Άρθρο 10: Διαδικασία Επιδόσεων

1. Η άδεια διαμονής επιδίδεται στον αιτούντα από την αρμόδια για την έκδοσή της υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ή από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Εσωτερικών με αποδεικτικό επίδοσης και αντίγραφο της σχετικής απόφασης. Κατά την παραλαβή της άδειας, είτε αυτή διενεργείται αυτοπρόσωπα είτε μέσω πληρεξουσίου, ο παραλαμβάνων οφείλει να φέρει το διαβατήριο ή άλλο ταξιδιωτικό έγγραφο του ενδιαφερόμενου πολίτη τρίτης χώρας, με εξαίρεση όσους έχουν διαπιστωμένα αντικειμενική αδυναμία προσκόμισης διαβατηρίου. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίδοση της απόφασης αποδοχής αιτήματος χορήγησης άδειας διαμονής είναι η επιστροφή από τον ενδιαφερόμενο της βεβαίωσης κατάθεσης.
2. Σε περίπτωση μη ανεύρεσης ή μη προσέλευσης του ενδιαφερομένου, προκειμένου να παραλάβει την εκδοθείσα άδεια διαμονής, η σχετική άδεια κρατείται μέχρι και ένα μήνα από τη λήξη της και μπορεί να επιδοθεί σε αυτόν, εφόσον προσέλθει ο ίδιος ή νόμιμος εκπρόσωπός του για την παραλαβή της, εντός του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος. Μετά τη λήξη της ως άνω προθεσμίας και εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος μπορεί να χορηγηθεί ακριβές αντίγραφο της σχετικής απόφασης του οικείου Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ή του Υπουργού Εσωτερικών μόνο στην περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος επικαλείται έννομο συμφέρον. Η κατά τα ανωτέρω επίδοση ακριβούς αντιγράφου της απόφασης, δεν συνεπάγεται δυνατότητα ανανέωσης της άδειας διαμονής, εκτός εάν αποδεικνύεται ότι η μη έγκαιρη επίδοση της άδειας διαμονής, οφείλεται σε λόγους ανωτέρας βίας.
3. Η επίδοση απορριπτικών αποφάσεων ή αποφάσεων για ανάκληση αδειών διαμονής, με ενσωματωμένες αποφάσεις επιστροφής, διενεργείται από την αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ή την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία την εξέδωσε, με αποδεικτικό επίδοσης και αντίγραφο της σχετικής απόφασης.
Η σχετική απόφαση επιδίδεται εντός διαστήματος τριάντα ημερών από την έκδοσή της . Κατά την επίδοση της απορριπτικής απόφασης ή της απόφασης ανάκλησης της άδειας διαμονής είτε αυτή διενεργείται αυτοπρόσωπα είτε μέσω πληρεξουσίου, ο παραλαμβάνων οφείλει να επιδεικνύει το διαβατήριο ή άλλο ταξιδιωτικό έγγραφο του ενδιαφερόμενου πολίτη τρίτης χώρας, με εξαίρεση όσους έχουν αντικειμενική αδυναμία προσκόμισης διαβατηρίου, και να παραδίδει τη βεβαίωση .
4. Η ενημέρωση για την παραλαβή, την απόρριψη ή την ανάκληση της άδειας διενεργείται με έγγραφη κλήση.

  • 30 Οκτωβρίου 2013, 07:39 | Απότας Δημήτρης

    Άρθρο 10
    Να διευκρινιστεί το εύλογο χρονικό διάστημα: σε τριων μηνών ή εξι μηνών.
    Παρ 2 εδαφ 2 Μετά τη λήξη της ως άνω προθεσμίας και εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος (τριών μηνών) μπορεί να χορηγηθεί ακριβές αντίγραφο της σχετικής απόφασης του οικείου Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ή του Υπουργού Εσωτερικών μόνο στην περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος επικαλείται έννομο συμφέρον.

  • 29 Οκτωβρίου 2013, 21:36 | Ηλίας Χρονόπουλος

    Εφοσον υφισταται η ρυθμιση του αρ.8 παρ. 3 για ποιο λογο στην παρ. 4 του παροντος αναφερεται αποκλειστικα η εγγραφη κληση; Η προβλεψη αυτη ειναι μη εφικτη για τις υπηρεσις με μεγαλο ογκο εξερχομενων αποφασεων.

