Άρθρο 109: Άδεια διαμονής δεύτερης γενιάς

1. Σε ενήλικες πολίτες τρίτων χωρών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα ή έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς έξι τάξεις ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα, πριν την ενηλικίωσή τους και διαμένουν νόμιμα στη χώρα, χορηγείται, εφόσον προσκομιστούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, άδεια διαμονής πενταετούς διάρκειας η οποία παρέχει στον κάτοχό της τα δικαιώματα του άρθρου 98 του παρόντος Κώδικα.
Η άδεια διαμονής ανανεώνεται για πέντε έτη, κάθε φορά με μόνη υποχρέωση την προσκόμιση της προηγούμενης άδειας διαμονής.
Η εν λόγω άδεια, μπορεί να ανανεώνεται, υπό τους όρους του παρόντος Κώδικα, οποτεδήποτε κατά το διάστημα ισχύος της, για την υπαγωγή στο καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος.
Η άδεια διαμονής ανακαλείται ή δεν ανανεώνεται, εάν συντρέχουν στο πρόσωπο του κατόχου οι λόγοι που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 94 του παρόντος Κώδικα.

  • 30 Οκτωβρίου 2013, 08:22 | Ρ

    ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΤΟ ΝΕΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΝΑ ΣΥΝΕΧΊΣΟΥΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΞΙΌΤΙΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ .. ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΙΣΧΥΡΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΟ ΑΠΑΝΤΗΣΗ Σ ΑΥΤΟΥΣ , ΟΣΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΑΝ ΝΑ ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΆΖΟΥΝ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ..

  • 30 Οκτωβρίου 2013, 02:56 | Ρ

    ΕΙΜΑΙ ΕΥΓΝΩΜ, ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΟΝΤΟΣ ΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΩ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΝΙΜΙ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΩ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ, ΕΙΜΑΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΣ , ΑΛΛΑ ΜΕΓΑΛΩΣΑ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ, ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΤΕΡΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΟΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ , ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ.. ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΤΟ ΝΕΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΝΑ ΣΥΝΕΧΊΣΟΥΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΞΙΌΤΙΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ .. ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΙΣΧΥΡΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΟ ΑΠΑΝΤΗΣΗ Σ ΑΥΤΟΥΣ , ΟΣΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΑΝ ΝΑ ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΆΖΟΥΝ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ..

  • 30 Οκτωβρίου 2013, 01:18 | πέτρος

    (Κύριε/κυρία) Γ.Π. συμφωνώ με τη φιλοσοφία της άποψής σας, αλλά θεωρώ την κατοχή απολυτηρίου λυκείου πολύ αυστηρή για το δικαίωμα αδείας παραμονής (όπως προβλέπεται στο παρόν άρθρο). Αντιθέτως θα θεωρούσα εύλογη την κατοχή απολυτηρίου γυμνασίου (υποχρεωτικής δηλ. εκπαίδευσης όπως ισχύει στη χώρα μας).

  • 29 Οκτωβρίου 2013, 21:56 | Γραφείο ΣΕΜ Δήμου Αθηναίων

    Σχετικά με τη διάταξη περί αδειών διαμονής δεύτερης γενιάς, παρότι φαίνεται να απομπλέκει τους νέους από την αναζήτηση εργασίας ή σπουδών ως προϋποθέσεων για την ανανέωση της α.δ. τους μετά τις αυτοτελείς α.δ. (σύμφωνα με το ισχύον σύστημα), ενδεχομένως για κάποιους να αποτελέσει λύση.
    Ωστόσο το ΣΕΜ του Δήμου Αθηναίων παραμένει αταλάντευτο στη θέση του υπέρ των διατάξεων του 3838/2010 σχετικά με τη δεύτερη γενιά μεταναστών, εν τοις πράγμασι πρώτης γενιάς Ελλήνων και την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας υπό τυπικές προϋποθέσεις, γεγονός που πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά την σύνταξη του νέου νόμου για την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας.

