Άρθρο 22: Δικαιώματα

1.Οι πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν νομίμως στη χώρα έχουν ελευθερία κίνησης και εγκατάστασης στο σύνολο της Επικράτειας.
2. Οι πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα ασφαλίζονται στους οικείους ασφαλιστικούς οργανισμούς και έχουν τα ίδια ασφαλιστικά δικαιώματα με τους ημεδαπούς.
3. Οι διατάξεις του ν.δ. 57/1973, όπως κάθε φορά ισχύει, για την κοινωνική προστασία, εφαρμόζονται και στους πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα.
4. Οι κρατούμενοι πολίτες τρίτων χωρών ενημερώνονται, σε γλώσσα την οποία κατανοούν, αμέσως μετά την εισαγωγή τους σε ίδρυμα, για τους κανόνες διαβίωσης τους σε αυτό, καθώς και για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους. Διευκολύνεται, επίσης, η επικοινωνία τους με διπλωματικούς ή προξενικούς υπαλλήλους του Κράτους, του οποίου έχουν την ιθαγένεια ή από το οποίο προέρχονται, καθώς και με τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους.
5. Οι πράξεις που προβλέπονται στα άρθρα 1 και 2 του ν. 927/1979 (ΦΕΚ 139 Α’) και στην παράγραφο 1 του άρθρου 16 του ν.3304/05 (ΦΕΚ 16 Α’), διώκονται αυτεπαγγέλτως.
6. Η ισχύς της άδειας διαμονής, υπό την επιφύλαξη ειδικότερων ρυθμίσεων του παρόντος Κώδικα, δεν θίγεται από προσωρινές απουσίες που δεν υπερβαίνουν τους έξι μήνες ετησίως ούτε από απουσίες μεγαλύτερης διάρκειας για την εκπλήρωση υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας ή από μία απουσία δώδεκα συναπτών μηνών κατ’ ανώτατο όριο για σοβαρούς λόγους, ιδίως εγκυμοσύνη και μητρότητα, σοβαρή ασθένεια ή σπουδές ή επαγγελματική κατάρτιση σε άλλο κράτος μέλος ή τρίτη χώρα.
7. Ανήλικοι πολίτες τρίτων χωρών, που διαμένουν στην ελληνική επικράτεια, υπάγονται στην υποχρεωτική σχολική φοίτηση, όπως και οι ημεδαποί. Οι ανήλικοι πολίτες τρίτων χωρών, που φοιτούν σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, έχουν, χωρίς περιορισμούς, πρόσβαση στις δραστηριότητες της σχολικής ή εκπαιδευτικής κοινότητας.
8. Για την εγγραφή ανήλικων πολιτών τρίτων χωρών στα ελληνικά σχολεία, όλων των βαθμίδων, απαιτούνται τα αντίστοιχα με τα προβλεπόμενα για τους ημεδαπούς δικαιολογητικά. Κατ’ εξαίρεση, με ελλιπή δικαιολογητικά μπορεί να εγγράφονται στα δημόσια σχολεία και τέκνα πολιτών τρίτων χωρών, εφόσον:
α. Προστατεύονται από το ελληνικό κράτος ως δικαιούχοι διεθνούς προστασίας και όσων τελούν υπό την προστασία της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών.
β. Προέρχονται από περιοχές, στις οποίες επικρατεί έκρυθμη κατάσταση.
γ. Έχουν υποβάλει αίτηση διεθνούς προστασίας.
δ. Είναι πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν στην Ελλάδα, ακόμη και αν δεν έχει ρυθμισθεί η νόμιμη διαμονή τους σε αυτήν.
9. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων μπορεί να καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις αναγνώρισης τίτλων σπουδών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που αποκτήθηκαν στη χώρα προέλευσης και οι προϋποθέσεις κατάταξης σε βαθμίδες του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, καθώς και εγγραφής μαθητών, οι οποίοι είναι πολίτες τρίτων χωρών, στα δημόσια σχολεία. Με όμοια απόφαση μπορεί να ρυθμίζονται θέματα προαιρετικής διδασκαλίας της μητρικής γλώσσας και πολιτισμού εκεί όπου υπάρχει ικανός αριθμός μαθητών που ενδιαφέρονται, στο πλαίσιο των ενισχυτικών δράσεων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και να καθορίζονται η εργασιακή σχέση και τα προσόντα των εκπαιδευτικών που θα διδάσκουν τη μητρική γλώσσα και τα στοιχεία πολιτισμού της Χώρας προέλευσης τους.
10. Υπό την επιφύλαξη ειδικότερων διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας, πολίτες τρίτων χωρών, που έχουν αποφοιτήσει από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα, έχουν πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, υπό τους αυτούς όρους και προϋποθέσεις, όπως και οι ημεδαποί.

