Άρθρο 58 – Μεταρρύθμιση του συστήματος εισαγωγής και εκπαίδευσης στελεχών σε παραγωγικές σχολές ΛΣ-ΕΛΑΚΤ

1. Η εισαγωγή στις Σχολές Δοκίμων Σημαιοφόρων ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, Δοκίμων Υπαξιωματικών ΛΣ-ΕΛΑΚΤ και Δοκίμων Λιμενοφυλάκων ΛΣ-ΕΛΑΚΤ θα ρυθμίζεται από το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 γίνεται με το σύστημα των Πανελλαδικών εξετάσεων και σύμφωνα με τις διατάξεις των Ν. 1351/1983 και ν. 4186/2013, όπως ισχύουν. Με προεδρικό διάταγμα που θα εκδοθεί μετά από πρόταση των Υπουργών Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, θα ρυθμιστεί κάθε λεπτομέρεια που κρίνεται αναγκαία για την υλοποίηση της διατάξεως αυτής. Με το προεδρικό διάταγμα του προηγούμενου εδαφίου καθορίζονται τα ποσοστά ανά προέλευση των υποψηφίων, τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα αυτών, τα θέματα διεξαγωγής του διαγωνισμού, των απαιτούμενων διαδικασιών και δοκιμασιών, των προϋποθέσεων πρόσληψης και κατάταξης, οι ειδικές κατηγορίες υποψηφίων για τις Σχολές του πρώτου εδαφίου της παρούσας παραγράφου, καθώς και τα ποσοστά που αντιστοιχούν σε αυτούς. Επίσης με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ρυθμίζονται θέματα οργάνωσης και λειτουργίας των σχολών, της διδακτέας ύλης, του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, των υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων όσων φοιτούν σε αυτή, των εξετάσεων και των λοιπών τρόπων ελέγχου της επίδοσης των φοιτητών, της φοίτησης και αποφοίτηση από της σχολές και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
2. Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ρυθμίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις ένταξης της Σχολής Δόκιμων Σημαιοφόρων Λ.Σ., της Σχολής Δοκίμων Υπαξιωματικών Λ.Σ. (Σ.Δ.Υ.Λ.Σ.) και της Σχολής Δοκίμων Λιμενοφυλάκων στην ανώτερη και ανώτατη βαθμίδα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

  • Προτείνουμε η παρ. 1 να συμπληρωθεί ως ακολούθως:
    «1. Η εισαγωγή στις Σχολές Δοκίμων Σημαιοφόρων ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, Δοκίμων Υπαξιωματικών ΛΣ-ΕΛΑΚΤ και Δοκίμων Λιμενοφυλάκων ΛΣ-ΕΛΑΚΤ θα ρυθμίζεται από το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 […] Επίσης με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ρυθμίζονται θέματα οργάνωσης και λειτουργίας των σχολών, της διδακτέας ύλης, του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, των υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων όσων φοιτούν σε αυτή, των εξετάσεων και των λοιπών τρόπων ελέγχου της επίδοσης των φοιτητών, της φοίτησης και αποφοίτηση από της σχολές και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Η διδακτέα ύλη θα περιλαμβάνει ενότητα σχετική με την αναπηρία και προσβασιμότητα υποδομών και υπηρεσιών στα άτομα με αναπηρία».
    Η προαναφερόμενη συμπλήρωση προτείνεται στη βάση των απαιτήσεων του άρθρου 9 «Προσβασιμότητα» της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία», την οποία η χώρα μας μαζί με το προαιρετικό πρωτόκολλό της επικύρωσε με τον Ν.4074/2012 (ΦΕΚ 88 Α΄/11.04.2012), και ως εκ τούτου οφείλει να θέσει σε εφαρμογή σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με το οποίο τα Συμβαλλόμενα Κράτη λαμβάνουν κατάλληλα μέτρα προκειμένου να διασφαλίζουν στα άτομα με αναπηρίες την πρόσβαση, σε ίση βάση με τους άλλους, στα μέσα μεταφοράς.

  • 28 Φεβρουαρίου 2017, 10:39 | Δήμητρα

    Μήπως θα έπρεπε ήδη να έχει ψηφιστεί ο νόμος και να έχουν εκδοθεί τα σχετικά Π.Δ. ώστε να επιτευχθεί ο στόχος: «θα ρυθμίζεται από το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 » ;;;

  • 26 Φεβρουαρίου 2017, 21:34 | Παν Αίολος

    Η κυβέρνηση της Αριστεράς αν περάσει αυτή τη διάταξη γράφει ιστορία στο Λιμενικό Σώμα.Την έχει αγκαλιάσει όλη η ελληνική κοινωνία που διψά για αξιοκρατία και δικαιοσύνη, την διάταξη την πολεμάει ότι πιο συντηρητικό και αναχρονιστικό σταγονίδιο υπάρχει μέσα στο Σώμα.

  • 26 Φεβρουαρίου 2017, 14:29 | Αναστάσιος Δημοσχάκης

    Με αφορμή το Σχέδιο Νόμου “Ενδυνάμωση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας σε θέματα αρμοδιότητας Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής”, που έχετε θέσει σε δημόσια διαβούλευση θα ήθελα να σταθώ στο άρθρο 58 «Μεταρρύθμιση του συστήματος εισαγωγής και εκπαίδευσης στελεχών σε παραγωγικές σχολές Λ.Σ -ΕΛ.ΑΚΤ σχετικά με την ίδρυση Λιμενικής Ακαδημίας και των υπαγομενων σε αυτή Σχολών Δοκίμων Σημαιοφόρων, Δοκίμων Υπαξιωματικών Λ.Σ και Δοκίμων Λιμενοφυλάκων.

    Για λόγους εθνικούς, γεωπολιτικούς, αλλά και εκπαιδευτικούς για τα Στελέχη του Λιμενικού επιβάλλεται να ιδρυθεί η Λιμενική Ακαδημία στην Αλεξανδρούπολη, κάτι που άλλωστε έχει δρομολογηθεί από το 2000, ύστερα από σχετική ανακοίνωση του τότε Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας.
    Το θέμα ρυθμίστηκε και νομοθετικά το καλοκαίρι του 2001, με το Ν. 2935/2001 «Περί προσωπικού Λιμενικού Σώματος και άλλες διατάξεις» και το μόνο που χρειαζόταν ήταν η έκδοση του Π.Δ. για να ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες, κάτι που εκκρεμεί μέχρι σήμερα.

    Με την Πράξη 15/03-04-2002 (ΦΕΚ 68Α/08-04-2002) του Υπουργικού Συμβουλίου παραχωρήθηκε έκταση 148 στρεμμάτων στην καλύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης, τη Νέα Χιλή για την κατασκευή, ίδρυση και λειτουργία Ακαδημίας Λιμενικού Σώματος, δυναμικότητας 1000 σπουδαστών.

    Επίσης, με Κοινή Υπουργική Απόφαση Υφυπουργού Οικονομίας – Οικονομικών και Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας (ΦΕΚ 1439Β/15-11-2002) ανατέθηκαν στην Κ.Ε.Δ. οι ενέργειες και δράσεις για την υλοποίηση του έργου «Ανέγερση Κτιριακών Εγκαταστάσεων της Ακαδημίας Λιμενικού Σώματος», τις οποίες και προχώρησε μέχρι έναν ικανοποιητικό βαθμό, χωρίς όμως το έργο να περάσει στην διαδικασία της υλοποίησης.
    Το έργο αφορά τη στέγαση και λειτουργία των Σχολών Αξιωματικών, Υπαξιωματικών και Λιμενοφυλάκων Λ.Σ. με τις απαραίτητες υποδομές και εγκαταστάσεις διοικητικού-διδακτικού και βοηθητικού προσωπικού.
    Όσον αφορά τη χρηματοδότησή του έργου, αυτό μπορεί να κατασκευαστεί είτε μέσω Εθνικών Πόρων, είτε μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) ή μέσω των Ταμείων Εξωτερικών Συνόρων Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRONTEX).

    Η Λιμενική Ακαδημία της Αλεξανδρούπολης μπορεί κάλλιστα να μετεξελιχθεί σε ένα διεθνές μετεκπαιδευτικό Κέντρο Στελεχών Λιμενικών Αρχών Κρατών- Μελών της Ε.Ε. Επίσης, μπορεί να γίνουν παραγωγικές και αποδοτικές συνέργειες με τις αστυνομικές Σχολές Κομοτηνής, Ξάνθης και Διδυμοτείχου, αλλά ακόμα και με τμήματα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, που μπορούν να συμβάλλουν στην επιμόρφωση των φοιτούντων στην Ακαδημία.

    Επίσης, σημαντική παράμετρος για τη δημιουργία της Λιμενικής Ακαδημίας στην Αλεξανδρούπολη αποτελεί το γεγονός ότι ο Έβρος και γενικά η Θράκη αποτελούν το καλύτερο πεδίον εκπαίδευσης. Κι αυτό γιατί διαθέτουν νησιωτικά, θαλάσσια, ποτάμια και αυστηρώς χερσαία σύνορα με Αποτρεπτικό Εμπόδιο (Φράχτης).

    Παράλληλα, δεν πρέπει να διαφεύγει το γεγονός ότι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης διαθέτει σημαντικές προδιαγραφές ανάπτυξης, έχει μια ιδιάζουσα γεωπολιτική θέση, ενώ αποτελεί και κόμβο αγωγών φυσικού αερίου με σημαντικές προοπτικές!

    Η ίδρυση της Λιμενικής Ακαδημίας στην Αλεξανδρούπολη εγγυάται καλύτερη προστασία, των θαλάσσιων συνόρων μας, σε μια ευαίσθητη περιοχή της Χώρας μας.

    Επιπλέον, θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη και τόνωση της οικονομίας όχι μόνο του Νομού Έβρου αλλά και γενικότερα της Θράκης.
    Αποτελεί απαίτηση όλων των Θεσμικών Φορέων της περιοχής μας η ίδρυση της Λιμενικής Ακαδημίας στην Αλεξανδρούπολη, γι’ αυτό το λόγο οφείλει το Υπουργείο να τηρήσει την υπόσχεση της Πολιτείας που έχει δοθεί εδώ και πάνω από 15 χρόνια.

    Με Επίκαιρη Ερώτησή μου (http://www.parliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/9791174.pdf) που είχα καταθέσει το καλοκαίρι (28/06) είχα αναδείξει το θέμα. Δυστυχώς λόγω αναβολών του αρμοδίου Υπουργού δεν συζητήθηκε ποτέ στην Ολομέλεια και την κατέθεσα εκ νέου στις 12/01. Αυτή τη φορά έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί την ερχόμενη Παρασκευή (03/03), στις 10:00 το πρωί.

    Θα ήθελα να απευθύνω προσωπική έκκληση όχι μόνο στους Θεσμικούς φορείς, αλλά και σε όλους τους Θρακιώτες και τους Εβρίτες και πάνω απ όλα στους φίλους του Έβρου και της Θράκης όπου κι αν βρίσκονται απ΄ όπου κι αν κατάγονται να συμμετάσχουν μαζικά στη Δημόσια Διαβούλευση του Υπ. Ναυτιλίας, που ολοκληρώνεται που ολοκληρώνεται στις 28 Φεβρουαρίου στις 14:00. Να πιέσουν και αυτοί από την πλευρά τους ώστε να γίνει στην Αλεξανδρούπολη η Λιμενική Ακαδημία, καθώς μέχρι τώρα δεν έχει οριστεί ο τόπος ίδρυσής της.

    Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο για την περιοχή μας, που θα δώσει πνοή και θα βοηθήσει στην ευρύτερη και πολυεπίπεδη ανάπτυξη της. Ο Έβρος και η Θράκη είναι η ασπίδα της Ελλάδας γι’ αυτό και πρέπει να διεκδικήσουμε με θέρμη και αποφασιστικότητα την ίδρυση της Λιμενικής Ακαδημίας στην Αλεξανδρούπολη.

    Αναστάσιος Δημοσχάκης

    Βουλευτής Έβρου – Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ

  • 26 Φεβρουαρίου 2017, 11:23 | Κατερίνα

    Όριο ηλικίας θα μπει οπως και για τις στρατιωτικές σχολές (21 έτη) ή οπως την αστυνομία (26) ;

  • 25 Φεβρουαρίου 2017, 16:57 | ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

    Ειμαι υπερ υπερ υπερ αυτης της διαταξης.Συγχαρητηρια στον υπουργο επιτελους αξιοκρατια!!!Καμια αλλη συζητηση.

