, απαιτείται να υπάρξει η ακόλουθη τροποποίηση της παρ. ε:

    Άρθρο 85
    «Άρθρο 19Α
    Ειδικοί όροι λειτουργίας σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. με ενσωματωμένη αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας και δυνατότητα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που απορροφάται από το δίκτυο

    1. Οι σταθμοί παραγωγής της παρ. 11Β του άρθρου 10:
    (α) επιτρέπεται να απορροφούν ενέργεια από το Σύστημα Μεταφοράς ή το Δίκτυο Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας για σκοπούς αποθήκευσής της,
    (β) δεν επιτρέπεται να συνάπτουν Συμβάσεις Λειτουργικής Ενίσχυσης του ν. 4414/2016 (Α’ 149),
    (γ) συμμετέχουν στις Αγορές Ηλεκτρικής Ενέργειας του ν. 4425/2016 (Α’ 185),
    (δ) δεν μπορούν να υπερβαίνουν τη συνολική Μέγιστη Ισχύ Έγχυσης του σταθμού παραγωγής Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. με διατάξεις αποθήκευσης κατά την έννοια της περ. (λιγ) της παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 4001/2011 (Α’ 179) που αναγράφεται στη Βεβαίωση Ειδικών Έργων,
    ε) η Μέγιστη Ισχύς Έγχυσης σταθμού παραγωγής Α.Π.Ε. με διατάξεις αποθήκευσης ισούται με τη μέγιστη ισχύ έγχυσης από τις διατάξεις αποθήκευσης του σταθμού.
    2. Η Ρ.Α.Ε. δύναται να καθορίζει ειδικούς όρους λειτουργίας των σταθμών του παρόντος στη σχετική Βεβαίωση Ειδικών Έργων. Ειδικότεροι όροι σχετικά με την πραγματοποίηση των μετρήσεων και τον τρόπο συμμετοχής των σταθμών του παρόντος στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας καθορίζονται στους οικείους Κώδικες.».

    Ε.Περιεχόμενο της Άδειας Αποθήκευσης

    Αιτιολόγηση: Στα περιεχόμενα της Άδειας Αποθήκευσης θα πρέπει να αναγράφεται μόνο η μέγιστη ισχύς (MW) έγχυσης και απορρόφησης και όχι η χωρητικότητα σε MWh της εγκατάστασης. Αν η άδεια ή η βεβαίωση αφορά μεικτές εγκαταστάσεις ΑΠΕ και αποθήκευσης πέραν της ισχύος των συσσωρευτών θα πρέπει να αναγράφεται και η ισχύς των ΑΠΕ. Η αναγραφή της χωρητικότητας παρότι αναντίρρητης σημασίας και σπουδαιότητας αναμένεται να δημιουργήσει περιττό διοικητικό φορτίο στη ΡΑΕ και «γραφειοκρατία» για την αγορά λόγω της ανάγκης πιθανών τροποποιήσεων που θα προκύψουν μέχρι την οριστική παραγγελία των συσσωρευτών από τον επενδυτή. Άλλωστε, η χωρητικότητα δεν αποτελεί στοιχείο που είναι αναγκαίο για την σύνδεση στο Δίκτυο Διανομής ή στο Σύστημα Μεταφοράς αλλά είναι απαραίτητη ως μέρος των τεχνικών όρων που πρέπει να υποβάλει μία μονάδα για τη συμμετοχή της στην αγορά. Ως εκ τούτου θα πρέπει να τροποποιηθεί κατάλληλα η παρ. 11 του άρθρου 71, ως κάτωθι:

    «11. Η άδεια αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία εκδίδεται ηλεκτρονικά και καταχωρείται στο Η.Μ.ΑΠ.Η.Ε., δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Ρ.Α.Ε., φέρει ηλεκτρονική υπογραφή ή εγκεκριμένη ηλεκτρονική σφραγίδα, κατά την έννοια του άρθρου 3 του Κανονισμού (ΕΕ) 2014/910 σχετικά με την ηλεκτρονική ταυτοποίηση και τις υπηρεσίες εμπιστοσύνης για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην εσωτερική αγορά (L 257/73), τίθεται σε ισχύ από την ημερομηνία έκδοσής της και περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον τα ακόλουθα στοιχεία:
    (α) Το πρόσωπο στο οποίο χορηγείται η άδεια αποθήκευσης,
    (β) τη διάρκεια ισχύος της άδειας αποθήκευσης,
    (γ) τη μέγιστη ισχύ έγχυσης του σταθμού αποθήκευσης,
    (δ) τη μέγιστη ισχύ απορρόφησης του σταθμού αποθήκευσης,
    (ζ) την τεχνολογία των αποθηκευτικών συστημάτων του σταθμού αποθήκευσης, στο επίπεδο που απαιτείται ώστε να καθοδηγήσει τα επόμενα στάδια της αδειοδοτικής διαδικασίας,
    (η) τους γενικούς όρους της άδειας αποθήκευσης και
    (θ) τυχόν ειδικούς όρους της άδειας αποθήκευσης.»

    Με εκτιμηση
    Ε.Π.Σ.Α.Η.Ε.

  • 10 Μαΐου 2022, 16:02 | Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε Κων/νος Αμέντας

    Άρθρο 65
    Ιδιοκτησιακό καθεστώς εγκαταστάσεων αποθήκευσης ενέργειας από διαχειριστές συστημάτων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας- Προσθήκη άρθρου 122 Α στον ν. 4001/2011 (άρθρο 36 & 38 της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/944)

    Η εταιρεία μας με την επωνυμία «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.» (ΔΑΑ) σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 131 του Ν.4001/2011 έχει ορισθεί και είναι διαχειριστής του Δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» (Δίκτυο ΔΑΑ) το οποίο ορίζεται ως “κλειστό δίκτυο διανομής” σύμφωνα με το ως άνω αναφερόμενο άρθρο .
    Δυνάμει του άρθρου 38 της οδηγίας ΕΕ 2019/44 ο ΔΑΑ δύναται ως διαχειριστής Κλειστού Συστήματος Διανομής να κατέχει, αναπτύσσει, διαχειρίζεται ή να λειτουργεί εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας.
    O ΔΑΑ προτίθεται να εγκαταστήσει σύστημα αποθήκευσης το οποίο θα χρησιμοποιηθεί από κοινού με έναν φωτοβολταϊκό σταθμό για αυτοπαραγωγή και ιδιοκατανάλωση της παραγομένης ενέργειας. Το σύστημα αποθήκευσης θα αποτελεί μέρος της εσωτερικής εγκατάστασης του ΔΑΑ και σκοπό θα έχει την αύξηση του ποσοστού ιδιοκατανάλωσης του ΔΑΑ και την μείωση των συναλλαγών ενέργειας με το δίκτυο εκτός κλειστού δικτύου διανομής.
    Για το λόγο αυτό, προτείνουμε την εξής προσθήκη στο άρθρο 65 «Ιδιοκτησιακό καθεστώς εγκαταστάσεων αποθήκευσης ενέργειας από διαχειριστές συστημάτων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας – Προσθήκη άρθρου 122 Α στο ν.4001/2011»

    2. Κατ’ εξαίρεση της παρ. 1, ο Διαχειριστής συστήματος διανομής δύναται να έχει στην ιδιοκτησία του, να αναπτύσσει, να διαχειρίζεται και να λειτουργεί εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας:

    (γ) εφόσον πρόκειται για φορέα διαχείρισης ενός κλειστού συστήματος διανομής.

  • 10 Μαΐου 2022, 15:19 | Αγγελική Ζαφειράτου

    Άρθρο 88
    Στο παρόν εδάφιο γίνεται αναφορά σε ένα πλαίσιο προτεραιότητας το οποίο ωστόσο δεν ορίζεται σαφώς και δεν γίνεται καμία αναφορά στους όρους και τους περιορισμούς που το συνθέτουν, αφήνοντας έτσι μεγάλα περιθώρια για αδιαφάνεια. Οφείλει να γίνεται τήρηση των χρονικών προτεραιοτήτων, με εξαίρεση περιπτώσεις τεχνικών προβλημάτων στον ΕΣΜΗΕ όπως παραδείγματος χάρη ο κορεσμός των δικτύων κατά τις μεσημεριανές ώρες.

  • 10 Μαΐου 2022, 15:49 | Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ)

    Στα Άρθρα 61, 62 και 63, η λειτουργία των μονάδων αποθήκευσης ενσωματώνεται και στη λειτουργία του δικτύου προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες και αποτελώντας κύριο μέρος του ηλεκτρικού συστήματος μαζί με τις μονάδες παραγωγής και τα δίκτυα με τους υποσταθμούς. Όμως, η κατανάλωση ενέργειας για τις μονάδες αποθήκευσης πρέπει να προέρχεται αποκλειστικά και μόνο από τις μονάδες παραγωγής ΑΠΕ ειδικά για αυτό το σκοπό, καθώς και από την πλεονάζουσα παραγωγή των ΑΠΕ, κυρίως με όρους αγοράς από το δίκτυο. Ως εκ τούτου, για τη φόρτιση από ΑΠΕ μέσω δικτύου προτείνεται, ώστε η ενέργεια για τη φόρτιση να μην επιβαρύνεται από τις ΥΚΩ (όπως αναφέρεται ήδη) και άλλες επιβαρύνσεις (ΕΤΜΕΑΡ), καθώς και από τα τέλη χρήσης δικτύων, παρά μόνο η ενέργεια έγχυσης στο δίκτυο από τις μονάδες αποθήκευσης (αποφυγή διπλής επιβάρυνσης, που είναι εις βάρος της αποθήκευσης, η οποία συμβάλλει στη ομαλή λειτουργία του δικτύου).

    Επίσης και πιο συγκεκριμένα, το Άρθρο 61 θα πρέπει να διευκρινιστεί αν αφορά όλους τους αυτοπαραγωγούς ή μόνο τους αυτοπαραγωγούς με ενεργειακό συμψηφισμό (net-metering).

    Στο Άρθρο 62, πρέπει να επισημανθεί ότι οι σταθμοί της παρ. 11Β του άρθρου 10 του Ν.4685/2020 δεν είναι σταθμοί αποθήκευσης, αλλά σταθμοί παραγωγής Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. με ενσωματωμένη αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας και δυνατότητα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που απορροφάται από το δίκτυο. Ομοίως, και στο Άρθρο 60 και 63 του Νομοσχεδίου.

    Στο Άρθρο 63, φαίνεται ότι ο Σταθμός Αποθήκευσης δεν καταβάλλει ποσό χρέωσης για τη χρήση του συστήματος και του δικτύου (ΧΧΣ και ΧΧΔ) για την ποσότητα της απορροφούμενης ενέργειας, αλλά μόνο για την απορροφούμενη ισχύ που έχει συμβάλλει στη διαμόρφωση της αιχμής. Ωστόσο, θα έπρεπε να είναι πιο σαφές ότι δεν υπάρχει χρέωση για την απορροφούμενη ενέργεια για ΧΧΣ και ΧΧΔ, όπως αντίστοιχα γίνεται με το ΕΤΜΕΑΡ και τις χρεώσεις ΥΚΩ, όπου αναφέρεται ότι η χρέωση του ΕΤΜΕΑΡ και οι χρεώσεις ΥΚΩ αφορούν στις ιδιοκαταναλώσεις του Σταθμού.

    Στο Άρθρο 65, παρ. 1, o όρος «Διαχειριστής συστήματος διανομής» δεν έχει οριστεί σε κάποιο νόμο (π.χ. στον Ν.4001/2011) και περιλαμβάνει την έννοια του συστήματος διανομής που ενδεχομένως να διαφέρει από το δίκτυο διανομής. Ο ορισμός (ι) της παρ. 3 του άρθρου 2 του ν.4001/2011 αναφέρει «Διαχειριστής δικτύου διανομής». Στο Άρθρο 65, παρ. 2, εγείρεται το ερώτημα αν ο Διαχειριστής ΜΔΝ εμπίπτει σε αυτό το άρθρο για την περίπτωση των ηλεκτρικών συστημάτων των ΜΔΝ.

