Άρθρο 76: Δικαιώματα και υποχρεώσεις μελών οικογένειας πολίτη τρίτης χώρας

1. Τα μέλη της οικογένειας του συντηρούντος έχουν, εξίσου με αυτόν, δικαίωμα:
α. πρόσβασης στην εκπαίδευση,
β. πρόσβασης σε εξαρτημένη εργασία-παροχή υπηρεσιών ή έργου.
Το μέλος της οικογένειας που επιθυμεί να απασχοληθεί σε εξαρτημένη εργασία-παροχή υπηρεσιών ή έργου, υποβάλλει αίτηση για το σκοπό αυτό, στο όργανο που του χορήγησε την άδεια διαμονής. συνυποβάλλοντας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ανάλογα με το είδος της απασχόλησης που θα παρέχει.
Η οικεία υπηρεσία εκδίδει σχετική απόφαση με την οποία εγκρίνει την πρόσβαση στην εργασία πολίτη τρίτης χώρας. Η εν λόγω απόφαση πρόσβασης στην αγορά εργασίας, εκδίδεται άπαξ και είναι αόριστης διάρκειας. Ειδικά για το πρώτο δωδεκάμηνο διάστημα διαμονής, από την χορήγηση της αρχικής άδειας διαμονής για οικογενειακή επανένωση, η αρμόδια υπηρεσία, αποφασίζει βάσει των κενών θέσεων εργασίας που μπορούν να καλυφθούν από πολίτες τρίτων χωρών βάσει των οριζομένων στην απόφαση του άρθρου 11 του παρόντος.
Σε περίπτωση απόρριψης αιτήματος για ανανέωση άδειας διαμονής για λόγους οικογενειακής επανένωσης, η απόφαση έγκρισης πρόσβασης στην αγορά εργασίας, παύει αυτοδικαίως να ισχύει.
γ. πρόσβασης στον επαγγελματικό προσανατολισμό, τη βασική και περαιτέρω κατάρτιση καθώς και την επανακατάρτιση.
2. Οι κάτοχοι αδειών διαμονής για οικογενειακή επανένωση υπόκεινται στα γενικά δικαιώματα και υποχρεώσεις των πολιτών τρίτων χωρών, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Κώδικα.

  • 29 Οκτωβρίου 2013, 20:15 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΤΣΑΟΥΣΗΣ

    Αναφορικά με την έγκριση πρόσβασης στην απασχόληση των μελών οικογένειας, θεωρώ ότι αυτή θα πρέπει είτε να καταργηθεί, έστω και μετά την πάροδο του αρχικού 12μηνου (μάλλον δύσκολο, για άλλους λόγους) είτε να χορηγείται σε σύντομο χρόνο και με απλουστευμένη διαδικασία.

  • 23 Οκτωβρίου 2013, 23:48 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΤΖΗΣ

    1β. «πρόσβασης σε εξαρτημένη εργασία-παροχή υπηρεσιών ή έργου.
    Το μέλος της οικογένειας που επιθυμεί να απασχοληθεί σε εξαρτημένη εργασία-παροχή υπηρεσιών ή έργου, υποβάλλει αίτηση για το σκοπό αυτό, στο όργανο που του χορήγησε την άδεια διαμονής. συνυποβάλλοντας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ανάλογα με το είδος της απασχόλησης που θα παρέχει.»

    Καλό θα ήταν στα απαιτούμενα δικαιολογητικά να μην απαιτείται βεβαίωση του αιτούντος ότι έχει υποβάλλει αίτηση σε ασφαλιστικό φορέα, ώστε να μην υπάρξει πάλι ο φαύλος κύκλος, ο ασφαλιστικός φορέας να ζητά την απόφαση έγκρισης απασχόλησης και η αρμόδια για την έκδοση της απόφασης έγκρισης απασχόλησης, υπηρεσία, να ζητά τη βεβαίωση ότι έχει υποβληθεί αίτηση σε ασφαλιστικό φορέα.
    Επίσης στην διατύπωση της συγκεκριμένης διάταξης θα πρέπει να απαλειφθεί η τελεία (.) πριν από τη λέξη «συνυποβάλλοντας»