Άρθρο 21 Τεχνικές διατάξεις

1. Οι ραδιοερασιτέχνες άδειας «κατηγορίας εισαγωγικού επιπέδου», με την επιφύλαξη των παραγράφων 3, 4 και 5 του παρόντος άρθρου, υποχρεούνται να λειτουργούν τους σταθμούς τους με συνολική ενεργό ακτινοβολούμενη ισχύ μέχρι και 40W (ERP).

2. Οι ραδιοερασιτέχνες κάτοχοι άδειας «κατηγορίας 1», με την επιφύλαξη των παραγράφων 3 και 4 του παρόντος άρθρου, μπορούν να λειτουργούν τον σταθμό τους σε όλες τις εκχωρημένες υποζώνες στην υπηρεσία ερασιτέχνη από τον Ελληνικό Κανονισμό Κατανομής Ζωνών Συχνοτήτων (ΕΚΚΖΣ) και με τέτοια συνολική ισχύ εξόδου του πομπού (PEP) ώστε λαμβανομένου υπόψη και του κέρδους κεραίας, να μην δημιουργούνται σε καμία περίπτωση ηλεκτρομαγνητικά πεδία που να υπερβαίνουν τις τιμές έκθεσης του κοινού που ορίζονται στην ΚΥΑ 53571/3839/2000 (ΦΕΚ Β’1105) «Μέτρα προφύλαξης του κοινού από την λειτουργία κεραιών εγκατεστημένων στην ξηρά» σε όλες τις θέσεις στο περιβάλλον του σταθμού στις οποίες είναι ελεύθερη και δυνατή η πρόσβαση του γενικού πληθυσμού, σε συνδυασμό και με τα οριζόμενα στις λοιπές ισχύουσες διατάξεις κατά περίπτωση.

3. Οι ραδιοερασιτέχνες άδειας «κατηγορίας 1» ή «κατηγορίας εισαγωγικού επιπέδου», υποχρεούνται να λειτουργούν τους σταθμούς τους ειδικά για την υποζώνη 135,7 – 137,8 kHz με συνολική ενεργό ακτινοβολούμενη ισχύ μέχρι και 1 W (ERP).

4. Σε κάθε περίπτωση, η ισχύς εξόδου του πομπού ρυθμίζεται στην ελάχιστη απαραίτητη για τη διεξαγωγή της συγκεκριμένης επικοινωνίας.

5. Οι επιτρεπόμενες ραδιοερασιτεχνικές υποζώνες συχνοτήτων, για την λειτουργία των σταθμών της κατηγορίας «εισαγωγικού επιπέδου», είναι οι εξής: 135,7 – 137,8 kHz, 3,5-3,8 MHz, 7,1-7,2 MHz, 14,25-14,35 MHz, 21-21,45 MHz, 28-29,7 MHz, 144-146 MHz, 430-440 MHz.

6. Οι υποζώνες συχνοτήτων 50-52 MHz και 70,20-70,25 MHz μπορούν να χρησιμοποιούνται σε προσωρινή βάση, για πειραματικούς σκοπούς της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη, μόνο από ραδιοερασιτέχνες «κατηγορίας 1». Με εγκύκλιο της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΥΥΜΔ μπορεί να καθορίζονται περιορισμοί για την χρησιμοποίηση των ζωνών αυτών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

7. Σε ειδικές περιπτώσεις που ραδιοερασιτέχνες «κατηγορίας 1» επιθυμούν μεμονωμένα ή κατά ομάδες την πραγματοποίηση δοκιμών για πειραματικούς σκοπούς στα πλαίσια ανάπτυξης του ραδιοερασιτεχνισμού, με χρήση σε ζώνες συχνοτήτων εκτός αυτών που έχουν κατανεμηθεί στην υπηρεσία ραδιοερασιτέχνη ή/και με χρήση ειδικών τύπων εκπομπής, ζητούν με αιτήσεις τους ειδική εκχώρηση από την ΑΠΥ. Η αίτηση συνοδεύεται από ειδική αιτιολόγηση του αιτήματος και σχετική τεχνική τεκμηρίωση. Για την παραπάνω ειδική εκχώρηση η ΑΠΥ ζητά την γνώμη της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΥΥΜΔ και άλλων συναρμοδίων φορέων κατά περίπτωση. Η ειδική εκχώρηση μπορεί να περιλαμβάνει συγκεκριμένους περιοριστικούς όρους.

8. Η χρήση ηλεκτρονικών διατάξεων συμπίεσης φωνής και άλλων μεθόδων αύξησης της μέσης ισχύος εξόδου πραγματοποιείται χωρίς να αυξάνει το στιγμιαίο εύρος εκπομπής πέρα από τα προβλεπόμενα, ανά τύπο εκπομπής, όρια του Κανονισμού Ραδιοεπικοινωνιών της ITU.

9. Οι υποζώνες συχνοτήτων της υπηρεσίας ερασιτέχνη είναι οι εκάστοτε εκχωρημένες από τον Ελληνικό Κανονισμό Κατανομής Ζωνών Συχνοτήτων (ΕΚΚΖΣ), όπως αυτός ισχύει κάθε φορά. Οι υποζώνες κατά βάση ακολουθούν τα οριζόμενα στο σχέδιο κατανομής/χρήσης ραδιοσυχνοτήτων της Περιοχής 1 της Διεθνούς Ενώσεως Ραδιοερασιτεχνών (Band Plan IARU – Region 1).

10. Η ψηφιακή επικοινωνία σε υποζώνες κάτω των 430ΜΗz, απαγορεύεται να καταλαμβάνει μεγαλύτερο εύρος ζώνης συχνοτήτων μετάδοσης από ότι η αντίστοιχη, επιτρεπόμενη για την υποζώνη εκπομπής, αναλογική μετάδοση φωνής και γίνεται σύμφωνα με διεθνώς γνωστούς κώδικες (BAUDOT, ASCII, AMTOR, PACTOR, G-TOR, CLOVER κ.α.).

11. Η επικοινωνία διάχυτου φάσματος γίνεται σύμφωνα με διεθνώς γνωστές μεθόδους εκπομπής σε υποζώνες συχνοτήτων άνω των 430 ΜΗΖ.

12. Η τηλεοπτική επικοινωνία (ATV) απαγορεύεται να καταλαμβάνει εύρος ζώνης συχνοτήτων μετάδοσης πέρα από τα όρια της υποζώνης συχνοτήτων που χρησιμοποιεί, άνω των 430 ΜΗΖ, και σε περίπτωση διαμόρφωσης πλάτους επιβάλλεται η χρήση φίλτρων απόρριψης της κάτω πλευρικής ζώνης.

13. Η τηλεοπτική επικοινωνία αργής σάρωσης (SSTV) εφαρμόζεται στις υποζώνες συχνοτήτων άνω των 3600 ΚΗΖ.

14. Για τις δορυφορικές επικοινωνίες χρησιμοποιούνται διεθνώς εκχωρημένα ειδικά τμήματα των ερασιτεχνικών υποζωνών συχνοτήτων, που προορίζονται αποκλειστικά για το σκοπό αυτό.

15. Για την επικοινωνία μέσω σελήνης (EME) και μέσω μετεωριτών (MS) χρησιμοποιούνται τα διεθνώς συμφωνημένα στην IARU κατώτερα τμήματα των υποζωνών συχνοτήτων, άνω των 50 ΜΗz.

  • 30 Μαΐου 2011, 20:07 | Ραδιοερασιτεχνης

    Πιστευω οτι οσο πιο κοινο νομικο πλαισιο με τις υπολοιπες χωρες σχεδιασουμε, τοσο πιο σωστα και ‘συμμετρικα’ θα μπορεσει να διεξαχθει η υπηρεσια του ραδιοερασιτεχνη και απο την πλευρα των Ελληνων ερασιτεχνων.

  • 30 Μαΐου 2011, 16:42 | ΣTΡΙΓΚΟΣ.Γ.ΝΙΚΟΛΑΟΣ , SV1WS

    Nα ληφθούν σοβαρά υπόψιν οι προτάσεις της Ένωσης Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών με τις οποίες συμφωνώ απολύτως

  • 30 Μαΐου 2011, 15:45 | Βλαχόπουλος Γεώργιος – SV1RP

    Ο ραδιοερασιτεχνισμος δεν είναι επάγγελμα είναι χόμπι με το οποίο εκπροσωπείται η χώρα μας σε παγκόσμιο επίπεδο.
    Ο ραδιοερασιτέχνης το πρώτο που υπολογίζει είναι η ασφαλή χρήση του ραδιοερασιτεχνικου σταθμού. Το συγκεκριμένο έχει αναλυθεί σε σχόλια για το άρθρο 21 από συναδέλφους με πανεπιστημιακή μόρφωση επί του θέματος και έχουν τεκμηριώσει πλήρως τις απόψεις τους.
    Εφ’ όσον η πολιτεία θέλει να λέει ότι μεριμνά για την υγεία των πολιτών της, ας ασχοληθεί και ανακοινώσει πρώτα τα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν τις βλαβερές συνέπειες που έχουν υποστεί οι συμπολίτες μας από την χρήση της ισχύος εκπομπής (η οποία διεθνώς μετριέται σε ΡΕΡ), από τους δεκάδες νόμιμους και παράνομους Ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, οι οποίοι βρίσκονται σπαρμένοι σε όλη την επικράτεια και ιδιαίτερα στο λεκανοπέδιο Αττικής, και μετά ας κοιτάξει τα δεδομένα για τους ραδιοερασιτεχνικούς σταθμούς.

  • Αγαπητοί Κοι & Κες Αρμόδιοι για την διαβούλευση.
    Ο κάθε Ραδιοερασιτέχνης λόγω της ιδιαιτερότητας της ενασχόλησης του και της ιδιομορφίας του φάσματος συχνοτήτων εχει στην διάθεση του διαφορετικές κεραίες τις οποιες μπορεί να αλλάζει κατα την κρίση του συνεχώς ανάλογα με τις συνθήκες διάδοσης,τις υποζώνες συχνοτήτων και τις εκαστοτε συνθήκες εκπομπής.Είναι λοιπόν αδύνατο να εκδίδεται μελέτη για κάθε κεραία που χρησιμοποιεί,δοκιμάζει και ρυθμίζει.
    Θα πρέπει να υπάρχει ενα πρακτικό σταθερό μετρήσιμο μέγεθος της ισχύος.
    Η ισχύς τυπου ERP αναφέρεται σε καθαρά θεωρητικό μέγεθος προτείνουμε την αντικατάσταση της ERP ΣΕ PEP που ειναι ελεγχόμενη αλλα και άμμεσα μετρήσιμη χωρίς μελέτες με την προσθήκη ενός απλου Βαττομέτρου στην έξοδο του πομπού ετσι δεν τίθεται θέμα νομιμότητας.
    Καθώς η επίσης και η αναφορά στην 53571/3839/2000 συνιστά την απαραίτητη προσαρμογή της ραδιοεασιτεχνικής νομοθεσίας στα Ευρωπαικά Δεδομένα και καθώς τα 500 watt PEP είναι ο μέσος όρος ισχύος ,προτείνουμε τα όρια ισχύος να παραμείνουν ως εχουν με την εξαίρεση κατα την διάρκεια διαγωνισμών να επεκτείνεται στα 1000 watt PEP.
    Προτείνουμε για την εισαγωγική κατηγορία να έχει πρόσβαση σε συγκεκριμένες ζώνες των HF με περιορισμό στο εύρος και την ισχύ δίνοντας την δυνατότητα για πειραματισμό,μελέτη συνθηκών διάδοσης και πραγματοποίηση τοπικών η μακρίνων επαφών, αλλα και το κίνητρο οσων επιθυμούν να μεταβουν στην κατηγορια 1.
    ΕΚ ΤΟΥ ΔΣ
    ΕΝΩΣΗ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

  • 30 Μαΐου 2011, 14:23 | ΠΡΟΤΥΠΗ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

    Η προστασία του κοινού από οποιαδήποτε ακτινοβολία πέραν των νομίμων ορίων προέχει έναντι οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας. Όμως παρότι το πνεύμα του νόμου γίνεται αντιληπτό, υπάρχει πρόβλημα με το γράμμα του υπό διαβούλευση νόμου.
    Όπως έχει αναφερθεί και από άλλους συναδέλφους η πολυπλοκότητα και το κόστος μιας μελέτης ακτινοβολίας από την κεραία (ή τις κεραίες) ενός ραδιοερασιτέχνη κατά τις διαδικασίες της ΕΕΑΕ είναι απλά απαγορευτική για έναν ραδιοερασιτέχνη καταδικάζοντας τον σε αφανισμό ή στην παρανομία.
    Το υπουργείο σε συνεργασία με την ΕΕΤΤ, την ΕΕΑΕ και εκπροσώπους των ραδιοερασιτεχνών μπορεί να διεξαγάγει (άπαξ) μια μελέτη και με βάση τους περιορισμούς του άρθρου 2 και τα επίπεδα αναφοράς του πίνακα 2 του άρθρου 3 της απόφασης Αριθ. 53571/3839 (ΦΕΚ 1105Β’/6-9-2000) να καταλήξει στις μ έ γ ι σ τ ε ς ε π ι τ ρ ε π ό μ ε ν ε ς ι σ χ ε ί ς ε ι σ ό δ ο υ σ τ η ν κ ε ρ α ί α (PEP) κατά μπάντα (HF, VHF κτλ.) για τις τυπικές κεραίες κάθε μπάντας (δίπολα για τις χαμηλές περιοχές των HF, yagi κτλ για τις ανώτερες HF κα VHF κ.ο.κ). Να τις εκφράσει ρητά στο νέο νόμο και να αποτελέσουν κριτήριο νομιμότητας για τη δραστηριότητα του κάθε Έλληνα ραδιοερασιτέχνη.
    Οι ραδιοερασιτεχνικές κεραίες δε μπορεί να εμπίπτουν στην απόφαση 227/86/29-8-2001 της ΕΕΤΤ, η οποία ίσως δημιούργησε τις ανησυχίες γύρω από την ισχύ των 164W (EIRP) καθώς στο άρθρο 2, εφόσον δεν συντρέχει ένας από τους έξι (6) όρους-προϋποθέσεις που θέτει για την μη απαίτηση αδειοδότησης (στο άρθρο 1) παραπέμπει στο ν. 2801/2000 ο οποίος και εξαιρεί, στο άρθρο 1, εδάφιο 2.Α. β) τις ραδιοερασιτεχνικές κεραίες από την υποχρέωση αδειοδότησης.
    Επαναλαμβάνεται ότι πρέπει ρητά και ξεκάθαρα να ορισθεί και να διατυπωθεί στο νέο νόμο μέγιστη ισχύς εισόδου στην κεραία σε Watt (PEP).
    Στο σημείο αυτό και αναφερόμενοι στην 53571/3839 (ΦΕΚ 1105Β’/6-9-2000), αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη λειτουργία ενός ραδιοερασιτεχνικού σταθμού, η εκπομπή εναλλάσσεται με κατά πολύ μεγαλύτερα διαστήματα λήψης (σε όλα τα MODES), δηλαδή, δεν είναι συνεχής όπως των σταθμών των διαφόρων υπηρεσιών (κινητής τηλεφωνίας, ραδιοφωνίας, τηλεόρασης κτλ) και επίσης κατά τη διάρκεια της εκπομπής, αυτή είναι είτε διακοπτόμενη (CW) είτε με μέση τιμή ισχύος κατώτερη της μέγιστης ισχύος (PEP) (SSB ακόμη και με τη χρήση compressors).
    Με δεδομένο ότι οι εκτιμήσεις των εντάσεων των πεδίων γίνονται με μέσες τιμές για χρονική διάρκεια εξαλέπτου, η τυπική ραδιοερασιτεχνική εκπομπή μπορεί να επιτύχει πολύ χαμηλές μέσες τιμές ή μπορεί να παραμένει στα νόμιμα όρια με πολύ μεγαλύτερες στιγμιαίες τιμές.
    Εκτιμάται ότι οι προτάσεις των συναδέλφων για όρια ισχύος εκπομπής στα 500W και σε περιπτώσεις διαγωνισμών στα 1500W για το φάσμα των HF είναι ρεαλιστικές.
    Οι ενστάσεις της ΕΕΡ επί του θέματος υιοθετούνται πλήρως.

