Άρθρο 49 Προϋποθέσεις λειτουργίας κέντρων γιόγκα (yoga)

Οι προϋποθέσεις λειτουργίας και οι ειδικές κτιριολογικές προϋποθέσεις των άρθρων 3 και 4 αντίστοιχα του π.δ. 219/2006 (A’ 221), περί καθορισμού των όρων και των προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών γυμναστηρίων ή ιδιωτικών σχολών εκμάθησης αθλημάτων, δεν απαιτούνται για τη λειτουργία κέντρων γιόγκα (yoga), εφόσον αυτά λειτουργούν αυτόνομα και παρέχουν αποκλειστικά και μόνο υπηρεσίες εκμάθησης και πρακτικής γιόγκα.

  • 19 Νοεμβρίου 2021, 20:40 | κυρος τζαννες

    Στηρίζω και εγώ την κίνηση μια καλή ευκαιρία επιτελούς να μπει τάξη σε αυτόν τον χώρο , αυτό που ενδιαφέρει το κράτος είναι η τάξη στη αγορά και η αύξηση των εσόδων του και αυτό που ενδιαφέρει όλους όσους ασχολούνται με την γιόγκα και σημειωτέον είναι πολλοί και λειτουργούν ήδη με διάφορους τρόπους είναι να μπορούν να εργάζονται νόμιμα και καθαρά . ο χορός , οι πολεμικές τέχνες και πολλά άλλα σπορ που κάποιος κουνάει τα χεριά και ποδιά του απαιτεί γυμναστήριο με δίπλωμα τεφφα για να εξασκηθούν ?!

  • 19 Νοεμβρίου 2021, 19:50 | Ευα

    Συμφωνώ απόλυτα με το νομοσχέδιο

  • 19 Νοεμβρίου 2021, 18:15 | ΝΙΚΗ ΒΑΛΑΓΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

    Η ρύθμιση αυτή αποτελεί, αν περάσει, το τέλος όλων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων γυμναστηρίων της χώρας. Ποιος εξασφαλίζει ότι σε χώρους δήθεν εκμάθησης και πρακτικής γιόγκα, δεν θα παρέχονται υπηρεσίες άσκησης όλων των ειδών; Στην περίπτωση που κάποιος πιαστεί να παρέχει άλλου είδους υπηρεσίες άσκησης σε κέντρο γιόγκα εκτός από γιόγκα, πως τιμωρείται; Γιατί δεν προβλέπονται εξοντωτικές ποινές; Απεναντίας προβλέπονται ποινές (ένα άλλο επόμενο άρθρο) εάν κάποιος δεν έχει πληρώσει για να μείνει αγράμματος (εκπαιδευτής). Άμεση απόσυρση.

  • 19 Νοεμβρίου 2021, 18:12 | Χριστίνα Καρυτινου

    «Γιόγκα είναι ένα αρχαίο αναγνωρισμενο τεκμηριωμένο και επιστημονικό συστημα πρακτικής φιλοσοφίας, εμπλουτισμενο με τεχνικες διερεύνησης σωματικης, ψυχικης και νοητικής ερευνητικής αυτογνωσίας, με αποτέλεσμα την εναρμόνιση, βελτίωση την ευεξία του ανθρώπινου οργανισμού σε ολα τα επίπεδα.»
    Καρυτινου Χριστινα

    Η εκπαίδευση της Γιόγκα δεν καλύπτεται με ώρες αλλά με χρόνια. Οπως σε όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη θα έπρεπε να διδάσκεται μόνο από απόφοιτους αναγνωρισμενων σχολων Γιογκα οι οποίες μπορούν να δώσουν τη κατάλληλη εκπαίδευση, βασισμένη στη παράδοση της. Πρέπει να σταματήσει η εκμετάλλευση και αντιμετωπίση της από κρατικούς η μη φορείς σαν ένα νέο είδος γυμναστικης που αφορά μόνο τη σωματική εξάσκηση.

  • 19 Νοεμβρίου 2021, 18:14 | Πρωτοπαπαδάκη Αργυρώ

    Που ανήκει πλέον η γιόγκα; Στη ΓΓΑ; Εγκαταστάσεις δεν θα υπάρχουν; Μητρώα, εκπαιδευτές ή καθηγητές θα υπάρχουν; Είναι αναψυχή ή άσκηση; Ποιο θα είναι το περιεχόμενο διδασκαλίας στους νέους μη αθλητικούς χώρους; Αναπνευστικές ασκήσεις και διαλογισμός; Απελευθέρωση του σώματος μέσω πνευματικής εξάσκησης; Τα είδη γιόγκα όπως aerial yoga, yogalates, αλλά και κάποιες στάσεις της παραδοσιακής γιόγκα θέλουν και ασφαλείς χώρους και καταρτισμένους δάσκαλους. Ποιος θα ελέγχει εάν θα τηρούνται οι κανόνες λειτουργίας; Γιατί οι προϋποθέσεις λειτουργίας και οι ειδικές κτιριολογικές προϋποθέσεις των άρθρων 3 και 4 αντίστοιχα του π.δ. 219/2006 (A’ 221), περί καθορισμού των όρων και των προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών γυμναστηρίων ή ιδιωτικών σχολών εκμάθησης αθλημάτων, δεν απαιτούνται για τη λειτουργία κέντρων γιόγκα; Πρέπει να οριστεί τι είναι η γιόγκα και τι περιλαμβάνει, πως θα ελέγχεται η αποκλειστική παροχή υπηρεσιών εκμάθησης και πρακτικής γιόγκα, και ποιες θα είναι οι ποινές αν δεν γίνεται αποκλειστική παροχή υπηρεσιών εκμάθησης και πρακτικής γιόγκα. Να τηρούνται ίδιες κτιριολογικές προϋποθέσεις όπως και για τα ιδιωτικά γυμναστήρια εφόσον κάποια είδη γιόγκα απαιτούν ίδιους ή και αυστηρότερους κανόνες ασφαλείας.

  • 19 Νοεμβρίου 2021, 17:29 | Βαρβάρα Μαρινάτοθ

    Ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε με τη μέθοδο του συγκρητισμού γιατί η γιόγκα δεν είναι σωματική άσκηση. Ποιες είναι οι διαφορές δηλαδή μεταξύ γιόγκα και σωματικής άσκησης:

    – Υπερισχύει το παρασυμπαθητικό αυτόνομο νευρικό σύστημα εώς και κανένα από τα δύο γιατί μοιραία κάποια στιγμή επέρχονται σε ισορροπία. (Γιόγκα)
    – Υπερισχύει το συμπαθητικό αυτόνομο νευρικό σύστημα πάντα. (Σωματική άσκηση)

    – Υπερισχύει το υποφλοιώδες μέρος του εγκεφάλου, το οποίο συνδέεται με διαδικασίες όπως η μνήμη, το συναίσθημα, η ευχαρίστηση και η παραγωγή ορμονών (γιόγκα)
    – Υπερισχύει το φλοιώδες μέρος του εγκεφάλου, το οποίο συνδέεται με διαδικασίες όπως η συνείδηση, η σκέψη, το συναίσθημα, η λογική και η γλώσσα (σωματική άσκηση)

    – Αργές, στατικές και δυναμικές κινήσεις (γιόγκα)
    – Γρήγορες και έντονες κινήσεις (σωματική άσκηση)

    – Ομαλοποίηση του μυϊκού τόνου (γιόγκα)
    – Αύξηση της μυϊκής τάσης (σωματική άσκηση)

    – Χαμηλό ρίσκο τραυματισμού των μυών και των συνδέσμων (γιόγκα)
    – Υψηλό και σύνηθες ρίσκο τραυματισμού των μυών και των συνδέσμων (σωματική άσκηση)

    – Χαμηλή θερμιδική κατανάλωση (γιόγκα)
    – Μέτρια εώς αυξημένη θερμιδική κατανάλωση (σωματική άσκηση)

    – Αποδέσμευση οποιασδήποτε προσπάθειας (γιόγκα)
    – Αύξηση προσπάθειας (σωματική άσκηση)

    – Η αναπνοή είναι ελεγχόμενη και ρυθμική (γιόγκα)
    – Η αναπνοή είναι ακανόνιστη και επιβαρυμένη ( σωματική άσκηση)

    – Μη ανταγωνιστική διαδικασία (γιόγκα)
    – Ανταγωνιστική διαδικασία (σωματική άσκηση)

    – Το κέντρο της επίγνωσης είναι προς τα μέσα (γιόγκα)
    – Το κέντρο της επίγνωσης είναι προς τα έξω (σωματική άσκηση)

    – Απεριόριστες ευκαιρίες ενδοσκόπησης
    – Απεριόριστες ευκαιρίες σύγκρισης με τους γύρω