  • 25 Φεβρουαρίου 2017, 14:27 | ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΛΑΤΟΣ

    να θεσπιστεί ως διάρκεια φοίτησης στις 3 σχολές του Λιμενικού Σώματος η παρακάτω
    Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων φοίτηση 5 χρόνια
    Σχολή Δοκίμων Υπαξιωματικών φοίτηση 4 χρόνια
    και Σχολή Λιμενοφυλάκων φοίτηση 3,5 χρόνια

  • 24 Φεβρουαρίου 2017, 11:13 | ΤΖΑΘΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Από τη στιγμή που για να μπει κάποιος στις Α.Ε.Ν. μπαίνει μέσω Πανελληνίων εξετάσεων, έχοντας δηλαδή την ίδια αντιμετώπιση με τους υπολοίπους υποψηφίους για τις άλλες σχολές, θα πρέπει η Α.Ε.Ν. να θεωρηθούν ισάξιες των ΑΕΙ,ΑΤΕΙ.
    Επίσης,κατά τη διάρκεια της φοίτησης τους εκεί, η οποία είναι 3 στη σχολή και ένας χρόνος πρακτικής, υπάρχει μικρό επιτρεπτό όριο απουσιών, κάτι που από μόνο του τονίζει τη σημασία,δυσκολία και αξία του επαγγέλματος. Ακόμα, η εκπαίδευση γίνεται από έμπειρους καθηγητές με πολυετή εμπειρία στο χώρο, άρα δεν τίθεται και θέμα λάθος εκπαίδευσης, ενώ η πρακτική στο πλοίο κάνει τους σπουδαστές καλύτερους γνώστες του αντικειμένου. Τέλος, όταν η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη ναυτιλία και τους, κατά κοινή αποδοχή, καλύτερους Αξιωματικούς στο Ε.Ν. και υπερηφανευόμαστε σα χώρα γι αυτό, είναι άδικο και λάθος εμείς οι ίδιοι να υποβιβάζομαι και να μειώνουμε την αξία του συγκεκριμένου κλάδου και του Πτυχίου που παίρνουν οι σπουδαστές από τις ΑΕΝ θεωρώντας οτι δεν μπορεί να έχει την αξία ενός πτυχίου ΑΕΙ,ΑΤΕΙ. Και μην ξεχνάμε πως άλλες χώρες,με μικρή ιστορία στην ναυτιλία, έχουν δώσει στο ανάλογο πτυχίο την αξία που του πρέπει και η Ελλάδα τα αναγνωρίζει δίνοντας τη δυνατότητα στους κατόχους τους να κάνουν μεταπτυχιακό, ενώ δεν αναγνωρίζει το ίδιο πτυχίο που βγαίνει αξιοκρατικά από μια ελληνική σχολή

  • Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής έθεσε τη 16η Φεβρουαρίου 2017 έως και την 28η Φεβρουαρίου 2017 σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου «Ενδυνάμωση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας σε θέματα αρμοδιότητας Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενίσχυση της κοινωνικής συμμετοχής στην ακτοπλοΐα, θέματα πολιτικού προσωπικού, συμπλήρωση διατάξεων για τα λιμενικά έργα και άλλες διατάξεις».
    Με το άρθρο 58 του υπό διαβούλευση άνω νομοσχεδίου μεταρρυθμίζεται το σύστημα εισαγωγής και εκπαίδευσης στελεχών σε παραγωγικές σχολές ΛΣ-ΕΛΑΚΤ ήτοι: 1) Δοκίμων σημαιοφόρων, 2) Δοκίμων υπαξιωματικών Λ.Σ , 3) Δοκίμων λιμενοφυλάκων, ρυθμιζόμενο από το 2017 -2018 με το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων.
    Είναι ΔΙΚΑΙΟ, ΕΘΝΙΚΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ & ΩΦΕΛΙΜΟ μία εκ των τριών άνω σχολών, όποια θα κριθεί από τα αρμόδια όργανα (ώστε να συνάδει με την πόλη της Αλεξανδρούπολης, την ύπαρξη συνόρων και της εν γένει θαλάσσιας περιοχής) ΝΑ ΙΔΡΥΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ.

    Το δίκαιο του αιτήματος προκύπτει από το ιστορικό της υπό ίδρυση Λιμενικής Ακαδημίας, εξαγγελθείσα προ 1 περίπου έτους με το εξής ιστορικό:
    Έτος 2000
    Α) Εξαγγελία ίδρυσης της Λιμενικής Ακαδημίας στην Αλεξανδρούπολη.

    Β)Νομοθετική ρύθμιση αρθ. 6 Ν. 2935/2001 «περί προσωπικού
    Λιμενικού Σώματος και άλλες διατάξεις ( ΦΕΚ 162 Α /19-07-2001».

    Γ) Κύρωση κώδικα προσωπικού Λιμενικού Σώματος ( ΦΕΚ 311 Α/10-
    02- 2002).
    Δ) Επίσημη εξαγγελία από τον τότε Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας στην
    Αλεξανδρούπολη στις 28-10-2002 ίδρυση της Ακαδημίας Λιμενικού
    Σώματος.

    Ε) Παραχώρηση κατά κυριότητα έκτασης 148.010 τ.μ στην Νέα Χιλή
    Αλεξανδρούπολης για την ανέγερση κτιριακών, (προς το υπουργείο
    Εμπορικής Ναυτιλίας ) ΦΕΚ 68 Α /08-04-2002, πράξη 15 /03-04-
    2002 υπουργικού συμβουλίου.

    ΣΤ) Παρουσίαση στις 29-10-2002 των σχεδίων της Λιμενικής Ακαδημίας
    στους Υπουργούς Ναυτιλίας και Οικονομικών.

    Ζ) Κοινή υπουργική απόφαση Υπουργού Οικονομίας – Εμπορικής
    Ναυτιλίας ( ΦΕΚ 1439 Β / 15-11-2002) περί ανάθεσης στην Κ.Ε.Δ
    του έργου ανέγερσης της Ακαδημίας Λιμενικού Σώματος στην
    Αλεξανδρούπολη.

    Στις 18-07-2003 υπογράφηκε σύμβαση μεταξύ Κ.Ε.Δ. και της Σύμπραξης των Εταιρειών BAYERISCHE HYPO-UND VEREINSBANK AG-ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ και LAMPERT SMITHHAMPTON HELLAS A.E. για την παροχή Υπηρεσιών Χρηματοοικονομικού Συμβούλου συμβάσεων Παραχώρησης και Χρηματοδότησης έργων Προγράμματος Στέγασης του Δημοσίου
    Κινήθηκε η διαδικασία έγκρισης Τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου (Τ.Ρ.Σ.) και ανατέθηκε από την Κ.Ε.Δ. σε ιδιώτες μελετητές η σύνταξη της μελέτης Τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου, η οποία υποβλήθηκε στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, αφού προηγήθηκε η υπ’ αριθμ. 497/2003 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης, η οποία γνωμοδότησε υπέρ της έγκρισης.
    Στις 20-02-2004 υπογράφηκε μεταξύ Υ.Ε.Ν. και Κ.Ε.Δ. Συμφωνία -Πλαίσιο Συνεργασίας για το έργο.

    Η) Το θέμα παγώνει λόγω των βουλευτικών εκλογών στις 07-03-2004
    και επανέρχεται με επαναβεβαίωση του τότε υπουργού Ναυτιλίας ότι
    η ίδρυση της Λιμενικής Ακαδημίας στην Αλεξανδρούπολη αποτελεί
    δέσμευση της κυβέρνησης.
    Βάσει των ανωτέρω καθίσταται επιβεβλημένη η ίδρυση μίας εκ των
    τριών σχολών, συνεπικουρουμένου προς τούτο και από τους κάτωθι
    λόγους:

    Α. Η Αλεξανδρούπολη βρίσκεται στα σύνορα, όπου είναι αναπτυγμένος ο Στρατός Ξηράς, ο οποίος θα συνδυάσει θαυμάσια τις δυνάμεις του με την ύπαρξη Λιμενικής σχολής, στα σύνορα της Θράκης.
    Β. Διαθέτει λιμάνι, του οποίου, οι προδιαγραφές ανάπτυξης στη Γεωπολιτική θέση που βρίσκεται, υπόσχονται παραγωγή εθνικού πλούτου μαζί με τη δημιουργία κόμβου αγωγών φυσικού αερίου.
    Γ. Τα θαλάσσια σύνορα μας έχουν ανάγκη καλύτερης προστασίας, γεγονός που εγγυάται η ύπαρξη Λιμενικής Σχολής.
    Δ. Η πολιτική ηθική επιβάλλει, μετά από 15 χρόνια υποσχέσεων, την ίδρυση της Λιμενικής Σχολής στην Αλεξανδρούπολη.
    Ε. Η παραδοχή της ανάγκης ανασυγκρότησης της οικονομίας του Έβρου και το γεγονός ότι η καρδιά της Ελλάδας χτυπάει στη Θράκη, πρέπει επιτέλους να λάβει σάρκα και οστά.

    Κατόπιν όλων αυτών στις κρίσιμες στιγμές της ιστορίας μας είναι απόλυτα ενδεδειγμένη η δημιουργία μιας εκ των τριών σχολών στην Αλεξανδρούπολη, εδραζούσης της αναγκαιότητας, στην ηθική των πραγμάτων (από το 2000 εξαγγελμένη από τις τότε κυβερνήσεις).
    Στην πραγματική διάσταση (υφίσταται χώρος που μεταβιβάστηκε για το σκοπό αυτό κατά κυριότητα στο αρμόδιο υπουργείο), ωφέλιμο εθνικά με δεδομένη την θέση της Αλεξανδρούπολης στα σύνορα με την Τουρκία (από θαλάσσης και ξηράς).
    Όμως επιβάλλεται και από την ύπαρξη του εθνικής σημασίας λιμανιού μας που συνάδει στην ίδρυση σχολής Λ.Σ.- ΕΛΑΚΤ .
    Για την αναγκαιότητα της άνω ίδρυσης συμφωνούν όλοι οι φορείς της Θράκης, υφισταμένων ομόφωνων αποφάσεων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης.
    Τέλος η ίδρυση αυτή θα τονώσει το πατριωτικό αίσθημα όλων των Θρακιωτών εδώ στα Ελληνοτουρκικά σύνορα, για το οποίο κύρια και υπόχρεη είναι η κυβέρνηση μας.

    Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

    ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΛΑΜΠΑΚΗΣ
    ΠΡΟΕΔΡΟΣ Π.Ε.Δ.-Α.Μ.Θ.

