Άρθρο 77:Αυτοτελής άδεια διαμονής μελών οικογένειας

1. Πρόσωπα που έχουν γίνει δεκτά για λόγους οικογενειακής επανένωσης δικαιούνται, κατόπιν αίτησής τους, συνοδευόμενη από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, να αποκτήσουν αυτοτελή άδεια διαμονής στην Ελλάδα στις ακόλουθες περιπτώσεις:
α. παρέλευσης πενταετίας από τη χορήγηση της αρχικής άδειας διαμονής για οικογενειακή επανένωση, εφόσον δεν έχει χορηγηθεί άδεια διαμονής για έναν από τους λοιπούς λόγους του Κώδικα,
β. ενηλικίωσης.
2. Αυτοτελής άδεια διαμονής μπορεί να χορηγείται στα πρόσωπα που έχουν γίνει δεκτά δυνάμει οικογενειακής επανένωσης στις ακόλουθες περιπτώσεις:
α. θανάτου του συντηρούντος, εφόσον τα μέλη της οικογένειας διαμένουν στη χώρα τουλάχιστον επί ένα έτος πριν το θάνατό του,
β. σε περίπτωση διαζυγίου ή ακύρωσης του γάμου ή αποδεδειγμένης διακοπής της έγγαμης συμβίωσης, εφόσον:
i. ο γάμος διήρκεσε, έως την έναρξη της δίκης έκδοσης διαζυγίου ή ακύρωσης του γάμου ή αποδεδειγμένης διακοπής της έγγαμης συμβίωσης, επί τρία, τουλάχιστον, έτη από τα οποία το ένα έτος έχει διανυθεί στη χώρα.
ii. συντρέχουν ιδιαιτέρως δυσχερείς καταστάσεις, όπως σε περίπτωση που το μέλος της οικογένειας υπήρξε θύμα οικογενειακής βίας, ενόσω υφίστατο ο γάμος.
Το κάθε μέλος της οικογένειας, υποβάλλει αίτηση, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 8 για τη χορήγηση αυτοτελούς άδειας διαμονής, εφόσον πληροί μία εκ των ανωτέρω προϋποθέσεων, συνοδευόμενη από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.
3. Η διάρκεια της αυτοτελούς άδειας διαμονής δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα έτος. Περαιτέρω ανανέωσή της επιτρέπεται για άλλους λόγους, εκτός της οικογενειακής επανένωσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Κώδικα.
4. Το δικαίωμα διαμονής των ανήλικων τέκνων ακολουθεί την τύχη του δικαιώματος διαμονής του γονέα, στον οποίον έχει ανατεθεί η επιμέλεια.
5. Για τα τέκνα που ενηλικιώνονται, η αυτοτελής άδεια διαμονής, κατά παρέκκλιση της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου, είναι τριετής και δεν μπορεί να υπερβαίνει την συμπλήρωση του 21 ου έτους της ηλικίας τους.
Η εν λόγω άδεια διαμονής, υπό την επιφύλαξη συνδρομής στο πρόσωπο του αιτούντος λόγων δημόσιας τάξης και ασφάλειας, ανανεώνεται για επιπλέον τρία έτη με μόνη υποχρέωση την προσκόμιση της προηγούμενης αυτοτελούς άδειας διαμονής.
Περαιτέρω ανανέωση της επιτρέπεται σύμφωνα με τις προβλέψεις του Κώδικα αυτού.
6.Σε περίπτωση που η αυτοτελής άδεια διαμονής ανανεωθεί για σπουδές ή επαγγελματική κατάρτιση, ο πολίτης τρίτης χώρας μπορεί, μετά το πέρας των σπουδών του, να την ανανεώσει αυτοτελώς για ένα (1) έτος. Περαιτέρω ανανέωση της επιτρέπεται σύμφωνα με τις προβλέψεις του Κώδικα αυτού.
7. Η αυτοτελής άδεια διαμονής παρέχει στον κάτοχό της δικαίωμα άμεσης πρόσβασης στην εξαρτημένη εργασία – παροχή ανεξαρτήτων υπηρεσιών ή έργου, καθώς και σε σπουδές σε οποιαδήποτε βαθμίδα εκπαίδευσης.

  • 29 Οκτωβρίου 2013, 22:15 | Ηλίας Χρονόπουλος

    Η ρυθμιση της παρ. 5 θα μπορουσε να ονομαστει ως αδεια μιαμιση γενιας και ειναι θετικοτατη

  • 29 Οκτωβρίου 2013, 12:36 | ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΟΓΙΑΤΖΗ

    Εξαιρετική η πρόβλεψη που δίνει το δικαίωμα απόκτησης άδειας διαμονής διάρκειας τριών ετών στα ενήλικα άνω των 18 ετών τέκνα και την ανανέωση της για τρία επιπλέον έτη, καθώς διευκολύνει τους νέους στην ομαλή ένταξή τους στην αγορά εργασίας.
    Επιπλέον η διάταξη συμβάλει στο περιορισμό της γραφειοκρατίας, καθώς με το ισχύον καθεστώς, ο νέος υποχρεούταν να υποβάλει αίτηση κάθε έτος, γεγονός που συχνά οδηγούσε στην χορήγηση ληγμένων αδειών διαμονής.