  • 19 Νοεμβρίου 2021, 16:17 | Γεώργιος Ζήτρος

    Η γιόγκα ως αρχαίο φιλοσοφικό σύστημα αυτογνωσίας επιτάσσει ότι και το δελφικό παράγγελμα ‘γνώθι σαυτόν’. Όποιος θέλει να προσεγγίσει την αυθεντική γιόγκα, η οποία είναι ολιστική και απευθύνεται σε όλα τα επίπεδα ύπαρξης του ανθρώπου, χρειάζεται να έχει τη δυνατότητα να απευθυνθεί σε ένα δάσκαλο γιόγκα εκπαιδευμένο μέσα από μια αναγνωρισμένη παράδοση, επειδή η γιόγκα έτσι έχει φτάσει στις μέρες μας, μέσα από τις παραδόσεις και φυσικά τη σχέση δασκάλου-μαθητή η οποία είναι κάτι ευρύτερο από τη σχέση φοιτητή-σπουδαστή φερ’ ειπείν. Η γιόγκα δεν είναι απλά γυμναστική, αλλά ένα ολοκληρωμένο μονοπάτι και μια στάση ζωής πάνω στα οποία χρειάζεται κάποιος να ζει και να εξελίσσεται συνεχώς για να έχει τη δυνατότητα και να τη μεταδίδει με αποτελεσματικότητα. Φυσικά και πρέπει να μπούνε κάποια στάνταρ και να τηρηθούν κάποιοι κανόνες στη διαδικασία αυτή και στην Ελλάδα, όπως γίνεται σε κάθε πολιτισμένο κράτος. Αυτό είναι μια διαδικασία που έχει πάρει το δρόμο της και ευελπιστούμε όλοι όσοι τιμούμε τη γιόγκα ότι θα γίνει προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

  • 19 Νοεμβρίου 2021, 16:56 | Βασιλική Αναγνώστου

    Η Γιόγκα είναι ένα αρχαίο φιλοσοφικό σύστημα αυτογνωσίας, νοητικής και σωματικής ευεξίας. Εμπεριέχει πρακτικές για την τόνωση του σώματος, τη διαχείριση της αναπνοής και την νοητική συγκέντρωση που αποσκοπούν στη σταδιακή ανάπτυξη της συνειδητότητας του ατόμου.
    Στην Ινδία έχει αναγνωριστεί σε ένα ολιστικό σύστημα που προστατεύεται σαν άυλη πολιτιστική κληρονομιά και ανήκει σε ένα υπουργείο που έχει το όνομά του. Έχει αναγνωριστεί έτσι και από την UNESCO.
    Με πρωτοβουλία του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι η 21η Ιουνίου κάθε χρόνο ανακηρύχθηκε ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΓΙΟΓΚΑ.
    Αν θέλει το Υπουργείο να αποκτήσει μια εικόνα για τη ΓΙΟΓΚΑ από έγκυρη πηγή θα ήταν καλό να διαβάσει τα λόγια του κυρίου Μόντι όταν απευθυνόμενος στον ΟΗΕ είπε σχετικά με τη Γιόγκα:
    «Η γιόγκα είναι ένα ανεκτίμητο δώρο της αρχαίας παράδοσής μας. Δεν πρόκειται για άσκηση, είναι μία διαδρομή, μέσα από την οποία τα άτομα μπορούν να ανακαλύψουν την αίσθηση του ενότητας με τη φύση. Ενσαρκώνει την ενότητα του σώματος και του νου, της σκέψης και της δράσης, της αυτοσυγκράτησης και της εκπλήρωσης, της αρμονίας του ανθρώπου με τη φύση. Σε γενικές γραμμές, είναι μια ολιστική προσέγγιση για την υγεία και την ευημερία. Η γιόγκα μας βοηθά να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας και μέσω αυτής της αλλαγής να συνδιαλλαγούμε με την κλιματική αλλαγή».
    Εφόσον είναι λοιπόν παγκοσμίως γνωστό ότι η Γιόγκα δεν είναι γυμναστική δεν καταλαβαίνω γιατί το υπουργείο δεν απευθύνεται στις ΣΧΟΛΕΣ ΓΙΟΓΚΑ που αντιπροσωπεύουν τα ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ και να συμβουλευτεί αυτές.
    Οι Σχολές που αντιπροσωπεύουν τα ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ έχουν την καλύτερη γνώση για το πως πρέπει να ασκείται η γιόγκα για να επιτελέσει αυτό για το οποίο είναι προορισμένη.
    Δεν αξίζει για λόγους επαγγελματικών συμφερόντων να υποβαθμιστεί η ΓΙΟΓΚΑ σε γυμναστική.

  • 19 Νοεμβρίου 2021, 16:41 | Ακριβή

    Σύμφωνα με τον ορισμό που δίνει η UNESCO, και που έχει καθιερώση
    International Day of Yoga [Iούνιος 21] η γιόγκα δεν είναι γυμναστική λέει:

    Η γιόγκα αποτελείται από μια σειρά από σωματικές στάσεις, τεχνικές διαλογισμού, ελεγχόμενη αναπνοή, απαγγελία μάντρα, και άλλες τεχνικές που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσει τα άτομα να φθάσουν την αυτοπραγμάτωση, να διευκολύνει οποιαδήποτε ταλαιπωρία που μπορεί να βιώνουν και να επιτρέψει για μια κατάσταση απελευθέρωσης. Η γιόγκα ασκείται από μικρούς και μεγάλους, χωρίς διακρίσεις σε φύλων, τάξη ή θρησκεία και έχει γίνει δημοφιλής σε πολλά μέρη του κόσμου. [μεταφρέστηκε απο τα Αγγλικά]

    Yoga consists of a series of poses, meditation, controlled breathing, word chanting and other techniques designed to help individuals build self-realization, ease any suffering they may be experiencing and allow for a state of liberation. It is practised by the young and old without discriminating against gender, class or religion and has also become popular in other parts of the world.

    Yoga – intangible heritage – Culture Sector – UNESCO
    https://ich.unesco.org › yoga-01163

    Η γυμναστική είναι κατι άλλο δεν ειναι γιόγκα και γιορτάζεται The International Day of Sport for Development and Peace 6 Απριλίου.

  • 19 Νοεμβρίου 2021, 14:05 | Ελλιάνα Σίνου

    Βεβαια και πρεπει να περάσει αυτή η ρύθμιση. Αν οχι, τα διαφυγόντα κέρδη απο τα στουντιο και τους δάσκαλους που αναγκάζονται να δουλευουν παρανομα αλλά και απο τον τουρισμό που έχουμε στην Ελλάδα για τα retreat, είναι και θα είναι πολλά. Κανείς σοβαρός δάσκαλος γιογκα δεν ασχολείται με την γυμναστική, γιατί η γιογκα δεν είναι γυμναστικη. Είναι μια δίκαιη, έντιμη, και φιλελεύθερη πρόταση που θα ενισχύσει την οικονομία της χώρας.

  • 19 Νοεμβρίου 2021, 14:43 | Κοσμάς Γιάννηλερ

    Ποιος εξασφαλίζει ότι σε χώρους δήθεν εκμάθησης και πρακτικής γιόγκα, δεν θα παρέχονται υπηρεσίες άσκησης όλων των ειδών; Στην περίπτωση που κάποιος πιαστεί να παρέχει άλλου είδους υπηρεσίες άσκησης σε κέντρο γιόγκα εκτός από γιόγκα, πως τιμωρείται; Γιατί δεν προβλέπονται εξοντωτικές ποινές;
    Γιατί οι προϋποθέσεις λειτουργίας και οι ειδικές κτιριολογικές προϋποθέσεις των άρθρων 3 και 4 αντίστοιχα του π.δ. 219/2006 (A’ 221), περί καθορισμού των όρων και των προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών γυμναστηρίων ή ιδιωτικών σχολών εκμάθησης αθλημάτων, δεν απαιτούνται για τη λειτουργία κέντρων γιόγκα; Ποιός εξασφαλίζει την ασφάλεια των ασκουμένων και ως τι ακριβώς;

  • 19 Νοεμβρίου 2021, 14:53 | Μαρία Σοφία Μαυρουλια

    Στηρίζω την κίνηση

  • Η ρύθμιση αυτή αποτελεί, αν περάσει, το τέλος όλων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων γυμναστηρίων της χώρας. Ποιος εξασφαλίζει ότι σε χώρους δήθεν εκμάθησης και πρακτικής γιόγκα, δεν θα παρέχονται υπηρεσίες άσκησης όλων των ειδών; Στην περίπτωση που κάποιος πιαστεί να παρέχει άλλου είδους υπηρεσίες άσκησης σε κέντρο γιόγκα εκτός από γιόγκα, πως τιμωρείται; Γιατί δεν προβλέπονται εξοντωτικές ποινές; Απεναντίας προβλέπονται ποινές (ένα άλλο επόμενο άρθρο) εάν κάποιος δεν έχει πληρώσει για να μείνει αγράμματος (εκπαιδευτής). Άμεση απόσυρση.Εάν συνδυαστεί μάλιστα με την έλλειψη ποινών του Π.Δ. 219/2006 για όσους δεν τηρούν τους όρους του, τότε ο αθέμιτος ανταγωνισμός βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή του στην διάταξη αυτή.

  • Η ρύθμιση αυτή αποτελεί, αν περάσει, το τέλος όλων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων γυμναστηρίων της χώρας. Ποιος εξασφαλίζει ότι σε χώρους δήθεν εκμάθησης και πρακτικής γιόγκα, δεν θα παρέχονται υπηρεσίες άσκησης όλων των ειδών; Στην περίπτωση που κάποιος πιαστεί να παρέχει άλλου είδους υπηρεσίες άσκησης σε κέντρο γιόγκα εκτός από γιόγκα, πως τιμωρείται; Γιατί δεν προβλέπονται εξοντωτικές ποινές; Απεναντίας προβλέπονται ποινές (ένα άλλο επόμενο άρθρο) εάν κάποιος δεν έχει πληρώσει για να μείνει αγράμματος (εκπαιδευτής). Άμεση απόσυρση.

