Άρθρο 84:Μόνιμη Διαμονή

1. Τα μέλη οικογένειας Έλληνα τα οποία διαμένουν νομίμως στη Χώρα με τον Έλληνα για συνεχές χρονικό διάστημα πέντε ετών, έχουν δικαίωμα μόνιμης διαμονής στη Χώρα. To δικαίωμα αυτό δεν υπόκειται στους όρους που προβλέπονται από τις διατάξεις της παραγράφου 3 του προηγούμενου άρθρου. Διακοπή της διαμονής, η οποία δεν υπερβαίνει τα δύο συνεχόμενα έτη, από τη λήξη του Δελτίου Διαμονής δεν θίγει το δικαίωμα απόκτησης Δελτίου Μόνιμης Διαμονής.
2. Το μέλος της οικογένειας Έλληνα που επιθυμεί τη χορήγηση Δελτίου Μόνιμης Διαμονής, κατά την παράγραφο 1 του άρθρου αυτού, οφείλει να υποβάλει σχετική αίτηση δύο μήνες πριν από τη λήξη της ισχύος του Δελτίου Διαμονής του στην κατά το άρθρο 8 του παρόντος Κώδικα υπηρεσία, σε διάστημα τριών μηνών, από την ημερομηνία εισόδου στη Χώρα. Σε περίπτωση μη υποβολής της αίτησης εντός διαστήματος ενός έτους από την ημερομηνία λήξης του Δελτίου Διαμονής, επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο ύψους, πενήντα (50) ευρώ. Η αίτηση συνοδεύεται από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.
3. Το Δελτίο Μόνιμης Διαμονής χορηγείται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, υπό την επιφύλαξη λόγων δημόσιας τάξης και ασφάλειας, και ανανεώνεται αυτοδικαίως ανά δεκαετία. Κάθε μέτρο που λαμβάνεται για λόγους δημόσιας τάξης ή δημόσιας ασφάλειας πρέπει να είναι σύμφωνο με την αρχή της αναλογικότητας και να θεμελιώνεται αποκλειστικά στην προσωπική συμπεριφορά του προσώπου που αφορά. Προηγούμενες ποινικές καταδίκες δεν αποτελούν αυτοτελώς λόγους για τη λήψη τέτοιων μέτρων. Η προσωπική συμπεριφορά του προσώπου που αφορά το μέτρο πρέπει να συνιστά πραγματική, ενεστώσα και αρκούντως σοβαρή απειλή, που στρέφεται κατά θεμελιώδους συμφέροντος της κοινωνίας. Αιτιολογίες που δεν συνδέονται με τα στοιχεία της υπόθεσης ή στηρίζονται σε εκτιμήσεις γενικής πρόληψης δεν γίνονται αποδεκτές.
Το Δελτίο Διαμονής χορηγείται με την επιφύλαξη των ρυθμίσεων που αφορούν την έκδοση των αδειών διαμονής υπό τη μορφή του αυτοτελούς εγγράφου σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 1 του ν.4018/2011.
4. Μετά την απόκτηση Δελτίου Μόνιμης Διαμονής η απώλεια αυτού επέρχεται μόνο σε περίπτωση απουσίας του ενδιαφερόμενου από την Ελλάδα, για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει τα δύο συναπτά έτη.

  • 29 Οκτωβρίου 2013, 12:30 | ΚΑΣΙΔΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Στην παράγραφο 2 του άρθρου 84 αναφέρεται: «Το μέλος της οικογένειας Έλληνα που επιθυμεί τη χορήγηση Δελτίου Μόνιμης Διαμονής, κατά την παράγραφο 1 του άρθρου αυτού, οφείλει να υποβάλει σχετική αίτηση δύο μήνες πριν από τη λήξη της ισχύος του Δελτίου Διαμονής του στην κατά το άρθρο 8 του παρόντος Κώδικα υπηρεσία, σε διάστημα τριών μηνών, από την ημερομηνία εισόδου στη Χώρα.»
    To «σε διάστημα τριών μηνών, από την ημερομηνία εισόδου στη Χώρα» πρέπει να επαλειφθεί, δεδομένου ότι το Δελτίο Μόνιμης Διαμονής χορηγείται σε μέλη οικογένειας Έλληνα τα οποία ήδη διαμένουν νομίμως στη Χώρα με τον Έλληνα για συνεχές χρονικό διάστημα πέντε ετών, άρα είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας.

  • 24 Οκτωβρίου 2013, 07:18 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΤΖΗΣ

    παρ. 4. «Μετά την απόκτηση Δελτίου Μόνιμης Διαμονής η απώλεια αυτού επέρχεται μόνο σε περίπτωση απουσίας του ενδιαφερόμενου από την Ελλάδα, για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει τα δύο συναπτά έτη.»

    Πρέπει να αναδιατυπωθεί ως εξής: «Μετά την απόκτηση Δελτίου Μόνιμης Διαμονής η απώλεια ΙΣΧΥΟΣ αυτού επέρχεται μόνο σε περίπτωση απουσίας του ενδιαφερόμενου από την Ελλάδα, για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει τα δύο συναπτά έτη.»

  • 23 Οκτωβρίου 2013, 14:51 | Ρ

    Η Ελληνικη Δημοκρατια δεν εχει καμια υποχρεωση να δινε αδια παραμονη επειδη καποιοσ καπου στην εε παντρευεται..
    εχει υποχρεωση ομως, οση παντρευονται στην ελλαδα και ζουνε μονιμα στην χωρα να δωση την αδεια παραμονης στην χωρα…
    Διευκρινίζω και οχι για ενδεικτικα γαμουσ..
    Η Ελληνικη Δημοκρατια δεν ειναι η χωρα νομιμοποιηση τον σκοπον παράνομων πραξεων μεσω γαμου… Πρεπει να υπαρχει δικαιοσύνη και απο Ανθρωπιά μας και να μην απετουμε μονο την δικαιοσυνη απο κυβερνηση…

    Πιστεβω οτι αυτο ειναι το σοστο για ολους

    Ευχαριστω

  • 22 Οκτωβρίου 2013, 12:53 | Θεοδοσίου Αργύρης

    Αρθρο 84
    Το ίδιο όπως και στο 83 δηλ. μήπως πρέπει να γίνει αναδιατυπώση ως προς τον χρόνο υποχρέωσης υποβολής τους αιτήματος για ανανέωση αφού η υποβολή του μέσα σε ένα χρόνο δεν παράγει συνέπειες.