Σχέδιο Δράσης OGP OGP

Άρθρο 08: Κατάργηση του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρωπίνου Δυναμικού (Ε.Ι.Ε.Α.Δ.)

1. Το Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία «Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρωπίνου Δυναμικού» (Ε.Ι.Ε.Α.Δ.) που συστάθηκε με το άρθρο 88 του ν.3996/2011 (ΦΕΚ 170/Α) και εποπτεύεται από τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, καταργείται.
Μεταφέρονται και ασκούνται ως αρμοδιότητες:
α) από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας οι περιπτώσεις α΄, δ΄ και ε΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 88 του ν.3996/2011 και οι περιπτώσεις α΄, β΄, δ΄, ε΄, στ΄ ζ΄ και η΄ της παραγράφου 3 του ιδίου άρθρου.
Με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται, κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 54 του ν. 4178/2013, με πρόταση των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών, μπορεί να αναδιαρθρώνονται οι οργανικές μονάδες του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με συγχώνευση ή διάσπαση των υφιστάμενων ή με τη δημιουργία νέων και να καθορίζονται ή να ανακαθορίζονται οι αρμοδιότητες τους. Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος η κατανομή των αρμοδιοτήτων του καταργούμενου νομικού προσώπου μεταξύ των τμημάτων των υφιστάμενων Διευθύνσεων του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας γίνεται με απόφαση του οικείου Υπουργού.
β) από τον Οργανισμό Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.) οι περιπτώσεις β΄, γ΄, στ΄, ζ΄ και η΄ της παραγράφου 2 του παραπάνω άρθρου και οι περιπτώσεις γ΄, θ΄, ι΄, ια΄, ιβ΄, ιγ΄, ιδ΄, ιε΄, ιστ΄, ιζ΄, ιη΄, ιθ΄, κ΄ και κα΄ της παραγράφου 3 του ιδίου άρθρου.
Με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται, κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 54 του ν. 4178/2013, με πρόταση των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών και κατόπιν προηγούμενης εισήγησης του Δ.Σ. του Ο.Α.Ε.Δ. μπορεί να αναδιαρθρώνονται οι οργανικές μονάδες του Ο.Α.Ε.Δ. με συγχώνευση ή διάσπαση των υφιστάμενων ή με τη δημιουργία νέων και να καθορίζονται ή να ανακαθορίζονται οι αρμοδιότητες τους. Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος η κατανομή των αρμοδιοτήτων του καταργούμενου νομικού προσώπου μεταξύ των τμημάτων των υφιστάμενων Διευθύνσεων του Ο.Α.Ε.Δ γίνεται με απόφαση του Διοικητή αυτού.
Ο Ο.Α.Ε.Δ. καθίσταται καθολικός διάδοχος που υπεισέρχεται σε όλα τα δικαιώματα, υποχρεώσεις και έννομες σχέσεις του καταργούμενου Ε.Ι.Ε.Α.Δ..
Οι πόροι του καταργούμενου Ν.Π.Ι.Δ. που αναφέρονται στην παρ. 4 του άρθρου 88 του ν. 3996/2011 εξακολουθούν να αποτελούν πόρους του Ο.Α.Ε.Δ., εκτός της περίπτωσης γ΄.
2. Τα πάσης φύσεως περιουσιακά στοιχεία, η κυριότητα και κάθε άλλο εμπράγματο δικαίωμα επί του συνόλου της κινητής και ακίνητης περιουσίας του καταργούμενου νομικού προσώπου περιέρχονται αυτοδικαίως χωρίς την τήρηση οποιουδήποτε τύπου πράξης ή συμβολαίου και χωρίς αντάλλαγμα στον Ο.Α.Ε.Δ. και η αποκλειστική χρήση και διαχείρισή τους ανήκει στον Ο.Α.Ε.Δ., με την επιφύλαξη της κείμενης νομοθεσίας για δωρεές, κληρονομιές και κληροδοσίες, απαλλασσόμενου παντός φόρου, τέλους χαρτοσήμου ή άλλου τέλους εισφοράς δικαιώματος υπέρ του Δημοσίου ή οποιουδήποτε τρίτου, συμπεριλαμβανομένων των αμοιβών των παγίων και αναλογικών δικαιωμάτων, επιδομάτων ή άλλων τελών υπέρ υποθηκοφυλακείων.
Η ακίνητη περιουσία του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. μεταβιβάζεται στον Ο.Α.Ε.Δ. από την ημερομηνία μεταγραφής των πράξεων μεταβίβασής της στα βιβλία μεταγραφών του οικείου Υποθηκοφυλακείου/ Κτηματολογικού Γραφείου, ενώ η κινητή από την ημερομηνία παράδοσής της στον Ο.Α.Ε.Δ.
Οι συμβατικές υποχρεώσεις και οι εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. μεταφέρονται στον Ο.Α.Ε.Δ., ο οποίος λειτουργεί ως καθολικός διάδοχος αυτού. Ο Ο.Α.Ε.Δ. καθίσταται δικαιούχος των προγραμμάτων και των δράσεων που έχουν εκπονηθεί καθώς και των πόρων και των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτά.
Μισθώσεις ακινήτων, εκκρεμείς διαδικασίες του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. που αφορούν τη σύναψη συμβάσεων εργασίας, μισθώσεων, προμηθειών και παροχής υπηρεσιών και κάθε είδους διαγωνισμοί που έχουν προκηρυχθεί για πάσης φύσεως έργα, εργασίες, μελέτες και είναι σε εξέλιξη κατά την κατάργηση του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. εξακολουθούν να διέπονται από το νομικό καθεστώς που ίσχυε κατά το χρόνο της σχετικής προκήρυξης και ολοκληρώνονται από τον Ο.Α.Ε.Δ..
Οι πάσης φύσεως νομικές και οικονομικές δεσμεύσεις που απορρέουν από Τεχνικά Δελτία συγχρηματοδοτούμενων έργων, στα οποία το καταργούμενο Ν.Π.Ι.Δ. υπεισέρχεται ως τελικός δικαιούχος ή ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης, καθώς και από τα έργα που θα προκύψουν από την επιτελική αρμοδιότητα του Ε.Ι.Ε.Α.Δ., μεταφέρονται και αναλαμβάνονται από τον Ο.Α.Ε.Δ. προκειμένου να διασφαλισθεί η διοικητική και οικονομική υποστήριξη των έργων.
3. Όπου σε νόμο, διάταγμα ή υπουργική απόφαση αναφέρεται το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρωπίνου Δυναμικού (Ε.Ι.Ε.Α.Δ.) νοείται ότι αναφέρεται ο Ο.Α.Ε.Δ.. Απαιτήσεις, υποχρεώσεις, μεταξύ των οποίων και η υποχρέωση καταβολής του ΕΕΤΗΔΕ και του φόρου ακίνητης περιουσίας, και πάσης φύσεως εκκρεμείς υποθέσεις που υφίστανται κατά την κατάργηση του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. μεταφέρονται στον Ο.Α.Ε.Δ.. Οι εκκρεμείς δίκες του καταργούμενου Ν.Π.Ι.Δ. συνεχίζονται από τον Ο.Α.Ε.Δ. χωρίς καμία άλλη διατύπωση και χωρίς να επέρχεται βίαιη διακοπή τους.
Μέσα σε τριάντα (30) ημέρες από τη δημοσίευση του παρόντος το Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Α.Ε.Δ. συγκροτεί με απόφασή του τριμελή επιτροπή με αντικείμενο τη διενέργεια απογραφής όλων των κινητών και ακινήτων που κατά τις διατάξεις του παρόντος άρθρου περιέρχονται στην κυριότητα και στην αποκλειστική χρήση και διαχείριση του Οργανισμού. Η έκθεση απογραφής εγκρίνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Οικονομικών. Ταμειακά υπόλοιπα και υπόλοιπα τραπεζικών λογαριασμών του καταργούμενου Ν.Π.Ι.Δ. μεταφέρονται, μέσα σε δύο μήνες από τη δημοσίευση του παρόντος, με εντολή του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, σε λογαριασμό του Δημοσίου και αποτελούν έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού και εγγράφονται ως αντίστοιχες πιστώσεις σε λογαριασμό του Ο.Α.Ε.Δ. που θα υποδειχθεί από αυτόν.
5. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας καθορίζεται κάθε άλλο σχετικό θέμα και λεπτομέρεια εφαρμογής του άρθρου αυτού.

  • 18 Ιανουαρίου 2014, 13:46 | Δημήτρης Πάππας

    Έχω εντυπωσιαστεί και συγκινηθεί, καταρχάς, από τα τόσα καλά και ανθρώπινα λόγια που αποτελούν, ωστόσο, και «επαγγελματικά παράσημα» για τους εργαζόμενους στο ΕΙΕΑΔ.

    Φαίνεται ότι αποτελεί λαμπρό παράδειγμα για το δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα. Μακάρι να ήταν στελεχωμένοι με τέτοιο προσωπικό όλοι οι φορείς.

    Το ΕΙΕΑΔ ανήκει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με προσωπικό ΝΠΙΔ αορίστου χρόνου.

    Φταίνε οι υπάλληλοι του ΕΙΕΑΔ, οι οποίοι προσλήφθηκαν με προκήρυξη που στηριζόταν στην εγκυρότητα της ανεξάρτητης αρχής του ΑΣΕΠ?.

    Δεν πρέπει το ΕΙΕΑΔ να στοχοποείται και να παράσχει «άλλοθι για τις όποιες απολύσεις», εφόσον προσφέρει τόσο σημαντικό έργο στην αγορά εργασίας.

    Το «άντρο ρουσφετολογίας», βρίσκεται σε φορείς που συντηρούν αργόμισθους, επίορκους, κομματικές επιλογές, «άχρηστους» με πλαστά πτυχία, κοκ που λοιδωρούν το δημόσιο βίο.

    Είναι αστείο να διώχνει κανείς άτομα ικανά μέσω ΑΣΕΠ, τα οποία διαθέτουν και υψηλά επιστημονικά και ερευνητικά προσόντα, και είναι εξειδικευμένα στα ζητήματα, στα οποία δραστηριοποιείται η Υπηρεσία τους.

    Η απόλυσή των υπαλλήλων του ΕΙΕΑΔ, με μοναδικό κριτήριο την κατάργηση του ΝΠΙΔ στο οποίο υπηρετούν, σε ποιο βαθμό θα συμβάλει στην ποιοτική αναβάθμιση, η οποία κατά τα λεγόμενα αποτελεί πρωταρχικό στόχο της δημόσιας διοίκησης, και άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης?

    Η άγνοια και η αδιαφορία δεν είναι καλοί σύμβουλοι μιας χρηστής διοίκησης.

    Πολύ περισσότερο, όμως, η διαπόμπευση πως έχουν προσληφθεί όλοι με ρουσφετολογικό τρόπο, αποτελεί άμεση προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και καταρράκωση της κοινωνικής υπόληψης.

    Δεν πρέπει να καταργήσετε το ΕΙΕΑΔ, διότι έχει αποδείξει ότι αξίζει με τους εργαζόμενους, και την σκληρή δουλειά τους.

    Δημήτρης Πάππας,

    Φίλος εργαζόμενης του ΕΙΕΑΔ.

  • 18 Ιανουαρίου 2014, 12:29 | ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

    ΕΝΑ ΚΕΡΔΟΦΟΡΟ ΝΠΙΔ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΑΥΤΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ.

    ΒΛΕΠΟΜΕ ΤΟ ΔΕΝΔΡΟ ΚΑΙ ΧΑΣΑΜΕ ΤΟ ΔΑΣΟΣ!!!!!!!!!!

  • 18 Ιανουαρίου 2014, 11:01 | ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

    περισσοτερα προβληματα δημιουργειται απο οτι λυνετε
    Ενα ΝΠΙΔ αυτοχρηματοδοτούμενο και με θετική παρουσία στο χώρο του γιατί να μη παραμείνει????

  • 18 Ιανουαρίου 2014, 10:04 | ΑΣΕΠΙΤΗΣ

    οι διορισθέντες με ΑΣΕΠ στο καλάθι των αχρήστων όταν το 70% των υπηρετούντων υπαλλήλων στο δημόσιο προσελήφθησαν αναξιοκρατικά;

  • 18 Ιανουαρίου 2014, 00:09 | ΜΑΚΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

    κ.κ.Μητσοτάκη και Χριστοφιλλοπούλου,

    Έχετε ιδέα τι ποιότητας ανθρώπους πάτε να απολύσετε?

    Γνωρίζετε άραγε τα προσόντα τους? – Το ΑΣΕΠ τα ξέρει.

    Γνωρίζετε το ήθος τους? Την εργατικότητά τους?

    Εμείς -και είμαστε πολλοί όπως βλέπετε- τα γνωρίζουμε.

    Τινάζετε το πρόγραμμα στον αέρα και απολύετε εργαζόμενους, για ποια μείωση της ανεργίας και ποια ανάπτυξη μας μιλάτε?

    Απολύστε τους ΔΙΔΑΚΤΟΡΕΣ και κρατείστε τους καρεκλοκένταυρους ΔΙΚΤΑΤΟΡΕΣ!!!!!

    Λυπάμαι ειλικρινά για την Κυβέρνησή μας………..

  • 18 Ιανουαρίου 2014, 00:16 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΛΙΑΚΟΥΔΑ

    ειναι πραγματικα λυπηρο να καταργουνται θεσεις ενεργες, υπαρκτες κ χρησιμες! ειναι λυπηρο να χανουν ανθρωποι την δουλεια τους που απλα καποτε κληθηκαν να παραγουν εργο κ που προσπαθησαν να να δωσουν οτι καλυτερο και δημιουργικο μπορουσαν!