  • 23 Οκτωβρίου 2013, 07:12 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΤΖΗΣ

    παρ. 8. «Για την εγγραφή ανήλικων πολιτών τρίτων χωρών στα ελληνικά σχολεία, όλων των βαθμίδων, απαιτούνται τα αντίστοιχα με τα προβλεπόμενα για τους ημεδαπούς δικαιολογητικά.»

    Επειδή έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο, όλα σχεδόν τα σχολεία να εγγράφουν τους μαθητές όχι με τη λατινική γραφή των ονομάτων τους όπως αυτά αναγράφονται στο διαβατήριό τους ή σε άλλο επίσημο έγγραφο αλλά εξελληνισμένα, π.χ. από SHPRESA σε ΣΠΡΕΣΑ, με αποτέλεσμα οι τίτλοι που αποκτούν να είναι αναντίστοιχοι με τα πραγματικά ονοματεπωνυμικά στοιχεία, θα ήταν σκόπιμο να προστεθεί εδάφιο: «Τα ονοματεπωνυμικά στοιχεία των πολιτών τρίτων χωρών κατά την εγγραφή τους στα ελληνικά σχολεία, αναγράφονται όπως αντλούνται από τα διαβατήριά τους ή άλλα επίσημα έγγραφα, με λατινικούς χαρακτήρες. Το ίδιο ισχύει και για όλες τις δημόσιες υπηρεσίες ασφαλιστικούς φορείς κ.α.»

  • 21 Οκτωβρίου 2013, 20:19 | υπάλληλος υπηρεσιας ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ

    παρ. 10.Σημαίνει την κατάργηση του πιστοποιητικού προόδου για την χορήγηση άδειας σπουδών?επειδή για τους ημεδαπούς δεν εχει εφαρμοστεί ακόμα ο νόμος πλαίσιο του ν+2

  • 20 Οκτωβρίου 2013, 11:55 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΤΖΗΣ

    παρ. 6. «Η ισχύς της άδειας διαμονής, υπό την επιφύλαξη ειδικότερων ρυθμίσεων του παρόντος Κώδικα, δεν θίγεται από προσωρινές απουσίες που δεν υπερβαίνουν τους έξι μήνες ετησίως ούτε από απουσίες μεγαλύτερης διάρκειας για την εκπλήρωση υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας ή από μία απουσία δώδεκα συναπτών μηνών κατ’ ανώτατο όριο για σοβαρούς λόγους, ιδίως εγκυμοσύνη και μητρότητα, σοβαρή ασθένεια ή σπουδές ή επαγγελματική κατάρτιση σε άλλο κράτος μέλος ή τρίτη χώρα.»

    Δηλαδή η άδεια διαμονής θίγεται για απουσίες του αλλοδαπού άνω των έξι μηνών ετησίως; Κι αν ναι πως θίγεται; Γίνεται ανάκληση της άδειας; Απορρίπτεται η αίτηση κατά την ανανέωση; θα πρέπει να προστεθεί κάθετη διάταξη που ευθέως να προβλέπει ότι «Εφόσον κατά την ανανέωση της άδειας διαμονής διαπιστωθεί απουσία άνω του 50% του προβλεπόμενου από τη διάρκεια της προηγούμενης άδειας διαμονής χρόνου, χωρίς να υφίσταται ειδικός λόγος, τεκμαίρεται κατάχρηση της προηγούμενης άδειας διαμονής και το αίτημα ανανέωσης απορρίπτεται αυτοδικαίως.»

    παρ.10. «Υπό την επιφύλαξη ειδικότερων διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας, πολίτες τρίτων χωρών, που έχουν αποφοιτήσει από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα, έχουν πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, υπό τους αυτούς όρους και προϋποθέσεις, όπως και οι ημεδαποί.»

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ
    Τι μέλλει γενέσθαι με τους αλλοδαπούς μαθητές που ενηλικιώνονται και δεν έχουν αποκτήσει άδεια διαμονής; Θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση χωρίς άδεια;
    Μάλλον χρειάζεται προσθήκη η συγκεκριμένη παράγραφος.