Άρθρο 5

Παρακολούθηση των Ε.Α.Π.:

1. Για την παρακολούθηση της πορείας και της απορροφητικότητας των Ε.Α.Π ορίζονται ως Επιτροπές Παρακολούθησης τα οικεία Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια των δικαιούχων ΟΤΑ. Πρόεδρος της κάθε επιτροπής ορίζεται ο εκάστοτε Περιφερειάρχης ή Δήμαρχος.

2. Η Επιτροπή συνεδριάζει όποτε απαιτείται.

Στις περιπτώσεις που προκύπτουν προβλήματα στην προώθηση των έργων, η Επιτροπή Παρακολούθησης αποφασίζει την απένταξη ή την ένταξη νέων έργων.

Οι αποφάσεις της Επιτροπής Παρακολούθησης λαμβάνονται με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών. Σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου. Η Επιτροπή συνεδριάζει νομίμως όταν υπάρχει πλειοψηφία.

Την ευθύνη για την σύγκληση της Επιτροπής Παρακολούθησης και την προετοιμασία των συνεδριάσεων έχει ο πρόεδρος αυτής.

3. Η Επιτροπή Παρακολούθησης επικουρείται από την Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας ή του Δήμου ή από σύμβουλο διαχείρισης και από Γραμματεία (που ορίζεται υπάλληλος κατόπιν σύμφωνης γνώμης των Προέδρων των δικαιούχων ΟΤΑ). Οι ανωτέρω μεριμνούν για την προετοιμασία της τεκμηρίωσης των προτάσεων, των εκθέσεων, της ημερήσιας διάταξης, των πρακτικών των συνεδριάσεων, των εισηγήσεων και για κάθε άλλο αναγκαίο και συναφές ζήτημα καθώς και για την ομαλή και σε καθημερινή βάση, ροή του προγράμματος.

4. Ο κάθε δικαιούχος ΟΤΑ αναθέτει, εάν το επιθυμεί, καθήκοντα Συμβούλου Διαχείρισης, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία. Η αμοιβή του Συμβούλου Διαχείρισης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1,5% του συνολικού προϋπολογισμού του Ε.Α.Π.

5. Ορίζεται εισφορά 2% επί των αναλογούντων ποσών στους ενεργειακούς Δήμους, στο «Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων» για την πραγμάτωση των σκοπών του. Η έγκριση των δαπανών διενεργείται από την οικεία Επιτροπή Παρακολούθησης της έδρας του Δικτύου.

  • 18 Ιουλίου 2011, 22:23 | Δημήτρης παπαθανασιου

    Το ΕΑΠ ανήκει στους Δήμους στην περιοχή των οποίων βρίσκονται τα ορυχεία και οι σταθμοί παραγωγής.Το δικαιούται η περιοχή .Το δικαιούνται οι κάτοικοι της, που υποφέρουν σε όλη τους την ζωή!
    Το ποσοστό πρέπει να αυξηθεί στο 3% όπως ίσχύει για τα αιολικά πάρκα τα οποία άλωστε δεν μολύνουν το περιβάλλον απλά προκαλούν ενδεχομένως κάποια οπτική όχληση.
    Η διαχείρηση του πόρου από την περιφέρεια θα προκαλέσει κατατμησή και μη ουσιαστική αξιοποίση του. Ήδη στην Πελοπόνησσο δειλά – δειλά προβάλλονται κάποιες αξιώσεις από παράγοντες των περιοχών Μεσσηνίας και Λακωνίας.

  • 18 Ιουλίου 2011, 18:30 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Άρθρο 5
    Συμφωνούμε όπως έχει γραφεί.

    ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΣ
    ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

  • 10 Ιουλίου 2011, 21:34 | ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    Τι εξυπηρετεί η μετονομασία των Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβουλίων σε Επιτροπές Παρακολούθησης;
    Γιατίεξαιρούνται οι άλλοι φορείς;
    Θα είναι δυνατό να εντάσσουν έργα άλλοι φορείς με αυτό τον τρόπο;
    Με ποιά λογική το κόστος για το Σύμβουλο Διαχείρισης μπορεί να είναι 1,5%, ενώ για το Δίκτυο των Ενεργειακών Δήμων είναι 2%;

  • 9 Ιουλίου 2011, 23:30 | Δημήτριος Πατριανάκος;

    Η ψήφος του προέδρου δεν είναι σωστό να έχει ιδιίατερη βαρύτητα.
    Ο πρόεδρος κατά την ταπεινή αποψή μου, όλων των επιτροπών έχει επιπλέον υποχρεώσεις και όχι προνόμια
    Το ορθό είναι ο αριθμός των μελών να είναι πάντα περιττός ώστε να μην προκύπτει θέμα ισοφηφίας.