  • 18 Ιανουαρίου 2014, 00:17 | ΣΟΦΙΑ ΚΑΠΠΑ

    Καλησπέρα σας,

    δεν πρέπει να καταργήσετε το ΕΙΕΑΔ, το οποίο απασχολεί υπαλλήλους αορίστου χρόνου ΝΠΙΔ, επειδή είναι τα «εύκολα θύματα», σε σχέση με τα αντίστοιχα των ΝΠΔΔ, προκειμένου να «συμπληρωθούν κάποια νούμερα» στον αριθμό των απολύσεων που θέλετε να πετύχετε.

    Οι εργαζόμενοι ΝΠΙΔ δεν είναι απλά ΝΟΥΜΕΡΑ, αλλά ΑΝΘΡΩΠΟΙ με ΑΞΙΑ, διότι έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ.

    Ξεκαθαρίστε πρώτα με τους επίορκους, τους αργόμισθους, αυτούς που έχουν μπει «από το παράθυρο», για κομματικά συμφέροντα, όλους αυτούς με τα πλαστά πτυχία,κοκ, που πραγματικά προσβάλλουν την Δημόσια Διοίκηση.

    Μην κλείνετε φορείς με εργαζόμενους, όπως το ΕΙΕΑΔ, διότι αποτελούν με την συμπεριφορά τους, αλλά και την υπευθυνότητα και την αποτελεσματικότητα τους, υπόδειγμα προς μίμηση, και για τον δημόσιο, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα.

    ΣΟΦΙΑ ΚΑΠΠΑ

    Φίλη Εργαζόμενης στο ΕΙΕΑΔ.

  • 17 Ιανουαρίου 2014, 23:27 | ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΗΣ

    Κύριε υπουργέ,

    στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι το πρόγραμμα ΕΣΠΑ που διαχειρίζεται το ΕΙΕΑΔ δύναται να το αναλάβουν υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας με σχετική τεχνογνωσία. Ωστόσο στο σχέδιο νόμου το εν λόγω πρόγραμμα το αναλαμβάνει ο ΟΑΕΔ. Και μόνο το γεγονός της διάστασης μεταξύ αιτιολογικής έκθεσης και σχεδίου νόμου υποδηλώνει την προχειρότητα της απόφασή σας περί κατάργησης του φορέα και την έλλειψη ρεαλιστικού σχεδιασμού αναφορικά με την τύχη του προγράμματος.

    Επίσης, θα είχε ενδιαφέρον να εξηγήσετε στους Έλληνες πολίτες γιατί την ίδια στιγμή που απολύετε άκριτα και χωρίς καμία αξιολόγηση τους υψηλού επιπέδου υπαλλήλους του ΕΙΕΑΔ, εξαγγέλετε 1000 και πλέον προσλήψεις νέων υπαλλήλων μέσω ΑΣΕΠ που θα στελεχώσουν τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας. Πρόκειται για θέατρο του παραλόγου ή για εξόφθαλμη ψηφοθηρία ενόψει των επικείμενων εκλογών;

    Ως πολίτης αυτής της χώρας διαμαρτύρομαι έντονα για τον τρόπο με τον οποίο υποτιμάτε την νοημοσύνη μου και αξιώνω να προβαίνετε σε χρηστή νομοθέτηση με σκοπό το κοινό καλό και όχι την εξυπηρέτηση των προσωπικών πολιτικών σας συμφερόντων.

  • Ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής του Ν. Αχαΐας, εκφράζει την έντονη αντίδρασή του για την κυβερνητική απόφαση με την οποία καταργείται το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού.
    Για ακόμη μία φορά η κυβέρνηση υλοποιώντας παράλογες μνημονιακές πολιτικές, λαμβάνει μέτρα που αφενός μεν μεγαλώνουν την ήδη εφιαλτική λίστα των ανέργων και αφετέρου πετούν στο δρόμο εκατομμύρια ευρώ λες και περισσεύουν.
    Η κατάργηση του Ε.Ι.Ε.Α.Δ ενός ινστιτούτου με μεγάλη ερευνητική δράση σταματά την υλοποίηση έργων απασχόλησης που, αν μη τι άλλο, έχει ανάγκη η χώρα υπό τις παρούσες συνθήκες.
    To Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού απασχολεί εξειδικευμένο προσωπικό ενώ υποστηρίζει 13.000 επιχειρήσεις που απασχολούν περίπου 100.000 άτομα.
    Απαιτούμε από την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα κάθε σχέδιο κλεισίματος του Ε.Ι.Ε.Α.Δ και να εντάξει τη δράση του στο υπό σύσταση Κυβερνητικό Συμβούλιο Απασχόλησης.
    ypografes neoy dioikitikouΠρέπει να κατανοήσουν επιτέλους Κυβέρνηση και αρμόδιοι υπουργοί ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για νέες απολύσεις ούτε για νέα λουκέτα στην αγορά.

  • 17 Ιανουαρίου 2014, 22:07 | Α

    Είναι ντροπή στην Ελλάδα του 2014 να βιώνουμε και να ήμαστε παρατηρητές καταστάσεων που υπονομεύουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και εξεφτελίζουν τους κόπους και μόχθους ανθρώπων που αξιοκρατικά και μέσω του ΑΣΕΠ μπόρεσαν να βρούν μια δουλειά και που τώρα βλέπουν την πόρτα της εξόδου χωρίς καμία αξιολόγηση.
    Αυτό είναι το κράτος δικαίου που ο κάθε πολίτης αποτελεί πλέον ενα «νούμερο».
    Ετσι θα σωθεί η Ελλάδα?! Ετσι θα βγούμε από την κρίση?! Ετσι θα γίνει αναδιάρθρωση και ποιοτική αναβάθμιση του δημοσίου τομέα?!
    Με απολύσεις ικανών ατόμων?
    Αποτελεί άραγε δικαιοσύνη η ύπαρξη υπαλλήλων δύο ταχυτήτων?
    Αυτών των ΝΠΔΔ και των ΝΠΙΔ? Που οι μέν πρώτοι θα μετακινηθούν και οι δεύτεροι απλά θα απολυθούν?!
    Απολυτη απαξίωση!

  • ΠΑΤΡΑ 17 Ιανουαρίου 2014
    Προς
    – κ. Ιωάννη Βρούτση
    Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
    – κ. Κυριάκο Μητσοτάκη
    Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
    Κοιν.:
    – κ. Βασίλειο Κεγκέρογλου
    Υφυπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
    – Κα Εύη Χριστοφιλοπούλου
    Υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
    Κύριοι,
    Με έκπληξη και ιδιαίτερη ανησυχία πληροφορηθήκαμε ότι η Κυβέρνηση προχωρά, με νομοσχέδιο που κατέθεσε στον «ξαφνικό θάνατο» του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (Ε.Ι.Ε.Α.Δ.) που είναι Ν.Π.Ι.Δ. εποπτευόμενο από το Υπουργείο Εργασίας και σε άμεση απόλυση των εργαζομένων
    Κατά την τρέχουσα περίοδο είναι σε πλήρη εξέλιξη η πληρωμή και αποπληρωμή περίπου 13.000 μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων/μελών των κορυφαίων εργοδοτικών οργανώσεων της χώρας.
    Το έργο αυτό συμβάλει στη διασφάλιση της εργασίας 100.000 μισθωτών εργαζόμενων στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Ε.Σ.Π.Α. «Διαρθρωτική Προσαρμογή Εργαζομένων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν 1-49 εργαζόμενους σε περίοδο οικονομικής κρίσης», πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει και o κλαδικός μας φορέας με 48 επιχειρήσεις.
    Θεωρούμε ότι η επιχειρούμενη κατάργηση του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. είναι απαράδεκτη για τους παρακάτω λόγους:
    • Από τη μέχρι τώρα συνεργασία μας με το Ε.Ι.Ε.Α.Δ. έχουμε διαπιστώσει ότι ανήκει στις ελάχιστες Υπηρεσίες του Δημοσίου με τις οποίες, συνεργαστήκαμε εποικοδομητικά και αποτελεσματικά, βρίσκοντας λύσεις σε προβλήματα των επιχειρήσεων/μελών μας.
    • Ομολογούμε την έκπληξή μας από το γεγονός ότι τόσο λίγα άτομα διεκπεραιώνουν ένα τόσο τεράστιο έργο που διαχειρίζεται 200 εκατ. Ευρώ, με ιδιαίτερα γρήγορους και αποδοτικούς ρυθμούς.
    • Υπάρχει ο βάσιμος φόβος της καθυστέρησης, ακόμη και πιθανής ματαίωσης του ήδη χρονοβόρου Προγράμματος που θα επιφέρει ισχυρότατο πλήγμα στις επιχειρήσεις του φορέα μας και τους εργαζόμενους σε αυτές.
    • Γνωρίζουμε ότι οι εργαζόμενοι στο Ε.Ι.Ε.Α.Δ. έχουν προσληφθεί μέσω Α.Σ.Ε.Π., είναι σχεδόν όλοι πτυχιούχοι ανώτατης εκπαίδευσης, πολλοί από αυτούς είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού και αρκετοί κάτοχοι διδακτορικού τίτλου. Η συνεργασία μας με τα στελέχη του ΕΙΕΑΔ επιβεβαιώνει ότι, έχουν τις γνώσεις, τα προσόντα, την εξειδίκευση και την εμπειρία για να υλοποιούν πολιτικές, μέτρα και προγράμματα για την απασχόληση, την ανάσχεση της ανεργίας και τη στήριξη των επιχειρήσεων.
    • Τέλος, είναι εντελώς παράλογο σε περίοδο τεράστιων ποσοστών ανεργίας, να καταργούνται τέτοιοι οργανισμοί όπως το Ε.Ι.Ε.ΑΔ., χωρίς κανένα κριτήριο, χωρίς την παραμικρή αξιολόγηση, χωρίς καμία ορθολογική δικαιολογητική βάση.

    Θεωρούμε ότι: όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθεί το ΕΙΕΑΔ, αλλά αντιθέτως πρέπει να ενισχυθεί το έργο του και οι παρεμβάσεις του.
    Για τους λόγους αυτούς ζητούμε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του ΕΙΕΑΔ καθώς η ομαλή ολοκλήρωση του Έργου της διαρθρωτικής προσαρμογής και να αποσυρθεί η διάταξη που προβλέπει την κατάργησή του.

  • 17 Ιανουαρίου 2014, 21:55 | ΣΚΕΑΝΑ

    ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ & ΑΝΑΨΥΧΗΣ Ν. ΑΧΑΪΑΣ.
    Ο Ξαφνικός Θάνατος του ΕΙΕΑΔ, αποτελλεί μια ακόμα Αντιδημοκρατική και Αντισυνταγματική ενέργεια της Κυβέρνησης που Νομοθετεί έχοντας απολέσει κάθε ίχνος νομιμότητας. Ως προδοτική για τον λαό θα χαρακτηριστεί από τον λαό και αυτή η ενέργεια, ΟΤΑΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ. Καλούμε και τους αρμοδίους υπουργούς και τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα πρόσωπα, να αποσύρουν ένα ακόμα νόμο που στάλνει ανθρώπους στην ανεργεία και καταδικάζει ζωέες και ψυχές. Προειδοποιούμε ότι, μετά την αποκατάστηση της Δημοκρατίας στην χώρα μας, θα λογοδοτήσετε ενώπιόν μας.

  • 17 Ιανουαρίου 2014, 20:05 | ΜΗΤΑΚΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ – ΚΕΚ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΑΒΑΛΑΣ

    Σχετικά με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών και την απόφαση για το κλείσιμο του Εθνικού Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ) θα θέλαμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα:

    Η ΕΙΕΑΔ διαχειρίζεται το πρόγραμμα «ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΜΙΚΡΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΑΠΟ 1-49 ΑΤΟΜΑ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ» στα πλαίσια του Ε.Π. «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ» στο οποίο συμμετέχουν απο όλη την Ελλάδα περίπου 650 επιχειρήσεις που απασχολούν απο 20 – 49 άτομα καθώς και περιπου 15.000 επιχειρήσεις που απασχολούν απο 1- 49 άτομα.

    Το έργο ξεκίνησε το Απρίλιο του 2011 και υλοποιείται σταδιακά απο όλες τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε αυτό και θα ολοκληρωθεί έως τον Μάρτιο του 2014. Εντός του 2013 η Υπηρεσία ξεκίνησε τις διαδικασίες πληρωμής της επιχορήγησης που αναλογεί σε κάθε μία απο αυτές τις επιχειρήσεις προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά (φορολογικές ενημερότητες, ασφαλιστικές ενημερότητες κλπ), που αντιλαβάνεστε πόσο δύσκολο είναι να είναι αυτήν την περίοδο φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερη μία επιχείρηση, προκειμένου να πληρωθούν οι επιχειρήσεις και εργαζόμενοι που συμμετείχαν στο πρόγραμμα και υπολογίζονται σε περίπου 60.000 άτομα σε όλη την Ελλάδα.