  • 19 Νοεμβρίου 2021, 12:13 | Νατάσα Συμεωνίδου

    Η γιόγκα, παρότι εμπεριέχει και το σκέλος των ασανα, δηλαδή σωματικών θέσεων, δεν είναι επ ουδενί γυμναστική. Ο δάσκαλος της γιόγκα δεν έχει σχέση με τον γυμναστή.Η γιόγκα αποτελεί άυλη πολιτιστική κληρονομιά, αναγνωρισμένη από την UNESCO.
    Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν καλλιεργείται αυτή η σύγχυση, η κατάχρηση του όρου και ο διωγμός της γιόγκα από τους γυμναστές και τα συμφέροντα τους παρά μόνο στην Ελλάδα.
    Είναι καιρός να εκπολιτιστουμε και να σεβαστούμε παγκόσμια καθιερωμένες αξίες ξεκινώντας από αυτόν τον διαχωρισμό στην λειτουργία.

  • 19 Νοεμβρίου 2021, 11:52 | Θεόδωρος

    Επιτέλους, έστω και καθυστερημένα σε σχέση με όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, έρχεται η Ελλάδα να διαχωρίσει τα γυμναστήρια από τις σχολές yoga και να ορίσει ξεχωριστό νομοθετικό πλαίσιο.
    Άλλο η διδασκαλία Yoga, της οποίας οι δάσκαλοι ή δασκάλες, θα πρέπει να έχουν την σχετική πιστοποίηση του ανάλογου φορέα και άλλο ο απόφοιτος των ΤΕΦΑΑ που πέρα από τις θεωρητικές του γνώσεις πάνω στην ανατομία, φυσιολογία και κινησιολογία δεν έχει ιδέα πάνω στις συγκεκριμένες τεχνικές αναπνοών που υιοθετεί η yoga.
    Τα περί τέλους των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων γυμναστηρίων της χώρας είναι απλά τρομολαγνεία μιας και αν περάσει το νομοσχέδιο θα δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις που θα διευκολύνουν την δημιουργία νέων επιχειρήσεων διδασκαλίας yoga που απλά δεν θα λέγονται γυμναστήρια.
    Αυτός/αυτή που θέλει να δημιουργήσει μια σχολή διδασκαλίας yoga, θέλει να διδάσκει μόνο αυτό χωρίς να θέλει παρέχει άλλου είδους υπηρεσίες άσκησης σε εκτός από γιόγκα!

  • 19 Νοεμβρίου 2021, 09:05 | Ν.Διγγελίδης

    Δηλαδή έχει ένα δωμάτιο στο σπίτι κάποιος, δηλώνει ότι κάνει γιόγκα και όλα καλά; Κατ’ αρχήν, πως κάποιος πιστοποιείται ότι είναι «γνώστης» γιόγκα; Ότι δηλώσεις είσαι – σωστά; Δεν είναι αυτό αθέμιτος ανταγωνισμός για τα γυμναστήρια που παρέχουν τις ίδιες υπηρεσίες; Και ποιος ελέγχει αν όντως διδάσκεται γιόγκα και όχι οτιδήποτε άλλο; Ποιες είναι οι συνέπειες της παράβασης; Ποια η ποινή;

    Αναφορικά με τη γιόγκα θεωρείται ότι έχει μια «φιλοσοφική διάσταση» προκειμένου, έντεχνα, να μη θεωρηθεί ως τρόπος άσκησης που περιλαμβάνει μυικές διατάσεις, αναπνευστικές ασκήσεις και ασκήσεις συγκέντρωσης της προσοχής. Επιπρόσθετα, με τις προϋποθέσεις λειτουργίας κέντρων γιόγκα, δεν καθορίζονται οι σκοποί που ακριβώς υπηρετεί η «γιόγκα» και το προτεινόμενο νομοσχέδιο δεν αποσαφηνίζει τη δυνατότητα οποιασδήποτε μορφής ελέγχου ενός τέτοιου κέντρου σε μικρότερο χώρο, που ταυτόχρονα θα λειτουργεί ανταγωνιστικά με ένα γυμναστήριο ή οποιαδήποτε άλλη ιδιωτική επιχείρηση που προσφέρει αντίστοιχες υπηρεσίες. Πως, για παράδειγμα, θα ελέγχεται η αποκλειστική παροχή υπηρεσιών εκμάθησης και πρακτικής γιόγκα, και ποιες θα είναι οι ποινές αν δεν γίνεται αποκλειστική παροχή υπηρεσιών εκμάθησης και πρακτικής γιόγκα;

  • 19 Νοεμβρίου 2021, 04:37 | Αθανασία Καπραλου

    Η ρύθμιση αυτή αποτελεί, αν περάσει, το τέλος όλων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων γυμναστηρίων της χώρας. Ποιος εξασφαλίζει ότι σε χώρους δήθεν εκμάθησης και πρακτικής γιόγκα, δεν θα παρέχονται υπηρεσίες άσκησης όλων των ειδών; Στην περίπτωση που κάποιος πιαστεί να παρέχει άλλου είδους υπηρεσίες άσκησης σε κέντρο γιόγκα εκτός από γιόγκα, πως τιμωρείται; Γιατί δεν προβλέπονται εξοντωτικές ποινές; Απεναντίας προβλέπονται ποινές (ένα άλλο επόμενο άρθρο) εάν κάποιος δεν έχει πληρώσει για να μείνει αγράμματος (εκπαιδευτής). Άμεση απόσυρση.Εάν συνδυαστεί μάλιστα με την έλλειψη ποινών του Π.Δ. 219/2006 για όσους δεν τηρούν τους όρους του, τότε ο αθέμιτος ανταγωνισμός βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή του στην διάταξη αυτή.

  • 19 Νοεμβρίου 2021, 01:59 | Ελένη

    Η ρύθμιση αυτή αποτελεί, αν περάσει, το τέλος όλων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων γυμναστηρίων της χώρας. Ποιος εξασφαλίζει ότι σε χώρους δήθεν εκμάθησης και πρακτικής γιόγκα, δεν θα παρέχονται υπηρεσίες άσκησης όλων των ειδών; Στην περίπτωση που κάποιος πιαστεί να παρέχει άλλου είδους υπηρεσίες άσκησης σε κέντρο γιόγκα εκτός από γιόγκα, πως τιμωρείται; Γιατί δεν προβλέπονται εξοντωτικές ποινές; Απεναντίας προβλέπονται ποινές (ένα άλλο επόμενο άρθρο) εάν κάποιος δεν έχει πληρώσει για να μείνει αγράμματος (εκπαιδευτής). Άμεση απόσυρση

  • 18 Νοεμβρίου 2021, 22:33 | Αλεξάνδρα Ρωσσοπουλου

    Η ΓΙΟΓΚΑ , ΑΠΟΤΕΛΩΝΤΑΣ ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΝΟΥ , ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ,ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΘΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΜΕΝΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ.
    ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ , ΚΑΝΑΔΑ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΗ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕΙ ΩΣ ΕΝΑ ΟΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΑΔΕΙΑ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ.
    ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΤΕΙ ΜΕ ΤΟ ΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΓΙΟΓΚΑ .
    ΟΙ ΓΥΜΝΑΣΤΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΝ ΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΕΙΧΝΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΑΛΛΟ ΚΛΑΔΟ .
    ΤΗΝ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ; ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΟΥΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΟΙ ΚΛΑΔΟΙ; 


  • 18 Νοεμβρίου 2021, 22:10 | Έφη Αβαράκη

    Η ρύθμιση αυτή αποτελεί, αν περάσει, το τέλος όλων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων γυμναστηρίων της χώρας. Ποιος εξασφαλίζει ότι σε χώρους δήθεν εκμάθησης και πρακτικής γιόγκα, δεν θα παρέχονται υπηρεσίες άσκησης όλων των ειδών; Στην περίπτωση που κάποιος πιαστεί να παρέχει άλλου είδους υπηρεσίες άσκησης σε κέντρο γιόγκα εκτός από γιόγκα, πως τιμωρείται; Γιατί δεν προβλέπονται εξοντωτικές ποινές; Απεναντίας προβλέπονται ποινές (ένα άλλο επόμενο άρθρο) εάν κάποιος δεν έχει πληρώσει για να μείνει αγράμματος (εκπαιδευτής). Άμεση απόσυρση.

  • 18 Νοεμβρίου 2021, 18:06 | Νίκος Πολυμενέρης

    Η ρύθμιση αυτή αποτελεί, αν περάσει, το τέλος όλων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων γυμναστηρίων της χώρας. Ποιος εξασφαλίζει ότι σε χώρους δήθεν εκμάθησης και πρακτικής γιόγκα, δεν θα παρέχονται υπηρεσίες άσκησης όλων των ειδών; Στην περίπτωση που κάποιος πιαστεί να παρέχει άλλου είδους υπηρεσίες άσκησης σε κέντρο γιόγκα εκτός από γιόγκα, πως τιμωρείται; Γιατί δεν προβλέπονται εξοντωτικές ποινές; Απεναντίας προβλέπονται ποινές (ένα άλλο επόμενο άρθρο) εάν κάποιος δεν έχει πληρώσει για να μείνει αγράμματος (εκπαιδευτής). Άμεση απόσυρση.Εάν συνδυαστεί μάλιστα με την έλλειψη ποινών του Π.Δ. 219/2006 για όσους δεν τηρούν τους όρους του, τότε ο αθέμιτος ανταγωνισμός βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή του στην διάταξη αυτή.

