Άρθρο 7 – Πιστοποίηση προσωπικού και εταιρειών

1.1    Τα προσόντα του προσωπικού το οποίο αναλαμβάνει εργασίες ελέγχου, ανάκτησης, εγκατάστασης και συντήρησης ή εξυπηρέτησης σταθερού εξοπλισμού ψύξης, κλιματισμού και αντλιών θερμότητας, ο οποίος περιέχει ορισμένα φθοριούχα αέρια του θερμοκηπίου, του προσωπικού του ασχολούμενου με εργασίες ελέγχου, ανάκτησης, εγκατάστασης, συντήρησης ή τρέχουσας εξυπηρέτησης σε μόνιμα συστήματα πυροπροστασίας και πυροσβεστήρες που περιέχουν ορισμένα φθοριούχα αέρια του θερμοκηπίου, του προσωπικού του ασχολούμενου με την ανάκτηση ορισμένων φθοριούχων αερίων του θερμοκηπίου από συσκευές χειρισμού και προστασίας υψηλής τάσεως και του προσωπικού που προβαίνει σε ανάκτηση, από εξοπλισμό, ορισμένων διαλυτών που έχουν ως βάση φθοριούχα αέρια του θερμοκηπίου, πιστοποιούνται μετά από προφορικές και γραπτές εξετάσεις σύμφωνα με τους Κανονισμούς (ΕΚ) αριθ. 303/2008, 304/2008, 305/2008 και 306/2008 της Επιτροπής της 2ας Απριλίου 2008, αντίστοιχα, και τις ακόλουθες παραγράφους του παρόντος άρθρου. Τα πιστοποιητικά τα οποία έχουν ληφθεί με τις διαδικασίες του παρόντος άρθρου  αναγνωρίζονται αμοιβαία σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

1.2    Εταιρείες οι οποίες εκτελούν δραστηριότητες εγκατάστασης,  συντήρησης ή εξυπηρέτησης εξοπλισμού ο οποίος περιέχει φθοριούχα αέρια του θερμοκηπίου σύμφωνα με  τα οριζόμενα στον Κανονισμό (ΕΚ) 842/2006, πιστοποιούνται κατά το πρότυπο ISO 9001, και σύμφωνα με τους Κανονισμούς 303/2008 και 304/2008  και τις ακόλουθες παραγράφους του παρόντος άρθρου. Τα πιστοποιητικά 9001 τα οποία έχουν ληφθεί με τις διαδικασίες του παρόντος άρθρου, αναγνωρίζονται αμοιβαία σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

1.3    Στο προσωπικό το οποίο ασχολείται με συστήματα κλιματισμού με φθοριούχα αέρια θερμοκηπίου εγκατεστημένα σε ορισμένα μηχανοκίνητα οχήματα, χορηγείται βεβαίωση κατάρτισης μετά την ολοκλήρωση μαθημάτων κατάρτισης τα οποία καλύπτουν το ελάχιστο δεξιοτήτων και γνώσεων που αναφέρονται στον Κανονισμό (ΕΚ) 307/2008 της 2ας Απριλίου 2008. Οι βεβαιώσεις οι οποίες έχουν ληφθεί με τις διαδικασίες του παρόντος άρθρου αναγνωρίζονται αμοιβαία σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

2.1    Ως Φορέας Πιστοποίησης Προσόντων Προσωπικού της ανωτέρω παραγράφου 1.1, ορίζεται ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων (Ε.Ο.Π.Π), Ν.Π.Ι.Δ. εποπτευόμενο από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

2.2    Οι φορείς πιστοποίησης των εταιρειών της ανωτέρω παραγράφου 1.2, διαπιστεύονται από το ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΗΣ (ΕΣΥΔ) ή από ισότιμο μέλος της συμφωνίας αμοιβαίας αναγνώρισης ΕΑ-MLA, σύμφωνα με το πρότυπο ISO/IEC 17021. Οι προς πιστοποίηση εταιρείες πρέπει να απασχολούν πιστοποιημένο, σύμφωνα με το παρόν άρθρο προσωπικό, για τις δραστηριότητες που απαιτούν πιστοποίηση, σε αριθμούς που αρκούν για την κάλυψη του αναμενόμενου όγκου δραστηριοτήτων και πρέπει να διαθέτουν τα αναγκαία εργαλεία και διαδικασίες στο προσωπικό αυτό.

2.3    Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων καθορίζονται τα κριτήρια και διαδικασίες σύμφωνα με τα οποία χορηγούνται από τον Φορέα Πιστοποίησης Προσόντων Προσωπικού (Ε.Ο.Π.Π) οι  βεβαιώσεις κατάρτισης του προσωπικού που προβλέπονται στην ανωτέρω παράγραφο 1.3.