    Το έργο σήμερα είναι σε πλήρη εξέλιξη και αναμένονται οι εκταμιεύσεις πάνω από 120 εκατομμύρια ευρώ. Η κατάργηση του ΕΙΕΑΔ, θα οδηγήσει σε μεγάλες καθυστερήσεις το έργο, θα θέσει αναιτιολόγητα σε κίνδυνο την υλοποιησιμότητά του, δεν θα επιτύχει την απορροφητικότητα των διαθέσιμων κοινοτικών πόρων, θα κλονίσει οικονομικά όλες τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και δεν θα επιτύχει τους στόχους προγράμματος για ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων στο σημερινό περιβάλλον κρίσης.

    Η απόφαση του Υπουργείου να κλείσει την ΕΙΕΑΔ δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στις επιχειρήσεις καθώς και τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων αυτών που αναμένουν εδώ και 2 χρόνια να πληρωθούν καθώς το κλείσιμο της ΕΙΕΑΔ και η μετάβαση των αρμοδιοτήτων της ΕΙΕΑΔ στον ΟΑΕΔ ή στο Υπουργείο Εργασίας, όπως αναφέρει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, θα δημιουργήσει νέα μεγάλη καθυστέρηση στην πληρωμή και αποπληρωμή του έργου, καθώς μόνο 5-6 μήνες απαιτούνται να μεταφερθούν τα αρχεία και να ενημερωθούν οι νέοι υπάλληλοι για τις διαδικασίες υλοποίησης, αποπληρωμής των έργων αυτών χωρίς να υπολογίζεται ο χρόνος που απαιτείται απο εκεί και μετέπειτα για την πληρωμή – αποπληρωμή των έργων των επιχειρήσεων.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν ταυτόχρονα με την ΕΙΕΑΔ, ο ΟΑΕΔ είχε αναλάβει να διαχειρισθεί και αυτός αντίστοιχο πρόγραμμα «ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 50 ΑΤΟΜΑ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ» στο οποίο συμμετείχαν περίπου 650 επιχειρήσεις απο όλη την Ελλάδα και το οποίο ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2011. Μέχρι σήμερα ο ΟΑΕΔ δεν έχει ακόμα ολοκληρώσει την αποπληρωμή των έργων αυτών. Επομένως το ερώτημα είναι εύλογο «Σε πόσο χρόνο ο ΟΑΕΔ θα πληρώσει – αποπληρώσει 14.000 επιχειρήσεις όταν μέσα σε δύο χρόνια δεν έχει αποπληρώσει ακόμα τις δικές 650 επιχειρήσεις ; »

    Η απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών για το κλείσιμο της ΕΙΕΑΔ δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους καθώς ενώ η Υπηρεσία είχε ολοκληρώσει την διαδικασία για την καταβολή των δόσεων, τώρα αναμένεται νέα μεγάλη καθυστέρηση χωρίς λόγο και αιτία, την ίδια στιγμή που δεν θα γνωρίζουμε πόσες επιχειρήσεις απο αυτές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα υπάρχουν και μετέπειτα, πόσοι από τους εργαζόμενους θα παραμείνουν στην εργασία τους μετά από ένα χρόνο και εάν οι επιχειρήσεις θα είναι ικανές να λάβουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα μελλοντικά.

    Ως εκ τούτου η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών είναι τουλάχιστον άστοχη καθώς δεν υπολογίζει ή δεν γνωρίζει τις επιπτώσεις έχει αυτή η απόφαση σε 15.000 επιχειρήσεις και περίπου 60.000 εργαζόμενους.

    Επιπλέον θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί σε επίπεδο Ν. Καβάλας περίπου 20 φορείς, μεταξύ των οποίων : ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΡΤΟΠΟΙΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΛΑΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΡΕΟΠΩΛΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ, ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ & ΒΙΟΤΕΧΝΙΩΝ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΡΜΑΡΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ, και περίπου 450 επιχειρήσεις και 700 εργαζόμενοι ως καταρτιζόμενοι.

    Επίσης θα πρέπει να τονισθεί η άψογη συμπεριφορά και εργατικότητα των υπαλλήλων της ΕΙΕΑΔ που υποστηρίζουν καθημερινά το συγκεκριμένο έργο και έχοντας επιλύσει σημαντικά προβλήματα που προέκυπταν κατά την υλοποίηση των έργων, έχουν εργαστεί πολλές ανθρωποώρες για την εξυπηρέτηση του προγράμματος και των δικαιούχων – επιχειρήσεων.

  • 17 Ιανουαρίου 2014, 20:27 | ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΚΛΗΡΗΣ

    To ΕΙΕΑΔ αποτελεί τον Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης του Προγράμματος «Διαρθρωτική Προσαρμογή Μικρών και Πολύ μικρών επιχειρήσεων.Οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα οπως επίσης ειναι ενα βήμα πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος και οι εργαζόμενοι αυτων. Ζητάμε να απολογηθήται μετα από 3 χρόνια αναμονής και γραφειοκρατίας οπως και μεγάλη χρονικη διάρκεια αναμονής πολλοί από τους επιχειρηματίες απόλησαν προσωπικό λογω της μεγάλης οικονομικής εξαθλίωσης που μας έχετε φέρει. και δέν φτάνει αυτο κινδυνεύει η ΕΙΕΑΔ να κλείσει και την θέση της διαχείρησης των χρημάτων να την αναλλάβει ο ΟΑΕΔ. Πού σημαίνει ότι μετα από 3 χρόνια κινδυνεύουμε να χάσουμε αυτό που δικαιωματικά θα κάναμε χρήση των χρημάτων του προγράμματος. ποιού εγκέφαλου ιδέα ηταν όλο αυτο το πραγματικό μπάχαλο που έχουμε υποστεί κατά του αγώνα του δικού μας, του φορέα και των ανθρώπων της που τόσο αγώνα εχουνε κάνει μαζί με τις επιχειρήσεις μας. Ενα τελευταίο θέλω να σας δηλώσω πως αν γίνει κάτι τέτοιο θα συστρατευτουμε φορεις και επιχειρήσεις μαζι με τους εργαζόμενους και θα μας βρείτε απεναντί σας για να απολογηθείτε από την αρχή της δικής σας διαχείρησης του προγράμματος ΕΣΠΑ.

  • 17 Ιανουαρίου 2014, 19:27 | ΚΕΚ ΠΛΑΤΩΝ ΑΕ

    Με μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε το βράδυ της Τετάρτης 15 Ιανουαρίου ότι μέσα στους 21 υπό κατάργηση φορείς του Δημοσίου βρίσκεται το ΕΙΕΑΔ. Θεωρούσαμε βέβαιο ότι θα πρυτανεύσει η λογική και ότι δε θα καταργηθεί το Ινστιτούτο τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη το Πρόγραμμα Διαρθρωτικής Προσαρμογής, ένα πρόγραμμα πολλών εκατομμυρίων ευρώ στο οποίο εμπλέκονται και ωφελούνται χιλιάδες επιχειρήσεις και χιλιάδες εργαζόμενοι, αλλά και επιχειρήσεις του κλάδου της εκπαίδευσης και των συμβούλων. Το ΕΙΕΑΔ έχει τεράστια εμπειρία 3 ετών στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, (η προκήρυξη του προγράμματος έγινε τον Ιανουάριο 2011) και αυτή η εμπειρία δεν μπορεί να αναπληρωθεί από άλλον φορέα. Το λιγότερο που θα συμβεί είναι τεράστια καθυστέρηση στην ομαλή λειτουργία και αποπληρωμή των προγραμμάτων.
    Επιπρόσθετα τα στελέχη του ΕΙΕΑΔ από την πρώτη στιγμή έδειξαν άψογη συνεργασία και επαγγελματισμό όχι μόνο στο πλαίσιο του ωραρίου τους αλλά και σε «περίεργες» ώρες αργά το απόγευμα, κάτι που μας εντυπωσίασε θετικά. Η συνεχής βοήθεια και οι υποδείξεις των στελεχών συνέβαλε καταλυτικά στη σωστή υλοποίηση των προγραμμάτων.
    Σε κάθε περίπτωση πρέπει να διατηρηθεί το ΕΙΕΑΔ διότι η εμπειρία των στελεχών του θεωρείται «περιουσία» του Ελληνικού Δημοσίου για τη σωστή διαχείριση των κοινοτικών προγραμμάτων.
    Για το ΚΕΚ ΠΛΑΤΩΝ / Κυριάκος Παπαδόπουλος

  • 17 Ιανουαρίου 2014, 18:21 | ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ LOCUSCONSULTANTS

    Είναι προφανές ότι αυτή η απόφαση θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε χιλιάδες ΜΜΕ, οι οποίες για άλλη μία φορά θα πληρώσουν την ανεπάρκεια και προχειρότητα του κράτους.
    Είναι ακατανόητο γιατί δεν κρατάτε την ΕΙΕΑΔ τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθούν τα προγράμματα που διαχειρίζεται. Με την απόφαση αυτή, πέρα από τα σημαντικά πρόσθετα προβλήματα που δημιουργούνται σε ήδη αιμοραγούντες δικαιούχους, διακυβεύεται η ίδια η ολοκλήρωση των προγραμμάτων. Ακούγεται πλέον αστεϊσμός η ονομασία «πρόγράμματοα για την ενίσχυση της απασχόλησης».
    Τέτοια προχειρότητα? Δεν υπάρχει κάποιος χριστιανός στο Υπουργείο που να μπορεί να συνδέσει την ενέργεια με το αποτέλεσμα? Τόσο μένος ενάντια στην επιχειρηματικότητα?

  • 17 Ιανουαρίου 2014, 18:35 | Ράνια Χιντιρίδου

    Aγαπητοί κύριοι,

    Τα αναρτηθέντα θετικά σχόλια, όλων των εμπλεκόμενων και των συναλλασσόμενων του Φορέα μας απευθύνονται, όχι μόνο προς το ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΡΓΟ του ΕΙΕΑΔ, αλλά κυρίως στους ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ, εξαίροντας την ποιότητα, το ήθος, αλλά και την αποτελεσματικότητα του συνόλου των εργαζομένων, ανεξαρτήτως μορφωτικού επιπέδου.

    «Διαμαρτύρονται» ηχηρά, απέναντι στην άδικη απόφασή σας, να καταργήσετε τους υπαλλήλους του ΕΙΕΑΔ, απερίσκεπτα, χωρίς την δυνατότητα της αξιολόγησης, παρά το γεγονός ότι προσελήφθησαν με διαδικασίες ΑΣΕΠ.

    Ως εκ τούτου, ζητάμε δίκαια την απόσυρση του άρθρου 08 του επικείμενου νομοσχεδίου.

    Δεν ζητάμε «έλεος», αλλά αντικειμενικότητα, διαφάνεια και αξιοκρατία στην απόφαση σας, προς έναν φορέα που δουλεύει απίστευτες ώρες και ΕΚΤΟΣ ωραρίου, και ΕΚΤΟΣ χώρου εργασίας, όταν αυτό απαιτείται, προκειμένου να ανταποκριθεί στο καθήκον του.

    Πιστεύουμε ότι θα πρυτανεύσει τελικά η δικαιοσύνη.

    Πιστεύουμε στη δύναμη της ψυχής μας που πηγάζει από την πίστη μας στο Θεό.

    Με αγανάκτιση για την παράλογη αυτή πρόθεση σας,

    Ράνια Χιντιρίδου,

    Εργαζόμενη του ΕΙΕΑΔ.

  • 17 Ιανουαρίου 2014, 18:53 | Σοφία Π.

    Είναι απαράδεκτο να κλείνει ένας οργανισμός που αυτή τη στιγμή το έργο του παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για τις Ελληνικές επιχειρήσεις και κατά συνέπεια για τις Ελληνικές οικογένειες.
    Έχοντας συνεργαστεί με το ανθρώπινο δυναμικό του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. έχω να πω πως είναι όλοι τους πολύ αξιόλογοι άνθρωποι με εμπειρία, γνώσεις επί του αντικειμένου και πολύ εργατικοί. Είναι άτομα τα οποία κατέχουν την τεχνογνωσία για την υλοποίηση των προγραμμάτων που έχουν ανατεθεί στον φορέα. Η κυβέρνηση θα πρέπει να πάψει να πράττει χωρίς να σκέφτεται τις συνέπειες. Έστω κύριοι ότι οι αρμοδιότητες μεταφερθούν στον Ο.Α.Ε.Δ. ή σε οποιονδήποτε άλλο φορέα. Πρώτον, θα πρέπει οι εργαζόμενοι να μάθουν εκ νέου τα προγράμματα που οι εργαζόμενοι του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. πολύ συντονισμένα και επιτυχημένα υλοποιούν ήδη. Αυτό σημαίνει ότι ήδη έχουμε κόστος ανθρωποωρών για αυτο-εκπαίδευση. Δεύτερον, ο χρόνος που θα χρειαστεί για να μπορέσει να γίνει η επανέναρξη της υλοποίησης είναι απροσδιόριστος που σημαίνει ότι ρισκάρεις να μείνεις με τις μισές ή ίσως και λιγότερες επιχειρήσεις από αυτές που συμμετείχαν τελικά στο πρόγραμμα, οι υπόλοιπες απλά θα έχουν κλείσει.
    Καλό θα ήταν κύριοι να αρχίσετε να συμβουλεύεστε κάποιους Τεχνοκράτες πριν πάρετε αποφάσεις. Και αν συμβουλεύεστε ήδη κάποιους, τότε αλλάξτε τους. Ξέρω και εγώ να δημιουργώ πλεόνασμα καταργώντας οργανισμούς και απολύοντας κόσμο.

