ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ, ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΔΟΣΕΩΝ ΤΗΣ ΠΑΓΙΑΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ, ΤΟΥ Ν. 2579/1998 ΚΑΙ ΤΟΥ Ν.3091/2002 – Άρθρο 31 – Τροποποίηση άρθρου 62 του ν. 4389/2016 για τη διαγραφή χρέους στο πλαίσιο εξωδικαστικού συμβιβασμού ή σε εκτέλεση δικαστικής απόφασης

1. Οι παρ. 2, 3 και 5 του άρθρου 62 του ν. 4389/2016 (Α` 94) αντικαθίστανται ως εξής:

«2. Για διαγραφές χρέους της παραγράφου 1 στο πλαίσιο εξωδικαστικού συμβιβασμού, η παράγραφος 1 εφαρμόζεται αποκλειστικά για οφειλές, που την 31η Δεκεμβρίου 2017 βρίσκονταν σε καθυστέρηση ή ήταν επίδικες ή ρυθμισμένες ή που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του ν. 4469/2017 (Α’ 62), και για συμφωνίες εξωδικαστικού συμβιβασμού που συνάπτονται από την 1η Ιανουαρίου 2016 μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2019 ή συνάπτονται βάσει του ν. 4469/2017.
3. Για διαγραφές χρέους της παραγράφου 1 σε εκτέλεση δικαστικής απόφασης, η παράγραφος 1 εφαρμόζεται αποκλειστικά για οφειλές οι οποίες την 31η Δεκεμβρίου 2017 ήταν επίδικες ή για οφειλές οι οποίες κατά την ίδια ημερομηνία ήταν ρυθμισμένες με δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί από την 1η Ιανουαρίου 2016 ή για οφειλές που κατά την 31η Δεκεμβρίου 2017 ήταν σε καθυστέρηση και οι σχετικές αιτήσεις ενώπιον δικαστηρίων υποβάλλονται μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2019.»
«5. Η παράγραφος 4 εφαρμόζεται αποκλειστικά για οφειλές που την 31η Δεκεμβρίου 2017 βρίσκονταν σε καθυστέρηση ή ήταν επίδικες ή ρυθμισμένες και για συμφωνίες εξωδικαστικού συμβιβασμού που συνάπτονται μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2019.».
2. Οι διατάξεις του παρόντος έχουν εφαρμογή από 1.1.2019 και μετά.

 • 14 Νοεμβρίου 2019, 00:14 | χρήστος εμμανουηλίδης

  Σχετικα με φορους και πρόστιμα που βεβαιωθηκαν την τελευταια διετία, για λόγους ίσης μεταχείρησης, πρεπει να ισχυσει συμβιβασμός, ανεξαρτητα με το ποια έτη αφορούν. Δηλαδή αφαιρεση τόκων και προστιμων, ίσως και εκπτωση, αν γινει εφάπαξ καταβολή

 • 12 Νοεμβρίου 2019, 21:35 | Τραϊανός Τρέγκας

  Καλησπέρα σας, Θα μπορούσε η επιλογή της εφάπαξ καταβολής του ληξιπρόθεσμου ποσού με την επακόλουθη απαλλαγή 100% των πρασαυξήσεων να πάρει ένα πιο μόνιμο χαρακτήρα μόνο για φορολογούμενους με χαμηλά εισοδήματα.
  Αυτό θα αποδώσει την αίσθηση της ισονομία και ίσα δικαιώματα σε φορολογούμενους με χαμηλά εισοδήματα οι οποίοι την χρονική περίοδο υπαγωγής στην ρύθμιση για παράδειγμα των 120 δόσεων δεν μπορούσαν να υπαχθούν γιατί δεν είχαν την δυνατότητα ή δεν είχαν βρει τον αγοραστή, αλλά που μπορούν σε μεταγενέστερο χρόνο να κάνουν χρήση του ευεργετήματος αυτού.