  • Αξιότιμοι κύριοι,
    Μελετώντας όλα τα άρθρα της διαβούλευσης, καθώς επίσης και τις απόψεις των συναδέλφων, μπορεί κανείς εύκολα να βγάλει συμπεράσματα πως το μόνο σίγουρο είναι σε περίπτωση που εφαρμοστεί ο παραπάνω νόμος, θα δημιουργηθούν πολλά ραδιοερασιτεχνικά προβλήματα και θέματα. Έχουμε επισημάνει τα κυριότερα όπως παρακάτω :
    Σύμφωνα με στατιστικές μελέτες σχετικά με ραδιοερασιτεχνικούς σταθμούς, στις περισσότερες περιπτώσεις η διάρκεια εκπομπής ενός ραδιοερασιτέχνη είναι κατά το μέγιστο έως 5 λεπτά την ημέρα και μερικές ώρες το μήνα. Επίσης η μέση ισχύς της εκπομπής είναι μόλις 30-50% της μέγιστης (PEP) που διαθέτει ο πομποδέκτης, λόγω των χρησιμοποιούμενων διαμορφώσεων με εξαιρετικά χαμηλά duty cycle (SSB- CW).
    Έτσι αν θέλαμε να δημιουργήσουμε ειδικά όρια για ραδιοερασιτεχνικούς σταθμούς, θα πρέπει αυτά να ήταν εκατοντάδες φορές μεγαλύτερα, λόγω του εξαιρετικά σύντομου χρόνου εκπομπής. Και αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που μέχρι τώρα δεν έχει καθοριστεί κάποιο αντίστοιχό μέτρο, διότι η επιτρεπόμενη ισχύς που θα προέκυπτε θα ήταν κάποιες χιλιάδες Watt, που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ραδιοερασιτέχνες για τεχνικούς και οικονομικούς λόγους.
    Επίσης, δεδομένου της φύσης της ραδιοερασιτεχνικής ενασχόλησης, που είναι ο πειραματισμός και η πρακτική εφαρμογή αρχών του ηλεκτρομαγνητισμού, στην πλειοψηφία οι ραδιοερασιτέχνες χρησιμοποιούν ιδιοκατασκευές κεραίες, αφού ίσως είναι και από τις σημαντικότερες δραστηριότητες πειραματισμού, καθιστώντας τους πρωτοπόρους σχεδιαστές κεραιών με μεγάλη προσφορά στον επιστημονικό τομέα.
    Από το γεγονός αυτό συνεπάγεται ότι δεν είναι δυνατή η βαθμονόμηση των κεραιοσυστημάτων και την εξαγωγή απαραίτητων στοιχείων για την μελέτη ηλεκτρομαγνητικών πεδίων.
    Στην παράγραφο 2 δεν αναφέρεται πουθενά η αριθμητική τιμή ισχύος. Οι αδειούχοι της κατηγορίας αυτής παραπέμπονται στις διατάξεις της ΚΥΑ 53571/3839/2000, που όμως δεν ορίζει ρητά κάποια ισχύ, αλλά ο ενδιαφερόμενος οφείλει να υπολογίσει μόνος του ποιο είναι το ασφαλές όριο της ισχύος ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες. Για τις αστικές περιοχές, στις οποίες ευρίσκεται το 95% των αδειούχων ραδιοερασιτεχνών, το ασφαλές όριο εξομοιώνεται με το ασφαλές όριο για την κινητή τηλεφωνία, δηλαδή 100W ERP, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι:
    Όλα τα όρια ακτινοβόλησης της Διεθνής Επιτροπής για την προστασία από μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες (ICNRIP) καθορίζονται βάσει του χρόνου ακτινοβόλησης.
    Οι Έλληνες ραδιοερασιτέχνες δεν πρέπει να εξομοιώνονται νομοθετικά με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, το επαγγελματικό ραδιόφωνο και τη τηλεόραση, που εκπέμπουν με τη ΜΕΓΙΣΤΗ ισχύ τους 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο.
    Σύμφωνα με σχετικές μελέτες στην Ευρώπη, η διάρκεια εκπομπής του μέσου ραδιοερασιτεχνικού σταθμού κυμαίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις κατά μέγιστο από 1-5 λεπτά την ημέρα και μερικές ώρες το μήνα και η μέση ισχύς της εκπομπής είναι μόλις 30-50% της μέγιστης που διαθέτει ο πομποδέκτης (λόγω του τύπου της ραδιοερασιτεχνικής εκπομπής), παράμετροι που μειώνουν δραστικά την περιβαλλοντική επιβάρυνση.
    Πολλά θέματα έχουν καλυφθεί για τον Σύλλογο των Σερρών επάξια από συναδέλφους όπως ο SV1EN αλλά και αναλυτικά συμφωνούμε με τις θέσεις όλων των Συλλόγων, ο οποίοι αποτελούν και τον θεμελιώδη λίθο λειτουργίας του Ραδιοερασιτεχνισμού στην πατρίδα μας. Οι Σύλλογοι γνωρίζουμε όλοι πως μέσα από το χόμπι και την συλλογικότητα στήριζαν και θα στηρίζουν την υπηρεσία Ραδιοερασιτέχνη και την « ιδέα « του Ραδιοερασιτεχνικού πνεύματος. Καλό θα ήταν να λάβει χώρα μια γενικότερη συνάντηση Συλλόγων και Υπουργείου, προκειμένου να συζητηθούν όχι μόνο τα θέματα της Διαβούλευσης αλλά και όλα τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν τον Ραδιοερασιτέχνη στην χώρα μας. Οι Ραδιοερασιτέχνες «προάγουν» γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ των λαών, την αλληλεγγύη, την συναδελφικότητα , μεταφέρουν τον Ελληνικό πολιτισμό στα πέρατα του πλανήτη. Επίσης με τον εθελοντισμό τους βοηθούν σε πολλές περιπτώσεις τις χώρες τους όχι μόνο σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης αλλά ακόμη και σε καινοτομίες και ιδέες , εφαρμόσιμες πολλές φορές και από την ίδια την πολιτεία. Γι’ αυτό το λόγο θεωρούμε ότι θα πρέπει να δοθούν περισσότερα κίνητρα και νόμιμες διευκολύνσεις , παρά σκληρά νομοθετικά πλαίσια που αλλοιώνουν την έννοια αλλά και την ιδέα του Ραδιοερασιτεχνισμού που πρεσβεύουμε Οι Σύλλογοι έχουν αποδείξει πολλές φορές το κοινωνικό τους έργο και την ευαισθησία τους όχι μόνο προς τους συναδέλφους , αλλά και για όλο το κοινωνικό σύνολο. Πραγματικά θα μπορούσε να βρεθεί μια κοινή λύση και συνιστώσα κατόπιν μιας συνάντησης κλιμακίου Συλλόγων με έμπειρους και επαγγελματίες συναδέλφους , με την διοίκηση του Υπουργείου για να γίνει σωστή επανατοποθέτηση και ανάλυση τεκμηριωμένη όλων των άρθρων, και των επίμαχων σημείων της διαβούλευσης .Πραγματικά μερικά από αυτά αποδεικνύονται εντελώς αβάσιμα και ΜΗ εναρμονισμένα, τόσο με την συνθήκη της CEPT , όσο και με το τι ισχύει στα άλλα κράτη της Ε.Ε. Θεωρούμε τον διάλογο σαν λύση όλων των προβλημάτων.
    Θα θέλαμε να κλείσουμε με ένα γενικότερο μήνυμα που χρησιμοποιεί ο Σύλλογος των Σερρών ενταγμένος στην Γ.Γ.Π.Π από το 2008..
    « Ο Ραδιοερασιτεχνισμός Ενώνει ! Ο άνθρωπος για τον συνάνθρωπο ! Ο πολίτης για τον Συμπολίτη !».
    Σε αναμονή των εξελίξεων και της επανεξέτασης όλων των τροποποιήσεων…

    Με τιμή

    Το Δ.Σ του Συλλόγου Ραδιοερασιτεχνών Ν. Σερρών – SZ7SER

  • 30 Μαΐου 2011, 10:57 | SV1BJY

    Γράφω και εγώ για το αυτονόητο: Ότι θα πρέπει η ισχύς PEP να καθορισθεί ρητά από το νέο κανονισμό και να ακολουθήσει την πεπατημένη άλλων κρατών. Τα όρια ισχύος να αυξηθούν αντίστοιχα με την πλειονότητα των ευρωπαίων συναδέλφων τόσο στα βραχέα όσο και στις υψηλότερες συχνότητες.
    Ενώ για την εισαγωγική κατηγορία να υπάρχει σοβαρός περιορισμός ισχύος ώστε να δίνεται η προτροπή αναβάθμισης της αδείας τους στη συνέχεια.
    Θεωρώ ότι στο συγκεκριμένο εδάφιο θα έπρεπε να είχε ζητηθεί εγκαίρως η γνώμη καταξιωμένων συναδέλφων για να αποφευχθεί η ατυχής αρχική εισήγηση, ή έστω η άποψη της ΕΕΡ που έχει πεπραγμένα 50 και πλέον ετών.

  • 30 Μαΐου 2011, 09:50 | ΣΤΡΙΓΚΟΣ.Γ.ΝΙΚΟΛΑΟΣ,SV1WS

    Να ληφθούν σοβαρά υπόψιν οι προτάσεις της Ένωσης Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών με τις οποίες συμφωνώ απόλυτα

  • 30 Μαΐου 2011, 02:30 | ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ SW1MN0

    ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΟΝ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.ΠΧ.1000 ΒΑΤΤ ΓΙΑ ΒΡΑΧΑΙΑ.ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟΣΗ ΓΡΑΦΕΟΙΚΡΑΤΙΑ ΓΙΑ ΕΛΕΝΧΟ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΚΕΡΑΙΑΣ.

  • 1.Θεωρούμε εντελώς άστοχη, την επιβολή υπολογισμών ακτινοβολούμενης ισχύος 40W (ERP), από Ραδιοερασιτέχνες εισαγωγικού επιπέδου.

    Θα πρέπει να υιοθετηθεί η αντίστοιχη Ευρωπαϊκή μέθοδος ενός απόλυτα κατανοητού τρόπου περιορισμού της ισχύος και δεν είναι άλλος εκτός του όρου ισχύος κορυφής (PEP).

    Αυτά τα όρια, δύναται να τα ελέγξει ο καθένας μας, με χρήση απλών οργάνων και περιορισμένων γνώσεων που προκύπτουν ακόμη και από την εξεταστέα ύλη των εξετάσεων απόκτησης του πτυχίου Ραδιοερασιτέχνη, πολύ πιθανά και της κατηγορίας εισαγωγικού επιπέδου.

  • Αξιότιμοι κύριοι,
    Ο κανονισμός αυτός όπως διατυπώθηκε μέχρι τώρα δυστυχώς μας γυρνάει πολλά χρόνια πίσω όπου ο ραδιοερασιτεχνισμός ήταν ένα χόμπι παράνομο και απαγορευτικό… Μέσα σε λίγες μέρες ξεχνιούνται όλες εκείνες στιγμές προσφοράς του ραδιοερασιτεχνισμού σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών και φυσικών καταστροφών (σεισμοί, πυρκαγιές κ.α) όταν όλες οι άλλες επικοινωνίες, δημόσιες και μη, είχαν διακοπεί και μόνο οι ραδιοερασιτέχνες με τον δικό τους εξοπλισμό και τις γνώσεις τους ήταν σε θέση να προσφέρουν τα απαραίτητα δίκτυα υποστήριξης στους κρατικούς μηχανισμούς και τις ομάδες διάσωσης.
    Ξεχάσατε ότι ο ραδιοερασιτεχνισμός είναι ένα «χόμπι» διαφορετικό απο τα άλλα και συνδυάζει την επιστημονική έρευνα και τον πειραματισμό στις τηλεπικοινωνίες και τα ηλεκτρονικά με την επικοινωνία μέσω του ασυρμάτου με γνωστούς και άγνωστους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Τον έχετε εξισώσει με τα ραδιόφωνα, την κινητή τηλεφωνία, την τηλεοπτική εκπομπή, πράγμα που δεν υφίσταται λόγω του ότι οι εκπομπές μας είναι λίγα λεπτά κάθε ημέρα και όχι όλο το 24ωρο όπως συμβαίνει στα υπόλοιπα που ανέφερα… Για ποίο λόγο λοιπόν θα πρέπει να ελέγχεται ο εκάστοτε ραδιοερασιτέχνης με βάση την ERP περιορίζοντας του την ισχύ εκπομπής (σε 100w το πολύ) αλλά και τη δυνατότητα να επικοινωνήσει με τον υπόλοιπο κόσμο διαφημίζοντας την Ελλάδα σε κάθε άκρη της Γής ; Με ποίο σκεπτικό χρησιμοποιήθηκε η μέτρηση με βάση την ERP όταν σε όλες τις υπόλοιπες χώρες χρησιμοποιούν την PEP και με ισχύ μεγαλύτερες των 500 Watts; (παγκόσμια πρωτοτυπία !!!)
    Δεν είναι εφικτό και ειδικά στην περίοδο που διανύουμε να δίνουμε 3000 ευρώ για μια μελέτη της ακτινοβολίας των κεραιοσυστημάτων μας μόνο και μόνο για να διαπιστωθεί ότι δεν ξεπερνάνε τα όρια ασφαλείας των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων… Και δεν υπάρχει λόγος να γίνει αυτό απο τη στιγμή που η εκπομπή είναι σποραδική και ολιγόλεπτη κάθε ημέρα. Με αυτή τη λογική οι ραδιοερασιτέχνες δε θα μπορούν να χρησιμοποιούν πλέον κατευθυνόμενες κεραίες μειώνοντας αισθητά την εμβέλεια εκπομπής αλλά και την αξιοπιστία της επικοινωνίας με αποτέλεσμα σε μια περίπτωση έκτακτης ανάγκης να μην είμαστε σε θέση να προσφέρουμε αυτό που πραγματικά που μπορούμε.
    Το υπουργείο θα έπρεπε να θωρακίσει τους ραδιοερασιτέχνες με ένα κανονισμό βγαλμένο απο τις πραγματικές ανάγκες τους, να τους κατοχυρώνει για τις κεραίες και τα μηχανήματα τους εξαιρώντας τους απο αδειοδοτήσεις και άλλες γραφειοκρατικές διαδικασίες και να τους δίνει τη δυνατότητα, όπως γίνεται σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου, να συνεχίσουν την ενασχόληση με το χόμπι και να είναι έτοιμοι να προσφέρουν όπου και όταν τους ζητηθεί ως μέλη της πολιτικής προστασίας της πατρίδας μας…
    Ευελπιστούμε ότι οι παρατηρήσεις μας αλλά και όλων των συναδέλφων θα εισακουσθούν, θα εκτιμηθούν και θα ληφθούν σοβαρά υπόψιν για το καλό όλων. Οι ραδιοερασιτέχνες έχουν να προσφέρουν πάρα πολλά ακόμη με την ανάλογη όμως υποστήριξη και βοήθεια απο το κράτος…