  • 17 Ιανουαρίου 2014, 17:12 | ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΙΕΑΔ (ΣΕ-ΕΙΕΑΔ)

    Το Σωματείο μας αναρτά στη δημόσια διαβούλευση το ενημερωτικό σημείωμα με ημερομηνία 23.12.2013, που απέστειλε ο Υφυπουργός Εργασίας κ. Βασίλης Κεγκέρογλου στον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ζητώντας ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΙΛΗΦΘΕΙ ΤΟ ΕΙΕΑΔ στους υπό κατάργηση φορείς. Αντιθέτως ο Υφυπουργός ζητά να αναβαθμιστεί σε εκτελεστικό βραχίονα του ΟΑΕΔ και του Υπουργείου Εργασίας

    Επίσης, η Κα Άννα Στρατινάκη, Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου σε συνάντηση που είχε με το Σωματείο μας πριν τα Χριστούγεννα, μας διαβεβαίωσε ότι και ο ίδιος ο Υπουργός Εργασίας κ. Ιωάννης Βρούτσης έχει αποστείλει προσωπική επιστολή προς τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητώντας να ΜΗΝ ΠΕΡΙΛΗΦΘΕΙ ΤΟ ΕΙΕΑΔ, ΣΤΟΥΣ ΥΠΟ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΦΟΡΕΙΣ

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής του Υφυπουργού Εργασίας κ. Β. Κεγκέρογλου

    ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
    ΘΕΜΑ: Ο ρόλος του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας & Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ) ως εκτελεστικού βραχίονα του Υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ στο πρόγραμμα ανάσχεσης της ανεργίας.

    1.Με τον ν. 3996/2011, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της χώρας που απορρέουν από το Μνημόνιο, καταργήθηκαν από 1.9.2011, οι ανώνυμες εταιρείες «Παρατηρητήριο Απασχόλησης Ερευνητική – Πληροφορική (ΠΑΕΠ) Α.Ε.» και «Επαγγελματική Κατάρτιση (ΕΚΑΕ) Α.Ε.» και συστάθηκε το ΝΠΙΔ Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ) το οποίο κατέστη καθολικός διάδοχος και υπεισήλθε σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των καταργούμενων ανωνύμων εταιρειών. Με την ως άνω συγχώνευση, προέκυψε μείωση των δαπανών λειτουργίας κατά 25,43% ετησίως και του προσωπικού κατά 30% την τελευταία διετία. Συνεπώς, εκτός των ουσιαστικών λόγων που θα αναφερθούν στην συνέχεια και τυπικά το ΕΙΕΑΔ θα πρέπει να εξαιρεθεί από τους φορείς που θα καταργηθούν, δεδομένου ότι ήδη έχει προέλθει από συγχώνευση στο πλαίσιο του Μνημονίου.

    2.Το ΕΙΕΑΔ έχει ως κύρια αποστολή την μελέτη και ανάλυση της αγοράς εργασίας και συγχρόνως τον σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης που υλοποιούνται σύμφωνα με τα ευρήματα των ανωτέρω αναλύσεων. Στο πλαίσιο αυτό υλοποιεί την παρούσα περίοδο έργο συνολικού προϋπολογισμού 200.000.000 ευρώ με 20.000 ενεργές συμβάσεις με αντίστοιχες επιχειρήσεις και με 650 συμβάσεις με κλαδικούς φορείς. Η ανωτέρω αναφερόμενες δράσεις του, αφορούν πάνω από 100.000 μισθωτούς, σύμφωνα και με τον υπολογισμό των κοινωνικών εταίρων (ΣΕΒ, ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ).

    3.Τα εξειδικευμένα χαρακτηριστικά της νομικής του μορφής που προέκυψε από την κατά τα ανωτέρω συγχώνευση (ΝΠΙΔ με διοικητική – διαχειριστική ευελιξία, αλλά και ουσιαστική εκπροσώπηση όλων των εμπλεκομένων μερών της Αγοράς στο δ.σ.), αλλά και της στελέχωσης του με εξειδικευμένο προσωπικό για το σχεδιασμό και την υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων καταπολέμησης και ανάσχεσης της ανεργίας, καθιστούν το ΕΙΕΑΔ, εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο τόσο για το Υπουργείο Εργασίας όσο και για τον ΟΑΕΔ, ο οποίος ως ΝΠΔΔ δεν διαθέτει την απαιτούμενη ευελιξία, κατά τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020.

    4.Όπως είναι γνωστό ο ΟΑΕΔ έχει επιβαρυνθεί υπέρμετρα το τελευταίο διάστημα δεδομένου ότι έχει να αντιμετωπίσει το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του λειτουργικού του μοντέλου και ταυτόχρονα να υλοποιήσει τα τρέχοντα προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης ενώ έχει πρόσφατα επιφορτιστεί και με τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας. Είναι προφανές, ότι για να ανταπεξέλθει στις νέες του υποχρεώσεις ο ΟΑΕΔ, θα πρέπει άμεσα να ενισχυθεί με εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό ,αλλά και με θεσμικά εργαλεία που θα του επιτρέπουν να κινηθεί με την ταχύτητα και την ευελιξία που απαιτούν πλέον οι συνθήκες στη αγορά εργασίας. Προς την κατεύθυνση αυτή, η λειτουργία και δραστηριοποίηση του ΕΙΕΑΔ, κρίνεται καθοριστικής σημασίας.

    5.Ο ΟΑΕΔ μέσω προγραμματικής συμφωνίας που σχεδιάζεται να συνάψει με το ΕΙΕΑΔ, μεταξύ άλλων εξασφαλίζει: α) πλήρη στατιστική τεκμηρίωση από εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο σήμερα δεν διαθέτει, β) σύστημα διάγνωσης αναγκών εκπαίδευσης και κατάρτισης στη βάση του οποίου θα σχεδιάζονται και θα υλοποιούνται στοχευμένες δράσεις ενίσχυσης της απασχόλησης σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους οι οποίοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του ΕΙΕΑΔ, γ) ενώ παράλληλα θα έχει στην διάθεσή του και ένα ευέλικτο μηχανισμό υλοποίησης συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων χωρίς την συνδρομή του οποίου το πολυαναμενόμενο σχέδιο αναδιάρθρωσης της λειτουργίας του δεν θα έχει το αναμενόμενο αποτέλεσμα κάτι που θα έχει σημαντικό διοικητικό αλλά και πολιτικό κόστος.

    6.Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εν λόγω σχεδιασμός ανταποκρίνεται στις ανάγκες του Σ.Ε.Σ. για την περίοδο 2014-2020 καθώς και της αναδιάρθρωσης των Δημοσίων Υπηρεσιών Απασχόλησης που έχει ήδη ξεκινήσει με την συνεργασία του ΟΑΕΔ και της Task Force. Έχει ως εκ τούτου την πλήρη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία συγχρηματοδότησε την ίδρυση του ΕΙΕΑΔ. Αυτό άλλωστε αποτυπώθηκε στην πρόσφατη τεχνική επιτροπή για τις «εκ των προτέρων αιρεσιμότητες» που περιλαμβάνονται στο ΣΕΣ 2014-2020, στην διάρκεια της οποίας αρμόδιος φορέας για την εκπλήρωση της αιρεσιμότητας 8.5 για την διαρθρωτική προσαρμογή των επιχειρήσεων ορίστηκε το ΕΙΕΑΔ. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή εκπροσώπων των Εθνικών αρχών συντονισμού του ΣΕΣ, των αρμοδίων Γενικών Διευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των Κοινωνικών Εταίρων στις 12/12/2013.

    7.Επισημαίνεται ότι η προγραμματική συμφωνία του ΟΑΕΔ με το ΕΙΕΑΔ, προβλέπει την συνεχή αξιολόγησή του βάση τελικών και ενδιάμεσων στόχων, αλλά και σημαντική περαιτέρω μείωση του διοικητικού – λειτουργικού κόστους, αφού μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι η διοίκηση του ΕΙΕΑΔ θα ασκείται από τον Διοικητή του ΟΑΕΔ. Με τον τρόπο αυτό ο ΟΑΕΔ αποκτά ένα σημαντικό εργαλείο με τη νομική μορφή του ΝΠΙΔ, απολύτως απαραίτητο για την πραγματοποίηση των στόχων του. Σημειώνεται τέλος, ότι η εν λόγω πρόταση εκτός της σύμφωνης γνώμης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει και τη πλήρη υποστήριξη του συνόλου των κοινωνικών εταίρων όπως φαίνεται από τις συνημμένες επιστολές .

    Με βάση τα παραπάνω, το ΕΙΕΑΔ δεν πρέπει να περιληφθεί στους φορείς που θα καταργηθούν για λόγους ουσιαστικούς που σχετίζονται με τον μεγάλο στόχο της ανάσχεσης της ανεργίας. Συνεπώς, προς τη κατεύθυνση σχεδιάζεται να προβλεφθεί με νομοθετική ρύθμιση η αναγκαία αναδιάρθρωσή του που μπορεί να περιλαμβάνει και την πρόβλεψη ότι Πρόεδρος του ΕΙΕΑΔ θα είναι ο εκάστοτε Διοικητής του ΟΑΕΔ, ώστε να λειτουργήσει ως εκτελεστικός βραχίονας υλοποίησης προγραμμάτων ανάσχεσης της ανεργίας, με την αναγκαία ευελιξία που του προσδίδει η νομική του μορφή, που προέκυψε βάσει συγκεκριμένου σχεδιασμού με την προηγούμενη νομοθετική παρέμβαση του ν. 3996/2011.

    Ερωτάται το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ο Υπουργός:
    Για ποιο λόγο και με πιο σκεπτικό αγνοεί το ΑΡΜΟΔΙΟ Υπουργείο Εργασίας και τις προτάσεις του περι ΜΗ ΚΑΡΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΙΕΑΔ?

  • 17 Ιανουαρίου 2014, 16:56 | ΕΛΕΝΗ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

    Είμαι υπάλληλος του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ), προσληφθείσα βεβαίως μέσω ΑΣΕΠ. Το 2011 υπέβαλα αίτηση για μετάταξή μου στον ΟΑΕΔ, η οποία έγινε δεκτή από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο του οργανισμού αλλά ματαιώθηκε από το Υπουργείο Εργασίας, διότι κρίθηκε ότι το ΕΙΕΑΔ, επιτελώντας σπουδαιότατο ρόλο στην ελληνική κοινωνία στο πλαίσιο ανάσχεσης της ανεργίας και τόνωσης των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων ολόκληρου του φάσματος της οικονομίας (από κομμωτές μέχρι βιομηχανικές επιχειρήσεις)χρειαζόταν όλο το υψηλού επιπέδου στελεχιακό δυναμικό του προκειμένου να λειτουργήσει απρόσκοπτα το έργο της Διαρθρωτικής Προσαρμογής Εργαζομένων και Επιχειρήσεων εντός της Οικονομικής Κρίσης (ΕΣΠΑ, ΕΚΤ, ΕΠΑΝΑΔ). Αναρωτιέμαι λοιπόν πώς, δύο χρόνια μετά, και ενώ το εν λόγω έργο είναι σε φάση ωριμότητας, το ΕΙΕΑΔ και το προσωπικό του, ξαφνικά, δεν είναι απαραίτητο.Αναρωτιέμαι επίσης γιατί κοστίζει στο Δημόσιο η υλοποίηση του έργου από υπαλλήλους που πληρώνονται με το Ενιαίο Μισθολόγιο Δημοσίου και δεν θα κοστίσει η μελλοντική (και όποτε αυτή επανεκκινηθεί) υλοποίησή του από ιδιώτες που θα προσληφθούν με νέες συμβάσεις.Εν κατακλείδι, αναρωτιέμαι αν όλα αυτά κατατείνουν στη διασπάθιση του δημοσίου και κοινοτικού χρήματος, δια της εμπλοκής κέντρων ιδιωτικών συμφερόντων αντί για δημόσιους οργανισμούς, των οποίων ο καταστατικός σκοπός είναι ο χειρισμός των ανωτέρω προγραμμάτων.

  • 17 Ιανουαρίου 2014, 16:16 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε.

    θέλω να ρωτήσω ποια λογική σας οδηγεί στο να βάλετε λουκέτο σε έναν φορέα όπως το ΕΙΕΑΔ που στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο υλοποιεί ως ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης το συγχρηματοδοτούμενο έργο με τίτλο «Διαρθρωτική προσαρμογή εργαζομένων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν 1-49 εργαζόμενους σε περίοδο οικονομικής κρίσης» του ΕΠ ΑΝΑΔ ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ. Στο εν λόγω έργο συμμετέχουν πάνω από 14.000 επιχειρήσεις και 500 εργοδοτικοί φορείς και ωφελούνται πάνω από 100.000 μισθωτοί που εργάζονται σε αυτές.
    Θέλω να ρωτήσω με ποιά λογική οδηγείτε στην ανεργία το προσωπικό του ΕΙΕΑΔ,64 εργαζόμενους (εκ των οποίων 56 απόφοιτοι Ανώτατης Εκπαίδευσης, 21 κάτοχοι Μεταπτυχιακού τίτλου και 7 κάτοχοι διδακτορικού) που έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ σε συγκεκριμένα αντικείμενα και είναι επιστημονικά εξειδικευμένοι σε θέματα πολιτικών και υλοποίησης προγραμμάτων απασχόλησης και καταπολέμησης της ανεργίας.Με αυτήν την οργάνωση και αυτόν το σχεδιασμό αμφιβάλλω εάν η χώρα θα οδηγηθεί στην ανάπτυξη….