  • 18 Νοεμβρίου 2021, 18:36 | Αργυριάδου Ειρήνη

    Συμφωνώ με την αυτόνομη λειτουργία των κέντρων yoga σε σχέση με τη λειτουργία γυμναστηρίων. Πιστεύω πως έτσι μπορούν να τηρηθούν καλύτερα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας.

  • 18 Νοεμβρίου 2021, 17:32 | Αλεξάνδρα Δεβετζόγλου

    Yoga δεν είναι απλά οι θέσεις και η ακολουθία των asana. Η γυμναστηριακή Yoga είναι ξεκαθαρα και απλά αυτό – γυμναστική – και δεν έχει καμία σχέση με την Yoga στο studio.

    Η Yoga είναι φιλοσοφία και τρόπος ζωής, στα studios διδάσκεται από δασκάλους και όχι γυμναστές ή instructors. Δασκάλους που είναι εκπαιδευμένοι, αφοσιωμένοι & ακολουθούν το οκταπλό μονοπάτι και τις Yoga Sutras του Patanjali.

    Ο δάσκαλος καθοδηγεί τον ασκούμενο στο εσωτερικό του μονοπάτι μέσω των θέσεων και δημιουργεί ένα ασφαλές περιβάλλον για τον μαθητή ώστε να εξελιχθεί. Δεν είναι μόνο για το πως δείχνει το σώμα μας εξωτερικά αλλά για το πως αισθάνεται εσωτερικά.

    Αν πρέπει με κάτι να παρομοιάσουμε τους δασκάλους Yoga θα είναι καλύτερα να τους παρομοιάσουμε με τους δασκάλους του σχολείου και παρά με τους γυμναστές.
    Η αληθινή Yoga είναι πολύ μεγαλύτερη από τους τοίχους του γυμναστηρίου.

  • 18 Νοεμβρίου 2021, 17:21 | Μαρία

    Η ρύθμιση αυτή αποτελεί, αν περάσει, το τέλος όλων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων γυμναστηρίων της χώρας. Ποιος εξασφαλίζει ότι σε χώρους δήθεν εκμάθησης και πρακτικής γιόγκα, δεν θα παρέχονται υπηρεσίες άσκησης όλων των ειδών; Στην περίπτωση που κάποιος πιαστεί να παρέχει άλλου είδους υπηρεσίες άσκησης σε κέντρο γιόγκα εκτός από γιόγκα, πως τιμωρείται; Γιατί δεν προβλέπονται εξοντωτικές ποινές; Απεναντίας προβλέπονται ποινές (ένα άλλο επόμενο άρθρο) εάν κάποιος δεν έχει πληρώσει για να μείνει αγράμματος (εκπαιδευτής). Άμεση απόσυρση.

  • 18 Νοεμβρίου 2021, 16:34 | Φωτεινή Τζιανοπούλου

    Η ρύθμιση αυτή αποτελεί, αν περάσει, το τέλος όλων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων γυμναστηρίων της χώρας. Ποιος εξασφαλίζει ότι σε χώρους δήθεν εκμάθησης και πρακτικής γιόγκα, δεν θα παρέχονται υπηρεσίες άσκησης όλων των ειδών; Στην περίπτωση που κάποιος πιαστεί να παρέχει άλλου είδους υπηρεσίες άσκησης σε κέντρο γιόγκα εκτός από γιόγκα, πως τιμωρείται; Γιατί δεν προβλέπονται εξοντωτικές ποινές; Απεναντίας προβλέπονται ποινές (ένα άλλο επόμενο άρθρο) εάν κάποιος δεν έχει πληρώσει για να μείνει αγράμματος (εκπαιδευτής). Άμεση απόσυρση.Εάν συνδυαστεί μάλιστα με την έλλειψη ποινών του Π.Δ. 219/2006 για όσους δεν τηρούν τους όρους του, τότε ο αθέμιτος ανταγωνισμός βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή του στην διάταξη αυτή.

  • 18 Νοεμβρίου 2021, 15:21 | Βάσια Κούγια – RYT 500h

    Ένας χώρος γιόγκα μπορεί να δουλέψει και σε 50 τ.μ., ενώ δεν μπορεί κάποιος χωρίς σχετική εκπαίδευση γιόγκα να βοηθήσει στα μαθήματα.

    1. Δε χρειάζονται άλλα γυμναστικά προγράμματα στους χώρους γιόγκα – Ελεγχεται εύκολα από το πρόγραμμα
    Η γιόγκα ενώ μπορεί να ασκείται και στα γυμναστήρια, ωστόσο δεν χωράει όλο της το φάσμα σε αυτά. Ένας χώρος αποκλειστικά για γιόγκα θα μπορεί να παρέχει περισσότερα στυλ (Vinyasa, Iyengar, Ashtanga κ.α.),
    στοχευμένα μαθήματα (αναπνοών, χαλάρωσης) για διαφορετικά επίπεδα ασκούμενων (αρχαρίων,μεσαίων,έμπειρων), σε διαφορετικές κατηγορίες ασκούμενων (γιόγκα για εγκύους, για παιδιά, για την τρίτη ηλικία)

    2. Σε άλλο κοινό απευθυνόμαστε
    Άλλη η εκπαίδευση στα ΤΕΦΑΑ και άλλη εκπαίδευση για την πιστοποίηση του Yoga Instrustor. Φυσικά κάποιοι έχουν και τις 2.
    Ενώ υπάρχουν κοινά θέματα (ανατομία,φυσιολογία,κινησιολογία) η γιόγκα είναι φιλοσοφία με αρχές (όπως η Ahimsa – μη βία),
    συγκεκριμένες τεχνικές (άσανες, αναπνοές), που δεν έχουν σχέση με επίτευξη αθλητικών ρεκόρ ή αδυνατίσματος.

    3. Δεν είναι απειλή – είναι εξειδίκευση – τα γυμναστήρια συνεχίζουν να παρέχουν και μαθήματα γιόγκα και τόσα άλλα προγράμματα.

    4. Οι προϋποθέσεις για το κτίριο αλλάζουν, τα υπόλοιπα άρθρα ισχύουν.
    Σχετικά με την κατάρτιση των δασκάλων, ελέγχεται από τη Yoga Alliance στις ΗΠΑ για όλο τον κόσμο, το θέμα αυτό ενδιαφέρει όλους όσοι θέλουμε
    να υπάρχει ποιότητα στο χώρο. Το αρθρο 20 ισχύει για όλους και υπάρχει σαφής ανάγκη αναγνώρισης και θεσμοθέτησης του επαγγέλματος του δασκάλου γιόγκα.

    Υ.Γ. Όταν γράφετε επιχειρήματα με copy-paste σε δημόσια διαβούλευση, δεν βοηθάει το διάλογο.

  • 18 Νοεμβρίου 2021, 15:55 | Αφροδίτη Μ.

    Η γιόγκα είναι φιλοσοφία, τρόπος ζωής με σκοπό την επίγνωση, την αυτοβελτιώση, την διεύρυνση του πνεύματος και για αυτο δεν έχει καμία σχέση με γυμναστική και χώρους γυμναστηρίων. Οι δάσκαλοι της γιόγκα έχουν διεθνής πιστοποιήσεις και οι περισσότεροι 500 ωρών. Οι περισσότεροι γυμναστές έχουν 50 ώρες σεμιναρίου και σχεδόν καθόλου προσωπική πρακτική. ΜΟΝΟ στην Ελλάδα υπάρχει αυτή η αντιμετώπιση και αυτός ο περιορισμός . Δεν ζητάμε αίθουσες γυμναστηρίου, ούτε να πλήξουμε τα γυμναστήρια, ζητάμε αίθουσες γιόγκα και μόνο. Να συνυπάρξουμε αρμονικά θέλουμε όπως γίνεται και σε άλλες χώρες

  • 18 Νοεμβρίου 2021, 15:25 | Χριστόφορος

    17 Νοεμβρίου 2021, 13:22 | ΤΣΑΡΤΣΑΦΛΗ ΚΥΡΙΑΚΗΜόνιμος ΣύνδεσμοςΟι υπηρεσίες αυτές προσφέρονται ήδη από ιδιωτικά γυμναστήρια. Κατά συνέπεια, τα σωματεία Αθλητισμού Αναψυχής και Αθλητισμού για Όλους θα αποτελέσουν αθέμιτο
    ανταγωνιστή των ιδιωτικών Γυμναστηρίων με την έννοια ότι τα Γυμναστήρια, σε
    σύγκριση με τα σωματεία, δεν χρησιμοποιούν δωρεάν δημόσιους χώρους και
    καταβάλλουν υψηλούς άμεσους και έμμεσους φόρους. Επιπλέον δίνει την ευκαιρία
    σε όσους μέχρι τώρα παρείχαν υπηρεσίες γυμναστηρίου παράνομα (υπό τη μορφή
    συλλόγων και σχολών) και δεν πλήρωναν κανένα φόρο εκμεταλλευόμενοι την
    ανυπαρξία ελέγχων , να δημιουργήσουν τώρα «σωματείο αθλητισμού αναψυχής και
    άθλησης» και να συνεχίσουν να ανταγωνίζονται αθέμιτα τα νόμιμα γυμναστήρια.
    Με το άρθρο αυτό στην ουσία καταργείται ο επιτυχημένος θεσμός των προγραμμάτων των Δήμων αθλητισμός για όλους και οι οικονομικά αδύνατοι συμπολίτες μας χάνουν την ευκαιρία για δωρεάν ή φτηνή παροχή υπηρεσιών άσκησης και αθλητισμού. Χιλιάδες οικογένειες επαγγελματιών επιστημόνων πτυχιούχων φυσικής αγωγής που απασχολούνταν σε αυτά επί πολλές δεκαετίες μένουν άνεργοι κυριολεκτικά στον δρόμο. Θα πρέπει να αποσυρθεί άμεσα και εξ ολοκλήρου.