    E-mail:dimarxos@alexpolis.gr
    Ιστοσελίδα:www.alexpolis.gr

  • 23 Φεβρουαρίου 2017, 19:47 | Α Κ

    ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ

    ΣΧΟΛΗ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΔΙΟΤΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΣΧΟΛΗΣ ΛΙΜΕΝΟΦΥΛΑΚΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΤΗ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΝΑ ΠΡΟΑΓΟΝΤΑΙ ΟΙ ΛΙΜΕΝΟΦΥΛΑΚΕΣ ΚΕΛΕΥΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΛΕΥΣΤΕΣ ΣΤΟ ΒΑΘΜΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΚΕΛΕΥΣΤΗ ΚΑΤΟΠΙΝ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΒΑΘΜΟ ΤΟΥ ΑΝΘΥΠΑΣΠΙΣΤΗ ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΩΣ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΑΡΧΙΦΥΛΑΚΕΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΕΤΑ 5 ΕΤΗ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΑΕΙ ΑΤΕΙ ΜΕΤΑ 2 ΕΤΗ ΕΞΕΛΙΣΣΟΜΕΝΟΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΒΑΘΜΟ ΤΟΥ ΠΛΟΙΑΡΧΟΥ

  • 23 Φεβρουαρίου 2017, 17:24 | Α Κ

    ΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΔΙΝΕΤΑΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ ΜΕ ΤΡΟΠΟ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΔΙΑΒΛΗΤΟ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΕΠΙ ΙΣΟΙΣ ΟΡΟΙΣ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΘΟΥΝ ΩΣ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ
    ΣΧΟΛΗ ΛΙΜΕΝΟΦΥΛΑΚΩΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΩΤΕΡΑ ΣΧΟΛΗ ΥΠΕΡΔΙΕΤΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΝΑ ΔΙΑΡΚΕΙ 2 ΕΤΗ[ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΤΟΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΤΟΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΜΑΧΙΜΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΛΎΠΤΟΝΤΑΣ ΜΕΡΙΚΩΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ]ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΛΙΜΕΝΟΦΥΛΑΚΩΝ 5 ΕΤΗ ΚΕΛΕΥΣΤΗΣ 1Ο ΕΤΗ ΕΠΙΚΕΛΕΥΣΤΗΣ 15 ΕΤΗ ΑΡΧΙΚΕΛΕΥΣΤΗΣ ΚΑΙ 25 ΕΤΗ ΑΝΘΥΠΑΣΠΙΣΤΗΣ
    ΣΧΟΛΗ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΔΙΟΤΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΛΙΜΕΝΟΦΥΛΑΚΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΤΗ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣΝΑ ΠΡΟΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΜΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΚΕΛΕΥΣΤΗ ΚΑΤΟΠΙΝ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΣΕΩΝ ΟΙ ΛΙΜΕΝΟΦΥΛΑΚΕΣ ΚΕΛΕΥΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΛΕΥΣΤΕΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΝΑ ΠΡΟΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΜΟ ΤΟΥ ΑΝΘΥΠΑΣΠΙΣΤΗ ΟΙ ΑΡΧΙΦΥΛΑΚΕΣ ΩΣ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΕΤΑ 5 ΕΤΗ ΚΑΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΑΕΙ ΑΤΕΙ ΜΕΤΑ 2 ΕΤΗ ΕΞΕΛΙΣΟΜΕΝΟΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΒΑΘΜΟ ΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΥ Ε Α
    ΣΧΟΛΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΩΤΑΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΦΟΙΤΗΣΗΣ 4ΕΤΗΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΕΣ ΚΑΙ 3ΕΤΗΣ ΜΕ ΑΚΑΔΔΗΜΑΙΚΗ ΦΟΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΝΑ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑ ΔΙΟΤΙ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ Η ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ Η ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕς ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ΕΓΓΥΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΗ ΕΚΠΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΥΨΗΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΤΟΥ ΑΞΚΟΥ ΕΝΩ ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΝΕΑΡΟΥ ΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΕΙΡΙΑΣ ΤΟΥΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΑΠΟΔΩΣΟΥΝ ΜΕΤΑ 10ΕΤΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΘΕΙ Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΙΔΙΩΤΩΝ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΝΑ ΟΡΙΣΘΕΙ ΣΕΠΟΣΟΣΤΟ 40% [Η ΑΦΡΟΚΡΕΜΑ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ] ΚΑΙ 60% ΕΚ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΠΕΡΑΝ ΤΟΥΤΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΝΕΤΑΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΛΙΜΕΝΟΦΥΛΑΚΕΣ ΥΠΑΞΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΘΣΤΕΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΥΣ ΑΕΙ ΚΑΙ ΑΤΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΓΟΝΤΑΙ ΚΑΤ ΕΤΟΣ ΔΕΚΑ[10]ΚΑΤΟΠΙΝ ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΚΘΕΣΗ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΒΕΒΑΙΟ ΟΤΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΛΙΜΕΝΟΦΥΛΑΚΩΝ ΘΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ
    Η ΣΥΝΕΣΗ Η ΛΟΓΙΚΗ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ Κ ΥΡΙΩΣ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΘΑ ΟΡΙΣΘΕΙ Η ΑΚΡΙΤΙΚΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ Η ΟΠΟΙΑ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΑΦΕΝΟΣ ΜΕΝ ΔΙΟΤΙ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΣ ΤΟΥΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΟΙΚΟΠΕΔΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΜΕΣΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΤΙΡΙΑΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ[ΠΑΛΑΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ] ΑΦΕΤΕΡΟΥ ΔΕ ΔΙΟΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΦΥΛΑΚΗ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΑΛΞΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ ΛΙΜΕΝΟΦΥΛΑΚΩΝ ΘΑ ΤΟΝΩΣΕΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΦΡΟΝΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ

  • 23 Φεβρουαρίου 2017, 14:06 | Ανδρέας Σφακιανάκης

    Πρέπει επιτέλους να αναβαθμιστούν και συμπεριληφθούν οι ΑΕΝ στην Ανώτερη/Ανώτατη Πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Δε νοείται οι αξιωματικοί που υπηρετούν τον παγκοσμίως μεγαλύτερο εμπορικό στόλο να μην είναι κάτοχοι ακαδημαϊκών τίτλων όπως συμβαίνει σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες με σαφώς μικρότερο στόλο και ναυτική παράδοση. Παραθέτω πιο κάτω μερικά παραδείγματα Πανεπιστημίων που παρέχουν ακαδημαϊκούς τίτλους αξιωματικών του εμπορικού ναυτικού:

    – Novia University of Applied Sciences Turku, Finland: Απονέμει Bachelor of Marine Technology κατόπιν 4ετούς φοίτησης συμπεριλαμβανομένης και πρακτικής εξάσκησης, όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα. Προϋπόθεση για την αποφοίτηση αποτελεί η ολοκλήρωση πτυχιακής εργασίας στο τελευταίο έτος.

    – GDYNIA MARITIME UNIVERSITY / Poland: Απονέμει ανώτατους τίτλους κατόπιν 4ετούς φοίτησης.

    – Svendborg International Maritime Academy (SIMAC) / Denmark. Απονέμει ανώτατους τίτλους κατόπιν 4ετούς φοίτησης.

    Και αρκετά αντίστοιχα τη Μεγάλη Βρετανία.
    Τα ανωτέρω αποτελούν αμιγώς ναυτιλιακά δημόσια πανεπιστήμια που παρέχουν αποκλειστικά συναφείς τίτλους που δεν προέρχονται από επιμέρους πανεπιστημιακά προγράμματα.

    Αυτονόητα, τα ανωτέρω ιδρύματα υπάγονται στα αντίστοιχα υπουργεία/φορείς παιδείας και εκπαίδευσης και όχι στο υπουργείο Ναυτιλίας και φυσικά δεν διοικούνται από λιμενικούς.
    Επίσης στελεχώνονται από καθηγητές κατόχους διδακτορικών τίτλων οι οποίοι συχνά κατέχουν και δίπλωμα πλοιάρχου Α’ τάξης / Πρώτου Μηχανικού. Ο δε εξοπλισμός τους αντικατοπτρίζει τις τεχνολογίες που συναντώνται στα σύγχρονα πλοία, παράγοντας έτσι αντιστοίχου επιπέδου ναυτιλιακά στελέχη.

    Πρότυπα λοιπόν υπάρχουν αρκετά. Δε χρειάζεται να ανακαλύπτουμε τον τροχό ξανά και ξανά σε αυτή τη χώρα.

    Υψηλού επιπέδου στελέχη σημαίνει υψηλού επιπέδου πλοία και ανταγωνιστική ναυτιλία.

  • Με αφορμή το Σχέδιο Νόμου “Ενδυνάμωση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας σε θέματα αρμοδιότητας Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενίσχυση της κοινωνικής συμμετοχής στην ακτοπλοΐα, θέματα πολιτικού προσωπικού, συμπλήρωση διατάξεων για τα λιμενικά έργα και άλλες διατάξεις” το οποίο θέσατε σε δημόσια διαβούλευση κατά το διάστημα 16-28/02/2017, και ειδικότερα το άρθρο 58 αυτού με τίτλο «Μεταρρύθμιση του συστήματος εισαγωγής και εκπαίδευσης στελεχών σε παραγωγικές σχολές ΛΣ-ΕΛΑΚΤ» με το οποίο επιχειρείται μια τεραστίας σημασίας νομοθετική ρύθμιση ώστε η εισαγωγή στις Σχολές Δοκίμων Σημαιοφόρων ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, Δοκίμων Υπαξιωματικών ΛΣ-ΕΛΑΚΤ και Δοκίμων Λιμενοφυλάκων ΛΣ-ΕΛΑΚΤ να πραγματοποιείται από το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 με το σύστημα των Πανελλαδικών εξετάσεων και σύμφωνα με τις διατάξεις των ν. 1351/1983 και ν. 4186/2013 όπως ισχύουν, θέτουμε υπόψη σας, για ακόμη μία φορά, ένα χρόνιο αίτημα του συνόλου των φορέων και κατοίκων της περιοχής, για την ίδρυση Σχολής του Λιμενικού Σώματος στην πόλη της Αλεξανδρούπολης.

    Το καλοκαίρι του 2000, ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Χρήστος Παπουτσής, από την Αλεξανδρούπολη – πόλη επίκεντρο – του εορτασμού της Ναυτικής Εβδομάδας 2000, ανακοίνωσε παρουσία Αρχών και δημοσιογράφων ότι η «Λιμενική Ακαδημία», πάγιο αίτημα του προσωπικού και των συνδικαλιστών του Λ.Σ, θα γινόταν πραγματικότητα και μάλιστα στην Αλεξανδρούπολη.

    Το καλοκαίρι του 2001, με το Ν. 2935/2001 «Περί προσωπικού Λιμενικού Σώματος και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 162 Α/19-7-01) προβλέφτηκε (άρθρο 6 παρ. 3) η ίδρυση «Ακαδημίας Λιμενικού Σώματος», με έκδοση ΠΔ στο οποίο θα καθορίζονταν και οι λεπτομέρειες. Μέχρι σήμερα δεν εκδόθηκε τέτοιο Π.Δ.

    Με την αριθ. 15/3-4-02 Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου (ΦΕΚ 68 Α/8-4-02) παραχωρήθηκε δωρεάν και κατά κυριότητα, στο ΥΕΝ έκταση 148 στρεμμάτων, στην περιοχή Νέα Χιλή Αλεξανδρούπολης για την ανέγερση κτιριακών εγκαταστάσεων για την ίδρυση και λειτουργία «Ακαδημίας Λιμενικού Σώματος». Από τότε και επί σειρά ετών δεν υπήρξε καμία νομοθετική πρωτοβουλία ή ρύθμιση του θέματος. Το θέμα «Ακαδημία Λιμενικού Σώματος» ήταν μόνιμα στις «καλένδες».

    Το Μάιο του 2008 στο πλαίσιο του 8ου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού ΛΣ, που διεξήχθη στην Αλεξανδρούπολη στις 9-5-2008, όλοι οι Φορείς του Έβρου από κοινού με την ΠΟΕΠΛΣ ζήτησαν την υλοποίηση της λειτουργίας Σχολής ΛΣ στην Αλεξανδρούπολη.

    Σύμφωνα με σχετική εισήγηση της Επιτροπής του ΛΣ που συστάθηκε με την αριθμ 1118.5/30-4-2008 (ανασυγκρότηση 6-5-2009) απόφαση Αρχηγού ΛΣ, η Αλεξανδρούπολη έχει όλες τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία Σχολής ΛΣ.

    Την τοπική μας κοινωνία, δεν την απασχολεί αν θα λειτουργήσει «Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων», «Δοκίμων Υπαξιωματικών» ή «Δοκίμων Λιμενοφυλάκων» στην περιοχή. Ούτε επίσης απασχολεί αν η Σχολή ή οι Σχολές θα είναι διετούς ή τετραετούς φοίτησης. Όλα αυτά είναι θέματα που ανήκουν στην αποκλειστική αρμοδιότητά σας.

    Την τοπική μας κοινωνία πρωτίστως ενδιαφέρει να λειτουργήσει εδώ στην Αλεξανδρούπολη μια Σχολή του Λιμενικού όπως μας την υποσχέθηκαν πριν δεκαπέντε (15) χρόνια και όπως την απαίτησαν και την απαιτούν ακόμα όλοι οι Θεσμικοί Φορείς του Έβρου.
    Οι λόγοι για την επιλογή της Αλεξανδρούπολης προφανώς και δεν ήσαν τυχαίοι. Παραμεθόριος και ευαίσθητη περιοχή, λιμάνι διεθνούς ενδιαφέροντος, ιδιάζουσα γεωπολιτική θέση, κόμβος αγωγών κ.ο.κ, εκτιμούμε πως δεν χρήζουν περεταίρω ανάλυσης.