    Στο Άρθρο 78, ο ορισμός 11Β απαιτείται να τροποποιηθεί ώστε να συμπεριλάβει την αναφορά στο «Σταθμό παραγωγής Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. που περιλαμβάνει διατάξεις αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένες κατάντη του μετρητή, ο οποίος δεν δεσμεύει χώρο στο δίκτυο για την μονάδα ΑΠΕ, που έχει δυνατότητα να αποθηκεύει ηλεκτρική ενέργειας, την οποία απορροφά από το Σύστημα Μεταφοράς ή το Δίκτυο Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στο οποίο συνδέεται, σύμφωνα με το άρθρο 19Α».

    Στο Άρθρο 84, παρ. 2, προκύπτει το συμπέρασμα ότι σταθμοί αποθήκευσης με δυνατότητα απορρόφησης από το δίκτυο δε θα μπορούν να εγκαθίστανται στα ΜΔΝ.

    Στο Άρθρο 85, στο πλαίσιο ορθής αποτύπωσης στους όρους λειτουργίας, του γεγονότος ότι οι σταθμοί αυτοί δεν δεσμεύουν χώρο στο δίκτυο για την μονάδα ΑΠΕ, απαιτείται να υπάρξει η ακόλουθη τροποποίηση της παρ. ε:
    ε) η Μέγιστη Ισχύς Έγχυσης σταθμού παραγωγής Α.Π.Ε. με διατάξεις αποθήκευσης ισούται με τη μέγιστη ισχύ έγχυσης από τις διατάξεις αποθήκευσης του σταθμού.

    Το Άρθρο 86 θα πρέπει να τροποποιηθεί, λαμβάνοντας υπόψη την παροχή εύλογου χρονικού διαστήματος για επανεκκίνηση επενδυτικών πλάνων και την αδειοδοτική προετοιμασία των σταθμών για τους οποίους έχει εφαρμοστεί μια τουλάχιστον 10μηνη αναστολή, βάσει της παρ. 2 του Άρθρου 130 του Ν.4819/2021 όπως ισχύει.

    Επιπλέον, προτείνουμε την εναρμόνιση των μεταβατικών διατάξεων στα πλαίσια συμβατότητας με την έννοια της απλοποίησης και επιτάχυνσης αδειοδότησης. Συγκεκριμένα, στα πλαίσια ουσιαστικής απλοποίησης, της αδειοδότησης, δεν θα πρέπει να απαιτείται επανυποβολή και επανεξέταση των ίδιων δικαιολογητικών για σταθμούς που έχουν λάβει Άδεια από την ίδια Αρχή, βάσει των ίδιων δικαιολογητικών. Θεωρούμε απαραίτητη την ύπαρξη μόνο μιας εγγυητικής επιστολής, η οποία θα πρέπει να υπολογίζεται, βάσει της ισχύος που ο σταθμός αποθήκευσης δεσμεύει στο σύστημα ή το δίκτυο.

    Τέλος, θα πρέπει να εξαιρεθεί η Κρήτη από την παρ. 2 (β), δεδομένου ότι έχει διασυνδεθεί προσφάτως και δεν αποτελεί κορεσμένο Νησί, το οποίο θα πρέπει να το διέπουν ειδικές μεταβατικές διατάξεις.

    Το Άρθρο 87 αναφέρεται στην εγκατάσταση αγροτικών φωτοβολταϊκών σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, εις βάρος της αγροτικής παραγωγής. Προτείνεται ο συνδυασμός αγροτικής καλλιέργειας και φωτοβολταϊκών εφαρμογών (agrivoltaics), όπως και η χρήση βοσκοτόπων με εφαρμογές φωτοβολταϊκών (διπλή χρήση). Προς τούτο θα πρέπει να προβλεφθούν μερικά πιλοτικά έργα (υπάρχει διεθνής και ευρωπαϊκή εμπειρία) που θα αναπτυχθούν στη χώρα ώστε να πολλαπλασιασθούν τα οφέλη και ιδιαίτερα για τους αγρότες.

    Επίσης, πρέπει να τροποποιηθεί το Άρθρο 88, παρ. 3, με δίκαιους όρους τεχνολογικής ουδετερότητας, προς επιτάχυνση της ένταξης των απαραίτητων έργων αποθήκευσης, δηλ. της «Stand Alone Αποθήκευσης» και της «Αποθήκευσης με ΑΠΕ με δυνατότητα απορρόφησης από το δίκτυο». Και οι δυο τεχνολογίες έχουν το κοινό χαρακτηριστικό να λειτουργούν ως κατανεμόμενες μονάδες αποθήκευσης, συμμετέχοντας στις αγορές και παρέχοντας επικουρικές υπηρεσίες υποστηρίζοντας το σύστημα και το δίκτυο. Η προτεραιότητα εξέτασης αιτημάτων για Οριστική Προσφορά Σύνδεσης, όπως περιγράφεται μέσα στο Ν/Σ στο Άρθρο 88, παρ. 3, προτείνεται όπως φαίνεται διακριτά και μόνο για μια κατηγορία αποθηκευτικών σταθμών. Συνεπώς, είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί σε όλους τους αποθηκευτικούς σταθμούς, συμπεριλαμβάνοντας και όλες τις περιπτώσεις σταθμών αποθήκευσης που περιγράφονται στο Άρθρο 130 του Ν.4819/2021 («Αποθήκευσης με ΑΠΕ με δυνατότητα απορρόφησης από το δίκτυο»).

    Στα πλαίσια αυτά και πάντα με την προσέγγιση του θέματος στα πλαίσια τεχνολογικής ουδετερότητας, με σκοπό την προώθηση όλων των τεχνολογιών αποθήκευσης, προτείνουμε βελτιστοποίηση του Άρθρου 88, κατόπιν προσθήκης παρ. 4, για να καλύψει και τις υπόλοιπες τεχνολογίες Αποθήκευσης.

    Άρθρο 88
    4. Αιτήματα για χορήγηση οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης από σταθμούς «Αποθήκευσης με ΑΠΕ με δυνατότητα απορρόφησης από το δίκτυο», όπως ορίζονται σύμφωνα με το Άρθρο 10, παρ.(ι) του Ν.4685, για τους οποίους έχουν χορηγηθεί Άδειες Παραγωγής πριν την έναρξη ισχύος του Ν.4819/2021 (Α’ 129), και οι οποίοι δεν δεσμεύουν χώρο στο δίκτυο για την μονάδα ΑΠΕ, εξετάζονται κατά απόλυτη προτεραιότητα.

  • αξιότιμοι Κύριοι,

    Σας ενημερώνω ότι εκπροσωπούμε το Διεθνές Fund «WISE» που ένδιαφέρεται να επενδύσει στις ΑΠΕ στην Ελλάδα. Σας αποστέλλω τα σχετικά σχόλια τον fund στα πλαίσια της διαβούλευσης για τον νέο Νόμο.

    1) Επέκταση του Εικονικού Net Metering για την Μεταφορά Πράσινης Ενέργειας για την Παραγωγή Πράσινου Υδρογόνου

    ΜΕΡΟΣ Γ΄ Άρθρο 99, Εικονικός ενεργειακός συμψηφισμός – Τροποποίηση άρθρου 2 του ν. 3468/2006
    Πρόταση: Να επεκταθεί το Εικονικό Net Metering για μεταφορά Πράσινης Ηλεκτρικής Ενέργειας από Σταθμό Παραγωγής ΑΠΕ, ώστε να μπορεί να μεταφέρεται με το Εικονικό Net Metering στις Βιομηχανίες όπου είναι αδύνατη η απανθρακοποίηση τους χωρίς την χρήση Πράσινου Υδρογόνου, όπως οι Χαλυβουργίες, τα Εργοστάσια Παραγωγής Τσιμέντου, οι Μονάδες Παραγωγής Πράσινης Αμμωνίας, τα Διυλιστήρια, οι Μονάδες Ηλεκτροπαραγωγής με Φυσικό Αέριο καθώς και άλλες Βιομηχανικές Μονάδες ή Χώροι Παραγωγής όπου είναι απαραίτητη η προμήθεια του Πράσινου Υδρογόνου για την απανθρακοποίηση των παραγόμενων προϊόντων ή υπηρεσιών, όπου το Πράσινο Υδρογόνο θα μπορεί έτσι να παράγεται επιτόπου με την εγκατάσταση των Μονάδων Ηλεκτρόλυσης Νερού για την Παραγωγή του Πράσινου Υδρογόνου επιτόπου στον χώρο της Βιομηχανίας ή του Χώρου Παραγωγής που το χρειάζεται.
    Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η επένδυση για την κατασκευή ξεχωριστού Αγωγού Μεταφοράς του Πράσινου Υδρογόνου από την Μονάδα ΑΠΕ Παραγωγής της Πράσινης Ηλεκτρικής Ενέργειας που χρησιμοποιείται για την Παραγωγή του Πράσινου Υδρογόνου, στις Βιομηχανίες ή στους Χώρους Παραγωγής, ως ανωτέρω, που χρειάζονται Πράσινο Υδρογόνο για την απανθρακοποίηση τους, όπως θα ήταν αναγκαίο αν η Παραγωγή του Πράσινου Υδρογόνου γινόταν με Ηλεκτρόλυση Νερού μέσα στην Μονάδα Παραγωγής της Πράσινης Ηλεκτρικής Ενέργειας από ΑΠΕ και θα έπρεπε να μεταφερθεί το Πράσινο Υδρογόνο στις Βιομηχανίες ή στους Χώρους Παραγωγής, ως ανωτέρω.

    2) Προσθήκη Αποθήκευσης σε Υπάρχουσες Αιτήσεις για Απλές Μονάδες ΑΠΕ

    ΜΕΡΟΣ Γ΄ Άρθρο 79, Τροποποίηση Άρθρου 11 του Νόμου 4685/2020, Παράγραφος 10δ, να διευκρινιστεί πλήρως ώστε να επιτρέπεται η προσθήκη Αποθήκευσης σε Υπάρχουσες Αιτήσεις για Απλές Μονάδες ΑΠΕ.

    3) Επαναφορά σε ισχύ Αδειών Παραγωγού που απεντάχθηκαν λόγω μη πληρωμής Τελών ή Εγγυητικών
    Να επιτρέπεται η Επαναφορά σε ισχύ Αδειών Παραγωγού που απεντάχθηκαν λόγω μη πληρωμής Τελών ή Εγγυητικών ή άλλων, εφόσον πληρωθούν τα Τέλη ή οι Εγγυητικές ή άλλες εκκρεμότητες με αντίστοιχη παράταση των προθεσμιών πληρωμής ως ανωτέρω.

    4) Μετατροπή Λιγνιτικών Μονάδων σε Μονάδες ΑΠΕ με καύση Βιομάζας για την Παραγωγή Πράσινης Ηλεκτρικής Ενέργειας και Πράσινου Υδρογόνου

    ΜΕΡΟΣ Γ΄ Άρθρο 66 Παράγραφος 14 : Να επιτρέπεται η Μετατροπή Λιγνιτικών Μονάδων σε Μονάδες ΑΠΕ με καύση Βιομάζας για την Παραγωγή Πράσινης Ηλεκτρικής Ενέργειας και Πράσινου Υδρογόνου.