  • 29 Οκτωβρίου 2013, 21:43 | Βασίλειος

    Κυρία Βογιατζή, είναι τελείως άλλο πράγμα η ανανεούμενη άδεια τριετούς διαρκείας και άλλο η πενταετής άδεια. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τη χρησιμότητα της διάταξης «ΠΡΙΝ την ενηλικίωση». Είναι τουλάχιστον υπερβολικό να ζητούμε από παιδιά που ήρθαν μικρά στη χώρα μας χωρίς να γνωρίζουν τη γλώσσα να μην έχουν χάσει χρονιές στην πορεία τους στην εκπαίδευση. Αν πραγματικά θέλουμε να ενταχθούν ομαλά οι νέοι της δεύτερης γενιάς, σας παρακαλώ πολύ, ας το ξαναδούμε…

  • 29 Οκτωβρίου 2013, 20:10 | Γ.Π.

    Νομίζω ότι η διάταξη για την εξαετή επιτυχή φοίτηση σε ελληνικό σχολείο στην Ελλάδα μπορεί να αντικατασταθεί από την κατοχή απολυτηρίου τίτλου λυκείου ή και πτυχίου πανεπιστημίου για όποιον διαθέτει, εφόσον μιλάμε για άδεια παραμονής.
    Αντίθετα, για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας δεν αρκεί η εξαετής επιτυχής φοίτηση για να πούμε ότι κάποιος έγινε κοινωνός της ελληνικής παιδείας ή ότι έμαθε να μιλά και να γράφει σωστά ελληνικά – γιατί επιτυχής φοίτηση σε κάθε τάξη υπάρχει και με γενικό βαθμό 10 με άριστα το 20! Η διάταξη αυτή κρίθηκε αντισυνταγματική από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Θα έπρεπε να ζητείται απολυτήριο λυκείου αλλά να εξετάζεται και ο βαθμός του απολυτηρίου ή ή το αν κάποιος συνεχίζει τις σπουδές του και φοιτά σε ελληνικό πανεπιστήμιο.

  • 29 Οκτωβρίου 2013, 19:33 | Ρ

    Νομίζω , ότι η Ελληνική Δημοκρατία γνωριζει οτι ενα παιδι οποιο εχει γεννηθει στην Ελλαδα, δικαιολογειται απολυτα να εχει ελληνικη ιθαγενεια.. και οχι αδεια προσωρινης παραμονης στην Χωρα …μονο που δεν γνωριζει σε ποσους και ως ποτε να δηνη Ελληνικη Ιθαγενεια, γιατι δεν μπορι ενας οπιο διποτε κρατοσ να δωσει σχεδον ενα εκατομμυριο ιθαγενεια, και οι περισοτερι περνωντας ιθαγενεια να μεταναστευουν σε αλλη χωρα ια μια καλυτερη ζωη, αφήνοντας πίσω τους υποχρεώσεων προς το κρατος , αφορα αυτο το μηνυμα του δηθεν ελληνες απο προιν σοβετηκη ενωση… Ενω αλλοδαπη που γεννηθηκανε και ζουν νομονιμα στην Χωρα και μονιμα , σπουδαζουν και μεγαλωνουνε εδω στην Χωρα, εχουνε αδεια παραμονη…Ασ σκεφτουμε ολοι μας, φταίει η Κυβερνηση η φταίνε οι ανθρωποι οποι απογοητευουν Την Ελληνικη Δημοκρατια… Εγω ειμαι αλλοδαπος, αλλα η αληθεια πρεπει να λεγεται μεσα μας και παντου, και μετα να απετουμε απο κρατος την Ελληνικη Ιθαγενεια… η το με γεννησι η το με πολιτογραφηση … αν ιππικος απο οποιοδηποτε χωρα η το αλλοδαπος ομογενης , η το αλλοδαπος ζητα ελληνικη ιθαγενεια, ασ να ειναι και ελληνας υπηκοος σε ολες τησ υποχρεωσησ του προσ την Χωρα και οχι μονο με την Ελληνικη ταυτοτητα στην τσεπη… Για να ξερη και η Ελληνικη Δημοκρατια, ποιον να δωση την ελληνικη ιθαγενια και ποιον οχι, η το λογο γεννηση του η το λογου του πολιτογραφησης.. ας ολη μας μες στης ψυχες μας να σκεφτούμε με ολη την σημασια… ειμαστε ελληνες γηα την χωρα μας η οχι ? η μονο ξερουμε να απαιτουμε την Ελληνικη Ιθαγενεια ? Ευχαριστο σε ολους οσοι διαβασαν και σκέφτηκαν την αληθεια … Ευχαριστω την δικαιοσυνη την της χωρας, την χωρα για την φιλοξενια μας ..Το υπουργειο Εσωτερικον για καθε νομιμη και δικαιο εφαρμογη του νομου στην χωρα !! Η Ελληνικη Δημοκρατια Αξίζει Μεγαλο Σεβασμο απο ολο τον κοσμο και, για ενα απλο λογο ! – γιατι παντοτε στο σε ολο το κοσμο εχει μεγαλι ιστορια, κε προσφερε παντοτε βοηθεια με καθε δυνατοτητα…