  • 18 Νοεμβρίου 2021, 15:02 | Πετριδης Άεξενδρος

    Η Γιογκα είναι ένα πανάρχαιο ολιστικό και φιλοσοφικό σύστημα αυτογνωσιασ,σωματικής και νοητικής ευεξιας.Δένε είναι αποκλειστικά μόνο άσκηση.Η άσκηση είναι μόνο το ένα απο τα 8 μονοπάτια που πρέπει να δουλέψει ο κάθε ασκούμενος.Όσοι ασκούνται στην Γιογκα,επίσης ασκούνται στην αναπνοή,στην χαλάρωση του μυαλού και το ποιο σημαντικό απο όλα στην προσωπική και κοινωνική στάση ζωησ.Ολοι οι δάσκαλοι της Γιογκα έχουν αφιερώσει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ζωής τους σε όλα τα παραπάνω αντικείμενα και επιβάλλεται να υπάρχουν χώροι όπου εξασκείται αποκλειστικά η πρακτική της Γιογκα σε όλο της το εύρος.Στε γυμναστήρια όπως όλοι γνωρίζουμε αυτό δεν μπορεί να γίνει.

  • 18 Νοεμβρίου 2021, 14:37 | Αφροδίτη

    Η γιόγκα είναι ένα πανάρχαιο φιλοσοφικό σύστημα που αποσκοπεί στην αυτογνωσία και στην εξέλιξη του ατόμου σε πνευματικό, ψυχικό και σωματικό επίπεδο. Οι ασκήσεις αναπνοών, ο διαλογισμός, η επαφή με το εαυτό είναι αυτά που αποσκοπεί η φιλοσοφία της γιόγκα, οι ασκήσεις απλά βοηθούν στην κατανόηση και την παρατήρηση του σώματος. Στα γυμναστήρια η γιόγκα έχει ως σκοπό μόνο το κομμάτι του σώματος και καθώς τα άτομα είναι και πάρα πολλά σε μία αίθουσα και σωστή δουλειά δε γίνεται και το νόημα της γιόγκα χάνεται. Επίσης δεν καταλαβαίνω γιατί ΜΟΝΟ στην Ελλάδα υπάρχει αυτή η δυσκολία δημιουργίας ενός κέντρου γιόγκα και η αποκλειστικότητα πρακτικής της από τα γυμναστήρια. Οι δάσκαλοι γιόγκα λαμβάνουν επαρκή διδασκαλία πολλών ωρών και μαθητεύουν χρόνια σε άλλους δασκάλους ενώ οι περισσότεροι γυμναστές κάνουν ένα σεμινάριο 50 ωρών με καθόλου προσωπική εμπειρία στην πρακτική. Δεν επιθυμούμε στις αίθουσες τις γιόγκα να κάνουμε άλλα είδη γυμναστικής και να πάρουμε τη δουλειά των γυμναστηρίων, γιόγκα με βαράκια και μηχανήματα δεν γίνεται. Τέλος αυτό θα ωφελήσει και γυμναστές οι οποίοι θα μπορούν ανοίξουν ένα κέντρο γιόγκα χωρίς τα υπερβολικές προϋποθέσεις ενός γυμναστήριου.
    Επίσης θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, αυξάνεται η επιχειρηματικότητα.
    Μπορούμε να συνυπάρξουμε αρμονικά όλοι!

  • 18 Νοεμβρίου 2021, 14:18 | Βασιλική Τετράδη-Καρδάση

    Που ανήκει πλέον η γιόγκα; Στη ΓΓΑ; Εγκαταστάσεις δεν θα υπάρχουν; Μητρώα,
    εκπαιδευτές ή καθηγητές θα υπάρχουν; Είναι αναψυχή ή άσκηση; Ποιο θα είναι το
    περιεχόμενο διδασκαλίας στους νέους μη αθλητικούς χώρους; Αναπνευστικές
    ασκήσεις και διαλογισμός; Απελευθέρωση του σώματος μέσω πνευματικής
    εξάσκησης; Τα είδη γιόγκα όπως aerial yoga, yogalates, αλλά και κάποιες στάσεις
    της παραδοσιακής γιόγκα θέλουν και ασφαλείς χώρους και καταρτισμένους
    δάσκαλους. Ποιος θα ελέγχει εάν θα τηρούνται οι κανόνες λειτουργίας; Γιατί οι
    προϋποθέσεις λειτουργίας και οι ειδικές κτιριολογικές προϋποθέσεις των άρθρων 3
    και 4 αντίστοιχα του π.δ. 219/2006 (A’ 221), περί καθορισμού των όρων και των
    προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών γυμναστηρίων ή ιδιωτικών
    σχολών εκμάθησης αθλημάτων, δεν απαιτούνται για τη λειτουργία κέντρων γιόγκα;
    Πρέπει να οριστεί τι είναι η γιόγκα και τι περιλαμβάνει, πως θα ελέγχεται η
    αποκλειστική παροχή υπηρεσιών εκμάθησης και πρακτικής γιόγκα, και ποιες θα είναι
    οι ποινές αν δεν γίνεται αποκλειστική παροχή υπηρεσιών εκμάθησης και πρακτικής
    γιόγκα. Να τηρούνται ίδιες κτιριολογικές προϋποθέσεις όπως και για τα ιδιωτικά
    γυμναστήρια εφόσον κάποια είδη γιόγκα απαιτούν ίδιους ή και αυστηρότερους
    κανόνες ασφαλείας.

  • 18 Νοεμβρίου 2021, 14:53 | Vicky V

    Το συνεχές copy paste στα μηνύματα των γυμναστών επιβεβαιώνει έναν ακατανόητο φόβο για τη δική τους δουλειά.

    Δε νομίζω ότι πραγματικά ανησυχούν για τις εγκαταστάσεις, τους χώρους και τα αποδυτήρια των χώρων yoga, όσο προσπαθούν να βάλουν εμπόδια για προσωπικά τους οφέλη σε έναν άλλο κλάδο.

    Θα μπορούσε να υπάρχει συνεργασία και ειρηνική συνύπαρξη, κύριοι, όχι αυτός ο άθλιος, κωμικοτραγικός πόλεμος που εσείς ξεκινήσατε και συντηρείτε γιατί για κάποιο λόγο κρίνετε ότι θα πληγούν τα συμφέροντά σας.

    Ας αφήσουμε και άλλους ανθρώπους να κάνουν τη δουλειά τους και ας μην κοιτάμε μόνο το προσωπικό μας συμφέρον.
    Εφόσον θέλετε να κάνετε καλό στους ανθρώπους μέσω της άσκησης, κάντε καλό γενικότερα, στηρίξτε μία προσπάθεια ενός άλλου κλάδου και μην προσπαθείτε να τη σαμποτάρετε κάνοντας συνεχή copy paste.

    Σε τελική ανάλυση, ας εκφέρει ο καθένας την άποψη του με δικά του λόγια, δε νομίζω να σας είναι τόσο δύσκολο..

    Υ.Γ. Η γιόγκα ΔΕΝ είναι θρησκεία. Ρωτήστε και μάθετε πριν μιλήσετε, διαφορετικά εκτίθεστε. Τραγική η αναφορά περί εκμάθησης θρησκειών και δοξασιών, αν αυτό είναι το επίπεδο των γυμναστών της χώρας όσον αφορά την επιχειρηματολογία ενάντια σε έναν άλλο κλάδο, πραγματικά έχει χαθεί η μπάλα.
    Διαβάστε, ενημερωθείτε και μην τορπιλίζετε προσπάθειες ενός κλάδου που παγκοσμίως χαίρει απέραντης εκτίμησης.

  • 18 Νοεμβρίου 2021, 12:47 | Ελισάβετ

     Η ρύθμιση αυτή αποτελεί, αν περάσει, το τέλος όλων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων γυμναστηρίων της χώρας. Ποιος εξασφαλίζει ότι σε χώρους δήθεν εκμάθησης και πρακτικής γιόγκα, δεν θα παρέχονται υπηρεσίες άσκησης όλων των ειδών; Στην περίπτωση που κάποιος πιαστεί να παρέχει άλλου είδους υπηρεσίες άσκησης σε κέντρο γιόγκα εκτός από γιόγκα, πως τιμωρείται; Γιατί δεν προβλέπονται εξοντωτικές ποινές; Απεναντίας προβλέπονται ποινές (ένα άλλο επόμενο άρθρο) εάν κάποιος δεν έχει πληρώσει για να μείνει αγράμματος (εκπαιδευτής). Άμεση απόσυρση.Γ) Το άκρον άωτον του αθέμιτου ανταγωνισμού. Εάν συνδυαστεί μάλιστα με την έλλειψη ποινών του Π.Δ. 219/2006 για όσους δεν τηρούν τους όρους του, τότε ο αθέμιτος ανταγωνισμός βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή του στην διάταξη αυτή.