  • 17 Ιανουαρίου 2014, 16:20 | ΤΑΜΜΥ ΙΩΣΗΦΙΔΟΥ

    Εργάζομαι στο ΚΕΚ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΚΙΛΚΙΣ ΜΕΠΕ και χειρίζομαι τα προγράμματα της «Διαρθρωτικής Προσαρμογής Εργαζομένων και Επιχειρήσεων».
    Κάποια από αυτά τα προγράμματα έχουν ολοκληρωθεί και είναι στη φάση πληρωμών και κάποια ξεκινάνε άμεσα.
    Όλο αυτό το διάστημα η συνεργασία και επικοινωνία με τους υπαλλήλους του ΕΙΕΑΔ υπήρξε πολύ σημαντική, χωρίς προβλήματα. Αξίζει να σημειωθεί το ήθος, η ευγένεια, η αμεσότητα και η άρτια κατάρτιση όλων των υπαλλήλων.
    Η πιθανή κατάργηση του ΕΙΕΑΔ μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει, αφού είναι σαφές, ότι θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε ο επόμενος φορέας διαχείρισης να είναι σε θέση να χειριστεί τον συνολικό όγκο του έργου. Πρόκειται για ένα πολυδιάστατο έργο με πολλές παραμέτρους τόσο στην υλοποίηση του φυσικού αντικειμένου όσο και του οικονομικού.
    Ήδη οι επιχειρήσεις και οι ωφελούμενοι που συμμετείχαν στο έργο, έχουν δυσαρεστηθεί από τις μέχρι τώρα καθυστερήσεις.
    Είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσει το έργο να το διαχειρίζεται το ΕΙΕΑΔ.

  • 17 Ιανουαρίου 2014, 16:46 | ΚΔΒΜ1 ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

    Μαρούσι, 17 Ιανουαρίου 2014

    Προς:
    Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
    -κ. Κ. Μητσοτάκη

    Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
    -κ. Ι. Βρούτση

    Κύριοι,

    Το ΕΙΕΑΔ υλοποιεί ως ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης το συγχρηματοδοτούμενο έργο με τίτλο «Διαρθρωτική προσαρμογή εργαζομένων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν 1-49 εργαζόμενους σε περίοδο οικονομικής κρίσης» του ΕΠ ΑΝΑΔ ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ. Στο εν λόγω έργο συμμετέχουν πάνω από 14.000 επιχειρήσεις και 500 εργοδοτικοί φορείς και ωφελούνται πάνω από 100.000 μισθωτοί που εργάζονται σε αυτές.

    Δεδομένης της μεγάλης οικονομικής δυσπραγίας και της συνεχιζόμενης ύφεσης που πνίγει την αγορά, οδηγώντας πολλές μικρές επιχειρήσεις ακόμα και σε κλείσιμο, θεωρώ ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να συμβάλλει στην ανάσχεση της καθοδικής πορείας των μικρών επιχειρήσεων και του ποσοστού απασχόλησης σε αυτές.

    Το έργο αυτό σήμερα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και σε κρίσιμο στάδιο δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε αυτό αναμένουν είτε προκαταβολές, είτε αποπληρωμές για τα έργα που έχουν αναλάβει.

    Στο πλαίσιο αυτό με την παρούσα επιστολή εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την πορεία του έργου στην περίπτωση που η σχετική με την κατάργηση του ΕΙΕΑΔ εξέλιξη εμποδίσει την απρόσκοπτη συνέχιση του έργου. Σημειώνω επιπλέον ότι η συνθετότητα και η ιδιαιτερότητα του έργου, καθώς και το μακροχρόνιο διάστημα προετοιμασίας, που απαιτήθηκε δεν αφήνουν περιθώρια ούτε για περαιτέρω καθυστερήσεις ούτε για την απώλεια της εξειδικευμένης τεχνογνωσίας διαχείρισης που έχουν αποκτήσει τα στελέχη του ΕΙΕΑΔ.

    Για τους παραπάνω λόγους και δεδομένης της κρισιμότητας του θέματος για εργαζόμενους και εργοδότες σας ζητούμε να εξασφαλιστεί η ανεμπόδιστη συνέχιση της λειτουργίας του ΕΙΕΑΔ καθώς και η απρόσκοπτη συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου του.

    Με εκτίμηση,
    Νικόλας Πουσπουρίκας
    ΚΔΒΜ1 ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

  • 17 Ιανουαρίου 2014, 16:35 | ΚΔΒΜ1 ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

    Μαρούσι, 17 Ιανουαρίου 2014

    Προς:
    Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
    -κ. Κ. Μητσοτάκη

    Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
    -κ. Ι. Βρούτση

    Κύριοι,

    Το ΕΙΕΑΔ υλοποιεί ως ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης το συγχρηματοδοτούμενο έργο με τίτλο «Διαρθρωτική προσαρμογή εργαζομένων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν 1-49 εργαζόμενους σε περίοδο οικονομικής κρίσης» του ΕΠ ΑΝΑΔ ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ. Στο εν λόγω έργο συμμετέχουν πάνω από 14.000 επιχειρήσεις και 500 εργοδοτικοί φορείς και ωφελούνται πάνω από 100.000 μισθωτοί που εργάζονται σε αυτές.

    Δεδομένης της μεγάλης οικονομικής δυσπραγίας και της συνεχιζόμενης ύφεσης που πνίγει την αγορά, οδηγώντας πολλές μικρές επιχειρήσεις ακόμα και σε κλείσιμο, θεωρώ ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να συμβάλλει στην ανάσχεση της καθοδικής πορείας των μικρών επιχειρήσεων και του ποσοστού απασχόλησης σε αυτές.

    Το έργο αυτό σήμερα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και σε κρίσιμο στάδιο δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε αυτό αναμένουν είτε προκαταβολές, είτε αποπληρωμές για τα έργα που έχουν αναλάβει.

    Στο πλαίσιο αυτό με την παρούσα επιστολή εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την πορεία του έργου στην περίπτωση που η σχετική με την κατάργηση του ΕΙΕΑΔ εξέλιξη εμποδίσει την απρόσκοπτη συνέχιση του έργου. Σημειώνω επιπλέον ότι η συνθετότητα και η ιδιαιτερότητα του έργου, καθώς και το μακροχρόνιο διάστημα προετοιμασίας, που απαιτήθηκε δεν αφήνουν περιθώρια ούτε για περαιτέρω καθυστερήσεις ούτε για την απώλεια της εξειδικευμένης τεχνογνωσίας διαχείρισης που έχουν αποκτήσει τα στελέχη του ΕΙΕΑΔ.

    Για τους παραπάνω λόγους και δεδομένης της κρισιμότητας του θέματος για εργαζόμενους και εργοδότες σας ζητούμε να εξασφαλιστεί η ανεμπόδιστη συνέχιση της λειτουργίας του ΕΙΕΑΔ καθώς και η απρόσκοπτη συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου του.

    Με εκτίμηση,
    Νικόλας Πουσπουρίκας
    Κέντρο Δια Βίου Μάθησης 1 ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

  • 17 Ιανουαρίου 2014, 16:54 | CARNEGIE ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ EΠΕ

    Μαρούσι, 17 Ιανουαρίου 2014

    Προς:
    Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
    -κ. Κ. Μητσοτάκη

    Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
    -κ. Ι. Βρούτση

    Κύριοι,

    Το ΕΙΕΑΔ υλοποιεί ως ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης το συγχρηματοδοτούμενο έργο με τίτλο «Διαρθρωτική προσαρμογή εργαζομένων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν 1-49 εργαζόμενους σε περίοδο οικονομικής κρίσης» του ΕΠ ΑΝΑΔ ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ. Στο εν λόγω έργο συμμετέχουν πάνω από 14.000 επιχειρήσεις και 500 εργοδοτικοί φορείς και ωφελούνται πάνω από 100.000 μισθωτοί που εργάζονται σε αυτές.

    Δεδομένης της μεγάλης οικονομικής δυσπραγίας και της συνεχιζόμενης ύφεσης που πνίγει την αγορά, οδηγώντας πολλές μικρές επιχειρήσεις ακόμα και σε κλείσιμο, θεωρώ ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να συμβάλλει στην ανάσχεση της καθοδικής πορείας των μικρών επιχειρήσεων και του ποσοστού απασχόλησης σε αυτές.

    Το έργο αυτό σήμερα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και σε κρίσιμο στάδιο δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε αυτό αναμένουν είτε προκαταβολές, είτε αποπληρωμές για τα έργα που έχουν αναλάβει.

    Στο πλαίσιο αυτό με την παρούσα επιστολή εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την πορεία του έργου στην περίπτωση που η σχετική με την κατάργηση του ΕΙΕΑΔ εξέλιξη εμποδίσει την απρόσκοπτη συνέχιση του έργου. Σημειώνω επιπλέον ότι η συνθετότητα και η ιδιαιτερότητα του έργου, καθώς και το μακροχρόνιο διάστημα προετοιμασίας, που απαιτήθηκε δεν αφήνουν περιθώρια ούτε για περαιτέρω καθυστερήσεις ούτε για την απώλεια της εξειδικευμένης τεχνογνωσίας διαχείρισης που έχουν αποκτήσει τα στελέχη του ΕΙΕΑΔ.

    Για τους παραπάνω λόγους και δεδομένης της κρισιμότητας του θέματος για εργαζόμενους και εργοδότες σας ζητούμε να εξασφαλιστεί η ανεμπόδιστη συνέχιση της λειτουργίας του ΕΙΕΑΔ καθώς και η απρόσκοπτη συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου του.

    Με εκτίμηση,
    Αναστασία Τσάμπρα
    CARNEGIE ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ EΠΕ

  • 17 Ιανουαρίου 2014, 16:34 | ERGOWAY KEK EΠΕ

    Μαρούσι, 17 Ιανουαρίου 2014

    Προς:
    Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
    -κ. Κ. Μητσοτάκη

    Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
    -κ. Ι. Βρούτση

    Κύριοι,

    Το ΕΙΕΑΔ υλοποιεί ως ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης το συγχρηματοδοτούμενο έργο με τίτλο «Διαρθρωτική προσαρμογή εργαζομένων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν 1-49 εργαζόμενους σε περίοδο οικονομικής κρίσης» του ΕΠ ΑΝΑΔ ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ. Στο εν λόγω έργο συμμετέχουν πάνω από 14.000 επιχειρήσεις και 500 εργοδοτικοί φορείς και ωφελούνται πάνω από 100.000 μισθωτοί που εργάζονται σε αυτές.

    Δεδομένης της μεγάλης οικονομικής δυσπραγίας και της συνεχιζόμενης ύφεσης που πνίγει την αγορά, οδηγώντας πολλές μικρές επιχειρήσεις ακόμα και σε κλείσιμο, θεωρώ ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να συμβάλλει στην ανάσχεση της καθοδικής πορείας των μικρών επιχειρήσεων και του ποσοστού απασχόλησης σε αυτές.

    Το έργο αυτό σήμερα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και σε κρίσιμο στάδιο δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε αυτό αναμένουν είτε προκαταβολές, είτε αποπληρωμές για τα έργα που έχουν αναλάβει.

    Στο πλαίσιο αυτό με την παρούσα επιστολή εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την πορεία του έργου στην περίπτωση που η σχετική με την κατάργηση του ΕΙΕΑΔ εξέλιξη εμποδίσει την απρόσκοπτη συνέχιση του έργου. Σημειώνω επιπλέον ότι η συνθετότητα και η ιδιαιτερότητα του έργου, καθώς και το μακροχρόνιο διάστημα προετοιμασίας, που απαιτήθηκε δεν αφήνουν περιθώρια ούτε για περαιτέρω καθυστερήσεις ούτε για την απώλεια της εξειδικευμένης τεχνογνωσίας διαχείρισης που έχουν αποκτήσει τα στελέχη του ΕΙΕΑΔ.

    Για τους παραπάνω λόγους και δεδομένης της κρισιμότητας του θέματος για εργαζόμενους και εργοδότες σας ζητούμε να εξασφαλιστεί η ανεμπόδιστη συνέχιση της λειτουργίας του ΕΙΕΑΔ καθώς και η απρόσκοπτη συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου του.

    Με εκτίμηση,
    Γιάννης Πουσπουρίκας
    ERGOWAY KEK EΠΕ

  • ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    Ο.Σ.ΥΠ.Ε.
    Δραγατσανίου 8, Τ.Κ. 10110, τηλ.: 213 1516156 , fax: 2105249863,
    Email: osype@ypakp.gr, website: http://www.osype.gr

    Αθήνα 17 Ιανουαρίου 2014

    Α.Π. 35

    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

    Η Κυβέρνηση συνεχίζοντας προκλητικά τη βάναυση πολιτική των διαθεσιμοτήτων και των απολύσεων στο Δημόσιο Τομέα, καταργεί με νομοσχέδιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και συνοπτικές διαδικασίες, φορείς, νομικά πρόσωπα και ερευνητικά κέντρα, με προσχήματα και δικαιολογίες όπως περιγράφονται αναλυτικά στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, για ένα δήθεν σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος.

    Ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας ενσυνείδητα συστρατευόμενος στην κυβερνητική πολιτική διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, ισοπέδωσης του κοινωνικού κράτους και ουσιαστικής κατάργησης της μόνιμης και σταθερής εργασίας, από την μια προβάλει και ευαγγελίζεται πολιτικές απασχόλησης και ανάσχεσης της ανεργίας και από την άλλη με δική του πρόταση προς τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης καταργούν μαζί έναν από τους βασικότερους οργανισμούς του Υπουργείου μας, το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ), απαραίτητη και αναγκαία δομή για την υλοποίηση κάθε πολιτικής στήριξης της απασχόλησης, οδηγώντας στον καιάδα των άμεσων απολύσεων το υψηλού επιπέδου σε προσόντα, τεχνογνωσία και εξειδικευμένη εμπειρία επιστημονικό προσωπικό του.