3.1    Οι φορείς πιστοποίησης προσόντων προσωπικού και εταιρειών είναι εντελώς ανεξάρτητοι και αμερόληπτοι κατά την άσκηση των δραστηριοτήτων τους, θεσπίζουν και εφαρμόζουν τις διαδικασίες που σχετίζονται με την έκδοση, αναστολή και ανάκληση των πιστοποιητικών

3.2    Οι φορείς πιστοποίησης προσόντων προσωπικού και εταιρειών τηρούν αρχεία που επιτρέπουν την επαλήθευση της κατάστασης πιστοποιημένων προσώπων και εταιρειών. Τα αρχεία συνιστούν την απόδειξη της πλήρους διεκπεραίωσης της διαδικασίας πιστοποίησης και διατηρούνται τουλάχιστον επί πενταετία.

3.3    Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, μετά από εισήγηση του Ε.Ο.Π.Π  καθορίζονται τα κριτήρια, η εξεταστέα ύλη, οι όροι και οι προϋποθέσεις για την πιστοποίηση των προσόντων του τεχνικού προσωπικού των επαγγελματικών κλάδων των Κανονισμών 303-306/2008 της Επιτροπής (ΕΚ) της 2ας Απριλίου 2008, καθώς και για τη χορήγηση των βεβαιώσεων κατάρτισης του τεχνικού προσωπικού του επαγγελματικού κλάδου του Κανονισμού 307/2008 της Επιτροπής ΕΚ της 2ας Απριλίου 2008, σύμφωνα με τα ελάχιστα οριζόμενα στους Κανονισμούς αυτούς, προκειμένου να αποκτηθούν τα αμοιβαίως αναγνωρίσιμα πιστοποιητικά και βεβαιώσεις κατάρτισης στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

4.1    Ο φορέας πιστοποίησης προσόντων προσωπικού εγκρίνει τους φορείς αξιολόγησης προσόντων προσωπικού, οι οποίοι διενεργούν τις προφορικές και γραπτές εξετάσεις αξιολόγησης σύμφωνα με τους Κανονισμούς (ΕΚ) 303-306/2008 της Επιτροπής της 2ας Απριλίου 2008.

4.2    Οι φορείς αξιολόγησης προσόντων προσωπικού μπορεί να είναι νομικά πρόσωπα του αστικού κώδικα ή του εμπορικού νόμου με σκοπό την αξιολόγηση των δεξιοτήτων του προσωπικού που απασχολείται στις δραστηριότητες που αναφέρουν οι Κανονισμοί (ΕΚ) 303-306/2008 της Επιτροπής της 2ας Απριλίου 2008 ή ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα ή ΝΠΙΔ κοινωφελούς σκοπού ή φορείς εποπτευόμενοι από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

4.3    Κατά την άσκηση των δραστηριοτήτων του ο φορέας αξιολόγησης προσόντων προσωπικού είναι ανεξάρτητος και αμερόληπτος.

4.4    Ο φορέας αξιολόγησης προσόντων προσωπικού προγραμματίζει και διαρθρώνει τις εξετάσεις αξιολόγησης κατά τρόπον ώστε να εξασφαλίζεται η κάλυψη των ελάχιστων δεξιοτήτων και γνώσεων που αναφέρονται στα σχετικά παραρτήματα των Κανονισμών (ΕΚ) 303-306/2008 της Επιτροπής της 2ας Απριλίου 2008.

4.5    Ο φορέας αξιολόγησης προσόντων προσωπικού θεσπίζει διαδικασίες υποβολής εκθέσεων και τηρεί αρχεία για την τεκμηρίωση των ατομικών και συνολικών αποτελεσμάτων της αξιολόγησης.

4.6    Ο φορέας αξιολόγησης προσόντων προσωπικού μεριμνά ώστε οι οριζόμενοι για μια δοκιμασία εξεταστές να γνωρίζουν πλήρως τις μεθόδους και τα έγγραφα των εξετάσεων και να διαθέτουν την κατάλληλη ικανότητα στον τομέα που αποτελεί το αντικείμενο των εξετάσεων. Εξασφαλίζει επίσης τη διάθεση του αναγκαίου εξοπλισμού, εργαλείων και υλικών για τις πρακτικές δοκιμασίες.

5.1 Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων καθορίζεται η μορφή των χορηγούμενων πιστοποιητικών τα οποία χορηγεί ο φορέας πιστοποίησης προσόντων προσωπικού (Ε.Ο.Π.Π.). Τα πιστοποιητικά  περιλαμβάνουν όλες τις πληροφορίες που ορίζουν οι ισχύοντες περί ελάχιστων προϋποθέσεων για πιστοποίηση και αμοιβαία αναγνώριση Κανονισμοί (ΕΚ) αριθ. 303/2008, 304/2008, 305/2008 και 306/2008 της Επιτροπής της 2ας Απριλίου 2008.