    Με εκτίμηση,
    Το Δ.Σ. του Συλλόγου Ραδιοερασιτεχνών Θράκης – SZ7TRC

  • 29 Μαΐου 2011, 21:19 | Γιώργος Ροϊνιώτης SV1PS

    Κατ’αρχήν πρέπει να σας ευχαριστήσω για το βήμα που μας δίνετε,με την
    διαβούλευση,να εκφράσουμε την γνώμη μας επι των άρθρων.
    Συμφωνώ απόλυτα με τα εκτιθέμενα των αγαπητών Συναδέλφων,οι περισσότεροι των οποίων,είναι εκπρεπείς επιστήμονες (και Γκουρού του
    ραδιοεραστεχνισμού ).Ορθές,επίσης,οι προτάσεις των Ραδιοερασιτεχνικών
    Ενώσεων.Αλλά,όλα αυτά τα ωραία θα εισακουστούν;θα υλοποιηθούν; ή
    διαβουλευόμεθα έτσι,σε δουλειά να βρισκώμαστε! Τα του άρθρου 21 δεν
    πρωτογράφονται τώρα. Τα 500 watts PEP τα είχαμε για σειρά ετών και
    είμαστε (σχεδόν) εναρμονισμένοι με την υπόλοιπη Ευρώπη και χωρίς προ-
    βλήματα,ενώ διακαώς ελπίζαμε(αυτονόητα)στο μέλλον για ο,τι καλλίτερο.
    Τώρα,τι έγινε ξαφνικά και γίναμε επικίνδυνοι για τους συνανθρώπους μας; Και οι άλλοι ευρωπαίοι,Άγγλοι,Γάλοι,Πορτογάλοι, όπου χορηγούν τα
    1000 W PEP στούς Ραδιοερασιτέχνες τους,Αυτοί δέν νοιάζονται καθόλου
    για τους πολίτες τους; Γνωρίζω,ότι δεν είναι ανθρωπίνως δυνατόν,
    να είσθε γνώστες των πάντων. Γι’αυτό και καλά κάματε και ρωτάτε, φτάνει να έχετε την θέληση ν’ακούσετε τους άμεσα εμπλεκομένους, αυτοί,όσο νά’ναι,Ε! κάτι ξέρουν πάρα-πάνω.Εφηρμοσμένη Εμπειρία !
    Η κεραία της κινητής τηλεφωνίας,που ροδοψήνει τα μάγουλα των γειτό-
    νων,δεν έχει καμία σχέση με αυτή την δική μου (που εκπέμπει στα HF
    δηλ τ’αβλαβέστερα ραδιοκύματα και επι ελάχιστον πραγματικά! χρόνο).
    Το μόνο κοινό πού έχουν είναι η ορθογραφία.
    Όθεν, το πώς αποφασίστηκε ο υποβιβασμός μας στήν κατηγορία «φτερού»
    είναι απορίας άξιον!
    Μήπως, αληθεύουν τ’αναφερόμενα κι’από άλλους συναδέλφους,περί ΟΤΕ;
    Μήπως, το «φάσμα ραδιοσυχνοτήτων» αλλάζει ιδιοκτήτη και πρέπει για λόγους ελκυστικότητας, να είναι απαλλαγμένο «βαριδίων»; Οψόμεθα!
    Περαίνων, η προσωπική μου γνώμη είναι: οι προτάσεις των Ενώσεων πρέπει να υλοποιηθούν «επ’αγαθώ όλων». Πέραν των άλλων ,
    1000 watts PEP για τα Contests, 500 watts PEP για τις Dx-peditions.
    Ευρωπαίοι είμαστε στο κάτω-κάτω.
    Ευχαριστώ για την φιλοξενίαν.

  • Συμφωνώ με την Τηλεπικοινωνιακή Ένωση Θράκης (ΤΗΛ.Ε.ΘΡΑ) στα λεγόμενα της. Αν θέλετε σαν Υπουργείο να προχωρήσει μπροστά ο Ραδιοερασιτεχνισμός θα πρέπει να εφαρμόζουμε τις κείμενες Ευρωπαϊκές διατάξεις που αντιστοιχούν στους Ραδιοερασιτέχνες και όχι αυθαίρετα να αποφασίζουν κάποιοι (που ενδεχομένως να μην γνωρίζουν το αντικείμενο και το είδος) για κάποιους που ενδιαφέρονται και ασχολούνται πραγματικά.
    Δεν μπορεί να μην υπάρχει η δυνατότητα στο μέλλον να μην μπορούμε να επικοινωνούμε με σταθμούς παγκοσμίας εμβέλειας, εκτός αν θέλετε να το κάνετε prive (και αναφέρομαι σε οικονομικό εισπρακτικό όφελος).
    Από την άλλη πλευρά, μπορεί ο ραδιοερασιτεχνισμός να μην είναι τόσο διαδεδομένος στην Ελλάδα, αλλά αυτοί που ήδη είμαστε το αγαπάμε, το σεβόμαστε και μπορούμε με τις επιστημονικά τεκμηριωμένες γνώσεις μας να προσφέρουμε οποιαδήποτε τυχόν βοήθεια στις επικοινωνίες σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Το έχουμε ήδη αποδείξει πολλές φορές.
    Όσο αφορά τώρα, το τεχνικό κομμάτι και πιο συγκεκριμένα το κομμάτι της μελέτης μέγιστης επιτρεπόμενης ακτινοβολίας θα μπορείτε να λαμβάνατε υπόψη και την σχολή από την οποία έχω αποφοιτήσει, η οποία είναι η μοναδική στην Ελλάδα που ασχολείται τόσο επιστημονικά και σε βάθος χρόνου με την Ακουστική (μέσω προγραμμάτων του ήχου αλλά και συχνοτήτων).
    Σας θυμίζω ότι δεν είμαστε κερδοσκοπική εταιρία όλοι εμείς οι Ραδιοερασιτέχνες όπως οι κινητή τηλεφωνία που έχει 24 ώρες το 24 ωρο κέρδος και ακτινοβολία μέσα σε κατοικημένη περιοχή (αποδεδειγμένη).

    Με εκτίμηση,

    Αλέξανδρος Κατσάνης SW1OAJ
    Μηχανικός Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής, Msc.

  • 29 Μαΐου 2011, 15:29 | Παπαγρηγορίου Γεώργιος – SV9FBP

    Τα σχόλια των Ραδιοερασιτεχνικών ενώσεων αλλά και των συναδέλφων ραδιοερασιτεχνών που έχουν περιγράψει αναλυτικά το θέμα με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο και θα ήθελα να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

    Επίσης θέλω να τονίσω ότι ο τρόπος λειτουργίας ενός ραδιοερασιτεχνικού σταθμού (περιστασιακή λειτουργία, μικρός χρόνος εκπομπής κτλ) σε καμιά περίπτωση δεν έχει κοινά χαρακτηριστικά με άλλες πηγές ακτινοβολίας όπως η κινητή τηλεφωνία και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί, συνεπώς πιστεύω είναι λάθος η λειτουργίας ενός ραδιοερασιτεχνικού σταθμού να εμπίπτει στις διατάξεις της ΚΥΑ 53571/3839/2000. Τα όρια ισχύος θα πρέπει να ορίζονται σε αυτό το άρθρο με σαφή τρόπο, να εκφράζονται στην εύκολα μετρήσιμη από τον καθένα μας ισχύ κορυφής (PEP) και να μην αποκλίνουν κατά πολύ από τα όρια που έχουν θεσπιστεί σε άλλες χώρες, κάνοντας τους Έλληνες ραδιοερασιτέχνες να υστερούν.

  • 29 Μαΐου 2011, 11:52 | ΧΑΡΗΣ SV1FXX

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ SV1BFW ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ .
    ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΟΘΗ ΠΡΟΣ ΨΗΦΙΣΗ ΚΑΤΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ {ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΜΕΣΟ ΟΡΟ 1000W}

  • 29 Μαΐου 2011, 04:45 | SV1GGP ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΡΥΣΑΦΙΤΗΣ

    Ο ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΈΙΝΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΕΙΝΑΙ ΧΟΜΠΥ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙΤΑΙ Η ΧΩΡΑ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ.
    Ο ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΙ ΕΊΝΑΙ Η ΑΣΦΑΛΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ. ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΕΧΕΙ ΑΝΑΛΥΘΕΙ ΣΕ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 21 ΑΠΌ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΤΥΝΧΑΝΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΜΟΡΦΩΣΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥΣ.
    ΕΦΟΣΟΝ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΜΕΡΗΜΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ,ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙ ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΙΣ ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΣΤΕΙ ΟΙ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ (Η ΟΠΟΙΑ ΔΙΕΘΝΩΣ ΜΕΤΡΙΕΤΑΙ ΣΕ ΡΕΡ), ΠΟΥ ΙΣΧΥΕΙ ΣΗΜΕΡΑ, ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ.

  • Errata στο πιο κάτω σχόλιο

    Σε ολόκληρο τον κόσμο η ισχύς για όλες τις κατηγορίες ορίζεται ως ισχύς κορυφής (Peak Envelope Power-PEP) που μετράται με ένα βαττόμετρο στην έξοδο του πομπού. Επιπλέον, οι ραδιοερασιτέχνες της κατηγορίας εισαγωγικού επιπέδου δεν υποχρεούνται να γνωρίζουν πώς να υπολογίσουν την ισχύ τους σε ακτινοβολούμενη (Emitted Radiated Power-ERP). Προτείνεται η αντικατάσταση του όρου (ΕRP) με (PEP) και μικρότερη ισχύ (πχ. 20W).

    εκ παραδρομής αναγράφεται (Emitted Radiated Power) αντί για το Effective radiated power που είναι το σωστό.

  • 28 Μαΐου 2011, 22:26 | Μαστροβασίλης Σπύρος

    Επικροτώ την απόφαση του ΥΥΜΔ να υιοθετήσουν το εκάστοτε band plan που ισχύει στην IARU περιοχή Ι. Επιτέλους να σταματήσει αυτή η ανεξέλεγκτη εκπομπή των ομαδικά παραγόμενων ραδιοερασιτεχνών οπουδήποτε τους κάνει κέφι. Η IARU έιναι το μοναδικό ραδιοερασιτεχνικό όργανο που παράγει έργο. Τα υπόλοιπα είναι αμπελοφιλοσοφίες!

  • 28 Μαΐου 2011, 19:05 | Σωτηριος Βασιλειου – SV1FTY

    Σχετικα με την Παραγραφο 2

    Στην παράγραφο δεν αναφέρεται πουθενά η αριθμητική τιμή ισχύος. Οι αδειούχοι της κατηγορίας αυτής παραπέμπονται στις διατάξεις της ΚΥΑ 53571/3839/2000, που όμως δεν ορίζει ρητά κάποια ισχύ, αλλά ο ενδιαφερόμενος οφείλει να υπολογίσει μόνος του ποιο είναι το ασφαλές όριο της ισχύος ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες.
    Για τις αστικές περιοχές, στις οποίες ευρίσκεται το 95% των αδειούχων ραδιοερασιτεχνών, το ασφαλές όριο εξομοιώνεται με το ασφαλές όριο για την κινητή τηλεφωνία, δηλαδή 100W ERP, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι:
    Όλα τα όρια ακτινοβόλησης της Διεθνής Επιτροπής για την προστασία από μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες (ICNRIP) καθορίζονται βάσει του χρόνου ακτινοβόλησης.
    Οι Έλληνες ραδιοερασιτέχνες δεν πρέπει να εξομοιώνονται νομοθετικά με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, το επαγγελματικό ραδιόφωνο και τη τηλεόραση, που εκπέμπουν με τη ΜΕΓΙΣΤΗ ισχύ τους 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο.
    Σύμφωνα με σχετικές μελέτες στην Ευρώπη, η διάρκεια εκπομπής του μέσου ραδιοερασιτεχνικού σταθμού κυμαίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις κατά μέγιστο από 1-5 λεπτά την ημέρα και μερικές ώρες το μήνα και η μέση ισχύς της εκπομπής είναι μόλις 30-50% της μέγιστης που διαθέτει ο πομποδέκτης (λόγω του τύπου της ραδιοερασιτεχνικής εκπομπής), παράμετροι που μειώνουν δραστικά την περιβαλλοντική επιβάρυνση.
    Σύμφωνα με τη συγκεντρωτική ανάλυση δεδομένων από ερευνητές σε μετρήσεις της ΕΕΑΕ, οι κυριότερες πηγές ακτινοβόλησης στην Αθήνα αλλά και σε κάθε αστικό περιβάλλον είναι οι παρακάτω:
    – Ραδιοφωνία FM (40 – 80 %)
    – Τηλεοπτικές εκπομπές VHF/UHF (20 – 35 %)
    – Ειδικά ραδιοδίκτυα / TETRA (20 %)
    – Σταθμοί βάσης κινητής τηλεφωνίας (20 – 35 %)
    – Ραδιοζεύξεις (< 5 %)
    – Άλλες δραστηριότητες (WiFi, Ραδιοερασιτέχνες κλπ) < 1 %

  • 28 Μαΐου 2011, 15:15 | Νικόλαος Παπαουλάκης – SV1IZY

    Σχετικά με την άμεση αναφορά της παραγράφου 1 και την έμμεση αναφορά της παραγράφου 2 του άρθρου 21, σε ισχύ ERP, Θα συμφωνήσω ότι αποτελεί διεθνή πρωτοτυπία ο καθορισμός μέγιστης ισχύος σε ραδιοερασιτεχνικό σταθμό με χρήση του όρου αυτού, δηλαδή ακτινοβολούμενη ισχύ συμπεριλαμβανομένης της απολαβής της κεραίας. Διεθνώς ο ορισμός της μέγιστης επιτρεπόμενης ισχύος για χρήση ραδιοερασιτεχνικού σταθμού, ορίζεται σαν την ισχύ κορυφής (PEP) στην έξοδο του πομποδέκτη, ανεξάρτητα του τύπου κεραίας που θα χρησιμοποιηθεί.

    Επίσης, η αναφορά της παραγράφου 2 του άρθρου 21 στη ΚΥΑ 53571/3839/2000, είναι πρωτοφανής, δεδομένου ότι τα όρια (βασισμένα στα διεθνώς θεσπισμένα όρια της Διεθνούς Επιτροπής για την προστασία από μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες – International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection ICNIRP) και γενικά η μεθοδολογία που αναφέρονται στην εν λόγω ΚΥΑ, αναφέρονται σε πηγές ραδιοεκπομπής με συνεχή λειτουργία και όχι περιστασιακή όπως συμβαίνει με τους ραδιοερασιτεχνικούς σταθμούς.

    Πρέπει να τονιστεί, ότι όλα τα όρια ακτινοβόλησης που καθορίζει η ICNIRP, καθορίζονται βάση 2 κύριων κριτηρίων. Το πρώτο είναι το μήκος κύματος (συχνότητα) και δεύτερο είναι ο χρόνος ακτινοβόλησης. Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος των διαφορετικών διαβαθμίσεων ανάλογα την συχνότητα και αλλά και αν τα όρια αφορούν εργαζομένους ή γενικό πληθυσμό. Έτσι τα όρια για εργαζομένους είναι 5 φορές μεγαλύτερα, αφού εκτίθενται στην ακτινοβολία πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα (ώρες εργασίας) από τον γενικό πληθυσμό που είναι σε 24ωρη έκθεση.

    Σύμφωνα με στατιστικές μελέτες σχετικά με ραδιοερασιτεχνικούς σταθμούς, στις περισσότερες περιπτώσεις η διάρκεια εκπομπής ενός ραδιοερασιτέχνη είναι κατά το μέγιστο έως 5 λεπτά την ημέρα και μερικές ώρες το μήνα. Επίσης η μέση ισχύς της εκπομπής είναι μόλις 30-50% της μέγιστης (PEP) που διαθέτει ο πομποδέκτης, λόγω των χρησιμοποιούμενων διαμορφώσεων με εξαιρετικά χαμηλά duty cycle (SSB- CW).