 • 8 Νοεμβρίου 2019, 22:27 | ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

  Θα μπορουσε το κρατος να ειχε κατακορυφη αυξηση εσοδων αν αντιμετωπιζε τη φοροαποφυγη/εισφοροαποφυγη επιχειρηματιων με τον νομο αλληλεγγυας ευθυνης.
  Ειναι δεκαδες οι περιπτωσεις οπου ιδιοκτητες εταιριων και μεγαλομετοχοι για να γλυτωσουν ευθυνες απο μη πληρωμη οφειλων, βαζουν εναν ασχετο αχυρανθρωπο τυπικα στο ΦΕΚ ως διοικηση. Υπαρχουν πολλες αθωωτικες αποφασεις ποινικων δικαστηριων που πολλες φορε αποκαλυτπυν το πραγματικο οφειλετη. Ομως το κρατος προσταυευει του φοροφυγαδες αφου η αθωωση του αχυρανθρωπου δεν οδηγει σε ταυτοχρονη απαλλαγη του απο τα χρεη και καταλογισμο τους στον πραγματικο ενοχο!! Ετσι οσα μετρα για ρυθμιση κλπ αν παρετε θα υπαρχουν υπερογκα χρεη εταιριων ειδικα ενεργων μονο στα χαρτια που κανεις δεν θα ρυθμισει.
  Στο εξωτερικο εχουν λυθει αυτα με παροχη προστασιας και βοηθειας σε οσους αχυρανθρωπους αποκαλυψουν τους πραγματικους οφειλετες. Εδω δεν ασχολειται κανεις!!

Σχολιάστε

Πριν υποβάλλετε το σχόλιο σας παρακαλούμε να συμπληρώσετε τα παρακάτω στοιχεία * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Όροι Συμμετοχής

 1. Φροντίστε να διατυπώνετε προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που σχετίζονται άμεσα με το υπό διαβούλευση ζήτημα. Προφανώς κάθε ζήτημα εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο αλλά ο δημόσιος διάλογος διευκολύνεται με στοχευμένες και συγκεκριμένες προτάσεις και παρεμβάσεις.
 2. Φροντίστε να διατυπώνετε τις προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις με τρόπο σύντομο και περιεκτικό.
 3. Προσπαθήστε να τεκμηριώνετε αυτά που γράφετε με αναφορές, παραπομπές σε άλλα κείμενα, υλικό ή συνδέσμους με αντίστοιχο περιεχόμενο, εκτός αν η χρήση τους είναι καταχρηστική και στην περίπτωση αυτή θα αφαιρούνται.
 4. Βεβαιωθείτε ότι το περιεχόμενο που υποβάλετε δεν προσβάλλει δικαιώματα άλλων προσώπων.
 5. Είναι γόνιμο να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων αλλά είναι σημαντικό για την ποιότητα και αποτελεσματικότητα του διαλόγου να αποφεύγονται οι προσωπικές αντιπαραθέσεις με άλλους συμμετέχοντες.
 6. Προτάσεις, σχόλια, υπερσύνδεσμοι ή οποιοδήποτε άλλο περιεχόμενο, τα οποία διατυπώνονται σε γλώσσα και με τρόπο υβριστικό, χυδαίο ή περιέχουν ή υποκινούν μισαλλοδοξία και διακρίσεις που βασίζονται σε φύλο, ηλικία, σεξουαλικό προσανατολισμό, φυλετική ή εθνική καταγωγή ή θρησκευτικές πεποιθήσεις δεν θα δημοσιεύονται στο OpenGov.gr. Επίσης δε θα δημοσιεύονται σχόλια τα οποία παραπέμπουν σε άλλους δικτυακούς τόπους για λόγους διαφήμισης, δημοσιότητας ή οποιονδήποτε άλλο σκοπό που κρίνεται από το OpenGov.gr ως καταχρηστικός.
 7. Οι προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που υποβάλετε υπόκεινται σε έλεγχο ως προς την τήρηση των παρόντων όρων χρήσης και συμμετοχής.
 8. Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη χρήση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου για ενημερωτικούς λόγους σχετικούς με τους στόχους του OpenGov.gr.
 9. Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη διάθεση των προτάσεων, σχολίων ή ερωτήσεων που υποβάλετε με την άδεια «Creative Commons».