  • 29 Οκτωβρίου 2013, 13:07 | ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΟΓΙΑΤΖΗ

    Το άρθρο 109 αποτελεί πολύ θετική εξέλιξη του μεταναστευτικού δικαίου. Όσον αφορά τα «παράπονα» που εκφράζονται για το γεγονός της αποφοίτησης μετά την ενηλικίωση, υπενθυμίζουμε ότι εισάγεται διάταξη για αυτοτελή άδεια διαμονής τριετούς ισχύος, με δικαίωμα ανανέωσης για άλλα τρία έτη, χωρίς προϋποθέσεις, προκειμένου να ενταχθεί ομαλά ο νέος στην εγχώρια αγορά εργασίας.

  • 26 Οκτωβρίου 2013, 02:39 | Αμπτουλ χαλιμ Σαιντ

    Ένα παιδί δεν μπορεί να θεωρηθεί ευθύνη, διότι του γονέα, 6 ετών που διαμένουν στην Ελλάδα και έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, είναι αρκετό για να δώσει στα παιδιά το δικαίωμα είτε Permanent Resident ή την εθνικότητα

  • 26 Οκτωβρίου 2013, 02:49 | Αμπτουλ χαλιμ Σαιντ

    Εντελώς χάλια δίκαιο, συμφωνώ με 3 χρόνια άδεια διαμονής, αλλά όχι τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα, πρώτα η λέξη δεύτερης γενιάς θα πρέπει να διαγραφεί, δεύτερη Είμαι ένας γονέας και ζω στην Ελλάδα από το 2003 και δεν μπορώ να κερδίσω 5 χρόνια άδεια διαμονής, λόγω της ελληνικής γλώσσας.
    Γιατί; γιατί η ελληνική αρχή δέχονται μόνο το κολέγιο κυβέρνηση δεν ιδιωτικά και να γίνουν δεκτοί θα πρέπει να περιμένουν χρόνια.
    Γεννήθηκε στην Ελλάδα θα είναι ελληνική, δεν πειράζει θα είναι μαύρο ή λευκό εφ ‘όσον s μητρική σας έχουν ζήσει νόμιμα για πάνω από 5 χρόνια

  • 25 Οκτωβρίου 2013, 23:47 | Βασίλειος

    Θα ήθελα να επανέλθω, δραττόμενος της ευκαιρίας που μου δίνει το πολύ καλογραμμένο σχόλιο του/της generation 2.0, και να σας παρακαλέσω να δείτε με τη μεγαλύτερη δυνατή επιμέλεια τις διατάξεις του άρθρου αυτού, του σχετικού με τα παιδιά της δεύτερης γενιάς. Επειδή θεωρώ ότι με το άρθρο αυτό του Ν/Σ θέλετε πράγματι να λύσετε τα προβλήματα της δεύτερης γενιάς, θα πρέπει να μεριμνήσετε ώστε ν᾽ απαλειφθεί το «Πριν την ενηλικίωση». Πιστέψτε με, δεν θα χάσει η χώρα από μια τέτοια ρύθμιση. Αντίθετα είμαι βέβαιος πως θα κερδίσει προσφέροντας σ᾽ αυτά τα παιδιά τη δυνατότητα να δεἰξουν τις ικανότητές τους, που ξέρω πολύ καλά ότι είναι πολλές, προς όφελος και της δικής μας, αλλά και οιονεί δικής τους, χώρας.