    Καλούμε τον Υπουργό Εργασίας, την ύστατη στιγμή, να αφουγκραστεί τους Κοινωνικούς Εταίρους (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ), να παραμερίσει τις αντεργατικές κυβερνητικές πολιτικές, να αποτρέψει την κατάργηση του ΕΙΕΑΔ και να το εντάξει στις δράσεις και τις πολιτικές του Κυβερνητικού Συμβουλίου Απασχόλησης.

    Καλούμε τα Κόμματα και τους Βουλευτές να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να μην ακολουθήσουν αντιφατικές αποφάσεις που δημιουργούν εύλογες αμφιβολίες και ερωτηματικά για τον σκοπό που καλούνται να υπηρετήσουν και να πουν ένα βροντερό ΟΧΙ στο κλείσιμο ενός άκρως απαραίτητου και αναγκαίου φορέα ενίσχυσης της απασχόλησης και στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.

    Η ανακοίνωση αυτή αποτελεί ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της ΟΣΥΠΕ και θα αναρτηθεί στη διαβούλευση του νομοσχεδίου.

  • 17 Ιανουαρίου 2014, 15:13 | Αλεξάνδρου Θεόδωρος

    Ως εργαζόμενος σε εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων που συνεργάζεται άμεσα με τον ΕΙΕΑΔ θέλω να υποβάλλω την ένστασή μου στην κατάργηση του φορέα. Η κατάργηση του φορέα θα δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα στην εύρρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα.

  • 17 Ιανουαρίου 2014, 15:17 | Κουτούδης Παναγιώτης

    Το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού είναι ο πλέον κατάλληλος φορέας για τη διαχείριση του ιδιαίτερα απαιτητικού Προγράμματος Διαρθρωτικής Προσαρμογής, μέσω του οποίου επωφελούνται παραπάνω των 13.000 επιχειρήσεων σε όλη την Ελλάδα, καθώς διαθέτει το πλέον καταρτισμένο και εφοδιασμένο με τα απαραίτητα προσόντα προσωπικό. Η κατάργηση του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε μεγάλη καθύστερηση όσον αφορά την ολοκλήρωση του Προγράμματος, με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η θέση χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Συμπερασματικά, θα ήθελα να εκφράσω τον έντονο προβληματισμό μου για την επικείμενη κατάργηση του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. και θεωρώ ως δεδομένη την αναθεώρηση αυτής της απόφασης.

  • Με ιδιαίτερη ανησυχία πληροφορηθήκαμε ότι η Κυβέρνηση προχωρά με νομοσχέδιο στον τερματισμό της λειτουργίας του Ε.Ι.Ε.Α.Δ., με αποτέλεσμα αυτής της απόφασης είναι η άμεση απόλυση των εργαζομένων.
    Το διάστημα αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη η πληρωμή και αποπληρωμή 13.000 περίπου επιχειρήσεων, επιδοτούμενων από πρόγραμμα του Ε.Σ.Π.Α.
    Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να καταργηθεί το Ε.Ι.Ε.Α.Δ., αλλά να ενισχυθεί το έργο του, να συνεχιστεί η ομαλή ολοκλήρωση του προγράμματος ενίσχυσης και να αποσυρθεί η διάταξη που προβλέπει την κατάργησή του.
    Είναι πολύ στενάχωρο φορείς με τόσο καλά καταρτισμένο προσωπικό να κλείνουν τη στιγμή που έχουν αναλάβει και βρίσκεται σε εξέλιξη ένας μεγάλος όγκος προγραμμάτων.

  • 17 Ιανουαρίου 2014, 15:42 | ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Κ.Ε.Κ.

    ΑΠΟΦΑΣΗ Δ.Σ. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ Κ.Ε.Κ.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Συλλόγου Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ε.Κ.) προκειμένου να εξετάσει τις επιπτώσεις της δρομολογούμενης κατάργησης του ΕΙΕΑΔ συνήλθε σήμερα σε έκτακτη συνεδρίαση. Από την εξέταση των καταγεγραμμένων αποτελεσμάτων της μέχρι σήμερα πορείας της υλοποίησης του έργου «Διαρθρωτική προσαρμογή μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων εντός της οικονομικής κρίσης» που διαχειρίζεται το ΕΙΕΑΔ, ως ΕΦΔ, διαπίστωσε ότι:

    1. Τα έργα των προσκλήσεων Α, Β και Γ της Διαρθρωτικής Προσαρμογής χαρακτηρίζονται από μεγάλη πολυπλοκότητά στο σχεδιασμό και τις διαδικασίες ένταξης των ωφελουμένων επιχειρήσεων και εργαζομένων αλλά και των όρων υλοποίησής τους. Τα οργανωτικά και διαχειριστικά προβλήματα της πολυπλοκότητας του έργου ανέλαβε και αντιμετώπισε σε μεγάλο βαθμό το ΕΙΕΑΔ στο οποίο μεταχρονολογημένα ανατέθηκε η διαχείρισή του, και έχει δρομολογηθεί από τις αρχές του 2013 η υλοποίηση των προγραμμάτων η οποία ολοκληρώνεται το πολύ σε 5 μήνες.

    2. Στα προγράμματα έχουν ενταχθεί περίπου 15.000 μικρές επιχειρήσεις, 600 περίπου επιχειρήσεις που απασχολούν 20-49 άτομα και περίπου 650 φορείς εκπροσώπησης εργοδοτών οι οποίοι ανέλαβαν την εκπόνηση κλαδικών σχεδίων στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο αριθμός των ωφελουμένων εργαζομένων ανέρχεται σε 42.000.

    3. Το σε μικρό αριθμό στελεχιακό δυναμικό του ΕΙΕΑΔ, παρά το βάρος της πολυπλοκότητας και της ιδιαιτερότητας των προγραμμάτων, ανταποκρίθηκε επάξια στις απαιτήσεις των προγραμμάτων, διεκπεραιώνοντας πολύ μεγάλο όγκο εργασιών διαχείρισης του προϋπολογισμού των 200 εκατ. Ευρώ που κατανεμήθηκε στον τεράστιο αριθμό των δικαιούχων επιχειρήσεων και εργοδοτικών φορέων.

    4. Η απόφαση κατάργησης του ΕΙΕΑΔ και η ανάθεση του έργου της Διαρθρωτικής Προσαρμογής σε άλλο φορέα, που τα στελέχη του αντικειμενικά δεν θα διαθέτουν την εμπειρία διεκπεραίωσης του συγκεκριμένου έργου με την τόσο μεγάλη πολυπλοκότητα, θα απειλήσει την υλοποιησιμότητα του έργου ή στην καλύτερη περίπτωση θα προκαλέσει τέτοιες καθυστερήσεις που θα πλήξουν τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε πολύ μεγάλο βαθμό με αποτέλεσμα την παράλληλη απαξίωση του συστήματος ενίσχυσης των επιχειρήσεων.

    Ο ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ε.Κ. θεωρεί, ότι σήμερα είναι επιβεβλημένο να συνεχισθεί η λειτουργία του ΕΙΕΑΔ, προκειμένου να μη τεθεί σε κίνδυνο η υλοποίηση των έργων και να μη προκληθούν άλλες καθυστερήσεις στις αναμενόμενες άμεσα εκταμιεύσεις, που είναι απαραίτητες τόσο για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και των ΚΕΚ, όσο και για την επίτευξη των στόχων της απορροφητικότητας των κοινοτικών πόρων, που μπορούν να καλύψουν έστω μέρος των μεγάλων αναγκών των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και των εργαζομένων σ’ αυτές.

    Ο Πρόεδρος Ο γραμματέας

  • 17 Ιανουαρίου 2014, 15:34 | ΚΕΚ ΓΑΙΑ ΑΕ

    Το ΕΙΕΑΔ στο διάστημα των τελευταίων μηνών προχώρησε με γοργά βήματα στην διοικητική επαλήθευση και στην άμεση εκταμίευση του ποσού 38 εκατομμυρίων ευρώ περίπου σε χιλιάδες δικαιούχες επιχειρήσεις. Διαπιστώσαμε ότι τα στελέχη του εργάστηκαν με ιδιαίτερο ζήλο, οργάνωση και μεθοδικότητα, ώστε να επιτύχουν το επιχειρησιακά δύσκολο αυτό αποτέλεσμα, το οποίο είναι μοναδικό στα πλαίσια του ΕΣΠΑ.

    Το έργο σήμερα είναι σε πλήρη εξέλιξη και στους προσεχείς μήνες 15 χιλιάδες δικαιούχες επιχειρήσεις περίπου αναμένουν εκταμιεύσεις πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ. Η πιθανότητα κατάργησης του ΕΙΕΑΔ, θα οδηγήσει σε μεγάλες καθυστερήσεις το έργο, θα θέσει αναιτιολόγητα σε κίνδυνο την υλοποιησιμότητά του, δεν θα επιτύχει την απορροφητικότητα των διαθέσιμων κοινοτικών πόρων, θα κλονίσει οικονομικά τα ΚΕΚ και δεν θα επιτύχει τους στόχους του προγράμματος για ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων στο σημερινό περιβάλλον κρίσης.

    κρίνουμε ότι σήμερα είναι απόλυτα επιβεβλημένο να ζητήσουμε την μη κατάργηση του ΕΙΕΑΔ , διότι πιστεύουμε ότι στην προσπάθεια του εξορθολογισμού και της αναβάθμισης των υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης, θα τεθούν σε δίνη χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις και τα συνεργαζόμενα με αυτές Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης.

    Για το ΚΕΚ ΓΑΙΑ ΑΕ
    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΕΣΤΟΡΑΣ

  • 17 Ιανουαρίου 2014, 14:41 | Ασκιανάκης Γ.

    Αποτελεί κοινό λογικό τόπο: οφείλουμε να διατηρούμε και να βελτιώνουμε το χρήσιμο, ενώ εξαλείφουμε το μη αναγκαίο και το παρασιτικό. Ορθά;
    Όμως:
    i. Ορίζετε ότι τις αρμοδιότητες του ΕΙΕΑΔ θα τις αναλάβουν οι Χ φορείς και άρα εσείς οι ίδιοι, οι ιθύνοντες , έμμεσα αναγνωρίζετε ότι το ΕΙΕΑΔ επιτελεί έργο και επομένως προφανώς έχει λόγο ύπαρξης. Ορθά;
    ii. Στη περίπτωση αυτή, δηλαδή εφόσον πιστεύετε ότι ναι, έχει αντικείμενο έργου, αλλά δεν λειτουργεί σωστά, θα έπρεπε να αναλάβετε δράση βελτίωσης της λειτουργίας του κι όχι να αποφασίσετε τη παύση λειτουργίας του και μάλιστα εδώ και τώρα. Ορθά;
    iii. Το μόνο επιχείρημα σας στην περίπτωση αυτή, θα μπορούσε να είναι η αρχή της αναλογικότητας. Δηλαδή ότι το ΕΙΕΑΔ προσφέρει ελάχιστα σε σχέση με το προσδοκώμενο και άρα για οικονομία έργου και κλίμακας αποφασίζουμε να το κλείσουμε. Ορθά;
    Αυτή την εκδοχή όμως, δεν μπορώ να την λάβω σοβαρά ως ενδεχόμενο, εάν σκεφτώ τα ποσά που διαχειρίζεται, τους φορείς που εξυπηρετεί και το σκοπό που του έργου.
    Εάν δε αναλογιστώ και τον τρόπο, τη σπουδή, το άκαιρο, την επιστημονική κατάρτισης του προσωπικού, τον μικρό αριθμό των εργαζομένων, τότε δεν νομίζω ότι έχετε σοβαρά επιχειρήματα να μου αντιτάξετε για να στηρίξετε την απόφαση σας.
    Το εγχείρημά σας καταφανέστατα στερείται ουσίας και προγραμματισμού. Ορθά;

  • 17 Ιανουαρίου 2014, 14:01 | ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΙΕΑΔ (ΣΕ-ΕΙΕΑΔ)

    ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΕΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΟΤΙ:

    Ο Διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Θ Αμπαζόγλου έχει αποστείλει προς τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης έγγραφο με Α.Π. 800/30 Ιουλίου 2013 στο οποίο ζητείταιη αξιοποίση του ΕΙΕΑΔ απο το Υπουργείο Εργασίας στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ, των υπηρεσιών και του έργου του ΕΙΕΑΔ, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Task Force. Για το ΕΙΕΑΔ προτείνεται μέσω ΟΑΕΔ, νέος στόχος και αποστολή για τη νέα προγραμματική περίοδο.

    Με νεότερο έγγραφο του Διοικητή ΟΑΕΔ προς τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης (έγγραφο με Α.Π. 1345/2-12-2013), με θέμα την ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης του ΕΙΕΑΔ φορέα ικανού να καλύψει τη «εκ των προτέρων αιρεσιμότητας 8.5» για την προσαρμογή των εργαζομένων, επιχειρήσεων, και επιχειρηματιών στην αλλαγή.

    Σημειώνεται ότι η εκπλήρωση των εκ των προτέρων αιρεσιμοτήτων μέχρι το τέλος του 2015, αποτελει προϋπόθεση ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΓΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ ΣΤΟΥς ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ.