    5) Αποθήκευση Πράσινης Ηλεκτρικής Ενέργειας με Βιομάζα με Σύμβαση 35 Ετών

    ΜΕΡΟΣ Γ΄ Άρθρο 70 : Να επιτρέπεται η Αποθήκευση Πράσινης Ηλεκτρικής Ενέργειας με Αποθήκευση Βιομάζας σε Μονάδες ΑΠΕ με Βιομάζα, για λειτουργία 90 Ημερών, με δικαιώματα στις αντίστοιχες ενισχύσεις, με Σύμβαση διάρκειας 35 Ετών.
    Είναι η μοναδική Τεχνολογία ΑΠΕ η οποία μπορεί να προσφέρει Αποθήκευση Πράσινης Ηλεκτρικής Ενέργειας 90 Ημερών με πολύ ανταγωνιστικό κόστος της τάξης των 20 Ευρώ/MWH, απλησίαστο από τεχνολογίες όπως οι Μπαταρίες, οι Κυψέλες Καυσίμου με Πράσινο Υδρογόνο, οι οποίες προσφέρουν αποθήκευση 2-10 Ωρών με κόστος άνω των 100-300 Ευρώ/MWH.

    6) Να επιτρέπεται αυξημένο ποσοστό Έγχυσης Ηλεκτρικής Ενέργειας από Bifacial Φ/Β

    ΜΕΡΟΣ Γ΄ Άρθρο 78 Τροποποίηση άρθρου 10 του ν. 4685/2020, Παράγραφος 9, Να επιτρέπεται αυξημένο ποσοστό Έγχυσης Ηλεκτρικής Ενέργειας από Bifacial Φ/Β, τα οποία έχουν την δυνατότητα παραγωγής σε ποσοστά πολύ άνω του 30%, μέχρι και 50%, οπότε με τον περιορισμό έγχυσης ηλεκτρικής ενέργειας στο 5% όπως προβλέπει στο ανωτέρω εδάφιο το Σχέδιο Νόμου, αχρηστεύεται μια εξαιρετική δυνατότητα να χρησιμοποιείται αυτή η τελευταία εξέλιξη στην τεχνολογία των Φ/Β Πανέλων (Bifacial Φ/Β), τα οποία τείνουν να γίνουν η γενικευμένη τεχνολογία των Φ/Β.
    Ποιος θα επιλέξει αυτή την τεχνολογία όταν ο Νόμος θα καταργεί ακριβώς το πλεονέκτημα που προσφέρει, με ζημία των προοπτικών των Φ/Β και της Εθνικής Οικονομίας.
    Πρόταση: Ειδικά για Φ/Β Πάρκα με τεχνολογία Φ/Β Διπλής Όψεως (Bifacial Φ/Β) να επιτρέπεται υπέρβαση έγχυσης ηλεκτρικής ενέργειας στο 50% της Ονομαστικής Ισχύος.
    Το ανωτέρω όριο θα επιτρέψει ενσωμάτωση και προηγμένων αναβαθμίσεων της τεχνολογίας με αντίστοιχη επίπτωση στην μείωση του κόστους παραγωγής.

    7) Να προστεθούν στα Ειδικά Έργα ΑΠΕ οι Μονάδες Ηλεκτροπαραγωγής με Πτητικά Βιομάζας και Παραγωγή Αρνητικών Εκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακα

    ΜΕΡΟΣ Γ΄ Άρθρο 78 Τροποποίηση άρθρου 10 του ν. 4685/2020, Παράγραφος 5,
    Πρόταση : Να προστεθούν στα Ειδικά Έργα της Παραγράφου 5, οι Μονάδες ΑΠΕ Ηλεκτροπαραγωγής με Πτητικά Βιομάζας και Παραγωγή Αρνητικών Εκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακα, οι οποίες μπορούν να μετατρέψουν τις υπάρχουσες Λιγνιτικές Μονάδες της ΔΕΗ, οι οποίες είναι ζημιογόνες και επιβαρύνουν το περιβάλλον με τις εκπομπές Διοξειδίου του Άνθρακα, καταδικασμένες να κλείσουν πρόωρα, αρκετές χωρίς να έχουν αποσβέσει το κόστος κατασκευής τους, όπου με την μετατροπή τους σε Μονάδες καύσης Πτητικών Βιομάζας που προέρχονται από Πυρόλυση Βιομάζας, όπου τα Πτητικά Βιομάζας καθαρισμένα από τα επιβλαβή για τον Λέβητα Στοιχεία (όπως Κάλιο, Νάτριο, Χλώριο, Άζωτο κλπ, τα οποία κατακρατούνται από τον συμπαραγόμενο Πυρολυτικό Ενεργό Άνθρακα) οδηγούνται για καύση στον Λέβητα, ενώ παραμένει ο Πυρολυτικός Ενεργός Άνθρακας, ο οποίος αφενός αποτελεί Δέσμευση Ατμοσφαιρικού Διοξειδίου του Άνθρακα (Αρνητικές Εκπομπές Διοξειδίου του Άνθρακα σε ποσότητα μέχρι και υπέρ-διπλάσια από τις συμβατικές εκπομπές Διοξειδίου του Άνθρακα για λειτουργία με Ορυκτά Καύσιμα) και αφετέρου αποτελεί ένα εξαίρετο Βελτιωτικό Εδάφους το οποίο πωλείται στην Γεωργία όπου υπέρ-διπλασιάζει την παραγωγή τροφίμων.
    Οι Λιγνιτικές Μονάδες μετατρέπονται έτσι σε εξαιρετικά κερδοφόρες και ευεργετικές για το περιβάλλον με πολύ μεγαλύτερη ευεργετική επίδραση σε πολλαπλούς άλλους κλάδους της εθνικής οικονομίας.

  • 10 Μαΐου 2022, 11:34 | Κων/νος Αμέντας

    Άρθρο 65:Ιδιοκτησιακό καθεστώς εγκαταστάσεων αποθήκευσης ενέργειας από διαχειριστές συστημάτων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας- Προσθήκη άρθρου 122 Α στον ν. 4001/2011 (άρθρο 36 & 38 της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/944)

    Η εταιρεία μας με την επωνυμία «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.» (ΔΑΑ) σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 131 του Ν.4001/2011 έχει ορισθεί και είναι διαχειριστής του Δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» (Δίκτυο ΔΑΑ) το οποίο ορίζεται ως “κλειστό δίκτυο διανομής” σύμφωνα με το ως άνω αναφερόμενο άρθρο.
    Δυνάμει του άρθρου 38 της οδηγίας ΕΕ 2019/44 ο ΔΑΑ δύναται ως διαχειριστής Κλειστού Συστήματος Διανομής να κατέχει, αναπτύσσει, διαχειρίζεται ή να λειτουργεί εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας.
    O ΔΑΑ προτίθεται να εγκαταστήσει σύστημα αποθήκευσης το οποίο θα χρησιμοποιηθεί από κοινού με έναν φωτοβολταϊκό σταθμό για αυτοπαραγωγή και ιδιοκατανάλωση της παραγομένης ενέργειας. Το σύστημα αποθήκευσης θα αποτελεί μέρος της εσωτερικής εγκατάστασης του ΔΑΑ και σκοπό θα έχει την αύξηση του ποσοστού ιδιοκατανάλωσης του ΔΑΑ και την μείωση των συναλλαγών ενέργειας με το δίκτυο εκτός κλειστού δικτύου διανομής.
    Για το λόγο αυτό, προτείνουμε την εξής προσθήκη στο άρθρο 65 «Ιδιοκτησιακό καθεστώς εγκαταστάσεων αποθήκευσης ενέργειας από διαχειριστές συστημάτων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας – Προσθήκη άρθρου 122 Α στο ν.4001/2011»

    2. Κατ’ εξαίρεση της παρ. 1, ο Διαχειριστής συστήματος διανομής δύναται να έχει στην ιδιοκτησία του, να αναπτύσσει, να διαχειρίζεται και να λειτουργεί εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας:

    (γ) εφόσον πρόκειται για φορέα διαχείρισης ενός κλειστού συστήματος διανομής.

  • 10 Μαΐου 2022, 11:02 | Κων/νος Αμέντας

    Άρθρο 65 Ιδιοκτησιακό καθεστώς εγκαταστάσεων αποθήκευσης ενέργειας από διαχειριστές συστημάτων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας- Προσθήκη άρθρου 122 Α στον ν. 4001/2011 (άρθρο 36 & 38 της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/944)

    Η εταιρεία μας με την επωνυμία «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.» (ΔΑΑ) σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 131 του Ν.4001/2011 έχει ορισθεί και είναι διαχειριστής του Δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» (Δίκτυο ΔΑΑ) το οποίο ορίζεται ως “κλειστό δίκτυο διανομής” σύμφωνα με το ως άνω αναφερόμενο άρθρο.
    Δυνάμει του άρθρου 38 της οδηγίας ΕΕ 2019/44 ο ΔΑΑ δύναται ως διαχειριστής Κλειστού Συστήματος Διανομής να κατέχει, αναπτύσσει, διαχειρίζεται ή να λειτουργεί εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας.
    O ΔΑΑ προτίθεται να εγκαταστήσει σύστημα αποθήκευσης το οποίο θα χρησιμοποιηθεί από κοινού με έναν φωτοβολταϊκό σταθμό για αυτοπαραγωγή και ιδιοκατανάλωση της παραγομένης ενέργειας. Το σύστημα αποθήκευσης θα αποτελεί μέρος της εσωτερικής εγκατάστασης του ΔΑΑ και σκοπό θα έχει την αύξηση του ποσοστού ιδιοκατανάλωσης του ΔΑΑ και την μείωση των συναλλαγών ενέργειας με το δίκτυο εκτός κλειστού δικτύου διανομής.
    Για το λόγο αυτό, προτείνουμε την εξής προσθήκη στο άρθρο 65 «Ιδιοκτησιακό καθεστώς εγκαταστάσεων αποθήκευσης ενέργειας από διαχειριστές συστημάτων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας – Προσθήκη άρθρου 122 Α στο ν.4001/2011»

    2. Κατ’ εξαίρεση της παρ. 1, ο Διαχειριστής συστήματος διανομής δύναται να έχει στην ιδιοκτησία του, να αναπτύσσει, να διαχειρίζεται και να λειτουργεί εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας:

    (γ) εφόσον πρόκειται για φορέα διαχείρισης ενός κλειστού συστήματος διανομής.

  • 9 Μαΐου 2022, 19:54 | Φρύνη Παπαλημναίου

    Επί του άρθρου 102 με τίτλο «Αιολικά πάρκα σε Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά».
    Η προτεινόμενη διάταξη ως φέρεται προβλέπει επί της ουσίας την εγκατάσταση σε Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά (ΜΔΝ), αποξηλωμένων μεταχειρισμένων ανεμογεννητριών εντός 20 ετών από την αρχική τους εγκατάσταση αλλού, προσδίδοντάς τους άλλη μια 20ετία επί τόπου, δηλαδή στο ΜΔΝ, καθώς η σχετική άδεια λειτουργίας θα δύναται να φθάσει τα 20 έτη. Η πρόβλεψη αυτή θα προσελκύσει στα ΜΔΝ καιροσκοπικές επενδύσεις, γιατί θα προτιμηθούν προς τοποθέτηση ανεμογεννήτριες – σκουπίδια, χωρίς καθόλου να περιορίζει τους κινδύνους αυτούς το ότι η διάταξη θέτει όριο στην μέγιστη παραγόμενη ισχύ (έως 1 ΜW). Το εντελώς αντίθετο πρέπει να εισάγει ο νομοθέτης, δηλαδή στα ΜΔΣ να είναι υποχρεωτική η τοποθέτηση ανεμογεννητριών τελευταίας τεχνολογίας και μόνον, ανεξαρτήτως της ισχύος παραγωγής του αιολικού πάρκου, και μάλιστα σε καινουργή κατάσταση και ασφαλώς μηδέποτε χρησιμοποιημένων στο παρελθόν. Η πρόβλεψη είναι απαράδεκτη και προσβλητική για τις κοινωνίες των ΜΔΝ, ανοίγει δε το δρόμο σε τυχοδιωκτικές επενδύσεις στα ΜΔΝ.