  • 18 Νοεμβρίου 2021, 11:41 | Παναγιώτα

    Η ρύθμιση αυτή ενέχει τον κίνδυνο στους μικρούς και αποκλειστικούς χώρους γιόγκα να παρεισφρήσουν καλυμμένα πλέον και άλλες δραστηριότητες εκμάθησης θρησκευτικών δοξασιών και πρακτικών ανατολικών θρησκειών. επιπλέον θα αναπτύσσονται ποικίλες αθλητικές δραστηριότητες κι όχι μόνο γιόγκα.Οι ποινές για τους παραβάτες θα πρέπει να είναι εξοντωτικές.Κ πάλι υπονομεύεται η δημόσια υγεία.

  • 18 Νοεμβρίου 2021, 11:35 | Δημητρης Μποφιλιος

    Που ανήκει πλέον η γιόγκα; Στη ΓΓΑ; Εγκαταστάσεις δεν θα υπάρχουν; Μητρώα,
    εκπαιδευτές ή καθηγητές θα υπάρχουν; Είναι αναψυχή ή άσκηση; Ποιο θα είναι το
    περιεχόμενο διδασκαλίας στους νέους μη αθλητικούς χώρους; Αναπνευστικές
    ασκήσεις και διαλογισμός; Απελευθέρωση του σώματος μέσω πνευματικής
    εξάσκησης; Τα είδη γιόγκα όπως aerial yoga, yogalates, αλλά και κάποιες στάσεις
    της παραδοσιακής γιόγκα θέλουν και ασφαλείς χώρους και καταρτισμένους
    δάσκαλους. Ποιος θα ελέγχει εάν θα τηρούνται οι κανόνες λειτουργίας; Γιατί οι
    προϋποθέσεις λειτουργίας και οι ειδικές κτιριολογικές προϋποθέσεις των άρθρων 3
    και 4 αντίστοιχα του π.δ. 219/2006 (A’ 221), περί καθορισμού των όρων και των
    προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών γυμναστηρίων ή ιδιωτικών
    σχολών εκμάθησης αθλημάτων, δεν απαιτούνται για τη λειτουργία κέντρων γιόγκα;
    Πρέπει να οριστεί τι είναι η γιόγκα και τι περιλαμβάνει, πως θα ελέγχεται η
    αποκλειστική παροχή υπηρεσιών εκμάθησης και πρακτικής γιόγκα, και ποιες θα είναι
    οι ποινές αν δεν γίνεται αποκλειστική παροχή υπηρεσιών εκμάθησης και πρακτικής
    γιόγκα. Να τηρούνται ίδιες κτιριολογικές προϋποθέσεις όπως και για τα ιδιωτικά
    γυμναστήρια εφόσον κάποια είδη γιόγκα απαιτούν ίδιους ή και αυστηρότερους
    κανόνες ασφαλείας.

  • 18 Νοεμβρίου 2021, 10:52 | Θέλγια Σιστοβάρη

    Η αυτονόμηση και αυτοδιάθεση της διδασκαλίας και των χώρων εφαρμογής της Yoga θα είναι μια καλή ευκαιρία να επωφεληθεί ο κόσμος απο τα οφέλη της πανάρχαιας αυτής φιλοσοφίας και της εφαρμογής αυτής και όχι να διδάσκεται απο απόφοιτους και μη, της γυμναστικής Ακαδημίας. Υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά μεταξύ των 2,της Γυμναστικής και της Yoga. Έχουμε μείνει πολύ πίσω σε αυτήν την διάκριση και το δυσάρεστο είναι πως η Yoga ερμηνεύεται με λάθος χαρακτηριστικά στην αντίληψη του κάθε πολίτη της χώρας μας.Υπάρχουν δάσκαλοι Yoga που έχουν κάνει πολύ σοβαρές και πολυετείς σπουδές και άλλοι που παίρνουν διπλώματα απο το διαδίκτυο μέσα σε 3 μήνες. Θα πρέπει να μπουν κριτήρια και πολύ αυστηρός διαχωρισμός.

  • 18 Νοεμβρίου 2021, 09:53 | Ιφιγένεια Παναγιώτου

    Εάν κάποιος θεωρεί ότι η yoga είναι είδος άσκησης, αυτό φανερώνει αφενός ότι δεν γνωρίζει τι είναι και αφετέρου, ότι δεν την έχει βιώσει στην πραγματικότητα ο ίδιος ποτέ. Αντιθέτως αυτή η μονομερής οπτική και κατ΄επέκταση και μια πρακτική πάνω σε αυτήν την βάση, αποδεκνύονται ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ για τον άνθρωπο. Ειδικά στην σύγχρονη εποχή όπου ο τρόπος ζωής μας επικεντρώνεται στο υλικό πεδίο και επιφέρει μέγιστες αποκλίσεις και ανισορροπίες, η σωστή πρακτική του ανθρώπου στη yoga, η οποία θα ακολουθεί τις αρχές και τους άξονες των μεγάλων δασκάλων yoga της Ανατολής, επιβάλλεται προκειμένου ο άνθρωπος να ΑΝΑΠΤΥΞΕΙ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΑ ΟΛΑ του ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ. Η πρακτική πάνω σε κάθε άλλη βάση δεν είναι απλά ανώφελη, αλλά βλαπτική. Η Ελλάδα του 2021 οφείλει επιτέλους να αναγνωρίσει και να σεβαστεί τη yoga.

  • 18 Νοεμβρίου 2021, 09:46 | Παρασκευή Ζάββα

    Γιατί η γιόγκα δεν συμπεριλαμβάνεται ως κλάδος άσκησης στο πεδίο αθλητισμός αναψυχής αλλά αναφέρεται σε ξεχωριστό πεδίο; Εξάλλου, δεν διασφαλίζεται ότι στους χώρους εκμάθησης και πρακτικής γιόγκα, δεν θα παρέχονται υπηρεσίες άσκησης όλων των ειδών.

  • 18 Νοεμβρίου 2021, 09:33 | ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ

    Η ρύθμιση αυτή αποτελεί, αν περάσει, το τέλος όλων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων γυμναστηρίων της χώρας. Ποιος εξασφαλίζει ότι σε χώρους δήθεν εκμάθησης και πρακτικής γιόγκα, δεν θα παρέχονται υπηρεσίες άσκησης όλων των ειδών; Στην περίπτωση που κάποιος πιαστεί να παρέχει άλλου είδους υπηρεσίες άσκησης σε κέντρο γιόγκα εκτός από γιόγκα, πως τιμωρείται; Γιατί δεν προβλέπονται εξοντωτικές ποινές; Απεναντίας προβλέπονται ποινές (ένα άλλο επόμενο άρθρο) εάν κάποιος δεν έχει πληρώσει για να μείνει αγράμματος (εκπαιδευτής). Άμεση απόσυρση.

  • 18 Νοεμβρίου 2021, 08:55 | Σοφία Μαυροπούλου

    Θλίβομαι βαθύτατα διαβάζοντας τα πανομοιότυπα σχόλια (copy-paste) των γυμναστών…
    Και αναρωτιέμαι:
    Οι απόφοιτοι αυτής της σχολής βασίζουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα στη διδασκαλία της Γιογκα;
    Αν ναι, γνωρίζουν ότι η Γιόγκα είναι κυρίως ένα φιλοσοφικό σύστημα αυτογνωσίας και ανέλιξης της συνειδητότητας που εμπεριέχει και κάποιες σωματικές στάσεις προκειμένου να εξασκούνται αβίαστα οι θεραπευτικές αναπνευστικές και διαλογιστικές πρακτικές;
    Γνωρίζουν ότι ενας από τους βασικούς ορισμούς της λέξης ΓΙΟΓΚΑ είναι ΈΝΩΣΗ;
    Αναρωτιέμαι γιατί από τα σχόλια, αλλά και από τη γενικότερη στάση τους στο παρελθόν, δεν προκύπτει ενότητα…
    Αγαπητοί γυμναστές!
    Περισσότερα μας ΕΝΩΝΟΥΝ παρά μας χωρίζουν!
    Εσείς μπορείτε να διδάσκετε ένα κομμάτι της Γιόγκα (το σωματικό) στους χωρους σας και επιτρέψτε και σε εμάς να διδάσκουμε το μονοπάτι της Γιόγκα και να βοηθάμε τους ανθρώπους να γνωρίσουν τη βαθύτερη ουσία της ύπαρξής τους.
    Δεν υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα εδώ!
    Εσείς μπορείτε να διδάσκετε οποιαδήποτε μέθοδο σωματικής άσκησης. Εμείς θέλουμε να διδάσκουμε μόνο Γιόγκα (και όχι ζούμπα όπως με θλίψη μου διάβασα σε κάποιο σχόλιο).
    Εφ’ όσον σας ενδιαφέρει τόσο πολύ η Γιόγκα, όπως προκύπτει από τα σχόλιά σας, ας την τιμησουμε όλοι μαζί συμπεριφερόμενοι οπως η Γιόγκα πρεσβεύει.
    Με Ενοτητα, Αγάπη, Δημιουργικότητα και Σεβασμό.
    ΝΑΜΑΣΤΕ