    Σας ευχαριστώ και πάλι για την φιλοξενία…

  • 25 Οκτωβρίου 2013, 18:21 | generation 2.0

    Η άδεια παραμονής δευτερης γενιάς είναι μεν ένα θετικό βήμα γιατί λύνει κάποια από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά μεταναστευτικής καταγωγής αλλα το ξητούμενο για όλους όσους έχουν γεννηθεί ή και μεγαλώσει στην Ελλάδα παραμένει η ιθαγένεια.

    Γιατί όσα «προνόμια» και να δίνει η άδεια παραμονής δευτερης γενιάς παραμένει άδεια παραμονής. Συνεχίζει να διαχωρίζει τη νεώτερη γενιά σε ημεδαπούς και αλλοδαπούς με κριτήριο τη χώρα καταγωγής των γονέων και δημιουργεί μια κοινωνία 2 ταχυτήτων.

  • 25 Οκτωβρίου 2013, 14:43 | Ερ. Κ.

    Καλησπέρα,
    και εγώ όπως και οι προηγούμενοι σχολιαστές θα ήθελα να τονίσω το γεγονός ότι το σημείο «πριν την ενηλικίωση τους» πρέπει να καταργηθεί καθώς υπάρχει πλήθος Ανθρώπων (Μεταναστών Β’ γενιάς), οι οποίοι έχουν φοιτήσει και έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία την Β’ βάθμια εκπαίδευση ακριβώς την χρονιά στην οποία έχουν κλείσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, με συνεπεία να μην καλύπτονται από τον συγκεκριμένο νόμο!

  • 25 Οκτωβρίου 2013, 13:37 | generation 2.0

    Υπαρχουν πολλα παιδια τα οποια ηρθαν στην ελλαδα σε ηλικια 11-12 χρονων ή και μεγαλυτερα και επειδη ακριβως δεν γνωριζαν την ελληνικη γλωσσα χασανε χρονια στο σχολειο με αποτελεσμα να τελειωσουμε το σχολειο μετα τα 18 δηλαδη μετα την ενηλικιωση τους. Πληρουν δηλαδη την προυποθεση των 6 χρονων φοιτησης σε ελληνικο σχολειο μονο που η ολοκληρωση της δεν εχει γινει πριν την ενηλικιωση τους.

    Γι’αυτο τον λογο συμφωνω και γω με τους υπολοιπους οτι το «Πριν την ενηλικιωση τους» πρεπει να αποσυρθει.

    Το να μην μπορουν ολα αυτα τα παιδια να εχουν προσβαση στην συγκεκριμενη αδεια τους δημιουργει πληθος προβληματων αφου σε περιπτωση που σπουδαζουν θα πρεπει να βγαλουν αδεια για σπουδες και να εχουν περιορισμενη προσβαση στην αγορα εργασιας. Με αλλα λογια, σε περιπτωση που καποιο παιδι δευτερης γενιας βρει δουλεια πανω στο αντικειμενο σπουδων του, αναγκαζεται να δουλευει part time ή ακομα να δουλευει full time αλλα ο εργοδοτης ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ να τον δηλωνει part time και φυσικα να του βαζει και τα ΜΙΣΑ ενσημα.

  • 25 Οκτωβρίου 2013, 09:14 | ΑΝΔΡΕΑΣ

    Για όσους έχουν άδεια παραμονής για εξαιρετικούς λόγους(ενήλικοι που φοίτησαν σε ελληνικά σχολεία) να μην χρειάζεται εκ νέου προσκομιση των ίδιων δικαιολογητικων.