  • 29 Οκτωβρίου 2013, 18:37 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΤΣΑΟΥΣΗΣ

    Αρχικά, θετική η πρόβλεψη για ‘έγγραφη κλήση’. Περαιτέρω, προτείνω την τροποποίηση της ρύθμισης αναφορικά με τις απορριπτικές αποφάσεις (άλλωστε η προγενέστερη, ως γνωστόν, δημιούργησε πολλά προβλήματα): εάν λοιπόν παραμείνει η προθεσμία των 30 ημερών (καλο θα ήταν βέβαια να επιμηκυνθεί), αυτή να αρχίζει από την έγγραφη ειδοποίηση του αλλοδαπού (φυσικά με απόδειξη συστημένου) και όχι από την έκδοση της απόφασης, αφού μεσολαβεί οπωσδήποτε ‘χαμένος’ χρόνος εντός της υπηρεσίας.

  • 29 Οκτωβρίου 2013, 18:06 | ΘΕΟΔΩΡΑ ΘΕΟΔΩΡΟΥ-IMMIGRATIO

    παρ.2 …»Μετά τη λήξη της ως άνω προθεσμίας και εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος μπορεί να χορηγηθεί ακριβές αντίγραφο της σχετικής απόφασης του οικείου Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ή του Υπουργού Εσωτερικών μόνο στην περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος επικαλείται έννομο συμφέρον..».
    Επειδή η απόφαση απορρίπτει αίτημα περί χορήγησης ή ανανέωσης άδειας διαμονής και αποτελεί ατομική διοικητική πράξη με περιεχόμενο επαχθές για τον διοικούμενο, πρέπει να κοινοποιείται αντίγραφο ΟΠΟΤΕΔΗΠΟΤΕ ζητηθεί χωρίς καμία προϋπόθεση (το έννομο συμφέρον σε μια διοικητική απόφαση που με αφορά αποτελεί αυτονόητο και δεν χρήζει επίκλησης)για να λάβει γνώση του περιεχομένου αυτής ο διοικούμενος. Οποιοσδήποτε περιορισμός αντίκειται στο αρ. 20 παρ.1 του Συντάγματος, στο άρθρο 8 του Συντάγματος, στο άρθρο 6 παρ. 1 της ΕΣΔΑ, δικαιώματα θεμελιώδη που αφορούν κάθε άνθρωπο που υπόκειται στην ελληνική έννομη τάξη, υποκείμενο αυτών των θεμελιωδών δικαιωμάτων αποτελεί και ο αλλοδαπός.

  • Η τρίμηνη προθεσμία για επίδοση της απορριπτικής απόφασης, στην πράξη προκάλεσε απίστευτη πίεση τόσο στους υπαλλήλους ,όσο και στους αλλοδαπούς που σε αρκετές περιπτώσεις ενημερώθηκαν λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία (ή δεν ενημερώθηκαν καθόλου).Συνεπώς, τριάντα μέρες από την έκδοση είναι συντομότατο διάστημα .Προτείνουμε η απόφαση να επιδίδεται εντός διαστήματος έξι μηνών από την έκδοσή της.Η ενημέρωση για την παραλαβή ,την απόρριψη ή την ανάκληση της άδειας να διενεργείται με έγγραφη κλήση εντός τριών μηνών από την έκδοσή της.

  • 24 Οκτωβρίου 2013, 11:49 | Ιωάννα Αποστολοπούλου

    Θεωρώ ότι πρέπει να οριστεί το εύλογο διάστημα, ώστε να μη δημιουργούνται προστριβές και να υπάρχει κοινή αντιμετώπιση από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες.
    Επίσης, όταν αναφέρεται «έννομο συμφέρον» ποιες περιπτώσεις περιλαμβάνει;

  • 22 Οκτωβρίου 2013, 11:02 | Θεοδοσίου Αργύρης

    Αρθρο 10 (διαδικασία επιδόσεων)
    Παρ. 3 Η σχετική απόφαση επιδίδεται εντός διαστήματος τριάντα ημερών από την εκδοση της (στο άρθρο 140 το οποίο και δεν αναφέρεται στο κείμενο του Κωδικα με το οποίο ενσωματώνεται η οδηγία 2011/98/ΕΕ άρθρο τρίτο ρυθμίσεις του Ν. 3907/2011 η πρόβλεψη για την επίδοση των απορριπτικών αποφάσεων είναι διαφορετική) Τι από τα δύο θα ισχύσει μήπως απαιτείται διόρθωση του ενός εκ των δύο και μάλλον του άρθρου 10 παρ. 3 δεδομένου ότι το διάστημα των 30 ημερών που τίθεται ως όριο για την επίδοση της απόφασης από την έκδοση της είναι εξαιρετικά μικρό αν συνυπολογίσουμε την εσωτερική διακίνηση και την έγγραφη ενημέρωση του ενδιαφερόμενου.