    Οι Θεσμικοί φορείς και η τοπική μας κοινωνία, δεν έχουν την πρόθεση αλλά ούτε και λόγο να σας υποδείξουν το θεσμικό πλαίσιο και τον τρόπο εκπαίδευσης του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος / Ελληνικής Ακτοφυλακής. Δικαιούνται όμως να ζητήσουν και είναι ηθική υποχρέωση της Πολιτείας να λειτουργήσει στην Αλεξανδρούπολη Παραγωγική Σχολή του Λ.Σ/ ΕΛ- ΑΚΤ.

    Στο προαναφερόμενο άρθρο 58 του εν θέματι σχεδίου νόμου, προβλέπεται ότι «…. με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ρυθμίζονται θέματα οργάνωσης και λειτουργίας των σχολών, της διδακτέας ύλης, ……… και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια». Κατά την έκδοση του Διατάγματος αυτού αλλά και των λοιπών Π.Δ. που προβλέπονται στο συγκεκριμένο άρθρο, επιβάλλεται, πρωτίστως ως ηθική υποχρέωση της Πολιτείας, να προβλεφθεί, η ίδρυση και λειτουργία στην Αλεξανδρούπολη, Παραγωγικής Σχολής του Λιμενικού Σώματος.

    Προς την κατεύθυνση αυτή, είμαστε στη διάθεση σας, για κάθε συνεργασία, για την πραγματοποίηση αυτού του δίκαιου αιτήματος του συνόλου των φορέων αλλά και των κατοίκων στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου.

    Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ Π.Ε. ΕΒΡΟΥ

    ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΕΤΡΟΒΙΤΣ

    E-mail:antipevrou@pamth.gov.gr
    Ιστοσελίδα:www.peevrou.eu

  • 23 Φεβρουαρίου 2017, 12:14 | Manos

    Ντροπή κ αίσχος για τον υποβιβασμό των ναυτικών σας. Κάντε κατι να τους αναβαθμίσετε και όχι να τους αφανίστε ..

  • 23 Φεβρουαρίου 2017, 11:17 | Μπακοδημος Νικολαος

    Πρέπει να συμπεριλάβει ο νομοθέτης και τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού στην Ανώτατη Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, να μετονομαστούν σε Ανώτατα Ναυτιλιακά Εκπαιδευτικά Ιδρίματα ,να παρέχουν ανώτατες βασικές αλλά και μεταπτυχιακές σπουδές. Αυτό είναι επιτακτική ανάγκη, το έχει ανάγκη η ναυτιλία μας .Η ναυτιλία έχει ανάγκη απο αξιωματικούς ,μηχανικούς και πλοιάρχους ικανούς, υψηλού μορφωτικού και επιστημονικού επιπέδου να στελεχώσουν τα πλοία και τα ναυτιλιακά γραφεία, για να διατηρήσουν την Ελληνική Εμπορική Ναυτιλία στις πρώτες θέσεις!ΕΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΣ ΑΝΩΤΑΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΗΝ ΣΤΕΛΕΧΩΣΟΥΝ!!!

  • 23 Φεβρουαρίου 2017, 06:40 | Παναγιώτα Καν

    1.Τόση ώρα διαβάζω για το λιμενικό σώμα και δε μπορώ να καταλάβω γιατί δεν βλέπω πουθενά στο νομοσχέδιο να αναφέρονται οι σχολες εμπορικού ναυτικού.ΑΕΝ.Για να βγουν λιμενοφυλακες,υπαξιωματικοι-αξιωματικοι ΛΣ θα πρέπει να υπάρχουν και ναυτικοι.Ναυτικοι, ανώτερα και κατώτερα πληρωματα, που λιγοστεύουν λόγω της υψηλής φορολόγησης και της απαξίωσης του επαγγέλματος.Οι σχολες των ΑΕΝ να αναγνωριστούν ως ΑΕΙ-ΑΤΕΙ γιατί φεύγουν οι νέοι ναυτικοι να αναγνωρίσουν τα πτυχία τους σε άλλα κράτη και δε γυρίζουν στα υπό ελληνικής σημαίας πλοία να εργαστούν καθώς ο μισθός έχει πέσει στα «βαθη» της θάλασσας και τα ασφαλιστικά ταμεια αδειάζουν.
    2.Η μετεκπαίδευση των αξιωματικών εμπορικού ναυτικού στο ΚΕΣΕΝ να αναγνωριστεί ως μεταπτυχιακός τίτλος σπουδων για την απόκτηση των πτυχίων (γιατί πτυχίο παίρνουν όλοι από το Υπουργείο ) Α και Β τάξης πλοιαρχων/μηχανικων (το ίδιο ισχύει και για τους Γ πλοιαρχους/μηχανικους).

  • 23 Φεβρουαρίου 2017, 05:22 | Ελεονωρα Νερουτζου

    Με μεγάλη λύπη βλέπω ότι οι Ακαδημίες Εμπορικου Ναυτικού είναι εκτός νομοσχεδίου.Οι σχολές ΑΕΝ θα πρέπει να αναγνωριστούν ως ΑΕΙ,ΑΤΕΙ καθώς θεωρώ απαράδεκτο να ακούω κάθε χρόνο για ναυάγια,απώλεια ζωών και απωλεια εμπορευμάτων ή πετρελαίου. Η εισαγωγή στις σχολές να πάψει να είναι με βαθμό εισαγωγής πανελληνίων 2,5 και να πιάνει καπετάνιος ή μηχανικός ο οποιοσδηποτε.πρεπει να βγαινουν ναυτικοι συνειδητοποιημένοι και υπεύθυνοι για την εμπορική ναυτιλία, και να θεωρούνται μεταπτυχιακές οι σπουδές στο Κεσεν (κέντρο επιμόρφωσης σπουδαστών εμπορικού ναυτικου) στο Ρέντη, εφόσον από εκεί όπως έμαθα βγαινουν αξιωματικοί πλοιαρχοι-μηχανικοί Β και Α βαθμού.Άνθρωποι που δουλεύουν ασταμάτητα μακριά από οικογένεια,από προσωπική ζωη-διασκεδαση και που όσο λιγοστεύουν (γιατί υποβαθμίζεται το ναυτικό επάγγελμα με την απαξίωση των σχολων) δυστυχώς μειώνονται και τα έσοδα του κράτους και του ταμείου,αφού οι περισσότεροι αξιωματικοί απορροφώνται από πλοία με ξένη σημαία και φυσικά το συνάλλαγμα δεν έρχεται στην Ελλάδα.Ανέκαθεν το εμπορικό ναυτικό έφερνε χρήμα στην Ελλάδα. Αναβαθμιστε τις σχολες,οι μαθητές να μπαίνουν με κατώτερο βαθμό εισαγωγης 14 και όχι 2,Αναγνωρίστε το πτυχίο τους σε ΑΕΙ-ΑΤΕΙ εφοσον ήδη από το πρώτο κιόλας έτος παλεύουν με τα κυματα (ας μην παλευουν με κυβερνησεις),να θεωρηθεί αυτονόητα το ΚΕΣΕΝ μεταπτυχιακές σπουδές (6 μήνες εκπαιδεύονται και εξεταζονται,ας αποδοθεί σεβασμός ).Δεν είναι δύσκολη ούτε η υπογραφή ούτε η σύνταξη ενός κειμένου που θα ανεβάζει όχι μόνο τους ναυτικούς αλλά κι εμάς τους απλούς πολίτες που θα λέμε ότι δεν χάσαμε την αίγλη μας σαν λαός.Η Ελληνική εμπορική ναυτιλία αξίζει να αναβαθμιστεί.

  • 22 Φεβρουαρίου 2017, 20:03 | Η. Μ.

    «Αναβάθμιση Διπλωμάτων ΑΕΝ»

    Tο άρθρο 44 στο σχέδιο νόμου του ΥΝΑΝΠ «Επιθεωρητές/ελεγκτές πλοίων, λιμένων, Αναγνωρισμένων Οργανισμών – Ρύθμιση θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και άλλες διατάξεις» το οποίο είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το Μάιο του 2016, αφορούσε στην «Αναβάθμιση Διπλωμάτων ΑΕΝ» και η συγκεκριμένη διάταξη του άρθρου 44 στο παρόν σχέδιο νόμου δεν υφίσταται, γιατί;

  • 22 Φεβρουαρίου 2017, 18:53 | Παυλος

    ΆΜΕΣΗ αναβάθμιση των Α.Έ.Ν. σε πανεπιστημιακά ιδρύματα. ΆΜΕΣΗ αναγνώριση των πτυχίων των Α.Έ.Ν. ως ισότιμα Α.Έ.Ι.. Είναι ανεπίτρεπτο άνθρωποι, σωστοί επαγγελματίες, που κρατάνε ψηλά την Ελληνική Σημαία κ την Ελληνική Εμπορική Ναυτιλία (1ή στον κόσμο) να μην αναγνωρίζεται ο κόπος τους. ΆΜΕΣΗ ένταξη των σχολών Α.Έ.Ν. στην ανώτατη πανεπιστημιακή εκπαίδευση για να συνεχίσουν να βγαίνουν καλοί ναυτικοι αλλά κ μελλοντικοί αξιωματικοί κ υπαξιωματικοί που θα στελεχώσουν το Λιμενικό Σώμα.

  • 22 Φεβρουαρίου 2017, 15:40 | ΗΛΙΑΣ ΤΑΣΣΟΣ

    1.Προσωπικά μου προξενεί έκπληξη και απορία για πιο λόγο δεν αναφέρεται σαφώς η έδρα των τριών Σχολών. Πιστεύω όχι «όλως τυχαίως», αλλά εκ παραδρομής. Θα ήταν πιο σωστό κατά την άποψη μου ο νομοθέτης να είχε ξεχωριστό άρθρο με τίτλο: «Έδρα των Παραγωγικών Σχολών του ΛΣ/ΕΛΑΚΤ» . Ας το ξεπεράσουμε, ίσως διορθωθεί στη συνέχεια.
    2.Ειναι αυτονόητο ότι η απόφαση του ΥΝΝΠ είναι και η τελική και ανήκει στον κ. Υπουργό, εφόσον και για τις τρεις Σχολές είναι ο Πειραιάς. Φυσικά δεν τίθεται θέμα για τις δυο Σχόλες, Αξιωματικών και Υπαξιωματικών. Για τη Σχολή όμως Λιμενοφυλάκων τίθενται τα εξής ερωτημένα :
    Α. Ο εκάστοτε Υπουργός ΝΝΠ, ως καθ υλην αρμόδιος ακούει μετά προσοχής και τη γνώμη της ιεραρχίας του ΛΣ/ ΕΛΑΚΤ. ΝΑΙ ή ΟΧΙ.
    Β. Ο εκάστοτε Υπουργός ΝΝΠ, γνωρίζει πλήρως το υπόψη θέμα ; Δηλαδή γνωρίζει την πολύχρονη και μακροσκελή αλληλογραφία – το ιστορικό – που αφορά προηγούμενες αποφάσεις και υποσχέσεις ; ΝΑΙ ή ΟΧΙ.
    Γ. (Αφορά τους Αξιωματικούς Λ.Σ ε.α ). Η γεωγραφική και γεωστρατηγική θέση της Αλεξανδρούπολης ότι είναι «απομεμακρυσμένη» πόλη από τον Πειραιά (τι αναίδεια) ως επιχείρημα. Ακούστε κύριοι αν η Αλεξανδρούπολη είναι μακριά από τον Πειραιά και ο Πειραιάς είναι μακριά από την Αλεξανδρούπολη. Άλλωστε, ο ανήφορος και ο κατάφορος είναι ο ίδιος δρόμος. ΝΑΙ ή ΟΧΙ.
    Δ. Κατά μια άλλη εκδοχή και επιχείρησα που αφήνεται να αιωρείται, αλλά ανεπίσημε, είναι ότι το Πολεμικό Ναυτικό δεν συμφωνεί ή φέρνει προσχώματα. Δικαιολογία που προσωπικά αμφισβητώ καθώς και άλλοι γνωρίζοντες. Δεν είναι δυνατόν το ΥΕΘΑ , ως πολιτικός προϊστάμενος του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, και ιδιαίτερα ο κ. Υπουργός ή και το ΓΕΝ, ότι δεν συμφωνούν με τυχόν αλλαγή της έδρας της Σχολής Λιμενοφυλάκων και μάλιστα στον πρώτο νομό που ως όριο της Ελληνικής επικράτειας με την Τουρκία χωρίζει ο ποταμός Έβρος. Είναι αλήθεια ότι πάντοτε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είναι υποστηρικτής και συνεισφέρει σε δίκαια αιτήματα των ακριτικών περιοχών (αγγλιστί contributor). ΝΑΙ ή ΟΧΙ.
    Ε. Αν δεν κάνω λάθος η χιλιοειπωμένη λέξη «αποκέντρωση», σημαίνει μεταφορά Υπηρεσιών ή Πνευματικών Ιδρωμάτων από το Κέντρο στην Περιφέρεια. Επιστημονικά, Αποκεντρωτική πολιτική. ΝΑΙ ή ΟΧΙ.
    ΣΤ. Πιστεύω ότι το ΥΝΝΠ, όπως και όλο το νοήμον κοινό, συμφωνεί ότι πριν από κάθε παρόμοιε απόφαση, έχει κατά νου εκτός από την πολίτικη και την εθνική διάσταση του ζητήματος. ΝΑΙ ή ΟΧΙ.
    3. Ευελπιστώ ότι η πρόκριση της Αλεξανδρούπολης ως έδρας της Σχολής Λιμενοφυλάκων, είναι ώρα να πραγματοποιηθεί. Φτάνουν πια και περισσεύουν οι δικαιολογίες. Η φράση, σλόγκαν, «εσείς φυλάτε Θερμοπύλες», να γίνει πραγματική αναγνώριση.
    4. Η εμπειρία μου στο πανάξιο και υπερήφανο Λιμενικό Σώμα, μου υπαγορεύει, για τη λειτουργία της Σχολής Λιμενοφυλάκων, να καταθέσω τα εξής :
    (α) Διάρκεια φοίτησης διετής.
    (β) Παραμονή στη Σχολή, για θεωρητική εκπαίδευση, 18 μήνες.
    (γ) Πρακτική εκπαίδευση επί 6 μήνες στα Κεντρικά Λιμεναρχεία και ιδιαίτερα σε αυτά της νησιωτικής Ελλάδας.
    (δ) Ποσοστό 50% από το σύνολο κάθε σειράς να εκπαιδεύεται υποχρεωτικά στα περιπολικά ΛΣ (ακταιωρούς) για απόκτηση ειδικότητας Αρμενιστών και Μηχανοδηγών.
    (ε) Επιτυχής εξέταση όλων και στις δυο τάξεις.
    (στ) Υποχρεωτική τοποθέτηση μετά την ορκωμοσία, και για συγκεκριμένο χρόνο, σε Λιμενικές Αρχές της νησιωτικής Ελλάδας.