  • 24 Οκτωβρίου 2013, 19:54 | Βασίλης

    Πραγματικά, η διάταξη «ΠΡΙΝ την ενηλικίωσή τους» το μόνο που προσφέρει είναι ν᾽αποκλεισθούν παιδιά που ενδεχομένως έχουν τελειώσει το γυμνάσιο, το Λύκειο, ακόμη και το Πανεπιστήμιο, ή ακόμη εργάζονται και βγάζουν τίμια το ψωμί τους. Είναι πραγματικά μια παράλογη, κατά τη γνώμη μου, απαίτηση ενός Νόμου που δημιουργήθηκε για να λύσει χρονίζοντα προβλήματα της 2ης γενιάς. Ας μην τους απελπίσουμε ακόμη περισσότερο
    Με εκτίμηση.

  • 24 Οκτωβρίου 2013, 11:16 | Κων/να

    Καλησπέρα σας,
    Ως ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΑ δεν συμφωνώ καθόλου με τον όρο ‘πριν την ενηλικίωσή τους’. Εγώ ήρθα στην Ελλάδα το 1998 και επειδή δεν ήξερα την ελληνική γλωσσά πολλά σχολεία δεν με δέχτηκαν, έτσι έχασα μια χρονιά. Πήγα 6η δημοτικού την επόμενη χρονιά. Τελείωσα το Γυμνάσιο, το Λύκειο, το Πανεπιστήμιο και το Μεταπτυχιακό μου στην Θεσσαλονίκη. Είχα κάνει αίτηση για Ελληνική Ιθαγένεια αλλά η αίτησή μου απορρίφθηκε επειδή είχα κλείσει τα 18 στον έκτο χρόνο της φοίτησης μου σε ελληνικό σχολείο.
    Μπορεί πολλοί Έλληνες να μην συμφωνούν με την διαδικασία πολιτογράφησης των αλλοδαπών(αυτών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και αυτών που φοίτησαν σε ελληνικό σχολείο) αλλά όπως και να έχει εγώ μεγάλωσα στην Ελλάδα και θεωρώ οτι είμαι μέλος αυτής.

    Έχουμε την τύχη μέσα στην ατυχία μας να έχουμε δύο πατρίδες αλλά και στις δυο είμαστε ξένοι…

  • 24 Οκτωβρίου 2013, 11:06 | Κων/να

    Καλησπέρα σας,
    Ως ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΑ δεν συμφωνώ καθόλου με τον όρο ‘πριν την ενηλικίωσή τους’. Εγώ ήρθα στην Ελλάδα το 1998 και επειδή δεν ήξερα την ελληνική γλωσσά πολλά σχολεία δεν με δέχτηκαν, έτσι έχασα μια χρονιά. Πήγα 6η δημοτικού την επόμενη χρονιά. Τελείωσα το Γυμνάσιο, το Λύκειο, το Πανεπιστήμιο και το Μεταπτυχιακό μου στην Θεσσαλονίκη. Είχα κάνει αίτηση για Ελληνική Ιθαγένεια αλλά η αίτησή μου απορρίφθηκε επειδή είχα κλείσει τα 18 στον έκτο χρόνο της φοίτησης μου σε ελληνικό σχολείο.
    Μπορεί πολλοί Έλληνες να μην συμφωνούν με την διαδικασία πολιτογράφησης των αλλοδαπών(αυτών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και αυτών που φοίτησαν σε ελληνικό σχολείο) αλλά όπως και να έχει εγώ μεγάλωσα στην Ελλάδα και θεωρώ οτι είμαι μέλος αυτής.

    Έχουμε την τύχη μέσα στην ατυχία μας να έχουμε δύο πατρίδες αλλά και στις δυο είμαστε ξένοι….

  • 22 Οκτωβρίου 2013, 23:01 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΤΖΗΣ

    Συμφωνώ απόλυτα με τις διατάξεις του άρθρου τις οποίες προσωπικά κρίνω ιδιαιτέρως θετικές και δίκαιες.