    Τα έγγραφα είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου

    Ερωτάται το Υπουργείο:
    Με ποιό σκεπτικό προχωρά στην κατάργηση του ΕΙΕΔ?
    Γιατί αγνοεί τον ΟΑΕΔ και το σχεδιασμό του κατά τη νέα προγραμματική περίοδο?

  • 17 Ιανουαρίου 2014, 14:20 | ΚΑΝΕΛΛΟΥ ΜΑΡΙΑ- ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

    ΣΩΜΑΤΕΙΟΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΩΝ ΚΟΥΡΕΩΝ ΚΑΙ ΚΟΜΜΩΤΩΝ ΤΡΙΠΟΛΕΩΣ
    Ο Φορέας μας συμμετέχει στο πρόγραμμα κατάρτισης που υλοποιείται μέσω της ΕΙΕΑΔ με επιχειρήσεις και εργαζόμενους του κλάδου των ΚΟΥΡΕΩΝ – ΚΟΜΜΩΤΩΝ της περιοχής της Τρίπολης . Συγκεκριμένα συμμετέχουν 24 επιχειρήσεις και 37 εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι και στον κλάδο . Το πρόγραμμα εξελίσσεται ικανοποιητικά . Η αιφνίδια ανακοίνωση για το κλείσιμο της ΕΙΕΑΔ δημιουργεί άμεσο κίνδυνο για την εξέλιξη της υλοποίησης του προγράμματος. Κινδυνεύει να διακοπεί η διαδικασία της κατάρτισης , να μείνουν απλήρωτοι οι καταρτιζόμενοι και οι επιχειρήσεις. Η προβλεπόμενη δυνατότητα στο σχέδιο του υπουργείου, να μεταφερθεί η υλοποίηση του προγράμματος σε άλλο κρατικό φορέα δεν μας εφησυχάζει. Με τα γνωστά προβλήματα που έχει σήμερα το κράτος η ιστορία παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες. Είναι σημαντικό τα τονισθεί ότι είναι απαράδεκτη πολυτέλεια η χώρα μας με τα γνωστά δημοσιονομικά προβλήματα να πετάει σίγουρα χρήματα και να χαθούν κοινοτικά κονδύλια. Ο συνολικός προϋπολογισμός προγραμμάτων διαρθρωτικής προσαρμογής είναι περίπου 200.000 εκ. ευρώ. Είναι λάθος να κλείνουν οργανισμοί οι οποίοι είναι εξειδικευμένοι στην αντιμετώπιση προβλημάτων αναδιάρθρωσης και απασχόλησης.

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
    ΨΙΜΟΥΛΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ

    Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
    ΚΑΝΕΛΛΟΥ ΜΑΡΙΑ

  • 17 Ιανουαρίου 2014, 14:31 | Γ. Φαράντος

    Η διατήρηση του ΕΙΕΑΔ ως υπηρεσία διαχείρισης των κοινοτικών κονδυλίων για την επιμόρφωση των εργαζομένων είναι επεβεβλημένη και εξυπηρετεί τους στόχους ενός στρατηγικού σχεδίου για την έξοδο της χώρας από την κρίση και τη διαχείριση της. Η ευκαιρία που δίνεται για την μετεξέλιξη του φορέα με την εφαρμογή αποτελεσματικότερων και αποδοτικότερων τεχνικών διοίκησης δεν πρέπει να χαθεί με την κατάργηση του και την αντικατάσταση του από άλλους φορείς που δεν έχουν την οργάνωση και την εμπειρία στα αντικείμενα αυτά.

  • 17 Ιανουαρίου 2014, 14:40 | ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

    Ο Φορέας μας συμμετέχει στο πρόγραμμα κατάρτισης που υλοποιείται μέσω της ΕΙΕΑΔ με επιχειρήσεις και εργαζόμενους του κλάδου των ΣΧΟΛΩΝ ΟΔΗΓΩΝ της περιοχής της Λαμίας . Συγκεκριμένα συμμετέχουν 14 επιχειρήσεις και 16 εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι και στον κλάδο . Το πρόγραμμα εξελίσσεται ικανοποιητικά . Η αιφνίδια ανακοίνωση για το κλείσιμο της ΕΙΕΑΔ δημιουργεί άμεσο κίνδυνο για την εξέλιξη της υλοποίησης του προγράμματος. Κινδυνεύει να διακοπεί η διαδικασία της κατάρτισης , να μείνουν απλήρωτοι οι καταρτιζόμενοι και οι επιχειρήσεις. Η προβλεπόμενη δυνατότητα στο σχέδιο του υπουργείου, να μεταφερθεί η υλοποίηση του προγράμματος σε άλλο κρατικό φορέα δεν μας εφησυχάζει. Με τα γνωστά προβλήματα που έχει σήμερα το κράτος η ιστορία παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες. Είναι σημαντικό τα τονισθεί ότι είναι απαράδεκτη πολυτέλεια η χώρα μας με τα γνωστά δημοσιονομικά προβλήματα να πετάει σίγουρα χρήματα και να χαθούν κοινοτικά κονδύλια. Ο συνολικός προϋπολογισμός προγραμμάτων διαρθρωτικής προσαρμογής είναι περίπου 200.000 ευρώ. Είναι λάθος να κλείνουν οργανισμοί οι οποίοι είναι εξειδικευμένοι στην αντιμετώπιση προβλημάτων αναδιάρθρωσης και απασχόλησης.
    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
    ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

  • 17 Ιανουαρίου 2014, 14:49 | ΜΕΤΡΟΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ Ο.Ε.

    Η απόφαση του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης να συμπεριλάβει την ΕΙΕΑΔ στους υπο κατάργηση φορείς είναι μία ενέργεια ακατανόητη και τελείως άστοχη καθώς δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα τόσο στις επιχειρήσεις όσο και τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων αυτών που αναμένουν εδώ και 2 χρόνια να πληρωθούν για την υλοποίηση των έργων τα οποία έχουν συμβασιοπηθεί και υλοποιηθεί στα πλαίσια του προγράμματος «ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΜΙΚΡΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΑΠΟ 1-49 ΑΤΟΜΑ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ» στα πλαίσια του Ε.Π. «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ», στο οποίο συμμετέχουν απο όλη την Ελλάδα περίπου 650 επιχειρήσεις που απασχολούν απο 20 – 49 άτομα καθώς και περιπου 15.000 επιχειρήσεις που απασχολούν απο 1- 49 άτομα.

    Η μετάβαση των αρμοδιοτήτων της ΕΙΕΑΔ στον ΟΑΕΔ όπως αναφέρει το νομοσχέδιο θα δημιουργήσει νέα μεγάλη καθυστέρηση στην πληρωμή και αποπληρωμή του έργου, καθώς μόνο 5-6 μήνες απαιτούνται να μεταφερθούν τα αρχεία και να ενημερωθούν οι νέοι υπάλληλοι για τις διαδικασίες υλοποίησης, αποπληρωμής των έργων αυτών χωρίς να υπολογίζεται ο χρόνος που απαιτείται απο εκεί και μετέπειτα για την πληρωμή – αποπληρωμή των έργων των επιχειρήσεων.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν ταυτόχρονα με την ΕΙΕΑΔ, ο ΟΑΕΔ είχε αναλάβει να διαχειρισθεί και αυτός αντίστοιχο πρόγραμμα «ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 50 ΑΤΟΜΑ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ» στο οποίο συμμετείχαν περίπου 650 επιχειρήσεις απο όλη την Ελλάδα και το οποίο ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2010. Μέχρι σήμερα ο ΟΑΕΔ δεν έχει ακόμα ολοκληρώσει την αποπληρωμή των έργων αυτών. Επομένως το ερώτημα είναι εύλογο «Πόσο χρονικό διάστημα θα χρειασθεί ο ΟΑΕΔ να πληρώσει – αποπληρώσει 14.000 επιχειρήσεις όταν μέσα σε δύο χρόνια δεν έχει αποπληρώσει ακόμα τις δικές 650 επιχειρήσεις?»

    Επίσης θα πρέπει να τονισθεί η άψογη συμπεριφορά και εργατικότητα των υπαλλήλων της ΕΙΕΑΔ που υποστηρίζουν καθηερινά το συγκεκριμένο έργο κ επιλύοντας σημαντικά προβλήματα που προκύπτουν κατά την υλοποίηση των έργων και δουλεύοντας πολλές ανθρωποώρες για την εξυπηρέτηση του προγράμματος και των δικαιούχων – επιχειρήσεων.

    Η συγκεκριμένη απόφαση είναι πέραν κάθε λογικής και θα πρέπει το άρθρο 8 του νομοσχεδίου να αποσυρθεί άμεσα.

  • 17 Ιανουαρίου 2014, 14:34 | Νικόλαος Γεωργόπουλος

    Κλείσιμο Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρωπίνου Δυναμικού :
    Η πεποίθηση των επαγγελματιών που εξυπηρετούνται από τις υπηρεσίες του, τα λέει όλα.
    Κύριε Μητσοτάκη, θυμάσαι κάτι από αυτά που μας είπε για την Ανάπτυξη, στα «Ζάππεια» ο κ.Σαμαράς ; Με ποιους θα ρθει η ανάπτυξη;

  • 17 Ιανουαρίου 2014, 13:16 | Φ.ΠΕΡΑΜΑΤΖΗ

    Σαν υπάλληλος εργαζόμενη στον Ιδιωτικό τομέα θέλω να τονίσω την εξαιρετική συνεργασία που έχω όλο το διάστημα που βρίσκονται σε εξέλιξη τα έργα διαρθρωτικής προσαρμογής (ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Β΄και ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Γ΄) με όλους τους υπαλλήλους της ΕΙΕΑΔ. Είναι δύσκολο να μπορείς να συνεργασθείς με το δημόσιο τόσο αποτελεσματικά και παραγωγικά.
    Η παραγωγικότητα και αποτελεσματικότητα θεωρώ ότι είναι αυτό που πρέπει να επιβραβεύεται στην εποχή μας. Επειδή επίσης πιστεύω ότι στην σημερινή δύσκολη κατάσταση πρέπει να επιδιώκουμε την εργασία και όχι την ανεργία των συνανθρώπων μας είμαι αρνητική στο κλείσιμο του φορέα που θα οδηγήσει στην ανεργία ανθρώπων ικανών και με ιδιαίτερα προσόντα.

  • Η διάλυση του ΕΙΕΑΔ, τη στιγμή που υλοποιεί με αποτελεσματικότητα και επιτυχία μια σειρά προγραμμάτων που καταπολεμούν την ανεργία και υποστηρίζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα σε όλους αυτούς που εμπλέκονται σε αυτόν τον κύκλο: ανέργους, επιχειρήσεις, φορείς κατάρτισης, εκπαιδευτές, προμηθευτές και πολλούς άλλους.
    Και η στιγμή είναι λάθος και η κίνηση επίσης, αφού απέδειξε ο φορέας αυτός ότι λειτουργεί αποτελεσματικά, με προσωπικό αξιόλογο, που σέβεται το ρόλο του και τους συναλλασσόμενους με αυτό.
    Ο περιορισμός του κράτους, όταν ξεκινά από φορείς αποδοτικούς, που φέρνουν σε πέρας ακριβώς την αποστολή που τους ανατέθηκε από το κράτος, δεν είναι τελικά εξοικονόμηση πόρων, αλλά σπατάλη πόρων, αφού οι ενέργειες που θα μείνουν στη μέση και θα πρέπει βέβαια να ολοκληρωθούν, εν τέλει θα υλοποιηθούν με μεγαλύτερο κόστος, με καθυστερήσεις και ίσως με λάθη που θα γίνουν αφού το διάδοχο σχήμα-φορέας υλοποίησης, όσο έμπειρο και να είναι, δεν ξέρει τα συγκεκριμένα προγράμματα και τις ιδιαιτερότητές τους.
    Ενισχύστε το ΕΙΕΑΔ, αξιοποιείστε την εμπειρία του, για να ενισχυθεί η απασχόληση και η επιχειρηματικότητα στη χώρα.

  • 17 Ιανουαρίου 2014, 13:21 | ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΙΕΑΔ (ΣΕ-ΕΙΕΑΔ)

    ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ, ΚΟΙΝΟΠΟΙΕΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ (ΓΣΕΕ-ΣΕΒ-ΓΣΕΒΕΕ-ΕΣΕΕ, ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΖΗΤΕΙΤΑΙ, ΑΠΟ ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ, Η ΜΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΙΕΑΔ ΚΑΙ Η ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ.

    Σημειώνεται ότι η πρωτότυπη επιστολή με σφραγίδες και υπογραφές είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου και έχει κοινοποιηθεί στα κόμματα και όλους τους βουλευτές.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής

    Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ)
    Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ)
    Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ)
    Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ)

    ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ
    Α.Π: 25240

    Αθήνα, 20 Δεκεμβρίου 2013

    Προς:
    Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
    -κ. Κ. Μητσοτάκη

    Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
    -κ. Ι. Βρούτση

    Κύριε Υπουργέ,

    Σε συνέχεια της με αρ. πρωτ., 23541 από τις 24 Απριλίου 2013 κοινή επιστολή μας και σε μία χρονική συγκυρία κατά την οποία τα ποσοστά ανεργίας λαμβάνουν δραματικές διαστάσεις και οι επιχειρήσεις (ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες) συνεχίζουν να υφίστανται τις αρνητικές συνέπειες της οξείας οικονομικής ύφεσης, πληροφορούμαστε εκ νέου ότι, εξετάζεται η κατάργηση του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ).

