Άρθρο 2 – Αρμόδιες αρχές

Αρμόδιες αρχές για την εφαρμογή των διατάξεων του Κανονισμού (ΕΚ) υπ’ αριθμ. 842/2006 και της παρούσας απόφασης, ορίζονται οι εξής:

1. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Δ/νση Ελέγχου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Θορύβου (Ε.Α.Ρ.Θ.), το οποίο στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, ορίζεται ως εθνικός συντονιστής για την συνολική εφαρμογή  του Κανονισμού (ΕΚ) 842/2006 και ειδικότερα:

α)   συντονίζει τα συναρμόδια Υπουργεία και ενδεχομένως φορείς  του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, για τη λήψη  των αναγκαίων μέτρων που απαιτούνται για την εφαρμογή των διατάξεων των ως άνω Κανονισμών και της παρούσας απόφασης καθώς και για την εκπροσώπηση της χώρας στην Επιτροπή που προβλέπεται στο άρθρο 12 του Κανονισμού (ΕΚ) 842/2006,

β)   επισπεύδει τη λήψη μέτρων για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΚ) 842/2006, και ειδικότερα των άρθρων 4 και 5 αυτού σε συνδυασμό με το άρθρο 7 της παρούσας απόφασης,

γ)   παραλαμβάνει τα στοιχεία που προβλέπονται στο άρθρο 6 του Κανονισμού (ΕΚ) 842/2006, τα οποία κοινοποιούνται προς αυτό από κάθε υπόχρεο παραγωγό, εισαγωγέα ή εξαγωγέα και προβαίνει σε ενέργειες για τη συγκέντρωση δεδομένων του άρθρου 6 παρ. 4 του Κανονισμού (ΕΚ) 842/2006

δ)   γνωμοδοτεί για τα θέματα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΚ) 842/2006, που εμπίπτουν άμεσα στην αρμοδιότητα άλλων συναρμόδιων Υπουργείων, όπως αυτή ορίζεται στις επόμενες παραγράφους,

ε) επιβάλει τις κυρώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 9 της παρούσας απόφασης, στα πλαίσια της αρμοδιότητάς του.

στ) ενημερώνεται για τις ενέργειες και δράσεις των συναρμόδιων Υπουργείων, που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΚ) 842/2006 και των συμπληρωματικών αυτού Κανονισμών.

1.1. Για την πραγματοποίηση του συντονιστικού έργου του ΥΠΕΚΑ συστήνεται Τεχνική Διϋπουργική Ομάδα Εργασίας (ΤΔΟΕ), που συγκροτείται από πέντε (5) εκπροσώπους των  Υπουργείων  ΠΕΚΑ (1), Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (1), Οικονομικών (1), Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων (1) και Προστασίας του Πολίτη (1). Στην ΤΔΟΕ μπορούν επίσης να συμμετέχουν, εφόσον κρίνεται αναγκαίο και εμπειρογνώμονες άλλων κατά περίπτωση συναρμόδιων Υπουργείων ή φορέων  του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και εμπειρογνώμονες Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων που λόγω των εξειδικευμένων γνώσεών τους μπορούν να συνεισφέρουν στο έργο της. Στην ΤΔΟΕ προεδρεύει ο εκάστοτε εκπρόσωπος του ΥΠΕΚΑ. Τα μέλη της ΤΔΟΕ με τους αναπληρωματικούς τους προτείνονται από τους φορείς που εκπροσωπούν και ορίζονται με απόφαση του Υπουργού ΠΕΚΑ. Με την ίδια διαδικασία αντικαθίστανται τα μέλη της ΤΔΟΕ.

Η ΤΔΟΕ συγκαλείται σε τακτά διαστήματα  ανά εξάμηνο με μέριμνα της αρμόδιας Δ/νσης Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ και έκτακτα όποτε κριθεί αναγκαίο.

Έργο της ΤΔΟΕ είναι:

α.   η παρακολούθηση της εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΚ) 842/2006 και των Κανονισμών που έχουν εκδοθεί ή εκδίδονται σε εφαρμογή του

β.   η επεξεργασία και αξιολόγηση των προτεινόμενων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέτρων αναθεώρησης των ανωτέρω Κανονισμών και η διαμόρφωση εθνικών θέσεων.

γ.   η διαμόρφωση προτάσεων για τη λήψη μέτρων εφαρμογής των εν λόγω Κανονισμών

δ.   η παροχή τεχνικής υποστήριξης σε θέματα διμερούς ή πολυμερούς συνεργασίας με άλλα Κράτη μέλη καθώς και με τρίτες χώρες

ε. η γνωμοδότηση για κάθε θέμα που παραπέμπεται σ΄ αυτήν από την αρμόδια Δ/νση Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, σχετικά με την εφαρμογή της παρούσας απόφασης.