  • 9 Μαΐου 2022, 15:01 | ΕΛΙΚΑ Α.Ε.

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ-ΣΧΟΛΙΑ

    Άρθρο 71 – Έκδοση άδειας αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας – Προσθήκη άρθρου 132ΣΤ στον ν. 4001/2011.
    – Αναφέρεται στην παρ. 1.(β) « Μελέτη λειτουργίας και εσόδων αγοράς, η οποία προσδιορίζει τον τρόπο συμμετοχής του σταθμού στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και τα αναμενόμενα έσοδα από τη συμμετοχή του σε αυτές, κατά τη διάρκεια ισχύος της άδειας αποθήκευσης».
    Δεδομένου ότι το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία και την μέθοδο πληρωμής της τεχνολογίας αποθήκευσης δεν έχει εκδοθεί ακόμα, η όλη μελέτη στηρίζεται σε υποθέσεις εργασίας που δεν ανταποκρίνονται την πραγματική λειτουργία της αγοράς και το εν λόγω κριτήριο αξιολόγησης στερείται ουσίας. Προκρίνεται η διατήρηση της υφιστάμενης αδειοδοτικής διαδικασίας σύμφωνα με το Κανονισμό Αδειών Παραγωγής και Προμήθειας (ΦΕΚ Β’1498/2000) μέχρι την ολοκλήρωση θεσμικού πλαισίου αποθήκευσης.

    – Αναφέρεται στην παρ.9, (βστ): «οι λειτουργικοί περιορισμοί τους οποίους το έργο αναλαμβάνει να ικανοποιήσει, προκειμένου να καταστεί δυνατή η σύνδεσή του με κορεσμένα δίκτυα, εφόσον επιτρέπεται η υποβολή αιτήσεων, συνοδευόμενοι από αποτίμηση της επίπτωσής τους στη δραστηριοποίηση και στο επιχειρηματικό σχέδιο του έργου».

    Δεδομένου ότι έχουν χορηγηθεί αρκετές άδειες αμιγούς αποθήκευσης σε κορεσμένα δίκτυα, δεν είναι ξεκάθαρο τί προβλέπεται για τις περιπτώσεις αυτές;

    – Στην παρ. 11 αναφέρονται τα στοιχεία των αδειών αποθήκευσης η μεταβολή των οποίων συνεπάγεται τροποποίηση των εν λόγω αδειών. Δεδομένου ότι το θεσμικό πλαίσιο αποθήκευσης δεν έχει εκδοθεί και οι υπηρεσίες που θα κληθούν να παράσχουν οι εν λόγω μονάδες δεν έχουν καθοριστεί, η εισαγωγή των στοιχείων (β), (ε) και (στ) στο σώμα των αδειών αποθήκευσης οδηγεί σε υπερβολή γραφειοκρατία τους επενδυτές δεδομένου ότι όλες οι άδειες αυτές θα πρέπει να τροποποιηθούν με την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου. Επίσης, το στοιχείο (στ) αποτελεί μεταβλητή που μεταβάλλεται – φθίνει με την πάροδο του χρόνου και η όποια εισαγωγή τους ως στοιχείο της αδείας αποθήκευσης συνεπάγεται πλήθος μελλοντικών τροποποιήσεων της αδείας αποθήκευσης.

    Άρθρο 72 – Ζητήματα των αδειών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας – Προσθήκη άρθρου 132Ζ στον ν. 4001/2011
    Αναφέρεται: «Εντός έξι (6) μηνών από την ημερομηνία έκδοσής της, ο κάτοχος της άδειας, εφόσον υποχρεούται σε διαδικασία έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, δεν έχει καταθέσει αίτηση για χορήγηση Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ). Τα αποδεικτικά υποβολής κοινοποιούνται στη Ρ.Α.Ε. και καταχωρούνται στο Η.Μ.ΑΠ.Η.Ε. Για τους σταθμούς που έχουν υποχρέωση εκπόνησης Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης, η εν λόγω προθεσμία παρατείνεται κατά δώδεκα (12) ακόμη μήνες.»
    Δεδομένου ότι η περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων αποθήκευσης και συνεπακολούθως η εκπόνηση της ΜΠΕ αυτών είναι μια νέα διαδικασία, προτείνεται να παραταθούν κατά 6 επιπλέον μήνες οι εν λόγω προθεσμίες.

    Άρθρο 76, παρ.2 – Μεταβατικές διατάξεις ως προς άδειες για την άσκηση της δραστηριότητας αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.
    Αναφέρεται ότι εντός δύο (2) μηνών από την ανακοίνωση της ΡΑΕ, οι κάτοχοι αδειών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, υποβάλλουν το σύνολο των στοιχείων των άρθρων 132Ε, 132ΣΤ και 132Ζ.
    Δεδομένου ότι στόχος της όλου νομοσχεδίου είναι η επιτάχυνση της αδειοδοτικής διαδικασίας και δεδομένου ότι για την εν λόγω τεχνολογία έχουν χορηγηθεί άδειες αποθήκευσης άνω των 18GW από τη ΡΑΕ, η επαναξιολόγηση, επί της ουσίας όλων των αδειών, δημιουργεί περαιτέρω καθυστέρηση για τους επενδυτές (υπερβολικό διοικητικό φόρτο στη ΡΑΕ) ενώ απαιτεί σε ελάχιστο χρόνο να εκπονηθούν τεχνικές μελέτες από μια αγορά η οποία είναι πολύ περιορισμένη. Κρίνεται βέλτιστο, με την έκδοση του θεσμικού πλαισίου αμοιβής και λειτουργίας των υπηρεσιών της τεχνολογίας αυτής, να υποβληθούν «επικαιροποιημένα» τα εν λόγω στοιχεία από τον εκάστοτε επενδυτή.

    Άρθρο 79, παρ.10, (δ) – Βεβαίωση Παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ -Τροποποίηση άρθρου 11 του ν. 4685/2020
    Αναφέρεται ότι «Η Βεβαίωση τροποποιείται κατόπιν αίτησης του ενδιαφερόμενου, εκτός κύκλου,…..κατά τα οριζόμενα στον Κανονισμό Βεβαιώσεων: α), β),γ), δ) σε περιπτώσεις προσθήκης διατάξεων αποθήκευσης σε σταθμό παραγωγής ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ προκειμένου για την υπαγωγή στην περίπτωση της παρ. 12 του άρθρου 10, καθώς και σε περιπτώσεις αφαίρεσης των διατάξεων αποθήκευσης».
    Η εν λόγω πρόβλεψη χρήζει περαιτέρω εξειδίκευσης δεδομένου ότι εμπλέκει δύο διαφορετικές διαδικασίες αδειοδότησης – ΑΠΕ (εντός κύκλου) & Αποθήκευση (εκτός κύκλων ΑΠΕ) με διαφορετικό θεσμικό πλαίσιο – και μπορεί να οδηγήσει:
    1. Σε άμεση κάλυψη των αναγκών της χώρας σε ισχύ αποθήκευσης μέσω τροποποιήσεων υφιστάμενων αδειών ΑΠΕ με απλή προσθήκη ενός αποθηκευτικού μέσου,
    2. Σε καταστρατήγηση των κανόνων προτεραιοποίησης στη δέσμευση χώρου για ΑΠΕ αφού οι αιτήσεις ΑΠΕ με αποθήκευση υποβάλλονται εκτός κύκλων ΑΠΕ,
    Με τη διάταξη αυτή τίθενται και ζητήματα αμοιβής των υπηρεσιών αποθήκευσης στα υφιστάμενα αιολικά έργα με FIT.

    Άρθρο 86, παρ.2, (βα) – Μεταβατικές διατάξεις – Προσθήκη άρθρου 25Α στον ν.4685/2020
    Σε κορεσμένα δίκτυα και στη νήσο Κρήτη, για τα έργα με ΑΠΕ με αποθήκευση που έχουν λάβει άδεια, η ισχύς της εκδοθείσας βεβαίωσης αναστέλλεται μέχρι την ημερομηνία έναρξης υποβολής των αιτήσεων στις περιοχές αυτές, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 14. Δεδομένου όμως ότι ο τα πολύγωνα κάθε αίτησης ΑΠΕ με αποθήκευση έχουν δεσμεύσει περιοχές όπου η υποβολή αμιγώς έργων ΑΠΕ απαγορεύεται, κρίνεται ότι η επιλογή της αναστολής δίνει προβάδισμα στην δέσμευση χώρου στις κορεσμένες περιοχές έναντι μελλοντικής πρόσκλησης για υποβολή αιτήσεων λόγω άρσης κορεσμού.
    Προκρίνεται είτε η απόρριψη αυτών είτε η υπαγωγή τους μόνο στην περίπτωση (αβ) της περ.(α) της παρούσης διάταξης

    ΕΛΙΚΑ Α.Ε.

  • 9 Μαΐου 2022, 14:28 | Γίωργος Κάπας

    Επίσης στο άρθρο 86 πρέπει να γίνει σαφές ποίες αιτήσεις θα απορρίπτονται, καθώς και να δωθει κατ’ελάχιστον 2 κύκλους διορία για την περαιωσή τους, και όχι την αυτόματη απορριψη τους.

  • 9 Μαΐου 2022, 14:54 | Γίωργος Κάπας

    Στο άρθρο 87, θα ήταν όρθότερο να υπήρχε καθαρότερη εικόνα και πρόβλεψη και για τους σταθμούς Αποθήκευσης Ενέργειας (να γίνεται ξεκάθαρη αναφορά), καθώς και θα πρέπει να υπάρχει τρόπος εγκαταστασής τους με αντισταθμιστικά μέτρα μέχρι κάποια μεγαλύτερη δυναμικότητα. Επίσης θα πρέπει άμεσα να καταγραφεί η γη υψηλής παραγωγικότητας για την εύρυθμη διαδικάσία στις τυχών εγκαταστάσεις και για την προστασία των γαιών αυτών.

  • 9 Μαΐου 2022, 12:15 | ΕΛΕΝΗ ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗ-ΜΠΡΙΑΣΟΥΛΗ, ομ. καθηγήτρια Π. Αιγαίου

    Άρθρο 87
    Το άρθρο αυτό ονομαστικά ‘προστατεύει’ εν μέρει τη γη υψηλής παραγωγικότητας αλλά η πράξη και η μέχρι τώρα εμπειρία μαρτυρεί υπέρ του αντιθέτου… Δύο ζητήματα εγείρονται:
    (α) Δεν υπάρχουν χάρτες που προσδιορίζουν με ακρίβεια την έκταση και τα όρια της γης υψηλής παραγωγικότητας. Έτσι δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθεί το ποσοστό του 1%… Υπάρχει μόνο η απόφαση 168040 των υπουργών Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης (ΦΕΚ, τεύχος δεύτερο, Αρ. 1528) που προσδιορίζει τα κριτήρια καθορισμού γης υψηλής παραγωγικότητας. Η εφαρμογή αυτής της απόφασης στην πράξη συναντά ζητήματα ερμηνείας, έλλειψης απαιτούμενων δεδομένων και τοπικών πιέσεων από ανταγωνίστριες της γεωργίας χρήσεις.
    (β) Το κριτήριο του 1% της έκτασης είναι ανεπαρκές και παραπλανητικό. Πρέπει να μεταφραστεί σε απόλυτο μέγεθος έκτασης και να εκτιμηθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των ΦΒ στους έγγειους πόρους καθώς και οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις κατάληψης γης υψηλής παραγωγικότητας για παραγωγή ενέργειας υπό την απειλή της επισιτιστικής ανεπάρκειας. Δεδομένου ότι πρόκειται για γη υψηλής παραγωγικότητας, το κριτήριο της εδαφικής ουδετερότητας (land degradation neutrality) θα πρέπει να εφαρμοστεί με αντισταθμιστικά μέτρα ανάκτησης γεωργικής γης σε υποβαθμισμένες εκτάσεις.