5.2    Με απόφαση του Υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας καθορίζεται η μορφή των χορηγούμενων πιστοποιητικών τα οποία χορηγούν οι φορείς πιστοποίησης εταιρειών. Τα πιστοποιητικά  περιλαμβάνουν όλες τις πληροφορίες που ορίζουν οι ισχύοντες περί ελάχιστων προϋποθέσεων για πιστοποίηση και αμοιβαία αναγνώριση Κανονισμοί (ΕΚ) αριθ. 303/2008 και 304/2008   της Επιτροπής της 2ας Απριλίου 2008.

5.3    Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων καθορίζεται η μορφή των χορηγούμενων βεβαιώσεων κατάρτισης του προσωπικού που ασχολείται με συστήματα κλιματισμού με φθοριούχα αέρια θερμοκηπίου, εγκατεστημένα σε ορισμένα μηχανοκίνητα οχήματα, τα οποία χορηγεί ο φορέας πιστοποίησης προσόντων προσωπικού (Ε.Ο.Π.Π.). Η βεβαίωση περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για αμοιβαία αναγνώριση που ορίζει ο Κανονισμός (ΕΚ) 307/2008.

6.      Σε περιπτώσεις που θα χρειαστεί συμπληρωματική κατάρτιση, αυτή μπορεί να προσφερθεί από οποιονδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα στη βάση πιστοποιημένων  προγραμμάτων σπουδών, το περιεχόμενο των οποίων θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τις ελάχιστες απαιτήσεις γνώσεων και δεξιοτήτων που αναφέρονται στα παραρτήματα των Κανονισμών 303-307/2008 της Επιτροπής της 2ας Απριλίου 2008. Αρμόδιο για την πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών είναι το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, το οποίο έχει και την ευθύνη ανάθεσης του σχετικού έργου σε εποπτευόμενο/ους φορέα/είς του.

7.1    Για τα προσωρινά πιστοποιητικά που απαιτούνται για τους τεχνικούς σταθερού εξοπλισμού ψύξης, κλιματισμού και αντλιών θερμότητας του Κανονισμού (ΕΚ) 303/2008 ισχύουν τα ακόλουθα:

α.   Τα προσωρινά πιστοποιητικά χορηγούνται από τον φορέα πιστοποίησης προσόντων προσωπικού μετά από κατάθεση των απαιτούμενων δικαιολογητικών, στο πλαίσιο της διαδικασίας πιστοποίησης

β.   Τα προσωρινά πιστοποιητικά εκδίδονται στη βάση των επαγγελματικών αδειών και των πιστοποιητικών των τεχνικών-ψυκτικών, που εκδίδονται σύμφωνα με το ΠΔ 87/1996. Για τις περιπτώσεις τεχνικών χωρίς επαγγελματική άδεια ή πιστοποιητικό, τα προσωρινά πιστοποιητικά χορηγούνται στη βάση του πλαισίου ελάχιστων απαιτήσεων μόρφωσης και επαγγελματικής πείρας που περιγράφονται στο Παράρτημα V. Στους ασκούντες ελεύθερα το επάγγελμα μηχανολόγους μηχανικούς των πολυτεχνικών σχολών χορηγείται προσωρινό πιστοποιητικό με βάση τα επαγγελματικά δικαιώματα που προκύπτουν από τους τίτλους σπουδών τους.

7.2    Στις εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στο πεδίο εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΚ) 303/2008, χορηγούνται προσωρινά πιστοποιητικά με απόφαση του Υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με βάση τα οριζόμενα στον εν λόγω Κανονισμό.

7.3. Τα προσωρινά πιστοποιητικά παύουν να ισχύουν την ημερομηνία που ορίζει ο Κανονισμός (ΕΚ) 303/2008, οπότε πρέπει να έχουν εκδοθεί τα επίσημα πιστοποιητικά.

8.   Η πρόθεση εφαρμογής συστήματος προσωρινής πιστοποίησης κοινοποιείται  από το ΥΠΕΚΑ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον επαγγελματικό κλάδο των τεχνικών σταθερού εξοπλισμού ψύξης, κλιματισμού και αντλιών θερμότητας.

9.   Το ΥΠΕΚΑ προωθεί τις διαδικασίες ώστε  η χώρα να αποστείλει κοινοποίηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή  για τα στοιχεία των φορέων πιστοποίησης φυσικών προσώπων και εταιρειών, καθώς και των βεβαιώσεων κατάρτισης στη μορφή η οποία καθορίζεται με τον Κανονισμό (ΕΚ) 308/2008.