  • 22 Οκτωβρίου 2013, 08:17 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ

    Όταν η άδεια έχει εκδοθεί ΛΗΓΜΕΝΗ ( οι λόγοι της καθυστέρησης μπορεί να είναι διάφοροι), μέχρι πότε θα πρέπει η υπηρεσία να περιμένει για την επίδοσή της;

  • 21 Οκτωβρίου 2013, 16:26 | Dante A.

    «Μετά τη λήξη της ως άνω προθεσμίας και εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος μπορεί να χορηγηθεί ακριβές αντίγραφο της σχετικής απόφασης…»
    Τί σημαίνει «εύλογο χρονικό διάστημα»; Τρεις μήνες; Έξι μήυες; Ένα έτος; Ξεκαθαρίστε το.

  • 21 Οκτωβρίου 2013, 00:30 | xristos

    τι γινεται οταν δεν υπαρχει εγγραφη κληση? εμενα μου ειπαν οτι εχουν στειλει συστημενει επιστολή αλλα δεν μου εδειξαν αποκομμα
    τι γινεται σε αυτην την περιπτωση?

  • 20 Οκτωβρίου 2013, 09:33 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΤΖΗΣ

    παρ.3 εδ. 2 «Η σχετική απόφαση επιδίδεται εντός διαστήματος τριάντα ημερών από την έκδοσή της.»

    Προτείνω να τροποποιηθεί ως εξής:
    «Η σχετική απόφαση επιδίδεται εντός διαστήματος τριάντα ημερών από την επομένη της ημερομηνίας έκδοσης της προβλεπόμενης στην παρ.4 έγγραφης ειδοποίησης για την παραλαβή της. Η ημερομηνία έναρξης της οικειοθελούς αναχώρησης αρχίζει από την ίδια ημερομηνία. Εάν ο αλλοδαπός απευθυνθεί, εντός μηνός από την ανωτέρω προθεσμία, στην αρμόδια υπηρεσία, για την παραλαβή της, η έναρξη της οικειοθελούς αναχώρησης αρχίζει από την επομένη της επίδοσης της απορριπτικής ή ανακλητικής απόφασης. Μετά την πάροδο του ενός μηνός από την επομένη της ημερομηνίας έκδοσης της έγγραφης ειδοποίησης και εφόσον ο αλλοδαπός δεν απευθύνθηκε στην αρμόδια υπηρεσία για την παραλαβή της απόφασης, τεκμαίρεται γνώση αυτής, λήγει η προθεσμία οικειοθελούς αναχώρησης και οι απόφαση αποστέλλεται στην οικεία Αστυνομική Διεύθυνση η οποία καθίσταται αρμόδια για την επίδοσή της»

  • 20 Οκτωβρίου 2013, 08:23 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΤΖΗΣ

    ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ
    Στο εδ. 2 της παρ. 2 θα πρέπει να προστεθεί νέο εδάφιο ως εξής:
    «Μετά τη λήξη της ως άνω προθεσμίας και εντός ΤΡΙΜΗΝΟΥ ΑΠΟ ΑΥΤΗ μπορεί να χορηγηθεί ακριβές αντίγραφο της σχετικής απόφασης του οικείου Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ή του Υπουργού Εσωτερικών μόνο στην περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος επικαλείται έννομο συμφέρον. Στην περίπτωση αυτή δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 27 του παρόντος»

    Ή έκφραση «εύλογο χρονικό διάστημα» δημιουργεί πληθώρα διενέξεων μεταξύ υπαλλήλων και αλλοδαπών ή των εξουσιοδοτημένων δικηγόρων και εκλαμβάνεται διαφορετικά ανά Διεύθυνση Αλλοδαπών, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ομοιογενής εφαρμογή. Απαιτείται τα χρονικά διαστήματα να είναι συγκεκριμένα. Εξάλλου από τη νομολογία το τρίμηνο θεωρείται εύλογο χρονικό διάστημα.

  • 20 Οκτωβρίου 2013, 08:34 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΤΖΗΣ

    Στο εδ. 2 της παρ. 2 θα πρέπει να προστεθεί νέο εδάφιο ως εξής:
    «Μετά τη λήξη της ως άνω προθεσμίας και εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος μπορεί να χορηγηθεί ακριβές αντίγραφο της σχετικής απόφασης του οικείου Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ή του Υπουργού Εσωτερικών μόνο στην περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος επικαλείται έννομο συμφέρον. Στην περίπτωση αυτή δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 27 του παρόντος.»

  • 17 Οκτωβρίου 2013, 09:12 | Ρ

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