  • 9 Μαΐου 2022, 11:47 | ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
    1) Οι Ενεργειακές Κοινότητες άνω των 60 μελών, εκ των οποίων τα 50 μέλη τουλάχιστον είναι φυσικά πρόσωπα (λόγω των πολλών οικογενειών που συμμετέχουν) και οι ομάδες επενδυτών, να έχουν απόλυτη προτεραιότητα στην έκδοση Όρων Σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ στις περιοχές Κοζάνης , Φλώρινας, Μεγαλόπολης λόγω της Απολιγνιτοποίησης .
    2) Οι Ενεργειακές Κοινότητες άνω των 60 μελών, εκ των οποίων τα 50 μέλη τουλάχιστον είναι φυσικά πρόσωπα, να έχουν εγγυητική (10,5) ευρώ ανά Kw για το τμήμα της ισχύος έως και (1) μεγαβάτ (MW). Όλες οι υπόλοιπες Ενεργειακές Κοινότητες να έχουν 21 ευρώ ανά Kw για το τμήμα της ισχύος έως και (1) μεγαβάτ (MW) .
    3) Κατάτμηση ιδιωτικών εκτάσεων. Στο ίδιο αγροτεμάχιο χαμηλής ή υψηλής παραγωγικότητας να επιτρέπεται η κατασκευή σταθμών ισχύος μέχρι 2 ΜW από διαφορετικές Ενεργειακές Κοινότητες άνω των 60 μελών και μόνο στις περιοχές Κοζάνης , Φλώρινας, Μεγαλόπολης λόγω της Απολιγνιτοποίησης και έλλειψης εκτάσεων.
    4) Κατάτμηση δημόσιων και ιδιωτικών δασικών εκτάσεων. Στην ίδια έκταση να επιτρέπεται η κατασκευή σταθμών από Ενεργειακές Κοινότητες άνω των 60 μελών και μόνο στις περιοχές Κοζάνης , Φλώρινας, Μεγαλόπολης λόγω της Απολιγνιτοποίησης και έλλειψης εκτάσεων.
    5) Οι Ενεργειακές Κοινότητες άνω των 60 μελών, εκ των οποίων τα 50 μέλη τουλάχιστον είναι φυσικά πρόσωπα, που έχουν έργα virtual net metering, να μπορούν να τα εντάξουν στον Αναπτυξιακό Νόμο.
    6) Όλες οι Ενεργειακές Κοινότητες (ιδιαίτερα οι άνω των 60 μελών εκ των οποίων τα 50 μέλη τουλάχιστον είναι φυσικά πρόσωπα) στις περιοχές Κοζάνης , Φλώρινας, Μεγαλόπολης λόγω της Απολιγνιτοποίησης, να έχουν παράταση ενός χρόνου επιπλέον για τις τιμές αναφοράς για τα έργα εκτός διαγωνισμών, σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα.
    7) Η Εφορεία Αρχαιοτήτων να επιτρέπει την κατασκευή φωτοβολταϊκων έργων σε απόσταση 500 μέτρων από Αρχαιολογικό χώρο.

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Αλεξανδρίδης Χαράλαμπος Τηλ. 6978776056
    Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Γούλας Κων/νος

  • 7 Μαΐου 2022, 22:30 | Ευστάθιος Τσελεπής

    Για να εξορθολογιστεί η διαχείριση του επενδυτικού ενδιαφέροντος στον τομέα των ΑΠΕ αλλά και για την αποθήκευση στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα στο δίκτυο μεταφοράς, εκτός από τα μέτρα για την χρηματοδοτική επάρκεια υλοποίησης των έργων που βρίσκονται σε ανάπτυξη, θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους επενδυτές να αξιολογούν και να αποφασίζουν που και πως θα αναπτύξουν τα έργα τους, καθώς ήδη τα αιτήματα προς τον ΑΔΜΗΕ, για έκδοση προσφοράς όρων σύνδεσης, ξεπερνούν κατά πολύ τη χωρητικότητα που θα μπορεί να απορροφήσει το σύστημα το 2030, αφού έχουν γίνει όλες οι προγραμματισμένες επενδύσεις επέκτασης.

    Όπως διαβάζουμε στο νέο 10ετες Προγράμματος 2023-2032 του ΑΔΜΗΕ, οι εκτιμήσεις του έχουν γίνει χωρίς να ληφθεί υπόψη η προοπτική εγκατάστασης μονάδων αποθήκευσης. «Στην περίπτωση εγκατάστασης σταθμών αποθήκευσης σε συνάρτηση με την παροχή υπηρεσιών αποσυμφόρησης από αυτούς, το περιθώριο ανάπτυξης νέων Σταθμών ΑΠΕ διευρύνεται και θα γίνει νεότερη εκτίμηση λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των Αποθηκευτικών Σταθμών», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο Πρόγραμμα.

    Η γνώμη μου είναι ότι αν θέλουμε μια αποτελεσματική, δίκαιη, έγκαιρη και βιώσιμη ανάπτυξη των ΑΠΕ με στόχο να φτάσουμε κάποτε το 100% της ηλεκτρικής κατανάλωσης, ή να το ξεπεράσουμε μέσω εξαγωγών, θα χρειαστεί οι Διαχειριστές των Δικτύων σε συνεργασία με την ΡΑΕ και το ΥΠΕΝ να αφιερώσουν χρόνο και πόρους στην μελέτη και στον προγραμματισμό βιώσιμων και οργανωμένων επενδύσεων ανά κόμβο του συστήματος μεταφοράς. Ως κόμβο ορίζω τους σταθμούς μετασχηματισμού τάσης των 150 και 400 kV.

    Η εκτίμηση μου είναι ότι πλέον σε συνθήκες μεγάλης διείσδυσης μεταβλητών ΑΠΕ με στόχο την απολιγνιτοποίηση, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για την βιωσιμότητα των επενδύσεων καθώς η τεχνική λειτουργία αλλά και η λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού στον κόμβο διασύνδεσης, θα είναι σαφώς διαφοροποιημένες από τη μέση κατάσταση του εθνικού ηλεκτρικού συστήματος αλλά κα περιφέρειας της χώρας όπως έχει γίνει χοντρικά η εκτίμηση από τον ΑΔΜΗΕ μέχρι πρόσφατα. Συνεπώς δεν μπορούμε να παίρνουμε αποφάσεις με τους μέσους όρους ανά περιφέρεια της χώρας.

    Οι μελέτες και ο συμβατικός προγραμματισμός προς ένα ενδιάμεσο στάδιο διείσδυσης ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα, της τάξης του 65-70%, πρέπει να καθοδηγούν τις επενδύσεις, όπως ήδη γίνεται σε ένα βαθμό, αλλά επιπλέον να διαθέτουν ετησίως δημοσίως με διαφάνεια περισσότερα στοιχεία σχετικά με:

    – τον διαθέσιμο «ηλεκτρικό χώρο» ανά κόμβο,
    – την κατάσταση των έργων που λειτουργούν και την ωριμότητα αυτών σε σχέση
    με το που βρίσκονται στην διαδικασία ανάπτυξης ανά κόμβο,
    – καθώς και τις εκτιμώμενες μέγιστες ετήσιες περικοπές ανά έτος και κόμβο
    για τα επόμενα 10 χρόνια, που θα είναι και δεσμευτικές για τον
    Διαχειριστή,

    Έτσι οι επενδυτές οργανωμένα και προγραμματισμένα θα δύνανται να αξιολογήσουν την θέση τους και να λάβουν απόφαση σχετικά με την συνέχιση ή όχι κάποιων έργων τους και την έναρξη νέων. Η αύξηση των περικοπών απορρόφησης ΑΠΕ για τεχνικούς λόγους από χρονιά σε χρονιά, με την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ, θα δικαιολογεί και την αύξηση των επενδύσεων σε αποθήκευση στους κόμβους. Συνεπώς, το μοντέλο του ηλεκτρικού συστήματος θα ανατροφοδοτείται ώστε κάθε χρονιά να γίνεται επανεκτίμηση των αναγκών του συστήματος.

    Συνεπώς, προτείνεται αντί να σπαταλούνται χρήματα και χρόνος από τους επενδυτές για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ και αποθήκευσης που σε μεγάλο βαθμό δεν θα γίνουν, δεδομένης της μεγάλης ισχύος των προσφορών σύνδεσης αλλά και των πολύ περισσότερων έργων σε πιο πρώιμο στάδιο ανάπτυξης, να γίνει επαναξιολόγηση και νέα επεξεργασία των προσομοιώσεων του ΑΔΜΗΕ και να προκύπτουν ανά ετήσιο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΔΠΑ), οι κόμβοι που δεδομένης της διείσδυσης ΑΠΕ, σύμφωνα με το κάθε φορά επικαιροποιημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), η ισχύς των βιώσιμων επενδύσεων αποθήκευσης. Το κόστος των παραπάνω μελετών θα μπορούσε να χρηματοδοτείται από τους επενδυτές μέσω κάποιου τέλους με την κατάθεση των αιτήσεων, καθώς θα είναι οικονομικά αποτελεσματικότερη λύση για το σύνολο.

    Κατόπιν να γίνονται δημοσίως διαθέσιμα, ανά εγκεκριμένο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης, τα στοιχεία μιας 10ετίας για επεξεργασία και αξιολόγηση από τους επενδυτές ανά κόμβο ως εξής (μη εξαντλητική παράθεση στοιχείων):

    – εξέλιξη ισχύος διασυνδεδεμένων ΑΠΕ και στοιχεία περιορισμών,
    – εξέλιξη ισχύος και διαθέσιμης ενέργειας και συμμετοχή σε αγορές και
    υπηρεσίες των εν λειτουργία διασυνδεδεμένων μονάδων αποθήκευσης
    συνολική ροή ισχύος στον κόμβο ανά ώρα (καλύτερα 15 λεπτά),
    – τα συνολικά χαρακτηριστικά (σε MW και MWh) των προγραμματισμένων από το
    ΕΣΕΚ επενδύσεων ΑΠΕ και αποθήκευσης ανά κόμβο και έτος,

    Η προγραμματισμένη στο ΕΣΕΚ εισαγωγή ΑΠΕ και αποθήκευσης θα πρέπει να εξασφαλίζει για τουλάχιστον 10 χρόνια ένα σημαντικό συντελεστή λειτουργίας (capacity factor μείον τις περικοπές) των μονάδων ώστε να είναι βιώσιμες. Όσον αφορά την αποθήκευση, προοδευτικά με την αναμενόμενη μείωση του κόστους επένδυσης των συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτροχημικής ενέργειας δεν θα χρειάζονται επιδοτήσεις, όπως θα γίνει το επόμενο διάστημα με τα 450 εκατ. Ευρώ του ταμείου ανάκαμψης λόγω της αβεβαιότητας που προαναφέρθηκε και του τρέχοντος αρχικού κόστους επένδυσης.

    Τέλος προτείνεται να γίνονται διαγωνισμοί για την ένταξη των μονάδων ΑΠΕ και αποθήκευσης ανά κόμβο-ους (περιοχή) και συντονισμένα μεταξύ των καθώς η λειτουργία τους θα είναι σε ένα μεγάλο βαθμό συμπληρωματική και με την πάροδο του χρόνου ακόμη περισσότερο. Η προσέγγιση αυτή μπορεί να θεωρηθεί απαιτητική σαν διαδικασία αλλά θα εξασφαλίζει την αποδοτική, βιώσιμη, ισορροπημένη διείσδυση των ΑΠΕ και αποθήκευσης χωρίς υπερβολές της αγοράς και θα μειώνει την αβεβαιότητα όσον αφορά την βιωσιμότητα των επενδυτών και των δανειστών.