    Έτσι αν θέλαμε να δημιουργήσουμε ειδικά όρια για ραδιοερασιτεχνικούς σταθμούς, θα πρέπει αυτά να ήταν εκατοντάδες φορές μεγαλύτερα, λόγω του εξαιρετικά σύντομου χρόνου εκπομπής. Και αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που μέχρι τώρα δεν έχει καθοριστεί κάποιο αντίστοιχό μέτρο, διότι η επιτρεπόμενη ισχύς που θα προέκυπτε θα ήταν κάποιες χιλιάδες Watt, που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ραδιοερασιτέχνες για τεχνικούς και οικονομικούς λόγους.

    Επομένως ακόμα και το μη τεκμηριωμένο όριο ERP των 164 Watt ανεξαρτήτου συχνότητας (τα όρια της ICNIRP διαφέρουν αναλόγως της συχνότητας), που αναφέρει η ΚΥΑ 53571/3839/2000 και εξαιρεί από κάθε υποχρέωση μελέτης ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ισχύει για τους ραδιοερασιτέχνες, με το τόσο χαμηλό χρόνο εκπομπής. Αν θέλαμε να υπολογίσουμε κάτι αντίστοιχο βάση του χρόνου εκπομπής (τακτική που έχει ακολουθήσει η ICNIRP για κατηγοριοποίηση των ορίων) και την δημιουργία ορίου για ραδιοερασιτεχνική χρήση όπως προανέφερα, αυτό το όριο θα ήταν κάποια χιλιάδες Watt.

    Επίσης, δεδομένου της φύσης της ραδιοερασιτεχνικής ενασχόλησης, που είναι ο πειραματισμός και η πρακτική εφαρμογή αρχών του ηλεκτρομαγνητισμού, στην πλειοψηφία οι ραδιοερασιτέχνες χρησιμοποιούν ιδιοκατασκευές κεραίες, αφού ίσως είναι και από τις σημαντικότερες δραστηριότητες πειραματισμού, καθιστώντας τους πρωτοπόρους σχεδιαστές κεραιών με μεγάλη προσφορά στον επιστημονικό τομέα.
    Από το γεγονός αυτό συνεπάγεται ότι δεν είναι δυνατή η βαθμονόμηση των κεραιοσυστημάτων και την εξαγωγή απαραίτητων στοιχείων για την μελέτη ηλεκτρομαγνητικών πεδίων.

    Αν κοιτάξουμε στα υποδείγματα τεχνικών μελετών ραδιοεκπομπών της ΕΕΑΕ, απαραίτητα στοιχεία για τη σύνταξη της μελέτης είναι τα κάτωθι:

    • Μέγιστο κέρδος κύριου λοβού Gm (dBi)
    • Μέγιστο κέρδος μεγαλύτερου δευτερεύοντος λοβού Gs(dBi)
    • Γωνία ημίσεως ισχύος φ -3dB – Hplane
    • Γωνία ημίσεως ισχύος φ -3dB – Eplane
    • Γωνία Θs (Κατακόρυφο διάγραμμα)
    • Μέγιστο κέρδος μεγαλύτερου πλαγίου λοβού Gr (dBi)

    Όπως είναι αυτονόητο για ιδιοκατασκευές κεραίες, δεν μπορεί ακόμα και από έμπειρο μηχανικό κεραιών να υπολογιστούν τα παραπάνω στοιχεία χωρίς χρήση ανηχοϊκών θαλάμων (κάτι απαγορευτικό για κεραίες HF λόγω φυσικού μεγέθους και μη δυνατότητας κατασκευής υπό κλίμακα κεραιών σε υψηλότερη συχνότητα για την διαπίστωση των χαρακτηριστικών του διαγράμματος ακτινοβολίας).

    Επίσης, ακόμα και με χρήση ειδικού λογισμικού εξομοίωσης-σχεδιασμού κεραιών, τα αποτελέσματα δεν μπορούν να αποτελέσουν έγκυρα στοιχεία για την μελέτη, αφού δεν είναι πρωτυποποιημένα και σε καμία περίπτωση δεν θα αναφέρονται σε βαθμονομημένη κεραία και αποδεκτές μετρητικές διατάξεις, ώστε να μπορούν χρησιμοποιηθούν στην μελέτη.

    Το σημαντικό είναι ότι ακόμα και με την χρήση εργοστασιακών κεραιών, θα διαπιστώσουμε, ότι δεν αναφέρονται στις προδιαγραφές τους τα παραπάνω στοιχεία, παρά μόνο το μέγιστο κέρδος και αυτό διότι πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει υποχρέωση σύνταξης μελέτης ηλεκτρομαγνητικών πεδίων για ραδιοερασιτεχνικό σταθμό. Γενικά σπάνια δίνετε λεπτομερές πολικό διάγραμμα, και αν δίνεται είναι από εξομοίωση σε υπολογιστή και όχι από μέτρηση σε ανηχοϊκό θάλαμο.

    Επίσης, για κατευθυνόμενες κεραίες HF το κέρδος του κύριου και δευτερεύοντος λοβού, εξαρτώνται άμεσα από τον τρόπο τοποθέτηση της κεραίας και συγκεκριμένα το ενεργό ύψος, πού είναι τεχνικά πολύ δύσκολο να υπολογιστεί και συνάμα να μετρηθούν οι επιμέρους απολαβές. Ομοίως, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθούν στοιχεία, με χρήση προγραμμάτων προσομοίωσης κεραιών, έστω και αν μπορούν να υπολογιστούν, αφού δεν αποτελούν έγκυρα δεδομένα για την εισαγωγή στην μελέτη.

    Όλα τα παραπάνω στοιχεία, οδηγούν στο συμπέρασμα της αδυναμίας σύνταξης σωστής και έγκυρης μελέτης, είτε επειδή δε θα υπάρχουν έγκυρα στοιχεία σχετικά με τα κεραιοσυστήματα, είτε διότι τα χρησιμοποιούμενα όρια ακτινοβόλησης αναφέρονται σε εκπομπές συνεχόμενης λειτουργίας και σε ολιγόλεπτες εκπομπές όπως των ραδιοερασιτεχνών.

    Θα ήθελα να αναφέρω ότι άλλα κράτη όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με πολύ πιο μεγάλο αριθμό ραδιοερασιτεχνών εν αναλογία του πληθυσμού, να δίνουν σαν μέγιστη επιτρεπόμενη ισχύς 1500 Watt (PEP) στην έξοδο του μηχανήματος και ανεξαρτήτου απολαβής της κεραίας. Δεν μπορώ να φανταστώ κάποιες χώρες όπως οι ΗΠΑ δεν είναι ευαισθητοποιημένες για την ασφάλεια των πολιτών τους.

    Αλλά είναι προφανές θα έλεγα, ότι είτε λόγω των συνήθως χαμηλών συχνοτήτων, καθώς και του εξαιρετικά σύντομου χρόνου εκπομπής, δεν υπάρχει πιθανότητα ραδιοερασιτεχνικός σταθμός να ξεπεράσει τα όρια που έχουν θεσπιστεί από την ICNIRP σε καμία περίπτωση.

  • 28 Μαΐου 2011, 11:04 | ΣΤΡΙΓΚΟΣ.Γ.ΝΙΚΟΛΑΟΣ,SV1WS

    1) 3000-6000 euro
    2) η ΕΕΤΤ την κανει με μικρα πηδηματακια ν.3431/2006
    3) τα ψηφιζομενα και αν και ουτε σε 6 μηνες
    4) sv+sw = sv=money (1)
    για που παει !!!!!!

  • 28 Μαΐου 2011, 11:10 | Κική Φραγκισκάτου SV1BRL

    Για μια ακόμα φορά διυλίζουμε τον κώνωπα και καταπίνουμε την κάμηλο. Ισοπεδωτική εξομοίωση κεραιών και μικρών σταθμών κινητής τηλεφωνίας με τους ραδιοερασιτέχνες. Μπορεί το ΥΥΜΔ να μας τεκμηριώσει πως στην ΚΥΑ (53571/3839/2000) προκύπτουν τα 100W ως όριο ασφαλούς ισχύος η πρόκειται για προϊόν τερατογένεσης;
    Γιατί σε αυτή την χώρα ο κοινός νους είναι μονίμως απών;

  • 28 Μαΐου 2011, 10:41 | ΣΤΡΙΓΚΟΣ.Γ.ΝΙΚΟΛΑΟΣ,SV1WS

    # ΔΕΝ ΣΑΣ ΘΕΛΕΙ ΚΑΝΕΙΣ# μου ειπαν στο Υ Εσ πριν μερικα χρονια
    τωρα Το πιστεψα οτι δεν μας θελει κανενας

  • 28 Μαΐου 2011, 06:36 | Σωτήρης Κατσιμαγκλής SV1BDO

    Προφανώς κάποιοι «υπεύθυνοι» του ΥΜΕΔΙ, χωρίς να έχουν γνώση του σχετικού αντικειμένου (διεθνής νομολογία και πρακτική περί ραδιοερασιτεχνών) έκαναν πιστή αντιγραφή των παραπλήσιων ή αντίστοιχων άρθρων από την πρόσφατη Δημόσια Διαβούλευση για την «Εξαίρεση από την αδειοδότηση Εγκαταστάσεων Μικρών Σταθμών και Κατασκευών Κεραιών», που δημοσιεύτηκε από 13-20 Απριλίου 2011 στην σχετική σελίδα, προσπαθώντας να υιοθετήσουν νέους κανόνες και διατάξεις που δεν υφίστανται πουθενά αλλού στον κόσμο.

    Ετσι μόνο μπορεί να εξηγηθεί η πληθώρα «πρωτοτυπιών» που παρουσιάζει η σχετική διαβούλευση, όπως η ΜΗ αναφορά σε μέγιστη ισχύ εξόδου (Watts PEP) για τις δύο διαφορετικές άδειες και η αντίστοιχη υιοθέτηση της έκφρασης της μέγιστης ισχύος σε ERP ή η αναφορά στα 164W EIRP (βλέπε σχετικό Άρθρο 3 Εγκαταστάσεις σταθμών και κατασκευών κεραιών που εξαιρούνται από την αδειοδότηση, της διαβούλευσης για την «Εξαίρεση από την αδειοδότηση Εγκαταστάσεων Μικρών Σταθμών και Κατασκευών Κεραιών».

    http://www.opengov.gr/yme/?p=1285

    Προτείνω στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΜΕΔΙ να ασχοληθούν εκ νέου και επαναδιατυπώσουν τα επίμαχα άρθρα, βασισμένα ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στην υπάρχουσα Ελληνική & Διεθνή νομολογία που αφορά τους ΡΑΔΙΟΕΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ και όχι να κάνουν «Αντιγραφή-Επικόλληση» άσχετων άρθρων, από τελείως διαφορετικές με τον Ραδιοερασιτεχνισμό Υπηρεσίες.

  • 27 Μαΐου 2011, 20:52 | ΝΤΟΟΥΣΟΝ ΑΛΒΕΡΤΟΣ-ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ

    ΚΥΡΙΟΙ
    ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ Ρ/Ε ΣΑΣ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΩ ΟΤΙ ΚΑΤΑ
    ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΠΤΙΚΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
    ΤΟ 1986 ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΕΙΧΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣ ΔΙΑΚΟΠΗ
    ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ COC AEΡΟΔΡΟΜΕΙΟΥ, ΤΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ ΠΟΥ ΗΤΟ ΕΛΛΙΜΕΝΙΣΜΕΝΟ
    ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ( ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΟΤΕ ΕΙΧΕ ΤΕΛΕΙΩΣ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗ) ΚΑΙ Η ΟΛΗ
    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΓΕΝΕΤΟ ΑΠΟ Ρ/Ε ΣΤΑΘΜΟ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ ΕΞΩ
    ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΜΕ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΑΗΜΝΕΙΣΤΟΥ SV1CK ΚΑΙ ΟΜΑΔΟΣ
    Ρ/Ε ΠΟΥ ΠΗΓΕ ΕΚΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ Ρ/Ε ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΕΩΣ ΟΤΟΥ
    ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΗ Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ.ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕ
    ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ.ΑΜΕΤΡΗΤΕΣ ΔΕ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ
    ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ Ρ/Ε ΣΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.
    ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΩ ΜΝΗΜΕΣ, ΣΚΟΠΟ, ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΥΤΩΝ
    ΠΟΥ ΜΕ ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΘΟΤΙ ΕΝ ΜΙΑ ΝΥΚΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ…….

    ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

    ΑΛΒΕΡΤΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΝΤΟΟΥΣΟΝ
    SV1HX/ALBY.

  • 27 Μαΐου 2011, 19:17 | SW1PBH Εμμ. Καραβίδας

    Το σχόλιο του Κ. ΝΙΚΟΥ ΓΚΙΟΥΛΜΠΑΜΠΑ – SV1EN στις 17 Μαΐου 2011, 18:11 (http://www.opengov.gr/yme/?c=2384) καθώς και οι προτάσεις της Ένωσης Ελλήνων Ραδοερασιτεχνών με καλύπτουν απόλυτα και θεωρώ ότι πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν.

  • 27 Μαΐου 2011, 18:11 | sv1env

    «Η κατασκευή και τοποθέτηση κεραιοσυστημάτων της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη είναι αναγκαία γιά την λειτουργεία της υπηρεσίας. θεωρείται αυτοδίκαια νόμιμη με την εκχώρηση της αδείας ραδιοερασιτεχνικού σταθμού ασυρμάτου δηλωμένου στην θέση εγκαταστάσεως της, και δεν εμπίπτει αλλά ούτε υπόκειται σε περιορισμούς που απορρέουν από ιδιωτικά συμφωνητικά, εσωτερικούς κανονισμούς κτιρίων και πολεοδομικές διατάξεις περί κατασκευής κεραιών άλλων υπηρεσιών. Η χρήση τους δεν απαιτεί άλλη άδεια πέραν της κατά τον νόμο χορηγούμενης άδειας ραδιοερασιτέχνη»

  • 27 Μαΐου 2011, 09:09 | Νικηφόρος Νίκος, SV7LNX

    Γενικά μελετώντας όλη την διαβούλευση, στο τέλος καταλήγεις …. Καλά πως θα λειτουργήσει και πως θα εκφρασθεί το Ραδιοερασιτεχνικό Πνεύμα ( HAM SPIRIT) ;
    Γενικότητες ασαφήνειες , πολλές φορές μη τεκμηριωμένες…
    Άρθρο 21 παρ. 2 – Στην επιτρεπόμενη ισχύ των ραδιοερασιτεχνικών σταθμών έχουμε παγκόσμια πρωτοτυπία αφού δεν αναφέρεται ρητά η επιτρεπόμενη ισχύς σε Watt P.E.P. Επίσης υπεισέρχονται πιθανές Τεχνικές Μελέτες Ακτινοβολιών (αφού πρώτα γίνει η μοντελοποίηση των κεραιών και του περιβάλλοντα χώρου με εξειδικευμένο λογισμικό ) και μετρήσεις της Ε.Ε.Α.Ε αξίας…Χ000 ? € στις δύσκολες μέρες της οικονομικής ύφεσης…Προσωπικά δεν γνώριζα ότι το «χόμπι» μας και ο εθελοντισμός μας θα μας στοίχιζαν κάποτε τόσο πολύ !
    Ποιος είναι αυτός που θα πάρει την ευθύνη ότι οι επικοινωνίες που προσφέρουν οι Ραδιοερασιτέχνες σε έκτακτες ανάγκες δεν χρειάζονται ; Ποιος θα ήθελε άραγε ένας νόμος σε ισχύ που να οδηγεί στην παρανομία ;
    Πολλά τα ερωτήματα … Άρθρο 10 παρ.4 Δεν διευκρινίζεται ρητά ποιος φορέας επιβλέπει το ραδιοερασιτεχνικό φάσμα. Η Ε.Ε.Τ.Τ. που αναφέρει η παρούσα Υ.Α. απαλλάσσεται από την δικαιοδοσία της σε ραδιοερασιτέχνες σύμφωνα με τον νόμο 3431/2006. Και οι έλεγχοι ; Ποιος ; Οι πρώην υπηρεσίες Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ζητούσαν την βοήθεια της Ε.Ε.Τ.Τ λόγω μη εξειδικευμένου προσωπικού. Τώρα ποιος ;
    Θα μπορούσαμε να μιλάμε μέρες για τα τεχνικά θέματα Συμφωνώ απόλυτα με τις απόψεις του συναδέλφου SV1EN . Θεωρώ ότι ο «νομοθέτης» θα πρέπει να ζητήσει και την άποψη Ραδιοερασιτεχνικών Συλλόγων καθώς επίσης να ενημερωθεί επί των τροποποιήσεων του Νόμου και από τις τεκμηριωμένες απόψεις της Ε.Ε.Ρ .
    Επίσης οι εξετάσεις Ραδιοερασιτεχνών.. Πως ;
    Άρθρο 27 παρ. 6 Διατηρείται το παλιό καθεστώς εξέτασης των υποψηφίων, χωρίς να δίνεται κάποιο δεσμευτικό χρονικό περιθώριο για το πότε ο νέος τρόπος θα τεθεί σε εφαρμογή. Συνεχίζεται έτσι απρόσκοπτα η “παραγωγή” ραδιοερασιτεχνών με full προνόμια πλέον με “μεθόδους” που όλοι υποψιαζόμαστε…