    5. Τέλος, ευχής έργο θα ήταν, η Σχολή Λιμενοφυλάκων μέσα στην επόμενη πενταετία (με νομοθέτηση εδώ και τώρα και ομόφωνη απόφαση όλων των πολιτικών κομμάτων) να λειτουργήσει στην Αλεξανδρούπολη. Διαφορετικά κάποιοι θα είναι άξιοι της τύχης τους και η ιστορία θα είναι αμείλικτη για πάρα πολλούς. Ίδωμεν…

    Ηλίας Α. ΤΑΣΣΟΣ
    Υποναύαρχος Λ.Σ (ε.α)

    Υ.Γ: Ηλίας ΤΑΣΣΟΣ (επί χρόνια δημότης Ναυπλίου και σήμερα δημότης Αλεξανδρούπολης)

  • 22 Φεβρουαρίου 2017, 10:51 | Σπύρος Διβριωτης

    Όπως πάντα ετσι και τωρα και για ακόμα μια φορά οι ακαδημίες εμπορικού ναυτικού μένουν εκτός. Θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά ο κύριος νομοθέτης να ασχοληθεί και με το ναυτικό επάγγελμα και με την καταξίωση του. Ένα επάγγελμα που δεν γνώρισε κρίση, που διέπει σε όλο τον κόσμο υπό την ελληνική σημαία, το οποίο όμως απαξιώνετε μέρα με τη μέρα απο την εκάστοτε κυβέρνηση. Θα πρέπει να δωθεί η αρμόζουσα αναγνώριση στις ακαδημίες εμπορικού ναυτικού σαν ανώτατες.

  • 21 Φεβρουαρίου 2017, 20:10 | Βασιλης

    Ως Ναυτικός έχω να δηλώσω ότι η Μοναδική σχολή η οποία Εκπαιδεύει αλά συγχρόνως τοποθετεί τον Σπουδαστή σε θέση τέτοια όπου οι Ευθύνες και η εργασία λαμβάνουν χώρα από το 1ο Έτος φοίτησης είναι οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού όπου λειτουργούν σαν παραγωγικές ομάδες υπεύθυνων ατόμων στην υλοποίηση της Ναυτικής Εργασίας. Επίσης για την απόκτηση Διπλωμάτων Πλοιάρχου Β΄και Μηχανικού Β΄επιπλέον μάθηση Στο Κ.Ε.Σ.Ε.Ν. 6 μηνών συμπεριλαμβανομένου και των εξετάσεων. Κατά την γνώμη μου τα Πτυχία αυτών των Σχολών πρέπει να Αναγνωριστούν ως πανεπιστημιακά.

    Τέλος η Πρώτη σχολή στην Ελλάδα ΑΕΝ λειτούργησε το 1749 στην Ύδρα… τα συμπεράσματα δικά σας!

  • 20 Φεβρουαρίου 2017, 23:16 | Μαρία

    Αναβάθμιση των πτυχίων ΑΕΝ πλοιάρχων Μηχανικών σε Πτυχίο ΑΕΙ ΤΕΙ

  • 20 Φεβρουαρίου 2017, 23:05 | Βασίλης

    Για το θέμα ΑΕΝ Πλοιάρχων Μηχανικών πρέπει να νομοθετηθεί η αναβάθμιση των πτυχίων σε ΑΕΙ ΤΕΙ εφόσον η εισαγωγή των σπουδαστών γίνεται με Πανελλήνιες εξετάσεις και η φοίτηση στις σχολές αυτές είναι 4 Χρόνια και συμπεριλαμβάνει 43 μαθήματα

  • 20 Φεβρουαρίου 2017, 23:49 | χάρης

    επιτέλους κάτι σωστό και αξιοκρατικό η ένταξη στις πανελλήνιες των σχολών του λιμενικόυ.άμμεση εφαρμογή απο φέτος το καλοκαίρι και βαθμολογική εξέλιξη και εκπαίδευση μέσω του πολεμικού ναυτικού γιά οικονομία και εξοικονόμηση πόρων

  • 20 Φεβρουαρίου 2017, 21:47 | ΝΟΜΙΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

    Ο κύριος νομοθέτης θα πρέπει να συμπεριλάβει και τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού στην Ανώτατη Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση.Αν και πιστεύω ότι έχει αργήσει τουλάχιστον κατα μια δεκαετία.
    Οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.) είναι δημόσιες σχολές που υπάγονται διοικητικά στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και επιβλέπονται από την Διέυθυνση Εκπαίδευσης Ναυτικών του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής.Είναι οι κύριοι φορείς εκπαίδευσης των στελεχών εμπορικού ναυτικού στην Ελλάδα και διακρίνονται σε Σχολές Πλοιάρχων και Σχολές Μηχανικών. Οι Α.Ε.Ν στο σύνολό τους είναι δέκα και λειτουργούν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.
    Μετά την αποφοίτηση,οι κάτοχοι διπλώματος Πλοιάρχου/Μηχανικού Γ’ Τάξεως Εμπορικού Ναυτικού μπορούν με 24μηνη υπηρεσία να πάρουν το δίπλωμα του Υποπλοιάρχου/Β’ Μηχανικού και έπειτα με 36 μήνες υπηρεσία επί πλοίου σαν Υποπλοίαρχοι/Β’ Μηχανικοί έχουν το δικαίωμα να πάρουν το δίπλωμα του Πλοιάρχου Α’ Τάξεως (Καπετάνιου)/Α’ Μηχανικού. Και τιμητικά όταν φτάσεις στον βαθμό του Πλοιάρχου Α’ ή Μηχανικού Α’ το πτυχίο σου θα είναι ισάξιο με του Πανεπιστημίου.
    Από το 2000 η Ναυτική Ακαδημία της Βάρνας “N.Y. Vaptsarov” είναι ενεργό μέλος και συνιδρυτής της Διεθνούς Ένωσης Ναυτιλιακών Πανεπιστημίων (IAMU). Διατηρεί διεθνείς επαφές με παρόμοιες σχολές και ακαδημίες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Τουρκίας, της Ουκρανίας, της Ρουμανίας, της Πολωνίας και πολλών άλλων χωρών. Έχει τα πιστοποιητικά IMO (International Maritime Organization) και ImarE (Ινστιτούτο Θαλάσσιας Μηχανικών στο Ηνωμένο Βασίλειο, Λονδίνο). Η ποιότητα της εκπαίδευσης εξασφαλίζεται από τα άρτια προσόντα των καθηγητών, την αξιοσημείωτη επιστημονική και παιδαγωγική κατάρτιση, τα σύγχρονα και διαρκώς αναβαθμιζόμενα κέντρα προσομοίωσης, τα εργαστήρια και τα γλωσσικά κέντρα.
    Είμαστε η πρώτη δύναμη στη παγκόσμια ναυτιλία και θα έπρεπε να είμαστε πρότυπο.

  • 20 Φεβρουαρίου 2017, 19:41 | ΜΑΚΗΣ

    ΣΥΣΤΕΓΑΣΗ ΜΕ ΑΕΝ. ΑΠΑΓΚΙΣΤΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΠΟΙΝΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ.ΣΧΟΛΕΣ ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ, ΑΛΛΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ. ΤΟ ΕΝΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΟΧΙ. ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΣΦΟΥΓΓΑΡΙΣΤΡΑ ΚΑΙ ΜΑΓΕΙΡΙΑ ΣΤΗ ΣΜΥΝ.

  • 20 Φεβρουαρίου 2017, 19:04 | ΜΑΚΗΣ

    ΠΑΡΕ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΑΠΟ ΗΔΗ ΛΙΜΕΝΟΦΥΛΑΚΕΣ ΚΑΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΑΠΟ ΗΔΗ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ,ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΒΓΟΥΝ ΣΕΙΡΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ,ΑΝ ΜΠΕΙ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ.

  • 20 Φεβρουαρίου 2017, 18:52 | Μανώλης Σαρρής

    Έπρεπε η εισαγωγή στο ΛΣ να γίνεται μέσω πανελληνίων από πολλά χρόνια πριν. Κάλιο αργά παρά ποτέ. Είμαι από την Κρήτη αλλά αν αύριο ακούσω ότι ιδρύθηκε Λιμενική ακαδημία στην Αλεξανδρούπολη θα χαρώ πολύ. Σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας πρέπει να δίνει ζωή η εκάστοτε Ελληνική κυβέρνηση. Τι πιο αυτονόητο;;;..

  • 20 Φεβρουαρίου 2017, 08:42 | Περικλής Μ.

    Σωστή κίνηση η οποία ξεκίνησε ορθώς από τον κύριο Δρίτσα και μένει η υλοποίησή της από τον κύριο Κουρουμπλή για τη σχολική χρονιά του ’17-’18. Τελικά όμως τι γίνεται με το καινούριο προσωπικό μέσω της προκήρυξης που είχε προαναγγείλει ο κύριος Δρίτσας λόγω των τεραστίων ελλείψεων τη δεδομένη χρονική περίοδο;

  • 19 Φεβρουαρίου 2017, 23:09 | ΑΥΓΕΡΙΝΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

    το θέμα ίδρυσης «Λιμενικής Ακαδημίας» στα οποία δεν γίνεται καμία αναφορά σε «Ακαδημία Λιμενικού Σώματος» αλλά στις ήδη υπάρχουσες τρεις Παραγωγικές Σχολής του ΛΣ/ΕΛ-ΑΚΤ, δηλαδή Αξιωματικών, Υπαξιωματικών και Λιμενοφυλάκων, δεν αναιρεί το δικαίωμα της Αλεξανδρούπολης να λειτουργήσει σε αυτή μια από αυτες τις τρεις Παραγωγικές Σχολές και ειδικά η Σχολή Λιμενοφυλάκων καθώς γι αυτή είναι πιο ευέλικτο το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και η εκπαίδευση ανήκει εξ ολοκλήρου στο Υπουργείο Ναυτιλίας.
    Συνεπώς στο άρθρο 58 «Μεταρρύθμιση του Συστήματος Εισαγωγής και Εκπαίδευσης Στελεχών σε Παραγωγικές Σχολής Λ.Σ/ΕΛ-ΑΚΤ» να οριστεί έδρα της Σχολή Λιμενοφυλάκων, η Αλεξανδρούπολη. Είναι η ελάχιστη ηθική υποχρέωση του Υπουργείου στην ακριτική Αλεξανδρούπολης που επί 17 χρονιά περιμένει.