    Επιπλέον, η οργανωμένη διασπορά της παραγωγής/αποθήκευσης έχει σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως τοπική παραγωγή και κατανάλωση με μείωση των απωλειών μεταφοράς, μείωση μελλοντικών επενδύσεων μεταφοράς και σε επίπεδο χώρας ομαλότερη ημερήσια καμπύλη παραγωγής μεταβλητών ΑΠΕ λόγω γεωγραφικής διασποράς των μονάδων.

    Με την διασπορά των μονάδων παραγωγής ΑΠΕ και αποθήκευσης χτίζουμε ένα μέρος από το μελλοντικό «έξυπνο δίκτυο» που θα είναι ευέλικτο και προσαρμοσμένο στις τοπικές ανάγκες. Έτσι σε περίπτωση αστοχίας ή σφάλματος εξοπλισμού, καιρικών φαινομένων ή άλλων λόγων του δικτύου μεταφοράς, θα υπάρχει τοπικά, με τον κατάλληλο εξοπλισμό, η δυνατότητα να συνεχιστεί η ηλεκτροδότηση στις περιοχές κατάντη του κόμβου, σαν μικροδίκτυο, ανάλογα με τις δυνατότητές του

  • 7 Μαΐου 2022, 22:59 | Ευστάθιος Τσελεπής

    Μετά τον μεγάλο αριθμό αιτήσεων (περί τις 200) για την εγκατάσταση υβριδικών συστημάτων στα μη διασυνδεδεμένα νησιά (ΜΔΝ) τα τελευταία χρόνια, κατόπιν εισήγησης του ΔΕΔΔΗΕ, η ΡΑΕ προχώρησε στην χορήγηση περί των 150 αδειών παραγωγής για υβριδικά στα ΜΔΝ (σύμφωνα και με το https://geo.rae.gr/). Από τον έλεγχο των στοιχείων στις δημοσιευμένες άδειες παραγωγής πολλές από τις άδειες δεν πληρούν τους τεχνικούς και ενεργειακούς περιορισμούς σύμφωνα με τον Νόμο 3468/2006 και τον κανονισμό αδειών. Δικαιολογημένα αναρωτιέται κανείς γιατί η ΡΑΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ, που είναι αρμόδιος να εισηγηθεί θετικά ή αρνητικά για τα υβριδικά έργα προς αδειοδότηση, προχώρησαν σε αυτή την κίνηση και ποια είναι η στρατηγική σκέψη πίσω από αυτές τις αποφάσεις και άδειες παραγωγής, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί το ρυθμιστικό και επιχειρηματικό πλαίσιο λειτουργίας για τα υβριδικά σε ΜΔΝ.

    Το θέμα της μη τεχνικά αρμονικής ένταξης των πρόσφατα 150 αδειοδοτημένων υβριδικών έργων παρουσιάστηκε με στοιχεία σε παρουσίαση στελέχους του ΔΕΔΔΗΕ στην διαδικτυακή ημερίδα «Προωθώντας την καθαρή ενεργειακή μετάβαση στα ελληνικά νησιά» που οργάνωσε το δίκτυο αειφόρων νησιών ΔΑΦΝΗ την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020, https://dafninetwork.gr/deltio-typou-online-event-proothontas-tin-kathari-energeiaki-metavasi-sta-ellinika-nisia/.

    Η αδειοδότηση των υβριδικών, σύμφωνα με τα στοιχεία στην παρουσίαση του ΔΕΔΔΗΕ θέτει σε κίνδυνο την ασφαλή λειτουργεία των ΜΔΝ αλλά και την οικονομική βιωσιμότητα των νέων και υφιστάμενων επενδύσεων. Τα εγκεκριμένα περιθώρια (Απόφαση ΡΑΕ 616/2016 για τα ΗΣ Κρήτης, Ρόδου, Λέσβου, Κω-Καλύμνου, Σάμου και Κάσου-Καρπάθου, βασίζονται σε μελέτες, οι παραδοχές των οποίων έχουν υποστεί μεταβολές κυρίως, με σημαντικές διαφοροποιήσεις στη διαστασιολόγηση των αδειοδοτημένων Υβριδικών Σταθμών (ΥΒΣ), όπως αναφέρεται στην παρουσίαση ΔΕΔΔΗΕ και δεν διασφαλίζονται υφιστάμενες και νέες επενδύσεις ΑΠΕ λόγω απορρίψεων της πρωτογενώς διαθέσιμης ενέργειας (ΣΑΩΛ, εγγυημένα μεγέθη ΥΒΣ, κλπ.).

    Επιπλέον η «τυχαία» επιλογή τεμαχίων γης για την εγκατάσταση των 150 αδειοδοτημένων υβριδικών δημιουργεί μια κατάσταση αναρχίας και τεχνικής ανασφάλειας αλλά και θέματα στην χωροθέτηση των εγκαταστάσεων σε ευάλωτα νησιά. Παρακάτω αναφέρονται, μη διεξοδικά, οι παράμετροι που προτείνεται να λαμβάνονται υπόψη για την ένταξη των υβριδικών στα ΜΔΝ :

    • η βελτιστοποίηση των υφιστάμενων και σχεδιαζόμενων υποδομών κάθε
    ηλεκτρικού συστήματος,

    • η λήψη υπόψη που βρίσκονται τα κέντρα φορτίου των ΜΔΝ,

    • η χωροθέτηση σε σχέση με την ασφάλεια τροφοδότησης (σε διασυνδεδεμένα
    νησιά μεταξύ των) σε περίπτωση ατυχημάτων σε καίριες υποδομές (πχ.
    σύνδεση μεταξύ νησιών) ,

    • οι τεχνικοί και ενεργειακοί περιορισμοί σύμφωνα με τον ισχύοντα Νόμο
    3468/2006 και τον κανονισμό αδειών, κλπ.

    Η πρόταση μου αφορά την σχεδίαση ανταγωνιστικών διαγωνισμών για υβριδικά ανά ηλεκτρικό σύστημα νησιών αφού ληφθούν υπόψη τα σχέδια ανάπτυξης του ΔΕΔΔΗΕ για τα ΜΔΝ και του ΑΔΜΗΕ για την διασύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα, οι προαναφερθείσες τεχνικοί και ενεργειακοί παράμετροι καθώς και η ανάπτυξη του φορτίου για τα επόμενα 10 χρόνια.

    Συνεπώς, στο πλαίσιο των σχεδίων ανάπτυξης των διαχειριστών δικτύων (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ) για τα επόμενα 5 με 10 χρόνια θα πρέπει να υποδεικνύονται οι γραμμές μεταφοράς των ΜΔΝ ή/και οι υποσταθμοί των δικτύων στα νησιά για συνολική συγκεκριμένη ισχύ και κανόνες παροχής ενέργειας υβριδικών συστημάτων ανά νησί ή και νησιά για τα διασυνδεδεμένα συμπλέγματα ΜΔΝ και κατόπιν να γίνονται οι διαγωνισμοί για την επιλογή των κατάλληλων τεχνικά και οικονομικά υβριδικών έργων. Με αυτή την διαδικασία θα αποφεύγεται η «τυχαία» ή καλύτερα, η μη συντονισμένη χωροθέτηση και η παροχή ισχύος και ενέργειας εκ μέρους των επενδυτών.

    Ανάλογα με την ανάπτυξη των υποδομών των ηλεκτρικών συστημάτων και των αναγκών προτείνουμε να γίνονται διαγωνισμοί με τεχνο-οικονομικά στοιχεία. Με αυτό τον τρόπο η εγκατάσταση των υβριδικών και ΑΠΕ και τα σχέδια ανάπτυξης υποδομών των ηλεκτρικών συστημάτων θα συμβαδίζουν και θα είναι συμπληρωματικά ανά ΜΔΝ ή μελλοντικά διασυνδεδεμένα ΜΔΝ. Έτσι θα επιτυγχάνεται το βέλτιστο κόστος ανάπτυξης και διείσδυση ΑΠΕ σύμφωνα με την εθνική στρατηγική, τους κανόνες ασφάλειας για την παροχή ηλεκτρισμού και την διασφάλιση της βιωσιμότητας των επενδύσεων.

    Η προτεινόμενη διαδικασία θα πρέπει επίσης να εξασφαλίζει ότι:

    – η μη εντασσόμενη ενέργεια των ελεγχόμενων σταθμών AΠΕ (υβριδικών, κλπ.)
    να είναι μικρότερη από 10% (ή οι μέγιστες εγγυημένες απορροφήσεις των
    ελεγχόμενων σταθμών AΠΕ πάνω από 90%), ώστε να επιτρέψουν οικονομικά
    βιώσιμες επενδύσεις σε ένα προβλέψιμο περιβάλλον.
    – οι άδειες παραγωγής υβριδικών που έχουν εκδοθεί θα πρέπει να
    επαναξιολογηθούν όπως προαναφέραμε στη φάση του διαγωνισμού, σύμφωνα με
    αυτά που ορίζει ο Νόμος 3468/2006, όπως ισχύει, και σύμφωνα με τον
    κανονισμό αδειών και το πλαίσιο αρχών ένταξής των που προτείνεται
    παραπάνω.

    Συνεπώς, η κατάλληλη ενσωμάτωση υβριδικών συστημάτων στα ΜΔΝ αλλά και στην ηπειρωτική χώρα δεν πρέπει να λαμβάνουν σαν κύριο γνώμονα την τιμή πώλησης της παραγόμενης ενέργειας και ισχύος σε σχέση και το κόστος παραγωγής του συγκεκριμένου ΜΔΝ, αλλά και κριτήρια όπως:

    – την βελτιστοποίηση των υφισταμένων και σχεδιαζόμενων υποδομών,
    – την αναβολή νέων υποδομών για σημαντικό χρονικό διάστημα 5-10 χρόνια και
    ενδεχομένως οριστικά,
    – τις μειώσεις των απωλειών μεταφοράς,
    – την υποστήριξη τάσης, καθώς θα βρίσκονται κοντά στα κέντρα φορτίου,
    – την παροχή επικουρικών υπηρεσιών, όπως και η δυνατότητα σε περίπτωση
    ζημιών ή ατυχημάτων σε καίριες υποδομές, να ηλεκτροδοτούν τα κρίσιμα
    φορτία στο νησί ή την περιοχή τους.

  • 6 Μαΐου 2022, 18:09 | Ευστάθιος Τσελεπής

    Απέστειλα 2 σχόλια στις 4 Μαίου και δεν εχουμε εμφανιστεί μέχρει 18:30 6/5/2022 και αναρωτιέμαι αν τα έχετε λάβει. Παρακαλώ απαντήστε μου.
    Στάθης Τσελεπής

  • 4 Μαΐου 2022, 14:41 | Ευστάθιος Τσελεπής

    Σχετικά με την διείσδυση των υβριδικών συστημάτων στα Μη-Διασυνδεδεμένα Νησιά (ΜΔΝ):

    Μετά τον μεγάλο αριθμό αιτήσεων (περί τις 200) για την εγκατάσταση υβριδικών συστημάτων στα μη διασυνδεδεμένα νησιά (ΜΔΝ) τα τελευταία χρόνια, κατόπιν εισήγησης του ΔΕΔΔΗΕ, η ΡΑΕ προχώρησε στην χορήγηση περί των 150 αδειών παραγωγής για υβριδικά στα ΜΔΝ (σύμφωνα και με το https://geo.rae.gr/). Από τον έλεγχο των στοιχείων στις δημοσιευμένες άδειες παραγωγής πολλές από τις άδειες δεν πληρούν τους τεχνικούς και ενεργειακούς περιορισμούς σύμφωνα με τον Νόμο 3468/2006 και τον κανονισμό αδειών. Δικαιολογημένα αναρωτιέται κανείς γιατί η ΡΑΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ, που είναι αρμόδιος να εισηγηθεί θετικά ή αρνητικά για τα υβριδικά έργα προς αδειοδότηση, προχώρησαν σε αυτή την κίνηση και ποια είναι η στρατηγική σκέψη πίσω από αυτές τις αποφάσεις και άδειες παραγωγής, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί το ρυθμιστικό και επιχειρηματικό πλαίσιο λειτουργίας για τα υβριδικά σε ΜΔΝ.