    Παρακαλώ όπως επανεξετάσετε τα επίμαχα σημεία των τροποποιήσεων που κατά την άποψη μου δεν θα βρούν αποδοχής στην παγκόσμια Ραδιοερασιτεχνική κοινότητα και πιθανόν να μας θίξουν και σαν Ραδιοερασιτεχνική χώρα με τις πρωτοτυπίες των prefixes, ισχύς, εξετάσεων , κεραιοσυστημάτων και ελέγχων σωστής λειτουργίας της υπηρεσίας Ραδιοερασιτέχνη.
    Ευχαριστώ

  • 26 Μαΐου 2011, 21:33 | Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος SV2SW

    Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες του Υπουργείου αρμόδιοι για την διαβούλευση

    σχετικά με το άρθρο 21 παράγραφος 1, θα ήθελα να επισημάνω πως διεθνώς ο όρος effective radiated power (ERP) αποτελεί μια τυποποιημένη ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ μέτρηση της ενέργειας της εκπεμπόμενης ραδιοσυχνότητας χρησιμοποιώντας ως μονάδα μέτρησης το Watt του συστήματος SI και προσδιορίζεται μέσω της διαδοχικής αφαίρεσης των απωλειών όλου του κεραιοσυστήματος και της πρόσθεσης των επιμέρους ενισχύσεων των διαφόρων υπομονάδων από τις οποίες αποτελείταιτο το προαναφερθέν κεραιοσύστημα. Όλα τα προηγούμενα υπολογίζονται σε σχέση με δεδομένη ισχύ εξόδου του πομπού προκειμένου να έχουμε την ισοδύναμη ακτινοβολούμενη ισχύ. Δυστυχώς η επιλογή ενός τέτοιου μεγέθους για τον προσδιορισμό της ισχύος εκπομπής επιφέρει κάποιες αντικειμενικές δυσκολίες στην ερμηνεία της ισχύος εξόδου του πομπού.

    Και εξηγούμαι, η χρήση ενός πομπού υψηλής ισχύος σε συνδιασμό με μια κεραία χαμηλής απόδοσης θα επιφέρει την ίδια ισοδύναμη ακτινοβολία εκπομπής σε σχέση με έναν πομπό χαμηλής ισχύος εξόδου που θα συνδυάζεται με ένα κεραιοσύστημα υψηλής απόδοσης. Και σαν να μην έφθανε αυτό από μόνο του, η ίδια αυτή δυσερμηνεία που ασκεί και περιοριστική δράση (μέχρι 40 W erp για τις άδειες εισαγωγικού επιπέδου) απορρίπτει – εκ του νομοσχεδίου- την δυνατότητα του πειραμαματισμού από μέρους μεγάλης μερίδας ραδιοερασιτεχνών που έχοντας ως δεδομένο την ισχύ εξόδου του πομποδέκτη τους επιδιώκουν με την χρήση κεραιών, πολλές φορές ιδιοκατασκευών, την επαύξηση της εμβέλειας της ολιγόλεπτης εκπομπής τους.

    Θα είναι τραγικό για τον Έλληνα ραδιοερασιτέχνη να μην μπορεί να εφαρμόσει την γνωστή ραδιοερασιτεχνική ρήση: » Ο ραδιοσταθμός είναι τόσο αποδοτικός όσο αποδοτική είναι η κεραία του» αλλά να περιορίζεται η εμβέλεια αλλά και η ενασχόλησή του με τον πειραματισμό, ή βάση και η πεμπτουσία του ραδιοερασιτεχνισμού δηλαδή, από την χρήση περιοριστικών όρων και μεγεθών μέτρησης που δεν έχουν λόγο εφαρμογής στον παρόντα κανονισμό.

    Για τον προσδιορισμό της ισχύς εξόδου, ο όρος ισχύς κορυφής (PEP) είναι αυτός που ενδείκνυται και χρησιμοποιείται διεθνώς, ενώ έχει και το πλεονέκτημα της άμεσης μέτρησης ακόμη και με απλά μέσα.

    Παρακαλώ να εισακούσετε τις πολυάριθμες προτάσεις των συναδέλφων ραδιοερασιτεχνών και να αντιληφθείτε πως τουλάχιστον σε θέματα νομοθεσίας η ελληνική διοίκηση δεν θα πρέπει να ζηλέψει τίποτε από την προνοητικότητα αλλά και την ενόραση που διέπουν αντίστοιχες νομοθεσίες των τεχνολογικά προηγμένων χωρών.

    Με εκτίμηση,

    Κώστας Παπαδόπουλος
    SV2SW
    Πρόεδρος της Ένωσης Ραδιοερασιτεχνών Ημαθίας

  • 26 Μαΐου 2011, 21:39 | Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος SV2SW

    Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες του Υπουργείου αρμόδιοι για την διαβούλευση

    σχετικά με το άρθρο 21 παράγραφος 1, θα ήθελα να επισημάνω πως διεθνώς ο όρος effective radiated power (ERP) αποτελεί μια τυποποιημένη ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ μέτρηση της ενέργειας της εκπεμπόμενης ραδιοσυχνότητας χρησιμοποιώντας ως μονάδα μέτρησης το Watt του συστήματος SI και προσδιορίζεται μέσω της διαδοχικής αφαίρεσης των απωλειών όλου του κεραιοσυστήματος και της πρόσθεσης των επιμέρους ενισχύσεων των διαφόρων υπομονάδων από τις οποίες αποτελείταιτο το προαναφερθέν κεραιοσύστημα. Όλα τα προηγούμενα υπολογίζονται σε σχέση με δεδομένη ισχύ εξόδου του πομπού προκειμένου να έχουμε την ισοδύναμη ακτινοβολούμενη ισχύ. Δυστυχώς η επιλογή ενός τέτοιου μεγέθους για τον προσδιορισμό της ισχύος εκπομπής επιφέρει κάποιες αντικειμενικές δυσκολίες στην ερμηνεία της ισχύος εξόδου του πομπού.

    Και εξηγούμαι, η χρήση ενός πομπού υψηλής ισχύος σε συνδιασμό με μια κεραία χαμηλής απόδοσης θα επιφέρει την ίδια ισοδύναμη ακτινοβολία εκπομπής σε σχέση με έναν πομπό χαμηλής ισχύος εξόδου που θα συνδυάζεται με ένα κεραιοσύστημα υψηλής απόδοσης. Και σαν να μην έφθανε αυτό από μόνο του, η ίδια αυτή δυσερμηνεία που ασκεί και περιοριστική δράση (μέχρι 40 W erp για τις άδειες εισαγωγικού επιπέδου) απορρίπτει – εκ του νομοσχεδίου- την δυνατότητα του πειραμαματισμού από μέρους μεγάλης μερίδας ραδιοερασιτεχνών που έχοντας ως δεδομένο την ισχύ εξόδου του πομποδέκτη τους επιδιώκουν με την χρήση κεραιών, πολλές φορές ιδιοκατασκευών, την επαύξηση της εμβέλειας της ολιγόλεπτης εκπομπής τους.

    Θα είναι τραγικό για τον Έλληνα ραδιοερασιτέχνη να μην μπορεί να εφαρμόσει την γνωστή ραδιοερασιτεχνική ρήση: » Ο ραδιοσταθμός είναι τόσο αποδοτικός όσο αποδοτική είναι η κεραία του» αλλά να περιορίζεται η εμβέλεια αλλά και η ενασχόλησή του με τον πειραματισμό, ή βάση και η πεμπτουσία του ραδιοερασιτεχνισμού δηλαδή, από την χρήση περιοριστικών όρων και μεγεθών μέτρησης που δεν έχουν λόγο εφαρμογής στον παρόντα κανονισμό.

    Για τον προσδιορισμό της ισχύς εξόδου, ο όρος ισχύς κορυφής (PEP) είναι αυτός που ενδείκνυται και χρησιμοποιείται διεθνώς, ενώ έχει και το πλεονέκτημα της άμεσης μέτρησης ακόμη και με απλά μέσα.

    Παρακαλώ να εισακούσετε τις πολυάριθμες προτάσεις των συναδέλφων ραδιοερασιτεχνών και να αντιληφθείτε πως τουλάχιστον σε θέματα νομοθεσίας η ελληνική διοίκηση δεν θα πρέπει να ζηλέψει τίποτε από την προνοητικότητα αλλά και την ενόραση που διέπουν αντίστοιχες νομοθεσίες των τεχνολογικά προηγμένων χωρών.

    Με εκτίμηση,

    Κώστας Παπαδόπουλος
    SV2SW

  • 26 Μαΐου 2011, 20:10 | Σταυρος Κατεβατης SV0FM

    CQ CQ CQ DX DE SV0FM
    CQ CQ CQ DX DE SV0FΜ
    Αγαπητοί συνάδελφοι τρέξτε προλάβετε κάνετε κανένα DX γιατί αν περάσουν τον καινούργιο κανονισμό δεν μας βλέπω να ακουγόμαστε ούτε καν Αθήνα – Κεφαλονιά………
    ———————————–
    Κύριοι Αρχοντες του τόπου, Αξιότιμοι Κοι & Κες του Υπουργείου ΥΥΜΔ, αρμόδιοι για την διαβούλευση, πέρα από τα απόλυτα σωστά τεχνικά σχόλια των συναδέλφων SV1EN – SV8YM – SV8CS – SV8RX – SV1VS – SV0CY –
    SV1EBS και άλλων που προηγήθηκαν, συμφωνώ απόλυτα καθώς επίσης και με τις προτάσεις της ΕΕΡ.
    Τα ψέματα τελείωσαν ΚΥΡΙΟΙ. Τα μυνήματα και οι προτάσεις σας στέλνονται καθημερινά ξεκάθαρα. Κανονίστε λοιπόν και πάρτε μια σωστή απόφαση κοινού συμφέροντος αλλά και Ευρωπαϊκού κανονισμού, αν θεωρείτε ότι ανήκουμε στην Ευρώπη ακόμα…….
    Αυτά τα ωραία λόγια είναι από την σελίδα του http://www.yme.gr/?tid=263&aid=0
    Ο ραδιοερασιτεχνισμός είναι μια υπηρεσία ραδιοεπικοινωνίας, που έχει ως σκοπό την αυτοδιδασκαλία, την αλληλοεπικοινωνία, την τεχνολογική έρευνα των ραδιοερασιτεχνών καθώς και την τηλεπικοινωνιακή υποστήριξη επιχειρήσεων βοηθείας σε περιπτώσεις καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και καταστροφών.
    Η υπηρεσία αυτή διεξάγεται από ραδιοερασιτέχνες, οι οποίοι ασχολούνται με τη ραδιοηλεκτρική τεχνική αποκλειστικά για προσωπικό σκοπό χωρίς όφελος.
    Προκειμένου να γίνει κανείς ραδιοερασιτέχνης είναι απαραίτητο α) να αποκτήσει πτυχίο ραδιοερασιτέχνη και β) να του χορηγηθεί άδεια ερασιτεχνικού σταθμού ασυρμάτου ΦΕΚ
    βλ. Υ.Α. Οικ. 68000/763/2002 ‘Κανονισμός Λειτουργίας Ερασιτεχνικών Σταθμών Ασυρμάτου’
    Τόσον η διεξαγωγή εξετάσεων για την απόκτηση πτυχίου ραδιοερασιτέχνη όσον και η χορήγηση των σχετικών αδειών αποτελεί αρμοδιότητα των Υπηρεσιών Μεταφορών και Επικοινωνιών της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία καθώς και τα σχετικά έντυπα βρίσκονται στην περιοχή «Οδηγός του Πολίτη». Τα κάλα λόγια να τα κάνετε και καλές πράξεις…..
    AMATEUR RADIO TODAY
    Αξιότιμοι Κοι & Κες του Υπουργείου ΥΥΜΔ σας παρακαλώ διαθέστε 3 μόνο λεπτά από τον χρόνο σας και δείτε αυτό το video και θα δείτε ότι οι Ραδιοερασιτέχνες είναι για πολύ περισότερα από όσα ξέρετε……
    http://www.youtube.com/watch?v=5Z9136_Nhh4
    Σταυρος Κατεβατης SV0FM

  • Για να συμβαδίζουμε με τις τεχνολογικές εξελίξεις, θα πρέπει να προστεθούν στο άρθρο 21 τα παρακάτω άρθρα, που καλύπτουν ψηφιακούς τρόπους επικοινωνίας:

    § 16 Επιτρέπεται η επικοινωνία με ψηφιοποιημένη φωνή σε συχνότητες από 144 MHz και πάνω, χρησιμοποιώντας διεθνώς γνωστούς τρόπους διαμόρφωσης και χωρίς οποιαδήποτε μορφή κρυπτογράφησής της (π.χ. D-STAR).

    § 17 Επιτρέπεται η χρήση του διαδικτύου είτε ως βοηθητικού διαύλου μετάδοσης φωνής (VoIP) και δεδομένων (Data) για τον χειρισμό πομποδέκτη μεταξύ κύριας και εναλλακτικής θέσης του ιδίου σταθμού (remote base), είτε ως μέσου επικοινωνίας αποκλειστικά μεταξύ ραδιοερασιτεχνικών σταθμών, αναμεταδοτών ή επαναληπτών (π.χ. ECHO LINK).

  • § 5 Οι επιτρεπόμενες ραδιοερασιτεχνικές υποζώνες συχνοτήτων για την λειτουργία των σταθμών της κατηγορίας «εισαγωγικού επιπέδου» είναι οι εξής: 135,7 – 137,8 kHz, 3,5 – 3,8 ΜΗz, 7,1 – 7,2 MHz, 14,25 – 14,35 MHz, 21-21,45 MHz, 28,-29,7 MHz, 144-146 MHz, 430-440 MHz.

    Οι συχνότητες που προτείνουμε για τη λειτουργία σταθμών «εισαγωγικού επιπέδου» είναι οι εξής, που είναι οι πλέον αποδεκτές στην περιοχή 1 της IARU σε χώρες που εφαρμόζουν την κατηγορία «εισαγωγικού επιπέδου»:

    7,1–7,2 MHz
    21 –21,450 MHz
    28 – 29,7 MHz
    144 – 146 MHz
    430 – 440 MHz

    Ας σημειωθεί ότι μια ευρωπαϊκή χώρα δίνει πρόσβαση αποκλειστικά στα 430-440 MHz και στα 144-146 MHz, ενώ οι περισσότερες χώρες δίνουν πρόσβαση μόνο σε περιοχές στα βραχέα.

    Ο λόγος του περιορισμού των συχνοτήτων είναι ότι η απόκτηση της άδειας εισαγωγικού επιπέδου είναι πολύ εύκολη, άρα θα πρέπει να περιορίζονται τα «προνόμια» που δίνει, ώστε οι κάτοχοι της άδειας αυτής να έχουν κίνητρο να προχωρήσουν στην κατηγορία 1.