  • 18 Νοεμβρίου 2021, 01:57 | ΜΑΡΙΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥ

    Διαβάζοντας τα σχόλια στα οποία γίνεται προσπάθεια να τεθεί μία επιχειρηματολογία υπέρ της δικαιολόγησης του φαινομένου της κεκαλυμμένης αντιποίησης του επαγγέλματος των Γυμναστών με δούρειο ίππο προγράμματα σωματικής άσκησης με προβειά «φιλοσοφικών συστημάτων» από ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με το επιστημονικό πεδίο της άσκησης, αλλά ούτε και με την πραγματική παράδοση-φιλοσοφία της Γιόγκα παρά μόνον με το ωφελιμιστικό οικονομικό τους συμφέρον, έχω να επισημάνω τα εξής:
    1) Το ότι η Γιόγκα είναι ένα αρχαίο σύστημα της Ινδικής παράδοσης στο οποίο χρησιμοποιούνται και σωματικές ασκήσεις ή στάσεις (Asanas) πλην των άλλων «εργαλείων» με σκοπό να εξιψώσουν τον άνθρωπο πνευματικά και σωματικά ώστε να μπορέσει να συνειδητοποιήσει την πραγματική του φύση, προέλευση και πορεία μέσα στην ύπαρξη, δεν αναιρεί το γεγονός ότι στις σύγχρονες Δυτικές κοινωνίες, κάθε επιστημονικός κλάδος έχει κατοχυρώσει ένα πεδίο εφαρμογής (εξ ορισμού της ύπαρξης του), το οποίο δεν μπορεί ο καθένας αυθαίρετα και χωρίς καμία αξιολόγηση, έγκριση και πιστοποίηση από επίσημο διαβαθμισμένο φορέα (ΑΕΙ) να εκμεταλλεύεται, αποκομίζοντας οικονομικό ώφελος στην ουσία παρανομώντας, αλλά και θέτοντας σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα των ανυποψίαστων. Γιόγκα μπορεί να είναι και μόνον ο διαλογισμός! Όπου υπεισέρχεται η κίνηση και η σωματική άσκηση σε οποιαδήποτε έκφανση της, τον πρώτο λόγο καθώς και την δυνατότητα επαγγελματικής παροχής της ως υπηρεσίας προς τους πολίτες, ωφείλουν να τον έχουν οι επιστήμονες αυτής που δεν είναι άλλοι από τους Γυμναστές των ΣΕΦΑΑ

  • 18 Νοεμβρίου 2021, 01:01 | ΜΑΡΙΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥ

    Διαβάζοντας τα σχόλια στα οποία γίνεται προσπάθεια να τεθεί μία επιχειρηματολογία υπέρ της δικαιολόγησης του φαινομένου της κεκαλυμμένης αντιποίησης του επαγγέλματος των Γυμναστών με δούρειο ίππο προγράμματα σωματικής άσκησης με προβειά «φιλοσοφικών συστημάτων» από ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με το επιστημονικό πεδίο της άσκησης, αλλά ούτε και με την πραγματική παράδοση-φιλοσοφία της Γιόγκα παρά μόνον με το ωφελιμιστικό οικονομικό τους συμφέρον, έχω να επισημάνω τα εξής:
    1) Το ότι η Γιόγκα είναι ένα αρχαίο σύστημα της Ινδικής παράδοσης στο οποίο χρησιμοποιούνται και σωματικές ασκήσεις ή στάσεις (Asanas) πλην των άλλων «εργαλείων» με σκοπό να εξιψώσουν τον άνθρωπο πνευματικά και σωματικά ώστε να μπορέσει να συνειδητοποιήσει την πραγματική του φύση, προέλευση και πορεία μέσα στην ύπαρξη, δεν αναιρεί το γεγονός ότι στις σύγχρονες Δυτικές κοινωνίες, κάθε επιστημονικός κλάδος έχει κατοχυρώσει ένα πεδίο εφαρμογής (εξ ορισμού της ύπαρξης του), το οποίο δεν μπορεί ο καθένας αυθαίρετα και χωρίς καμία αξιολόγηση, έγκριση και πιστοποίηση από επίσημο διαβαθμισμένο φορέα (ΑΕΙ) να εκμεταλλεύεται, αποκομίζοντας οικονομικό ώφελος στην ουσία παρανομώντας, αλλά και θέτοντας σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα των ανυποψίαστων. Γιόγκα μπορεί να είναι και μόνον ο διαλογισμός! Όπου υπεισέρχεται η κίνηση και η σωματική άσκηση σε οποιαδήποτε έκφανση της, τον πρώτο λόγο καθώς και την δυνατότητα επαγγελματικής παροχής της ως υπηρεσίας προς τους πολίτες, ωφείλουν να τον έχουν οι επιστήμονες αυτής που δεν είναι άλλοι από τους Γυμναστές των ΣΕΦΑΑ.

  • 18 Νοεμβρίου 2021, 01:47 | ΜΑΡΙΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥ

    Διαβάζοντας τα σχόλια στα οποία γίνεται προσπάθεια να τεθεί μία επιχειρηματολογία υπέρ της δικαιολόγησης του φαινομένου της κεκαλυμμένης αντιποίησης του επαγγέλματος των Γυμναστών με δούρειο ίππο προγράμματα σωματικής άσκησης με προβειά «φιλοσοφικών συστημάτων» από ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με το επιστημονικό πεδίο της άσκησης, αλλά ούτε και με την πραγματική παράδοση-φιλοσοφία της Γιόγκα παρά μόνον με το ωφελιμιστικό οικονομικό τους συμφέρον, έχω να επισημάνω τα εξής:
    1) Το ότι η Γιόγκα είναι ένα αρχαίο σύστημα της Ινδικής παράδοσης στο οποίο χρησιμοποιούνται και σωματικές ασκήσεις ή στάσεις (Asanas) πλην των άλλων «εργαλείων» με σκοπό να εξιψώσουν τον άνθρωπο πνευματικά και σωματικά ώστε να μπορέσει να συνειδητοποιήσει την πραγματική του φύση, προέλευση και πορεία μέσα στην ύπαρξη, δεν αναιρεί το γεγονός ότι στις σύγχρονες Δυτικές κοινωνίες, κάθε επιστημονικός κλάδος έχει κατοχυρώσει ένα πεδίο εφαρμογής (εξ ορισμού της ύπαρξης του), το οποίο δεν μπορεί ο καθένας αυθαίρετα και χωρίς καμία αξιολόγηση, έγκριση και πιστοποίηση από επίσημο διαβαθμισμένο φορέα (ΑΕΙ) να εκμεταλλεύεται, αποκομίζοντας οικονομικό ώφελος παρανομώντας αλλά και θέτοντας σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα των ανυποψίαστων. Γιόγκα μπορεί να είναι και μόνον ο διαλογισμός! Όπου υπεισέρχεται η κίνηση και η σωματική άσκηση σε οποιαδήποτε έκφανση της, τον πρώτο λόγο καθώς και την δυνατότητα επαγγελματικής παροχής της ως υπηρεσίας προς τους πολίτες, ωφείλουν να τον έχουν οι επιστήμονες αυτής που δεν είναι άλλοι από τους Γυμναστές των ΣΕΦΑΑ.

  • 18 Νοεμβρίου 2021, 00:10 | Βιβη Λετσου

    Επιτελους ηλθε η ωρα να σταματησει στην Ελλαδα αυτο το ακατανοητο καπελωμα της αρχαιας επιστημης και πρακτικης της Γιογκα απο τα γυμναστηρια. Η Γιογκα πρεπει να διδασκεται απο εκπαιδευτες που εχουν σπουδασει και την θεωρια και την πρακτικη της απο εμπειρους και αφοσιωμενους εκπαιδευτες. Σε ολο τον κοσμο η Γιογκα αναγνωριζεται ως ενα ξεχωριστο μονοπατι, οπως ο χορος αναγνωριζεται ως ξεχωριστη τεχνη στην Ελλαδα. Λειτουργουν σχολες χορου ανεξαρτητα, και κανενας δεν εχει απαιτησει μεχρι τωρα να υπαρχουν σχολες χορου αποκλειστικα μεσα απο τα γυμναστηρια… το οτι περιοριζαν την γιογκα αλλα και τη μεθοδο Πιλατες με αυτο τον τροπο ηταν αδικο, παραλογο, και οπισθοδρομικο. Στην Ινδια ο Μοντι ιδρυσε ειδικο υπουργειο για τη Γιογκα, και απο σεβασμο στην επιστημη και το μονοπατι της Γιογκα αλλα και γιατι το βημα αυτο ηταν εξυπνο για την οικονομια της χωρας. Ποσοι ταξιδιωτες πηγαινουν στην Ινδια για σπουδες και retreats? Και γιατι οχι στην Ελλαδα? Οι Ευρωπαιοι δηλωνουν με αρθρα οτι προτιμουν να ελθουν και να συνδυασουν διακοπες και γιογκα στην Ελλαδα… και εμεις μεχρι τωρα αντι να εκμεταλευτουμε αυτη την προτιμηση προς το καλο του τουρισμου, του πολιτισμου, και της οικονομιας, περιοριζαμε τις ιδιες μας τις δυνατοτητες. Ο μεχρι τωρα νομος ηταν αδικος και περιοριστικος, εμεις οι δασκαλοι που εχουμε αφιερωσει δεκατιες στη σπουδη της γιογκα αισθανομασταν την αδικια και αστοχια του υπαρχοντα νομου και ελπιζουμε τωρα να παμε επιτελους μπροστα, ελευθερωντας τη Γιογκα απο τον κλοιο των γυμναστηριων…. οπου υπηρχαν και πολλοι τραυματισμοι διοτι ασχετοι γυμναστες με ελαχιστη εμπειρια στη Γιογκα οδηγουσαν το κοινο σε αστοχες κινησεις. Ας διδασκεται η Γιογκα απο εμπειρους και εκπαιδευμενους δασκαλους Γιογκα, και ο χωρος της πρακτικης της Γιογκα ας τηρει τα προτυπα της υγειας και ασφαλειας που αρμοζουν στην Γιογκα και οχι στα γυμναστηρια… Ευχαριστω!