    Το θέμα της μη τεχνικά αρμονικής ένταξης των πρόσφατα 150 αδειοδοτημένων υβριδικών έργων παρουσιάστηκε με στοιχεία σε παρουσίαση στελέχους του ΔΕΔΔΗΕ στην διαδικτυακή ημερίδα «Προωθώντας την καθαρή ενεργειακή μετάβαση στα ελληνικά νησιά» που οργάνωσε το δίκτυο αειφόρων νησιών ΔΑΦΝΗ την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020, https://dafninetwork.gr/deltio-typou-online-event-proothontas-tin-kathari-energeiaki-metavasi-sta-ellinika-nisia/.

    Η αδειοδότηση των υβριδικών, σύμφωνα με τα στοιχεία στην παρουσίαση του ΔΕΔΔΗΕ θέτει σε κίνδυνο την ασφαλή λειτουργεία των ΜΔΝ αλλά και την οικονομική βιωσιμότητα των νέων και υφιστάμενων επενδύσεων. Τα εγκεκριμένα περιθώρια (Απόφαση ΡΑΕ 616/2016 για τα ΗΣ Κρήτης, Ρόδου, Λέσβου, Κω-Καλύμνου, Σάμου και Κάσου-Καρπάθου, βασίζονται σε μελέτες, οι παραδοχές των οποίων έχουν υποστεί μεταβολές κυρίως, με σημαντικές διαφοροποιήσεις στη διαστασιολόγηση των αδειοδοτημένων Υβριδικών Σταθμών (ΥΒΣ), όπως αναφέρεται στην παρουσίαση ΔΕΔΔΗΕ και δεν διασφαλίζονται υφιστάμενες και νέες επενδύσεις ΑΠΕ λόγω απορρίψεων της πρωτογενώς διαθέσιμης ενέργειας (ΣΑΩΛ, εγγυημένα μεγέθη ΥΒΣ, κλπ.).

    Επιπλέον η «τυχαία» επιλογή τεμαχίων γης για την εγκατάσταση των 150 αδειοδοτημένων υβριδικών δημιουργεί μια κατάσταση αναρχίας και τεχνικής ανασφάλειας αλλά και θέματα στην χωροθέτηση των εγκαταστάσεων σε ευάλωτα νησιά. Παρακάτω αναφέρονται, μη διεξοδικά, οι παράμετροι που προτείνεται να λαμβάνονται υπόψη για την ένταξη των υβριδικών στα ΜΔΝ :

    • η βελτιστοποίηση των υφιστάμενων και σχεδιαζόμενων υποδομών κάθε
    ηλεκτρικού συστήματος,

    • η λήψη υπόψη που βρίσκονται τα κέντρα φορτίου των ΜΔΝ,

    • η χωροθέτηση σε σχέση με την ασφάλεια τροφοδότησης (σε διασυνδεδεμένα
    νησιά μεταξύ των) σε περίπτωση ατυχημάτων σε καίριες υποδομές (πχ.
    σύνδεση μεταξύ νησιών) ,

    • οι τεχνικοί και ενεργειακοί περιορισμοί σύμφωνα με τον ισχύοντα Νόμο
    3468/2006 και τον κανονισμό αδειών, κλπ.

    Η πρόταση μου αφορά την σχεδίαση ανταγωνιστικών διαγωνισμών για υβριδικά ανά ηλεκτρικό σύστημα νησιών αφού ληφθούν υπόψη τα σχέδια ανάπτυξης του ΔΕΔΔΗΕ για τα ΜΔΝ και του ΑΔΜΗΕ για την διασύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα, οι προαναφερθείσες τεχνικοί και ενεργειακοί παράμετροι καθώς και η ανάπτυξη του φορτίου για τα επόμενα 10 χρόνια.

    Συνεπώς, στο πλαίσιο των σχεδίων ανάπτυξης των διαχειριστών δικτύων (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ) για τα επόμενα 5 με 10 χρόνια θα πρέπει να υποδεικνύονται οι γραμμές μεταφοράς των ΜΔΝ ή/και οι υποσταθμοί των δικτύων στα νησιά για συνολική συγκεκριμένη ισχύ και κανόνες παροχής ενέργειας υβριδικών συστημάτων ανά νησί ή και νησιά για τα διασυνδεδεμένα συμπλέγματα ΜΔΝ και κατόπιν να γίνονται οι διαγωνισμοί για την επιλογή των κατάλληλων τεχνικά και οικονομικά υβριδικών έργων. Με αυτή την διαδικασία θα αποφεύγεται η «τυχαία» ή καλύτερα, η μη συντονισμένη χωροθέτηση και η παροχή ισχύος και ενέργειας εκ μέρους των επενδυτών.

    Ανάλογα με την ανάπτυξη των υποδομών των ηλεκτρικών συστημάτων και των αναγκών προτείνουμε να γίνονται διαγωνισμοί με τεχνο-οικονομικά στοιχεία. Με αυτό τον τρόπο η εγκατάσταση των υβριδικών και ΑΠΕ και τα σχέδια ανάπτυξης υποδομών των ηλεκτρικών συστημάτων θα συμβαδίζουν και θα είναι συμπληρωματικά ανά ΜΔΝ ή μελλοντικά διασυνδεδεμένα ΜΔΝ. Έτσι θα επιτυγχάνεται το βέλτιστο κόστος ανάπτυξης και διείσδυση ΑΠΕ σύμφωνα με την εθνική στρατηγική, τους κανόνες ασφάλειας για την παροχή ηλεκτρισμού και την διασφάλιση της βιωσιμότητας των επενδύσεων.

    Η προτεινόμενη διαδικασία θα πρέπει επίσης να εξασφαλίζει ότι:

    – η μη εντασσόμενη ενέργεια των ελεγχόμενων σταθμών AΠΕ (υβριδικών, κλπ.)
    να είναι μικρότερη από 10% (ή οι μέγιστες εγγυημένες απορροφήσεις των
    ελεγχόμενων σταθμών AΠΕ πάνω από 90%), ώστε να επιτρέψουν οικονομικά
    βιώσιμες επενδύσεις σε ένα προβλέψιμο περιβάλλον.
    – οι άδειες παραγωγής υβριδικών που έχουν εκδοθεί θα πρέπει να
    επαναξιολογηθούν όπως προαναφέραμε στη φάση του διαγωνισμού, σύμφωνα με
    αυτά που ορίζει ο Νόμος 3468/2006, όπως ισχύει, και σύμφωνα με τον
    κανονισμό αδειών και το πλαίσιο αρχών ένταξής των που προτείνεται
    παραπάνω.

    Συνεπώς, η κατάλληλη ενσωμάτωση υβριδικών συστημάτων στα ΜΔΝ αλλά και στην ηπειρωτική χώρα δεν πρέπει να λαμβάνουν σαν κύριο γνώμονα την τιμή πώλησης της παραγόμενης ενέργειας και ισχύος σε σχέση και το κόστος παραγωγής του συγκεκριμένου ΜΔΝ, αλλά και κριτήρια όπως:

    – την βελτιστοποίηση των υφισταμένων και σχεδιαζόμενων υποδομών,
    – την αναβολή νέων υποδομών για σημαντικό χρονικό διάστημα 5-10 χρόνια και
    ενδεχομένως οριστικά,
    – τις μειώσεις των απωλειών μεταφοράς,
    – την υποστήριξη τάσης, καθώς θα βρίσκονται κοντά στα κέντρα φορτίου,
    – την παροχή επικουρικών υπηρεσιών, όπως και η δυνατότητα σε περίπτωση
    ζημιών ή ατυχημάτων σε καίριες υποδομές, να ηλεκτροδοτούν τα κρίσιμα
    φορτία στο νησί ή την περιοχή τους.

  • 4 Μαΐου 2022, 13:48 | Ευστάθιος Τσελεπής

    Για να εξορθολογιστεί η διαχείριση του επενδυτικού ενδιαφέροντος στον τομέα των ΑΠΕ αλλά και για την αποθήκευση στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα στο δίκτυο μεταφοράς, εκτός από τα μέτρα για την χρηματοδοτική επάρκεια υλοποίησης των έργων που βρίσκονται σε ανάπτυξη, θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους επενδυτές να αξιολογούν και να αποφασίζουν που και πως θα αναπτύξουν τα έργα τους, καθώς ήδη τα αιτήματα προς τον ΑΔΜΗΕ, για έκδοση προσφοράς όρων σύνδεσης, ξεπερνούν κατά πολύ τη χωρητικότητα που θα μπορεί να απορροφήσει το σύστημα το 2030, αφού έχουν γίνει όλες οι προγραμματισμένες επενδύσεις επέκτασης.

    Όπως διαβάζουμε στο νέο 10ετες Προγράμματος 2023-2032 του ΑΔΜΗΕ, οι εκτιμήσεις του έχουν γίνει χωρίς να ληφθεί υπόψη η προοπτική εγκατάστασης μονάδων αποθήκευσης. «Στην περίπτωση εγκατάστασης σταθμών αποθήκευσης σε συνάρτηση με την παροχή υπηρεσιών αποσυμφόρησης από αυτούς, το περιθώριο ανάπτυξης νέων Σταθμών ΑΠΕ διευρύνεται και θα γίνει νεότερη εκτίμηση λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των Αποθηκευτικών Σταθμών», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο Πρόγραμμα.

    Η γνώμη μου είναι ότι αν θέλουμε μια αποτελεσματική, δίκαιη, έγκαιρη και βιώσιμη ανάπτυξη των ΑΠΕ με στόχο να φτάσουμε κάποτε το 100% της ηλεκτρικής κατανάλωσης, ή να το ξεπεράσουμε μέσω εξαγωγών, θα χρειαστεί οι Διαχειριστές των Δικτύων σε συνεργασία με την ΡΑΕ και το ΥΠΕΝ να αφιερώσουν χρόνο και πόρους στην μελέτη και στον προγραμματισμό βιώσιμων και οργανωμένων επενδύσεων ανά κόμβο του συστήματος μεταφοράς. Ως κόμβο ορίζω τους σταθμούς μετασχηματισμού τάσης των 150 και 400 kV.

    Η εκτίμηση μου είναι ότι πλέον σε συνθήκες μεγάλης διείσδυσης μεταβλητών ΑΠΕ με στόχο την απολιγνιτοποίηση, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για την βιωσιμότητα των επενδύσεων καθώς η τεχνική λειτουργία αλλά και η λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού στον κόμβο διασύνδεσης, θα είναι σαφώς διαφοροποιημένες από τη μέση κατάσταση του εθνικού ηλεκτρικού συστήματος αλλά κα περιφέρειας της χώρας όπως έχει γίνει χοντρικά η εκτίμηση από τον ΑΔΜΗΕ μέχρι πρόσφατα. Συνεπώς δεν μπορούμε να παίρνουμε αποφάσεις με τους μέσους όρους ανά περιφέρεια της χώρας.