  • 22 Οκτωβρίου 2013, 11:01 | Αναστασοπούλου Αναστασία ΔΑΜ ΑΘΗΝΩΝ Β΄

    Θετική εξέλιξη της μεταναστευτικής νομοθεσίας με την χορήγηση άδειας διαμονής πενταετούς διάρκειας σε ενήλικες πολίτες τρίτων χωρών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα ή έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους, καθώς και η ισόχρονη ανανέωσή της χωρίς προϋποθεσεις.
    Βέβαια η μόνη δίκαιη λύση για τους ανωτέρω θα ήταν η απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, αφού «έλληνες είναι όποιοι μετέχουν της ελληνικής παιδείας».

  • 21 Οκτωβρίου 2013, 21:37 | R

    ΕΠΑΝΑΛΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ /// ΑΝΘΡΩΠΙ ΠΟΥ ΓΕΝΙΘΙΚΑΝΕ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ .ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΙ ΝΑ ΖΙΤΙΑΝΕΒΟΥΝΕ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ….ΨΙΦΙΣΤΕ ΝΕΟ ΝΟΜΟ

  • 21 Οκτωβρίου 2013, 14:32 | Αντώνης

    Αν δέν δίνετε το δικαίωμα εργασίας στην Ευρώπη σε αυτά τα παιδιά, σε ποιούς θα το δώσουν? Για ποιό λόγο θα πρέπει να δώσουν το δικαίωμα μόνο στους γονεις τους και οχι σε αυτα?

  • 20 Οκτωβρίου 2013, 17:55 | Αντώνιος

    Ήρθα στην Ελληνική επικράτεια το 1991 με την οικογένεια μου σε ηλικία 2 ετών σπούδασα δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο, και μεταλυκειακή εκπαίδευση. Τώρα είμαι 26 χρονών. Δεν μπορούσα ποτέ να καταλάβω γιατί ποτέ δεν υπήρχε διαφοροποίηση μεταξύ αλλογενών πολιτών και μέχρι και τώρα στερούμαι δικαιωμάτων(απασχόληση στο εξωτερικό, άρνηση εξόδου μέχρι και πριν 4 χρόνια με μπλε βεβαίωση ακόμη και για τα «πάτρια εδάφη» δεδομένου ότι η πράσινη κάρτα λόγω καθυστερήσεων έβγαινε πάντα ληγμένη)
    Αυτό που καταλαβαίνω όμως τώρα είναι μια καλή κίνηση να μπουν τα πράματα σε μια σειρά και να κατανοήσουμε και να διαφοροποιήσουμε κάποιες κατηγορίες «μεταναστών»
    Ελπίζω ο μεταναστευτικός κώδικας να μπει γρήγορα σε εφαρμογή και να ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ όμως με ταχείες διαδικασίες χορηγήσεις για τους δικαιούχους που ανήκουν στο αρθρο 109

    Φιλικά

  • 19 Οκτωβρίου 2013, 11:19 | Ρ

    σε ολο το κοσμο σχεδον ανθρωπος που γεννιεται σε μια χωρα
    αποκτα αυτοματα την ιθαγενεια του σε αυτη χωρα με την γεννηση ΤΟΥ /Η ΤΗΣ
    και οχι προσωρινη αδεια παραμονη

    λεξη ιθαγενεια ΕΧΕΙ ΕΞΙΣ ΕΞΗΓΗΣΗ
    ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΕ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ, ΕΙΝΑ ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΣ ΑΥΤΟΥ
    ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ ….

    ΛΕΞΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΑΔΕΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗ – ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ !
    ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ !

    ΔΗΛΑΔΗ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΕ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΖΗΤΑΕΙ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΤΟ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΗ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΙΚΕ ???? ..

    ΛΕΞΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΕΧΙ ΠΟΛΛΗ ΑΠΛΗ ΕΞΗΓΗΣΗ – ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΕΤΙΚΕ…
    ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΕΙ ΛΕΞΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ

    Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΙΝΕΖΙΚΗ !!!!!!!!!!!!!!
    ΚΑΙ Η ΛΕΞΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ .

    ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ, ΔΗΛΑΔΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝΕ ΓΕΝΝΗΘΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ , ΚΑΙ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ, ΜΕ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΠΙΘΥΜΙΑ , ΝΑ ΠΟΛΙΤΟΓΡΑΦΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΑΠΟΚΤΑΝΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΣ ! ΚΑΘΩΣ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΟΓΡΑΦΗΣΗ , ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ… ΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΘΥΜΊΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΣ, ΤΟ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΕΚΤΗ ΠΟΛΙΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΟΥΣ Η ΟΧΙ.

    ΑΣ ΣΚΕΦΤΟΎΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΌΛΟΙ ΜΑΣ ΚΑΤΑ ΒΑΘΟΣ, ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΙΠΑ !

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΜΕ ΤΙΜΗ, Κ. Ρ

  • 18 Οκτωβρίου 2013, 20:38 | Ηλίας

    Πολλοί νέοι και νέες που υπάγονται στο άρθρο 109 είχαν συγκεντρώσει – καταθέσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά – παράβολα για την απόκτηση ιθαγένειας με το νόμο 3838/2010. Εφόσον δεν ζητείται κάτι πρόσθετο από τον παρόντα υπό διαβούλευση νόμο να δοθεί στους αιτούντες αυτομάτως η άδεια πενταετούς διάρκειας. Τούτο προκειμένου να μειωθεί η γραφειοκρατία και το κόστος (παράβολα, κάποιος που ήταν μαθητής στη Θεσσαλονίκη και φοιτητής ή εργαζόμενος στην Αθήνα θα πρέπει να πάει καθημερινή στο λύκειο – γυμνάσιο, Δ/σνη δευτεροβάθμιας, μετακινήσεις, νέες μεταφράσεις, κόστος μεταφράσεων – κόστος επικυρώσεων κτλ)

  • 18 Οκτωβρίου 2013, 14:41 | Πέτρος

    Συμφωνώ Κώστα. Δεν αλλάζει άλλωστε τίποτε στη φιλοσοφία του νομοσχεδίου αν αποσυρθεί το «ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΗΛΙΚΙΩΣΗ»
    Ελπίζω να εισακουσθεί η πρόταση από τον Υπουργό. Φρονώ πως είναι απολύτως δίκαιη.

  • 18 Οκτωβρίου 2013, 11:07 | κωστας

    Πρεπει να αποσυρθεί το ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΗΛΙΚΙΩΣΗ.

  • 17 Οκτωβρίου 2013, 12:30 | Βασίλειος

    Ορισμένες διατάξεις του συγκεκριμένου άρθρου κατά τη γνώμη μου χωλαίνουν δεδομένου ότι:
    α.απαιτείται η επιτυχής παρακολούθηση 6 τάξεων ελληνικού σχολείου ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΗΛΙΚΙΩΣΗ τους τους από παιδιά που ήρθαν μικρά στη χώρα μας ΜΗ γνωρἰζοντας την ελληνική γλώσσα. Είναι όμως σχεδόν αδύνατο να μην έχασαν τουλάχιστον μία με δύο χρονιές, όταν τα Ελληνόπουλα πολύ συχνά (σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό εν πάση περιπτώσει) χάνουν επίσης σχολικές χρονιές.
    Νομίζω πως πολύ δικαιότερο θα ήταν να ζητούσαμε απολυτήριο γυμνασίου (δηλ. πιστοποίηση στοιχειώδους-βασικής εκπαίδευσης).
    β. Γνωρίζουμε πως χιλιάδες παιδιά λόγω της οικονομικής κρίσης και της εξ αυτής ανεργίας ΕΧΟΥΝ ΕΚΠΕΣΕΙ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ. Μήπως θα έπρεπε ν᾽
    αντιμετωπισθεί κι αυτή η διάταξη με επιεικέστερο τρόπο;
    Νομίζω ότι ο νέος μεταναστευτικός κώδικας εισάγεται, μεταξύ άλλων,και για να βγάλει από το αδιέξοδο και την απελπισία τα παιδιά της δεύτερης γενιάς μεταναστών.
    Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία σας.