    Θέλουμε να επισημάνουμε και πάλι ότι το ΕΙΕΑΔ υλοποιεί ως ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης το συγχρηματοδοτούμενο έργο με τίτλο «Διαρθρωτική προσαρμογή εργαζομένων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν 1-49 εργαζόμενους σε περίοδο οικονομικής κρίσης» του ΕΠ ΑΝΑΔ ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ. Στο εν λόγω έργο συμμετέχουν πάνω από 14.000 επιχειρήσεις και 500 εργοδοτικοί φορείς και ωφελούνται πάνω από 100.000 μισθωτοί που εργάζονται σε αυτές. Η πλειοψηφία των εργοδοτικών φορέων είναι μέλη των οργανώσεων των κοινωνικών εταίρων (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ) και οι οποίοι έχουν εξαρχής συμπράξει στο σχεδιασμό του έργου και συνεργάζονται σήμερα με τα στελέχη του ΕΙΕΑΔ για την αποτελεσματική υλοποίησή του.

    Δεδομένης της μεγάλης οικονομικής δυσπραγίας και της συνεχιζόμενης ύφεσης που πνίγει την αγορά, οδηγώντας πολλές μικρές επιχειρήσεις ακόμα και σε κλείσιμο, θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να συμβάλλει στην ανάσχεση της καθοδικής πορείας των μικρών επιχειρήσεων και του ποσοστού απασχόλησης σε αυτές.

    Το έργο αυτό σήμερα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και σε κρίσιμο στάδιο δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε αυτό αναμένουν είτε προκαταβολές, είτε αποπληρωμές για τα έργα που έχουν αναλάβει.
    Στο πλαίσιο αυτό με την παρούσα επιστολή εκφράζουμε και πάλι την έντονη ανησυχία μας για την πορεία του έργου στην περίπτωση που οι σχετικές με την κατάργηση φορέων εξελίξεις εμποδίσουν το ΕΙΕΑΔ να συνεχίσει απρόσκοπτα τον συντονισμό και την διαχείριση του έργου. Σημειώνουμε επιπλέον ότι η συνθετότητα και η ιδιαιτερότητα του έργου, καθώς και το μακροχρόνιο διάστημα προετοιμασίας, που απαιτήθηκε δεν αφήνουν περιθώρια ούτε για περαιτέρω καθυστερήσεις ούτε για την απώλεια της εξειδικευμένης τεχνογνωσίας διαχείρισης που έχουν αποκτήσει τα στελέχη του ΕΙΕΑΔ.

    Για τους παραπάνω λόγους και δεδομένης της κρισιμότητας του θέματος για εργαζόμενους και εργοδότες σας ζητούμε να εξασφαλιστεί η ανεμπόδιστη συνέχιση της λειτουργίας του ΕΙΕΑΔ καθώς και η απρόσκοπτη συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου του.

    Για τη ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος Πρόεδρος
    Για τον ΣΕΒ, Χάρης Κυριαζής, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος
    Για τη ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, Πρόεδρος
    Για την ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, Πρόεδρος

  • 17 Ιανουαρίου 2014, 13:08 | Ένωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Άρτας-Φιλιππιάδας

    Από τη μέχρι τώρα συνεργασία μας με το Ε.Ι.Ε.Α.Δ. έχουμε διαπιστώσει ότι ανήκει στις ελάχιστες Υπηρεσίες του Δημοσίου με τις οποίες, συνεργαστήκαμε εποικοδομητικά και αποτελεσματικά, βρίσκοντας λύσεις σε προβλήματα των επιχειρήσεων-μελών μας.
    Ομολογούμε την έκπληξή μας από το γεγονός ότι τόσο λίγα άτομα διεκπεραιώνουν ένα τόσο τεράστιο έργο που διαχειρίζεται 200 εκατ. Ευρώ, με ιδιαίτερα γρήγορους και αποδοτικούς ρυθμούς.
    Υπάρχει ο βάσιμος φόβος της καθυστέρησης, ακόμη και πιθανής ματαίωσης του ήδη χρονοβόρου Προγράμματος που θα επιφέρει ισχυρότατο πλήγμα στις επιχειρήσεις του φορέα μας και τους εργαζόμενους τους

  • 17 Ιανουαρίου 2014, 13:56 | ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

    Αθήνα, 17.1.2014

    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ -ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ (ΕΙΕΑΔ)

    Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), εκπροσωπώντας τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στο Εμπόριο και τις Υπηρεσίες, εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για τη σχεδιαζόμενη κατάργηση του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ), στο σχέδιο νόμου που κατέθεσε το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
    Η Κυβέρνηση προχωρά πια και στο κλείσιμο οργανισμών ή φορέων, που ασχολούνται με την ανεργία και τη στήριξη της απασχόλησης, τη στιγμή που οι πραγματικοί άνεργοι του ιδιωτικού τομέα ξεπερνούν τα 2 εκατ. άτομα.
    H Κυβέρνηση κλείνει με «ξαφνικό θάνατο» και απόλυση του προσωπικού του έναν οργανισμό, στου οποίου το πρόγραμμα συμμετέχουν αυτή τη στιγμή 100.000 ιδιωτικοί υπάλληλοι σε 13.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, τινάσσοντας στον αέρα την πληρωμή των εκπαιδευτικών επιδομάτων χιλιάδων εργαζομένων, την ώρα που οι μισθοί και τα εισοδήματα των μισθωτών έχουν καταρρεύσει με τις μνημονιακές πολιτικές.
    Με το κλείσιμο του ΟΕΚ και της Εργατικής Εστίας, δε διστάζουν να προχωρήσουν στην κατάργηση των φορέων, όπως το ΕΙΕΑΔ που ασχολούνται με την ανεργία και τη στήριξη των εργαζομένων.
    Στηρίζουμε τον αγώνα του Σωματείου εργαζομένων, και καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα από το νομοσχέδιο, την κατάργηση του ΕΙΕΑΔ.

    Για την ΟΙΥΕ

  • 17 Ιανουαρίου 2014, 13:49 | ΜΟΥΡΜΟΥΡΗΣ ΟΘΩΝ

    ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ – ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΔΡΑΜΑΣ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

    ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΜΙΚΡΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΛΑΔΟΥ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

    Ο Φορέας μας συμμετέχει στο πρόγραμμα κατάρτισης που υλοποιείται μέσω της ΕΙΕΑΔ με επιχειρήσεις και εργαζόμενους του ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΛΑΔΟΥ και του ΚΛΑΔΟΥ ΚΟΜΜΩΤΩΝ . Συγκεκριμένα για τον επισιτιστικό κλάδο συμμετέχουν 13 επιχειρήσεις και 37 εργαζόμενοι και στον κλάδο των κομμωτών 12 επιχειρήσεις με 16 εργαζόμενους. Το πρόγραμμα εξελίσσεται ικανοποιητικά . Η αιφνίδια ανακοίνωση για το κλείσιμο της ΕΙΕΑΔ δημιουργεί άμεσο κίνδυνο για την εξέλιξη της υλοποίησης του προγράμματος. Κινδυνεύει να διακοπεί η διαδικασία της κατάρτισης , να μείνουν απλήρωτοι οι καταρτιζόμενοι και οι επιχειρήσεις. Η προβλεπόμενη δυνατότητα στο σχέδιο του υπουργείου, να μεταφερθεί η υλοποίηση του προγράμματος σε άλλο κρατικό φορέα δεν μας εφησυχάζει. Με τα γνωστά προβλήματα που έχει σήμερα το κράτος η ιστορία παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες. Είναι σημαντικό τα τονισθεί ότι είναι απαράδεκτη πολυτέλεια η χώρα μας με τα γνωστά δημοσιονομικά προβλήματα να πετάει σίγουρα χρήματα και να χαθούν κοινοτικά κονδύλια. Ο συνολικός προϋπολογισμός προγραμμάτων διαρθρωτικής προσαρμογής είναι περίπου 200.000 ευρώ. Είναι λάθος να κλείνουν οργανισμοί οι οποίοι είναι εξειδικευμένοι στην αντιμετώπιση προβλημάτων αναδιάρθρωσης και απασχόλησης.

  • 17 Ιανουαρίου 2014, 13:37 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΥΡΕΩΝ – ΚΟΜΜΩΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

    Eίναι εντελώς παράλογο σε περίοδο τεράστιων ποσοστών ανεργίας, να καταργούνται τέτοιοι οργανισμοί όπως το Ε.Ι.Ε.ΑΔ., χωρίς κανένα κριτήριο, χωρίς την παραμικρή αξιολόγηση, χωρίς καμία ορθολογική δικαιολογητική βάση.
    To κλείσιμο του ΕΙΕΑΔ θα δημιουργήσει τεράστια καθυστέρηση, ακόμη και ματαίωση πλήθους προγραμμάτων με αποτέλεσμα τη μη απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ

  • 17 Ιανουαρίου 2014, 13:06 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΣΤΙΑΤΟΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

    Από τη μέχρι τώρα συνεργασία μας με το Ε.Ι.Ε.Α.Δ. έχουμε διαπιστώσει ότι ανήκει στις ελάχιστες Υπηρεσίες του Δημοσίου με τις οποίες, συνεργαστήκαμε εποικοδομητικά και αποτελεσματικά, βρίσκοντας λύσεις σε προβλήματα των επιχειρήσεων-μελών μας.
    Ομολογούμε την έκπληξή μας από το γεγονός ότι τόσο λίγα άτομα διεκπεραιώνουν ένα τόσο τεράστιο έργο που διαχειρίζεται 200 εκατ. Ευρώ, με ιδιαίτερα γρήγορους και αποδοτικούς ρυθμούς.
    Υπάρχει ο βάσιμος φόβος της καθυστέρησης, ακόμη και πιθανής ματαίωσης του ήδη χρονοβόρου Προγράμματος που θα επιφέρει ισχυρότατο πλήγμα στις επιχειρήσεις του φορέα μας και τους εργαζόμενους σε αυτές

  • 17 Ιανουαρίου 2014, 13:34 | ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ Ν. ΠΡΕΒΕΖΑΣ

    Είναι κρίμα φορείς με τόσο καλά καταρτισμένο προσωπικό να κλείνουν τη στιγμή που έχουν αναλάβει και βρίσκονται σε εξέλιξη τόσα προγράμματα. Όλο το έργο «Διαρθρωτική Προσαρμογή Εργαζομένων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν 1-49 εργαζόμενους σε περίοδο οικονομικής κρίσης» κινδυνεύει από καθυστερήσεις και θα βρεθεί κυριολεκτικά στον αέρα!!!

  • 17 Ιανουαρίου 2014, 13:53 | Αθανάσιος Μπαλτάς

    Με δυσαρέσκεια και προβληματισμό πληροφορήθηκα την κατάργηση του ΕΙΕΑΔ. Είναι πραγματικά άξιον απορίας με ποια κριτήρια και διαδικασίες καταργούνται φορείς οι οποίοι αποτελούν φωτεινό παράδειγμα λειτουργίας στο χώρο της δημόσιας διοίκησης. Η προσωπική μου εμπειρία παό τη συνεργασία με το ΕΙΕΑΔ και τα στελέχη του είναι άριστη και η ανταπόκρισή τους σε ότιτους ζητήθηκε υποδειγματική.

  • To ΕΙΕΑΔ αποτελεί τον Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης του Προγράμματος «Διαρθρωτική Προσαρμογή Μικρών και Πολύ μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν 1-49 άτομα, εντός της οικονομικής κρίσης». ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Α, ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Β, ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Γ, στο οποίο έχουν ενταχθεί πολλές μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα σήμερα βρίσκεται στη πιο κρίσιμη φάση του δεδομένου ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν ήδη ολοκληρώσει την υλοποίηση του φυσικού αντικειμένου και είναι ένα βήμα πριν τη λήψη της επιχορήγησης.
    Κάποιες επιχειρήσεις που είχαν αρχικά ενταχθεί οδηγήθηκαν σε παραίτηση (ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΗΔΗ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ) είτε γιατί έπαψαν να λειτουργούν, είτε γιατί μείωσαν σημαντικά το προσωπικό τους, είτε γιατί είχαν αδυναμία έκδοσης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, ακόμα ακόμα και λόγω ΘΑΝΑΤΟΥ (βλέπετε σε 3 χρόνια πολλά γίνονται). Από αυτές που προχώρησαν και υλοποίησαν το πρόγραμμα έχει γίνει ήδη μια μεγάλη προσπάθεια, η οποία με τις τρέχουσες εξελίξεις κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα.
    Ένα Πρόγραμμα αυτού του ύψους χρηματοδότησης (που για τις περισσότερες επιχειρήσεις της Πρόσκλησης Β ανέρχεται από 4.500-20.000Ευρώ Δημόσια Δαπάνη) και το οποίο ξεκίνησε το 2011 είναι καιρός να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν χωρίς καθυστέρηση. Οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι τους (όσοι εργάζονται πλέον) δεν μπορούν να περιμένουν.

    Θα εξετάσουμε τις συμβάσεις καθως και όλο το έργο της «Διαθρωτικής Προσαρμογής» και θα σας Σύρουμε κυριολεκτικά απο τα μαλλιά σε εθνικά και ευρωπαικά Δικαστήρια για να αιτιολογήσετε την απόφαση σας και να αποδωθούν τα διαφυγόντα έσοδα στους εμπλεκόμενους φορείς και Ιδιώτες.