  • 18 Νοεμβρίου 2021, 00:14 | Ερμιόνη

    Που ανήκει πλέον η γιόγκα; Στη ΓΓΑ; Εγκαταστάσεις δεν θα υπάρχουν;Μητρώα,
    εκπαιδευτές ή καθηγητές θα υπάρχουν; Είναι αναψυχή ή άσκηση; Ποιο θα είναι το
    περιεχόμενο διδασκαλίας στους νέους μη αθλητικούς χώρους; Αναπνευστικές
    ασκήσεις και διαλογισμός; Απελευθέρωση του σώματος μέσω πνευματικής
    εξάσκησης; Τα είδη γιόγκα όπως aerial yoga, yogalates, αλλά και κάποιες στάσεις
    της παραδοσιακής γιόγκα θέλουν και ασφαλείς χώρους και καταρτισμένους
    δάσκαλους. Ποιος θα ελέγχει εάν θα τηρούνται οι κανόνες λειτουργίας; Γιατί οι
    προϋποθέσεις λειτουργίας και οι ειδικές κτιριολογικές προϋποθέσεις των άρθρων 3
    και 4 αντίστοιχα του π.δ. 219/2006 (A’ 221), περί καθορισμού των όρων και των
    προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών γυμναστηρίων ή ιδιωτικών
    σχολών εκμάθησης αθλημάτων, δεν απαιτούνται για τη λειτουργία κέντρων γιόγκα;
    Πρέπει να οριστεί τι είναι η γιόγκα και τι περιλαμβάνει, πως θα ελέγχεται η
    αποκλειστική παροχή υπηρεσιών εκμάθησης και πρακτικής γιόγκα, και ποιες θα είναι
    οι ποινές αν δεν γίνεται αποκλειστική παροχή υπηρεσιών εκμάθησης και πρακτικής
    γιόγκα. Να τηρούνται ίδιες κτιριολογικές προϋποθέσεις όπως και για τα ιδιωτικά
    γυμναστήρια εφόσον κάποια είδη γιόγκα απαιτούν ίδιους ή και αυστηρότερους
    κανόνες ασφαλείας.

  • 18 Νοεμβρίου 2021, 00:17 | Μαρία Κωνσταντίνα Μανώλη

    Που ανήκει πλέον η γιόγκα; Στη ΓΓΑ; Εγκαταστάσεις δεν θα υπάρχουν; Μητρώα,
    εκπαιδευτές ή καθηγητές θα υπάρχουν; Είναι αναψυχή ή άσκηση; Ποιο θα είναι το
    περιεχόμενο διδασκαλίας στους νέους μη αθλητικούς χώρους; Αναπνευστικές
    ασκήσεις και διαλογισμός; Απελευθέρωση του σώματος μέσω πνευματικής
    εξάσκησης; Τα είδη γιόγκα όπως aerial yoga, yogalates, αλλά και κάποιες στάσεις
    της παραδοσιακής γιόγκα θέλουν και ασφαλείς χώρους και καταρτισμένους
    δάσκαλους. Ποιος θα ελέγχει εάν θα τηρούνται οι κανόνες λειτουργίας; Γιατί οι
    προϋποθέσεις λειτουργίας και οι ειδικές κτιριολογικές προϋποθέσεις των άρθρων 3
    και 4 αντίστοιχα του π.δ. 219/2006 (A’ 221), περί καθορισμού των όρων και των
    προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών γυμναστηρίων ή ιδιωτικών
    σχολών εκμάθησης αθλημάτων, δεν απαιτούνται για τη λειτουργία κέντρων γιόγκα;
    Πρέπει να οριστεί τι είναι η γιόγκα και τι περιλαμβάνει, πως θα ελέγχεται η
    αποκλειστική παροχή υπηρεσιών εκμάθησης και πρακτικής γιόγκα, και ποιες θα είναι
    οι ποινές αν δεν γίνεται αποκλειστική παροχή υπηρεσιών εκμάθησης και πρακτικής
    γιόγκα. Να τηρούνται ίδιες κτιριολογικές προϋποθέσεις όπως και για τα ιδιωτικά
    γυμναστήρια εφόσον κάποια είδη γιόγκα απαιτούν ίδιους ή και αυστηρότερους
    κανόνες ασφαλείας.

  • 18 Νοεμβρίου 2021, 00:31 | KaterinaKasab

    Που ανήκει πλέον η γιόγκα; Στη ΓΓΑ; Εγκαταστάσεις δεν θα υπάρχουν; Μητρώα, εκπαιδευτές ή καθηγητές θα υπάρχουν; Είναι αναψυχή ή άσκηση; Ποιο θα είναι το περιεχόμενο διδασκαλίας στους νέους μη αθλητικούς χώρους; Αναπνευστικές ασκήσεις και διαλογισμός; Απελευθέρωση του σώματος μέσω πνευματικής εξάσκησης; Τα είδη γιόγκα όπως aerial yoga , yogalates , αλλά και κάποιες στάσεις της παραδοσιακής γιόγκα θέλουν και ασφαλείς χώρους και καταρτισμένους δάσκαλους. Ποιος θα ελέγχει εάν θα τηρούνται οι κανόνες λειτουργίας; Γιατί οι προϋποθέσεις λειτουργίας και οι ειδικές κτιριολογικές προϋποθέσεις των άρθρων 3 και 4 αντίστοιχα του π.δ. 219/2006 (A’ 221), περί καθορισμού των όρων και των προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών γυμναστηρίων ή ιδιωτικών σχολών εκμάθησης αθλημάτων, δεν απαιτούνται για τη λειτουργία κέντρων γιόγκα; Πρέπει να οριστεί τι είναι η γιόγκα και τι περιλαμβάνει, πως θα ελέγχεται η αποκλειστική παροχή υπηρεσιών εκμάθησης και πρακτικής γιόγκα, και ποιες θα είναι οι ποινές αν δεν γίνεται αποκλειστική παροχή υπηρεσιών εκμάθησης και πρακτ

  • 17 Νοεμβρίου 2021, 23:30 | ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Η ρύθμιση αυτή αποτελεί, αν περάσει, το τέλος όλων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων γυμναστηρίων της χώρας. Ποιος εξασφαλίζει ότι σε χώρους δήθεν εκμάθησης και πρακτικής γιόγκα, δεν θα παρέχονται υπηρεσίες άσκησης όλων των ειδών; Στην περίπτωση που κάποιος πιαστεί να παρέχει άλλου είδους υπηρεσίες άσκησης σε κέντρο γιόγκα εκτός από γιόγκα, πως τιμωρείται; Γιατί δεν προβλέπονται εξοντωτικές ποινές; Απεναντίας προβλέπονται ποινές (ένα άλλο επόμενο άρθρο) εάν κάποιος δεν έχει πληρώσει για να μείνει αγράμματος (εκπαιδευτής). Άμεση απόσυρση.

  • 17 Νοεμβρίου 2021, 23:35 | Γεωργια

    Η ρύθμιση αυτή αποτελεί, αν περάσει, το τέλος όλων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων γυμναστηρίων της χώρας. Ποιος εξασφαλίζει ότι σε χώρους δήθεν εκμάθησης και πρακτικής γιόγκα, δεν θα παρέχονται υπηρεσίες άσκησης όλων των ειδών; Στην περίπτωση που κάποιος πιαστεί να παρέχει άλλου είδους υπηρεσίες άσκησης σε κέντρο γιόγκα εκτός από γιόγκα, πως τιμωρείται; Γιατί δεν προβλέπονται εξοντωτικές ποινές; Απεναντίας προβλέπονται ποινές (ένα άλλο επόμενο άρθρο) εάν κάποιος δεν έχει πληρώσει για να μείνει αγράμματος (εκπαιδευτής). Άμεση απόσυρση.Εάν συνδυαστεί μάλιστα με την έλλειψη ποινών του Π.Δ. 219/2006 για όσους δεν τηρούν τους όρους του, τότε ο αθέμιτος ανταγωνισμός βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή του στην διάταξη αυτή.