Άρθρο 130: Βασικές αρχές κοινωνικής ένταξης – Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Δράσης

1. Για την ένταξη των πολιτών τρίτων χωρών που διαμένουν νομίμως στη χώρα, το Υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με τα καθ’ ύλη αρμόδια Υπουργεία και φορείς εφαρμόζει μία Στρατηγική που περιλαμβάνει ένα Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Δράσης. Η Εθνική Στρατηγική για την Ένταξη των πολιτών τρίτων χωρών και το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Δράσης βασίζεται στις θεμελιώδεις αρχές:
α.) Απουσίας κάθε μορφής διάκρισης, βασισμένης σε κριτήρια που ορίζει το Ελληνικό Σύνταγμα
β). Σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών τρίτων χωρών και προστασίας της πολιτιστικής ετερότητας

2. Το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Δράσης διαρθρώνεται σε τομεακά προγράμματα που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:
α) εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας ιστορίας & πολιτισμού
β) εκστρατείες ενημέρωσης των πολιτών τρίτων χωρών για θέματα υγείας, κοινωνικής ασφάλισης και εργασίας
γ) ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για θέματα ξενοφοβίας, εμπορίας ανθρώπων και παράνομης διακίνησης μεταναστών
δ) εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα και την τοπική αυτοδιοίκηση για θέματα μετανάστευσης
ε) διαπολιτισμική μεσολάβηση
στ) ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών τρίτων χωρών σε συλλογικές δράσεις στα Συμβούλια Ένταξης Μεταναστών.

  • 29 Οκτωβρίου 2013, 21:04 | Γραφείο ΣΕΜ Δήμου Αθηναίων

    Γενικές Παρατηρήσεις:
    1. Το εν λόγω σχέδιο νομού αποτελεί περισσότερο μία κωδικοποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας στην Ελλάδα σχετικά με τους όρους, τις προϋποθέσεις και τις ιδιότητες εισόδου και διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελλάδα και την ενσωμάτωση ευρωπαϊκών οδηγιών στην ελληνική έννομη τάξη παρά ένα σχέδιο νόμου που αφορά στην Κοινωνική Ένταξη των μεταναστών στη Χώρα και τις πρωτοβουλίες και δράσεις που πρέπει να αναλάβει η Πολιτεία προκειμένου να εξασφαλίσει την ομαλή διαδικασίας της ένταξης.

    2. Η κοινωνική ένταξη των μεταναστών παρουσιάζεται στο εν λόγω σχέδιο νόμου σε μόλις δύο (2) ακροτελεύτια άρθρα κατά τρόπο διακηρυκτικό. Η εξαιρετικά περιορισμένη αναφορά στην κοινωνική ένταξη, έναντι των υπολοίπων 100 σελίδων που αφορούν τη νομική ένταξη (η οποία προφανώς είναι θεμελιώδης προϋπόθεση για την επιτυχία της κοινωνικής ένταξης), δεν δικαιολογεί τον τίτλο του σχεδίου νόμου.

    Συγκεκριμένα στο άρθρο 130 το εν λόγω σχέδιο νόμου σχετικά με την κοινωνική ένταξη παραπέμπει στην Εθνική Στρατηγική για την Ένταξη Υπηκόων Τρίτων Χωρών που εκπονήθηκε μονομερώς και χωρίς διαβούλευση από το Υπουργείο Εσωτερικών και δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2013 και στο οποίο εντοπίζεται περισσότερο η αποτίμηση της μετανάστευσης στην Ελλάδα παρά μία συγκεκριμένη, υλοποιήσιμη και με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού μεταναστευτικής καταγωγής πολιτική ένταξης.

  • 23 Οκτωβρίου 2013, 11:27 | Γιώργος Κ.

    Να προστεθεί παράγραφος 3, η οποία να ορίζει ότι τα τομεακά προγράμματα υλοποιούνται από τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης και τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης των ΟΤΑ.