  • 19 Φεβρουαρίου 2017, 20:49 | Παν Αίολος

    Η Κυβέρνηση με την ψήφιση αυτού του άρθρου γράφει ιστορία στο ΛΣ. Όλες οι αντίθετες φωνές ωχριούσαν μπροστά στη διαφάνεια και αξιοκρατία που φέρνει το άρθρο.Μην κάντε πίσω τολμήστε και νομοθετήστε.

  • 19 Φεβρουαρίου 2017, 19:07 | πανος!!

    Το σώμα χρίζει άμεσης ενίσχυσης απο μάχιμο προσωπικό.Η έξοδο των νέων απο τις σχολές με βάση αυτό το σύστημα ,στην καλύτερη θα πάρει 2-3 χρόνια. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον μετάταξης προς το Λιμενικό σώμα απο τον στρατό αλλά και απο την δημοτική αστυνομία(ειδικοί ανακριτικοί υπάλληλοι) με τον τρόπο και τα κριτήρια οπως τους έχουν εντάξει και στην Ελληνική Αστυνομία.

  • 19 Φεβρουαρίου 2017, 11:15 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΥΜΠΟΠΟΥΛΟΣ

    Επί της αρχής, η βούληση του Υπουργού να απεμπλέξει τις διαδικασίες εισαγωγής στελεχών στο ΛΣ από κάθε είδους «πολιτικές» παρεμβάσεις είναι αξιέπαινη. Όμως, αντί άλλων σχολίων παραθέτω σημείο ενδιαφέροντος από πρόσφατη συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου :

    «….Θα παίρνεις Εθνικό Απολυτήριο, άρα δεν θα έχεις λόγο να κάνεις πανελλήνιες, και με αυτό τον τρόπο θα μπαίνεις στα πανεπιστήμια, όπου και εκεί θα πρέπει να υπάρχει μία μεγαλύτερη ευελιξία, απ’ ό,τι υπάρχει σήμερα».

    Ως Αλεξανδρουπολίτης, ως Εβρίτης αντιλαμβάνομαι και συμφωνώ με τα σχόλια για την Ακαδημία ΛΣ στον Έβρο. Ταυτόχρονα αναφερόμενος σε όσους καταθέσαν καλόπιστα αυτά τα σχόλια, τους ρωτώ : «πιστεύετε αληθινά ότι η επικρατούσα δημοσιοοικονομική κατάσταση δίνει τη δυνατότητα για τα επόμενα 10 τουλάχιστον χρόνια την εκταμίευση δημόσιων πόρων για την ανέγερση τέτοιας Ακαδημίας, όπως πρέπει να είναι?» Και νομίζετε ότι μετά από 10 χρόνια ο αρμόδιος Υπουργός δεν θα προτιμήσει την ανέγερση μια τέτοιας Ακαδημίας στην περιοχή όπου εκλέγεται?

    Παράλληλα η διαδικασία που προτείνει το υπό σχολιασμό σχέδιο διατάξεως, καθόλου δεν συνδέεται με την αναβάθμιση των ΑΕΝ ή την αναγνώριση των σπουδών σε αυτές ως πανεπιστημιακών. Αντίθετα, κανονικά θα πρέπει στο πλαίσιο των σπουδών όσων επιτύχουν στις εξετάσεις να στηθεί μια καινούργια ΑΕΝ τόσο Μηχανικών όσο και Πλοιάρχων εντός του συστήματος εκπαίδευσης στελεχών ΛΣ και μάλιστα επιπέδου απαιτήσεων STCW as in force, αφού τα στελέχη ΛΣ δεν είναι λογικό να υπολείπονται προσόντων σε σχέση με τα προσόντα των Πλοιάρχων και Μηχανικών ΕΝ που θα κληθούν να ελέγχουν, χωρίς να παραβλέπεται η ανάγκη προσοντούχων πλοιάρχων και μηχανικών για τις ανάγκες των πλωτών μέσων ΛΣ.

    Τέλος απευθύνομαι στην πολιτική και φυσική ηγεσία του ΛΣ και τους ρωτώ: «πόσος χρόνος θεωρείτε θα χρειαστεί για την κατάρτιση, διαβούλευση, συνεννοήσεις, υπογραφές, επεξεργασία, δημοσίευση και εφαρμογή των πδ που προβλέπει η διάταξη? Και τι κόστος θα έχει ο δημόσιος προϋπολογισμός για την εφαρμογή αυτών των απαιτήσεων και από που θα καλυφθεί το κόστος αυτό? » Και ρωτώ ακόμα, «αντέχει το ΛΣ σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα να μην προσλαμβάνει στελέχη? Αντέχετε να συνδεθείτε με μια ανάλογη συρρίκνωση του στελεχιακού δυναμικού του ΛΣ? Αντέχει η Χώρα μια τέτοια αναγκαστική συρρίκνωση, αντέχουν οι παραμεθόριες περιοχές όπως ο Έβρος αυτή τη συρρίκνωση, το αντέχουν σε συνδυασμό με το σύνολο των αρμοδιοτήτων του ΛΣ, το αντέχει η μεγάλη βιομηχανία της ναυτιλίας που διοικητικά υποστηρίζεται και πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζεται από το εξειδικευμένο προσωπικό του ΛΣ, το αντέχετε σε συνδυασμό και με τις διατάξεις του ίδιου σχεδίου νόμου για τις μετατάξεις?»

    Και τέλος ρωτώ τη φυσική ηγεσία του ΛΣ:» πριν την κατάρτιση και συμπερίληψη της υπό σχολιασμό διάταξης αφού το θέμα εμπίπτει στις εκ του νόμου αρμοδιότητες του Συμβουλίου Επιτελικού Σχεδιασμού, εξετάσθηκε εκεί το θέμα? Και αν ναι, υπήρξε έστω και κατά πλειοψηφία θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου?» Γνωρίζω ότι η ερώτησή μου είναι σχεδόν ρητορική αλλά, έστω ρομαντικά, θα ήθελα να γνωρίζω.

    Κύριε Υπουργέ, ναι. Αξίζει και πρέπει να συνδέσετε το όνομά σας με τη διαμόρφωση διαδικασιών που θα εξασφαλίζουν την αμερόληπτη και αποκομμένη από πολιτικές παρεμβάσεις εισαγωγή και ένταξη στελεχών στο ΛΣ. Και αυτό μπορεί να γίνει με κατάλληλη ενδυνάμωση των ισχυουσών διατάξεων. Χωρίς να εγκαταλειφθεί και το όνειρο-όραμα μιας Ακαδημίας στελεχών του ΛΣ, για όταν η Χώρα μπορεί να το υλοποιήσει με αξιοπρέπεια, με όλες τις αναγκαίες προδιαγραφές και με χώρο σύστασης και λειτουργίας της την Αλεξανδρούπολη.

  • 19 Φεβρουαρίου 2017, 09:42 | ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΡΟΥΣΦΕΤΙ ΑΠΟ ΤΟ 2005 (ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΕ ΜΟΡΙΑ -ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΓΙΝΕ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΕΥΝΟΗΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΩ).

    ΕΥΧΟΜΑΙ, ΕΛΠΙΖΩ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ή ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΥΝ ΠΙΣΩ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΜΕ ΜΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΙ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

    ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ,ΜΕΤΑ ΕΒΑΛΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΕΜΕΙΝΕ ΤΟ ΕΡΗΜΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ.

    ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΕΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΤΡΟΧΟΣ.

  • 18 Φεβρουαρίου 2017, 22:00 | Νικορέτζος Παναγιώτης

    Η εισαγωγή των στελεχών του ΛΣ μέσω πανελλαδικών- πανελλήνιων εξετάσεων αποτελεί ίσως την μεγαλύτερη νομοθετική τομή από ιδρύσεως του Σώματος.Είναι μια νομοθετική πρωτοβουλία που έχει αγκαλιαστεί από το σύνολο σχεδόν της ελληνικής κοινωνίας.

  • 18 Φεβρουαρίου 2017, 19:20 | ΑΜΑΡΙΩΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

    Πρέπει να συμπεριλάβει ο νομοθέτης και τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού στην Ανώτατη Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση,να βάλουμε τέλος στην ταλαιπωρία των Ελλήνων αξιωματικών του εμπορικού ναυτικού, που αναγκάζονται να καταφεύγουν σε άλλες χώρες για τη μετεκπαίδευσή τους. Η Πολιτεία και οι ενδιαφερόμενοι, να κάνουν αυτό που είναι αυτονόητο, να συμπεριληφθούν οι ΑΕΝ στο εκπαιδευτικό πλαίσιο της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Δεν μπορούμε να αφήνουμε εγκλωβισμένους χιλιάδες ανθρώπους (πλοίαρχους και μηχανικούς όλων των τάξεων) που ανήκουν και στελεχώνουν την μεγαλύτερη βιομηχανία που έχει η χώρα, αλλά και την μεγαλύτερη τα τελευταία 50 χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο, χωρίς ουσιαστικά να τους δίνουμε κάτι το οποίο τους ανήκει, ένα πτυχίο που να αναγνωρίζεται από τα ΑΤΕΙ,ΑΕΙ της χώρας.

  • 18 Φεβρουαρίου 2017, 15:22 | Μιχαηλίδης Παύλος

    Τον Ιούλιο του 2000, ο τότε Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Χρήστος Παπουτσής, ευρισκόμενος στην Αλεξανδρούπολη για τον εορτασμό της Ναυτικής Εβδομάδας, εξήγγειλε την ίδρυση Λιμενικής Ακαδημίας στην Αλεξανδρούπολη.
    Τον Ιούλιο του 2001, στο Νόμο 2935/2001 (ΦΕΚ 162 Α /19-7-2001) το άρθρο 6 ανέφερε: «Με προεδρικό διάταγμα ιδρύεται Ακαδημία Λιμενικού Σώματος και ρυθμίζονται τα της οργάνωσης και λειτουργίας καθώς και οι βαθμίδες εκπαίδευσης των Σχολών της Ακαδημίας». Όμως το σχετικό Π.Δ. δεν εκδόθηκε.
    Τον Απρίλιο του 2002, με την αριθ. 15/3-4-2002 Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΦΕΚ 68 Α/8-4-2002) παραχωρήθηκε, δωρεάν και κατά κυριότητα στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, έκταση 148.010 τ.μ. στη Νέα Χιλή Αλεξανδρούπολης με σκοπό την ανέγερση κτιριακών εγκαταστάσεων για την ίδρυση και λειτουργία Ακαδημίας Λιμενικού Σώματος.
    Τον Αύγουστο του 2002, από τη Διεύθυνση Προμηθειών και Κτιριακών Εγκαταστάσεων του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας εκπονήθηκε Τεχνική Έκθεση με βάση την προαναφερθείσα έκταση.
    Τον Οκτώβριο του 2002, ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας παρουσίασε, από τα γραφεία του ΟΛΑ ΑΕ στην Αλεξανδρούπολη, στους φορείς και τα ΜΜΕ, την τεχνική έκθεση για την κατασκευή της Λιμενικής Ακαδημίας.
    Το Νοέμβριο του 2002, με την αρ. 5344.52/06/8-11-2002 Κοινή Υπουργική Απόφαση Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών – Εμπορικής Ναυτιλίας (ΦΕΚ 1439 Β /15-11-2002) ανατέθηκε στην Κτηματική Εταιρεία Δημόσιου (ΚΕΔ) το έργο ανέγερσης της Ακαδημίας Λιμενικού Σώματος στη Νέα Χιλή Αλεξανδρούπολης, Νομού Έβρου.
    Το Δεκέμβριο του 2002, το άρθρο 6 παρ. 3 του Ν.2935/2001 επαναλήφθηκε στο άρθρο 7 παρ 12 του Ν.3079/2002 «Κύρωση κώδικα προσωπικού Λιμενικού Σώματος» (ΦΕΚ 311 Α/10-12-02), χωρίς ωστόσο και πάλι να εκδοθεί το σχετικό Π.Δ που θα ρύθμιζε τα της Ακαδημίας του Λιμενικού Σώματος.
    Το Φεβρουάριο του 2003, η Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου ενέκρινε την προκήρυξη σύμβασης για την επιλογή μελετών για το έργο της Ακαδημίας Λιμενικού Σώματος.

