Άρθρο 74: Διάρκεια και ανανέωση άδειας διαμονής

1.Στα μέλη της οικογένειας χορηγείται αρχική άδεια διαμονής με ημερομηνία λήξεως αυτήν της άδειας διαμονής του συντηρούντος. Κατά την ανανέωση, η άδεια διαμονής των μελών ακολουθεί την τύχη της άδειας διαμονής του συντηρούντος.
Στην περίπτωση που ο συντηρών αποκτήσει την ιδιότητα του επί μακρόν διαμένοντος η άδεια διαμονής των μελών της οικογένειάς του ανανεώνεται ανά τριετία.
Στην περίπτωση που ο συντηρών έχει ήδη αποκτήσει την ιδιότητα του επί μακρόν διαμένοντος, η αρχική άδεια διαμονής στα μέλη της οικογένειάς του για τα οποία έχει αιτηθεί οικογενειακή επανένωση χορηγείται για δυο (2) έτη και ανανεώνεται ανά τριετία.
2. Για την ανανέωση της άδειας διαμονής, ο συντηρών θα πρέπει να αποδεικνύει ότι εξακολουθεί να διατηρεί την οικογενειακή σχέση με τα συντηρούμενα μέλη της οικογένειάς του και ότι έχει εκπληρώσει τις ασφαλιστικές και φορολογικές του υποχρεώσεις.
3. Το μέλος της οικογένειας, που επιθυμεί την ανανέωση της άδειας διαμονής για λόγους οικογενειακής επανένωσης υποχρεούται, πριν από τη λήξη της, να καταθέσει αίτηση στο αρμόδιο κατά περίπτωση όργανο, συνοδευόμενη από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

  • 29 Οκτωβρίου 2013, 12:47 | ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΟΓΙΑΤΖΗ

    Οι ρυθμίσεις των άρθρων 70 έως 78 για την οικογενειακή επανένωση πολιτών τρίτων χωρών, θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων, που αφορούν τόσο στην απόρριψη χορήγησης θεώρησης εισόδου λόγω προηγούμενης παράνομης διαμονής στο ελληνικό έδαφος από τις ελληνικές προξενικές αρχές, όσο και στην απόρριψη ανανέωσης αδειών διαμονής των συζύγων, λόγω ανεπαρκούς εισοδήματος του συντηρούντος, ή ακόμη χειρότερα στη μη υποβολή αίτησης εκ μέρους της συζύγου, με αποτέλεσμα να καθίσταται παράνομο το ένα μέλος της οικογένειας.

  • 25 Οκτωβρίου 2013, 11:29 | Ιωάννα Αποστολοπούλου

    Αναφέρεται μόνο η περίπτωση που ο συντηρών έχει αποκτήσει το καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος. Υποθέτω ότι αναλογικά θα ισχύει και για τους κατόχους αδειών διαμονής δεκαετούς διάρκειας ή αορίστου. Επίσης, εφόσον δεν γίνεται διάκριση, τα ίδια ισχύουν και για τα τέκνα που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα.

    Στα τέκνα που γεννιούνται στην Ελλάδα, θα πρέπει να γίνεται ερώτημα για λόγους δημόσιας τάξης μετά το 15ο έτος της ηλικίας τους;