  • § 3 Οι ραδιοερασιτέχνες άδειας «κατηγορίας 1» ή «κατηγορίας εισαγωγικού επιπέδου» υποχρεούνται να λειτουργούν τους σταθμούς τους ειδικά για την υποζώνη 135,7 – 137,8 kHz με συνολική ενεργό ακτινοβολούμενη ισχύ μέχρι και 1 W (ERP).

    Να αφαιρεθεί η κατηγορία «εισαγωγικού επιπέδου», γιατί η λειτουργία σ’ αυτή η συχνότητα έχει υπερβολικά μεγάλες τεχνικές απαιτήσεις, που δεν μπορεί να καλύψει αδειούχος εισαγωγικού επιπέδου.

  • § 2 – Οι ραδιοερασιτέχνες κάτοχοι άδειας «κατηγορίας 1», με την επιφύλαξη των παραγράφων 3 και 4 του παρόντος άρθρου, μπορούν να λειτουργούν τον σταθμό τους σε όλες τις εκχωρημένες υποζώνες στην υπηρεσία ραδιοερασιτέχνη από τον Ελληνικό Κανονισμό Κατανομής Ζωνών Συχνοτήτων (ΕΚΚΖΣ) και με τέτοια συνολική ισχύ εξόδου του πομπού (ΡΕΡ) ώστε λαμβανομένου υπόψη και του κέρδους κεραίας να μην δημιουργούνται σε καμία περίπτωση ηλεκτρομαγνητικά πεδία που να υπερβαίνουν τις τιμές έκθεσης του κοινού που ορίζονται στην ΚΥΑ 53571/3839/2000 (ΦΕΚ Β’1105) «Μέτρα προφύλαξης του κοινού από την λειτουργία κεραιών εγκατεστημένων στην ξηρά» σε όλες τις θέσεις στο περιβάλλον του σταθμού στις οποίες είναι ελεύθερη και δυνατή η πρόσβαση του γενικού πληθυσμού, σε συνδυασμό και με τα οριζόμενα στις λοιπές ισχύουσες διατάξεις κατά περίπτωση.

    Στην παράγραφο δεν αναφέρεται πουθενά η αριθμητική τιμή ισχύος. Οι αδειούχοι της κατηγορίας αυτής παραπέμπονται στις διατάξεις της ΚΥΑ 53571/3839/2000, που όμως δεν ορίζει ρητά κάποια ισχύ, αλλά ο ενδιαφερόμενος οφείλει να υπολογίσει μόνος του ποιο είναι το ασφαλές όριο της ισχύος ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες. Για τις αστικές περιοχές, στις οποίες ευρίσκεται το 95% των αδειούχων ραδιοερασιτεχνών, το ασφαλές όριο εξομοιώνεται με το ασφαλές όριο για την κινητή τηλεφωνία, δηλαδή 100W ERP, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι: Όλα τα όρια ακτινοβόλησης της Διεθνής Επιτροπής για την προστασία από μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες (ICNRIP) καθορίζονται βάσει του χρόνου ακτινοβόλησης Οι Έλληνες ραδιοερασιτέχνες δεν πρέπει να εξομοιώνονται νομοθετικά με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, το επαγγελματικό ραδιόφωνο και τη τηλεόραση, που εκπέμπουν με τη ΜΕΓΙΣΤΗ ισχύ τους 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο. Σύμφωνα με σχετικές μελέτες στην Ευρώπη, η διάρκεια εκπομπής του μέσου ραδιοερασιτεχνικού σταθμού κυμαίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις κατά μέγιστο από 1-5 λεπτά την ημέρα και μερικές ώρες το μήνα και η μέση ισχύς της εκπομπής είναι μόλις 30-50% της μέγιστης που διαθέτει ο πομποδέκτης (λόγω του τύπου της ραδιοερασιτεχνικής εκπομπής), παράμετροι που μειώνουν δραστικά την περιβαλλοντική επιβάρυνση.

    Σύμφωνα με τη συγκεντρωτική ανάλυση δεδομένων από ερευνητές σε μετρήσεις της ΕΕΑΕ, οι κυριότερες πηγές ακτινοβόλησης στην Αθήνα αλλά και σε κάθε αστικό περιβάλλον είναι οι παρακάτω:
    o Ραδιοφωνία FM (40 – 80 %)
    o Τηλεοπτικές εκπομπές VHF/UHF (20 – 35 %)
    o Ειδικά ραδιοδίκτυα / TETRA (20 %)
    o Σταθμοί βάσης κινητής τηλεφωνίας (20 – 35 %)
    o Ραδιοζεύξεις (< 5 %)
    o Άλλες δραστηριότητες (WiFi, Ραδιοερασιτέχνες κλπ) < 1 %

    Ας σημειωθεί ότι η κινητή τηλεφωνία και οι σταθμοί TETRA του ΟΤΕ είναι διάσπαρτοι μέσα στο αστικό περιβάλλον.

  • § 1 – Οι ραδιοερασιτέχνες αδείας «κατηγορίας εισαγωγικού επιπέδου», με την επιφύλαξη των παραγράφων 3, 4 και 5 του παρόντος άρθρου, υποχρεούνται να λειτουργούν τους σταθμούς τους με συνολική ενεργό ακτινοβολούμενη ισχύ μέχρι και 40W (ERP)

    Σε ολόκληρο τον κόσμο η ισχύς για όλες τις κατηγορίες ορίζεται ως ισχύς κορυφής (Peak Envelope Power-PEP) που μετράται με ένα βαττόμετρο στην έξοδο του πομπού. Επιπλέον, οι ραδιοερασιτέχνες της κατηγορίας εισαγωγικού επιπέδου δεν υποχρεούνται να γνωρίζουν πώς να υπολογίσουν την ισχύ τους σε ακτινοβολούμενη (Emitted Radiated Power-ERP). Προτείνεται η αντικατάσταση του όρου (ΕRP) με (PEP) και μικρότερη ισχύ (πχ. 20W).

  • Για την παράγραφο 2 του άρθρου 21, η οποία αποτελεί την κυριότερη παραφωνία και αδικία εις βάρος των Ελλήνων ραδιοερασιτεχνών κατά τη γνώμη μου (για αυτό και έχει τα περισσότερα αρνητικά σχόλια) έχουν τοποθετηθεί αρκετοί συνάδελφοι καθώς και η Ε.Ε.Ρ., εμπεριστατωμένα ως προς την επιστημονική τεχνική πλευρά της.
    Συμφωνώ για το άρθρο 21 με της θέσεις της Ε.Ε.Ρ., του κ. Γκιούλμπαμπα και των άλλων κυρίων που τοποθετήθηκαν στο παρόν άρθρο.
    Προσωπικά παρατηρώ τα εξής: Η πρόταση αυτού του άρθρου δεν έχει καμία σχέση ούτε βασίζεται στην Διεθνή Πρακτική που εφαρμόζουν οι άλλες χώρες παγκοσμίως.
    Δεν πιστεύω ότι η παρούσα προστέθηκε από τα στελέχη του Υπουργείου, επειδή γνωρίζω ότι είναι αρκετά πληροφορημένοι σχετικά και δεν θα έκαναν παρόμοιο λάθος. Υποθέτω ότι η πρόταση αυτή διαμορφώθηκε από εξωτερικό συνεργάτη ή συνεργάτρια του κ. Υπουργού. Το γεγονός αυτό όμως μπορεί εύκολα να διορθωθεί. Αυτός είναι και ο λόγος ύπαρξης των διαβουλεύσεων, με λίγη καλή θέληση όλα διορθώνονται.
    Προκειμένου να διορθώσουμε λοιπόν αυτή την πρόταση ας δούμε τι συμβαίνει στις άλλες χώρες:
    Οι Η.Π.Α. επιτρέπουν ως μέγιστη ισχύ εκπομπής τα 1500W, για την ανώτερη κατηγορία πτυχίου ραδιοερασιτέχνη και τα μετρούν με την μέγιστη ισχύ περιβάλλουσας φέρουσας (P.E.P.)
    http://www.arrl.org/frequency-allocations

    Στη Μ. Βρετανία επιτρέπετε ως μέγιστη ισχύ εκπομπής τα 400 για την ανώτερη κατηγορία πτυχίου ραδιοερασιτέχνη και τα μετρούν με την μέγιστη ισχύ περιβάλλουσας φέρουσας (P.E.P.)
    http://licensing.ofcom.org.uk/binaries/spectrum/amateur-radio/guidance-for-licensees/ir2028.pdf
    Εκτός αυτών των παραδειγμάτων και όλες οι άλλες χώρες έχουν κάτι αντίστοιχο στις σχετικές νομοθεσίες περί των ραδιοερασιτεχνικών. Μπορείτε να βρείτε πάρα πολλά αντίστοιχα παραδείγματα στην παραπομπή της Ε.Ε.Ρ.:
    http://www.raag.org/LH2Uploads/ItemsContent/358/power.pdf

    Φυσικά όλες οι προηγμένες χώρες και ειδικά όλες οι χώρες της Ε.Ε. έχουν παράλληλα αντίστοιχους νόμους σε ισχύ και σαφώς καλύτερους από τον ημέτερο 53571/3839 του 2000 αλλά δεν τους ενσωματώνουν στην ραδιοερασιτεχνική τους νομοθεσία! Αφήστε δε ότι ο 53571 όπως φαίνεται συντάχθηκε στο πόδι (αυτό διαπιστώνεται εύκολα αν ρίξουμε μία ματιά στο παράρτημα Γ’ στους γενικούς όρους, του οποίου η προσθήκη έγινε με copy/paste από κάπου αλλού).

    Εδώ τίθεται πάλι το ερώτημα προς τον συντάκτη του άρθρου 2, να μας απαντήσει σε ποια Διεθνή Πρακτική βασίσθηκε;
    Νομίζω οτι πρωτοτύπησε εκ παραδρομής. Όμως εδώ το λάθος του συντάκτη μας οδηγεί να ανακαλύψουμε μία μεγάλη ίσως αμέλεια του Υπουργείου Υποδομών. Για αυτό παραθέτω το παρακάτω κείμενο από της σελίδες της Ένωσης Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών (Ε.Ε.Ρ.):

    » Σύμφωνα με τη συγκεντρωτική ανάλυση δεδομένων από ερευνητές σε μετρήσεις της ΕΕΑΕ, οι κυριότερες πηγές ακτινοβόλησης στην Αθήνα αλλά και σε κάθε αστικό περιβάλλον είναι οι παρακάτω:
    Ραδιοφωνία FM (40 – 80 %)
    Τηλεοπτικές εκπομπές VHF/UHF (20 – 35 %)
    Ειδικά ραδιοδίκτυα \ TETRA (20 %)
    Σταθμοί βάσης κινητής τηλεφωνίας (20 – 35 %)
    Ραδιοζεύξεις (< 5 %)
    Άλλες δραστηριότητες ( WiFi, Ραδιοερασιτέχνες κλπ) < 1 %" πηγή: http://www.raag.org/displayITM1.asp?ITMID=358&LANG=GR

    Ερωτάται λοιπόν το Υπουργείο πότε έλαβε την παραπάνω έκθεση και σε ποιες ενέργειες προέβη;

    Επιπλέον ο εισηγητής αυτού του άρθρου με την πρόταση του, υποχρεώνει τους ραδιοερασιτέχνες να υποβάλουν σχετικές μελέτες για τα κεραιοσυστήματα τους με το προυπολογιζόμενο κόστος της αντίστοιχης μελέτης να ανέρχεται σε € 5-6.000 ανά κεραία! Και όποιος είναι ενήμερος περί των ραδιοερασιτεχνικών, γνωρίζει ότι η πλειονότητα των συναδέλφων διαθέτει παραπάνω από μία κεραίες!
    Τώρα μάλιστα που διανύουμε την ΔΝΤ εποχή… Δεν γνωρίζω τι να υποθέσω με αυτή την πρόταση του εισηγητού και πως να την χαρακτηρίσω. Σίγουρα όμως θα οδηγήσει στο κλείσιμο πολλών ραδιοερασιτεχνικών σταθμών.
    Ένα επιπλέον λάθος: Ο κ. Γ. Γραμματέας στην παράγραφο 3 της εισήγησης του για τη νέα διαβούλευση αναφέρει ότι "εναρμονίσθηκαν τα όρια ισχύος εκπομπών με αυτά που ορίζονται στην ΚΥΑ 53571/3839 (ΦΕΚ Β’1105/2000)" Μα… η ΚΥΑ 53571 ισχύει από το 2000! Συνεπώς καμία νέα εναρμόνιση δεν επέφερε με την παρούσα διαβούλευση!

    Προτείνω η παράγραφος αυτή να αντικατασταθεί με το άρθρο 21 της Υ.Α. 68000 ως εξής:
    Υποζώνες συχνοτήτων Μέγιστη επιτρεπόμενη ισχύς
    (σε ΜΗΖ) κορυφής εξόδου πομπού (σε Watt) ανά κατηγορία άδειας
    Από Έως Κατηγορία «1» Εισαγωγική κατηγορία
    1.8 29.7 500 20
    50 52 100
    144-146 100 40
    430 440 100 40
    Άνω των 1240 50 40

    Επειδή η συντριπτική πλειοψηφία των σχολίων στη διαβούλευση προτείνει την αλλαγή αυτού του άρθρου και επειδή αυτή η προτροπή βασίζεται επιπλέον αδιαφιλονίκητα και στην διεθνή πρακτική. Σε περίπτωση άρνησης από τον νομοθέτη της άρσης αυτή της αδικίας προτείνω τα εξής:

    Οι μεμονωμένοι ραδιοερασιτέχνες:
    Να αποστείλουν σχετική επιστολή διαμαρτυρίας στον κ. Πρωθυπουργό με κοινοποίηση στους αρμοδίους Υπουργούς κ.κ. Ρέπα & Βούγια. Παράδειγμα της επιστολής θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα μου.
    Νά γνωστοποιήσουμε την αδικία που υφιστάμεθα στους ξένους ραδιοερασιτέχνες με δημοσιεύσεις στα αρμόδια περιοδικά.
    Να τεθούν εθελοντικά στη διάθεση των σωματείων που είναι εγγεγραμμένοι προκειμένου να βοηθήσουν στις ενέργειες που θα χρειασθούν.
    Να σημειώσουν και να μην ξεχάσουν ποτέ τα ονόματα των αρμοδίων Υπουργών που ενδέχεται να υπογράψουν αυτή την αρνητική για όλους μας απόφαση. Προκειμένου να μην τους προτιμούν στις εκλογές πλέον.

    Τα σωματεία:
    Να κηρύξουν τον Ελληνικό ραδιοερασιτεχνισμό υπο διωγμό.
    Να ενημερώσουν όλους τους ξένους ραδιοερασιτεχνικούς φορείς.
    Να δημιουργήσουν παγκόσμια ηλεκτρονική ψηφοφορία (petition) κατά αυτού του άρθρου. Της οποίας τα αναλυτικά ηλεκτρονικά μηνύματα θα καταφθάνουν στο γραφείο του κ. Πρωθυπουργού.
    Να ερευνήσουν εάν τα όρια 40-80% της Ραδιοφωνίας που αναφέρονται στην παραπάνω έκθεση της ΕΕΑΕ είναι νόμιμα και εφόσον δεν είναι να ερωτηθεί το Υπουργείο και οι αρμόδιες αρχές να μας εξηγήσουν σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί μέχρι σήμερα από την ημερομηνία της έκθεσης της ΕΕΑΕ.
    Να προβούν σε όποιες άλλες ενέργειες νομίζουν ότι θα βοηθήσουν την κατάσταση.
    Σύμφωνα δε και με την παραπάνω προτροπή προς τους μεμονωμένους ραδιοερασιτέχνες, θα αναλάβουμε να βοηθήσουμε τα σωματεία προς το έργο τους αυτό.
    Με εκτίμηση

  • 26 Μαΐου 2011, 10:12 | SV1CQN Κωνσταντίνος Καρακώστας

    Συμφωνώ και στηρίζω τις προτάσεις όλων των συναδέρφων, της Ε.Ε.Ρ. και των άλλων συλλόγων.Δεν δέχομαι να αποτελέσουν τα εξιλαστήρια θύματα οι ραδιοερασιτέχνες. Θα πρέπει οι νομοθέτες αν δεν είναι σε θέση να κάνουν κάτι το καλύτερο απο τους Ευρωπαίους τους Αμερικάνους και την Παγκόσμια Ραδιοερασιτεχνική Κοινότητα , τουλάχιστον αν τους αντιγράψουν και να εναρμονιστούν μαζί τους.