    Πολύ σημαντικό γεγονός, το σχέδιο «Ενδυνάμωση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας σε θέματα αρμοδιότητας Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενίσχυση της κοινωνικής συμμετοχής στην ακτοπλοΐα, θέματα πολιτικού προσωπικού, συμπλήρωση διατάξεων για τα λιμενικά έργα και άλλες διατάξεις» και ειδικότερα το άρθρο 58 αυτού, με τίτλο «Μεταρρύθμιση του Συστήματος Εισαγωγής και Εκπαίδευσης Στελεχών σε Παραγωγικές Σχολής Λ.Σ/ΕΛ-ΑΚΤ».
    Από τα πρώτα στοιχεία διακρίνεται πως η υπόθεση Ακαδημίας Λιμενικού ανήκει πλέον στο παρελθόν και επιβεβαιώνεται η λειτουργία των ΤΡΙΩΝ Παραγωγικών Σχολών του Λ.Σ/ΕΛ-ΑΚΤ.
    Ως τοπική κοινωνία, δεν μας ενδιαφέρει – και δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει – αν θα λειτουργήσει «ΛΙΜΕΝΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ» ή «ΣΧΟΛΗ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ» ή «ΣΧΟΛΗ ΛΙΜΕΝΟΦΥΛΑΚΩΝ» κλπ.
    Εξίσου δεν έχει πρωτεύουσα σημασία, αν η Σχολή ή οι Σχολές είναι διετούς ή τετραετούς φοίτησης, ο τρόπος εισαγωγής των υποψηφίων, τα προσόντα τους κλπ. Όλα αυτά, είναι θέματα που ανήκουν στην αποκλειστική αρμοδιότητά σας.
    Αυτό που έχει εξαιρετική σημασία για την Αλεξανδρούπολη, είναι να λειτουργήσει εδώ, μια τουλάχιστον από τις τρεις Παραγωγικές Σχόλες του Λιμενικού, όπως νομοθετικά προβλέφτηκε πριν δεκαεπτά (17) χρόνια και όπως την απαίτησαν και την απαιτούν όλοι οι Θεσμικοί Φορείς του Έβρου.
    Και αυτό πρέπει από τώρα να κατοχυρωθεί στο άρθρο 58, όπως κατοχυρώνεται η έδρα του Πειραιά,στο άρθρο 9 του σχεδίου νόμου, για την ίδρυση Σχολής Επιθεωρητών_

    Παύλος Α. Μιχαηλίδης
    Δημοτικός Σύμβουλος &
    Επικεφαλής της δημοτικής
    παράταξης «ΑΝΑ.Σ.Α.» στον
    Δήμο Αλεξανδρούπολης,
    Μέλος του ΔΣ της ΠΕΔ- ΑΜΘ
    pavlosmichailidis@hotmail.com

  • 18 Φεβρουαρίου 2017, 15:52 | ΜΑΥΡΙΚΗ ΣΤΑΜΑΤΟΥΛΑ

    Η αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης που εκτός των άλλων σημαίνει και την ανωτατικοποίηση της, είναι επιτακτική ανάγκη. Η αποκατάσταση αυτής της αδικίας σε βάρος των Πλοιάρχων και των Μηχανικών του Εμπορικού Ναυτικού πρέπει επιτέλους να σταματήσει

  • 18 Φεβρουαρίου 2017, 14:55 | ΑΜΑΡΙΩΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

    Πρέπει να συμπεριλάβει ο νομοθέτης και τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού στην Ανώτατη Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, να βάλουμε τέλος στην ταλαιπωρία των Ελλήνων αξιωματικών του εμπορικού ναυτικού, που αναγκάζονται να καταφεύγουν σε άλλες χώρες για τη μετεκπαίδευσή τους. Η Πολιτεία και οι ενδιαφερόμενοι, να κάνουν αυτό που είναι αυτονόητο, να συμπεριληφθούν οι ΑΕΝ στο εκπαιδευτικό πλαίσιο της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Δεν μπορούμε να αφήνουμε εγκλωβισμένους χιλιάδες ανθρώπους (πλοίαρχους και μηχανικούς όλων των τάξεων) που ανήκουν και στελεχώνουν την μεγαλύτερη βιομηχανία που έχει η χώρα, αλλά και την μεγαλύτερη τα τελευταία 50 χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο, χωρίς ουσιαστικά να τους δίνουμε κάτι το οποίο τους ανήκει, ένα αναγνωρισμένο πτυχίο από τα υπόλοιπα ΑΤΕΙ, ΑΕΙ της χώρας.

  • 18 Φεβρουαρίου 2017, 14:01 | ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΛΑΤΟΣ

    Να θεσπιστεί ως όριο ηλικίας για εισαγωγή στις σχολές του Λιμενικού Σώματος μέσω Πανελλαδικών Εξετάσεων το 30ο έτος της ηλικίας των υποψηφίων πού θα εισάγονται στις σχολές του λιμενικού σώματος, και να έχουν πρώτοι προτεραιότητα οι υποψήφιοι που έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ως έφεδροι αξιωματικοί,καταδρομείς των Ειδικών Δυνάμεων και ως στελέχη της Ομάδας Υποβρυχίων Καταστροφών (Ο.Υ.Κ).

  • 18 Φεβρουαρίου 2017, 12:52 | Παναγιωτης

    Ειμαι υπερ υπερ υπερ αυτης της διαταξης.Συγχαρητηρια στον υπουργο επιτελους αξιοκρατια!!!Καμια αλλη συζητηση.

  • 18 Φεβρουαρίου 2017, 09:45 | ΠΑΣΧΑΛΑΚΗΣ Χρήστος

    Εφόσον και δεν καταργηθούν οι πανελλήνιες εξετάσεις (σύμφωνα με προχτεσινές δηλώσεις του υπουργού παιδείας), η πρόταση μου είναι η εξής:

    ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΛΣ-ΕΛΑΚΤ – ΕΙΣΑΓΩΓΗ – ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ

    Η ίδρυση της Ακαδημίας ΛΣ-ΕΛΑΚΤ καθώς και η εισαγωγή σε αυτήν μέσω Πανελληνίων εξετάσεων, εκτός από χρόνιο πάγιο αίτημα της Ομοσπονδίας μας, αποτελεί μονόδρομο πλέον για το Σώμα. Τα οφέλη πολλά: α) ο κατ’ έτος ικανός αριθμός εισαχθέντων με ότι αυτό συνεπάγεται για την σημερινή υποστελέχωση των παραμεθόριων Λιμενικών Αρχών, β) αύξηση εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία, γ) επαγγελματική και επιστημονική κατάρτιση προσωπικού, δ) απεμπλοκή από τις σχολές του ΠΝ και άλλα πολλά.

    Η πρόταση που καταθέτω όμως, περιλαμβάνει και μια πλήρως ριζοσπαστική αλλαγή. Η εισαγωγή μέσω Πανελληνίων εξετάσεων, να αφορά ΜΟΝΟ Λιμενοφύλακες και κανέναν άλλο βαθμό του Σώματος. Ακολούθως, η εξέλιξη σε Αρχικελευστή και Σημαιοφόρο, να γίνεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ και ΜΟΝΟ εντός του Σώματος από τα ήδη υπάρχοντα στελέχη κατόπιν εξετάσεων και όχι από πολίτες.

    Αναλυτικότερα:

    ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΛΣ-ΕΛΑΚΤ (2ετής φοίτηση)

    1ο έτος: Εισαγωγή τον Σεπτέμβριο και έως τον Απρίλιο να παρέχονται θεωρητικά μαθήματα, εκμάθηση παροχής πρώτων βοηθειών, σωστικά καθώς και στρατιωτική εκπαίδευση. Τους μήνες Μάιο έως και Σεπτέμβριο να πραγματοποιείται πρακτική εξάσκηση σε Λιμενικές Αρχές ανά την Ελλάδα όπου υπάρχουν κενές θέσεις προσωπικού.

    2ο έτος: Από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο να παρέχονται θεωρητικά μαθήματα, καθώς και εξειδίκευση ανάλογα με την ειδικότητα. Από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο εκ νέου πρακτική εξάσκηση. Τον Οκτώβριο ορκωμοσία ως Λιμενοφύλακες και τοποθέτησή τους στις Λιμενικές Αρχές.

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ

    α) Όποιος συμπληρώνει 5 έτη Υπηρεσίας (χωρίς να υπολογίζεται η φοίτηση στην ακαδημία, εκτός από το 6μηνο κυβερνητών – μηχανικών) θα έχει το δικαίωμα να προαχθεί στο βαθμό του Αρχικελευστή κατόπιν προφορικών, γραπτών και αθλητικών δοκιμασιών σε συνάρτηση με την κατ΄έτος βαθμολόγησή του, εφόσον υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις και έπειτα από εκδήλωση ενδιαφέροντος από το Αρχηγείο μας. Οι επιτυχόντες θα εισέρχονται για 6μηνη μετεκπαίδευση στην Ακαδημία ΛΣ-ΕΛΑΚΤ κυρίως σε μαθήματα διοίκησης αλλά και για απονομή ειδικότητας κυβερνήτη – μηχανικού.

    β) Όποιος συμπληρώνει 3 έτη Υπηρεσίας ως Αρχ/στής δηλαδή έχει 8 έτη συνολικής Υπηρεσίας (5 Λ/Φ + 3 Αρχ/στης) θα έχει το δικαίωμα να προαχθεί στο βαθμό του Σημαιοφόρου κατόπιν προφορικών, γραπτών και αθλητικών δοκιμασιών σε συνάρτηση με την κατ΄έτος βαθμολόγησή του, εφόσον υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις και έπειτα από εκδήλωση ενδιαφέροντος από το Αρχηγείο μας. Οι επιτυχόντες θα εισέρχονται για 6μηνη μετεκπαίδευση στην Ακαδημία ΛΣ-ΕΛΑΚΤ κυρίως σε μαθήματα ποινικού – αστικού – ναυτικού δικαίου και διοίκησης.

    Με αυτόν τον τρόπο, θα γίνεται Αξιωματικός μόνο όποιος έχει περάσει απ’ όλες τις βαθμίδες και θα έχει αποκτήσει έτσι την απαιτούμενη “μάχιμη” εμπειρία. Άλλωστε όπως είχε πει και ο Σόλων: “ΑΡΧΕΣΘΑΙ ΜΑΘΩΝ ΑΡΧΕΙΝ ΕΠΙΣΤΗΣΗ», δηλαδή «για να μάθεις να διοικείς πρέπει να μάθεις πρώτα να διοικείσαι» ή “ανέλαβε εξουσία αφού μάθεις πρώτα να εξουσιάζεσαι.”

    Η βαθμολογική εξέλιξη των τριών (03) κατηγοριών διαμορφώνεται ως εξής:

    Απόφοιτος Ακαδημίας ΛΣ-ΕΛΑΚΤ (Λ/Φ)

    05 έτη υπηρεσίας: Κελευστής

    10 έτη υπηρεσίας: Επικελευστής

    15 έτη υπηρεσίας: Αρχικελευστής

    20 έτη υπηρεσίας: Ανθυπασπιστής

    25 έτη υπηρεσίας: Σημαιοφόρος

    30 έτη υπηρεσίας: Ανθυποπλοίαρχος

    Αρχικελευστής

    Αφού έχει διανύσει 5 έτη υπηρεσίας (ως Λ/Φ), και κατόπιν εξετάσεων έχει προαχθεί στο βαθμό του Αρχικελευστή, να προάγεται ως ακολούθως:

    09 έτη υπηρεσίας: Ανθυπασπιστής

    13 έτη υπηρεσίας: Σημαιοφόρος

    17 έτη υπηρεσίας: Ανθυποπλοίαρχος

    21 έτη υπηρεσίας: Υποπλοίαρχος

    25 έτη υπηρεσίας: Πλωτάρχης

    30 έτη υπηρεσίας: Αντιπλοίαρχος

    Αξιωματικός

    Αφού έχει διανύσει 5 έτη υπηρεσίας (ως Λ/Φ), 3 έτη ως Αρχ/στής και κατόπιν εξετάσεων έχει προαχθεί στο βαθμό του Σημαιοφόρου, να προάγεται ως ακολούθως:

    11 έτη υπηρεσίας: Ανθυποπλοίαρχος

    15 έτη υπηρεσίας: Υποπλοίαρχος

    19 έτη υπηρεσίας: Πλωτάρχης

    23 έτη υπηρεσίας: Αντιπλοίαρχος

    27 έτη υπηρεσίας: Πλοίαρχος

    31 έτη υπηρεσίας: Αρχιπλοίαρχος

    Οι προαγωγές βεβαίως των Ανώτατων Αξιωματικών θα γίνονται σύμφωνα με τις ετήσιες τακτικές κρίσεις.