    Οι μελέτες και ο συμβατικός προγραμματισμός προς ένα ενδιάμεσο στάδιο διείσδυσης ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα, της τάξης του 65-70%, πρέπει να καθοδηγούν τις επενδύσεις, όπως ήδη γίνεται σε ένα βαθμό, αλλά επιπλέον να διαθέτουν ετησίως δημοσίως με διαφάνεια περισσότερα στοιχεία σχετικά με:

    – τον διαθέσιμο «ηλεκτρικό χώρο» ανά κόμβο,
    – την κατάσταση των έργων που λειτουργούν και την ωριμότητα αυτών σε σχέση
    με το που βρίσκονται στην διαδικασία ανάπτυξης ανά κόμβο,
    – καθώς και τις εκτιμώμενες μέγιστες ετήσιες περικοπές ανά έτος και κόμβο
    για τα επόμενα 10 χρόνια, που θα είναι και δεσμευτικές για τον
    Διαχειριστή,

    Έτσι οι επενδυτές οργανωμένα και προγραμματισμένα θα δύνανται να αξιολογήσουν την θέση τους και να λάβουν απόφαση σχετικά με την συνέχιση ή όχι κάποιων έργων τους και την έναρξη νέων. Η αύξηση των περικοπών απορρόφησης ΑΠΕ για τεχνικούς λόγους από χρονιά σε χρονιά, με την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ, θα δικαιολογεί και την αύξηση των επενδύσεων σε αποθήκευση στους κόμβους. Συνεπώς, το μοντέλο του ηλεκτρικού συστήματος θα ανατροφοδοτείται ώστε κάθε χρονιά να γίνεται επανεκτίμηση των αναγκών του συστήματος.

    Συνεπώς, προτείνεται αντί να σπαταλούνται χρήματα και χρόνος από τους επενδυτές για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ και αποθήκευσης που σε μεγάλο βαθμό δεν θα γίνουν, δεδομένης της μεγάλης ισχύος των προσφορών σύνδεσης αλλά και των πολύ περισσότερων έργων σε πιο πρώιμο στάδιο ανάπτυξης, να γίνει επαναξιολόγηση και νέα επεξεργασία των προσομοιώσεων του ΑΔΜΗΕ και να προκύπτουν ανά ετήσιο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΔΠΑ), οι κόμβοι που δεδομένης της διείσδυσης ΑΠΕ, σύμφωνα με το κάθε φορά επικαιροποιημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), η ισχύς των βιώσιμων επενδύσεων αποθήκευσης. Το κόστος των παραπάνω μελετών θα μπορούσε να χρηματοδοτείται από τους επενδυτές μέσω κάποιου τέλους με την κατάθεση των αιτήσεων, καθώς θα είναι οικονομικά αποτελεσματικότερη λύση για το σύνολο.

    Κατόπιν να γίνονται δημοσίως διαθέσιμα, ανά εγκεκριμένο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης, τα στοιχεία μιας 10ετίας για επεξεργασία και αξιολόγηση από τους επενδυτές ανά κόμβο ως εξής (μη εξαντλητική παράθεση στοιχείων):

    – εξέλιξη ισχύος διασυνδεδεμένων ΑΠΕ και στοιχεία περιορισμών,
    – εξέλιξη ισχύος και διαθέσιμης ενέργειας και συμμετοχή σε αγορές και
    υπηρεσίες των εν λειτουργία διασυνδεδεμένων μονάδων αποθήκευσης
    συνολική ροή ισχύος στον κόμβο ανά ώρα (καλύτερα 15 λεπτά),
    – τα συνολικά χαρακτηριστικά (σε MW και MWh) των προγραμματισμένων από το
    ΕΣΕΚ επενδύσεων ΑΠΕ και αποθήκευσης ανά κόμβο και έτος,

    Η προγραμματισμένη στο ΕΣΕΚ εισαγωγή ΑΠΕ και αποθήκευσης θα πρέπει να εξασφαλίζει για τουλάχιστον 10 χρόνια ένα σημαντικό συντελεστή λειτουργίας (capacity factor μείον τις περικοπές) των μονάδων ώστε να είναι βιώσιμες. Όσον αφορά την αποθήκευση, προοδευτικά με την αναμενόμενη μείωση του κόστους επένδυσης των συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτροχημικής ενέργειας δεν θα χρειάζονται επιδοτήσεις, όπως θα γίνει το επόμενο διάστημα με τα 450 εκατ. Ευρώ του ταμείου ανάκαμψης λόγω της αβεβαιότητας που προαναφέρθηκε και του τρέχοντος αρχικού κόστους επένδυσης.

    Τέλος προτείνεται να γίνονται διαγωνισμοί για την ένταξη των μονάδων ΑΠΕ και αποθήκευσης ανά κόμβο-ους (περιοχή) και συντονισμένα μεταξύ των καθώς η λειτουργία τους θα είναι σε ένα μεγάλο βαθμό συμπληρωματική και με την πάροδο του χρόνου ακόμη περισσότερο. Η προσέγγιση αυτή μπορεί να θεωρηθεί απαιτητική σαν διαδικασία αλλά θα εξασφαλίζει την αποδοτική, βιώσιμη, ισορροπημένη διείσδυση των ΑΠΕ και αποθήκευσης χωρίς υπερβολές της αγοράς και θα μειώνει την αβεβαιότητα όσον αφορά την βιωσιμότητα των επενδυτών και των δανειστών.

    Επιπλέον, η οργανωμένη διασπορά της παραγωγής/αποθήκευσης έχει σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως τοπική παραγωγή και κατανάλωση με μείωση των απωλειών μεταφοράς, μείωση μελλοντικών επενδύσεων μεταφοράς και σε επίπεδο χώρας ομαλότερη ημερήσια καμπύλη παραγωγής μεταβλητών ΑΠΕ λόγω γεωγραφικής διασποράς των μονάδων.

    Με την διασπορά των μονάδων παραγωγής ΑΠΕ και αποθήκευσης χτίζουμε ένα μέρος από το μελλοντικό «έξυπνο δίκτυο» που θα είναι ευέλικτο και προσαρμοσμένο στις τοπικές ανάγκες. Έτσι σε περίπτωση αστοχίας ή σφάλματος εξοπλισμού, καιρικών φαινομένων ή άλλων λόγων του δικτύου μεταφοράς, θα υπάρχει τοπικά, με τον κατάλληλο εξοπλισμό, η δυνατότητα να συνεχιστεί η ηλεκτροδότηση στις περιοχές κατάντη του κόμβου, σαν μικροδίκτυο, ανάλογα με τις δυνατότητές του

  • 3 Μαΐου 2022, 19:02 | Κώστας Παναγιωτόπουλος

    I. Για κατασκευή μονάδων ΑΠΕ και την αποφυγή της μόλυνσης του περιβάλλοντος από τα ρυπογόνα καύσιμα, θα πρέπει:
    1. Να μην υπάρχουν κορεσμένες από το δίκτυο, περιοχές.
    2. Να μην υπάρχει περιορισμός λόγω κορεσμένων δικτύων.
    3. Να μπορούν να γίνουν ΑΠΕ έως 5MW αντί 1MW, που ισχύει σήμερα, σε ΖΟΕ και Ζώνες Υψηλής Παραγωγικότητας.
    4. Να μην υπάρχει περιορισμός ισχύος ανά ΑΦΜ. Να μην είναι μόνο 0,4MW.
    5. Όλοι οι πολίτες να έχουν δικαίωμα για ΑΠΕ και όχι μόνο τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές εταιρείες.
    6. Στις ΑΠΕ που έχουν γίνει για συμψηφισμό ενέργειας (net metering), όταν δεν υπάρχει απορρόφηση της παραγόμενης ενέργειας, αυτή να μην χάνεται, αλλά να πηγαίνει στο δίκτυο με την τρέχουσα τιμή. Ο παραγωγός θα πρέπει να αμοίβεται για την παραγωγή του, με τις ελάχιστες ισχύουσες τιμές. Πρέπει να υπάρχουν έσοδα για να καλύπτονται οι ανάγκες και τα έξοδα, η κάλυψη των δόσεων των δανείων, των τόκων, της συντήρησης, των αποσβέσεων και ένα πολύ μικρό περιθώριο κέρδους.
    7. Θα πρέπει να παρθούν μέτρα τώρα. Η χώρα καταστρέφεται από την έλλειψη ενέργειας και από την ακριβή και ρυπογόνα ενέργεια. Να καταργηθούν όλες οι απαγορευτικές διατάξεις.
    8. Ως όμορες, να νοούνται εκτάσεις και αυτές που διαχωρίζονται – διασχίζονται, από αγροτικούς δρόμους ή κοινοτικούς ή δημοτικούς κλπ.
    9. Να υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης για την δημιουργία ΑΠΕ.
    10. Να υπάρχει δυνατότητα ένταξης σε αναπτυξιακά προγράμματα, σε προγράμματα ενίσχυσης και στον αναπτυξιακό νόμο.
    11. Ο φορέας της μονάδας ΑΠΕ να καλύπτει την ίδια συμμετοχή με την εισφορά του οικοτόπου.
    12. Να μην χρειάζονται για την χρηματοδότηση προσωπικές εγγυήσεις, αλλά να είναι ως εγγύηση το ενεργειακό πάρκο, οι εγκαταστάσεις σ’ αυτό και η αξία της παραγόμενης ενέργειας. Να είναι απαγορευτική η προσωπική εγγύηση. Έχει καταστρέψει την ανάπτυξη της χώρας και ολόκληρες οικογένειες.

    ΙΙ. Με μονάδες παραγωγής ενέργειας με ΑΠΕ επιτυγχάνονται τα εξής:
    1. Θα σταματήσει η μόλυνση της ατμόσφαιρας από αέριους ρύπους και επίσης η οικονομική επιβάρυνση από αυτούς.
    2. Θα βελτιωθεί το περιβάλλον.
    3. Θα βελτιωθούν οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή.
    4. Θα σταματήσουμε να εξαρτόμαστε από τους πολύ ακριβούς και πολύ ρυπογόνους υδρογονάνθρακες, που αφενός δεν ξέρουμε αν θα υπάρχει επάρκεια, αφετέρου κάνουν το κόστος της ζωής αξεπέραστο.
    5. Θα μειωθούν οι ρίποι από την κυκλοφορία πολύ περισσότερων ηλεκτροκίνητων οχημάτων, με φθηνή ηλεκτρική ενέργεια, που θα μειώσει σημαντικά το κόστος μετακίνησης.
    6. Θα σταματήσουν να λειτουργούν τα επικίνδυνα εργοστάσια ατομικής ενέργειας, τα ρυπογόνα και τεράστιου κόστους λειτουργίας των υδρογονανθράκων και ορυκτού άνθρακα.
    7. Θα γίνουν οι επιχειρήσεις ανταγωνιστικές, δεν θα κινδυνεύουν να κλείσουν, δεν θα υπάρξει κίνδυνος ανεργίας.
    8. Οι χαμηλόμισθοι θα πάρουν ανάσα από την μεγάλη ακρίβεια. Θα φθηνύνει το ρεύμα.
    9. Θα μειωθεί ο πληθωρισμός.
    10. Θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.
    11. Θα βελτιωθεί το ισοζύγιο πληρωμών.

    Πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν τα ανωτέρω για το καλό της χώρας μας. Είναι μοναδική ευκαιρία. Είναι μονόδρομος . Το έχει ανάγκη η χώρα και ο λαός. Η Πολιτεία έχει πολύ μεγάλη ευθύνη για την λήψη σοβαρών και ουσιαστικών μέτρων που θα διευκολύνουν άμεσα, σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό, στην δημιουργία ΑΠΕ. Να μην υπάρχει γραφειοκρατία, περιοριστικές και απαγορευτικές διατάξεις και πολυπλοκότητα της νομοθεσίας.

  • 26 Απριλίου 2022, 19:07 | Βασιλης

    OK Bravo