Άρθρο 02: Πεδίο εφαρμογής

1. Οι διατάξεις του Κώδικα αυτού δεν έχουν εφαρμογή στις ακόλουθες κατηγορίες προσώπων, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά σε επιμέρους διατάξεις του:
α. Στους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά την έννοια του άρθρου 20 παρ. 1 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, όπως αυτό τροποποιήθηκε και ισχύει.
β. Στους υπηρετούντες σε διπλωματικές και προξενικές αρχές υπαλλήλους που απολαύουν νομικού καθεστώτος υποκειμένου στη σύμβαση της Βιέννης του 1961 περί των διπλωματικών σχέσεων, η οποία κυρώθηκε με το ν.δ. 503/1970 (ΦΕΚ Α’ 108), ή στη σύμβαση της Βιέννης του 1963 περί των προξενικών σχέσεων, η οποία κυρώθηκε με το ν. 90/1975 (ΦΕΚ Α’ 150), καθώς και σε ανακοινωθέντες στις αρμόδιες ελληνικές αρχές υπαλλήλους διεθνών οργανισμών, στο μέτρο που το νομικό τους καθεστώς διέπεται από τις οικείες διεθνείς συμβάσεις.
γ. Στους δικαιούχους διεθνούς προστασίας , καθώς και στους αιτούντες διεθνή προστασία, κατά την έννοια της Σύμβασης της Γενεύης του 1951.
δ. Στα πρόσωπα που έχουν την άδεια να παραμείνουν στην Ελλάδα με βάση προσωρινή προστασία ή ζήτησαν την άδεια να παραμείνουν για το λόγο αυτόν και αναμένουν την έκδοση της σχετικής απόφασης.
ε. Στα πρόσωπα στα οποία έχει χορηγηθεί καθεστώς επικουρικής προστασίας
2. Πρόσωπα που έχουν περισσότερες ιθαγένειες, από τις οποίες η μία είναι ελληνική, ή κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή κράτους το οποίο δεν είναι μέλος της Ε.Ε. αλλά εφαρμόζει το κοινοτικό κεκτημένο σε θέματα θεωρήσεων, αντιμετωπίζονται ως Έλληνες ή πολίτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντίστοιχα και εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής του Κώδικα αυτού.
3. Πρόσωπα που έχουν περισσότερες ιθαγένειες, στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνεται η ελληνική, είναι υποχρεωμένα να επιλέξουν ιθαγένεια, με δήλωση τους στην αρμόδια Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, εφόσον είναι εφοδιασμένοι με διαβατήριο ή άλλο ταξιδιωτικό έγγραφο του οικείου κράτους.
4. Ο νόμος αυτός εφαρμόζεται, με την επιφύλαξη ευνοϊκότερων ρυθμίσεων που προβλέπονται:
α. Σε διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της αφ’ ενός, και τρίτων χωρών αφ’ ετέρου.
β. Σε διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και τρίτων χωρών
γ. Στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη της 18ης Οκτωβρίου 1961, ο οποίος κυρώθηκε με το ν. 1426/1984 (ΦΕΚ 32 Α΄).
5. Οι διατάξεις του Κώδικα αυτού εφαρμόζονται αναλόγως και στους ανιθαγενείς.

  • 22 Οκτωβρίου 2013, 06:59 | Στέλλα

    Είχα την εντύπωση ότι δικαιούνται ταξιδιωτικό έγγραφοι οι ανιθαγενείς όπως γίνεται και με τους πρόσφυγες που τους χορηγούν ελληνικό διαβατήριο ειδικού τύπου από την αστυνομία.

  • 21 Οκτωβρίου 2013, 14:49 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΤΖΗΣ

    Απάντηση στη Στέλλα

    Ανιθαγενής που είναι μητέρα ή πατέρας Έλληνα πολίτη εγκλωβίζεται στη χώρα λόγω του ότι καμία χώρα δεν της δίνει διαβατήριο (ανιθαγενης γαρ).Άδεια μπορεί να έχει διαβατήριο για να ταξιδέψει δεν έχει. Θα πάψει ποτέ αυτός ο ανιθαγενής να είναι μητέρα ή πατέρας Έλληνα; Το θεωρείται δίκαιο να μην μπορεί να επισκεφθεί ούτε τη χώρα που γεννήθηκε; Κι αν χρειαστεί νοσηλεία στο εξωτερικό;
    Ελπίζω να κατάλαβες γιατί.

  • 21 Οκτωβρίου 2013, 06:09 | Στέλλα

    Στους ανιθαγενείς δίνουν άδεια διαμονής και τους έχουν βοηθήσει αρκετά ακόμα και με ταξιδιωτικά έγγραφα. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να συνδυάσουμε την ελληνική ιθαγένεια με αυτό. Η ελληνική ιθαγένεια έχει να κάνει με εντελώς διαφορετικά κριτήρια από ό,τι είναι αυτά της άδειας διαμονής και της διευκόλυνσης της παραμονής στη χώρα. Μην τα συγχέετε αυτά τα δύο.

  • 18 Οκτωβρίου 2013, 07:30 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΤΖΗΣ

    Παρ. 5
    Θα πρέπει για τους ανιθαγενείς που είναι γονείς ανήλικων ημεδαπών να θεσμπιστεί σύντομη διαδικασία κτήσης της Ελληνικής Ιθαγένειας με πολιτογράφηση με ελάχιστα κριτήρια, καθόσον τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι τεράστια.