  • 26 Μαΐου 2011, 07:35 | Δημήτρης SV1UY

    Η παράγραφος 2 κατά τη γνώμη μου είναι ύπουλα διατυπωμένη ώστε να μειώσει την ισχύ των ραδιοερασιτεχνικών πομπών, όχι για την προστασία του κοινού, αλλά για τη ανάπτυξη της παροχημένης τεχνολογίας VDSL που πάει να μας πλασάρει ο ΟΤΕ και της τεχνολογίας BPL που ετοιμάζεται να πλασάρει άλλος πάροχος Internet. Εναντίον αυτών των τεχνολογιών έχει ξεσηκωθεί και δίνει αγώνα η παγκόσμια ραδιοερασιτεχνική κοινότητα.

    Ο νομοθέτης δεν λαμβάνει υπόψη του το ότι οι ραδιοερασιτεχνικές εκμπομπές διαρκούν μόλις λίγα λεπτά την ημέρα, και πάει να μας βάλει στο ίδιο καζάνι με τους σταθμούς της κινητής τηλεφωνίας οι οποίοι εκπέμπουν με πλήρη ισχύ 24 ώρες το 24ωρο. Τι έγινε όμως με την κινητή και σταθερή τηλεφωνία στο σεισμό του 1999 στην Πάρνηθα; Φυσικά δεν λειτουργούσαν ούτε τα κινητά ούτε καν τα σταθερά τηλέφωνα για πολλές ώρες και οι υπηρεσίες αστυνομία – πυροσβεστική κ.λ.π. βασίστηκαν στους ραδιοερασιτέχνες για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Το ίδιο στο σεισμό της Καλαμάτας το 1985 και σε πολλές άλλες περιπτώσεις.

    Το κράτος έχει στη διάθεσή του, ανά πάσα στιγμή, εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας με δικό μας κόστος και γιαυτό πρέπει να μας προσέχει!

    Τελικά όπως φαίνεται, ή ο νομοθέτης δεν πρόσεξε το όλο θέμα, ίσως λόγω φόρτου εργασίας, ή θέλουν να οδηγήσουν τον ραδιοερασιτεχνισμό σε απαξίωση προς όφελος των παρόχων Internet!

    Εγώ προσωπικά είμαι λάτρης του QRP αλλά επειδή ο ραδιοερασιτεχνισμός, παγκοσμίως, δεν είναι μόνο HOBBY αλλά και εναλλακτικός τρόπος επικοινωνίας σε περίπτωση εκτάκτων αναγκών, δεν πρέπει να μπαίνουν τέτοια εμπόδια και παγίδες!

    Για όλα τα παραπάνω και επειδή θέλω να πιστεύω ότι απλώς έγινε κάποια παράβλεψη από πλευράς του νομοθέτη, προτείνω να εξαλειφθεί η παραπάνω παράγραφος και να παραμείνει σε ισχύ ο παλιός κανονισμός.

  • 25 Μαΐου 2011, 17:46 | ΣTΡΙΓΚΟΣ.Γ.ΝΙΚΟΛΑΟΣ , SV1WS

    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Watt PEP, που μετριουνται με ένα απλο βαττομετρο στην εξοδο του πομπου.
    Watt PEP, που μετριουνται με ένα απλο βαττομετρο στην εξοδο του πομπου.
    Watt PEP, που μετριουνται με ένα απλο βαττομετρο στην εξοδο του πομπου.
    Watt PEP, που μετριουνται με ένα απλο βαττομετρο στην εξοδο του πομπου.
    Watt PEP, που μετριουνται με ένα απλο βαττομετρο στην εξοδο του πομπου.
    Watt PEP, που μετριουνται με ένα απλο βαττομετρο στην εξοδο του πομπου.
    Watt PEP, που μετριουνται με ένα απλο βαττομετρο στην εξοδο του πομπου.
    Watt PEP, που μετριουνται με ένα απλο βαττομετρο στην εξοδο του πομπου.
    Watt PEP, που μετριουνται με ένα απλο βαττομετρο στην εξοδο του πομπου.

  • Κάτι ακόμα, ως παρατήρηση για την τεχνική ανεπάρκεια του Άρθρου 21:

    – Η παρ. 2 μας λέει ότι οι ραδιοερασιτέχνες «της Κατ. 1 με την επιφύλαξη των παραγράφων 3 και 4 του παρόντος άρθρου, μπορούν να λειτουργούν τον σταθμό τους (. . .) με τέτοια συνολική ισχύ εξόδου του πομπού (PEP) ώστε λαμβανομένου υπόψη και του κέρδους κεραίας, να μην δημιουργούνται σε καμία περίπτωση ηλεκτρομαγνητικά πεδία που να υπερβαίνουν τις τιμές έκθεσης του κοινού που ορίζονται στην ΚΥΑ 53571/3839/2000 (ΦΕΚ Β’1105)…».

    – Η παρ. 4 μας λέει: «Σε κάθε περίπτωση, η ισχύς εξόδου του πομπού ρυθμίζεται στην ελάχιστη απαραίτητη για τη διεξαγωγή της συγκεκριμένης επικοινωνίας.»

    Δηλαδή εγώ, που κατοικώ στην ύπαιθρο, με τον κοντινότερο γείτονα σε απόσταση 350 μέτρων από το σπίτι μου, στην περίπτωση ενός μεγάλου pile-up μιας σπάνιας DX-pedition σε μια χαμηλή μπάντα βραχέων για την οποία χρησιμοποιώ ένα απλό δίπολο, μπορώ να χρησιμοποιήσω νόμιμα οποιαδήποτε «ελάχιστη ισχύ» θα μου επιτρέψει να «διεξάγω τη συγκεκριμένη επικοινωνία»;

    Ρωτάω, επειδή και 10 KW να βάλω, η έκθεση του κοινού δεν αποτελεί παράγοντα στην περίπτωσή μου (ο γείτονας είναι πολύ μακριά, η κεραία μου δεν έχει απολαβή κι έχω κλωβό Faraday στο shack), αλλά επίσης μπορεί και να μην μου φθάνουν για να «διεξαχθεί η συγκεκριμένη επικοινωνία», λόγω της πολύ δύσκολης και ανταγωνιστικής φύσης της!!

    Ποιο είναι λοιπόν το νόμιμο όριο ισχύος σε μια τέτοια περίπτωση, σύμφωνα με το μάλλον νεφελώδες Άρθρο 21;

    (Αν τυχόν ο νομοθετών περί τα ραδιοερασιτεχνικά δεν γνωρίζει τι είναι «pile-up», «DX-pedition», «shack», μπορεί ν’ απευθυνθεί στην Ένωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών για διευκρινήσεις.)

  • Αξιότιμοι Κοι & Κες του Υπουργείου αρμόδιοι για την διαβούλευση
    Θα σας παρακαλούσα και εγώ με την σείρα μου να λάβεται σοβαρά υπόψιν τις προτάσεις τα σχόλια αλλά και τις ιδέες καποιων εξαίρετων συναδέλφων Ραδιοερασιτεχνών,αλλα και των συλλόγων κ Ενώσεων απ ολη την χώρα οι οποιες απόψεις τους με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο!!.
    Χωρίς να γίνομαι κουραστικός θα θελα να τονίσω την σοβαρότητα & κρισιμότητα στα εξης:Ο Ραδιοερασιτεχνισμός ειναι ΧΟΜΠΥ !!
    Οι Ραδιοερασιτέχνες Δεν ειναι Ραδιοπειρατές,Δεν μεταδίδουμε μουσική ουτε διαφημίσεις,Δεν έχουμε οικονομικό όφελος και καμιά επιβάρυνση στο Κράτος. Οι Ραδιοερασιτέχνες Δεν παρεμβάλουν, ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΟΥΝ Οταν κ Όποτε τους ζητηθεί.
    Κυριοι Πιστεύω οτι Θα πρέπει να στηριξεται τον Ελληνικό Ραδιερασιτεχνισμό για να μπορέσει να πάει Μπροστά !! και ΟΧΙ Πολλά χρόνια Πίσω δίνοντας «Τροφή» σε κακόβουλους ανα τον κόσμο να μας εμπαίζουν να μας χλευάζουν και να μας θεωρούν τριτοκοσμικούς ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ !!

    Σας Ευχαριστώ

    Δημήτριος Σισμανίδης
    Ηλεκτρονικός Μηχανικός
    De SV9COL

  • 24 Μαΐου 2011, 22:52 | Αγγελος Ριζος SV3RF

    Αν θελετε ειλικρινα να προσφερετε κατι θετικο στην υπηρεσια του Ελληνα ραδιοερασιτεχνη αντιγραψτε τους κανονες για την λειτουργια ενος σταθμου ασυρματου απο την Αμερικανικη Ενωση Ραδιοερασιτεχνων (ARRL).
    Απλες και ξεκαθαρες κουβεντες…αυτοι ξερουν καλυτερα απο οποιονδηποτε αλλον γιατι ειναι απο τους πρωτοπορους αυτης της κινησης.
    Δεν χρειαζεται να πελαγοδρομουμε ουτε να πρωτοτυπουμε.

  • 24 Μαΐου 2011, 17:41 | ΝΙΚΟΣ ΓΚΙΟΥΛΜΠΑΜΠΑΣ, SV1EN

    ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΕΣ ΥΠΟΖΩΝΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ (Άρθρο 21 παρ. 5):
    Συμφωνώντας με προλαλήσαντες συναδέλφους όπως ο SV1DH (20 Μαΐου 2011, 11:33) και SV3AQN (23 Μαΐου 2011, 21:11) θεωρώ ότι είναι πιο σωστή η εκχώρηση στους νεοεισερχόμενους (εισαγωγικού επιπέδου) συναδέλφους ΜΟΝΟ των υποζωνών 7, 21, 28, 144 και 432 MHz, για τον μοναδικό λόγο να υπάρχει ένα ισχυρό κίνητρο αναβάθμισης τους στην κατηγορία «1» εκτός από την ισχύ (ποια ισχύ?).
    Η ανωτέρω επιλογή είναι «σοφή» στο ότι χωρίς να στερεί τίποτα από την μαγεία του hobby, παρέχοντας όλα τα είδη διάδοσης από άποψης απόστασης (από τοπικό επίπεδο μέχρι DX), εποχιακών αλλαγών κ.λ.π. βάζει το «σκουλήκι» της αναβάθμισης χωρίς εκβιασμούς στους κατά τεκμήριο άπειρους και νέους χειριστές από τους οποίους κάποιοι –αν όχι όλοι- θα μας βάλουν κάποτε τα γυαλιά…

  • 24 Μαΐου 2011, 13:06 | SV1VS ΠΛΟΥΜΙΔΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Στον ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ (2002), όπως ισχύει σήμερα, η μέγιστη ισχύς κορυφής (ΡΕΡ) που επιτρέπεται είναι 500W στα βραχέα και 100W στα υπερβραχέα και μετριέται με ένα απλό βαττόμετρο στην έξοδο του πομπού, όπως ισχύει διεθνώς.

    Στην επικείμενη τροποποίηση του ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ επιχειρείται από την ηγεσία του Υ.Υ.Μ.Δ. να μειωθούν δραστικά τα παραπάνω όρια στα 100W ERP (Effective Radiated Power δηλαδή σε ακτινοβολούμενη ισχύ ισοδύναμη με 100W σε απλό δίπολο). Αυτή η πρόταση ισοδυναμεί με ουσιαστική μείωση της επιτρεπόμενης ισχύος κατά περίπου 50 (!) φορές για χρήση κατευθυντικής κεραίας στα βραχέα και αντίστοιχα κατά τουλάχιστον 20 φορές στα υπερβραχέα. Αποτελεί διεθνή πρωτοτυπία η χρήση ισχύος ERP δηλαδή ακτινοβολούμενη ισχύ ισοδύναμη σε απλό δίπολο για ραδιοερασιτέχνες. Διεθνώς ο ορισμός της μέγιστης επιτρεπόμενης ισχύος ορίζεται σαν ισχύ κορυφής (PEP) στην έξοδο του πομποδέκτη.
    Ακόμα το νούμερο αυτό (100W ERP) είναι ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ, δηλαδή δεν προκύπτει από τα επιστημονικά τεκμηριωμένα επίπεδα αναφοράς ασφαλούς ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβόλησης, που ισχύουν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, και θα μπορούσε κάλλιστα να είναι οποιαδήποτε ισχύς, ανάλογα με τις κατά το συμφέρον παραδοχές καθενός “αρμοδίου”.

    Δεδομένου ότι τα μηχανήματα του εμπορίου είναι στη πλειονότητα τους 100W, αυτό σημαίνει ότι η χρήση κατευθυντικών κεραιών ουσιαστικά πλέον ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ και όποιος θέλει μεγαλύτερη επιτρεπόμενη ισχύ θα πρέπει να ακολουθήσει διαδικασία αδειοδότησης ! (όπως οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, μόνο που αυτές έχουν οικονομικά κέρδη και εκπέμπουν 24 ώρες το 24ωρο με τη μέγιστη ισχύ κάτι που δεν ισχύει στους ραδιοερασιτέχνες όπου η συνολική εκπομπή είναι κάποια λεπτά της ώρας ακόμα και για τους ποιο δραστήριους από αυτούς), με υποβολή μελέτης ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών των κεραιων μέσω ειδικού μελετητικού γραφείου με υψηλό κόστος (περί τα 3000 Ευρώ!). Δεδομένου ότι οι ραδιοερασιτεχνικές κεραίες δεν είναι τυποποιημένες ( σε πολλές φορές είναι ιδιοκατασκευές), επιβάλλεται η διενέργεια μελέτης σε κατά περίπτωση βάση και απαιτούνται επιτόπου μετρήσεις με ειδικά όργανα που (ίσως) μόνο η ΕΕΑΕ διαθέτει.

    Επιπλέον στην επιχειρούμενη τροποποίηση ΔΕΝ λαμβάνονται υπόψη ότι:

    1. Ο ραδιοερασιτεχνισμός δεν είναι απλά μια ενασχόληση (όπως το ψάρεμα) αλλά προσφέρει ατομικά, εθελοντικά και ανιδιοτελώς τηλεπικοινωνιακή εθνική και διεθνή κάλυψη σε καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης, τόσο στις υπηρεσίες που εμπλέκονται με την αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφής (ΓΓΠΠ κλπ), όσο και στους άμεσα πληγέντες από αυτή.

    2. Ο ραδιοερασιτεχνισμός είναι μια επιστημονική ασχολία. Συνδυάζει την επιστημονική έρευνα και τον πειραματισμό στις τηλεπικοινωνίες και τα ηλεκτρονικά με την επικοινωνία μέσω του ασυρμάτου με γνωστούς και άγνωστους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο ότι πίσω από τις εξελίξεις στους παραπάνω τομείς υπάρχουν ραδιοερασιτέχνες!