    Σε όλες τις ανωτέρω βαθμίδες, εφόσον υποβληθεί αίτηση αποστρατείας ή η αποστρατεία τους γίνεται αυτεπάγγελτα λόγω ορίου ηλικίας ή ετών υπηρεσίας, κρίνονται ως «ευδοκίμως τερματίσαντες την σταδιοδρομία», και προάγονται στον επόμενο βαθμό από τον ήδη κατεχόμενο.

    Για θέσεις που απαιτούνται ειδικές πανεπιστημιακές γνώσεις όπως πχ ψυχολόγος, ιατρός κτλ θα προβαίνει το Σώμα σε κατ’ εξαίρεση προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ ειδικών επιστημονικών συνεργατών στα πρότυπα της ΕΛ.ΑΣ.

    Σχετικά με τις κατηγορίες των ειδικών δυνάμεων (ΜΥΑ, ΚΕΑ), μετά το πέρας της διετούς φοίτησης στην Ακαδημία ΛΣ-ΕΛΑΚΤ και κατόπιν εκδήλωσης ενδιαφέροντος από το Αρχηγείο ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, θα δηλώνουν οι υποψήφιοι την επιθυμία τους και αφού επιτύχουν στα ανάλογα αθλητικά τεστ, θα φοιτούν σε αντίστοιχα σχολεία εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τα σχολεία εκπαίδευσης των ΕΚΑΜ (για τα ΚΕΑ) και της ΔΥΚ (για την ΜΥΑ).

    Όσον αφορά την Ακαδημία ως κτιριακές εγκαταστάσεις, υπάρχουν δεκάδες επιλογές όπως η σχολή ΛΦ η οποία με μικρές διορθωτικές κινήσεις – επιδιορθώσεις θα μπορούσε να λειτουργήσει άνετα ως ένα σύγχρονο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα από το οποίο θα εξέρχονται επαγγελματικά πλήρως καταρτισμένοι οι νέοι συνάδελφοι μας.

    Υ.Γ: Ο διαχωρισμός ανάμεσα σε Λιμενοφύλακες και Υπαξιωματικούς πρέπει να σταματήσει πλέον. Ο Λιμενοφύλακας, δεν είναι κατηγορία στελέχους αλλά βαθμός υπαξιωματικού του Λιμενικού Σώματος. Οι εποχές που ο Λιμενοφύλακας ήταν κάποιος κληρωτός από το ΠΝ που έκανε απλά τη θητεία του, ανήκει κατά πολύ στο παρελθόν.

  • 18 Φεβρουαρίου 2017, 08:35 | ΜΑΚΗΣ

    ΕΠΕΙΔΗ ΘΑ ΑΡΓΗΣΟΥΝ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΑΠΟ ΣΧΟΛΗ, ΕΙΔΙΚΑ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΑΠΟ ΗΔΗ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΑΠΟ ΗΔΗ ΛΙΜΕΝΟΦΥΛΑΚΕΣ.ΕΤΣΙ Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΚΟΣΤΙΣΕΙ ΤΟΣΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ.

  • 18 Φεβρουαρίου 2017, 02:00 | Γιαννης Σιγαλας

    Συγχαρητηρια
    Ανηκω στην μονη γενια που ουτε προκηρυξη γενικης σειρας ειδε,ουτε μπορει να δωσει πανελληνιες του χρονου γιατι ξεπερναω κατα ενα ετος το οριο ηλικιας (26ο) . Και παλι μπραβο!
    Κρατηστε την σχολη λιμενοφυλακων τουλαχιστον γι αυτους,που με κοπο μαζεψαν μορια.
    Προτεινω εισαγωγη στη σχολη ΛΦ,ατομων μονο που εχουν υπηρετησει τη θητεια τους εως 28 ετων,και με βαση α) το απολυτηριο λυκειου , β) μοριοδοτηση (ειδικες δυναμεις,lower,ecdl κλπ ) και γ) πανελληνιες εξετασεις στο μαθημα του ναυτικου δικαιου και της εκθεσης.

  • 18 Φεβρουαρίου 2017, 02:03 | Θεολόγος

    Κατ’ αρχάς, η κίνηση του ΥΝΝΠ να εντάξει το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ στις Πανελλήνιες από το ’17-’18 είναι κάτι το απολύτως σωστό. Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάει και όλους αυτούς που για κάποιο λόγο δε δύνανται να ξαναδώσουνε Πανελλήνιες εξετάσεις.

    Ακόμη, θεωρώ ως μη συνετή κίνηση να τίθεται από πέρυσι τον Απρίλιο θέμα κατάταξης 276 ΛΦ μέσω προκήρυξης από τον κ. Δρίτσα και εν τέλει, να μένει ανολοκλήρωτη μέχρι και σήμερα, αφού, όπως ο ίδιος ο κ. Δρίτσας έχει δηλώσει και στην ΠΕΑΛΣ, η ανάγκη για στελέχωση με νέο ένστολο προσωπικό είναι ολοφάνερη και επείγον αίτημα.

    -Έτσι, η έκδοση προκήρυξης ΛΦ (γιατί όχι και Σημαιοφόρων-Υπαξιωματικών) το 2017 είναι ένα πολύ σωστό βήμα της Κυβέρνησης, καθώς θα ενίσχυε την προσπάθεια που καταβάλεται με το προσφυγικό, έως ότου βέβαια αποφοιτήσουν μετά από 2-4 χρόνια οι πρώτοι που θα μπουν μέσω των Πανελληνίων του ’17-’18.
    -Παράλληλα μια πιθανή προκήρυξη με τα ίδια ακριβώς κριτήρια με την τελευταία (το όριο ηλικίας θα μπορούσε να πάει στα 28 αντί τα 27) θα έδινε μια ακόμη ευκαιρία να μπουν, με εξίσου αντικειμενικό και ορθό τρόπο, άτομα που αγαπούν το Σώμα και θέλουν πραγματικά να καταταγούν σε αυτό, παρέχοντας τις υπηρεσίες τους στο έπακρο.

  • 17 Φεβρουαρίου 2017, 19:59 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

    Ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, το καλοκαίρι του 2000, εξήγγειλε την ίδρυση «Λιμενικής Ακαδημίας» στην Αλεξανδρούπολη. Για την υλοποίηση της εξαγγελίας, ακολούθησαν νομοθετικές ρυθμίσεις (άρθρο 6 Ν. 2935/2001 «Περί προσωπικού Λιμενικού Σώματος και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 162 Α/19-7-01), άρθρο 7 παρ. 12 του Ν. 3079/2002 «Κύρωση κώδικα προσωπικού Λιμενικού Σώματος»(ΦΕΚ 311Α/10-12-02), αριθ.15/3-4-2002 Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου περί παραχώρησης έκτασης 148.010 τ.μ στη Νέα Χιλή Αλεξανδρούπολης για την ανέγερση κτιριακών εγκαταστάσεων της Ακαδημίας Λιμενικού Σώματος (ΦΕΚ 68 Α/8-4-2002), αριθ. 5344.52/06/8-11-2002 Κοινή Υπουργική Απόφαση Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών – Εμπορικής Ναυτιλίας (ΦΕΚ 1439 Β /15-11-2002), περί ανάθεσης στην Κτηματική Εταιρεία Δημόσιου (ΚΕΔ) του έργου ανέγερσης της Ακαδημίας Λιμενικού Σώματος στην Αλεξανδρούπολη.
    Η έμμεση ακύρωση της «Λιμενικής Ακαδημίας» από τις κυβερνήσεις, μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009, με νέα νομοθετήματα (Ν. 3922/2011 «Σύσταση Αρχηγείου Λ.Σ/ΕΛ-ΑΚΤ», Ν. 4150/2013 «Ανασυγκρότηση Υπουργείου Ναυτιλίας» και Π.Δ 103/2014 «Οργανισμός Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου» το θέμα ίδρυσης «Λιμενικής Ακαδημίας» στα οποία δεν γίνεται καμία αναφορά σε «Ακαδημία Λιμενικού Σώματος» αλλά στις ήδη υπάρχουσες τρεις Παραγωγικές Σχολής του ΛΣ/ΕΛ-ΑΚΤ, δηλαδή Αξιωματικών, Υπαξιωματικών και Λιμενοφυλάκων, δεν αναιρεί το δικαίωμα της Αλεξανδρούπολης να λειτουργήσει σε αυτή μια από αυτες τις τρεις Παραγωγικές Σχολές και ειδικά η Σχολή Λιμενοφυλάκων καθώς γι αυτή είναι πιο ευέλικτο το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και η εκπαίδευση ανήκει εξ ολοκλήρου στο Υπουργείο Ναυτιλίας.
    Συνεπώς στο άρθρο 58 «Μεταρρύθμιση του Συστήματος Εισαγωγής και Εκπαίδευσης Στελεχών σε Παραγωγικές Σχολής Λ.Σ/ΕΛ-ΑΚΤ» να οριστεί έδρα της Σχολή Λιμενοφυλάκων, η Αλεξανδρούπολη. Είναι η ελάχιστη ηθική υποχρέωση του Υπουργείου στην ακριτική Αλεξανδρούπολης που επί 17 χρονιά περιμένει.

  • 17 Φεβρουαρίου 2017, 15:05 | Λσ

    4 χρόνια σχολή αξιωματικών
    2 χρόνια υπαξιωματικων- ΛΦ

    Πρότυπα ΕΛΑΣ

  • 17 Φεβρουαρίου 2017, 00:22 | ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ

    Πρέπει να συμπεριλάβει ο νομοθέτης και τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού στην Ανώτατη Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, να μετονομαστούν σε Ανώτατα Ναυτιλιακά Εκπαιδευτικά Ιδρίματα (και με Προεδρικό Διάταγμα να καθοριστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις ισοτιμίας των πτυχιούχων ΑΕΝ με τα ΑΝΕΙ), να παρέχουν ανώτατες βασικές αλλά και μεταπτυχιακές σπουδές. Αυτό είναι επιτακτική ανάγκη, το έχει ανάγκη η ναυτιλία μας. Η ναυτική τεχνολογία εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς, η ναυτιλία έχει ανάγκη απο αξιωματικούς μηχανικούς και πλοιάρχους ικανούς, υψηλού μορφωτικού και επιστημονικού επιπέδου να στελεχώσουν τα πλοία και τα ναυτιλιακά γραφεία, για να διατηρήσουν την Ελληνική Εμπορική Ναυτιλία στις πρώτες θέσεις! Τα ΑΝΕΙ πρέπει να γίνουν πόλος έλξης χιλιάδων φοιτητών από όλο τον κόσμο! ΕΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΣ ΑΝΩΤΑΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΗΝ ΣΤΕΛΕΧΩΣΟΥΝ!!!

  • 16 Φεβρουαρίου 2017, 23:00 | ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΛΑΤΟΣ

    Να ισχύσει το μέτρο της απαλλαγής από την στρατιωτική θητεία των υποψηφίων που θέλουν να εισαχθούν στις σχολές του Λιμενικού μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων. Δηλαδή να έχουν κάνει την θητεία τους τουλάχιστον 6 μήνες και μετά να ζητούν απαλλαγή από το στρατό λόγω οικογενειακών προβλημάτων,μοναχισμό στο Άγιο Όρος και γενικώς ότι ισχύει με τις συγκεκριμένες διατάξεις για αυτούς που εισάγονται στις σχολές της Πυροσβεστικής και έχουν απαλλαχτεί από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.