2. Το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας το οποίο στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, έχει την ευθύνη:

α)   για την εφαρμογή του άρθρου 5 του Κανονισμού (ΕΚ) 842/2006 όσον αφορά στην υποχρέωση πιστοποίησης των εταιρειών που εκτελούν τις δραστηριότητες των άρθρων 3 και 4 του ως άνω Κανονισμού, βάσει των ελαχίστων απαιτήσεων οι οποίες προσδιορίζονται στο άρθρο 7 του Κανονισμού (ΕΚ) 303/2008 και το άρθρο 7 του Κανονισμού (ΕΚ) 304/2008.

β)   για την εφαρμογή του άρθρου 7 του Κανονισμού (ΕΚ) 842/2006 ως προς τον έλεγχο χρήσης ορθής επισήμανσης και του άρθρου 9 ως προς τη διάθεση στην αγορά προϊόντων τα οποία εμπίπτουν στις απαγορεύσεις του Παραρτήματος ΙΙ του Κανονισμού 842/2006  ή στη διάθεση φθοριούχων αερίων του θερμοκηπίου σε περιέκτες μιας χρήσης, για χρήση σε εφαρμογές οι οποίες καλύπτονται από τον Κανονισμό.

γ) για την επιβολή των κυρώσεων που προβλέπονται στο άρθρο 9 της παρούσας απόφασης, στα πλαίσια της αρμοδιότητάς του

δ) για την ενημέρωση του ΥΠΕΚΑ σχετικά με τις ενέργειες και δράσεις που πραγματοποιεί στο πλαίσιο εφαρμογής των ανωτέρω διατάξεων του  Κανονισμού (ΕΚ) 842/2006 και των συμπληρωματικών αυτού Κανονισμών.

ε) Αρμόδιος φορέας για θέματα επισήμανσης και διάθεσης στην ελληνική αγορά προϊόντων τα οποία περιέχουν φθοριούχα αέρια του θερμοκηπίου ορίζεται η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

3. Το Υπουργείο Οικονομικών το οποίο στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, έχει την ευθύνη:

α)   για την εφαρμογή του άρθρου 9 όσον αφορά στην εισαγωγή στη χώρα από τρίτες χώρες εκτός ΕΕ, προϊόντων τα οποία εμπίπτουν στις απαγορεύσεις του Παραρτήματος ΙΙ του Κανονισμού 842/2006 ή φθοριούχων αερίων του θερμοκηπίου σε περιέκτες μιας χρήσης, για χρήση σε εφαρμογές οι οποίες καλύπτονται από τον Κανονισμό 842/2006

γ)   για την επιβολή των κυρώσεων που προβλέπονται στο άρθρο 9 παράγραφος 6 της παρούσας απόφασης.

δ)   για την ενημέρωση του ΥΠΕΚΑ σχετικά με τις ενέργειες και δράσεις που πραγματοποιεί στο πλαίσιο εφαρμογής των ανωτέρω διατάξεων του Κανονισμού (ΕΚ) 842/2006 και των συμπληρωματικών αυτού Κανονισμών.

.

4. Το Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων (ΥΠΔΒΜ) το οποίο στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, έχει την ευθύνη:

α)   για την εφαρμογή του άρθρου 5 του Κανονισμού (ΕΚ) 842/2006 όσον αφορά στη θέσπιση ή προσαρμογή των οικείων απαιτήσεων  κατάρτισης και πιστοποίησης των επαγγελματιών των κλάδων που καλύπτονται από τους Κανονισμούς (ΕΚ) 303/2008, 304/2008, 305/2008, 306/2008 και 307/2008, βάσει των ελαχίστων απαιτήσεων οι οποίες προσδιορίζονται στους Κανονισμούς αυτούς.

β)   για την εφαρμογή του άρθρου 5 του Κανονισμού (ΕΚ) 842/2006 όσον αφορά την προσαρμογή των προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης των επαγγελματιών των κλάδων που καλύπτονται από τους Κανονισμούς (ΕΚ) 303/2008, 304/2008, 305/2008, 306/2008 και 307/2008.

γ)   για την ενημέρωση του ΥΠΕΚΑ σχετικά με τις ενέργειες και δράσεις που πραγματοποιεί στο πλαίσιο εφαρμογής των ανωτέρω διατάξεων του Κανονισμού (ΕΚ) 842/2006 και των συμπληρωματικών αυτού Κανονισμών.