    3. Σε καμία Ευρωπαϊκή χώρα δεν ισχύει τόσο χαμηλό όριο ισχύος (100W) και μάλιστα ακτινοβολούμενης (ERP), για την οποία δεν υπάρχει σίγουρος τρόπος εκτίμησης της από τους ραδιοερασιτέχνες, αλλά μπορεί μόνο να μετρηθεί με ειδικά ακριβά όργανα όπου διαπιστώνεται ότι μόνο στην Ελλάδα επιχειρείται για τους ραδιοερασιτέχνες τέτοια “ισοπεδωτική μεταχείριση”, τη στιγμή που η πολιτεία σε άλλη Υ.Α. υπό διαβούλευση ΕΞΑΙΡΕΙ από κάθε αδειοδότηση επαγγελματικούς σταθμούς και κεραίες (κινητής τηλεφωνίας με την ίδια ακτινοβολούμενη ισχύ έως 164W. Με τον τρόπο αυτό οι ραδιοερασιτέχνες εντάσσονται αυθαίρετα σε δυσμενέστερη κατηγορία μαζί με τους μικρούς σταθμούς και κεραίες…
    Με την προτεινόμενη τροποποίηση:

    1. Ο ελληνικός ραδιοερασιτεχνισμός πηγαίνει ΣΤΑΘΕΡΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΙΣΩ, ακόμα και από τον νόμο 1244/1972, που προέβλεπε μέγιστη ισχύ ραδιοερασιτεχνικών σταθμών 300 W PEP και όχι ERP!!!

    2. Με τις προτεινόμενες ισχείς δεν είναι πλέον δυνατή η αξιόπιστη και αποτελεσματική ραδιοεπικοινωνία εντός Ελλάδας σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών και φυσικών καταστροφών και εξαφανίζεται η ελληνική συμμετοχή σε κάθε είδους διεθνείς ραδιοερασιτεχνικούς διαγωνισμούς (contests) και η χώρα εμφανίζεται πλέον σαν τον τριτοκοσμικό φτωχό συγγενή…

    3. Οι Έλληνες ραδιοερασιτέχνες εξομοιώνονται νομοθετικά με τις εταιρείες κινητής
    τηλεφωνίας, το επαγγελματικό ραδιόφωνο και τη τηλεόραση, που εκπέμπουν με τη ΜΕΓΙΣΤΗ ισχύ τους 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο. Σύμφωνα με σχετικές μελέτες στην Ευρώπη, στις περισσότερες περιπτώσεις η διάρκεια εκπομπής του μέσου ραδιοερασιτεχνικού σταθμού κυμαίνεται κατά μέγιστο από 1-5 λεπτά την ημέρα και μερικές ώρες το μήνα και η μέση ισχύς της εκπομπής είναι μόλις 30-50% της μέγιστης που διαθέτει ο πομποδέκτης (λόγω του τύπου της ραδιοερασιτεχνικής εκπομπής), παράμετροι που μειώνουν όταν υπολογιστούν δραστικά την περιβαλλοντική επιβάρυνση. Όλα τα όρια ακτινοβόλησης της Διεθνούς Επιτροπής για την προστασία από μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες (ICNRIP) καθορίζονται βάση του χρόνου ακτινοβόλησης. Έτσι πως είναι δυνατό να εξαιρούνται «μικρές» κεραίες κινητής τηλεφωνίας με ERP 164 W, που θα λειτουργούν σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων από πολίτες και σε συνεχή 24ωρη λειτουργία, και ο ραδιοερασιτέχνης του επιτρέπεται σχεδόν η μισή ισχύ (αναλόγως του mode η εκπομπή του είναι 30-50% από την ισχύ κορυφής) ενώ έχει υποπολλαπλάσιο χρόνο λειτουργίας και με πολύ μεγαλύτερη απόσταση των κεραιων του από το γενικό πληθυσμό.

    Επιπλέον σχεδόν σε όλες τις μετρήσεις στο λεκανοπέδιο της Αττικής, ακόμα και σε απόσταση 10 μέτρων από κεραίες κινητής τηλεφωνίας η άλλες, η μετρούμενη ακτινοβόληση προέρχεται κατά 80 % από τα ραδιοτηλεοπτικά σήματα του κέντρου εκπομπής Υμηττού.

    Σύμφωνα με τη συγκεντρωτική ανάλυση δεδομένων από ερευνητές σε μετρήσεις της ΕΕΑΕ, οι κυριότερες πηγές ακτινοβόλησης στην Αθήνα αλλά και σε κάθε αστικό περιβάλλον είναι οι παρακάτω:
    Ραδιοφωνία FM (40 – 80 %)
    Τηλεοπτικές εκπομπές VHF/UHF (20 – 35 %)
    Ειδικά ραδιοδίκτυα \ TETRA (20 %)
    Σταθμοί βάσης κινητής τηλεφωνίας (20 – 35 %)
    Ραδιοζεύξεις (< 5 %)
    Άλλες δραστηριότητες ( WiFi, Ραδιοερασιτέχνες κλπ) < 1 %

    Οι ραδιοερασιτέχνες ενοχλούν κάποιους και σε αυτούς εξαντλείται κάθε ευαισθησία των αρμοδίων;

    4. Οι 6000 αδειούχοι Έλληνες ραδιοερασιτέχνες γίνονται αυτομάτως παράνομοι σε μια νύχτα, αφού σε περίπτωση που επιθυμούν μεγαλύτερη ισχύ από τα 100W σε απλό δίπολο πρέπει να εφαρμόσουν το άρθρο 21 παράγραφος 2 του σε ισχύ Κανονισμού (ή όπως αλλιώς ήθελε τροποποιηθεί στο νέο.) και να υποβάλουν “τεχνική μελέτη ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών” με το προαναφερόμενο για τον ραδιοερασιτέχνη απαγορευτικό κόστος των 3000 Ευρώ!!

    5. Έτσι, ενώ οι ραδιοερασιτέχνες προσπαθούν σε κάθε περίπτωση να συνδράμουν εθελοντικά και ανιδιοτελώς την πολιτεία με κάθε τρόπο, εκείνη τους αντιμετωπίζει σαν αντικείμενο οικονομικής εκμετάλλευσης, απαιτώντας πολυδάπανες μελέτες για να εξασφαλίσουν μια λογική ισχύ λειτουργίας των ραδιοερασιτεχνικών τους πομποδεκτών, όταν αυτό στις λοιπές ευρωπαικές χώρες θεωρείται ΠΡΟΦΑΝΕΣ.

    Οι Έλληνες ραδιοερασιτέχνες δεν δέχονται να αποτελέσουν εξιλαστήρια θύματα στις ατεκμηρίωτες, τάχα “περιβαλλοντικές και οικολογικές” ευαισθησίες ορισμένων, ούτε να επιτρέψουν και να εξυπηρετήσουν συμφέροντα εταιρειών που ορέγονται την καταπάτηση όλου του ραδιοφάσματος για τη διανομή INTERNET με τεχνολογίες όπως το VDSL.

    Η ηγεσία του ΥΥΜΔ θα πρέπει πρώτα να ασχοληθεί με τις εκατοντάδες χιλιάδες !! ΠΑΡΑΝΟΜΑ εκπεμπόμενα Watt των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, που έχουν μετατρέψει με τις παρεμβολές τους την Αθήνα σε μια από τις πιο “βρώμικες” ηλεκτρομαγνητικά πρωτεύουσες, τους παράνομους σταθμούς κάθε τύπου που βρίθουν στην χώρα μας, τις παράνομες ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές εκτός πιστοποίησης CE που με τα παράσιτά τους ρυπαίνουν όλο το ραδιοφάσμα και τη κινητή τηλεφωνία με τις κρυμμένες κεραίες πάνω σε κατοικίες και μετά με τους ραδιοερασιτέχνες .

  • 24 Μαΐου 2011, 06:47 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ SV1

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ Η ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ.
    ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΜΟΥ ΘΥΜΗΖΕΙ ΤΟ 1970 ΠΟΥ Η ΤΟΤΕ ΚΥΠ ΓΥΡΙΖΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΟ ΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΔΙΟΤΙ ΠΕΡΙΕΛΑΜΒΑΝΕ ΚΑΙ ΤΟ MOBILE!….

  • 24 Μαΐου 2011, 00:34 | SV1EBS

    Κύριοι σας ξαναστέλνω τα σχόλια μου για δεύτερη γιατί από ότι φαίνεται το προηγούμενο μήνυμα η λογοκρισία το πέταξε στα σκουπίδια, αν και πουθενά δεν πρόσβαλα κανένα, παρά μόνο εξέφρασα την μεγάλη μου πικρία που πάτε να περάσετε μια διάταξη , για τις κεραίες και την ισχύ , που δεν ισχύει πουθενά.
    Αν ωστόσο ισχύει, θα ήθελα να σας παρακαλέσω να μας αναφέρεται αναλυτικά σε ποιες χώρες ισχύει, κάτι που θα μετρίαζε τις διαμαρτυρίες μας.
    Θα ήθελα να παρακαλέσω πριν εφαρμόσετε αυτά που διαφαίνονται για τις κεραίες και την ισχύ. να πληροφορηθείτε πρώτα τι ισχύει στα αλλά κράτη τις Ευρωπαϊκής Ένωσης .
    Ακόμη να λάβετε σοβαρά υπόψη σας ότι ζούμε σε μια σεισμογενή χώρα και χρειάζονται σε έκτακτες ανάγκες εναλλακτικοί τρόποι επικοινωνίας και οι Έλληνες Ραδιοερασιτέχνες μπορούν και το έχουν αποδείξει, όπου και όταν, χρειαστεί.
    Πιστεύω ότι αγαπάτε την πατρίδα μας το ίδιο όσο και αυτοί που συμμετέχουν σε DX – διεθνείς διαγωνισμούς, δεν είναι κακό να φτάνει η φωνή μας αλλά και η κάρτα μας , εκεί που φτάνει και τον γειτόνων μας.
    Οι κάρτες μας διαφημίζουν την χώρα μας και συμβάλουν στην τουριστική κίνηση χωρίς το κράτος να χρεώνεται τίποτα.
    Με όλα αυτά που έχουν γίνει στην χώρα μας η εικόνα της έχει αμαυρωθεί διεθνώς , κάθε μέρα ακούμε τι γράφουν τα ξένα έντυπα.
    Ας ξανά ανεβάσουμε την χώρα μας ψηλά όπως της αξίζει.
    Ας ασχοληθούμε με τα πραγματικά προβλήματα και ας προσπαθήσουμε να επιλύσουμε.
    Το Νομοσχέδιο έχει και θετικά στοιχεία τα οποία αναφέρουν πολλοί συνάδελφοι, αλλά σίγουρα το πιο αρνητικό είναι οι προτάσεις σας για τις κεραίες και την ισχύ.
    Ελπίζω να ακούσετε, αν όχι τους συναδέλφους , τουλάχιστον τις διάφορες Ράδιο ερασιτεχνικές ενώσεις.
    Χρειάστηκε πολλά χρόνια για να αλλάξει η νοοτροπία του περισσότερου κόσμου για τον Ραδιοερασιτέχνη.
    Παλιά ακούγοντας Ραδιοερασιτέχνη το πρώτο που σκεφτόντουσαν ήταν , περιθωριακός, αλήτης που χαλάει την τηλεόραση. Ξέρεται πολύ καλά και τώρα νομίζω το νιώθουν όλοι, ότι αυτό δεν ισχύει.
    Όμως αν περάσετε αυτή την διάταξη Αξιότιμοι Κύριοι τότε όλοι μας θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα από τους γείτονες που θα μας τρέχουν στα δικαστήρια για το παραμικρό.
    Υπάρχουν δυστυχώς αρκετοί συμπολίτες μας που και μόνο όταν βλέπουν κεραία κατασκευάζουν προβλήματα.
    Όταν πρωτοήρθα στην πολυκατοικία που είμαι τώρα, πριν να έχω μετακομίσει, έβαλα μια κεραία για τα 2 μέτρα μόλις ύψους ένα μέτρο και 80 εκατοστά σε ιστό τρία μέτρα, ένας συνιδιοκτήτης όταν την είδε, φώναζε ότι του χάλαγα την τηλεόραση και ξέρεται κάτι ,δεν είχα βάλει το καλώδιο ακόμη τα μηχανήματα τα είχα στο παλιό σπίτι.
    Τώρα όλοι μιλάνε για ραδιενέργεια σκεφτείτε τι θα γίνει όταν δουν το Νομοσχέδιο.
    Προστατέψτε μας Κύριοι καλέστε κάποιους συναδέλφους από τις ράδιο ερασιτεχνικές ενώσεις και πάρτε τα σωστά μέτρα.
    Ο συνάδελφος SV1EN αναλύει το πρόβλημα σε όλη την έκταση του , σας παρακαλώ ακούστε τον.
    Πιστεύοντας ότι ζω σε μια Δημοκρατική χώρα, την πατρίδα της Δημοκρατίας και ότι αυτή τη φορά δεν θα υπάρξει λογοκρισία σας ευχαριστώ θερμά.

  • 23 Μαΐου 2011, 21:07 | SV7CFC ΣΥΡΒΑΝΙΔΗΣ ΜΑΚΗΣ

    Προς τί όλη αυτή η αυστηρότητα? Προς τί η δημιουργία νέων προβλημάτων? Μα γιατί κάθε λίγο και λιγάκι να πρέπει να αποδεικνύουμε οτι δεν είμαστε άνθρωποι του υποκόσμου? Θεωρώ πέρα ως πέρα άτοπη και αδικαιολόγητα σκληρή την υπουργική απόφαση. Τα συμφέροντα πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν. Μην τα διεκδικείτε όμως καταπατώντας ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ οπως ο ραδιοερασιτεχνισμος. Με εκφράζουν απόλυτα οι θέσεις του συναδέλφου SV1EN.

  • 23 Μαΐου 2011, 21:11 | ΑΠΑΤΑΓΓΕΛΟΣ ΙΩΣΗΦ – SV3AQN

    Η μη αναφορά σε όρια ισχύος, μόνο σαν παράληψη θα μπορούσα να το εξηγήσω. Αν ισχύει το αντίθετο πολύ θα ήθελα να μάθω το σκεπτικό του συντάξαντος το άρθρο. Διότι το μυαλό μου πάει από την άγνοια επί του θέματος, μέχρι την εσκεμμένη και ύποπτη αοριστία που προσφέρει η σύνταξη ως έχει. Οι λόγοι που σαφώς πρέπει να αναφέρονται τα όρια ισχύος και μάλιστα ως έχουν σήμερα, αναλύθηκαν από τους περισσότερους συναδέλφους και συμφωνώ μαζί τους. Συνεπώς για να μην δημιουργήσετε προβλήματα από το πουθενά, αφήστε τα όρια ισχύος ως έχουν και περιγράφονται σαφλως στον ισχύοντα κανονισμό, με την προσθήκη 100 W για την κατηγορία «entry level” στα βραχέα (0-30 ΜΗΖ). Επίσης στην κατηγορία «entry level” να δοθεί η δυνατότητα λειτουργίας μόνο στις υποζώνες 7-7,2 ΜΗΖ, 21-21,45 ΜΗΖ, 28-29,7 ΜΗΖ, 144-146 ΜΗΖ & 430-440 ΜΗΖ για να κρατείται ζωντανό το κίνητρο της αναβάθμισης της άδειας.

  • 23 Μαΐου 2011, 21:54 | SV3EXW

    Άρθρο 21 παρ. 2 – Στην επιτρεπόμενη ισχύ των ραδιοερασιτεχνικών σταθμών έχουμε παγκόσμια πρωτοτυπία αφού δεν αναφέρεται ρητά η επιτρεπόμενη ισχύς σε Watt P.E.P. Επίσης υπεισέρχονται πιθανές Τεχνικές Μελέτες Ακτινοβολιών (αφού πρώτα γίνει η μοντελοποίηση των κεραιών και του περιβάλλοντα χώρου με εξειδικευμένο λογισμικό ) και μετρήσεις της Ε.Ε.Α.Ε.