Άρθρο 25: Ανάκληση – Απόρριψη – Άρνηση χορήγησης άδειας

1. Η άδεια διαμονής δεν χορηγείται ή ανακαλείται ή δεν ανανεώνεται, εφόσον:
α. Δεν πληρούνται ή δεν πληρούνται πλέον οι προϋποθέσεις του Κώδικα αυτού.
β. Αποδειχθεί με τελεσίδικη δικαστική απόφαση ή προκύπτει από αμετάκλητο βούλευμα του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου ότι για την έκδοση της άδειας διαμονής, χρησιμοποιήθηκαν ψευδείς ή παραπλανητικές πληροφορίες, πλαστά ή παραποιημένα έγγραφα ή ότι διαπράχθηκε με οποιονδήποτε τρόπο απάτη ή ότι χρησιμοποιήθηκαν άλλα παράνομα μέσα.
2. Εφόσον χορηγηθείσα άδεια διαμονής ανακαλείται ή απορρίπτεται αίτημα χορήγησης ή ανανέωσης άδειας διαμονής, οι αρμόδιες κατά περίπτωση υπηρεσίες εκδίδουν απόφαση επιστροφής σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 16 – 41 του ν.3907/2011.

  • 29 Οκτωβρίου 2013, 16:04 | Κάτια Δέδε

    Συμφωνώ με όλα όσα αναγράφονται στο τελευταίο σχόλιο του κυρίου Χατζή.

  • 25 Οκτωβρίου 2013, 09:59 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΤΖΗΣ

    παρ. β. «Αποδειχθεί με τελεσίδικη δικαστική απόφαση ή προκύπτει από αμετάκλητο βούλευμα του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου ότι για την έκδοση της άδειας διαμονής, χρησιμοποιήθηκαν ψευδείς ή παραπλανητικές πληροφορίες, πλαστά ή παραποιημένα έγγραφα ή ότι διαπράχθηκε με οποιονδήποτε τρόπο απάτη ή ότι χρησιμοποιήθηκαν άλλα παράνομα μέσα.»

    Προσέξτε τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη συγκεκριμένη διάταξη:
    Αλλοδαπός καταθέτει αίτημα ανανέωσης άδειας διαμονής. Από τον έλεγχο προκύπτουν ενδείξεις ότι π.χ. η προηγούμενη άδεια διαμονής που εμφανίζει ή κάποια βεβαίωση ή κάποιο πιστοποιητικό είναι πλαστό ή παραποιημένο και έπειτα από σχετική αλληλογραφία με την φερόμενη ως εκδούσα δημόσια αρχή του συγκεκριμένου δικαιολογητικού, επιβεβαιώνεται εγγράφως ότι το συγκεκριμένο δικαιολογητικό, που φέρεται ότι εκδόθηκε από αυτή, δεν εξεδόθει ποτέ.
    Τότε βάσει της συγκεκριμένης διάταξης, παρά την αποδεδειγμένη χρησιμοποίηση πλαστού εγγράφου, η υπηρεσία θα πρέπει να αποστείλει τα στοιχεία του φακέλου στον εισαγγελέα προκειμένου να αποδειχθεί (βάση της συγκεκριμένης διάταξης) με τελεσίδικη μάλιστα δικαστική απόφαση, αυτό που οι υπηρεσίες έχουν ήδη αποδείξει.
    Όταν η υπόθεση φτάσει στο ακροατήριο, καλείται από το δικαστήριο ο υπάλληλος που χειρίστηκε την υπόθεση ως μάρτυρας (λες και ήταν παρών κατά την κατασκευή του πλαστού εγγράφου) δεδομένου ότι το δικαστήριο δεν αρκείται στην έγγραφη ενημέρωση από την υπηρεσία των διαπιστώσεων και των ενεργειών που έχει κάνει.
    Αυτό έχει ως συνέπεια χάσιμο εργατοωρών για την υπηρεσία και ψυχολογική επιβάρυνση του υπαλλήλου, δεδομένου ότι μια υπόθεση της υπηρεσίας καταλήγει να γίνει υπόθεση του αλλοδαπού και του συγκεκριμένου υπαλλήλου που χειρίστηκε την υπόθεση, που κατά κόρον καταλήγει να παίρνει τη μορφή προσωπικής αντιδικίας ως προς τον υπάλληλο από πλευράς αλλοδαπού, με ότι αυτό συνεπάγεται.
    Μέχρι να αποδειχθεί ότι για την έκδοση της άδειας διαμονής, χρησιμοποιήθηκαν ψευδείς ή παραπλανητικές πληροφορίες, πλαστά ή παραποιημένα έγγραφα ή ότι διαπράχθηκε με οποιονδήποτε τρόπο απάτη ή ότι χρησιμοποιήθηκαν άλλα παράνομα μέσα θα παρέλθει χρονικό διάστημα ετών.
    Στην περίπτωση αυτή εάν η υπηρεσία απορρίψει το αίτημα προφανώς η απόφαση απόρριψης θα καταπέσει στο διοικητικό πρωτοδικείο αφού δεν θα υπάρχει δικαστική απόφαση που να αποφαίνεται επί της πλαστότητας. Εάν η υπηρεσία δεν το απορρίψει, προφανώς θα πρέπει να χορηγήσει άδεια, παρόλο που αποδεικνύεται μέσω αλληλογραφίας η πλαστότητα των εγγράφων αφού βάσει της συγκεκριμένης ως ανωτέρω διάταξης η πλαστότητα θα πρέπει να αποδειχθεί με τελεσίδικη δικαστική απόφαση ή από αμετάκλητο βούλευμα του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου.