  • 29 Οκτωβρίου 2013, 10:42 | ΚΩΦΟΝΙΚΟΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Δ.Α.Μ. ΑΘΗΝΩΝ Β

    Πολύ θετική πρόβλεψη καθώς η μετάβαση από το καθεστώς της αυτοτελούς άδειας διαμονής στην εξαρτημένη εργασία συχνά οδηγούσε σε απόρριψη των αιτημάτων λόγω αδυναμίας εύρεσης εργασίας.

  • 23 Οκτωβρίου 2013, 23:36 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΤΖΗΣ

    παρ.4. «Το δικαίωμα διαμονής των ανήλικων τέκνων ακολουθεί την τύχη του δικαιώματος διαμονής του γονέα, στον οποίον έχει ανατεθεί η επιμέλεια.»

    Θα πρέπει να υπάρξει διάταξη που να προβλέπει τι θα γίνεται στις περιπτώσεις ανήλικων γονέων (με άδεια για οικογενειακή επανένωση από τους γονείς) με ανήλικα τέκνα, είτε πρόκειται περί μονογονεικών οικογενειών είτε όχι .

  • 23 Οκτωβρίου 2013, 20:56 | εσχετε.ντ

    Ειναι πολυ καλα ο νομος που δινει ευκερεια για αυτοτελη αδεια παραμονης οπως αναφερει το σχεδιο νομου.ομως αρκετοι μεταναστες που ζουν παραπανο απο 15-20 χρονια που ειχαν δικο τους ανεξαρτητα Αδ.παραμονης υστερα λογο γαμο και πεδια και ειχαν κανει αιτηση για οικ/κη επαν/ση ομως το ατημα τους εχουν απορφτη λογο εισοδηματος συζγου .αυτη τη στηγμη ενας απο τους γονεις εχει χασει παραμονη του.δεν πρεπει να τους δωθει μια ελπιδα σε αυτος που εχουν αυτες περειπτοσεις.γιατι δεν μπορουν να ζουν ξεχωριστα και να απηλουνται με απελαση.καλο ειναινα δωθει ελπιδα και ειναι απαρετητο συν υπαρξη τους με τους οικ/νια τους.τουλαχιστον αυτο τελεις αδεια.ειναι ξεφνικο.ολα αυτα τα προ/μτα εχουν ξεκινηση οι μεταναστες δεν ηξεραν ποσα εισοδματα επρεπε να εχουν προσκομησει και ανακαλυπθουν οταν απορψη και εργοδοτες δεν τους βαλουν ημερες ασ/ση οσο επρεπε.αυτοματος αυτο διμιουργει λιγοτερο εισοδημα.

  • 23 Οκτωβρίου 2013, 13:22 | ΙΩΑΝΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

    παρ. 3 Σε περίπτωση που χορηγηθεί αυτοτελής άδεια διαμονής λόγω θανάτου ή διαζυγίου και ο κάτοχος κατά τη διάρκεια ισχύος της συνάψει νέο γάμο, δεν μπορεί να αιτηθεί για οικογενειακή επανένωση;

  • 22 Οκτωβρίου 2013, 11:57 | Αναστασοπούλου Αναστασία ΔΑΜ ΑΘΗΝΩΝ Β΄

    72.5. «Για τα τέκνα που ενηλικιώνονται, η αυτοτελής άδεια διαμονής, κατά παρέκκλιση της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου, είναι τριετής και δεν μπορεί να υπερβαίνει την συμπλήρωση του 21 ου έτους της ηλικίας τους.
    Η εν λόγω άδεια διαμονής, υπό την επιφύλαξη συνδρομής στο πρόσωπο του αιτούντος λόγων δημόσιας τάξης και ασφάλειας, ανανεώνεται για επιπλέον τρία έτη με μόνη υποχρέωση την προσκόμιση της προηγούμενης αυτοτελούς άδειας διαμονής»

    Πολύ θετική ρύθμιση, που θα επιλύσει σημαντικά προβλήματα των υπηκόων τρίτης χώρας δεύτερης γενιάς που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την ανανέωση της άδειας διαμονής τους, καθώς ήταν πολύ δύσκολη έως τώρα η πλήρωση των προϋποθέσεων. Η ρύθμιση αυτή συμβάλλει στην περαιτέρω κοινωνική τους ενσωμάτωση αφού εξαλείφεται το φαινόμενο έκδοσης αποφάσεων επιστροφής σε υπηκόους τρίτης χώρας που μετέχουν της ελληνικής παιδείας και πολιτισμού αφού από την πολύ νεαρή τους ηλικία διαβιούν στην χώρα.