  • 23 Οκτωβρίου 2013, 12:15 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΤΖΗΣ

    Παρ. 1. «Η άδεια διαμονής δεν χορηγείται ή ανακαλείται ή δεν ανανεώνεται, εφόσον:»

    Προτείνω να τροποποιηθεί ως εξής:»Η άδεια διαμονής δεν χορηγείται ή ανακαλείται ή δεν ανανεώνεται, πέραν της συνδρομής λόγων δημόσιας τάξης και ασφάλειας και στις ακόλουθες περιπτώσεις:»

  • 19 Οκτωβρίου 2013, 22:31 | Γαβρηλ

    Σας παρακαλω να ηθελα να μου τη περιπτωση της μητερας μου που ζει στη Ελλαδα 14χρονια και επαιρνε αδεια διαμονη απο τον πατερα μου και χωρησε πριν 3χρονια,το 2012 το φεβρουαριο της εκανα ανανεωση της αδεια διαμονης της δεκαετιας..τον Ιουλιο πηγαμε στη περιφερεια αττικης και μας ειπε μια υπαλληλη οτι θα βγει απορριπτικι η αιτιση διοτι δεν ειχε λογο ενσημων του 2011 ενω εκεινη τη εποχη νοσηλευωταν στο νοσοκομειο Ευαγγελισμο για 6μηνες για μια σοβαρη επεμβαση στο κεφαλι που εκανε..η υπαλληλα μου ειπε δεν αλλα κατι οτι πηγαμε εκει το Ιουλιο και μεχρι σημερα δεν εχουμε καμια απαντιση απο τη περιθερεια αττικης,δηλαδη απο το Ιουλιου εως τωρα..επερνε αδεια διαμονη για οικογενειακη επανενωση απο το 2000 εως το 2010 απο τοτε καναμε 2 αιτησεις τη μια 1-τελος οικογενεικη επανενωση 2-εξαρτημενη εργασια 3-τελευταια αιτηση αδεια διαμονη τεκαετιας με ημερομηνεια καταθεσης 22/02/2012 .Θα ηθελα να μου πειτε σας παρακαλω αν ο καινουριος νομος τη καλυπτει.Ευχαριστω
    Με εκτιμηση!!